ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

• Κανείς δεν πρέπει να παίζει με την πατριωτική ευαισθησία των πολιτών. Η Συμφωνία των Πρεσπών ανοίγει το δρόμο στη Μακεδονία να γίνει ατμομηχανή της ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή, αναβαθμίζοντας τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας μας ως ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια.

• Με ενοχλεί ο όρος «παροχολογία», όταν μάλιστα προέρχεται από πολιτικές δυνάμεις που γονάτισαν τον λαό. Δεν είναι «παροχολογία» τα μέτρα κοινωνικής στήριξης. Χθες παρουσιάσαμε το όραμά μας για την Ελλάδα της νέας εποχής.

• Η έξοδος από τα μνημόνια δεν είναι επικοινωνιακό εύρημα, αλλά μια πραγματικότητα, την οποία θα μπορεί να δει στην καθημερινή του ζωή ο πολίτης. Τα μέτρα που εξαγγείλαμε χτες θα ενισχύσουν την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας.

• Η αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών ήταν μια αναγκαία μεταρρύθμιση. Θα ωφελήσει τόσο τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ και τους ιδιοκτήτες, όσο και το τηλεοπτικό κοινό.

• Ήδη έχει εισπραχθεί αναδρομικά ο φόρος διαφήμισης και μαζί με το τέλος συχνοτήτων έχουν μπει στα δημόσια ταμεία πάνω από 150 εκατ. ευρώ. Ενώ την επόμενη 10ετία θα εισπραχθούν ακόμα 175 εκατ. ευρώ από τις άδειες και 125 εκατ. ευρώ από τον φόρο διαφήμισης.

• Εμεις σχεδιάζουμε το μέλλον της χώρας μέσα σε πλαίσια ασφάλειας, δημοσιονομικής σταθερότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Ο κ. Μητσοτάκης σχεδιάζει ένα μέλλον επιστροφής στις αιτίες που μας οδήγησαν στη κρίση, στα μνημόνια και στο ΔΝΤ, με τις ακραίες αντικοινωνικές επιλογές του.

• Εκλογές θα γίνουν στον συνταγματικά προβλεπόμενο χρόνο. Αυτή είναι η βασική μας στρατηγική επιλογή. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις επόμενες εθνικές εκλογές γιατί είναι η δύναμη που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, στηρίζοντας τους πιο αδύναμους, ενώ έχει σχέδιο για το μέλλον της χώρας.

• Έχουμε καθαρό «διάδρομο» πληρωμών του χρέους μέχρι το 2032 & μπορούμε να πούμε ότι πλέον καθίσταται βιώσιμο. Αυτό αναγνωρίζεται από τις αγορές, τους οίκους αξιολόγησης -οι οποίοι αναβαθμίζουν συνεχώς την ελληνική οικονομία- και το επενδυτικό ενδιαφέρον στην Ελλάδα.

• Οι τράπεζες πέρασαν με επιτυχία τα «stress tests» του προηγούμενου διαστήματος και τώρα πρέπει να δούμε, όχι πως θα τις διευκολύνουμε τεχνητά, αλλά πως οι τράπεζες θα διευκολύνουν την ιδιωτική πρωτοβουλία. Πως θα παίξουν ξανά τον πραγματικό ρόλο τους στηρίζοντας την οικονομία.

• Το φάρμακο στη χώρα μας ήταν μια αμαρτωλή υπόθεση, όπως είδαμε στην υπόθεση Novartis, με τα δισεκατομμύρια των δαπανών από τα δημόσια ταμεία αλλά και τις υπερτιμολογήσεις.

• Μας απασχολεί η στήριξη της εγχώριας βιομηχανίας, μας απασχολεί όμως και ο εξορθολογισμός της δημόσιας δαπάνης καθώς και της ατομικής. Στη μεταμνημονιακή περίοδο θα υπάρξει αύξηση στο όριο των δαπανών, τόσο για το νοσοκομειακό φάρμακο όσο και για το εξωνοσοκομειακό.

• Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στο «dna» του το διάλογο. Συζητάμε με πολιτικές δυνάμεις και της κεντροαριστεράς, όπως κάνουμε άλλωστε και σε επίπεδο ΕΕ. Δεν θα αλλοιώσουμε τον στρατηγικό μας σχεδιασμό. Δεν μπορούμε να συζητήσουμε με την ηγεσία της ΝΔ που είναι ακραία νεοφιλελεύθερη & ακραία δεξιά.

• Για την αύξηση του κατώτατου μισθού θα υπάρξει εξαντλητικός διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους, πόρισμα από επιτροπή εμπειρογνωμόνων και στη συνέχεια απόφαση της Υπουργού Εργασίας. Η διαφωνία που υπάρχει με μέρος του ΣΕΒ είναι ιδεολογικού χαρακτήρα. Παρόμοια πολιτική ακολούθησε η Πορτογαλία, με οφέλη για την οικονομία. Επιπλέον, η φορολογία των επιχειρήσεων μειώνεται σταδιακά ενώ η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για νέους εργαζόμενους θα καλύψει την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού.

• Όσον αφορά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, θα στηρίξουμε πρόσωπα και δυνάμεις που έχουν αποδείξει με τη δράση τους ότι έχουν το χαρακτηριστικό της εντιμότητας και όσους έχουν δώσει μάχες για την ενίσχυση των συμφερόντων της τοπικής κοινωνίας, απέναντι σε μικρά και μεγάλα συμφέροντα.

• Είμαστε ανοικτοί να στηρίξουμε πρόσωπα και από το χώρο της κεντροαριστεράς ή και έντιμους και ικανούς ανθρώπους από το κέντρο και την κεντροδεξιά. Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ στην ΚΠΕ θα πάρει τις τελικές αποφάσεις. 

• Διαβλέπουμε την ανάγκη να υπάρξει μία ευρύτερη συμμαχία δυνάμεων στην ΕΕ για να ανασχεθεί το ρεύμα της ακροδεξιάς που ογκώνεται στην Ευρώπη, όπως συμβαίνει στη Γαλλία, στην Ιταλία κα. Πρέπει να εντείνουμε τις διεργασίες για τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων.

• Η Ελλάδα έχει κάνει την επιλογή να είναι παράγοντας επίλυσης προβλημάτων στη γεωγραφική της περιοχή, προκειμένου να ενισχύεται ο γεωπολιτικός της ρόλος. Οι διαπραγματεύσεις με την Αλβανία είναι δύσκολες, όμως είναι σε καλό επίπεδο.
 
• Προκειμένου η χώρα μας να στηρίξει το άνοιγμα κεφαλαίων της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας, πρέπει να υλοποιηθούν δεσμεύσεις που αφορούν σε θέματα όπως οι θαλάσσιες ζώνες, τα σχολικά εγχειρίδια, τα ελληνικά κοιμητήρια ενώ κρίσιμο είναι το θέμα των δικαιωμάτων της μειονότητας.
 
• Σήμερα δεν υπάρχει αυτή η τάση ερήμωσης στον αγροτικό χώρο, όπως ήταν το 2014. Καταφέραμε να εξορθολογίσουμε τις πληρωμές, καταβάλλοντας χρέη ακόμα και του 2008. Με το φορολογικό νομοσχέδιο οι αγρότες είδαν φορολοελαφρύνσεις.
 
• Θεσπίσαμε την εθνική σύνταξη ενώ με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό δώσαμε τη δυνατότητα υπαγωγής στις 120 δόσεις. Χθες, εξαγγείλαμε τη κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμένους αγρότες. Θα γίνουν κι άλλες προσπάθειες το επόμενο διάσημα για την ενίσχυση των αγροτών.

 

 

ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: Καλωσορίσατε στην καθιερωμένη Συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού, στο πλαίσιο της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Νομίζω ότι μπορούμε να περάσουμε απευθείας στις ερωτήσεις και να ξεκινήσουμε, όπως συνηθίζεται, με την ερώτηση από την ΕΡΤ3. 

ΛΟΤΣΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ(ΕΡΤ3): Καλησπέρα σας. Κύριε Πρόεδρε, σε μια εβδομάδα συμπληρώνονται 3 μήνες από την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών. Θα ήθελα να σας ρωτήσω, αν θεωρείτε πως η ρητορική του κυρίου Ζάεφ, αλλά και κορυφαίων αξιωματούχων της ΠΓΔΜ βρίσκεται εντός των συμφωνηθέντων, ή παρερμηνεύει τη Συμφωνία; Επίσης το σχόλιο σας, για το χθεσινό συλλαλητήριο για το ίδιο θέμα, που έτυχε και της στήριξης στελεχών της ΝΔ.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα ξεκινήσω από το δεύτερο σκέλος του ερωτήματός σας. Ξέρετε, έχω κατηγορηθεί ότι μπήκα στην πολιτική ως διαδηλωτής, οπότε θα ήμουν ο τελευταίος ο οποίος θα έφερνα την οποιαδήποτε αντίρρηση στο αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε πολίτη, όποια άποψη κι αν έχει, να τη διαδηλώνει ελεύθερα. Και, βεβαίως, το ίδιο απαντώ και για τα χθεσινά συλλαλητήρια, παρά το γεγονός, ότι είχαν μια ποιοτική διαφορά, ευδιάκριτη, σε όλους τους Έλληνες πολίτες, σε σχέση με τα συλλαλητήρια του περασμένου Φλεβάρη.

Είναι πλέον φανερό και δεν αναφέρομαι μόνο στην έλλειψη μαζικότητας. Είναι φανερό, ότι ενώ τον περασμένο Φλεβάρη είχαμε μια συμμετοχή πολιτών που έχουν μια σεβαστή – διαφωνώ με την άποψη τους – αλλά σεβαστή άποψη και ευαισθησία για το κρίσιμο θέμα της ονομασίας της γείτονος χώρας, εντούτοις, χθες, δεν είδαμε ανθρώπους με παρόμοιες ευαισθησίες,  αλλά είδαμε το συλλαλητήριο αυτό, να παίρνει χρώμα και μορφή από ακραία στοιχεία.

Και θέλω να απευθυνθώ, για άλλη μια φορά, με αυτή την ευκαιρία, σε όλους τους συμπολίτες μας, που έχουν το δικαίωμα να έχουν ευαισθησίες, ιδιαίτερα στα εθνικά θέματα, που αφορούν το εθνικό μας παρόν και το εθνικό μας μέλλον και θέλω να τους πω ότι, βεβαίως, πρέπει να διαχωρίσουν τη θέση τους από κάποιους, μικρές ομάδες που βρίσκουν την ευκαιρία να αναδείξουν μια ρητορική του μίσους.

Κυρίως, όμως, θέλω να τους πω, ότι στα εθνικά  θέματα κανείς δεν πρέπει να παίζει με τις ευαισθησίες τους. Έχουμε μπροστά μια πολύ σημαντική, κατά τη γνώμη μου ιστορικής σημασίας συμφωνία, η οποία αν επικυρωθεί από το δημοψήφισμα στη γείτονα χώρα, και βεβαίως, αν ολοκληρωθεί η συνταγματική μεταρρύθμιση και η αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας που απαιτεί δύο τρίτα, δεν είναι εύκολο πράγμα. Εντούτοις, θα δώσει μια μοναδική ευκαιρία στη χώρα, μια μοναδική ευκαιρία στη Θεσσαλονίκη, στη Μακεδονία.

Πρώτα και κύρια, γιατί η συμφωνία αυτή διασφαλίζει πλήρως την ιστορική παρακαταθήκη. Την ιστορία της Αρχαίας Ελληνικής Μακεδονίας. Της αρχαίας Μακεδονίας, η οποία είναι ελληνική και είναι στοιχείο της εθνικής μας ταυτότητας.

Δεύτερον, διότι ανοίγει τον δρόμο στη Μακεδονία, στη Θεσσαλονίκη στη Β. Ελλάδα να αποτελέσει την ατμομηχανή της ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής στη Θεσσαλονίκη, να γίνει πρωτεύουσα των Βαλκανίων, αλλά και στην Ελλάδα να αναβαθμίσει τον γεωπολιτικό της ρόλο, ως μια ηγέτιδα δύναμη στην περιοχή των Βαλκανίων.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος του ερωτήματός σας , δεν θέλω να μακρηγορώ, γιατί φαντάζομαι πως θα υπάρξουν κι άλλες ερωτήσεις για το Μακεδονικό, να σας πω ότι παρακολουθούμε τη ρητορική των γειτόνων μας, κατανοούμε ότι βρίσκονται σε μια προεκλογική διαδικασία, έχουν τα άγχη τους σε σχέση με το δημοψήφισμα. Ορισμένες φορές, πράγματι, αυτή η ρητορική περνά τα συμφωνηθέντα πλαίσια, της συμφωνίας και να είστε βέβαιοι, ότι όχι απλά παρακολουθούμε αλλά επισημαίνουμε κιόλας διαρκώς ότι θα πρέπει όλα όσα λένε, να μην υπερβαίνουν τα συμφωνηθέντα, να βρίσκονται μέσα στα όρια όλων όσων έχουμε συμφωνήσει.

ΡΟΥΜΠΟΣ ΝΙΚΟΣ (ΑΠΕ- ΜΠΕ): Καλησπέρα, χθες εξαγγείλατε ένα πακέτο 11 μέτρων. Η αντιπολίτευση το χαρακτηρίζει παροχολογία και επισημαίνει τον κίνδυνο για το πώς θα αντιδράσουν οι θεσμοί και οι αγορές. Επίσης, οι πολίτες γιατί να μην πουν ότι είναι μια προεκλογική εξαγγελία, με την έννοια  ότι έχουμε ήδη μπει σε μια προεκλογική περίοδο, η οποία μπορεί να κρατήσει από ένα χρόνο έως μήνες. Ποια είναι η εγγύηση ότι θα γίνουν, πέρα από την προσφιλή έκφραση: «ήταν δίκαιο και έγινε πράξη;»

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το οποίο φαντάζομαι δεν το αμφισβητείτε, κύριε Ρούμπο.  Πρέπει να σας πω ότι με ενοχλεί αυτός ο όρος, παροχολογία. Και, μάλιστα, όταν προέρχεται από πολιτικές δυνάμεις που γονάτισαν τον ελληνικό λαό. Ιδίως, τα πρώτα χρόνια των μνημονίων, όπου χάθηκε το 40% του εισοδήματος και το 25% του εθνικού πλούτου μέσα σε 2,5 μόλις χρόνια. Και σήμερα, που μας δίνεται αυτή η δυνατότητα, μέσα από ένα δημοσιονομικό χώρο που έχουμε συμφωνήσει με τους θεσμούς,  να μιλούν για παροχολογία.

Εγώ δεν θα έλεγα ότι είναι παροχολογία, αλλά οι ελάχιστες δυνατές φοροελαφρύνσεις σε ένα κοινωνικό σώμα που έχει υποστεί δυσανάλογα βάρη, όλο το προηγούμενο διάστημα, και ιδιαίτερα η μεσαία τάξη. Από εκεί και πέρα, θα ήθελα να επαναλάβω κάτι που είπα και χθες στην ομιλία μου. Εμείς πηγαίνουμε με σχέδιο. Θα θυμάστε, είχα πει, από πέρυσι στη ΔΕΘ, ότι από το 2019 θα έχουμε τον δημοσιονομικό χώρο. Από πέρσι σας το είπα, δεν δώσατε σημασία κάποιοι από εσάς. Κάποιοι, ενδεχομένως, να έσπευσαν να πουν ότι πάλι πετά την μπάλα στην εξέδρα, την πετάει μπροστά στο μέλλον. Κάποιοι, βεβαίως, είχαν προεξοφλήσει ότι δεν θα φτάσουμε ως εδώ. Πηγαίναμε με σχέδιο για τη χώρα από το 2015. Με σχέδιο, το οποίο υλοποιείται και οι Κασσάνδρες διαψεύδονται. Και το σχέδιο αυτό δίνει έναν ξεκάθαρο ορίζοντα, κατά το έλασσον 3,5 δις ευρώ από το 2019 έως το 2022. Και λέω, το κατά το έλασσον διότι, είναι οι εκτιμήσεις που έγιναν πριν από 6 μήνες, όταν ψηφίσαμε το μεσοπρόθεσμο κι έχουμε την εμπειρία, την επαναλαμβανόμενη κάθε χρόνο εμπειρία, ότι αυτές διαψεύδονται προς το καλύτερο κάθε φορά.

Έτσι, φτάσαμε και στις υπεραποδόσεις της οικονομίας που μας έδωσαν τη δυνατότητα να έχουμε κοινωνικό μέρισμα κάθε τέλος του έτους. Έτσι φτάσαμε και σε όλα αυτά τα θετικά μεγέθη, τα οποία μας έδωσαν τη δυνατότητα να βγούμε από τα μνημόνια και να σχεδιάζουμε με ασφάλεια ένα μέλλον καλύτερο για την ελληνική οικονομία, αλλά και για την ελληνική κοινωνία.

Συνεπώς, χτες εμείς δεν κάναμε τίποτε άλλο από το να σας παρουσιάσαμε το περίγραμμα, το σχέδιο μας, το όραμά μας για την Ελλάδα της νέας εποχής, και μέσα σε αυτό το όραμα, το συνολικό πλαίσιο, εντάξαμε και τις αναγκαίες, κατ’ εμάς, ελαφρύνσεις και μέτρα κοινωνικής στήριξης προκειμένου να απαλύνουμε τις πληγές, να άρουμε αδικίες της μνημονιακής εποχής, αλλά ταυτόχρονα να στηρίξουμε την αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας. Διότι το πακέτο των μέτρων, που εξήγγειλα χθες και αφορά τα επόμενα δύο τρία χρόνια, δεν είναι μόνο ένα μέτρο ελαφρύνσεων και κοινωνικής στήριξης, αλλά είναι ένα μέτρο ισορροπημένο, διότι ενισχύει την ήδη θετική αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας και αυτός είναι ο μεγάλος στόχος το επόμενο διάστημα.

ΛΥΚΕΣΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ (Εφημερίδα των Συντακτών): Καλησπέρα. Όσα είπατε χθες, κύριε Πρωθυπουργέ, ήταν ή έμοιαζαν σαν απάντηση στο πρωτοσέλιδό μας του Σαββάτου στην ερώτηση: Είναι δίκαια, θα γίνουν πράξη; Θέλουμε να επιμείνουμε, λίγο, σε αυτό. Περιγράψατε, χθες, στην ομιλία σας ένα όραμα, μια κατεύθυνση τονίζοντας ότι δεν πρόκειται ουσιαστικά για ψεύτικες υποσχέσεις. Δύο κομμάτια έχει η ερώτηση. Αυτή τη στιγμή, υπάρχει ο μηχανισμός που θα τα εφαρμόσει αυτά;  Θα φτάσουμε, άραγε κάποια στιγμή, πάλι στο σημείο να πούμε ότι σκοτεινά κέντρα, διαπλεκόμενα συμφέροντα, παράγοντες, ντόπιοι και διεθνείς, μας εμπόδισαν να τα πραγματοποιήσουμε; Έχετε εξασφαλισμένες δηλαδή τις προϋποθέσεις εφαρμογής των όσων είπατε; Χθες για παράδειγμα, είδαμε την αποχώρηση του κυρίου Φέσσα, του προέδρου των βιομηχάνων, από την ομιλία σας. Δεν ξέρω αν θέλετε να το σχολιάσετε. Και προσθέτω, ένα κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να πετύχει κοινωνικές πολιτικές με δεδομένο ότι έχουμε δεξιά και ακροδεξιά στροφή στην Ευρώπη; Ευχαριστώ.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Λυκεσά, θέσατε πολλά ερωτήματα μαζί, θα προσπαθήσω να τα απαντήσω. Πρώτα από όλα, χθες, δεν εξήγγειλα και τον σοσιαλισμό. Κάποια μέτρα που είναι απαραίτητα μετά από 8 χρόνια, όπου η μεσαία τάξη και οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες στον τόπο μας υπέφεραν δυσανάλογα και σήκωσαν τα βάρη για να μείνει η χώρα μέσα στην Ευρώπη. Δεν τα σήκωσαν τα βάρη αυτοί οι οποίοι έβγαλαν τα χρήματα τους στο εξωτερικό. Ενδεχομένως, μπορεί και να μην είναι ικανοποιημένοι από τις προσπάθειες της κυβέρνησης μας, διότι δεν τους νοιάζει εάν έχουμε ή όχι μνημόνια. Ενδεχομένως, να θέλουν να έχουμε μνημόνια για να μπορούν να διασφαλίζουν τη μεγιστοποίηση των κερδών τους.

Αυτά, λοιπόν, που εξαγγείλαμε χθες, επαναλαμβάνω, είναι απολύτως εφικτά. Είναι   σημαντικά μέτρα, βεβαίως,  για μια κοινωνία που έχει υποστεί πολύ σημαντικές πιέσεις όλο το προηγούμενο διάστημα. 

Η έξοδος, όμως, από τα μνημόνια δεν είναι ένα επικοινωνιακό εύρημα, είναι μια πραγματικότητα. Και πραγματικότητα θα γίνει όταν θα μπορεί να τη δει στην καθημερινή του ζωή και ο τελευταίος πολίτης.

Αυτό, λοιπόν, το σχέδιο έχουμε, αυτός ο χώρος είναι ο χώρος που σήμερα είμαστε σε θέση να μιλήσουμε με ασφάλεια γι αυτόν και να προγραμματίσουμε μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια. Αυτά εξαγγείλαμε, εχθές. Και, βεβαίως, θα τα υλοποιήσουμε άμεσα.

Η καταβολή, περίπου, 1 δις. ευρώ για τα αναδρομικά ενστόλων, πανεπιστημιακών και δικαστικών είναι ήδη συμφωνημένη πριν βγούμε από τα μνημόνια με τους θεσμούς, άρα υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος να γίνει. Εμείς εκτιμάμε ότι πέραν αυτής, προς το τέλος του έτους, θα έχουμε τη δυνατότητα να δούμε αν θα υπάρχει και επιπλέον χώρος για κοινωνικό μέρισμα. Η εκτίμηση μας είναι ότι θα υπάρχει. Πάει καλά η οικονομία, δεν ξέρω αν το έχετε καταλάβει. 

Κάθε χρόνο υπερβαίνουμε τους στόχους που έχουμε θέσει. Και, βεβαίως, για το 2019 μέσα στο πλαίσιο αυτό του δημοσιονομικού χώρου – που μάλλον θα είναι κατά τι μεγαλύτερος από αυτόν, που είχε υπολογιστεί κατά τη διάρκεια που ψηφίζαμε το μεσοπρόθεσμο – και το οποίο είχα άλλωστε ανακοινώσει εδώ και 6 μήνες ότι στη ΔΕΘ, θα μιλήσουμε για φορολογικές ελαφρύνσεις ύψους περίπου 800 εκατομμυρίων ευρώ. Μάλλον φαίνεται ότι θα είναι κατά τι μεγαλύτερο. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα θεσμοθετήσουμε και θα νομοθετήσουμε όλα αυτά τα οποία εξήγγειλα χθες.

Και νομίζω, πως αυτά που εξήγγειλα χθες, επαναλαμβάνω, γιατί αυτό έχει μια σημασία,  δεν αποτελούν πισωγύρισμα, αντιθέτως αποτελούν μέτρα που θα ενισχύσουν  την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας. Σε μια σειρά από άλλα ερωτήματα που θέσατε, εγώ δεν μπορώ να ξέρω. Αν κάποιοι αισθάνονται καλά, δεν αισθάνονται καλά, αποχωρούν από τις ομιλίες, υπάρχει και ο ανθρώπινος παράγοντας, κάθε φορά. Άρα, δεν πρέπει να κρίνουμε τα πάντα με πολιτικά κριτήρια.

ΤΣΙΚΡΙΚΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ (ALPHA TV): Κύριε Πρόεδρε, η Ελλάδα, όπως είπατε, είναι έξω από τα μνημόνια και θα απευθυνθείτε στις αγορές. Σε περίπτωση που τα επιτόκια δανεισμού είναι στα σημερινά επίπεδα, 4+ είναι σήμερα που μιλάμε, πιστεύετε ότι θα μπορεί να υλοποιηθεί το οικονομικό πρόγραμμα, το οποίο εξαγγείλατε χθες; 

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κυρία Τσικρίκα, πολύ καλή ερώτηση, γιατί μου δίνετε την ευκαιρία να εξηγήσω ορισμένα πράγματα στον ελληνικό λαό που μας παρακολουθεί, που δεν καταλαβαίνει τόσο καλά όλα αυτά τα περίπλοκα για τα οποία μιλάμε, για νούμερα, αριθμούς, επιτόκια, την πορεία των 10ετών ομολόγων, κλπ. 

Πρώτα και κύρια, να καταλάβει ο ελληνικός λαός και εσείς που με ρωτάτε, πόσο μεγάλη σημασία έχει το γεγονός ότι συμφωνήσαμε με τους εταίρους μας, ένα χρόνο πριν σχεδόν από το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, να χτίσουμε αυτό που εμείς ονομάζουμε μαξιλάρι δημοσιονομικό. Δηλαδή, ένα μαξιλάρι ρευστότητας, που αυτή τη στιγμή είναι κοντά στα 30 δις ευρώ και διασφαλίζει για τα επόμενα 2,5 χρόνια, ότι η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη να βγει στις αγορές σε περιόδους όπου οι αγορές βρίσκονται σε αναταράξεις, προκειμένου να αποπληρώσει τα χρέη της για τα επόμενα 2,5 χρόνια. Αυτό είναι το μαξιλάρι ρευστότητας. Συνεπώς, έχουμε σήμερα την πολυτέλεια να παρακολουθούμε τις αναταράξεις στις αγορές, που προφανώς και οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες –βλέπουμε τι γίνεται στην Τουρκία, στην Αργεντινή, πολιτικές αναταράξεις στη γειτονική Ιταλία, κρίση στις αναδυόμενες αγορές. Έχουμε, λοιπόν, την πολυτέλεια για τα επόμενα δυόμισι χρόνια να μη μας απασχολεί και τόσο πολύ το αν οι αγορές δεν βρίσκονται στην κατάλληλη στιγμή. Κάποια στιγμή, βεβαίως, μέσα στα επόμενα αυτά χρόνια, προφανώς και θα βρεθεί η κατάλληλη στιγμή, ώστε να βγούμε και να δανειστούμε με πολύ καλό επιτόκιο. 

Το δεύτερο που θέλω να σας πω, είναι ότι εάν δεν είχαμε χτίσει αυτό το μαξιλάρι ρευστότητας σε συμφωνία με τους θεσμούς, σήμερα η χώρα θα ήταν αναγκασμένη να οδηγηθεί, σε αυτό που ευχόταν η αξιωματική αντιπολίτευση και κάποιοι άλλοι παράγοντες του δημόσιου βίου. Δηλαδή, σε ένα κεκαλυμμένο μνημόνιο, μέσα από την πιστοληπτική γραμμή. Την πιστοληπτική γραμμή στήριξης. Έχουμε, όμως, καθαρή έξοδο, δεν έχουμε πιστοληπτική γραμμή στήριξης, έχουμε όλους τους οικονομικούς δείκτες θετικούς, έχουμε αναπτυξιακή πνοή για τα επόμενα χρόνια και βεβαίως το κυριότερο, έχουμε την αυτοπεποίθηση και την αξιοπιστία, στον διεθνή παράγοντα και στις αγορές, ότι αυτή η κυβέρνηση που κατάφερε να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά και να επιστρέψει τη χώρα και την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης, θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, τις δομικές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου το επόμενο διάστημα να βελτιώσει τις αποδόσεις της ακόμη περισσότερο και, όπως είπα χθες, στα επόμενα τρία χρόνια να έχουμε και αναβάθμιση, να μπούμε στην επενδυτική βαθμίδα. Που σημαίνει, δηλαδή, ότι θα έχει αποκατασταθεί πλήρως η σχέση εμπιστοσύνης με τις αγορές. 

Το τελευταίο, που θέλω να σας πω, σε σχέση με το ερώτημά σας, επιτρέψτε μου να το πω εν είδει ανεκδότου. Βγήκαν την προηγούμενη Δευτέρα ορισμένοι, μεταξύ αυτών και ο κύριος Μητσοτάκης, και προσπάθησαν, έσπευσαν να αποδώσουν το «τσίμπημα» στα 10ετή ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, που οφείλονταν αποκλειστικά στις αναταράξεις στις αναδυόμενες αγορές, στο ότι εγώ θα ερχόμουν στη ΔΕΘ να εξαγγείλω παροχές. Έτσι τις λένε, τα μέτρα ελάφρυνσης τα λένε παροχές. Και για κακή τους τύχη, προχθές Παρασκευή, και ενώ τα περισσότερα που θα έλεγα είχαν διαρρεύσει, έπεσαν 50 μονάδες βάσης. Δηλαδή εγώ τι να υποθέσω; Ότι οι αγορές είδαν τις παροχές και είπαν «δώστε κι άλλες». Είναι ανοησίες. Όλα αυτά είναι ανοησίες. Και όποιοι λένε ανοησίες, κρίνονται και από τον ελληνικό λαό. Καμία σχέση, λοιπόν, δεν έχει η απόδοση των ελληνικών ομολόγων, όπως και όλων των άλλων ομολόγων, που οφείλεται στις αναταράξεις, επαναλαμβάνω, στις αναδυόμενες αγορές. Αλλά αυτό που πρέπει να καταλαβαίνει και ο τελευταίος Έλληνας πολίτης, είναι ότι έχουμε διασφαλίσει την πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια και ότι πορευόμαστε με σχέδιο, με αποφασιστικότητα και με σιγουριά. 

ΤΣΙΟΜΠΑΝΓΛΟΥ ΜΠΑΜΠΗΣ (REAL): Κύριε Πρωθυπουργέ, θα ήθελα να σας ρωτήσω. Θεωρείτε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί τελικά να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές, μετά τις συνεχείς και ξεκάθαρες τοποθετήσεις του κυβερνητικού σας εταίρου, του κυρίου Καμμένου, ότι θα την καταψηφίσει τη Συμφωνία οποιαδήποτε στιγμή κι αν έρθει στην ελληνική Βουλή, συμπληρώνοντας, μάλιστα, το γεγονός πως ο πρωθυπουργός της FYROM, ο κύριος Ζάεφ, έχει ορίσει ένα χρονοδιάγραμμα κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών για τη χώρα του, έως τον Ιανουάριο;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πρέπει να σας πω ότι εκτιμώ τη θέση και τη στάση του Πάνου του Καμμένου, που είναι μια στάση αρχής, αν και διαφωνώ απόλυτα μαζί του. Και του το έχω εκφράσει, του το έχω πει. Πιστεύω, βεβαίως, ότι, και ο ίδιος καταλαβαίνει, πως η Συμφωνία αυτή ανοίγει μια δυναμική για τη χώρα, το βλέπει. Όμως, είναι δεσμευμένος σε μια θέση και στάση αρχής. Εγώ αυτό το σέβομαι. Θέση και στάση αρχής, όπου την έχει εδώ και πολλά χρόνια, η όποια λύση να μην εμπεριέχει το όνομα Μακεδονία. Εντούτοις, είναι προφανές ότι με βάση τη διεθνή πραγματικότητα, τους διεθνείς συσχετισμούς, δεν θα μπορούσε ποτέ να έρθει μια τέτοια λύση, ακόμη κι αν όλοι θα την επιθυμούσαμε. Έχουμε μια λύση σήμερα που δίνει μια προοπτική, επαναλαμβάνω, πολύ σημαντική για τη χώρα. Ας μην λειτουργούμε σαν να έχουμε το κεφάλι μας στην άμμο. Εδώ και 25 χρόνια πάνω από 140 χώρες γύρω μας την αναγνωρίζουν με τη συνταγματική της ονομασία. Αλλά ακόμη και αυτές που δεν την αναγνωρίζουν με τη συνταγματική της ονομασία και λένε Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, λένε της Μακεδονίας. Στην Ελλάδα το κόβουμε αυτό, λέμε ΠΓΔΜ, λες και το «Μ» είναι κάτι άλλο. Ή λέμε Σκοπιανοί. Γι’ αυτό είπα ότι είναι σαν να έχουμε τα κεφάλια μας στην άμμο. Και βεβαίως, αν μπείτε σε έναν διαδικτυακό τόπο ή στο Google ή οπουδήποτε αλλού και πληκτρολογήσετε τη λέξη Macedonia, δυστυχώς σήμερα δεν βγαίνει ο Λευκός Πύργος, βγαίνουν σλαβικά γράμματα. Λοιπόν, αυτό θα τελειώσει. Σλαβικά γράμματα θα μπαίνουν μονάχα στο North Macedonia. Και Macedonia, και Μακεδονία είναι γεωγραφική περιοχή της Βόρειας Ελλάδας. Και η Συμφωνία, βεβαίως, είναι απόλυτα σαφής, δεν θέλω να επανέλθω, σε ό,τι αφορά και την κατοχύρωση της Ιστορίας μας. Και ό,τι μπορεί αυτό να σημαίνει. Των συμβόλων μας, του Αστεριού της Βεργίνας, του Μεγάλου Αλεξάνδρου και όλα αυτά τα πολύ σημαντικά και καθόλου δευτερεύοντα ζητήματα, σε ό,τι αφορά την Ιστορία μας. 

Από εκεί και πέρα, σε σχέση με το ερώτημά σας, να σας πω το εξής: Εκτιμώ, λοιπόν, και σέβομαι τη θέση και τη στάση του Πάνου του Καμμένου. Επειδή, όμως, τον γνωρίζω πάρα πολύ καλά και έχω μια ειλικρινή συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ο Πάνος Καμμένος δεν θα θέσει σε διακινδύνευση την πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και την πολιτική σταθερότητα στον τόπο μας. 

Με την ευκαιρία, όμως, του ερωτήματός σας, επιτρέψτε μου να κάνω και μια κρίση για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του αρχηγού της, διότι εδώ βρισκόμαστε σε ένα παράδοξο. Ο κύριος Μητσοτάκης ήταν από αυτούς που διέδιδε, διατυμπάνιζε, σε όλους τους τόνους, ότι δεν θεωρεί πως θα πρέπει να πάμε σε μια λύση χωρίς τον όρο Μακεδονία. Δεν είχε λοιπόν την άποψη του κυρίου Καμμένου. Ήταν υπέρ της σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό. Ξαφνικά, όχι απλά αλλάζει θέση και στάση, αλλά κρατά μια ακραία τυχοδιωκτική πολιτική, μια στάση πολιτικού αμοραλισμού, η οποία όταν αφορά ένα εθνικό θέμα είναι επικίνδυνη. Και την κρατά με μοναδικό γνώμονα, τη διατήρηση της σταθερότητας στο εσωτερικό του κόμματός του και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις ακραίες δυνάμεις στο κόμμα του και τον αντιπρόεδρό του, τον κύριο Γεωργιάδη. Αλλά και την προσπάθειά του να απευθυνθεί, να αλιεύσει, αν θέλετε, στα θολά νερά του ακροατηρίου της ακροδεξιάς. Και βεβαίως και σε ένα κομμάτι συμπολιτών μας με ευαισθησίες, που εγώ το σέβομαι και το είπα από την πρώτη στιγμή. 

Το θέμα που θέλω να θέσω, όμως, είναι ξεκάθαρο. Αν ο κύριος Μητσοτάκης πιστεύει αυτό που λέει, ότι η Συμφωνία αυτή είναι εθνικά επιζήμια, τότε γιατί δεν κάνει το πάρα πολύ απλό. Αντί να κάνει τον τζάμπα μάγκα, να λέει μέσα «επιζήμια και δεν θα την ψηφίσω», αλλά να πηγαίνει στη Μέρκελ και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και να τους λέει «μην ανησυχείτε παιδιά. Αν αλλάξει η κυβέρνηση στις εκλογές, θα την ψηφίσει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ με άλλους βουλευτές στο Κοινοβούλιο, εμείς θα την καταψηφίσουμε, αλλά μετά θα την εφαρμόσουμε». Αυτό είναι τζάμπα μαγκιά. Και κοροϊδεύει αυτούς τους ανθρώπους με τις ευαισθησίες. Τους κοροϊδεύει ψιλό γαζί. Ας βγει λοιπόν –την άλλη εβδομάδα εδώ θα είναι, στη Θεσσαλονίκη- και ας πει το πολύ απλό. Αυτό που λέει για τον νόμο Κατρούγκαλου. Ότι θα φέρει τον νόμο Πινοσέτ στη θέση του νόμου Κατρούγκαλου, στο Ασφαλιστικό. Θα τον ξηλώσει, λέει. Αυτό που λέει για μια σειρά άλλες νομοθεσίες που δεν του αρέσουν, όπως τον νόμο Παρασκευόπουλου. Γιατί δεν βγαίνει λοιπόν να πει ότι «εντάξει, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει τι θα ψηφίσει, αλλά εγώ θα τον ακυρώσω. Θα ακυρώσω τη Συμφωνία». Και να βγει να πάει στο ΝΑΤΟ, στους συμμάχους μας, στον κύριο Στόλτενμπεργκ, και να πει «το αργότερο τον ερχόμενο Οκτώβριο θα έχουμε εκλογές, εσείς δεν θα έχετε ολοκληρώσει τη διαδικασία ένταξης, θα πάρει πάνω από ένα χρόνο, άμα βγω εγώ πρωθυπουργός θα έρθω στο ΝΑΤΟ και θα πω δεν συμφωνώ». Γιατί δεν το λέει αυτό; Ξέρετε, πολιτική εκ του ασφαλούς είναι εύκολο να κάνει κανείς. Αλλά όταν παίζει με τα εθνικά θέματα, είναι εθνικά επιζήμιος για τη χώρα και επικίνδυνος, ιδίως όταν διεκδικεί να γίνει πρωθυπουργός της χώρας. 

Λοιπόν, καθαρά πράγματα. Καθαρές κουβέντες. Δεν μπορούμε να κοροϊδεύουμε τον ελληνικό λαό. Εγώ, σε ό,τι με αφορά, είμαι αποφασισμένος να πράξω αυτό που θεωρώ ότι είναι το εθνικό συμφέρον, αυτό το οποίο είναι επωφελές για τη χώρα και σε αυτή την πορεία, αταλάντευτα, θα προχωρήσουμε το επόμενο διάστημα. Και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα πετύχουμε. 

ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (STAR ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ): Κύριε Πρόεδρε, πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε η διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών εθνικής εμβέλειας. Πιστεύω να είναι η σειρά μας τώρα, και σας ρωτώ αν θα προηγηθούν στη διαδικασία αυτή οι περιφερειακές άδειες αντί των θεματικών, ώστε να συντομεύσει η διαδικασία για τις ήδη λειτουργούσες επιχειρήσεις που είναι περίπου 100 αυτή τη στιγμή. Αν θα συνυπολογιστούν στη διαδικασία αδειοδότησης αντικειμενικά κριτήρια, από τη μέχρι τώρα 25ετή και πλέον λειτουργία της περιφερειακής τηλεόρασης αντί μιας ψυχρής δημοπρασίας. Και, τέλος, το μεσοδιάστημα από την αδειοδότηση των εθνικών μέχρι την αδειοδότηση των περιφερειακών καναλιών, τι θα γίνει με τον τηλεοπτικό φόρο που είναι 20%, στα εθνικά πάει στο 5% τώρα με την αδειοδότησή τους, που σημαίνει ότι σε ένα διάστημα θα έχουμε διαφορετικό φόρο. Αυτό δημοσιονομικά νομίζω ότι δεν θα επιβαρύνει πολύ, αν ακούει ο κύριος Τσακαλώτος, από τον φόρο από τα περιφερειακά δεν παίρνει το κράτος πάνω από 500 χιλιάδες τον χρόνο, ενώ αντίστοιχα, θα ελαφρύνει πάρα πολύ τις μικρές επιχειρήσεις της περιφέρειας που επιβαρύνονται τώρα με επιπλέον φόρους για να μπορέσουν να προβληθούν τηλεοπτικά. Σας ευχαριστώ.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Σιμόπουλε, εγώ αυτό το οποίο θέλω να σας πω, με την ευκαιρία του ερωτήματός σας γιατί κάποιες από τις λεπτομέρειες που με ρωτήσατε ξέρετε ότι αφορούν και το ΕΣΡ και είναι ζητήματα τα οποία θα τα δούμε το επόμενο διάστημα, το ΕΣΡ θα έχει την ευθύνη για τη διαδικασία αδειοδότησης των περιφερειακών σταθμών, όπως ορίζει ο νόμος. Μου δίνετε την ευκαιρία να πω δύο πράγματα. Σε σχέση με το ερώτημα για τους περιφερειακούς σταθμούς, θα προχωρήσει η διαδικασία και θα υπάρξει αδειοδότηση κανονικά. Από εκεί και πέρα, το άλλο που θέλω να πω και νομίζω ότι είναι το πιο κρίσιμο: μας ταλαιπώρησε πολύ αυτή η διαδικασία. Θυμάστε πριν από δύο χρόνια, είχαμε εντάσεις και μεταξύ μας σε αυτή εδώ την αίθουσα. Πιστεύω, όμως, ότι σήμερα όλοι έχουν καταλάβει ότι ήταν μια αναγκαία μεταρρύθμιση. Σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν υπήρχε ασυδοσία στον τηλεοπτικό χώρο. Πιστεύω ότι αυτό θα κάνει καλό και στους δημοσιογράφους και στους τηλεοπτικούς σταθμούς, προφανώς και στο τηλεοπτικό κοινό, αλλά και στους ίδιους τους ιδιοκτήτες. Έχουμε καταλήξει. Το ΕΣΡ ανακοίνωσε πέντε τηλεοπτικούς σταθμούς. Θυμάστε ότι η αντιπολίτευση έλεγε ότι είμαστε αυταρχικοί που μιλάμε για τέσσερις και ότι μπορούμε να έχουμε καμιά εικοσαριά.  Η ίδια η αγορά έκρινε ότι δεν χωρούσαν πάνω από πέντε. Αν χωρέσουν στο μέλλον, υπάρχει δυνατότητα για άλλους δύο σταθμούς. Για τους δημοσιογράφους αυτό είναι εξαιρετικά θετικό, θα έχουμε με βάση το νόμο 2000 εργαζόμενους, δηλαδή πολύ περισσότερους από όσοι είναι σήμερα. Οι ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών είναι υποχρεωμένοι να έχουν 400 εργαζόμενους στα Μέσα Ενημέρωσής τους και, βεβαίως, πολύ θετικά είναι τα πράγματα και για το Δημόσιο Ταμείο. Γιατί ήδη έχει εισπραχθεί φόρος διαφήμισης αναδρομικά μέχρι το 2015 και μαζί με το τέλος συχνοτήτων, έχουν μπει στα δημόσια ταμεία πάνω από 150 εκατ. ευρώ. Και αναμένεται την επόμενη δεκαετία να μπουν 175 εκατ. ευρώ από τις άδειες και 125 εκατ. ευρώ από το φόρο διαφήμισης. Δηλαδή, συνολικά τα έσοδα του ελληνικού δημοσίου αναμένεται να είναι κοντά στο μισό δισ. ευρώ. Μισό δισεκατομμύριο ευρώ που όλα τα προηγούμενα χρόνια, από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, που είχαμε ελεύθερη τηλεόραση, δεν πήγαιναν στο Δημόσιο Ταμείο. Άρα, λοιπόν, εξορθολογίζουμε τα πράγματα, προχωρήσαμε σε μία μεταρρύθμιση, η οποία κατά την άποψή μου ήταν αναγκαία. Είχαμε την  αντιπολίτευση, η οποία, βεβαίως, με τη στάση της απέδειξε ότι αυτό που ξέρει πάρα πολύ καλά να κάνει, είναι αυτό το παιχνίδι της διαπλοκής με οικονομικά συμφέροντα. Νομίζω όμως ότι όλοι πια έχουν καταλάβει ότι η επιλογή μας, αν και είχε πολιτικό κόστος, ήταν η σωστή επιλογή. Έχουμε το ΕΣΡ, έναν θεσμό ανεξάρτητο. Θα προχωρήσουμε, τους έχουμε εμπιστοσύνη. Οφείλουμε να τους έχουμε εμπιστοσύνη και στην αδειοδότηση, επαναλαμβάνω, των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών, το αμέσως επόμενο διάστημα, και, βεβαίως, όλα τα ζητήματα τα οποία θέσατε, είναι ζητήματα που θα μας απασχολήσουν το επόμενο διάστημα και οι αρμόδιοι θα είναι κάποια στιγμή σε θέση να δώσουν συγκεκριμένες απαντήσεις.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (DOCUMENTO): Καλησπέρα, κύριε Πρόεδρε. Θα επανέλθω λίγο στο θέμα το ονοματολογικό της πΓΔΜ. Πολλοί από τους επικριτές της συμφωνίας ισχυρίζονται ότι εξυπηρετεί αποκλειστικά τα συμφέροντα των Ευρωπαίων και των Αμερικανών στην περιοχή. Συμφέροντα για τα οποία υπάρχουν δημοσιεύματα αυτή τη στιγμή στον διεθνή Τύπο που μιλάνε ακόμα και για ευρύτερες αλλαγές στην πολύπαθη περιοχή. Χθες, ήταν η κ. Μέρκελ στα Σκόπια. Προ ημερών ο κ. Τραμπ αναφέρθηκε με διθυραμβικά σχόλια στη συμφωνία. Θα ήθελα να σας ρωτήσω ευθέως αν κατά τη δική σας γνώμη, εσείς δεχτήκατε τέτοιου είδους  πιέσεις από το εξωτερικό ή αν η συμφωνία ήταν αποκλειστικά προϊόν της ανοιχτής γραμμής επικοινωνίας που έχουν πλέον τα δύο κράτη μετά την εκλογή του κ. Ζάεφ, ή αν τυγχάνει να είναι μια ευτυχής συγκυρία όπου συμβαίνουν και τα δύο, που κουμπώνουν όλα αυτά τα πράγματα.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κ. Χατζηνικόλα, γνωρίζετε ποιες είναι οι θέσεις οι δικές μου και του ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα αυτό εδώ και δεκαετίες. Και μπορώ να σας πω με απόλυτη ειλικρίνεια και απόλυτη βεβαιότητα: ουδείς μας ενόχλησε για το ζήτημα αυτό. Ουδείς μας πίεσε για το ζήτημα αυτό, διότι πιστεύουμε βαθιά τόσο εγώ όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών, στον οποίο οφείλεται αυτή η μεγάλη επιτυχία, γιατί επιτυχία είναι. Δεν υπάρχει προηγούμενο στη σύγχρονη ιστορία τη μεταπολεμική, μια χώρα να αλλάζει όνομα, να αλλάζει Σύνταγμα οικιοθελώς σε καιρό ειρήνης μέσα από μια συμφωνία ειρήνης. Δεν υπάρχει τέτοιο προηγούμενο. Αδράξαμε της ευκαιρίας. Της μεγάλης ευκαιρίας που έδωσε η πολιτική αλλαγή στη γείτονα χώρα. Όλα τα προηγούμενα χρόνια είχαμε έναν εθνικιστή στη διακυβέρνηση της χώρας αυτής, ο οποίος όχι μόνο δεν ήθελε να μιλά για επίλυση του ονοματολογικού, αλλά ήθελε καθημερινά να κλέβει την αρχαία ελληνική ιστορία. Να γεμίζει τις πόλεις –την πόλη των Σκοπίων και άλλες πόλεις στη γειτονική χώρα- με Μεγαλέξανδρους και Βουκεφάλες, να βάζει το δεκαεξάκτινο αστέρι της Βεργίνας και όλα αυτά τα οποία τα γνωρίζουμε. Είχαμε, λοιπόν, μια μοναδική ευκαιρία. Δεν ξέρουμε διότι η πολιτική έχει και αλλαγές και αν κάποια στιγμή θα ξαναρχόταν αυτή η κυβέρνηση στη γειτονική χώρα. Από τη στιγμή, λοιπόν, που εξελέγη μια προοδευτική κυβέρνηση στη γειτονική χώρα που ήταν ανοιχτή στον διάλογο, εμείς σπεύσαμε να αξιοποιήσουμε αυτήν την ευκαιρία. Τώρα αν αυτή η εξέλιξη προφανώς και, αν θέλετε, είναι μια εξέλιξη η οποία ικανοποιεί τη διεθνή κοινότητα, ναι. Είναι μια εξέλιξη που ικανοποιεί τη διεθνή κοινότητα γιατί είναι ένα βήμα προς την ειρήνη σε μια πολύπαθη περιοχή. Προς την ειρήνη, προς τον διάλογο, προς τη συνεργασία. Από κει και πέρα,  όμως, αυτό το βήμα προς την ειρήνη, τον διάλογο, την συνεργασία που αποδέχεται με ικανοποίηση η διεθνής κοινότητα πρέπει να σας πω ότι είναι και ένα βήμα που αναβαθμίζει τον ρόλο της Ελλάδας, τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή. Δεν είναι τυχαίο ότι συζητούσανε για τα Βαλκάνια με την Ελλάδα απούσα όλο το προηγούμενο διάστημα. Η Ελλάδα που ήταν ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Θυμάστε τη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης εδώ, το 2003, που ήταν η Σύνοδος που έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την ένταξη Βαλκανικών χωρών στην Ε.Ε. Χάσαμε αυτόν τον ηγετικό ρόλο. Η Ελλάδα επί Σαμαρά ήταν μια χώρα της οποίας δεν της ζητούσαν καν να πει γνώμη στα θέματα αυτά. Το Berlin Process, αυτή η διαδικασία του Βερολίνου, που ξεκίνησε επί κυβερνήσεως Σαμαρά είχε την Ελλάδα απούσα από τη συζήτηση για την προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Εμείς ξαναμπήκαμε σε αυτήν την διαδικασία. Με κάλεσαν στο Λονδίνο τον περασμένο Ιούνιο, όπου η Ελλάδα έγινε μέλος αυτής της διαδικασίας και παίζει ηγετικό ρόλο και μέσα από τη Τετραμερή σταθερή συνεργασία με Βουλγαρία-Ρουμανία-Σερβία, που έχει και ένα ιδιαίτερο αναπτυξιακό πρόσημο, αν θέλετε, αλλά ταυτόχρονα η Ελλάδα γίνεται μέλος , θα γίνει μέλος και της πρωτοβουλίας  16+1, που θα γίνει 17+1, με την Κίνα και 17 χώρες της Βαλκανικής και της Κεντρικής Ευρώπης για την αναπτυξιακή προοπτική της ευρύτερης περιοχής. Άρα, λοιπόν, κ. Χατζηνικόλα, για πράγματα τα οποία αποτελούν, με ξεκάθαρο τρόπο, το εθνικό μας συμφέρον και την αναβάθμιση του ρόλου της χώρας θα ήταν ανόητο να πιεστούμε. Και θέλω να σας διαβεβαιώσω, ότι εάν υπήρχε η οποιαδήποτε πίεση σε ζητήματα που θα ήταν μη επωφελή για τη χώρα δεν υπήρχε περίπτωση να ενδώσουμε.

ΓΚΑΝΤΩΝΑ ΣΤΕΛΛΑ (KONTRANEWS): Καλησπέρα σας, κύριε Πρόεδρε. Ατύπως έχει ξεκινήσει μια συζήτηση για την προεδρική εκλογή υπάρχουν μάλιστα στελέχη από την Κεντροαριστερά που λένε «όχι» σε ενδεχόμενη υποψηφιότητα του κ. Κώστα Καραμανλή. Και θα ήθελα να σας ρωτήσω εσείς τι λέτε, αν θα το σκεφτόσασταν ή αν θα προτείνετε να ανανεωθεί η θητεία του κ. Προκόπη Παυλόπουλου.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κυρία Γκαντώνα, έχουμε ένα εξαιρετικό Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο οποίος κάνει πολύ καλά τη δουλειά του, τιμά τη χώρα και στο εξωτερικό, αλλά και στο εσωτερικό με τη στάση του, οπότε δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο έχει ξεκινήσει όλη αυτή η συζήτηση. Ως εκ τούτου, νομίζω ότι δεν έχει κάποιο νόημα να μπω περαιτέρω σε αυτή τη συζήτηση.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ(ΑΝΤ1): Κύριε Πρόεδρε, ήθελα να σας ρωτήσω, ήθελα μια πιο ξεκάθαρη απάντηση στο θέμα της περικοπής των συντάξεων από 01/01/19. Γιατί ακούσαμε χθες, στην ομιλία σας να αναφέρεστε σε αυτό, ουσιαστικά δεν είχαμε μια ξεκάθαρη θέση. Από τον Αύγουστο έχουμε βγει και τυπικά από τα προγράμματα και από τα μνημόνια. Κι όμως, περιμένουμε, από ό,τι κατάλαβα από την ομιλία σας, να πάρουμε το πράσινο φως από τους εταίρους για ένα θέμα, το οποίο μας το είχε επιβάλλει το ΔΝΤ. Μπορείτε να μας πείτε ξεκάθαρα τι θα κάνετε από 01/01/19; Θα περικοπούν οι συντάξεις;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Τσακίρη, σας είπα την πλήρη αλήθεια και θα την επαναλάβω σήμερα εδώ. Η χώρα πράγματι βγήκε από τα μνημόνια, δεν έχει την αυστηρή επιτροπεία, είναι όμως μια χώρα-μέλος της ευρωζώνης. Όλες οι χώρες -μέλη της ευρωζώνης είναι υποχρεωμένες να παραδίδουν το σχέδιο του προϋπολογισμού τους, στα μέσα Οκτωβρίου κάθε έτους, του επόμενου προϋπολογισμού, προκειμένου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να είναι αυτή η οποία θα τον μελετήσει και θα δει, εάν τηρεί ο προϋπολογισμός αυτός που έχει κατατεθεί, τους στόχους οι οποίοι προβλέπονται είτε από το σύμφωνο σταθερότητας είτε, στη δική μας περίπτωση, που έχουμε βγει από μνημόνιο -και ανήκουμε στην κατηγορία των χωρών που έχουν βγει από μνημόνιο- τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές προκειμένου να αποπληρώνεται και το χρέος της χώρας. Και αναφέρομαι στο πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5%. Άρα, λοιπόν, αυτό το οποίο περιέγραψα χθες, δεν είναι κάτι το οποίο είναι εξαιρετικό, περίεργο, διαφορετικό για την Ελλάδα. Συμβαίνει με όλες τις χώρες. 

Η Κομισιόν περιμένει τον προϋπολογισμό της Ιταλίας, της Ισπανίας, όλων των κρατών-μελών της ευρωζώνης, προκειμένου να τον ελέγξει. Στη δική μας, λοιπόν, περίπτωση, θα καταθέσουμε τον προϋπολογισμό έχοντας και μια καλύτερη εικόνα που θα επιβεβαιώνει, πιστεύω, την εκτίμηση που με σιγουριά κατέθεσα εχθές, ότι το 2019 θα είμαστε πολύ πάνω από τον στόχο του 3,5%. Και στον βαθμό που αυτό θα επιβεβαιωθεί, θα αναιρεθεί το βασικό επιχείρημα τότε του ΔΝΤ. Θυμίζω, σχεδόν ενάμιση χρόνο πριν, όπου θεωρούσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να πιάσουμε τον στόχο ούτε το ’18, ούτε το ’19. Θεωρούσε ότι θα είμαστε στο 2,5%, γι’ αυτό επέμεινε για την εφαρμογή επιπλέον 1% του ΑΕΠ μέτρων περικοπών. 

