H Ελλάδα σημειώνει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και εγγυάται ένα φιλικό πλέγμα για τις επενδύσεις. Το 2016 μόνο είχαμε υψηλό 10ετίας στις άμεσες ξένες επενδύσεις ύψους 3 δις ευρώ. Κανένα επικοινωνιακό τέχνασμα δεν μπορεί να αντιστρέψει το θετικό μομέντουμ που έχει δημιουργηθεί για την ελληνική οικονομία και τις επενδύσεις.

Η ΝΔ επιλέγει να αντιπολιτεύεται ταυτιζόμενη με συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα χωρίς να τοποθετηθεί με σοβαρότητα πάνω στα επίδικα θέματα. Εμείς θέλουμε οι επενδύσεις να γίνονται στη βάση της κείμενης εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Υπάρχει η θεσμική διαδικασία της διατησίας η οποία θα ακολουθηθεί όπως προβλέπεται από τη σύμβαση που και τα δύο μέρη οφείλουν να τηρήσουν.

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ που έχει ψηφιστεί έχει στόχο να ελαφρύνουμε την επιβάρυνση για τη μικρή και τη μεσαία περιουσία και να τη διατηρήσουμε για τη μεγάλη. Ο φόρος της μεγάλης ακίνητης περιουσίας είναι ένας δίκαιος και προοδευτικός φόρος ακριβώς γιατί είναι αναδιανεμητικός.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Ευχαριστώ πολύ που είστε εδώ, απόψε, μαζί μας κ. Τζανακόπουλε, κάνετε και ποδαρικό για τη νέα σεζόν.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλώς σας βρήκα.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Μας παρουσίασε μόλις ο συνάδελφος μια δύσκολη πραγματικότητα που βιώνουν όλοι οι Έλληνες, ανάμεσά τους ζείτε, φαντάζομαι το αντιλαμβάνεστε και εσείς. Πριν έρθουμε, όμως, σε αυτό το θέμα θα ήθελα λίγο να πιάσουμε το κλίμα της ημέρας. Και αυτό προσδιορίζεται κ. Τζανακόπουλε από τις εξελίξεις γύρω από την Ελντοράντο. Αν κατάλαβα καλά -και νομίζω καλά κατάλαβα από το non paper που εκδώσατε- καταγγέλλετε ένα στημένο παιχνίδι της επιχείρησης με την αξιωματική αντιπολίτευση. Αυτό λέτε; Πείτε το μας ανοιχτά για να καταλάβουμε και να συνεννοούμαστε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, κοιτάξτε να δείτε, κ. Κοσιώνη. Αυτό το οποίο πρέπει να σχολιάσουμε είναι ότι προξενεί εντύπωση στον οποιονδήποτε καλόπιστο παρατηρητή το τάιμινγκ της επιλογής της εταιρείας να προχωρήσει στις συγκεκριμένες ανακοινώσεις. Λίγες μέρες πριν είχε συναντηθεί με τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. την Κυριακή σχεδόν προαναγγέλθηκε από μεγάλη εφημερίδα η συγκεκριμένη εξέλιξη. Και σήμερα το πρωί είχαμε τις ανακοινώσεις από την εταιρεία. Επομένως, μας κάνει πολύ μεγάλη..

ΚΟΣΙΩΝΗ: Δεν είναι μια εξέλιξη που έρχεται από το πουθενά, έχετε μια ιστορία με αυτή την εταιρεία.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, έχει ιστορία με το ελληνικό δημόσιο αυτή η εταιρεία. Πρόκειται για μια επένδυση, η οποία έχει προκαλέσει πάρα πολλές φορές έντονη δημόσια συζήτηση. Να θυμίσω ότι πάρα πολλά κόμματα είχαν τοποθετηθεί παλιότερα με επιφυλάξεις σε σχέση με τη συγκεκριμένη επένδυση. Ένα από αυτά ήταν η πάλαι ποτέ «Δημοκρατική Συμμαχία» της κ. Μπακογιάννη, η οποία το 2012 με ανακοινώσεις των τότε υποψήφιων βουλευτών της, είχε τοποθετηθεί εναντίον της συγκεκριμένης επένδυσης, καθώς υπήρχε κίνδυνος για το οικολογικό αποτύπωμα και  το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των συγκεκριμένων εργασιών. Εν πάση περιπτώσει, αυτό το οποίο θέλω να σας πω είναι ότι από τη μεριά μας έχουμε πάρα πολλά ερωτηματικά για το γεγονός ότι από τη μια μεριά η Νέα Δημοκρατία επιμένει να αντιπολιτεύεται με όρους που δεν θυμίζουν ένα φιλοευρωπαϊκό φιλελεύθερο κόμμα, αλλά…

