ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κος ΞΑΝΘΟΣ:

Καλημέρα σε όλους και καλή σεζόν. Ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή. Θεωρούμε και εμείς ότι είναι μια σημαντική συγκυρία για το σύστημα υγείας, το να είμαστε στα πρώτα βήματα υλοποίησης ενός πολύ φιλόδοξου μεταρρυθμιστικού σχεδίου που φιλοδοξεί να καλύψει ένα μεγάλο έλλειμμα του δημόσιου συστήματος υγείας, το οποίο υπήρχε στην ουσία από την ίδρυσή του.

Το έλλειμμα ενός οργανωμένου συστήματος δημόσιων υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με έμφαση στην πρόληψη, στην αγωγή υγείας, στην παρέμβαση στην κοινότητα, στη κοινοτική φροντίδα. Ένα σχέδιο το οποίο να είναι συμβατό με το όραμα του παγκόσμιου οργανισμού υγείας, της διακήρυξης ALMA ATA, με το πρόταγμα της ισότητας των πολιτών απέναντι στο θεμελιώδες κοινωνικό αγαθό της υγείας.

Είμαστε σε μία περίοδο που κατά την άποψή μας αυτή την προηγούμενη διετία έχουμε κάνει αρκετά και πολύ ευδιάκριτα πλέον βήματα σταθεροποίησης και ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας.

Αυτή ήταν μία κορυφαία πολιτικά μας δέσμευση και αυτό πλέον γίνεται ορατό και στη καθημερινότητα των εργαζομένων στο σύστημα υγείας, οι οποίοι βλέπουν ότι από το ’16 και μετά υπάρχει μια καθαρή εισροή και ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού, αλλά νομίζουμε ότι αυτό γίνεται πλέον αισθητό και από τους πολίτες, οι οποίοι στην προσέλευσή τους στο δημόσιο σύστημα υγείας έχουν να καταθέσουν πλέον την εμπειρία μιας βελτιωμένης λειτουργίας.

Χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν οι χρόνιες παθογένειες, οι χρόνιες δυσλειτουργίες, τα προβλήματα, η ταλαιπωρία η οποία υπήρχε διαχρονικά στο σύστημα υγείας.

Ένα σύστημα υγείας βεβαίως το οποίο έχει υποστεί μια πολύ μεγάλη αρνητική παρενέργεια από τις περικοπές τόσων χρόνων και απ τα μέτρα λιτότητας.

Έχουμε λοιπόν σταθεροποιήσει το σύστημα υγείας. Έχουμε διασφαλίσει την καθολική κάλυψη του πληθυσμού. Αυτό είναι μια πολύ μεγάλη και κρίσιμη παρέμβαση. Παρέμβαση – τομή για την αντίληψη που έχουμε για την υγεία και για το κοινωνικό κράτος.

Έχουμε ανοίξει μέτωπα με θύλακες διαφθοράς, με εστίες ανομίας που υπήρχαν για χρόνια στο σύστημα υγείας και προσπαθούμε να θωρακίσουμε το σύστημα και να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρξουν οι ασφαλιστικές δικλείδες που δεν θα επιτρέπουν στο μέλλον τη διαιώνιση τέτοιων προβλημάτων και νομίζουμε ότι είμαστε σε μία φάση που αρχίζουμε να προωθούμε ορισμένες κρίσιμες μεταρρυθμίσεις που έχουν σχέση και με την ποιότητα της φροντίδας των πολιτών, αλλά και με την επιβίωση, τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του συστήματος υγείας.

Μία από αυτές, κορυφαία είναι η μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα. Έχει γίνει αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο και στον τομέα των προμηθειών και υπάρχει ακόμα σε επεξεργασία μία νομοθετική αλλαγή που θα αφορά το θεσμικό πλαίσιο συνολικά το συστήματος υγείας.

Προετοιμάζουμε δηλαδή ένα νομοσχέδιο θεσμικής αναδιοργάνωσης του ΕΣΥ, το οποίο πιστεύουμε ότι θα είμαστε έτοιμοι να το νομοθετήσουμε μέχρι το τέλος του χρόνου.

Για την πρωτοβάθμια λοιπόν φροντίδα υγείας έχουμε ένα νόμο, ο οποίος ψηφίστηκε τον Αύγουστο και για πρώτη φορά έχουμε ταυτόχρονα με τη ψήφιση του νόμου και ένα σχέδιο εφαρμογής.

Θα ήταν πραγματικά εύλογο να μας εγκαλεί κάποιος, ότι ολιγωρούμε να εφαρμόσουμε το νόμο, ότι δεν έχουμε ένα πλάνο άμεσης υλοποίησής του, αλλά αυτό όπως έχετε καταλάβει δεν υπάρχει. Από την πρώτη μέρα εξηγήσαμε ότι υπάρχει ένα πολύ σαφές πρόγραμμα χρηματοδοτικό το οποίο διασφαλίζει την εγγυημένη χρηματοδότηση και κάλυψη των λειτουργικών αναγκών και των δαπανών μισθοδοσίας του προσωπικού που θα προσληφθεί για 2 συν 2 χρόνια και μέσα από ένα σχεδιασμό που έχουμε κάνει από κοινού με το υπουργείο Οικονομίας και συνολικά με την κυβέρνηση είναι διασφαλισμένη η έξοδος από το Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα το Ευρωπαϊκό και η βιώσιμη λειτουργία των δομών αυτών στο μέλλον.

Έχουμε, λοιπόν, μια προκήρυξη η οποία είχε πολλά στοιχεία καινοτομίας όσον αφορά την διαφάνεια, την διασφάλιση της αξιοκρατίας, την πολύ ακριβή και σαφή μοριοδότηση όλων των προσόντων. Μια διαδικασία η οποία δεν αμφισβητήθηκε από κανέναν. Παρά τις βολές και τις κριτικές που είχαν ασκηθεί μέσα στην Βουλή όταν συζητιόνταν το νομοσχέδιο, ότι εδώ έχουμε μια επιχείρηση προσεταιρισμού και διορισμού ημετέρων.

Σε αυτή την προκήρυξη, λοιπόν, που αφορούσε περίπου 2.900 θέσεις γιατρών και άλλων επιστημόνων και επαγγελματιών υγείας κατέθεσαν αιτήσεις περίπου 23.000 άτομα. Έχετε δει την τελική, τα τελικά στοιχεία τα οποία αναρτήθηκαν την Παρασκευή.

Στα υπόλοιπα, πλην των γιατρών, επαγγέλματα υγείας η προσέλευση, όπως αναμενόταν, ήταν πολύ μεγάλη και είναι πολύ ενδιαφέρον ότι πραγματικά νέοι επιστήμονες με πολύ καλά προσόντα διεκδικούν με αξιοκρατία και με αξιοπρέπεια μια θέση σε ένα νέο τοπίο το οποίο διαμορφώνεται στο Σύστημα Υγείας.

Όσον αφορά τους γιατρούς, ο αριθμός ο οποίος έχει ήδη υποβάλλει αίτηση, που είναι περίπου 600 γιατροί, μας επιτρέπει με μια καλή διαχείριση αυτού του διαθέσιμου ιατρικού δυναμικού και με μια ορθολογική κατανομή του στις προς ανάπτυξη Τοπικές Μονάδες Υγείας σε συνδυασμό και με την γρήγορη διευθέτηση όλων των εκκρεμοτήτων που έχουν να κάνουν με τα απαραίτητα κτίρια, τις απαραίτητες κτιριακές υποδομές που προωθούμε αυτές τις μέρες σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση σε όλη την χώρα και είμαστε στην τελική ευθεία για την προετοιμασία της λειτουργίας τους, μας επιτρέπει, λοιπόν, αυτός ο αριθμός να κάνουμε ένα πολύ καλό και εδραιωμένο πρώτο βήμα υλοποίησης του σχεδίου.

Να θέσουμε, δηλαδή, μέσα στο επόμενο δίμηνο σε λειτουργία ένα πολύ μεγάλο μέρος από τις συνολικές δομές που είχαμε σχεδιάσει σε όλη την Ελλάδα και οι οποίες, φυσικά, θα καλυφθούν και θα λειτουργήσουν σταδιακά.

Η μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ούτως ή άλλως είναι μια υπόθεση και ένα σχέδιο, μια παρέμβαση και μια μεταρρύθμιση που έχει βάθος χρόνου. Σε όλες τις χώρες του κόσμου έτσι γίνεται.

Εμείς, λοιπόν, θεωρούμε ότι είναι πολύ ικανοποιητικό αυτό το πρώτο βήμα. Προφανώς δεν καλύφθηκαν όλες οι θέσεις των γιατρών. Υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι για αυτό.

Ένας λόγος είναι ότι ούτως ή άλλως έχουμε δώσει αυτά τα προηγούμενα δυο χρόνια σημαντικές ευκαιρίες απασχόλησης στους γιατρούς στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, όπως είναι οι περίπου 1.400 θέσεις επικουρικών γιατρών που έχουμε προσλάβει. Όπως είναι οι περίπου 1.000 θέσεις μόνιμων γιατρών του ΕΣΥ που έχουν ολοκληρωθεί οι κρίσεις τους και έχουν τοποθετηθεί στα δημόσια νοσοκομεία, είτε από παλιότερες κρίσεις, είτε από κρίσεις, από θέσεις που προκηρύξαμε από πέρυσι το καλοκαίρι και ξέρει πολύ καλά ο κόσμος ότι είναι σε εξέλιξη μια διαδικασία που εκκρεμούν ακόμα περίπου άλλες 1.800 θέσεις και θα προκηρυχθούν σταδιακά, στοχευμένα, σε συγκεκριμένα πεδία του συστήματος, όπως τα τμήματα επειγόντων περιστατικών, οι δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας οι σημερινές, τα κέντρα υγείας δηλαδή αγροτικού τύπου και τα ΠΕΔΥ που τώρα πλέον ονομάζονται και αυτά κέντρα υγείας, κ.λπ.

Και επίσης, ένας τρίτος λόγος είναι ότι με την κάλυψη θέσεων υπηρεσίας υπαίθρου σε περιφερειακά ιατρεία σε όλη τη χώρα από γενικούς γιατρούς η δεξαμενή των γενικών γιατρών -επιτρέψτε μου τον όρο- δεν είναι πολύ μεγάλη αυτή τη στιγμή. Περίπου 200 γενικοί γιατροί τον χρόνο καταλαμβάνουν θέσεις υπόχρεων υπηρεσίας υπαίθρου και στην ουσία στη συνέχεια, μετά από μια θητεία συγκεκριμένη, μονιμοποιούνται στο Σύστημα Υγείας.

Υπήρχε όμως πολύ καλή ανταπόκριση στα μεγάλα αστικά κέντρα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Υπήρχε πολύ καλή ανταπόκριση από την πλευρά των παιδιάτρων και νομίζω ότι με τη δυνατότητα που θα έχουμε στο μέλλον να πάμε σε συμπληρωματικές προκηρύξεις στο επόμενο διάστημα, ειδικά για τους γιατρούς, θα δώσουμε τη δυνατότητα και σε γιατρούς που τώρα αυτή την περίοδο τελειώνουν την ειδικότητά τους, ξέρετε ότι υπάρχει εξεταστική περίοδος τώρα, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, για ειδικευόμενους που τελειώνουν την ειδικότητα, ειδικευόμενους γενικής ιατρικής, παθολογίας και παιδιατρικής, που νομίζω ότι θα τους δοθεί μια αξιοπρεπής προοπτική να προσφέρουν σε αυτό το νέο Σύστημα Υγείας, με αποδοχές, οφείλουμε να το πούμε αυτό, που έγινε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια να έχουν ένα επιπλέον μισθολογικό μπόνους.

Κατά την άποψή μου όμως, ο βασικότερος λόγος που έχουμε μια δυσκολία αυτή την περίοδο σε όλη τη χώρα να καλύψουμε θέσεις γιατρών, ιδιαίτερα εκτός κέντρου, σε νησιά, σε δομές της επαρχίας, σε δυσπρόσιτα και άγονα μέρη, είναι ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος του ιατρικού δυναμικού της χώρας και ιδιαίτερα των νέων γιατρών έχει μεταναστεύσει μαζικά στο εξωτερικό τα προηγούμενα έξι-επτά χρόνια.

Αυτό το γνωστό brain drain, το ιατρικό, το επιστημονικό brain drain της χώρας, είναι αν θέλετε η πυρηνική αιτία που δυσκολεύει αυτή την περίοδο την προσπάθεια που κάνει το Υπουργείο και η κυβέρνηση να καλύψουν με μεγαλύτερη πληρότητα τις ανάγκες στο Σύστημα Υγείας.

Και νομίζω ότι το μεγάλο στοίχημα είναι να δώσουμε ένα σήμα σε αυτούς τους γιατρούς που έχουν πάει στο εξωτερικό ότι προφανώς δεν μπορούμε να διασφαλίσουμε αντίστοιχες απολαβές όπως στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης και της βόρειας Ευρώπης, αλλά και ότι το Δημόσιο Σύστημα Υγείας είναι σε μια περίοδο σταθεροποίησης και ανάπτυξης και δίνει νέες δυνατότητες και ευκαιρίες, αλλά και μέσα από το πλέγμα συμβάσεων που προωθούμε του ΕΟΠΥΥ με ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς, ανοίγει και εκεί το πεδίο και μπορούν και εκεί να διεκδικήσουν μια αξιοπρεπή επιστημονική και επαγγελματική προοπτική.

Αλλά κατά την άποψή μου υπάρχει και ένα πολύ κρίσιμο θέμα. Αυτό που δεν αντιλαμβάνονται όσοι ασκούν κριτική για την όχι ικανοποιητική, όχι πλήρη ανταπόκριση των γιατρών, είναι ότι οι νέες δομές και το νέο μοντέλο το οποίο θέλουμε να προωθήσουμε υπερβαίνει την ιατροκεντρικότητα του συστήματος.

Εμείς εξηγήσαμε από την αρχή ότι αυτές οι δομές βεβαίως θα έχουν έναν πολύ κρίσιμο και κορυφαίο ρόλο στον οικογενειακό γιατρό, αλλά αυτές οι δομές στηρίζονται στη συνεργατικότητα και στην ομάδα υγείας. Αυτό λέει η βιβλιογραφία σε όλο τον κόσμο ότι είναι η πιο αποτελεσματική απάντηση στις ακάλυπτες υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού και κυρίως στην προσπάθεια στροφής στην πρόληψη, στην αγωγή υγείας, στην κοινοτική φροντίδα.

Η ομάδα υγείας, η διεπιστημονική και διεπαγγελματική ομάδα υγείας, είναι αυτή που θα κάνει τη διαφορά σε αυτές τις δομές. Οι γιατροί είναι απολύτως απαραίτητοι. Είναι εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση ούτως ή άλλως για να συσταθεί μία τοπική ομάδα υγείας, αλλά το υπόλοιπο προσωπικό, οι υπόλοιποι επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι θα επανεκπαιδευτούν μέσα από τις ακαδημαϊκές μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας στις σύγχρονες απόψεις, στις σύγχρονες κατευθύνσεις της, στα σύγχρονα πρωτόκολλα διαχείρισης των αναγκών του πληθυσμού, παρέμβαση στο επίπεδο της κοινότητας, σχολικής υγιεινής, εξωστρεφούς λειτουργίας του συστήματος υγείας. Αυτές είναι που θα κάνουν τη διαφορά.

Και νομίζω ότι έτσι διασφαλίζεται αυτή η ιδέα της οριζόντιας προσέγγισης που είναι κρίσιμο ζήτημα για την πρωτοβάθμια φροντίδα. Οριζόντια προσέγγιση σημαίνει, πολίτης, οικογένεια, κοινότητα και αυτή η παρέμβαση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο από έναν οικογενειακό γιατρό.

Θέλει μία πλαισίωση όπως αυτή που είπα πριν.

Πιστεύουμε λοιπόν ότι το νέο μοντέλο έχει εξαιρετικά στοιχεία καινοτομίας και επαφής, συνάφειας με τις κατευθύνσεις και του παγκόσμιου οργανισμού υγείας, ο οποίος είναι ο τεχνικός μας σύμβουλος σε αυτή τη μεταρρύθμιση, αλλά και των αλλαγών που έχουν γίνει σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης και ιδιαίτερα του Ευρωπαϊκού Νότου.

Έχουμε πάρει υπόψη μας μοντέλα πετυχημένα, τα οποία έχουν λειτουργήσει και στις χώρες της Νότιας Ευρώπης, στην Ισπανία, στην Ιταλία, στην Πορτογαλία, αλλά και της Βόρειας Ευρώπης, και προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο διαθέσιμους Ευρωπαϊκούς πόρους για να κάνουμε μία επένδυση στο σύστημα υγείας σε μία περίοδο στενότητας πόρων και περιβάλλοντος λιτότητας.

Αυτή είναι λοιπόν η αλήθεια. Έχουμε για πρώτη φορά, μετά τα τελευταία 15 – 20 χρόνια, νέες δομές στο σύστημα υγείας της χώρας. Οι τελευταίες δημόσιες δομές που υπήρξαν, ήταν τα κέντρα υγείας αστικού τύπου, ορισμένα που αναπτύχθηκαν τη δεκαετία του ’90. Έχουμε λοιπόν για πρώτη φορά νέες δημόσιες δομές. Έχουμε νέο προσωπικό, γιατρούς και λοιπό προσωπικό, αθροιστικά με τους σημερινούς, με τα σημερινά νούμερα θα είναι περίπου πάνω από 2.000 – 2.500 άνθρωποι και πιστεύουμε ότι θα εξαντλήσουμε όλο το περιθώριο και κυρίως θα έχουμε μία νέα κουλτούρα και μια νέα φιλοσοφία, που πιστεύουμε ότι θα διευκολύνει το βασικό πολιτικό στόχο που είναι η καθολικότητα και η ισότητα στη φροντίδα και κυρίως θα καλύψει το τεράστιο κενό πολιτικής το οποίο υπήρχε στη χώρα μας, το έλλειμμα δηλαδή ενός σοβαρού σχεδίου με έμφαση στην πρόληψη και στην αγωγή υγείας.

Αυτό είναι το τεράστιο κενό. Οι υπηρεσίες, έστω και με προβλήματα, έστω και με δυσκολίες δευτεροβάθμιας περίθαλψης είχαμε πάντα στη χώρα μας και γίνεται μία προσπάθεια αυτήν την περίοδο να ανανεώσουμε τον εξοπλισμό, τις υποδομές, να καλύψουμε τις ανάγκες στα σύγχρονα καινοτόμα φάρμακα, αλλά το μεγάλο κενό ήταν ότι δεν υπήρχε ποτέ ένα σοβαρό εθνικό σχέδιο πρόληψης, ιδιαίτερα των μειζόνων παραγόντων κινδύνου.

Αυτό λοιπόν το κενό πάει να καλυφθεί με αυτήν την παρέμβαση. Δεν κάνουμε αυτή τη μεταρρύθμιση μόνο και μόνο για να βάλουμε ένα φίλτρο στην προσέλευση των πολιτών στα νοσοκομεία.

Δεν πάμε μόνο και μόνο να αποσυμφορήσουμε τα όντως επιβαρυμένα δημόσια νοσοκομεία, τα τμήματα επειγόντων περιστατικών, στα τακτικά τους εξωτερικά ιατρεία, τα εργαστήριά τους και λοιπά από αυτήν την παρέμβαση.

Πάμε να μετατοπίσουμε το κέντρο βάρους του συστήματος από την αντιμετώπιση της ασθένειας, στην πρόληψη της. Αυτή είναι η βασική μας στόχευση και η βασική μας φιλοδοξία.

Και επιτρέψτε μου να πω κλείνοντας, ότι για μας η υγεία είναι ένα πεδίο όπου, όπως είπα και προηγουμένως, οι βασικές πολιτικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης υλοποιούνται και έχουν δρομολογηθεί αλλά είναι και ένα πεδίο που κατά την άποψη μας εγγυάται την κοινωνική ανταποδοτικότητα των αυξημένων, όντως, φορολογικών υποχρεώσεων και επιβαρύνσεων των πολιτών, των αυξημένων ασφαλιστικών εισφορών.

