ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ – ΠΟΡΕΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

• Κατατίθεται αύριο στη Βουλή το σχέδιο Προϋπολογισμού για το 2019 που διαψεύδει όσους στήριξαν την αντιπολιτευτική τους τακτική στην υπονόμευση της μεγάλης προσπάθειας του ΠΘ, του ΥΠΟΙΚ & του Υπ. Εργασίας ώστε να μην εφαρμοστεί το μέτρο της περικοπής των συντάξεων από 1/1/2019.

• Οι θέσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης ότι το μέτρο αυτό είναι δημοσιονομικού χαρακτήρα και αχρείαστο για την επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% φαίνεται ότι έχουν βρει εύηκοα ώτα κατά την επεξεργασία του ελληνικού προϋπολογισμού στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού εξάμηνου.

• Tο αφήγημα της ΝΔ περί 4ου Μνημονίου, το οποίο στηρίχθηκε αποκλειστικά στην υποτιθέμενη εφαρμογή μέτρων που είχαν προνομοθετηθεί κατά τη φάση ολοκλήρωσης της 2ης αξιολόγησης μετά τη σχετική επιμονή του ΔΝΤ, καταρρέει.

• Θα αναγνωρίσει η ΝΔ ότι τόσον καιρό προσπαθούσε να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα; Θα αναγνωρίσει ότι κινδυνολογούσε ασύστολα; Θα αναγνωρίσει ότι δεν υπάρχει 4ο Μνημόνιο και ότι η χώρα κάνει τα πρώτα της βήματα χωρίς τους περιορισμούς της επιτροπείας; 

• Ο Προϋπολογισμός του 2019 θα περιλαμβάνει όλα τα μέτρα που εξήγγειλε ο ΠΘ στην ΔΕΘ τα οποία μάλιστα δεν θα είναι ύψους 750 εκατ. αλλά θα ξεπεράσουν τα 900 εκατ. καθώς έχει εξασφαλιστεί ο σχετικός δημοσιονομικός χώρος για το 2019 και εντεύθεν. 

• Ο προϋπολογισμός του 2019 είναι προϋπολογισμός λελογισμένης δημοσιονομικής επέκτασης για 1η φορά μετά από μια ολόκληρη 10ετία.  Άλλη μια εξέλιξη που φέρνει σε αμηχανία τη ΝΔ καθώς αποδεικνύει τη θετική πορεία των δημόσιων οικονομικών αλλά και της ελληνικής οικονομίας εν γένει.

• Oι θεμελιώδεις δείκτες εμφανίζουν σταθερή πορεία ανάκαμψης και η οικονομία αναμένεται το 2018 να κλείσει με τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης της τελευταίας 10ετίας. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις παρουσίαζουν αύξηση 16,8% στο 8μηνο σε σχέση με το αντίστοιχο του 2017 που ήταν έτος ρεκόρ 10ετίας. Αυξητική πορεία παρουσιάζουν επίσης: εξαγωγές, λιανικό εμπόριο, βιομηχανική παραγωγή, ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης, συστάσεις νέων επιχειρήσεων.

• Με δεδομένη τη σταθερή πορεία ανάκαμψης της οικονομίας, δεν μας κάνει εντύπωση που οι πρόσφατες αναφορές της ΝΔ καθόλου δεν ασχολούνται με την πορεία της οικονομίας αλλά διαρκώς προσπαθούν να μετατοπίσουν το ενδιαφέρον σε θέματα της ακροδεξιάς ατζέντας που έχει υιοθετήσει.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ – ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

• Η Ελληνική Κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο διαλόγου και συνεννόησης με την Εκκλησία στο πλαίσιο και στο πνεύμα της συμφωνίας η οποία ανακοινώθηκε στις κοινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο. Πιστεύουμε ότι δεν μπορεί να βρεθεί επωφελέστερο πλαίσιο για την Εκκλησία.

• Η Ελληνική Κυβέρνηση δεν βιάζεται ούτε πιέζεται. Επιχειρεί να λύσει ένα ζήτημα που παραμένει σε εκκρεμότητα εδώ και 80 χρόνια και διαθέτει την πολιτική βούληση, στα πλαίσιο ενός ειλικρινούς διαλόγου, να το επιλύσει.

• H Εκκλησία οφείλει να κατανοήσει ότι δεν αποτελεί αρμοδιότητα της να αποφασίζει για θέματα τα οποία υπάγονται στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Πολιτείας, όπως για παράδειγμα, ποιες ανάγκες υπάρχουν για δημοσίους υπαλλήλους.

• Η συμφωνία προβλέπει τη νομοθετική κατοχύρωση της μισθοδοσίας των κληρικών που νομικά και θεσμικά σήμερα δεν αναγνωρίζεται. Αν αυτό το επ’ ωφελεία της βήμα η Εκκλησία δεν το επιθυμεί τότε μάλλον αφήνει την πρωτοβουλία των αποφάσεων αποκλειστικά στην Πολιτεία.

• Το επόμενο διάστημα θα εκπονήσουμε το σχετικό Σχέδιο Νόμου, διότι επιθυμία μας είναι η αλληλοκατανόηση και η συναίνεση. Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή στον Υπουργό Παιδείας, κ. Γαβρόγλου, να εκκινήσει κύκλο συναντήσεων με τον Πατριάρχη, τον Αρχιεπίσκοπο, τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης αλλά και με τις Ιερές Μητροπόλεις Δωδεκανήσων ώστε να διευκρινιστούν πτυχές της πρότασης που μπορεί να μην ήταν σαφείς στην αρχή.

• Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις επί του ζητήματος θα ληφθούν από τον Πρωθυπουργό και την Ελληνική Κυβέρνηση, όταν έρθει η κατάλληλη ώρα.

 

 

ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ

Κυρίες και Κύριοι,

Κατατίθεται αύριο στη Βουλή, όπως γνωρίζετε, το σχέδιο Προϋπολογισμού για το 2019, το οποίο διαψεύδει τελικώς τους καταστροφολόγους και τους κινδυνολόγους.

Διαψεύδει όλους εκείνους που επί αρκετούς μήνες στήριξαν την αντιπολιτευτική τους τακτική απέναντι στην κυβέρνηση με διαστρεβλώσεις, ψευδείς ειδήσεις, αλλά και σε επιχειρήσεις υπονόμευσης με κάθε ευκαιρία.

Επιχειρήσεις υπονόμευσης μιας μεγάλης προσπάθειας που κατεβλήθη από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Εργασίας, ώστε να μην εφαρμοστεί το μέτρο της περικοπής των συντάξεων από 1/1/2019.

Οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης ότι το μέτρο αυτό είναι δημοσιονομικού χαρακτήρα και φυσικά αχρείαστο για την επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% για το 2019 και εντεύθεν φαίνεται ότι έχουν βρει ευήκοα ώτα κατά την επεξεργασία του ελληνικού προϋπολογισμού στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου  και η έκθεση της Κομισιόν που θα αναρτηθεί, όπως ξέρετε, αύριο το πρωί είμαστε βέβαιοι ότι θα είναι θετική σχετικά.

Καταρρέει, επομένως, το αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας περί 4ου Μνημονίου.

Αφήγημα που στηρίχθηκε αποκλειστικά στην υποτιθέμενη εφαρμογή μέτρων που είχαν προνομοθετηθεί κατά τη φάση ολοκλήρωσης της 2ης αξιολόγησης μετά τη σχετική επιμονή του ΔΝΤ.

Έχει, λοιπόν, τώρα ενδιαφέρον να δούμε τις αντιδράσεις της Νέας Δημοκρατίας μπροστά σε αυτήν την εξέλιξη.

Θα αναγνωρίσει ότι τόσον καιρό προσπαθούσε να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα; 

Θα αναγνωρίσει ότι κινδυνολογούσε ασύστολα;

Θα αναγνωρίσει ότι δεν υπάρχει 4ο Μνημόνιο και ότι η χώρα κάνει τα πρώτα της βήματα χωρίς τους περιορισμούς της μνημονιακής επιτροπείας;

Ή θα επιμείνει στη γραμμή του κυρίου Χατζηδάκη που το καλοκαίρι εγκαλούσε τον ίδιο τον Ευρωπαίο Επίτροπο κύριο Μοσκοβισί όταν εκείνος ενώπιον της ελληνικής Βουλής άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο της μη περικοπής των συντάξεων;

Ο προϋπολογισμός, όμως, του 2019 είναι για πρώτη φορά μετά από μια ολόκληρη δεκαετία προϋπολογισμός και λελογισμένης δημοσιονομικής επέκτασης.

Θα περιλαμβάνει όλα τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Τα μέτρα αυτά μάλιστα δεν θα είναι ύψους 750 εκατομμυρίων, όπως είχε προϋπολογιστεί αρχικά, αλλά θα ξεπεράσουν τα 900 εκατομμύρια, καθώς έχει εξασφαλιστεί ο σχετικός δημοσιονομικός χώρος για το 2019 και μετά.

Άλλη μια εξέλιξη που φέρνει σε αμηχανία τη Νέα Δημοκρατία, καθώς αποδεικνύει τη θετική πορεία των δημόσιων οικονομικών, αλλά και της ελληνικής οικονομίας εν γένει.

