ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ
• Με σημερινή τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών απλοποιείται η διαδικασία για την χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης σε όσους περιέρχονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης συνεπεία φυσικών καταστροφών.
• Από το Υπουργείο Υποδομών ξεκίνησε σήμερα η διαδικασία κατάθεσης των αιτήσεων για την διάθεση του εφάπαξ επιδόματος στους πληγέντες από την πυρκαγιά. Η πορεία είναι ομαλή & έως τις 16:00 είχαν υποβληθεί 429 αιτήσεις σε Ραφήνα, Μαραθώνα, Κινέττα & στο Υπουργείο.
• Συνεχίζονται από τις αρμόδιες διευθύνσεις του Υπουργείου η υλοτόμηση καμένων δασικών ειδών καθώς και η αποκομιδή αποβλήτων.
• Το Υπουργείο Εργασίας υπογράφει σήμερα όλες τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις για την ενεργοποίηση των παροχών προς τους πληγέντες από την πυρκαγιά.
Οι διπλές συντάξεις θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων έως τις 20 Αυγούστου.
• Για τα βοηθήματα που δεν θα δοθούν αυτοματοποιημένα (ρυθμίσεις εισφορών & δόσεων, επίδομα ανεργίας, εφάπαξ ενίσχυση στους άνεργους), οι δικαιούχοι μπορούν ήδη να υποβάλουν τις αιτήσεις τους στα υποκαταστήματα του ΟΑΕΔ και του ΕΦΚΑ.
• Τηλεφωνικές γραμμές ενημέρωσης των πληγέντων:
– 210.6247000: για θέματα του Υπουργείου Υποδομών & φορολογικά θέματα (ΑΑΔΕ)
– 1555: για ασφαλιστικές ρυθμίσεις & παροχές (ΕΦΚΑ)
• Σχετική επιτροπή που έχει συγκροτηθεί στο Υπουργείο Ενέργειας & Περιβάλλοντος ολοκληρώνει ένα πλήρες σχέδιο νομοθετικών & κανονιστικών πρωτοβουλιών για την επιτάχυνση της αντιμετώπισης του φαινομένου της αυθαίρετης δόμησης ιδιαίτερα σε δασικές περιοχές και στον αιγιαλό αλλά και στις οικιστικές πυκνώσεις. Το σχέδιο αυτό πρόκειται να παρουσιάσει πιθανότατα αύριο ο αρμόδιος Υπουργός κος Γιώργος Σταθάκης.
• Σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής υπάρχει λίστα 2.500 αυθαιρέτων σε δασική έκταση αλλά και 685 αυθαιρέτων στον Αιγιαλό τα οποία σύμφωνα με τις σχετικές εισηγήσεις των κτηματικών και δασικών υπηρεσιών προσδιορίζονται ως προς κατεδάφιση. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και το Υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με την αποκεντρωμένη διοικήση επιταχύνει τη διαδικασία προτεραιοποίησης της λίστας.
• Η απόφαση του Πρωθυπουργού είναι σαφής: Η Κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συγκρουστεί με συμφέροντα για να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για την αποφυγή παρόμοιας καταστροφής στο μέλλον.
• Θα συνεχίσουμε να δείχνουμε τον απαιτούμενο σεβασμό στα θύματα της πυρκαγιάς. Θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να μην μείνει κανείς μόνος του. Και θα αποτιμήσουμε με νηφαλιότητα επιχειρησιακά & πολιτικά όσα έγιναν ή δεν έγιναν χωρίς να επιχειρήσουμε την συγκάλυψη καμίας ευθύνης.
ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ
Κυρίες και Κύριοι,
Σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των μέτρων για την στήριξη και την ενίσχυση των πληγέντων από τις καταστροφικές πυρκαγιές θέλω να σας ενημερώσω ότι:
Με τροπολογία που κατέθεσε σήμερα το Υπουργείο Εσωτερικών, απλοποιείται η διαδικασία για την χορήγηση ενίσχυσης σε όσους περιέρχονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης συνεπεία φυσικών καταστροφών.
