ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΣΤΟ ΣΑΡΩΝΙΚΟ
Η κινητοποίηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και του Λιμενικού ήταν η βέλτιστη και η ταχύτερη: Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης τέθηκε σε εφαρμογή 16 μόλις λεπτά μετά το συμβάν και κινητοποιήθηκαν όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις. Άμεσα υπήρξε αίτημα στην EMSA και ήδη ενεργεί πλοίο που πρώτη φορά ενεργεί στις ελληνικές θέσεις ενώ και η στεγανοποίηση του ναυαγίου έγινε σχεδόν αμέσως. Είναι ένα τμήμα του φορτίου που διέφυγε και αυτό ακριβώς προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τώρα. Πρόκειται για ατύχημα πολύ δύσκολο στη διαχείρισή του και για αυτό προέχει η επιχειρησιακή αντιμετώπιση και ύστερα η απόδοση ευθυνών και ο απολογισμός.
ΓΙΑ ΤΟ ΡΥΘΜΟ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
Στη ΔΕΘ παρουσιάσαμε τη στρατηγική της κυβέρνησης για τη συγκρότηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου με την κινητοποίηση όλων των δυνάμεων για την τόνωση της ανάκαμψης με νέες επενδύσεις που θα σέβονται τό νόμο, τις εργασιακές σχέσεις και το περιβάλλον. Το χρονοδιάγραμμα και ο ρυθμός των επενδύσεων θα γίνει με βάση το νόμο, τις διαδικασίες, τους θεσμούς και με βάση τις συμβάσεις.
Σε ό,τι αφορά την επένδυση στο Ελληνικό, είναι γνωστό ότι υπήρχε πρόβλημα με τις συμβάσεις από τις προηγούμενες κυβερνήσεις τις οποίες επαναδιαπραγματευθήκαμε και βελτιώσαμε -στο μέτρο του δυνατού. Τώρα οι διοικητικές υπηρεσίες πρέπει να κρίνουν το πώς θα προχωρήσει το έργο. Θα πρέπει να ακολουθηθούν οι ορθές διαδικασίες ώστε ο διαγωνισμός να μην έχει νομικά προβλήματα που θα βρούμε μπροστά μας στη συνέχεια. Η γνώμη μου είναι ότι η επένδυση στον Ελληνικό θα προχωρήσει κανονικά.
Σε ό,τι αφορά την επένδυση της Eldorado Gold, θεωρώ ότι η πολιτική παρέμβαση της εταιρείας πυροδότησε μια αχρείαστη ένταση. Νομίζω όμως ότι τα θέματα διευθετήθηκαν χθες, μετά και τις συναντήσεις του αρμόδιου Υπουργού και τις ανακοινώσεις του Υπουργείου και της εταιρείας και περνάμε τώρα σε μια κατάσταση οπού μπορούμε να διαχειριστούμε τα προβλήματα με βάση τα νόμιμα και τα όσα προβλέπονται στις συμβάσεις.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΤΗΝ 3η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ, ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
Ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός των Οικονομικών συνεργάζονται σε καθημερινή βάση και η στρατηγική είναι κοινή και δεσμεύει το σύνολο της Κυβέρνησης. Για το 2018 είμαστε αισιόδοξοι ότι με βάση τον ρυθμό ανάπτυξης, κοντά στο 1% μέχρι στιγμής που μπορεί να φτάσει και το 2% ως το τέλος του χρόνου, αλλά και τις προβλέψεις για το 2018, θα έχουμε την επίτευξη των στόχων του προγράμματος. Το ότι μπορεί να υπάρχει μια μικρή υστέρηση στα έσοδα από τη φορολογία των φυσικών προσώπων αντισταθμίζεται από την καλύτερη πορεία των εσόδων σε μια σειρά από άλλους τομείς. Πάντως, τον Αύγουστο του 2018 έχει τεθεί ως πολιτικός στόχος της Κυβέρνησης η έξοδος από το μνημόνιο και την επιτροπεία και η δυνατότητα να ανακτήσουμε την πρόσβασή μας στις αγορές χρήματος. Ο τρόπος που θα γίνει αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς μετά την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης. Στην απόφαση του Eurogroup της 15/6 υπάρχει η δέσμευση του ESM ότι θα χρησιμοποιηθούν κεφάλαια από το δάνειο του Ιουλίου-Αυγούστου του 2015 που θα αποτελέσουν την ασφαλιστική δικλείδα για την έξοδο στις αγορές τον Αύγουστο του 2018. Αν χρειαστούν περαιτέρω χρήματα υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι στο καταστατικό του ESM για τον τρόπο που μπορούν να δοθούν αυτά. Ωστόσο πρώτα πρέπει να κλείσουμε την 3η αξιολόγηση και ύστερα να περάσουμε στη συζήτηση για τους όρους της εξόδου.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Υπουργέ, καλημέρα.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα κύριε Χατζηνικολάου, καλημέρα κύριε Δελλατόλα.
ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Κύριε Υπουργέ, κάτι δεν πήγε καλά στο θέμα της ρύπανσης στο Σαρωνικό. Και το λέω αυτό, γιατί είναι πασιφανές από το αποτέλεσμα. Δεν μας ενδιαφέρει πολύ σε αυτή τη φάση, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να αποδοθούν ευθύνες, κάτι δεν πήγε καλά. Βλέπουμε ότι γίνεται μια προσπάθεια τώρα, αλλά οι διαβεβαιώσεις που είχαμε στην αρχή και από το Λιμενικό και από το Υπουργείο, φαίνεται ότι δεν απηχούσαν την πραγματικότητα.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν συμφωνώ απολύτως μαζί σας. Η κινητοποίηση και του Υπουργείου, αλλά και του Λιμενικού ήταν άμεση. Σας υπενθυμίζω ότι το σχέδιο έκτακτης ανάγκης μπήκε σε εφαρμογή 16 λεπτά μετά το συμβάν και κινητοποιήθηκαν όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις. Από εκεί και πέρα, ωστόσο, πρόκειται για ένα ατύχημα, το οποίο είναι αρκετά δύσκολο στη διαχείρισή του, πολύ δύσκολο. Και θα έλεγα ότι δεν πρέπει να κρίνουμε, απλώς και μόνο από τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζεται, αλλά από το μέγεθος της καταστροφής και από τους όρους αντίδρασης από τη μεριά και της πολιτικής ηγεσίας, αλλά και των λιμενικών Αρχών.
ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Εγώ είπα ότι γίνεται μια προσπάθεια τώρα, αλλά ακόμη και ο δήμαρχος Πειραιά…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η προσπάθεια γίνεται από την πρώτη στιγμή και υπήρξε άμεση κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων μέσων. Έγινε άμεσα αίτημα και στη διεθνή οργάνωση για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, την ΕMSA και αυτή τη στιγμή, μόλις έγινε αυτό εφικτό, ενεργεί και ένα πλοίο που για πρώτη φορά χρησιμοποιείται στις ελληνικές θάλασσες για την αντιμετώπιση τέτοιου τύπου ατυχημάτων. Όλα τα διαθέσιμα πλοία του Λιμενικού βρίσκονταν στην περιοχή από την πρώτη στιγμή. Η στεγανοποίηση του πλοίου έγινε σχεδόν αμέσως, αλλά από εκεί πέρα, εξαιτίας και του μεγέθους του φορτίου, διέφυγε ένα τμήμα του φορτίου και αυτό ακριβώς προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τώρα.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Υπουργέ, ορισμένοι εκ των δημάρχων των νοτίων προαστίων της Αττικής, διαμαρτύρονται ότι υπήρξε πολύ καθυστερημένη ειδοποίησή τους για το φαινόμενο. Λένε, δηλαδή, ότι αντί να το έχουν πληροφορηθεί από το Λιμενικό, από το Υπουργείο Ναυτιλίας, να έχει υπάρξει ένας συντονισμός για να υποδεχτούν το πρόβλημα και να μην τους «πιάσει αδιάβαστους», να το πω έτσι, ότι τελικά έμαθαν τι συμβαίνει από τις φωτογραφίες που έστελναν οι κάτοικοι στα sites. Το λέει, ας πούμε, ο δήμαρχος Αλίμου.