Είναι ένα πεδίο, δηλαδή, όπου η κυβέρνηση έμπρακτα αποδεικνύει ότι οι φόροι που πραγματικά επιβαρύνουν την κοινωνία σε μια περίοδο παρατεινόμενης κρίσης έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα, επενδύονται σε δημόσιες δομές, βελτιώνουν παροχές που προσφέρει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, το Κοινωνικό Κράτος. Αυτό θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό σήμερα για το πολιτικό κλίμα στην χώρα.

Και κλείνω λέγοντας το εξής. Για μας, όχι μόνο για μας, για όλο τον πολιτισμένο κόσμο, για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η υπόθεση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας είναι ένα πρόταγμα ισότητας. Αυτόν τον στόχο υπηρετεί.

Και για να υπηρετηθεί αυτός ο στόχος νομίζω ότι είναι απολύτως λογικό ότι απαιτούνται πολιτικές δυνάμεις, πολιτικά προγράμματα και φυσικά πολιτικό προσωπικό το οποίο εμπνέεται από αυτές τις Αρχές, της ισότητας και της καθολικότητας, που εμπνέεται από την γραμμή ότι οι κοινωνικές ανισότητες και οι υγειονομικές ανισότητες δεν μπορεί να είναι αποδεκτές. Ότι δεν είναι φυσικό φαινόμενο και ότι δεν είναι ενάντια στην ανθρώπινη φύση, όπως ακούσαμε αυτές τις μέρες.

Θεωρώ, λοιπόν, ότι αυτός είναι ο πυρήνας της ιδεολογικής διαφωνίας ενός κομματιού της αντιπολίτευσης. Είναι ότι στην πραγματικότητα δεν πιστεύουν στην ισότητα, δεν πιστεύουν σε αυτό που λέμε ότι η υγεία είναι καθολικό κοινωνικό δικαίωμα και υποχρέωση κάθε ευνομούμενης Πολιτείας να παρέχει με εγγυημένο τρόπο σε όλους, ανεξάρτητα από εργασία, ασφάλιση και εισόδημα.

Αυτή είναι μια θεμελιώδης ιδεολογική και πολιτική διαφορά. Εμείς αυτό το σχέδιο προωθούμε με όσο γίνεται μεγαλύτερη συνέπεια, κινητοποιώντας όλους τους διαθέσιμους πόρους και δίνοντας την δυνατότητα σε ένα κομμάτι του Υγειονομικού Σώματος, του ιατρικού και των υπόλοιπων επαγγελματικών υγείας να έχουν μια συμβολή σε μια μεταρρύθμιση που κατά την άποψη μας μπορεί να αναδιοργανώσει συνολικά το τοπίο στην Δημόσια Υγεία στην χώρα.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ και θα συνεχίσει την παρουσίαση ο Σταμάτης ο Βαρδαρός, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας, ο οποίος ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι είναι και ο άνθρωπος που έχει την επιχειρησιακή ευθύνη για την ανάπτυξη και προώθηση αυτού του σχεδίου.

Κος ΒΑΡΔΑΡΟΣ:

Καλημέρα και από μένα. Να ευχαριστήσουμε πολύ που είστε εδώ και να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως και για την κάλυψη αυτής της προσπάθειας από την αρχή. Νομίζω ότι σε γενικές γραμμές έχουμε πολύ καλή συνεργασία. Είτε το προσεγγίζετε θετικά είτε όχι τόσο θετικά, γιατί αρνητικά αυτή την προσπάθεια δεν μπορείς να την προσεγγίσεις.

Η πρωτοβάθμια φροντίδας υγείας και η αναγκαιότητα ανάπτυξης ενός συστήματος που αποτελεί αίτημα δεκαετιών για την ελληνική κοινωνία και ένα έλλειμμα διαχρονικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας από τη συγκρότησή του τη δεκαετία του 1980, νομίζω ότι ακόμη κι αν δεν το δηλώνουν με πολύ τόλμη οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, βρίσκουν τελικά ότι υπάρχει αποδοχή και συναίνεση σε αυτό το εγχείρημα.

Το λέω αυτό, διότι ξεχνάμε πολλές φορές, ακόμη κι εμείς το ξεχνάμε, στην πρόσφατη συζήτηση, τη νομοπαρασκευαστική διαδικασία στη Βουλή για την ψήφιση του 4486, του νόμου της πρωτοβάθμιας, η κριτική από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης για το ουσιώδες κομμάτι, το ουσιαστικό κομμάτι του νόμου, θα έλεγα ότι ήταν από αναιμική ως αρκετά χαλαρή, μην τη χαρακτηρίσω light.

Και είναι γεγονός ότι στα δομικά στοιχεία της παρέμβασης δεν υπήρξε κριτική. Η κριτική έγινε τεχνηέντως σε ένα πρόγραμμα συγχρηματοδοτούμενο, αφήνοντας στην άκρη ότι ήταν η πρώτη φορά, τουλάχιστον από όσες θυμάμαι εγώ, στην εφαρμοσμένη πολιτική υγείας, που ένας νόμος συνοδεύεται παράλληλα από ένα χρονοδιάγραμμα, από ένα σχέδιο άμεσης υλοποίησης και από εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για να προχωρήσει ένα πολύ μεγάλο μέρος αυτού που νομοθετήσαμε.

Σας θυμίζω ότι την ημέρα που ψηφίζαμε, που ήταν η ψήφιση του νόμου για την πρωτοβάθμια, παίρναμε την έγκριση για την προκήρυξη στελέχωσης των πρώτων τοπικών ομάδων υγείας από το ΑΣΕΠ. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει και αυτό προφανώς δημιούργησε μια αμηχανία και έναν προβληματισμό στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

Για εμάς είναι μια σημαντική μεταρρύθμιση αναμφίβολα. Είναι σημαντική μεταρρύθμιση όχι μόνο στο επίπεδο του Υπουργείου Υγείας, αλλά συνολικά για την κυβέρνηση. Και είναι μια μεταρρύθμιση που αφ’ ενός κινείται στις κατευθύνσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος δεν είναι απλά και μόνο τεχνικός μας σύμβουλος, είναι ο πλέον έγκριτος και αναγνωρίσιμος θεσμός στο διεθνές περιβάλλον για ζητήματα πολιτικής υγείας.

Προφανώς ακόμη και σήμερα, όπως ήταν και πριν τρία χρόνια, όπως ήταν και πριν δέκα και πριν 20 χρόνια. Δεν έχει χάσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ούτε την αίγλη του ούτε τη δυνατότητά του να παρεμβαίνει και να κατευθύνει ουσιαστικά τις εξελίξεις προς την κατεύθυνση της καθολικής κάλυψης του πληθυσμού, της ισότητας και της μικρότερης δυνατής οικονομικής επιβάρυνσης.

Είναι μια παρέμβαση που επειδή ακριβώς έχει έναν ορθολογισμό και στην αξιοποίηση του δημόσιου-κοινοτικού χρήματος, έχει και τη συμφωνία των θεσμών και είναι και μια παρέμβαση που στο κομμάτι του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος, δηλαδή του εργαλείου με το οποίο υλοποιούμε τα πρώτα στάδια αυτού που νομοθετήσαμε αρχές Αυγούστου, έχει και τη σύμφωνη γνώμη της Κοινότητας. Είναι μια απόλυτα δηλαδή επιλέξιμη παρέμβαση.

Το λέω αυτό, γιατί ακούσαμε και διαβάσαμε αρκετά πράγματα αυτές τις εβδομάδες που μεσολάβησαν από την ψήφιση του νόμου, μέχρι ότι αυτές οι προσλήψεις των 3.000 περίπου ανθρώπων είναι στον αέρα, ότι είναι ένα πρόγραμμα με ημερομηνία λήξης.

Προφανώς είναι ένα πρόγραμμα που έχει ημερομηνία λήξης στο συγχρηματοδοτούμενο κομμάτι του, όπως και κάθε παρέμβαση που χρηματοδοτεί η Κοινότητα, αλλά να θυμίσω εδώ και σε ανθρώπους που ξέρουν πολύ καλά το ζήτημα των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, των παρεμβάσεων δηλαδή που χρηματοδοτούνται από τα διαρθρωτικά ταμεία, ότι η κάθε μια παρέμβαση την οποία εγκρίνει η Κοινότητα έχει μια αναγκαία προϋπόθεση για να εγκριθεί. Βιωσιμότητα.

Δηλαδή είναι μια παρέμβαση που θα πρέπει να μείνει στο Σύστημα Υγείας της χώρας εν προκειμένω. Και δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό στην ελληνική κοινωνία, στη δημόσια ζωή. Τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, πολλά πανεπιστημιακά τμήματα, οι ΑμΚΕ στον χώρο της ψυχικής υγείας, είναι τέτοιες παρεμβάσεις. Είναι παρεμβάσεις που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, ξεκίνησαν από κοινοτική χρηματοδότηση και στη συνέχεια πέρασαν στον κρατικό προϋπολογισμό, διότι αποδεδειγμένα αποτέλεσαν σημαντικά κομμάτια του κράτους και της κρατικής λειτουργίας.

Ο νόμος που ψηφίστηκε, που είναι ένας σημαντικός κατά τη γνώμη μας νόμος, διότι βάζει στο επίκεντρο το δημόσιο σύστημα, είναι η πρώτη φορά που σε νομοθέτημα στον χώρο της υγείας μπαίνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας στο επίκεντρο και ο ιδιωτικός τομέας -και εδώ νομίζω να λύσουμε και τις όποιες παρεξηγήσεις- εμείς δεν ξορκίζουμε τον ιδιωτικό τομέα, δεν έχουμε καμία τέτοιου είδους ιδεοληψία ή εμμονή.

Απλά λέμε ότι πρέπει να εξαντλούμε, να αξιοποιούμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις δυνατότητες που παρέχει το Δημόσιο Σύστημα και από εκεί και πέρα να αξιοποιούμε τις δυνατότητες του ιδιωτικού τομέα, που σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα είναι και πολύ πιο αναβαθμισμένες σε σχέση με το Δημόσιο Σύστημα, τις χρειαζόμαστε δηλαδή αυτές τις υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα.

Άρα, νομίζω οποιαδήποτε άλλη κριτική και προσέγγιση είναι εκτός πραγματικότητας και εκτός της δικής μας προσέγγισης. Αλλά αυτό γίνεται, η αξιοποίηση δηλαδή και η προτεραιότητα στο Δημόσιο Σύστημα γιατί κατά τη γνώμη μας και κατά τη δική μας προσέγγιση, είναι απαραίτητο στοιχείο αν θέλετε, βασική υποχρέωση στο κομμάτι της λογοδοσίας και των δημόσιων πόρων που διαχειριζόμαστε.

Δεν μπορούμε να κατασπαταλούμε πόρους και να αφήνουμε παράλληλα κομμάτια του ιδιωτικού τομέα να κάνουν πάρτι, έτσι να πούμε μία έκφραση πολύ διαδεδομένη και εύκολα κατανοητή στο χώρο της υγείας.

Θα αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες στον ιδιωτικό τομέα εκεί που πραγματικά θεωρούμε και εκεί που έχουμε σχεδιάσει ότι της χρειαζόμαστε.

Η προκήρυξη που ήταν το εργαλείο υλοποίησης ενός σημαντικού μέρους της μεταρρύθμισης, του νόμου που ψηφίσαμε στις αρχές Αυγούστου, ήταν μία προκήρυξη που κράτησε, έμεινε ανοιχτή για περίπου 5 εβδομάδες.

Μάλιστα κατηγορηθήκαμε και για την παράταση που δώσαμε, διότι μέσα στο καλοκαίρι θέλαμε, είχαμε δεσμευτεί να βγάλουμε και νωρίτερα την προκήρυξη επειδή αποφασίσαμε να βγει η προκήρυξη στον αέρα αρχές Αυγούστου.

Μέσα στον Αύγουστο καταλαβαίνετε παρότι το έχουμε ξαναδεί αυτό παλιότερα, ο κόσμος ήταν σε μία αναταραχή και είχαμε και ένα θέμα σοβαρό και υποστήριξης και αξιοπιστίας της όλης διαδικασίας αν κλείναμε την προκήρυξη 25 Αυγούστου. Διότι η εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου ήταν μια νεκρή εβδομάδα, να το πω έτσι.

Και τις τελευταίες μέρες της προκήρυξης της πρώτης προθεσμίας στις 25 Αυγούστου, παρατηρήθηκε ο κακός χαμός. Ήταν απίστευτη η ροή που δεχόταν το σύστημα, άρα ήταν αναγκαία αυτή η παράταση.

Ακόμη και αυτή η παράταση έγινε αντικείμενο κριτικής από διαφόρους, κυρίως από τους Ιατρικούς Συλλόγους. Μια σημείωση εδώ. Οι Ιατρικοί Σύλλογοι, οι μεγάλοι Ιατρικοί Σύλλογοι κατά τη γνώμη μας αποτέλεσαν σε αυτή τη διαδικασία ένα εργαλείο της αντιπολίτευσης για να κάνει κριτική σε μεμονωμένα κομμάτια της παρέμβασης, της μεταρρύθμισης.

Δεν νοείται διαφορετικά αυτή η τόσο μεγάλη σπουδή που επέδειξαν οι Ιατρικοί Σύλλογοι, να βγαίνουν κάθε τρεις και λίγο να απαριθμούν τις βεβαιώσεις που δίνανε στους γιατρούς.

Να αγωνιούν για τον αριθμό των γιατρών που έχουνε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την κάλυψη των …… . Προφανώς αυτό με δύο τρόπους εξηγείται. Ή ήταν στο πλαίσιο μιας υποβόσκουσας αντιπολιτευτικής τακτικής.

Η Νέα Δημοκρατία συγκεκριμένα και οι δυνάμεις οι όμορες ένοιωθαν πολύ πιο ασφαλείς να βάλουν τους Ιατρικούς Συλλόγους σε αυτή τη διαδικασία ή οι Ιατρικοί Σύλλογοι που στη μεγάλη τους πλειοψηφία εκπροσωπούν δυστυχώς (το λέω το δυστυχώς διότι δεν έχουν τόσο μεγάλη αντιπροσωπευτικότητα) , ένα κομμάτι των γιατρών που είναι πια στο χώρο του ιδιωτικού τομέα της υγείας και είναι πια άνθρωποι που έχουν ένα μερίδιο αγοράς, της τοπικής αγοράς και έβλεπαν ότι αυτό το σχήμα και συνεχίζουν να το βλέπουν και νομίζω ότι αυτή είναι μία πολύ σοβαρή και στέρεη εξήγηση, βλέπουν ότι αυτή η παρέμβαση διεύρυνσης του δημόσιου συστήματος θα πάρει μερίδιο της αγοράς που οι ίδιοι τόσα χρόνια αξιοποιούν και είναι μία παρέμβαση που επειδή ακριβώς η στόχευση ήταν στους νέους γιατρούς, έβλεπαν ότι αυτό το πράγμα, αυτό το δυναμικό εγχείρημα που επιχειρείται, είναι μία απειλή για τη δική τους αν θέλετε επαγγελματική αν όχι ύπαρξη, τουλάχιστον θετική και κερδοφόρα πορεία.

Αυτό ακριβώς νομίζω επιβεβαιώνεται και από την εξέταση λίγοι έτσι δειγματοληπτικά αιτήσεων γιατρών που έχουμε στην προκήρυξη. Περίπου το 80% των ανθρώπων, των γιατρών που έχουν αιτηθεί για μία θέση στις τοπικές ομάδες υγείας, είναι άνθρωποι ηλικίας μέχρι 40 ετών.

Αυτό δείχνει ότι η ομάδα στόχος όντως έχει ανταποκριθεί θετικά. Υπάρχουν βεβαίως ένα σωρό άλλες προϋποθέσεις που έθεσε ο Υπουργός νωρίτερα που τις ανέφερε, που προφανώς όταν έχουν και άλλες επιλογές, συνυπολογίζοντας το brain drain, που δεν αλλάζει το brain drain από τη μία μέρα στην άλλη και πρέπει να δοθεί σήμα και πρέπει αυτό το σήμα να είναι και στέρεο και δυνατό και νομίζω ότι οι πρώτες δομές σε λειτουργία θα κάνουν ακόμα πιο έντονο αυτό το σήμα και αυτοί ήτανε σημαντικοί παράγοντες.

Να πω εδώ κάτι που το παραγνωρίζουμε, ότι είχαμε θα έλεγα πολύ καλή ανταπόκριση στο κομμάτι των παιδιάτρων. Θα έλεγα καλύτερη ακόμα και από αυτό που υπολογίζαμε.

Άρα, αυτό σημαίνει ότι έχουμε μία πολύ κρίσιμη μάζα σε ιατρικό δυναμικό και να μη σπεύδουν οι διάφορες αντιπολιτευόμενες φωνές να προεξοφλήσουν τύχες.

Έχουμε μία κρίσιμη μάζα λοιπόν και ιατρικού δυναμικού, το οποίο είναι απολύτως επαρκές για να ξεκινήσουμε ένα σημαντικό αριθμό των πρώτων τοπικών ομάδων υγείας το επόμενο δίμηνο σε λειτουργία.

Η εύρεση των χώρων και η διαθεσιμότητα των χώρων, των υποδομών των αναγκαίων είναι ένα σημείο που πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν μας.

Αυτή την στιγμή έχουμε, αυτή την στιγμή που μιλάμε, δηλαδή, την επόμενη βδομάδα, αν μπορούσαμε να είχαμε μια πιο γρήγορα διαδικασία θα είχαμε την δυνατότητα να ανοίξουμε 72 με 75 Δομές. Προφανώς δεν θα ανοίξουμε την επόμενη βδομάδα, μην το γράψετε αυτό.

Αλλά εντός του διμήνου και εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία της προκήρυξης, είδατε ότι οι πίνακες κατάταξης βγήκανε μέσα σε μια βδομάδα από όταν έκλεισε η προκήρυξη, άρα σε αυτό που είχαμε δεσμευτεί για την ταχύτητα συγκέντρωσης των αποτελεσμάτων πηγαίνουμε, νομίζω, καλά.

Και βέβαια, είχαμε εντυπωσιακή συμμετοχή και εμείς αυτό δεν το παραγνωρίζουμε. Είναι ένα έμμεσο σημείο, είναι ένα δείγμα υποστήριξης αυτή η προσπάθεια από τους υπόλοιπους επαγγελματίες υγείας.

Οι αριθμοί ανταπόκρισης είναι πραγματικά για μας εντυπωσιακοί. Και στο κομμάτι των νοσηλευτών, και στους επισκέπτες υγείας και στους κοινωνικούς λειτουργούς. Άνθρωποι που μαζί με το μαιευτικό προσωπικό θα αποτελέσουν την γραμμή πυρός στον τομέα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι το κατ’ εξοχήν κομμάτι του Εθνικού Συστήματος Υγείας που είναι, θα έλεγα, το λιγότερο ιατροκεντρικό. Είναι το περισσότερο συνεργατικό. Είναι αυτό που και με τον νόμο, τον 4486, αναβαθμίζει τον ρόλο των υπολοίπων επαγγελματιών υγείας.

Τώρα, στα βήματα προόδου, τα υπόλοιπα που έχουν γίνει από την τελευταία φορά που συναντηθήκαμε, έχει προχωρήσει και ολοκληρώνεται η λειτουργική, η λειτουργία πια του ηλεκτρονικού φακέλου.

Έχει ολοκληρωθεί, στα τελευταία, μάλλον, σημεία λειτουργίας και ολοκληρώνεται, το κομμάτι της ηλεκτρονικής εγγραφής. Είχαμε πει ότι οι Τοπικές Μονάδες Υγείας, όπως και το δίκτυο των συμβεβλημένων οικογενειακών γιατρών του ΕΟΠΥΥ, με τις νέες συμβάσεις που θα δούμε και τις επόμενες εβδομάδες, ήδη τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσουμε και τις επαφές με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, με τον ΕΟΠΥΥ και τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο για τις νέες συμβάσεις των ελευθεροεπαγγελματικών γιατρών.

