Το πρόγραμμα HELIOS (HELlenic IntegratiOn System) αποτελεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα που στοχεύει στην εξέταση των δυνατοτήτων εφαρμογής πολιτικών αποκεντρωμένης ένταξης προσφύγων και μεταναστών. Υλοποιείται υπό το συντονισμό του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής σε συνεργασία με τους Δήμους Λεβαδέων και Θηβαίων και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Το καινοτόμο αυτό πρόγραμμα αξιοποιεί μέτρα που υλοποιούνται ήδη όπως η εκπαίδευση, η χρηματική βοήθεια, η στέγαση, συνδυάζοντάς τα με νέες υποστηρικτικές δράσεις σχετικά με την επαγγελματική ζωή, τους κοινωνικούς δεσμούς και την κοινωνική συμμετοχή.
Κατά την πιλοτική φάση, οι δράσεις αφορούν ένα δείγμα πληθυσμού προσφύγων και μεταναστών, περίπου 80 άτομα στη Λιβαδειά και 40 στη Θήβα. Στους δύο Δήμους προσφέρονται διαφορετικές επιλογές στέγασης, διαμερίσματα στη Λειβαδιά και Ανοιχτή Δομή Φιλοξενίας στη Θήβα.

Η αρχική διάρκεια του προγράμματος έχει οριστεί σε έξι μήνες, με δυνατότητα επέκτασης για ακόμη έξι μήνες, εφόσον κριθεί απαραίτητη η παράτασή του και εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση. Στόχος του πιλοτικού προγράμματος είναι να δημιουργήσει ένα μοντέλο ένταξης προσφύγων και μεταναστών που να μπορεί να εφαρμοστεί στο σύνολο της Επικράτειας.


 

Επίσημη παρουσίαση του προγράμματος HELIOS (HELlenic IntegratiOn System) από τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και τους Δήμους Λεβαδέων και Θηβαίων:

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Σας ευχαριστούμε που ήρθατε στην παρουσίαση του προγράμματος ΗΕLIOS και την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και Δήμων Θήβας και Λειβαδιάς.

Θα γίνει μια πρώτη τοποθέτηση από τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γ. Μουζάλα, παρουσίαση του Προγράμματος από τον Υφυπουργό κ. Γ. Μπαλάφα, την Δήμαρχο Λιβαδειάς, Γ. Πούλου, τον Δήμαρχο Θήβας Σ. Νικολάου και τον εκπρόσωπο του ΔΟΜ, G. Rocco.

Γ. ΜΟΥΖΑΛΑΣ (Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής): Σας ευχαριστούμε που ήρθατε στην παρουσίαση του Προγράμματος ΗELIOS που είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα και ας είναι πιλοτικό. Επιτρέψτε μου, πριν ξεκινήσω, να καταγγείλω τη φασιστική επίθεση που έγινε στα Χανιά στο σχολείο μεταναστών. Δεδομένου ότι τα προγράμματα για την ένταξη σχετίζονται και με αυτά τα γεγονότα. Θέλω να χαιρετίσω την άμεση και θετική αντίδραση του Δημάρχου, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εκεί, των εκπαιδευτικών και να ευχηθώ πολύ γρήγορα να συνεχίσουν τα μαθήματα για τα παιδιά των μεταναστών σε αυτό το σχολείο.

Η συμφωνία Ευρώπης – Τουρκίας με τον περιορισμό των ροών, μας έδωσε τη δυνατότητα μετά από την οξεία φάση αντιμετώπισης των δεκάδων, των πολλών χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων που έρχονταν κάθε μέρα στην Ελλάδα – και που αναγκαστικά όλη μας η προσπάθεια είχε πέσει στις συνθήκες διαβίωσής τους και υποδοχής τους – να ασχοληθούμε με το πολύ σημαντικό θέμα για τον τόπο, αλλά και για τους ίδιους, της ένταξης και της ενσωμάτωσης.