ΚΟΣΙΩΝΗ: Συνεχίζετε να ταυτίζετε, όμως, την εταιρεία με την αξιωματική αντιπολίτευση. Εδώ είναι που θέλω να σταθώ. Ένα πράγμα είναι να μου πείτε ότι η εταιρεία με την οποία είμαστε σε κόντρα, μας στήνει μια παγίδα και με το που βγαίνει ο Τσίπρας και λέει στη ΔΕΘ αυτά που λέει, εσείς λέτε ότι ο Μητσοτάκης το κάνει.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να πω κάτι αντίθετο, θέλω να πω ότι η Νέα Δημοκρατία επιλέγει να ταυτίζεται με συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα και αυτή ακριβώς η τακτική δεν περιποιεί τιμή στο ελληνικό πολιτικό σύστημα, διότι δεν ταιριάζει σε ένα κόμμα με φιλελεύθερο προσανατολισμό. Αντιθέτως…

ΚΟΣΙΩΝΗ: Άρα, εσείς λέτε, εκείνοι τη θέλουν, εμείς δεν τη θέλουμε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αφήστε με να ολοκληρώσω τη σκέψη μου, αφήσετε με, όχι, όχι, δεν λέω αυτό. Λέω ότι η Νέα Δημοκρατία επιλέγει να ταυτιστεί με συγκεκριμένο επιχειρηματικό συμφέρον, χωρίς να δει την ουσία της υπόθεσης, χωρίς να τοποθετηθεί σοβαρότητα πάνω στα επίδικα θέματα για τα οποία μπορούμε να κουβεντιάσουμε αργότερα, αλλά μοιάζει, σιγά -σιγά, να μεταμορφώνεται σε ένα κόμμα το οποίο περισσότερο προσομοιάζει στην λατινοαμερικάνικη αντιδραστική Δεξιά. Με τις ταυτίσεις με συγκεκριμένους επιχειρηματικούς κολοσσούς, χωρίς να συζητάει επί της ουσίας τα συγκεκριμένα ζητήματα και τα συγκεκριμένα ζητήματα είναι τα εξής: Ότι η εταιρεία υπέβαλε μια τεχνική μελέτη, πέρυσι τον Ιούλιο και στη συνέχεια το υπουργείο προχώρησε και κάποιες διευκρινίσεις σε σχέση με αυτή την μελέτη, τις οποίες η εταιρεία δεν έδωσε στο υπουργείο και στη συνέχεια επέλεξε να παίξει κατενάτσιο, όπως θα λέγαμε. Δηλαδή, να μην προχωρήσει σε καμία ενέργεια. Κάποια στιγμή το υπουργείο βγήκε και είπε ότι από τη στιγμή που δεν μπορεί να προχωρήσει όλη η διαδικασία κατά αυτό τον τρόπο, για ποιο λόγο δεν πάμε στην θεσμικά προβλεπόμενη από την ίδια τη σύμβαση, διαδικασία της διαιτησίας. Και εκεί, η εταιρεία,  πιθανόν  επειδή φοβήθηκε το αποτέλεσμα της θεσμικής διαδικασίας, ξεκίνησε έναν εκβιασμό, ο οποίος κατά τη γνώμη μου δεν ταιριάζει σε μία τόσο μεγάλη επιχείρηση, η πρέπει να καταλάβει ότι λειτουργεί σε ένα ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Άρα, κύριε Τζανακόπουλε, επειδή καταλαβαίνετε ότι δεν μπορούμε να αναλύσουμε όλη την ιστορία αυτής της αντιπαράθεσης της εταιρείας με το Δημόσιο. Εγώ θέλω να μας πείτε, εδώ που είμαστε…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως, αλλά πρέπει να πούμε το συγκεκριμένο ιστορικό, διότι αυτή τη στιγμή…