Ειδικότερα, όλοι οι θεμελιώδεις δείκτες εμφανίζουν, αυτήν τη στιγμή, σταθερή πορεία ανάκαμψης.

Η ελληνική οικονομία αναμένεται το 2018 να κλείσει με τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης της τελευταίας δεκαετίας.

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις παρουσιάζουν αύξηση 16,8% στο οκτάμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο του 2017, που υπενθυμίζω ότι ήταν έτος ρεκόρ για τη δεκαετία σε ό,τι αφορά τις άμεσες ξένες επενδύσεις.

Την ίδια στιγμή, οι εξαγωγές, το λιανικό εμπόριο, η βιομηχανική παραγωγή, το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης, οι συστάσεις νέων επιχειρήσεων παρουσιάζουν αυξητική πορεία.

Είναι ακριβώς αυτή η αναντίστρεπτη πλέον τροχιά που δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι η Ν.Δ., που επένδυσε στην οικονομική καταστροφή, θα ψάξει αλλού για να οικοδομήσει την αντιπολιτευτική της ρητορική.

Δεν μας κάνει εντύπωση, λοιπόν, καθόλου που οι πρόσφατες αναφορές της δεν ασχολούνται με την πορεία της οικονομίας, αλλά διαρκώς προσπαθούν να μετατοπίσουν το ενδιαφέρον σε θέματα της ακροδεξιάς ατζέντας που η Ν.Δ. έχει υιοθετήσει.

Σε ό, τι αφορά τώρα το ζήτημα συμφωνίας Εκκλησίας – Πολιτείας ή της πρότασης συμφωνίας Εκκλησίας – Πολιτείας, η  Κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο διαλόγου και συνεννόησης με την Εκκλησία, στο πλαίσιο και στο πνεύμα της συμφωνίας, η οποία ανακοινώθηκε στις κοινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο, καθώς πιστεύουμε ότι δεν μπορεί να βρεθεί επωφελέστερο πλαίσιο για την Εκκλησία, αλλά και για την Πολιτεία.

Η Κυβέρνηση ούτε βιάζεται ούτε πιέζεται. Επιχειρεί να επιλύσει ένα ζήτημα το οποίο παραμένει σε εκκρεμότητα εδώ και 80 περίπου χρόνια και διαθέτει τη σχετική πολιτική βούληση, στο πλαίσιο ενός ειλικρινούς διαλόγου.

Ωστόσο, η Εκκλησία οφείλει να κατανοήσει ότι δεν αποτελεί αρμοδιότητά της να αποφασίζει για θέματα τα οποία υπάγονται στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Πολιτείας, όπως, για παράδειγμα, ποιες ανάγκες υπάρχουν για δημοσίους υπαλλήλους.

Η πρόταση συμφωνίας προβλέπει τη νομοθετική κατοχύρωση της μισθοδοσίας των κληρικών, η οποία νομικά και θεσμικά δεν αναγνωρίζεται σήμερα ως ανταπόδοση της Πολιτείας προς την Εκκλησία.

Αν αυτό το βήμα, επ’ ωφελεία της Εκκλησίας, η ίδια δεν το επιθυμεί τότε μάλλον αφήνει την πρωτοβουλία των αποφάσεων αποκλειστικά στην Πολιτεία.

Το επόμενο διάστημα, εμείς, σε κάθε περίπτωση, θα εκπονήσουμε το σχετικό Σχέδιο Νόμου, διότι επιθυμία μας είναι η αλληλοκατανόηση και η συναίνεση.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός έχει ήδη δώσει εντολή στον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Γαβρόγλου, να εκκινήσει κύκλο συναντήσεων με τον Πατριάρχη, με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, με τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο, αλλά και με τις ιερές Μητροπόλεις Δωδεκανήσων, ώστε να διευκρινιστούν πτυχές της πρότασης, οι οποίες μπορεί να μην ήταν σαφείς στην αρχή.

Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις επί του ζητήματος θα ληφθούν από τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση, όταν έρθει η κατάλληλη ώρα.

Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

ΖΟΡΜΠΑ: Αναφέρατε ότι η κυβέρνηση ούτε βιάζεται ούτε πιέζεται. Το γεγονός ότι δεν βιάζεται σημαίνει ότι ίσως μετατεθεί χρονικά το σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί στη Βουλή για τη ρύθμιση αυτών των ζητημάτων; Και ένα ακόμη ερώτημα. Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις που έχουν σημειωθεί μέσα στον κλήρο για το μισθολογικό τους, συζητάτε ή προτίθεστε να τους παρέχετε κάποιες περαιτέρω διαβεβαιώσεις μέσω μιας νομικής ή άλλης φόρμουλας, ώστε να μην αισθάνονται την ανασφάλεια την οποία επικαλούνται ότι αισθάνονται για τα μισθολογικά και τα εργασιακά τους;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, κυρία Ζορμπά, μιλάμε για μία συμφωνία ή μια πρόταση συμφωνίας, η οποία σκοπεύει να επιλύσει μια ιστορική εκκρεμότητα, που όπως είπα και στην εισαγωγική μου τοποθέτηση, κρατά εδώ και 80 περίπου χρόνια. Επομένως, ο χρόνος της κατάθεσης του νομοσχεδίου δεν είναι το πρώτιστο που πρέπει να μας απασχολεί. Αν θα γίνει δηλαδή σε ένα μήνα, σε δύο μήνες, σε τρεις μήνες δεν έχει τόση σημασία μπροστά στο μέγεθος της ιστορικής εκκρεμότητας την οποία προσπαθούμε να επιλύσουμε. Από τη δική μας πλευρά, θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια του διαλόγου με την Εκκλησία, θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε πτυχές της πρότασης συμφωνίας, οι οποίες μπορεί να μην έγιναν απολύτως κατανοητές ή να μην ήταν από την αρχή τόσο σαφείς όσο θα έπρεπε. Την ίδια στιγμή, επίσης, θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε ένα αίσθημα ασφάλειας στους κληρικούς, καθώς από την πρώτη στιγμή, δεν είχαμε δώσει σε καμία περίπτωση, ούτε θέλαμε, ούτε δώσαμε σε καμία περίπτωση, την αίσθηση στον οποιονδήποτε ότι τίθεται εν κινδύνω το μισθολογικό καθεστώς, η μισθοδοσία ή η θέση των 10.000 ιερέων, που αυτή τη στιγμή είναι εκκλησιαστικοί λειτουργοί της Εκκλησίας της Ελλάδος. Από τη δική μας πλευρά, είμαστε διατεθειμένοι, ξαναλέω, να δώσουμε όλες τις διαβεβαιώσεις και σε πολιτικό επίπεδο και στο επίπεδο του διαλόγου. Αλλά πολύ περισσότερο και σε νομοθετικό επίπεδο, ώστε να μην υπάρχει αυτή η ανασφάλεια, που, όμως, θέλω να επαναλάβω ότι δεν ήταν απολύτως λογική με δεδομένο ότι, αν διαβάσει κανείς τα 15 σημεία της πρότασης συμφωνίας, γινόταν απολύτως καθαρό ότι δεν πρόκειται να τεθεί σε κίνδυνο κανένα εργασιακό, ασφαλιστικό ή άλλο δικαίωμα, το οποίο έχουν κατοχυρώσει οι 10.000 κληρικοί. 

ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, λέτε ότι θα εξαντλήσετε κάθε περιθώριο διαλόγου, αλλά από την άλλη, όμως, προειδοποιείτε ότι σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θα νομοθετήσει μονομερώς. Και μιας και αναφέρεστε σε αυτό τον διάλογο, ο Πρωθυπουργός, εφόσον θα προχωρούσε αυτό το ζήτημα με τους κληρικούς, με την αλλαγή του μισθολογικού καθεστώτος, γιατί δεν έκανε μια συνάντηση και μαζί τους και η συμφωνία φάνηκε να είναι ανάμεσα στον ίδιο και τον Αρχιεπίσκοπο; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κάνετε μια σειρά από παραδοχές, τις οποίες δεν μπορώ να συμμεριστώ εγώ πουθενά. Στην εισαγωγική μου τοποθέτηση δεν μίλησα για μονομερή ενέργεια. Μίλησα για το γεγονός ότι τις τελικές αποφάσεις, σε κάθε περίπτωση, τις παίρνει η κυβέρνηση και το ελληνικό Κοινοβούλιο, το οποίο έχει και το τεκμήριο της αρμοδιότητας. Τώρα, από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά τις συναντήσεις, η πρόταση συμφωνίας έγινε μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου. Οι συναντήσεις που έκανε ο Πρωθυπουργός είναι με στελέχη της πολιτικής ηγεσίας, είναι με τους αρμόδιους υπουργούς, έθεσε το θέμα και θα θέσει το θέμα στα αρμόδια κυβερνητικά όργανα. Και, από εκεί και πέρα, η Εκκλησία θα κάνει τις κινήσεις, που εκείνη θεωρεί ότι είναι οι ενδεδειγμένες στο πλαίσιο των δικών της αρμοδιοτήτων και στο πλαίσιο των δικών της εσωτερικών οργάνων. Για αυτό τον λόγο ακριβώς, μιλήσαμε από την πρώτη στιγμή για πρόταση συμφωνίας, η οποία θα πρέπει να τεθεί υπό τις απαραίτητες διαδικασίες έγκρισης και από το Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά και από την Ιεραρχία της Εκκλησίας. 

ΦΑΣΟΥΛΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, αν καταλαβαίνω αυτά που λέτε, κουβεντιάζετε όλα με την Εκκλησία, εκτός το θέμα του μισθολογικού; Ή το μισθολογικό θα βρεθεί στο επίκεντρο των επαφών που θα έχει ο κύριος Γαβρόγλου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και με τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Συζητάμε, εξαντλώντας κάθε περιθώριο, το σύνολο της πρότασης συμφωνίας, έτσι όπως αυτή διατυπώθηκε κατά την κοινή παρουσίαση του Πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου. 

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Την ίδια στιγμή που λέτε αυτά, υπάρχουν ιεράρχες, οι οποίοι, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, διατυπώνουν τη διαφωνία τους, αλλά και συγκεκριμένες αιχμές. Όπως π.χ. ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος, ο οποίος απευθύνεται σε εσάς προσωπικά, ότι με τις δηλώσεις σας περί των 10.000 προσλήψεων τινάξατε τη συμφωνία στον αέρα. Πώς απαντάτε πάνω σε αυτές τις φωνές;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Διάβασα τη σχετική δήλωση του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Χρυσόστομου. Θέλω να σας πω, ότι ανέφερε υποτιθέμενα αποσπάσματα δικών μου δηλώσεων, τα οποία δεν έγιναν ποτέ. Ότι εγώ δήθεν μίλησα για 10.000 απολύσεις κληρικών, κάτι το οποίο δεν υφίσταται σε καμία περίπτωση. Δεν έχει ποτέ ειπωθεί ούτε σε αυτή εδώ την αίθουσα, ούτε πουθενά αλλού. Αντιθέτως, μιλήσαμε για μία πρόταση συμφωνίας, την οποία έκανε ο Πρωθυπουργός με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και την ανακοίνωσαν μαζί. Και η οποία αναφέρεται πολύ συγκεκριμένα, στο ότι με βάση αυτή την πρόταση οι 10.000 κληρικοί δεν θα ανήκουν στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών. Αλλά, αντιθέτως, θα αναλάβει η Εκκλησία την μισθοδοσία τους, έτσι ώστε να αποκτήσει και την απαραίτητη αυτονομία και αυτοτέλειά της έναντι του ελληνικού κράτους, πράγμα το οποίο θεωρούμε ότι είναι απολύτως επωφελές. Επομένως, δηλώσεις οι οποίες ενδεχομένως να μην έχουν κατανοηθεί σαφώς, είμαστε διατεθειμένοι κάθε φορά να τις ξεκαθαρίζουμε ή και να τις επαναλαμβάνουμε. Νομίζω ότι ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος είτε δεν ενημερώθηκε ορθά, είτε δεν κατενόησε τις δηλώσεις μου. Σε κάθε περίπτωση, εγώ επαναλαμβάνω, ότι δεν τίθεται θέμα απόλυσης οποιουδήποτε κληρικού. Αντιθέτως, όλα τα εργασιακά δικαιώματα, αλλά και όλα τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των κληρικών, φυσικά και σε μια νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία θα παρθεί από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης, θα διασφαλιστούν στο ακέραιο. Με αυτή την έννοια, νομίζω ότι θα πρέπει να δίνουμε περισσότερο βάρος στην ουσία των προτάσεων, οι οποίες κατατίθενται, στην ουσία των δηλώσεων, αλλά και στο γράμμα των δηλώσεων, οι οποίες κάθε φορά γίνονται. Να συνειδητοποιήσουμε όλοι τη μεγάλη ευθύνη, αλλά και την πολύ μεγάλη ευκαιρία, που έχουμε ως ελληνικό κράτος, αλλά και ως ελληνική Εκκλησία, για να επιλύσουμε μια εκκρεμότητα, που επαναλαμβάνω, είναι ιστορικού χαρακτήρα. Νομίζω ότι η συγκεκριμένη, λοιπόν, πρόταση πρέπει από τη μεριά της Εκκλησίας να ειδωθεί με ακριβώς αυτό το αίσθημα της νηφαλιότητας, με αυτό το αίσθημα της υπευθυνότητας και με αυτό το αίσθημα της μεγάλης ιστορικής πρόκλησης, την οποία αποτελεί η συμφωνία αυτή. Νομίζω ότι θα κάνουμε ένα πολύ αποφασιστικό βήμα προς τα μπροστά και για την αυτοτέλεια της Εκκλησίας, αλλά και για τον εξορθολογισμό των σχέσεών της με το ελληνικό κράτος, αν κάνουμε αποδεκτή την πρόταση που κατατέθηκε από τον Πρωθυπουργό και τον Αρχιεπίσκοπο πριν από λίγες εβδομάδες. 

ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αναφερθήκατε προηγουμένως στις 10.000 προσλήψεις, απολύσεις, κλπ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, όχι. Δεν υπήρξαν απολύσεις. Δεν υπήρξε καμία απόλυση. Ούτε πρόκειται να υπάρξει καμία απόλυση.

ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, δεν υπήρξε καμία. Σαφώς.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ούτε πρόκειται να υπάρξει καμία απόλυση.

ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε την έγκριση των θεσμών να προχωρήσετε σε 10.000 αναπληρώσεις; Έχετε μιλήσει, συζητήσει καθόλου με τους θεσμούς; Κατά πρώτον. Και δεύτερον. Ζητήσατε από τους ιερείς να μην υπάρχει κανένα αίσθημα ανασφάλειας. Λέτε, τους παρέχουμε όλες τις διαβεβαιώσεις, να μην έχουν καμία ανασφάλεια. Σαφώς. Αν θα φύγουν από αυτό το καθεστώς, το δημοσιοϋπαλληλικό, σε τι καθεστώς θα περιέλθουν αυτοί οι άνθρωποι; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω. Κατ’ αρχήν, οι κληρικοί αυτή τη στιγμή –ξεκινώ από το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας- οι κληρικοί αυτή τη στιγμή έχουν ένα καθεστώς οιονεί δημοσίου υπαλλήλου. Είναι στην πραγματικότητα εκκλησιαστικοί λειτουργοί, επομένως δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι με τη στενή έννοια. Από εκεί και πέρα, σας εξήγησα ότι όλες οι νομικές ρυθμίσεις και όλες οι νομικές ,αν θέλετε, διαβεβαιώσεις θα δοθούν όταν η συμφωνία πάρει νομοτεχνικό χαρακτήρα. Και με αυτή την έννοια θα επιλυθούν και όλα τα πολύπλοκα αυτά νομικά ζητήματα, τα οποία, ωστόσο, έχουν και ένα πραγματικό περιεχόμενο, καθώς επηρεάζουν πραγματικές ζωές, πραγματικών ανθρώπων. Με αυτή την έννοια, εγώ σας λέω ότι η ελληνική Κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να κάνει όλες τις απαραίτητες και πολιτικές, αλλά κυρίως νομικές ενέργειες, για την πλήρη εξασφάλιση του καθεστώτος, εντός του οποίου οι κληρικοί παρέχουν αυτή τη σημαντική λειτουργία. 

Σε ό,τι αφορά τώρα το ζήτημα της συνεννόησης με τους θεσμούς, πρέπει να σας πω ότι όλα αυτά έχουν προβλεφθεί στη συμφωνία την οποία έχουμε κάνει για την καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα. Τι προβλέπει αυτή η συμφωνία; Προβλέπει ότι στο ελληνικό δημόσιο θα ισχύει ο κανόνας μία αποχώρηση για μία πρόσληψη, ο λεγόμενος κανόνας ένα προς ένα. Ο κύριος Μητσοτάκης, βεβαίως –παρεμπιπτόντως, να το πω και αυτό- δεν τον θέλει αυτό τον κανόνα. Θέλει να επανέλθουμε  στο καθεστώς του  βαθέως μνημονίου, όταν ίσχυε ο κανόνας ένας προς πέντε. Δηλαδή, μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις. Αυτό, βεβαίως, δεν ξέρω τι μπορεί να σημαίνει για νοσοκομεία, σχολεία, υπηρεσίες πρόνοιας του ελληνικού δημοσίου. Αυτό φαντάζομαι το ξέρει καλύτερα ο κύριος Μητσοτάκης και όσοι επεξεργάζονται τις προγραμματικές του προτάσεις, οι οποίες, κατά κύριο λόγο, σκοπεύουν ακριβώς στην κατεδάφιση κάθε κοινωνικής δομής του ελληνικού κράτους και το άνοιγμα κοινωνικών υπηρεσιών στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Αλλά αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα, το οποίο μπορούμε να συζητήσουμε κάποια άλλη στιγμή. Αυτό, όμως, που πρέπει να σας πω είναι ότι εφόσον οι 10.000 κληρικοί δεν θα περιλαμβάνονται σε αυτό το οποίο θα ονομάζαμε στενό δημοσιοϋπαλληλικό τομέα, ο κανόνας ένα προς ένα μπορεί να εφαρμοστεί, για να μπορέσουμε να ενισχύσουμε ακριβώς αυτές τις κοινωνικές δομές του ελληνικού κράτους. 

