Ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός (3Δ) και ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης (2Δ) επιθεωρούν την ακτή της Φρεαττύδας στον Πειραιά κατά την παράδοση της στον δήμο μετά τον καθαρισμό της. ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τις παραλίες του Δήμου Πειραιά παρέδωσε σήμερα στο δήμαρχο Γιάννη Μώραλη, η εταιρία που έχει αναλάβει τον καθαρισμό της θάλασσας και των ακτών, από την πετρελαιοκηλίδα στο Σαρωνικό Κόλπο.

Το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής εκπροσώπησαν ο Υφυπουργός Νεκτάριος Σαντορινιός, ο ΓΓ Ναυτιλίας Διονύσης Χαράλαμπος Καλαματιανός και ο ΓΓ Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Χρήστος Λαμπρίδης. Το Λιμενικό Σώμα εκπροσώπησε ο Αρχηγός του Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχος Λ.Σ Σταμάτης Ράπτης. Ο κ. Μώραλης επιθεώρησε την παραλία Αφροδίτη και την παραλία της Φρεαττύδας.
Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, μετά την παράδοση του μετώπου, δήλωσε ότι «είναι εμφανής η εξαιρετική δουλειά που έχει γίνει στο παραλιακό μέτωπο του Πειραιά. Σε λιγότερο από ένα μήνα μετά το συμβάν (8/10), ο Πειραιάς είχε καθαριστεί από τη ρύπανση, στο σύνολό του, και αυτό πιστώνεται τόσο στον καλό συντονισμό που είχε το Υπουργείο με τις εταιρείες αντιρρύπανσης και τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσο και στους άνδρες και τις γυναίκες του Λιμενικού Σώματος, οι οποίοι έδωσαν, σε καθημερινή βάση, αυτή τη μάχη, μαζί με όλους τους υπόλοιπους, ώστε να καταφέρουμε να έχουμε το σημερινό αποτέλεσμα».

Υπογραφή του Πρωτοκόλλου Επιθεώρησης Καθαρισμού και Παράδοσης των Ακτών, στο Δημαρχείο Πειραιά.

Σε ερώτηση σχετικά με την καταλληλότητα των υδάτων για κολύμβηση, ο Υφυπουργός απάντησε ότι «αυτό απαιτεί απόφαση του Υπουργείου Υγείας και το ΥΝΑΝΠ δεν έχει αρμοδιότητα. Σε κάθε περίπτωση, κάθε τέτοια απόφαση θα στηρίζεται σε επιστημονικά δεδομένα, όπως είναι οι επικαιροποιημένες μετρήσεις από το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.».

Τέλος, σχόλιο έκανε ο κ. Σαντορινιός και για τη διαδικασία των αποζημιώσεων: «Σύμφωνα με την παρούσα διαδικασία αποζημιώσεων, η ασφαλιστική εταιρεία συμβάλει μέχρι το ποσό ευθύνης της. Εμείς, από την πρώτη στιγμή, προσπαθήσαμε να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα για εξεύρεση επιπλέον πόρων, ώστε να ικανοποιηθεί μεγαλύτερο μέρος από τους πληγέντες. Έτσι, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, εδώ στον Πειραιά, ιδρύεται γραφείο του IOPCFunds, του Διεθνούς Γραφείου Αποζημιώσεων από ρύπανση πετρελαιοειδών, το οποίο θα δέχεται αιτήσεις για αποζημίωση από τη ρύπανση που προκάλεσε το ναυάγιο του “ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ II”. Οι αιτούντες, μέσα από μια συγκεκριμένη διαδικασία, θα πρέπει να πιστοποιούν με οικονομικά στοιχεία το μέγεθος της ζημίας που έχουν υποστεί, χωρίς να πρέπει να καταφεύγουν στα δικαστήρια ή να περιμένουν ακόμη και χρόνια- όπως είχε γίνει σε πολλές άλλες περιπτώσεις- για να βγει η απόφαση αποζημίωσης».

Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης δήλωσε:  «Είμαστε εδώ στον Πειραιά, στην παραλία της Φρεαττύδας, με τους εκπροσώπους του Υπουργείου, του Λιμενικού και της αντιρρυπαντικής εταιρείας, προκειμένου να διαπιστώσουμε τα αποτελέσματα της δουλειάς, που έγινε το περασμένο διάστημα, στις ακτές της πόλης. Εξετάζοντάς  το  από μακροσκοπικής πλευράς – διότι δεν έχουμε την επιστημονική γνώση  και τη δυνατότητα να δούμε κάτι παραπάνω – βλέπουμε πράγματι ότι στις περιοχές που επισκεφτήκαμε δεν υπάρχει ρύπανση η οποία υπήρχε και μάλλον η δουλειά που έγινε, έχει θετικά αποτελέσματα.

Προφανέστατα, αυτό που γίνεται σήμερα είναι μία διαδικασία που επιλέχθηκε από την Κυβέρνηση και συμμετέχει και η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Υπάρχει ένα κουτάκι, θα έλεγα, στο χαρτί της παραλαβής, στο οποίο υπογράφουμε ότι εάν επαναπροκύψει  το οποιοδήποτε πρόβλημα στις παραλίες, τις ακτές και τα βράχια του Πειραιά, είναι υπεύθυνη η αντιρρυπαντική εταιρεία να επανέλθει και να καθαρίσει. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί.

Από την πλευρά μου θέλω να ευχαριστήσω πρώτα απ όλα –  κι ας με συγχωρήσει ο Υπουργός-  τους άντρες του Λιμενικού για την συνεργασία, το Υπουργείο φυσικά και την αντιρρυπαντική εταιρεία.  Επαναλαμβάνω, ότι τα αποτελέσματα – οπτικά –  φαίνεται να είναι θετικά. Θα δούμε φυσικά και τις επόμενες βδομάδες και τις μετρήσεις των επιστημονικών οργάνων για τα νερά, που είναι το κρίσιμο, γιατί να έχεις παραλίες χωρίς να μπορείς να κολυμπήσεις νομίζω ότι είναι μισή δουλειά. Άρα, περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα και ελπίζουμε σύντομα να αρθεί  και η απαγόρευση της κολύμβησης, ώστε να επανέλθουμε στην προηγούμενη κατάσταση».

Μετά την επιθεώρηση των παραλιών ακολούθησε η υπογραφή του Πρωτοκόλλου Επιθεώρησης  Καθαρισμού και Παράδοσης των Ακτών, στο Δημαρχείο Πειραιά.