ΚΟΣΙΩΝΗ: Σας άκουσα, σας άκουσα. Αλλά θέλω να μου πείτε επειδή έχουν δρομολογηθεί οι εξελίξεις…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, όχι. Καθόλου. Είναι η τρίτη φορά.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Όπως έλεγε πριν ο Μπάμπης Παπαδημητρίου, μυρίζει ένα τέλος εδώ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, όχι. Καθόλου. Είναι η τρίτη φορά, μέσα σε τρία χρόνια, που η εταιρεία προαναγγέλλει το τέλος των επενδυτικών της δραστηριοτήτων.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Άρα, δεν την πιστεύετε ότι θα το κάνει τώρα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, να δείτε. Αν η εταιρεία επιλέξει να πάει σε μία μετωπική σύγκρουση με το ελληνικό δημόσιο, θα πρέπει να ακολουθηθούν και οι νόμιμες διαδικασίες.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Εσείς τους θέλετε ή όχι;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς θέλουμε οι επενδύσεις να γίνονται στη βάση της κείμενης εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Επομένως…

ΚΟΣΙΩΝΗ: Ο Πρωθυπουργός θα συναντήσει τους εκπροσώπους της εταιρείας, όπως ζητήθηκε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το Υπουργείο έχει συναντηθεί με τους εκπροσώπους της εταιρείας. Έχουμε κάνει την πρόταση για…

ΚΟΣΙΩΝΗ: Τώρα λέω. Μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου, που το ζήτησαν.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το ζήτησαν. Αυτό το οποίο έκαναν, ήταν να θέσουν ένα τελεσίγραφο στην ελληνική κυβέρνηση, το οποίο η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αποδεχτεί, με την έννοια ότι με τελεσίγραφα δεν έχουμε μάθει να συζητάμε.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Άρα, δεν θα συναντηθεί ο Υπουργός τώρα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει η θεσμική διαδικασία της διαιτησίας που θα ακολουθηθεί, όπως προβλέπεται από τη σύμβαση την οποία και τα δύο μέρη οφείλουν να τηρήσουν. Και σε αυτή τη διαδικασία θα αποφασιστούν τα επόμενα βήματα, με βάση τον νόμο και με βάση τις αποφάσεις -σας ξαναλέω- που θεσμικά προβλέπονται.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Με τον κύριο Καρανίκα, ο οποίος είπε «στα τσακίδια» και έριξε και μία κατάρα «να μην στεριώσετε πουθενά», συμφωνείτε επισήμως ως κυβέρνηση;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί…

ΚΟΣΙΩΝΗ: Θέλω λίγο να το συμπληρώσω το ερώτημα και να τοποθετηθείτε συνολικά. Ζήτησε ο Πρωθυπουργός χθες επενδύσεις. Θέλει να στηρίξει τη νέα εποχή στην ελληνική οικονομία -είπε- πάνω στην υγιή επιχειρηματικότητα και στις επενδύσεις. Τώρα, βάλτε τον εαυτό σας στη θέση ενός επενδυτή, που σκέφτεται να έρθει στη χώρα μας και διαβάζει χωρίς να ξέρει ποιος είναι ο Καρανίκας, χωρίς να ξέρει το όνομα. Διαβάζει ότι ένας σύμβουλος του Πρωθυπουργού λέει σε μία επένδυση «στα τσακίδια». Τι θα κάνατε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω πάρα πολύ ειλικρινά, κατ’ αρχήν, ότι μου κάνει εντύπωση πως με καλείτε να σχολιάσω περισσότερο τη δήλωση του κυρίου Καρανίκα και λιγότερο την αποικιοκρατική αυθάδεια με την οποία τοποθετήθηκε η εταιρεία.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Σας κάλεσα να τοποθετηθείτε και στα δύο. Αλλά παρακαλώ κάντε το.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι. Το δεύτερο πράγμα που θέλω να σας πω είναι το εξής: Ο Πρωθυπουργός δεν είπε ότι πρέπει να στηριχτούμε σε επενδύσεις. Είπε ότι ήδη έχουμε κάνει πάρα πολλά βήματα και ότι προχωράμε σε πολύ θετική κατεύθυνση σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις. Να σας πω ότι το 2016 μόνο, είχαμε υψηλό 10ετίας σε ξένες άμεσες επενδύσεις. Το 2017 ήδη…