Ωστόσο, πρέπει να σας πω και κάτι περισσότερο. Ανεξαρτήτως της πορείας της πρότασης συμφωνίας, από την ελληνική κυβέρνηση υπάρχει ένας σαφής προγραμματισμός και μία σαφής βούληση να προχωρήσει στην ενίσχυση των τομέων του κοινωνικού κράτους, που το έχουν απολύτως ανάγκη. Θέλω να σας πω, ας πούμε, το παράδειγμα των εκπαιδευτικών. Αυτή τη στιγμή η χώρα καλύπτει τις ανάγκες της σε εκπαιδευτικό προσωπικό, έχοντας περίπου το 20% των εκπαιδευτικών σε καθεστώς αναπληρωτή. Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν ισχύει σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα και έχουμε ως πολιτικό στόχο, εντός των επόμενων ετών, να ρίξουμε αυτό το ποσοστό των αναπληρωτών στο 5%. Πώς; Κάνοντας μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού, περίπου 15.000, διότι αυτός είναι ο αριθμός που απαιτείται, για να ρίξουμε το ποσοστό των αναπληρωτών σε 5%. Αυτό είναι μια προγραμματική δέσμευση και μια πολιτική βούληση της σημερινής κυβέρνησης, η οποία θα προχωρήσει ανεξαρτήτως της πορείας της συμφωνίας με την Εκκλησία. Το ίδιο πράγμα ισχύει και για το ιατρικό προσωπικό, το νοσηλευτικό προσωπικό, το επικουρικό προσωπικό των νοσοκομείων, που όλοι, νομίζω, σε αυτή εδώ την αίθουσα, αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών θα συμφωνούσε ότι χρειάζεται ενίσχυση για να μπορέσουν όλες οι νοσοκομειακές δομές, οι δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, να λειτουργήσουν με τρόπο αποτελεσματικό και ανταποδοτικό προς το κοινωνικό σύνολο. Το αυτό ισχύει για τις δομές πρόνοιας και φυσικά και για όλες τις υπόλοιπες δομές του ελληνικού κράτους, οι οποίες χρειάζονται ενίσχυση, είτε αυτό αφορά τον πολύ στενό δημόσιο τομέα, τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και ούτω καθεξής.  

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω, αν σας προβληματίζει το γεγονός, με βάση και τις δηλώσεις που έχουν γίνει το προηγούμενο διάστημα, ότι διαφαίνεται πως κάποιοι –να μην πω η συντριπτική πλειοψηφία των κληρικών- δεν εμπιστεύονται τους ίδιους τους ιεράρχες. Στο θέμα της μισθοδοσίας, δηλαδή αυτή τη στιγμή πληρώνονται από το κράτος, δεν θέλουν προφανώς να πληρώνονται από την Εκκλησία, ίσως γιατί δεν τους εμπιστεύονται. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν θα έφτανα στο σημείο να κάνω μία τέτοια εκτίμηση. Αυτά, βεβαίως, είναι και θέματα που αφορούν την Εκκλησία. Αυτό το οποίο κατανοώ εγώ, είναι ότι υπάρχει στην Εκκλησία της Ελλάδος και στην Ιεραρχία, αλλά και μεταξύ των κληρικών, μία συζήτηση η οποία είναι απολύτως εύλογη, είναι θεμιτή, είναι και λογική. Όταν γίνεται μία πρόταση η οποία σκοπεύει να επιλύσει μια ιστορική εκκρεμότητα δεκαετιών, δημιουργεί μια αναστάτωση, ανεξαρτήτως του περιεχομένου. Και με αυτή την έννοια, εκτιμώ ότι, αν θέλετε, η ανησυχία δεν αφορά τόσο πολύ την εμπιστοσύνη που μπορεί να έχουν οι κληρικοί στους ιεράρχες, αλλά, αντιθέτως, αφορά μια πραγματική κατάσταση, ανεξαρτήτως της ιδιότητας του καθενός. Δηλαδή,  οποιοσδήποτε τίθεται σε μία κατάσταση όπου μεταβαίνει από ένα συγκεκριμένο καθεστώς σε ένα άλλο, είναι απολύτως λογικό να έχει και μια σχετική ανησυχία και μια σχετική ανασφάλεια. Αυτό σχετίζεται, κατά τη γνώμη μου, και με την κρίση εμπιστοσύνης που υπάρχει στους θεσμούς, στο πολιτικό σύστημα γενικότερα. Εμείς αυτό το οποίο προσπαθούμε ως ελληνική κυβέρνηση, είναι να αποκαταστήσουμε αυτή την κρίση εμπιστοσύνης, να εγκαθιδρύσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών και της ελληνικής πολιτείας, αλλά και όλων των υπόλοιπων θεσμών. Και νομίζω ότι αυτό είναι μία διεργασία, η οποία έχει ανάγκη χρόνο και παίρνει χρόνο. Νομίζω, όμως, ότι βαδίζουμε σε μία καλή κατεύθυνση, ως προς την αποκατάσταση των σχέσεων εμπιστοσύνης των πολιτών με τους θεσμούς. 

ΤΣΙΓΟΥΡΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω αν βλέπετε δάκτυλο της αντιπολίτευσης, πίσω από την άρνηση συγκεκριμένου τμήματος της Ιεραρχίας, στο να τορπιλιστεί αυτή η συμφωνία. Και ένα δεύτερο ερώτημα στο αν όντως αυτή η πρωτοβουλία έχει ιστορικό χαρακτήρα, όπως ιστορικό χαρακτήρα αποδώσατε στη Συμφωνία των Πρεσπών. Θα ήθελα να ρωτήσω, αν εκτιμάτε τώρα πια ότι υπήρχε περιθώριο καλύτερης προετοιμασίας ή συνεννόησης με τα άλλα κόμματα, ώστε να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί η έλλειψη ενημέρωσης, έστω και προσχηματικά, ως άρνηση συναίνεσης σε αυτή τη συμφωνία. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Λοιπόν, θα σας πω το εξής, κύριε Τσιγουρή. Υπάρχει προφανώς πολιτικός δάκτυλος, υπάρχει προφανώς πολιτική παρέμβαση στα εσωτερικά της Εκκλησίας, η οποία δεν μας κάνει καθόλου ευτυχείς, δεν μας ικανοποιεί καθόλου, το θεωρούμε μια απαράδεκτη πολιτική τακτική από τη μεριά της ΝΔ, η οποία, όμως, για να σας πω την αλήθεια, τα τελευταία χρόνια μας έχει συνηθίσει σε τέτοιου τύπου πρακτικές. Θα σας θυμίσω τις συναντήσεις του κυρίου Μητσοτάκη με τη γερμανική κυβέρνηση, όπου παρακαλούσε ο κύριος Μητσοτάκης, κατά την περίοδο –αν δεν κάνω λάθος- της δεύτερης αξιολόγησης, τη γερμανική κυβέρνηση να μην κάνει χατίρια στην Ελλάδα, στην ελληνική κυβέρνηση και να εξαντλήσει την αυστηρότητά της, για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Ήταν προφανώς μία κίνηση ευθείας υπονόμευσης του κυβερνητικού έργου, αλλά κυρίως των συμφερόντων της χώρας. Το ίδιο πράγμα έκανε και στην περίπτωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Προσπάθησε να δημιουργήσει μία κρίση εμπιστοσύνης μεταξύ της κυβέρνησης της πΓΔΜ και της ελληνικής κυβέρνησης, σε μια πάρα πολύ ευαίσθητη στιγμή των διαπραγματεύσεων, πάλι με ένα μυστικό ραντεβού της κυρίας Σπυράκη με τον κύριο Ζάεφ. Το ίδιο πράγμα έκανε και καθ’ όλη τη διάρκεια των προσπαθειών, που κατέβαλλε η ελληνική κυβέρνηση για τη μη εφαρμογή του μέτρου της περικοπής των συντάξεων την 1/1/2019, με τις συναντήσεις, αλλά και τα αιτήματα προς τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών επίσης να εξαντλήσει την αυστηρότητά του προς την ελληνική κυβέρνηση, να μας κάνει, αν θέλετε, καψόνια και να μην επιτρέψει την μη εφαρμογή του μέτρου. Τα ίδια πράγματα νομίζω ότι κάνει ο κύριος Μητσοτάκης και η ηγεσία της ΝΔ και σε αυτή την περίπτωση της πρότασης συμφωνίας με την Εκκλησία. Δηλαδή, προσπαθεί με κάθε τρόπο ο κύριος Μητσοτάκης, έτσι ώστε η κυβέρνηση να μην πιστωθεί την επίλυση ιστορικών εκκρεμοτήτων, μεγάλων πολιτικών ζητημάτων, μεγάλων κοινωνικών ζητημάτων, που πάνε τη χώρα ένα βήμα μπροστά. Προσπαθεί, λοιπόν, ο κύριος Μητσοτάκης να υπονομεύσει κάθε προσπάθεια, η οποία δεν έχει να κάνει με τις πολιτικές στοχεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης, έχει να κάνει με το καλό της ελληνικής κοινωνίας, έχει να κάνει με το γενικό καλό, έχει να κάνει με το δημόσιο συμφέρον. Επομένως, ο κύριος Μητσοτάκης, κάνοντας όλα αυτά, υπονομεύοντας δήθεν την κυβέρνηση, στην πραγματικότητα προξενεί κακό στην ελληνική κοινωνία, στους θεσμούς, στην πορεία της χώρας προς το μέλλον. Αυτό πρέπει κάποια στιγμή να το καταλάβει και να σταματήσει να συμπεριφέρεται σαν κακομαθημένο παιδί. Η λογική του κυρίου Μητσοτάκη, είναι η λογική του κακομαθημένου παιδιού. Εν πάση περιπτώσει, εμείς παρακολουθούμε αυτές τις πολιτικές πρωτοβουλίες με συμπάθεια, οφείλω να σας πω, καθώς αναδεικνύουν έναν πολιτικό αρχηγό σε απόλυτη πολιτική αμηχανία και θέλουμε να τον διαβεβαιώσουμε ότι θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για τη χώρα, μη λαμβάνοντας υπόψη τις δικές του πολιτικές ευαισθησίες ή, αν θέλετε, τα δικά του πολιτικά συμπλέγματα. 