Κάνουμε γρήγορα βήματα σε αυτόν τον τομέα. Εάν σκεφτείτε τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί μέσα σε ένα χρόνο από τους ανθρώπους που ασχολούνται με την ένταξη. Όπως έχω πει ξανά, έχουμε καταρτίσει τρία μεγάλα προγράμματα. Τα δυο προχωρούν ήδη, το τρίτο είναι προς διαμόρφωση. Πρόγραμμα εκπαίδευσης για τους ενήλικες εκτός από τους ανηλίκους.

Πρόγραμμα καταγραφής δεξιοτήτων και χορήγηση ΑΜΚΑ και ΑΦΜ, καθώς και το πρόγραμμα εργασίας, το οποίο ακόμα δουλεύεται και δεν έχει ολοκληρωθεί.

Έχω επανειλημμένα πει ότι στο τέλος της ημέρας όταν αρχίσει να υπάρχει ομαλοποίηση της κατάστασης, η γνώμη μας σαν Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, αλλά και σαν κυβέρνηση είναι ότι τα ζητήματα της μετανάστευσης, πολύ περισσότερο τα ζητήματα της ένταξης και τα οικονομικά που συνοδεύουν αυτές τις υποχρεώσεις, θα πρέπει να δοθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και κυρίως στους δήμους.

Προχωράμε σε αυτή τη βάση. Σε αυτή τη βάση βρίσκεται το πιλοτικό πρόγραμμα που κάνουμε με το Δήμαρχο Θήβας και με τη Δήμαρχο Λιβαδειάς και πολύ γρήγορα θα συναντηθούμε και με την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων, όπου θα συζητήσουμε μαζί τους ένα πιο ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την εμπλοκή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα ζητήματα της μετανάστευσης, με κυρίαρχο το ζήτημα της υποδοχής και το ζήτημα της ένταξης και της ενσωμάτωσης.

Δεν θέλω να σας πω κάτι άλλο. Θέλω να προσθέσω τα εξής: 2,5 χρόνια μετά έχω να μεταφέρω την πολύ θετική μου εμπειρία από τη συνεργασία που είχα με τους Δήμους και τις Περιφέρειες. Ακόμα, σε πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες που τώρα τις έχουμε ξεχάσει και ελπίζω να μην τις ξαναθυμηθούμε ποτέ, οι δήμοι ανεξάρτητα από αυτή την άλλη διαφωνία, στάθηκαν αρωγοί και βοήθησαν πάρα πολύ στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης.

Σήμερα, συγκεκριμένα να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο Θήβας και τη Δήμαρχο Λιβαδειάς καθώς και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Γ. ΜΠΑΛΑΦΑΣ (Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής): Θα πω και εγώ ορισμένα πράγματα. Να πούμε κατ’ αρχήν ότι σε λιγότερο από ένα μήνα βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να παρουσιάζουμε ένα δεύτερο πρόγραμμα ένταξης. Δεν είναι δηλαδή τυχαίο και ξαφνικά θυμηθήκαμε να παρουσιάσουμε ένα πρόγραμμα για την ένταξη στους εκπροσώπους Τύπου. Αλλά, μέσα σε ένα συνολικό πρόγραμμα διαφόρων παραμέτρων που αφορούν την ένταξη, σήμερα παρουσιάζουμε το πρόγραμμα ΗELIOS, που είναι κι αυτό – όπως και το πρώτο πρόγραμμα που παρουσιάσαμε για τη γλωσσομάθεια, την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας – το πρόγραμμα ΗELIOS αφορά στην ουσιαστική ένταξη των προσφύγων στον κοινωνικό ιστό της ελληνικής κοινωνίας ξεκινώντας με πόλεις αναφοράς τη Λιβαδειά και τη Θήβα.

Και μολονότι το ανέφερε και ο Υπουργός, θα ήθελα και από την πλευρά μου και δεν θα κουραζόμαστε να το επαναλαμβάνουμε, να ευχαριστήσουμε τους δυο δημάρχους την κυρία Πούλου και τον κ. Νικολάου για την πραγματικά άριστη συνεργασία και την πολύ καλή δουλειά που έχει γίνει για τη φιλοξενία των προσφύγων και των μεταναστών. Επαναλαμβάνω, με κατανόηση, με αλληλεγγύη και γιατί όχι με αγάπη γι’ αυτούς τους ανθρώπους.