Είναι η πρώτη φορά που στις συμβάσεις, στην διαδικασία των συμβάσεων με τους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς θα συμμετέχει και θα εκπροσωπεί ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος. Ένα αίτημα χρόνων του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. Να είναι συλλογικές, δηλαδή, αυτές οι συμβάσεις. Για αυτό θεσπίστηκε με τον νόμο της πρωτοβάθμιας.

Είναι η πρώτη φορά που επίσης σε αυτό τον όγκο των συμβεβλημένων γιατρών που θα είναι αρκετά περισσότεροι από όσους είχαμε μέχρι σήμερα. Υπολογίζουμε ότι θα έχουμε την δυνατότητα να δώσουμε τουλάχιστον 2.000 περισσότερες συμβάσεις. Σήμερα είναι γύρω στις 5.000 οι συμβάσεις αυτές. Είναι, λοιπόν, η πρώτη φορά που θα έχουμε και συμβάσεις οδοντιάτρων. Παράλληλα, λοιπόν, θα ξεκινήσουν και οι συζητήσεις με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία για την συλλογική σύμβαση των οδοντιάτρων.

Νομίζω ότι αυτές είναι, αυτά είναι δείγματα που είναι θεσμοθετημένα πια δείγματα, ότι το υπουργείο Υγείας σε καμία περίπτωση δεν θέλει τον ιδιωτικό τομέα απέναντι από αυτό που επιχειρεί να κάνει στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Τον ιδιωτικό τομέα εμείς τον αντιλαμβανόμαστε ως συμμέτοχο σε αυτή την διαδικασία. Θέλουμε να βάζουμε τους όρους και θέλουμε αυτή η συνεργασία να γίνεται στοχευμένα, με πρόγραμμα και με σχέδιο. Αλλά προφανώς χρειαζόμαστε τον ιδιωτικό τομέα σε αυτή την προσπάθεια.

Το κομμάτι το άλλο το οποίο θα ήθελα να σταθώ, διότι δεν είναι μόνο οι Τοπικές Μονάδες Υγείας το μοναδικό συστατικό, το μοναδικό οργανικό στοιχείο του νέου συστήματος. Είναι και οι υφιστάμενες δομές.

Θυμάστε, είχαμε πει ότι εμείς με αυτό το σχέδιο θεωρούσαμε ότι αξιοποιούμε, και αυτή είναι η κατεύθυνση και αυτή είναι η απόφαση, αξιοποιούμε και τις υφιστάμενες δημόσιες δομές στον χώρο της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Τα Κέντρα Υγείας, δηλαδή, και στην ύπαιθρο και στον αστικό ιστό.

Αυτά τα Κέντρα Υγείας μέσα στον επόμενο μήνα, νομίζω δεν θα προλάβουμε τον Σεπτέμβρη αλλά τον επόμενο μήνα θα έχουμε στον αέρα προκήρυξη για 450 περίπου ειδικούς γιατρούς. Μόνιμους γιατρούς. Γιατροί του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που θα πάνε και θα στελεχώσουν σε διάφορες ειδικότητες τις, τα Κέντρα Υγείας. Και στην ύπαιθρο αλλά πολύ περισσότερο στον αστικό ιστό.

Θα ήθελα να κάνω και μια, εντός εισαγωγικών, έκκληση προς τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Για μας η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, το είπα, το είπε και ο υπουργός και θα συνεχίσουμε να το λέμε, είναι μια πολύ σημαντική ιστορία για το Σύστημα Υγείας, για την πολιτική υγείας στην χώρα.

Θέλουμε σε αυτό το κομμάτι τουλάχιστον, καλούμε τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης να είναι λίγο πιο σοβαρές. Χρειαζόμαστε τον διάλογο, χρειαζόμαστε τις κριτική, την εποικοδομητική κριτική, διότι κάθε σχεδιασμός, κυρίως όταν έχει και την βιάση της υλοποίησης μπορεί να έχει λάθη, χρειαζόμαστε την κριτική λοιπόν επί συγκεκριμένων πραγμάτων. Επί του σχεδίου, επί της μεταρρύθμισης, όπως θα έπρεπε να έχει κάνει η αντιπολίτευση κριτική και επί του νόμου, ουσιαστική κριτική και όχι να χρησιμοποιεί τεχνάσματα κριτικής του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος.

Πρώτη φορά στη Βουλή ψηφιζόταν νόμος, ήρθε νομοσχέδιο στη Βουλή και η κριτική δεν γινόταν επί διατάξεων του νομοσχεδίου, αλλά γινόταν για το συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα που θα συμπλήρωνε, θα υλοποιούσε ένα κομμάτι της μεταρρύθμισης.

Έφεραν στη Βουλή, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, μέχρι και εκπροσώπους από την Ένωση Περιφερειών, να διατυπώσουν την απορία και την ανησυχία τους για το κατά πόσον είναι το πρόγραμμα επιλέξιμο στη συζήτηση για το νομοσχέδιο. Βγήκαν διάφοροι ιατρικοί σύλλογοι, οι μεγάλοι ιατρικοί σύλλογοι ως επί το πλείστον, και μιλούσαν από την πρώτη στιγμή για ένα κρατικοδίαιτο σύστημα. Το κρατικοδίαιτο σύστημα τι είναι; Είναι οι δημόσιοι πόροι που δίνονται για την υγεία των πολιτών.

Αυτό, τι να κάνουμε τώρα; Το έχουμε λύσει στις αστικές δημοκρατίες διαχρονικά. Οι δημόσιοι πόροι για την υγεία είναι υποχρέωση του κράτους. Είναι λιγότερο κρατικοδίαιτο το σύστημα των συμβεβλημένων, των 5.000 συμβεβλημένων γιατρών του ΕΟΠΠΥ, που παίρνουν 110 εκατομμύρια ετησίως από τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για να συμπληρώνουν τις επισκέψεις τους ή τις συνταγογραφήσεις τους, τις δύο-τρεις πρώτες μέρες κάθε μήνα.

Κατά τη γνώμη μου είναι εξίσου κρατικοδίαιτο, για να μην πω ότι είναι πολύ μεγαλύτερη σπατάλη για τους δημόσιους πόρους μια τέτοια διαδικασία.

Καλούμε λοιπόν και τους ιατρικούς συλλόγους, καλούμε και την αντιπολίτευση, σε αυτή τη διαδικασία να δείξουν μεγαλύτερη σοβαρότητα και η συζήτηση να γίνει επί συγκεκριμένων πραγμάτων, να γίνει επί βημάτων του σχεδιασμού, να μην εξαντλείται σε σπέκουλα που διαδίδεται, όπως παραδείγματος χάριν -και θα το πω αυτό, γιατί σκεφτόμασταν πολύ σοβαρά αν θα βγάλουμε δελτίο Τύπου και είπαμε να το αφήσουμε, αλλά δεν μπορεί να μείνει και αναπάντητο- η σπέκουλα που έπαιξε λίγο πριν, μια-δυο εβδομάδες πριν ολοκληρωθεί η προκήρυξη, ότι οι αμοιβές που ήταν συμφωνημένες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αμοιβές που ήταν μέσα στην προκήρυξη και που τις είχε ανακοινώσει επισήμως το Υπουργείο Υγείας, της αντιστοίχισης δηλαδή των γιατρών με τις απολαβές του Επιμελητή Α΄ του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Ξέρετε πόσα είναι αυτά τα χρήματα; Αυτά τα χρήματα είναι λίγο κάτω από 1.700 ευρώ καθαρά. Αυτές οι αμοιβές χαρακτηρίστηκαν από εκπροσώπους του ιατρικού κόσμου ως ευτελείς αμοιβές, ως αμοιβές ξεφτίλας. Εάν τα 1.700 ευρώ παρά κάτι καθαρά στην τσέπη τον μήνα, προφανώς με πληρωμένες τις ασφαλιστικές εισφορές, γιατί μιλάμε για μισθωτή απασχόληση, εάν αυτές οι αμοιβές μπορούν να χαρακτηριστούν στην Ελλάδα του 2017 με επτά χρόνια δημοσιονομικής προσαρμογής πίσω, και ελπίζω να τα αφήσουμε και πίσω οριστικά σε λίγο καιρό, αν αυτό το πράγμα δικαιολογείται να χαρακτηρίζεται ως αμοιβή ξεφτίλας, ας το κρίνει η κοινωνία. Ας το κρίνει η κοινωνία.

Εμείς σε επίπεδο διαπραγμάτευσης με την Κοινότητα κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε, εμείς θέλουμε τους νέους γιατρούς και επιμένω να λέω νέους γιατρούς, γιατί θεωρώ ότι έχουν μια διαφορετική κουλτούρα, μια διαφορετική συμπεριφορά και θέλουμε να επενδύσουμε πάνω τους σε αυτή τη νέα προσπάθεια, νομίζω ότι και με μια επαναπροκήρυξη που είναι στο πρόγραμμα, στον σχεδιασμό μας, να γίνει θα έχουμε τη δυνατότητα να καλύψουμε ακόμη περισσότερες θέσεις.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αυτός ο αριθμός, η κρίσιμη μάζα των πρώτων γιατρών και των υπολοίπων επαγγελματιών υγείας είναι ένα πολύ σημαντικό μέγεθος για να προχωρήσουμε, να στήσουμε τις πρώτες δομές, έναν σημαντικό αριθμό από αυτές τις πρώτες δομές. Ούτως ή άλλως, το είχαμε πει από την αρχή, η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι μια παρέμβαση που θέλει χρόνο.

Θέλαμε να δείξουμε ότι το ταβάνι μας είναι μέχρι εκεί, ο στόχος είναι προφανώς να καλύψουμε όσο το δυνατόν περισσότερες από αυτές τις θέσεις και να ανοίξουμε όλες τις δομές. Είναι πολύ σημαντικό στοίχημα αυτές οι δομές να τις δει ο γιατρός, να τις δει ο επαγγελματίας υγείας και πολύ περισσότερο να τις δει ο πολίτης σε λειτουργία το επόμενο δίμηνο.

Νομίζουμε ότι είναι πραγματικά μια κατάσταση που θα αλλάξει σημαντικά την εικόνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Και τα νοσοκομεία θα αποσυμφορήσει, αλλά και θα βελτιώσει σημαντικά το επίπεδο των υπηρεσιών υγείας προς τον πολίτη. Είναι ένα άλλο παράδειγμα στον χώρο της υγείας, είναι ένα παράδειγμα που θεωρούμε ότι ως Εθνικό Σύστημα Υγείας έχουμε την υποχρέωση να το προσφέρουμε στους πολίτες και ως επιστροφή μεταξύ άλλων των φορολογικών και των ασφαλιστικών τους επιβαρύνσεων.

Ευχαριστώ.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ:

Θα περάσουμε σε ερωτήσεις. Εννοείται ότι οι ερωτήσεις θα αφορούν την πρωτοβάθμια. Εκτιμώ ότι θα μας μείνει χρόνος μόλις τελειώσουμε για δυο-τρεις ερωτήσεις άλλου ενδιαφέροντος.

Η κυρία Ευθυμιάδου.

Κα ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ:

Κύριε Υπουργέ, υποθετικά μιλώντας. Στην περίπτωση που ούτε στην επόμενη προκήρυξη οι γιατροί δείξου ενδιαφέρον. Έχετε κάποιο σχέδιο τι θα κάνετε;

Θα καλέσετε κάποια άλλη ειδικότητα γιατρών; Και να μου επιτρέπετε, στο τέλος, δεν ξέρω πότε θέλετε να απαντήσετε, σχετικά με τη νομοθετική παρέμβαση για τη θεσμική που είπατε. Τι είναι αυτή; Θα περιλαμβάνει περίπου έτσι να έχουμε μία εικόνα.

Κος ΞΑΝΘΟΣ:

Κοιτάξτε, εμείς θα κάνουμε αυτό που πρέπει. Δηλαδή, θα δώσουμε μεγαλύτερη ευκαιρία, διευρυμένη ευκαιρία σε γιατρούς που ενδεχομένως δεν είχαν προλάβει το χρονικό όριο αυτής της προκήρυξης και που θα ολοκληρώνουν την ειδικότητά τους το επόμενο διάστημα, να μπορέσουν να συμμετάσχουν σε μία επόμενη φάση και να καλύψουν συμπληρωματικά τις υπόλοιπες κενές θέσεις.

Αυτό θα το δούμε τώρα τεχνικά πως μπορεί να γίνει και για πόσο διάστημα μπορεί να κρατήσει ανοιχτή αυτή η προκήρυξη, έτσι ώστε, πρέπει να το συνεννοηθούμε και με το ΑΣΕΠ δηλαδή αυτό, το οποίο οφείλουμε να τονίσουμε, ότι όλη η διαδικασία των προκηρύξεων αυτών ήταν σε στενή συνεργασία, με την έγκριση του ΑΣΕΠ και εννοείται και με το κύρος και την αξιοπιστία του ΑΣΕΠ.

Δεν αντιμετωπίζουμε, δεν εξετάζουμε σε αυτή τη φάση σενάρια ας πούμε σε περίπτωση που αυτό δεν αποδώσει. Πιστεύουμε ότι όσο τίθενται σε λειτουργία νέες δομές, όσο αναλαμβάνουν εργασία νέοι γιατροί, όσο βλέπουν στην πράξη και η ευρύτερη κοινωνία, αλλά και η ιατρική κοινότητα ότι έχουμε να κάνουμε με ένα νέο μοντέλο, το οποίο έχει νέες προδιαγραφές, το οποίο προσφέρει μια αξιοπρεπή για τα δεδομένα της συγκυρίας αμοιβή, που είναι ένα πεδίο στο οποίο συνολικά επενδύει η πολιτεία και η κοινωνία.

Δεν είναι μία παρέμβαση η οποία επιτρέψτε μου να πω, πάμε απλώς να απορροφήσουμε κάποια Ευρωπαϊκά λεφτά, να βρουν δουλειά 3.000 άνθρωποι για 4 χρόνια και μετά να μείνει μετέωρη.

Αλλά, ότι είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα τη μεταρρυθμιστική της κυβέρνησης, ότι είναι μία παρέμβαση που έχει κοινωνική και υγειονομική ωφελιμότητα και ανταποδοτικότητα.

Όσο λοιπόν το νέο σύστημα κάνει τα πρώτα του βήματα, νομίζω ότι θα εδραιώνεται η πεποίθηση ότι έχουμε να κάνουμε με μία σοβαρή προοπτική που αξίζει τον κόπο οι νέοι γιατροί ειδικά να τη στηρίξουνε.

Εδώ γράφτηκε ότι θα παίρνουν καθαρά 700 ευρώ. Μέχρι και αυτό είχε γραφτεί την προηγούμενη περίοδο. Νομίζω λοιπόν ότι γίνεται μία πολύ μεγάλη προσπάθεια να αποτύχει αυτή η παρέμβαση.

Γιατί όλοι αντιλαμβάνονται, αν ήταν τόσο θνησιγενές αυτό, αν ήταν τόσο αποτυχημένο, αν ήταν τόσο κρατικοδίαιτο, αν ήταν τόσο σοβιετικού τύπου αλλαγή, νομίζω κανείς δεν θα ασχολιόταν στα σοβαρά.

Θεωρώ ότι και οι επαγγελματίες υγείας και οι σύλλογοι των ασθενών και η τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία συνεργάζεται μαζί μας και την ευχαριστούμε για αυτό, για να βρούμε τους Ευρωπαϊκούς πόρους, για να υπάρχει διάδοχη φάση που θα υπάρξει χρηματοδότηση μέσω των ΠΕΠ, των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων της Αυτοδιοίκησης και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.

Όλοι αυτοί αντιλαμβάνονται ότι είναι μία παρέμβαση ουσίας, η οποία προφανώς θα προχωρήσει σταδιακά. Θα προχωρήσει με δυσκολίες για να καλυφθούν πλήρως όλες οι θέσεις των γιατρών, αλλά θα προχωρήσει.

Και όσο αυτό το βήμα εδραιώνεται, τόσο νομίζω ότι θα ενισχύεται η διάθεση κάλυψης και προφανώς εκεί που αυτό δεν θα προκύψει, υπάρχει και η δυνατότητα συνεργιών με τον ιδιωτικό τομέα μέσω συμβάσεων του ΕΟΠΥ όπως είπε προηγουμένως ο κύριος Βαρδαρός.

Τώρα, η θεσμική συνδιοργάνωση του συστήματος υγείας, είναι ένα μεγάλο στοίχημα. Νομίζουμε ότι έχουμε σήμερα, αν θέλετε, τον πολιτικό χρόνο και το περιθώριο, επειδή ακριβώς έχουμε εξασφαλίσει τα στοιχειώδη, την επιβίωση και την σταθερή λειτουργία του συστήματος, επειδή έχουμε καλύψει ένα μεγάλο μέρος από τα κενά του, επειδή υπάρχει μια προσπάθεια συνεχώς, βελτιούμενης απόδοσης των δημόσιων νοσοκομείων, να κάνουμε τώρα και έναν σχεδιασμό που να αφορά λίγο πιο μακροπρόθεσμου χαρακτήρα αλλαγές.

Όπως, για παράδειγμα, αλλαγές στους οργανισμούς των νοσοκομείων, αλλαγές στους οργανισμούς των Υγειονομικών Περιφερειών, αλλαγές στον τρόπο επιλογής των γιατρών για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, αλλαγές στην χωροταξία των Υγειονομικών Περιφερειών. Υπάρχει μια πολύ μεγάλη συζήτηση. Αλλαγές στην διοίκηση του συστήματος. Επανεξετάζουμε και το σημερινό μοντέλο διοίκησης και των ΥΠΕ και των νοσοκομείων.

Θέλουμε να ενισχύσουμε στοιχεία δημοκρατίας στην διοίκηση του συστήματος, διαφάνειας, δημόσιας λογοδοσίας, κοινωνικού ελέγχου, τα οποία πολύ, έτσι, πρωτόλεια, μπαίνουν ήδη από αυτή την παρέμβαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα.

Θα διαβάσατε τα άρθρα του νομοσχεδίου. Υπάρχει άρθρο που αναφέρεται στην δημόσια λογοδοσία, στον κοινωνικό έλεγχο και στην αξιολόγηση. Αυτά είναι πολύ σημαντικές καινοτομίες. Δεν έχουν ξαναειπωθεί αυτά για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Οι νέες δομές θα αξιολογούνται και από τους πολίτες και από τις τοπικές κοινωνίες. Η αυτοδιοίκηση θα συμμετέχει σε όργανα εποπτείας αυτών των δομών και των υπόλοιπων δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας. Θα υπάρχει λογική δικτύωσης των δομών, ανάμεσα σε δομές της ψυχικής υγείας, αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, δομές του κοινωνικού κράτους. Είναι τελείως πρωτοποριακές παρεμβάσεις και κατευθύνσεις αυτές, που πιστεύουμε ότι γρήγορα θα αποδώσουν καλύτερη φροντίδα στον κόσμο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

(ομιλία μακριά από το μικρόφωνο)

Κος ΞΑΝΘΟΣ:

Οι διοικητές, κυρία Ευθυμιάδου, είναι ήδη σε αξιολόγηση. Υπάρχει πολύ συγκεκριμένη, συγκεκριμένος πίνακας δεικτών με βάση τους οποίους μετά από ένα χρόνο, επίσης για πρώτη φορά στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, οι διοικητές των νοσοκομείων, που εμείς επιλέξαμε μέσα από ένα, νομίζω, διαφανές και αξιοκρατικό σύστημα επιλογής, κρίνονται, αξιολογούνται από τις διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών και πολύ σύντομα θα μας έρθουν οι πρώτες εισηγήσεις, για να δούμε και εμείς αν χρειάζονται και κάποιες διορθωτικές κινήσεις σε αυτό το πεδίο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

(ομιλία μακριά από το μικρόφωνο)

Κος ΞΑΝΘΟΣ:

Υπάρχει διαδικασία αξιολόγησης, κατ’ αρχήν των υπηρεσιών που παρέχουν. Θα παρέχουν οι ΤΟΜΥ από τους ίδιους τους πολίτες. Αυτό μπορούμε να το δούμε πιλοτικά πως θα λειτουργήσει και βεβαίως, γιατί όχι, να εφαρμοστεί και να καθολικευτεί. Να γίνει μια καθολική του εφαρμογή σε όλο το Δημόσιο Σύστημα.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ:

Η κυρία Σπαγαδώρου.

