Αγαπητέ Περιφερειάρχη, αγαπητέ Δήμαρχε, Σεβασμιώτατοι, φίλες και φίλοι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Φίλες και φίλοι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων, πολίτες της Πελοποννήσου, δημότες της Τρίπολης, είναι μεγάλη χαρά μου να βρίσκομαι σήμερα εδώ για άλλη μία φορά ενώπιόν σας. Είναι μεγάλη χαρά μου να βρίσκομαι στην Τρίπολη, στην Πελοπόννησο και είναι δύο φορές μεγάλη χαρά μου, γιατί βλέπω κάτι που δεν μπορούσα να φανταστώ, μία εκπληκτική συμμετοχή των πολιτών, των δημοτών σε έναν θεσμό, που ειλικρινά, αν και είμαι φύσει και θέσει αισιόδοξος, φύσει και θέσει με τον Γκράμσι, όπως είπες, κύριε Περιφερειάρχη και με αισιοδοξία της βούλησης, «η απαισιοδοξία της σκέψης, αλλά η αισιοδοξία της βούλησης» όπως έλεγε ο μεγάλος αυτός διανοούμενος. Παρ’ όλα αυτά δεν μπορούσα να σκεφτώ, να φανταστώ ότι θα είχε τόσο μεγάλο ενδιαφέρον και τόση μεγάλη συμμετοχή και τόση μεγάλη επιτυχία αυτός ο θεσμός, γιατί πρέπει να μείνει θεσμός.
Ένας θεσμός που εισαγάγει την κουλτούρα του διαλόγου, της συνεννόησης, της σύνθεσης αλλά και μία αντίστροφη λογική από αυτήν που είχαν συνηθίσει μέχρι σήμερα οι κυβερνήσεις, να σχεδιάζουν την επόμενη ημέρα – σχεδιάζουν, τώρα τρόπος του λέγειν, αλλά εν πάση περιπτώσει ας το δεχτούμε– να σχεδιάζουν την επόμενη μέρα από τα πάνω. Από το κέντρο προς την περιφέρεια και όχι από τα πάνω. Από την περιφέρεια, ώστε να συγκροτηθεί αυτός ο σχεδιασμός σαν ένα πάζλ που τα κομμάτια του αρχίζουν να ταιριάζουν από τις περιφέρειες και να συγκροτηθεί μία συνολική εικόνα που θα αποτελεί τον κοινό μας σχεδιασμό. Διότι όπως πολύ σωστά ειπώθηκε και από τον Δήμαρχο και από τον Περιφερειάρχη, δεν υπάρχει εμείς και εσείς. Άκουσα κάτι για δύο διαφορετικούς πολιτικούς κόσμους, πολλούς διαφορετικούς πολιτικούς κόσμους, αλλά μία πραγματικότητα και ένα κοινό μέτωπο, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και πρέπει μαζί να τα λύσουμε. Και σε αυτά τα συνέδρια στην πραγματικότητα συγκροτείται το σχέδιό μας για την επόμενη ημέρα. Για την μεταμνημονιακή Ελλάδα που πλησιάζει μετά το οριστικό τέλος των προγραμμάτων, τον επόμενο Αύγουστο, και οφείλουμε αυτή την ημέρα να τη σχεδιάσουμε σε στέρεες βάσεις, ώστε τα βήματά μας, η περπατησιά μας να είναι σταθερή.
Θέλω, λοιπόν, να πω ότι αυτό ουσιαστικά είναι το αντικείμενο του Συνεδρίου η ανάπτυξη, η πρόοδος, το αύριο. Ένα αύριο που όλοι ξέρουμε πολύ καλά, ότι δεν πρόκειται να έρθει από μόνο του και ούτε κανείς πρόκειται να μας το χαρίσει. Μόνο με τη δουλειά, τη σύνεση, τη συναίνεση, την ενότητα, τη συλλογικότητα και την αλληλεγγύη μπορούμε αυτό το αύριο να το διεκδικήσουμε. Κι έχω πλήρη συνείδηση, ότι αυτή δεν είναι μία καθόλου εύκολη υπόθεση. Μάθαμε όλοι, μέσα από τις καθημερινές μάχες, μέσα στις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης τόσα χρόνια, μέσα από νίκες αλλά και από ήττες, μέσα από λάθη και παραλείψεις, ότι ο δρόμος που ενώνει τις επιθυμίες μας με την υλοποίησή τους, είναι ένας και μοναδικός: Ο δρόμος της δουλειάς και της αρετής, της αρετής και της δουλειάς.
Και αναφέρομαι, φίλες και φίλοι, στην αρετή, σ’ αυτή την σπουδαία έννοια των αρχαίων Ελλήνων, γιατί η αρετή δεν είναι μόνον ηθική επιλογή, επιταγή ζωής, προϋπόθεση πολιτισμού, οξυγόνο για μία κοινωνία ευνομούμενη. Αλλά είναι και στοιχείο της οικονομίας, στοιχείο της ανάπτυξης, της βελτίωσης των υλικών όρων της ζωής του καθενός και της καθεμιάς μας. Και η άρνησή της, η υποτίμησή της τόσο σε επίπεδο θεσμών, όσο και σε επίπεδο πρακτικών, από μια πολυάριθμη ελίτ, είναι μία από τις βασικές αιτίες που μας οδήγησαν στην τραγωδία της κρίσης. Η διαπλοκή, η διαφθορά, η περιφρόνηση του κοινού καλού εν ονόματι μιας αντικοινωνικής ιδιοτέλειας, βρίσκονται τελικά πίσω από όλα όσα μάς έκαναν τα προηγούμενα χρόνια να υποφέρουμε. Από τα μνημόνια και από όσα δεινά αυτά έχουν επιφέρει στον τόπο.
Γιατί, νομίζω, είναι πια σε όλους μας καθαρό: Ότι, όταν σε κάποια μεγάλα συμφέροντα, που διαπλέκονται με τμήματα του πολιτικού κατεστημένου και μιας κακομαθημένης ελίτ, δίνεται χώρος για να απομυζούν τα δημόσια έσοδα, και να κερδοσκοπούν σε όλες τις σφαίρες της κοινωνικής ζωής, ακόμα και με την Υγεία του ελληνικού λαού, με το φάρμακο, τότε, δεν έχουμε να κάνουμε με μία κομματική σκευωρία, με μία πολιτική ρεβάνς ή με μία προσωπική εκδίκηση. Έχουμε να κάνουμε με ένα καρκίνωμα που, αν δεν ξεριζωθεί ριζικά, θα μολύνει την κοινωνία και θα στέκεται εμπόδιο σε κάθε βήμα μας προς την ανάπτυξη.
Ας είναι, λοιπόν, σαφές σε όλους και σε όλες και προς όλες τις κατευθύνσεις: Η δική μου κυβέρνηση, η δική μας κυβέρνηση δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση και για κανένα λόγο, να συμβιβαστεί με οποιαδήποτε παρέκκλιση από την ηθική. Την ηθική εκείνη, όχι γενικά και αόριστα, αλλά αυτήν την αξία που ορίζει ότι πάνω απ’ όλα είναι το συμφέρον του λαού και της χώρας, πάνω απ’ όλα είναι το δημόσιο συμφέρον. Γι’ αυτό και σε ό,τι μας αφορά, δεν πρόκειται ποτέ, σε καμία περίπτωση και για κανέναν λόγο, να συμβιβαστούμε με την ταύτιση του ηθικού με το νόμιμο. Γιατί για εμάς ό,τι γίνεται νόμιμα, δεν είναι αυτομάτως και εγγεγραμμένο στις δικές μας αξίες, στη δική μας ηθική. Κι ας μοιάζει για κάποιους άδικο, άλλοι να έχουν την ευθιξία και να παραιτούνται για 23 χιλιάρικα και άλλοι να κάνουν τον «Κινέζο» για 23 δισεκατομμύρια, γιατί τόσο κόστισε το πάρτι του φαρμάκου στην δημόσια Υγεία. Τόσο κόστισε στον ελληνικό λαό. Άλλοι να παραιτούνται και άλλοι να λένε «όχι, δεν πρόκειται να αναλάβουμε καμία ευθύνη».
Ας είναι όμως, αυτή η διαφορά, διαφορά ηθικών κωδίκων. Διότι αυτή η διαφορά καταδεικνύει στη πράξη, ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Γι’ αυτό και ορθώς, θα έλεγα, δεν είναι ίδια και τα κριτήρια με τα οποία μας κρίνει ο ελληνικός λαός.
Φίλες και φίλοι, θα ήθελα, λοιπόν, με κάθε αίσθημα ευθύνης πολιτικής, να απευθυνθώ ενώπιον σας, ενώπιον ενός πολυπληθούς ακροατηρίου που μας εκπλήσσει θετικά σήμερα, εδώ στην Τρίπολη, να απευθυνθώ και να σας πω, ότι έχω τη βεβαιότητα πως περνάμε οριστικά τη μεθόριο από την οικονομική και κοινωνική αιμορραγία, στη βιώσιμη ανάπτυξη, στην εύρωστη διαδικασία προόδου. Αυτό είναι πια φανερό, όχι μόνο στους διεθνείς επενδυτές, στους οίκους αξιολόγησης και στις απαιτητικές και συχνά ανάλγητες αγορές, αλλά είναι φανερό και σε όλες τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου.
Το ΑΕΠ, το τρίτο τρίμηνο του 2017 αυξήθηκε κατά 1,3% σε ετήσια βάση. Αυτό πάει να πει, ότι συμπληρώθηκαν τρία συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης. Ενώ για το σύνολο του έτους, του προηγούμενου έτους, προβλέπεται τελικά το αποτέλεσμα της ανάπτυξης μεταξύ 1,6% και 1,8%, η μεγαλύτερη από το 2008, τότε που ξεκίνησε η κρίση.
Βεβαίως, η ανεργία παραμένει υψηλή, αλλά καταγράφηκε τον περασμένο Νοέμβριο στο 20,9%. Την ίδια χρονιά, το 2017, δημιουργήθηκαν, μέχρι το Νοέμβριο, 143.000 θέσεις απασχόλησης, που είναι ο μεγαλύτερος αριθμός σε ετήσια βάση από το 2001.
Οι εξαγωγές το 2017 ανήλθαν σε 28,8 δις ευρώ, από 25,4 το 2016, καταγράφοντας μία άνοδο 13,2%. Ενώ η έξοδος στις αγορές, σε δύο συνεχόμενες απόπειρες, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.
Όλα αυτά και άλλα πολλά θετικά στοιχεία, σημαίνουν τι; Σημαίνουν ότι ήρθα σήμερα, εδώ, να σας αναγγείλω ένα success story; Όχι. Μακριά από μας κι από μένα προσωπικά μια τέτοια οπτική. Έχουμε πολλές πληγές να θεραπεύσουμε ακόμα, πολλή δουλειά να κάνουμε, για να μπορέσουμε κάποια στιγμή να κοιτάξουμε πίσω μας και να πούμε ότι τα καταφέραμε.
Αλλά: Κι αυτό το αλλά, δεν έχει να κάνει παρά μόνο για την έγνοια που πρέπει να έχουμε όσοι έχουμε θέση ευθύνης για τη χώρα και για τους Έλληνες. Αλλά, λοιπόν, δεν μπορούμε και να μην κατανοούμε τη σημασία όσων μέχρι σήμερα έχει πετύχει, όχι αυτή η κυβέρνηση, αλλά ο ελληνικός λαός. Με τις δικές του θυσίες, με πολλές θυσίες. Και να μην στεκόμαστε αποφασιστικά απέναντι στους μηδενιστές των πάντων και στους προπαγανδιστές της περίφημης θεωρίας της Ψωροκώσταινας. Δεν μπορούμε, παρά, να καταγγείλουμε την εκστρατεία μηδενισμού απ’ όπου κι αν αυτή εξυφαίνεται. Και που πίσω της βρίσκονται, βεβαίως, δυνάμεις του παλιού, κύκλοι της ελίτ που μας χρεοκόπησε, κυκλώματα που αισθάνονται ότι τους χαλάσανε οι δουλειές.
Ας είναι όμως όλοι βέβαιοι, φίλες και φίλοι και αυτό θέλω να είναι το μήνυμα που θέλω να περάσω εισαγωγικά σε αυτό το πολυπληθές ακροατήριο, πριν μπω στα προβλήματα της περιφέρειας Πελοποννήσου, ας είναι όλοι βέβαιοι, ότι έχουμε την αισιοδοξία της βούλησης, κύριε Περιφερειάρχα, για να μη γυρίσει πίσω η Ελλάδα και δεν θα γυρίσει. Δεν θα γυρίσει ποτέ ξανά σε καθεστώς Ζήμενς, Νοβάρτις, θαλασσοδανείων και σκανδάλων. Δεν θα γυρίσουμε ποτέ εκεί πίσω.
Φίλες και φίλοι,
όπως συμβαίνει και σε άλλες περιφέρειες της χώρας, η ανασυγκρότηση της παραγωγικής δραστηριότητας στην Πελοπόννησο δεν αφορά μόνο τα νέα έργα και τις νέες επενδύσεις. Αφορά εξίσου θα έλεγα και την διόρθωση των λαθών, την αντιμετώπιση αδιεξόδων σε κρίσιμους τομείς, την αποκατάσταση υποδομών και δραστηριοτήτων που έχουν εγκαταλειφθεί. Η πορεία προς την κρίση ήταν, σε μεγάλο βαθμό, μία πορεία που χαρακτηρίζονταν και από τον ελλιπή σχεδιασμό, την σπατάλη πόρων και την αδυναμία υποστήριξης προφανών αναπτυξιακών επιλογών. Η ανασυγκρότηση λοιπόν θα στηριχθεί σε δυναμικές που είναι, ήδη, ορατές σε πολλούς τομείς της οικονομίας. Αλλά πρέπει να συνεχίσουμε να καταπολεμούμε τις ελλείψεις, τις σπατάλες και τις αδυναμίες.
Θέλω να ξεκινήσω, λοιπόν, την αναφορά μου από τον Πρωτογενή Τομέα. Η κυβέρνησή μας προσπάθησε από την πρώτη στιγμή να στηρίξει την αγροτική παραγωγή και ιδιαίτερα τους μικρούς και μεσαίους αγρότες. Βασικοί μας στόχοι είναι η βιωσιμότητα του πρωτογενούς τομέα. Η διαφάνεια και η συνέπεια στην καταβολή των ενισχύσεων που για πρώτη φορά αποκαταστάθηκε. Η εξωστρέφεια, επίσης, η ανάπτυξη. Η ανάπτυξη τεχνολογικά και περιβαλλοντικά προηγμένων τεχνολογιών και η εξάλειψη των κακών πρακτικών. Θεωρούμε, ότι σε αυτά τα τρία χρόνια καταφέραμε να δώσουμε ένα πρώτο δείγμα γραφής, ένα σαφές δείγμα προθέσεων και πράξεων για τη βιωσιμότητα του πρωτογενούς τομέα. Κι αυτό, πιστεύω ότι έχει γίνει αντιληπτό στον αγροτικό κόσμο. Η μεγάλη πρόκληση του πρωτογενούς τομέα έχει σχέση με την προετοιμασία για την ενισχυμένη και ανταγωνιστική παρουσία μας στις διεθνείς αγορές και σε αυτή έχει μεγάλη συμβολή, θα έλεγα, η δική σας Περιφέρεια, η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Με τον ιδιαίτερο δυναμισμό που παρουσιάζει, μέσα από ένα ευρύ φάσμα φυτικής και ζωικής παραγωγής, που σε πολλά προϊόντα αποτελεί σημαντικό ποσοστό της συνολικής παραγωγής της χώρας. Στη φυτική και ζωική παραγωγή, στην αλιεία, στη μελισσοκομία και σε άλλους όμως τομείς.
Στο Μητρώο Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης, το λεγόμενο ΠΟΠ, είναι καταχωρημένα πολλά προϊόντα που παράγονται αποκλειστικά εδώ στην περιφέρεια. Ενώ δραστήριος είναι και ο τομέας των βιολογικών προϊόντων που χρειάζεται περισσότερη ενίσχυση στα επόμενα Προγράμματα Περιφερειακής Ανάπτυξης, αλλά και προστασία από κακές και αδιαφανείς πρακτικές. Στην ενίσχυση της εξωστρέφειας μπορούν να αξιοποιηθούν τα προγράμματα του ΕΣΠΑ που προβλέπουν ειδική ενίσχυση του εξαγωγικού προσανατολισμού, ενώ προωθείται η διαμόρφωση ενός ενιαίου σήματος για τα ελληνικά προϊόντα αγροδιατροφής. Κίνηση, η οποία θα είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα της περιφέρειας.
Για την στήριξη του αγροτικού χώρου εκχωρήθηκαν συνολικά στις Περιφέρειες της χώρας αρμοδιότητες διαχείρισης, για ένα σύνολο αναπτυξιακών παρεμβάσεων, οι οποίες θα συνεργούν και θα συμπληρώνουν τις εθνικές στρατηγικές που καλύπτουν περίπου το 37% των πόρων του ΠΑΑ 2014-2020. Στα πλαίσια αυτά έχουν ενταχθεί και υλοποιούνται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου έργα και επενδύσεις προϋπολογισμού 235 εκατ. ευρώ, που με τη προσθήκη των 118 εκατ. του LEADER και των μικρών δημόσιων έργων φτάνουμε στα 353 εκατ. Ειδικότερα σε ότι αφορά το στρατηγικής σημασίας ζήτημα των εγγειοβελτιωτικών έργων, έχουν καταγραφεί οι ανάγκες της Περιφέρειας και ολοκληρώνεται η διαδικασία ιεράρχησής τους. Έχουν κατατεθεί προτάσεις για 22 έργα, που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2014-2020. Στον κατάλογο αυτών των έργων, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται η κατασκευή του φράγματος Φιλιατρινού Μεσσηνίας, η κατασκευή του φράγματος Ασωπού Κορινθίας, η οριστική μελέτη των δικτύων αξιοποίησης του ταμιευτήρα Τάκας Αρκαδίας, καθώς και η κατασκευή των έργων μεταφοράς και διανομής νερού άρδευσης από τα δίκτυα Ανάβαλου στους Δήμους Ασκληπιείου, Επιδαύρου, Ερμιονίδος και σε άλλους Δήμους της Αργολίδας. Χαρακτηριστικό είναι και το μεγάλο ενδιαφέρον που παρουσιάζεται στον τομέα της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων στην Πελοπόννησο. Οι αιτήσεις της Περιφέρειας στο Νέο Αναπτυξιακό Νόμο αφορούν κατά 44% την αγροδιατροφή, με 29 προτάσεις με συνολικό προϋπολογισμό 36,5 εκατομμύρια, επιβεβαιώνοντας μια σημαντική δυναμική στον τομέα αυτό.
Να περάσω τώρα στον δευτερογενή τομέα: Με τον Νέο Αναπτυξιακό Νόμο που ψήφισε και εφαρμόζει αυτή η κυβέρνηση, δίνουμε έμφαση στην καινοτομία και την εξωστρέφεια καθώς και στις συνέργειες και δικτυώσεις των επιχειρήσεων.
Στην Πελοπόννησο, στον τομέα της βιομηχανίας, οι συνολικές υποβολές στο Νέο Αναπτυξιακό Νόμο μέχρι σήμερα ανέρχονται στις 10 με συνολικό ύψος 15,2 εκατ. ευρώ.
Στον τομέα της επιχειρηματικότητας, συνολικά 12,4 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε επιχειρήσεις της Πελοποννήσου από τις τέσσερις προσκλήσεις του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα – Επιχειρηματικότητα -Καινοτομία».
Η Περιφέρεια της Πελοποννήσου όμως δεν διαθέτει μονάχα το σημαντικό κεφάλαιο της αγροτικής γης, των ποιοτικών προϊόντων. Διαθέτει, φυσικά, μία εξαιρετική φυσική ομορφιά, που πρέπει να αξιοποιηθεί, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, διαθέτει ένα τεράστιο πολιτιστικό κεφάλαιο που πρέπει να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, προκειμένου η Περιφέρεια της Πελοποννήσου να γίνει ισχυρή και στον τομέα του Τουρισμού.
Υπάρχουν εδώ τρία μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς: Η Επίδαυρος, οι Μυκήνες και ο Μυστράς.
Και ακόμα υπάρχουν αναρίθμητοι τόποι που αξίζει πραγματικά να δει κανείς.
Όπως η Μονεμβασιά. Οι οικισμοί και οι πύργοι της Μάνης. Η Πύλος. Τα κάστρα της Μεθώνης και της Κορώνης. Το Ναύπλιο και το Άργος. ΟΙ πολυάριθμοι αρχαιολογικοί χώροι.
Είναι λοιπόν αυτονόητη η έμφαση και η σημασία που δίνουμε στην ανάδειξη και προστασία της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς και στην ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού, όπου η Περιφέρεια Πελοποννήσου μπορεί να παίξει κυρίαρχο ρόλο.
Υπάρχει επίσης ένα εξαιρετικό φυσικό τοπίο. Την προστασία του οποίου οφείλουμε να προσέξουμε ως κόρη οφθαλμών, σε κάθε είδους αναπτυξιακό σχεδιασμό. Διότι η ανάπτυξη, η απαραίτητη, αναγκαία ανάπτυξη πρέπει να είναι τέτοια, που να προστατεύει το φυσικό περιβάλλον.
Η δυναμική της τουριστικής ανάπτυξης στην Πελοπόννησο είναι ήδη ορατή.
Αυξάνονται με διψήφιους ρυθμούς οι αφίξεις στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, καθώς και ο ρόλος της κρουαζιέρας από τα λιμάνια του Ναυπλίου, της Πύλου και της Μονεμβασιάς.
Η ολοκλήρωση των μεγάλων οδικών αξόνων της Πελοποννήσου βοηθά σημαντικά την πρόσβαση Ελλήνων και ξένων επισκεπτών.
Για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας του τουρισμού, τον προηγούμενο μήνα δημοσιεύθηκε η πρόσκληση των 120 εκατ. ευρώ του ΕΣΠΑ για την ίδρυση νέων τουριστικών επιχειρήσεων.
Παράλληλα υλοποιήθηκε το προηγούμενο έτος, πρόγραμμα για την αναβάθμιση υπαρχουσών τουριστικών επιχειρήσεων.
Στην Πελοπόννησο, αξιολογήθηκαν θετικά 25 προσωρινοί δικαιούχοι οι οποίοι θα επιδοτηθούν με 1,54 εκατ. ευρώ.
Τα 6 επενδυτικά σχέδια έχουν ήδη ενταχθεί, ενώ προς ένταξη είναι ακόμη 19 σχέδια.
Επίσης, στον Αναπτυξιακό Νόμο, έχουν υποβληθεί από τουριστικές επιχειρήσεις της Πελοποννήσου 23 προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού περίπου 47,8 εκατ. ευρώ.
Υλοποιούνται επίσης δημόσια έργα που συμβάλουν στην τουριστική ανάπτυξη, μέσω του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Όπως η στερέωση και αποκατάσταση του φρουρίου Μπούρτζι στο Ναύπλιο, η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Μεσσήνης και η κατασκευή ανοιχτού θεάτρου στην Καλαμάτα.
Ιδιαίτερης σημασίας είναι το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης.
Έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της μελέτης του με 2,75 εκατ. ευρώ, από το Εθνικό Σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Αναγνωρίζοντας τη σημασία υλοποίησης του έργου, διασφαλίζουμε τη χρηματοδότηση της κατασκευής του Μουσείου από την ίδια χρηματοδοτική πηγή, ενώ είμαστε σε προχωρημένες συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για τη συνδρομή της στη χρηματοδότηση.
Για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, έναν ήδη καταξιωμένο και επιτυχημένο θεσμό: Η στήριξή του θα συνεχιστεί έμπρακτα από την κυβέρνηση, με συνέχιση της χρηματοδότησης του, για την επόμενη τριετία, με 1,2 εκ. ευρώ, από εθνικούς πόρους.
Και κάτι τελευταίο: Στην Τρίπολη, με συνεργασία του υπουργείου Υποδομών και του δήμου, δημιουργείται, ειπώθηκε πριν σε ένα από τα οκτώ αιτήματα –βέβαια 26 δήμοι, οκτώ αιτήματα, πάνω από 200 συνολικά, θα έχουμε μαλλί να ξάνουμε, θα πάρουμε στις αποσκευές μας πολλά- Μουσείο Εθνικής Αντίστασης και Μνήμης στα υπόγεια του Δικαστικού μεγάρου.
Εκεί από όπου οι κρατούμενοι της Αντίστασης οδηγούντο στο εκτελεστικό απόσπασμα.
Και όπου στους τοίχους διατηρούνται ακόμα τα μηνύματά τους.
Φίλες και φίλοι, είπα και προηγουμένως, ότι η αξιοποίηση του φυσικού πλούτου και της περιβαλλοντικής καινοτομίας αποτελούν πυλώνες για την τροφοδότηση ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου, που ταιριάζει στην χώρα μας και που πρέπει η χώρα μας να ακολουθήσει.
Ειδικά όμως για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, θα έλεγα ότι η πρόκληση είναι ακόμη μεγαλύτερη.
Γιατί όσα προανέφερα, το υπέροχο φυσικό περιβάλλον, το υψηλό τουριστικό απόθεμα, η ιστορία και ο πολιτισμός, τα ανταγωνιστικά και μοναδικά αγροτικά προϊόντα, συνυπάρχουν εδώ και δεκαετίες με ανοιχτά περιβαλλοντικά προβλήματα και κρίσεις.
Με κυρίαρχο αυτό της διαχείρισης απορριμμάτων, που χρόνια αναζητούν λύσεις.
Και υπήρχαν και υπάρχουν λύσεις, χωρίς νέο κόστος για τους πολίτες, αλλά με αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και ιδεών που μπορούν και θα δώσουν όχι μόνο περιβαλλοντική ποιότητα αλλά και νέα εργασία και νέο τοπικό προϊόν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Για τον κρίσιμο τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων:
Μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων θα υπάρξει άμεση χρηματοδότηση για τους 24 Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων που έχουν απομείνει στην Περιφέρεια. Και για τους οποίους η χώρα, να το θυμίσουμε και αυτό, εξακολουθεί να πληρώνει πρόστιμο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου είναι πια έτοιμο να προχωρήσει, μετά από την παρέμβαση της Κυβέρνησης προκειμένου να υπάρξει λύση συμβατή με τα ευρωπαϊκά πρότυπα ανακύκλωσης και το συνολικό εθνικό σχεδιασμό και τις προτεραιότητες που θέτει για ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση.
Μέσω διαπραγμάτευσης, και χωρίς να κινδυνεύσουν καθόλου οι πόροι του ΕΣΠΑ, η κυβέρνηση πέτυχε:
- Μείωση της εγγυημένης ποσότητας
- Μείωση του πραγματικού τελικού κόστους
- Μείωση της διάρκειας της Σύμβασης.
- Εναρμόνιση με τους στόχους του Εθνικού Σχεδιασμού
- Ενίσχυση της διαλογής στην πηγή
- Ενίσχυση του ρόλου των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης
- Και τέλος, λύση εντός 10μήνου από την υπογραφή, έτσι ώστε να πάψει η χώρα να πληρώνει αναίτια πρόστιμα. Ενώ η πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου μας δίνει το πράσινο φως για τις απαραίτητες υποδομές.
Έρχομαι τώρα σε ένα άλλο κρίσιμο θέμα που γνωρίζω ότι απασχόλησε ιδιαίτερα τις εργασίες του διήμερου συνεδρίου εξαιρετικής σημασίας ζήτημα που αφορά την ενέργεια.
Εξαιρετικής σημασίας, όχι μόνο για την Περιφέρεια και ειδικότερα για την περιοχή της Μεγαλόπολης, αλλά για ολόκληρη τη χώρα και καταλάβατε ότι αναφέρομαι στο θέμα του λιγνίτη.
Είναι ένα ζήτημα που σχετίζεται με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, αλλά και την ανάγκη να επανακαθορίσουμε την σύνθεση του εθνικού ενεργειακού μείγματος. Δεν πρόκειται δηλαδή για κάποια υποχρέωση που έρχεται από τα προγράμματα, τα μνημόνια αλλά από την ίδια την πραγματικότητα, τη συμμετοχή μας στο ευρωπαϊκό πλαίσιο αλλά βεβαίως και την ανάγκη μόνοι μας να δούμε την επόμενη και μεθεπόμενη μέρα και όχι μόνο τη σημερινή.
Κεντρική λοιπόν επιδίωξη της κυβερνητικής στρατηγικής είναι η συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα να μειωθεί.
Να μειωθεί αλλά να παραμείνει σε επίπεδα συμβατά με τους περιβαλλοντικούς περιορισμούς οι οποίοι προκύπτουν από τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας.
Η επιδίωξη αυτή υπαγορεύεται και από λόγους επαναλαμβάνω ενεργειακής ασφάλειας.
Βασική μας αρχή είναι η διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας της ΔΕΗ αλλά και των θέσεων απασχόλησης, των εργασιακών σχέσεων, καθώς και η ελαχιστοποίηση των προβλημάτων από τη μετάβαση στην επόμενη ημέρα.
Η σχετική συμφωνία που υλοποιεί η ελληνική κυβέρνηση, είναι σαφώς καλύτερη εκείνης που προέβλεπε ο νόμος για τη “μικρή ΔΕΗ”. Που υποχρέωνε την εταιρία στην μεταβίβαση του 22% του συνολικού της δυναμικού και ενός σημαντικού μέρους του πελατολογίου της.
Με τη νέα συμφωνία θα παραχωρηθεί μόνο το 21,4% του λιγνιτικού δυναμικού, το οποίο αντιστοιχεί μόλις στο 9% του συνολικού ενεργειακού δυναμικού της χώρας.
Κάτι πολύ σημαντικό: Η προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων αποτελεί μέρος της Συμφωνίας.
Η κυβέρνηση έχει εργαστεί εντατικά πάνω σε αυτό, σε στενή συνεννόηση με την ΔΕΗ, προκειμένου να μην χαθεί καμία θέση εργασίας και να μην υπάρξει καμία έκπτωση στα εργασιακά δικαιώματα, καμία υποχώρηση στις εργασιακές σχέσεις, μετά την μετάβαση στην νέα κατάσταση.
Πέρα, όμως, από τη διαμόρφωση ισχυρών εγγυήσεων για τις θέσεις απασχόλησης, υλοποιούμε και μια συνολικότερη πολιτική που θα αποδώσει οφέλη στις τοπικές κοινωνίες βεβαίως σε ανοιχτή και διαρκή επικοινωνία μαζί τους.
Στο πλαίσιο αυτό θεσμοθετήσαμε το Περιβαλλοντικό Οικιακό Τιμολόγιο, για την ενίσχυση των περιοχών που υποβαθμίζονται περιβαλλοντικά από τη λειτουργία των λιγνιτικών σταθμών και ορυχείων, όπως ο Δήμος της Μεγαλόπολης.
Η ρύθμιση αυτή θα οδηγήσει σε μειώσεις έως και 30% στους λογαριασμούς παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στους δημότες της Μεγαλόπολης.
Σε συνεργασία και με τη ΔΕΗ, μελετάμε την αξιοποίηση μεγάλων εκτάσεων από παλιές απαλλοτριώσεις, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.
Δημιουργήσαμε ζώνες ενεργού περιβαλλοντικής αποκατάστασης λιγνιτικών ορυχείων, ειδικά σε οικισμούς που βρίσκονται κοντά στις ζώνες εξόρυξης, ώστε να είναι βιώσιμη η κατοικία.
Και τέλος, με δεδομένο ότι η τηλεθέρμανση θα συνεχίσει να υπάρχει και να λειτουργεί -και αυτό είναι από μόνο του σημαντικό- σχεδιάζουμε την επέκταση του δικτύου.
Έρχομαι τώρα στον τομέα των υποδομών.
Δεν χρειάζεται να περιγράψω την κατάσταση των υποδομών στην Πελοπόννησο τις προηγούμενες δεκαετίες.
Εσείς τις γνωρίζετε καλύτερα από εμένα.
Θέλω όμως να πω ότι μόλις μέσα σε δυόμισι χρόνια καταφέραμε με σκληρή δουλειά και υλοποιήσαμε ότι δεν είχε υλοποιηθεί την προηγούμενη δεκαετία. Και δρομολογήσαμε αναπτυξιακά έργα στρατηγικής σημασίας.
Το μεγαλύτερο έργο που υλοποιήθηκε είναι η πλήρης ολοκλήρωση των δύο μεγάλων οδικών αξόνων παραχώρησης: Αναφέρομαι στον Αυτοκινητόδρομο «Μορέας», από την Κόρινθο στην Τρίπολη και την Καλαμάτα και τον κλάδο που πάει έως την Σπάρτη.
Καθώς και στην Ολυμπία Οδό, από την Κόρινθο στην Πάτρα.
Έργα βαλτωμένα, με τεράστιες διοικητικές, τεχνικές και οικονομικές εκκρεμότητες, που ξεκόλλησαν μετά από σκληρή και επίμονη διαπραγμάτευση με τους παραχωρησιούχους. Και έχουν κάνει διαφορετική την εικόνα και διαφορετικό τον χρόνο πρόσβασης των πολιτών στην Πελοπόννησο από όλη την υπόλοιπη Ελλάδα.
Και ολοκληρώθηκαν τα έργα με τελικό όφελος για το δημόσιο, και για τους δύο αυτοκινητόδρομους, ύψους 520 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, διασφαλίστηκαν όροι και μέτρα που διευκολύνουν τις τοπικές κοινωνίες, και τα οποία τίθενται σε πλήρη εφαρμογή από τις αρχές του 2019.
Αναφέρομαι στην ελεύθερη διέλευση των ΑΜΕΑ, καθώς και σε μεγάλες εκπτώσεις έως και 70% για τους συχνούς χρήστες του αυτοκινητόδρομου.
Στα έργα λειτουργικής ολοκλήρωσης προβλέπονται ακόμα:
Το σύστημα ηλεκτρονικών αναλογικών διοδίων, για το οποίο ξεκίνησε η διαγωνιστική διαδικασία
Η ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών έργων και δικτύων.