ΚΟΣΙΩΝΗ: Θα συμφωνήσουμε ότι υπήρξε ένα κάλεσμα;  Ότι απηύθυνε ένα κάλεσμα σε επενδυτές να έρθουν στη χώρα μας;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως. Περιέγραψε τη μέχρι τώρα πορεία, η οποία είναι εξαιρετικά θετική σε ό,τι αφορά τις νέες επενδύσεις που γίνονται στη χώρα μας τα τελευταία δύο χρόνια.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Σύμφωνοι, κύριε Τζανακόπουλε. Και εγώ σας λέω ότι τέτοιου είδους δηλώσεις και αναρτήσεις, δεν βάζουν τρικλοποδιά στον Πρωθυπουργό τον ίδιο;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω το εξής: Πρόκειται για μία ειδική περίπτωση η συγκεκριμένη επένδυση. Δεν μπορεί να αντιστρέψει ούτε η συγκεκριμένη, εν πάση περιπτώσει, διένεξη, που υπάρχει τις τελευταίες ώρες με την επιλογή της εταιρείας, τη λογική αυτής της κυβέρνησης η οποία στηρίζει τις επενδύσεις. Και σας ξαναλέω ότι τα δύο τελευταία χρόνια σημειώνονται υψηλά 10ετίας σε ό,τι αφορά τις ξένες επενδύσεις. Επίσης, σας λέω…

ΚΟΣΙΩΝΗ: Και σας ξαναρωτώ. Βοηθούν αυτές οι δηλώσεις;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τίποτα δεν μπορεί να αντιστρέψει το κλίμα, το οποίο έχει ήδη δημιουργηθεί και φτιάχνει ένα θετικό momentum για την ελληνική οικονομία.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Ούτε λοιπόν μία δήλωση τέτοια, λέτε ότι δεν θα βλάψει;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας λέω ότι τίποτα δεν μπορεί να αντιστρέψει κανένα επικοινωνιακό τέχνασμα. Καμία επικοινωνιακή…

ΚΟΣΙΩΝΗ: Ούτε λοιπόν η αποχώρηση της El Dorado μπορεί να βλάψει αυτή την πορεία, γιατί είδα το θέμα δημοσιευμένο στους Financial Times, στη Hadesbland, δηλαδή θέλω να πω σε ενημερωτικές πηγές, τις οποίες οι επενδυτές παρακολουθούν και τις έχουν σαν Ευαγγέλιο.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Οι επενδυτές ενημερώνονται αλλά όχι μόνο από μία πηγή. Ξέρουν πάρα πολύ  καλά ότι η Ελλάδα αυτή την στιγμή σημειώνει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Εγγυάται ένα φιλικό, επενδυτικό κλίμα και για αυτόν ακριβώς τον λόγο, σήμερα για παράδειγμα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων εξέδωσε μία ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα είναι μία από τις κορυφαίες χώρες, σε ότι αφορά την αξιοποίηση του πακέτου Γιούνκερ, δηλαδή των νέων χρηματοδοτήσεων. Άρα οι επιχειρηματίες και οι επενδυτές, οι οποίοι συναντούν τον πρωθυπουργό- σας θυμίζω ότι 40, ίσως και περισσότεροι Γάλλοι επενδυτές τον συνάντησαν πριν από λίγες μέρες και είχαν μία εξαιρετική συζήτηση μαζί του- δείχνουν εμπιστοσύνη…

ΚΟΣΙΩΝΗ: … κάποιοι από τους οποίους όμως εξέφρασαν και εκείνοι τις επιφυλάξεις τους, όση εμπιστοσύνη και αν θέλουν να μας δείξουν, είναι και το διπλό πρόσωπο που έχετε παρουσιάσει τα τελευταία χρόνια εσείς, κάνουν τους ανθρώπους να ζητούν κάποιες διευκρινήσεις. Σας ζητήθηκαν και το ξέρω από το ρεπορτάζ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν νομίζω, όχι, όχι. Αυτό το διπλό πρόσωπο το βλέπετε εσείς. Εγώ θα σας πω το εξής…

ΚΟΣΙΩΝΗ: Εγώ το βλέπω;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, ναι.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Αλήθεια; Εγώ σας έβαλα να εκφράσετε επιφυλάξεις για την Cosco και για το Ελληνικό;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Με συγχωρείτε, δεν εκφράζουμε επιφυλάξεις για την Cosco και το Ελληνικό, εκφράζουμε επιφυλάξεις για τις συμβάσεις που είχαν υπογράψει οι προηγούμενες κυβερνήσεις και τις οποίες επαναδιαπραγματευθήκαμε και είχανε πάρα πολύ θετική εξέλιξη, με θετικό πρόσημο …

ΚΟΣΙΩΝΗ: Μην μου πείτε ότι ήσασταν μία κυβέρνηση που είχε ανοίξει την αγκαλιά της στην επιχειρηματικότητα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς και ο καθένας μας μπορεί να κάνει τις εκτιμήσεις του με βάση την δημόσια συζήτηση, αλλά άλλοι μπορούν να κάνουν τις εκτιμήσεις τους με βάση τα στοιχεία και σας ξαναλέω…

ΚΟΣΙΩΝΗ:  … δεν είναι θέμα προσωπικό. Εγώ μιλώ για τις …

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: … όχι, όχι δεν μιλάω για τις δικές σας…

ΚΟΣΙΩΝΗ: … μπορεί να εδράζονται οι αμφιβολίες ενός επενδυτή να έρθει στη χώρα μας και να δώσει δουλειές.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:  Οι αμφιβολίες ενός επενδυτή μπορεί να εδράζονται και στο γεγονός ότι υπάρχει μία δημόσια συζήτηση η οποία δημιουργεί επιφυλάξεις. Όμως, αυτό το οποίο πρέπει να σας πω και θα το επαναλαμβάνω συνέχεια είναι ότι τα νούμερα άλλα λένε. Διότι, όταν αυτή την στιγμή, τα δύο τελευταία χρόνια εμφανίζουμε υψηλά δεκαετίας σε ότι αφορά την εισροή ξέων επενδύσεων, νομίζω ότι όλη η προσπάθεια να αντιστραφεί το θετικό momentum που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία, πέφτει στο κενό.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Άρα για να κλείσουμε και το θέμα της El Dorado. Μου λέτε κατηγορηματικά ότι η κυβέρνηση, μέχρι της 22 Σεπτεμβρίου, οπότε και λήγει αυτό το τελεσίγραφο που έχει βάλει η εταιρεία, δεν πρόκειται να αναλάβει κάποια άλλη πρωτοβουλία, πέραν της διαιτησίας. Δηλαδή αυτής της προβλεπόμενης διαδικασίας, γιατί μας ακούν και οι εργαζόμενοι, οι οποίοι είναι στη μέση αυτής της ιστορίας.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι ο κ. Σταθάκης σήμερα το πρωί ήταν πάρα πολύ σαφής στην δήλωση την οποία εξέδωσε. Είπε πρώτον ότι η προσωρινή άδεια για την Ολυμπιάδα και για όλες τις περιπτώσεις, όπου δεν υπάρχει διένεξη με την εταιρεία, θα παραχωρηθεί όπως είχε ανακοινωθεί πριν από λίγους μήνες και θα δοθεί εντός Σεπτεμβρίου. Από εκεί και πέρα στα ζητήματα για τα οποία υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις, διαφορετικές οπτικές, θα επιλυθούν δια της θεσμικά προβλεπόμενης οδού, που είναι η διαιτησία.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Τώρα, μιας και μιλάμε για επενδύσεις, για τη δίψα που έχει η χώρα μας για τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα, ξέρετε και αυτό θα σας το πει και φαντάζομαι σας το μεταφέρουν μικροί, μεσαίοι και μεγάλοι επιχειρηματίες. Για πια επιχειρηματικότητα μιλάμε, όταν οι επιχειρήσεις έχουν φορολογία 29% και τους ζητήσατε φέτος και 100% προκαταβολή; Τι θα γίνει με αυτή την κατάσταση. Είδα τον πρωθυπουργό να αφήνει, έτσι, κάπου, ένα παραθυράκι, εάν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα, να το δούμε, τι μπορούμε να κάνουμε. Αλλά συγκεκριμένος δεν έγινε πάνω σε αυτό το θέμα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καταρχήν πρέπει να σας πω ότι έχει ήδη ψηφιστεί η μείωση της φορολογίας από το 29% στο 26%, στο πλαίσιο των αντιμέτρων. Ένα το κρατούμενο. Το δεύτερο πράγμα είναι ότι αν μιλήσετε με τους επιχειρηματίες και τους επίδοξους επενδυτές, το βασικό τους πρόβλημα δεν είναι η υψηλή φορολογία για να έρθουν στην Ελλάδα. Το βασικό τους πρόβλημα είναι οι χρόνιες παθογένειες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης σε ότι αφορά την γραφειοκρατία.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Καλά δεν είναι και ευχαριστημένοι από την φορολογία.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:  Ναι αλλά σας ξαναλέω ότι δεν είναι αυτό το βασικό πρόβλημα των επενδυτών.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Υπάρχει πρόθεση να πέσει η φορολογία;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω. Σας είπα ότι έχει ήδη ψηφιστεί. Όμως οι σημαντικές πρωτοβουλίες τις οποίες έχει πάρει η κυβέρνηση σε σχέση με την στήριξη της επιχειρηματικότητας, σχετίζονται με άλλα πεδία. Με τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, με την επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων, όπου έχει περάσει ήδη ένας νόμος ο οποίος μετατρέπει την διαδικασία σε πλήρως ηλεκτρονική …