Επίσης, είναι εδώ και οι δυο εκπρόσωποι του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, όλα αυτά γίνονται και θα γίνουν και με την ανεκτίμητη βοήθεια του ΔΟΜ στη φιλοξενία και στην υποστήριξη του προσφυγικού πληθυσμού.

Η μετανάστευση γεωγραφικά κυρίως είναι ένα φαινόμενο πολυδιάστατο και πολυεπίπεδο. Και γι’ αυτό τις πολύ απλοϊκές ερμηνείες θα πρέπει να τις βλέπουμε πάντα με λίγο σκεπτικισμό. Η πολυπλοκότητα του προβλήματος μετανάστευση οφείλεται στο γεγονός ότι αποτελεί ένα φαινόμενο εγγενές της ανθρώπινης εξέλιξης, το οποίο στις μέρες μας διευκολύνεται από τις παγκοσμιοποιημένες μεταφορές και από τα παγκοσμιοποιημένα δίκτυα πληροφόρησης.

Ως αποτέλεσμα, εκατομμύρια άνθρωποι ζούνε σήμερα σε χώρες άλλες από αυτές που γεννήθηκαν. Είτε από επιλογή για καλύτερη ζωή, είτε υποχρεωτικά από το φόβο του πολέμου, των διώξεων και το γεγονός ότι εξαιτίας αυτών των αιτίων, μετανάστες και πρόσφυγες διανύουν τεράστιες αποστάσεις αναζητώντας το δικαίωμα στη ζωή, ή το δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή διαβίωση. Από αυτή την άποψη το μεταναστευτικό ζήτημα αποτελεί ένα μεγάλο υποκεφάλαιο του κοινωνικού ζητήματος στην Ευρώπη. Δεν είναι περιττό να τονίζουμε πάντα, ότι δεν είναι πρόβλημα της Ιταλίας, ή της Ελλάδας, είναι του κόσμου ολόκληρου, της Ευρώπης πιο συγκεκριμένα.

Και το ερώτημα για τη χώρα μας που κυρίως τίθεται είναι τι μπορεί να γίνει, τι μπορεί να κάνουμε για όσους φτάνουν στη χώρα μας διωγμένοι και ελπίζουν είτε σε μια καλύτερη ζωή στην Ελλάδα, είτε σε μια καλύτερη τύχη στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Προσπαθώντας να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα, σχεδιάζουμε και υλοποιούμε δράσεις που επιτρέπουν στον αλλοδαπό πληθυσμό τη δυνατότητα να επικοινωνήσει στη γλώσσα της χώρας υποδοχής, να εντάξει τα παιδιά του στη σχολική διαδικασία, να ενταχθεί σταδιακά στην αγορά εργασίας πάντα με συνεκτίμηση της κατάστασης σε αυτό τον τομέα που υπάρχει στη χώρα μας.

Με βασικό παράγοντα ένταξης την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε συνεργασία με το διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, το πρόγραμμα HELIOS είναι η πρώτη δράση που συμπυκνώνει αυτήν ακριβώς την προσπάθεια: να δημιουργήσουμε δηλαδή τη βάση, με βάση την εμπειρία των δύο πόλεων για ολοκληρωμένες παρεμβάσεις δεύτερης υποδοχής, όπως παροχή στέγασης, υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, συμβουλευτικής εργασίας, υποστήριξης και ενίσχυσης της τεχνικής κατάρτισης, γλωσσομάθειας, διευκόλυνση της πρόσβασης σε τοπικές υπηρεσίες και την κοινωνία υποδοχής, νομική υποστήριξη σε οικογένειες αιτούντων διεθνούς προστασίας με στόχο οι ωφελούμενοι να αποκτήσουν σταδιακά την αυτονομία τους και να εντάσσονται στον κοινωνικό ιστό των πόλεων της Θήβας και της Λιβαδειάς.