Η ολοκλήρωση των συνδέσεων των αυτοκινητόδρομων με τα μεγάλα αστικά κέντρα.
Η ολοκλήρωση της Ολυμπίας Οδού μετά τον Πύργο, στο Καλό Νερό και την Τσακώνα, η σύνδεση της Αργολίδας και της Αρχαίας Ολυμπίας και πλήθους άλλων οδικών έργων που αναφέρθηκαν αναλυτικά στη συνεδρίαση των Υποδομών νωρίτερα.
Ταυτόχρονα, πετύχαμε η παραχώρηση του Μορέα να αναλάβει την υποχρέωση να συντάξει αδαπάνως για το Δημόσιο, δύο μελέτες για σημαντικούς οδικούς άξονες, οι οποίες έχουν ήδη κατατεθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Υποδομών.
Πρόκειται για τον οδικό άξονα Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη και για τον οδικό άξονα Καλό νερό – Τσακώνα.
Απ’ ότι κατάλαβα, στην Τρίπολη έχει αρκετούς καλαματιανούς η αίθουσα.
Βρίσκονται στην ολοκλήρωση της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων. Και η άμεση υλοποίησή τους είναι δέσμευση του Υπουργείου.
Ταυτόχρονα, με την ολοκλήρωση των δύο μεγάλων διευρωπαϊκών οδικών αξόνων το Υπουργείο προώθησε μια σειρά κρίσιμων έργων και μελετών που αφορούν στην κατασκευή και την ολοκλήρωση του συνολικού δικτύου σημαντικών οδικών αξόνων της Πελοποννήσου.
Σε ό,τι αφορά τώρα τις σιδηροδρομικές υποδομές, δεν θα επαναλάβω όσα είπαμε στο περιφερειακό της Δυτικής Ελλάδας για τη σιδηροδρομική σύνδεση της Αθήνας με την Πάτρα.
Θα αρκεστώ να σημειώσω ότι υλοποιείται η σύνδεση του Λουτρακίου με τον προαστιακό, που ανταποκρίνεται σε ένα εύλογο αίτημα χρόνων.
Ενώ για το τοπικό σιδηροδρομικό δίκτυο των τραίνων της Πελοποννήσου, την γνωστή μετρική γραμμή, που για χρόνια είχε καταδικαστεί στον αφανισμό, διεξάγεται ήδη μελέτη βιωσιμότητας.
Η επαναλειτουργία της παραδοσιακής μετρικής γραμμής θα δώσει ιδιαίτερη ώθηση στις επιβατικές μεταφορές και κυρίως στον τουρισμό. Καθώς ο σιδηρόδρομος είναι ένα μέσον φιλικό προς του πολίτες, τους τουρίστες, φιλικό προς τους τόπους που διασχίζει.
Τέλος, ολοκληρώνω τα σχετικά με τις υποδομές με δύο ακόμα σημαντικά έργα για την Πελοπόννησο.
Το πρώτο είναι το αεροδρόμιο της Καλαμάτας.
Το σχέδιό μας είναι να αναβαθμιστεί σε ένα διεθνές αεροδρόμιο στο πρότυπο του αεροδρομίου του Καστελίου στη Κρήτη.
Ένα σημαντικό έργο με στόχο να κάνουμε τη Μεσσηνία και κατ επέκταση την Πελοπόννησο διεθνή τουριστικό προορισμό.
Και το δεύτερο, είναι η δημιουργία υδατοδρομίων σε όλους τους Νομούς και τις περιοχές της Πελοποννήσου.
Που θα δώσει άλλη μια ώθηση σημαντική στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και ιδίως στις παραθαλάσσιες περιοχές της Πελοποννήσου.
Επιτρέψτε μου τώρα να πω δυο λόγια για τοπικές υποδομές, διότι για εμάς
ξεχωριστός τομέας της στρατηγικής μας σε εθνικό επίπεδο, είναι η αποκέντρωση της ανάπτυξης. Επιδίωξή μας είναι να πάψει η ανάπτυξη να αφορά την Αττική, λίγα μεγάλα αστικά κέντρα και να αγκαλιάσει ολόκληρη τη χώρα.
Υλοποιούμε, λοιπόν, ένα πλήθος από μικρά και μεσαία έργα σε όλη τη χώρα, που ξεκλειδώνουν σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες των τοπικών οικονομιών και αυξάνουν το παραγωγικό τους δυναμικό.
Στη λογική αυτή, το 2016 αυξήσαμε το Εθνικό Σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για την Πελοπόννησο από 8,1 εκατομμύρια σε 27 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για αύξηση 230 %. Ενώ το 2017, το Εθνικό Σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για την Πελοπόννησο αυξήθηκε από 10,6 εκατ. ευρώ σε 36,2 εκατ. ευρώ, πρόσθετη αύξηση 240 %. Φανταστείτε να ήταν και δικός μας ο Περιφερειάρχης, πόσα θα δίναμε στην Πελοπόννησο. Αυτό το λέω για να αποδείξω ότι για εμάς δεν υπάρχουν «δικοί μας και ξένοι». Είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα και κάνουμε μαζί κουπί και πρέπει να προσπαθήσουμε για το καλύτερο για τον τόπο, για να αξιοποιήσουμε αναπτυξιακές δυνατότητες. Μακριά από εμάς αυτές οι λογικές των διαχωρισμών.
Έτσι, λοιπόν, το 2017 εγκρίθηκαν από εθνικούς πόρους 40 νέα έργα, με προϋπολογισμό περίπου 70 εκατ. ευρώ, για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Έργα που αφορούν κυρίως το οδικό δίκτυο, το περιβάλλον και την επισκευή κτιρίων, δημιουργώντας, όμως, και νέες θέσεις εργασίας.
Παράλληλα, με χρηματοδότηση από τα ΕΣΠΑ έχει δρομολογηθεί η ολοκλήρωση της δεύτερης δράσης έργων, 17,6 εκατ., για έργα διαχείρισης υγρών αποβλήτων, ενώ έχουν ενταχθεί έργα ύψους 14 εκατ., για αναβάθμιση δικτύων ύδρευσης.
Πέρα από τις παραπάνω χρηματοδοτήσεις, για την Πελοπόννησο διατίθενται ακόμα 284 εκατ. ευρώ μέσω του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος.
Θέλω εδώ να αναφερθώ ειδικά σε τρείς στρατηγικές βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, που έχουν εγκριθεί, για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα αυτό:
Η μία αφορά τον Δήμο Καλαμάτας. Έχει προϋπολογισμό που υπερβαίνει τα 9 εκατομμύρια ευρώ και εστιάζει στην ανάδειξη του Ιστορικού Κέντρου και της Παραλιακής Ζώνης.
Και η άλλη αφορά τον Δήμο Άργους-Μυκηνών και Ναυπλιέων. Στοχεύει στην αξιοποίηση της Ιστορίας και του Πολιτιστικού Αποθέματος της περιοχής, ως στρατηγικού πόρου για την ενίσχυση της τοπικής ανάπτυξης και της απασχόλησης.
Ο προϋπολογισμός εδώ είναι περίπου 8,5 εκατομμύρια ευρώ.
Τέλος, με 19 εκατομμύρια χρηματοδοτείται το πρόγραμμα τοπικής ανάπτυξης Αρκαδία 2020.
Κεντρικός του στόχος είναι η βελτίωση της ελκυστικότητας της περιοχής σαν τόπου κατοικίας και άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας, αλλά και η προώθηση των αρχών της βιώσιμης και αυτοτροφοδοτούμενης ανάπτυξης.
Θέλω, επίσης, να αναφερθώ και σε κάποιες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που σχετίζονται με την αξιοποίηση δημόσιων ακινήτων προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, γιατί για εμάς δεν είναι τα πάντα σε αυτό τον τόπο αντικείμενο εμπορευματοποίησης.
Η πρώτη πρωτοβουλία αφορά τις κτιριακές εγκαταστάσεις του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Βαλτετσίου. Μετά τη μεταφορά του Νοσοκομείου, το κτίριο παραχωρείται στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Η σύμβαση παραχώρησης είναι ήδη έτοιμη και θα προχωρήσει άμεσα.
Η δεύτερη αφορά την παραχώρηση από τη ΓΑΙΑΟΣΕ, έκτασης περίπου 11 στρεμμάτων και κτιρίων γύρω από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Τρίπολης.
Μια παρέμβαση που μπορεί να κάνει πολύ πιο φιλική την πόλη στον πολίτη.
Το ίδιο έχει γίνει άλλωστε σε πολλούς δήμους της Πελοποννήσου, στην Κόρινθο, το Λουτράκι, το Ξυλόκαστρο, το Ναύπλιο, τη Μεγαλόπολη, την Καλαμάτα και αλλού.
Τέλος, στον Δήμο Τρίπολης παραχωρείται επίσης το μεγαλύτερο τμήμα του στρατοπέδου «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης». Στον χώρο θα ανεγερθεί το κέντρο των διοικητικών υπηρεσιών του Δήμου, ενώ το υπόλοιπο θα γίνει πάρκο για δραστηριότητες αναψυχής και πολιτισμού, κάτι τόσο αναγκαίο για μια σύγχρονη και ανθρώπινη πόλη.
Επιτρέψτε μου πριν κλείσω να αναφερθώ σε δύο τομείς -κάποιοι μπορεί να παραξενευτούν: γιατί σε ένα συνέδριο για την ανάπτυξη, αυτοί οι τομείς έχουν σχέση, εγώ θα σας πω: ίσως θα έπρεπε από αυτούς να ξεκινά- Παιδεία και Υγεία.
Kαι επειδή στη λογική μας δεν είναι μόνο τα μεγάλα, αλλά τα ευαίσθητα και τα σημαντικά είναι επίσης στη λογική μας, πέραν των μεγάλων, θέλω να ξεκινήσω από αυτό: Το Ειδικό Σχολείο της Σπάρτης. Το Ειδικό Σχολείο της Σπάρτης στεγάζεται σε ένα απολύτως ακατάλληλο κτίριο, έξω από τον αστικό ιστό της πόλης. Είναι επιτακτική η ανάγκη κατασκευής ενός κτιρίου μελετημένου για Ειδικό Σχολείο, μέσα στην πόλη της Σπάρτης.
Η διαδικασία για την εξεύρεση του χώρου είχε ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες, σε συνεργασία με τις Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. με τον Δήμο Σπάρτης.
Το νέο αυτό σχολικό συγκρότημα για τα παιδιά με αναπηρίες και ειδικές δεξιότητες θα σχεδιαστεί για να καλύψει όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης (Νηπιαγωγείο-Δημοτικό-Γυμνάσιο-Λύκειο), ώστε να έχουν ίσες ευκαιρίες στη μόρφωση όλα τα παιδιά από όλη τη Λακωνία.
Έχει δρομολογηθεί η διαδικασία κατασκευής νέου κτιρίου για το Ειδικό Νηπιαγωγείο και το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Τρίπολης σε οικόπεδο που προορίζεται για σχολική στέγη. Πρόκειται για ένα αίτημα της κοινωνίας της Τρίπολης που αμέσως έγινε δεκτό.
Όπως έγιναν δεκτά και τα αιτήματα για επισκευές στο 1ο Γυμνάσιο και στο 1ο Λύκειο της Τρίπολης, που συστεγάζονται και έχουν συσσωρευμένα κτιριακά προβλήματα. Ενώ έχουν, επίσης, εγκριθεί τα κονδύλια για παρεμβάσεις στο κτίριο του Επαγγελματικού Λυκείου Τρίπολης και για το κατεστραμμένο αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου στην Τρίπολη.
Καθοριστικό ρόλο, όμως, για την παραγωγική ανασυγκρότηση, εκτός από τη στήριξη της παιδείας, της εκπαίδευσης, που είναι και θέμα δικαιοσύνης ταυτόχρονα και ισότητας, καθοριστικό ρόλο παίζει και η στήριξη της έρευνας, της καινοτομίας και της δημιουργίας της λεγόμενης οικονομίας της γνώσης.
Με το πρόγραμμα «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ» ενισχύουμε την έρευνα και την καινοτομία και τη σύζευξή τους με την παραγωγή.
Πρόκειται για ένα από τα πιο εμβληματικά, θα έλεγα, προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ.
Στο πλαίσιο του προγράμματος, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, δίνεται συνολική χρηματοδότηση 7,5 εκατομμυρίων ευρώ: Στον τομέα της Έρευνας από Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, δρομολογούνται έργα με συμμετοχή 11 επιχειρήσεων από την Πελοπόννησο και χρηματοδότηση ύψους 1,2 εκατομμυρίων. Ενώ στον τομέα Συμπράξεων Επιχειρήσεων με Ερευνητικούς Οργανισμούς εγκρίθηκαν 44 συμμετοχές επιχειρήσεων και ερευνητικών φορέων (ΑΕΙ, ΤΕΙ και Ερευνητικών Κέντρων) σε 31 συνεργατικά έργα, που εγκρίνονται προς χρηματοδότηση ύψους 6,3 εκατ. ευρώ.
Και τα αναφέρω αυτά, φίλες και φίλοι, διότι πιστεύω βαθιά ότι η επόμενη ημέρα για την ελληνική οικονομία, πρέπει να βασίζεται στην οικονομία της γνώσης, στην επένδυση, στην έρευνα και την καινοτομία. Και κυρίως στην επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό. Στις νέες και τους νέους που πρέπει να είμαστε περήφανοι για αυτούς. Πρέπει να είμαστε περήφανοι, που οι νέες και οι νέοι στα ελληνικά Πανεπιστήμια αποκτούν υψηλής αξίας μόρφωση και γνώση και πρέπει να δώσουμε τη μάχη για να γυρίσουν πίσω. Να είναι αυτοί οι πρωταγωνιστές στην προσπάθεια να ανοικοδομήσουμε την πατρίδα μας και την οικονομία της πατρίδας μας.
Και μια είδηση, που τελευταία πέρασε στα ψιλά, αλλά πολύ σημαντική. Πολύ σημαντική είδηση ότι η TESLA, μιας διεθνούς φήμης αυτοκινητοβιομηχανία που παράγει ηλεκτρικά αυτοκίνητα, έχει επιλέξει μία και μοναδική χώρα για φτιάξει R&D, και αυτή είναι η Ελλάδα. Αυτές τις επιτυχίες πρέπει να τις αναδεικνύουμε. Είναι εθνικές επιτυχίες, δεν είναι επιτυχίες της κυβέρνησης.
Και επιτρέψτε μου να κλείσω με μια αναφορά και στα θέματα της Υγείας, που αποτελεί βασική προτεραιότητα για την κυβέρνησή μας και είναι καθοριστικής σημασίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη ενός τόπου. Και με όλα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, αναλογιστείτε τι μεγάλες δυνατότητες θα είχε αυτή η χώρα, εάν δεν σπαταλούσε στο μαύρο χρήμα δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Πόσα νοσοκομεία, πόσα εργαστήρια, πόσες Τοπικές Μονάδες Υγείας, θα μπορούσαμε να είχαμε φτιάξει για να καλύπτουμε τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας.
Φίλες και φίλοι, από όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, δηλαδή το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, τα ΕΣΠΑ, αλλά και από έκτακτες επιχορηγήσεις του Υπουργείου, έχουν δοθεί περίπου 5,7 εκατομμύρια ευρώ, ώστε να καλυφθούν ανάγκες σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, αλλά και βελτίωση υποδομών των νοσοκομείων της Περιφέρειας.
Επιτρέψτε μου, όμως, εδώ μια γενικότερη αναφορά. Όταν αναλάβαμε, σχεδόν όλα τα νοσοκομεία ήταν ελλειμματικά. Σήμερα όλα τα νοσοκομεία είναι πλεονασματικά. Έχουν πλεόνασμα στον προϋπολογισμό τους.
Να πω κάποια συγκεκριμένα πράγματα για την Περιφέρεια.
Δημιουργείται η Μονάδα Υγείας Σπάρτης και τρία περιφερειακά ιατρεία στη Μεσσηνία.
Επαναλειτουργούν στην Κόρινθο η ΜΕΘ, αλλά και η Παιδιατρική Κλινική.
Αναβαθμίζεται ο εξοπλισμός στα νοσοκομεία Τρίπολης, Καλαμάτας, Κυπαρισσίας και Αργολίδας.
Παράλληλα, διαρκής στόχος είναι η αναβάθμιση του ΕΚΑΒ. Τον Ιούνιο του 2016 ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός και παραλήφθηκαν 10 νέα ασθενοφόρα.
Θέλω να αναφέρω εδώ ότι η προμήθεια των οχημάτων αυτών εκκρεμούσε από το 2007. Τα συμπεράσματα δικά σας.
Στα οχήματα αυτά, θα πρέπει να προστεθούν άλλα δύο ασθενοφόρα 4X4 και δύο κινητές μονάδες, εκ των οποίων η μία έχει και θερμοκοιτίδα νεογνών, που προσέφερε το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Ενώ τον επόμενο μήνα θα βγει η προκήρυξη για την προμήθεια επιπλέον 7 ασθενοφόρων από ίδιους πόρους του ΕΚΑΒ.
Σε ό,τι αφορά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, μια από τις πιο εμβληματικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες στον χώρο της Υγείας, τίθεται σε λειτουργία η 1η Τοπική Μονάδα Υγείας στο Ναύπλιο. Ενώ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018, αναμένεται να λειτουργήσουν τέτοιες μονάδες σε όλες τις πρωτεύουσες των περιφερειακών ενοτήτων.
Όμως ξέρετε, όπως κάθε οργανισμός, έτσι και το Σύστημα της Υγείας ουσιαστικά είναι οι άνθρωποί του. Στηρίζεται στους ανθρώπους του. Σε αυτούς οφείλει και τα καλά του και τα στρεβλά του.
Θέλω, λοιπόν, να πω ότι είμαστε σχετικά ευτυχείς, χαρούμενοι, διότι παρά τις μεγάλες αντιξοότητες -διότι όλα αυτά γίνονται σε μια περίοδο δημοσιονομικής προσαρμογής, σε πρόγραμμα βρισκόμαστε ακόμα και σε συγκεκριμένους περιορισμούς- παρ’ όλα αυτά, είμαι ευτυχής να σας πω ότι εδώ, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, έχουν γίνει ήδη 271 προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού, ενώ εκκρεμούν άλλες 100, καθώς έχουν γίνει οι σχετικές προκηρύξεις.
Και τέλος να σας πω ότι πιο σημαντικό από όλα στον χώρο της Υγείας, θεωρούμε, βεβαίως, τον τερματισμό του λεγόμενου «πάρτι», της σπατάλης, της υπερτιμολόγησης, της διαφθοράς, της διαπλοκής, αλλά και το γεγονός ότι ταυτόχρονα εμείς καταφέραμε κάτι που άλλοι ποτέ δεν διεκδίκησαν: δυόμισι εκατομμύρια συμπολίτες μας ανασφάλιστοι να έχουν δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Γιατί η υγεία είναι δικαίωμα. Κοινωνικό δικαίωμα και όχι προνόμιο για τους λίγους.
Φίλες και φίλοι, κλείνω.
Πραγματικά πιστεύω ότι η συμμετοχή και μόνο αποδεικνύει την επιτυχία του 10ου Περιφερειακού Συνεδρίου, που αυτή τη φορά στην Πελοπόννησο ανέδειξε τις πολύ μεγάλες δυνατότητες του τόπου, αλλά και τις πολύ μεγάλες δυνατότητες, που όλοι μαζί έχουμε, αν ενώσουμε δυνάμεις, αν συνεργαστούμε, αν συνθέσουμε και αν μέσα από αυτή τη σύνθεση μπορέσουμε να υλοποιήσουμε έναν δρόμο αναπτυξιακό, παραγωγικό, δημιουργικό, για τον τόπο μας.
Θέλω να πω ότι η ανταπόκριση όλων των φορέων ήταν θετικότατη και αυτό αναδεικνύει τη σημασία που έχει ο δημοκρατικός σχεδιασμός, με ουσιαστικό διάλογο και διαβούλευση.
Η έμφαση, όμως, από εδώ και πέρα πρέπει να είναι στην υλοποίηση όσων αποφασίσαμε. Και για αυτό ο διάλογος και η επαφή με την Περιφέρεια και τους φορείς της Αυτοδιοίκησης, τους Δήμους, αλλά και τους παραγωγικούς φορείς, θα πρέπει να είναι συνεχής.
Μετά τη σημερινή λήξη ενός πλούσιου και παραγωγικού συνεδρίου, νομίζω ότι πλέον η ευθύνη είναι σε εμάς, βαραίνει εμάς και εσείς είστε αυτοί οι οποίοι θα κρίνετε αν έχουμε καταφέρει να σταθούμε αντάξιοι όλων όσων εξαγγείλαμε και των δικών σας προσδοκιών.
Θέλω, λοιπόν, να σας πω ότι θα βρεθούμε πολύ σύντομα ξανά μαζί. Δεν πρόκειται να επισκεφθώ την Περιφέρειά σας σε ενάμισι χρόνο, όταν θα γίνουν οι εκλογές. Θα την επισκεφθώ ξανά και ξανά το επόμενο διάστημα, για να δω εγώ ο ίδιος αν προχωρούν αυτά που μαζί σχεδιάσαμε, αν αυτά που μαζί σχεδιάσαμε υλοποιούνται και αν βάλαμε ένα λιθαράκι, προκειμένου αυτός ο τόπος να αξιοποιήσει τις μεγάλες, τις σημαντικές του δυνατότητες.
Θέλω, λοιπόν, να σας ευχαριστήσω θερμά. Να ευχαριστήσω θερμά όσους συνέβαλλαν για την επιτυχία ενός ακόμα Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου. Κυρίως να ευχαριστήσω όλους και όλες εσάς για την εκπληκτική συμμετοχή σας, που μας δίνει δύναμη, μας δίνει κουράγιο, μας δίνει αυτοπεποίθηση, μας δίνει αισιοδοξία και στη σκέψη και στη βούληση να προχωρήσουμε μπροστά. Και θα προχωρήσουμε.
Σας ευχαριστώ θερμά.
Γεια σας.
Τη σημασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ως ενός βασικού πυλώνα ανάπτυξης, προέταξε ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, σήμερα, Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018, στο 10ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση που διεξάγεται στην Τρίπολη. Μιλώντας στην απογευματινή ειδική συνεδρία για την Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση και την Τοπική Ανάπτυξη, ο κ. Σκουρλέτης παρουσίασε τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, συνολικού ύψους 740 εκατ. ευρώ για το 2018, με τα οποία το Υπουργείο Εσωτερικών επιδιώκει να ενισχύσει δράσεις και έργα που βελτιώνουν άμεσα την καθημερινή ζωή των δημοτών και αναβαθμίζουν τις λειτουργικές δυνατότητες των δήμων, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες του γενικότερου πλαισίου μέσα στο οποίο δραστηριοποιούνται.
Ο Υπουργός Εσωτερικών περιέγραψε βασικές πλευρές της κλιμακούμενης παρέμβασης του υπουργείου υπέρ των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού, αναφερόμενος στις αρχικές παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια του 2017, όταν, αξιοποιώντας τα τότε διαθέσιμα εργαλεία, το υπουργείο υπερτριπλασίασε τους συνολικούς εγκεκριμένους πόρους με περισσότερα από 30 εκατ. ευρώ για έργα αντιμετώπισης της λειψυδρίας και των καταστροφών από θεομηνίες, στη βάση μιας νέας αντίληψης επί της διαδικασίας, η οποία βασίζεται σε περισσότερα αντικειμενικά κριτήρια. Οι προσπάθειες εντός του 2017 συμπληρώθηκαν με την έκτακτη απευθείας χρηματοδότηση ύψους 20 εκατ. ευρώ σε 85 μικρούς νησιωτικούς και ορεινούς δήμους.
Στη συνέχεια, αναλύθηκαν τα επιπρόσθετα, νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που δημιούργησε το Υπουργείο Εσωτερικών για το 2018 και μέχρι το 2022, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, προκειμένου οι παρεμβάσεις να διευρυνθούν, να αποκτήσουν πιο στοχευμένο χαρακτήρα και μετρήσιμα αποτελέσματα για την καθημερινότητα των πολιτών. Ενδεικτικά, τα Προγράμματα «ΦιλόΔημος Ι» και «ΦιλόΔημος ΙΙ», με προϋπολογισμό 500 και 240 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, για το 2018 θα χρηματοδοτήσουν την προμήθεια μηχανημάτων έργου, την κατασκευή Παιδικών Χαρών, έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, έργα αποκατάστασης ΧΑΔΑ, την αποκατάσταση δημοτικών κτηρίων, έργα αγροτικής οδοποιίας, συντηρήσεις σχολικών κτιρίων και άλλες δράσεις. Εντός αυτού του πλαισίου εκδόθηκαν οι πρώτες προσκλήσεις ύψους 110 εκατ. ευρώ προς τους δήμους, για την συντήρηση των σχολικών κτιρίων (50 εκατ. ευρώ) και την προμήθεια μηχανημάτων (60 εκατ. ευρώ).
Έχει σημασία ότι το 2018 είναι και το έτος της αύξησης της χρηματοδότησης των ΟΤΑ μέσω του Κρατικού Προϋπολογισμού, κατά περίπου 5%. Ταυτόχρονα, δρομολογείται η επανάληψη της χρηματοδότησης με 20 εκατ. ευρώ των μικρών νησιωτικών και ορεινών δήμων.
Επίσης, αυξήθηκαν τα χρηματικά διαθέσιμα του Προγράμματος Αυτοδιοίκηση – Κοινωνική Συνοχή – Ισόρροπη Ανάπτυξη (ΑΚΣΙΑ) για την εξόφληση υποχρεώσεων των δήμων, που προέρχονται από τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις και διαταγές πληρωμής, σε 60 από 30 εκατ. ευρώ, με συνέπεια το συνολικό ποσό που έχει απορροφηθεί ή βρίσκεται στη διάθεση του προγράμματος να φτάνει τα 127 εκατ. ευρώ, από το 2017 που ξεκίνησε.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα λειτουργεί παράλληλα με το πρόγραμμα κάλυψης των Ληξιπροθέσμων οφειλών των ΟΤΑ προς τρίτους που είχαν προκύψει έως 30 Απριλίου 2016, με συνολικό ύψος 326 εκατ. ευρώ.
Τέλος, ο Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε εκτενώς στην επερχόμενη παρέμβαση στο θεσμικό πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με κύριους άξονες την εμβάθυνση της δημοκρατίας, την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών και την έμφαση στις αναπτυξιακές δυνατότητες των τοπικών κοινωνιών, με τις μεγάλες αναξιοποίητες δυνάμεις. Επισημάνθηκε ότι το βασικό ζητούμενο της ενίσχυσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υπό τους πολύ συγκεκριμένους όρους που θέτει η πολιτική και οικονομική συγκυρία, θα προκύψει από:
- ουσιαστικά μέτρα άμβλυνσης των ανισοτήτων μεταξύ των δήμων
- ακριβέστερη κατηγοριοποίησή τους βάσει των γεωμορφολογικών και ανθρωπογεωγραφικών χαρακτηριστικών τους
- επαναπροσδιορισμό των αρμοδιοτήτων μεταξύ των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης και το Κράτος
- επαναξιολόγηση της δομής των διοικητικών εργαλείων, όπως είναι οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις
- ανακατανομήτης χρηματοδότησης στη βάση των πραγματικών αναγκών και δυνατοτήτων των δήμων
- θέσπιση της απλής αναλογικής ως το εκλογικό σύστημα που αποτυπώνει με την μεγαλύτερη πιστότητα την βούληση των τοπικών κοινωνιών
Ο Υπουργός Εσωτερικών, επεσήμανε ότι οι νέες τομές θα επιτρέψουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να συμμετάσχει με αξιώσεις στην συνολική προσπάθεια για την παραγωγική ανασυγκρότηση, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη, αλλά και στην ωρίμανση της σχέσης της με τους πολίτες και το Κράτος, θέτοντας τις βάσεις για τον συνολικό, ριζικό επαναπροσδιορισμό της στη βάση των νέων δεδομένων που θα διαμορφωθούν τα αμέσως επόμενα χρόνια στην Ελλάδα.
Τους κεντρικούς άξονες της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης της κυβέρνησης, σε όλες τις βαθμίδες, ανέπτυξε ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, από το βήμα του 10ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Ανασυγκρότηση της Πελοποννήσου που πραγματοποιείται στην Τρίπολη.
Ως προς την αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ο Υπουργός μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Εμείς ως βασικό μας στόχο έχουμε θέσει την αναβάθμιση των τεχνολογικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, όχι την οριζόντια πανεπιστημιοποίησή τους, αυτό δεν συνιστά αναβάθμιση, οριζόντια μέτρα έχουν παρθεί πάρα πολλές φορές αλλά δεν έλυσαν κανένα πρόβλημα, αλλά μία αναγνώριση του ρόλου και της ιστορίας των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.
Είχαμε μία τεράστια επιτυχία ανάμεσα στα ΑΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά. Ταυτόχρονα έχουν γίνει και ομάδες εργασίας ανάμεσα σε ΑΤΕΙ και πανεπιστήμια σε όλη τη χώρα. Με χαρά έχω πληροφορηθεί ότι αυτές τις μέρες έχει σταλεί μία επιστολή του Πρύτανη του ΤΕΙ Πελοποννήσου προς τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου για τη συγκρότηση μίας επιτροπής και εδώ και νομίζω ότι είναι κάτι που θα υλοποιηθεί, δηλαδή η δημιουργία μιας ομάδας εργασίας, η οποία με αποκλειστικά ακαδημαϊκά κριτήρια να δει το μέλλον αυτών των δύο ιδρυμάτων.
Δεν θέλουμε να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος.
Στις πλάτες των ΤΕΙ έχει παιχτεί ένα από το πιο άγρια πολιτικά παιχνίδια των τελευταίων δεκαετιών. Παρόλα αυτά, υπάρχουν πολλά ΤΕΙ και τμήματα που -ενώ τα αγνόησε η πολιτεία- κατάφεραν και έγιναν da facto πανεπιστημιακά τμήματα. Εμείς λέμε τα τιμήματα αυτού του επιπέδου να βρουν τρόπους συνεργειών με τα πανεπιστημιακά τμήματα. Αυτό μπορεί να είναι η ενσωμάτωσή τους με πανεπιστημιακά τμήματα, μπορεί να είναι να ενταχθεί το τμήμα του ΤΕΙ στο Πανεπιστήμιο. Και αφού πάνε με διαδικασίες κρίσης στο Πανεπιστήμιο, να μπορέσουμε να δούμε τι θα κάνουμε στα υπόλοιπα. Κανείς δεν είναι στη λογική να τα κλείσουμε ή να τα αναθεματίσουμε. Αλλά να συμφωνήσουμε ότι δεν θα πάμε σε λύσεις που ενισχύουν τα σουβλάκια και τα rooms to let. Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση με μάτι αποκλειστικά στην οικονομία μιας συγκεκριμένης περιοχής είναι μια αδιέξοδη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση».
Μιλώντας για τη χθεσινή ψήφιση του Νομοσχεδίου που καθιερώνει την υποχρεωτική δεκατετράχρονη εκπαίδευση και τη δίχρονη προσχολική αγωγή ο κ. Γαβρόγλου είπε χαρακτηριστικά:
«Το 1957, 61 χρόνια πριν, η Διδασκαλική Ομοσπονδία της Ελλάδας ζήτησε από τον τότε Πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή να καθιερωθεί η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση. Πέρασαν 61 χρόνια. Καθιερώθηκε χθες. Καθιερώθηκε κατά τη γνώμη μας δεκαετίες πιο αργά απ’ ότι έπρεπε να καθιερωθεί. Και με το που καθιερώνεται αρχίζει μία ολόκληρη ιστορία ‘’όχι θα κλείσουν παιδικοί σταθμοί’’, ‘’όχι θα απολυθεί κόσμος’’ και πάει λέγοντας. Να δούμε τους αριθμούς. Με όποιο υπολογισμό και να κάνετε, με όποιο υπολογισμό, μένουν χιλιάδες παιδιά εκτός των παιδικών σταθμών. Και μένουν εκτός παιδικών σταθμών γιατί οι παιδικοί σταθμοί έχουν μία αδυναμία να παίρνουν τα τετράχρονα. Γιατί τα τετράχρονα είναι πιο ‘’εύκολα’’ από τα τρίχρονα. Αλλά το πιο ‘’εύκολο’’ δεν είναι μία παιδαγωγική προσέγγιση. Εμείς λοιπόν λέμε, τα τετράχρονα θα πηγαίνουν στο Νηπιαγωγείο, όπως πάνε τα πεντάχρονα, θα ανοίξουν πολλές θέσεις για να μπουν τα χιλιάδες παιδιά που μένουν έξω. Δεν υπάρχει κάτι που να λέει δεν πρέπει να πηγαίνει το παιδί που είναι δύο χρονών στον Παιδικό Σταθμό. Δεν το κατάλαβα γιατί. Λέμε υπογεννητικότητα, λέμε τα νέα ζευγάρια έχουνε πρόβλημα, εάν τα νέα ζευγάρια δεν πειστούν ότι μπορούν τα παιδάκια από πολύ μικρή ηλικία να πάνε στον παιδικό σταθμό, τότε δεν καταλαβαίνω γιατί αυτά τα ζευγάρια θα κάνουν παιδιά, θα κάνουν οικογένειες και πάει λέγοντας. Και βεβαίως πρέπει να πειστεί η οικογένεια. Πάρα πολλές φορές έχουμε εγγραφές και τελευταία στιγμή κάνουν πίσω. Γιατί αποφασίζει η οικογένεια ότι καλύτερα με τη γιαγιά παρά να πάει στον παιδικό σταθμό, παρά να πάει οπουδήποτε αλλού. Αυτά είναι θέματα αντίληψης και αυτά πρέπει να τα πολεμήσουμε. Η εκπαίδευση σε όλες της τις βαθμίδες είναι ο μόνος θεσμός που υπονομεύει τις ανισότητες. Που κοινωνικοποιεί τα παιδιά. Που κάνει αυτά τα παιδιά ψυχικά πιο υγιή. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης. Και αυτό δεν θα το αρχίσουμε άμεσα παντού αλλά εκεί που είναι εφικτό, όμως λέμε ότι σε μία τριετία θα ολοκληρωθεί. Γιατί στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση είναι το μεταβατικό που παίζει τον ρόλο τον σημαντικό. Και στη διάρκεια αυτή εμείς καλούμε τους δημάρχους, καλούμε τις Περιφέρειες, καλούμε τους πάντες για να δούμε ποια θα είναι η συμβολή του καθένα για να μπορέσει στο τέλος της τριετίας να γενικευτεί αυτό το μέτρο, όλα τα παιδιά να έχουν τη δυνατότητα και την υποχρέωση να πηγαίνουν στη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση και όλα τα υπόλοιπα παιδιά, τα χιλιάδες παιδιά που μένουν έξω να μπορούν να πάνε στους παιδικούς σταθμούς. Σας ευχαριστώ Οι παιδικοί σταθμοί είναι ευθύνη των δήμων, τα νηπιαγωγεία είναι ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας, οι βρεφονηπιοκόμοι είναι στους παιδικούς σταθμούς, οι νηπιαγωγοί είναι στα νηπιαγωγεία. Πιο καθαρό δεν μπορεί να είναι. Σας ευχαριστώ για το χειροκρότημα αλλά είναι για το αυτονόητο. Δηλαδή αυτό είναι το τρελό αυτή τη στιγμή. Και γι’ αυτό εμείς αναβαθμίζουμε για πρώτη φορά την εκπαίδευση των βρεφονηπιοκόμων. Τους παίρνουμε από τις Σχολές Υγείας που ήτανε και τους πάμε στις Σχολές Κοινωνικών Επιστημών. Από τα ΤΕΙ που ήταν, στα Πανεπιστήμια. Πρέπει να αναβαθμιστούν οι επιμορφώσεις των νηπιαγωγών, κάτι στο οποίο είμαστε πολύ αδύνατοι. Και πρέπει αυτό να το αναβαθμίσουμε. Αλλά μόνον έτσι γίνονται αυτά τα πράγματα. Τώρα, αν τυχόν υπάρχουν διαφορές, πραγματικά οι διαφορές αυτές θα πρέπει να είναι πονηρές, εμείς δεν δεχόμαστε ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς και κάνουμε μία έκκληση πραγματικά αντιπολιτευτικά και πολιτικά παιχνίδια να μην παιχτούν σ ‘αυτό το θέμα, έχουμε χιλιάδες άλλα πράγματα να τσακωθούμε».