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Οι δήμαρχοι, αυτή τη στιγμή, έχουν να διαχειριστούν και αυτοί μια δύσκολη κατάσταση. Το κατανοώ. Εν πάση περιπτώσει, όμως, αυτό το οποίο μπορώ να σας πω εγώ είναι ότι η ενημέρωση που έχουμε και από το αρμόδιο Υπουργείο, αλλά και από το Λιμενικό, είναι ότι η κινητοποίηση ήταν η βέλτιστη και μάλιστα, η γρηγορότερη που έχει γίνει ποτέ σε τέτοιου τύπου καταστάσεις. Βεβαίως, υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα και προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε με κάθε τρόπο. Από εκεί και πέρα, οι δήμαρχοι, όντας πραγματικά μέσα στην κατάσταση αυτή και δεχόμενοι και όλη την πίεση από τη μεριά των κατοίκων, αλλά και από το πρόβλημα, προχωρούν σε δηλώσεις και παρεμβάσεις, ζητώντας ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια. Κάνουμε το βέλτιστο. Και από εκεί και πέρα, σας λέω ότι αυτό που προέχει τώρα είναι ότι η επιχειρησιακή αντιμετώπιση…
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Υπουργέ, με ενημερώνουν οι συνάδελφοι ότι ο αρμόδιος Υπουργός, ο κ. Κουρουμπλής, σε μια συνέντευξή του νωρίτερα, έθεσε τον εαυτό του και την παραίτησή του στη διάθεση του Πρωθυπουργού. Που σημαίνει ότι και εκείνος λογικά αισθάνεται ότι κάποιες καθυστερήσεις υπήρξαν.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η ενημέρωση που έχω εγώ από το Υπουργείο είναι ότι η κινητοποίηση των λιμενικών Αρχών ήταν η βέλτιστη δυνατή. Από εκεί και πέρα, ο κ. Κουρουμπλής αυτό το οποίο είπε ήταν το αυτονόητο. Δηλαδή, η παραίτησή του είναι πάντοτε στη διάθεση του Πρωθυπουργού, όπως και του κάθε υπουργού. Ο Πρωθυπουργός θα κρίνει, θα ενημερωθεί, ενημερώνεται διαρκώς και θα ενημερωθεί και στο τέλος της διαδικασίας για τον απολογισμό. Και νομίζω ότι η κρίση του θα γίνει με τους όρους και τα κριτήρια που επιλέγονται για κάθε υπουργό.
ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Κύριε Τζανακόπουλε, πριν κλείσουμε το θέμα, μια ερώτηση-παρατήρηση: Σε ό,τι αφορά την έγκαιρη ενημέρωση των δημάρχων κλπ και τον συντονισμό των τοπικών αρχών γενικά, τις διαβεβαιώσεις -που δεν ξέρω κατά πόσο τις έλαβαν τόσο τοις μετρητοίς στο Λιμενικό- για το μέγεθος του προβλήματος, είναι κάτι δεδομένο. Να, ας πούμε, σήμερα ο κύριος Μώραλης, ο δήμος Πειραιά, είπε ότι ενημερώθηκε χτες. Εκεί υπήρχε πρόβλημα, δεν πείθετε γι’ αυτό. Για εκείνο που πείθετε -κατά τη γνώμη μου, αν επιτρέπετε-εσείς, είναι ότι πράγματι, από χτες, καταβάλλεται μια πολύ συστηματική προσπάθεια για να περιοριστεί το πρόβλημα. Ας τα ξεχωρίσουμε, είναι διαφορετικά πράγματα.