Επίσης, από το Υπουργείο Υποδομών ξεκίνησε σήμερα η διαδικασία κατάθεσης των αιτήσεων για την διάθεση του εφάπαξ επιδόματος στους πληγέντες από την πυρκαγιά στα τέσσερα κέντρα που έχουν ανοίξει για αυτό το σκοπό σε Ραφήνα, Μαραθώνα, Κινέτα και στο Υπουργείο Υποδομών.
Η πορεία κατάθεσης των αιτήσεων συνεχίζεται ομαλά και έως τις 16:00 είχαν υποβληθεί 429 αιτήσεις.
Ακόμη, από σήμερα τέθηκε σε λειτουργία η τηλεφωνική γραμμή με αριθμό 210 – 6247000 στην οποία μπορούν να καλούν οι πληγέντες και να ενημερώνονται για θέματα που αφορούν είτε το Υπουργείο Υποδομών είτε φορολογικά θέματα που αφορούν την ΑΑΔΕ.
Επίσης, συνεχίζονται από τις αρμόδιες διευθύνσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος η υλοτόμηση καμένων δασικών ειδών, καθώς και η αποκομιδή αποβλήτων στην περιοχή που έχει πληγεί από τις φονικές πυρκαγιές.
Ακόμη, το Υπουργείο Εργασίας υπογράφει σήμερα όλες τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις για την ενεργοποίηση των παροχών προς τους πληγέντες από την πυρκαγιά. Για τα βοηθήματα που δεν θα δοθούν αυτοματοποιημένα, όπως οι ρυθμίσεις εισφορών και δόσεων, το επίδομα ανεργίας, και η εφάπαξ ενίσχυση στους ανέργους, οι δικαιούχοι μπορούν ήδη να υποβάλουν τις αιτήσεις τους στα υποκαταστήματα του ΟΑΕΔ και του ΕΦΚΑ.
Επίσης, επαναλαμβάνουμε ότι οι διπλές συντάξεις θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων έως τις 20 Αυγούστου.
Επιπλέον, ο ΕΦΚΑ έχει ανοίξει ήδη τηλεφωνική γραμμή που εξυπηρετεί σε προτεραιότητα τους πληγέντες στον τηλεφωνικό αριθμό 1555, στον οποίο μπορούν να καλούν για οποιαδήποτε πληροφορία αφορά ασφαλιστικές ρυθμίσεις και παροχές.
Μετά την εισήγηση του Πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο της περασμένης Παρασκευής σύμφωνα με την όποια οφείλουν να παρθούν άμεσα μέτρα και να υλοποιηθούν παρεμβάσεις για την καταπολέμηση των οικιστικών στρεβλώσεων, ώστε να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για την αποτελεσματικότερη θωράκιση της χώρας από ενδεχόμενο νέων φυσικών καταστροφών, η σχετική επιτροπή που έχει συγκροτηθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος ολοκληρώνει ένα πλήρες σχέδιο νομοθετικών και κανονιστικών πρωτοβουλιών, το οποίο στοχεύει στην επιτάχυνση της αντιμετώπισης του φαινομένου της αυθαίρετης δόμησης ιδιαίτερα δε, σε δασικές περιοχές και στον αιγιαλό, καθώς και στις οικιστικές πυκνώσεις. Το σχέδιο αυτό πρόκειται να παρουσιάσει, πιθανότατα αύριο, ο αρμόδιος Υπουργός κ. Γιώργος Σταθάκης.