ΚΟΣΙΩΝΗ: … τα περιέγραψε στη ΔΕΘ και τα ακούσαμε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακριβώς, μετατρέπει την διαδικασία σε πλήρως ηλεκτρονική.

ΚΟΣΙΩΝΗ:  Για την φορολογία δεν είπε τίποτα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είπε ότι κοιτάξτε να δείτε βρισκόμαστε σε ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Όταν βρισκόμαστε σε ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, εξαιτίας του χρέους που φόρτωσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις στον ελληνικό λαό, είναι προφανές ότι υπάρχουν συγκεκριμένα όρια μέσα στα οποία μπορούμε να κινηθούμε. Δεν υπάρχει αυτή την στιγμή η δημοσιονομική δυνατότητα να μιλήσουμε για φοροελαφρύνσεις το 2017. Από εκεί και πέρα…

ΚΟΣΙΩΝΗ: … βάλατε και εσείς το χεράκι σας για να παραταθεί η κρίση, γιατί έχετε και λίγο επιλεκτική μνήμη.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Για περιγράψτε αυτό.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Δηλαδή το 2015 δεν περάσαμε έναν ανοιξιάτικο υγιεινό περίπατο. Είχε περιπέτειες η χώρα αυτή, πήγε πίσω η χώρα.

.ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Φυσικά δεν περάσαμε έναν υγιεινό περίπατο. Αλλά σας μιλάω ειλικρινά νομίζω ότι η χώρα πέρασε από πρωτογενή πλεονάσματα του 4,5% σε πρωτογενή πλεονάσματα του 0,5% και του 1,75%. Για φανταστείτε η ελληνική οικονομία να έπρεπε να πετυχαίνει πλεονάσματα του 4,5% .