Από κει και πέρα όμως, εμείς δεν θα μείνουμε, όπως είπα χθες, σε αυτά τα επιχειρήματα. Θα προσθέσουμε και μια σειρά από επιχειρήματα που διαμορφώνουν, αν θέλετε, και το συνολικό μας αφήγημα. Διότι, εμείς δεν θέλουμε να κάνουμε κανένα πισωγύρισμα στη θετική αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας και στην πορεία εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών. Δεν θα προβούμε, σε καμία περίπτωση, σε μέτρα για παράδειγμα τα οποία θα άρουν την δημοσιονομική εξυγίανση. Ή για παράδειγμα σε μέτρα τα οποία θα άρουν τον πυρήνα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις οποίες προχωρήσαμε και ήταν αναγκαίες. Όπως η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, για παράδειγμα, που μας έδωσε αυτήν την υπεραπόδοση. Αλλά το μέτρο αυτό, θα εξηγήσουμε στους εταίρους μας στην Κομισιόν, ότι είναι ένα μέτρο αντιαναπτυξιακό. Και είναι ένα μέτρο μη διαρθρωτικό. Είναι μέτρο μη διαρθρωτικό διότι αφορά στην προσωπική διαφορά. Και αφορά, δηλαδή, κάποια συγκεκριμένη μερίδα συνταξιούχων, οι οποίοι σήμερα είναι πάνω από 70 ετών οι περισσότεροι, άρα η όποια, ας το πούμε έτσι, περικοπή δαπανών δεν θα είναι μια μόνιμη περικοπή. Θα σβήσει με το πέρασμα του χρόνου. Να το πω με δυο λόγια, δεν θα έχει καμία επίπτωση στην δομή του ασφαλιστικού συστήματος, στις αναλογιστικές μελέτες, στη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Πιστεύω ότι με αυτά τα επιχειρήματα και έχοντας κερδίσει πια την αξιοπιστία ως κυβέρνηση και ως χώρα έναντι των εταίρων μας, θα έχουμε εξαιρετικά σημαντικές πιθανότητες να πετύχουμε αυτό που πρέπει να πετύχουμε προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας.

ΣΑΜΑΡΑ ΒΙΚΥ (NEWS247): Κύριε Πρόεδρε, μας ξεκαθαρίσατε σήμερα για τις συντάξεις, ωστόσο ένα άλλο μέτρο που έχει ζητήσει το ΔΝΤ είναι η μείωση του αφορολόγητου. Με αυτό τι θα γίνει;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κάθε πράγμα στον καιρό του και ο κολιός τον Αύγουστο, λέει μια παροιμία. Τώρα έχουμε μπροστά μας το 2019. Τα ίδια επιχειρήματα που σας ανέπτυξα πιο πριν, κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με το δημοσιονομικό σκέλος, ισχύουν και για το μέτρο αυτό. Η δική μας εκτίμηση και του Μεσοπρόθεσμου, αλλά και η εκτίμησή μας με βάση την πορεία της οικονομίας είναι ότι και το 2020 θα είμαστε πάνω από τον στόχο με ασφάλεια για 3,5% και άρα δεν θα υπάρχει καμία διακινδύνευση προκειμένου να προβούμε σε μέτρα περικοπών. Αλλά ξέρετε κάτι; Επειδή το 2020 είναι μια χρονιά η οποία θα έρθει μετά το τέλος της θητείας μας, άρα θα έχουμε εκλογές, πρέπει να πω με σαφήνεια και προς εσάς και προς τον ελληνικό λαό, ότι η μη εφαρμογή αυτού του μέτρου θα είναι κάτι το οποίο θα επιτευχθεί εάν συνεχιστεί η σταθερή, η σοβαρή, η συνετή πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας με ένα σχέδιο δίκαιης ανάπτυξης. Δεν είμαι βέβαιος ότι η αξιωματική αντιπολίτευση σχεδιάζει τη μη εφαρμογή αυτού του μέτρου. Διότι στον πυρήνα του πολιτικού σχεδίου του κ. Μητσοτάκη είναι οι απόψεις του ΔΝΤ. Είναι ένα ασφαλιστικό σύστημα τύπου Πινοσέτ. Είναι οι μεγάλες μειώσεις στη φορολογία των επιχειρήσεων που βεβαίως για να επιτευχθούν απαιτούν και άλλες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες και άλλες επιβαρύνσεις στους μικρούς και στους μεσαίους. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά των δύο στρατηγικών σχεδίων, αυτό που σας παρουσίασα εγώ χθες και το νεοφιλελεύθερο στρατηγικό σχέδιο του κ. Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας. Που πολύ φοβάμαι, ότι είναι ένα σχέδιο το οποίο δεν μπορεί να εφαρμοστεί δίχως την παρουσία του ΔΝΤ στη χώρα. Και μιας και το αναφέρω αυτό, να υπενθυμίσω τι γίνεται αυτές τις μέρες στην Αργεντινή. Όπου ένας ακραία φιλελεύθερος Πρόεδρος, μια ακραία φιλελεύθερη  κυβέρνηση, όπως ο κ. Μητσοτάκης στην Ελλάδα, επανέφερε το ΔΝΤ σε αυτή τη χώρα μετά από αρκετά χρόνια. Πιστεύω, λοιπόν, ότι πρέπει να βλέπουμε και το τι γίνεται στις άλλες χώρες, να παίρνουμε παραδείγματα και ότι η Ελλάδα δεν πρέπει επ’ ουδενί να γυρίσει πίσω. Και δεν θα γυρίσει πίσω στα μνημόνια και το ΔΝΤ. Η Ελλάδα δεν πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Αργεντινής.

ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (ΕΡΤ): Κύριε Πρόεδρε, χθες στις πρώτες σας μεταμνημονιακές εξαγγελίες ανακοινώσατε μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Κάτι, όμως, το οποίο βρίσκεται και στην ατζέντα του κ. Μητσοτάκη, τον οποίο κατηγορείτε ότι επιδιώκει να διαλύσει τη δημόσια ασφάλιση προς όφελος της ιδιωτικής. Μήπως, τελικά, έχετε αρκετά κοινά σημεία με εκείνον; Μήπως έχετε διαπιστώσει, από την άλλη, ότι με τον πρόσφατο νόμο, με περικοπές συντάξεων και μεγάλα όρια συνταξιοδότησης το σύστημα αντέχει περισσότερο, άρα υπάρχουν περιθώρια; Ή μήπως υπάρχει κάποιο κρυφό σημείο στην ατζέντα σας, το οποίο μελλοντικά μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα χαμηλότερες νέες συντάξεις;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Οι πολιτικές θέσεις, το πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, η πολιτική η οποία εφαρμόζουμε σε σχέση με το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη είναι η μέρα με τη νύχτα. Και, ξέρετε, δεν είναι ανάγκη να πω πολλά πράγματα, διότι προσπαθούν να κρυφτούν, αλλά η χαρά δεν τους αφήνει. Τα είπε προχθές ο κ. Καραγκούνης. Του ξέφυγε ή τα είπε. Είπε ότι το σχέδιό τους είναι το σχέδιο Πινοσέτ. Ποιο είναι το σχέδιο Πινοσέτ; Ο περίφημος κουμπαράς. Δηλαδή τι; Το κεφαλοποιητικό σύστημα. Δηλαδή να αλλάξει ο αναδιανεμητικός χαρακτήρας του ασφαλιστικού συστήματος και να πάμε σε ένα σύστημα που θα μπορούν να   έχουν κάποια σύνταξη μόνο αυτοί που είχαν την τύχη, κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου, να έχουν σταθερή εργασία. Και κάποιους σοβαρούς μισθούς. Οι υπόλοιποι-και δυστυχώς μετά την κρίση στην Ελλάδα, οι υπόλοιποι είναι πάρα πολλοί- που διέκοψαν την εργασία τους, έμειναν άνεργοι, έφτασε η ανεργία στο 27% επί των ημερών της ΝΔ. Είναι πολλοί, λοιπόν, αυτοί οι οποίοι διέκοψαν τον εργασιακό τους βίο. Όλοι αυτοί δεν θα έχουν τη δυνατότητα να παίρνουν αξιοπρεπείς συντάξεις. Αυτό είναι το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας. Και βεβαίως, είναι ένα σχέδιο το οποίο δημιουργεί και άλλα πολύ μεγάλα ερωτηματικά. Με την απόδοση της επικούρισης αποκλειστικά στον ιδιωτικό τομέα και άρα είναι ένα ερώτημα αν θα υπάρχει σύνταξη για αυτούς τους ανθρώπους.

Και βεβαίως σε ό,τι αφορά τον πυρήνα του ερωτήματός σας, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Εμείς πήγαμε σε ένα σύστημα το οποίο παρά τις αδικίες του, που τώρα διορθώνουμε, τις επιβαρύνσεις δηλαδή στις ασφαλιστικές εισφορές ενός 20% , διότι  περί  αυτού επρόκειτο. Τα 4/5 των ελεύθερων επαγγελματιών και των μισθωτών συνολικά είχαν μικρότερες επιβαρύνσεις, μια ειδική κατηγορία βεβαίως, το 1/5, είχε μεγάλες επιβαρύνσεις και τώρα αυτό διορθώνουμε. Τώρα αυτό αποκαθιστούμε. Ο κ. Μητσοτάκης μιλά για οριζόντια μείωση των εισφορών στο 15%. Όλων. Αυτό θα μας ξαναγυρίσει πίσω στα ελλείμματα. Διότι θα έχει μια μαύρη τρύπα περίπου 2 δισ. ευρώ. Εμείς σχεδιάζουμε το μέλλον της χώρας μέσα σε πλαίσια ασφάλειας, σταθερότητας, δημοσιονομικής σταθερότητας, αλλά και κοινωνικής δικαιοσύνης. Ο κ. Μητσοτάκης σχεδιάζει ένα μέλλον επιστροφής στις αιτίες που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία, στα μνημόνια και στο ΔΝΤ, με τις ακραίες, άδικες, αντικοινωνικές πολιτικές.

ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ ΕΙΡΗΝΗ (STAR): Κύριε Πρόεδρε, η δικογραφία για τη διερεύνηση τυχόν ευθυνών υπουργών της κυβέρνησης για την τραγωδία στο Μάτι έχει διαβιβαστεί στη Βουλή και ήθελα να σας ρωτήσω τι θα ψηφίσετε όταν, για παράδειγμα, η αντιπολίτευση φέρει αίτημα για σύσταση προανακριτικής επιτροπής;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κυρία Σαββοπούλου, πιστεύω ότι όποια περαιτέρω προσπάθεια –γιατί ήδη έχει γίνει-πολιτικής υπεραξίας μέσα από μια εθνική τραγωδία, θα είναι κατακριτέα από τον ίδιο τον ελληνικό λαό και φυσικά πρέπει να είναι κάτι το οποίο κανείς δεν θα έπρεπε να επιτρέψει να συμβεί. Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, ότι διεξάγεται ήδη έρευνα από αυτούς που είναι αρμόδιοι να διεξάγουν έρευνα, που είναι η ελληνική δικαιοσύνη. Η εισαγγελία διεξάγει έρευνα εξονυχιστική. Ερευνά όλα τα δεδομένα και βεβαίως είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι θα καταλήξει σε συμπεράσματα σε σχέση με τα αίτια αυτής της καταστροφής. Όπως, επίσης, γνωρίζετε, έσπευσα να καλέσω έναν εμπειρογνώμονα από το εξωτερικό, έναν διακεκριμένο εμπειρογνώμονα, τον κ. Γκόλνταμμερ, ο οποίος και αυτός θα φτιάξει με την επιστημονική του ομάδα πόρισμα για τα αίτια, τις υποκείμενες αιτίες της καταστροφής αυτής. Επομένως, σε σχέση με το ερώτημά σας, θα σας απαντούσα λέγοντας πως συνιστώ στην αξιωματική αντιπολίτευση να σταματήσει να παίζει το παιχνίδι της τυμβωρυχίας και της δημιουργίας πολιτικής υπεραξίας πάνω σε μια εθνική τραγωδία.

ΣΤΑΜΟΥΛΗ ΝΕΚΤΑΡΙΑ (WALL STREET JOURNAL): Κύριε Πρόεδρε, αύριο επιστρέφουν οι θεσμοί στην Αθήνα για τον 1ο μεταμνημονιακό έλεγχο και αν κρίνουν ότι όλα πηγαίνουν καλά, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα γίνεται η αποδέσμευση των κερδών επί των ελληνικών ομολόγων.

Και ήθελα να σας ρωτήσω, τι έχει αλλάξει τελικά όσον αφορά την οικονομική ανεξαρτησία της Ελλάδας, σε σχέση με έναν μήνα πριν;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ένα μήνα;

ΣΤΑΜΟΥΛΗ ΝΕΚΤΑΡΙΑ: Ένα μήνα πριν που βγήκαμε από το μνημόνιο και αναφέρατε πριν ότι μέσα στα επόμενα δυο χρόνια θα υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για να βγούμε στις αγορές. Δεδομένου ότι ο στόχος του προγράμματος ήταν να κερδίσει η Ελλάδα την ευκαιρία να χρηματοδοτείται μόνη της από τις αγορές θεωρείται ότι έληξε επιτυχώς τελικά το 3ο πρόγραμμα;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κοιτάξτε, το τι έχει αλλάξει νομίζω ότι κι εσείς  που ευλόγως ασκείτε κριτική γιατί αυτός είναι ο ρόλος σας να ασκείτε κριτική, πρέπει να καταλήξετε στο τι είδους κριτική θα ασκείτε. Θα ασκείτε κριτική ότι χθες δώσαμε παροχές, άλλαξαν πολλά σε σχέση με ένα  μήνα πριν ή δεν έχει αλλάξει τίποτα γιατί θα έρθουν αύριο οι θεσμοί; Να καταλήξουμε δηλαδή, στο πού ακριβώς βρισκόμαστε. Αντιλαμβάνεστε ότι αν δεν είχαμε βγει από το πρόγραμμα δεν θα ήμασταν σε θέση να σχεδιάσουμε εμείς το πώς θα κατανείμουμε το δημοσιονομικό χώρο. 

Άρα λοιπόν, αυτό το οποίο έχει αλλάξει είναι ότι στα πλαίσια του δημοσιονομικού χώρου που διαμορφώνεται, η Ελλάδα και οι ελληνικές κυβερνήσεις θα είναι αυτές οι οποίες θα καθορίζουν τον τρόπο, την πολιτική με την οποία θα πιάσουν τους συμφωνημένους στόχους. Τα μέσα δηλαδή για να πιάσουν τους συμφωνημένους στόχους .Και αυτό είναι μια πολύ μεγάλη αλλαγή. Αυτό είναι αν θέλετε, η επιστροφή της οικονομικής κυριαρχίας πίσω στις ελληνικές κυβερνήσεις. Διότι στα πλαίσια της Ε.Ε. υπάρχουν στόχοι, ακόμα κι αν δεν ήμασταν μια χώρα με τόσο υψηλό χρέος. Αν δεν είχαμε βρεθεί μέσα στα 3 αυτά μνημόνια που διαμόρφωσαν τους όρους μιας αποπληρωμής που μέχρι το 2022 μας αναγκάζει να έχουμε ένα υψηλό πλεόνασμα, ύψους 3,5%.Οι προηγούμενοι είχαν υπογράψει 4,5%.Να μην ξεχνιόμαστε. Οι στόχοι είναι οι συμφωνημένοι. Διαβεβαιώνουμε ότι οι στόχοι αυτοί με ασφάλεια θα καλύπτονται, αλλά οι τρόποι μέσα από τους οποίους και οι πολιτικές μέσα από τις οποίες θα πιάνουμε τους στόχους  και το μέρισμα, αν θέλετε, του δημοσιονομικού χώρου πέραν των στόχων αυτών, ο οποίος θα διαμορφώνεται όσο η οικονομία πάει καλά, είναι δικιά μας υπόθεση και αυτό είναι μια πολύ μεγάλη αλλαγή. 

Τώρα από εκεί και πέρα φυσικά και θα έρθουν οι θεσμοί, όπως γίνεται και στην Πορτογαλία, όπως γίνεται και στην Κύπρο, όπως γίνεται και στην Ιρλανδία, στις χώρες οι οποίες βρίσκονται σε ένα καθεστώς επιτήρησης, η διαφορά είναι ότι εμείς τα συζητάμε λίγο πιο τακτικά απ’ ό,τι συζητάνε στην Κύπρο και στην Πορτογαλία. Γιατί η Πορτογαλία δεν έχει χρέος 180% του ΑΕΠ, αυτή είναι η διαφορά. Αλλά νομίζω ότι όλα τα υπόλοιπα παραμένουν ίδια. Και είναι μια πολύ μεγάλη, ιστορικού χαρακτήρα, αλλαγή αυτή που συνέβη πριν από ένα μήνα. Και επιτρέψτε μου να σας πω, λίγοι την πίστευαν. Ακόμα και πριν από 6 μήνες η Αντιπολίτευση που είχε προδιαγράψει όλες τις καταστροφές που θα μπορούσαν να είχαν συμβεί σε αυτόν τον τόπο τα τελευταία 3 χρόνια ότι δεν θα πιάσουμε τους στόχους, δεν θα κλείσουν οι αξιολογήσεις, θα έρθει ο κόφτης, δεν θα μπορέσουμε να πάρουμε τίποτα για το χρέος, θα εφαρμοστούν τα μέτρα χωρίς τα αντίμετρα, δεν θα βγούμε από τα μνημόνια, θα έχουμε 4ο μνημόνιο, θα έχουμε πιστοληπτική γραμμή στήριξης. Όλες τις καταστροφές που θα μπορούσε κανείς να φανταστεί ,τις είχε προδιαγράψει. Δεν συνέβησαν, ευτυχώς, αυτές οι καταστροφές για τον ελληνικό λαό, δυστυχώς, γι’ αυτούς που τις είχαν προδιαγράψει. Λέω λοιπόν, ότι η μεγάλη αυτή και ιστορική αλλαγή δεν ήταν προδιαγεγραμμένη ότι θα συμβεί και το γεγονός ότι συνέβη είναι μια πολύ μεγάλη εθνική επιτυχία, μια πολύ μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό.

ΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ (ΔΕΛΤΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ): Κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα. Χθες στην ομιλία σας αναπτύσσοντας το όραμά σας για την χώρα κάνατε ιδιαίτερη αναφορά για τις μεγάλες επενδύσεις. Μια απ’ αυτές, όπως είπατε και εσείς χθες, είναι ο τερματικός σταθμός του LNG στην Αλεξανδρούπολη, ένα πολύ σημαντικό έργο για την περιφέρειά μας, για το οποίο η επενδυτική απόφαση θα παρθεί έως το τέλος του χρόνου μετά το market test που θα κάνει η εταιρεία και την εξεύρεση ενός ακόμη στρατηγικού επενδυτή. Θεωρείτε πως μέσα στο 2019 θα ξεκινήσει η υλοποίηση αυτού του έργου, ενώ θα ήταν σημαντικό να μας πείτε αν παράλληλα στον σχεδιασμό της κυβέρνησής σας για την ευρύτερη γεωπολιτική αναβάθμιση της περιοχής είναι και η αποκρατικοποίηση του λιμένα της Αλεξανδρούπολης ή μέρους αυτού;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πιστεύω ότι μέσα στο 2019 θα προχωρήσει το FSRU, η πλωτή δεξαμενή επαναεριοποίησης  και βεβαίως είναι ένα έργο το οποίο θα δώσει μια ιδιαίτερη δυναμική τόσο στην  πόλη της Αλεξανδρούπολης, όσο και στη χώρα συνολικά. Διότι, έχει μια ιδιαίτερη γεωπολιτική αξία. Αντιλαμβάνεστε ότι ο κάθετος διασυνδετήριος αγωγός IGB-ο οποίος θα ξεκινάει από την Αλεξανδρούπολη, θα διασταυρώνεται με τον αγωγό TAP, το 80% του οποίου έχει ήδη ολοκληρωθεί και διασχίζει σχεδόν όλη τη Βόρεια Ελλάδα και θα πηγαίνει προς τη Βουλγαρία, προς τα βόρεια- θα ενισχυθεί πολύ περαιτέρω αν υπάρχει η δυνατότητα του πλωτού σταθμού LNG, όπου θα έρχονται πλοία που θα φέρνουν υγροποιημένο αέριο, το οποίο θα επαναεριοποιείται και θα μπαίνει μέσα στον κάθετο αγωγό προκειμένου να ενισχύει τις χώρες της Βαλκανικής. Είναι ένα έργο το οποίο έχει ιδιαίτερη σημασία, το παλεύουμε εδώ και καιρό και είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που δημιουργούνται οι προϋποθέσεις προκειμένου να προχωρήσει και να υλοποιηθεί.

Σε ό,τι αφορά, τώρα, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, η διαδικασία αξιοποίησης δεν θα είναι η ίδια με αυτή που ήταν για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Θα ακολουθηθεί ένα διαφορετικό μοντέλο, δεν θα πουληθούν δηλαδή μετοχές, αλλά θα υπάρξουν υποπαραχωρήσεις δραστηριοτήτων. Θα είναι δραστηριότητες που δεν θα αναιρούν τον βασικό στρατηγικό σχεδιασμό που έχει η ελληνική κυβέρνηση σε σχέση με τους γεωστρατηγικής σημασίας κόμβους που είναι τα λιμάνια της χώρας μας ιδιαίτερα τα λιμάνια της Βόρειας Ελλάδας.

 Η διαδικασία αυτή της υποπαραχώρησης θα είναι μια διαδικασία που θα διεκπεραιωθεί μέσα από το ΤΑΙΠΕΔ και μπορώ να σας πω, ότι μέχρι τα τέλη του 2018, θα έλεγα, μέχρι τις αρχές του ερχόμενου Νοέμβρη θα είμαστε στην φάση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για να προχωρήσει η διαδικασία από το ΤΑΙΠΕΔ. Και, εξ όσων γνωρίζω, έχουν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στην εν λόγω διαγωνιστική διαδικασία τόσο επιχειρήσεις από τις ΗΠΑ, αλλά και επιχειρήσεις από άλλες γειτονικές χώρες. Διότι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχει μια ιδιαίτερη στρατηγική σημασία. Βρίσκεται σε μια τοποθεσία κρίσιμη από την άποψη της επικοινωνίας και δίνει τη δυνατότητα μετά από τη δημιουργία και της σιδηροδρομικής διασύνδεσης Αλεξανδρούπολης-Μπουργκάς να παρακάμπτεται ο Βόσπορος και να επιταχύνεται η δυνατότητα διακίνησης του εμπορίου αλλά και των επιβατών. Άρα το λιμάνι αυτό αποκτά μια ιδιαίτερη σημασία.

ΤΖΙΜΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ): Κύριε Πρωθυπουργέ, είπατε προηγουμένως ότι η επίτευξη της συμφωνίας με τα Σκόπια ήταν προϊόν και επιτυχία αποκλειστικά της κυβέρνησής σας αλλά και της κυβέρνησης φυσικά των Σκοπίων και ότι δεν υπήρξε καμία ξένη εμπλοκή ,δεν υπήρξε καμία πίεση, ούτε θα την ανεχόσασταν και ότι ο Διεθνής παράγοντας, η Διεθνής Κοινότητα, αυτό που έκανε ήταν να την υποδεχθεί με θέρμη και πραγματικά αυτό έγινε. Υπάρχει, ωστόσο, η κατάθεση του βοηθού αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουές Μίτσελ, πριν από 2 εβδομάδες, στην Επιτροπή Εξωτερικών της Γερουσίας στις ΗΠΑ, ο οποίος επίσης, δήλωσε περήφανος ότι χάρη στην ενεργό εμπλοκή της αμερικάνικης διπλωματίας επετεύχθη η συμφωνία αυτή ανάμεσα στην FYROM και την Ελλάδα και μάλιστα πρόσθεσε ότι αμέσως μετά τέθηκε η διαδικασία ενεργοποίησης της αμερικάνικης διπλωματίας για να κλείσει την επόμενη πληγή στην Βαλκανική, το Κόσοβο. Και επειδή είπατε επ’ αυτού ότι πλέον η Ελλάδα απέκτησε φωνή και έχει λόγο στις Βαλκανικές εξελίξεις θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν η κυβέρνησή σας σχεδιάζει να αναγνωρίσει το Κόσοβο με την νέα του μορφή, όπως αυτή εξελίσσεται μέσα από την συμφωνία της ανταλλαγής εδαφών με τη Σερβία, στην περίπτωση κατά την οποία δηλαδή το Βελιγράδι και το Κόσοβο συμφωνήσουν να ανταλλάξουν τα εδάφη και να διαμορφώσουν μια άλλη συνοριακή πραγματικότητα. Υπενθυμίζω ότι η Ελλάδα είναι από τις χώρες που δεν έχουν αναγνωρίσει το Κόσοβο.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Τζίμα, θέλω να σας απαντήσω με πολύ μεγάλη ειλικρίνεια. Το ερώτημά σας μάλλον πρέπει να το απευθύνετε, την επόμενη φορά που θα επισκεφτεί την Θεσσαλονίκη και ελπίζω να την επισκεφτεί με την ιδιότητα του Πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας και όχι της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, τον κ. Ζάεφ. Η ενεργοποίηση, λοιπόν, του διπλωματικού παράγοντα την οποία επικαλέστηκε ο κ. Μίτσελ είναι κάτι που αφορά χώρες, ενδεχομένως, που ο παράγοντας αυτός μπορεί να παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της καθημερινής πολιτικής πραγματικότητας και της πολιτικής σταθερότητας. Η Ελλάδα δεν είναι μια τέτοια χώρα. Η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα. Η Ελλάδα είναι μια χώρα στον πυρήνα της Ε.Ε. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που παίζει κεντρικό γεωστρατηγικό ρόλο στην περιοχή. Υποδείξεις δεν δέχεται από κανέναν. Εμείς πήραμε την πρωτοβουλία για την επίλυση του ζητήματος αυτού διότι θεωρούμε ότι είναι επωφελής για τα εθνικά μας συμφέροντα και για την αναβάθμιση του γεωπολιτικού και γεωστρατηγικού μας ρόλου. Και δεν είμαστε εμείς αυτοί, οι οποίοι κάναμε εκπτώσεις από τις πάγιες εθνικές μας θέσεις. Και δεν είμαστε εμείς αυτοί οι οποίοι χρειαζόμαστε ψήφους, στήριξη από την Αντιπολίτευση για να αλλάξουμε το Σύνταγμά μας ή την ονομασία μας. Αυτοί οι οποίοι έχουν αυτή την δυσκολία ενδεχομένως να χρειάζονται και την στήριξη ή την σημαντική ενίσχυση άλλων δυνάμεων. Εμείς δεν είμαστε μια τέτοια χώρα. Και εδώ ίσως να βρίσκεται και η εξής δυσκολία, ότι έχουμε δυο χώρες που δεν είναι ισότιμες , εν τούτοις θέλαμε να είναι μια συμφωνία που να μην δίνει την αίσθηση στους γείτονές μας , ότι είναι μια συμφωνία των Βερσαλλιών, δηλαδή ταπεινωτική γι αυτούς. Διότι, κάτι τέτοιο δεν θα το θέλαμε εμείς. Θέλουμε να ζήσουμε με φιλία, με ειρήνη, με αδελφοσύνη με τους γείτονές μας. Από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά το βασικό σκέλος του ερωτήματός σας, το 1ο σκέλος του ερωτήματός σας, ότι σας έχω δώσει μια καθαρή απάντηση.

Σε ό,τι αφορά το 2ο σκέλος, παρακολουθούμε τις εξελίξεις στα Βαλκάνια με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Όπως γνωρίζετε, προσωπικά έχω μια φιλική σχέση και μια τακτική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Σερβίας. Διαμορφώνονται συνθήκες επίλυσης ενός πολύ δύσκολου θέματος, μετά το ονοματολογικό είναι, ίσως, το πιο δύσκολο θέμα που μπορεί όμως να λυθεί. Γιατί υπάρχουν και άλλα δύσκολα θέματα που δύσκολα επιλύονται ,που πολύ πιο δύσκολα μπορεί να επιλυθούν στα Βαλκάνια. Και δεν το κρύβω ότι με ανησυχεί η κατάσταση στη Βοσνία. Πιστεύω, όμως, ότι στο Κόσοβο θα μπορούσαν να δρομολογηθούν προοπτικές επίλυσης, το παρακολουθούμε στενά και βεβαίως αν υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στη σερβική κυβέρνηση και στην πλευρά του Κοσόβου που θα έδινε την προοπτική μιας λύσης, εμείς δεν θα είχαμε κανένα λόγο παρά να την χαιρετήσουμε.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ (EPSILON): Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να σας ρωτήσω αν επιμένετε ότι οι εκλογές θα γίνουν το Φθινόπωρο του 2019.Και σας ρωτάω γιατί ,ως αριστερός κατά δήλωσή σας, φαντάζομαι θα σας έχει περάσει από το μυαλό η φράση του Μάο «μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση» και θα έχετε σκεφτεί να στήσετε 4 κάλπες το Μάιο.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ωραίο ερώτημα κα Καλογεροπούλου. Χαίρομαι που διαβάζετε τον Μάο. Διότι και εσείς κατά δήλωσή σας πρέπει να ήσασταν στα νεανικά σας χρόνια, νιάτο της οργής και της επανάστασης. 