Κα ΣΠΑΓΑΔΩΡΟΥ:

Λοιπόν, μια πρακτική ερώτηση. Θέλω να μας πείτε, σας παρακαλώ, τα σημεία τα οποία ξεκινάτε άμεσα με τις ΤΟΜΥ. Και το δεύτερο είναι, θα έλεγα ότι πρόκειται μάλλον για μια καθαρά πολιτική συνέντευξη σήμερα. Και η δική σας τοποθέτηση και του κυρίου Βαρδαρού. Γιατί δίνετε τόση έμφαση στο τι λέει η αντιπολίτευση, στο τι λένε οι Ιατρικοί Σύλλογοι; Τι θα θέλατε; Θα θέλατε, δηλαδή, από την αρχή να αγκαλιάσουνε; Πρέπει να ασκήσουν και αυτοί κάποια κριτική, έτσι δεν είναι;

Και επίσης, μήπως είναι μια πολύ καλή δικαιολογία το γεγονός ότι χρησιμοποιείτε το… δηλαδή, την μετανάστευση εξωτερικού, γιατρών στο εξωτερικό. Ναι, αυτό είναι μια πραγματικότητα. Το θέμα είναι εσείς να δημιουργήσετε τα κίνητρα εκείνα για να γυρίσουν πίσω οι γιατροί.

Κος ΞΑΝΘΟΣ:

Η υγεία δεν είναι τεχνικό ζήτημα. Η υγεία είναι ένα βαθύτατο πολιτικό ζήτημα. Και προφανώς οι διαφορετικές επιλογές και οι διαφορετικές πολιτικές υγείας εμπεριέχουν και πολιτική και ιδεολογία.

Αυτό είναι το νόημα και για αυτό και είμαστε πολύ αφοσιωμένοι σε αυτή την ιστορία. Γιατί πιστεύουμε ότι ενισχύει την αντιμετώπιση, αντιμετωπίζει μάλλον, με πολύ πιο δραστικό τρόπο τις υγειονομικές και τις κοινωνικές ανισότητες η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Και όπως λέει και ο ΟΗΕ, μέσα από τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης η υγεία είναι ένας κρίσιμος δείκτης ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας. Είναι μια υπόθεση που διαπερνά όλη την πολιτική, με το Πι κεφαλαίο. Και νομίζω ότι καλά κάνουμε και δίνουμε αυτή την έμφαση και εδώ ο καθένας κρίνεται ακριβώς με βάση το αξιακό του φορτίο και τις ιδεολογικές και πολιτικές του συντεταγμένες.

Εμείς ακούσαμε λοιπόν, και αυτό δεν γίνεται να μην το αναφέραμε, ακούσαμε ένα κήρυγμα κοινωνικού δαρβινισμού προχθές. Κι αυτό αφορά και την υγεία. Δεν μπορεί δηλαδή να λέγεται ότι τι να κάνουμε, οι κοινωνικές ανισότητες είναι σύμφυτες με την ανθρώπινη φύση.

Εδώ έχουμε μια θεμελιώδη διαφορά. Και αυτό δεν το λέει η κυβέρνηση, δεν το λέει ο Υπουργός, το λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το λέει η Διακήρυξη της Άλμα Άτα, το λέει ο ΟΗΕ. Δεν υπάρχει πολιτική υγείας στον κόσμο, στον σοβαρό και στον αναπτυγμένο κόσμο, που να μην έχει ως θεμελιώδες στόχο την επίτευξη της ισότητας.

Και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινητοποιούμε όλους τους διαθέσιμους πόρους και να κάνουμε και όλες τις απαραίτητες αλλαγές και τους μετασχηματισμούς.

Κίνητρα για να δώσουμε για να αντιστραφεί το brain drain. Προφανώς. Αυτό είναι ένα τεράστιο στοίχημα, ένα μεγάλο εθνικό θέμα. 400.000 άνθρωποι έχουν φύγει από τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, μεταξύ των οποίων περίπου 17.500-18.000 γιατροί, η πλειονότητα των οποίων έχει τελειώσει τα ελληνικά πανεπιστήμια και είναι ιδιαίτερων επιστημονικών προσόντων και επάρκειας. Και γι’ αυτό και άλλωστε σταδιοδρομούν πολύ καλά σε αυτές τις χώρες.

Χρειάζεται ένα πλέγμα κινήτρων. Ιδιαίτερα για να καλύψουμε περιοχές δυσπρόσιτες. Το είπαμε, το έχουμε πει και στη Βουλή πάρα πολλές φορές, έχουμε κάνει κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση, έχουμε δώσει επιπλέον επίδομα αγόνου περιοχής για περίπου 400 περιφερειακά ιατρεία, συν 400 ευρώ, στις όντως πολύ χαμηλές αμοιβές των αγροτικών γιατρών. Τώρα θα το διευρύνουμε και στους επικουρικούς γιατρούς αυτό και στους γενικούς γιατρούς που καταλαμβάνουν κενά περιφερειακά ιατρεία.

Έχουμε δώσει σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση κοινωνικές παροχές ενισχυμένες, όπου είναι αυτό δυνατό. Έχουμε δώσει κίνητρα καλύτερης βαθμολογικής εξέλιξης, πολλαπλασιασμού των χρόνων υπηρεσία, κ.λπ.

Γίνεται μια προσπάθεια πραγματικά να θωρακίσουμε υγειονομικά ιδιαίτερα την περιφέρεια της χώρας. Αυτό δεν είναι εύκολο. Κάνουμε παράλληλα και άλλες παρεμβάσεις. Ενισχύουμε το σύστημα αεροδιακομιδών, ενισχύουμε την τηλεϊατρική, συνεργαζόμαστε με τις Ένοπλες Δυνάμεις για να καλύψουμε μακροχρονίως κενά περιφερειακά ιατρεία και το έχουμε πετύχει σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό αυτό.

Ήδη, ο Στρατός καλύπτει με οπλίτες γιατρούς περίπου 30 περιφερειακά ιατρεία σε όλη τη χώρα. Οι άνθρωποι αυτοί κάνουν τη θητεία τους και αμείβονται ως αγροτικοί γιατροί από εμάς και καλύπτουμε νησιά και δυσπρόσιτα μέρη, τα οποία είχαν να δουν χρόνια γιατρό.

Γίνεται μια συστηματική προσπάθεια. Προφανώς δεν αλλάζει αυτή η τάση μετανάστευσης επιστημονικής προς το εξωτερικό από τη μια μέρα στην άλλη. Πρέπει να δοθούν πολύ ισχυρά δείγματα γραφής και βήματα μετρήσιμα. Αυτό νομίζω ότι προωθούμε αυτή την περίοδο και με αυτή την αλλαγή.

Τα σημεία. Κοιτάξτε, τα σημεία είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων. Συνεργαζόμαστε με τις υγειονομικές περιφέρειες. Αυτές έχουν την ευθύνη της τελικής κατανομής του προσωπικού αυτού, αφού θα γίνει, αυτές θα ελέγξουν τα δικαιολογητικά των υποψηφίων, θα βγουν οι τελικοί πίνακες, θα διοριστούν μέσω των υγειονομικών περιφερειών και αυτές, έχοντας και την εποπτεία των δομών που είναι διαθέσιμες άμεσα, θα κατανείμουν αυτό το προσωπικό έτσι ώστε να ισχύσει αυτό το οποίο είπε προηγουμένως ο κύριος Βαρδαρός, να θέσουμε περίπου σε άμεση λειτουργία το ένα τρίτο των δομών και σταδιακά να προστίθενται συνεχώς περισσότερες.

Αυτό είναι το σχέδιό μας και πιστεύουμε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει μία αύξουσα δυναμική αυτή η παρέμβαση.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ:

Ο κύριος Νεκής.

Κος ΝΕΚΗΣ:

Κύριε Υπουργέ, ο ίδιος είχατε δηλώσει και ο κύριος Βαρδαρός, σήμερα δεν το άκουσα και είναι θετικό, ότι θα μεροληπτούσατε υπέρ του δημόσιου τομέα.

Άρα, αυτό σημαίνει ότι θα μεροληπτούσατε και σε βάρος του ιδιωτικού. Άρα είχατε τεθεί και δηλώσει ως πολιτική ηγεσία ότι είστε λίγο απέναντι στον ιδιωτικό τομέα.

Επίσης, είπατε κατά την υιοθέτηση της μεταρρύθμισης, ότι να ξέρουνε οι ιδιώτες ελεύθεροι επαγγελματίες γιατροί, αν δεν έρθουν με εμάς, εμείς θα μειώσουμε τις επισκέψεις και θα αλλάξουμε τις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ προς το χειρότερο, όχι προς το καλύτερο φυσικά.

Άρα, εμμέσως πλην σαφώς και καλά κάνατε, θέλατε να τους δώσετε και ένα αρνητικό κίνητρο να έρθουν να πλαισιώσουν τη μεταρρύθμιση, το οποίο επίσης δεν πέτυχε.

Αναφερθήκατε σε δυσπρόσιτες περιοχές. Ποια δυσπρόσιτη περιοχή; Μιλάμε για την Κοζάνη, την Πτολεμαΐδα. Είναι δυσπρόσιτη περιοχή η Κοζάνη; Η Πτολεμαΐδα; Είναι στη Δυτική Μακεδονία. Ήτανε 20 θέσεις γιατρών και υπάρχει ένας υποψήφιος που δήλωσε και στις 20 θέσεις.

Δεν ξέρω αν είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί να μην είναι, αλλά θέλω να πω, στον Άγιο Νικόλαο που είναι και το νησί σας, υπάρχουν δύο υποψήφιοι απ’ ότι κατάλαβα, οι οποίοι δεν έχουν και εντοπιότητα που δήλωσαν υποψήφιοι και φοβούνται οι ……. της περιοχής επειδή έχουν κάνει και σε άλλες ΤΟΜΥ της Κρήτης, στο Ρέθυμνο, στο Ηράκλειο, ότι τελικά θα τους πάρουν εκεί και ο Άγιος Νικόλαος θα μείνει εκτός και αν και ο Άγιος Νικόλαος είναι δυσπρόσιτη περιοχή. Δεν ξέρω για το νησί σας.

Θέλω να πω, δεν είδα μία γόνιμη, όχι αρνητική, γόνιμη αυτοκριτική της προετοιμασίας της μεταρρύθμισης, της επικοινωνίας της για να πειστούν οι γιατροί και να πειστούν και οι πολίτες.

Οι πολίτες δεν έχουν ακούσει ακόμα τι θα παρέχουν αυτές οι ΤΟΜΥ επαρκώς; Εγώ δεν το έχω καταλάβει ακόμη. Λέτε για πρόληψη και αγωγή υγείας. Αυτό ακούγεται λίγο γενικό.

Δεν έχουν πληροφορηθεί οι πολίτες. Υπάρχει ένα έλλειμμα ενημέρωσης για το οποίο ευθύνη δεν έχουν οι δημοσιογράφοι. Είναι η 2η φορά που τους καλείτε για την πρωτοβάθμια φροντίδα, που θεωρείτε και εσείς τη μέγιστη μεταρρύθμιση και συμφωνώ μαζί σας.

Είναι μέγιστη μεταρρύθμιση. Δεν έχει τολμήσει κανένας άλλος να τη κάνει. Υπάρχει όμως ένα έλλειμμα επικοινωνίας προς αυτήν τη κατεύθυνση.

Λέτε για τους Ιατρικούς Συλλόγους. Οι Ιατρικοί Σύλλογοι ψηφίζονται από το 15% των γιατρών. Το 85% των γιατρών δεν ασχολούνται με τους ιατρικούς συλλόγους.

Άρα σημαίνει ότι δεν επικροτούν και τη στάση τους. Αυτό το 85% των γιατρών που δεν ψηφίζουν στους ιατρικούς συλλόγους γιατί δεν το προσελκύσατε; Γιατί δεν το πείσατε να συμμετέχουν σε όλη αυτή τη διαδικασία;

Η παραπληροφόρηση από πού; Από εμάς τους δημοσιογράφους; Εμείς είπαμε από την αρχή, ότι θα έχουν αμοιβές Επιμελητή Α΄.  το είπαμε; Όλοι το έχουν γράψει. Υπάρχει κανείς που δεν το έχει γράψει;

Προφανώς υπάρχουν άλλοι παράγοντες. Αναφερθήκατε στο brain drain. Είχαμε 65.000 γιατρούς. Φύγατε λέει, είπατε εσείς οι 17.000. Η χώρα έχει ανάγκη 30.000. Υπάρχει πάλι πληθώρα γιατρών. Γιατί δεν ενδιαφερθήκανε;

Προφανώς έχουν βολευτεί κάπου αλλού. Ή ένα άλλο, μεγάλη μάζα γιατρών που σας ενδιαφέρουν. Οι γενικοί γιατροί που υπηρετούν ήδη στο σύστημα υγείας. Γιατί αυτοί δεν θέλησαν να συμμετέχουν; Διότι θα έπρεπε να παραιτηθούν από τη θέση τους για να συμμετέχουν σε αυτή τη θέση, που ήταν μεγάλο αντικίνητρο. Το καταλαβαίνετε.

Ένας γιατρός που είναι σε κέντρο υγείας κοντά σε ένα αστικό κέντρο, γιατί να συμμετέχει; Θα έπρεπε να παραιτηθεί από τη θέση του. Πως θα παραιτηθεί; Θα χάσει τη μονιμότητα και τους μισθούς για να πάει σε μία διαδικασία δύο ετών συν δύο και αν και εφόσον;

Καταλαβαίνεται ότι δεν ήταν στέρεο το μήνυμα που μεταφέρατε στους γιατρούς και θεωρώ και αυτό ότι δεν προσελκύστηκε το ενδιαφέρον και τώρα τι θα κάνετε με το προσωπικό των υπολοίπων κατηγοριών που έχουν υπερπληθώρα συμμετάσχει. Τι θα τους κάνετε αυτούς;

Θα τους πείτε, παιδιά, θα περιμένουμε να προσλάβουμε γιατρούς και μετά θα σας διορίσουμε εσάς; Γιατί προφανώς δεν μπορεί να στηθεί ΤΟΜΥ χωρίς γιατρούς. Θα έχετε κοινωνικό λειτουργό και νοσηλευτή και δεν θα υπάρχει γιατρός; Δεν γίνεται.

Άρα;  Αυτοί θα έχουν κάνει τα χαρτιά τους. Θα περιμένουν 5 – 6 – 7 – 8 μήνες; Δεν θα πειστούν για τη μεταρρύθμιση λοιπόν και αυτοί. Θα πούνε, παραπέτασμα ήταν.

Θέλω να πω δηλαδή και στο ερώτημα της κυρίας Ευθυμιάδου δεν απαντήσατε. Αν δεν ενδιαφερθούν οι γιατροί στη 2η προκήρυξη τι θα κάνετε. Τι θα κάνετε;

Ευχαριστώ.

Κος ΞΑΝΘΟΣ:

Εγώ θα αναγνωρίσω ότι έχουμε προβλήματα επικοινωνιακής προβολής του έργου μας συνολικά και δεν θέλω να αποδώσω ευθύνες. Μπορεί να είναι και υποκειμενική μας αδυναμία.

Όντως υπάρχει μία, νομίζω ότι έγινε μία προσπάθεια παραπληροφόρησης, αλλά δεν θεωρώ ότι το κύριο είναι αυτό. Πραγματικά, και οι υγειονομικοί, οι γιατροί τουλάχιστον, γιατί για τους υπόλοιπους υγειονομικούς, επειδή κάναμε μια πολύ εκτεταμένη και διαβούλευση, πριν το νομοσχέδιο, έχουν καταλάβει πάρα πολύ καλά και οι εκπροσωπήσεις τους οι συλλογικές, των μαιών, των νοσηλευτών, των κοινωνικών λειτουργών, των επισκεπτών υγείας αλλά και των συλλόγων των ασθενών, ότι αυτή είναι μια πολύ κρίσιμη αλλαγή. Η οποία πρέπει να στηριχτεί.

Το θέμα είναι να καταλάβει ο πολίτης τι τον περιμένει. Ποιο θα είναι, ποια θα είναι η επόμενη μέρα. Κατά πόσο η εξυπηρέτηση του θα είναι καλύτερη. Με λιγότερες αναμονές, με λιγότερη ταλαιπωρία. Πιο συνεχής και όχι κατακερματισμένη. Πιο ποιοτική από ότι μέχρι τώρα.

Νομίζουμε, και αυτό το λέει, το ξαναλέω, το λένε όλες οι διεθνείς έρευνες και η επιστημονική βιβλιογραφία, ότι ένα μοντέλο πρωτοβάθμιας φροντίδας με αυτά τα χαρακτηριστικά, αυτό το διασφαλίζει.

Φυσικά, χρειάζεται και μια συνεχής προσπάθειας εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού, το οποίο θα την υλοποιήσει. Διότι δεν έχουν αυτή την κουλτούρα. Ακόμα και οι γενικοί γιατροί ξέρετε πολύ καλά ότι ουσιαστικά εκπαιδεύονται στα δημόσια νοσοκομεία. Εκτός από τους τελευταίους δέκα μήνες που κάνουν σε Κέντρα Υγείας όλα τα υπόλοιπα τέσσερα χρόνια τα κάνουν στο δημόσιο νοσοκομείο. Νοσοκομειοκεντρική εκπαίδευση παίρνουν και οι γενικοί γιατροί.

Τώρα θα αυξηθεί, βέβαια. Θα κάνουνε πέντε χρόνια. Υπάρχει θετική εισήγηση από το ΚΕΣΥ. Θα αυξήσουμε τον χρόνο ειδικότητας των γενικών γιατρών. Και μέσα από τις ακαδημαϊκές αυτές μονάδες θα προσπαθήσουμε και αυτούς και όλες τις άλλες ειδικότητες, να τους επανεκπαιδεύσουμε στην κουλτούρα της πρωτοβάθμιας φροντίδας, της οικογενειακής ιατρικής, της παρέμβασης στην κοινότητα και λοιπά.

Κοιτάξτε, υπάρχουν διαφοροποιήσεις σε όλη την Ελλάδα. Το παράδειγμα της Κοζάνης, της Πτολεμαΐδας, που είπατε, δεν ήταν επιτυχημένο, διότι εκεί ξέρετε ότι έχουμε προκηρύξει κατ’ επανάληψη θέσεις παθολόγων και στα δυο νοσοκομεία και έχουμε δυσκολία στελέχωσης.

Υπάρχουν, δηλαδή, περιοχές που δεν είναι ακριβώς ακριτικές και για διάφορους λόγους δεν υπάρχει ανταπόκριση, ακόμη και σε μόνιμες προκηρύξεις θέσεων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Πολλώ μάλλον σε ένα νέο μοντέλο που κανείς δεν ξέρει τις λεπτομέρειες του, που υπάρχουν όλες αυτές οι συγχύσεις και τα ερωτηματικά ακόμα αναπάντητα.

Η προσπάθεια, λοιπόν, που θα κάνουμε και ελπίζουμε και εσείς να συνεισφέρετε σε αυτό, είναι από δω και πέρα να παρουσιάζουμε το καθηκοντολόγιο των ανθρώπων που θα διοριστούν. Το πλάνο παρεμβάσεων που πρέπει να κάνουν. Τους δείκτες υγείας των πολιτών και του πληθυσμού που πρέπει να παρακολουθούν.

Να δώσουμε, δηλαδή, το περιεχόμενο αυτής της νέας αλλαγής και της νέας φροντίδας. Αυτό, συνεργαζόμαστε με τους κατάλληλους ανθρώπους, με τους ακαδημαϊκούς οι οποίοι μας είχαν βοηθήσει και στην εκπόνηση του σχεδίου και πιστεύουμε ότι μέχρι να είναι έτοιμα τα πράγματα για την έναρξη λειτουργίας θα έχουμε όλο αυτό το, αυτό το υλικό που θα βοηθήσει και θα έχουμε την δυνατότητα να το ξανασυζητήσουμε και να το επικοινωνήσουμε.

