Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού εργάστηκε συστηματικά το τελευταίο εξάμηνο για την προστασία της κυριότητας και της διαχείρισης των αρχαιοτήτων και της εν γένει πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως άλλωστε επιτάσσει το ελληνικό Σύνταγμα και αποτελεί πάγια βούληση της Κυβέρνησης. Εκκινώντας από την ρητή εξαίρεση των ακινήτων αρμοδιότητας του Υπουργείου από τον κατάλογο των 10.119 της ΕΤΑΔ, βάσει του άρθρου 196 του ν. 4389/2016 και της Απόφασης του Υπουργού Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ 0004586 ΕΞ 2018) προχώρησε α) στην συστηματική καταγραφή και ταυτοποίηση των 2.330 κωδικών ακινήτων τα οποία απέστειλε στο Υπουργείο Οικονομικών και, στη συνέχεια, β) στην οριστική θεσμική προστασία τους (ΦΕΚ Β 55 Απόφαση ΚΥΣΟΙΠ, 17.1.2019, ΦΕΚ 57 Απόφαση ΥΠΟΙΚ, 21.1.2019) σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών. Υπενθυμίζουμε ότι στην εξαίρεση περιλαμβάνονταν αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μνημεία, μουσεία, υποδομές αρχαιοτήτων, απαλλοτριωμένα ακίνητα του ΥΠΠΟΑ και λοιπά πράγματα εκτός συναλλαγής που εξυπηρετούν δημόσιους σκοπούς του ν. 3028/2002.
Η διενέργεια του ελέγχου υλοποιήθηκε υπεύθυνα και συστηματικά σε ελάχιστο χρόνο από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου, οι οποίες εξήγαγαν πλήρη στοιχεία για την ταυτοποίηση υπαγόμενων ακινήτων σε καθεστώς εξαίρεσης από τη μεταβίβαση της κυριότητας, της νομής και της διαχείρισης.
Με τον τρόπο αυτό το Υπουργείο Πολιτισμού παρέμεινε προσηλωμένο στον οδικό χάρτη των ενεργειών που εξαρχής είχε εξαγγείλει, προκειμένου α)τα «εξαιρετέα» ακίνητα να αποκτήσουν τη νομική ιδιότητα των «εξαιρεθέντων», β) να καταγραφούν και ταυτοποιηθούν, γ) να θωρακιστούν θεσμικά. Γι’ αυτό και το Υπουργείο εργάστηκε απερίσπαστο, προκειμένου αυτές οι διαδικασίες να ολοκληρωθούν με τη συνεργασία των υπηρεσιών του σε όλη την επικράτεια, με ακρίβεια και χωρίς καθυστέρηση.
Σήμερα που ο κύκλος αυτών των ενεργειών έκλεισε με επιτυχία, επιβεβαιώνεται η σαφής από την πρώτη στιγμή θέση και βούληση του Υπουργείου Πολιτισμού και της Κυβέρνησης, όπως έχει ανακοινωθεί σε σειρά ανακοινώσεων και δηλώσεων της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, ότι η πολιτιστική κληρονομιά της χώρας και τα συνθετικά της στοιχεία αποτελούν πράγματα εκτός πάσης συναλλαγής με τρόπο αδιαπραγμάτευτο, καθώς συνδέονται εγγενώς με την εξυπηρέτηση πάγιων και θεμελιωδών δημόσιων σκοπών και αποτελούν, επιπλέον, αναπόσπαστα στοιχεία του σύγχρονου κοινωνικού κράτους.
Μετά τον ολοκληρωμένο κύκλο προστασίας, το Υπουργείο έχει ήδη ετοιμάσει μια επιπλέον νομοθετική ρύθμιση που θα ενταχθεί στο υπό ψήφιση σχέδιο νόμου του το οποίο έχει κατατεθεί στο Κοινοβούλιο, για τη διεύρυνση του θεσμικού πλαισίου προστασίας της κυριότητας μνημείων ανεξαρτήτως χρονολόγησης, αλλά και αποκλειστικών δικαιωμάτων διαχείρισης και διοίκησης για μνημεία και εν γένει ακίνητα αρμοδιότητάς του, προς τον σκοπό της ασφάλειας δικαίου στο διηνεκές και του αποκλεισμού του κινδύνου χρήσης τους για σκοπούς αλλότριους του προορισμού τους.
Σήμερα είναι και η ημέρα που το Υπουργείο δίνει στη δημοσιότητα τον πλήρη κατάλογο των 2.330 ΚΑΕΚ, όπως εξαρχής είχε υποσχεθεί.
Για ακόμη μία φορά το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σημειώνει ότι η πολιτιστική κληρονομιά, ως δημόσιο κοινωνικό αγαθό εγγενώς συνδεδεμένο με τους θεμελιώδεις δημόσιους σκοπούς του κράτους, καθώς και οι υποδομές της, ως αναπόσπαστο στοιχείο του σύγχρονου κοινωνικού κράτους, αποτελούν αδιαπραγμάτευτες αξίες και τελούν εκτός πάσης συναλλαγής.