Αναφερόμενος στην αναμόρφωση του Λυκείου και στην εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ο κ. Γαβρόγλου ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Έχουμε συναινέσει ως κοινωνία σε μια παθογένεια. Κάθε φουρνιά όσων δίνουν εξετάσεις κοστίζει στην ελληνική οικογένεια 2 δισ. ευρώ και μόνο το 30%, δηλαδή 1 στους 3, σπουδάζει αυτό που έχει βάλει στις 10 πρώτες επιλογές του. Καταφέραμε ως κοινωνία να κάνουμε έναν κερδοσκοπικό οργανισμό – που είναι τα φροντιστήρια και η παραπαιδεία- μέρος της δημόσιας παιδείας. Και αυτά είναι προβλήματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ως σύνολο. Σίγουρα, χρειάζεται κυρίως μια αλλαγή νοοτροπιών στην κοινωνία και αυτό είναι το πιο δύσκολο. Η κοινωνία έχει μετατρέψει τις όντως αδιάβλητες πανελλαδικές εξετάσεις σε παιδαγωγικά αξιόπιστες. Τι προτείνουμε, λοιπόν, για το Λύκειο: Στη Γ’ Λυκείου βάζουμε λιγότερα μαθήματα και περισσότερες ώρες για να εμβαθύνουν οι μαθητές και για να μπορούν και οι εκπαιδευτικοί να ανοίγουν «παρενθέσεις» γνώσης και επικοινωνίας με τους μαθητές. Αυτό, μαζί με τις 2ετείς δομές μέσα στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ -στις οποίες θα φοιτούν κατά προτεραιότητα οι μαθητές των ΕΠΑΛ- θα αποτελέσει ένα σύστημα που θα αποδραματοποιήσει τις εξετάσεις.»
Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, συμμετείχε σήμερα στη δεύτερη ημέρα του Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Πελοποννήσου και πιο συγκεκριμένα στη θεματική «Υποδομές, Ψηφιακά Δίκτυα και Μεταφορές», μαζί με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σπίρτζη και τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών, Γιώργο Δέδε.
Στα κυριότερα σημεία της τοποθέτησής του, ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης ανέφερε:
- «Η Δίκαιη Ανάπτυξη πηγαίνει μαζί με τη Δίκαιη Ψηφιακή Ανάπτυξη. Ο τρόπος με τον οποίον οι νέες τεχνολογίες “απλώνονται” στην κοινωνία, στη δημόσια διοίκηση, στις περιφέρειες της χώρας, είτε θα αποτελέσει ρίζα νέων ανισοτήτων και νέων κρίσεων είτε θα μετατραπεί σε ένα πάρα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την κοινωνική και οικονομική σύγκλιση των περιφερειών και της κοινωνίας μας συνολικά».
- «Η Πολιτεία πρέπει να μεριμνήσει ώστε τα αγαθά των νέων τεχνολογιών να διασφαλιστούν για κάθε πολίτη. Αν δεν φέρουμε το “Αύριο, Σήμερα για Όλους”, όπως λέμε, θα καθόμαστε απλά στη γωνία και θα περιμένουμε τις επόμενες κρίσεις. Αυτή είναι μία προοπτική την οποία και θέλουμε και μπορούμε να αποτρέψουμε, με ενότητα δυνάμεων και σε όλα τα επίπεδα, από την κοινωνία των πολιτών μέχρι την κεντρική Κυβέρνηση».
- «Ως σήμερα 500 χιλιάδες Έλληνες, κάτοικοι των “λευκών περιοχών” της χώρας, δεν είχαν πρόσβαση στα ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια. Παρότι υπήρχαν διαθέσιμοι πόροι, δεν υπήρξε μέριμνα ώστε να καλυφθούν και αυτοί οι πολίτες. Αυτό αλλάζει. Το νομοσχέδιο για την καθολική τηλεοπτική κάλυψη είναι ήδη στη Διαβούλευση και πολύ σύντομα θα αρχίσουμε να καλύπτουμε τις ανάγκες των συμπολιτών μας. Το πρόγραμμα, που έχει αναπτυχθεί ήδη στα ακριτικά νησιά και στη Θράκη, θα προχωρήσει με τρόπο σοβαρό, αποτελεσματικό, άρτιο».
- «Το Υπουργείο μας ολοκληρώνει το έργο Rural Broadband, για το οποίο βραβευτήκαμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την ανάπτυξη δικτύων ίντερνετ στις αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας. Στην Πελοπόννησο, το έργο είναι εμπορικά διαθέσιμο σε 32 οικισμούς της Αργολίδας, 144 της Αρκαδίας, 54 της Κορινθίας, 149 της Λακωνίας και 188 της Μεσσηνίας».
- «Τις επόμενες ημέρες θα “τρέξει” πρόγραμμα, προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, για συνδέσεις ίντερνετ υπερυψηλών ταχυτήτων σε νοικοκυριά και ελεύθερους επαγγελματίες, με τη μέθοδο της επιδότησης ζήτησης. Οι δικαιούχοι θα απευθύνονται στον πάροχο με το κουπόνι τους και θα αποκτούν πρόσβαση στα δίκτυα νέας γενιάς. Είναι η πρώτη φάση του σχεδιασμού μας, που προβλέπει παρεμβάσεις συνολικού ύψους 700 εκατ. ευρώ».
- «Το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης είναι απολύτως ψηφιοποιημένο. Οι 600 εργαζόμενοι και η πολιτική ηγεσία χρησιμοποιούμε την εφαρμογή της ψηφιακής υπογραφής, χειριζόμαστε τις υποχρεώσεις μας ακόμα και από το κινητό μας και τα έγγραφα διακινούνται ψηφιακά. Τις επόμενες ημέρες, μαζί με την Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση, προκηρύσσουμε την επέκταση του έργου σε όλους τους φορείς του Δημοσίου και την Αυτοδιοίκηση. Η συνολική εξοικονόμηση για το Δημόσιο θα ανέλθει σε 400 εκατ. ευρώ κατ’ έτος».
- «Το έργο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του γεωργικού τομέα προκηρύσσεται πολύ σύντομα. Με τη δημιουργία ενός ψηφιακού δικτύου για τον Έλληνα αγρότη, ανοίγουμε το δρόμο για τη γεωργία ακριβείας. Ο συνδυασμός δορυφορικών δεδομένων με επίγειους σταθμούς και αισθητήρες, παράγει συμβουλές “κομμένες και ραμμένες” στα μέτρα κάθε χωραφιού. Όπου έχει εφαρμοστεί η γεωργία ακριβείας έχει οδηγήσει σε 30% ως 45% εξοικονόμηση δαπανών. Μιλάμε για επαναστατική αναγέννηση του πρωτογενούς τομέα στην Ελλάδα».
Η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, μίλησε σήμερα στην Τρίπολη, στο 10ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στην Πελοπόννησο, για τον σχεδιασμό της πολιτικής που εκπονεί το Υπουργείο Εργασίας για την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.
«Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε για την αντιμετώπιση της κρίσης ήταν αυτή της εσωτερικής υποτίμησης, της περαιτέρω συμπίεσης των μισθών και των εργασιακών δικαιωμάτων, προκειμένου να αποκατασταθεί το έλλειμμα της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Μία θέση την οποία υποστήριξαν και οι κυβερνήσεις την περίοδο 2010-2014, μία θέση που την υποστηρίζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό και οι θεσμοί με τους οποίους διαπραγματευόμαστε συνεχώς. Πρόκειται για μία λογική που όχι μόνο είναι κοινωνικά επιζήμια αλλά είναι και οικονομικά αναποτελεσματική», σημείωσε η Υπουργός Εργασίας.
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «υπήρχε και μια άλλη διάσταση στην άσκηση της πολιτικής από το παλαιό πολιτικό σύστημα. Η υπόθεση NOVARTIS είναι και αυτή μία ενδεικτική εκδήλωση του τρόπου με τον οποίο ασκούνταν η δημόσια πολιτική τα προηγούμενα χρόνια. Τη στιγμή, δηλαδή, που οργανωνόταν η περικοπή των κοινωνικών δικαιωμάτων και των κοινωνικών παροχών, η συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, υπήρχε μία σκιώδης διαδικασία συναλλαγής και διαφθοράς στο χώρο της υγείας. Η οργάνωση από μία πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία ενός συστήματος που επηρέαζε τις τιμές, ευνοούσε την υπερτιμολόγηση και κυρίως την προκλητή ζήτηση φαρμακευτικών προϊόντων».
Αναφερόμενη στην κεντρική πολιτική στόχευση της κυβέρνησης για τη βελτίωση και ενίσχυση της θέσης των εργαζομένων επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «οι βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων θα ισχύσουν τον Αύγουστο του 2018 και πάλι. Έχει ιδιαίτερη σημασία να υπάρχουν συλλογικές διαπραγματεύσεις στη χώρα διότι είναι ο μόνος τρόπος μέσω του οποίου οι εργαζόμενοι μπορούν να διεκδικούν καλύτερους μισθούς και όρους εργασίας». Υπογράμμισε, επίσης, ότι «σχεδιάζουμε και πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε προσεκτικά, μετά το τέλος του προγράμματος, την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού».
Ειδικότερα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τόνισε ότι «το Γ’ Τρίμηνο του 2017, το ποσοστό ανεργίας ανήλθε στο 15,9%. Όταν παραλάβαμε ήταν στο 23%, δηλαδή έχουμε μια μείωση της τάξεως των 7 ποσοστιαίων μονάδων. Προφανώς κανείς δε λέει ότι τα δεδομένα στην εργασία είναι καλά, κανείς δε λέει ότι είμαστε ευχαριστημένοι, αλλά σίγουρα υπάρχει μία αποκλιμάκωση που έχει σημασία και αξία». Πρόσθεσε δε, ότι «από το 2015 έως σήμερα, έχουν ενταχθεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου σε προγράμματα ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης περίπου 10.000 άνεργοι. Τα εν εξελίξει προγράμματα σήμερα είναι συνολικού προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ και απευθύνονται σε 4.000 άνεργους ωφελούμενους».
Τέλος, για την εργασία στον αγροτικό τομέα σημείωσε ότι «δεν είμαστε διατεθειμένοι ως κυβέρνηση και ως Υπουργείο Εργασίας να ανεχτούμε φαινόμενα Μανωλάδας. Το αμέσως επόμενο διάστημα ξεκινάει το σχέδιό μας για τον έλεγχο της εργασίας και στον αγροτικό τομέα».
Ο υπουργός Υγείας στην ομιλία του ανέφερε ότι έχει κλείσει οριστικά και αμετάκλητα η συζήτηση περί κατάρρευσης του συστήματος υγείας. «Είμαστε σε μια περίοδο που τα νοσοκομεία, με τις προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού που προωθούνται εδώ και 2,5 χρόνια, έχουν διασφαλίσει μια διαρκώς βελτιούμενη λειτουργία» είπε ο κ. Ξανθός επισημαίνοντας ότι τώρα είναι η ώρα να προωθηθούν κρίσιμες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν εδώ και χρόνια (π.χ. νέο μοντέλο ΠΦΥ, διαπραγμάτευση τιμών σε νέα φάρμακα, νέο σύστημα προμηθειών κ.α) προκειμένου όλοι οι πολίτες να έχουν αξιόπιστη φροντίδα υγείας. Σε ό,τι αφορά την υπόθεση Novartis δήλωσε ότι θα πρέπει να απαιτηθεί η επιστροφή των χρημάτων που αφορούν τη ζημία του δημοσίου, καθώς και να αποδοθούν ευθύνες εκεί που προκύπτουν. «Δεν υπάρχει καμία διάθεση συγκάλυψης και «ομερτά» ανάμεσα στο πολιτικό σύστημα ούτε βεβαίως συνολικής ενοχοποίησης συγκεκριμένων ομάδων (γιατρών, πολιτικών, δημοσιογράφων κλπ). Ταυτόχρονα, όμως, είναι εξίσου κρίσιμο να προωθηθούν εξυγιαντικές παρεμβάσεις και να μπουν δικλείδες ασφαλείας για τη θωράκιση του συστήματος ώστε να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα του παρελθόντος που οδήγησαν στην κατασπατάληση πόρων και στο λεγόμενο “πάρτι” στο χώρο της υγείας» δήλωσε ο κ. Ξανθός. Ανέφερε επίσης συγκεκριμένες παρεμβάσεις οι οποίες έχουν υλοποιηθεί / δρομολογηθεί με στόχο τη θεσμική εξυγίανση του συστήματος όπως η κατάργηση της Επιτροπής Τιμών στο Υπουργείο Υγείας, η σύσταση της Επιτροπής Αξιολόγησης Φαρμακευτικής Καινοτομίας (ΗΤΑ), η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης για τα ακριβά φάρμακα, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, η δημοσιοποίηση δεδομένων από τη συνεργασία γιατρών- φαρμακευτικών εταιρειών κλπ.
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης έκανε εκτενή αναφορά στα πεπραγμένα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία που αποδεικνύουν την αυξημένη χρηματοδότηση που λαμβάνουν για πρώτη φορά τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας αλλά και το «νοικοκύρεμα» στην οικονομική διαχείριση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων μέσω της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών. «Πραγματοποιήσαμε και έχουμε δρομολογήσει συνολικά 19.500 προσλήψεις. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη «αιμοδότηση» του συστήματος από συστάσεως ΕΣΥ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πολάκης και ενημέρωσε πιο συγκεκριμένα για τις προσλήψεις που έχουν πραγματοποιηθεί στα νοσοκομεία της Πελοποννήσου.
Ο αναπληρωτής υπουργός επεσήμανε ότι στο πλαίσιο μιας ξεκάθαρης πολιτικής κίνησης για αντιστροφή της λειτουργικής κατάρρευσης του δημόσιου συστήματος υγείας, η ηγεσία του υπουργείου αξιοποίησε και άλλες πηγές χρηματοδότησης όπως το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), προγράμματα ΕΣΠΑ , αποθεματικό του υπουργείου Υγείας -το οποίο για πρώτη φορά διατίθεται για τη στήριξη του ΕΣΥ- και δωρεές με στόχο την αναβάθμιση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, του στόλου των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ και των κτιριακών υποδομών των νοσοκομείων της χώρας.
Τέλος, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), Σταμάτης Βαρδαρός ανέπτυξε το σχέδιο του νέου μοντέλου ΠΦΥ που προωθείται με στόχο όχι μόνο την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων μέσω της ανάπτυξης νέων δομών (ΤΟΜΥ) που ανοίγουν αυτή την περίοδο σε όλη την επικράτεια αλλά και την αλλαγή κουλτούρας με στόχο την πρόληψη, την αγωγή υγείας, τις δράσεις στην κοινότητα, την κατ’ οίκον φροντίδα κτλ.
Το πρωί, ο υπουργός Υγείας, Α. Ξανθός συνοδευόμενος από το γενικό γραμματέα του Υπουργείου, Γιώργο Γιαννόπουλο, τον αναπλ. γενικό γραμματέα για την ΠΦΥ, Σταμάτη Βαρδαρό και το διοικητή της 6ης ΥΠΕ, Τάκη Νικολόπουλο επισκέφθηκε το νοσοκομείο Κορίνθου όπου πραγματοποίησε ανοιχτή συνάντηση με όλους τους εργαζόμενους στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου. Προηγήθηκαν τα εγκαίνια της νέας Ψυχιατρικής Πτέρυγας (χρηματοδότηση ΕΣΠΑ και ΠΔΕ) και του νέου αξονικού τομογράφου (δωρεά από το Ίδρυμα «Σταυρός Νιάρχος»). Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία 2 χρόνια, στο νοσοκομείο Κορίνθου έχουν επαναλειτουργήσει η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και η Παιδιατρική Κλινική και αναγνωρίζεται τόσο από το προσωπικό όσο και από την τοπική κοινωνία η συστηματική στήριξή του και η αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Κύριοι Αντιπεριφερειάρχες, κκ. Δήμαρχοι, Κυρίες και Κύριοι,
Παρά τη σχετική αυτονομία κάθε Περιφέρειας της χώρας, και την ιδιαιτερότητα των προβλημάτων και των δυνατοτήτων που έχει, οι αναπτυξιακές προοπτικές της εξαρτώνται στο μεγαλύτερο μέρος τους από τη γενικότερη πορεία και την αναπτυξιακή δυναμική της εθνικής οικονομίας.
Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με μία εκτεταμένη παραπληροφόρηση για τις πραγματικές οικονομικές εξελίξεις, είναι ο λόγος που σε κάθε περιφερειακό συνέδριο, ξεκινάμε το δημόσιο διάλογο επιχειρώντας να δώσουμε το αληθινό στίγμα και τον παλμό της ελληνικής οικονομίας.
Βρισκόμαστε, λοιπόν, σήμερα στην ευχάριστη θέση, η Ελληνική οικονομία, μετά από 8 χρόνια πρωτοφανούς κρίσης και ύφεσης, να ανακάμπτει με κλιμακούμενο ρυθμό, αρχής γενομένης από το 2017.
Στη χρονιά που πέρασε, όπως ανέφερα στην ομιλία μου το πρωϊ, σημειώθηκαν μία σειρά από επιδόσεις-ρεκόρ δεκαετίας σε βασικά οικονομικά μεγέθη, όπως είναι οι εξαγωγές, οι επενδύσεις, οι ξένες άμεσες επενδύσεις, η απασχόληση, το ποσοστό ανεργίας, τα δίδυμα ελλείμματα και οι δείκτες εμπιστοσύνης της οικονομίας.
Ενδεικτικά αναφέρω τις σημαντικότερες 10 οικονομικές επιδόσεις με τις οποίες έκλεισε το 2017:
- Αύξηση του ΑΕΠ 1,7% περίπου, με αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης 0,6%, των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου 3%, και των εξαγωγών αγαθών κι υπηρεσιών 8% περίπου.
Οι εξαγωγές και οι επενδύσεις υπογραμμίζουν τις προτεραιότητες του νέου παραγωγικού υποδείγματος που έχει ανάγκη η οικονομία και που ακολουθεί η κυβέρνηση.
- Διατηρούμε τα υψηλότερα επίπεδα ανταγωνιστικότητας τιμών της τελευταίας 8ετίας και τον υψηλότερο βαθμό εξωστρέφειας που είχαμε ποτέ σαν οικονομία με τις εξαγωγές αγαθών κι υπηρεσιών να φθάνουν σε ιστορικά κορυφαία επίπεδα.
- Οι ιδιωτικές επενδύσεις των μη χρηματοδοτικών εταιριών βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 6ετίας, ενώ είχαμε και την μεγαλύτερη εισροή ξένων άμεσων επενδύσεων της τελευταίας 10ετίας που άγγιξαν τα 4 δις.
- Η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε την ισχυρότερη άνοδο στη διάρκεια της τελευταίας 10ετίας.
- Εντυπωσιακή είναι ακόμη η αύξηση της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας και σε μικρότερο βαθμό του λιανικού εμπορίου για πρώτη φορά στη διάρκεια της 10ετίας.
- Είχαμε τη μεγαλύτερη αύξηση απασχόλησης και τα χαμηλότερα επίπεδα ανέργων της τελευταίας 10ετίας, όπως επίσης τα χαμηλότερα επίπεδα ανεργίας νέων και μακροχρόνιας ανεργίας της τελευταίας 6ετίας.
- Για πρώτη φορά τη τελευταία δεκαετία είχαμε το τελευταίο δίμηνο του 2017, μικρή αύξηση κατά 0,3% της τραπεζικής χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, που υπογραμμίζει την βαθμιαία αναζωπύρωση της ιδιωτικής οικονομικής δραστηριότητας.
- Ανάλογη δείχνει και το ρεκόρ δεκαετίας, με αύξηση της τάξης του 17%, που πέτυχε το 2017 ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης στη διακίνηση εμπορευματο-κιβωτίων όπως αντίστοιχο ρεκόρ στη διακίνηση containers ανακοίνωσε και η Cosco για το λιμάνι του Πειραιά το 2017.
- Η απόδοση των κρατικών ομολόγων έπεσε στο επίπεδο του 2006 τονίζοντας την επιστροφή της εμπιστοσύνης στις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
- Τέλος, το 2017 είχαμε το μεγαλύτερο θετικό ισοζύγιο της τελευταίας 10ετίας μεταξύ συστάσεων και διαγραφών επιχειρήσεων με την καθαρή δημιουργία 6.081 επιχειρήσεων.
- Την αύξηση αυτή της επιχειρηματικότητας επιβεβαιώνουν:
(α) τα υπερδιπλάσια κεφάλαια σε σύγκριση με το σύνολο του 2016 που έχουν δαπανήσει οι εταιρίες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία, και
(β) η σταθερή αύξηση των επενδύσεων σε έρευνα και ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων που από 0,23% του ΑΕΠ το 2011, ανήλθε στο 1% περίπου το 2017.
Οι καθ’ όλα θετικές αυτές εξελίξεις το 2017 αφορούν την πραγματική οικονομία και τις ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες βλέποντας τη μακροοικονομική και δημοσιονομική σταθεροποίηση της οικονομίας αντιδρούν και αναλαμβάνουν δράση, συμβάλλοντας στη βελτίωση του οικονομικού κλίματος.
Όχι τυχαία, η Ernst & Young διαπιστώνει πως η διάθεση για Συγχωνεύσεις και Εξαγορές στην Ελλάδα είναι σημαντικά ενισχυμένη.
Επίσης, πρόσφατη μελέτη της Grant Thornton δείχνει πως, με βάση ένα ευρύ δείγμα 8.000 ελληνικών επιχειρήσεων, τουλάχιστον οι μισές έχουν εκείνα τα χαρακτηριστικά που υπόσχονται περαιτέρω ανάπτυξη και δυνατότητα προσέλκυσης κεφαλαίων.
Τέλος, ο γενικός δείκτης του Συνδέσμου Εταιριών Συμβούλων Μάνατζμεντ (ΣΕΣΜΑ) του δ’ τριμήνου 2017 που προβλέπει τις οικονομικές εξελίξεις ένα χρόνο μετά, δηλαδή για το 2018, δείχνει μεγάλη άνοδο φθάνοντας τις +16,5 μονάδες από -20,2 που ήταν το α’ τρίμηνο του 2016.
Με το κλείσιμο της γ’ αξιολόγησης, και τη διαφαινόμενη ολοκλήρωση του προγράμματος σε συνδυασμό με την δρομολογημένη ελάφρυνση του χρέους, το οικονομικό κλίμα βελτιώθηκε περαιτέρω φέτος, καθιστώντας εφικτό τον στόχο αύξησης του ΑΕΠ κατά 2,5% το 2018.
Ήδη, τον Ιανουάριο είχαμε την θεαματική βελτίωση τριών επιχειρηματικών δεικτών:
(α) ο δείκτης Προμηθειών των Μάνατζερ (ΡΜΙ) αυξήθηκε 19% σε ετήσια βάση,
(β) ο δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία αυξήθηκε 9%, και
(γ) ο δείκτης Οικονομικού Κλίματος αυξήθηκε 7% αντίστοιχα.
Τη βελτίωση αυτή, μαζί με την πρωτοφανή το 2017 εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων, και τη διπλή επιτυχή έξοδο της χώρας στις αγορές, ακολούθησαν τα εύσημα από τους Ευρωπαίους εταίρους και πιστωτές, και η τριπλή περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους S&P, Fitch και Moody’s.
Με αυτή την αναπτυξιακή δυναμική μπήκαμε στο 2018, και δεν δικαιούται κανείς σήμερα να ομιλεί για «στασιμότητα και βάλτωμα της οικονομίας».
Αντιθέτως, έχουμε κάθε λόγο να αισιοδοξούμε για την επιτυχή έκβαση των τραπεζικών στρες τεστς, το έγκαιρο κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης, και την οριστική έξοδο από τα Μνημόνια τον προσεχή Αύγουστο που σε συνδυασμό με την αναδιάρθρωση κι ελάφρυνση του χρέους, θα επιτρέψουν μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας στην αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης.
Ασφαλώς, ο δρόμος προς την ομαλοποίηση και την ανάπτυξη είναι μακρύς με αρκετά εμπόδια και αντιξοότητες, που πρέπει να υπερβούμε με σκληρή δουλειά, αποφασιστικότητα και αισιοδοξία, πως οι δύσκολες μέρες της κρίσης είναι πίσω μας.
Εφεξής, όλο το βάρος πέφτει στην προσπάθεια, η ανάκαμψη της οικονομίας να καταστεί βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη, με τη συμμετοχή σε αυτή του συνόλου της κοινωνίας και όλων των Περιφερειών της Επικράτειας.
Προϋπόθεση για να πετύχουμε τον στόχο αυτό είναι να έχουμε ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης δικής μας ιδιοκτησίας, και εξειδικευμένο ανά Περιφέρεια.
Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο εξελίσσουμε κι εξειδικεύουμε ανά τομέα και περιφέρεια, την Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική με συγκεκριμένες προτάσεις και έργα.
Γιατί η αδιαμφισβήτητη πρόοδος στα θεμελιώδη οικονομικά δεδομένα της χώρας δεν συντελείται μόνη της.
Είναι προϊόν τόσο των προσπαθειών των επιχειρήσεων να αξιοποιήσουν το νέο παραγωγικό περιβάλλον, όσο και της κυβερνητικής πολιτικής για ρεαλιστικές και ισορροπημένες μεταρρυθμίσεις.
Η επενδυτική επανεκκίνηση της χώρας έχει ως πυξίδα ένα νέο παραγωγικό πρότυπο, το οποίο βασίζεται στις επενδύσεις, τις εξαγωγές, τις καινοτομικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και τη ψηφιακή εκπαίδευση και απορρόφηση ανέργων μέσω προγραμμάτων ενεργητικής απασχόλησης.
Στηρίζεται στο κατά κανόνα υψηλής εξειδίκευσης εργατικό δυναμικό και στις παραγωγικές επενδύσεις σε τομείς με υψηλή εξωστρέφεια, ροπή στην καινοτομία, στις νέες τεχνολογίες, και σε διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα ικανά να εντάξουν τους παραγωγούς τους σε ευρύτερες αλυσίδες αξίας.
Η προσέλκυση επενδύσεων και η τόνωση των εξαγωγών αφορούν και μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρηματικές μονάδες, με κίνητρα για τη καινοτομία, την επιχειρηματικότητα και την ψηφιακή κατάρτιση σε προγράμματα απασχόλησης για την ταχύτερη απορρόφηση της ανεργίας με την άνοδο του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, ώστε να ανακοπεί η έξοδος εγκεφάλων από τη χώρα.
Με έμφαση στην ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας και των δυναμικών, καινοτόμων και εξωστρεφών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική επιχειρεί :
- Να προχωρήσουμε σε φορολογικές ελαφρύνσεις, όταν δημιουργηθεί το δημοσιονομικό περιθώριο.
- Να ρυθμιστούν τα ληξιπρόθεσμα ιδιωτικά χρέη με τον εξωδικαστικό μηχανισμό για να τονωθεί η ζήτηση.
- Να περιοριστούν τα «κόκκινα δάνεια» ώστε να αποδεσμευτεί ρευστότητα από το τραπεζικό σύστημα.
- Να ιδρυθεί και να λειτουργήσει τάχιστα η Αναπτυξιακή Τράπεζα προκειμένου να χρηματοδοτήσει σειρά επενδυτικών σχεδίων κυρίως για τις ΜΜΕ, και
- Τέλος, να απλοποιήσει ουσιαστικά τις διαδικασίες σύστασης επιχειρήσεων και αδειοδότησης.
Πέρα από τους στόχους, ο κοινωνικός χαρακτήρας της Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής αποτυπώνεται και στα μέσα που αναπτύσσει όπως είναι:
- η ταχεία απορρόφηση χρηματοδοτικών πόρων από τις EBRD, EIB κ.α. για κοινωνικές υποδομές, κατάρτιση προσωπικού και τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος,
- η άσκηση πολιτικών κοινωνικής προστασίας, η λήψη μέτρων κοινωνικής αλληλεγγύης και η διευκόλυνση ρύθμισης των ιδιωτικών χρεών μέσω του Εξωδικαστικού Μηχανισμού και των 12-24 δόσεων,
- η θεσμοθέτηση ευνοϊκού περιβάλλοντος για την ανάπτυξη της κοινωνικής και συνεταιριστικής οικονομίας,
- ο προσανατολισμός του Αναπτυξιακού Νόμου στις ΜΜΕ με οδηγό την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα, τις συμπράξεις, τις συστάδες και την εξωστρέφεια,
- η παροχή νέων χρηματοδοτικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών σε ΜΜΕ, κυρίως μέσα από την ίδρυση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, και τέλος
- η άσκηση ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης.
Με την προσαρμογή της οικονομίας, τον εξορθολογισμό σημαντικού μέρους των επιχειρήσεων, και την ενεργοποίηση της ΕΑΣ έχουμε και τις πρώτες ενδείξεις μετασχηματισμού του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας.
Έτσι, για πρώτη φορά μετά το 2008 έχουμε:
(α) επέκταση των εξαγωγών εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών, που για πρώτη φορά οι βιομηχανικές εξαγωγές ηγούνται της εξαγωγικής επέκτασης, και
(β) προσέλκυση ξένων και εγχώριων επενδύσεων χάρις στην ουσιαστική βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας.
Πως, όμως, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μορφοποιείται στη ξεχωριστή περίπτωση της Περιφέρειας Πελοποννήσου;
Σε ποιες νέες παραγωγικές δομές μπορεί να στηριχτεί η ανάπτυξη της Περιφέρειας;
Η απάντηση στα ερωτήματα αυτά αποτελούν δύσκολο έργο το οποίο μόνον με την κινητοποίηση των ζωντανών δυνάμεων της ίδιας της τοπικής κοινωνίας και των επαγγελματικών φορέων της μπορεί να δοθεί.
Γιατί το αναπτυξιακό πρόβλημα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπως και κάθε περιφέρειας, δεν είναι πρόβλημα απλά κατανομής διαθέσιμων πόρων μέσω των αγορών, ερήμην της κοινωνίας.
Αλλά είναι ένα πρόβλημα στοχευμένης αξιοποίησης των ανθρώπινων και υλικών πόρων, προώθησης της έρευνας και της καινοτομίας, δημιουργίας νέων θεσμών που να ενισχύουν τη συνεργασία και το συνεργατισμό, αξιοποίησης της συλλογικής εμπειρίας και γνώσης της κοινωνίας.
Η Περιφέρεια έχει σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης εφόσον αντιμετωπίσει τις τρέχουσες αδυναμίες και αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.
Συγκριτικά της πλεονεκτήματα είναι :
(α) η καλή ποιότητα των αγροτικών προϊόντων (κυρίως λάδι, κρασί, μέλι, τυροκομικά, εσπεριδοειδή, χυμούς και κηπευτικά) που επιτρέπει την εξαγωγή μεγάλου μέρους τους ή και τη μεταποίηση και εξαγωγή τους.
(β) τα φυσικά κάλλη με τα ορεινά θέρετρα σε Αρκαδία, Μάνη και αλλού, αλλά και τις δαντελένιες ακτές και όμορφες παραλιακές κωμοπόλεις, όπως η Καρδαμύλη, το Γύθειο, η Ερμιόνη, το Άστρος και το Πόρτο Χέλι, που προσελκύουν έντονα το τουριστικό ενδιαφέρον και ιδιαίτερα υψηλών εισοδημάτων.