Επίσης, θέλω να σας ενημερώσω ότι σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής υπάρχει λίστα με 2.500 αυθαίρετα σε δασική έκταση, αλλά και 685 αυθαίρετα στον αιγιαλό τα οποία σύμφωνα με τις σχετικές εισηγήσεις των κτηματικών και δασικών υπηρεσιών προσδιορίζονται ως προς κατεδάφιση.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και το Υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση επιταχύνει τη διαδικασία προτεραιοποίησης της σχετικής λίστας.
Η απόφαση του Πρωθυπουργού είναι σαφής: Η Κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συγκρουστεί με τα συμφέροντα για να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για την αποφυγή παρόμοιας καταστροφής στο μέλλον.
Κύριες και κύριοι, θέλω να κλείσω, όμως, με ένα σχόλιο που αφορά τους όρους της πολιτικής αντιπαράθεσης. Είναι δεδομένο και έχει συμβεί πάρα πολλές φορές στο παρελθόν, η πολιτική σύγκρουση με αφορμή φυσικές καταστροφές να οδηγεί ακόμη και σε υπερβολές. Από αυτό, κανένα κόμμα δεν έχει παραμείνει απρόσβλητο. Ούτε, βεβαίως, και πολύ περισσότερο, είναι λογικό να μην γίνεται πολιτικός διάλογος, να μην γίνεται κριτική, να μην γίνεται καταλογισμός ευθυνών, να μην γίνεται ακόμη και σφοδρή πολιτική σύγκρουση για τα αίτια και τους υπευθύνους μιας φυσικής καταστροφής. Έτσι λειτουργεί και έτσι πρέπει να λειτουργεί η Δημοκρατία. Η κριτική λοιπόν, η αποτίμηση και ο πιθανός καταλογισμός της ευθύνης, σε όποιον την έχει ή σε όποιον θεωρούμε ότι την έχει, είναι αναπόσπαστο στοιχείο της πολιτικής αντιπαράθεσης.
Σήμερα όμως δεν πρόκειται περί αυτού. Η στάση ορισμένων στελεχών της ΝΔ, του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, αλλά και ορισμένων μέσων ενημέρωσης δεν μένουν καθόλου σε αυτό. Αντίθετα, έχουν εκκινήσει μια απίστευτη εκστρατεία προπαγάνδας, συκοφαντίας και παραπλάνησης με μοναδικό στόχο να δημιουργήσουν εντυπώσεις.
Από τις ψευδείς ειδήσεις, την διαρκή διαστρέβλωση δηλώσεων Υπουργών από στελέχη που είτε ανήκουν είτε σχετίζονται στενά με τη ΝΔ, αλλά και την αναπαραγωγή τους από τα Μέσα, μέχρι την δήθεν οργισμένη επιστολή συζύγου συμβούλου του Κυριάκου Μητσοτάκη που εμφανίστηκε ψευδώς ως θύμα της πυρκαγιάς και από την καταγγελία ότι δήθεν εθελοντές δασοπυροσβέστες έμειναν νηστικοί κατά την προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς, μέχρι και τις διαρκείς παραπλανητικές ειδήσεις για την ώρα ανεύρεσης των νεκρών, όπως το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», που παρουσίασε την ώρα της εκκίνησης της επιχείρησης διάσωσης και απεγκλωβισμού ως ώρα ανεύρεσης των πρώτων σορών θα μπορούσε κανείς να πολλαπλασιάσει τον σχετικό κατάλογο.
Δηλώνουμε λοιπόν ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να παρασυρθεί σε αυτό το βούρκο.
Θα συνεχίσουμε να δείχνουμε τον απαιτούμενο σεβασμό στα θύματα της πυρκαγιάς.
Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μην μείνει κανένας μόνος του αυτές τις δύσκολες ώρες.
Και θα αποτιμήσουμε, όταν έρθει η ώρα, με νηφαλιότητα, επιχειρησιακά και πολιτικά, όσα έγιναν ή δεν έγιναν τις τελευταίες μέρες χωρίς να επιχειρήσουμε την συγκάλυψη οποιασδήποτε ευθύνης.
