Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο Υφυπουργός Ναυτιλίας κ. Νεκτάριος Σαντορινιός φιλοξένησαν την 03.02.2017 στο κτίριο του Υπουργείου στον Πειραιά την 5η άτυπη Τριμερή Υπουργική Συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Μάλτας επί ναυτιλιακών θεμάτων. Η Μάλτα και η Κύπρος εκπροσωπήθηκαν από κυβερνητικές αντιπροσωπείες με επικεφαλής αντίστοιχα τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Joe Mizzi, ο οποίος ασκεί κατά το τρέχον 6μηνο την Προεδρία του Συμβουλίου Μεταφορών της Ε.Ε και από τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Μάριο Δημητριάδη.

 

Οι τρεις Υπουργοί και ο Υφυπουργός είχαν την ευκαιρία, στο πλαίσιο του δομημένου διαλόγου των τριών σημαντικών ναυτιλιακών χωρών της Ε.Ε., να ανταλλάξουν απόψεις επί επίκαιρων ναυτιλιακών θεμάτων και να επιβεβαιώσουν τη σημασία περαιτέρω διεύρυνσης της συνεργασίας τους στον τομέα των ναυτιλιακών μεταφορών και θαλασσίων πολιτικών, τόσο στο πλαίσιο της ΕΕ, κατά την Προεδρία της Ε.Ε. από τη Μάλτα (Α’ εξάμηνο 2017) την οποία αναλαμβάνει για πρώτη φορά στην ιστορία της, όσο και εντός πλαισίου ΙΜΟ.

 

Με γνώμονα την προάσπιση των ναυτιλιακών τους συμφερόντων τα κύρια θεματικά αντικείμενα και πολιτικές που συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση αφορούσαν την υποστήριξη της ευρωπαϊκής ναυτιλίας έναντι του έντονου διεθνούς ανταγωνισμού, τους τρόπους ενίσχυσης της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας της ναυτιλίας έναντι της πρόκλησης της κλιματικής αλλαγής μέσω υιοθέτησης μέτρων διεθνούς εφαρμογής , τιςπρωτοβουλίες που θα υλοποιήσει η Μάλτα στο πλαίσιο της Προεδρίας της Συμβούλιο της Ε.Ε. και επιβεβαίωσαν την υποστήριξη των τριών χωρών στην ελληνική πρωτοβουλία για ανάδειξη της νησιωτικότητας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κουρουμπλής ενημέρωσε τους ομολόγους του αναφορικά με την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, που προωθεί το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, για την αναβάθμιση της ευρωπαϊκής νησιωτικής πολιτικής με στόχο την προώθηση της ισοπολιτείας των νησιωτών και της εδαφικής και κοινωνικής συνοχής. Ο Έλληνας Υπουργός απευθυνόμενος στους ομολόγους του της Μάλτας και της Κύπρου, επανέλαβε την πρότασή του για οριζόντια συμπερίληψη «ρήτρας νησιωτικότητας», καθώς και σχετικής Έκθεσης Αξιολόγησης Επιπτώσεων σε κάθε νομοθετική πράξη της Ε.Ε., ταυτόχρονα με την οριζόντια συμπερίληψή της στα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία, ζητώντας από την Μαλτέζικη Προεδρία την υποστήριξή της και την ένταξη του θέματος στα θεσμικά κείμενα που θα υιοθετηθούν στη διάρκειά της.

Ο κ. Υπουργός υπογράμμισε την αμέριστη συνδρομή της χώρας μας στις πρωτοβουλίες ναυτιλιακού ενδιαφέροντος που θα αναλάβει η Μάλτα κατά την προεδρία της ενώ οι συμμετέχοντες Υπουργοί αναγνώρισαν την καθοριστική συνεισφορά της ναυτιλίας στη διεξαγωγή του παγκόσμιου και ευρωπαϊκού εμπορίου, με τον πλέον περιβαλλοντικά φιλικό τρόπο. Ο κ. Υπουργός προσκάλεσε επίσης τη Μάλτα, στο πλαίσιο των επικείμενων πολιτικών συζητήσεων για την επικαιροποίηση των ναυτιλιακών προτεραιοτήτων της Ε.Ε. στο ναυτιλιακό τομέα, να προτάξει ως Προεδρία το θέμα της ανταγωνιστικότητας και της προβολής της ευρωπαϊκής ναυτιλίας, προκειμένου μεγιστοποιηθεί η συνεισφορά της στην οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση τόσο στα πλοία όσο και στο ευρύτερο ναυτιλιακό πλέγμα ναυτιλιακών δραστηριοτήτων.

Παράλληλα, οι τρείς Υπουργοί των παραδοσιακών ναυτικών χωρών της ΕΕ, απέδωσαν ιδιαίτερη σημασία στο ανθρώπινο κεφάλαιο, στο ναυτικό επάγγελμα και στη διασφάλιση των βέλτιστων συνθηκών διαβίωσης και εργασίας στα πλοία αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι οι δράσεις των Διεθνών Οργανισμών και της Ε.Ε. θα πρέπει να επικεντρωθούν στο σοβαρό ζήτημα της έλλειψης αξιωματικών για τη στελέχωση του παγκόσμιου στόλου με ολοκληρωμένα μέτρα προσέλκυσης νέων, αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης και εστίαση στις ιδιαιτερότητες του ναυτικού επαγγέλματος.

 

Οι Υπουργοί της Ελλάδος, της Μάλτας και της Κύπρου είχαν επίσης την ευκαιρία να επιβεβαιώσουν την πάγια πολιτική τους που αφορά την εφαρμογή διεθνών κανόνων για ποιοτική ναυτιλία μέσω του μοναδικού διεθνούς οργανισμού με την αναγκαία τεχνογνωσία, του ΙΜΟ και την έμπρακτη υποστήριξη του Οργανισμού σε όλα τα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών, ως βασικό στοιχείο συγκερασμού της προστασίας του περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης των θαλασσίων μεταφορών.

 

Οι αρμόδιοι για τη Ναυτιλία Υπουργοί Ελλάδας, Μάλτας και Κύπρου θα συναντηθούν εκ νέου στο πλαίσιο της Υπουργικής Διάσκεψης της Ε.Ε. για τη Ναυτιλία που θα πραγματοποιηθεί στις 29 Μαρτίου 2017, όπου και αναμένεται να υιοθετηθεί σχετική Διακήρυξη των Υπουργών της Ε.Ε.

 

Ο Υπουργός κ. Κουρουμπλής θα μεταβεί την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συζητήσει επίκαιρα ναυτιλιακά θέματα και το θέμα της ανάπτυξης ευρωπαϊκών πολιτικών για την νησιωτικότητα στο πλαίσιο διμερών συναντήσεων με την Επίτροπο Μεταφορών της Ε.Ε. κα Violeta Bulc και τον Επίτροπο Περιβάλλοντος, Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας κ. Karmenu Vella.