ΚΟΣΙΩΝΗ: Δεν μπορούσαμε να τα πιάσουμε έτσι όπως είχαν έρθει τα πράγματα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα το θέμα δεν έχει να κάνει…

ΚΟΣΙΩΝΗ: Πείτε μου υπάρχει ατζέντα μείωση των φόρων;  Όχι μόνο σε επίπεδο…. ακόμα υπάρχουν τα ληξιπρόθεσμα, ο κόσμος, δεν αντέχει, δεν πληρώνει.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τα ληξιπρόθεσμα αυξάνονταν με πολύ μεγαλύτερους ρυθμούς κατά την περίοδο 2010 – 2015. Τώρα σε ότι αφορά τη μείωση της φορολογίας, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είπε και κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη ΔΕΘ αλλά και της συνέντευξη Τύπου ότι εφόσον υπάρχει δημοσιονομικός χώρος είναι μία από τις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης να ελαφρύνει τα φορολογικά βάρη. Ο τρόπος, οι όροι η ποσότητα της ελάφρυνσης αυτής θα πρέπει να συζητηθεί ανάλογα με το δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείτε στην ελληνική οικονομία. Και το κυριότερο…

ΚΟΣΙΩΝΗ: Έχετε εντοπίσει δηλαδή το σημείο, θα είναι επιχειρήσεις, θα είναι ιδιώτες, ο ΕΝΦΙΑ;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι ήδη έχουν ψηφιστεί συγκριμένες φοροελαφρύνσεις. Θα μιλήσουμε για τον ΕΝΦΙΑ αργότερα, αν θέλετε. Θα είναι συγκεκριμένες φοροελαφρύνσεις. Ήδη έχουν ψηφιστεί από το 29% στο 26% για τις επιχειρήσεις. Η μείωση φορολογίας των φυσικών προσώπων σε ύψος περίπου 1 η 1,5 δις ευρώ για το 2020. Από εκεί και πέρα μέχρι τότε, εφόσον υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος, στη βάση των συμφωνιών που θα υπάρξουν για την μείωση του ελληνικού χρέους, στη βάση της πορείας της ανάπτυξης  θα εξετάσουμε την πιθανότητα μείωσης της φορολογίας. Ωστόσο για τις επενδύσεις είναι σημαντικότερο, ξαναλέω, και όποιος σοβαρός επενδυτής μας ακούει το γνωρίζει αυτό πάρα πολύ καλά, να προχωρήσουμε σε βαθιές μεταρρυθμίσεις σε ότι αφορά την δυνατότητα της Δημόσιας Διοίκησης να εξυπηρετεί επιχειρήσεις

ΚΟΣΙΩΝΗ: Για τον ΕΝΦΙΑ, που δεν διορθώνεται, καταργείται, αλλά τελικά τον κρατάμε, τον αγαπάμε. Υπήρξε νωρίτερα, φαντάζομαι ότι έχετε πληροφορηθεί γι αυτό μία αντίδραση, σε μία φράση, σε μία αποστροφή του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, από τους ιδιοκτήτες των ακινήτων. Είπε ο πρωθυπουργός ότι δεν είναι και άδικος για την μεγάλη περιουσία η οποία κάπως αποκτήθηκε. Υπήρξε ένας υπαινιγμός, ή τουλάχιστον έτσι διαβάστηκε από την Ομοσπονδία. Δηλαδή όποιος έχει πολλά ακίνητα, είναι κατ’ ανάγκη κλέφτης; Τα έχει αποκτήσει κάπως, και πρέπει να τιμωρηθεί.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν νομίζω ότι ο πρωθυπουργός θα έλεγε ποτέ κάτι τέτοιο ούτε ότι εσείς υπονοείτε κάτι τέτοιο. Εννοώ ότι διερμηνεύεται τον Πρωθυπουργό κατ’ αυτό τον τρόπο.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Όχι, διερμηνεύω την ανακοίνωση της ΠΟΜΙΔΑ και σας απευθύνω το ερώτημα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει, η ανακοίνωση της ΠΟΜΙΔΑ μπορεί να λέει ότι θέλει. Εγώ αυτό που μπορώ να πω, είναι η θέση της κυβέρνησης. Και η θέση της κυβέρνησης είναι  η εξής, όχι μόνο τώρα αλλά και τότε: Ότι μετά από κάποιο όριο προσωπικής ακίνητης περιουσίας, θα πρέπει να επιβάλλεται ένας φόρος μεγάλης περιουσίας, ο οποίος υπήρχε πάντοτε στη χώρα.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Δεν υπήρχε αυτός ο υπαινιγμός λέτε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, καθόλου δεν υπήρχε αυτός ο υπαινιγμός. Αντιθέτως, ο φόρος μεγάλης περιουσίας θεωρώ ότι είναι και δίκαιος φόρος. Είναι ένας αναδιανεμητικός φόρος. Είναι δηλαδή μια επιλογή της πολιτείας σε εκείνους που έχουν τεράστια περιουσία, να φορολογεί έτσι ώστε να μπορεί να στηρίζει το κοινωνικό κράτος, να μπορεί να στηρίζει υποδομές. Και κατά τη γνώμη μου, αυτού του τύπου η επιλογή, είναι μια προοδευτική επιλογή. Αυτό δεν σημαίνει…