Ακούστε, η βασική μου στρατηγική επιλογή είναι να πάμε σε εκλογές στο τέλος της κυβερνητικής θητείας. Αυτό θα επιδιώξω και αυτό πιστεύω ότι είναι κάτι το οποίο σήμερα έχει τις πολύ περισσότερες πιθανότητες να συμβεί. Διότι η χώρα πάει καλά, η οικονομία πάει καλά, χρειάζεται πολιτική σταθερότητα. Η πολιτική σταθερότητα είναι προϋπόθεση για να πάει ακόμα καλύτερα η οικονομία, θεωρώ ότι είναι και μια, αν θέλετε, δεν θέλω να πω έτσι προσωπική επιτυχία συλλογική της κυβέρνησης, το να καταφέρουμε να είμαστε η πρώτη Κυβέρνηση  που όχι μόνο δεν διαταράσσει τον κύκλο της, μέσα σε περίοδο κρίσης εννοώ, αλλά και που κλείνει τη Συνταγματική της θητεία. 

Και ένας επιπλέον λόγος, αν μου επιτρέπετε, είναι και το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές εκλογές θα δώσουν τη δυνατότητα να αποκατασταθεί η πραγματική εικόνα την οποία πολλές φορές και μέρος των μέσων ενημέρωσης, αλλά κυρίως μέρος των δημοσκοπικών εταιρειών, την παραμορφώνουν. Και εμείς το γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά αυτό, ότι την παραμορφώνουν. Δίνουν μια εικόνα η οποία δεν αντιστοιχεί στις πραγματικές τάσεις που επικρατούν αυτή την στιγμή στην ελληνική κοινωνία. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές του Οκτώβρη του 2019, ακριβώς γιατί είναι η πολιτική δύναμη που κατάφερε να πετύχει εκεί που απέτυχαν τρεις  προηγούμενες κυβερνήσεις. Να βγάλει την χώρα από τα μνημόνια. Κυρίως όμως, γιατί είναι αυτή η πολιτική δύναμη που κατάφερε να διατηρήσει σε συνθήκες ισορροπίας και προστασίας την κοινωνία, αλλά και έχει και σχέδιο να βαθύνει αυτή την κοινωνική προστασία το επόμενο διάστημα. Και έχει και σχέδιο και όραμα για τη χώρα. 

Το βασικό δίλλημα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης επαναλαμβάνω ,είναι αυτό που είπα χθες. Αν θα πάμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω στα μνημόνια, στη χρεοκοπία, στην σπατάλη, στη ρεμούλα, στη διαπλοκή. Αυτό είναι το βασικό ερώτημα και το βασικό δίλλημα. Άρα λοιπόν σας μιλώ με ειλικρίνεια, αυτός είναι ο σχεδιασμός μου, αυτό τον σχεδιασμό θα ακολουθήσουμε, από εκεί και πέρα βέβαια όλα θα εξαρτηθούν και από την πορεία των πραγμάτων τους επόμενους μήνες, όμως ο σχεδιασμός  είναι αυτός και πιστεύω ότι μπορούμε να τον καταφέρουμε.

ΚΕΧΑΓΙΑ ΒΟΥΛΑ (ΈΘΝΟΣ): Κύριε Πρόεδρε, ανακοινώσατε χθες ένα πακέτο αναπτυξιακό και κοινωνικό ,όπως μας αναφέρατε, με μέτρα πολλά από τα οποία θα εφαρμοστούν μετά από το 2019. Και αναρωτιέμαι, πότε θα τα ψηφίσετε, διότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση λέει ότι δεν πρέπει να προνομοθετήσετε και αν τα ψηφίσετε και ακυρωθούν, αυτό σημαίνει ότι ο ελληνικός λαός χθες άκουσε κάποια μέτρα που δεν θα εφαρμοστούν ποτέ.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να τα βάλουμε κάτω; Χθες μιλήσαμε για μια σειρά από μέτρα άμεσης εφαρμογής 01/01/19.Την μείωση του ΕΝΦΙΑ, την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών,  που αφορά την πρόσληψη 3.000 εξειδικευμένου προσωπικού, μόνιμου προσωπικού στο Πρόγραμμα «Βοήθειας στο Σπίτι» και 4.500 εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή. Που αφορά τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, που αφορά την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για νέους μέχρι 25 ετών. Που αφορά, τέλος, την επιδότηση ενοικίου για 300.000 νοικοκυριά και κάποια μέτρα που είναι κίνητρα, αν θέλετε, για τους συνεταιρισμένους αγρότες, τους συνεταιρισμούς, τις ΚΟΙΝΣΕΠ με την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος καθώς και την κατάργηση για τις ανενεργές επιχειρήσεις. Αυτά τα μέτρα, λοιπόν, θα ψηφιστούν μέχρι το τέλος του 2018 προκειμένου να εφαρμοστούν από 01/01/19.

 Η μόνη, αν παρατηρήσατε την ομιλία μου χθες παρέμβαση, που αφορά την προνομοθέτηση για το 2020 αφορά τον ΕΝΦΙΑ. Και αυτό γιατί πιστεύω ότι αυτό έρχεται να απαντήσει σε ένα συνολικό σχεδιασμό για τον ΕΝΦΙΑ που είναι σχέδιο της Κυβέρνησής μας και αφορά το επόμενο διάστημα. Δηλαδή, εμείς δεν θέλουμε μονάχα να πάμε σε μια μείωση του ΕΝΦΙΑ 30% μεσοσταθμικά, έως 50% για τη λαϊκή κατοικία, 1,2 εκατ. νοικοκυριά. Δε θέλουμε να πάμε μόνο στη μείωση, την οποία μείωση ο δημοσιονομικός χώρος που έχουμε δεν μας δίνει τη δυνατότητα να τον κάνουμε σε μια χρονιά αλλά θέλουμε δυο χρονιές για να έχουμε και τον δημοσιονομικό χώρο του 2020. Αλλά μιλάμε για μια δομική αλλαγή στον ίδιο το φόρο. Όταν έχεις 30% μεσοσταθμικά αλλά πηγαίνεις στο 50% για τα λαϊκά νοικοκυριά σημαίνει ότι για κάποιους με βίλες στην Εκάλη ή στην Μύκονο μπορεί να είναι μεγαλύτερη ή μικρότερη η μείωση, εν πάση περιπτώσει, για να συνεννοηθούμε. Θα είναι τέτοια η δομή του φόρου, ώστε να μην είναι ένα  λαϊκό χαράτσι. Ο συνολικός σχεδιασμός για τον ΕΝΦΙΑ λοιπόν είναι το 2020 να έχουμε γυρίσει στο ποσό εκείνο που εισέπραττε η ελληνική πολιτεία πριν εφαρμοστεί ο φόρος αυτός. Από το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας τότε, αν δεν κάνω λάθος, έτσι λεγόταν. Που ήταν 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ και όχι 2,6 που είναι σήμερα. 

Από εκεί και πέρα, αν ο κύριος Μητσοτάκης και η ΝΔ έχει πρόγραμμα Πινοσέτ, που έχει πρόγραμμα Πινοσέτ, μπορεί να πει στον ελληνικό λαό ότι αυτές τις παροχές, όπως τις λέει, και όχι μέτρα ελάφρυνσης, θα τα ακυρώσει. Βεβαίως, είναι στο δικό του διακριτικό δικαίωμα να βγει στον ελληνικό λαό και να διεκδικήσει την εκλογή του λέγοντας ότι θα ακυρώσει όλα όσα πέτυχε αυτή η Κυβέρνηση με πολύ κόπο και με θυσίες του ελληνικού λαού.

ΖΟΡΜΠΑ ΝΙΚΗ (CAPITAL): Κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα. Άκουσα πολύ προσεκτικά την προηγούμενη απάντησή σας για τη στάση των αγορών και ιδιαίτερα αυτές τις  ημέρες μετά το τέλος των προγραμμάτων και την έξοδο από το 3ο μνημόνιο, πράγματι προφανώς, οι ρυθμίσεις για το χρέος διασφαλίζουν το ελληνικό δημόσιο και ενδεχομένως και για περισσότερο από 2,5 χρόνια μπορεί και για 3 έως 5.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι, και μια δεκαετία

ΖΟΡΜΠΑ ΝΙΚΗ (CAPITAL):  Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τον ιδιωτικό τομέα. Ήδη, αυτή τη στιγμή που μιλάμε κλυδωνίζεται, έχει πολύ σοβαρό πρόβλημα και για λόγους εσωτερικής αβεβαιότητας και για λόγους εξωτερικών κλυδωνισμών να αντιμετωπίζει προβλήματα στην αναχρηματοδότησή τους και πολύ περισσότερο σε ότι αφορά την χρηματοδότηση νέων επενδύσεων. Υπό το πρίσμα αυτό, δεν θα ήταν σκόπιμο η κυβέρνηση να επιδιώξει να διασφαλίσει τον ιδιωτικό τομέα μέσω της γραμμής πιστοληπτικής στήριξης την οποία ήταν πολύ σαφές πριν ότι θεωρείται σωστή απόφαση για την Κυβέρνηση να μην επιχειρήσει να προσφύγει σε αυτή, αλλά αποκλείεται να χρειαστεί να προσφύγετε στο μέλλον ακριβώς  για να διασφαλιστεί το σύνολο του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω μαζί σας, ότι μια πιθανή προσφυγή σε πιστοληπτική γραμμή θα διασφάλιζε τον ιδιωτικό τομέα. Να ξεκινήσουμε από την αρχή. Παραδεχτήκατε ότι έχουμε 2,5 χρόνια μπροστά μας, που με το μαξιλάρι αυτό έχουμε την πολυτέλεια να επιλέξουμε εμείς πότε θα βγούμε στις αγορές. Έτσι είναι και άρα γι αυτό δεν χρειαζόμαστε την πιστοληπτική γραμμή. Μιλήσατε για κάποια χρόνια. Δεν είναι κάποια χρόνια. Έχουμε έναν καθαρό διάδρομο μέχρι το 2032. Αυτή ήταν η μεγάλη επιτυχία της ρύθμισης του χρέους. Με τη δεκαετή επέκταση της ωρίμανσης των ομολόγων του δεύτερου δανείου και την ταυτόχρονη, την ισόχρονη περίοδο χάριτος. Έτσι λοιπόν ,τα δάνεια εκείνα που έληγαν το 2022 πάνε στο 2032. Άρα μέχρι το 2032 έχουμε έναν καθαρό διάδρομο αποπληρωμών, χαμηλές αποπληρωμές δηλαδή για το χρέος  μας και από το 2032 και μετά, μεσοπρόθεσμα τουλάχιστον, έχουμε αυτό το ceiling αυτό το πλαφόν του 15% των ακαθάριστων χρηματοδοτικών δαπανών, που επίσης, είναι μια πάρα πολύ σημαντική επιτυχία. Γι αυτό μπορούμε να πούμε σήμερα ότι το χρέος μας καθίσταται βιώσιμο. Αυτό το αναγνωρίζουν οι αγορές, το αναγνωρίζουν οι οίκοι αξιολόγησης  οι οποίοι αναβαθμίζουν συνεχώς την ελληνική οικονομία. Και το βλέπουμε και με τις επενδύσεις και τους επενδυτές που σπεύδουν πλέον στην Ελλάδα. Χρειαζόμαστε βεβαίως, μεγαλύτερη επιτάχυνση, χρειαζόμαστε ακόμα περισσότερες επενδύσεις, αλλά είχαμε ήδη ρεκόρ δεκαετίας το 2017 και αναμένουμε αυτό να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο το 2018 και τα επόμενα χρόνια.

 Επίσης, μιας και αναφερθήκατε στον ιδιωτικό τομέα να σας πω, ότι τα ληξιπρόθεσμα προς ιδιώτες μειώνονται από τον περασμένο Ιούνιο του 2018,έχουν μειωθεί στα 2,7 δις  ευρώ, όταν τον Ιούνιο του 2016 ήταν 7,4 δις ευρώ με στόχο να εκπληρωθούν όλα το επόμενο διάστημα. Να φτάσουμε στο μηδέν σε ληξιπρόθεσμα του ελληνικού δημοσίου προς ιδιώτες. Ενώ επίσης, και ένα κρίσιμος παράγοντας κατά την άποψή μου, που αφορά την λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, για πρώτη φορά μετά το 2013 για τρεις συνεχόμενους μήνες Απρίλη, Μάη και Ιούνη έχουμε και μειώσεις των ληξιπροθέσμων των ιδιωτών προς το Δημόσιο. Και έχουμε και μια πολύ σημαντική μείωση των κόκκινων δανείων τα οποία έχουν πάει περίπου στα 66 δις ευρώ από 80 δις ευρώ, αν δεν κάνω λάθος, τα οποία ήταν το 2014. Αυτή είναι η εικόνα που υπάρχει σήμερα. Τα κόκκινα δάνεια βεβαίως στις τράπεζες πρέπει να συνεχίσουν να μειώνονται με γρήγορους ρυθμούς. Εκεί πρέπει να δούμε το πώς θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε  τους ευάλωτους, αλλά όχι τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, όπως γινόταν μέχρι σήμερα, δυστυχώς και με ευθύνη των τραπεζών. 

Συνεπώς δεν καταλαβαίνω το επιχείρημά σας, γιατί θα ήταν τόσο σημαντικό για τον ιδιωτικό τομέα η χώρα να συνέχιζε να είναι σε μνημόνια. Διότι, περί αυτού πρόκειται η πιστοληπτική γραμμή. Θα ήταν ένα κεκαλυμμένο μνημόνιο. Ένα άλλο επιχείρημα που άκουσα από ορισμένους το προηγούμενο διάστημα ότι θα ήταν τόσο σημαντικό το waiver στις τράπεζες και άρα γι αυτό το λόγο θα έπρεπε να πάμε στην πιστοληπτική γραμμή. Νομίζω, ότι και αυτό είναι ένα επιχείρημα που στερείται σοβαρότητας. Οι τράπεζες πέρασαν με επιτυχία τα stress test του προηγούμενου διαστήματος, όπως σας είπα πιο πριν, μειώνονται τα κόκκινα δάνεια, πρέπει όμως να δούμε το επόμενο διάστημα όχι το πώς τεχνητά θα διευκολύνουμε τις τράπεζες, αλλά πώς οι τράπεζες θα διευκολύνουν την ελληνική οικονομία. Και το πώς οι τράπεζες με το ρόλο τους που θα ξαναγίνει πραγματικός ρόλος θα μπορέσουν να στηρίξουν την ιδιωτική οικονομία. Αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα της επόμενης περιόδου. Συνεπώς, δεν θα συμφωνήσω καθόλου με την εκτίμησή σας, ότι η πιστοληπτική γραμμή θα ήταν κάτι το οποίο θα έδινε κάποια ωφέλεια στην ιδιωτική οικονομία, αντιθέτως θα συνέχιζα κατά την γνώμη μου, αυτό τον φαύλο κύκλο τον οποίο ζήσαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια.

ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΑΘΗΝΑ («SPUTNIK NEWS»): Καλησπέρα, θα ήθελα να ρωτήσω αν είναι στις προθέσεις σας να πραγματοποιήσετε μια επίσκεψη στη Ρωσία, εντός του 2018 και ποιο είναι το μήνυμα που θέλει να στείλει η ελληνική κυβέρνηση με αυτή την επίσκεψη. Ευχαριστώ.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έχω πρόσκληση να επισκεφθώ τη Μόσχα, μέσα στο 2018 και να συναντηθώ με τον Πρόεδρο Πούτιν. Γνωρίζετε ότι το προηγούμενο διάστημα οι σχέσεις μας πέρασαν μια μικρή περιπέτεια, δώσαμε τα μηνύματα που έπρεπε να δώσουμε – πιστεύω ότι ήμασταν υποχρεωμένοι να δώσουμε τα μηνύματα αυτά – τώρα δουλεύουμε προκειμένου να αποκατασταθεί η κανονικότητα και να ενισχυθεί η συνεργασία, σε μια σειρά από τομείς. Άλλωστε θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα η συγκρότηση της Μικτής Διϋπουργικής Επιτροπής, συνεπώς σε σχέση με το ερώτημα σας, ναι έχω πρόσκληση. Φαντάζομαι ότι το επόμενο διάστημα οι διπλωμάτες των δύο χωρών θα εργαστούν προκειμένου να προσδιορίσουν το πότε και πως θα γίνει αυτή η επίσκεψη.

ΒΕΓΙΡΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ (ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ): Κύριε πρόεδρε, καλησπέρα. Μιλήσατε χθες στην ομιλία σας για σημαντική αύξηση των επενδύσεων και τώρα προ ολίγου είπατε για ρεκόρ το 2017 και ότι ευελπιστείτε ότι το 2018 και το 2019 θα υπάρξει περαιτέρω βελτίωση. Δεν προβληματίζει την κυβέρνηση όμως, η μείωση που φαίνεται φέτος, τουλάχιστον στο Α΄ και Β΄ τρίμηνο; Και ένα άλλο σκέλος της ερώτησης. Η ανεργία παρουσιάζει μια μικρή αποκλιμάκωση, αλλά παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Που αποδίδει η κυβέρνηση αυτή την αποκλιμάκωση, γιατί τόσο οι θεσμοί, όσο και αναλυτές, την αποδίδουν στις ευέλικτες μορφές απασχόλησης, οι οποίες, ναι ok, βελτιώνουν την απασχόληση ή κάποιους δείκτες, αλλά τελικά σε κυκλική ανεργία. Δεν είναι συνθήκες πλήρους απασχόλησης. Εσείς που αποδίδεται αυτή την αποκλιμάκωση.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σε σχέση με το πρώτο σκέλος του ερωτήματος σας, να σας πω, ότι το ρεκόρ του 2017, των 3,6 δις ευρώ, παρά το γεγονός ότι υπάρχει μια μικρή κάμψη το Α’ τρίμηνο του 2018, πιστεύουμε ότι θα το επαναλάβουμε το 2018 και ακόμα περισσότερο. Αυτός είναι ο στόχος μας, αυτή είναι η προσπάθεια μας. Βλέπετε ότι διαρκώς κινούμαστε σε αυτή την κατεύθυνση. Η ΔΕΘ, άλλωστε, είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς αυτή την κατεύθυνση, με μια σειρά από επιχειρήσεις και επενδυτές, που επιδεικνύουν πια σημαντικό ενδιαφέρον για την ελληνική οικονομία. Βεβαίως όταν μιλάμε για επενδύσεις πρέπει να ξεχωρίσουμε τις ξένες άμεσες επενδύσεις και τις επενδύσεις στο σύνολο τους, που αφορά δηλαδή και εγχώριες επενδύσεις. 

Πρέπει να σας πω ότι δίνουμε μια καθημερινή μάχη και αυτά τα νούμερα δεν είναι εύκολο να πιαστούν, ιδίως όταν το 2017 οι συνθήκες ήταν ακόμα δύσκολες για την οικονομία. Δίνουμε μια καθημερινή μάχη με τη γραφειοκρατία για να ξεκολλήσουν projects και επενδυτικά έργα τα οποία είναι ώριμα και που δυστυχώς στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, πολλές φορές κολλάνε. 

Σε σχέση με τη μείωση της ανεργίας, κοιτάξτε, δεν πανηγυρίζουμε για το 19%, αλλά από την άλλη μεριά δεν μπορεί και να μην αναφέρουμε ότι έχουμε μια πολύ σοβαρή και σταθερή αποκλιμάκωση της ανεργίας. Από το 27% στο 19,1%. Θα ακούσατε, όμως, χθες, ότι έβαλα στόχους. Σκληρούς, δύσκολους στόχους. Στόχοι που μπορεί να επιτευχθούν, κατά τη γνώμη μου, μόνο αν εφαρμοστεί το επόμενο διάστημα η στρατηγική η δική μας. Δηλαδή, της δίκαιης ανάπτυξης, της στήριξης της κοινωνικής συνοχής. Να μην γυρίσουμε πίσω και στην εποχή των ελλειμμάτων, αλλά και στην εποχή των μεγάλων ανισοτήτων. Ο στόχος, λοιπόν, που έθεσα είναι να μπορέσουμε μέσα στην επόμενη πενταετία να γίνουμε, όχι απλά μια κανονική χώρα, αλλά πρότυπο. Πρότυπο σε ό,τι αφορά τον σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων και της εργασίας στη χώρα μας. Δηλαδή, να φτάσουμε στο 10% την ανεργία και να έχουμε αξιοπρεπείς μισθούς και σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων. 

Πρέπει να παραδεχθείτε ότι έχει γίνει μια εξαιρετικά σημαντική δουλειά στο υπουργείο Εργασίας το τελευταίο διάστημα. Ίσως λίγο  για κάποιους εργοδότες αυτό να μην ήταν και τόσο ευχάριστο. Διότι δέχονται πολύ σοβαρούς ελέγχους για πρώτη φορά σε αυτή τη χώρα, από το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας. Αλλά νομίζω ότι μόνο έτσι θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην εργασιακή κανονικότητα. Δίνουμε και την μάχη, οι θέσεις αυτές εργασίας, πέρα από αξιοπρεπείς μισθούς και σεβασμό των δικαιωμάτων, να είναι και θέσεις πλήρους απασχόλησης και όχι μερικής. Έχουμε αντιστρέψει τη ροπή. Για πρώτη φορά, στις νέες θέσεις εργασίας, περισσότερες είναι αυτές της πλήρους από της μερικής. Πρέπει όμως, να εμβαθύνουμε τις προσπάθειες μας το επόμενο διάστημα και πιστεύω ότι θα έχετε καταλάβει από την αφήγηση που έκανα χθες για το όραμα μας, το σχέδιο μας, το στρατηγικό μας σχέδιο, ότι η εργασία είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα μας. Είναι ένας από τους δύο κομβικούς πυλώνες. Ο ένας, επενδύσεις και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ο άλλος ενίσχυση και στήριξη της εργασίας.

ΡΑΠΑΝΑΚΗΣ ΣΠΥΡΟΣ (ΑΥΓΗ): Κύριε Πρόεδρε καλησπέρα. Όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης των μνημονίων, οι νέοι άνθρωποι βρέθηκαν στο περιθώριο, η ανεργία είχε φτάσει να πλησιάσει ακόμα το 60% το 2012, η επισφάλεια ήταν κανόνας και η μαύρη εργασία, χιλιάδες νέοι επιστήμονες έφυγαν στο εξωτερικό και βέβαια πάρα πολλοί άνθρωποι  έχασαν και την εμπιστοσύνη τους απέναντι στη χώρα, στις κυβερνήσεις και στην πολιτική. Θέλω να ρωτήσω λοιπόν, τι λέτε εσείς, σήμερα στους νέους ανθρώπους ότι μπορεί να αλλάξει στη χώρα και σε ποιες ενέργειες συγκεκριμένα θα προχωρήσετε προς αυτή τη κατεύθυνση.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Ραπανάκη, νομίζω ότι ένας από τους εθνικούς, θα έλεγα, στόχους, του επόμενου διαστήματος, είναι να ξανακερδίσουμε τους νέους ανθρώπους που έφυγαν στο εξωτερικό ή τουλάχιστον να αναστρέψουμε, να σταματήσουμε αυτή τη διαρροή νέων ανθρώπων. Υψηλά εξειδικευμένων, μορφωμένων που φεύγουν στο εξωτερικό για να κτίσουν μια καλύτερη ζωή, ένα καλύτερο μέλλον, με πολύ καλύτερες συνθήκες μισθών, αλλά δεν φαντάζομαι με καλύτερες συνθήκες ζωής. Χρειαζόμαστε αυτούς τους ανθρώπους. Χρειαζόμαστε τους ανθρώπους, τους νέους επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης. Είναι ένα από τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας, το γεγονός ότι έχουμε ένα εξαιρετικά σημαντικό και δυναμικό επιστημονικό δυναμικό. Το δυναμικό αυτό είναι το δυναμικό πάνω στο οποίο θα στήσουμε το παραγωγικό μοντέλο της επόμενης ημέρας. 

Με ρωτήσατε τι κάνουμε. Πρέπει να σας πω ότι είμαι περήφανος που παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες το 2015, στις συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας, μια από τις πρώτες νομοθετικές παρεμβάσεις, πέρα από την πρώτη εκείνη που ήταν για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής καταστροφής και τα επιδόματα που δώσαμε στους πολύ φτωχούς – τους ανθρώπους χωρίς δυνατότητα να έχουν ένα στοιχειώδες εισόδημα – ήταν να αυξήσουμε τον προϋπολογισμό στην έρευνα. Τον αυξήσαμε στο 1% του ΑΕΠ και όσο ανεβαίνει το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, αυτό το ποσόν  θα μεγεθύνεται. 

Ταυτόχρονα κάναμε μια σειρά από παρεμβάσεις. Η ίδρυση του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας, του ΕΛΙΔΕΚ, που δίνει μια σειρά από υποτροφίες σε νέους, στα Πανεπιστήμια μας και στα Ερευνητικά Κέντρα, προκειμένου να μείνουν εδώ και να σπουδάσουν και να ολοκληρώσουν την ερευνητική τους δραστηριότητα. Προχωρήσαμε, επίσης, σε ένα καινοτόμο εγχείρημα για τη σύνδεση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και των ανθρώπων που έχουν καινοτόμες ιδέες για την αγορά, για την χρηματοδότηση αυτών των ιδεών. Αναφέρομαι στο Ταμείο που δημιουργήσαμε με ευρωπαϊκούς πόρους, ύψους περίπου 400, μαζί με την ιδιωτική συνεισφορά, 500 εκατ. ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν αυτές οι ιδέες και οι νεοφυείς επιχειρήσεις, οι Startups για να δώσουμε τη δυνατότητα σε αυτούς τους ανθρώπους να μείνουν στην Ελλάδα και να μην φύγουν στο εξωτερικό. Προχωρήσαμε επίσης στη δημιουργία, μέσα από την άντληση κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενός σημαντικού προγράμματος, το «Δημιουργώ-Ερευνώ-Καινοτομώ», με πάνω από 400 εκατ. ευρώ, που χρηματοδοτούμε τις επιχειρήσεις, προκειμένου να ενισχύσουν τις υποδομές τους, στις νέες τεχνολογίες και στην καινοτομία και άρα να τους δοθεί η δυνατότητα να προσλάβουν και νέους ανθρώπους υψηλά εξειδικευμένους. 

Χθες ανακοίνωσα και μια σειρά από παρεμβάσεις. Ανακοίνωσα ένα πρόγραμμα για πρόσληψη 10 χιλιάδων νέων σε παραγωγικούς τομείς, με μισθούς αντίστοιχους των προσόντων τους. Ανακοίνωσα την πρόσληψη 5.500 νέων, υψηλής εξειδίκευσης σε δημόσιους φορείς. Προσέξτε, εδώ δεν πρόκειται για κάποιο ρουσφέτι. Αλλά χρειαζόμαστε αυτούς τους νέους επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης. Για παράδειγμα, για να βαθύνουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Θέλουμε να φτιάξουμε αυτό το μεγαλόπνοο έργο της ψηφιοποίησης του ελληνικού δημοσίου. Με ποιους θα το κάνουμε αυτό; Χρειαζόμαστε αυτούς τους επιστήμονες. Βεβαίως ανακοίνωσα και το πρόγραμμα για την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους νέους έως 25 ετών. Η συνολική μας παρέμβαση το επόμενο διάστημα θα είναι μια παρέμβαση που θα αφορά αυτό τον κόσμο. Ακόμα και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 35% που αφορά και νέους μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους. Είναι στοχευμένη λοιπόν η πολιτική μας, με αυτές τις δυνατότητες που έχουμε, σε αυτά τα πλαίσια που βρισκόμαστε. Είναι στοχευμένη στη στήριξη των νέων ανθρώπων, των νέων επιστημόνων, προκειμένου να ανατρέψουμε την διαρροή. Να ανατρέψουμε το λεγόμενο brain drain και να γίνει brain gain. Να ξανακερδίσουμε δηλαδή τα σημαντικά μυαλά που είναι χρήσιμα για την επόμενη ημέρα της πατρίδας μας.