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, κάνετε λάθος κύριε Δελλατόλα. Πρέπει να καταλάβετε ότι όταν υπάρχει μια διαρροή στα ανοιχτά, για αυτό το λόγο ενεργούν και εναέρια μέσα, διότι ο τόπος στον οποίο εμφανίζονται οι πετρελαιοκηλίδες δεν είναι γνωστός από πριν. Και αυτή ακριβώς είναι η διαδικασία στην οποία κινητοποιείται και όταν εντοπίζεται σε κάποιο σημείο πρόβλημα, αμέσως γίνεται και η σχετική ενημέρωση. Επομένως, δεν συμφωνώ μαζί σας στον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζετε την κατάσταση. Από εκεί και πέρα, στη δημόσια συζήτηση, θα τοποθετηθούν όλοι, θα ακούσουμε και τις απόψεις των δημάρχων, θα ακούσουμε και τις απόψεις των λιμενικών Αρχών και του Υπουργείου και από εκεί και πέρα, οι πολίτες είναι σε θέση να κρίνουν. Αυτό το οποίο εγώ θέλω να πω είναι ότι πάντως, εν μέσω μιας πολύ μεγάλης επιχειρησιακής προσπάθειας, δεν προσφέρεται το όλο ζήτημα για να αρχίσουμε να αποδίδουμε ευθύνες στον έναν ή στον άλλον. Όταν τα πράγματα αντιμετωπιστούν, όταν η κατάσταση τεθεί υπό πλήρη έλεγχο και επιστρέψουμε στην προτέρα κατάσταση σε ό,τι αφορά τις θάλασσες, θα γίνει και ο σχετικός απολογισμός και θα μπορέσουμε όλοι να τοποθετηθούμε σε σχέση με όλα αυτά…
ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Σ’ αυτό για το χρονικό όριο των ευθυνών, συμφωνούμε απόλυτα. Να περάσουμε σε ένα άλλο θέμα τώρα. Είχατε πράγματι -το ακούσαμε, το διαβάσαμε και το εκτιμούμε και εμείς οι ίδιοι και νομίζω και ο Νίκος έχει αυτή την άποψη- μια καλή παρουσία στη ΔΕΘ η οποία είχε και μια καλή προετοιμασία όλο αυτό το διάστημα: για τα θέματα των επενδύσεων, για τον τρόπο που παρουσιάστηκε ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη. Την επόμενη μέρα είχαμε την ιστορία της Eldorado, τώρα έχουμε…
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: …την κόντρα Σπίρτζη – Fraport και τις επισημάνσεις του για το ότι δεν προχωράνε όπως θα έπρεπε οι επενδύσεις.
ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Τη διαρροή από το υπουργείο Οικονομικών ότι δεν είναι απολύτως βέβαιο ότι θα βγούμε στις αγορές και τελειώσαμε με το Μνημόνιο, αλλά μπορεί να χρειαστούν μέτρα. Και τώρα, κάποιες καθυστερήσεις, θα το δούμε στην ώρα τους…
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Το ΚΑΣ στο Ελληνικό… Έπεσε η γραμμή, έθιξες τέσσερα θέματα μαζί, τα έκαψες όλα.
ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Κύριε Υπουργέ, τα είπαμε όλα μαζί και έκλεισαν τα τηλέφωνα. Γίνεται, λοιπόν, μια προσπάθεια και κάτω από τον Πρωθυπουργό χάνεται η μπάλα. Χάνεται, θα έλεγα, το πολιτικό παιχνίδι με όλα αυτά.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και πάλι δεν νομίζω ότι έχετε δίκιο. Βάλατε όλα τα ερωτήματα μαζί, επομένως να τα δούμε ένα-ένα. Σε ό,τι αφορά την παρουσία του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, νομίζω ότι αυτό το οποίο καταφέραμε ήταν να παρουσιάσουμε τη στρατηγική της κυβέρνησης για τη συγκρότηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, με μια κινητοποίηση όλων των δυνάμεων, έτσι ώστε να τονωθεί η ανάκαμψη με νέες επενδύσεις, οι οποίες θα σέβονται το νόμο, τις εργασιακές σχέσεις, το περιβάλλον.
ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Αυτό πέρασε, στα θετικά.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Από εκεί και πέρα, να δούμε τα ζητήματα που θέσατε ένα-ένα. Το χρονοδιάγραμμα, λοιπόν, των επενδύσεων, δεν θα γίνει στη βάση των χρονοδιαγραμμάτων που θέλουν να επιβάλουν τα ΜΜΕ, η αξιωματική αντιπολίτευση, ούτε στον ρυθμό της επικοινωνιακής ατζέντας, την οποία προωθούν συγκεκριμένα πολιτικά κέντρα. Ο ρυθμός των επενδύσεων θα γίνει με βάση το νόμο, με βάση αυτά τα οποία προβλέπουν οι συμβάσεις, με βάση διαδικασίες και με βάση θεσμούς. Έτσι, λοιπόν, σε ό,τι αφορά…
ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Το λέτε για την Eldorado και για το Ελληνικό;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το λέω για όλα.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τι να πούμε τώρα για το Ελληνικό; Με συγχωρείτε κύριε Υπουργέ, επειδή λέτε ότι πρέπει να επιβάλουν τα ΜΜΕ. ….
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το λέω για όλα. Είναι σημαντικό.
ΧΑΤΖΙΝΙΚΟΛΑΟΥ: Επειδή λέτε να επιβάλουν τα ΜΜΕ. Τι να επιβάλουν τα ΜΜΕ; Εδώ το Ελληνικό, το συζητάμε χρόνια. Η εφημερίδα μας, μάλιστα, έχει κάνει αυστηρότατη κριτική για τον διαγωνισμό. Έτερον εκάτερον, ότι δεν έγινε σωστά ο διαγωνισμός…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι, όμως, έτερον εκάτερον.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Όχι, είναι έτερον εκάτερον. Θα σας πω γιατί. Έχουμε κάνει αυστηρότατη κριτική, θεωρώντας ότι δεν έγινε σωστά η μελέτη, δεν έγινε σωστά ο διαγωνισμός, δεν υπήρξε καλό τίμημα. Όμως, αυτό δεν αλλάζει τη βασική προτεραιότητα, που είναι ότι η επένδυση πρέπει να γίνει. Πρέπει να διορθωθούν οι αδυναμίες και να γίνει. Και τώρα, είμαστε μπροστά πάλι σε μια ιστορία και συζητάμε αν ήταν δάσος, ενώ εκεί ήταν αεροδρόμιο, αν ήταν αρχαιολογικός χώρος, ενώ προσγειώνονταν boeing.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μισό λεπτό, θα σας απαντήσω σε όλες τις ερωτήσεις. Κατ΄ αρχάς, από τη στιγμή που συμφωνείτε και εσείς ότι υπήρχε πρόβλημα με την αρχική σύμβαση, καταλαβαίνετε ότι αυτό το πρόβλημα…
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ήδη έχουμε κάνει δεκάδες δημοσιεύματα.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …παρήγαγε τα προηγούμενα χρόνια διαρκώς εμπόδια και χρονικές καθυστερήσεις, διότι η σύμβαση έπρεπε να επαναδιαπραγματευτεί, πράγμα που έκανε αυτή η κυβέρνηση και νομίζω ότι τη βελτίωσε στο μέτρο του δυνατού, προφανώς, καθώς οι υπογραφές, ξέρετε, ότι δεσμεύουν, διότι υπάρχει η συνέχεια του ελληνικού κράτους. Ένα σχόλιο είναι αυτό.
Το δεύτερο: Από εκεί και πέρα, με βάση, λοιπόν, την υπάρχουσα νομοθεσία, θα πρέπει οι διοικητικές υπηρεσίες να κρίνουν πώς θα προχωρήσει το έργο και η επένδυση. Γιατί, ξέρετε, ανεξαρτήτως το τι συνέβαινε πριν, υπάρχουν πολύ αυστηροί και ευρωπαϊκοί αλλά και εθνικοί περιορισμοί, αλλά και νομικές ρυθμίσεις. Και θα πρέπει να ακολουθηθούν οι ορθές διαδικασίες, έτσι ώστε ο διαγωνισμός να μην έχει νομικά προβλήματα, τα οποία στη συνέχεια θα τα βρούμε μπροστά μας.
ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Εκτιμάτε ότι θα ξεπεραστούν οι ενστάσεις του ΚΑΣ;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Από τη μεριά της κυβέρνησης, θα μπορούσε με όρους βούλησης να προχωρήσουν οι διαδικασίες, οι οποίες στη συνέχεια θα κατέπεφταν στα αρμόδια δικαστήρια. Επομένως, είναι πολύ προτιμότερο να υπάρχουν οι ορθές διαδικασίες και να ακολουθούνται οι αναγκαίες διοικητικές πράξεις με τον ορθό νομικό τρόπο, από το να προσπαθήσουμε να επιταχύνουμε εκτός νόμου τη διαδικασία και στη συνέχεια να βρούμε όλα αυτά τα προβλήματα μπροστά μας. Επομένως, νομίζω ότι χρειάζεται λίγο περισσότερη ψυχραιμία, λίγο μεγαλύτερη ηπιότητα στην κριτική, διότι τις περισσότερες φορές, όταν γίνονται τα πράγματα άτσαλα, χωρίς προετοιμασία, χωρίς τήρηση των διαδικασιών, τα εμπόδια εμφανίζονται μπροστά μας και είναι πολύ χειρότερα και μη υπερβάσιμα. Η γνώμη μου είναι ότι η επένδυση στο Ελληνικό θα προχωρήσει κανονικά. Θα υπάρξει πρόοδος και νομίζω ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα είμαστε σε θέση να βάλουμε όλα τα θεμέλια για να ξεκινήσουν οι εργασίες. Σε ό,τι αφορά, τώρα, το έτερο ζήτημα…
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Με την Eldorado, τι θα γίνει;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Με την Eldorado, νομίζω ότι τα ζητήματα διευθετήθηκαν χθες, μετά και τις συναντήσεις του αρμόδιου υπουργού. Έγιναν και ανακοινώσεις και από τη μεριά του υπουργείου και από τη μεριά της αρμόδιας εταιρείας. Εγώ δεν θέλω να ξαναμπώ στη συζήτηση που έγινε τη Δευτέρα και την Τρίτη, σε σχέση με το ποιος ευθύνεται. Νομίζω ότι τα έχουμε πει όλα αυτά. Η εταιρεία, έχω τη γνώμη ότι δεν έδρασε με τον πιο σωστό τρόπο. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, νομίζω ότι σε αυτή τη φάση περνάμε σε μια κατάσταση όπου μπορούμε να διαχειριστούμε όλα τα προβλήματα, με βάση πάλι όσα προβλέπονται στη σύμβαση. Δηλαδή, την προσωρινή αδειοδότηση των εγκαταστάσεων ή εν πάση περιπτώσει των κέντρων όπου δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Και από εκεί και πέρα, τα υπόλοιπα θα λυθούν στη διαιτησία με βάση τον νόμο και με βάση τα όσα…
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πάντως, κύριε Υπουργέ, ορισμένες φορές ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνησή του χάνουν και το δίκιο τους, εξαιτίας κακών επικοινωνιακών χειρισμών στελεχών σας. Στο θέμα της Eldorado, έχετε δίκιο και το προσυπογράφω ότι πρέπει η καθετοποίηση να γίνει και πρέπει εδώ να γίνεται η παραγωγή του τελικού προϊόντος. Αυτό συμφέρει τη χώρα και αυτό προβλέπεται από τη σύμβαση. Πείτε μου, όμως: Είναι τρόπος αυτός να βγαίνει σύμβουλος του Πρωθυπουργού και να λέει στην εταιρεία «στα τσακίδια» και «όπου να πάτε, να μη ριζώσετε»; Διότι, δέχομαι έτσι να μιλά όποιος θέλει, αλλά όχι έχοντας επίσημη ιδιότητα.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως είπα και τη Δευτέρα, εγώ θα προτιμούσα να μείνω στον τρόπο με τον οποίο απευθύνθηκε η εταιρεία προς την ελληνική κυβέρνηση, ο οποίος…
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Είναι δύο διαφορετικά θέματα.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι δύο διαφορετικά θέματα. Πυροδότησε μια ένταση, η οποία, κατά τη γνώμη μου, ήταν αχρείαστη. Δηλαδή, η πολιτική παρέμβαση μιας εταιρείας δεν αποτελεί σύνηθες φαινόμενο στα ευρωπαϊκά πράγματα. Και ο τρόπος με τον οποίο απευθύνθηκε προς την ελληνική κυβέρνηση, νομίζω ότι προσβάλει το σύνολο του πολιτικού κόσμου.
ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Έχετε δίκιο, αλλά εσείς δεν απαντήσατε όπως ο κ. Καρανίκας.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ούτε και ο υπουργός.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι η γνώμη της κυβέρνησης ήταν από την αρχή δεδομένη, ότι πρέπει να τηρηθούν όλες οι διαδικασίες, ότι πρέπει να τηρηθούν όλα όσα προβλέπονται στη σύμβαση και να προχωρήσουμε με βάση τα νόμιμα. Και αυτό νομίζω ότι επιτεύχθηκε στο τέλος. Από εκεί και πέρα, η επικοινωνιακή διαχείριση ή η κρίση επί των επικοινωνιακών ζητημάτων, είναι αντικείμενο που μπορεί να απασχολήσει τη δημόσια συζήτηση. Αυτό που απασχολεί την κυβέρνηση, είναι να προχωρήσει η επένδυση με βάση τα νόμιμα.
ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Χθες, μια ενημέρωση που είχαν οι οικονομικοί συντάκτες από ανώτερη πηγή του υπουργείου Οικονομικών, έφερε στη δημοσιότητα κάποιες διαφορετικές προσεγγίσεις σε σχέση με το τέλος του μνημονίου του 2018, το αν χρειάζονται μέτρα ή όχι, αν είναι εύκολο να πιάσουμε τον στόχο του 3,5% και τα λοιπά. Αυτό δημιουργεί σήμερα…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Διαφορετικές προσεγγίσεις, ποιού με ποιόν;
ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Του υπουργείου Οικονομικών με το Μέγαρο Μαξίμου, έτσι όπως παρουσιάστηκε.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Για τρίτη φορά.
ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Ναι, ναι. Δεν είμαι οικονομικός συντάκτης. Όλοι οι οικονομικοί συντάκτες αυτή την αίσθηση είχαν.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει.
ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Έτσι το κατάλαβαν. Είκοσι πέντε άτομα δεν κατάλαβαν; Εκτός αν το μετάνιωσε η αρμόδια πηγή και κάνει πίσω.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μετάνιωσε κανένας τίποτα.
ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Για να ολοκληρώσω. Πρώτον, υπάρχει διάσταση, σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις, διαφορετική με τον κ. Τσακαλώτο και του Πρωθυπουργού;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καμία απολύτως. Ο υπουργός Οικονομικών και ο Πρωθυπουργός συνεργάζονται σε καθημερινή βάση. Η τακτική, αλλά και η στρατηγική που έχουμε είναι κοινή και δεσμεύει το σύνολο της κυβέρνησης. Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω εγώ είναι το εξής: Σε ό,τι αφορά το 2018 είμαστε αισιόδοξοι, ότι με βάση τα δεδομένα που παρουσιάζει αυτή τη στιγμή η ελληνική οικονομία, δηλαδή έναν ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο 1% μέχρι στιγμής, που είναι δυνατόν να προσεγγίζει ή ακόμη και να ξεπεράσει το 2% στο τέλος του χρόνου. Αλλά και με τις προβλέψεις που γίνονται για το 2018, θα έχουμε την επίτευξη των στόχων του προγράμματος. Τώρα, από εκεί και πέρα, το γεγονός ότι μπορεί να υπάρχει μια μικρή υστέρηση στη φορολογία των φυσικών προσώπων, αυτή αντισταθμίζεται από την καλύτερη πορεία των εσόδων σε μια σειρά από άλλους τομείς. Αυτό είναι το δεύτερο.