ΚΟΣΙΩΝΗ: Μείωση ΕΝΦΙΑ στην ατζέντα της κυβέρνησης, κάπου στο βάθος;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ξαναείπα. Το είπε ο πρωθυπουργός. Επίσης έχει ήδη ψηφιστεί η μείωση του ΕΝΦΙΑ. Και ο στόχος μας είναι να ελαφρύνουμε τη μικρή και μεσαία περιουσία και από και πέρα να διατηρηθεί ο φόρος σε ό,τι αφορά τη μεγάλη ακίνητη περιουσία, φόρος ο οποίος πάντοτε υπήρχε κ. Κοσιώνη.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Αυτό είναι αλήθεια.  Κάτι τελευταίο και παρακαλώ για μια σύντομη απάντηση. Επειδή υπήρξαν και οι πρόσφατες  διακηρύξεις του πρωθυπουργού για τον εκσυγχρονισμό της  δημόσιας διοίκησης αλλά και για την αποκομματικοποίηση του δημοσίου, έχετε κατηγορηθεί για ευνοϊκή μεταχείριση ημετέρων, βόλεμα συγγενών κλπ, θυμίζω την υπόθεση του πατέρα του κ. Παππά στον ΟΑΣΘ κλπ..

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ε καλά τώρα! Εντάξει!

ΚΟΣΙΩΝΗ: Επί του συγκεκριμένου, για το θέμα που προέκυψε χθες για τη σύζυγο του κ. Μπαλτά, αν έχετε  μου κάνετε κάποιο σχόλιο, να μου εξηγήσετε τι έχει γίνει.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Μπαλτάς, νομίζω ότι τοποθετήθηκε με έναν πάρα πολύ αξιοπρεπή τρόπο. Εκτιμώ ότι πρόκειται για μια επίθεση…

ΚΟΣΙΩΝΗ: Είπε «με έχουν στοχοποιήσει», αλλά δεν απάντησε για το επίμαχο.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αφήστε με να σας πω. Απάντησε. Επί της ουσίας απάντησε. Εκτιμώ ότι πρόκειται για μια χυδαία λασπολογία εναντίον ενός ανθρώπου, ο οποίος με την πορεία του όλα αυτά τα χρόνια, με την ακαδημαϊκή του προσφορά αλλά και με την γραφή του, τιμά το ελληνικό πολιτικό σύστημα, τιμά το ελληνικό πανεπιστήμιο. Και επί της ουσίας θα σας πω ότι ντρέπομαι για εκείνους που κατηγόρησαν έναν άνθρωπο σαν τον Αριστείδη Μπαλτά για τέτοιου τύπου υποτιθέμενες παρεμβάσεις.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Μιλήσατε με τον κ. Μπαλτά; Είδατε, λοιπόν, ότι δεν ισχύει και μου το λέτε αυτό;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, βεβαίως. 

ΚΟΣΙΩΝΗ: Μάλιστα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και ο κ. Μπαλτάς είπε ότι η σύζυγός του εδώ και αρκετά χρόνια είχε κάνει αίτημα για την αναγνώριση του μεταπτυχιακού της, το οποίο, με βάση τις νόμιμες διαδικασίες αναγνωρίστηκε. Και εκεί  και γι΄ αυτόν τον λόγο είχαμε την εξέλιξη την οποία είχαμε. Πραγματικά ντρέπομαι για τους ανθρώπους οι οποίοι  διακίνησαν αλλά και για όσους υπέγραψαν τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα.

ΚΟΣΙΩΝΗ: Σας ευχαριστώ θερμά, κ. Τζανακόπουλε, για την κουβέντα που είχαμε.