Παράλληλα, μέσω του προγράμματος HELIOS το ίδιο το Υπουργείο Μετανάστευσης Πολιτικής θέλει να εξετάσει την επάρκεια των πολιτικών και των δράσεων, τη συμμετοχή των ωφελούμενων στις δραστηριότητες που σχεδιάζονται για τους ίδιους. Στοχεύει στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας τέτοιου είδους ολιστικών προγραμμάτων και στην εξαγωγή χρήσιμων και ποιοτικών στοιχείων, για τον σχεδιασμό επόμενων δράσεων ένταξης.

Το έργο όπως καταλαβαίνετε είναι σε πολλά επίπεδα. Χρειάζεται η συνεργασία των κρατικών δομών, της Αυτοδιοίκησης, της Κοινωνίας των Πολιτών και με το συγκεκριμένο πρόγραμμα στα πλαίσια ενός συνολικού στρατηγικού σχεδίου ένταξης, το οποίο διαμορφώνουμε, συζητάμε και βάζουμε ένα ακόμη λιθαράκι σε μια κοινωνία με δημοκρατία, με ισότητα και με αλληλεγγύη. Σας ευχαριστώ πολύ.

Γ. ΠΟΥΛΟΥ (Δήμαρχος Λειβαδιάς): Θα ήθελα να πω δυο λόγια για το πρόγραμμα που υλοποιείται στην πόλη μας, στο Δήμο Λεβαδέων. Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο ξεκίνησε με ασφυκτικές προθεσμίες τον Σεπτέμβριο του 2016, μέσα σε δυο μήνες έπρεπε να βρούμε 70 διαμερίσματα, αλλά τα καταφέραμε. Μέσα σε δυο μήνες έπρεπε η Λιβαδειά μέσω του Δήμου και όχι σε συνεργασία με ΜΚΟ, αλλά μέσω της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου να λύσει τρία βασικά μεγάλα θέματα, να βρει 70 διαμερίσματα, να κάνει 26 προσλήψεις, να εξοπλίσει όλα αυτά τα διαμερίσματα.

Ένα πρόγραμμα, το οποίο έλεγε ότι θα φιλοξενούνται στη Λιβαδειά σε 70 διαμερίσματα, μέσα στον ιστό της πόλης περίπου 420 ωφελούμενοι πρόσφυγες. Το πρόγραμμα αυτό χρηματοδοτείται μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υλοποιείται μέσω του Ο.Η.Ε. Νομίζω ότι το γεγονός και μόνο πως το πρόγραμμα εξελίχθηκε και στο 2017 αφού αξιολογήθηκε για τους δυο μήνες του ’16, και στη συνέχεια είναι σε ισχύ τώρα και μέχρι το τέλος του 2018, αποδεικνύει ότι τα καταφέραμε και μάλιστα εξ αρχής λέγαμε ότι η Αυτοδιοίκηση χωρίς υποκρισία πρέπει να αναλάβει το τόσο σοβαρό θέμα της διαχείρισης του προσφυγικού. Διότι πράγματι αν αυτοί 40-50.000 πρόσφυγες είχαν κατανεμηθεί σε ολόκληρη την Ελλάδα, δεν νομίζω ότι θα είχαμε ζήσει πιθανό προβλήματα κρίσης.

Έχουν φιλοξενηθεί στη Λιβαδειά συνολικά πάνω από 800 πρόσφυγες. Δεν έχουμε προβλήματα με την τοπική κοινωνία και αυτό οφείλεται αφ’ ενός στην πολύ καλή προετοιμασία και τη διαρκή ενημέρωση που κάνουμε ως Δήμος και συνομιλούμε με τους δημότες για οτιδήποτε χρειαστεί, αλλά και στην προετοιμασία που κάναμε για την υποδοχή των προσφύγων και μας βοήθησε πράγματι το Δίκτυο Αλληλεγγύης των Πολιτών, το οποίο ήταν εκεί στα σχολεία, στην κοινωνία παντού όπου χρειαζόταν να γίνει μια τέτοια προετοιμασία.