(γ) η μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά με τον αρχαιότερο πολιτισμό των ιστορικών χρόνων της ηπειρωτικής Ευρώπης που άκμασε στις Μυκήνες, την πρώτη πρωτεύουσα της Ευρώπης το Άργος, την πρώτη πρωτεύουσα του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους το Ναύπλιο με τα δύο πανέμορφα φρούριά του (Παλαμήδι και Μπούρτζι), την Επίδαυρο, την Πύλο, τη Μονεμβασιά, τον Μυστρά, την Ακροκόρινθο και άλλα μνημεία που μαζί με τα εκθέματα των μουσείων και τη σύνδεση με την Ολυμπία συναποτελούν ένα μοναδικό δίκτυο-μαγνήτη για την προσέλκυση και αξιοποίηση ισχυρού τουριστικού ρεύματος.
Τα εμπόδια στην εκμετάλλευση των παραπάνω συγκριτικών πλεονεκτημάτων είναι :
- Η παραγωγή πολλών αγροτικών προϊόντων με τον παραδοσιακό αναποτελεσματικό τρόπο σε κατακερματισμένους κλήρους, με μεγάλο κόστος, που συχνά διατίθενται χωρίς τυποποίηση, χωρίς πιστοποίηση και χωρίς μεταποίηση.
- Η ελλειμματική αξιοποίηση των υδάτινων πόρων, η ανεπαρκής άρδευση των καλλιεργειών και σε ορισμένες περιπτώσεις το υφάλμυρο των υδάτων από τις υπερβολικές γεωτρήσεις.
- Η απουσία επιστημονικής έρευνας για την βελτίωση της ποιότητας αγροτικών προϊόντων και τη δημιουργία νέων ποικιλιών ώστε να αυξηθεί η προστιθέμενη αξία και τιμή εμπορίας τους και να επεκταθεί η χρονική διάρκεια της εξαγωγικής τους ζήτησης.
- Η απουσία ικανοποιητικής διασύνδεσης των διαφόρων οδικών αξόνων ώστε να διευκολύνεται η τουριστική περιήγηση σε όλη την Περιφέρεια.
- Η έλλειψη ή καθυστέρηση εκσυγχρονισμού συγκεκριμένων τουριστικών και πολιτιστικών εγκαταστάσεων (όπως πχ είναι τα ξενοδοχεία τύπου Ξενία, το Μουσείο του Άργους, κλπ) και η μη αξιοποίηση μορφών εναλλακτικού τουρισμού – όπως ο αθλητικός ή συνεδριακός τουρισμός με βάση το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου – που έχουν σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης στην Περιφέρεια.
Για να ξεπεραστούν τα εμπόδια έχουν προταθεί:
- Η ουσιαστική ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα με αντιμετώπιση των επιβαρύνσεων που αυξάνουν το κόστος παραγωγής και παράλληλη στήριξη της εξωστρέφειας, της τυποποίησης και της πιστοποίησης.
- Η δημιουργία Φορέα Πιστοποίησης και η πιλοτική εφαρμογή Τράπεζας Γης σε επίπεδο δήμου που θα συγκεντρώσει όλες τις ακαλλιέργητες γαίες και θα τις παραχωρεί σε συνεταιρισμούς σε ομάδες παραγωγών ή σε επιχειρήσεις έναντι ενοικίου που μέρος του θα αποδίδεται στους μικροϊδιοκτήτες.
- Η ολοκλήρωση των έργων υποδομής για να λειτουργήσει η Θερμοκοιτίδα Καινοτομίας με εξειδίκευση στον πρωτογενή τομέα για τη δημιουργία νέων καινοτόμων προϊόντων υψηλής ποιότητας.
- Η σύνδεση της πρωτογενούς παραγωγής με τη μεταποίηση και την οργανωμένη διάθεση των αγροτικών προϊόντων με σκοπό τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας.
Εισαγωγή της γνώσης και της τεχνολογίας στην γεωργία και την κτηνοτροφία, ενημέρωση των νέων αγροτών για να στραφούν στις βιολογικές καλλιέργειες, στήριξη των νέων καλλιεργειών υπερτροφών και αρωματικών φυτών.
- Η αξιοποίηση της λίμνης του Λάδωνα και των ιαματικών πηγών της Ηραίας στη Γορτυνία.
- Να αξιοποιηθεί η έμφαση που δίνει η κυβερνητική πολιτική στην ΚΑΛΟ και στην ενδυνάμωση του ασθενικού συνεταιριστικού κινήματος που αποτελεί προϋπόθεση για την παραγωγή και εξαγωγή αγροτικών προϊόντων σε κλίμακα σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ζήτησης.
- Να προβληθεί στοχευμένα και το τουριστικό προϊόν της Περιφέρειας, με την αναπαλαίωση και εκσυγχρονισμό παλαιών ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων, του Μουσείου του Άργους και του φρουρίου στο Μπούρτζι.
- Να υπάρξει σχεδιασμός για την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, τη ψηφιακή τους αναπαράσταση και τη διευκόλυνση της προσέλκυσης και υποδοχής ομάδων ξένων τουριστών μέσα από την οργάνωση της υποδοχής, μεταφοράς και περιήγησής τους σε όλα τα αξιοθέατα της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
- Τέλος, να βελτιωθεί το περιφερειακό και τοπικό οδικό δίκτυο, όπως επίσης να αναβαθμιστούν οι λιμενικές υποδομές με την υλοποίηση των αναγκαίων έργων στα λιμανια Ναυπλίου, Παράλιου Άστρους, Γυθείου, παλαιάς Επιδαύρου, Ερμιόνης και Πόρτο Χέλι.
Όλες αυτές οι δράσεις για να γίνουν χρειάζονται χρηματοδότηση και επενδύσεις, που δεν μπορεί να καλυφθούν μόνο από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους, αλλά απαιτούν την συμβολή του ιδιωτικού τομέα μέσω της κινητοποίησης των τοπικών αρχών και παραγόντων.
Όσον αφορά την ουσιαστική συμβολή της Πολιτείας αυτή συνίσταται στα προγράμματα του ΕΣΠΑ, τον Αναπτυξιακό Νόμο και σε θεσμικές αλλαγές που βελτιώνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον.
Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου χρηματοδοτούνται και υλοποιούνται πλήθος προγραμμάτων ΕΣΠΑ, Κρατικών Ενισχύσεων και μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου που αφορούν «Υποδομές, Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση, Ερευνα, Ανταγωνιστικότητα-Επιχειρηματικότητα-Εξωστρέφεια- Καινοτομία, καθώς και το Επιχειρησιακο Πρόγραμμα –Πελοπόννησος 2014-2020» όλα με μεγάλους προυπολογισμούς.
Κυρίες και Κύριοι,
Η αλήθεια είναι πως αυτά που πρέπει να γίνουν είναι πολλά.
Όμως μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η Πολιτεία θα συντρέξει με όλες τις δυνάμεις της προκειμένου να υλοποιηθούν.
Όμως, τα χρηματοδοτικά προγράμματα και οι πολιτικές στήριξης δεν επαρκούν για την επενδυτική άνοιξη και την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της τοπικής οικονομίας.
Είναι απολύτως απαραίτητο οι δυνάμεις της Περιφέρειας να συνδράμουν και να συνεργασθούν τόσο μεταξύ τους όσο και με την Πολιτεία στην αναγκαία δράση για την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, την προσέλκυση επενδύσεων και τον μετασχηματισμό της τοπικής οικονομίας.
Είναι αυτή η συνεργασία από την οποία θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό και η επιτυχία της αναπτυξιακής προσπάθειας.
Σας ευχαριστώ
Τους βασικούς άξονες της ενεργειακής στρατηγικής της χώρας και το πλαίσιο συμφωνίας για την αποεπένδυση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε αυτήν, παρουσίασε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στο 10ο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Πελοποννήσου που πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη.
Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και οι περιβαλλοντικοί στόχοι που τίθενται από τη «Συμφωνία των Παρισίων» και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ), οδηγούν σε γενναίες αποφάσεις για την αλλαγή του ενεργειακού μείγματος πάνω σε τρεις βασικούς άξονες, σημείωσε ο Υπουργός: τη σταδιακή αποεπένδυση από τον λιγνίτη, την ταχύρυθμη αύξηση της εκμετάλλευσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας στη μεταβατική φάση, με τη χρήση του φυσικού αερίου.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας για την αποεπένδυση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, η οποία, όπως σημείωσε ο Υπουργός, ήταν μονόδρομος μετά την καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για δεσπόζουσα θέση της επιχείρησης στην πρόσβαση σε ορυχεία λιγνίτη, τρεις είναι οι όροι που έθεσε και πέτυχε η κυβέρνηση: α) η διασφάλιση των θέσεων απασχόλησης και των εργασιακών σχέσεων, β) η διαδικασία της απόσχισης και της πώλησης να είναι διαφανής, γ) η αποεπένδυση να είναι επωφελής για τη ΔΕΗ και την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας.
Η συμφωνία επιτρέπει στη ΔΕΗ να διατηρήσει το σύνολο των μονάδων φυσικού αερίου και όλα τα υδροηλεκτρικά της εργοστάσια, σε αντίθεση με το σχέδιο για τη «Μικρή ΔΕΗ», το οποίο ήταν οριζόντιο και η κυβέρνηση ακύρωσε. Επίσης, με την πρόταση που υποβλήθηκε σε market test και προχωρά, σήμερα η ΔΕΗ διατηρεί αλώβητο το 90,9% του συνολικού παραγωγικού δυναμικού της και το 78,6% του λιγνιτικού δυναμικού της.
Ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι θα έρθει στη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες, ύστερα από ευρύ διάλογο με την τοπική κοινωνία και τους φορείς, το σχετικό νομοσχέδιο που θα περιγράφει αναλυτικά τη διαδικασία της αποεπένδυσης, τον τρόπο που οι μονάδες θα διαχωριστούν από τη ΔΕΗ, τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων και τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης που υλοποιήθηκαν στη συμφωνία με την ΕΕ.
Κεντρικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση παίζει η ανάπτυξη των ΑΠΕ, υπογράμμισε ο κ. Σταθάκης. Στόχος είναι μέχρι το τέλος της επόμενης δεκαετίας περίπου το μισό της ενέργειας που καταναλώνεται για ηλεκτροπαραγωγή να προέρχεται από ΑΠΕ, έναντι 29% σήμερα.
Αναφέρθηκε επίσης στο νέο νόμο για τις Ενεργειακές Κοινότητες που δίνει τη δυνατότητα σε πολίτες, ΟΤΑ, μικρές και μεσαίες τοπικές επιχειρήσεις να εμπλακούν στον ενεργειακό σχεδιασμό, μέσω της δυναμικής συμμετοχής τους σε ενεργειακά εγχειρήματα.
Για τη μεταβατική περίοδο, το φυσικό αέριο αξιοποιείται ως καύσιμο-γέφυρα, είτε επεκτείνοντας το σχετικό δίκτυο, είτε αναπτύσσοντας υποδομές. Ο αγωγός του ΔΕΣΦΑ φτάνει μέχρι τη Μεγαλόπολη. Η Δημόσια Εταιρία Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδος έχει ήδη εντάξει στο πρόγραμμα ανάπτυξης την ανάπτυξη δικτύου από το 2019 σε Κόρινθο, Άργος, Ναύπλιο, Τρίπολη, Σπάρτη και Καλαμάτα.
Ο Υπουργός στάθηκε, επίσης, στο ζήτημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Πελοπόννησο μέχρι το 2020, καθώς και στο ζήτημα του κορεσμού του Δικτύου Υψηλής Τάσης της Πελοποννήσου, που έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει δυνατότητα απορρόφησης επιπλέον ισχύος από ΑΠΕ. Στην κατεύθυνση αυτή, ο ΑΔΜΗΕ υλοποιεί την επέκταση του δικτύου των 400 kV, έχοντας προβλέψει να πραγματοποιηθούν δύο συνδέσεις του ΚΥΤ Μεγαλόπολης.
Κλείνοντας, ο Υπουργός επισήμανε ότι η συζήτηση για τη μεταλιγνιτική περίοδο είναι ανοιχτή, αναπτύσσεται ένας ευρύτερος διάλογος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και καλούμαστε η μετάβαση αυτή να γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Κύριε Περιφερειάρχα, κύριοι Αντιπεριφερειάρχες, κύριοι Δήμαρχοι, αγαπητοί συνάδερφοι. Καταρχάς, να συμφωνήσω στο σκεπτικό που έθεσε η Αντιπεριφερειάρχης στην εισαγωγή και θα το εξηγήσουμε στη συνέχεια.
Φίλες και φίλοι, η Πελοπόννησος ιστορικά ήταν συμμέτοχη, ενεργός, να μην πω και πρωτοπόρα, στους μεγάλους αγώνες του ελληνικού λαού για την ανεξαρτησία του. Με επιμονή, με δίψα για να σταθεί ο ελληνικός λαός στα δικά του πόδια, είτε αυτό έχει να κάνει με το να ιδρυθεί το ελληνικό κράτος, είτε να έχει να κάνει στη συνέχεια με την Εθνική Αντίσταση, είτε έχει να κάνει με άλλες ιστορικές στιγμές. Εκτός των ανθρώπων της, που είναι το μεγάλο πλεονέκτημα της Πελοποννήσου, είναι μια αξιοζήλευτη περιοχή, ένας ευλογημένος τόπος και κάθε τόπος έχει συγκεκριμένα γεωγραφικά, περιβαλλοντολογικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά που τον καθορίζουν. Στην περίπτωση της Πελοποννήσου αυτά αποτελούν το μεγάλο ης πλεονέκτημα, το πλεονέκτημα, ή τα πλεονεκτήματα που γνωρίζουν καλύτερα απ’ όλους οι τοπικές κοινωνίες, οι Πελοποννήσιοι. Και για αυτό, η σημερινή διαδικασία, τα αναπτυξιακά συνέδρια, δεν είναι απλές συνευρέσεις για να ανταλλάξουμε απόψεις. Θα ήθελα να πω, ότι η συνεργασία με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και με τους Κοινωνικούς και Παραγωγικούς φορείς το προηγούμενο διάστημα ήταν και είναι πραγματικά εξαιρετική.
Επομένως έχουμε ξεπεράσει διάφορες λογικές του παρελθόντος, τού να έρθουμε σε ένα συνέδριο σαν το σημερινό, να βγάλουν οι υπουργοί λόγους, να ακουστούν κάποια αιτήματα, είτε από τους δημάρχους, είτε από την Περιφέρεια, είτε από τους φορείς και μετά να πάει ο καθένας στο γραφείο του και στο σπίτι του μένοντας κάποια πρωτοσέλιδα. Τα μισά από αυτά θα τα πάρει ο άνεμος, τα άλλα μισά θα παλεύουμε για να γίνουν ή για να μη γίνουν και θα συνεχίσουμε στην ίδια στρεβλή λογική που είχαμε ζήσει τα προηγούμενα χρόνια. Ούτε προφανώς γίνονται αυτά τα συνέδρια και ήρθαμε όλοι εδώ για να προσπαθήσουμε να απαξιώσουμε τη δουλειά που έχει γίνει απ’ όλες τις πλευρές στη χώρα.
Το μήνυμα κατά τη γνώμη μου που πρέπει να βγει και από το σημερινό συνέδριο, το 10ο, είναι, ότι τερματίζουμε την παλιά λογική, ότι τερματίζουμε το παλιό. Τερματίζουμε τις παλιές κακές συνήθειες και τακτικές που έφεραν τη χώρα εδώ που την έφεραν σήμερα.
Αγαπητές φίλες και φίλοι,
Μια που μιλάμε για Υποδομές είχαμε ένα στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης. Αυτό το μοντέλο δομήθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Βασίστηκε στην ανάπτυξη του διπόλου Αθήνας –Θεσσαλονίκης. Τα δύο μεγάλα μητροπολιτικά κέντρα και απαξίωσε πολύ μεγάλες περιοχές της χώρας. Συγκέντρωσε το 80% του πληθυσμού και των δραστηριοτήτων στα δύο αυτά κέντρα, ζούμε σήμερα το αποτέλεσμα, το οδυνηρό αποτέλεσμα αυτής της στρεβλής ανάπτυξης και έχουμε δει και κάτι ακόμη χειρότερο: Σε όλες τις πρωτεύουσες των παλιών νομών, των περιφερειακών ενοτήτων, να αναπαράγεται το στρεβλό μοντέλο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης σε τοπικό επίπεδο.
Το πολιτικό σύστημα της χώρας ακόμη και στη δεκαετία του 2000, το μοντέλο που προωθούσε, ήταν, ότι είμαστε χώρα υπηρεσιών, δηλαδή μια χώρα που δεν παράγει πλούτο, δανείζεται και καταναλώνει.
Τρέχει ο Νίκος Παππάς τώρα, φεύγει για ταξίδι στο Λονδίνο. Πριν λίγες μέρες είχε πάει στην Αμερική για να φέρει στη χώρα εταιρείες οι οποίες θα συμβάλλουν στο να κρατήσουμε τον επιστημονικό κόσμο της χώρας. Να αναπτύξουμε παραγωγικές δομές στις νέες τεχνολογίες, στην πληροφορική, τις εταιρείες που ασχολούνται με το διάστημα, στα δίκτυα, στους δορυφόρους, μιας που οτιδήποτε παραγωγικό χτίστηκε στη χώρα, πχ ο ελληνικός δορυφόρος, πουλήθηκε μαζί με τα δίκτυα της χώρας και τον ΟΤΕ για ένα κομμάτι ψωμί στην κυριολεξία. Και που έπρεπε να κάνει και να καταναλώσει μήνες διαπραγματεύσεων, προκειμένου να πετύχει τα αποτελέσματα τού να μη χάσουμε την τροχιά, του να αυξήσουμε τα δικαιώματα μας και να έχουμε δορυφόρους που θα ελέγχονται από τη χώρα με τα αναγκαία και απαραίτητα οφέλη για τα εθνικά συμφέροντα, όχι μόνο για τις νέες τεχνολογίες και την πληροφορική.
Μπορεί ο καθένας από εμάς να μη λέει αυτά που έχει πετύχει στις διαπραγματεύσεις και στον αγώνα που κάνουμε, αλλά καλό είναι να τα λέμε για να γίνονται και κτήμα όλου του κόσμου, του κάθε πολίτη. Ο Hellas Satξεπουλήθηκε μαζί με τον ΟΤΕ. Τα δίκτυα χαλκού ξεπουλήθηκαν μαζί με τον ΟΤΕ και έχουμε το Νίκο Παππά που τρέχει τώρα για να κάνει δίκτυα οπτικών ινών, γιατί δε συμφέρει τον Γερμανικό ΟΤΕ και όχι τον Ελληνικό ΟΤΕ, να εκσυγχρονίσει τη χώρα με δίκτυα οπτικών ινών. Θέλει να κρατήσει τον χαλκό. Πούλησε και τον Hellas Sat, τον ελληνικό δορυφόρο στον ArabSat και… τρέχα Παππά. Αυτό είναι το μοντέλο σε μικρή ή μεγαλύτερη κλίμακα και αυτό το μοντέλο πρέπει να τελειώσει.
Θεωρώ, ότι δε μπορούμε να συνεχίσουμε να έχουμε ένα ελλιπέστατο σχέδιο, να μην έχουμε στρατηγικό σχεδιασμό και για τη χώρα και για τις υποδομές της. Η χώρα είχε σιδηρόδρομο μετά τον Χαρίλαο Τρικούπη και σταμάτησε να έχει σιδηρόδρομο με τον Κωστή Χατζηδάκη.
Η χώρα είχε σιδηρόδρομο με τον Χαρίλαο Τρικούπη και απαγορεύτηκε η χρήση των μετρικών γραμμών, -το επαναφέραμε αυτό-, γιατί κάποιοι θέλουν να απαξιώσουν τις σιδηροδρομικές υποδομές. Και έτσι έμεινε όλη η Πελοπόννησος, η Δυτική Ελλάδα και άλλες περιοχές της χώρας χωρίς σιδηρόδρομο. Απαγόρευσαν και τη χρήση του. Πως γίνεται; Βάζω μερικά ερωτήματα που έχουμε ζήσει τα τελευταία χρόνια για να δούμε τι σημαίνει να μην έχουμε στρατηγικό σχεδιασμό.
Πως γίνεται μια χώρα να σχεδιάζει μεγάλα έργα υποδομών, όπως οι αυτοκινητόδρομοι, οι οποίοι όμως δε συνδέονται με κανένα λιμάνι της χώρας, με καμία βιομηχανική περιοχή, με καμία τουριστική περιοχή και στο διάβα τους να «ξεχνάνε» και τα αστικά κέντρα που διέρχονται;
Να φέρουμε παράδειγμα τον Μορέα. Ο Μορέας είναι ένας υπέροχος αυτοκινητόδρομος, αλλά «ξέχασε» τη σύνδεση με την Αργολίδα, με το Άργος, με το Ναύπλιο, με τις αρχαιολογικές περιοχές. Υπέροχο έργο.
Η Ιονία «ξέχασε» να συνδέσει το Αγρίνιο την Πρέβεζα και ευτυχώς περνούσε κοντά από το Μεσολόγγι.
Η Εγνατία «ξέχασε» να συνδέσει όλες τις πόλεις της Βορείου Ελλάδος, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας, της Αλεξανδρούπολης και ευτυχώς ξεκινούσε από την Ηγουμενίτσα…
Αυτό δείχνει και τον τρόπο που κινούνταν η χώρα και κινούνταν σε σχέση με τις υποδομές της. Το λέω επειδή η Αντιπεριφερειάρχης είπε ότι δεν μπορούμε να έχουμε αποσπασματικό σχεδιασμό.
Δε μπορούμε να έχουμε αποσπασματικό σχεδιασμό, προφανώς, αλλά δε μπορούμε να έχουμε κι ένα σχεδιασμό που έρχεται από την Ευρώπη, χωρίς να τον προσαρμόζουμε για να εξυπηρετεί τα δικά μας εθνικά συμφέροντα, τη δική μας παραγωγική δομή, τις δικές μας παραγωγικές ανάγκες.
Δε μπορεί να κάνουμε έναν υπέροχο δρόμο όπως η Εγνατία, για να περνούν οι νταλίκες από την Ανατολή στη Δύση και το ανάποδο. Αυτή είναι η πολιτική που πρέπει να εγκαταλειφθεί.
Πως γίνονταν αυτές οι υποδομές; Για να δούμε πως έγιναν. Πως γινόταν ο σχεδιασμός. Όσοι έχουν ασχοληθεί με τη δημόσια διοίκηση, είτε είναι Περιφερειάρχες, Αντιπεριφερειάρχες, Δήμαρχοι ή συνάδελφοι μηχανικοί, τα υπουργεία, γνωρίζουμε από πρώτο χέρι ότι δεν είχαμε στη δημόσια διοίκηση ούτε μια δομή, ούτε ένα τμήμα Στρατηγικού Σχεδιασμού για τις υποδομές, για τις μεταφορές, για τις τηλεπικοινωνίες, για όλους τους κρίσιμους παραγωγικούς τομείς της χώρας.
Από τότε λοιπόν, που ιδρύθηκε το ελληνικό κράτος, στην παλιά Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων, στη σύγχρονη Γενική Γραμματεία Υποδομών δεν είχαμε ένα ιεραρχημένο σχέδιο για τις υποδομές, για τις απαιτούμενες υποδομές, ανεξάρτητα από το ποια θα ήταν η διαδικασία, για να είχαμε αυτό το σχέδιο.
Θέλω να πω ότι κινούμαστε σε μια άλλη λογική. Και η λογική αυτή επέβαλε στο Υπουργείο να ιδρυθούν δύο Γενικές Γραμματείες, μια Γενική Γραμματεία Στρατηγικού Σχεδιασμού Υποδομών στη Γενική Γραμματεία Υποδομών και μια δεύτερη Γενική Γραμματεία Στρατηγικού Σχεδιασμού Μεταφορών στη Γενική Γραμματεία Μεταφορών, ώστε, να μη μπορεί ο Σπίρτζης, ο εκάστοτε υπουργός, να εντάσσει τα έργα από την περιοχή που εκλέγεται, να εντάσσει τα έργα του φίλου του βουλευτή στην αντίστοιχη περιοχή, να εντάσσει τα έργα που εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα σε όλη την Ελλάδα. Αλλά να έχουμε ένα δομημένο, κοστολογημένο και ιεραρχημένο σχέδιο, στρατηγικό σχεδιασμό για τις υποδομές της χώρας.
Να έχουμε ένα σχέδιο που θα προέλθει από τέτοιες διαδικασίες σα τη σημερινή: δημοκρατικής συμμετοχής και διαβούλευσης όλων των φορέων της κοινωνίας, που θα έχουμε δομές, που θα παρακολουθείτε αυτό το σχέδιο με ηλεκτρονικά συστήματα, με διαφάνεια. Θα ξέρει δηλαδή ο πολίτης ποιος μελέτησε ένα έργο, ποιοι συμμετείχαν στη μελέτη του έργου και στο σχεδιασμό, ποιοι ήταν υπεργολάβοι πιθανά, ποιος ήταν ο προϋπολογισμός, πώς δημοπρατήθηκε το έργο, ποιοι συμμετέχουν στην εκτέλεση του έργου, ποια μηχανήματα ακόμη συμμετέχουν στην εκτέλεση του έργου, για να μην έχουμε τις στρεβλές καταστάσεις που ζήσαμε στο παρελθόν. Και βέβαια, να ξέρουμε και το ποσοστό σε κάθε φάση που έχει πληρωθεί και που έχει εκτελεστεί το έργο. Για να μπορούμε όλοι να έχουμε τον ίδιο βαθμό ενημέρωσης.
Είναι αναγκαιότητα λοιπόν αυτές οι δομές, ο τρόπος παραγωγής και εκτέλεσης των υποδομών να αλλάξουν. Να μπορεί κανείς να σχεδιάσει για την επόμενη δεκαπενταετία, την επομένη εικοσαετία, όχι τα έργα για τα έργα ή τα έργα για την εξυπηρέτηση συμφερόντων, αλλά τα έργα που θα συνεισφέρουν στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και στη δίκαιη ανάπτυξη. Αγαπητές φίλες και φίλοι,
όσο χαρισματική και να είναι μία πολιτική ηγεσία, δε μπορεί να σχεδιάζει σε κλειστά γραφεία στην Αθήνα. Δε μπορεί να σχεδιάζει απουσία των παραγωγικών δυνάμεων, των υγιών παραγωγικών δυνάμεων και των τοπικών κοινωνιών. Και πιστεύω, ότι αυτή την αναγκαιότητα έρχονται να καλύψουν τα περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια. Έγιναν πολύ μεγάλες τομές αυτά τα χρόνια. Όχι «μεταρρυθμίσεις» στη λογική που έγιναν τα προηγούμενα. Δηλαδή «μεταρρυθμίσεις» για να κόβονται συντάξεις, μισθοί και πολλά άλλα «φιλοκοινωνικά». Αλλά μεταρρυθμίσεις στη λογική που πρέπει να γίνουν. Αυτές που χρειάζεται η ελληνική κοινωνία.
Σήμερα για να δημοπρατηθεί ένα έργο πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι απαλλοτριώσεις, όπως ξέρουμε οι περισσότεροι, πρέπει να έχουν γίνει οι απαραίτητες αρχαιολογικές εργασίες, αλλιώς, δε μπορεί ούτε δημοπράτηση να έχουμε, ή αν πάμε στις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, δεν μπορούμε να έχουμε σύμβαση.
Αν υπήρχε αυτή η νομοθεσία στο παρελθόν, δε θα είχαμε τις περιπέτειες που ζήσαμε στα 5 έργα παραχωρήσεων. Δε θα είχαμε τις καθυστερήσεις ούτε στις απαλλοτριώσεις, ούτε στις αρχαιολογικές εργασίες, ούτε στην έκδοση περιβαλλοντολογικών αδειών ούτε σε όλα τα υπόλοιπα. Και βέβαια, δε θα πληρώναμε ένα κάρο δισεκατομμύρια σε αποζημιώσεις. Και στους αυτοκινητόδρομους και στα υπόλοιπα έργα.
Η Πελοπόννησος είναι μία περιοχή που το έχει ζήσει αυτό, το έχει βιώσει. Στο πώς ένα έργο ξεκινάει και πως δεν ολοκληρώνεται, είτε είναι οδικό, είτε είναι αντιπλημμυρικό, είτε είναι αρδευτικό, είτε ενεργειακό, είτε πολλά άλλα.
Βέβαια, υπάρχουν σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις μερικά πράγματα που μας ξεβολεύουν. Μας ξεβολεύουν γιατί δε μπορούμε να κάνουμε παραδείγματος χάριν οι υπουργοί, οι δήμαρχοι, αναθέσεις στους φίλους μας. Υποχρεωτικά πρέπει να κάνουμε μία λίστα στο ηλεκτρονικό σύστημα, να κληρώνεται και ο καθένας που θα συμμετέχει σε αυτή τη λίστα, σε αυτό τον κατάλογο, να παίρνει μία απευθείας ανάθεση και όχι πενήντα μία όπως γινόταν στο παρελθόν. Και είναι σκληρή η κριτική που γίνεται από ένα μέρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γιατί μας ξεβολεύει αυτό.
Καλό όμως, είναι, να τιμήσουμε και να στηρίξουμε τις ηλεκτρονικές κληρώσεις, τη διαφάνεια, κι ας μην το έχουμε συνηθίσει. Να έχουμε διαφανείς διαδικασίες μέσω των ηλεκτρονικών συστημάτων που έγιναν, να έχουμε κληρώσεις σε επιτροπές των διαγωνισμών, να έχουμε ένα σύστημα όπως είναι η μελέτη-κατασκευή όπως έχει όλη η Ευρώπη, που είναι ένα κρίσιμο εργαλείο και γρήγορο εργαλείο για να γίνονται έργα και όχι ένα εργαλείο για να στήνονται έργα όπως ήταν στο παρελθόν. Και πιστεύω, ότι με τις τομές που έχουνε γίνει, επιτέλους η μελέτη-κατασκευή είναι ένα σύστημα που είναι ένα εργαλείο και δεν μπορεί να το στήσει κάποιος. Αυτές είναι θεσμικές αλλαγές οι οποίες έγιναν, εφαρμόζονται και πιστεύω ότι είναι μία τελείως διαφορετική μέρα πλέον για το χώρο των υποδομών, της διαφάνειας και του κόστους που πρέπει αυτές να γίνονται.
Δε γίνεται λοιπόν μία χώρα με τα πλεονεκτήματα που έχει η δική μας χώρα, αντί για κέντρα συνδυασμένων μεταφορών, αντί για παραγωγικά κέντρα, αντί για τουριστικές περιοχές και θέρετρα, αντί για περιοχές υψηλής ποιοτικής πρωτογενούς παραγωγής και μεταποίησης ή νέων τεχνολογιών, να έχει περιοχές μαραζωμένες παραγωγικά και πληθυσμιακά, περιοχές που υπάρχουν στην Πελοπόννησο, δυστυχώς, παρότι, θα μπορούσε σε πολλά σημεία της, η Πελοπόννησος, να είναι και είναι η φυσική πύλη εισόδου της χώρας και από τη Βόρειο Αφρική και από τη Δυτική Ευρώπη.
Για να μην είχαμε αυτή την υπανάπτυξη που είχαμε, έπρεπε η χώρα και οι προηγούμενες κυβερνήσεις να κάνουν το αυτονόητο: Να βασιστούν στις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις. Δυστυχώς βασίστηκαν σε ένα παλαιοκομματικού τύπου μεταπρατισμό που έβαζε όρια και οικονομικά και παραγωγικά στη χώρα. Δεν είχαμε σύνορα μόνο στο Βορρά και την Ανατολή είχαμε σύνορα δυστυχώς μέσα στη Χώρα.
Η Πελοπόννησος αυτό το ξέρει πάρα πολύ καλά, πώς γινόταν με ένα ελλιπές θεσμικό πλαίσιο με γκρίζες διαδικασίες, με μαύρες διαδικασίες, να πριμοδοτούνται όχι οι δυνάμεις της παραγωγής αλλά οι δυνάμεις που η εκάστοτε πολιτική εξουσία ήθελε να πριμοδοτήσει. Και βέβαια, είχαμε ένα μεγάλο έλλειμμα δημοκρατικών διαδικασιών για τη διαμόρφωση αυτού του σχεδίου ανάπτυξης, της παραγωγικής ανασυγκρότησης και των υποδομών. Είχαμε σκοπιμότητα, γιατί μέσα από αυτά εξυπηρετήθηκαν πολύ συγκεκριμένα συμφέροντα ενώ έμειναν οι πολίτες και η κοινωνία σε ομηρία.
Πιστεύω ότι πρέπει επιτέλους να συζητήσουμε σε μία άλλη κατεύθυνση. Να ξεπεράσουμε τον παλαιοκομματισμό, τις ψευδεπίγραφες αντιθέσεις, είτε αυτές έχουν τοπικιστικό χαρακτήρα, είτε έχουν κλαδικό χαρακτήρα, είτε συντεχνιακό χαρακτήρα, να ξεπεράσουμε τη λογική της ψωροκώσταινας.
Η Πελοπόννησος έχει το δυναμικό, έχει την ιστορία, έχει και τα πλεονεκτήματα να συνεισφέρει σε αυτή την κατεύθυνση και να είναι για μία ακόμα φορά πρωτοπόρος. Να καταστρώσουμε ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο για να το διαμορφώσουμε όλοι μαζί και να το ιεραρχήσουμε μαζί.
Αγαπητές φίλες και φίλοι,
η χώρα μας βγαίνει από την κρίση τον Αύγουστο, οι οικονομικοί πόροι που έχουμε να διαχειριστούμε από το Πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων είναι περιορισμένοι, ωστόσο, όσο βγαίνουμε από την κρίση, όσο οι υγιείς παραγωγικές δυνάμεις στέκονται στα πόδια τους, τόσο η χώρα θα στέκεται στα πόδια της τόσο θα διευρύνεται το πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων.