ΜΑΝΗ ΜΑΡΙΝΑ (EURO2DAY): Κύριε πρόεδρε, θέσατε χθες ένα στόχο για το τέλος της επόμενης διετίας που θεωρείτε καθοριστικός για την πορεία της χώρας και για το οριστικό τέλος των μνημονιακών δανειακών προγραμμάτων. Την επιστροφή δηλαδή της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα και μάλιστα μιλήσατε μέσα από μια επενδυτική έκρηξη. Για να τα πάρουμε λίγο πιο συγκεκριμένα. Μετά από αφορμή τις συζητήσεις που κάνετε τους τελευταίους μήνες, τις τελευταίες ημέρες και τις τελευταίες ώρες ενδεχομένως, με αμερικάνους επιχειρηματίες, αξιωματούχους, με αφορμή ότι η φετινή ΔΕΘ ήταν τιμώμενη χώρα οι ΗΠΑ, έχετε να ανακοινώσετε κάτι συγκεκριμένο; Κάποια συμφωνία, κάποιες συμφωνίες ως αποτέλεσμα όλων αυτών των συζητήσεων; Είδαμε χθες τον υπουργό Εμπορίου, των ΗΠΑ, τον κ. Ρος, αναφέρθηκε σε ένα πολύ μεγάλο πεδίο ενδιαφερόντων, από αμερικανικής πλευράς. Γενικότερα, με τη χθεσινή σας ομιλία πιστεύετε ότι εκπέμψατε θετικό σήμα στις αγορές, στους επενδυτές για να έρθουν; Ή τους τρομάξατε με τις παροχές;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μάλλον κάποιους στη χώρα τρομάξαμε, όχι τους επενδυτές, οι οποίοι είχαν προεξοφλήσει την καταστροφή και διαψεύδονται μέρα με τη μέρα. Υπάρχει μια, όπως είπα και πιο πριν, σταθερή πορεία και ανάκαμψη της οικονομίας και αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην διεθνή επενδυτική αγορά, κάτι το οποίο αποδεικνύεται με τις διαρκείς αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας. Ο στόχος είναι να ολοκληρωθούν αυτές οι αναβαθμίσεις την επόμενη τριετία και να μπούμε στην επενδυτική βαθμίδα, να έχουμε την δυνατότητα να χαρακτηρίζονται οι επενδύσεις σε ομόλογα στην Ελλάδα απόλυτα ασφαλείς και προτιμητέες. Πιστεύω ότι είναι εφικτή η δυνατότητα. Το ενδιαφέρον που υπάρχει στην Ελλάδα για επενδύσεις είναι πραγματικά μεγάλο. Ήταν μεγάλο και πριν ένα ενάμιση χρόνο, οι εξελίξεις που ακολούθησαν, η διαρκής καταγραφή πρωτογενών πλεονασμάτων, η απόλυτη εξυγίανση δηλαδή των δημοσιονομικών, αλλά και η διαρκής προσπάθεια μας να προχωρήσουμε σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που δεν είχανε γίνει εδώ και δεκαετίες στη χώρα. Δηλαδή η απόδειξη εν πράγμασι της δικής μας αποφασιστικότητας να προχωρήσουμε σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι τα μηνύματα που έχουν κινητοποιήσει το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών. 

Πρέπει να σας πω, ότι οι μεταρρυθμίσεις και άρα και η εμπιστοσύνη, το ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας είναι μια δυναμική διαδικασία. Έχω πει πολλές φορές ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι σαν το  ποδήλατο. Όταν σταματάς να κάνεις πετάλι, πέφτεις. Επίσης είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις και θέλω να πω με ειλικρίνεια: Κανείς άλλος δεν μπορεί να προχωρήσει σε αυτές. Δεν είναι τυχαίο ότι εμείς τις κάναμε. Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στην ενοποίηση όλων των Ασφαλιστικών Ταμείων. Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στο Κτηματολόγιο και στους Δασικούς Χάρτες, που έπρεπε να είχανε γίνει από τη δεκαετία του ’60. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, με το θεσμικό Γενικό Γραμματέα, με το Μητρώο Στελεχών. Δεν προχώρησαν οι προηγούμενοι. Γιατί άραγε; Γιατί είχαν δεσμεύσεις. Δεσμεύσεις διαπλοκής. Πελατειακό κράτος. Μέσα στον θεσμικό μηχανισμό του κράτους, ομάδες και συντεχνίες που τους εμποδίζανε. 

Νομίζω ότι αυτά τα αναγνωρίζει η Διεθνής Κοινότητα και αλλάζει. Έχει αλλάξει ήδη το κλίμα, εμπιστεύεται την Ελλάδα. Εμπιστεύεται την ελληνική οικονομία. Βεβαίως πρέπει να κάνουμε πολλά, ακόμα. Βεβαίως πρέπει να επιταχύνουμε την απόδοση της δικαιοσύνης. Βεβαίως πρέπει να κάνουμε μεγάλα βήματα –για αυτή τη Λερναία Ύδρα που ονομάζεται γραφειοκρατία – και είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις και να κάνουμε πολλά. 

Σε σχέση με το ερώτημα σας με τους αμερικανούς επενδυτές. Θα είδατε ότι η ΔΕΘ, από μια έκθεση που είχε καταντήσει να είναι σχεδόν εμποροπανήγυρη πριν από λίγα χρόνια, έχει δεχθεί τα φώτα της δημοσιότητας. Είδαμε ένα περίπτερο χθες, με όλους τους αμερικανικούς κολοσσούς και κυρίως εταιρίες υψηλής τεχνολογίας, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Είδαμε και μια πρόταση που μας έγινε για τα ναυπηγεία του Σκαραμαγκά και της Ελευσίνας, μπροστά στις κάμερες. Πρέπει να σας πω ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον. Μεγάλο ενδιαφέρον. Αλλά θα προτιμήσω να μην προβώ σε ανακοινώσεις πριν αυτό το ενδιαφέρον δρομολογηθεί και έχουμε συγκεκριμένα πεπραγμένα και δρομολογημένες εξελίξεις. Δεν είναι μόνο από την αμερικανική πλευρά το ενδιαφέρον αυτό. Και από ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και από κινέζικες επιχειρήσεις. Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην ελληνική οικονομία.

ΜΥΤΙΛΗ ΕΥΔΟΚΙΑ (CNN NEWSBOMB): Θα ήθελα να σας ρωτήσω, πως θα λύσετε το πρόβλημα της ανεπαρκούς φαρμακευτικής δαπάνης που μεταφράζεται σε αυξημένο clawback πάνω από 600 εκατ. για τις ελληνικές φαρμακευτικές και εκτός των 800 εκατ. που δίνουν οι επιχειρήσεις στο rebate. Θα προχωρήσετε στη θέσπιση τριών κλειστών προϋπολογισμών, όσον αφορά δηλαδή τις φαρμακευτικές δαπάνες; Τα εντός προστασίας φάρμακα, τα εκτός προστασίας φάρμακα και τα γενόσημα; Όπως επίσης και τα φάρμακα υψηλού κόστους. Σας ρωτώ, έτσι ώστε να υπάρξει μια πιο δίκαιη κατανομή του clawback και να μην πλουτίζουν οι ξένες πολυεθνικές όσον αφορά τις ελληνικές φαρμακευτικές που θεωρούνται ήδη πολύ ταλαιπωρημένες, αλλά και αδικημένες. Ευχαριστώ. 

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Με ρωτάτε για κάτι, το οποίο, σωστά το ρωτάτε και είναι πολύ ενδιαφέρον το ερώτημα σας, αλλά με βάζετε σε σκέψεις δεδομένου ότι το φάρμακο στη χώρα μας ήταν μια αμαρτωλή υπόθεση. Το είδαμε με την υπόθεση Novartis με τα δισεκατομμύρια δαπανών από τα δημόσια Ταμεία, με τις υπερτιμολογήσεις. Εν πάση περιπτώσει, αυτό που θέλω να πω για να απαντήσω σε εσάς και στο ερώτημα σας, είναι ότι μας απασχολεί η στήριξη της εγχώριας βιομηχανίας. Μας απασχολεί όμως και ο εξορθολογισμός της δημόσιας δαπάνης, αλλά και της ατομικής. Της δαπάνης των πολιτών για το φάρμακο. Σε κάθε περίπτωση το βέβαιο είναι ότι στη μεταμνημονιακή περίοδο, θα δοθεί η δυνατότητα και θα υπάρξει σταδιακή αύξηση του ορίου δαπανών, τόσο για το νοσοκομειακό, όσο και για το εξωνοσοκομειακό φάρμακο. Άρα θα αυξηθεί το όριο των δαπανών.

Επιπλέον, έχουν δρομολογηθεί διαρθρωτικά μέτρα, για πρώτη φορά θα έλεγα, που στόχο έχουν προοπτικά να πετύχουν τον έλεγχο της ζήτησης και του κόστους. Άρα θα περιορίσουν την υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης, άρα θα περιορίσουν και το clawback.  Φαντάζομαι ότι αυτή η εξέλιξη, είναι μια εξέλιξη που θα ευνοήσει την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία. Σε κάθε περίπτωση, γνωρίζω ότι το υπουργείο Υγείας έχει προχωρήσει σε έναν ουσιαστικό διάλογο με την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία, διότι επαναλαμβάνω είναι μέλημα μας η στήριξη της.

ΡΑΒΑΝΟΣ ΑΡΗΣ (ΝΕΑ): Κύριε πρόεδρε, ευχαριστώ πολύ. Θα πάω σε ένα τραγικό γεγονός. Επισκεφθήκατε δύο φορές την περιοχή του Ματιού. Υποσχεθήκατε μάλιστα στην τελευταία σας επίσκεψη ότι θα πηγαίνετε και κάθε μήνα χωρίς κάμερες. Άρα προφανώς έχετε καλή πληροφόρηση το τι έχει συμβεί στην περιοχή και τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα. Θα γυρίσω το ρολόι του χρόνου 47-48 μέρες πίσω. Με όλο το σεβασμό στο πρόσωπο σας και στο θεσμικό σας αξίωμα. Το βράδυ εκείνο, που συμμετείχατε στη σύσκεψη στο Συντονιστικό Κέντρο, είχατε πλήρη εικόνα αν υπάρχουν νεκροί; Και αν όχι πότε το πληροφορηθήκατε. Και επ’ ευκαιρία, αν γυρίζατε το ρολόι του χρόνου πίσω θα κάνατε κάτι διαφορετικό ως συντεταγμένη Πολιτεία; Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Ραβανέ, δεν χρειάζεται να έχετε σεβασμό στο πρόσωπο μου για να μου θέσετε αυτό το ερώτημα.

ΡΑΒΑΝΟΣ ΑΡΗΣ (ΝΕΑ): Σεβασμός στο αξίωμα, σε όλα τα αξιώματα, θεσμικά.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτονόητος είναι αυτός ο σεβασμός και το ερώτημα σας είναι καίριο και αν δεν το κάνατε θα ήθελα κάποιος να το θέσει για να μου δοθεί η δυνατότητα να απαντήσω. 

Κοιτάξτε, το λέω αυτό γιατί είδα αυτή την έντονη κριτική. Και από την πλευρά του εντύπου που εργάζεστε και από την αντιπολίτευση. Ξέρετε, η κριτική στη Δημοκρατία, είναι απαραίτητη, όχι απλά ωφέλιμη. Αλλά υπάρχει ένα όριο, από το οποίο αν κανείς το ξεπεράσει – το λέω διότι και εγώ βρέθηκα σε θέση αντιπολίτευσης και πολλές φορές έχω ασκήσει κριτική σε κυβερνήσεις, σε πεπραγμένα κυβερνήσεων, σφοδρή πολλές φορές – αλλά γνωρίζω ότι όταν κάποια στιγμή περάσεις ένα όριο, οι πολίτες αυτό το αντιλαμβάνονται και η κριτική παίρνει το χαρακτήρα μιας στρατευμένης προπαγάνδας που αποκτά και τοξικά χαρακτηριστικά, αλλάζει το πρόσημο. Είναι επωφελής για αυτόν που τη δέχεται και δεν του κάνει ζημιά. Αυτό είναι ένα γενικό σχόλιο. 

Έρχομαι τώρα στη συγκεκριμένη κριτική. Θα έπρεπε να ήμασταν πολύ ανόητοι, αν εκείνο το βράδυ, της μεγάλης τραγωδίας, το μέλημα μας ήταν να κρύψουμε τους νεκρούς. Πώς να τους κρύψεις του νεκρούς; Αν είναι ποτέ δυνατόν! Και μάλιστα στο βαθμό που βρεθήκαμε μπροστά σε μια τόσο μεγάλη τραγωδία. Ασκήθηκε λοιπόν η κριτική σε εμένα προσωπικά και στη κυβέρνηση, ότι εκείνο το βράδυ είχαμε ως μέλημα να κρύψουμε τους νεκρούς. Οι νεκροί ούτε «κρύβονται», αλλά ούτε και «εικάζονται». Και βεβαίως αυτή η επιχειρηματολογία αυτής της κριτικής διαψεύδεται από την ίδια την εξέλιξη των πραγμάτων, καθώς λίγες ώρες, λίγα λεπτά, δύο ώρες αργότερα από την εν λόγω σύσκεψη, που τόσο πολύ επικρίθηκε, ο ίδιος ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο ίδιος, για πρώτη φορά συμβαίνει αυτό, ανέλαβε την ευθύνη, με δική μου εντολή, να βγει σε εθνικό δίκτυο και να ανακοινώσει τον πλήρη αριθμό των νεκρών που είχαμε μέχρι εκείνη τη στιγμή πλήρως επιβεβαιωμένους. Και το λέω αυτό, διότι συνήθως οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι και οι κυβερνήσεις στα δύσκολα μαντάτα κρύβονται και βάζουν κάποιους υπηρεσιακούς να κάνουν τη δύσκολη δουλειά. Τι νόημα, λοιπόν, έχει αυτή η διαρκής και επαναλαμβανόμενη κατηγορία, που δεν μπορεί να βασιστεί με επιχειρήματα και που, εν πάση περιπτώσει, διαψεύδεται από την ίδια την πορεία των πραγμάτων.

Μου δίνετε, όμως, την ευκαιρία να πω με βάση το ερώτημά σας, ότι η όποια κριτική για λάθη, για παραλείψεις, για αδυναμίες, εμείς θεωρούμε ότι είναι μια κριτική που πρέπει να γίνεται σε συνθήκες Δημοκρατίας, για να γίνονται καλύτερες οι κυβερνήσεις, για να διορθώνουμε παραλείψεις, για να διορθώνουμε λάθη. Όταν, όμως, επαναλαμβάνω, αυτό ξεπερνάει τα όρια, τότε μάλλον θα πρέπει αυτοί οι οποίοι την υφίστανται αυτή την κριτική, να χαίρονται, διότι οι πολίτες αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι ο στόχος δεν είναι να διορθώσουμε λάθη και παραλείψεις, αλλά να βγουν κάποια κέρδη πολιτικά, κάποια πολιτική υπεραξία. Και όταν αυτό επιχειρείται πάνω σε συντρίμμια και σε αποκαΐδια και σε νεκρούς ανθρώπους, ξέρετε ότι είναι κάτι, το οποίο κανείς, μα κανείς δεν επικροτεί.

Σε ό,τι αφορά το Μάτι, γνωρίζετε –φαντάζομαι- ότι οι υπουργοί της κυβέρνησής μου είναι από την πρώτη ημέρα εκεί, καθημερινά. Όχι για να κάνουν σόου επικοινωνιακά, όχι για να πάνε με συγκεκριμένες κάμερες τηλεοπτικών σταθμών που κρύβουν τα μικρόφωνα όταν έρχονται οι πολίτες, εκεί, για να ακούσουν και το παράπονο και την οργή και τον θυμό, αλλά κυρίως για να δουλέψουν. Και δούλεψαν. Και δουλεύουν ακόμα. Δύσκολη η μάχη για την αποκατάσταση. Πολύ δύσκολη μάχη. Κάνουμε ό,τι είναι καλύτερο, ό,τι περνά από το χέρι μας, προκειμένου να την αποκαταστήσουμε το συντομότερο δυνατό. Είναι ένα μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση. Είναι ένα μεγάλο στοίχημα για μένα προσωπικά. Είναι ένα μεγάλο στοίχημα για τους υπουργούς που βρίσκονται εκεί καθημερινά και δίνουν αυτή τη μάχη. Να αποκαταστήσουμε τις ζημιές, να στηρίξουμε αυτούς τους ανθρώπους το συντομότερο δυνατόν. Αλλά ταυτόχρονα είναι και ένα μεγάλο στοίχημα να διορθώσουμε τις παθογένειες του παρελθόντος. Γιατί, ας μην ξεχνάμε, πέρα από τους φυσικούς παράγοντες ή τα ανθρώπινα λάθη, που είχαν να κάνουν με το γεγονός αυτό καθ΄ αυτό, υπάρχουν και διαχρονικές αδυναμίες και παθογένειες,  που έστω επ΄ ευκαιρίας αυτής της τραγικής εξέλιξης οφείλουμε τώρα να αντιμετωπίσουμε.

Και πρέπει να γνωρίζετε ότι για πρώτη φορά έχει κινητοποιηθεί σε τόσο μεγάλο εύρος και με διαρκή και επαναλαμβανόμενη νομοθέτηση από την πλευρά της κυβέρνησης, η διαδικασία του γκρεμίσματος των αυθαιρέτων, η διαδικασία της ενίσχυσης του ελέγχου, η διαδικασία της απλοποίησης και της ψηφιοποίησης του ελέγχου των παραβάσεων μέσα σε ρέματα και στον αιγιαλό, η ενεργοποίηση ακόμα και του νόμου του  αείμνηστου Τρίτση από τη δεκαετία του ΄80 για τους φράκτες που περιορίζουν την πρόσβαση των πολιτών στον αιγιαλό. Παρεμβάσεις που δεν έγιναν ποτέ, διότι είχαν πολιτικό κόστος. Και εμείς, είμαστε αποφασισμένοι στη μνήμη των ανθρώπων που χάσαμε, αυτό το πολιτικό κόστος να το αναλάβουμε.

ΧΑΡΙΣΗ ΦΑΝΗ (ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ): Κύριε Πρωθυπουργέ, εσείς, ένας προοδευτικός πολιτικός, γιατί φοβάστε την λαϊκή ετυμηγορία στο Σκοπιανό; Πώς είναι δυνατόν όταν πρόκειται για διμερή συμφωνία, στη μία χώρα να προκρίνεται η διαδικασία της άμεσης λαϊκής έγκρισης και στην άλλη να αποφασίζει η κυβέρνηση και Βουλή; Δεν τίθεται θέμα ελλείμματος δημοκρατικής νομιμοποίησης αν δεν γίνει δημοψήφισμα για τη συμφωνία, όπως σας ζητά σήμερα και η Κυριακάτικη Δημοκρατία;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι δεν τίθεται θέμα. Κοιτάξτε, θα ήταν μία πρωτοφανής ιστορικά εξέλιξη, να καλείται μία χώρα να κάνει δημοψήφισμα για το πώς θα ονομαστεί μία γειτονική χώρα. Για το πώς θα αλλάξει το Σύνταγμα της μία γειτονική χώρα, για το πώς θα ολοκληρώσει τα συμφωνηθέντα μία γειτονική χώρα. Οι γείτονές μας, ορθώς κάνουν δημοψήφισμα. Ορθώς κάνουν δημοψήφισμα  διότι η συμφωνία αυτή  τους αναγκάζει να αλλάξουν το όνομά τους, τη συνταγματική τους ονομασία, να αλλάξουν το Σύνταγμά τους. Πράγμα το οποίο δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς την άμεση επιλογή και έγκριση του γειτονικού λαού. Εμείς δεν αλλάζουμε ούτε το Σύνταγμα μας, ούτε το όνομά μας. Ίσα- ίσα που κατοχυρώνουμε μεγάλο μέρος της ταυτότητας της εθνικής, μέσα από την κατοχύρωση της ελληνικότητας της Μακεδονίας, της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας. Εμείς, λοιπόν, δεν έχουμε κανέναν λόγο να προβούμε σε μία τέτοια διαδικασία. Όπως επικυρώνονται όλες οι διεθνείς συνθήκες από τη Βουλή, η οποία Βουλή έχει την απόλυτη δημοκρατική νομιμοποίηση να το κάνει και όπως κυρώνει όλες τις άλλες διεθνείς  συνθήκες, θα κυρώσει και αυτή τη συνθήκη. 

Και επαναλαμβάνω αυτό που σας είπα  και στην αρχή της τοποθέτησής μου. Όσοι θεωρούν ότι είναι τόσο πολύ επιζήμια πια αυτή η συμφωνία, η οποία θα κυρωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο, ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα. Αν θα έχουμε εκλογές τον επόμενο Οκτώβρη, ας βγουν και ας εξηγήσουν στους εταίρους, στο ΝΑΤΟ, στη διεθνή κοινότητα, στην ηγεσία της γειτονικής χώρας, ότι αν εκλεγούν θα την ακυρώσουν. Γιατί δεν το κάνουν; Η απάντησή μου, λοιπόν, είναι πως αυτή η χώρα έχει θεσμούς, έχει δημοκρατικές διαδικασίες και οι δημοκρατικές διαδικασίες είναι αυτές οι οποίες σε κάθε περίπτωση  θα κρίνουν τα πράγματα.  

ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ (ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ): Μια σειρά από τα μέτρα που εξαγγείλατε χθες και έχετε αναφερθεί συγκεκριμένα στα περισσότερα, όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες , στη μείωση των εισφορών για την επικουρική σύνταξη και το ΕΦΑΠΑΞ για γιατρούς, δικηγόρους και μηχανικούς, ο ΕΝΦΙΑ βεβαίως, αφορούν στη μεσαία τάξη, η οποία σήκωσε όλο το προηγούμενο διάστημα το βαρύ φορτίο στα δύσκολα χρόνια των μνημονίων. Πέραν της κοινωνικής διάστασης του θέματος, υπάρχει πολιτική στόχευση σε αυτό; Και αναφέρομαι δηλαδή σε αυτή τη δέσμη μέτρων, υπάρχει πάλι μία διάθεση να κερδηθεί έδαφος ή να ανακτηθεί έδαφος στο κέντρο σε σχέση με πιο normal συνθήκες από αυτές του 2015. Θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να κοιτάξει και προς τα κεντροαριστερά και προς τη βάση ψηφοφόρων του; 

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ:  Αναφέρεστε στον μεσαίο χώρο ή στο πολιτικό κέντρο; Γιατί είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Θα σας απαντήσω και για τα δύο. Κοιτάξτε, η επιλογή μας να άρουμε αδικίες της προηγούμενης περιόδου και να ελαφρύνουμε αυτούς, που δυσανάλογα φορτωθήκαν τα βάρη στις δύσκολες στιγμές, νομίζω ότι είναι μία επιλογή που το βασικό της κριτήριο είναι το κριτήριο της δικαιοσύνης. Δεν είναι το κριτήριο της διεύρυνσης της εκλογικής επιρροής. Είναι το κριτήριο της δικαιοσύνης. Νομίζω ότι είναι μία πράξη, την οποία οφείλουμε να κάνουμε, ιδίως όταν κάποιες από αυτές τις επιβαρύνσεις αναγκαστήκαμε εμείς να τις επιβάλλουμε. Διότι, επαναλαμβάνω ο εξορθολογισμός του ασφαλιστικού συστήματος, η εξυγίανση του ασφαλιστικού συστήματος, είχε μια σειρά από πολύ θετικά αποτελέσματα. Όπως είναι σήμερα η υπεραπόδοση του ΕΦΚΑ, η δικαιοσύνη στις εισφορές για ένα 80% , αλλά είχε και βάρη για ένα 20%. Και αυτό τώρα το διορθώνουμε. Τώρα που μπορούμε. Άρα λοιπόν δεν έχει τέτοια στόχευση αυτή η επιλογή. 

Ό,τι αφορά τώρα τη συζήτηση για το πολιτικό κέντρο, για τη συστράτευσή μας με δυνάμεις από το χώρο της κεντροαριστεράς, αλλά και της κεντροδεξιάς. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μία πολιτική δύναμη, η οποία έχει διακριτή ταυτότητα. Απόλυτα διακριτή. Συγκεκριμένες θέσεις και απόψεις. Αλλά δεν είναι μία πολιτική δύναμη που αρνείται τον διάλογο, αρνείται τη συμπόρευση, έχει κλειστά τα μάτια, κλειστές τις πόρτες. Εμείς συγκυβερνάμε 3,5 χρόνια με ένα κόμμα της κεντροδεξιάς και τους οικολόγους. Άρα τρία κόμματα. Ας μην το ξεχνάμε αυτό. Γιατί και οι Οικολόγοι Πράσινοι, είναι στο κυβερνητικό σχήμα. Με την ευκαιρία αυτή, να εκφράσω δημόσια τη συμπαράστασή μου και τα συλλυπητήρια μου, στον Υφυπουργό Περιβάλλοντος, που προέρχεται από το κόμμα των Οικολόγων, για την τραγική απώλεια του γιου του. Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν, είναι μια πολιτική δύναμη, που έχει στο DNA της τον διάλογο. Είμαστε μέσα στην κουλτούρα του διαλόγου. Άλλωστε ήμασταν κόμμα του 4% μέχρι προχθές. Θέλουμε λοιπόν να πείσουμε την κοινωνία, όχι να επιβάλλουμε τις απόψεις μας στην κοινωνία. Και σε αυτή την κατεύθυνση συζητάμε με όλες αυτές τις δυνάμεις. Είδατε ότι μας ενδιαφέρει και η συζήτηση με τις δυνάμεις της λεγόμενης κεντροαριστεράς. Άλλωστε, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είμαστε σε έναν διαρκή διάλογο μαζί τους, για την πορεία της Ευρώπης, που θα παίξει καθοριστικό ρόλο  και για την πορεία της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια.

 Αυτό το οποίο δεν μπορούμε να κάνουμε και δεν θα κάνουμε είναι να αλλοιώσουμε την στρατηγική μας και τον στρατηγικό μας προσανατολισμό. Η επόμενη μέρα της χώρας μπορεί να έχει στοιχεία διαλόγου και συνεννόησης, με ευρύτερες δυνάμεις και όχι με τις δυνάμεις που έχουν σχέδιο να μας γυρίσουν πίσω. Όχι δηλαδή με τη σημερινή Νέα Δημοκρατία. Επαναλαμβάνω, τη σημερινή Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη, η οποία έχει δύο βασικά χαρακτηριστικά. Ακραία και τα δύο. Ακραία νεοφιλελεύθερη, ακραία δεξιά. Η Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη και του κ. Άδωνι Γεωργιάδη είναι ένα κόμμα που δεν έχει σχέση με ό,τι για πολλά χρόνια παραδοσιακά εξέπεμπε και πρέσβευε αυτή η παράταξη. Τον χώρο της λεγόμενης λαϊκής δεξιάς ή της κεντροδεξιάς. Με αυτή τη ΝΔ έχουμε  τόσο διαφορετικό σχέδιο, όσο η μέρα με τη νύχτα. Είμαστε όμως ανοιχτοί σε διάλογο και σε συμπόρευση με ευρύτερες δυνάμεις, γιατί έτσι πιστεύουμε ότι μπορεί η χώρα να προχωρήσει μπροστά. 

ΛΙΑΜΗΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ (TV 100): Έχετε κατηγορηθεί για την εμμονή σας να εφαρμόσετε την απλή αναλογική στις επόμενες  αυτοδιοικητικές εκλογές και κάθε φορά απαντάτε ότι η δημοκρατία δεν γνωρίζει αδιέξοδα. Ωστόσο, νομίζω, εδώ ισχύει αυτό που λένε για την Αθηνά και τη χείρα που πρέπει να κινήσει. Κατά συνέπεια οι κανόνες της δημοκρατίας θα πρέπει να ευνοούν και την άρση των αδιεξόδων. Λένε λοιπόν πολλοί, οι περισσότεροι ίσως στην τοπική αυτοδιοίκηση ότι υπάρχει πολύ σοβαρός κίνδυνος να προκύψουν δημοτικά συμβούλια, τα οποία θα είναι τόσο κατακερματισμένα, ώστε να τεθεί ζήτημα να χαθεί ολόκληρη η τετραετία. Σας έχει απασχολήσει αυτό; Σκέφτεστε για παράδειγμα να τεθεί ένα πλαφόν 4% με 5% όσον αφορά στην εκπροσώπηση στα δημοτικά συμβούλια;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν διαισθάνομαι ότι μπορεί να υπάρξει ένας τέτοιος κίνδυνος. Δεν διαισθάνομαι δηλαδή ότι θα αλλάξει κάτι εάν υπήρχε ένα πλαφόν 3% στην είσοδο στα δημοτικά συμβούλια. Ο νόμος αυτός φέρνει μία διαφορετική φιλοσοφία. Και πρέπει αυτή τη φιλοσοφία να κατανοήσουμε και να την αγκαλιάσουμε. Εγώ όπου βρεθώ και όπου σταθώ ακούω πολλούς πολίτες να λένε: «επιτέλους ρε παιδιά ας βρούμε έναν τρόπο να συνεννοηθούμε». Και ακούω και πολλούς δημάρχους  εδώ και πολύ καιρό να λένε: «εσείς στην κεντρική πολιτική σκηνή δεν θα συνεννοηθείτε ποτέ;» Αλλά όταν η συνεννόηση αφορά τους ίδιους, τότε αλλάζουν τα πράγματα. Τουλάχιστον για ορισμένους. Λοιπόν, εάν την κουλτούρα της συνεννόησης, δεν την ξεκινήσουμε από το πρώτο κύτταρο της συλλογικής οργάνωσης που είναι ο δήμος, η κοινότητα, η περιφέρεια, δεν θα υπάρχει ποτέ κουλτούρα συνεννόησης και κουλτούρα διαλόγου. Εγώ δεν λέω ότι δεν υπάρχουν πολιτικές διαφορές και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις τεράστιες πολιτικές διαφορές. Αλλά όταν συζητάμε για συμμαχικές κυβερνήσεις που θα έχουμε από εδώ και στο εξής-είχαμε από το 2010 και μετά καθώς και από το  2012 και μετά -και έχουν ψηφίσει την απλή αναλογική και για την κεντρική διακυβέρνηση, δεν μπορούμε να συζητούμε για το πως θα έχουμε συμμαχική διακυβέρνηση σε επίπεδο δήμων; 

Πιστεύω λοιπόν ότι είναι μία πολύ ουσιαστική μεταρρύθμιση αυτή που φέραμε. Οι πολίτες θα επιλέγουν τον δήμαρχο, αλλά η ψήφος τους θα μετρά ισότιμα και σε ό,τι αφορά την εκπροσώπηση στα δημοτικά συμβούλια. Και πιστεύω ότι σιγά – σιγά θα διαμορφωθεί αυτή η κουλτούρα του διαλόγου και της συνεννόησης, που θα διαμορφώνει πλειοψηφίες με βάση τις πολιτικές συγκλίσεις. Δεν πιστεύω λοιπόν ότι θα αλλάξει ή θα άλλαζε τίποτα σε αυτό το συνολικότερο πλαίσιο που σας παρουσίασα, εάν είχαμε το πλαφόν του 3% στην είσοδο για τα δημοτικά συμβούλια. Αντιθέτως, θα εφαρμόζαμε μία ρύθμιση που θα ήταν σε αντίθεση με τον κεντρικό χαρακτήρα της ισοτιμίας της ψήφου του κάθε πολίτη, πράγμα που δεν βρήκαμε σκόπιμο. Άρα γιατί να το κάνουμε αυτό; Πιστεύω λοιπόν ότι στις επόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, που θα είναι οι πρώτες με το νέο σύστημα, αυτή η νέα κουλτούρα συνεννόησης θα αποτυπωθεί και πολύ γρήγορα οι πολίτες θα καταλάβουν τα οφέλη από αυτή την πολύ μεγάλη και δημοκρατική μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση. 

ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ (ΠΟΝΤΙΚΙ): Καλησπέρα, κύριε Πρόεδρε. Σε σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών και τη στάση του κύριου Καμμένου, εκφράσατε προηγουμένως τη βεβαιότητα ότι παρά τη διαφωνία του από θέση αρχής δεν θα διακινδυνεύσει την πορεία  της οικονομίας και της χώρας. Πώς μεταφράζεται αυτό; Μεταφράζεται σε πιθανή αποχώρησή του από την κυβέρνηση με κοινοβουλευτική στήριξη ή μήπως η Συμφωνία  τελικά δεν θα έλθει προς κύρωση στη Βουλή εντός της κυβερνητικής σας θητείας;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κοιτάξτε, το πώς μεταφράζεται είναι κάτι για το οποίο να ρωτήσετε τον ίδιο. Εγώ θα απαντήσω μόνο στο δεύτερο σκέλος του ερωτήματός σας. Θα μείνω σε όσα σας είπα στην προηγούμενη  μου απάντηση και θα σας πω ότι η Συμφωνία θα έλθει στο ελληνικό κοινοβούλιο κανονικά. Η χώρα θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της, η Συμφωνία θα έλθει στο ελληνικό κοινοβούλιο  κανονικά με βάση όσα προβλέπουν οι διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας οι οποίες πηγάζουν από την ίδια τη Συμφωνία και τη συνεννόηση που έχουμε κάνει. Και βεβαίως, είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι θα υπερψηφιστεί από την πλειοψηφία των Ελλήνων βουλευτών. 

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ (ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ): Σας άκουσα προηγουμένως να θέτετε το θέμα κουλτούρας, συνεννόησης, συμμαχικές κυβερνήσεις, ξεκινώντας από μία ερώτηση συναδέλφου για το θέμα των δημοτικών εκλογών και την απλή αναλογική. Άρα, η εμπειρία που έχετε εσείς από μία κυβέρνηση συνεννόησης – συνεργασίας με τον κ. Καμμένο και τους ΑΝΕΛ, πρέπει να είναι καλή. Άλλωστε νομίζω ότι οι συμμαχικές κυβερνήσεις θα πρέπει να είναι αποτελεσματικότητας έργου και όχι σκοπιμότητας εξουσίας.  Δεδομένου ότι ο εταίρος σας κινδυνεύει να σας ρίξει στους επόμενους τρεις μήνες, αν φτάσει η Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή, τι μήνυμα εκπέμπεται από μία συνεργασία η οποία είναι κάπως περίεργη; Είπατε νωρίτερα- και με συγχωρείτε που μακρηγορώ- ότι δεν θα διακινδυνεύσει ο εταίρος σας μια σταθερότητα. Όμως εδώ μπαίνουν και ιδεολογικά θέματα αλλά και αποτελεσματικότητας. Ποια είναι αυτή η κουλτούρα στην επόμενη φάση; Ας μη μείνουμε στο χθες. Ας πάμε στο αύριο. Σε λίγους μήνες θα έχουμε εκλογές. Εσείς δεν θα καταφέρετε και να κερδίσετε τις εκλογές να είστε μόνοι σας, τι θα κάνετε έχοντας εμπειρία από την προηγούμενη συνεργασία σας με τον Π. Καμμένο; 

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κατ΄αρχάς  πρέπει να αξιολογήσετε ότι δεν εκλεγήκαμε χθες. Κυβερνάμε 3,5 χρόνια. Και κυβερνάμε με ένα κόμμα το οποίο έχει τελείως διαφορετική ιδεολογική αφετηρία. Και τα έχουμε πάει εξαιρετικά καλά. Βγήκαμε από τα μνημόνια, καταφέραμε και ανοικοδομήσαμε την ελληνική οικονομία. Καταφέραμε αυτό που δεν κάνανε τρεις κυβερνήσεις πριν.  Και το πετύχαμε εμείς. Προχωράμε σε μία διαδικασία που είναι και ο έτερος μεγάλος στόχος εάν θέλετε της κυβέρνησης αυτής και της συνεργασίας πέρα από την έξοδο από τα μνημόνια και το τέλος της καταστροφής. Προχωράμε στη διαμόρφωση συνθηκών, για να σταματήσει η διαφθορά και η διαπλοκή στον τόπο. Για να προχωρήσουν οι υποθέσεις οι οποίες  όλα τα προηγούμενα χρόνια δημιουργούσαν ένα αίσθημα ελλείμματος εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στην πολιτική. Μεγάλα σκάνδαλα πηγαίνουν στη δικαιοσύνη. Άρα δεν καταλαβαίνω το νόημα της ερώτησής σας, τουλάχιστον όσο αφορά την αποτελεσματικότητα. Έχει κριθεί λοιπόν αυτή η συνεργασία. Όταν ξεκινήσαμε, λέγατε κάποιοι ότι είναι μία συνεργασία η οποία δεν μπορεί να προχωρήσει. Έχει προχωρήσει λοιπόν μία χαρά και ήταν πολύ αποτελεσματική. Βεβαίως, υπήρξαν μία σειρά από ζητήματα στα οποία δεν συμφωνούμε. Το λέμε δημόσια και ανοιχτά. Έχει διαφωνήσει το συγκυβερνών κόμμα με μία σειρά από νομοθετικές παρεμβάσεις οι οποίες όμως προχώρησαν με τη σύμπραξη άλλων βουλευτών στο ελληνικό κοινοβούλιο. Είναι μία συμμαχία που δεν είναι ακριβώς ισότιμη,  με την έννοια ότι το ένα κόμμα έχει 145 βουλευτές και το άλλο 7. Αλλά έτσι είναι οι συμμαχικές κυβερνήσεις και στην Ευρώπη και παντού.  Από εκεί και πέρα, επαναλαμβάνω δεν διαβλέπω κανέναν κίνδυνο και μάλιστα σε λίγους μήνες όπως λέτε.

 Τα πράγματα θα τα πάρουμε με τη σειρά. Έχουμε το δημοψήφισμα στα Σκόπια 30 Σεπτεμβρίου. Εύχομαι και ελπίζω να το κερδίσει ο φίλος μου Ζόραν Ζάεφ. Μετά θα  έχουμε μία δύσκολη διαδικασία, που είναι η διαδικασία της συνταγματικής αλλαγής, η οποία θα ολοκληρωθεί περί τα μέσα του Γενάρη. Είναι μία διαδικασία που είναι δύσκολη, γιατί απαιτεί τα 2/3 της Βουλής. Και μετά βεβαίως έχουμε τη διαδικασία του Πρωτοκόλλου Ένταξης, τις γραφειοκρατικές αυτές διαδικασίες στο ΝΑΤΟ. Συνεπώς,  κάποια στιγμή τον Φλεβάρη θα αποφασίσω με τον κυβερνητικό εταίρο ποια θα είναι η πορεία. Μη βιάζεστε και μην προτρέχετε. Όσες φορές  έχουν  κάποιοι προτρέξει να προδιαγράψουν εξελίξεις και μάλιστα αρνητικές, έχουν διαψευστεί. Η παρένθεση έχει ξεχειλώσει τόσο που έχει γίνει μία διακυβέρνηση που θα είναι η μόνη τα τελευταία χρόνια που κατάφερε να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από τα μνημόνια, αλλά και η μόνη που θα καταφέρει να ολοκληρώσει με το πέρας της συνταγματικής θητείας.  

ΣΙΑΡΚΟΣ ΜΑΚΗΣ (ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ): Καλησπέρα, κύριε Πρόεδρε. Μετά τις συλλογικές συμβάσεις ανακοινώσατε και αύξηση του κατώτατου μισθού. Σας ανησυχεί το γεγονός ότι επανειλημμένα το ΣΕΒ κάνει δηλώσεις και στην ουσία απειλούν με απολύσεις σε περίπτωση που αυξηθεί ο κατώτατος μισθός; Και θα ήθελα να μας πείτε, αν γνωρίζετε, πότε συγκεκριμένα θα έλθει στη Βουλή προς ψήφιση η αύξηση του κατώτατου μισθού. 

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Από εσάς το ακούω ότι απειλούν με απολύσεις. Μάλλον δεν τους απασχολεί αυτό το θέμα. Δεν μπορούν να κάνουν απολύσεις, διότι ο ΣΕΒ έχει επιχειρήσεις που δεν αμείβουν με τον κατώτατο μισθό. Περισσότερο ιδεολογικού χαρακτήρα είναι η διαφωνία που υπάρχει με ένα μέρος του ΣΕΒ. Αλλά γιατί κολλάτε τόσο πολύ στο ΣΕΒ; Δεν είναι ο μοναδικός κοινωνικός εταίρος. Είναι ένας από τους κοινωνικούς εταίρους και μάλιστα εδώ στη Θεσσαλονίκη έχουμε το σύλλογο των ΣΒΒΕ. Τον Σύνδεσμο των Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος. Που είναι αποκλειστικά στη βιομηχανία, ενώ ο ΣΕΒ δεν είναι, όπως γνωρίζετε, αποκλειστικά στη βιομηχανία. Είναι και τραπεζίτες, επιχειρηματίες, ο πρόεδρός του ασχολείται με το software, άρα δεν είναι βιομηχανία με τη βαριά έννοια της βιομηχανίας. Οι άλλοι εταίροι έχουν δείξει μία απόλυτη διάθεση συνεννόησης. Και μάλιστα αυτούς που τους αφορά το θέμα αυτό ιδιαίτερα, δηλαδή τους μικρομεσαίους. Γιατί αυτοί έχουν εργαζόμενους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Δεν θέλω λοιπόν να μπω σε υποθέσεις ή σε παιχνίδια πολιτικών σκοπιμοτήτων. Αυτά τα κρίνει ο ελληνικός λαός. 

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι η διαδικασία θα είναι μία απόλυτα εγκεκριμένη διαδικασία από το πλαίσιο το οποίο έχουμε συμφωνήσει με τους εταίρους μας πριν βγούμε από τα μνημόνια για το πώς γίνεται ο διάλογος. Είναι μία διαδικασία που θα κρατήσει περίπου τέσσερις μήνες. Θα υπάρξει σε πρώτη φάση εξαντλητικός διάλογος με όλους τους κοινωνικούς εταίρους. Θα υπάρξει σε επόμενη φάση  επιτροπή εμπειρογνωμόνων η οποία θα βγάλει το σχετικό πόρισμα και μετά θα υπάρξει η απόφαση της Υπουργού Εργασίας. Και βεβαίως, πρέπει να σας πω ότι είναι μία διαδικασία την οποία την έχει ακολουθήσει με επιτυχία και άλλη μία χώρα η οποία βγήκε από τα μνημόνια όπως εμείς, η Πορτογαλία. Και εκεί, ενδεχομένως, κάποιοι όπως εδώ καλή ώρα του ΣΕΒ ήταν σε αντίθεση για πολιτικούς ή ιδεολογικούς λόγους. Αλλά αποδείχτηκε ότι εκεί δεν είχε καμία επίπτωση στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Ίσα- ίσα βελτίωσε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Και επιπλέον, πρέπει να σας πω, πως και το μείγμα πολιτικής που χθες ανακοίνωσα, είναι ένα μείγμα πολιτικής που δεν πρέπει να δημιουργεί καμία ανησυχία. Διότι ταυτόχρονα με την αύξηση του κατώτατου μισθού, έχουμε τη μείωση- έστω και σταδιακά, χρόνο με τον χρόνο- της φορολογίας των επιχειρήσεων, έχουμε την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους νέους εργαζόμενους. Άρα αυτό θα καλύψει και την κατάργηση του υποκατώτατου και την ταύτισή του με τον κατώτατο, γιατί και αυτός θα ανέβει, άρα θα καλυφθεί ένα μεγαλύτερο ίσως κενό, που θα καλυφθεί και αυτό. Έχουμε, δηλαδή, μία σειρά από πολιτικές και φυσικά, συνολικά  τις ελαφρύνσεις για τη φορολογία, μία σειρά από πολιτικές που έχουν ένα πρόσημο αναπτυξιακό. 

Άρα, η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου θα γίνει μέσα σε κλίμα συναίνεσης και δεν θα επηρεάσει καθόλου- ίσα ίσα που εμείς πιστεύουμε ότι θα ενισχύσει-την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας καθώς θα ενισχύσει την κατανάλωση, που είναι βασική προϋπόθεση για την ενίσχυση της ανάπτυξης. 

ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ (ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ): Καλησπέρα, κύριε Πρόεδρε. Θα σας πάω μερικά χρόνια πίσω. Τον Φεβρουάριο του 2011 είχατε μεταβεί στο σταθμό διοδίων στον Ισθμό της Κορίνθου για το κίνημα «Δεν πληρώνω». Τότε είχατε λόγο, για χαράτσια, αισχροκέρδεια, διαχρονικό οικονομικό έγκλημα. Μάλιστα είχατε πει ότι  τότε ότι ο ελληνικός λαός πλήρωνε πανάκριβα διόδια. Θέλω να ρωτήσω, αν γνωρίζετε ότι από την Πρωτοχρονιά εκτινάσσεται το κόστος διέλευσης από την Εγνατία Οδό και αν μετά από 3-3μιση χρόνια στην κυβέρνηση θα πηγαίνατε πάλι σε σταθμό διοδίων να κάνετε τις ίδιες δηλώσεις. Ευχαριστώ.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μάλλον, δεν θα χρειαστεί, διότι σχεδιάζουμε και ήδη έχει προχωρήσει η διαδικασία προκειμένου να δημοπρατηθεί το έργο για τα αναλογικά διόδια και άρα θα υπάρξει ένας σαφής εξορθολογισμός, δηλαδή ο κάθε πολίτης – ιδίως εδώ στην Βόρεια Ελλάδα που είναι η Εγνατία, αλλά και στις μεγάλες εθνικές οδούς- εκεί όπου υπάρχουν διόδια θα πληρώνει όπως γίνεται στην Ευρώπη, ανάλογα με τα χιλιόμετρα τα οποία διανύει. Αυτό νομίζω είναι μια μεγάλη, μια πολύ σημαντική τομή εξορθολογισμού η οποία έπρεπε να γίνει. Και βεβαίως, έχουμε προχωρήσει, όπως γνωρίζετε φαντάζομαι, ειδικά εδώ στη Μακεδονία και στη Θράκη και σε μια σειρά από ρυθμίσεις προκειμένου οι πολίτες που διαμένουν μόνιμα σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης και θα αναγκάζονται να κάνουν μετακινήσεις καθημερινά για την εργασία τους να έχουν πολύ μεγάλες εκπτώσεις. Πάρα πολύ μεγάλες εκπτώσεις.

Από κει και πέρα, πρέπει να σας υπενθυμίσω, ότι εμείς είμαστε αυτοί που ολοκληρώσαμε τα έργα, για τα οποία ο ελληνικός λαός το 2011 πλήρωνε διόδια, αλλά είχαν μείνει ανολοκλήρωτα. Είχαν μείνει στα χαρτιά. Και αυτό είναι κάτι το οποίο, στην καλοδεχούμενη κριτική σας, πρέπει να το επισημάνουμε. Έργα τα οποία ήταν παρατημένα και με ένα κόστος τεράστιο για τον ελληνικό λαό, είχαμε μια εξοικονόμηση περίπου 700 εκατ. ευρώ και σήμερα η Ελλάδα είναι μια σύγχρονη χώρα, σε ό,τι αφορά το δίκτυό της. Διότι εγώ στο χωριό μου πηγαίνω σε 3 ώρες και 10 λεπτά και όχι σε 6 ώρες. Αυτό είναι μια μεγάλη εξέλιξη, μια μεγάλη τομή, όπως επίσης, η σήραγγα εδώ στα Τέμπη που ενώνει την Μακεδονία με την υπόλοιπη Ελλάδα. Και βεβαίως, έργα που θα συνεχίσουν να υλοποιούνται το επόμενο διάστημα. Έμαθα ότι προχθές έγινε η δοκιμαστική πρώτη του «Ασημένιου Βέλους», του τρένου που θα διανύει την απόσταση Αθήνα-Θεσσαλονίκη σε τρεις ώρες και ένα τέταρτο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα χρειάζεται πια να παίρνετε το αεροπλάνο, θα παίρνετε το τρένο γιατί θα κάνετε τον ίδιο χρόνο. Είναι εξελίξεις πάρα πολύ σημαντικές, για να μην αναφερθώ βεβαίως και στο μετρό της Θεσσαλονίκης και σε όλες τις σημαντικές επιτυχίες που είχαμε αυτά τα δύσκολα  3 χρόνια, σε δύσκολες συνθήκες, στον τομέα των Υποδομών.

ΣΒΕΡΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (Ρ/Σ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ): Καλησπέρα, κύριε Πρόεδρε. Μπορεί πολλοί να αναρωτιούνται πότε θα γίνουν οι εθνικές εκλογές, αν αυτές θα είναι πρόωρες-ορισμένοι μάλιστα τις ζητούν κιόλας- ωστόσο εγώ θα σας πάω σε ένα άλλο ζήτημα, σε κάποιες εκλογές που θα γίνουν έτσι κι αλλιώς τον Μάιο. Τις ευρωεκλογές. Πρόσφατα, πριν από λίγες ημέρες, ο κ. Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής μέχρι σήμερα της ευρωομάδας της Δεξιάς, ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την Προεδρία της Κομισιόν. Ο κ. Βέμπερ έχει εκφράσει αντιμεταναστευτικές θέσεις στο παρελθόν, ενώ έχει πει, για παράδειγμα, ότι το μοναδικό πρόβλημα που έχει η Ελλάδα αυτή τη στιγμή, είναι ότι παραμένει Πρωθυπουργός της ένας κομμουνιστής, για σας.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ίσως έχει δίκιο σε αυτό.

ΣΒΕΡΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (Ρ/Σ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ): Από κει και πέρα τώρα, η Άνγκελα Μέρκελ-βέβαια διάκειται θετικά υπέρ του κ. Βέμπερ- δέχεται πίεση από την γερμανική ακροδεξιά και τις λαϊκιστικές δυνάμεις. Υπάρχουν, επίσης, οι κύριοι Σεμπάστιαν Κουρτς στην Αυστρία, ο κ. Όρμπαν στην Ουγγαρία, ενώ στην Ελλάδα έχουμε κορυφαία στελέχη της αντιπολίτευσης, όπως για παράδειγμα τον κ. Βορίδη, που είπε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αν γίνει ποτέ Πρωθυπουργός πρέπει να λάβει θεσμικά μέτρα για να μην ανέβει ξανά η Αριστερά στην εξουσία. Ο δε κ. Καραγκούνης – και αναφερθήκατε και αρκετές φορές πριν- παρομοίασε το πρόγραμμα της ΝΔ με εκείνο του αιμοσταγούς δικτάτορα της Χιλής, του Αουγούστο Πινοσέτ. Μετά από 5 χρόνια, λοιπόν,- έχουν περάσει 5 χρόνια από την εποχή που ήσασταν και εσείς υποψήφιος για την Προεδρία της Κομισιόν με την Αριστερά- ανησυχείτε για τη στροφή που παίρνει η ευρωπαϊκή Δεξιά και συνολικά η Ευρώπη; Νοιώθετε μόνος, μήπως, μέσα στην Ευρώπη που υπερασπίζεται κάποιες θέσεις, ενώ όλη η υπόλοιπη Ευρώπη παίρνει άλλη στροφή; Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Σβέρκο, θα σας απαντήσω με ειλικρίνεια. Ναι, ανησυχώ. Η Ευρώπη σήμερα, δυστυχώς, κάτω από την πίεση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης και από την πίεση λαϊκιστικών δυνάμεων, παίρνει μια στροφή δεξιά και αντιευρωπαϊκή. Όχι απλά δεξιά. Ακραία δεξιά και αντιευρωπαϊκή. Και διαμορφώνονται αδρά-αδρά, δύο στρατόπεδα. Το ένα είναι το στρατόπεδο που αμφισβητεί βασικές αξίες του ευρωπαϊκού ιδεώδους, της αλληλεγγύης, της συνεργασίας, της δημοκρατίας και της πολυπολιτισμικότητας. Και από την άλλη πλευρά, βεβαίως, ένα στρατόπεδο δυνάμεων με διαφορετική ιδεολογική αφετηρία που υπερασπίζεται αυτές τις αξίες. Και άρα, αυτό μας οδηγεί στην σκέψη, ότι θα πρέπει το επόμενο διάστημα στην Ευρώπη να εντείνουμε τις διεργασίες για την συνεργασία. Την ευρύτερη δυνατή συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων για να δημιουργήσουμε ένα ανάχωμα σε αυτό το ρεύμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την ευρωπαϊκή Αριστερά, την παραδοσιακή Αριστερά, την ριζοσπαστική Αριστερά που υπερασπίζεται αυτές τις αξίες. Και το τελευταίο διάστημα έχει έρθει σε συνεργασία στην Ευρώπη και με δυνάμεις που έχουμε διαφορές όσον αφορά, αν θέλετε, την οικονομική πολιτική ή ζητήματα που έχουν να κάνουν με το πόσο πιο βαθιές πρέπει να είναι οι τομές και οι μεταρρυθμίσεις στήριξης της κοινωνικής πλειοψηφίας. Αλλά, είμαστε αναγκασμένοι αυτές τις συνεργασίες να τις εμβαθύνουμε το επόμενο διάστημα ακριβώς διότι, ναι. Η απάντησή μου είναι ότι με ανησυχεί αυτή η εξέλιξη. Μας ανησυχεί αυτή η εξέλιξη. 

Βλέπουμε σε χώρες που παίζουν καθοριστικό ρόλο να έχουμε μορφώματα της ακροδεξιάς που παίρνουν πολύ μεγάλα ποσοστά. Στη Γαλλία η Λεπέν, στην Ιταλία ο Σαλβίνι και η Λέγκα του Βορρά, στη Γερμανία το AFD και βεβαίως βλέπουμε και μία λαθεμένη, ακατανόητα λαθεμένη, κατά την άποψή μου, φοβική στάση των κομμάτων της Χριστιανοδημοκρατίας, τα οποία ακριβώς υπό τον φόβο ότι οι δυνάμεις της ακραίας Δεξιάς τους παίρνουν ποσοστά, κάνουν στροφή προς την δική τους ατζέντα. Όπου αυτό έχει καταγραφεί, το αποτέλεσμα δεν ήταν να ανασχεθεί η άνοδος των κομμάτων της ακραίας Δεξιάς, αλλά να συρρικνωθούν κι άλλο το κόμματά αυτά. Και να δοθεί έδαφος, νερό στο μύλο, των κομμάτων της ακροδεξιάς. Αυτή είναι η δική μου εκτίμηση. Θεωρώ λάθος, αν λέω, η καγκελάριος Μέρκελ κάνει την επιλογή να υποχωρήσει από θέσεις αρχών που κράτησε και της έχω δώσει τα εύσημα διότι κράτησε το προηγούμενο διάστημα. Θεωρώ ότι θα είναι πολύ επιζήμιο για το μέλλον της Ευρώπης, αν αυτό συμβεί. Θέλω να επισημάνω, ότι τούτη την ώρα, παρά το γεγονός ότι είμαστε σε αντίπαλα ιδεολογικά, αν θέλετε, στρατόπεδα, διαβλέπω την ανάγκη να υπάρξει μια ευρύτερη συμμαχία δυνάμεων στην Ευρώπη για να ανασχεθεί το ρεύμα ανόδου της Ακροδεξιάς.

ΧΑΛΕΠΛΙΔΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ (ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»): Έναν χρόνο πριν, κρατικοποιήσατε τον ΟΑΣΘ, τοποθετήσατε μάλιστα ένα έμπειρο στέλεχός σας, τον κ. Στέλιο Παππά, επικεφαλής. Έγιναν πολλά στον Οργανισμό. Με τα δημοσιονομικά, τα διοικητικά και το κοινωνικό πρόσωπο του Οργανισμού. Οι άνεργοι μετακινούνται, πλέον, δωρεάν στη Θεσσαλονίκη. Όμως, η πραγματικότητα των Θεσσαλονικέων που χρησιμοποιούν λεωφορείο, κυρίως τις ώρες αιχμής, το πρωί και το μεσημέρι, για να πάνε και να επιστρέψουν από τη δουλειά τους, δεν έχει αλλάξει. Δημοσιεύουμε σήμερα και μια δημοσκόπηση στη «Μακεδονία», που κυκλοφορεί σήμερα για πρώτη μέρα, που λέει ότι το 55% των Θεσσαλονικέων δεν θεωρούν ότι σε αυτόν τον χρόνο βελτιώθηκε η κατάσταση, μάλλον θεωρούν ότι είναι χειρότερη. Είναι δυσαρεστημένοι με αυτή την κατάσταση. Δεν χρειάζεται όμως η δημοσκόπηση, όποιος χρησιμοποιεί λεωφορείο ξέρει. Υπάρχει κάποιο σχέδιο για να βελτιωθεί η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη σε ό,τι αφορά την αστική της συγκοινωνία; Θα βελτιωθεί η κατάσταση στον ΟΑΣΘ, έτσι ώστε και όταν ολοκληρωθεί η α’ φάση του Μετρό, να μιλάμε για μαζική συγκοινωνία στη πόλη;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν ζω στη Θεσσαλονίκη, άρα δεν μπορώ να σας απαντήσω εμπειρικά στο ερώτημα που μου θέσατε. Θα σας απαντήσω με βάση τα στοιχεία που έχω και τα στοιχεία που γνωρίζω. Ο ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη ήταν μία πολύ αμαρτωλή ιστορία. Πολύ αμαρτωλή ιστορία. Με την σφραγίδα των κομμάτων που κυβέρνησαν για χρόνια τον τόπο και την Θεσσαλονίκη. Η προσπάθεια που κάναμε ήταν μια προσπάθεια εξορθολογισμού. Και μια προσπάθεια η οποία είχε σαν στόχο να διασφαλίσει το τέλος της κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος. Και τα στοιχεία που έχω είναι ότι η εξοικονόμηση που έχουμε στον δημόσιο προϋπολογισμό είναι πολύ μεγάλη. Κοντά στα 100 εκατ. Από κει και πέρα, γνωρίζω, επίσης, ότι έγινε μια μεγάλη προσπάθεια πέραν του εξορθολογισμού, να ανταποκριθούμε στα αιτήματα των εργαζομένων. Σταμάτησαν οι πολυήμερες απεργίες. Έγινε μια πολύ σοβαρή προσπάθεια και εφαρμόζεται η δωρεάν μετακίνηση των ανέργων και ότι αυτή τη στιγμή, σε σχέση με όταν παραλάβαμε, στην πόλη της Θεσσαλονίκης κυκλοφορούν περισσότερα λεωφορεία. Τα νούμερα που έχω στην διάθεσή μου είναι για 360 περίπου λεωφορεία σε σχέση με 245 που ήταν με το προηγούμενο καθεστώς. Βεβαίως, αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε καταφέρει να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις και στις προσδοκίες των  πολιτών της Θεσσαλονίκης. Άρα δεν θέλω να διαψεύσω την εμπειρία σας, γιατί σας είπα ότι δεν ζω εδώ και δεν θα έμπαινα σε αυτή τη διακινδύνευση. 

Πρέπει, λοιπόν, το επόμενο διάστημα να προχωρήσουμε με γρήγορους ρυθμούς, κυρίως να αυξήσουμε τον αριθμό των λεωφορείων, άρα πρέπει να γίνουν νέες παραγγελίες. Και πιστεύω ότι σε μια τέτοια προοπτική, θα ήταν σημαντικό αν καταφέρναμε το επόμενο διάστημα να βρούμε μια λύση με την ΕΛΒΟ. Και να επαναλειτουργήσει. Πιστεύω, επίσης, ότι το επόμενο διάστημα πρέπει να προχωρήσουμε στο σχέδιο για την ψηφιοποίηση του ΟΑΣΘ. Με την επέκταση της τηλεματικής και την καθιέρωση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Και βεβαίως, με την έναρξη λειτουργίας του μετρό της Θεσσαλονίκης σε μια στρατηγική συνδυασμένων μεταφορών, ώστε τα λεωφορεία και το μετρό να συνδυάζουν τη δράση εξυπηρέτησής τους απέναντι στους πολίτες για να έχουμε το καλύτερο δυνατό παραγόμενο αποτέλεσμα.

 Θέλω, τέλος, να σας πω ότι κάθε προσπάθεια εξυγίανσης, κάθε προσπάθεια να μπει ένα τέλος σε ένα όργιο διαφθοράς, που έχει δημιουργήσει καθεστώς σε συγκεκριμένους τομείς, βρίσκει εμπόδια. Και τα εμπόδια αυτά, τα βρήκαν μπροστά όλοι όσοι προσπάθησαν με εντιμότητα και με πείσμα να εξυγιάνουν τον ΟΑΣΘ και να δημιουργήσουν μια καλύτερη προοπτική για τους πολίτες της Θεσσαλονίκης. Θέλω, λοιπόν, να απευθυνθώ στους πολίτες της Θεσσαλονίκης και να τους ζητήσω να δώσουν μια παράταση χρόνου στην τελική τους κρίση για το τελικό αποτέλεσμα σε σχέση με την αλλαγή καθεστώτος στις αστικές συγκοινωνίες της πόλης. Και θέλω, επίσης, να τους ζητήσω να αγκαλιάσουν αυτήν την προσπάθεια ακόμα και αν συναντά δυσκολίες, οι οποίες έχουν επίπτωση στη δική τους καθημερινότητα. Η μόνη βεβαιότητα που έχω είναι ότι οι άνθρωποι που είναι εκεί, θα κάνουν το παν  προκειμένου να αντιμετωπίσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτές τις δυσκολίες.

ΜΕΤΑΞΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ (TV CRETA): Κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα σας. Μπορεί να βρισκόμαστε 8 μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ωστόσο είναι ήδη σε εξέλιξη σενάρια και ζυμώσεις για τα πρόσωπα που θα επιλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ για να στηρίξει στις εκλογές του Μάη. Στην Κρήτη, το σενάριο εσείς ο ίδιος το τροφοδοτήσατε, με τον Σταύρο Αρναουτάκη που προέρχεται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι διπλό. Εξετάζετε εναλλακτική πρόταση ή έχετε καταλήξει στο πρόσωπο του νυν Περιφερειάρχη και τι γίνεται στον δήμο Ηρακλείου με τον νυν Δήμαρχο, τον Βασίλη Λαμπρινό; Και επειδή λίγο νωρίτερα κάνατε λόγο για νέα κουλτούρα συνεννόησης, θέλω να σας ρωτήσω αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει στην Αυτοδιοίκηση υποψήφιους μαζί με τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ. Ευχαριστώ.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν ξέρω αν θα μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει τον κ. Πατούλη, νομίζω όχι. Αλλά κοιτάξτε: Οι αυτοδιοικητικές εκλογές και κυρίως με το νέο νόμο δίνουν μια ευκαιρία στους πολίτες, αλλά και στις πολιτικές δυνάμεις να δουν τις αυτοδιοικητικές εκλογές μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα. Και κυρίως, δίνουν την ευκαιρία στους υποψήφιους Δημάρχους και στα σχήματα που θα κατέλθουν για να διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών να εξαγγείλουν από πριν τα προγράμματά τους και τις πιθανές προγραμματικές συγκλίσεις που θα επιδιώξουν για την επόμενη μέρα μέσα στα δημοτικά και στα περιφερειακά συμβούλια. Σε ό,τι αφορά το κόμμα μου, δεν θέλω να προτρέξω. Θα έχουμε διαδικασίες το επόμενο διάστημα στην Κεντρική Επιτροπή, αλλά ήδη έχουμε πάρει κάποιες αποφάσεις που δείχνουν την κατεύθυνση που θα ακολουθήσουμε. Θα στηρίξουμε, λοιπόν, πρόσωπα και δυνάμεις που έχουν αποδείξει,  μέσα από τη δράση τους στον αυτοδιοικητικό χώρο ότι έχουν καταρχάς το χαρακτηριστικό της εντιμότητας, αλλά και έχουν δώσει μάχες προκειμένου να ανοίξουν δρόμους για την ενίσχυση των συμφερόντων της τοπικής κοινωνίας απέναντι σε μικρά και μεγάλα συμφέροντα. Έχουν δώσει μάχες για το περιβάλλον, την οικολογία, τη δημοκρατία και για τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα των πολιτών.

Σε αυτό το κλίμα προφανώς και θα είμαστε ανοιχτοί στη στήριξη προσώπων που δεν είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και που προέρχονται από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, αλλά ενδεχομένως και κάποιοι έντιμοι και ικανοί άνθρωποι που μπορεί να προέρχονται και από τον χώρο του Κέντρου ή της Κεντροδεξιάς. Όλα όμως όσα σας είπα πιο πριν ως κατευθυντήριες γραμμές, μπορεί να σας οδηγήσουν στο συμπέρασμα ότι δεν θα συνεργαστούμε με πρόσωπα που θα υποστηρίξει η ΝΔ, ακριβώς γιατί θα είναι άλλη η πολιτική ατζέντα της ΝΔ, δεν θα είναι όλα αυτά που σας είπα προηγουμένως. 

Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα την Κρήτη πιστεύω ότι έχει έναν Περιφερειάρχη που είναι εξαιρετικά ικανός. Και έχει αποδεδειγμένα, το διάστημα που είναι Περιφερειάρχης ένα σημαντικό έργο. Συνεπώς, θεωρώ ότι είναι ένα από τα πρόσωπα εκείνα τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε με θετικό τρόπο να συνεργαστεί για να οικοδομήσει τις προϋποθέσεις μιας πλατιάς πλειοψηφίας. Υπάρχουν και άλλα τέτοια πρόσωπα σε όλη την Ελλάδα. Ο Περιφερειάρχης, επίσης στη Δυτική Ελλάδα. Είναι ένας Περιφερειάρχης που έχει ένα εξαιρετικό έργο. Ο Δήμαρχος, εδώ στη Θεσσαλονίκη. Είναι ένας Δήμαρχος που δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έχει κάνει ένα εξαιρετικό έργο, το οποίο πιστεύω ότι αποτιμούν θετικά και θα αποτιμήσουν θετικά οι πολίτες της Θεσσαλονίκης. Από κει εκεί πέρα όμως, επαναλαμβάνω, τις τελικές αποφάσεις, ιδίως σε ό,τι αφορά Περιφέρειες και μεγάλους Δήμους, θα τις πάρει η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ (ΣΚΑΙ): Κύριε Πρόεδρε, επανέρχομαι πάλι λίγο στο Μάτι, στην εθνική τραγωδία. Είχαν προκαλέσει το λιγότερο αμηχανία, οι τοποθετήσεις του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη, του κυρίου Τόσκα και του πρώην αρχηγού της Πυροσβεστικής, λίγες ημέρες μετά την εθνική τραγωδία, οι οποίοι είχαν πει πως δεν έγινε κάποιο λάθος και ότι δεν θα άλλαζαν κάτι από το σχεδιασμό που ακολούθησαν. Ήθελα να σας ρωτήσω, πρώτον, πώς εκείνο το βράδυ -στη συνέντευξη Τύπου- παρακολουθήσατε, εσείς, από το Μέγαρο Μαξίμου, αυτές τις δηλώσεις και δεύτερον, αν αυτές οι δηλώσεις ήταν ο λόγος που λίγες ώρες μετά, μία μέρα μετά, συγκαλέσατε ένα Υπουργικό Συμβούλιο και πήρατε την πολιτική ευθύνη και ζητήσατε από τους υπουργούς σας να κάνουν το ίδιο.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι, κύριε Αντζολέτο. Την απόφαση να συγκαλέσω το Υπουργικό Συμβούλιο -ήταν ακριβώς την επόμενη μέρα το Υπουργικό Συμβούλιο- την είχα πάρει πριν τη συνέντευξη αυτή. Και το γνώριζαν και τα Μέσα Ενημέρωσης αυτό. Άρα, προφανώς, είχα πάρει και την απόφαση για το τι θα πω στο Υπουργικό Συμβούλιο.

 Θέλω να σας πω ότι εκείνες τις ημέρες ήμασταν όλοι συγκλονισμένοι. Και ορισμένες φορές και στην πολιτική τα συναισθήματα των ανθρώπων παίζουν ρόλο. Δεν είναι τα πάντα πολιτικό κόστος και πολιτικό όφελος. Και επίσης, θέλω να σας πω ότι σε ό,τι αφορά τον αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, που θεωρώ ότι ήταν ένας πολύ καλός Υπουργός. Εκτιμώ ιδιαίτερα το γεγονός ότι την επόμενη ώρα έθεσε στη διάθεσή μου την παραίτησή του λέγοντάς μου ότι «ανεξάρτητα από το εάν διαχειρίστηκα ή δεν διαχειρίστηκα σωστά αυτή την υπόθεση, το ηθικό κομμάτι είναι αυτό το οποίο με βαραίνει. Δεν μπορώ να συνεχίσω έχοντας 96 νεκρούς». Τότε ήταν λιγότερος ο αριθμός, τώρα έχουν φθάσει τους 98 νεκρούς.

Και θέλω να σας πω, κύριε Αντζολέτο, γιατί κάνετε ρεπορτάζ χρόνια, δεν θα θυμάστε πολλούς Υπουργούς και πολλές κυβερνήσεις στις οποίες να έχει συμβεί αυτό σε παρόμοιες τραγωδίες, είτε με πυρκαγιές είτε στη θάλασσα. Δυστυχώς είχαμε κι άλλες, δεν ήταν η μοναδική. Αλλά, αν είναι κάτι το οποίο διαφοροποιεί εμάς, αυτό δεν είναι το αν είμαστε καλύτεροι ή χειρότεροι διαχειριστές κρίσης. Θα μπορούσε κανείς να κάνει κριτική ως προς αυτό. Αυτό που διαφοροποιεί εμάς είναι αυτό που εμείς ονομάζουμε ηθικό πλεονέκτημα. Και πιστεύω ότι σωστά ο αναπληρωτής Υπουργός προέβη στην κίνηση να δώσει την παραίτησή του σε εμένα και πιστεύω ότι σωστά εγώ του ζήτησα να μείνει εκείνες τις κρίσιμες ώρες για να συμμαζέψουμε την κατάσταση και σωστά προχωρήσαμε και στις αλλαγές, όπως προχωρήσαμε.

ΠΑΛΑΙΣΤΙΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (ΕΝΑ CHANNEL): Κύριε Πρόεδρε, μιλάτε εδώ και αρκετή ώρα για την Βόρεια Ελλάδα. Μιλάμε για τη Βόρεια Ελλάδα, μιλάμε ότι μια Ελλάδα ήταν στον πάγο σε πάρα πολλούς τομείς. Λίγους μήνες πριν, επισκεφθήκατε την πόλη της Καβάλας, όπου με τον ομόλογό σας, με τον κύριο Μπορίσοφ, υπογράψατε ένα μνημόνιο για ένα σημαντικό έργο, το οποίο, θα έλεγα, δεν είναι μόνο για τη Βόρεια Ελλάδα. Είναι για το σύνολο της χώρας. Για την σιδηροδρομική Εγνατία. Μετά τις υπογραφές με τον κύριο Μπορίσοφ στην πόλη της Καβάλας, πού βρίσκεται αυτό το τεράστιο επενδυτικό έργο και πότε υπολογίζει η κυβέρνηση ότι μπορεί να υλοποιηθεί;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πρέπει να σας πω, λοιπόν, ότι μετά τις υπογραφές του μνημονίου συνεργασίας, έχουμε προχωρήσει μέσα από τις διαρκείς συναντήσεις που έχουμε σε διμερές και πολυμερές, τετραμερές επίπεδο, με τον ομόλογό μου, στην υπογραφή αντίστοιχου πρωτοκόλλου με τον κύριο Γιούνκερ, τον Πρόεδρο της Κομισιόν, η οποία προτίθεται να χρηματοδοτήσει το έργο αυτό, έχει αγκαλιάσει δηλαδή αυτή την προοπτική. Είμαστε στη φάση όπου έχουν προχωρήσει οι τεχνοοικονομικές μελέτες. Και, βεβαίως, μετά την τελευταία συνάντηση που είχαμε εδώ στη Θεσσαλονίκη, της τετραμερούς αυτής συνεργασίας, στη φάση όπου προχωράμε στη συγκρότηση διακρατικής εταιρείας, η οποία θα αναλάβει τη διαχείριση και των εσόδων και του κόστους κατασκευής, βεβαίως, μέσα από τη σύμπραξη και τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και των εσόδων τα οποία θα έχουμε μετά την ολοκλήρωση του έργου. Αυτό γίνεται για πρώτη φορά. Αποφασίσαμε, δηλαδή, αυτή η διακρατική εταιρεία να συσταθεί και να έχει τη διαχείριση σε έσοδα και στη μία χώρα και στην άλλη χώρα, σε διακρατικό, δηλαδή, επίπεδο. 

Όμως, επιτρέψτε μου να πω το εξής: αυτό που πρέπει να καταλάβουμε και στην Καβάλα και εδώ στη Θεσσαλονίκη, σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, είναι ότι το έργο αυτό δίνει μια άλλη διάσταση και αναβαθμίζει και τη γεωπολιτική σημασία της χώρας. Δηλαδή, αυτό το οποίο οραματιζόμαστε και σχεδιάζουμε είναι τη δημιουργία ενός δακτυλίου διασυνδεσιμότητας, όπου η κάτω μεριά του δακτυλίου περνά από τη Βόρεια Ελλάδα, τα λιμάνια μας, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη. Με τη σύνδεση της Αλεξανδρούπολης με τη Βάρνα, το Μπουργκάς και από εκεί, το Δούναβη, την πόλη Ρούσε, και τη δυνατότητα, βεβαίως, μετακίνησης εμπορευμάτων στο Δούναβη. Και από την άλλη πλευρά, από τη Θεσσαλονίκη με τη σιδηροδρομική γραμμή προς το Βελιγράδι διαμορφώνεται αυτός ο δακτύλιος. Αυτός ο δακτύλιος δημιουργεί μια ιδιαίτερη, αν θέλετε, προστιθέμενη αξία στη χώρα, ακριβώς διότι παρακάμπτει τη μετακίνηση πολιτών και εμπορευμάτων, που σήμερα γίνεται από τα στενά του Βοσπόρου. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο, που εξυπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα, εξυπηρετεί τη χώρα και εξυπηρετεί την προοπτική η χώρα μας να είναι μια χώρα – ηγέτιδα δύναμη στην περιοχή των Βαλκανίων. 

Συνεπώς, στο ερώτημά σας, ότι η προεργασία, η τεχνική προετοιμασία προχωρά, να πω ότι είναι από τα έργα που έχει αγκαλιάσει ο Πρόεδρος Γιούνκερ και η Κομισιόν, ακριβώς διότι βρίσκεται μέσα στο πλαίσιο της στρατηγικής της Κομισιόν για διακρατικές συνεργασίες εντός της Ε.Ε.. Και βεβαίως, να πω ότι για τα μεγάλα αυτά project της διασυνδεσιμότητας, οδικής ή σιδηροδρομικής, δείχνουν πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και επενδυτές από τρίτες χώρες έξω από την Ε.Ε., όπως, για παράδειγμα, η Κίνα. Άρα, λοιπόν, να μεταφέρετε εκεί, στην αγαπημένη μου αυτή πόλη, την Καβάλα, ότι τα πράγματα πάνε καλά και ότι η Καβάλα θα αναβαθμιστεί ιδιαίτερα το επόμενο διάστημα.

ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ ΑΙΜΙΛΙΟΣ (ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ): Κ. Πρόεδρε, θα μου επιτρέψετε να επανέλθω λίγο στο θέμα με την τραγωδία στο Μάτι. Παίρνοντας και κάποιες απαντήσεις, ακούγοντάς σας να δίνετε απαντήσεις σε ερωτήματα συναδέλφων. Εφόσον πιστεύετε, όπως είπατε νωρίτερα, ότι η τραγωδία αυτή έγινε ένα αντικείμενο εκμετάλλευσης από πολιτικές δυνάμεις, όπως από την αξιωματική αντιπολίτευση, και είπατε στο υπουργικό συμβούλιο, αυτό που είχε γίνει, ότι αναλαμβάνετε την πολιτική ευθύνη, αυτό σημαίνει, έχοντας μία καθαρή εικόνα του τι έγινε ή τι δεν έγινε εκείνες τις ημέρες ότι θα συναινέσετε στην άρση ασυλίας πολιτικών, αν ζητηθεί, από τις δικαστικές αρχές; Και κάτι ακόμη. Μιλήσατε, νωρίτερα, για μια στοχευμένη προπαγάνδα σχετικά με τη σύσκεψη αυτή. Υπάρχουν κάποια έγγραφα που αποδεικνύουν ότι, τουλάχιστον, το συντονιστικό κέντρο της Πυροσβεστικής είχε ενημερωθεί για τους νεκρούς. Αυτό το γνωρίζατε; 

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κ. Περδικάρη, δεν γνωρίζω να έχει κανένας ασυλία από όλους όσους εμπλέκονται σε αυτήν την υπόθεση. Ποιους εννοείτε; Υποθετικά; Δεν υπάρχει καμία ασυλία. Και φυσικά κανένας δεν θα θέλει να δώσει καμία ασυλία και καμία προστασία. Οι δικαστικές αρχές κάνουν τη δουλειά τους. Πιστεύω ότι πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη, η οποία διερευνά εξονυχιστικά την υπόθεση αυτή. Όμως, νομίζω ότι το πιο σημαντικό από το να συζητάμε για υποθετικά σενάρια ασυλίας, που δεν υπάρχει ούτως ή αλλιώς ασυλία, είναι ότι πρέπει να δούμε αν από αυτήν τη μεγάλη τραγωδία μπορούμε να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα για το τι πρέπει να αλλάξουμε. Αυτό, κατά τη γνώμη μου, είναι το πιο σημαντικό. Και για αυτό πιστεύω ότι η πρωτοβουλία να προχωρήσουμε στην αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας μέσα από μία διαδικασία που διαμορφώνει, μέσα από τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές, ένα διαρκές επιστημονικό συμβούλιο για την πρόληψη, αλλά και ένα συμβούλιο εκτελεστικό που εμπλέκει όλους τους συναρμόδιους φορείς, Πυροσβεστική, Γενικό Επιτελείο Στρατού και Αεροπορίας, ακόμη και τους εθελοντές, την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, και βεβαίως ακολουθεί όλα τα σύγχρονα πρότυπα αντίστοιχων δομών στον ευρωπαϊκό, στον ευρύτερο χώρο και στις ΗΠΑ, είναι το πιο σημαντικό. Και, ίσως, σε αυτήν την προσπάθεια, θα ήταν ένα βήμα θετικό αν όλες οι πολιτικές δυνάμεις έβρισκαν ένα σημείο συνεννόησης. Γι’ αυτό, άλλωστε, εξαγγείλαμε ότι θα προχωρήσουμε στη νομοθετική πρωτοβουλία και ότι ο διοικητής αυτής της νέας υπηρεσίας θα είναι πρόσωπο, το οποίο θα επιλέγεται από διαδικασίες αδιάβλητες, μέσα από την ίδια τη Βουλή. Εγώ θα έλεγα, βεβαίως, να δούμε και τα πορίσματα που θα μας έρθουν για τις αιτίες. 

Πρέπει, όμως, να καταλάβουμε ότι βρισκόμαστε σε μία περίοδο που ο πλανήτης έχει αλλάξει και πολύ συχνά θα βρισκόμαστε μπροστά σε ακραία καιρικά φαινόμενα. Ένα θέμα είναι πώς εκπαιδεύεις την Πολιτεία για να τα αντιμετωπίσει τη δύσκολη στιγμή και πώς αναβαθμίζεις την ετοιμότητα και την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού. Ένα άλλο θέμα, όμως, κρίσιμο θέμα, είναι πώς εκπαιδεύεις τους πολίτες για να αντιδράσουν όταν βρεθούν μπροστά σε μία τέτοια, πιθανή, εξέλιξη, ποια είναι η κουλτούρα, ποια είναι η εκπαίδευση στα σχολειά μας. Εγώ από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ήταν οι σεισμοί, όταν ήμουν εγώ μικρό παιδί, και μπήκε στα σχολεία ως μάθημα πώς θα τους αντιμετωπίζουμε και ποια θα είναι η στάση μας όταν θα έχουμε έναν μεγάλο σεισμό. Και βοήθησε, σε μεγάλο βαθμό, πολλούς ανθρώπους αυτό, γιατί είναι ένα φαινόμενο που στην Ελλάδα είναι έντονο. Νομίζω ότι πρέπει στα σχολεία να μπουν κι άλλα μαθήματα, να δημιουργηθεί μια κουλτούρα για το πώς θα αντιδρούμε απέναντι σε ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες. 

Και, βεβαίως, το πώς θα προχωρήσουμε και στην καταπολέμηση παθογενειών σαν αυτές που βρεθήκαμε μπροστά στο Μάτι, ώστε να μη θρηνήσουμε ποτέ ξανά έναν τόσο μεγάλο αριθμό θυμάτων από ανθρώπους που επιχειρούσαν να φύγουν από τη φωτιά, να πάνε προς τη θάλασσα, αλλά δεν είχαν τη δυνατότητα να βρουν διέξοδο. Σε σχέση με το ερώτημά σας, απαντώ ότι δεν υπάρχει καμία ασυλία, η Δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της και ότι, βεβαίως, οποιοδήποτε πόρισμα,  οποιαδήποτε απόφαση βγει από τη διερεύνηση που διεξάγει η Δικαιοσύνη θα είναι απολύτως σεβαστό. 

