Η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει εντυπωσιακή πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις του ενεργειακού τομέα. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές καλλιεργούν το κατάλληλο έδαφος για την προσέλκυση επενδύσεων και για το μετασχηματισμό του ενεργειακού συστήματος, διασφαλίζοντας βιώσιμες συνθήκες για το περιβάλλον και την ελληνική κοινωνία.
Οι διαπιστώσεις αυτές εμπεριέχονται στην Έκθεση που κατήρτισε o Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ), μετά την ολοκλήρωση της περιοδικής προβλεπόμενης σε βάθος εξέτασης της ελληνικής αγοράς ενέργειας (In Depth Review of Energy Policies Greece-IDR), τον περασμένο Απρίλιο. Επί της ουσίας, ο ΔΟΕ δίνει με τη συγκεκριμένη Έκθεση ψήφο εμπιστοσύνης στον ενεργειακό μετασχηματισμό της Ελλάδας. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι ο ΔΟΕ, όπως αποτυπώνεται και στην Έκθεση, συγχαίρει την ελληνική πολιτεία «για το ολοκληρωμένο και εντυπωσιακό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που υλοποιεί» σε όλους τους τομείς της ενεργειακής αγοράς, καθώς και για την επίτευξη των στόχων για τη μείωση των εκπομπών ρύπων και την εξοικονόμηση ενέργειας, χαιρετίζοντας τις προσπάθειες της να προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις αυτές μέσα σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.
Η Έκθεση παρουσιάσθηκε επίσημα σήμερα από τον Εκτελεστικό Διευθυντή του ΔΟΕ Dr Fatih Birol, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, παρουσία του Υπουργού, Γιώργου Σταθάκη και του Γενικού Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Μιχάλη Βερροιόπουλο. Η τελευταία Έκθεση του ΔΟΕ για την Ελλάδα είχε γίνει το 2011.
Στην ομιλία του ο Υπουργός υπογράμμισε ότι «είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στην ολοκλήρωση των στρατηγικών στόχων μας, με την οικονομία να βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης, όπως, επίσης, και στον μετασχηματισμό του ενεργειακού τομέα, που συνιστά βασική προτεραιότητα μας. Η χώρα μας θα συνεχίσει να εφαρμόζει ένα μακροπρόθεσμο πλαίσιο ενεργειακής στρατηγικής, που εστιάζει στη μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων, την αυξανόμενη χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και τα μέτρα Ενεργειακής Απόδοσης, στην ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού, στην παραγωγή ενέργειας από ενδογενείς πηγές και γενικά στην εκπλήρωση των διεθνών και ευρωπαϊκών δεσμεύσεων για την Ενέργεια και την Κλιματική Αλλαγή. Κατά συνέπεια, είναι αποφασιστικής σημασίας ο σχεδιασμός του ενεργειακού Οδικού μας Χάρτη, βασισμένου σε ειδικές παραμέτρους όπως η κοινωνική συναίνεση, η περιβαλλοντική ευαισθησία και οι αναπτυξιακές προοπτικές».
Ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι έχει καθιερωθεί ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για τη διασφάλιση του ανταγωνισμού για όλες τις τεχνολογίες ΑΠΕ, προωθείται ο σχεδιασμός για καθαρή ενέργεια στο μη διασυνδεδεμένο σύστημα, τα νησιά, που είναι μάλιστα κοινή πρωτοβουλία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, για όλα τα ενεργειακά νησιά της Ευρώπης, θα επεκταθεί η χρήση όλων των ΑΠΕ και σε τομείς εκτός της παραγωγής ηλεκτρισμού, το μοντέλο-στόχος για τον ηλεκτρισμό θα εφαρμοσθεί από το 2018 και ολοκληρώνεται από 1/1/2018 η απελευθέρωση και στη λιανική αγορά φυσικού αερίου.
Στον τομέα της ασφάλειας εφοδιασμού και της διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας, η Ελλάδα προωθεί μεγάλα έργα διασυνδέσεων, ελληνικού και διεθνούς ενδιαφέροντος. Η χώρα μας μπορεί να αναδειχθεί σε διαμετακομιστικό κόμβο φυσικού αερίου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, διαδραματίζοντας ταυτόχρονα πρωταγωνιστικό ρόλο για την υιοθέτηση ένα κοινού ρυθμιστικού πλαισίου από όλες τις εμπλεκόμενες χώρες, για τη λειτουργία του συγκεκριμένου κόμβου.
Σε ό,τι αγορά την ενεργειακή απόδοση, το ΥΠΕΝ εφαρμόζει ένα σημαντικό αριθμό πολιτικών μέσω της εναρμόνισης στην εθνική νομοθεσία των απαιτήσεων που ορίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το 2017 καθιερώθηκαν τα «Υποχρεωτικά Σχήματα Ενεργειακής Απόδοσης» και μια πολιτική ενεργειακών λογιστικών ελέγχων, τα οποία θα παράσχουν σημαντική ενημέρωση στους επενδυτές και θα βοηθήσουν στο σχεδιασμό μελλοντικών μέτρων πολιτικής για την ενεργειακή απόδοση. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η ενεργειακή εξοικονόμηση στο κτιριακό απόθεμα της χώρας.
Είναι επίσης σημαντικό οι καταναλωτές, οι οποίοι είναι στο επίκεντρο της διαδικασίας ενεργειακής μετάβασης, να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στην αγορά. Οι νέες τεχνολογίες μπορούν να τους βοηθήσουν ώστε να χρησιμοποιούν αποτελεσματικά την ενέργεια ή και να την πουλούν στο δίκτυο.
Στο χαιρετισμό του ο κ. Βερροιόπουλος αναφέρθηκε στους στόχους της εθνικής ενεργειακής πολιτικής. Όπως είπε, προτεραιότητα μας είναι η ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης με την ταυτόχρονη μείωση του ενεργειακού κόστους και των τιμών για τους καταναλωτές. Επίσης, ειδική αναφορά έκανε στις δυνατότητες που αναδύονται από την επικείμενη θεσμοθέτηση των Ενεργειακών Κοινοτήτων, που συνδυάζουν την ενεργειακή μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας μαζί με την ενδυνάμωση της κοινωνικής συμμετοχής. «Είμαστε προσηλωμένοι στη συνέχιση του επιτυχημένου μοντέλου δίκαιης ανάπτυξης που έχουμε υιοθετήσει με διττό στόχο: την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης με περιβαλλοντικούς όρους και την ενσωμάτωση της κοινωνίας των πολιτών στον τομέα της ενέργειας.
Ο Dr Birol τόνισε ότι η Ελλάδα έχει πετύχει σημαντικά επιτεύγματα στον τομέα της ενέργειας σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Η αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι πολύ σημαντική, υπερκαλύπτοντας ήδη τους στόχους της Ε.Ε. ενόψει του 2020. Το 2016, μάλιστα, παρουσίασε το δεύτερο μεγαλύτερο μερίδιο ανάμεσα στις χώρες-μέλη του ΔΟΕ.