Όντως, υπάρχει, προφανώς, ένα μεγάλο κομμάτι γιατρών το οποίο έχει μια ακόμα, ιδιαίτερα στην επαρχία. Δεν είναι τυχαίο ότι στα αστικά κέντρα υπήρξε μεγάλη προσφορά. Αυτό σημαίνει ότι σε γενικές γραμμές στην επαρχία και ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές, υπάρχει ένα μεγαλύτερο περιθώριο για ένα αξιοπρεπές εισόδημα ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών.

Και για αυτό και είναι μια, πραγματικά, μεγάλη δυσκολία να κάνει κάποιος το βήμα, να κλείσει το ιατρείο του και να μπει σε ένα τέτοιο νέο σύστημα. Εμείς, λοιπόν, το είπαμε από την αρχή, επενδύουμε στους νέους γιατρούς. Πολύ θετικό το ότι το 80% αυτών που έχουν δηλώσει είναι κατά βάση σε αυτή την κατηγορία. Είναι συνάδελφοι νέοι, κάτω των 40 ετών.

Πιστεύουμε ότι αυτοί, κάνοντας τα πρώτα βήματα τα μήνυμα θα πολλαπλασιαστεί και στην συνέχεια θα προχωρήσει με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα. Δεν μπορούμε τώρα να μπαίνουμε σε, να εξετάζουμε σενάρια παρατεινόμενης δυσκολίας.

Πιστεύουμε ότι η δυσκολία αυτή ήταν περιστασιακή, τώρα στην αρχή και στην έναρξη, και στην πορεία αυτό θα βελτιώνεται και δεν θα χρειάζεται να ξαναπαντούμε σε μια τέτοιου τύπου ερώτηση.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ:

Ο κύριος Κεφαλογιάννης.

Κος ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ:

Θέλω να ρωτήσω το εξής. Με δεδομένο ότι η πρώτη προσέγγιση αφορά 239, που είναι μόνο το 30% και σήμερα μας είπατε ότι 72… Συνολικά είναι οι 239; Ωραία. Λοιπόν, 72 με 75 δομές θα μπορούσαν να λειτουργήσουν είπατε την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά «Μην το γράψετε αυτό» είπατε χαρακτηριστικά, τι να γράψουμε δηλαδή; Ότι θα λειτουργήσουν μέχρι πότε αυτές οι δομές και ποιες περιοχές της χώρας θα αφορούν; Έγινε κατ’ επανάληψη η ερώτηση και δεν απαντήθηκε.

Κος:

Να πω το εξής. Είπα, η τελική ας πούμε κατανομή θα αποφασιστεί σε συνεργασία του Υπουργείου με τις υγειονομικές περιφέρειες.

Αυτές έχουν την ακριβή εικόνα. Αυτές ξέρουν και τις δυνατότητες που έχουν οι υπάρχουσες δομές, γιατί εμείς θέλουμε αυτές οι παρεμβάσεις, οι νέες δομές που θα αναπτυχθούν να είναι σε συν-λειτουργία και σε διασύνδεση με τις σημερινές, δηλαδή με τα κέντρα υγείας και τα ΠΕΔΥ τα οποία και αυτά τώρα λέγονται κέντρα υγείας.

Άρα, το πού ακριβώς θα τοποθετηθούν θα είναι αποτέλεσμα και αυτής της συνολικής εικόνας, του συνολικού χάρτη δηλαδή των υπηρεσιών και των δομών, αλλά και της πραγματικής δυνατότητας. Προφανώς ο κύριος Βαρδαρός αναφέρθηκε στο ότι αυτός ο αριθμός των κτιρίων είναι ήδη έτοιμος και λειτουργικός.

Μπορούμε δηλαδή, αν είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία της πρόσληψης, αύριο το πρωί να βάζαμε σε 70, σε 75, δεν ξέρω σε πόσες δομές, έναρξη λειτουργίας. Είμαστε σε συνεννόηση με την αυτοδιοίκηση, προχωράει πολύ γρήγορα αυτό, ξέρετε ότι δεν είναι κτίρια αυτά με ιδιαίτερες απαιτήσεις. Είναι μικρά πολυϊατρεία των 100-150 τετραγωνικών, δεν χρειάζονται ούτε εργαστηριακό εξοπλισμό ούτε τίποτα, τα έχουμε εξηγήσει αυτά. Αυτά θα συνεχίσουν να τα παρέχουν τα κέντρα υγείας σε όλη τη χώρα.

Και άρα, δεν είναι κάποιο μεγάλο βήμα, ας πούμε, το οποίο θα μας πάει πάρα πολύ πίσω.

Κος ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ:

Έχω την αίσθηση, κύριε Υπουργέ, συγγνώμη που σας διακόπτω, ότι δεν έχετε τους ανθρώπους για να κάνετε αυτές τις μονάδες, έτσι όπως τα λέτε.

Κος:

Τι εννοείτε;

Κος ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ:

Δεν έχετε το προσωπικό αυτή τη στιγμή.

Κος:

Το προσωπικό για να εποπτεύει;

Κος ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ:

Για να ξεκινήσετε.

Κος:

Για να συντονίσει.

Κος ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ:

Όχι για να συντονίσετε, αλλά για να ξεκινήσει το πρόγραμμα.

Κος:

Γιατί δεν το έχουμε;

Κος ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ:

Μου λέτε ότι υπάρχουν τα κτίρια, θα μπορούσατε να τα έχετε τους επόμενους δύο μήνες, αλλά λέτε ότι ενδεχομένως να τα έχετε μέχρι τα Χριστούγεννα απ’ ό,τι κατάλαβα και από αυτά που είπε και ο κύριος Βαρδαρός.

Δεν ξέρω αν κατάλαβα λάθος. Ο κύριος Βαρδαρός νομίζω μπορεί να μας το διευκρινίσει αυτό.

Κος ΒΑΡΔΑΡΟΣ:

Λοιπόν, ναι. Κύριε Κεφαλογιάννη, όχι, τους ανθρώπους τους έχουμε, έχουμε μια κρίσιμη μάζα για αρκετές περισσότερες από τις 75 αυτές δομές.

Αυτό που εννοούσα και είπα μην το γράψετε, για την επόμενη εβδομάδα εννοούσα, διότι δεν θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής των υποψηφίων. Βγήκαν οι πίνακες κατάταξης, θέλουμε κανένα δεκαήμερο μέχρι να ελεγχθούν τα δικαιολογητικά, βγαίνει ο πίνακας προσληπτέων, ο προσωρινός πίνακας προσληπτέων, και πρέπει να δώσουμε ένα εύλογο χρονικό διάστημα για ενστάσεις.

Μετά και από την εξεταστική διαδικασία των ενστάσεων, καταλήγουμε στον οριστικό πίνακα προσληπτέων και συμβασιοποιούμε τους ανθρώπους. Αυτή όλη η διαδικασία θέλει από ενάμιση έως δύο μήνες ανάλογα με τις περιοχές και το ενδιαφέρον που υπάρχει. Και να αποδεχθούν και τις θέσεις, βέβαια.

Γι’ αυτό λέω ότι το 75 που είπα είναι ότι αυτή τη στιγμή έχουμε διαθέσιμους 75 χώρους που είναι από το κτιριακό απόθεμα του Δημοσίου και από δομές της τοπικής αυτοδιοίκησης. Και βέβαια τους υπόλοιπους χώρους, γιατί υπάρχει ξαναλέω μια κρίσιμη μάζα, παραδείγματος χάριν στην Κρήτη, που οι αριθμοί, δεν τους έχω ακριβώς μπροστά μου, φαίνεται ότι έχουμε κενά σε αρκετές θέσεις γιατρών, δεν σημαίνει ότι θα έχουμε αντίστοιχα λιγότερες δομές.

Οι δομές μπορούν να ξεκινήσουν με μια ελάχιστη σύνθεση και παράλληλα να αξιοποιήσουμε γιατρούς που ήδη υπηρετούν στα γύρω περιφερειακά ιατρεία ή περιπτώσεις που έχουμε πλεονάζον προσωπικό σε κέντρα υγείας. Περιμένοντας βέβαια και τα αποτελέσματα της επαναπροκήρυξης.

Κος ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ:

Απλώς το ερώτημα είναι πώς μπορεί να ξεκινήσει μια δομή όταν δεν έχει έναν οικογενειακό γιατρό;

Κος ΒΑΡΔΑΡΟΣ:

Όχι, αυτό λέω. Δεν μπορεί να ξεκινήσει η δομή αν δεν έχει οικογενειακό γιατρό.

Κος:

Το λέει ο νόμος.

Κος ΒΑΡΔΑΡΟΣ:

Στο επόμενο δίμηνο δηλαδή, οι πρώτες δομές που είναι, που ξέρουμε αυτή τη στιγμή ότι θα είναι σε λειτουργία είναι γύρω στις 75 και θα είναι και αρκετές άλλες με τη μίσθωση των κτιρίων.

Το πρόγραμμα είχαμε πει ότι δικαιολογεί και τέτοια έξοδα. Οι χώροι δεν είχαν μισθωθεί, διότι περιμένουμε να δούμε και πώς θα πάμε στην εξεύρεση προσωπικού και είναι και επιλογή συνειδητή δική μας όσο το δυνατόν να χρησιμοποιήσουμε υφιστάμενες δημόσιες δομές, γιατί μετά την τετραετία αυτά τα ενοίκια δεν θα καλύπτονται πια από το συγχρηματοδοτούμενο, θα πρέπει να περάσουν στους κουμπαράδες, στους προϋπολογισμούς των ΥΠΕ.

Κα:

Από πού θα ξεκινήσουν, έτσι για να πούμε ότι σε δύο μήνες ξεκινάνε από εκεί, ξεκινάει από εκεί η δημιουργία των δομών αυτών;

Κος ΞΑΝΘΟΣ:

Σε όλη την Ελλάδα θα υπάρχει, δεν υπάρχει από πού.  Δηλαδή εγώ πριν από λίγες μέρες ήμουνα στη Θεσσαλονίκη. Κάναμε σύσκεψη στην ΥΠΕ.

Με διαβεβαίωσαν και οι δύο διοικητές και της 3ης και της 4ης, ότι από τις 25 δομές που αφορούν το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, μέσα στο επόμενο δίμηνο μπορούν να λειτουργήσουν άμεσα 15 με 20.

Αντίστοιχα η εικόνα είναι και για την Κρήτη. Θα πάμε και μεθαύριο που έχουμε το αναπτυξιακό συνέδριο και θα τα ξαναδούμε σε λεπτομέρειες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Συνεπώς, μπορούμε να πούμε ότι σε δύο μήνες ξεκινάμε Θεσσαλονίκη, Κρήτη, αρχίζουν και λειτουργούν αυτές οι δομές.

Κος ΞΑΝΘΟΣ:

Ειδικά στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη που έχουμε τη μεγάλη μάζα των αιτήσεων, εκεί είναι σαφές ότι μπορεί να λειτουργήσει ο μέγιστος δυνατός αριθμός.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Μιλάμε όμως πάντα τώρα για μεγάλα αστικά κέντρα.

Κος ΞΑΝΘΟΣ:

Ναι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Και δεν μιλάμε για απομακρυσμένες περιοχές που δεν έχουν πρόσβαση οι άνθρωποι στο σύστημα υγείας και σε δομές.

Κος ΞΑΝΘΟΣ:

Όπως δηλαδή, για πείτε μου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Στην επαρχία. Νησιά.

Κος ΞΑΝΘΟΣ:

Ακούστε. Είχαμε ξεκαθαρίσει από την αρχή το εξής.

Γιατί νομίζω ότι θεωρούμε καμιά φορά εμείς ότι τα έχουμε εξηγήσει, αλλά μάλλον έχουμε ένα έλλειμμα μεταδοτικότητας μπορεί.

Κοιτάξτε. Είπαμε ότι αυτή η αλλαγή δεν γίνεται για να καλυφθούν, μάλλον να το πω αλλιώς. Αυτή η παρέμβαση αφορά κυρίως τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.

Διότι εκεί κατά τη άποψή μας υπήρχε το έλλειμμα φροντίδας. Εκεί υπήρξε η διαλυτική παρέμβαση του νόμου 4238, την οποία νομίζω ότι πρέπει να την υπενθυμίζουμε, διότι είμαστε σε μία φάση λοιπόν όπου η κυβέρνηση με προβλήματα, με δυσκολίες, αναπτύσσει το σύστημα υγείας. Δημιουργεί νέες δομές προσθέτει ανθρώπινο δυναμικό. Προσλαμβάνει γιατρούς. Προσλαμβάνει επαγγελματίες υγείας και της ασκείται κριτική ,δεν εννοώ από εσάς φυσικά, από πολιτικές δυνάμεις οι οποίες νομοθέτησαν την αποδιοργάνωση και τη διάλυση των παλιών προβληματικών, με στρεβλώσεις, αλλά με σαφώς και με θετική συνεισφορά, δομών που είχε το ΙΚΑ – ΕΟΠΥΥ.

Ξέρετε πολύ καλά ότι έφυγαν μαζικά από το δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας μας 3.000 ειδικευμένοι γιατροί. Εξαιτίας μιας αυθαιρεσίας και ενός αυταρχισμού που είχε δείξει τότε η πολιτική ηγεσία.

Αυτό ήταν μία τρομερή πληγή για τη δημόσια περίθαλψη. Αποδιοργάνωσε τις δημόσιες δομές, έμεινε ο κόσμος στα αστικά κέντρα χωρίς πρόσβαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα και αυτό το κενό αναγκαστικά βεβαίως το κάλυψε ο ιδιωτικός τομέας.

Και τώρα λοιπόν ο ιδιωτικός τομέας επειδή αντιλαμβάνεται ότι εμείς πάμε να επανακτήσουμε αυτήν την παρουσία του δημοσίου σε αυτό το τοπίο, αντιδρά με αυτόν τον τρόπο. Είναι τόσο απλό.

Νομίζουμε λοιπόν ότι εντάξει, προφανώς κάθε αρχή είναι δύσκολη, όταν μάλιστα αυτό αφορά ένα πεδίο το οποίο θυμάστε όλοι, είστε έμπειροι. Έχουν συζητηθεί κατ’ επανάληψη αλλαγές. Έχουν ψηφιστεί νόμοι.

Υπήρξαν σχέδια. Υπήρξαν εξαγγελίες και ποτέ μέχρι τώρα δεν είχε γίνει ένα σοβαρό βήμα. Και εγώ, η πολιτική ερμηνεία που δίνω για αυτό το πράγμα δεν ήταν ότι προφανώς οι προηγούμενοι υπουργοί ήταν ανίκανοι ή ότι δεν υπήρχαν οι πόροι.

Η πολιτική εξήγηση που δίνω, στα διάφορα σχέδια για την πρωτοβάθμια φροντίδα, τα οποία έχουν εξαγγελθεί από τη δεκαετία του ’80, είναι ότι δεν  υπήρχε η πολιτική βούληση να αναπτυχθεί το δημόσιο σύστημα σε ένα πεδίο που είχε άτυπα συμφωνηθεί ότι έχει τον κυρίαρχο ρόλο ο ιδιωτικός τομέας.

Αυτό είναι η ουσία του θέματος. Για πρώτη φορά λοιπόν εμείς όντως συνεχίσουμε και το λέμε και δεν έχουμε κανένα λόγο να το κρύψουμε, ότι βεβαίως είμαστε μεροληπτικοί υπέρ του δημόσιου συστήματος υγείας. Βεβαίως είμαστε μεροληπτικοί, γιατί πιστεύουμε ότι αυτό χρειάζεται σήμερα η κοινωνία στη φάση της παρατεινόμενης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης και αυτό χρειάζονται όλες οι σύγχρονες κοινωνίες όταν πρέπει να γίνει μία επένδυση στην υγεία και στην πρωτοβάθμια φροντίδα.

Και μιλάνε για κρατικοδίαιτο σύστημα σε μία χώρα που έχει στο επίπεδο της Ευρώπης τον πιο ισχυρό ιδιωτικό τομέα. Ξέρετε πολύ καλά ότι οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας της Ελλάδας ως ποσοστό του ΑΕΠ και ως  ποσοστό του συνόλου των δαπανών, είναι οι μεγαλύτερες στην Ευρώπη.

Άρα, δεν έχουμε την υποχρέωση ως πολιτεία να καλύψουμε όσο είναι δυνατόν αυτό το κενό με δημόσιες υπηρεσίες που θα διασφαλίζουν εύκολη πρόσβαση, δωρεάν πρόσβαση και ισότητα στην φροντίδα;

Δεν ξέρουμε πολύ καλά ότι τα ιδιωτικοποιημένα συστήματα υγείας σε όλο τον κόσμο είναι τα συστήματα υγείας που και προκαλούν τις μεγαλύτερες ανισότητες και προκαλούν την μεγαλύτερη σπατάλη και τελικά δεν παρέχουν και την ποιότητα που χρειάζεται; Το παράδειγμα των ΗΠΑ είναι, νομίζω, το πιο γνωστό και το πιο χαρακτηριστικό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Θα επανέλθω στο ερώτημα, γιατί τόσα χρόνια, πραγματικά, κάθε φορά που αναλαμβάνει ένας υπουργός μιλάμε για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και για την στήριξη της. Δεν υπήρξε υπουργός που να περάσει από δω χωρίς να αναφερθεί σε αυτό.

Ομολογουμένως, επιμένετε και αυτό είναι κάτι που μας κάνει να πιστέψουμε ότι το σύστημα αυτό. Στην πορεία και από όσα είπατε σήμερα εγώ διαπιστώνω ότι το σύστημα το πρωτοβάθμιο, όπως το είχαμε φανταστεί, δηλαδή, ότι θα ενισχυθούν πάρα πολύ τα Κέντρα Υγείας, ότι θα είναι δίπλα οι δομές, δεν πρόκειται να γίνει.

Από ότι κατάλαβα στις νέες δομές δεν θα υπάρχουν μηχανήματα και ενδεχομένως να μην υπάρχουν και γιατροί. Τελικά ο παρανομαστής σε αυτή την ιστορία ποιος είναι; Το ιδιωτικό σύστημα υγείας μπλοκάρει το δημόσιο και δεν του επιτρέπει να αναπτύξει το Δημόσιο αυτό που χρειάζεται στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας; Αυτό τελικά είναι ο εχθρός του συστήματος;

Κος ΞΑΝΘΟΣ:

Λοιπόν, πρώτον, να ξεκαθαρίσω το εξής. Αυτή η παρέμβαση δεν είναι ανταγωνιστική προς τις σημερινές δομές. Το ξεκαθαρίσαμε αυτό. Το αποτυπώνουμε στον νόμο. Περιγράψαμε όλες τις ειδικότητες γιατρών που σήμερα υπηρετούν στις δημόσιες δομές και κυρίως στα πρώην ΠΕΔΥ. Διότι εκεί, ανορθολογικά κατά την άποψη μας και στρεβλά, υπήρχαν και ειδικότητες που δεν έχουν σχέση με την πρωτοβάθμια φροντίδα.

Αλλά επειδή δεν θέλαμε να θέσουμε σε διακινδύνευση των θέση εργασίας κανενός γιατρού και κανενός εργαζόμενου, τις αποτυπώσαμε και λέμε ότι αυτές οι ειδικότητες μπορούν να υπάρχουν και να παρέχουν υπηρεσίες και σε δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Αυτές οι δομές, λοιπόν, παράλληλα με τα νοσοκομεία, ίσως όχι με την ίδια, έτσι, με τον ίδιο όγκο, ας πούμε, ενίσχυσης από άποψη πόρων και προσωπικού, γιατί δεν είχαμε την δυνατότητα και γιατί αποφασίσαμε ότι στα νοσοκομεία έπρεπε να δώσουμε το βάρος τα προηγούμενα δυο χρόνια, διότι εκεί συσσωρευόταν ο κόσμος, εκεί υπήρχε η μεγάλη πίεση και εκεί υπήρχε η μεγάλη δυσκολία, επειδή είχαν περικοπεί και οι δαπάνες στο 40% αθροιστικά την προηγούμενη πενταετία. Και, λοιπόν, σε αυτές τις δομές συνεχίζεται παράλληλα μια προσπάθεια στήριξης.

