Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 260/ΑΑΠ/9.11.2017) το αναθεωρημένο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Περιφέρειας Κρήτης, καθώς και οι περιβαλλοντικοί όροι βάσει της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, με απόφαση που υπέγραψε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.
Το Χωροταξικό Πλαίσιο της Κρήτης είναι το πρώτο από τα 12 συνολικά που θεσμοθετούνται για όλες τις Περιφέρειες της χώρας.
Το αναθεωρημένο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Περιφέρειας Κρήτης περιλαμβάνει σημαντικές στρατηγικές επιλογές για την περαιτέρω ανάπτυξη του νησιού και την ενίσχυση των θέσεων εργασίας. Πιο συγκεκριμένα, στους στόχους του περιλαμβάνονται:
- Η ενίσχυση του διεθνούς και ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Περιφέρειας Κρήτης, με έμφαση στην ολοκλήρωση των διευρωπαϊκών υποδομών μεταφορών και νέες, στρατηγικού χαρακτήρα, υποδομές και εγκαταστάσεις για υποδοχή διεθνών αγωγών και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, καθώς και στην υποστήριξη της ερευνητικής και τεχνολογικής δραστηριότητας του νησιού.
- Η προώθηση της χωρικής ολοκλήρωσης της Περιφέρειας Κρήτης, με έμφαση, στην ανάπτυξη ενός σύγχρονου προτύπου αγροτικής οικονομίας και σύνδεσης της αγροτικής παραγωγής με τον ποιοτικό τουρισμό, στην προώθηση καινοτομικών πρωτοβουλιών στον τομέα του τουρισμού για τη μετάβαση σε έναν διαφοροποιημένο και πολυθεματικό τουρισμό, καθώς και στην ενεργειακή αναβάθμιση της Κρήτης και τη διασύνδεση της με το ηπειρωτικό σύστημα.
- Η ολοκλήρωση των αναγκαίων χωρικών δράσεων για την προώθηση ενός προτύπου χωρικής οργάνωσης, για την οργάνωση του οικιστικού δικτύου, την αλλαγή του προτύπου κατανάλωσης του χώρου με τον περιορισμό της άμετρης κατανάλωσης γης σε βάρος γεωργικών και δασικών εκτάσεων, τον εμπλουτισμό των πόλεων της Κρήτης με λειτουργίες υπερτοπικού χαρακτήρα, καθώς και την ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος.
Ο ΥΠΕΝ, Γιώργος Σταθάκης δήλωσε τα εξής: «Το πρόσφατα αναθεωρημένο περιφερειακό χωροταξικό πλαίσιο της Κρήτης αποτελεί σημαντική εξέλιξη για την αναπτυξιακή πορεία του νησιού και θεωρείται χρήσιμο εργαλείο, για τη σύνδεση του σχεδιασμού του χώρου με τον αναπτυξιακό σχεδιασμό, καθώς και την εδραίωση ενός εναλλακτικού προτύπου που εξισορροπεί τη χωρική ανάπτυξη της Περιφέρειας με μια συνδυασμένη πολιτική προστασίας και ανάδειξης του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος».