Η έκδοση των αποφάσεων υπ’ αρίθμ. 469/2018 και 470/2018 του Συμβουλίου της Επικρατείας που δικαιώνουν απολύτως το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων συνιστούν μια εμβληματική εξέλιξη στην πολιτική σχετικά με την εκπαίδευση των προσφυγοπαίδων.

Το σκεπτικό των αποφάσεων, σύμφωνα με το οποίο «η ομαλή ένταξη των ανηλίκων προσφύγων στις χώρες υποδοχής, επιτυγχάνεται κατ’ εξοχήν μέσω της εκπαίδευσης», εκφράζει την πάγια θέση του Υπουργείου, το οποίο συνεπές στις υποχρεώσεις του που απορρέουν από διεθνείς και ευρωπαϊκούς κανόνες αλλά και από το Σύνταγμα, έχει λάβει μέριμνα εκπόνησης και υλοποίησης συγκεκριμένου εκπαιδευτικού προγράμματος για τα παιδιά προσφύγων. Το πρόγραμμα αυτό σχεδιάστηκε με μεγάλη προσοχή και σεβασμό προς όλους τους φοιτούντες και τους εν δυνάμει μαθητές, ημεδαπούς και πρόσφυγες, με βάση παιδαγωγικές αρχές και επιστημονικά, μεθοδολογικά εργαλεία, ώστε να μη διαταράσσεται, αλλά αντίθετα να εμπλουτίζεται η σχολική ζωή, προς όφελος όλων των παιδιών. Όσοι βιάστηκαν να παρασύρουν γονείς και κηδεμόνες με «βέβαιες προς την έκβασή τους δικαστικές προσφυγές» εναντίον της εκπαίδευσης των προσφύγων, να προκαταβάλουν τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας διασπείροντας φήμες, να εκφοβίσουν εκπαιδευτικούς και αλληλέγγυους και να καλλιεργήσουν την ξενοφοβία με μεγαλόσχημες εξαγγελίες έλαβαν την απάντησή τους από τη Δικαιοσύνη. Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων θα συνεχίσει με την ίδια προσήλωση και αποφασιστικότητα να εξασφαλίζει την πρόσβαση στην εκπαίδευση για όλα τα παιδιά. Μαζί με τους χιλιάδες εκπαιδευτικούς, γονείς, στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, στελέχη άλλων υπουργείων και ενεργούς πολίτες που έδωσαν τον αγώνα για την εκπαίδευση των προσφυγοπαίδων, αισθανόμαστε βαθύτατα δικαιωμένοι.

Υποβολή Θέματος

Με την συμβολή των ίδιων των πολιτών μπορούμε να βελτιώσουμε τα κακώς κείμενα που δυσκολεύουν την καθημερινότητα όλων μας.

Μπορείτε να μας αποστείλετε θέματα τα οποία βρίσκετε μπροστά σας, όχι με την έννοια της εξυπηρέτησης μεμονωμένων προσωπικών δυσκολιών, αλλά με κύριο σκοπό τη γενίκευση και αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτίων.

Η καταγραφή των θεμάτων που δυσκολεύουν την συλλογική μας καθημερινότητα θα γίνει αντικείμενο αξιολόγησης, ομαδοποίησης και επεξεργασίας, με κύριο σκοπό να χαρτογραφήσουμε τις ελλείψεις, να διερευνήσουμε τις δυνατότητες παρέμβασης και να οδηγηθούμε σε ευρύτερες κυβερνητικές πρωτοβουλίες και δράσεις που θα βελτιώνουν την ποιότητα ζωής.

Πριν να υποβάλετε το θέμα σας, δείτε τη σελίδα με τις Συχνές Ερωτήσεις.

Για την υποβολή των θεμάτων καθημερινότητάς σας, παρακαλούμε συμπληρώστε τη φόρμα.