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗΣ (ΕΡΑ): Άντε ένας δημοσιογράφος, μετά από τόσες ώρες, να βρει μία ερώτηση που δεν έχει επαναληφθεί. Προφανώς, δεν φταίτε εσείς. Έχω την αίσθηση ότι θέλω να σας κάνω δύο θεσσαλονικιώτικες ερωτήσεις. Αυτό που αντιμετώπισα, χθες, φεύγοντας από την ομιλία σας εδώ στο Βελλίδειο, ήταν σε δύο απέναντι πεζοδρόμια στην οδό Τσιμισκή, αντιμαχόμενοι να υβρίζονται υπέρ της Μακεδονίας και υπέρ της άλλης άποψης. Μου δημιουργήθηκε, ξέρετε, μια ανησυχία, όχι φόβος, ότι έτσι θα πάμε, σε τέτοια πόλωση και ένταση μέχρι τις εκλογές; Δηλαδή, δημιουργούμε μια κουλτούρα πόλωσης και έντασης; Αυτό, τελικά, μήπως είναι πολιτική επιλογή; Σας κατηγορούν ότι είναι και πολιτική επιλογή. Το δεύτερο, επειδή είμαστε στην πόλη και πολλοί το περίμεναν να το πείτε, χθες, στο Βελλίδειο, εγώ προσωπικά δεν το άκουσα και επειδή έχω και απέναντί μου τον υπουργό Οικονομικών, τον κ. Τσακαλώτο, που ξέρω ότι είναι ΠΑΟΚ, τελικά τι θα γίνει με το γήπεδο του ΠΑΟΚ, κ. Πρόεδρε;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πρώτον, έχετε ακούσει όλες τις ερωτήσεις, αλλά κάνετε δύο. Δεύτερον, η δεύτερη ερώτηση είναι λάθος, διότι ακούστηκε χθες για τον ΠΑΟΚ, αλλά μάλλον εσείς θα ήσασταν έξω στα πεζοδρόμια, που όντως υπήρχε ένα κλίμα που δεν είναι ευχάριστο. Κι αυτό οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στο ότι αυτοί που εκπροσώπησαν χθες τη διαφορετική άποψη, που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία και τη σέβομαι, δεν ήταν άνθρωποι οι οποίοι σέβονται τη δημοκρατία, τον διάλογο και την άλλη άποψη. Αλλά, νομίζω, ότι οι εικόνες που μεταδόθηκαν, δυστυχώς, σε όλον τον κόσμο είναι εικόνες που προσβάλλουν τη χώρα μας και δεν είναι εικόνες θετικές. Και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ταυτίσουμε αυτούς τους ανθρώπους, τις ομάδες των ακραίων και φανατικών που είδαμε χθες με τους ανθρώπους που συμμετείχαν στα συλλαλητήρια τον Φλεβάρη ή που έχουν διαφορετική άποψη για το Μακεδονικό. Σε καμία περίπτωση. Εγώ θέλω να επαναλάβω, σε σχέση με αυτό, ότι οι πολίτες πρέπει τη διαφορετική άποψη να την επεξεργάζονται περισσότερο, όπως και τη γνώμη και τη θέση και τη στάση. Να ακούν επιχειρήματα και τη διαφορετική άποψη, να κρίνουν και να συγκρίνουν. Και η εμβάθυνση του διαλόγου νομίζω ότι θα μας κάνει καλύτερους, κρατώντας τις απόψεις μας και τις θέσεις μας σε κάθε περίπτωση. Και θα επαναλάβω, βεβαίως, ότι σε ό,τι με αφορά και σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση, θα σεβαστώ το δικαίωμα της άλλης άποψης, της έκφρασής της, της διαδήλωσης. Θα είμαι ο τελευταίος εγώ που δεν θα το σεβαστώ. Αλλά, από την άλλη πλευρά, πρέπει να προχωρήσει η χώρα μπροστά, με βάση όσα ορίζει το Σύνταγμα, οι νόμοι, η δημοκρατική νομιμοποίηση του ελληνικού κοινοβουλίου και της κυβέρνησης να παίρνει κρίσιμες αποφάσεις. Και πιστεύω βαθιά ότι πολύ σύντομα η μεγάλη πλειοψηφία αυτών που διαφωνούν σήμερα θα συνειδητοποιήσουν τα μεγάλα εθνικά οφέλη αυτής της απόφασης. 

Σε ό,τι αφορά τον ΠΑΟΚ, αναφέρθηκα στην ομιλία μου χθες. Ήταν ένα από τα δύο θέματα που αφορούν την προσθήκη σε μία σειρά από παρεμβάσεις που έχουμε κάνει στην πόλη, όπως για παράδειγμα το στρατόπεδο Παύλου Μελά, παρεμβάσεις που δίνουν ανάσα στους κατοίκους της πόλης της Θεσσαλονίκης και άλλες παρεμβάσεις που έχουν γίνει. Προσέθεσα δύο. Αυτή που αφορά το γήπεδο του ΠΑΟΚ, δηλαδή τη νομοθετική ρύθμιση που θα γίνει τις επόμενες ημέρες στη Βουλή προκειμένου ο περιβάλλων χώρος, που ανήκει στο ΤΕΕΘΑ, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, να περάσει στον ερασιτέχνη, στην εταιρεία ειδικού σκοπού που θα δημιουργήσει για την ανακατασκευή του γηπέδου. Και εφόσον υπάρχει επενδυτής, ο οποίος έχει την οικονομική δυνατότητα να προχωρήσει, πιστεύω ότι η Πολιτεία πρέπει αυτό το έργο να το ενισχύσει. Και μακάρι να μπορούσαν όλες οι ανώνυμες εταιρείες στο ποδόσφαιρο να ενισχύσουν την προσπάθεια και να εκσυγχρονίσουν τις υποδομές. Μακάρι να πάμε σιγά-σιγά και σε ένα ελληνικό πρωτάθλημα που θα γίνεται με όρους, όπως το βλέπουμε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και όχι με όρους «παράγκας», και εν πάση περιπτώσει, με όρους υποκόσμου ή χουλιγκανισμού που, πολλές φορές, το βλέπουμε στην Ελλάδα.  

Αναφέρθηκα, όμως, και στην Έκθεση της Θεσσαλονίκης και στην προοπτική της ανάπλασης της περιοχής εδώ, του εκθεσιακού κέντρου, γιατί πιστεύω ότι κι αυτό είναι ένα έργο πνοής για την πόλη της Θεσσαλονίκης πάρα πολύ σημαντικό. Όχι μόνο γιατί θα δώσει μια μεγάλη δυναμική στη ΔΕΘ, που είναι πολύ σημαντικό εργαλείο για την πόλη, αλλά γιατί θα δημιουργήσει και ένα μεγάλο Μητροπολιτικό Πάρκο για όλους τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης. Τα σχέδια που έχει εδώ η διοίκηση της ΔΕΘ είναι αυτό να ολοκληρωθεί σε οκτώ χρόνια από σήμερα, αλλά πρέπει να ξεκινήσουμε από αύριο τη δουλειά. Και θα ξεκινήσουμε, στοχευμένα και συγκροτημένα, τη δουλειά. Πρώτον, με το ειδικό χωρικό σχέδιο, ακολούθως με τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό και με το Προεδρικό Διάταγμα, για να ακολουθήσουν οι άλλες απαραίτητες κινήσεις για να πάρει σάρκα και οστά, επίσης, ένα σημαντικό όραμα για την πόλη. Αλλά, αν τα αθροίσετε όλα μαζί, που είναι το μετρό, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, η Έκθεση της Θεσσαλονίκης, και το γήπεδο του ΠΑΟΚ, όλα αυτά φτιάχνουν μία πόλη που είναι πια σύγχρονη, μία πόλη, η οποία δεν θα έχει να ζητιανεύει στην Αθήνα για να παίρνει τον τίτλο της συμπρωτεύουσας, μία πόλη, η οποία, πραγματικά, και με την επίλυση της διαφοράς με τη γείτονα χώρα, θα ανοίξει ως κέντρο διαμετακομιστικό, εμπορικό και οικονομικό, τις αγκαλιές της στην ενδοχώρα της, στα Βαλκάνια και θα μπορέσει να γίνει το λιμάνι των Βαλκανίων, η οικονομική και εμπορική πρωτεύουσα των Βαλκανίων. Αυτό είναι το όραμά μας για τη Θεσσαλονίκη. 

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ (FLASH TV): Κ. Πρόεδρε, ελπίζω να πείτε τόσα πολλά και για τη Δυτική Μακεδονία. Ολοκληρώθηκε ο κύκλος των Αναπτυξιακών Συνεδρίων στις 13 Περιφέρειες της χώρας. Συνέδρια που ξεκίνησαν από τη Δυτική Μακεδονία. Έγινε η καταγραφή των ζητημάτων που απασχολούν τους πολίτες, αλλά και των προβλημάτων  της κάθε περιοχής. Να σταθούμε στη Δυτική Μακεδονία, κ. Πρόεδρε, και να σας ρωτήσω αν έχει προχωρήσει η υλοποίηση των στόχων που θέσατε. Ευχαριστώ.  

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΚΙ εγώ ευχαριστώ. Μου δίνετε την ευκαιρία να σας πω ότι αυτός ο πολύ σημαντικός θεσμός των Αναπτυξιακών Συνεδρίων, που έδωσαν τη δυνατότητα να συνθέσουμε μαζί με τις τοπικές κοινωνίες και με τους δημιουργικούς και παραγωγικούς φορείς το σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση κάθε τόπου. Είναι ένας θεσμός που θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό, όπως σωστά λέτε, από τη δυνατότητα υλοποίησης όλων των αποφάσεων που από κοινού έχουμε πάρει. Γι’ αυτό και έχουμε συστήσει ένα γραφείο παρακολούθησης, με ευθύνη του υπουργού Επικρατείας και συντονισμού, του κ. Βερναρδάκη, όπου μελετάνε μία-μία όλες τις δράσεις που έχουν εξαγγελθεί σε αυτά τα συνέδρια σε σχέση με την υλοποίησή τους. Πρέπει να σας πω, ότι βρισκόμαστε σε μία φάση που περίπου το 35% των δράσεων σε πανελλαδικό επίπεδο είτε έχει ολοκληρωθεί, είτε έχει ολοκληρωθεί πάνω από 50%, είναι δηλαδή σε πορεία υλοποίησης. Και θα δώσουμε τη μάχη, την επίβλεψή μας και την προσπάθειά μας, ώστε το επόμενο διάστημα να υλοποιηθεί και μέχρι το τέλος της τετραετίας της συνταγματικής μας θητείας, οπωσδήποτε να υλοποιηθεί και το υπόλοιπο 65%. 

Σε ό,τι αφορά τώρα τη Δυτική Μακεδονία είναι λίγο καλύτερα τα νούμερα. Εκεί είναι γύρω στο 40%, ίσως και λίγο παραπάνω, των δράσεων που είτε έχουν ολοκληρωθεί είτε είναι σε πολύ θετικό βαθμό υλοποίησης. Ειδικά, όμως, για τη Δυτική Μακεδονία, επιτρέψτε μου να πω ότι έχουν γίνει σημαντικά πράγματα το τελευταίο διάστημα. Όχι γιατί έχουμε μια καλή επικοινωνία με την Περιφέρειά σας και τον Περιφερειάρχη σας, αλλά γιατί, πράγματι, ο τόπος σας έχει πολύ σημαντικές δυνατότητες, οι οποίες έχουν μείνει αναξιοποίητες. Προχωρήσαμε, για παράδειγμα, σε μια πολύ σημαντική, θετική τομή, που είναι η θέσπιση του ειδικού τιμολογίου, του περιβαλλοντικού τιμολογίου, για το ηλεκτρικό ρεύμα, για τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας, που θα αποφέρει, πιστεύω, ορατό όφελος στα νοικοκυριά και στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Είναι αυτό που λέμε, «ήταν δίκαιο και έγινε πράξη». Με την έννοια ότι η Δυτική Μακεδονία και ιδιαίτερα η Κοζάνη και η Πτολεμαΐδα έχουν υποστεί και υφίστανται τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις για λογαριασμό όλης της υπόλοιπης Ελλάδας. Δικαιούνται, λοιπόν, αυτήν την ανταποδοτικότητα. Επιπλέον, πρέπει να πω ότι οι δαπάνες, η χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων και κονδυλίων, που αφορούν την Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, έχουν δει μια αύξηση της τάξεως του 150% τα χρόνια που εμείς είμαστε κυβέρνηση. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Και, βεβαίως, για να μην αναφερθώ και σε μία σειρά από δράσεις ενίσχυσης των αγροτών, της αγροτικής παραγωγής, των νέων αγροτών στην περιοχή, όπου ήταν και το πρώτο συνέδριο που ανακοινώσαμε την ένταξη υπεράριθμων υποψηφίων στο πρόγραμμα στήριξης νέων αγροτών. Μία σειρά, λοιπόν, από παρεμβάσεις και, βεβαίως, αυτές οι οποίες θα ολοκληρωθούν το επόμενο διάστημα με τη συνεργασία και τη συνεπιμέλεια όλων μας. Πιστεύω ότι σύντομα θα βρεθώ στα μέρη σας για να επιβλέψω προσωπικά, όπως πήγα στην Κρήτη προχθές, την ολοκλήρωση της υλοποίησης των εξαγγελιών.     

ΤΡΑΓΟΥΣΤΗ ΝΑΤΑΣΑ (IONIAN TV): Στη νησιωτική Ελλάδα, σε ένα μικρό μέρος, εφαρμόζεται ο νέος θεσμός του μεταφορικού ισοδύναμου. Εξετάζετε, μήπως, την επέκταση του μέτρου και σε άλλα νησιά; Τι προσδοκάτε ότι θα αλλάξει στη νησιωτική πραγματικότητα και την οικονομία; Και, επίσης, επιτρέψετε μου να αναφέρω κι αυτό, γιατί είναι πολύ σημαντικό για εμάς, για όλη την περιοχή και για όλη την Ελλάδα. Αναφέρατε στην ομιλία σας χθες πως η ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου Πάτρα – Πύργος είναι στις άμεσες προτεραιότητές σας. Η μείωση του κόστους των διοδίων, η κατάληξη του σιδηροδρόμου στο λιμάνι της Πάτρας, που αποτελούν απαραίτητες συνθήκες για την ανάπτυξη του δυτικού άξονα της χώρας, είναι επίσης στις προτεραιότητές σας; Σας ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θέσατε πολλά ερωτήματα μαζί, αλλά θα προσπαθήσω να τα απαντήσω. Να τα πιάσουμε ένα – ένα. Το πρώτο είναι το μεταφορικό ισοδύναμο. Το μεταφορικό ισοδύναμο εφαρμόστηκε ήδη πιλοτικά για 49 νησιά από 01/07/2018 και από 01/01/2019 θα εφαρμοστεί για όλα τα νησιά της χώρας μας, πλην της Κρήτης, όπως επίσης, της Εύβοιας και της Λευκάδας, που, εν πάση περιπτώσει υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης και οδικώς. Άρα, λοιπόν, από 01/01/2019, ένα εμβληματικό, κατά την άποψή μου, μέτρο, που όλοι οι νησιώτες το διεκδικούσαν με αγώνες για χρόνια γίνεται πράξη. Και γίνεται πράξη και για το Ιόνιο. Γιατί όλα τα προηγούμενα χρόνια μιλούσαμε για νησιωτικότητα και για εξαιρέσεις του ΦΠΑ που αφορούσαν, κυρίως, τα νησιά του Αιγαίου, δεν αφορούσαν τα νησιά του Ιονίου. Τώρα, το μεταφορικό ισοδύναμο αφορά όλα τα νησιά της χώρας και τα νησιά του Ιονίου. Πρέπει να σας πω ότι η εφαρμογή του μέτρου αυτού θα έχει πολύ σημαντικά και ευεργετικά αποτελέσματα, όχι μόνο για τους συμπολίτες μας, οι οποίοι θα καλύπτουν ένα σημαντικό μέρος του κόστους της μετακίνησής τους, αλλά θα έχει και ευεργετικές συνέπειες με τη δραστική μείωση των τιμών, τουλάχιστον, των βασικών αγαθών. Διότι, οι επιχειρηματίες θα λαμβάνουν ως επιστροφή σχεδόν το 100% του μεταφορικού κόστους. Είναι μια πολύ θετική εξέλιξη αυτή και η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Ήδη, από τον Ιούλιο που ξεκίνησε αυτή η εφαρμογή του μέτρου, αν δεν κάνω λάθος, έχουν πάρει κωδικό περίπου 25.000 νησιώτες και έχουμε ήδη 11.000 ταξίδια που έχουν επιχορηγηθεί με βάση το μεταφορικό ισοδύναμο. Και, βεβαίως, αν δεν κάνω λάθος, τώρα ανοίγει και η ηλεκτρονική πλατφόρμα που αφορά τις επιχειρήσεις. 

Το δεύτερο σκέλος του ερωτήματός σας ήταν για τον αυτοκινητόδρομο Πάτρα – Πύργος, ο οποίος είναι λίγο σαν το γεφύρι της Άρτας. Με την έννοια ότι δεν εξαιρέθηκε από τη σύμβαση παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού το 2013. Έχουν γίνει οκτώ διαφορετικές εργολαβίες, δημοπρατήσεις. Βρισκόμαστε στη διαδικασία του προσυμβατικού ελέγχου και εξ όσων γνωρίζω, επιτρέψτε μου εάν κάνω λάθος, αλλά η πληροφόρηση που έχω είναι ότι τον Σεπτέμβριο θα πάνε και οι οκτώ εργολαβίες για έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Οπότε, πιστεύω ότι θα είμαστε εντός στόχου,  εκτός εξαιρετικού απροόπτου, ώστε εντός του 2018, δηλαδή μέχρι τέλους του έτους να αρχίσει η υλοποίηση του έργου. 

Σε σχέση με τη έλευση του σιδηροδρόμου να σας απαντήσω ότι είναι ένα έργο το οποίο το έχουμε εξαγγείλει, έχουμε δεσμεύσει τους πόρους, θα υπάρχει και η σχετική προβλεπόμενη  υπογειοποίηση στην περιοχή από τον Άγιο Διονύσιο έως τον Άγιο Ανδρέα και ο στόχος είναι, αν δεν κάνω λάθος, μέχρι το 2023 να έχει φτάσει ο σιδηρόδρομος στο λιμάνι της Πάτρας.  

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΟΥ ΕΛΕΝΑ (ΗΠΕΙΡΟΣ TV): Μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, γιατί ρώτησαν πολλά για τη Συμφωνία των Πρεσπών, εμείς που καταγόμαστε από τα Γιάννενα και την Ήπειρο, θα σας βάλω ένα άλλο ερώτημα. Η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει συμφωνία και με την Αλβανία για να λυθούν εκκρεμότητες ετών. Για την Ελλάδα, Τσάμικο ζήτημα έχει διατυπωθεί από κυβερνητικά χείλη ότι δεν υφίσταται, όμως στη γείτονα χώρα δεν λείπουν και οι ακραίες φωνές. Πού βρίσκονται, σήμερα, αυτές οι συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών, κ. Πρόεδρε, και υπάρχει σαφής χρονικός ορίζοντας για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων;  

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Οι διαπραγματεύσεις γίνονται σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών. Είναι δύσκολα θέματα, αλλά είναι σε καλό επίπεδο, όμως, η πορεία των διαπραγματεύσεων. Είναι σαφές, ότι προκειμένου η Ελλάδα να στηρίξει το άνοιγμα κεφαλαίων στην ενταξιακή πορεία της γείτονος χώρας, πρέπει να υλοποιηθούν μία σειρά από δεσμεύσεις από τη γείτονα χώρα, με πολλές από αυτές τις δεσμεύσεις να είναι χρόνιες, από το 2009. Αναφέρομαι στις θαλάσσιες ζώνες από την πλευρά τους, στα σχολικά εγχειρίδια και στην αλλαγή τους και στην υπόθεση των ελληνικών κοιμητηρίων στην Αλβανία. Και, βεβαίως, πολύ κρίσιμο θέμα είναι το θέμα των μεταρρυθμίσεων σε σχέση με τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας. Από εκεί και πέρα, έχουν ακουστεί πολλά και πολλά από αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Μέσα στο πλαίσιο της συνεννόησης και της συμφωνίας, για παράδειγμα, είναι η συντήρηση των πυραμίδων που χαράσσουν τα σύνορά μας με τη γειτονική χώρα και κάποιοι είπαν ότι πάμε να κάνουμε νέα χάραξη συνόρων. Δεν ισχύουν αυτά που έχουν ακουστεί. Επίσης, κάποιοι επιμένουν να βάζουν από το παράθυρο θέμα Τσάμηδων. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Και, βεβαίως, θα έλεγα ότι καλό θα ήταν στα ζητήματα αυτά να υπάρχει περισσότερη σύνεση. Σε κρίσιμα εθνικά θέματα να υπάρχει πληροφόρηση, να υπάρχει συνεννόηση και να υπάρχει και εμπιστοσύνη. Η Ελλάδα κινείται με μια σαφή στρατηγική επίλυσης προβλημάτων. Όχι παραχωρήσεων στις βασικές εθνικές γραμμές, αλλά επίλυσης ζητημάτων, προκειμένου, επαναλαμβάνω, να μετατραπεί σε μία χώρα με ισχυρό και αυξημένο πρόσημο γεωπολιτικό στην περιοχή, ως η χώρα ηγέτιδα, που λύνει προβλήματα, που δεν είναι παράγοντας προβλημάτων, αλλά είναι παράγοντας λύσεων. Και να προσανατολιστεί, εντέλει, στο βασικό της θέμα που είναι τα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό. Εκεί όπου, πράγματι, πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας και, αν θέλετε, το βάρος στη διπλωματία μας το επόμενο διάστημα. Άρα, ας μην ανησυχούν οι συμπατριώτες μας εκεί. Δεν θα υπάρξει κανένα θέμα, σε σχέση με αυτά τα οποία αναφέρατε. 

ΓΙΟΥΡΜΕΤΑΚΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ (TRT): Καλησπέρα, κ. Πρόεδρε. Θα προσπαθήσω να μη σας κουράσω, γιατί έχουμε κουραστεί όλοι, είναι ένα τρίωρο.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι τίποτε άλλο, αλλά έφυγαν οι Υπουργοί, βλέπω έχουν αδειάσει οι καρέκλες.

ΓΙΟΥΡΜΕΤΑΚΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ (TRT): Θα αναφερθώ στον αγροτικό κόσμο για τον οποίο ακούσαμε, χθες, πάλι εξαγγελίες, λίγες βέβαια, αλλά ακούσαμε εξαγγελίες. Όσο ήσασταν στην αντιπολίτευση είχατε αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχέση με τον αγροτικό κόσμο. Ήταν, άλλωστε, η εποχή που υιοθετούσατε με μεγάλη ευκολία αιτήματα όλων των κλάδων και δημιουργούσατε προσδοκίες σε όλο το κοινωνικό σώμα. Με το που γίνατε κυβέρνηση, όμως, για όσα άλλαξαν στη ζωή των αγροτών, για να μείνουμε σε αυτόν τον χώρο, επικαλεστήκατε τις συμφωνίες με τους δανειστές και την αδυναμία σας να ξεπεράσετε πράγματα που προέβλεπαν αυτές οι συμφωνίες. Έτσι ήρθαν μεγάλες εισφορές, υψηλή φορολογία και, κυρίως, πλειστηριασμοί που αν ζούσατε τώρα στην ελληνική επαρχία θα αντιλαμβανόσασταν ότι αφορά πολύ μεγάλο αριθμό ελευθέρων επαγγελματιών, πολιτών, αλλά και αγροτών. Βγαίνουν αγροτεμάχια αξίας 5.000 και 10.000 ευρώ για χρέη στις τράπεζες. Το ερώτημα που θέλω να σας κάνω είναι, αν νιώθετε ότι ανταποκριθήκατε στις προσδοκίες που δημιουργήσατε με τις υποσχέσεις που δώσατε πριν γίνετε κυβέρνηση και, υπό αυτό το πρίσμα, εάν νιώθετε ότι σας βαρύνει αυτό το γεγονός στην αποδοχή των εξαγγελιών, που κάνατε χθες, από το κοινωνικό σώμα.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το τελευταίο σκέλος του ερωτήματός σας δεν το κατάλαβα, διότι την αποδοχή θα τη δούμε στην πορεία.

ΓΙΟΥΡΜΕΤΑΚΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ (TRT): Εάν σκιάζει, εν πάση περιπτώσει, τη σχέση σας με το κοινωνικό σώμα το γεγονός ότι οι προηγούμενες εξαγγελίες δεν υλοποιήθηκαν.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εσείς τώρα αναφέρεστε στις εξαγγελίες που έγιναν την περίοδο που ήμασταν στην αντιπολίτευση. Και δεν το κάνετε μόνο εσείς, το κάνει και μια σειρά άλλων συναδέλφων σας. Ξεχνάτε ότι μεσολάβησε και ένα διάστημα εξάμηνο, όπου υπήρξε μια πολύ σκληρή μάχη, που κάποιοι μας κατηγορούν ότι, προκειμένου να τη δώσουμε -και τη δώσαμε- φτάσαμε τα πράγματα στα άκρα. Δεν θα σχολιάσω, όμως, αυτό. Θα σας απαντήσω επί της ουσίας για τον αγροτικό κόσμο και για την πολιτική μας στον αγροτικό χώρο.

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι τα προβλήματα είναι πολλά, δυσεπίλυτα. Υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες στον αγροτικό χώρο. Αλλά, επιτρέψτε μου να σας πω, ότι δεν είναι η εικόνα σήμερα στον αγροτικό χώρο αυτή που είχαμε μέχρι το 2014, που είχαμε μια τάση ερήμωσης της περιφέρειας, της επαρχίας και των αγροτικών περιοχών. Εμείς καταφέραμε να εξορθολογήσουμε τις πληρωμές. Οι αγρότες γνωρίζουν ότι πληρώνονται στην ώρα τους τις αποζημιώσεις, τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις. Μάλιστα, την προηγούμενη χρονιά πληρώσαμε και χρέη που ήταν από το 2008 απλήρωτα. Αυτό έχει δημιουργήσει, βεβαίως, μια αίσθηση εξορθολογισμού και δυνατότητα ρευστότητας στον αγροτικό κόσμο. Επίσης, με το φορολογικό, το οποίο φέραμε, θεσπίσαμε το αφορολόγητο, τόσο σε ό,τι αφορά τις επιδοτήσεις 1ου πυλώνα στο σύνολο, επιδοτήσεις 2ου πυλώνα στα 12.000 ευρώ, αλλά και αφορολόγητο στους αγρότες, σε σχέση με τα εισοδήματά τους, αντίστοιχο με αυτό που ισχύει για όλους τους υπόλοιπους πολίτες. Το οποίο, σε σχέση με αυτό που δηλώνει ο αγροτικός κόσμος, δημιούργησε δυνατότητες φορολογικής ελάφρυνσης. Ήταν η μόνη κοινωνική κατηγορία, που αυτά τα τρία χρόνια, είδε μεγάλες ελαφρύνσεις στη φορολογία. Μεγάλες ελαφρύνσεις. Διότι το 88% των αγροτών δήλωνε τέτοιο εισόδημα που είχε αφορολόγητο. Θεσπίσαμε τη λεγόμενη εθνική σύνταξη στα 384 ευρώ, ως βάση υπολογισμού, που θα δώσει τη δυνατότητα στον αγροτικό κόσμο να πάρει μια σύνταξη της προκοπής, όταν θα βγει στη σύνταξη.

Άρα, δεν θα συμφωνήσω μαζί σας καθόλου, στο ότι υπάρχει απόσταση, υπάρχει κενό και το οποίο φαίνεται από τις αντιδράσεις. Θυμάστε τις αγροτικές κινητοποιήσεις του 2015 τον χειμώνα, 2016 και θυμηθείτε τι έγινε και πέρυσι. Υπάρχει, λοιπόν, μία σταδιακή τάση ελάφρυνσης και ενίσχυσης του αγροτικού εισοδήματος. Επίσης, να μιλήσω για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, όπου με ενέργειες στοχευμένες δίνεται η δυνατότητα να μπουν αγρότες με 120 δόσεις, που είχαν τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας, εξαιτίας του ξεπουλήματος της Αγροτικής, που υποθήκευσε τις γαίες τους.

Άρα, λοιπόν, τα τρία αυτά χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Αλλά μένουν και πρέπει να γίνουν και άλλα πολλά. Γι αυτό κι εμείς χθες εξαγγείλαμε, για παράδειγμα, ένα θετικό κίνητρο για τους συνεταιρισμένους αγρότες. Δηλαδή, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όσους είναι συνεταιρισμένοι αγρότες ή για τους συνεταιρισμούς και για  τις ΚΟΙΝΣΕΠ. Και, βεβαίως, το επόμενο διάστημα πρέπει να γίνουν και άλλες προσπάθειες, τις οποίες θα επιχειρήσουμε με σχέδιο και επιμονή. Διότι, πράγματι, ο αγροτικός κόσμος πρέπει να ενισχυθεί. Είναι εθνικός στόχος να μείνουν οι αγρότες στα χωράφια τους και να τα καλλιεργούν, είναι εθνικός στόχος να ενισχύσουμε την παραγωγή. Αυτό, βεβαίως, προϋποθέτει και ένα συνολικότερο μοντέλο ανασυγκρότησης της παραγωγής. Ένα ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο. Το έχουμε και σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε το επόμενο διάστημα.

Και σας ευχαριστώ πολύ για την υπομονή σας και όλους αυτούς που έμειναν μέχρι τώρα να μας ακούσουν.

Να είστε καλά.