Και το τρίτο είναι ότι τον Αύγουστο του 2018 έχει τεθεί ως πολιτικός στόχος από τη μεριά της κυβέρνησης, η έξοδος από το μνημόνιο και την επιτροπεία και η δυνατότητα να ανακτήσουμε την πρόσβασή μας στις αγορές χρήματος. Ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει αυτό θα είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, μετά το τέλος της γ΄ αξιολόγησης.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Υπουργέ, διαβάζω σήμερα -για παράδειγμα, έχω μπροστά μου την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»- ότι είπαν τα στελέχη αυτά του υπουργείου Οικονομικών, υψηλόβαθμο στέλεχος ότι μπορεί να επιλεγεί η γραμμή αυτή, η πιστοληπτική γραμμή που ετοίμαζε και ο Σαμαράς το 2014, το 2018 για την έξοδο. Μα, αυτό δεν είναι έξοδος από το μνημόνιο. Είναι μεταβατική περίοδος.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι είναι άκαιρο αυτή τη στιγμή να συζητήσουμε για κάτι, το οποίο θα τεθεί στη διαπραγμάτευση μετά τη λήξη της τρίτης αξιολόγησης. Αυτό το οποίο εγώ μπορώ να σας πω είναι το εξής: Στην απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου, υπάρχει η δέσμευση από τη μεριά του ESM ότι θα χρησιμοποιηθούν κεφάλαια από το δάνειο που υπογράφηκε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2015, των 86 δις. Αυτή τη στιγμή, νομίζω ότι έχουν δοθεί στην Ελλάδα περίπου τα 40 δις. Θα υπάρξουν, λοιπόν, εκταμιεύσεις, που θα δημιουργήσουν ένα μαξιλάρι, το οποίο θα αποτελέσει και την ασφαλιστική δικλείδα για την έξοδο στις αγορές τον Αύγουστο του 2018. Αν από εκεί και πέρα χρειαστούν και περαιτέρω χρήματα, υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι μέσα στο Καταστατικό του ESM για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να δοθούν αυτά. Ωστόσο, ξαναλέω, ότι είναι πρωθύστερο το ζήτημα να το συζητάμε τώρα. Αυτή τη στιγμή, ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να κλείσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η τρίτη αξιολόγηση και μετά να περάσουμε στη συζήτηση για τους όρους εξόδου. Το βέβαιον είναι ότι μετά το πρόγραμμα, όπως έγινε και στην Πορτογαλία και στην Ιρλανδία, θα υπάρχει μια αυξημένη εποπτεία, εκ μέρους των ευρωπαϊκών θεσμών, για την τήρηση των συμφωνημένων. Από εκεί και πέρα, όμως, νομίζω ότι αυτό που προέχει, είναι να βγούμε από το καθεστώς των μνημονίων και να ανακτήσουμε την πρόσβασή μας στις αγορές χρήματος.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα βγούμε, ίσως, τυπικά, αλλά πάντως ήδη έχουν ψηφιστεί για το 2019 και το 2020 μνημονιακά μέτρα. Επομένως, μπορεί η χώρα να βγει, αλλά η κοινωνία θα εξακολουθήσει να είναι στο μνημόνιο.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή τη συζήτηση την κάναμε και κατά τη διάρκεια της δεύτερης αξιολόγησης. Ο τρόπος με τον οποίο θα τηρηθεί το δημοσιονομικό…
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Υπουργέ μου, όσο παραμένουν οι μνημονιακοί φόροι, η κοινωνία είναι στο μνημόνιο.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είπε στη Θεσσαλονίκη ότι εφόσον υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος στα επόμενα χρόνια, κάτι το οποίο δεν αποκλείεται καθόλου με βάση τις προβλέψεις που υπάρχουν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, η κυβέρνηση θα προχωρήσει και σε φοροελαφρύνσεις. Όμως, ξαναλέω, είναι πρωθύστερη όλη αυτή η συζήτηση. Το ζήτημα είναι να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση, να διαπραγματευτούμε τους όρους εξόδου της Ελλάδας από τα μνημόνια με μια γενναία ρύθμιση του ελληνικού χρέους και από εκεί και πέρα, να μπορέσουμε να βαδίσουμε σε μια περίοδο ανάκτησης της κυριαρχίας της χώρας και στον οικονομικό τομέα.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ευχαριστούμε θερμά τον κύριο Τζανακόπουλο, τον Υπουργό Επικρατείας. Καλή σας ημέρα, κύριε Εκπρόσωπε.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά κύριε Χατζηνικολάου και σας ευχαριστώ πολύ.