Σε ό,τι αφορά τώρα το ζήτημα της μη ενημέρωσης των πολιτικών κομμάτων για το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών, δεν νομίζω ότι έχετε δίκιο. Από την πρώτη στιγμή, εμείς αυτό το οποίο δηλώσαμε ήταν ότι θα συνεχίσουμε τη διαπραγμάτευση στη γραμμή που είχε διατυπωθεί και είχε για πρώτη φορά συγκροτηθεί πριν από 20 χρόνια περίπου, στην ενδιάμεση συμφωνία, και στη συνέχεια επικαιροποιήθηκε το 2008, κατά την περίοδο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι. Δηλαδή, θα προσπαθήσουμε για μία συμφωνία, η οποία θα εμπεριέχει έναν γεωγραφικό προσδιορισμό και μάλιστα προσθέσαμε σε αυτή τη γραμμή που τότε είχε συγκροτηθεί, και την αναγκαιότητα της Συνταγματικής Αναθεώρησης, για να μπορέσει να γίνει δεκτή μια οποιαδήποτε συμφωνία με την πΓΔΜ. Και αυτό τον πολιτικό στόχο που θέσαμε, δηλαδή να υπάρξει συνταγματική τροποποίηση του ονόματος της γειτονικής χώρας την επιτύχαμε. Καθ’ όλη τη διάρκεια δε των διαπραγματεύσεων, δεν ήμασταν εμείς αυτοί που κάναμε μυστική διπλωματία. Μυστική παραδιπλωματία έκανε ο κύριος Μητσοτάκης, η κυρία Σπυράκη, έκαναν όλοι εκείνοι οι οποίοι θέλησαν να υπομονεύσουν αυτή τη συμφωνία. Αντιθέτως, βρισκόμασταν σε διαρκή επαφή με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, βρισκόμασταν σε διαρκή επαφή με όσους είχαν την ευθύνη από τα κόμματά τους για την εξωτερική πολιτική και στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας ενημερώναμε διαρκώς για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Και τελικά νομίζω ότι η συμφωνία την οποία επιτύχαμε, ήταν μια συμφωνία την οποία ποτέ στο παρελθόν δεν θα είχε ονειρευτεί οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση. 

ΚΕΧΑΓΙΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, διευκρινιστικά, σε τι βάθος χρόνου θα γίνουν οι 15.000 προσλήψεις εκπαιδευτικών; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα, έχουμε ένα σχέδιο που τηρεί τον κανόνα ένα προς ένα. Το σχέδιο αυτό αφορά την επόμενη περίπου τριετία. Δηλαδή, έχουμε ήδη για το 2018, 15.000 προσλήψεις, εκ των οποίων 4.500 τουλάχιστον θα αφορούν τους εκπαιδευτικούς, με τις μόνιμες προσλήψεις στα προγράμματα ειδικής αγωγής και από εκεί και πέρα, και για το 2020 και για το 2021 έχουν προβλεφθεί οι αναγκαίες θέσεις που πρέπει να καλυφθούν και στο πλαίσιο αυτό ακριβώς θα προχωρήσουμε. 

ΚΕΧΑΓΙΑ: Σε περίπτωση που οι ιερείς δεν καμφθούν από τις νομικές διαβεβαιώσεις που λέει η κυβέρνηση ότι θα δώσει, αυτή τη νομική ασφάλεια σε σχέση με τα εργασιακά τους, μπορείτε να αποκλείσετε αυτή τη στιγμή την πιθανότητα, η κυβέρνηση τελικώς να αποσύρει τους κληρικούς, τους 10.000, από τη μισθοδοσία του Δημοσίου;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε, κυρία Κεχαγιά, το είπα και εισαγωγικά: Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια του διαλόγου και να καταλήξουμε σε μια συμφωνία με συναίνεση, κατανόηση, ομοφωνία. Δεν έχουμε στόχο να δημιουργήσουμε αναίτιες και τυφλές συγκρούσεις με τον οποιονδήποτε. Η λογική η δική μας δεν είναι να καμφθεί ο οποιοσδήποτε. Είναι να κατανοήσει και η Εκκλησία, αλλά και οι κληρικοί ότι η συγκεκριμένη πρόταση συμφωνίας είναι προς το συμφέρον όλων μας.

ΚΑΡΑΛΗΣ: Αυτός ο διάλογος που λέτε, δεν έχει χρονικά όρια; Δηλαδή, θέλω να πω, πότε εξαντλείται;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, από τη δική μας την πλευρά, όπως σας είπα και εισαγωγικά, ούτε πιεζόμαστε, ούτε βιαζόμαστε. Είναι ιστορικής σημασίας η συμφωνία αυτή. Επομένως, για μας, το βασικό νόημα δεν είναι ό,τι γίνει, να γίνει γρήγορα. Το βασικό νόημα, ο βασικός στόχος, η βασική πολιτική επιδίωξη είναι να επιλυθεί αυτή η ιστορική εκκρεμότητα. Μπροστά στα 80 χρόνια, τι θα μπορούσε να είναι τρεις ή τέσσερις μήνες;

ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ήθελα να ρωτήσω εάν υπάρχει μια αλλαγή στάσης ή πλεύσης της κυβέρνησης πάνω στο Εκκλησιαστικό. Και γιατί το λέω αυτό; Γιατί την Παρασκευή βγήκε μια ανακοίνωση που έλεγε ότι θα εκπονηθεί ένα σχέδιο νόμου άμεσα. Εσείς σήμερα μας είπατε εδώ ότι δεν βιαζόμαστε. Αλλά δεν μένω σε αυτό. Μένω στο ότι σήμερα ο υπουργός Παιδείας, ο κ. Γαβρόγλου, σε συνέντευξή του είπε ότι «έχουμε χρόνο μέχρι τις εκλογές».

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ποια είναι η ερώτηση;

ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΣ: Θα γίνει άμεσα ή τελικά έχουμε χρόνο μέχρι τις εκλογές;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι το έχω απαντήσει τουλάχιστον τέσσερις φορές στις προηγούμενες ερωτήσεις. Δηλαδή, είπα ότι δεν βιαζόμαστε, θα εξαντλήσουμε τα περιθώρια του διαλόγου, θα προσπαθήσουμε να βρούμε όρους συναίνεσης και συνεννόησης με την Εκκλησία της Ελλάδος.

ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΣ: Συγγνώμη, άρα δεν ισχύει το «άμεσα» της ανακοίνωσης της Παρασκευής.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει, το «άμεσα» είναι ένας όρος αφαιρετικός, ο οποίος μπορεί να ερμηνευτεί από τον καθένα κατά το δοκούν.

ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Δύο πράγματα επ΄ αυτού: Το πρώτο είναι, σε σχέση με το νομοσχέδιο, από τη στιγμή που υπάρχουν αντιδράσεις και από τον κυβερνητικό σας εταίρο, όταν έρθει αυτό στη Βουλή -δεν συζητάμε τώρα τον χρόνο- αλλά και από την αντιπολίτευση, πώς είστε τόσο σίγουροι ότι θα συγκεντρώσετε την απαραίτητη πλειοψηφία; Και το δεύτερο είναι, εάν αυτό το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει και τα περί θρησκευτικής ουδετερότητας ή ξεκαθαρίζετε ότι αυτό το θέμα της θρησκευτικής ουδετερότητας αφορά μόνο τη συνταγματική αναθεώρηση.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πραγματικά, δεν κατανοώ την ερώτηση ως προς το δεύτερο σκέλος της. Δηλαδή, η θρησκευτική ουδετερότητα είναι ένα ζήτημα, το οποίο αφορά την κατοχύρωση μιας συνταγματικής αρχής και αφορά αποκλειστικά και μόνο τη συνταγματική αναθεώρηση. Κανένας δεν έθεσε θέμα περίληψης σε ένα άσχετο νομοσχέδιο μιας άσχετης αρχής με τους σκοπούς και τις επιδιώξεις του εν λόγω νομοσχεδίου. Από εκεί και πέρα, σε σχέση με την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, νομίζω ότι εφόσον καταλήξουμε με όρους συναίνεσης, συνεννόησης και κατανόησης με την Εκκλησία της Ελλάδος, η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία θα επιτύχει μια ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, επιχειρεί η Τουρκία να προκαλέσει εκ νέου. Σήμερα, το Μπαρμπαρός, συνοδευόμενο από τέσσερα πολεμικά πλοία, μπήκε στο οικόπεδο 4 της ΑΟΖ και το ερώτημα είναι, τι απαντάτε στην Τουρκία, που βλέπουμε ότι επιμένει σε μια επιθετική στρατηγική και ακούμε και μια ρητορική εξίσου επιθετική από την πλευρά του κ. Ερντογάν, αν φοβάστε κάποιο θερμό επεισόδιο, αν προσδοκούμε σε κάποια επέμβαση, παρέμβαση ξένου παράγοντα…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επέμβαση;

ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Εννοώ σε κάποια σύσταση προς την Τουρκία και επίσης σε τι φάση βρίσκεται το θέμα των διαπραγματεύσεων για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Τουρκία.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ,  εμείς στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις, όπως το ίδιο πράττουν και η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και οι Ηνωμένες Πολιτείες, την προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας να προστατεύσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Από εκεί και πέρα, έχουμε πει πάρα πολλές φορές ότι η επιθετική στάση της Τουρκίας, αυτές οι ρητορικές εξάρσεις ή εξάρσεις σε επίπεδο πρακτικών δεν συμβάλλουν, δεν βοηθούν, δεν δημιουργούν όρους καλής γειτονίας. Αντιθέτως, δημιουργούν περισσότερα εμπόδια, περισσότερα προβλήματα στην ανάγκη να υπάρξει ένας διπλωματικός, πολιτικός διάλογος για εκκρεμή ζητήματα, αλλά και για τη συνεννόηση μεταξύ όλων των χωρών στη γειτονιά μας. Η γνώμη μου είναι ότι η Τουρκία δεν επωφελείται από τον τρόπο με τον οποίο ασκεί την εξωτερική της πολιτική. Αντιθέτως, απομονώνεται όλο και περισσότερο διεθνώς. Γι΄ αυτόν ακριβώς τον λόγο, η δική μας σύσταση ,αν θέλετε, στον κ. Ερντογάν, είναι να ακολουθήσει τον δρόμο της διπλωματίας, τον δρόμο του διαλόγου, τον δρόμο της συνεννόησης και με την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και με όλες τις υπόλοιπες χώρες στη γειτονιά μας, διότι αυτό, τελικά, θα καταλήξει να είναι επ’ ωφελεία της Τουρκίας. 

ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Για το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Τουρκία;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Τουρκία, δεν υπάρχει κάτι νεότερο. Συνεχίζεται η συζήτηση σε επίπεδο διπλωματικό.

ΖΟΡΜΠΑ: Μια διευκρίνιση για τα της Εκκλησίας. Επειδή, αναφερόμενος νωρίτερα σε προσλήψεις προγραμματισμένες υπό την έννοια της πολιτικής δέσμευσης της κυβέρνησης, είπατε «ανεξαρτήτως της πορείας της συμφωνίας». Και, επίσης, είπατε ότι «δεν έχουμε στόχο τις τυφλές συγκρούσεις». Αναρωτιέμαι εάν μέσα στο πλαίσιο της εξάντλησης των περιθωρίων του διαλόγου, υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση να κάνει πίσω σε ό,τι αφορά την εκπεφρασμένη θέση της, ότι οι κληρικοί δεν θα περιλαμβάνονται στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι κάνουμε διάλογο και προσπαθούμε να έρθουμε σε συνεννόηση με την Εκκλησία, στη βάση της πρότασης συμφωνίας, την οποία ανακοίνωσαν ο Πρωθυπουργός με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Αυτή είναι η πολιτική βούληση της κυβέρνησης, αυτή είναι και η πολιτική της επιδίωξη.

ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΥ: Σε σχέση με τη διαδικασία του διαλόγου, είπατε πριν ότι ο κ. Γαβρόγλου θα συναντηθεί με ιεράρχες. Σε ποιο στάδιο θα αρχίσει να συντάσσεται το νομοσχέδιο; Στην πορεία, δηλαδή, θα συνδράμει αυτόν τον διάλογο και κάποια νομοπαρασκευαστική επιτροπή κοινή ή μόνο της κυβέρνησης;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε, κατ’ αρχάς γίνεται το πρώτο βήμα με τον κύκλο επαφών, τον οποίο θα εκκινήσει ο κ. Γαβρόγλου κατόπιν της εντολής του Πρωθυπουργού. Νομίζω ότι εκεί θα έχουμε τη δυνατότητα να διευκρινίσουμε θέσεις, να αποσαφηνίσουμε καταστάσεις, αλλά και προθέσεις από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης και να κάνουμε ακόμη πιο καθαρές τις δεσμεύσεις, τις οποίες προβλέπει η συγκεκριμένη πρόταση συμφωνίας. Από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά τη συγγραφή του νομοσχεδίου, την προετοιμασία του νομοσχεδίου, αυτή είναι μια δουλειά την οποία οφείλει να φέρει σε πέρας η ελληνική κυβέρνηση και η οποία θα τεθεί, φυσικά, υπόψη και της Εκκλησίας. Ωστόσο, δεν μπορώ να σας προεξοφλήσω, αυτή τη στιγμή, το χρονοδιάγραμμα αυτής της επεξεργασίας. Για το θέμα της Εκκλησίας, υπάρχει άλλη ερώτηση;

ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ: Σας ρώτησα προηγουμένως, εάν θα συναντηθεί ο Πρωθυπουργός με τους κληρικούς, αλλά δε μου απαντήσατε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είπαμε ότι εκκινεί ένας κύκλος επαφών του κ. Γαβρόγλου με τον Αρχιεπίσκοπο, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, με τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, αλλά και με τις Ιερές Μητροπόλεις Δωδεκανήσου. Από εκεί και πέρα, τα υπόλοιπα είναι ζητήματα, τα οποία οφείλει η Εκκλησία να επιλύσει στο εσωτερικό της και το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων θα κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την προώθηση του διαλόγου και της συνεννόησης και με την Ιεραρχία, αλλά και με τους κληρικούς.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Είδαμε, χθες, κάποιες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με μια σχολή κατασκόπων, η οποία ενδέχεται να αναλάβει κιόλας η Ελλάδα, μια σχολή κατασκόπων η οποία προέρχεται από την ίδρυσή της από την Ε.Ε .Έχετε να μας πείτε κάτι επ΄ αυτού;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ειλικρινά, με πιάνετε εξαπίνης. Δεν έχω κάποια ενημέρωση, δεν έχω δει καν το δημοσίευμα, δεν νομίζω ότι είναι άξιο σχολιασμού. 

ΚΕΧΑΓΙΑ: Για τον Προϋπολογισμό που κατατίθεται αύριο στην Επιτροπή της Βουλής. Υπάρχει περίπτωση να περιλαμβάνει κάποια θετικά μέτρα, τα οποία δεν έχει εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ; Και τι λέτε για κάποιες πληροφορίες που λένε για μια δεύτερη έκθεση της Κομισιόν, η οποία θα έχει κάποια «ναι μεν, αλλά» για τη μεταμνημονιακή πορεία της χώρας;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεύτερη έκθεση;

ΚΕΧΑΓΙΑ: Κάποιες πληροφορίες υπάρχουν για μια δεύτερη παράλληλη έκθεση που θα βγει αύριο.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι σε γνώση μου κάτι τέτοιο. Σας είπα ότι η έκθεση της Κομισιόν, είμαι βέβαιος, με δεδομένο ότι είχαμε μια πάρα πολύ καλή τεκμηρίωση για τις θέσεις μας σε ό,τι αφορά ειδικά το μέτρο της περικοπής των συντάξεων, θα είναι σε θετική κατεύθυνση. Τώρα, σε ό,τι αφορά τα μέτρα, νομίζω ότι ο Προϋπολογισμός θα περιλαμβάνει ακριβώς τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος, θα περιλαμβάνει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για το 2019, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, που à propos πρέπει να σας πω ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση θα ψηφιστεί την Πέμπτη στην ελληνική Βουλή, καθώς περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο, το οποίο συζητείται σήμερα. Θα περιλαμβάνει, φυσικά, το στεγαστικό επίδομα, το οποίο είναι ένα κρίσιμο μέτρο κοινωνικού χαρακτήρα, καθώς με αυτό, για πρώτη φορά, το ελληνικό κράτος αποκτά επιτέλους στεγαστική πολιτική. Θα περιλαμβάνει το μέτρο της κατάργησης του φόρου επιτηδεύματος για τους αγρότες, τη μείωση κατά 1% για τη φορολογία των επιχειρήσεων, αλλά και όλα τα υπόλοιπα μέτρα, τα οποία εξαγγέλθηκαν από τον Πρωθυπουργό στη ΔΕΘ, τα οποία θα έχουν συνολικό κόστος περίπου 900 εκατομμύρια ευρώ, όπως ανέφερα και εισαγωγικά.

ΚΛΑΥΔΙΑΝΟΣ: Έχει καθυστερήσει σε σχέση με πέρυσι η καταβολή του κοινωνικού μερίσματος του 2018.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι.