Η κριτική προς την Κυβέρνηση είναι και θεμιτή και αναγκαία. Όμως είναι άλλο η κριτική, άλλο η πολιτική αντιπαράθεση και άλλο η επικοινωνιακή τυμβωρυχία.
Σας ευχαριστώ.
Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.
ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ: Κύριε Yπουργέ, πόσο γρήγορα εκτιμάτε ότι θα μπορούσαν να προχωρήσουν αυτές οι κατεδαφίσεις τις οποίες αναφέρατε; Για ποιες περιοχές μιλάμε, μιλάμε για ολόκληρη τη χώρα, υπάρχει εικόνα για την περιοχή που επλήγη, που υπήρχαν πολλές οικιστικές στρεβλώσεις; Και αν θα είναι αποφάσεις αυτές, οι οποίες μπορούν να προσβληθούν στη δικαιοσύνη, με προσφυγή στη δικαιοσύνη.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, η λίστα αυτή με τα 2.500 αυθαίρετα που βρίσκονται σε δασική έκταση, αλλά και τα 685 αυθαίρετα που βρίσκονται στον αιγιαλό, αφορά αποκλειστικά και μόνο την περιοχή της Αττικής. Αυτή τη στιγμή οι αρμόδιες υπηρεσίες και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, αλλά και στο Υπουργείο Εσωτερικών, καθώς και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, όπως είπα και στην εισαγωγική μου τοποθέτηση, προτεραιοποιούν τη σχετική λίστα, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να προστατευτεί η Αττική από το ενδεχόμενο μελλοντικών φυσικών καταστροφών. Οι διαδικασίες θα είναι όσο το δυνατόν πιο γρήγορες, ωστόσο, νομίζω ότι ο κ. Σταθάκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος θα έχει αύριο πιθανότατα πολύ περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα. Πάντως, η προτεραιοποίηση της λίστας προχωράει και όπως έχει πει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, θα κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο, θα συγκρουστούμε με όποιον είναι αναγκαίο, έτσι ώστε να προστατέψουμε και την Αττική, αλλά και ολόκληρη τη χώρα, από το ενδεχόμενο μιας αντίστοιχης φυσικής καταστροφής στο μέλλον.
ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ήθελα να σας ρωτήσω, είχατε πει κι εσείς χθες ότι είχατε ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για νεκρούς. Την ώρα της σύσκεψης, εννοώ, στο συντονιστικό. Ήθελα να σας ρωτήσω από πού προέρχονταν αυτές οι ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες; Ήταν από το Λιμενικό, ήταν από το ΕΚΑΒ και χρειαζόταν δηλαδή τη βούλα του ιατροδικαστή, όπως είπε σήμερα ο κ. Πολάκης; Και τελικά, ισχύει αυτό που είπε ο κ. Πολάκης ότι μόλις έφυγαν οι κάμερες ενημερώθηκε και ο Πρωθυπουργός;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε κ. Τσακίρη ο κ. Πολάκης, αν είμαι καλά ενήμερος για τη δήλωσή του, δεν είπε ότι χρειάζεται η σφραγίδα του ιατροδικαστή. Αυτό είναι άλλη μία διαστρέβλωση μάλλον μιας δήλωσης, η οποία έλεγε ότι χρειάζεται είτε η σφραγίδα του ιατροδικαστή, είτε σφραγίδα γιατρού. Το δεύτερο σημείο της δήλωσης αποσιωπήθηκε τουλάχιστον από όσο έχω τη δυνατότητα να είμαι ενήμερος. Σας ξαναλέω λοιπόν ότι οι πληροφορίες αυτές..
ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Είπε και γιατρού.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είδατε κύριε Τσακίρη; Οι πληροφορίες αυτές έρχονταν από διαφορετικές υπηρεσίες και έπρεπε να διασταυρωθούν, να υπάρξει σαφής εικόνα για τον αριθμό και όπως σας είπα και χθες, αμέσως μόλις είχαμε διασταυρωμένες και επιβεβαιωμένες πληροφορίες, εγώ ο ίδιος, στις δυόμιση ώρα το βράδυ ενημέρωσα ότι υπάρχει ένας επιβεβαιωμένος αριθμός είκοσι νεκρών. Μάλιστα είπα και τη λέξη τουλάχιστον, γιατί διαρκώς, όλο το βράδυ έρχονταν πληροφορίες, νέες πληροφορίες τις οποίες έπρεπε να διασταυρώσουμε και στη συνέχεια, το επόμενο πρωί η πυροσβεστική προχώρησε σε νέα ανακοίνωση και οι ανακοινώσεις από τη μεριά της Κυβέρνησης ήταν διαρκείς. Νομίζω, αν μου επιτρέπετε ένα σχόλιο σε αυτή την περίπτωση, ότι υπάρχει μια προσπάθεια να κατηγορηθεί η Κυβέρνηση για δήθεν προσπάθεια απόκρυψης νεκρών. Οι νεκροί ούτε αποκρύβονται, αλλά όπως είπα και χθες, ούτε εικάζονται. Για να μπορέσει η κυβέρνηση επισήμως να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για την ύπαρξη νεκρών θα πρέπει να έχει διασταυρωμένες και επιβεβαιωμένες πληροφορίες. Αυτό ακριβώς και πράξαμε το βράδυ εκείνης της Δευτέρας.
ΜΠΟΛΑΚΗΣ: Κύριε εκπρόσωπε, ο Πρωθυπουργός είπε ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη, προφανώς και το σύνολο της Κυβέρνησης, έχετε πει ότι θα αποδοθούν οι ευθύνες. Στο πλαίσιο αυτής της ανάληψης της πολιτικής ευθύνης, σε αυτούς όλους όσοι ενεπλάκησαν στη διαδικασία αντιμετώπισης την ώρα της καταστροφής, μέχρι και τώρα που μιλάμε, εντάσσεται, ξέρω ότι δεν συνδέεται, δεν ανήκει στην κυβέρνηση, εντάσσεται και η Περιφερειάρχης κ. Δούρου; Δηλαδή, κρίθηκαν σωστές οι πρωτοβουλίες που έλαβε ή δεν έλαβε για να βοηθήσει την κυβέρνηση στο έργο να εκτελεστεί το καθήκον όλων και ιδιαίτερα και των άμεσα εμπλεκόμενων υπουργών;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως είπα και χθες στην ενημέρωση, η ώρα της αποτίμησης δεν είναι αυτή. Η αποτίμηση θα γίνει με νηφαλιότητα χωρίς να επιχειρήσουμε να συγκαλύψουμε την ενδεχόμενη ευθύνη του οποιουδήποτε, όταν παρέλθει η κρίση. Με ψυχραιμία λοιπόν και υλοποιώντας την σχετική εντολή του Πρωθυπουργού θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα και θα κάνουμε όλες τις απαραίτητες κινήσεις για να αποτιμηθεί αναλυτικά, τόσο πολιτικά όσο και επιχειρησιακά, η κατάσταση. Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, αφορά τα όργανα, τις υπηρεσίες, τα πολιτικά πρόσωπα που ανήκουν στην κυβέρνηση. Από κει και πέρα, αναμένουμε και όλοι οι υπόλοιποι αρμόδιοι φορείς, είτε πρόκειται για την Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού, είτε πρόκειται για την Τοπική Αυτοδιοίκηση δευτέρου βαθμού, να πράξουν το ίδιο. Σε αυτήν την προσπάθεια και σε αυτόν τον διάλογο και σε αυτήν την συζήτηση περιμένουμε να συμβάλλουν όλοι με εποικοδομητική κριτική και με μία προσπάθεια να μην συγκαλυφθούν, βεβαίως, από τη μία μεριά ευθύνες, αλλά από την άλλη να μην ψάξουμε και εξιλαστήρια θύματα για μια πρωτοφανή καταστροφή. Αυτή είναι η βούληση της κυβέρνησης και σε αυτό ακριβώς θα προχωρήσουμε αμέσως μόλις παρέλθει η κρίση.
ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Συγγνώμη, σήμερα είχαμε καταγγελίες και από το Δήμαρχο Ραφήνας, για πλαστογράφηση εγγράφων, για να τον εμφανίσουν ότι δόθηκε εντολή εκκένωσης και ο ίδιος δεν την ακολούθησε. Δηλαδή, εσείς τι γνωρίζετε γι’ αυτό;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω. Η ενημέρωση που είχαμε από το Πυροσβεστικό Σώμα και έχουμε από το Πυροσβεστικό Σώμα είναι ότι μέσα στον ελάχιστο χρόνο, στον οποίο εξελίχθηκε η πυρκαγιά, δεν ήταν δυνατή η οργανωμένη απομάκρυνση των κατοίκων από έναν οικισμό, ο οποίος μετρά περίπου 15.000-20.000 κατοίκους. Σας το είπα και χθες. Ωστόσο, η Πυροσβεστική, επίσης, ενημέρωσε ότι στο πλαίσιο της διάσωσης των ανθρώπων, έκανε την εισήγηση για την απομάκρυνσή τους από την περιοχή. Η γνώμη μου είναι ότι, σε αυτήν την φάση, δεν πρέπει να προσπαθήσουμε να καταλογίσουμε ευθύνες στον οποιονδήποτε. Η ώρα της αποτίμησης θα έρθει, θα είναι σύντομη και νομίζω ότι εκεί θα γίνουν όλα σαφή. Από εκεί και πέρα, σε σχέση με τις καταγγελίες του οποιουδήποτε, όπως καταλαβαίνετε, εγώ δεν είμαι ούτε δικαστής, ούτε πολύ περισσότερο, διαιτητής. Σημασία έχει, με έναν νηφάλιο τρόπο, να αποτιμήσουμε την κατάσταση, να αποτιμήσουμε ό,τι έγινε και ό,τι δεν έγινε και από εκεί και πέρα να καταλογιστούν και οι σχετικές ευθύνες, εάν και εφόσον υπάρχουν.
ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο κύριος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το πρωί, είπε ότι και η σημερινή κυβέρνηση νομιμοποίησε αυθαίρετα πριν από ένα χρόνο με σχετικό νόμο. Είπε ότι ο ίδιος δεν θα διόριζε ποτέ κολλητούς του σε θέσεις ευθύνης και στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας και είπε και ότι ο Οργανισμός Αντισεισμικής Προστασίας παραμένει ακέφαλος. Υπάρχουν κάποια σχόλια επ’ αυτών;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι η πολιτική αντιπαράθεση με αυτούς τους όρους, ξαναλέω, αυτή την ώρα, δεν είναι ορθή. Ο κύριος Μητσοτάκης έχει πολύ συγκεκριμένες ευθύνες, γιατί ήταν κομμάτι του πολιτικού προσωπικού που κυβέρνησε τη χώρα επί 40 ολόκληρα χρόνια. Σε σχέση με τις κριτικές του και για το αν και κατά πόσο έχει διορίσει στο παρελθόν κολλητούς του, μπορείτε να ελέγξετε την προσωπική και πολιτική του ιστορία για να βγάλετε και εσείς τα σχετικά συμπεράσματα. Τώρα, σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες καταγγελίες του κυρίου Μητσοτάκη, σε σχέση με την αντισεισμική προστασία, αν δεν κάνω λάθος, και τι άλλο με ρωτήσατε;
ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ: Ότι η κυβέρνηση νομιμοποίησε πέρυσι αυθαίρετα με σχετικό νόμο.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας απαντήσω. Όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις μετέφεραν διαρκώς την ημερομηνία, όπου θα επιτρεπόταν η αναγνώριση αυθαιρέτων από το 2007 στο 2009, από το 2009 στο 2011. Η τελική ημερομηνία είναι το 2011 και η παρούσα ελληνική κυβέρνηση δεν έχει μεταθέσει αυτή την ημερομηνία ούτε κατά μία ημέρα. Αν δεν κάνω λάθος, είναι η πρώτη κυβέρνηση που επιλέγει να μην μεταθέσει τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Επομένως, επί των ημερών μας, δεν έχει δοθεί η δυνατότητα για τη νομιμοποίηση έστω και ενός παραπάνω αυθαιρέτου απ’ ό,τι έδιναν οι νόμοι των προηγούμενων κυβερνήσεων.
ΜΠΟΛΑΚΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, είδαμε τις ώρες της ζωντανής μετάδοσης, όταν ο Πρωθυπουργός μετέβη στο κέντρο συντονισμού της Πυροσβεστικής, ήταν εκεί οι υπουργοί, ωστόσο παρατηρήσαμε ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις, σε άλλες έκτακτες ανάγκες, να παρίστανται και εκπρόσωποι του Λιμενικού. Έλειπε, δηλαδή, και ο κύριος Κουρουμπλής, ως προϊστάμενός τους, αλλά και οι αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος, δεδομένου ότι μιλάμε για παράκτιο μέτωπο και είχε δοθεί η εντολή, απ’ όσο μάθαμε -ασχέτως τώρα πότε και η συζήτηση που έχει ανοίξει- είχε δοθεί εντολή να γίνει εκκένωση με τη συνδρομή και του Λιμενικού. Γιατί απουσίαζαν εκείνες τις ώρες;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε, ο υφυπουργός του υπουργείου Ναυτιλίας, ο κύριος Σαντορινιός, βρισκόταν εκείνη την ώρα στο λιμάνι της Ραφήνας και συντόνιζε από το συγκεκριμένο σημείο τις ενέργειες του Λιμενικού, ενώ ο κύριος Κουρουμπλής, επίσης, βρισκόταν σε διαρκή επαφή, τόσο με τον κύριο Τόσκα όσο και με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Επομένως, η συνεργασία, μεταξύ, τουλάχιστον, του Λιμενικού, της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, γινόταν μέσω ακριβώς του συντονιστικού επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής.
ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ: Επειδή μιλήσαμε νωρίτερα και για τα σχέδια εκκένωσης, κλπ. Στο πλαίσιο των ανακοινώσεων που αναμένονται προς το τέλος της εβδομάδας, όπως είπε ο κύριος Βερναδάκης, ο οποίος προΐσταται της σχετικής ομάδας, για την αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας, θα πρέπει να αναμένουμε και αλλαγές σε σχέση με το ποιος θα μπορούσε να δίνει την εντολή εκκένωσης σε μία απευκταία δύσκολη κατάσταση;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Παντελάκη, η δουλειά, οι επεξεργασίες της επιτροπής, συνεχίζονται αυτές τις ώρες που μιλάμε και θα συνεχίζονται και για τις επόμενες ημέρες. Επομένως, εγώ δεν θέλω να προκαταβάλλω τα συμπεράσματα που θα καταλήξουν, όσοι έχουν την σχετική αρμοδιότητα με βάση την εισήγηση του Πρωθυπουργού. Όταν έρθει η ώρα και ολοκληρωθούν οι εργασίες της επιτροπής, νομίζω ότι αρμοδίως και επισήμως, θα γίνουν και οι ανάλογες ενημερώσεις.
ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω ποιο είναι το μάξιμουμ του χρονικού ορίζοντα για την κατεδάφιση των αυθαιρέτων της λίστας αυτής της οποίας είπατε, τα 2.500 και τα εξακόσια τόσα αυθαίρετα. Το μάξιμουμ.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που μπορώ να σας πω αυτή τη στιγμή, είναι ότι γίνεται μια προτεραιοποίηση της λίστας και οι εργασίες θα ξεκινήσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Πρέπει να σας πω ότι η ελληνική κυβέρνηση, πριν από λίγο καιρό, είχε πάρει ήδη την πρωτοβουλία για να εκκινήσει κατεδαφίσεις στην περιοχή του Μαραθώνα, οι οποίες λίμναζαν για περίπου 19-20 χρόνια. Άρα, λοιπόν, αυτό δεν είναι μια πρωτοβουλία την οποία ξεκινάμε να πάρουμε τώρα, αντιθέτως, τώρα την επιταχύνουμε. Για περισσότερες λεπτομέρειες, νομίζω ότι ο κύριος Σταθάκης, αύριο στην σχετική ενημέρωση ή μεθαύριο, όταν είναι έτοιμες οι επεξεργασίες από τη μεριά του υπουργείου Περιβάλλοντος, θα μπορέσει να ενημερώσει.
ΜΠΟΛΑΚΗΣ: Η ερώτηση είναι διπλή. Θέλω να ρωτήσω, πρώτον: Είπατε πολύ σύντομα. Αν μπορείτε να μας προσδιορίσετε τον χρόνο κατά τον οποίο θα αρχίσει, από την πλευρά τουλάχιστον του Πρωθυπουργού, ο καταμερισμός ευθυνών και τι θα σημαίνει αυτό, αν θέλετε να μας πείτε δύο λόγια. Και δεύτερον, στο κομμάτι των αποζημιώσεων, είδαμε σήμερα, υπήρξε και σχετική ερώτηση, το θέμα έρχεται στη Βουλή, το ΚΚΕ λέει ότι δεν αρκούν αυτά που έχετε ανακοινώσει. Είναι ψίχουλα και ζητούν στο 100% αποζημίωση και για επαγγελματίες και για κατοικίες.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά τις ευθύνες, είπαμε ότι μόλις παρέλθει η κρίση, δηλαδή μόλις παρέλθει ένα εύλογο χρονικό διάστημα, θα εκκινήσει μια νηφάλια και ψύχραιμη αποτίμηση. Εγώ δεν μπορώ να προκαταβάλλω το αποτέλεσμα αυτής της αποτίμησης. Θα δούμε τι έγινε και τι δεν έγινε όλη αυτή την περίοδο και θα το δούμε όσο το δυνατόν πιο αναλυτικά γίνεται, αποτιμώντας όλα τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Ωστόσο, το βασικό αυτή τη στιγμή μέλημα, είναι να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της κρίσης και της καταστροφής, να επανέλθει ο συγκεκριμένος οικισμός και οι άλλοι οικισμοί, που έχουν υποστεί ζημιές, σε μία σχετική κανονικότητα –προφανώς είναι αδύνατον μετά από μία τόσο εκτεταμένη καταστροφή η κανονικότητα να επανέλθει- και στη συνέχεια ακριβώς θα εκκινήσει το έργο της αποτίμησης και του ενδεχόμενου καταλογισμού ευθυνών. Σε ό,τι αφορά τώρα την κριτική του ΚΚΕ, θα πρέπει να σας πω ότι τα επιδόματα, τα οποία η ελληνική κυβέρνηση πήρε την πρωτοβουλία να δώσει, πέραν των όσων ορίζει ο νόμος, είναι για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών και των νοικοκυριών, αλλά και των επιχειρήσεων. Δεν εξαντλούν τις αποζημιώσεις οι οποίες θα παρθούν, όπως έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ο Πρωθυπουργός, αλλά και ο υπουργός Υποδομών. Η αποκατάσταση των ζημιών και οι αποζημιώσεις όσων επλήγησαν, θα αφορούν στο σύνολο των ζημιών που υπέστησαν.