Έχουμε προσλάβει 200, 250 επικουρικούς γιατρούς. Προκηρύσσουμε, όπως είπε ο Σταμάτης προηγουμένως, 450 θέσεις ειδικευμένων γιατρών. Οι οποίοι θα πάνε σε αυτό που λέμε Κέντρα Υγείας της υπαίθρου, των νησιών, των αγροτικών περιοχών και λοιπά και λοιπά.

Ενισχύουμε τα εργαστήρια τους. Ξέρετε ότι έχουμε κάνει μια πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια να αυξήσουμε αυτό που λέμε το… του Δημόσιου Συστήματος Υγείας στον τομέα της εργαστηριακής διάγνωσης.

Μόνο εδώ, στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια, με το κεντρικό εργαστήριο το οποίο κάναμε και το οποίο το νομοθετήσαμε και θα προσπαθήσουμε να το διευρύνουμε και να το αναπαράγουμε σε όλη την χώρα, έχουμε αυξήσει πάνω από 35% τον όγκο των εξετάσεων οι οποίες γίνονται στις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας του λεκανοπεδίου.

Αυτό σημαίνει ότι περισσότερος κόσμος εξυπηρετείται δωρεάν και κάνει τις εξετάσεις του και δεν είναι υποχρεωμένος να επιβαρύνεται οικονομικά απευθυνόμενος στον ιδιωτικό τομέα.

Διάβαζα τα στοιχεία από την, εδώ, την δομή στην Αλεξάνδρας. Πριν από λίγες μέρες. Που ξέρετε πολύ καλά ότι έχει εδώ και δυο μήνες περίπου τεθεί σε 24ωρη λειτουργία, όπως και το Κέντρο Υγείας Ευόσμου στην Θεσσαλονίκη και η πρόθεση μας είναι περισσότερες τέτοιες αστικές δομές να τεθούν σε 24ωρη εφημερία έτσι ώστε να υπάρχει ένα αποτελεσματικό φίλτρο προς τα δημόσια νοσοκομεία.

Διάβαζα, λοιπόν, τα στοιχεία. Έχει αυξηθεί, συγκρίνοντας το 15 με το 17, 45% έχουν αυξηθεί οι εξετάσεις που γίνονται, όλων των κατηγοριών, μικροβιολογικές, απεικονιστικές εξετάσεις, στο ΙΚΑ, στο πρώην ΙΚΑ της λεωφόρου Αλεξάνδρας. Στην δομή του ΠΕΔΥ που τώρα θα λέγεται Κέντρο Υγείας Αλεξάνδρας.

Γίνεται, λοιπόν, πολύ συστηματική προσπάθεια να αξιοποιήσουμε το ανθρώπινο δυναμικό, να καλύψουμε περισσότερες ανάγκες, να προσλάβουμε ειδικότητες που λείπουν. Έχω πάρα πολλά παραδείγματα σε όλη την χώρα. Δεν είναι, λοιπόν, αυτό κάτι το οποίο εγκαταλείπει αυτή η παρέμβαση τις σημερινές δομές. Αυτές ενισχύονται στο μέτρο των δυνατοτήτων που έχει σήμερα η Πολιτεία και στα στενά δημοσιονομικά περιθώρια που έχουμε να ενισχύσουμε συνολικά το Σύστημα Υγείας.

Όμως εδώ έχουμε μια παρέμβαση η οποία έρχεται να χρηματοδοτηθεί με κοινοτικούς πόρους, είναι πέρα από το πλαφόν που έχουμε στις δαπάνες του συστήματος υγείας και γι’ αυτό επιλέξαμε αυτόν τον τρόπο. Δεν επιβαρύνει άμεσα τον κρατικό προϋπολογισμό σε αυτή τη φάση, μας δίνει μια ευχέρεια τετραετίας να τεθούν σε λειτουργία, να δώσουν ένα στίγμα καλύτερης φροντίδας και αν θέλετε αυτό που προσδοκούμε είναι να υπάρξει μια θετική αξιολόγησή τους και από τους υγειονομικούς, αλλά κυρίως από τους πολίτες, που θα επιβάλλει στην Πολιτεία, όποιος και να έχει την ευθύνη τότε της διακυβέρνησης της χώρας, τη συνέχισή τους.

Όπως κανείς δεν διανοήθηκε να θέσει σε αμφισβήτηση τη λειτουργία θεσμών που είχαν αξιολογηθεί πάρα πολύ θετικά, όπως τα ΚΕΠ, όπως τα ΚΑΠΗ, το Βοήθεια στο Σπίτι, τα ΚΗΦΗ, οι ΑμΚΕ Ψυχικής Υγείας που συνέβαλαν στην από-ασυλοποίηση ενός μεγάλου αριθμού χρονίως ψυχικά πασχόντων, κ.λπ.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ:

Η κυρία Κροντήρη. Η κυρία Σουλάκη, επειδή ώρα περιμένει.

Κα ΣΟΥΛΑΚΗ:

(Εκτός μικροφώνου)

Κος:

Κοιτάξτε, δεν υπάρχει ειδική διαδικασία αξιολόγησης στη φάση αυτή, τώρα, της πρόσληψης. Όπως προσλαμβάνουμε τους επικουρικούς γιατρούς από μια λίστα διαθεσίμων γιατρών που υπάρχει σε κάθε υγειονομική περιφέρεια και σε κάθε ειδικότητα, έτσι και τώρα όσοι πληρούν τα τυπικά προσόντα της προκήρυξης και όσοι έχουν τις μίνιμουμ απαιτήσεις μπορούν να προσληφθούν.

Αυτό το οποίο θα υπάρξει είναι μια διαδικασία αξιολόγησης της δουλειάς καθενός και συνολικά της δομής στην πορεία. Με βάση δείκτες, όπως είπα πριν, με βάση την τήρηση ορισμένων υποχρεώσεων για τη φροντίδα των πολιτών.

Θέλουμε δηλαδή να περάσουμε μια αντίληψη που υπερβαίνει τη γνωστή δημοσιοϋπαλληλική, επιτρέψτε μου να πω, νοοτροπία. Ότι προσλαμβάνουμε κάποιους, τους αφήνουμε εκεί να λειτουργούν κατά το δοκούν. Όχι.

Θέλουμε να είναι υπεύθυνοι επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι αφού έχουν και την κατάλληλη συνεχιζόμενη εκπαίδευση και στην έναρξη της πρόσληψης αλλά και στην πορεία, θα κρίνονται και θα αναλαμβάνουν την ευθύνη μιας σημαντικής αλλαγής, υποστήριξης μιας σημαντικής αλλαγής που αφορά την ποιότητα του Συστήματος Υγείας και την ποιότητα της φροντίδας στη χώρα.

Θέλουμε δηλαδή και να συναισθανθούν και αυτοί την κοινωνική ευθύνη αυτού του πράγματος και να δώσουν τις καλύτερες δυνάμεις τους. Πιστεύουμε ότι από τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που ήδη δηλώνουν διαθεσιμότητα και από τα προσόντα τους αυτό είναι εξασφαλισμένο.

Κα ΣΟΥΛΑΚΗ:

(Εκτός μικροφώνου)

Κος:

Συνήθως οι νέοι γιατροί, ο πολύς κόσμος θεωρεί ότι έχουν πιο καλή επαφή με τη σύγχρονη επιστημονική γνώση και νομίζω ότι τους εμπιστεύεται περισσότερο.

Εν πάση περιπτώσει, κοιτάξτε να δείτε. Για το ρόλο αυτό τον οποίο θέλουμε να δώσουμε και να ανταποκριθούν οι συνάδελφοι αυτοί έχουν πάρει την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση.

Έχουν εκπαιδευτεί για 4 με 5 χρόνια στη διάρκεια της ειδικότητας ο καθένας πέρα από τα χρόνια των σπουδών. Πολλοί από αυτούς ενδεχομένως έχουν και άλλη εμπειρία εργασιακή, έχοντας εργαστεί σε άλλους τομείς.

Νομίζω ότι δεν υπάρχει τέτοιου τύπου θέμα. Δηλαδή δεν υπάρχει θέμα ποιότητας, γνώσης και επάρκειας γνώσεων. Το θέμα είναι να έχεις ένα μηχανισμό όπου να ελέγχεται η ποιότητα της φροντίδας και η ανταπόκριση όλου του προσωπικού και όχι μόνο των γιατρών, στους στόχους που θέτει η πολιτεία και στις ανάγκες, στους στόχους βασικά να καλύψουμε τις μεγάλες ανάγκες αξιοπρεπούς φροντίδας των ανθρώπων.

Αυτό είναι το μεγάλο θέμα. Νομίζω λοιπόν ότι αυτοί οι γιατροί και με την επάρκειά τους και με τις γνώσεις τους και με τη στοχοθεσία η οποία θα υπάρξει, θα κερδίσουν γρήγορα την εμπιστοσύνη των πολιτών, γιατί κυρίως είναι σε δομές που έχουν μια εγγύτητα στον πολίτη και με μία εξωστρέφεια.

Αυτό είναι το καινούριο στοιχείο. Μέχρι τώρα είχαμε κέντρα υγείας στα οποία περίμενε το προσωπικό πότε θα ζητηθούν υπηρεσίες από τους πολίτες

Προσπαθούμε να αλλάξουμε αυτήν την αντίληψη και να φέρουμε το ανθρώπινο δυναμικό του συστήματος που είναι σε μία αποκεντρωμένη δομή, κοντά στην κοινωνία, να εξασφαλίσει την παρουσία του, τη συμβουλή του, την αγωγή υγείας που χρειάζεται την παρέμβαση σε αυτό που λέμε, κοινωνικοί προσδιοριστές της ασθένειας.

Νομίζω ότι είναι μία πολύ μεγάλη αλλαγή στη φιλοσοφία της υγείας αυτό το πράγμα, την οποίαν ίσως δεν είμαστε όλοι ακόμα, δεν την έχουμε συνειδητοποιήσει όλοι.

Το μεγάλο έλλειμμα είναι αυτό ακριβώς. Δεν είναι ότι δεν έχουμε επαρκώς εκπαιδευμένους, ειδικευμένους γιατρούς σήμερα στα νοσοκομεία ή δεν έχουμε τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Το πρόβλημα είναι ότι έχουμε χάσει τη μάχη και αυτό δείχνουν και οι δείκτες υγείας του πληθυσμού της χώρας μας. Έχουμε χάσει τη μάχη της πρόληψης.

Αυτό πάμε να ξανακερδίσουμε με αυτήν την παρέμβαση.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ:

Ναι, κυρία ..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

(ερώτηση εκτός μικροφώνου).

Κος ΞΑΝΘΟΣ:

Εργαστηριακό τσεκάπ δεν θα υπάρχει η δυνατότητα. Είπαμε ότι αυτήν την υπηρεσία θα συνεχίσει να την προσφέρουν οι σημερινές δομές του συστήματος υγείας, είτε σε πρωτοβάθμιο, είτε σε δευτεροβάθμιο επίπεδο και θα κάνουμε μία προσπάθεια μέσα από αυτήν τη κεντρικοποίηση των εργαστηριακών εξετάσεων που προωθούμε, να ενισχύσουμε τη δυνατότητα αυτών των δομών να καλύπτουν περισσότερες ανάγκες.

Αυτό είναι το πλάνο. Το πότε όμως θα κάνεις τις εξετάσεις, το τι λένε οι κατευθυντήριες οδηγίες, ποια είναι τα στάνταρτ τα οποία πρέπει να τηρηθούν για τον προσυμπτωματικό έλεγχο συγκεκριμένων νοσημάτων.

Για την παρακολούθηση την εργαστηριακή χρόνιων ασθενών και λοιπά και λοιπά, αυτό θα το κανονίζει ο οικογενειακός γιατρός και αυτά θα καταγράφονται στον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας. Θα μπορούν να έχουν πρόσβαση και οι γιατροί του υπόλοιπου συστήματος υγείας σιγά – σιγά και έτσι θα έχουμε μια στοχευμένη φροντίδα, μία συνεχή και όχι αποσπασματική φροντίδα, όχι κατά το δοκούν αναζήτηση υπηρεσιών, αλλά θα διασφαλίζουμε με αυτόν τον τρόπο ότι πραγματικά αυτές οι υπηρεσίες που χρειάζεται ο πολίτης, θα μπορούν να παρασχεθούν με εύκολο τρόπο και κυρίως χωρίς οικονομική επιβάρυνση.

Αυτό είναι το στοίχημα. Για αυτό και είπα ότι αυτή η παρέμβαση στρατηγικά, εκτός από το ότι εξασφαλίζει την ισότητα και την ποιότητα στην φροντίδα, διεθνώς έχει αναγνωριστεί ότι η πρωτοβάθμια φροντίδα διασφαλίζει και την μακροοικονομική βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας.

Γιατί γίνεται ένας καλύτερος έλεγχος, με επιστημονικά κριτήρια όμως και όχι με αυθαίρετα λογιστικά κριτήρια, της προκλητής ζήτησης, της σπατάλης η οποία υπάρχει, και το ξέρετε πάρα πολύ καλά, σήμερα στο σύστημα υγείας. Θέλουμε, λοιπόν, σε μια περίοδο στενότητας πόρων να έχουμε ένα σοβαρό εργαλείο ορθολογικότερης αξιοποίησης τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Λέω, ότι είχατε πει και την προηγούμενη βδομάδα καλά το καταλάβαμε; Ότι θα ξεκινήσουν τέσσερις ΤΟΜΥ από την Θεσσαλονίκη; Έτσι δεν το είχατε πει; Ή δεν ισχύει, άλλαξε;

Κος ΞΑΝΘΟΣ:

Είπα προηγουμένως, το είπα προηγουμένως και στο ΑΠΕ, όταν βρέθηκα στην ΔΕΘ. Είπαμε ότι από τα στοιχεία τα οποία μας δίνουν οι Υγειονομικές Περιφέρειες οι δυο που είναι στην Θεσσαλονίκη, η 3η και 4η ΥΠΕ, μπορούμε από τις 25 ΔΗΜΑΡΧΟΣ δομές που έχουν σχεδιαστεί για το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, να τεθούν πολύ γρήγορα σε λειτουργία, εννοώντας, δηλαδή, και από την άποψη των κτιριακών εγκαταστάσεων, οι 15 με 20. Αυτό θα συμβεί αντίστοιχα σε όλη την χώρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Επειδή έχω, λίγο να το διευκρινίσουμε. Τα επόμενα βήματα είναι, πάμε σε επαναπροκήρυξη των θέσεων που έχουνε μείνει κενές. Σωστά; Και μετά αυτές οι 75 δομές που αναφερθήκατε, όταν λειτουργήσουν, θα είναι πλήρως στελεχωμένες; Θα είναι πλήρως στελεχωμένες. Για τις…

Κος ΞΑΝΘΟΣ:

(ομιλία μακριά από το μικρόφωνο)

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Και με γιατρούς και με τα πάντα. Και οι υπόλοιπες θα καλυφθούν, γιατί μιλήσατε για ελάχιστη σύνθεση λειτουργίας κάποιων δομών. Θα λειτουργήσουν επικουρικά με γιατρούς του ΕΣΥ; Πως θα γίνει, δηλαδή;

Κος ΞΑΝΘΟΣ:

Κοιτάξτε, δεν έχουμε κάνει τέτοια συζήτηση. Εμάς μας ενδιαφέρει σε πρώτη φάση να κατανείμουμε με τον πιο ορθολογικό και λειτουργικό τρόπο αυτούς που έχουν εκδηλώσει διαθεσιμότητα, να τεθεί σε έναρξη το σύστημα και φυσικά στην συνέχεια, ούτως ή άλλως η συνλειτουργία και η διασύνδεση με τις υπάρχουσες δομές θα υπάρχει.

Αυτές, ουσιαστικά, οι Τοπικές Μονάδες Υγείας, οι ΤΟΜΥ, θα είναι δορυφορικές δομές των Κέντρων Υγείας. Των αστικών Κέντρων Υγείας. Αυτό θα είναι στην ουσία. Δεν θα είναι με την μορφή του περιφερειακού ιατρείου ή του πολυδύναμου περιφερειακού ιατρείου που υπάρχουνε ως δορυφόροι των Κέντρων Υγείας της υπαίθρου. Θα είναι λίγο πιο, δομές λίγο πιο μεγαλύτερες, με περισσότερο προσωπικό και λοιπά και αυτό θα υπάρχει μια συνλειτουργία. Δεν το συζητάμε.

Και ένα σημαντικό είναι ότι θα λειτουργούν στα πλαίσια του ίδιου τομέα. Υπάρχει τομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Ο ΤΟΠΦΥ, που θα περιλαμβάνει και τις ΤΟΜΥ, και τα Κέντρα Υγείας, και τα περιφερειακά ιατρεία και λοιπά. Και θα υπάρχει ένας συντονισμός, υπάρχει και συντονιστής, προβλέπονται αυτά στον νόμο, θα υπάρχει ένα συντονισμός της φροντίδας και αυτό που θέλουμε να πείσουμε είναι ότι ο πολίτης θα μπορεί να έχει πρώτο σημείο, θα έχει μια δομή πρώτης επαφής, θα έχει γιατρό και άλλους επαγγελματίες υγείας πρώτης επαφής, οι οποίοι στην συνέχεια θα μπορούν να τον καθοδηγήσουν, αν θέλετε, αν χρειάζεται περαιτέρω υπηρεσίες σε άλλα επίπεδα λειτουργίας του συστήματος υγείας.

Αλλά θα μπορούν στην πλειονότητα τους να του καλύψουν ένα μεγάλο μέρος από την ανάγκη συνεχούς και καθημερινής φροντίδας. Συνταγογράφησης, προσυμπτωματικών ελέγχων, εμβολιασμών, ενημέρωσης, αγωγής υγείας και λοιπά.

Κος ΒΑΡΔΑΡΟΣ:

Να συμπληρώσω κάτι; Οι 75 δομές δεν είναι οι μοναδικές δομές που μπορούμε να ανοίξουμε με αυτό τον όγκο προσωπικού που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον. Είναι οι πρώτες δομές που αυτή την στιγμή έχουμε χώρους για να τις ανοίξουμε. Από δω και πέρα μπαίνουν οι Υγειονομικές Περιοχές στην διαδικασία να μισθώσουν και χώρους, έτσι;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

(ομιλία μακριά από το μικρόφωνο) σε βάθος χρόνου…

Κος ΒΑΡΔΑΡΟΣ:

Όχι, ρε παιδιά. Τον μεγαλύτερο όγκο αυτών των δομών θα τις έχουμε ανοιχτές μέχρι το τέλος του χρόνου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

(ομιλία μακριά από το μικρόφωνο)

Κος ΒΑΡΔΑΡΟΣ:

Να δούμε λίγο πως θα πάει και η επαναπροκήρυξη. Για αυτό είπαμε ότι έχουμε… για να δούμε τι άλλες ανακατανομές θα χρειαστεί να γίνουνε. Να δούμε πως θα πάει και η επαναπροκήρυξη, ιδίως στις πιο δύσκολες περιοχές για στελέχωση, όπως είναι οι νησιωτικές περιοχές και κάποιες ιδιαίτερες περιπτώσεις, που παρατηρούμε προβλήματα ακόμα και σε προκήρυξη μόνιμων θέσεων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

(Εκτός μικροφώνου)

Κος ΒΑΡΔΑΡΟΣ:

Δεν θα είναι αυτές οι πρώτες δομές που θα λειτουργήσουν, δηλαδή της ελάχιστης σύνθεσης.

Διότι θέλουμε οι πρώτες δομές, το λέω απόλυτα ειλικρινά, θέλουμε να είναι δομές σε πλήρη λειτουργία, αυτό να έχει και μια κοινωνική ορατότητα και στον πολίτη, αλλά να λειτουργήσει και ως κίνητρο και για τους επαγγελματίες υγείας και για τους γιατρούς στην επαναπροκήρυξη.