ΚΛΑΥΔΙΑΝΟΣ: Νομίζω ότι πέρυσι είχε ανακοινωθεί, όχι η καταβολή, η ανακοίνωσή του μάλλον…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πότε;

ΚΛΑΥΔΙΑΝΟΣ: 13 Νοεμβρίου είχε ανακοινωθεί πέρυσι, νομίζω. Δεν έχει σημασία αυτό.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το ύψος του κοινωνικού μερίσματος, δεν νομίζω.

ΚΛΑΥΔΙΑΝΟΣ: Εν πάση περιπτώσει. Υπάρχει τώρα κάποια εκτίμηση της κυβέρνησης για το εύρος μέσα στο οποίο θα κυμανθεί αυτό το ποσό και ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι, αν θα υπάρξει κάποια αλλαγή σε σχέση με πέρυσι;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως έχουμε πει, η ανακοίνωση για το ακριβές ποσό του κοινωνικού μερίσματος θα γίνει όταν θα έχουμε απολύτως σαφή εικόνα για το υπερπλεόνασμα του 2018. Σε ό,τι αφορά τα κριτήρια, η λογική των κριτηρίων θα είναι ακριβώς η ίδια με την περσινή, φυσικά με τις αναγκαίες διορθώσεις, καθώς θα πρέπει να γίνει μια επεξεργασία, μια μελέτη των φορολογικών δηλώσεων του προηγούμενου έτους, για να μπορέσουμε να καταλήξουμε ακριβώς στο ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι, στο ποιοι θα είναι εκείνοι οι οποίοι θα δικαιούνται το κοινωνικό μέρισμα. Ωστόσο, ως προς τη λογική των κριτηρίων, θα είναι νομίζω η ίδια με την περσινή. 

ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, είπατε ότι προεξοφλείτε την ακύρωση του μέτρου της μείωσης των συντάξεων. Προεξοφλείτε ότι αυτή είναι μια οριστική και αμετάκλητη συζήτηση; Θέλω να πω ότι δεν θα επανέλθει αυτή η συζήτηση μέσα στο 2019 τέτοια εποχή; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τι να σας πω; Τα έχουμε συζητήσει αυτά δεκάδες φορές. Έχω απαντήσει δεκάδες φορές ότι η συζήτηση αφορά την κατάργηση και όχι την αναστολή του μέτρου. Επομένως, δεν έχει κανένα νόημα να επανερχόμαστε διαρκώς στα ίδια ερωτήματα. Εφόσον το μέτρο καταργηθεί, καταργείται. Δεν υπάρχει άλλη περαιτέρω συζήτηση.

ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ: Επομένως, προεξοφλείτε τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, με συγχωρείτε, αλλά δεν κρίνεται από μένα και αυθαιρέτως. Κρίνεται από τις αναλογιστικές μελέτες, κρίνεται από τις σχετικές υπηρεσίες, κρίνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κρίνεται από εκείνους οι οποίοι έχουν την τεχνική γνώση, αλλά και τη δυνατότητα να κρίνουν για το αν και κατά πόσο το ασφαλιστικό σύστημα είναι βιώσιμο. Και πιστέψτε με, τα συμπεράσματα που έχουν βγει σε σχέση με το ασφαλιστικό σύστημα, είναι ότι με τη σημερινή κατάσταση πραγμάτων το ασφαλιστικό σύστημα είναι βιώσιμο τουλάχιστον μέχρι το 2060. Αυτό προβλέπουν οι αναλογιστικές μελέτες, αυτό φαίνεται να δέχεται και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και το Eurogroup, καθώς, όπως θα θυμάστε, πριν από λίγους μήνες, ο ίδιος ο κ. Σεντένο, ο Πρόεδρος του Eurogroup, είχε αναγνωρίσει ότι το μέτρο της περικοπής της προσωπικής διαφοράς, που θα εφαρμοζόταν από 1/1/2019, δεν είναι διαρθρωτικό μέτρο. Δηλαδή, δεν σχετίζεται με τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά είναι ένα μέτρο δημοσιονομικού χαρακτήρα, δηλαδή επηρεάζει απλώς και μόνο τα δημόσια οικονομικά.

ΣΙΑΡΚΟΣ: Ο κ. Κοτζιάς δήλωσε ότι έχει στείλει στην εισαγγελία διάφορες περιπτώσεις διπλωματών, που έδιναν βίζα σε ασυνόδευτα παιδιά, κάτι που, όπως είπε, ισοδυναμεί με εμπορία οργάνων. Θα ήθελα ένα σχόλιό σας. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Κοτζιάς κάλλιστα έπραξε και έστειλε τις υποθέσεις αυτές στη Δικαιοσύνη, η οποία, από εκεί και πέρα, ανέλαβε να πράξει τα δέοντα. Και, από όσο ξέρω, ήδη κάποιες από αυτές τις υποθέσεις έχουν προχωρήσει και έχουν οδηγήσει και σε καταδίκες.

ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ: Να σας πάω σε ένα άλλο θέμα, που τις τελευταίες ημέρες έχει προκαλέσει και κάποιες αντιδράσεις. Σας κατηγορεί η ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής ότι επιχειρείτε να στήσετε ένα νέο ’89, αξιοποιώντας διάφορες υποθέσεις που έρχονται, είτε στο φως της δημοσιότητας, είτε πρόσφατα αυτή η είδηση σε σχέση με το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών του κ. Σημίτη. Και παράλληλα, στις ίδιες καταγγελίες, αναφέρεται ότι μέσα στη κυβέρνηση τη σημερινή, τη δική σας δηλαδή, υπάρχει ένα δίκτυο Καραμανλικών, που σε συνεργασία πάντα με τη δική σας κυβέρνηση, απεργάζεται όλα αυτά τα σχέδια κατασυκοφάντησης του χώρου του ΚΙΝΑΛ, με πρώτον και καλύτερο κάποιον υπουργό της κυβέρνησης που τον χαρακτηρίζουν και Ρασπούτιν. Θα ήθελα να μου πείτε, πώς απαντάτε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει πολύ ενδιαφέρον όλη αυτή η συζήτηση. Εγώ πρέπει να σας πω ότι ειδικά στο θέμα του πρώην Πρωθυπουργού, στο οποίο αναφερθήκατε, από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης είναι δεδομένο ότι τηρείται μια στάση αρχών σε ό,τι αφορά οποιαδήποτε ποινική υπόθεση. Το ζήτημα των πολιτικών ευθυνών, το ζήτημα της πολιτικής συζήτησης, το ζήτημα του πολιτικού καταλογισμού για όσα συνέβησαν στη χώρα τα προηγούμενα 40 χρόνια και οδήγησαν τελικά στη χρεοκοπία το 2010, είναι τελείως διαφορετικό. Το ζήτημα της ποινικής πορείας συγκεκριμένων υποθέσεων και των διαδικαστικών ενεργειών που κάνει η Δικαιοσύνη, όπως οφείλει να κάνει, καθώς όλοι οι πολίτες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου, αν θυμάμαι καλά, έτσι ορίζει το ελληνικό Σύνταγμα, είναι ένα ζήτημα που δεν αφορά την ελληνική κυβέρνηση, αυτή τη στιγμή. Αφορά, αποκλειστικά και μόνο, την ελληνική Δικαιοσύνη, η οποία πρέπει να προχωρήσει απερίσπαστη στο έργο της.

Τώρα, από εκεί και πέρα, θέλω να σας πω ότι όσοι μιλούν κάθε φορά, με αφορμή ενέργειες που κάνει η ελληνική Δικαιοσύνη, για πολιτικές διώξεις, σκευωρίες, προσπάθειες πολιτικής ή ποινικής εξόντωσης αντιπάλων, νομίζω ότι μιλούν περισσότερο για τον εαυτό τους και λιγότερο για την ελληνική κυβέρνηση. Με ποια έννοια σας το λέω αυτό: Με την έννοια που αποδίδεται με σαφήνεια από την έκφραση «κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια». Μας λένε, δηλαδή, με λίγα λόγια, ότι έτσι έμαθαν οι ίδιοι να πολιτεύονται όταν είχαν την πολιτική εξουσία, δίνοντας εντολές στη Δικαιοσύνη, στήνοντας πολιτικές σκευωρίες, στήνοντας ποινικές υποθέσεις, σε συνεργασία πιθανόν με κάποιους τους οποίους ήλεγχαν και τους οποίους ήθελαν να καθοδηγούν προς εκείνη την κατεύθυνση. 

Όλα τα υπόλοιπα, κατά τη γνώμη μου, είναι γελοίες κατηγορίες, αναπόδεικτες κατηγορίες, οι οποίες επιχειρούν να συμψηφίσουν, να θολώσουν τα νερά, επιχειρούν να δημιουργήσουν ένα, αν θέλετε, πέπλο που καλύπτει μια σειρά από ενέργειες των ίδιων των κυβερνήσεων του παλαιού καθεστώτος, οι οποίες, όπως σας έλεγα και προηγουμένως, οδήγησαν στη χρεοκοπία τη χώρα. 