Για να κάνουμε επομένως μεγάλα έργα υποδομής πρέπει να δανειστούμε και αυτοί που μας δανείζουν, δυστυχώς, δεν κάθονται να σκεφτούν τις κοινωνικές ανάγκες. Δε σκέφτονται, όπως ήδη έχετε δει όλα τα προηγούμενα χρόνια, το έλλειμμα των κοινωνικών υποδομών. Δε βγάζουν την αγωνία που βγάζουν οι δήμαρχοι και η κοινωνία. Δεν κοιτάνε τα αντιπλημμυρικά που έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες στην Καλαμάτα για να μην πνίγεται ο κόσμος. Αυτοί που μας δανείζουν για να κάνουμε υποδομές βλέπουν αν είναι ένα έργο βιώσιμο. Αν είναι κερδοφόρο δηλαδή, αν αποσβένει και αν είναι κερδοφόρο. Και αυτό το βλέπουν και οι ιδιώτες όταν συμμετέχουν σε ένα έργο και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Παγκόσμια Τράπεζα και όλοι.
Επομένως, αν τα τμήματα αυτά του στρατηγικού σχεδιασμού που έχουμε να εκπονήσουμε, που έχουμε να υλοποιήσουμε, θα χρηματοδοτηθούν από την ιδιωτική αγορά και από τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, αν είναι βιώσιμα.
Να πω ένα παράδειγμα που αποτελεί και έγκλημα για την αναθεώρηση των αυτοκινητοδρόμων. Η Ολυμπία οδός δεν είχε σχεδιαστεί αρχικά να φτάνει μέχρι την Πάτρα. Είχε σχεδιαστεί να φτάνει μέχρι την Καλαμάτα. Προφανώς ο μισός αυτοκινητόδρομος κόπηκε στην αναθεώρηση γιατί τα στοιχεία που είχε σχεδιαστεί στην καλύτερη περίπτωση ήταν λαθεμένα, για να μην πω τίποτα πιο βαρύ…
Βγήκε το φυσικό αντικείμενο και με τον τρόπο που βγήκε και προβλέφθηκε να συνεχιστεί, έπρεπε να ξεκινήσουμε από την αρχή, να αποδείξουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ότι ο υπόλοιπος αυτοκινητόδρομος είναι βιώσιμος. Αλλιώς θα μας έβαζαν να κάνουμε ένα μονοπάτι πάλι. Μία λωρίδα και ΛΕΑ από τη μία μεριά και μία λωρίδα και ΛΕΑ από την άλλη, χωρίς διάζωμα στη μέση και με τους πολίτες, τους Έλληνες πολίτες να χύνουν το αίμα τους κάθε εβδομάδα σε αυτό το δρόμο.
Και τα ίδια δεν έγιναν μόνο στην Πελοπόννησο, έγιναν και στον αυτοκινητόδρομο κεντρικής Ελλάδας τον Ε65, έγιναν και στην Ιόνια οδό σε σχέση με τη σύνδεση με την Ήπειρο και σε ότι κόπηκε με τον τρόπο που κόπηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, από το φυσικό αντικείμενο των αυτοκινητόδρομων, αντί να έχουν προβλεφθεί και όλες οι συνδέσεις με τις περιοχές και τα αστικά κέντρα που έπρεπε να προβλεφθούν.
Επομένως πρέπει να ενημερωθούμε όλοι, φορείς και πολίτες, για να ξέρουμε για το ιεραρχημένο σχέδιο που έχουμε: ποια έργα μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τον ιδιωτικό τομέα και εκεί να χρησιμοποιήσουμε το σύστημα των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ποια έργα είναι βιώσιμα και μπορούν να χρηματοδοτηθούν και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και ποια όχι, και ποια δεν είναι, και αναφέρονται στις κοινωνικές υποδομές και πρέπει να χρηματοδοτηθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Αν δεν πάμε σε μια τέτοιου είδους καταγραφή και ιεράρχηση των υποδομών που θέλουμε να υλοποιήσουμε, πολύ απλά, θα αναπαράγουμε το παλιό μοντέλο: να έρθει ο Υπουργός, ο Γενικός Γραμματέας, ο Περιφερειάρχης, να πει τα κάνουμε όλα και συμφέρουμε και να μη γίνεται τίποτα.
Και αυτό που ο Αλέξης μάς έχει εμπνεύσει και που πρέπει να τρέξουμε, γιατί κατά τη γνώμη μας είναι εθνικός στόχος, είναι το όραμα της δίκαιης ανάπτυξης και της παραγωγικής ανασυγκρότησης. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τονώσουμε τις υποδομές που στηρίζουν τη δίκαιη ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση.
Είναι προτιμότερο δηλαδή κατά τη γνώμη μου και έχει πρώτη προτεραιότητα να πάμε να φτιάξουμε ένα αρδευτικό δίκτυο από ότι να φτιάξουμε μία οδοποιία σε έναν οικισμό που είναι επίσης σημαντική. Αλλά, όταν το ιεραρχήσουμε, θα πρέπει να ξέρουμε τι παράγει πλούτο στη χώρα και τι μπορεί να πάει λίγο παραπίσω.
Θα ήθελα να πω και μερικά πράγματα -πριν πάμε στα έργα υποδομών στην Πελοπόννησο- τα οποία ζήσαμε τα τρία τελευταία χρόνια που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας. Ειδικά σε ότι έχει σχέση με τα μεγάλα έργα.
Στην αρχή, ζήσαμε την επικοινωνιακή τακτική, ότι είμαστε δογματικοί ακραίοι κομμουνιστές και ότι δε θέλαμε τα έργα υποδομών γιατί δε συμφωνούμε με το σύστημα των παραχωρήσεων. Η αλήθεια είναι -και θα τα πούμε και μετά- ότι με τον τρόπο που έγιναν αυτές οι παραχωρήσεις δε συμφωνούμε.
Στη συνέχεια, ζήσαμε, ότι καθυστερούμε και ότι δεν θα τελειώναμε τους αυτοκινητόδρομους και στη συνέχεια, ζήσαμε την κριτική ότι εγκαινιάζουμε έργα που είχαν κάνει άλλοι.
Δε θα αναφερθώ αναλυτικά στις δηλώσεις του κ. Αυγενάκη, του κ. Χατζηδάκη, του κ. Μητσοτάκη και πολλών άλλων, του φίλου μου του Γιάννη του Μανιάτη από την Αργολίδα, αλλά αυτή ήταν η σειρά εξέλιξης και αλλαγής κριτικής για τους αυτοκινητόδρομους. Και πιστεύω, ότι πλέον έχει αναδειχθεί στο σύνολό του το τι κάναμε αυτά τα τρία χρόνια, γιατί δε τελείωναν τα έργα πάνω από μία δεκαετία και τι έχει γίνει με την Πελοπόννησο η οποία είχε δύο κύριους αυτοκινητόδρομους από τους πέντε.
Στον αυτοκινητόδρομο του Μορέα, δυστυχώς ο αυτοκινητόδρομος του Μορέα, δυστυχώς για τους παραχωρησιούχους και τους εργολήπτες, ευτυχώς για τον ελληνικό λαό, δεν είχε αναθεωρηθεί η σύμβασή του. Αυτό έφερε πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα και ήταν και ο πρώτος αυτοκινητόδρομος που παραδόθηκε. Να τα δούμε λίγο τα αποτελέσματα του πρώτου άξονα: Μειώθηκαν οι αρχικές οικονομικές απαιτήσεις από παραχωρησιούχο και κατασκευαστή κατά 526 εκατομμύρια ευρώ.
Σε τελική συμφωνία 180 εκατομμύρια ευρώ και δημιούργησε άμεσο οικονομικό όφελος για το ελληνικό δημόσιο 346 εκατομμύρια ευρώ. Είναι το οικονομικό κομμάτι.
Τέθηκαν όροι και υλοποιήθηκαν για την κοινωνική ευθύνη των παραχωρησιούχων απέναντι στις τοπικές κοινωνίες. Οπότε, μέσα στη σύμβαση παραχώρησης υπάρχουν μέτρα που ανακουφίζουν τις τοπικές κοινωνίες και τους πολίτες, τα οποία τίθενται σε πλήρη εφαρμογή στις αρχές του 2019, όπως είναι η ελεύθερη διέλευση των ΑμΕΑ, με εκπτώσεις μέχρι και 70% για τους συχνούς χρήστες του αυτοκινητοδρόμου. Και προφανώς, θα συνεχιστούν, γιατί τα έργα αυτά είχαν ελλιπή σχεδιασμό με την εγκατάσταση του ηλεκτρονικού αναλογικού συστήματος διοδίων. Το υπουργείο έβγαλε τον διαγωνισμό για να υπάρχει ενιαίο σύστημα σε όλους τους αυτοκινητόδρομους της χώρας και προχωράει την ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών δικτύων για να μην πλημμυρίζουν η Καλαμάτα, η Τρίπολη, οι δήμοι της Πελοποννήσου, από την αδιαφορία και τον ελλιπή σχεδιασμό..
Μέρος αυτών των αντιπλημμυρικών έργων θα γίνει με τις παραχωρήσεις, γιατί ο σχεδιασμός ήταν τουλάχιστον ελλιπής. Δεν μπορεί δηλαδή τα όμβρια ύδατα του αυτοκινητόδρομου να τα ρίχνεις μέσα σε ένα ρέμα ή σε έναν συλλεκτήριο αγωγό, χωρίς να έχει μελετήσει κανείς ποτέ, αν αυτό το ρέμα έχει να καθαριστεί 20 χρόνια, αν υπάρχει, αν έχει χτιστεί, αν έχει κλείσει, αν επαρκεί ο αγωγός και η διατομή του. Και βέβαια την ολοκλήρωση των συνδέσεων των αυτοκινητοδρόμων με τα μεγάλα αστικά κέντρα, την ολοκλήρωση της Ολυμπίας Οδού μετά τον Πύργο, στο Καλό Νερό και την Τσακώνα, τη σύνδεση της Αργολίδας με τον αυτοκινητόδρομο του Μορέα και όταν λέμε Αργολίδας, εννοούμε όλης της Αργολίδας και το Άργος, για να μην έχουμε καμία παρεξήγηση, τη σύνδεση των αρχαιολογικών χώρων, δηλαδή της Αρχαίας Ολυμπίας μέχρι τις Μυκήνες και πλήθος άλλων οδικών έργων που αναλυτικά θα σας τα παρουσιάσει ο Γενικός Γραμματέας στην τοποθέτηση του.
Θα ήταν λοιπόν καλό, αυτό να το συσχετίσουμε με τους άλλους αυτοκινητοδρόμους που αναθεωρήθηκαν, για να δούμε: Τι κέρδη είχε ο Μορέας. Με τι ποσοστό ήταν το κόστος του χρήματος. Τι κέρδη είχαν οι άλλοι αυτοκινητόδρομοι και να δούμε: Τι προέβλεπαν οι συμβάσεις των υπόλοιπων αυτοκινητοδρόμων για αποζημιώσεις λόγω των καθυστερήσεων, των απαλλοτριώσεων, των αρχαιολογικών εργασιών, των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων και τι τελικά πήραν.
Εμείς κάναμε την προσπάθεια να διαπραγματευτούμε τις αποζημιώσεις. Από τους τέσσερις αυτοκινητόδρομους μειώθηκαν αυτά που ζητούσαν οι παραχωρησιούχοι και οι εργολήπτες κατά 746 εκατομμύρια. Αν υπολογίσει κανείς και την παραχώρηση στα Τέμπη, φτάνουν τα 900 εκατομμύρια.
Ταυτόχρονα με τα προηγούμενα, η παραχώρηση του Μορέα ανέλαβε να μελετήσει δύο άξονες. Ο ένας είναι ο οδικός άξονας από την Καλαμάτα στο Ριζόμυλο, στη Πύλο και στη Μεθώνη. Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη. Βρίσκεται για έγκριση περιβαλλοντικών όρων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και η υλοποίηση αυτού του δρόμου είναι δέσμευση μας, αμέσως μετά την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων. Και προφανώς, έχουμε μια σειρά άλλα έργα για να κλείσει το δαχτυλίδι από την Πάτρα μέχρι την Καλαμάτα.
Για την Ολυμπία Οδό δε θα τα επαναλάβουμε.
Αυτό που προφανώς ξέρετε είναι ότι μειώθηκαν επίσης οι αποζημιώσεις. Οι δύο αυτοκινητόδρομοι συνολικά σε σχέση με αυτό που ζητούσαν οι εργολήπτες και προβλέπονταν στις συμβάσεις. Είχαμε οικονομικό όφελος για το ελληνικό δημόσιο κοντά στα 520 εκατομμύρια.
Με την ολοκλήρωση αυτών των δύο αξόνων, το Υπουργείο Υποδομών προώθησε μια σειρά κρίσιμων έργων και μελετών, που αφορά στην κατασκευή και την ολοκλήρωση του συνολικού δικτύου της Πελοποννήσου. Αυτά θα σας τα πει ο Γενικός Γραμματέας.
Εγώ αυτό που θέλω να τονίσω, τους άξονες που θέλω να τονίσω και που αποτελούν και αίτημα και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των τοπικών φορέων, είναι, αυτό που είπα πριν, για να κλείσει το δαχτυλίδι. Μετά την ολοκλήρωση της μελέτης να ξεκινήσει η παράκαμψη των Λαγκαδίων. Αυτή τη στιγμή έχουμε τη μελέτη του οδικού άξονα Τρίπολη – Βυτίνα – Αρχαία Ολυμπία και αυτό γιατί βρήκαμε και εκεί μια μελέτη κολλημένη, που είχε σταματήσει. Εξασφαλίσαμε πιστώσεις 2,8 εκατομμυρίων ευρώ μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Έχουν ήδη πληρωθεί περίπου το 1,300 από αυτά. Ολοκληρώνεται η μελέτη και επομένως μπορεί το πρώτο τμήμα που είναι και το μεγάλο κομμάτι του έργου να μπορέσει να δημοπρατηθεί στις αρχές του 2019.
Το δεύτερο μεγάλο έργο έχει να κάνει με τα Δερβενάκια – Εκκλησιαστικά – Μυκήνες και να μη ξεχνάμε, όταν βάζουμε αυτόν τον τίτλο του έργου το Άργος, γιατί η Αργολίδα είναι μια περιοχή που είναι ριγμένη σε σχέση με τις υποδομές και τους οδικούς άξονες.
Και από Μυκήνες μετά Νεμέα. Τα είπαμε χθες και με τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο. Είναι ο δρόμος κάτω, η παράκαμψη Βλαχιώτη – Σκάλας. Η βελτίωση δηλαδή της Σπάρτης – Γυθείου. Αυτά τα έργα θα γίνουν σε συνεργασία με την Περιφέρεια και με προγραμματικές συμβάσεις που θα γίνουν από την Περιφέρεια προς το Υπουργείο και ανάποδα, σε ότι χρειάζεται και αποτελεί και δική μας δέσμευση, γιατί αυτό που θα λέμε θα γίνεται, δεν είναι η κατασκευή, αλλά είναι η ωρίμανση του οδικού έργου, από τον Ισθμό μέχρι την Επίδαυρο, με την παράκαμψη των οικισμών στην Κορινθία.
Για αυτό θα ξεκινήσουν οι μελέτες για να μπορέσουμε κάποια στιγμή, αν μη τι άλλο, να έχουμε αυτόν τον υπέροχο δρόμο, να υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια και όχι να βρίσκεται στην κατάσταση που είναι.
Πάμε στις σιδηροδρομικές υποδομές.
Σιδηρόδρομο, όπως ξέρετε οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν ένα θέμα με τα μέσα σταθερής τροχιάς. Δεν ήθελαν να έχουμε μέσα σταθερής τροχιάς παραδοσιακά και αυτό τους οδήγησε να απαγορεύσουν όπως είπα και πριν την χρήση των μετρικών γραμμών.
Το 2016 με το νέο θεσμικό πλαίσιο που πέρασε επιτράπηκε στη χώρα να ξαναχρησιμοποιήσουμε τις μετρικές γραμμές. Επομένως, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο επιτρέπεται να έχουμε τουριστικά δρομολόγια στις μετρικές γραμμές. Να μην είναι μια χαμένη υποδομή, για την Πελοπόννησο, για την τοπική αυτοδιοίκηση και τους δήμους.
Ξέρω ότι σε συνεργασία του ΟΣΕ, με την Περιφέρεια και ξένων Πανεπιστημίων γίνονται οι απαραίτητες μελέτες βιωσιμότητας. Επομένως οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, ιδιώτες και όποιος άλλος ενδιαφέρεται θα μπορέσει επιτέλους να βάλει στις μετρικές γραμμές δρομολόγια και να εξυπηρετείται και το μεταφορικό έργο, αλλά και το τουριστικό έργο της περιοχής.
Είναι πραγματικά κρίμα, ακόμη και το έργο που έφτιαξε ο Χαρίλαος Τρικούπης να μη θέλουμε να το διατηρήσουμε και να λειτουργεί και να το συντηρήσουμε.
Ένα ακόμη σημαντικό έργο, που θα εξυπηρετήσει, κατά τη γνώμη μου, το να αναβαθμιστεί όχι μόνο τουριστικά, αλλά και παραγωγικά η Πελοπόννησος είναι το αεροδρόμιο της Καλαμάτας. Η Καλαμάτα, η Μεσσηνία είναι ένα στρατηγικό σημείο, – τα εντόπισαν και οι προηγούμενοι ομιλητές – , έχει λιμάνι, έχει πλέον οδική υποδομή και σε λίγο θα έχει οδική υποδομή που θα συνδέεται και με την Πάτρα. Πρέπει να έχει κι ένα αεροδρόμιο κατάλληλο, για να μπορεί να αναβαθμιστεί και η εμπορική κίνηση, αλλά και η τουριστική και η επιβατική κίνηση. Για το λόγο αυτό σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας το αεροδρόμιο της Καλαμάτας θα γίνει ένα διεθνές αεροδρόμιο, στο πρότυπο που έγινε ο διαγωνισμός μετά από 15 χρόνια, του αεροδρομίου του Ηρακλείου στο Καστέλι του Ηρακλείου, μέσα στη χρονιά. Πραγματικά, θεωρώ ότι αυτό είναι ένα μεγάλο άλμα για την Πελοπόννησο, μιας που θα έχει στην Καλαμάτα ένα κέντρο συνδυασμένων μεταφορών, που θα τα περιλαμβάνει όλα. Βέβαια, και με τον αυτοκινητόδρομο Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη θα μπορέσει να αποκτήσει η Καλαμάτα ενδοχώρα, να αναπτυχθεί όλη η Μεσσηνία τουριστικά και όχι μόνο οι περιοχές γύρω από την πόλη της Καλαμάτας.
Θα ήθελα να πω ότι στις αεροπορικές υποδομές το επόμενο δεκαπενθήμερο κατατίθεται το νομοσχέδιο για τα υδατοδρόμια. Εμείς έχουμε προβλέψει για να γίνουν υδατοδρόμια σε κάθε νομό της Πελοποννήσου, για να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν, να έχουμε ένα επαρκές δίκτυο υδατοδρομίων, τόσο με τα νησιά του Αργοσαρωνικού, όσο και με την Αττική. Και καταλαβαίνετε όλοι πάρα πολύ καλά και για τις επιβατικές μεταφορές το χειμώνα, αλλά και για τις τουριστικές μετακινήσεις το καλοκαίρι, πόσο σημαντικό είναι να έχουμε υδατοδρόμια στην Κορινθία, στην Αργολίδα, στο Ναύπλιο ή στο Πόρτο Χέλι, στην Αρκαδία. Δε ξέρω σε ποια περιοχή θα τα χωροθετήσουμε, εκεί θα πρέπει να συνεργαστούμε με τους δήμους και την Περιφέρεια και να γίνει μια διαβούλευση για αυτό το θέμα. Εκεί πρέπει να έρθει η Περιφέρεια και οι τοπικές κοινωνίες, για να έχουμε μια σωστή χωροθέτηση. Προφανώς και στην Σπάρτη και την Καλαμάτα.
Θα ήθελα να πω, γιατί η Τρίπολη μας φιλοξενεί σήμερα, τρία έργα τα οποία δεν είναι μεγάλου προϋπολογισμού, αλλά είναι σημειολογικά.
Το ένα έχει να κάνει με το αντιπλημμυρικό της πόλης. Θα μας ο Γιώργος Δέδες μετά πως θα υλοποιηθεί, αλλά μετά από 25 – 30 χρόνια. Πόσο έχει να καθαριστεί το ρέμα; Επιτέλους θα γίνει.
Το δεύτερο, είναι ότι παραχωρούνται από την ΓΑΙΑΟΣΕ, – ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΓΑΙΑΟΣΕ έχει τη σύμβαση για να τη δώσει στο Δήμαρχο και για να πάρει απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο -, τα 11 στρέμματα και το κτίριο γύρω από τον σιδηροδρομικό σταθμό, για να αλλάξει επιτέλους η Τρίπολη εικόνα, όπως γίνεται σε όλες τις περιοχές.
Το τρίτο, είναι η συνδρομή του Υπουργείου Υποδομών στο Δήμο Τρίπολης, προκειμένου να ιδρυθεί «Μουσείο Εθνικής Αντίστασης και Μνήμης» στα υπόγεια του Δικαστικού Μεγάρου, εκεί που κρατούνταν οι συμπατριώτες μας από τους Γερμανούς, λίγο πριν τους εκτελέσουν. Πιστεύω ότι αυτός είναι ένας ιερός τόπος, για την Τρίπολη, για την Πελοπόννησο και για όλους μας, να βλέπουμε κι εμείς και τα παιδιά μας τι είναι γραμμένα στους τοίχους από τα παλικάρια μας ,πριν τα εκτελέσουν οι Γερμανοί, για να μην ξεχνάμε.
Τελειώνω με αυτό που είπα στην αρχή, με την ιεράρχηση που πρέπει να δώσουμε.
Πρέπει να ολοκληρωθούν επιτέλους τα αρδευτικά έργα της Πελοποννήσου.
Πρέπει να ολοκληρωθούν και τα φράγματα που όλα αυτά τα χρόνια παλεύουμε να τα ολοκληρώσουμε και δεν ολοκληρώνονται, είτε έχουν να κάνουν με τον Ασωπό, είτε με τον Ανάβαλο είτε με αλλού. Πρέπει να υλοποιηθούν τα δίκτυα για τα φράγματα, γιατί ο «καλός σχεδιασμός» που υπήρχε στη χώρα, δεν είναι μόνο στην Πελοπόννησο, είναι σε όλη την Ελλάδα. Κάναμε φράγματα χωρίς δίκτυα. Κάναμε φράγματα και δεν είχαν προβλεφτεί τα δίκτυα των περιοχών που θα υδρεύουν ή θα αρδεύουν. Άρα εκεί έχουμε πάρα πάρα πολλή δουλειά και έχει γίνει συνεννόηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ότι πλέον τον σχεδιασμό, την ιεράρχηση, την επιλογή, θα τον έχει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και όχι επτά υπουργεία και επτά φορείς. Και την υλοποίηση τέτοιων έργων θα την έχει το υπουργείο υποδομών ώστε να ολοκληρώνονται και κάποια στιγμή στην ώρα τους.
Αγαπητές φίλες και φίλοι έχουμε μία τελείως διαφορετική λογική στο πως πάμε, πού πάμε και γιατί πάμε εκεί που πάμε, δηλαδή έξω από τη μιζέρια, έξω από την ύφεση, έξω από τα μνημόνια. Στο τι υποδομές χρειάζονται και με ποιους διαμορφώνεται το στρατηγικό σχέδιο υποδομών. Και δε θα σταματήσουμε να λέμε σε όλα τα περιφερειακά συνέδρια και σε κάθε στιγμή ότι τα έργα και οι υποδομές δεν ανήκουν σε κανέναν Υπουργό σε καμία κυβέρνηση και σε κανέναν περιφερειάρχη και σε κανένα Δήμαρχο.
Ανήκουν μόνο στον ελληνικό λαό που τα πληρώνει και επομένως μαζί με τον ελληνικό λαό και τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας πρέπει να γίνει ο σχεδιασμός των Υποδομών που οφείλουμε να έχουμε και η ιεράρχηση τους. Αυτή είναι η πολιτική κατεύθυνση που έχει δώσει ο Πρωθυπουργός και που υλοποιούμε. Αυτό είναι αυτό που λέμε εμείς δίκαιη ανάπτυξη και παραγωγική ανασυγκρότηση. Αυτό είναι η αλλαγή νοοτροπίας: το να πάμε τη χώρα μπροστά, να στηθεί στα δικά της πόδια, να μη δανείζεται και να καταναλώνει, αλλά να παράγει προϊόντα, να παράγει πλούτο, να παράγει και πολιτισμό και μία άλλη λογική, έναν άλλο κοινωνικό κώδικα αξιών, που χάθηκε μαζί με τις παλιές πολιτικές δυνάμεις στα τάρταρα της ιστορίας.
Ευχαριστώ πολύ.
Κύριε Περιφερειάρχη,
Κύριοι Βουλευτές
Αγαπητές φίλες και φίλοι
Ο πολιτισμός είναι τα πάντα. Όλοι εμείς είμαστε κομμάτια του πολιτισμού. Κάθε εκδοχή της καθημερινότητας αποτελεί μια πτυχή πολιτισμού, μια ενέργεια που ορίζεται από έννοιες, ιδέες και αξίες. Σήμερα, στην παγκόσμια κρίση που διανύουμε, σε μια εποχή με πολλές ανακατατάξεις και ακόμα περισσότερους κινδύνους είναι επιτακτικός ο αναστοχασμός για να επαναπροσδιορίσουμε τις κατευθύνσεις και τις προτεραιότητες μας, τι κόσμο θέλουμε να δημιουργήσουμε για τα παιδιά μας. Ο προβληματισμός αυτός είναι επιτακτικός και κοινός τόσο στην Ευρώπη όσο και σε ευρύτερο διεθνές επίπεδο, για τον ρόλο που σήμερα επιτακτικά και αναγκαία παίζει ο πολιτισμός στη διαμόρφωση των πολιτικών επιλογών του Αύριο.
Πολλές φορές αναφέρομαι στους τέσσερις άξονες που ορίζουν την πολιτική μας στον πολιτισμό – τα τέσσερα πόδια του τραπεζιού όπως συνηθίζω να τα ονομάζω. Οι τέσσερις αυτές παράμετροι περιγράφουν το σχέδιο εντός του οποίου κινείται η πολιτική μας και που αφορούν άμεσα την περιφερειακή ανάπτυξη τέσσερις αυτοί πυλώνες είναι ο χώρος και ο χρόνος, η συλλογικότητα, η ποικιλομορφία και η βιώσιμη ανάπτυξη.
Ο χώρος για εμάς συνδέεται με την σχέση του κέντρου με την περιφέρεια, όπου γύρω από το κέντρο απλώνονται η γειτονιά, η περιφέρεια, η χώρα, η Ευρώπη και ο κόσμος. Η αποκέντρωση για εμάς δεν αποτελεί έναν «ιμπεριαλισμό» του κέντρου, όπου επιβάλλονται κακέκτυπα και προκρίνονται μιμήσεις σε μικρότερη κλίμακα. Η στάση μας περιγράφεται από το διάλογο, την αμφίδρομη σχέση ανάμεσα στους διαφορετικούς κύκλους, με σεβασμό στη δημοκρατικότητα του διαλόγου, τη διαφορετικότητα και το συγκριτικό πλεονέκτημα της κάθε περιφέρειας. Και ταυτόχρονα η εξωστρέφεια που εκπέμπει η κάθε περιοχή, η ταυτότητα και το συγκριτικό του πλεονέκτημα.
Σε ότι αφορά τον χρόνο έχουμε την πολιτιστική κληρονομιά -τόσο υλική όσο και άυλη- τον σύγχρονο πολιτισμό αλλά ταυτόχρονα τις έρευνες και τις δομές για το μέλλον. Ο χρόνος αυτός διαπερνά και την πολιτική μας στο σύνολό της, κάτι που φαίνεται και στις επιλογές μας.
Σε ότι αφορά την δεύτερη έννοια αυτή της συλλογικότητας ξεκινάμε από την παραδοχή πως είμαστε όλοι μας μέρος ενός όλου. Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο καλλιεργούμε το πνεύμα συνεργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού με Δήμους και Περιφέρειες, τους συλλογικούς φορείς, του πολίτες, πρωτοβουλίες των πολιτών αλλά και τα υπόλοιπα Υπουργεία. Δουλεύουμε όλοι μαζί αξιοποιώντας τα χρηματοδοτικά εργαλεία, προκρίνοντας τις συνέργειες και τον συντονισμό των δράσεων.
Σημαντικός πυλώνας είναι η ποικιλομορφία. Η Ελλάδα μας αποτελεί μια χώρα με μεγάλη πολιτιστική «βιοποικιλότητα» με διαφορετικές παραδόσεις στην επικράτειά της, διαφορετικούς πολιτιστικούς πυρήνες ασύγκριτου πλούτου. Στόχος μας είναι η ανάδειξη της ταυτότητας και όχι η ισοπέδωση. Της ταυτότητας του κάθε τόπου και της κάθε παράδοσης, υποστηρίζοντας και προβάλλοντας στη σύγχρονη εποχή, στον σύγχρονο προβληματισμό και στη σύγχρονη αισθητική, μια πολύτιμη κι ατελείωτη ποικιλία που είναι η χώρα μας.
Τέλος όσον αφορά τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η Ελλάδα έχει τρία κύρια στρατηγικά πλεονεκτήματα: α)Τη διαχρονική πολιτιστική της κληρονομιά και τα επιτεύγματα του νεώτερου πολιτισμού), β) το μοναδικό στην ομορφιά και την ποικιλομορφία τοπίο της και γ) την εξωστρέφεια και την ευρηματικότητα των πολιτών της. Τα στοιχεία αυτά οφείλουμε να τα αναδείξουμε και να τα ενισχύσουμε. Όχι μόνο γιατί αποτελούν ένα πολιτιστικό αγαθό το οποίο μπορεί να προσελκύσει ανθρώπους από όλο τον κόσμο, να προσφέρει ήπια, βιώσιμη ανάπτυξη στους πολίτες, αλλά κυρίως γιατί αποτελεί την ταυτότητά μας και το συγκριτικό μας πλεονέκτημα. Το ΥΠΠΟΑ είναι αρμόδιο για την αποκατάσταση και τη συντήρηση των μνημείων. Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να συμβάλει στη διαχείρισή τους όταν της παραχωρούνται οι χώροι και τα κτήρια.
Μπορώ εδώ να αναφέρω πως έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού για ποιοτική αξιοποίηση των αρχαιολογικών προορισμών με νέες εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Και θα ήθελα να αναφέρω ως παράδειγμα τις διαδρομές πολιτισμού οι οποίες αναδεικνύουν και συνδέουν τους πιο δημοφιλείς αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία με πολύ σημαντικούς χώρους μικρότερης επισκεψιμότητας. Δουλεύουμε και συνεργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.
Ακόμα χρειάζεται να συνεργαστούμε και ήδη συνεργαζόμαστε και με την τοπική αυτοδιοίκηση ώστε να επιτευχθεί η προσβασιμότητα. Να δημιουργηθούν δρόμοι εκεί που δεν υπάρχουν, να υπάρξει συγκοινωνιακή πρόβλεψη, σήμανση και σύνδεση των Αρχαιολογικών χώρων με τον ιστό των πόλεων και να υπάρξει πρόβλεψη για τα ΑΜΕΑ.
Η περιφέρεια Πελοποννήσου είναι μια εκτενής περιοχή με πλούσια πολιτιστική παράδοση, σημαντικούς αρχαιολογικούς προορισμούς παγκόσμιας σημασίας και δραστήριους θεσμούς. Μια περιοχή με δραστήριους ανθρώπους και έντονη πολιτιστική πρωτοβουλία.
Να αναφέρω πως στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων είναι εγγεγραμμένοι 48 πολιτιστικοί φορείς, ένας μεγάλος δηλαδή αριθμός που περιγράφει τη δημιουργικότητα και την ένταση της πολιτιστικής δραστηριότητας της περιοχής.
Τον σύγχρονο πολιτισμό το Υπουργείο Πολιτισμού τον στηρίζει έμπρακτα με Αιγίδες και Επιχορηγήσεις. Οι πιο εμβληματικές: υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟΑ τέθηκε η 8η διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου “ΓΕΦΥΡΕΣ”, μια γέφυρα προβολής της δημιουργίας της παγκόσμιας σύγχρονης Έβδομης Τέχνης με περιφερειακές προβολές και παράλληλες εκδηλώσεις σε επιλεγμένους χώρους Τέχνης στην Πελοπόννησο, σε συνεργασία με Δήμους, τοπικές αρχές και πολιτιστικούς φορείς.
Ως προς τις επιχορηγήσεις το Υπουργείο ενισχύει το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με 232.000 ευρώ και το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας βάση προγραμματικής με 46.500 ευρώ. Από φέτος θα ισχύσει για τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα νέα προγραμματική με καινούργια κριτήρια και κίνητρα, τα οποία θα φέρουν νέα εποχή στα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Επίσης, στηρίζουμε το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα, ένα εμβληματικό μουσείο που δραστηριοποιείται εδώ και πολλά χρόνια κι έχει στηρίξει την παράδοση και την κληρονομιά μας.
Το Υπουργείο Πολιτισμού παρά τις διάφορες προκλήσεις που αντιμετωπίζει προσπαθεί να στηρίξει κάθε κίνηση που έχει το βλέμμα της στραμμένο στην ανάπτυξη. Θα ήθελα εδώ να αναφέρω ένα συγκεκριμένο πρόβλημα που ίσως λίγοι να το έχουν συνειδητοποιήσει και που αφορά το ΕΣΠΑ 2014-2020.
Κατά τη φάση του σχεδιασμού της νέας Προγραμματικής περιόδου 2014-2020 και σε αντίθεση με τις προηγούμενες Προγραμματικές Περιόδους δεν προβλέφθηκαν, δυστυχώς, ξεχωριστά και σαφώς διακριτά κονδύλια για τον τομέα του πολιτισμού.
Πιο συγκεκριμένα στο τρέχον ΕΣΠΑ ο Τομέας του Πολιτισμού δεν διαθέτει ξεχωριστό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, όπως π.χ. στο Γ’ ΚΠΣ ή εκχωρημένα χρηματικά ποσά από άλλα Επιχειρησιακά Προγράμματα.
Ως εκ τούτου το ΥΠΠΟΑ όχι μόνο δεν εξασφάλισε διακριτούς για τον Τομέα του Πολιτισμού πόρους από την αρχή της Προγραμματικής περιόδου, αλλά έχει απολέσει και τη θεσμική δυνατότητα διεκδίκησης της διαχείρισης εκχωρημένων από άλλα Επιχειρησιακά Προγράμματα πόρων.
