Με αισθήματα ιδιαίτερης τιμής και χαράς βρίσκομαι  σήμερα εδώ, σε μια σημαντική στιγμή για την πολιτιστική δράση των Ελληνικών Κοινοτήτων της Αλεξάνδρειας και του Καΐρου, που έχω επισκεφθεί και ο ίδιος. Επιθυμώ να συγχαρώ ιδιαίτερα τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, όπως και την Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας για την πρωτοβουλία αυτής της  εκδήλωσης.

Είναι γνωστό ότι η Αίγυπτος αποτελεί φίλη και γείτονα χώρα, όπου γεννήθηκε ένας πολύ σημαντικός για την ιστορία της ανθρωπότητας πολιτισμός, σε αλληλεπίδραση με τον ελληνικό πολιτισμό από τους αρχαίους κιόλας χρόνους.

Οι δεσμοί μεταξύ των Ελλήνων και των Αιγυπτίων σφυρηλατήθηκαν στο διάβα χιλιετηρίδων. Κομβικής σημασίας βέβαια για τους πολιτισμούς των δύο χωρών υπήρξε το κοσμοπολίτικο πνεύμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που έθεσε τις σχέσεις των δύο λαών σε νέα, πιο στενή βάση. Η Αλεξάνδρεια και η βιβλιοθήκη της αποτέλεσαν την πρώτη κιβωτό του ελληνικού πολιτισμού.

Σήμερα, το παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας κρατά ζωντανή την ιερή παράδοση του Πατριαρχικού Θρόνου του ιδρυτή της Αλεξανδρινής Εκκλησίας Αγίου Μάρκου, στηρίζοντας διαχρονικά την Ελληνορθόδοξη παρουσία στην Αίγυπτο.

Παράλληλα, οι Ελληνικές Κοινότητες Αλεξανδρείας και Καΐρου -από τις πρώτες και πιο δυναμικές παροικιακές οργανωτικές δομές του Απόδημου Ελληνισμού σε όλο τον κόσμο- συνιστούν μαζί με το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, διαρκείς γέφυρες επικοινωνίας και φιλίας των δύο χωρών.  Αξίζει κανείς να επαινέσει δημόσια για άλλη μια φορά τόσο τις Διοικήσεις, όσο και τα μέλη των Ελληνικών Κοινοτήτων της Αλεξάνδρειας και του Καΐρου για το πάθος και τις εργώδεις προσπάθειες διατήρησης της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού, με υψηλή πολιτιστική δημιουργία.

Οι γόνιμες αλληλεπιδράσεις στο χώρο του πολιτισμού, το έργο του Κωνσταντίνου Καβάφη και του Κωνσταντίνου Παρθένη, η πλειάδα των συγγραφέων, καλλιτεχνών, επιχειρηματιών, διπλωματών και πολιτικών διεθνούς φήμης που ανέδειξε η Ελληνική παροικία της Αιγύπτου σηματοδοτούν τη σχέση βαθιάς φιλίας, η οποία συνδέει τους λαούς μας και αποτελούν άριστους οιωνούς για την καλύτερη δυνατή έκβαση των προσπαθειών που καταβάλλουν στην ευρύτερη περιοχή μας, από κοινού, οι Κυβερνήσεις Ελλάδας και Αιγύπτου ενάντια στη μισαλλοδοξία και τον βίαιο εξτρεμισμό.

Φίλες και φίλοι,

Η ενίσχυση και εμβάθυνση των διμερών μας σχέσεων με την Αίγυπτο είναι για την ελληνική Κυβέρνηση διαρκής επιλογή, στα πεδία της ενέργειας, του τουρισμού και της παιδείας, με απώτερο στόχο την ειρηνική συνύπαρξη των λαών μας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η τριμερής διάσκεψη μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου αποτελεί την πιο περίτρανη απόδειξη της πολυδιάστατης εξωτερικής μας πολιτικής.

Στην κατεύθυνση αυτή, η άσκηση μορφωτικής και πολιτιστικής διπλωματίας ανοίγει νέους δρόμους στις διμερείς μας σχέσεις. Η Ελλάδα αναγνωρίζει την Αίγυπτο ως κρίσιμο εταίρο για την ανάληψη -στο πλαίσιο της UNESCO και άλλων διεθνών οργανισμών-, πρωτοβουλιών επί ζητημάτων κοινού ενδιαφέροντος, με κορυφαίο εκείνο της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η Ελλάδα έχει, επίσης, πολλαπλώς συνεισφέρει στην υπόθεση της (Νέας) Βιβλιοθήκης της Αλεξανδρείας (Bibliotheca Alexandrina). Ειδικότερα, το Υπουργείο Εξωτερικών, μέσω της αρμόδιας Ε1 Διεύθυνσης, χρηματοδότησε την κατασκευή του ανδριάντα του ιδρυτή της Βιβλιοθήκης, Δημητρίου Φαληρέως. Αξιόλογη είναι, εξάλλου, η επί σειράν ετών δράση της Εταιρείας Φίλων Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης.

Η σημερινή τελετή για την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και των Ελληνικών Κοινοτήτων Αλεξανδρείας και Καΐρου είναι ένας ακόμη σταθμός στην περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των δύο κρατών, ανατροφοδοτώντας τη σχέση του μητροπολιτικού κέντρου με ένα τόσο δυναμικό κύτταρο των Ελλήνων της Διασποράς.

Εύχομαι ολόψυχα κάθε επιτυχία και πλούσια πνευματική και καλλιτεχνική δημιουργία.

Σας ευχαριστώ.