Έχω ακούσει και αυτή τη θεωρία περί του Ρασπούτιν ή του υποτιθέμενου δικτύου Καραμανλικών στο εσωτερικό της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία ήρθε στο προσκήνιο πάλι με αφορμή κάποια δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για ένα βούλευμα δήθεν, το οποίο έλεγε ότι θα έπρεπε να έχει έρθει αμελλητί στη Βουλή, μια δικογραφία που αφορούσε τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον κ. Μαρκογιαννάκη και αν δεν κάνω λάθος τον κ. Πολύδωρα.  

Θέλω να σας ενημερώσω ότι τέτοιο βούλευμα υπάρχει μόνο στη φαντασία του ΚΙΝΑΛ που το επικαλείται. Κανένα διατακτικό κανενός βουλεύματος δεν κάνει λόγο για οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια, που θα όφειλε να έχει γίνει από την ελληνική Δικαιοσύνη. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν κάτι τέτοιο υπήρχε, θα αφορούσε αποκλειστικά και μόνο την ελληνική Δικαιοσύνη και όχι την ελληνική κυβέρνηση. Αλλά, παρ΄ όλα αυτά, το βούλευμα αυτό υφίσταται μόνο στη φαντασία του ΚΙΝΑΛ.

Να σας θυμίσω και κάτι άλλα πράγματα, τα οποία έγιναν επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. και αφορούν το συγκεκριμένο βούλευμα. Στην Εξεταστική Επιτροπή που είχε γίνει το 2011, με διακομματική συμφωνία μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, είχε αποφασιστεί ότι στην περίπτωση των τριών αυτών πρώην υπουργών της ΝΔ –αυτό είναι με τη βούλα του ίδιου του ΠΑΣΟΚ- δεν υφίσταται καμία ποινική ευθύνη. Επομένως, για ποιο λόγο έρχεται σήμερα το ΚΙΝΑΛ και κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση; 

Στη συνέχεια, επί διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, το 2014, η συγκεκριμένη υπόθεση δεν διαβιβάστηκε στη Βουλή. Ξέρετε με ποιο σκεπτικό; Ότι η Εξεταστική Επιτροπή του 2011 έχει καταλήξει για το θέμα. Επομένως, τι ακριβώς ζητά τώρα το ΚΙΝΑΛ από την ελληνική κυβέρνηση; Ζητά τα ρέστα για τις δικές του πολιτικές αποφάσεις, για τα δικά του πορίσματα των δικών του Εξεταστικών Επιτροπών; 

Λοιπόν, εγώ νομίζω ότι αυτή η συζήτηση φτάνει στα όρια της απόλυτης διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, της παραπλάνησης του ελληνικού λαού. Και ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο, θα έπρεπε το ΚΙΝΑΛ να είναι λίγο πιο προσεκτικό όταν αποδίδει στην κυβέρνηση πρόθεση για οποιαδήποτε πολιτική σκευωρία. 

Εμείς σε όλα αυτά τα ζητήματα τηρούμε στάση αρχών, τηρούμε στάση μη παρέμβασης στη Δικαιοσύνη και την ίδια στιγμή την καλούμε να κάνει, απερίσπαστη από τέτοιου είδους πολιτικές γελοιότητες, το έργο της.

ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Αναφέρεστε σε στάση αρχών της κυβέρνησης για ζητήματα που αφορούν τη Δικαιοσύνη. Να σας πάω σε ένα ζήτημα, λοιπόν, που αφορά την ελληνική Δικαιοσύνη και θέλω το σχόλιό σας. Τράπεζα Αττικής. Πόρισμα εσωτερικών υποθέσεων για τη συγκεκριμένη τράπεζα. Εδώ και πάνω από ένα έτος έχει κατατεθεί στην Εισαγγελία. Το σχόλιό σας γιατί δεν έχει προχωρήσει.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ, γιατί πρέπει να απολογηθώ για την Εισαγγελία;

ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν σας λέω να απολογηθείτε. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η Εισαγγελία οφείλει στην κάθε περίπτωση και για κάθε θέμα, το οποίο τίθεται υπόψη της, να κάνει τα νόμιμα και είμαι βέβαιος ότι αυτό θα κάνει. Από εκεί και πέρα, τα υπόλοιπα δεν νομίζω ότι έχουν κανένα νόημα να συζητούνται στο επίπεδο μιας επίσημης ενημέρωσης του Κυβερνητικού Εκπροσώπου. Εγώ δεν είμαι Εκπρόσωπος της ελληνικής Δικαιοσύνης, εγώ είμαι Εκπρόσωπος της ελληνικής Κυβέρνησης.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Θέλω να σας ρωτήσω, επειδή σήμερα είδαμε και ένα βίντεο, που ανέβασε στην ιστοσελίδα του ο Πρωθυπουργός για το θέμα των παιδιών, αν γνωρίζετε για το θέμα που αναδεικνύει το «Έθνος» για το κολαστήριο, το πρώην ΠΙΚΠΑ στα Λεχαινά, για την οργάνωση που έχει βοηθήσει αυτά τα παιδιά και από ό,τι φαίνεται λήγει η σύμβασή τους. Το παρακολουθείτε το θέμα; Θα κάνετε κάτι γι΄ αυτό;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε, επειδή και σε αυτό το ζήτημα υπάρχουν κάποιες ανακρίβειες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, πρέπει να σας πω το εξής: Το 2015, όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας, βρήκαμε μια κατάσταση στο συγκεκριμένο κατάστημα, στο ΠΙΚΠΑ των Λεχαινών, η οποία ήταν πραγματικά δραματική, ήταν άθλια, ήταν απαράδεκτη για ένα οποιοδήποτε κράτος στον 21ο αιώνα. Υπήρχαν 51 φιλοξενούμενοι, εκ των οποίων οι 36 ήταν απολύτως καθηλωμένοι, καθώς ήταν άτομα με βαρύτατες αναπηρίες. Μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια, κάνοντας όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τις απαραίτητες ενέργειες, καταφέραμε να απομακρύνουμε 30 άτομα από το καθεστώς της καθήλωσης, πάντοτε σε συνεργασία με μια διεθνώς αναγνωρισμένη Οργάνωση, τη LUMOS, και σε συνεργασία με το αρμόδιο Επιστημονικό Συμβούλιο. 

Αυτή τη στιγμή, στο κατάστημα των Λεχαινών δεν υπάρχει ούτε ένα παιδί που να βρίσκεται σε καθήλωση. Αντιθέτως, υπάρχουν έξι βαρύτατα ανάπηροι, οι οποίοι, με βάση και τις οδηγίες που είχαμε, έπρεπε να παραμείνουν καθηλωμένοι. 

Στις 8/11/2018, το Επιστημονικό Συμβούλιο πρότεινε τη δημιουργία κάποιων soft rooms, έτσι ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων αυτών, όπως είναι και υποχρέωση της ελληνικής Πολιτείας. Η πρόταση αυτή έγινε δεκτή από το υπουργείο Εργασίας στις 15/11/2018, δηλαδή σε μια ακριβώς εβδομάδα από την ημέρα που κατατέθηκε η πρόταση και ήδη προχωρά η δημιουργία αυτών των soft rooms. 

Σε ό,τι, δε,  αφορά τους υπαλλήλους, πρέπει να σας πω, ότι είναι η δεύτερη φάση του προγράμματος, το οποίο έχει ενεργοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση και η οποία δεύτερη φάση περιλαμβάνει και τη μόνιμη πρόσληψη των ανθρώπων, οι οποίοι δουλεύουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα με συμβάσεις. Δηλαδή, ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι οι άνθρωποι αυτοί πλέον να είναι μόνιμοι και να εργάζονται για το ελληνικό Δημόσιο υπό καθεστώς δημοσίου υπαλλήλου, πράγμα το οποίο θα προχωρήσει μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

ΤΣΙΓΟΥΡΗΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω, εάν είστε σε θέση, με δεδομένο ότι έχει υπάρξει και αλληλογραφία μεταξύ της μητέρας του Ζακ Κωστόπουλου και του Πρωθυπουργού, να μας δώσετε μια ημερομηνία, εντός της οποίας θα έχει ολοκληρωθεί η έρευνα και θα υπάρχει σαφής εικόνα για το αν είχαμε υπερβολική ίσως αστυνομική βία κατά τη διάρκεια αυτής της θλιβερής ιστορίας.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω δει τα δημοσιεύματα. Από ό,τι φαίνεται, οι τοξικολογικές εξετάσεις του αδικοχαμένου Ζακ Κωστόπουλου ήταν καθαρές. Επομένως, κατέρρευσε μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα, την οποία καλλιεργούσαν διάφορες αντιδραστικές, ακροδεξιές κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις. Και νομίζω ότι με βάση τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων, των ιατροδικαστικών εξετάσεων και με βάση τα πορίσματα των αρμόδιων αρχών, η διερεύνηση αυτής της υπόθεσης θα προχωρήσει τάχιστα με την ευθύνη και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αλλά και με τις απαραίτητες ενέργειες, τις οποίες πρέπει να κάνει η ελληνική Δικαιοσύνη. Ωστόσο, χρονοδιάγραμμα, αυτή τη στιγμή, δεν μπορώ να σας δώσω. Δεν μπορώ να το προεξοφλήσω, ούτε να προκαταβάλω τις διαδικασίες των ερευνών.