Στις δυσκολίες αυτές έρχεται να απαντήσει η συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού με την Περιφέρεια. Οι νέες διαδικασίες ένταξης απαιτούν συνέργειες και διαπραγματεύσεις καθώς επίσης πρέπει να τονιστεί ότι ο προϋπολογισμός στον τομέα του πολιτισμού είναι περιορισμένος κατά 50% σε σχέση με την προηγούμενη Διαχειριστική περίοδο.
Παρόλες αυτές τις περικοπές οι Εφορείες Αρχαιοτήτων Πελοποννήσου έχουν μεγάλο αριθμό δραστηριοτήτων, προγραμμάτων, δράσεων, ακριβώς για να καλύψουν αυτή τη διαφορά. Δεν προλαβαίνω να αναφερθώ σε όλα. Θα ήθελα να τονίσω τα καλά παραδείγματα από τις συνέργειες με την Περιφέρεια και τους Δήμους. Θα ήθελα να πούμε για τους χώρους στάθμευσης της Μεσσήνης, τον Κόμβο Ανακτόρου Νέστορος σε συνεργασία με το Δήμο Μεσσήνης. Στην Κορινθία η συνέργεια με την Περιφέρεια και η συνεργασία με τον Δήμο για ανάπλαση χώρου στο Ξενία και δημιουργία θεάτρου. Η ανάδειξη της εισόδου στο Κάστρο Καλαμάτας, η υποδειγματική μελέτη για ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων του Μουσείου Τεγέας από τον Δήμο της Τρίπολης. Υπάρχουν ακόμη κι άλλα πολλά.
Θα ήθελα εδώ να σταθώ σε αυτό που μας χαροποιεί ιδιαίτερα, στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης. Το ΥΠΠΟΑ ανταποκρίθηκε στις χρονίζουσες υποχρεώσεις σχετικά με το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης και μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα προχώρησε στις εξής κινήσεις: εξασφάλισε από το Υπουργείο Οικονομίας τη χρηματοδότηση της μελέτης του νέου μουσείου, ύψους 2.750.000 ευρώ. Ολοκλήρωσε την μουσειολογική προμελέτη, η οποία τίθεται προς έγκριση στο Συμβούλιο Μουσείων την Τέταρτη 28 Φεβρουαρίου 2018. Ολοκληρώθηκαν οι αναγκαίες τοπογραφικές εργασίες, προχωράει η τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου στο χώρο του Μουσείου. Εξεδόθη η απόφαση του ΚΑΣ για τα ευρήματα των ανασκαφικών εργασιών στο οικόπεδο του μουσείου και πλέον γνωρίζουμε ποιο τμήμα του οικοπέδου μπορεί να δομηθεί. Είμαστε στην καλύτερη φάση από ποτέ. Το έργο που περιμένει η Σπάρτη και η ευρύτερη περιοχή εδώ και αρκετές δεκαετίες μπαίνει στη φάση της υλοποίησης.
Καλά νέα έχουμε και για το Αρχαίο Θέατρο της Σπάρτης, ένα θέατρο που είναι πολύ σημαντικό να αναδειχθεί. Εκτός από τη μελέτη που έχει γίνει με τη δωρεά των 100.000 ευρώ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο «Διάζωμα», προσφέρθηκε, επίσης μέσω του «Διαζώματος», κι ένα ποσό 100.000 δολαρίων από το Ίδρυμα J.M. Kaplan Fund, το οποίο θα δοθεί για την εκτέλεση της πρώτης φάσης των εργασιών ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου της Σπάρτης.
Στη Μεσσηνία Προστασία και Ανάδειξη Αρχαιολογικού Χώρου Αρχαίας Μεσσήνης, προϋπολογισμού 450.000,00€ με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που αφορούν στην Εγκατάσταση μεταλλικού στεγάστρου στην Βορειοανατολική γωνία του Αρχαίου Γυμνασίου στον Αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης. Αναφέρω επιγραμματικά, εργασίες στην Αρχαία Θουρία.
Σημαντική είναι η ένταξη της Αρχαίας Μεσσήνης στην πιλοτική εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στον αρχαιολογικό χώρο. Μόλις εφαρμοστεί θα προχωρήσει με βάση αυτή την εμπειρία και σε υπόλοιπους χώρους. Σχεδιάζουμε με το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων να εμπλουτίσουμε τα πωλητήρια. Αλλά δίνουμε ιδιαίτερη χροιά, δίνουμε ταυτότητα στα πωλητήρια. Θέλουμε το κάθε πωλητήριο να έχει το δικό του στίγμα, να έχει τα δικά του προϊόντα που να προέρχονται από τους αρχαιολογικούς χώρους κι από τα εμβληματικά τους μοτίβα και ευρήματα.
Το ίδιο να ισχύει και για τα αναψυκτήρια. Οι αρχαιολογικοί μας χώροι αποτελούν πόλους ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής που τους περιστοιχίζει και της τοπικής οικονομίας. Θέλουμε να προσφέρουν υψηλής ποιότητας προϊόντα τα οποία να γνωρίζουν στους επισκέπτες τις γεύσεις και τις ιδιαίτερες δυνατότητες της κάθε περιοχής.
Υπάρχουν πολλά έργα έτοιμα για ένταξη στο ΕΣΠΑ και περιμένουμε με αγωνία να ανακοινωθούν από την Περιφέρεια. Υπάρχουν ώριμες μελέτες από τη Μεσσήνη, την Κορινθία. Υπάρχει η σημαντική νέα Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του Δήμου Σικυωνίων και της Περιφέρειας Πελοποννήσου με διετή διάρκεια και προϋπολογισμό 200.000€ για την Αποκάλυψη, Προστασία και Ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου της Σικυώνας. Έχουν ανοίξει τα δύο μουσεία της Αρχαίας Νεμέας και της Αρχαίας Σικυώνας με την πρόσληψη έκτακτου προσωπικού. Περιμένουμε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου τη σύναψη δύο νέων Προγραμματικών Συμβάσεων, που αφορούν στην Ακροκόρινθο και στο γοτθικό μνημείο της Μονής Ζαρακά.
Στην Αργολίδα έχουμε το μεγάλο έργο σε εξέλιξη που θα ολοκληρωθεί το 2020 και αφορά στη «Στερέωση, αποκατάσταση, ανάδειξη και επανάχρηση Φρουρίου Μπούρτζι στο Ναύπλιο», το οποίο έχει ενταχθεί και χρηματοδοτείται από το Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία», με συνολικό προϋπολογισμό 2.045.000 ευρώ. Επίσης, πρόκειται να ενταχθεί άμεσα το έργο «Μυκηναϊκή Ακρόπολη Τίρυνθας, στερέωση, αποκατάσταση και ανάδειξη της ανατολικής γαλαρίας της εξωτερικής αυλής και του μεγάλου προπύλου» στο Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία», με προϋπολογισμό 1.000.000 ευρώ.
Στην Αρκαδία έχουμε εργασίες συντήρησης στην έπαυλη Ηρώδου του Αττικού, εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης του Αρχαίου Θεάτρου Μεγαλόπολης, εργασίες συντήρησης και μελέτη αποκατάστασης του θεάτρου του Αρχαίου Ορχοµενού, πολλές εργασίες σε βυζαντινές εκκλησίες.
Έχουν γίνει προσλήψεις σε προσωπικό σε Κορινθία, Μεσσηνία, Αργολίδα, Αρκαδία, Λακωνία με 5μηνες συμβάσεις, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η λειτουργία των χώρων το χειμώνα. Έχει εγκριθεί η πρόσληψη 1.314 εργαζομένων, προσωπικού εποχικής απασχόλησης για το διευρυμένο ωράριο. Προωθούνται, τέλος, 200 θέσεις μόνιμου προσωπικού που θα εμπλουτίσουν τα μουσεία.
Είναι πολλά τα έργα και οι δραστηριότητες στον νεώτερο πολιτισμό που πραγματοποιούν οι Εφορείες Νεωτέρων Μνημείων στη Σπάρτη, στο Άργος, στο Ναύπλιο, στο Κιάτο, στην Τρίπολη.
Υπάρχουν επίσης δύο έργα τα οποία συντονίζει και υλοποιεί η Διεύθυνση Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων, Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών που τα οφέλη τους είναι πολλαπλά και αφορούν σε όλη τη χώρα. Αυτά είναι ο «Εμπλουτισμός των Ψηφιακών Συλλογών των Κινητών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και Ανάπτυξη Πληροφοριακού Συστήματος του Εθνικού Αρχείου Μνημείων» και το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο. Πιο συγκεκριμένα, αφορούν τόσο στην ελεύθερη πρόσβαση του κοινού, αλλά και της ακαδημαϊκής και εκπαιδευτικής κοινότητας, στο πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα της χώρας όσο και στην αναβάθμιση των παρεχόμενων Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού προς τους πολίτες ως συνέπεια της βελτίωσης της αποτελεσματικότητας της διοικητικής λειτουργίας και της ταχύτερης αναζήτησης και επεξεργασίας των σχετικών στοιχείων. Ειδικότερα δε στην περίπτωση του Αρχαιολογικού Κτηματολογίου η αποσαφήνιση και χαρτογραφική αποτύπωση των θεσμοθετημένων ορίων των αρχαιολογικών χώρων, ιστορικών τόπων, ακίνητων μνημείων, ζωνών προστασίας αλλά και των δημόσιων ακινήτων παρέχει στους πολίτες σαφέστερη εικόνα για την ίδια τους την περιουσία και τους τυχόν περιορισμούς που προκύπτουν βάσει της αρχαιολογικής νομοθεσίας, ώστε να μπορούν να σχεδιάζουν και οργανώνουν αποδοτικότερα τις δραστηριότητές τους.
Είναι πολλά τα έργα και οι δραστηριότητες στον νεώτερο πολιτισμό που πραγματοποιούν οι Εφορείες Νεωτέρων Μνημείων στη Σπάρτη, στο Άργος, στο Ναύπλιο, στο Κιάτο, στην Τρίπολη.
Η χώρα μας γυρνάει σελίδα. Ο πολιτισμός είναι η πυξίδα για το Αύριο, μας προσφέρει αυτογνωσία, αξιοπρέπεια, αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία για τις προοπτικές που ανοίγουν και μπορούν να υλοποιηθούν με ουσιαστικές συνεργασίες με τις Περιφέρειες, τους Δήμους και τους πολίτες.
Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης που υλοποιεί το ΥΠΑΑΤ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ε.Ε. για τα 28 Κράτη – Μέλη, ξεπέρασε πλέον τον κοινοτικό μέσο όρο απορρόφησης πόρων, παρότι εγκρίθηκε ένα χρόνο αργότερα σε σχέση με τα προγράμματα των λοιπών κρατών. Είναι μάλιστα δεύτερο μεταξύ των κοινοτικών προγραμμάτων ως προς το ρυθμό αύξησης πληρωμών για το έτος 2017.
Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου κατά τη σημερινή ομιλία του στην Τρίπολη στο Αναπτυξιακό Συνέδριο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, υπογραμμίζοντας ότι το σύνολο της δημόσιας δαπάνης των μέτρων που έχουν προκηρυχθεί ξεπέρασαν τα 2,3 δις €, ενώ περισσότερα από 3,8 δις € έχουν δεσμευθεί σε νέες προκηρύξεις και συνεχιζόμενα έργα, δηλαδή το 65% της δημόσιας δαπάνης του προγράμματος.
Όπως είπε ο κ. Αποστόλου, με τις επιδόσεις αυτές στα δύο μόλις πρώτα έτη εφαρμογής του νέου ΠΑΑ υπερκαλύφθηκε από το 2017 ο κανόνας ν+3 (υποχρέωση επίτευξης συγκεκριμένων χρηματοδοτικών στόχων που τίθενται από την Ε.Ε.) και για το έτος 2018, ενώ έχει ήδη καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος της υποχρέωσης πληρωμών και για το έτος 2019.
Επιπλέον, το ΠΑΑ υπερκάλυψε για το 2017 το στόχο του ΕΣΠΑ, συνεισφέροντας με το μεγαλύτερο ποσό πληρωμών – απορρόφησης πόρων στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) μεταξύ των 20 Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΕΠ) του ΕΣΠΑ και κατ΄ επέκταση εισροής κοινοτικών πόρων στη χώρα. Σημειώνεται τέλος ότι η απορρόφηση κοινοτικών πόρων στο τρέχον ΠΑΑ είναι τριπλάσια σε σχέση με τη προηγούμενη προγραμματική περίοδο, στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα (δύο πρώτα έτη εφαρμογής).
Η σημαντική αυτή πρόοδος στη διετία εφαρμογής του ΠΑΑ 2014-2020 επιβεβαιώνει την σοβαρή και συστηματική αναπτυξιακή προσπάθεια που καταβάλλεται ώστε να αξιοποιηθούν με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο οι διαθέσιμοι πόροι του Προγράμματος στη βάση μιας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής για την αγροτική ανάπτυξη που θέτει τον πρωτογενή τομέα και τις αγροτικές μας περιοχές στο επίκεντρο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.
Η νέα ΚΑΠ
Αναφερόμενος στις προοπτικές της ΚΑΠ μετά το 2020, ο κ. Αποστόλου επισήμανε ότι είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ένας ικανοποιητικός προϋπολογισμός για την ΚΑΠ, προκειμένου να ανταποκριθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία στους στόχους και στις αυξημένες φιλοδοξίες της, στις τρέχουσες και νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ίδια αλλά και η Ε.Ε., και να καταστεί δυνατή η οικοδόμηση ενός ανθεκτικού γεωργικού τομέα, ο οποίος θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις περιβαλλοντικές αλλά και οικονομικές προκλήσεις.
Επιπλέον, η ΚΑΠ πρέπει να παραμείνει μια ολοκληρωμένη κοινή πολιτική που θα εγγυάται τη διασφάλιση του αγροτικού εισοδήματος, τη κοινωνική συνοχή, την περιφερειακή ανάπτυξη και την προστασία των καταναλωτών.
Παρεμβάσεις για συνεταιρισμούς
Η στήριξη του συνεργατισμού περνά μέσα από την εξυγίανση των συνεταιρισμών και την ίδρυση νέων μορφών συνεργασίας, τόνισε ο Βαγγέλης Αποστόλου, αναφερόμενος στο θέμα των συνεταιρισμών. Όπως είπε, μεταξύ άλλων:
Μετά την ψήφιση του νόμου 4384/16 που αφορούσε τους συνεταιρισμούς, ξεκίνησε για πρώτη φορά στα χρονικά των συνεταιρισμών αταλάντευτη και χωρίς εκπτώσεις εφαρμογή του νόμου με τέσσερες στόχους:
· πρώτον να δοθεί οριστικό τέλος στους συνεταιρισμούς «σφραγίδες». 2.000 συνεταιρισμοί με απόφαση δικαστηρίου θα οδηγηθούν σε λύση.
· δεύτερον όσοι ενεργοί συνεταιρισμοί απομείνουν να λειτουργούν σύμφωνα με τον νόμο και τις συνεταιριστικές αρχές . 152 συνεταιρισμοί με 44.000 μέλη πραγματοποιούν 1.026.000 τζίρο.
· τρίτον να αποκτήσουν την εμπιστοσύνη των αγροτών, απαραίτητη προϋπόθεση για την οικονομική τους μεγέθυνση
· τέταρτον να δημιουργήσουν οργανώσεις παραγωγών για την καλύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και την βελτίωση των αγροτικών εισοδημάτων . Ήδη θα ξεπεράσουν σύντομα τις 250 οργανώσεις παραγωγών σε όλη την χώρα.
«Δε μπορούμε να αγνοούμε πορισματικούς ελέγχους ούτε να παρακολουθούμε ως θεατές παρανομίες. Πόσο μάλλον όταν το τελευταίο λόγο για όλα αυτά τον έχει η δικαιοσύνη και το λέω αυτό γιατί με την διαδικασία αξιολόγησης και εποπτείας των συνεταιρισμών από την αρμόδια αρχή του υπουργείου προκύπτουν αξιόλογα ευρήματα που όλα οδηγήθηκαν ή θα οδηγηθούν στην δικαιοσύνη», τόνισε ο Υπουργός.
Στα νέα αναπτυξιακά και οικονομικά οφέλη για την Πελοπόννησο που αποφέρει η υλοποιούμενη εθνική τουριστική πολιτική με στόχο τον τουρισμό 365 ημέρες το χρόνο, αναφέρθηκε η Υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά, μιλώντας στο 10ο περιφερειακό συνέδριο της κυβέρνησης στην Τρίπολη.
Με την Υπουργό Πολιτισμού κα Λυδία Κονιόρδου και τον υφυπουργό Αθλητισμού κ. Γ. Βασιλειάδη ενημέρωσαν το σύνολο των παραγωγικών φορέων της Πελοποννήσου για το έργο που υλοποιείται στον τουρισμό τον πολιτισμό και τον αθλητισμό και συζήτησαν τις προτάσεις, τις προτεραιότητες και τις νέες ευκαιρίες στην ανάπτυξη.
Η κα Κουντουρά τόνισε ότι ο τουρισμός αποτελεί άκρως παραγωγική δραστηριότητα και μέσα από την ανάπτυξη των θεματικών τουριστικών προϊόντων που συνδέονται με τον πολιτισμό- ο οποίος πρωταγωνιστεί-, τον αθλητισμό, τη φύση, τη γαστρονομία, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την ενίσχυση των τουριστικών ροών όλο το χρόνο και για την επίτευξη της βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης.
«Η Πελοπόννησος διαθέτει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για να υποστηρίξει τουρισμό 365 ημέρες το χρόνο στην Αρκαδία, την Αργολίδα, την Κορινθία, τη Λακωνία και τη Μεσσηνία. Επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε νέα τουριστική ανάπτυξη, να ισχυροποιήσουμε την τουριστική εξωστρέφεια της Πελοποννήσου, να ενισχύσουμε τις τοπικές κοινωνίες και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας σε κάθε περιοχή της μέσα από τον τουρισμό» τόνισε η κα Κουντουρά.
Αναφέρθηκε στην εξαιρετική και υποδειγματική συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τον Περιφερειάρχη κ. Πέτρο Τατούλη και την Αντιπεριφερειάρχη κα Ντίνα Νικολάκου, και το σύνολο των τοπικών φορέων στην εφαρμογή της τουριστικής πολιτικής, που οδήγησε στις υψηλές τουριστικές επιδόσεις και στην αύξηση 15% των διεθνών αφίξεων το 2017 στην Πελοπόννησο. Η αύξηση αποτυπώθηκε
- στη διψήφια άνοδο των διεθνών αφίξεων στην Πελοπόννησο μέσω των αεροδρομίων Καλαμάτας και Αθηνών
- στις υψηλές πληρότητες των καταλυμάτων στο πλαίσιο της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου
- στη διψήφια αύξηση της επισκεψιμότητας στους κυριότερους αρχαιολογικούς χώρους της Πελοποννήσου.
Το Υπουργείο Τουρισμού έχει προχωρήσει σε επαφές και συνεργασίες με διεθνείς ταξιδιωτικούς ομίλους και αεροπορικές εταιρείες με στόχο τη γρήγορη και ανταγωνιστική ανάπτυξη της Πελοποννήσου, μέσα από την ανάδειξη νέων προορισμών και θεματικών εμπειριών στις παραδοσιακές και νέες ξένες αγορές και την ενίσχυση των απευθείας πτήσεων στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας ως κλειδί για την τουριστική ανάπτυξη.
Η τουριστική προώθηση και προβολή γίνεται με επίκεντρο την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, την μυθολογία και την παράδοση της Πελοποννήσου, τις μοναδικές ιστορικής και πνευματικής αξίας μονές, την ελκυστική ακτογραμμή αλλά και τους μοναδικούς ιστορικούς- παραδοσιακούς προορισμούς στην ενδοχώρα, τον θαλάσσιο τουρισμό (κρουαζιέρα, γιώτινγκ και καταδύσεις), τις εναλλακτικές δραστηριότητες στη φύση, το χειμερινό τουρισμό και τα χιονοδρομικά κέντρα, τις οικοτουριστικές διαδρομές στους υδροβιότοπους και φυσικούς θησαυρούς, τις εμπειρίες τουρισμού υγείας και ευεξίας, την συμμετοχή σε φεστιβάλ και τοπικές εορτές.
Η Πελοπόννησος αποτελεί επίσης δυναμικό προορισμό για αγροτουρισμό και για εμπειρίες που συνδέονται με την πλούσια γαστρονομία και την οινική παράδοση, και την προώθηση των εξαιρετικών τοπικών προϊόντων, στο πλαίσιο της στρατηγικής προτεραιότητας της κυβέρνησης στη σύνδεση του τουρισμού με την πρωτογενή παραγωγή και τον αγροδιατροφικό τομέα.
Όσον αφορά τις επενδύσεις, 14 τουριστικές προτάσεις κατατέθηκαν για αδειοδότηση στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Τουρισμού την τελευταία διετία (τουριστικό χωριό στην Αργολίδα, τρία σύνθετα τουριστικά καταλύματα σε Κορινθία Μεσσηνία και Λακωνία, ξενοδοχεία, επενδύσεις στα χιονοδρομικά κέντρα Μαινάλου και Ζήρειας, σε κάμπινγκ, συνεδριακά κέντρα, γήπεδα γκολφ και μία μαρίνα).
Στον αναπτυξιακό νόμο υποβλήθηκαν 23 σχέδια τουριστικών επενδύσεων, άνω των 47 εκατ. ευρώ.
Η ενίσχυση της διαθεσιμότητας με επίκεντρο την ποιότητα, τόνισε η κα Κουντουρά, αποτελεί κυρίαρχο ζητούμενο για να ανταποκριθεί η Πελοπόννησος στην ισχυρή τουριστική ζήτηση τα επόμενα χρόνια.
Η Υπουργός αναφέρθηκε ακόμη στο Παγκόσμιο Τουριστικό Φόρουμ της Λουκέρνης που συνδιοργανώνει το Υπουργείο με την Περιφέρεια Πελοποννήσου 2-3 Μαρτίου στην Μεσσηνία και στο Costa Navarino. Θα συμμετάσχουν οι επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού και του ΟΟΣΑ στον τουρισμό και άλλων διεθνών φορέων, υπουργοί, αξιωματούχοι και εκπρόσωποι της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας. Η κορυφαία αυτή τουριστική διοργάνωση συνιστά τεράστια ευκαιρία προώθησης και προβολής της Ελλάδας και της Πελοποννήσου.
Στο θέμα της ανάπτυξης με ταυτόχρονη περιβαλλοντική προστασία, επικεντρώθηκε η ομιλία του Υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη, κατά τη διεξαγωγή του 10ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Πελοποννήσου που διεξάγεται στην Τρίπολη.
Ο υπουργός επισήμανε τα εκρηκτικά προβλήματα που έχει δημιουργήσει τόσο σε παγκόσμιο, όσο και σε τοπικό επίπεδο, στο περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους, ο στρεβλός τρόπος ανάπτυξης που εφαρμόστηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Στο κρίσιμο ζήτημα της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, επισήμανε την «ανάγκη για ανάπτυξη ‘‘εδώ και τώρα’’, που θα αποβεί δίκαιη, με τελικό σκοπό τα αποτελέσματά της να διαχυθούν στην κοινωνία. Για ανάπτυξη όπου τα δημόσια αγαθά και το περιβάλλον συνυπάρχουν ισότιμα με τις οικονομικές παραμέτρους. Διότι υπάρχει άμεση ανάγκη για ακόμα μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας, για νέες δουλειές, για προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς όσο και αν κάποιες φορές αυτό έχει τεράστιες αντιφάσεις και ανυπέρβλητες δυσκολίες»
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του υπουργού:
Κυρίες και κύριοι,
΄Ήδη από την εποχή του Ιπποκράτη η Επιστήμη ασχολείται συστηματικά με την ανάγκη προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος για την διατήρηση του οικοσυστήματος και την ποιότητα ζωής του ανθρώπου. Σήμερα πλέον η περιβαλλοντική ατζέντα είναι αυτονόητο και αναπόσπαστο μέρος της διεθνούς πολιτικής, επιστημονικής και της οικονομικής ατζέντας και πλήθος οργανισμών μελετούν εξειδικευμένα το περιβάλλον και τις μεθόδους προστασίας του.
Για πολλές δεκαετίες, σε θεωρητικό αλλά και σε εφαρμοσμένο επίπεδο, η οικονομική ανάπτυξη και η περιβαλλοντική προστασία λειτούργησαν ως ανταγωνιστικά πεδία. Η αντίθεση αυτή επιβιώνει και στις μέρες μας. Από την σκοπιά των υπέρμαχων της οικονομικής ανάπτυξης η εκτεταμένη και εξαντλητική εκμετάλλευση των φυσικών πόρων είναι επιβεβλημένη, ενώ η περιβαλλοντική προστασία, από τη μεριά της, υπαγορεύει και προωθεί απαγορεύσεις, που εξ αντικειμένου ανακόπτουν την οικονομική ανάπτυξη.
Ο πόλεμος αυτός κατέληξε σε στρεβλή ανάπτυξη αλλά και σε πληγωμένο περιβάλλον. Γι’ αυτό, είναι ανάγκη να εμπεδωθεί στους ειδικούς αλλά και στην κοινωνία η αντίληψη, ότι η οικονομική ανάπτυξη και η προστασία του περιβάλλοντος είναι αιτήματα συμπληρωματικά και εφαρμόζονται ως τέτοια. Δηλαδή πρέπει να συμβαδίζουν και να αλληλοσυμπληρώνονται.
Η προστασία του περιβάλλοντος αποκτά νόημα και γίνεται πιο εντατική όταν οι άνθρωποι ευημερούν, ενώ η ευημερία των ανθρώπων τροφοδοτείται, και τελικά είναι επιτεύξιμη μονάχα σε ένα υγιές περιβάλλον. Τα δύο πεδία συγχωνεύονται σ’ αυτό που ονομάζεται «αειφόρος» ή «βιώσιμη» ανάπτυξη.
Σε αυτό το μοντέλο ανάπτυξης γίνεται λελογισμένη χρήση των φυσικών πόρων. Περιορίζονται έτσι οι παράγοντες ανισορροπίας στο περιβάλλον αλλά παράλληλα εξοικονομούνται μελλοντικές δαπάνες τις οποίες θα απαιτούσαν τα επανορθωτικά μέτρα της αλόγιστης και άνευ περιορισμών χρήσης.
Βραχίονας αυτού του μοντέλου είναι η λεγόμενη «κυκλική οικονομία», αυτή δηλαδή που απομακρύνεται από το τρίπτυχο «παίρνω – φτιάχνω – απορρίπτω», δηλαδή από το γραμμικό μοντέλο που θεωρεί αναπόφευκτο μαζί με την ημερομηνία λήξης του κάθε παραγόμενου προϊόντος να θεωρεί ληγμένη, ανύπαρκτη και άχρηστη την πρώτη ύλη από την οποία προήλθε ή και αυτό ακόμα το ληγμένο προϊόν άχρηστο για οποιαδήποτε άλλη χρήση εκτός από αυτήν για την οποία είχε αρχικώς κατασκευαστεί.
Αυτή η πρακτική μεγιστοποίησε την χρήση των φυσικών πόρων καταλήγοντας συχνά σε καταστροφικά αποτελέσματα, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για σπάνιες πρώτες ύλες, των οποίων η ζήτηση αυξάνεται ραγδαία. Και εκδηλώθηκε σε όλους τους τομείς της παραγωγικής διαδικασίας, στη βιομηχανική παραγωγή (μέταλλα, μεταλλεύματα, ορυκτά, διάφορες πρώτες ύλες κ.λπ.,) στην αγροτική παραγωγή και στην κτηνοτροφία, σε όλους. Με την επικράτηση μάλιστα του καταναλωτισμού ως «αξία», έννοιες όπως η «επιδιόρθωση», η «ανακατασκευή» και η «επαναχρησιμοποίηση» ενοχοποιήθηκαν και στην παραγωγική διαδικασία αλλά και στα σπίτια μας. Στον αντίποδα αυτών η «ανακύκλωση» έχει ακόμη πολύ δρόμο στη χώρα μας.
Η περιοχή σας πρόκειται να υποδεχτεί σύντομα ένα μεγάλο ΄Εργο, αυτό της Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων. Αυτό με υποχρεώνει να απομονώσω αυτό το κεφάλαιο από τη συνολική συζήτηση.
Το πρώτο λοιπόν που πρέπει να υπερβούμε για να γίνει αντιληπτό αυτό το ΄Έργο είναι η αντίληψη ότι «ο καλός Δήμαρχος βρίσκει ένα μέρος, πάντα μακριά από την αυλή μας, για να θάψει τα σκουπίδια που μαζεύει σαν καλή νοικοκυρά». Πρόκειται για πρακτική καταστροφική για το περιβάλλον, για την υγεία και για την οικονομία. Αφήνω στην άκρη τις έριδες για την επιλογή του τόπου ταφής. Στον προηγμένο κόσμο, τα απορρίμματα όχι μόνο δεν βλάπτουν αλλά χρησιμοποιούνται μέσω της κυκλικής οικονομίας, δηλαδή επαναχρησιμοποιούνται ως πόροι νέας παραγωγής. Αυτό σημαίνει εξοικονόμηση φυσικών ή άλλων πόρων, προστασία του περιβάλλοντος, προστασία της υγείας, λειτουργία επιπλέον παραγωγικών μονάδων με τις συνακόλουθες θέσεις εργασίας.
Δεν πρέπει να παραλείψω ότι στη χώρα μας, συσσωρευμένα προβλήματα, αστοχίες και κωλυσιεργία δεκαετιών πλέον, μας ταλανίζουν και επιβαρύνουν τον εθνικό προϋπολογισμό με πρόστιμα, εκ των οποίων τα μισά είναι για χωματερές.
Δυστυχώς για πολλά χρόνια, αλλά ακόμα και σήμερα, η προστασία του περιβάλλοντος και η οικονομική ανάπτυξη αντιμετωπίζονται ως δύο χώροι ανταγωνιστικοί. Για πολλούς η οικονομική ανάπτυξη συνεπάγεται την εκτεταμένη και εξαντλητική εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, ενώ η προστασία του περιβάλλοντος συνοδεύεται από απαγορεύσεις που τελικά εμποδίζουν την ανάπτυξη της οικονομίας και οι δύο αυτές συνιστώσες οδήγησαν σε στρεβλή ανάπτυξη, αλλά και σε πληγές στο περιβάλλον.
Θα πρέπει να περάσει στην κοινωνία ότι η προστασία του περιβάλλοντος και ανάπτυξη πρέπει να θεωρούνται ως δύο τομείς που συμβαδίζουν και αλληλοσυμπληρώνονται. Η προστασία του περιβάλλοντος αποκτά νόημα και γίνεται πιο εντατική όταν οι άνθρωποι ευημερούν, ενώ η ευημερία των ανθρώπων τροφοδοτείται, και τελικά είναι επιτεύξιμη μονάχα σε ένα υγιές περιβάλλον. Σε αυτόν τον άξονα προσπαθούμε να προάγουμε την έννοια της αειφόρου ανάπτυξης, εναρμονίζοντας την ανάγκη για προστασία του περιβάλλοντος με την οικονομική ανάπτυξη.
Στην αειφόρο ανάπτυξη μπορεί να ανταποκριθεί και να συμβάλλει η κυκλική οικονομία, που σημαίνει :
– Να φύγουμε από το μοντέλο που κυριαρχεί μέχρι σήμερα και στηρίζεται στο τρίπτυχο «παίρνω – φτιάχνω – απορρίπτω», δηλαδή ένα γραμμικό μοντέλο που κάθε προϊόν αναπόφευκτα φτάνει στο τέλος της ζωής του. Έτσι με την αύξηση του πληθυσμού και του πλούτου η ζήτηση για σπάνιες πρώτες ύλες αυξάνει συνεχώς. Η συνεχής αναζήτηση μετάλλων και μεταλλευμάτων, ορυκτών, καυσίμων, ζωοτροφής και τροφίμων κλπ, οδηγώντας έτσι στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος.
– Ταυτόχρονα, οφείλουμε να ξεκινήσουμε την μετάβαση σε μία κυκλική οικονομία η οποία προϋποθέτει την επαναχρησιμοποίηση, επισκευή, ανανέωση και ανακύκλωση υφιστάμενων υλικών και προϊόντων.
Αυτή η «μετάβαση» απαιτεί τη συμμετοχή και δέσμευση πολλών και διαφορετικών ομάδων ανθρώπων, με πρώτους τους υπεύθυνους χάραξης και υλοποίησης αυτής της πολιτικής.
Από αυτά που σας περιέγραψα μπορεί να ισχυρισθεί κάποιος ότι δεν γίνονται, είμαι αιθεροβάμων κλπ. Έχω πλήρη συνείδηση των δυσκολιών αλλά ταυτόχρονα και της αναγκαιότητας, διότι θεωρώ ότι είναι η μόνη λύση για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, κοινωνικό και περιβαλλοντολογικό.
Το σύγχρονο υπόδειγμα διαχείρισης των στερεών αποβλήτων σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής ηπείρου είναι αυτό, που αντιμετωπίζει τα απόβλητα ως πόρους και οδηγεί προς την κυκλική οικονομία. Δηλαδή τα απόβλητα ξαναμπαίνουν στον οικονομικό κύκλο για επαναχρησιμοποίηση. Αυτό ως αποτέλεσμα έχει επιπλέον κύκλο εργασιών και επιπλέον θέσεις εργασίας.
Η διαδεδομένη, ακόμα και στις μέρες μας, ανεξέλεγκτη διάθεση απορριμμάτων στο περιβάλλον, δημιουργεί ένα από τα σημαντικότερα και πλέον σύνθετα περιβαλλοντικά και οικονομικά ζητήματα παγκοσμίως, παρά τις έως τώρα προσπάθειες σε παγκόσμιο, περιφερειακό, εθνικό και τοπικό επίπεδο για την διαχείρισης τους. Η διαχείριση των απορριμμάτων συνδέεται άρρηκτα με την προστασία του περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας και της εξοικονόμησης πολύτιμων πόρων.