Από εκεί και πέρα όμως, δεν σκοπεύουμε, παραδείγματος χάριν, να χάσουμε κανέναν παιδίατρο, να το πω έτσι, όταν μπορούμε να έχουμε στο σύστημα 200 και πλέον παιδιάτρους μέσα από αυτό το πρόγραμμα. Και ο παιδίατρος είναι ένας γιατρός που δικαιολογεί να είναι στην ελάχιστη σύνθεση.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, προφανώς δεν θα αφήσουμε τη δομή μόνο με τον παιδίατρο. Θα κοιτάξουμε να δούμε αν και με την επαναπροκήρυξη δεν βρούμε κόσμο, να το πω έτσι, γιατρούς, θα κοιτάξουμε τι μπορούμε να κάνουμε με ανακατανομές από το υπόλοιπο σύστημα.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ:

Ο κύριος Δεβετζόγλου.

Κος ΔΕΒΕΤΖΟΓΛΟΥ:

Κύριε Υπουργέ, επειδή είπατε κάποιες εκτιμήσεις δικές σας για ποιον λόγο οι γιατροί δεν δήλωσαν και αναφέρατε τρεις φορές για το brain drain, δηλαδή ότι έχουν φύγει 3.000 γιατροί. 17.000 γιατροί.

Οι 5.000 εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ και οι 1.500 που λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας για ποιον λόγο προτιμούν να είναι άνεργοι από το να συμμετέχουν, να συνεργαστούν με το Δημόσιο;

Κος:

Κοιτάξτε, καταρχήν εδώ, πρώτον δεν το ξέρω ακριβώς αυτό το στοιχείο που λέτε, πρώτον αυτό δεν αφορά φαντάζομαι μόνο αυτές τις τρεις συγκεκριμένες ειδικότητες τις οποίες εμείς αναζητούμε. Αφορά όλο το φάσμα των ειδικοτήτων, που είναι καμιά 45αριά.

Εμείς θέλαμε από τρεις συγκεκριμένες ειδικότητες γιατρούς. Γενικούς γιατρούς, παθολόγους και παιδιάτρους. Εγώ δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένας γιατρός που προτιμά αυτή την περίοδο στη χώρα μας να είναι άνεργος και να μην πάει σε ένα νέο σύστημα, το οποίο του εξασφαλίζει μια αξιοπρεπέστατη αμοιβή, με προοπτική τουλάχιστον τετραετίας. Και με δηλωμένη τη βούληση αυτό το πράγμα να ενσωματωθεί πλήρως λειτουργικά και διοικητικά στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας τα επόμενα χρόνια.

Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένας. Εδώ έχουμε ανθρώπους αυτή την περίοδο που έχουν προσληφθεί σε δομές φιλοξενίας των προσφύγων. Μέσα από το πρόγραμμα FILOS το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουμε αυτή τη στιγμή καμιά 50αριά περίπου γιατρούς, που είτε είναι σε δομές ανοιχτής φιλοξενίας των προσφύγων, είτε είναι σε όμορες δομές του συστήματος υγείας, είτε είναι στα προ-αναχωρησιακά κέντρα, είτε είναι στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, με πολύ λιγότερες αμοιβές. Αλλά εκεί δεν υπάρχει το όριο, δηλαδή το εμπόδιο της ειδικότητας. Μπορεί να πάει οποιοσδήποτε, ανεξάρτητα από την ειδικότητα που έχει.

Ήταν ειδικού χαρακτήρα αυτή η προκήρυξη και με αυτή την έννοια είχε και μια ειδική δυσκολία. Διότι όπως σας είπα και πριν οι γενικοί γιατροί της χώρας, που είναι η δεξαμενή και στηρίζει διεθνώς όλα τα συστήματα πρωτοβάθμιας φροντίδας, ένα μεγάλο μέρος αυτής της δεξαμενής έχει ήδη πάρει θέσεις στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, καλύπτοντας περιφερειακά ιατρεία.

Αυτό που κάνουμε τώρα και συζητάμε με τις ιατρικές σχολές όλης της χώρας και με τα πανεπιστήμια και με το Υπουργείο Παιδείας είναι να υπάρξει μια νέα οργάνωση των προγραμμάτων σπουδών των ιατρικών σχολών, που να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στο κομμάτι της πρωτοβάθμιας φροντίδας και της οικογενειακής ιατρικής.

Είναι υπό αναμόρφωση τα προγράμματα υγείας των περισσότερων ιατρικών σχολών της χώρας. Σε δυο-τρεις έχουν προχωρήσει πάρα πολύ και αυτό το πράγμα θα γενικευτεί, ακριβώς για να μπορεί να υποστηριχθεί και με τους κατάλληλους ειδικευμένους γιατρούς αυτό το μοντέλο.

Σε άλλες χώρες ξέρετε ότι έχουν βάλει ποσοστό. Για να υποστηρίξει το σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας η Πορτογαλία που το ξεκίνησε πριν από 15 χρόνια, έβαλε ένα συγκεκριμένο ποσοστό.

Είπε δηλαδή, ότι το 30% των γιατρών που θα παίρνουν ειδικότητα, θα ειδικεύονται υποχρεωτικά στην πρωτοβάθμια φροντίδα. Εμείς δεν λέμε να κάνουμε αυτό. Να περιορίσουμε δηλαδή την επιλογή, αλλά μέσα από αλλαγές και στην προπτυχιακή εκπαίδευση και κυρίως στη φάση της εξειδίκευσης και κυρίως στην προοπτική, να πείσουμε ότι αυτό το πεδίο είναι απαραίτητο και ότι η χώρα χρειάζεται να στραφεί το ιατρικό δυναμικό της χώρας να στραφεί προς αυτήν την κατεύθυνση και να μη συνεχίζει να επιλέγει μαζικά υπερεξειδικεύσεις οι οποίες ούτε στο δημόσιο σύστημα υγείας μπορούν όλες να απορροφηθούν, ούτε μπορούν στον ιδιωτικό τομέα να έχουν μια αξιοπρεπή επαγγελματική προοπτική.

Θέλει μια αλλαγή όλη η κουλτούρα που έχει εδραιωθεί χρόνια και στο ιατρικό σώμα και στην κοινωνία και παντού. Για αυτό και νομίζω ότι πυρήνας των δυσκολιών αυτής της αλλαγής δεν είναι τώρα ότι δεν έχουν εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και ότι η έλλειψη διαθεσιμότητας υποκρύπτει αποδοκιμασία του νέου μοντέλου.

Ο πυρήνας του προβλήματος είναι αυτός. Ότι έχουμε μία άλλη αντίληψη εδραιωμένη χρόνια για το τι σημαίνει περίθαλψη και αυτό το πράγμα πρέπει να υπερνικηθεί.

Είναι οι δυσκολίες υλοποίησης ενός νέου μοντέλου. Πουθενά στον κόσμο αυτές οι αλλαγές δεν έγιναν με το πάτημα ενός κουμπιού και νομίζω ότι έχετε καταλάβει πάρα πολύ καλά ότι έχει γίνει η καλύτερη δυνατή προετοιμασία και είμαστε εδώ για να κάνουμε τις διορθωτικές κινήσεις που χρειάζεται και να προχωρούμε συνετά και καλά εδραιωμένα βήματα.

Δεν πάμε να κάνουμε μία αλλαγή η οποία, είτε δεν θα μπορεί να υποστηριχθεί, είτε θα μείνει μετέωρη.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ:

Επειδή πρέπει σιγά – σιγά να το κλείνουμε. Μία τελευταία ερώτηση για την πρωτοβάθμια από τον κύριο Πετρόχειλο και μετά δυο τρεις ερωτήσεις άλλου περιεχομένου και έχουμε τελειώσει.

Κος ΠΕΤΡΟΧΕΙΛΟΣ:

Κύριε Υπουργέ, σε μικρό χρονικό διάστημα, μιας και μιλάμε για πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ξεκινάνε οι εμβολιασμοί, που είναι επίσης ένα μεγάλο στοίχημα για οποιαδήποτε πολιτική ηγεσία.

Θα θυμίσω ότι οι εμβολιασμοί γίνονται στα φαρμακεία. Ωστόσο, είναι μια πράξη η οποία δεν είναι νομοθετικά κατοχυρωμένη. Οι φαρμακοποιοί έχουνε ζητήσει να περιληφθεί ανάμεσα σε κάποιες πράξεις που να κατοχυρωθούν.

Οι πολίτες και αυτό το λέω, προφανώς δεν είναι θέμα της δικής σας κυβέρνησης, είναι ένα πρόβλημα που υπάρχει χρόνια. Οι πολίτες πηγαίνουν στα φαρμακεία. Κάνουν κάποια πράγματα χωρίς να είναι οι φαρμακοποιοί κατοχυρωμένοι από το νόμο να κάνουν αυτές τις πράξεις, με αποτέλεσμα να ξεκινάει και μια διαμάχη ανάμεσα σε γιατρούς και φαρμακοποιούς και άλλες ειδικότητες, και άλλες κατηγορίες επαγγελματιών υγείας απ’ ότι ξέρω.

Πως θα λυθεί αυτό το θέμα και γιατί όταν σας ζήτησαν οι φαρμακοποιοί να προχωρήσετε στη θεσμοθέτηση κάποιων συγκεκριμένων πράξεων που θεωρούν ότι επειδή γίνονται πολλά χρόνια στα φαρμακεία, θα μπορούσε να κατοχυρωθούν.

Γιατί δεν το κάνατε;

Κος ΞΑΝΘΟΣ:

Αυτό το οποίο κάναμε είναι ότι αναγνωρίσαμε ρητά στο νόμο το ρόλο του φαρμακείου στα πλαίσια ενός δικτύου υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Αυτό ήταν ένα αίτημα των φαρμακοποιών. Νομίζω αποτυπώθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Προφανώς οι σύλλογοι των φαρμακοποιών έχουν πιο προχωρημένα αιτήματα και λοιπά, τα οποία στην πορεία μπορούμε να τα δούμε και να τα εξετάσουμε.

Το θέμα σήμερα είναι να υπάρχει επάρκεια εμβολίων. Να υπάρχει σωστή ενημέρωση των πολιτών και να υπερνικηθούν τα γνωστά προβλήματα που έχουν αρχίσει να δημιουργούν αυτές οι λεγόμενες αντιεμβολιαστικές απόψεις.

Γιατί πραγματικά νομίζω ότι ο χαρακτηρισμός κίνημα παραείναι υπερβολικός και φυσικά να υπάρχουν και οι κατάλληλα εκπαιδευμένοι επαγγελματίες υγείας, είτε στις δημόσιες δομές, είτε στον ιδιωτικό τομέα, που να κάνουν αυτά τα εμβόλια.

Νομίζω ότι είναι επικουρικός ο ρόλος των φαρμακοποιών σε αυτή την ιστορία. Δεν αναλαμβάνουν σε καμία περίπτωση αυτοί το βάρος. Συμμετέχουν σε ένα κομμάτι της διενέργειας των εμβολιασμών. Οι περισσότεροι εμβολιασμοί των παιδιών γίνονται από παιδιάτρους. Νομίζω στο σύνολο τους. Των ενηλίκων, ενδεχομένως, προκειμένου να αποφευχθούν καθυστερήσεις και αναμονές στις δημόσιες δομές, επικουρικά παίζει ένα ρόλο το φαρμακείο.

Αυτό είναι μια συζήτηση περί κατοχύρωσης κάποιων, ας πούμε, πράξεων ότι μπορούνε να διενεργούνται από τον φαρμακοποιό και λοιπά. Είναι μια μεγάλη συζήτηση. Νομίζουμε ότι δεν είναι ώρα αυτή την στιγμή για να την ανοίξουμε. Αυτό που…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Να ρωτήσω γιατί, γιατί λέτε ότι δεν είναι η ώρα και πότε πιστεύετε ότι θα είναι αυτή η ώρα;

Κος ΒΑΡΔΑΡΟΣ:

Γιατί, αγαπητέ, υπάρχουν πολλαπλές εκκρεμότητες σήμερα στο σύστημα υγείας. Ενδεχομένως και με πολύ πιο μεγάλη, ας πούμε, ανάγκη να προωθηθούν και τις οποίες προσπαθούμε και εμείς να βάλουμε μια προτεραιότητα και μια ιεράρχηση για να τις δούμε.

Δεν μπορούμε να επιλύουμε ταυτόχρονα όλα τα προβλήματα και όλα τα θεσμικά ελλείμματα που έχει, που έχουν δημιουργηθεί εδώ και δεκαετίες στο σύστημα υγείας. Είμαστε σε διάλογοι με τους φαρμακοποιούς. Εδώ είμαστε, όταν, υπάρχουν, ας πούμε, ιδέες για το πώς μπορεί να αναπτυχθεί το κομμάτι της συμβολής του φαρμακείου σε δράσεις πρόληψης και αγωγής υγείας.

Με διανομή ενημερωτικού υλικού, με παρότρυνση των πολιτών. Με διάφορους. Αυτά όλα τα συζητάμε και νομίζουμε ότι ακριβώς για αυτό το αποτυπώσαμε στο νομοσχέδιο, μπορούμε να βρούμε μια συνέργια που να ενισχύσει πολλαπλασιαστικά αυτό το…

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ:

Η κυρία Κροντήρη από τον Σκάι.

Κα ΚΡΟΝΤΗΡΗ:

Δυο ερωτήσεις θα ήθελα να κάνω. Η πρώτη αφορά στην ρύπανση από την πετρελαιοκηλίδα. Ακούσαμε το Σαββατοκύριακο ότι έφτασε, από το Λιμενικό, μέχρι το Λαγονήσι. Σήμερα υπάρχουν καταγγελίες πολιτών, δεν ξέρω αν είναι επιβεβαιωμένες, για τα Λεγραινά.

Περιμένουμε να βγάλει απαγόρευση και για άλλες ακτές της Αττικής και κάθε πότε ελέγχεται πότε είναι κατάλληλες, δεν είναι κατάλληλες και θα βγαίνει μια απαγόρευση, ενημέρωση για το κοινό;

Η δεύτερη έχει να κάνει με την ιλαρά. Θέλετε να σας την πω τώρα; Η άλλη, με την ιλαρά, υπάρχει μια έξαρση. Έχετε βγάλει οδηγίες; Είπατε στον κόσμο να πάει να εμβολιάσει τα παιδιά του; Το 80%, όμως, των περιστατικών, των κρουσμάτων, αφορούν Ρομά, από τα στοιχεία που έχουμε από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Έχετε σκοπό να κάνετε κάποια δράση σε Ρομά, πρόσφυγες, μετανάστες και αν υπάρχει κάποια σκέψη από το υπουργείο για να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός όχι μόνο για την ιλαρά αλλά γενικά;

Κος ΒΑΡΔΑΡΟΣ:

Να απαντήσω στο τελευταίο σε συνέχεια της προηγούμενης ερώτησης. Όντως έχουμε μια επιδημική έξαρση ιλαράς στην Ελλάδα, όπως και σε όλη την Ευρώπη. Με μικρότερο ποσοστό σε σχέση με τον πληθυσμό, κρουσμάτων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να είμαστε στην μέγιστη δυνατή εγρήγορση.

Έχουμε ένα πολύ σημαντικό κεκτημένο, το οποίο είναι ότι έχουμε ένα ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του παιδικού πληθυσμού που ξεπερνάει το 95% για την ιλαρά. Και έχουμε ακόμα μικρή επιρροή αυτών των αντιεμβολιαστικών απόψεων συνολικά στην κοινωνία.

Έχουμε, όμως, πληθυσμούς ευάλωτους, που προφανώς χρειάζεται, και οι οποίοι για διάφορους λόγους, κοινωνικούς κυρίως, δεν έχουν την ίδια υγειονομική φροντίδα και το ίδιο ποσοστό υγειονομικής κάλυψης και κάνουμε μια προσπάθεια αυτή την περίοδο αυτό το κενό και αυτό το έλλειμμα να το καλύψουμε.

Είναι ενδιαφέρον ότι το 75% των κρουσμάτων περίπου, ήδη έχουν μιλήσει για αυτά, φυσικά, οι επιστήμονες και του ΚΕΕΛΠΝΟ, και έχουν δώσει πολύ αναλυτικές εξηγήσεις, το 75% περίπου των κρουσμάτων από τα 150 νομίζω ότι είναι τα τελευταία στοιχεία που έχουν εκδηλωθεί στην χώρα μας, περίπου το 75% αφορά πληθυσμούς Ρομά.

Εκεί το ποσοστό κάλυψης του παιδικού πληθυσμού είναι σχεδόν στο μισό σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Γίνεται, λοιπόν, μια συστηματική προσπάθεια συντονισμένα, αυτή την περίοδο, συνεργεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, κινητές μονάδες του ΚΕΕΛΠΝΟ σε συνεργασία με τις Υγειονομικές Περιφέρειες έχουν κάνει καθολικό εμβολιασμό  σε όλους τους καταυλισμούς του λεκανοπεδίου, έχουν διενεργηθεί 1.500 εμβόλια MMR από τα τέλη του Αυγούστου μέχρι τώρα, περίπου στη διάρκεια ενός μηνός, και υπάρχει σχέδιο αυτό να επεκταθεί σε όλους τους καταυλισμούς, σε όλη την Ελλάδα.

Οι επιστήμονες και οι επιδημιολόγοι τους οποίους συμβουλευόμαστε και αυτοί μας υποδεικνύουν τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν είχαν αντιληφθεί και είχαν έγκαιρα επισημάνει αυτό το θέμα, γι’ αυτό και φροντίσαμε στους προσφυγικούς καταυλισμούς αρχής γενομένης από την Ιδωμένη να υπάρξει καθολικός εμβολιασμός.

Θυμίζω ότι από τον Μάρτιο του 2016 πρώτα στην Ιδωμένη που ήταν μεγάλος αριθμός παιδιών και στη συνέχεια σε όλους τους καταυλισμούς, με τη συνέργεια και του προσωπικού που έχει προσληφθεί από το πρόγραμμα FILOS έχουμε καταφέρει και έχουμε σχεδόν επίσης καθολική κάλυψη για το εμβόλιο της ιλαράς, ερυθράς-ιλαράς-παρωτίτιδας, που φτάνει το 90%.

Αυτό είναι από τα μεγαλύτερα ποσοστά τα οποία καταγράφονται στην Ευρώπη. Και κατ’ επανάληψη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει εκφράσει την ευαρέσκειά του για αυτή την παρέμβαση και γι’ αυτόν τον λόγο άλλωστε δεν έχουμε κρούσμα ιλαράς τώρα από προσφυγικό πληθυσμό. Έχουμε από Ρομά, έχουμε από αλλοδαπούς ένα μικρότερο ποσοστό της τάξης των 15% που είναι αλλοδαποί που βρίσκονται στην Ελλάδα μακροχρονίως, για άλλους λόγους, οικονομικοί μετανάστες στην ουσία, αλλά όχι σε προσφυγικούς καταυλισμούς οι οποίοι είναι υπό επιτήρηση.

Και επίσης, αυτό είναι γνωστό ότι επειδή ακριβώς έχει γίνει αυτός ο εμβολιασμός, έχουμε δώσει και στο Υπουργείο Παιδείας όλες τις πληροφορίες και όλες τις πιστοποιήσεις που επιτρέπει τα παιδιά των προσφύγων να φοιτήσουν κανονικά φέτος στα σχολεία, έχοντας την απαραίτητη πιστοποίηση ότι τηρούν τους όρους δημόσιας υγείας και δεν υπάρχει κανένα θέμα.

Νομίζω λοιπόν ότι χρειάζεται μια εγρήγορση. Πρόβλημα ανεπάρκειας ευτυχώς για αυτό το εμβόλιο δεν υπάρχει. Παρέχεται καθολικά και καλύπτεται από το εθνικό πρόγραμμα. Νομίζω ότι είναι ευθύνη του υγειονομικού κόσμου και φυσικά της Πολιτείας να ξεπεράσει και τις τελευταίες, ας πούμε, ενδεχομένως εστίες κριτικής απέναντι σε αυτή την ανάγκη να υπάρχει εμβολιασμός.

Νομίζω παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι σε επαφή και με το ECDC και με την Ευρωπαϊκή Ένωση και με το (…), έχουμε αλλάξει τα στάνταρ, δηλαδή ξέρετε ότι έχει κατέβει ένα τρίμηνο η ηλικία έναρξης, αντί για 15 μήνες το πήγαμε στους 12 με υπόδειξη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, επανάληψη στη συνέχεια στο επόμενο τρίμηνο και προσπαθούμε τα παιδιά τα οποία έχουν κάνει μόνο τη μία δόση, τα παιδιά και οι έφηβοι, αλλά και ο ενήλικος πληθυσμός που είναι μετά το 1970 γεννηθέντες και έχουν κάνει μόνο τη μία δόση να κάνουν και τη δεύτερη, έτσι ώστε να έχουμε μια μεγαλύτερη ασφάλεια ότι δεν θα έχουμε κρούσματα με σοβαρές παρενέργειες και φυσικά με θανάτους, που ευτυχώς μέχρι στιγμής δεν έχουμε κανέναν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Συγγνώμη. Αν υπάρχει σκέψη στο Υπουργείο να γίνουν υποχρεωτικοί οι εμβολιασμοί.

Κος:

Ναι. Κοιτάξτε, εμείς ζητήσαμε, επειδή αντίστοιχες πρωτοβουλίες νομοθετικές είχαν παρθεί πρόσφατα στην Ιταλία, το ξέρετε πολύ καλά, όμως μετά από μια μεγάλη επιδημία που είχε και θανάτους, υπήρξε μια αυστηροποίηση του πλαισίου.

Εμείς παρακολουθούμε αυτή τη συζήτηση. Ζητήσαμε από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού, που ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι έχει μια σύνθεση που διασφαλίζει απολύτως την επιστημονική επάρκεια και την εμπειρογνωμοσύνη σε αυτά τα θέματα, ζητήσαμε μια άποψη για αυτό το θέμα.

Επί του παρόντος, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών δεν κρίνει ότι χρειάζονται συμπληρωματικά μέτρα. Παρακολουθώντας όμως τα επιδημιολογικά και τα νοσολογικά δεδομένα στη χώρα, εάν κάποια στιγμή κριθεί ότι χρειάζεται μια πιο δραστική παρέμβαση, εδώ είμαστε φυσικά να τη δούμε και να την υιοθετήσουμε.

Πιστεύουμε ότι και αυτή η κουλτούρα της πρωτοβάθμιας φροντίδας  και η έμφαση στην πρόληψη που εμπεριέχει, πιστεύω ότι βοηθάει σε αυτή τη συνολική προσπάθεια να πειστεί ο πολίτης για την ανάγκη και όχι να επικρέμεται ας πούμε η απειλή είτε ενός προστίμου, είτε μιας διοικητικής δίωξης, είτε μιας απαγόρευσης φοίτησης στο σχολείο των παιδιών.

Νομίζουμε ότι αυτά σε αυτή τη φάση στην Ελλάδα νομίζω ότι δεν είναι ώριμες αλλαγές. Είναι λίγο ακραία. Για την ρύπανση, κοιτάξτε τώρα.  Επίσης είναι ένα θέμα που χρειάζεται συστηματική επιτήρηση.

Εμείς την απαγόρευση κολύμβησης που βγάλαμε προχθές, τη βγάλαμε με βάση τις περιοχές που μας εισηγείται το αρμόδιο Υπουργείο και η Περιφέρεια, που διαπιστώνουν την έκταση της βλάβης και της οικολογικής καταστροφής.

Με βάση λοιπόν τη δική τους επισήμανση για τις περιοχές που έχουν πληγεί, βγαίνει μετά η κατεύθυνση απαγόρευσης. Προφανώς αυτό πρέπει να επικαιροποιείται.

Και αν έχουμε, που ελπίζουμε να μη συμβεί αυτό με επιταχυνόμενο τρόπο, αλλά να ανακοπεί αυτή η τάση επέκτασης. Εάν όμως υπάρξει, προφανώς θα πρέπει να επικαιροποιήσουμε αυτήν την οδηγία, η οποία κατά την άποψή μου έχει και λίγο χαρακτήρα αυτονόητης σύστασης.

Δηλαδή, θεωρώ ότι πραγματικά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

(ερώτηση εκτός μικροφώνου).

Κος ΞΑΝΘΟΣ:

Δεν παρακολουθώ τώρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

(ερώτηση εκτός μικροφώνου).

Κος ΞΑΝΘΟΣ:

Δεν παρακολουθώ τώρα τις δηλώσεις κάθε Βουλευτή. Εντάξει. Ακούστε. Εμείς πρώτον δεν έχουμε μηχανισμό να επιτηρήσουμε την απαγόρευση. Για να είναι σαφές.

Εμείς, οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας του Υπουργείου σε συνεργασία με τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας των Περιφερειών και το Λιμενικό το οποίο έχει την ευθύνη της επιτήρησης των ακτών και των λιμένων, δίνουμε αυτές τις κατευθύνσεις.

Νομίζουμε ότι αυτό είναι το στοιχειώδες που μπορούμε να κάνουμε σε αυτή τη φάση. Από εκεί και μετά, προφανώς χρειάζεται μία προσπάθεια όλοι να ευαισθητοποιηθούν και αν υπάρχουν και κάποιοι, εν πάση περιπτώσει, που έχουν την τάση να αγνοήσουν αυτές τις οδηγίες, καλύτερα να το ξανασκεφτούνε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Επομένως, δεν είχατε κάποια άλλη ενημέρωση από την Περιφέρεια, από … από το Λιμεναρχείο για άλλες ακτές που ..

Κος ΞΑΝΘΟΣ:

Όχι. Μόλις έχουμε θα το επικαιροποιούμε.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ:

Η κυρία Γιώτη.

Κα ΓΙΩΤΗ:

Κύριε Υπουργέ, πιστεύετε ότι το rebate μοιράζει το βάρος της υπέρβασης δίκαια ανάλογα με το τζίρο που κάνει κάθε εταιρεία μικρή ή μεγάλη ή άδικα, λειτουργώντας σαν κοινό ποσό για όλους; Μικρές και μεγάλες εταιρείες, ανάλογα με το τι πράττουν οικονομικά;

Κος ΞΑΝΘΟΣ:

Αυτό το οποίο είναι απολύτως άδικο, είναι το claw back, το οποίο επιμερίζει μία υπέρβαση δαπάνης ισότιμα σε όλους.

Δηλαδή και σε αυτούς που ενδεχομένως δεν συμβάλουν στην υπέρβαση της δαπάνης και σε αυτούς οι οποίοι έχουν τον κύριο ρόλο και την κύρια ευθύνη για αυτήν την υπέρβαση.

Το rebate όγκου το οποίο έχει μία κλιμάκωση. Το rebate είναι μία έκπτωση, η οποία αυξάνεται το ποσοστό έκπτωσης ανάλογα με τον όγκο. Νομίζω ότι είναι μία αποδεκτή από όλους δικαιότερη κατανομή αυτής της επιβάρυνσης.

Εμείς λοιπόν με τις παρεμβάσεις που έχουμε κάνει, επιδιώξαμε να αλλάξουμε την ισορροπία ανάμεσα στη σχέση, ανάμεσα rebate και claw back.

Δηλαδή, να ενισχυθεί το rebate που κατά την άποψη όλων έχει πιο δίκαια, έχει μία λογική δικαιοσύνης στον επιμερισμό των βαρών, εις βάρος του claw back, το οποίο είναι απολύτως άδικο και ανισότιμο για τις φαρμακευτικές εταιρείες ή για άλλους παρόχους υπηρεσιών υγείας.

Αυτή είναι η άποψή μας. Το περάσαμε αυτό στον πρόσφατο νόμο. Χρειάζεται μία προετοιμασία τεχνική καλύτερη. Ιδιαίτερα για τα νοσοκομεία, για να λειτουργήσει αυτό. Ακούμε, διαλεγόμαστε και με την φαρμακοβιομηχανία και με τους εκπροσώπους της και προσπαθούμε να βρούμε την πιο ισορροπημένη λύση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

(ομιλία μακριά από το μικρόφωνο) έχετε επαφή…

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ:

(ομιλία μακριά από το μικρόφωνο) επειδή περιμένει ο κύριος Σακκάς πολύ ώρα και πρέπει να κλείνουμε κιόλας σιγά- σιγά

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

(ομιλία μακριά από το μικρόφωνο)

Κος ΣΑΚΚΑΣ:

Επειδή έχουμε μπει ήδη σε ενότητα τρίτης αξιολόγησης από το υπουργείο, προαπαιτούμενα και εκκρεμότητες, τι περιμένει από σας ο πρωθυπουργός;

Κος ΞΑΝΘΟΣ:

Κοιτάξτε, έχουμε προφανώς, όπως και όλα τα υπουργεία, αρκετά θέματα στην αξιολόγηση. Υπάρχει μια ατζέντα, έγινε η πρώτη συνάντηση την προηγούμενη εβδομάδα. Ήταν σε καλό κλίμα. Ζητήθηκαν ορισμένα συμπληρωματικά στοιχεία. Ελέγχθηκε η πορεία υλοποίησης ορισμένων μεταρρυθμίσεων, όπως είναι η πρωτοβάθμια, όπως είναι η κεντρικοποίηση των προμηθειών με την νέα Εθνική Αρχή, την ΕΚΑΠΗ.

Όπως είναι το θέμα του… εκεί τώρα έχουμε ετοιμάσει ρύθμιση η οποία θα βγει αυτές τις μέρες σε δημόσια διαβούλευση, που αφορά την επιτροπή… πως συγκροτείται, τα κριτήρια της. Στην ουσία θα είναι ο μετασχηματισμός της σημερινής επιτροπής Θετικής Λίστας, που θα μετεξελιχθεί σε επιτροπή…  η οποία, όμως, θα έχει πολύ πιο επιστημονική, ας πούμε, συγκρότηση για τα κριτήρια αξιολόγησης και έγκρισης αποζημίωσης για ένα φάρμακο, θα είναι κυρίως με βάση την θεραπευτική προστιθέμενη αξία, την κλινική αποτελεσματικότητα και λοιπά και λοιπά.

Υπάρχουν, λοιπόν, ορισμένες κρίσιμες μεταρρυθμίσεις που στα πλαίσια της αξιολόγησης ελέγχεται η υλοποίηση τους. Υπάρχει δέσμευση και χρονική για το πότε θα ολοκληρωθούνε.

Επίσης, υπάρχει το θέμα των… της εφαρμογής του μοντέλου των… και εκεί κάναμε ένα βήμα στο προηγούμενο νομοσχέδιο. Περάσαμε αυτό το Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης των νοσοκομειακών πράξεων. Το οποίο τώρα θα συγκροτηθεί, θα αποκτήσει υπόσταση, θα έχει διοίκηση και λοιπά.

Νομίζω ότι αναγνωρίζετε ότι έχουν γίνει βήματα. Αυτή είναι μια γενική αίσθηση. Το αγκάθι, επιτρέψτε μου να πω, όπως συνήθως και όπως πάντα, είναι το θέμα το δημοσιονομικό. Η δημοσιονομική πτυχή.

Άρα το ζήτημα είναι κατά πόσον οι δαπάνες, είτε αυτές αφορούν την φαρμακευτική δαπάνη, την εξωνοσοκομειακή και την νοσοκομειακή, είτε αφορούν τις λοιπές λειτουργικές δαπάνες του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ, κατά πόσον είναι εντός των στόχων, κατά πόσον υπάρχουν διαρθρωτικά μέτρα συγκράτησης και ελέγχου της δαπάνης αυτής, κατά πόσον τηρείται ο στόχος να μειώνεται σιγά- σιγά με ένα ποσοστό κάθε χρόνο, το… και λοιπά και λοιπά.

Αυτό νομίζω ότι εκεί εστιάζεται πολύ η συζήτηση. Εμείς είμαστε σε μια φάση που όντως θεωρούμε ότι το σύστημα υγείας έχει πλέον, με βάση του δημοσιονομικούς περιορισμούς, μια πολύ οριακή χρηματοδότηση.

Είμαστε σε μια φάση που έχουμε ανοίξει το σύστημα υγείας. Έχουμε διευκολύνει την πρόσβαση των ανασφάλιστων πολιτών, την συνταγογράφηση τους, την ένταξη τους σε θεραπευτικά πρωτόκολλα, την πλήρη κάλυψη ακόμα και για ακριβές θεραπείες, για ακριβές νοσηλείες και λοιπά.

Σε αυτό, εδώ και ενάμιση χρόνο δεν υπάρχει καμία, έτσι, υπάρχει μια πολύ απόλυτη συνέπεια στην υλοποίηση του νόμου 4368. Αυτό προφανώς προκαλεί επιπλέον δαπάνη. Όπως και γενικότερα, η καλύτερη στελέχωση και λειτουργία των δημόσιων δομών επίσης παράγει ένα αυξημένο κόστος.

Κάνουμε προσπάθειες μέσα από την κεντρικοποίηση των προμηθειών, μέσα από την αλλαγή των συμβάσεων, την μετατροπή, δηλαδή, των παλαιών συμβάσεων με τα ιδιωτικά συνεργεία για τις… υπηρεσίες, που τώρα μετατρέπονται σε ατομικές συμβάσεις εργασίες, να πετύχουμε επίσης εξοικονομήσεις.

Είναι πολύ χαρακτηριστικό το παράδειγμα το οποίο έδωσε πριν από λίγες μέρες το νοσοκομείο, το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ιωαννίνων, όπου μόνο από τις μετατροπή των συμβάσεων αυτών στον χώρο της καθαριότητας έχει μια εξοικονόμηση 530.000 ευρώ ετησίως το νοσοκομείο.

Συνολικά, η εξοικονόμηση που έχουμε από αυτές τις αλλαγές είναι της τάξης πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Έχουμε κάνει αντίστοιχη εξοικονόμηση και νοικοκύρεμα στον τομέα του ορολογικού ελέγχου του αίματος, στον τομέα της αγοράς φίλτρων, τεχνητού νεφρού, στον τομέα της μεταστέγασης δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας σε ιδιόκτητα κτίρια. Μόνο από αυτή την αλλαγή έχουμε εξοικονομήσει περίπου 5 με 6 εκατομμύρια ευρώ σε όλη την Ελλάδα ετησίως.

Γίνονται λοιπόν τεράστιες προσπάθειες και νοικοκυρέματος του συστήματος, οι οποίες μας βοηθούν, διατηρώντας το ίδιο επίπεδο δαπανών να μπορέσουμε να καλύψουμε περισσότερες ανάγκες. Αυτό είναι το στοίχημα. Παρ’ όλα αυτά, κατά την άποψή μου υπάρχει μια μεγάλη ανάγκη να σχεδιάσουμε το Σύστημα Υγείας και την προοπτική του πέραν του μνημονίου και πέραν της λιτότητας.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ:

Σας ευχαριστούμε πολύ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Εντάξει όλα αυτά, αλλά σε ό,τι αφορά το θέμα της ρύπανσης εγώ δεν καλύφθηκα και θέλω να ρωτήσω κάτι.

Είπατε ότι δεν υπάρχουν οι μηχανισμοί στο Υπουργείο για να παρακολουθήσουν αυτή την κατάσταση. Αν σκοπεύετε να ζητήσετε από το ΚΕΕΛΠΝΟ να συστήσει κλιμάκια για να παρακολουθεί, αν ενημερώνεστε, αν υπάρχουν έλεγχοι που διενεργούνται σε παραλίες. Και αν ενημερώνεστε στο τέλος της ημέρας για τα αποτελέσματα. Από εσάς έχει μεγάλες προσδοκίες ο κόσμος να ακούσει την αλήθεια για το τι συμβαίνει.

Κος ΞΑΝΘΟΣ:

Κοιτάξτε, αντιλαμβανόμαστε αυτό που λέτε και την ευαισθησία που υπάρχει και την αναγκαιότητα το Υπουργείο Υγείας να παίξει έναν ρόλο που να διασφαλίζει, να δίνει ένα σήμα ασφάλειας στους πολίτες για τη δυνατότητα κολύμβησης, κ.λπ.

Ελέγχους και πιστοποίηση και διερεύνηση του βαθμού και της έκτασης της ρύπανσης διενεργεί ειδικό επιστημονικό ινστιτούτο, που είναι το ΕΛΚΕΘΕ. Τα αποτελέσματά του αξιολογούνται, ενημερώνεται το Υπουργείο Υγείας.

Εμείς μόνο σε αυτή τη φάση μπορούμε να συμβάλλουμε στη συνολική προσπάθεια που κάνουν τα άλλα συναρμόδια υπουργεία που έχουν και την επιχειρησιακή ευθύνη της υλοποίησης αυτών των κατευθύνσεων.

Το ξεκαθαρίσαμε προηγουμένως. Και το Υπουργείο Ναυτιλίας, το Λιμενικό Σώμα, η αυτοδιοίκηση, οι δήμοι, έχουν την πρώτη ευθύνη της τήρησης αυτών των μέτρων. Είμαστε σε επικοινωνία και προφανώς στον ρόλο που έχουμε και στις αρμοδιότητες που έχουμε θα κάνουμε το καλύτερο δυνατόν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Δηλαδή το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν έχει τη δυνατότητα…

Κος ΞΑΝΘΟΣ:

Ναι, συγγνώμη, για το ΚΕΕΛΠΝΟ. Το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει κάνει ήδη…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

…να στείλει ένα κλιμάκιο να παρακολουθεί;

Κος ΞΑΝΘΟΣ:

Έχει στείλει ήδη. Έχει στείλει ήδη το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ακούστε, το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν μπορεί να κάνει, δεν έχει την τεχνογνωσία να πάρει θαλάσσια ύδατα και να δει τον βαθμό…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Να παρακολουθεί τα αποτελέσματα των ελέγχων, δηλαδή να υπάρχει ο μηχανισμός που θα παρακολουθεί και θα αξιολογεί, προκειμένου να εκδίδεται καθημερινά μια υπουργική απόφαση, μια υπόδειξη, μια οδηγία, που να λέει «Εκεί μην κολυμπάτε».

Κος ΞΑΝΘΟΣ:

Εντάξει, έχετε δίκιο να επιμένετε σε αυτό το πράγμα. Χρειάζεται μια συντονισμένη προσπάθεια. Το ΚΕΕΛΠΝΟ σας λέω ήδη έχει εμπλακεί στη συζήτηση, ήδη έχουν εμπλακεί υπηρεσίες δημόσιας υγείας του Υπουργείου και η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, παρακολουθούν τα θέματα, μας εισηγούνται όποτε χρειάζεται να κάνουμε κάποια συμπληρωματική κίνηση.

Και νομίζω ότι αυτό είναι που ενδιαφέρει τον κόσμο. Να αποδειχθεί ότι αυτό που λέμε με την ευρεία έννοια κρατικός μηχανισμός μπορεί να παρακολουθεί και να παρεμβαίνει όποτε είναι αυτό απαραίτητο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Δηλαδή σήμερα εσείς δεν γνωρίζετε και δεν σας έχουν ενημερώσει στο Υπουργείο Υγείας ότι σε ορισμένες περιοχές για τις οποίες κυκλοφορούν φωτογραφίες μέσα στο Διαδίκτυο, όπως είναι το Μαύρο Λιθάρι στην περιοχή της Σαρωνίδας, τα Λεγρενά που ανέφερε η συνάδελφος, υπάρχει πρόβλημα ρύπανσης. Και ο κόσμος ο οποίος πηγαίνει να κολυμπήσει μπαίνει στην προηγούμενη οδηγία του Υπουργείου Υγείας. Συνεπώς, ποιος φορέας θα ενημερώνει;

Κος ΞΑΝΘΟΣ:

Ναι, το απάντησα αυτό. Είπα ότι η εικόνα έρχεται από αυτούς που έχουν την ευθύνη της επιτήρησης των ακτών και των θαλασσίων υδάτων. Και το Υπουργείο θα ανταποκρίνεται σε αυτή και θα επικαιροποιεί την παρέμβασή του. Τι με ρωτάτε τώρα;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Δεν θα ζητήσετε δηλαδή εσείς να παίξετε κάποιον ρόλο σε ό,τι αφορά…

Κος ΞΑΝΘΟΣ:

Παίζουμε ήδη ενεργό ρόλο, σας το ξεκαθάρισα.