Επιπλέον στη χώρα μας, συσσωρευμένα προβλήματα, αστοχίες και κωλυσιεργία δεκαετιών πλέον, μας ταλανίζουν και επιβαρύνουν τον εθνικό προϋπολογισμό με πρόστιμα, εκ των οποίων τα μισά είναι για χωματερές.
Κοινωνική συνείδηση και Διαχείριση Αποβλήτων
Βασικό στοιχείο για την επιτυχία της εφαρμογής της αρχής της κυκλικής οικονομίας στην διαχείριση των στερεών αποβλήτων είναι η συμμετοχή του πολίτη, των νοικοκυριών, των διαφόρων ειδών καταστημάτων κλπ, αφού ιδιοκτησία τους είναι τα υλικά. Αν δεν ενισχυθεί η διαλογή στην πηγή, τότε τα διάφορα υλικά θα ανακατεύονται και θα μετατρέπονται σε δύσκολα διαχειρίσιμα απορρίμματα. Επομένως, η αποκέντρωση των δράσεων και ο δημοκρατισμός σχεδιασμός είναι απαραίτητες αρχές για διαχείριση αποβλήτων. Σ’ αυτή την προσπάθεια καθοριστικό ρόλο έχουν οι Δημοτικές Αρχές, η εκπαίδευση, και οι φορείς των πολιτών. Να αλλάξει αυτό που μέχρι σήμερα είχαμε μάθει ότι “καλός δήμαρχος” είναι αυτός, που μαζεύει επιμελώς τα σκουπίδια και βρίσκει ένα μακρινό μέρος στην πίσω αυλή του γείτονα να τα θάβει. Αυτό το υπόδειγμα, πρέπει να εγκαταλειφθεί.
Το Μάρτιο 2015 καταρτίστηκε το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (Ε.Σ.Δ.Α). Το Ε.Σ.Δ.Α αποτελεί ένα κανονιστικό κείμενο, που αποβλέπει σε ένα εναλλακτικό μοντέλο διαχείρισης των αποβλήτων σύγχρονο και φιλικό προς το περιβάλλον, ανατρέποντας την, επί δεκαετία τουλάχιστον πολιτική και στοχεύοντας σε μια κοινωνία που θα προάγει την κυκλική οικονομία με την μετατροπή των αποβλήτων σε πόρους. Σύμφωνα με τον ΕΣΔΑ αναθεωρήθηκαν οι Περιφερειακοί Σχεδιασμοί (ΠΕΣΔΑ) με βάση τα Τοπικά Σχεδία Διαχείρισης Αποβλήτων.
Τα ΠΕ.Σ.Δ.Α αποτελούν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης του συνόλου των αποβλήτων που παράγονται σε μία Περιφέρεια, προσδιορίζουν τις γενικές κατευθύνσεις για τη διαχείρισή τους, σε συμφωνία με τις κατευθύνσεις του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων και υποδεικνύουν τα κατάλληλα μέτρα που προωθούν ιεραρχικά και συνδυασμένα την πρόληψη, την επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση, άλλου είδους ανάκτηση, όπως ανάκτηση ενέργειας και την ασφαλή τελική διάθεση σε επίπεδο Περιφέρειας.
Η εφαρμογή των δράσεων που περιλαμβάνονται στα Τοπικά Σχέδιά είναι επιτακτική για να είναι μέχρι το 2020 οι δήμοι εντός των στόχων, που θέτει ο ΕΣΔΑ, δηλαδή για χωριστή συλλογή και ανάκτηση του 50% του συνόλου των αστικών στερεών αποβλήτων σε δημοτικό επίπεδο.
Σ’ αυτό το σημείο θα περάσω και στο ειδικότερο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στον τόπο σας, την Πελοπόννησο. Δυστυχώς εδώ και τρία χρόνια δεν έχουμε προχωρήσει στην ολοκληρωμένη εφαρμογή του σχεδίου διαχείρισης των απορριμμάτων, με αρχή – μέση – τέλος. Δεν αποδίδουμε ευθύνη σε κανέναν, δεν είναι η πρόθεσή μας, καταλαβαίνουμε τις δυσκολίες συνεννόησης 27 δήμων, άλλωστε όπως γνωρίζετε, προσπαθήσαμε να συμβάλλουμε στην εξεύρεση λύσης.
Η υφιστάμενη διαχείριση των αποβλήτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου χαρακτηρίζεται από μεγάλη έλλειψη υποδομών διαχείρισης και ένας σημαντικός αριθμός ΧΑΔΑ δεν έχει ακόμα αποκατασταθεί. Παράλληλα, κάποιοι Δήμοι έχουν προχωρήσει στη μεταβατική διαχείριση των αποβλήτων τους – κυρίως μέσω επεξεργασίας σε κινητές, μεταβατικής φύσης μονάδες διαχείρισης – δεματοποίησης των αποβλήτων και προσωρινής αποθήκευσης έως ότου κατασκευασθούν οι μόνιμες υποδομές διαχείρισης και ασφαλούς διάθεσης που προβλέπονται από το ισχύοντα ΠΕΣΔΑ. Επειδή όμως, λείπουν υποδομές διαχείρισης αποβλήτων, ένα σημαντικό μέρος των παραγόμενων αστικών στερεών αποβλήτων της Περιφέρειας πηγαίνει σε ΧΑΔΑ.
Είναι επίσης γνωστό σε όλους μας, πως η Χώρα καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για την παρουσία και λειτουργία Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ), με την υποχρέωση καταβολής προστίμου και εξαμηνιαίας χρηματικής ποινής για κάθε εξάμηνο μη συμμόρφωσης.
Το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) Πελοποννήσου αποτελεί σχέδιο διαχείρισης του συνόλου των παραγομένων στην Περιφέρεια αποβλήτων, προσδιορίζοντας τις γενικές κατευθύνσεις του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) και υποδεικνύοντας την πρόληψη παραγωγής, την προετοιμασία για την επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση αλλά και κάθε είδους ανάκτηση και την ασφαλή τελική διάθεση σε επίπεδο Περιφέρειας.
Ο αγροτικός χαρακτήρας της Περιφέρειας και το πλήθος των μικρών οικισμών της, κάνει την οικιακή κομποστοποίηση εξαιρετικά ελκυστική. Εκτιμάται ότι με ένα σχετικά περιορισμένο κόστος της τάξης του ενός εκατομμυρίου ευρώ μπορούν να εξασφαλιστούν οικιακοί και συνοικιακοί κομποστοποιητές για το 5% των νοικοκυριών της Περιφέρειας. Η οικιακή κομποστοποίηση μπορεί να εκτρέψει από τα δημοτικά δίκτυα αποκομιδής έως και 3.000 τόνους βιοαποβλήτων έως το 2020. Επιπλέον, στο βαθμό που θα αυξάνεται το ποσοστό χωριστής συλλογής των βιοαποβλήτων από τα σύμμεικτα αστικά στερεά απόβλητα, είναι δυνατό η συλλεγόμενη ποσότητα να κομποστοποιείται για την παραγωγή εδαφοβελτιωτικού υλικού υψηλής ποιότητας και οικονομικής αξίας.
Οι έννοιες «Ανάκτηση Ενέργειας» και «Ενεργειακή Αξιοποίηση Αποβλήτων» αποδίδονται σε πρακτικές ήπιας περιβαλλοντικής όχλησης, οι οποίες βάσει βιολογικών ή/και χημικών διεργασιών παράγουν δευτερογενή αέρια ή υγρά καύσιμα για την παραγωγή ενέργειας. Τέτοιες πρακτικές ενδεικτικά είναι: η ανάκτηση βιοαερίου από ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ, η παραγωγή βιοαερίου μέσω αναερόβιας αποδόμησης, η παραγωγή βιοντίζελ από απόβλητα έλαια κ.α. Ενδεικτικά, στους ΧΥΤΑ που καταλήγουν τόνοι σκουπιδιών, η έκλυση του βιοαερίου ενός καταστροφικού αέριου (τόσο για τις στρώσεις του όζοντος όσο και για την ανάπτυξη των φυτών), υπεύθυνου για πυρκαγιές και εκρήξεις, αξιοποιείται για την παραγωγή ενέργειας (συγκεντρώνεται, καθαρίζεται και μέσω μηχανών εσωτερικής καύσης παράγεται ενέργεια που αγοράζεται από τη ΔΕΗ).
Η χώρα έχει ανάγκη για ανάπτυξη «εδώ και τώρα». Δεν πρόκειται για την ανάπτυξη που επιθυμούν οι ολίγοι για να κερδίσουν περισσότερα αλλά γι’ αυτήν που έχουν ανάγκη οι πολλοί για να επιζήσουν και να θεμελιώσουν την αυριανή τους ευημερία. Το εισόδημά μας καταστράφηκε την τελευταία δεκαετία σε μέγεθος μεγαλύτερο της καταστροφής ενός συμβατικού πολέμου με όπλα. Στην ανάπτυξη που διεκδικούμε, τελικός σκοπός είναι τα αποτελέσματά της να διαχυθούν στην κοινωνία, στους πολλούς. Μόνο τότε θα αποβεί δίκαιη. Στην ανάπτυξη που διεκδικούμε τα δημόσια αγαθά και το περιβάλλον συνυπάρχουν ισότιμα με τις οικονομικές παραμέτρους, όσο και αν κάποιες φορές αυτό έχει τεράστιες αντιφάσεις και ανυπέρβλητες δυσκολίες. ΄Αλώστε, στην Κυβέρνηση αυτή, τελικώς, κανένα μεγάλο δίλημμα δεν της χαρίστηκε.
Η αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου μετέβη σήμερα στην πόλη της Τρίπολης, προκειμένου να παρευρεθεί στις εργασίες του 10ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση «Η προστιθέμενη αξία της Πελοποννήσου». Η κα. Φωτίου κατά τη σημερινή της ομιλίας ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Η κυβέρνησή μας προχώρησε σε μια καίριας σημασίας δομική αλλαγή για τη λειτουργία του κοινωνικού κράτους στην κατεύθυνση της ισονομίας, της δίκαιης ανάπτυξης, της διαφάνειας. Για πρώτη φορά ιδρύεται Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης με δύο πυλώνες. Ο ένας είναι ο Εθνικός Μηχανισμός και ο δεύτερος είναι ο ΟΠΕΚΑ.
Ραχοκοκαλιά του Εθνικού Μηχανισμού είναι το γεωπληροφοριακό σύστημα με τρία ηλεκτρονικά μητρώα: ωφελούμενων, Φορέων και Προγραμμάτων. Βάση του Εθνικού Μηχανισμού αποτελούν τα 240 Κέντρα Κοινότητας.
Στα Κέντρα Κοινότητας, ο Έλληνας πολίτης έχει τη δυνατότητα με το ΑΦΜ του ή το ΑΜΚΑ του να πληροφορηθεί, για τα επιδόματα που μπορεί να λάβει, τις υπηρεσίες που δικαιούται, τα προγράμματα απασχόλησης στα οποία μπορεί να ενταχθεί. Οι υπάλληλοι δίνουν άμεσες απαντήσεις καθώς έχουν σαφή και διασταυρωμένα στοιχεία για τα εισοδήματά του, την περιουσία του, τα παιδιά του κλπ. Ο πολίτης έχει τη δυνατότητα να κάνει την αίτηση και από το σπίτι.
Ειδικότερα για τα επιδόματα, στη συνέχεια η αίτηση μεταβιβάζεται αυτομάτως στον ΟΠΕΚΑ ο οποίος με δικό του γεωπληροφοριακό σύστημα συνδέεται με τον Εθνικό Μηχανισμό.
Ο ΟΠΕΚΑ έχει, σύμφωνα με τον νόμο, κριτήρια στο πληροφοριακό του σύστημα και κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες ψηφιακά για να αποδώσει το επίδομα στον πολίτη. Και τον ενημερώνει πότε θα το πάρει και από πού.
Γι’ αυτό, λοιπόν, το νέο εθνικό σύστημα κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης είναι όλο ψηφιακό, για να καταργήσει την ταλαιπωρία, τη γραφειοκρατία, την κομματική «προστασία», τις πελατειακές σχέσεις. Σε κάθε βήμα του διασταυρώνει έξι βάσεις δεδομένων του κράτους, φορολογικές, επιδοματικές κ.λπ., ώστε σε ένα λεπτό ο πολίτης να μπορεί να ξέρει τα δικαιώματά του.
Το σύστημα αυτό θα εφαρμοστεί και στους 325 δήμους της χώρας, υπό τον όρο ότι οι κοινωνικές τους υπηρεσίες θα ορίσουν διαπιστευμένους υπαλλήλους προκειμένου να το λειτουργούν.
Κατά τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να αναπτυχθεί το σύστημα και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπου λειτουργούν μόνο 2 Κέντρα Κοινότητας. Στους Δήμους Καλαμάτας και Ναυπλίου.
Με την ανάληψη των καθηκόντων της κυβέρνησης, πρώτη μέριμνα ήταν η αντιμετώπιση των συνεπειών της οξύτατης ανθρωπιστικής κρίσης αλλά και η θεμελίωση του κοινωνικού κράτους. Σήμερα, ο προϋπολογισμός της κοινωνικής πρόνοιας είναι υπερδιπλάσιος εκείνου που παραλάβαμε από την κυβέρνηση Σαμαρά. Το 2015 ανερχόταν σε περίπου 780 εκατομμύρια και το 2017 ξεπέρασε το 1,5 δισεκατομμύριο. Με τα αντίμετρα, το 2019 ο προϋπολογισμός προβλέπεται να ξεπεράσει τα 2,5 δις.
Το 2018 προσθέσαμε 315 εκατομμύρια, από την επισκόπηση δαπανών, αποκλειστικά για το παιδί. Από αυτό το κοινωνικό πακέτο, 260.000.000€ δίνονται για την ενίσχυση των οικογενειακών επιδομάτων, αυξάνοντας το συνολικό ποσό από τα σημερινά 650.000.000€ σε 910.000.000€, δηλαδή μια αύξηση 40%.
Δημιουργήσαμε δίχτυ ασφαλείας για όσους χτυπήθηκαν βιαιότερα από την κρίση. Πανελλαδικά οι σημερινοί δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) είναι περισσότεροι από 630.000. Στην Πελοπόννησο, στο πρόγραμμα είναι ενταγμένο το 6,01 % του πληθυσμού, δηλαδή 34.983 άτομα, με άθροισμα μηνιαίας επιδοματικής ενίσχυσης 3.579,748 €.
Τα σχολικά γεύματα έγιναν πλέον θεσμός του ελληνικού σχολείου. Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου θα καλυφθούν οι ανάγκες σίτισης σε 35 δημοτικά σχολεία, στους Δήμους Καλαμάτας, Κορινθίων, Τρίπολης, όπου θα διανεμηθούν συνολικά 2.929 ζεστά γεύματα.
Για την κυβέρνησή μας προτεραιότητα έχει το παιδί. Γι’ αυτό και διευρύνουμε διαρκώς τις θέσεις που διατίθενται δωρεάν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς: 109.000 το 2017 σε σχέση με τις 75.000 του 2015. Εντός του 2018 ο υφιστάμενος αριθμός δομών θα αυξηθεί κατά 400, δημιουργώντας επιπλέον 10.000 δωρεάν νέες θέσεις. Μέσα στο 2018, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, θα επιδοτηθούν 17 δήμοι με σκοπό τη λειτουργία 22 νέων δομών, που θα καλύψουν 550 νέες θέσεις παιδιών, με κόστος εξοπλισμού 975.000 €.
Η Ειδική Γραμματεία για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά έχει προχωρήσει στη χαρτογράφηση και την κατηγοριοποίηση των οικισμών ανάλογα με τις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων. Σύμφωνα με την υφιστάμενη χαρτογράφηση, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι καταγεγραμμένοι συνολικά 53 οικισμοί Ελλήνων Ρομά. Σε 7 από τους οικισμούς, οι συμπολίτες μας ζουν σε κατάσταση εξαθλίωσης και πρέπει να μεταστεγαστούν γρήγορα. Εμείς έχουμε δημιουργήσει το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο μετεγκατάστασης και έχουμε αποστείλει σε όλους του δήμους τα τοπικά σχέδια δράσης κοινωνικής ένταξης των Ρομά προκειμένου να τα συμπληρώσουν. Ένα τέτοιο πιλοτικό παράδειγμα αφορά στην Άμφισσα όπου έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η διαδικασία για την ανάπτυξη οργανωμένου χώρου μετεγκατάστασης».
Μιλώντας στο 10ο Περιφερειακό Συνέδριο Πελοποννήσου, ο Αν. ΥΠΕΝ ξεκινώντας την ομιλία του τόνισε: “Αυτή η δημοκρατική τομή του διαλόγου με τις τοπικές κοινωνίες πρέπει να γίνει μόνιμη και κυρίαρχο στοιχείο της ελληνικής πραγματικότητας, του τρόπου με τον οποίο συνδιαλεγόμαστε για το τι μέλλον θέλουμε και ποιες κατευθύνσεις πρέπει να πάρουμε. Μια τομή που πρέπει να αφορά και στον σχεδιασμό αλλά και στον έλεγχο της υλοποίησης του σχεδιασμού.
Η συζήτηση δείχνει σε όλους μας, κυβέρνηση, αυτοδιοίκηση και φορείς ποιες προτεραιότητες πρέπει να έχουμε για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα των πολιτών. Χωρίς την τοπική κοινωνία, τους φορείς και τους πολίτες δεν μπορεί να προχωρήσει τίποτα, ούτε αλλάζει η συνολική μας προοπτική ως κοινότητα, ως τόπος και τελικά ως χώρα”.
Εξειδικεύοντας τα σοβαρότερα ζητήματα που αφορούν την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Αν. ΥΠΕΝ αναφέρθηκε πρωτίστως στο πρόβλημα της διαχείρισης των αποβλήτων τονίζοντας: “Οι πολιτικές των μνημονίων στα απορρίμματα δεν ήταν εισαγόμενες, αλλά κυβερνητικές επιλογές και σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή πρακτική. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου εξακολουθεί να είναι το «μαύρο πρόβατο» της χώρας σε ό,τι αφορά τη διαχείριση αποβλήτων. Ακόμη και σήμερα στην Περιφέρεια υπάρχουν 17 αποκατεστημένοι αλλά όχι τυπικά ανενεργοί ΧΑΔΑ, 2 ΧΑΔΑ ενεργοί και 5 ΧΑΔΑ τους οποίους η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ανενεργούς, αλλά μη αποκατεστημένους. Από τον Ιούνιο του 2015, που επιβλήθηκε το πρόστιμο για τους ΧΑΔΑ, και μόνο για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, η Ελλάδα έχει πληρώσει σε εξαμηνιαία πρόστιμα συνολικά 13 εκατομμύρια €. Είναι προφανές ότι δεν πάει άλλο. Και χωρίς να υποτιμώ τις ευθύνες της Πολιτείας διαχρονικά ή τους περιορισμένους πόρους, η διατήρηση και η αναπαραγωγή των Χωματερών στηρίχτηκε σε ελλείμματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το βασικό μας εργαλείο (της κυβέρνησης, της Περιφέρειας και των Δήμων) για να υπάρξουν ολοκληρωμένες και μόνιμες λύσεις στη διαχείριση απορριμμάτων της Περιφέρειας, είναι ο εθνικός σχεδιασμός ΕΣΔΑ και ο περιφερειακός ΠΕΣΔΑ που έχουμε συμφωνήσει και εγκρίνει.
Είναι η μετάβαση σε ένα μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων σύγχρονο, απαιτητικό, με διαλογή στην πηγή και αξιοποίηση του 50%, με ανακύκλωση και επανάχρηση και με σύγχρονες κεντρικές μονάδες.
Στο παραπάνω πλαίσιο του ΠΕΣΔΑ εντάσσεται πλέον και το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου, με επαναδιαπραγμάτευση της αρχικής σύμβασης, μειώνοντας ουσιαστικά το κόστος για τους δημότες και εξασφαλίζοντας τις δυνατότητες των Δήμων να ανακυκλώνουν, να αξιοποιούν και να έχουν πόρους από τη διαχείριση των απορριμμάτων τους. Πλέον το ΣΔΙΤ έχει δρομολογηθεί και με τη συνεργασία και την εγρήγορση όλων οι απαραίτητες διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2018. Θέλουμε να πραγματοποιήσουμε ένα ποιοτικό άλμα στην οικονομία, ανάλογο με αυτό άλλων ευρωπαϊκών χωρών, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, μειώνοντας τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, ενισχύοντας την επιχειρηματικότητα μικρού και μεσαίου μεγέθους και την κοινωνική οικονομία”.
Προχωρώντας στην ομιλία του ο Σωκράτης Φάμελλος στάθηκε και στο θέμα της διαχείρισης των υγρών αποβλήτων και ανέφερε ότι στις 18 Δεκεμβρίου 2017 υπογράφηκε η προγραμματική σύμβαση του ΥΠΕΝ με ΥΠΟΙΑΝ-ΥΠΕΣ-ΕΝΠΕ-ΚΕΔΕ-ΕΔΕΥΑ για την ωρίμανση και τη δρομολόγηση των έργων αποχέτευσης και των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων στους οικισμούς Γ΄ Προτεραιότητας, προϋπολογισμου 916 εκατομμυρίων ευρώ, όπου οι υποδομές δεν έχουν ωριμάσει/ξεκινήσει ακόμη. “Η σύμβαση και το πρόγραμμα για την Πελοπόννησο αφορά 17 οικισμούς και έχει προβλεφθεί και θα παρασχεθεί όλη η κατάλληλη τεχνική βοήθεια, υποστήριξη και συντονισμός προκειμένου τα έργα να δρομολογηθούν γρήγορα και σωστά”, σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ αναφερόμενος στη διαχείριση των υδατικών πόρων τόνισε: “Με την κύρωση των αναθεωρημένων Σχεδίων Διαχείρισης Υδατικών πόρων, που εκδόθηκαν σε ΦΕΚ στο τέλος του 2017, καλύπτεται η αιρεσιμότητα που είχε επιβληθεί στην Ελλάδα και επιπλέον η χώρα μας αποκτά ένα σημαντικό στρατηγικό εργαλείο για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Στόχος μας είναι αυτή τη φορά τα Σχέδια Διαχείρισης να μην παραμείνουν «χαρτιά» που απλά θα καλύψουν τη συμβατική υποχρέωσή μας απέναντι στην Ευρώπη, αλλά και να υλοποιηθούν και να αποκτήσουν και Φορέα παρακολούθησης και ελέγχου της εφαρμογής τους”.
Όσον αφορά τους Δασικούς Χάρτες ο Αν. ΥΠΕΝ υπογράμμισε ότι μετά από χρόνια παντελούς απραξίας (και αδιαφορίας) η χώρα πλέον αναρτά και κυρώνει δασικούς χάρτες. Σε λιγότερο από 10 μήνες η συνολική ανάρτηση των δασικών χαρτών αγγίζει το 52%, όταν τα προηγούμενα 40 χρόνια η ανάρτηση έφτασε μόλις στο 1,12%. Η κύρωση των δασικών χαρτών στις 21/12/2017 έφτασε στο 32% της χώρας (η διαδικασία κράτησε μόνο 11 μήνες), όταν τα προηγούμενα 40 χρόνια είχαν κυρωθεί χάρτες μόνο στο 0,81% της χώρας. “Έως το 2020 όλη η χώρα θα έχει κυρωμένους δασικούς χάρτες, και αυτό είναι δέσμευση και μεγάλη παρακαταθήκη” τόνισε χαρακτηριστικά.
“Προστασία δασικού περιβάλλοντος σημαίνει και άμεση αποκατάσταση και προστασία εκτάσεων που έχουν καεί. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει πολλές φορές πληγεί από αυτό το φαινόμενο. Πλέον, το Υπουργείο Περιβάλλοντος έχει υιοθετήσει μια πολύ πιο ενεργή στάση στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, ισχυροποιώντας τον έλεγχο από πλευράς πολιτείας και ενεργοποιώντας τη δημόσια διοίκηση στο όλο έργο της προστασίας και αποκατάστασης καμένων δασικών εκτάσεων. Φέτος, καλέσαμε με εγκύκλιο όλες τις Αποκεντρωμένες Δασικές Υπηρεσίες της χώρας να εφαρμόζουν άμεσα μέτρα προστασίας των καμένων εκτάσεων, ενημερώνοντας παράλληλα και για τις ενέργειες αποκατάστασής τους και τους τρόπους χρηματοδότησης, ώστε πια να μην υπάρχουν μπαλάκια ευθυνών για το πώς κινούμαστε μετά από μία δασική πυρκαγιά”, επεσήμανε ο Σωκράτης Φάμελλος.
Αναφερόμενος στη συνέχεια στον νέο νόμο για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, τόνισε ότι στον πρόσφατα ψηφισμένο νόμο υπάρχει πρόβλεψη για δημιουργία δύο νέων Φορέων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου: του Φορέα Διαχείρισης Κορινθιακού Κόλπου και του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νότιας Πελοποννήσου – Κυθήρων. “Στον νόμο των Φορέων έχει ληφθεί και οριστική μέριμνα για ένα φαινόμενο που ταλαιπώρησε τους πολίτες της Περιφέρειας κατά την προηγούμενη θερινή περίοδο. Αναφέρομαι στο πρόβλημα των μεδουσών στον Κορινθιακό Κόλπο. Με το άρθρο 19δίνεται η δυνατότητα εγκατάστασης πλωτών μέσων προστασίας των λουομένων (επιφανειακά δίχτυα) στις τουριστικές και πολυσύχναστες ακτές, μέγιστης διάρκειας 5 μηνών, σε θαλάσσιες περιοχές περιλαμβανομένων και αυτών που εντάσσονται στο δίκτυο Natura 2000”, επισήμανε ο Αν. ΥΠΕΝ. Συνεχίζοντας την αναφορά του στις προστατευόμενες περιοχές και στις περιοχές Ναtura, ο Σωκράτης Φάμελλος σημείωσε: “Στις αρχές Οκτωβρίου 2017 προκηρύξαμε έργο 17,5 εκατ. ευρώ για την εκπόνηση Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών, Σχεδίων Προεδρικών Διαταγμάτων, και Σχεδίων Διαχείρισης για τις περιοχές Natura 2000. Στόχος του έργου είναι να αντιμετωπίσει χρόνιες ελλείψεις μέσω: (α) της οριοθέτησης και διασφάλισης των προστατευόμενων περιοχών της χώρας, (β) του καθορισμού ζωνών χρήσεων γης και δραστηριοτήτων εντός προστατευόμενων περιοχών. Σε περίπου 30 μήνες θα έχουμε τα Σχέδια ΠΔ αλλά και τους βασικούς κανόνες για το τι επιτρέπεται και τι όχι στις προστατευόμενες περιοχές. Έτσι θέτουμε τις βάσεις για έναν υγιή αναπτυξιακό σχεδιασμό, και όχι απλά καθυστερώντας και παίρνοντας προσωρινά ανασταλτικά μέτρα”.
Ο Αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης, απεύθυνε σήμερα Δευτέρα, το πρωί, ομιλία στο πλαίσιο του 10ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στην Πελοπόννησο.
Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του Γιάννη Τσιρώνη
Καλημέρα σε όλες και όλους.
Καλημέρα στο Μοριά, καλημέρα στην καρδιά της Ελλάδας. Καλημέρα στο Ρίντομο, τον Διρό, στο Ναυαρίνο, το Λεωνίδιο και τη Τριπολιτσά, καλημέρα στη Βυτίνα, τα Λαγκάδια. Εδώ ο Ηρακλής καθάρισε την κόπρο του Αυγείου. Εδώ σκότωσε τη Λερναία Ύδρα.
Ειλικρινά φίλες και φίλοι αναρωτιέμαι εάν σήμερα ζούσε ο Ηρακλής, θα μπορούσε να κάνει τον 13ο άθλο; Να τα βάλει με τη Λερναία Ύδρα, και ταυτόχρονα να καθαρίζει την κόπρο του Αυγείου; Γιατί αυτόν τον άθλο οφείλουμε όλες και όλοι να πραγματοποιήσουμε σήμερα. Και όταν λέω όλες και όλοι εννοώ, αγρότες, κτηνοτρόφοι, εργαζόμενοι, δήμαρχουι, περιφερειάρχες, υπουργοί, επιχειρηματίες. Όλες και όλοι μαζί οφείλουμε στα παιδιά μας τον 13ο άθλο.
Σε λίγο – επειδή μιλάω καθημερινά με παραγωγούς – ξέρω ότι θα ακούσουμε για την αγροτική οδοποιία. Το ακούμε σε όλη την Ελλάδα, αλλά ξεχνάμε ότι κάθε χιλιόμετρο δρόμου στην Ελλάδα έχει στοιχίσει τριπλάσια από ότι σε όλη την Ευρώπη. Δηλαδή για κάθε χιλιόμετρο που διαβαίνουμε μας λείπουν άλλα 2 χιλιόμετρα οδοποιίας, επειδή κάποιοι έφαγαν, σπατάλησαν, αμέλησαν.
Η χώρα μας, φίλες και φίλοι έχει γυρίσει πλέον σελίδα. Η ανεργία μειώνεται, παρά τα παραπλανητικά στοιχεία, ότι δήθεν μειώνεται επειδή φεύγουν οι νέοι στο εξωτερικό ή λόγω της μερικής απασχόλησης. Tα στοιχεία είναι αμείλικτα σε βάρος των καταστροφολόγων: Πριν την κρίση είχαμε 4.374.000 πλήρως απασχολούμενους. Στο τέλος του 2014 είχαμε 3.278.000 Είχαν χαθεί δηλαδή 1.100.000 θέσεις εργασίας Από αυτές οι 267.000 χάθηκαν τα χρόνια του Success Story. Από το 2015 μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 17 δημιουργήθηκαν 293.000 νέες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης.
Ταυτόχρονα, όπως έχω ξαναπεί, για πρώτη φορά, εδώ και πολλά χρόνια αυξάνεται η βιομηχανική και η αγροτική παραγωγή. Να θυμίσω λοιπόν ότι από το 2009 μέχρι τα 2014 ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής έχανε 4,5% κάθε χρόνο. Το 2015 ο δείκτης αυξήθηκε κατά 1%, το 2016 κατά 2,5% και τα προσωρινά στοιχεία του 2017 δείχνουν αύξηση που ίσως φτάσει το 5%. Να γυρίσω όμως στο Αγροτικό ΑΕΠ. Η κατάρρευση ξεκίνησε πριν την κρίση: Η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία το 2004 ήταν 9,1 δις και πριν την κρίση το 2009 είχε μειωθεί στα 7,130 δις δηλαδή είχε χαθεί το 22% του αγροτικού ΑΕΠ, πριν την κρίση. Από το 2009 μέχρι το 2014 είχε μειωθεί στα 6.031, χάθηκε δηλαδή άλλο ένα 15% Στο τέλος του 2016 διαμορφώθηκε στα 6.300, δηλαδή μία αύξηση 3,7% απόδειξη ότι η αγροτική οικονομία ανακάμπτει ταχύτερα από την υπόλοιπη οικονομία.
Τα γεγονότα αυτά δεν χρήζουν κατά την γνώμη μου θριαμβολογίες. Η τεράστια καταστροφή μέχρι το 2014 δεν έχει ακόμα αναπληρωθεί. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η κρίση δεν ήταν καιρικό φαινόμενο: Η οικονομία της χώρας μας δεν κατέρρευσε από κάποιον σεισμό. Η οικονομία της χώρας μας δολοφονήθηκε από το πελατειακό κράτος. Μία διεφθαρμένη πολιτική ηγεσία μαζί με έναν διαπλεκόμενο ιδιωτικό τομέα από δήθεν επενδυτές απομύζησαν την πατρίδα μας. Το τελευταίο σκάνδαλο της Novartis, που ερευνάται από το FBI, είναι ένα δείγμα του πώς λειτουργούσε η χώρα μας. Αλλά και στον πρωτογενή τομέα δεν μας επιτρέπεται εφησυχασμός. Πού πήγαν άραγε τα 20 δις επιδοτήσεων και προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης του 2004-2009. Που πήγαν άλλα 20 δις επιδοτήσεων της πενταετίας 2009-2014;
Για να κατανοήσουμε το πρόβλημα θα πρέπει να συγκρίνουμε αντικειμενικά νούμερα: Στην Ελλάδα του 2010 είχαμε 7 δις αγροτικό ΑΕΠ και 5,8 δις αγροτικές εξαγωγές. Την ίδια εποχή στην Νέα Ζηλανδία είχαν 6.6 δις αγροτικό ΑΕΠ αλλά εξαγωγές 20,1 δις. Απογειώνουν τον πρωτογενή τους τομέα με υψηλότατη προστιθέμενη αξία στην αγροτική μεταποίηση. Όπως αναφέρει ο καθηγητής Χ. Κασίμης, κάθε 1€ αξίας προϊόντος της πρωτογενούς παραγωγής, ο τομέας της μεταποίησης τροφίμων-ποτών προσθέτει προϊόν αξίας 0,4€ στην χώρα μας όταν στην Ισπανία και την Ιταλία το ποσό αυτό ανέρχεται σε 1,5€. Σε σύγκριση της αγροτικής οικονομίας ανάμεσα στην Ελλάδα, την Ολλανδία και το Ισραήλ η Ολλανδία με 45 εκατομμύρια στρέμματα καλλιεργειών, παράγει περίπου σε αξία 1700 ευρώ ανά στρέμμα. Το Ισραήλ με 6 εκατ. στρέμματα καλλιεργειών παράγει περίπου σε αξία 1290 ευρώ ανά στρέμμα. Η Ελλάδα με 37 εκατ. στρέμματα καλλιεργειών παράγει περίπου σε αξία 190 ευρώ ανά στρέμμα.
Στην Πελοπόννησο έχουμε 671 εκατομμύρια ακαθάριστη προστιθέμενη αξία με περίπου 4 εκατομμύρια στρέμματα αγροτικής γης. Δηλαδή έχουμε λιγότερα από 180€/στρέμμα.
Ρωτάω όμως απλά. Μας ικανοποιούν αυτές οι επιδόσεις; Πολλές πληγές παραμένουν. Είναι λογικό η παγκόσμια ζήτηση φέτας να αυξάνεται, αλλά η τιμή της να μειώνεται; Φτάσαμε να πουλιέται κάτω από 5€ το κιλό! Πόσα εστιατόρια, γράφουν φέτα και πουλάνε στα αλήθεια φέτα; Πόσο κάνει το αγνό παρθένο ελαιόλαδο στο ράφι στην Ευρώπη και πόσο το πουλάμε εμείς; Όταν στη Βαρβάκειο η νοικοκυρά αγοράζει αρνάκι από το Βιδιάκι, είναι σίγουρα αρνάκι από το Βιδιάκι; Είναι αλήθεια ελληνικό ένα μέλι που εξάγεται με τιμή μικρότερη από 2€; Για να σταθώ στο πολύ σημαντικό μέλι. Σε άλλες χώρες οι αγρότες πληρώνουν τους μελισσοκόμους γιατί τα μελίσσια αυξάνουν τις αποδόσεις. Εδώ πεθαίνουν μελίσσια από την λαθεμένη χρήση φυτοφαρμάκων. Έχουμε λοιπόν πολύ δουλειά να κάνουμε για να πούμε ότι γυρίσαμε σελίδα.
Τα τελευταία λοιπόν χρόνια κρατήσαμε την Ελλάδα όρθια! σήμερα πρέπει να σχεδιάσουμε το μέλλον και να το σχεδιάσουμε μαζί. Το μέλλον της Ελλάδας είναι ο πρωτογενής τομέας. Ο πληθυσμός αυξάνεται και η ζήτηση τροφίμων απογειώνεται, ενώ ταυτόχρονα απογειώνεται η ζήτηση για υγιεινά προϊόντα. Σε όλους τους άλλους τομείς έχουμε ανταγωνισμό, στον πρωτογενή τομέα έχουμε μοναδικά ασυναγώνιστα προϊόντα. Η ελληνική βιομηχανία είναι άρρηκτα δεμένη με τον πρωτογενή τομέα. Τέλος, δεν υπάρχει τουρισμός χωρίς πρωτογενή τομέα: την Ιταλία το 50% των επισκεπτών την επέλεξε με κριτήριο την γαστρονομία.
Φίλες και φίλοι, πριν κάποιες μέρες επέστρεψα από αποστολή στην Κίνα. Οι Κινέζοι ψάχνουν συνεταίρους στην Ελλάδα. Αναζητούν παραγωγικές μονάδες για να επενδύσουν τα χρήματα τους. Αναζητούν σοβαρά και ώριμα επιχειρηματικά σχέδια. Ανοίγεται μία ευκαιρία για φθηνή χρηματοδότηση, αρκεί να έχουμε επαγγελματισμό, διαφάνεια και καθαρές σχέσεις εργασίας. Δεν έχουν κανένα μέλλον τα «ταμείο με την τσέπη μου», «μαύρη εργασία», «τενεκέδες με λάδι, χωρίς παραστατικά στα κουμπαροξάδελφα». Όλο και μεγαλύτερη μερίδα της Κινεζικής Νεολαίας ψωνίζει τρόφιμα με ηλεκτρονικό εμπόριο. Διαλέγουν λεμόνια στο διαδίκτυο το πρωί και το απόγευμα τα παραλαμβάνουν σπίτι τους.
Σε αυτό το σημείο επιτρέψτε μου να αναφέρω μερικά καθοριστικά έργα του χαρτοφυλακίου μου.
Θέλω να ξεκινήσω με το πρόγραμμα μελισσοκομίας, γιατί για πρώτη φορά το φτιάξαμε μαζί. Θέλω να συνεχίσουμε έτσι. Θέλω οι πολιτικές να συναποφασίζονται από τους παραγωγούς και την πολιτεία!
Πρόσφατα λύσαμε προβλήματα των παραδοσιακών υδατοκαλλιεργειών που χρόνιζαν για 10ετίες με ταυτόχρονη περιβαλλοντική προστασία και εξασφάλιση αειφορικής διαχείρισης.
Οργανώθηκαν οι αγορές των βιοκαλλιεργητών.
Επίσης είμαστε η κυβέρνηση που τόλμησε να αναρτήσει τους δασικούς χάρτες. Ανοίξαμε ένα απόστημα δεκαετιών. Οι πολίτες αυτής της χώρας ήταν όμηροι πολιτικών, κάποιων επίορκων δημοσίων υπαλλήλων και της διαπλοκής. Με την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών οι παραγωγοί μας θα γίνουν κύριοι της γης τους. Το τονίζω ότι ούτε ένα στρέμμα καλλιεργήσιμης γης δεν θα χαθεί. Ιδιαίτερα οι κτηνοτρόφοι θα κερδίσουν πολύ περισσότερες εκτάσεις.
Η κυβέρνηση μας ψήφισε τον νέο νόμο για τους δασικούς συνεταιρισμούς, για να γλυτώσουμε από τους συνεταιρισμούς σφραγίδες και τους συνεταιρισμούς εμπόρων. Στην Λιθουανία με την μισή δασοκάλυψη έχουν το 2% του ΑΕΠ μόνο από δασοπονία. Εμείς με πολλαπλάσια βιοποικιλότητα, μοναδικά ξύλα επιπλοποιείας όπως η ελληνική καρυδιά, δεν έχουμε ούτε 0,05%.
Επίσης ξεκινήσαμε τα διαχειριστικά σχέδια βοσκήσιμων γαιών. Μία υποχρέωση που την θυμάμαι από την δεκαετία του 80, γίνεται επιτέλους πραγματικότητα. Στόχος μας να προστατεύσουμε το δάσος και να ελαχιστοποιήσουμε την εισαγωγή ζωοτροφών, όπως κάνουν οι Ιταλοί ανταγωνιστές μας στην Σαρδηνία.
Ολοκληρώνονται οι εργασίες της επιτροπής με στόχο οι αδειοδοτήσεις σταβλικών εγκαταστάσεων να βγαίνουν σε ελάχιστες μέρες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι ακριβώς οι δαιδαλώδεις διαδικασίες που εκτρέφουν την διαπλοκή και τελικά οδηγούν και σε καταστροφή του περιβάλλοντος.
Σχετικά με το ελληνικό σήμα δουλεύουμε πάνω στον έλεγχο, την βελτίωση και ταυτοποίηση. Με τον συνάδελφο μου το κύριο Φωτάκη ενώνουμε τις δυνάμεις του ΥΠΑΑΤ με την ΓΓΕΤ, ώστε τα επιστημονικά εργαστήρια όλης της χώρας, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και τους παραγωγούς να κάνουν στοχευμένη έρευνα για βελτίωση των ελληνικών φυλών και ποικιλιών, για ταυτοποίηση τους με στόχο της πάταξη των ελληνοποιήσεων και ανάδειξη των ευεργετικών τους ιδιοτήτων για την υγιεινή διατροφή. Ξεκινάμε από την ελιά και το αμπέλι και θα προχωρήσουμε στο κρέας, και το γάλα.
Στον νέο νόμο για τα νωπά προϊόντα, εξασφαλίζουμε μέγιστο χρόνο αποπληρωμής του παραγωγού μας τους 2 μήνες και κατοχυρώνουμε την υποχρεωτική αναγραφή της προέλευσης του γάλακτος στα τυροκομικά προϊόντα και του κρέατος στα σημεία πώλησης.
Για πρώτη φορά οι παραγωγοί μας μπορούν, αντί να καταναλώνουν πανάκριβη ενέργεια να γίνουν παραγωγοί και να πουλάνε ενέργεια μέσω των ενεργειακών κοινοτήτων. Σκεφτείτε για παράδειγμα όλα τα αρδευτικά και αποστραγγιστικά κανάλια, να σκεπαστούν με φωτοβολταϊκά. Θα γλυτώσουμε νερό που χάνεται σε εξάτμιση. Θα γλυτώσουμε από τα κουνούπια. Και ταυτόχρονα θα παράγουμε δωρεάν ενέργεια. Είναι επίσης μία επένδυση που ενδιαφέρει πολύ τους Κινέζους.
Πριν 2 χρόνια ξεκίνησε η αξιοποίηση του κατσίγαρου για λίπασμα. Αυτή η σημαντική πρωτοβουλία, μετατρέπει έναν επικίνδυνο απόβλητο σε πολύτιμο λίπασμα. Δεν κερδίζουμε μόνο τα θρεπτικά συστατικά, κερδίζουμε και το νερό, που με τις τελευταίες ξηρασίες είναι πολύτιμο.
Τέλος, με ιδιαίτερη χαρά, σε λίγες μέρες θα ανακοινωθεί η έναρξη καλλιέργειας της φαρμακευτικής κάνναβης, ενός φυτού ιδανικού για την Ελλάδα, για μόνιμη καλλιέργεια, αλλά και αμειψισπορά.
Σε άριστη συνεργασία με το υπουργείο Απασχόλησης, βάζουμε τα προγράμματα κοινωνικής οικονομίας και στον πρωτογενή τομέα. Ειδικότερα για την Πελοπόννησο, θέλω να αναφερθώ σε μερικά κρίσιμα ζητήματα: Η Κορινθιακή Σταφίδα πρέπει να γίνει ΠΟΠ και να αναγνωριστεί ως «Super Food». Ο Αγριόχοιρος πρέπει να θεωρηθεί εισβάλλον είδος και να εξαλειφθεί. Κακώς εισήχθηκε από τους κυνηγούς στην Πελοπόννησο, όπου δεν έχει φυσικούς εχθρούς και πολλαπλασιάζεται ανεξέλεγκτα. Το τσακάλι αντίθετα είναι μεν ενδημικό είδος, αλλά πρέπει να χρηματοδοτηθεί επιστημονική έρευνα γιατί άλλαξε ενδιαιτήματα και συμπεριφορά.
Σε λίγες μέρες βγαίνει ξανά το πρόγραμμα βιολογικής κτηνοτροφίας, όπου εξασφαλίστηκαν 8 εκατομμύρια αντί για 6 του προηγούμενου προγράμματος, για την Πελοπόννησο.
Εδώ θέλω να αναφερθώ στην σύνδεση του τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα: Κατ’ αρχάς θα πρέπει να αποδομήσουμε την αυταπάτη ότι οι φυσικές ομορφιές (οι καταγάλανες ακτές, ο ήλιος και τα όμορφα τοπία), είναι η αιτία που επισκέπτονται οι τουρίστες την Ελλάδα. Ίσως παίζουν κάποιον ρόλο αλλά θα εξηγήσω γιατί δεν είναι ο σπουδαιότερος: Δεκάδες χώρες στο Βόρειο και Νότιο ημισφαίριο έχουν αντίστοιχο κλίμα και φυσικές καλλονές, χωρίς την επιτυχία της Ελλάδας. Αντίστροφα, χώρες με εξαιρετική επισκεψιμότητα και πανάκριβο τουριστικό προϊόν δεν έχουν καμία φυσική ομορφιά. Στην πραγματικότητα, ο σημαντικότερος παράγοντας είναι ο άνθρωπος της υπαίθρου. Όσο τα δικά μας χωριά παραμένουν έρημα είναι αδύνατον να προσελκύσουν τουρίστες παρά την ανυπέρβλητη ομορφιά τους. Και αυτό το ελκυστικό περιβάλλον δεν θα υπήρχε χωρίς τον πρωτογενή τομέα. Για αυτό απέτυχαν τα περισσότερα «δασικά χωριά». Γιατί δεν ήταν χωριά με χωρικούς που ζουν από την γη τους. Αν λοιπόν συνειδητοποιήσουμε τα τεράστια όπλα που διαθέτουμε, θα μπορούσαμε να απογειώσουμε ταυτόχρονα τον πρωτογενή τομέα μαζί με τον τουρισμό με αγροτουρισμό και διανυκτερεύσεις σε πραγματικές, κατάλληλα διαμορφωμένες, κτηνοτροφικές μονάδες.
Σε αυτό το σημείο επιτρέψτε μου να αναφερθώ στον πιο ακριβοπληρωμένο τουρισμό παγκοσμίως: τον πεζοπορικό τουρισμό. Ίσως δεν συνειδητοποιούμε το χρυσορυχείο που βρίσκεται στα ελληνικά μονοπάτια, εάν οι στάνες και τα χωριά μας έχουν υποδομές να υποδεχθούν τον πεζοπόρο στον Πάρνωνα, τον Ταΰγετο, την λίμνη Δόξα κ.λπ. Ως υπουργός αναπληρωτής Περιβάλλοντος ξεκίνησα το πρόγραμμα πιστοποίησης των πεζοπορικών μας διαδρομών.
Τέλος, ως Οικολόγος Πράσινος, θα ήθελα να υπενθυμίσω τους δύο πυλώνες: Της κυκλικής οικονομίας, όπου σε όλο τον κόσμο τα υποπροϊόντα της αγροτικής παραγωγής είναι πολύτιμες πρώτες ύλες για πρόσθετη οικονομική δραστηριότητα. Στην Ολλανδία το 40% των κερδών των σφαγείων προέρχεται από τα υποπροϊόντα που στην Ελλάδα είτε τα καίμε, είτε τα πετάμε στα ρέματα. Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας τα υπολείμματα τυροκομίας και ελαιοκομίας γίνονται θαυμάσια ζωοτροφή με πολύ καλύτερες αποδόσεις από την σόγια. Ο άλλος πυλώνας είναι η ενεργειακή αυτονομία. Ο νέος νόμος για τις ενεργειακές κοινότητες ανοίγει νέο πεδίο εισοδήματος για τους παραγωγούς μας. Δεν μιλάω μόνο για φωτοβολταϊκά: Στην Γερμανία ούτε ένα στάχυ δεν πάει χαμένο: Ολόκληρες μονάδες παράγουν ενέργεια. Βιομάζα, βιοαέριο και γεωθερμία μπορούν να παράγουν ρεύμα και να προσθέσουν ένα σημαντικό εισόδημα στον αγρότη.
Πρέπει σήμερα να τελειώσουμε επιτέλους με την Ελλάδα του χθες, να τελειώσουμε με το πελατειακό κράτος. Οικοδομούμε την Ελλάδα του αύριο, όπου με σεβασμό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον η βιώσιμη παράγωγη θα δίνει ένα καλό εισόδημα στον παράγωγο, ενώ ούτε ένα ευρώ δεν θα καταλήγει στον παρασιτισμό.
Σας ευχαριστώ
«Με την αύξηση του ΑΕΠ θα έχουμε περιθώρια ενίσχυσης των κοινωνικών μας πολιτικών», τόνισε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιος Πετρόπουλος μιλώντας στην Τρίπολη, στο 10ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Πελοποννήσου.
Ο Υφυπουργός παρουσίασε τα θετικά αποτελέσματα που καταγράφηκαν στο δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, υπογραμμίζοντας:
– «Πετύχαμε μια θετική αντιστροφή. Αντί για ελλείμματα πάνω από 1,1 δις ευρώ που υπήρχαν στην κοινωνική ασφάλιση, μέχρι 31/12/2014, και έναντι προϋπολογισμένου ελλείμματος 765 εκατ. ευρώ, είχαμε πλεόνασμα που ξεπέρασε τα 777 εκατ. ευρώ. Αυτό ήταν αποτέλεσμα της αύξησης της απασχόλησης, της εισπραξιμότητας λόγω των χαμηλότερων εισφορών, της αύξησης της συμμετοχής των ελεύθερων επαγγελματιών στην κοινωνική ασφάλιση κατά 23.500 άτομα, καθώς και των εσόδων κατά 3% από τους μη μισθωτούς».
– «Κρατήσαμε τη συνταξιοδοτική δαπάνη εντός του δημοσιονομικού περιθωρίου του 16,2% που έχει τεθεί από το 2010. Χωρίς μειώσεις συντάξεων, με πλήρη καταβολή των ποσών για την υγεία (το 100% στον ΕΟΠΥΥ, το 95% των εισφορών για την ανεργία) και με τη χορήγηση πάνω από 116.000 νέων οριστικών συντάξεων».
Ο κ. Πετρόπουλος έδωσε έμφαση στη συμβολή που έχουν οι συνταξιοδοτικές παροχές στην οικονομία και στην κοινωνία, επισημαίνοντας τον κίνδυνο που εγκυμονεί η απόφαση της ΝΔ για μετατροπή της κοινωνικής ασφάλισης σε προαιρετική:
– «Το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης για τη χώρα είναι ένα πεδίο στο οποίο δεν δοκιμάζεται μόνο η αλληλεγγύη, αλλά, στο οποίο στηρίζεται και η ανάπτυξη. Στο σύνολο της χώρας σε σύνολο 2,6 εκατ. συνταξιούχων καταβάλλονται 27,5 δις ευρώ, περίπου το 22,6% του διαθέσιμου εισοδήματος όλων των νοικοκυριών της χώρας».
– «Πολύ σημαντική η κατοχύρωση ενός επιπέδου παροχών στην κοινωνική ασφάλιση διότι έτσι στηρίζεται η ίδια η οικονομία. Στην περιφέρεια της Πελοποννήσου όπου ο πληθυσμός ανέρχεται σε 578.000 άτομα, έχουμε 152.000 συνταξιούχους στους οποίους καταβάλλεται πάνω από 1,34 δις ευρώ όταν το ΑΕΠ της περιφέρειας είναι 8 δις ευρώ, δηλαδή το 16,7% του ΑΕΠ της περιφέρειας προέρχεται από τις συντάξεις».
– «Να σκεφτούμε τι θα συμβεί με αυτό που υποσχέθηκε η ΝΔ στο 11ο συνέδριό της. Να μετατρέψει σε προαιρετική τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση, να είναι στην επιλογή των πολιτών να επιλέξουν ιδιωτική ή δημόσια ασφάλιση. Από πού θα προκύψουν τα έσοδα που χρειάζονται για να καλυφθούν οι σχετικές παροχές και τί θα συμβεί από την κατάρρευση του ΑΕΠ λόγω της μείωσης των συντάξεων”.
Ο υφυπουργός κάλεσε τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων, σε συνδυασμό με την καταβολή χαμηλότερων πλέον εισφορών, να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών:
– «Τις πρώτες 3 εβδομάδες είχαμε περίπου 5.000 αιτήσεις από τις οποίες οι 2.500 έχουν γίνει αποδεκτές. Να αξιοποιηθεί η δυνατότητα από όλους. Και από τον αγροτικό πληθυσμό. Πάνω από 150.000 αγρότες οφείλουν μέχρι 3.000 ευρώ και κατά συνέπεια με 36 δόσεις μπορούν να καλύψουν τώρα αυτή την οφειλή για να μην έχουν κενό ασφαλιστικού χρόνου, να έχουν πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και σύνταξη», είπε. Συμπληρώνοντας ότι «το 81% των ελεύθερων επαγγελματιών καλείται να πληρώσει εισφορά 157 ευρώ, πολύ χαμηλότερη σε σύγκριση με το 2016. Και οι αγρότες, σε ποσοστό 82,6%, εισφορά 95 ευρώ το μήνα, 8 ευρώ παραπάνω σε σχέση με πέρυσι. Συνολικά οι μη μισθωτοί, το 2017, είχαν ελάφρυνση από εισφορές πάνω από 500 εκατ. ευρώ».
– «Καλύψαμε ένα τεράστιο κενό πολλών ετών σε μια κοινωνική ασφάλιση που ποτέ δεν είχε τα χαρακτηριστικά που όφειλε να έχει… θα διορθώνουμε όλα όσα πρέπει να διορθώνουμε και να βελτιώνουμε… Υπάρχουν οι δυνατότητες να πετύχουμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα στην κοινωνική ασφάλιση», κατέληξε.
Κυρίες και Κύριοι,
Η Πελοπόννησος αποτελεί μια Περιφέρεια κατ’ εξοχήν αγροτική, με σημαντική συμμετοχή στην τροφοδότηση της πρωτεύουσας με εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής. Ιδιαίτερα επισημαίνω:
- τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, μανταρίνια και λεμόνια)
- τα οινάμπελα και τα επιτραπέζια σταφύλια
- το ελαιόλαδο και τις ελιές
- τα οπωροκηπευτικά
- το μέλι
- τα γαλακτοκομικά
- αλλά και μικρότερες καλλιέργειες όπως τα κάστανα ή οι αγκινάρες Ιρίων που σύντομα θα γίνουν Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ)
Υπάρχουν λοιπόν οι δυναμικές καλλιέργειες ώστε με την αρωγή της πολιτείας να γνωρίσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου μια δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, απαλλαγμένη από τις αβελτηρίες του παρελθόντος και με όραμα να μείνουν οι νέοι μας στον τόπο τους, σε σύγχρονες επιχειρήσεις αγροδιατροφής που θα ενσωματώνουν τα αποτελέσματα της εφαρμοσμένης έρευνας και θα διεκδικούν με αξιώσεις ένα μερίδιο στις διεθνείς αγορές.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διαθέτει στρατηγικό σχέδιο για αυτή την ανάπτυξη και τρία χρόνια τώρα αγωνίζεται καθημερινά ώστε να μπουν οι βάσεις για το πλήρες ξεδίπλωμα της στοχευμένης δράσης. Το γεγονός ότι βγαίνουμε από τις συνθήκες επιτροπείας και σε συνδυασμό με τη διεθνή στήριξη που λαμβάνει η χώρα για το σημαντικό γεωστρατηγικό ρόλο που διαδραματίζει με συνέπεια και σοβαρότητα, θα δημιουργήσουν ένα πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στην εφαρμογή του στρατηγικού σχεδίου της χώρας.
Στεκόμαστε έμπρακτα δίπλα στον παραγωγό. Πότε άλλοτε οι πληρωμές γίνονταν στην ώρα τους, έχοντας εξοφλήσει παλαιές οφειλές και αποφεύγοντας καταλογισμούς προστίμων που επιβαρύνουν τόσο την ελληνική οικονομία όσο και το πορτοφόλι του ίδιου του παραγωγού; Παράλληλα, προκηρύσσονται στοχευμένα μέτρα στα πλαίσια του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 για την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής της υπαίθρου.
Το απόσταγμα του στρατηγικού σχεδίου αποτελεί η φιλοσοφία μας για τον σύγχρονο Έλληνα παραγωγό, τον γεωργό και κτηνοτρόφο του 21ου αιώνα.
Σύγχρονος Αγρότης – Κατ’ επάγγελμα Αγρότης.
Ο αγρότης καλείται να αξιοποιήσει τα εργαλεία και τα χρηματοδοτικά κίνητρα που προσφέρει η πολιτεία ώστε να μετατραπεί από εργάτης γης σε σύγχρονο επιχειρηματία οργανωμένο σε ομάδες παραγωγών ή οργανώσεις παραγωγών, με μακροπρόθεμο σχεδιασμό παραγωγής και εμπορίας ποιοτικών προϊόντων, με γνώση και περιβαλλοντική συνείδηση. Είναι καιρός να αφήσουμε οριστικά πίσω μας τις αμαρτίες του παλιού τρόπου του συνεταιρίζεσθαι και να υιοθετήσουμε το νέο πρότυπο δύναμης μέσα από την ενότητα.
Ο σχεδιασμός του Υπουργείου είναι προσανατολισμένος στην ενίσχυση του αφοσιωμένου στη γη του παραγωγού και όχι του ευκαιριακού ή εκείνου που θεωρεί την αγροτική δραστηριότητα πάρεργο ή συμπληρωματικό εισόδημα. Οι συνθήκες πλέον είναι κατάλληλες ώστε να πιστοποιηθεί το επάγγελμα του αγρότη και αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από την εκπαίδευση, την οργάνωση και την αποκλειστική ενασχόληση με τη γη του.
Εθνική Στρατηγική Επιχειρησιακών Προγραμμάτων.
Πρόσφατα κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η νέα Εθνική Στρατηγική για τα Επιχειρησιακά Προγράμματα των Οργανώσεων Παραγωγών στα Οπωροκηπευτικά. Πάνω από 10 Οργανώσεις στην Περιφέρειά σας εκμεταλλεύονται ήδη τα προγράμματα αυτά ώστε να εκσυγχρονίσουν τις δομές τους, να μειώσουν το κόστος παραγωγής και να ενσωματώσουν στη λειτουργία τους καινοτόμες πρακτικές και φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις. Οι λεπτομέρειες του νέου θεσμικού πλαισίου που έχει προκύψει με διαβούλευση με τις Οργανώσεις Παραγωγών και την Ευρώπη θα ανακοινωθούν σε σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων ώστε να γίνουν κοινωνοί όσο το δυνατόν περισσότεροι ενδιαφερόμενοι.
Ομάδες και Οργανώσεις Παραγωγών.
Η νέα δυναμική της ενότητας αποτυπώνεται στο Μέτρο για την ενίσχυση της λειτουργίας των Ομάδων Παραγωγών στο νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Τα αιτήματα για μείωση του κόστους και αύξηση των εσόδων είναι πολλά αλλά σας επισημαίνω ότι δεν υπάρχει πιο ασφαλής δρόμος για τη μείωση του κόστους παραγωγής από την οργάνωση των παραγωγών σε ευρύτερα πολυμελή σχήματα. Μέσα σε αυτά δημιουργούνται οι απαραίτητες οικονομίες κλίμακας και τα ποιοτικά προϊόντα που παράγουν πωλούνται σε αξιοπρεπή τιμή καθώς είναι δυνατή η προσθήκη περαιτέρω αξίας στο προϊόν μέσα από την πιστοποίηση και την τυποποίηση, η αναζήτηση νέων αγορών, οι υπηρεσίες αποθήκευσης ώστε να πουληθεί το προϊόν σε χρόνο που η ζήτηση στην αγορά θα είναι υψηλότερη και η καλύτερη διαπραγμάτευση της τελικής τιμής.
Με αυτό τον τρόπο παρατηρείται μια μέση μείωση του κόστους προμήθειας γεωργικών εφοδίων της τάξης του 20% και ο παραγωγός απογαλακτίζεται από τις επιδοτήσεις, αποφεύγει τον εναγκαλισμό του μεσίτη ή του εμπόρου ο οποίος μέχρι και σήμερα προσπαθεί να διακινήσει τα αγροτικά προϊόντα με τη χαμηλότερη δυνατή τιμή και δεν είναι μόνος του αυτοπεριορισμένος στο χωράφι του, άλλα παρακολουθεί τις κινήσεις της Ομάδας ώστε τα προϊόντα του να κατευθυνθούν σε όλες τις αγορές του κόσμου.
Πολλαπλασιαστικό Υλικό – Φυτογενετικοί Πόροι – Νέες Ποικιλίες.
Οι φυτογενετικοί πόροι αποτελούν το θεμέλιο για τη βιωσιμότητα της γεωργίας, τη βελτίωση και ανάπτυξη νέων ποικιλιών, την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής που απειλεί ιδιαίτερα την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την ενίσχυση της επισιτιστικής ασφάλειας της Ελλάδας. Αποτελεί στρατηγική επιλογή η ανάδειξη και αξιοποίηση του πλούτου αυτού προς συμφέρον των καταναλωτών, των παραγωγών και εν γένει της οικονομίας της χώρας μας.
Σχεδιάζεται η απλούστευση και η βελτίωση της λειτουργικότητας του θεσμικού πλαισίου για την προστασία των τοπικών ποικιλιών, αυτού του μοναδικού πλούτου της ελληνικής φύσης. Μέσα στους στόχους περιλαμβάνεται η απλοποίηση των διαδικασιών για την ένταξη ποικιλιών στον Εθνικό Κατάλογο και η εξεύρεση πόρων για τη φύλαξη, διατήρηση και εξέλιξή τους. Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου υπάρχουν σημαντικές δομές για το πολλαπλασιαστικό υλικό, όπως ο Δενδροκομικός Σταθμός Πόρου, το Κονιάρειο Ινστιτούτο Εσπεριδοειδών Κορινθίας, οι συλλογές στο Ξυλόκαστρο κλπ. Είναι υποχρέωσή μας να διασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργία τους στο παρόν και το μέλλον με στόχο την προστασία του φυτογενετικού πλούτου και της βιοποικιλότητας της χώρας.
Έχω προσωπικά αναλάβει πρωτοβουλία για την διερεύνηση των μέσων που είναι διαθέσιμα ώστε να προκηρυχθεί πρόγραμμα για νέες φυτικές ποικιλίες με σύμπραξη με τους ιδιώτες (συνεταιρισμούς, βιομηχανίες) οι οποίοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν. Στα πλαίσια της Agrotica έγινε ευρεία διαβούλευση, τα αποτελέσματα της οποίας τα επεξεργάζομαι ήδη σε συνεργασία με την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου.
Χαιρετίζω επίσης τα εγκαίνια της Τράπεζας Γενετικού Υλικού, ώστε να δημιουργηθούν οι βέλτιστες συνθήκες που θα εξασφαλίζουν τη διατήρηση και την αξιοποίηση των φυτογενετικών πόρων. Βούληση του Υπουργείου είναι να αξιοποιηθούν στο μέγιστο βαθμό οι Περιφερειακές δομές, τα φυτώρια και τα Ινστιτούτα που υπάγονται στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, για να αποκτήσει η χώρα έναν αξιόπιστο κατάλογο φυτογενετικών πόρων, αναγκαίο εφόδιο για την ασφαλή και αναπτυξιακή πορεία του πρωτογενούς τομέα της Ελλάδας στον 21ο αιώνα.
Προστασία της Φυτικής Παραγωγής.
Στις σύγχρονες συνθήκες εμπορίου, όπου καθημερινά φτάνουν στα σημεία εισόδου της χώρας φυτά, πολλαπλασιαστικό υλικό και γεωργικά προϊόντα από όλο τον κόσμο, είναι κρίσιμο να στελεχωθούν άρτια οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Αυτό εκτός από την πρόληψη εισόδου στη χώρα παθογόνων τα οποία μπορούν να αποβούν καταστροφικά για την πρωτογενή παραγωγή μας, μειώνει και τα φαινόμενα ελληνοποιήσεων αλλά και την παράνομη διακίνηση γεωργικών φαρμάκων. Η σημασία της εντατικοποίησης των ελέγχων είναι ξεκάθαρη καθώς όλοι γνωρίζουν καλά τις καταστρεπτικές συνέπειες που έχει η Τριστέτσα, μια ασθένεια καραντίνας που υπάρχει στην περιοχή σας, όπως επίσης τις προσπάθειες και τις συνέργειες τις οποίες οφείλουμε να πετύχουμε ώστε να αποφύγουμε την είσοδο της Ξυλέλα στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, υπάρχει το Πρόγραμμα Επισκοπήσεων (75% κοινοτικοί πόροι, 25% εθνική συμμετοχή) βάσει του οποίου πραγματοποιούνται έλεγχοι και σε πρώτο επίπεδο (στα σημεία εισόδου) αλλά και δευτερογενώς με τη λήψη ύποπτων δειγμάτων από καλλιέργειες ανά την επικράτεια. Για την επιτυχία του Προγράμματος αυτού είναι απαραίτητη η ενίσχυση της συνεργασίας των Υπηρεσιών του Υπουργείου με τις Υπηρεσίες της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και ο συντονισμός των συναρμόδιων υπηρεσιών και ελεγκτικών μηχανισμών.
Πέρα όμως από τις εξωτερικές απειλές, το Υπουργείο στο σχεδιασμό του έχει σαφή στόχο για την Ορθολογική Χρήση των Γεωργικών Φαρμάκων με σεβασμό στον καταναλωτή, τον παραγωγό και το περιβάλλον.
Η προστασία του καταναλωτή και ο σεβασμός στο περιβάλλον αποτελούν αδιαπραγμάτευτες αξίες και αναπόσπαστος πυλώνας για μια πραγματικά βιώσιμη παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Επί δεκαετίες φυτοφάρμακα (με έγκριση ή χωρίς) πωλούνταν ανεξέλεγκτα σε όλη τη χώρα, με μόνη γραμμή άμυνας το φιλότιμο των τοπικών γεωπόνων, οι οποίοι έπρεπε να προτάξουν τον όρκο που έδωσαν στην επιστήμη τους σε σχέση με το κέρδος που θα τους απέφερε η πώληση πλέον των αναγκαίων ποσοτήτων γεωργικών φαρμάκων. Βάσει της Εθνικής Στρατηγικής για την Ορθολογική Χρήση των Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων, από το Σεπτέμβριο του 2017 είναι σε ισχύ υπουργική απόφαση για την αναγκαστική ηλεκτρονική συνταγογράφηση με στόχο το φάρμακο να φτάνει στις ποσότητες που πρέπει σε όσους έχουν την κατάρτιση να το χειριστούν με τρόπο που να ωφελείται η καλλιέργεια χωρίς να καταστρέφεται το περιβάλλον και να απειλείται η υγεία τόσο του παραγωγού όσο και του καταναλωτή. Μετά από 6 μήνες λειτουργίας του συστήματος έχουμε συλλέξει τα αιτήματα για βελτιώσεις και έχουμε επισημάνει τις αναγκαίες τροποποιήσεις που θα ενσωματωθούν στην απόφαση.
Κλείνοντας, θέλω να εκφράσω την αισιοδοξία μου για το μέλλον του πρωτογενούς τομέα, καθώς καθημερινά έρχομαι σε επαφή με παραγωγούς, Συνεταιρισμούς, Ομάδες και Οργανώσεις Παραγωγών και εταιρείες, που δραστηριοποιούνται δυναμικά, παράγοντας προϊόντα ποιοτικά, πιστοποιημένα, με πλεονεκτήματα τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που συμπυκνώνουν το μεράκι του Έλληνα παραγωγού και τη μοναδικότητα του τόπου μας. Το παρόν είναι γεμάτο προκλήσεις αλλά το μέλλον της αγροτικής παραγωγής είναι αξιοπρεπές και βιώσιμο αρκεί να στηρίξουμε τον σύγχρονο Έλληνα παραγωγό, τον κατ’ επάγγελμα παραγωγό, προσφέροντάς του την αναγκαία εκπαίδευση και την κατάρτιση ώστε με την αρωγή των υπηρεσιών του Υπουργείου να μπορεί να συνεχίσει να παράγει τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα του.
Σας ευχαριστώ.