Σήμερα διαμένουν 372 πρόσφυγες στην Λιβαδειά εκ των οποίων 262 αιτούνται άσυλο στην Ελλάδα, ενώ 110 είναι για μετεγκατάσταση. Η επόμενη μέρα για μας σημαίνει ότι πρώτον το Υπουργείο θα πρέπει να δει εξειδικευμένα προγράμματα, όπως αυτό που θα υπογράψουμε τώρα και το οποίο είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα που θα διαγνώσει, θα καταγράψει τις δεξιότητες και τα δεδομένα αυτών των ανθρώπων, που θα επιλέξουν να διαμείνουν στη χώρα μας.

Αναζητούμε πλέον τρόπους που μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018 να χρηματοδοτηθούμε ίσως απ’ ευθείας από ευρωπαϊκά προγράμματα. Νομίζω όμως και το είπε και ο Υπουργός ότι ο πυλώνας του εθνικού σχεδιασμού πρέπει να είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού.

Τέλος, θα ήθελα να πω ότι υπάρχουν πράγματι μερικά προβλήματα στο επίπεδο ένταξης, υπάρχουν διαδικασίες οι οποίες πρέπει να λυθούν, όπως η εξασφάλιση ΑΜΚΑ και ΑΦΜ στους φιλοξενούμενους. Νομίζω ότι μέσα από αυτό το πρόγραμμα θα λύσουμε αυτά τα επιμέρους θέματα και θα υπάρξει μια τεχνογνωσία και για τους επόμενους Δήμους και θέλω να πω ότι υλοποιώντας αυτό το πρόγραμμα φιλοξενίας με τους πρόσφυγες αισθανόμαστε ότι ως Τοπική Αυτοδιοίκηση και Δήμος Λεβαδέων γίναμε πολύ καλύτεροι. Και γίναμε καλύτεροι γιατί ήμασταν υποχρεωμένοι, θέλαμε – δεν θέλαμε (και θέλαμε..!) – να βελτιώσουμε τις κοινωνικές μας Υπηρεσίες διότι δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση η φιλοξενία των προσφύγων να φαίνεται ότι αντιστρατεύεται τα συμφέροντα των δημοτών μας.

Άρα γίναμε καλύτεροι στο να υλοποιούμε σήμερα όλες τις κοινωνικές δομές που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ και φυσικά να καλλιεργήσουμε τις αξίες του ανθρωπισμού. Σας ευχαριστώ πολύ.

Σ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ (Δήμαρχος Θήβας): Στο Δήμο Θηβαίων λειτουργεί κάτι διαφορετικό από ό,τι στο Δήμο Λιβαδειάς και γι’ αυτό σε συνεργασία με τους κύριους Υπουργούς έγιναν τα δυο αυτά πιλοτικά προγράμματα.

Ξεκινώντας θέλω να αναφέρω επιγραμματικά ότι στο Δήμο Θηβαίων λειτουργεί ένα κέντρο, θα αναφέρω παρακάτω ότι είναι πρότυπο, θέλω όμως προηγουμένως να αναφέρω την άριστη συνεργασία που κι εγώ είχα με τους κύριους Υπουργούς. Να τονίσω ότι ως Δήμος με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου συμμετείχαμε για τη δημιουργία  αυτού του Κέντρου, συμμετέχοντας σε μια πολύ μεγάλη ανθρωπιστική κρίση που προέκυψε στην πατρίδα μας. Νομίζω ότι είχαμε υποχρέωση να το κάνουμε.

Η δομή ξεκίνησε αρχικά όχι πολύ καλά, καθυστερήσαμε ίσως 8 μήνες, αλλά έγινε μια δομή η οποία είναι πρότυπο και λειτουργεί με τα καλύτερα δεδομένα, κατά την άποψή μου, σε σχέση με άλλα κέντρα προσφύγων ή δομές προσφύγων.

Αυτή τη στιγμή έχουμε περίπου 650 άτομα, λειτουργούν κανονικά τα απογευματινά σχολεία και της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και επιπλέον στο Δήμο με βάση και το κέντρο που δημιουργήθηκε και τη δομή που δημιουργήθηκε στη Θήβα. Έχουμε ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα για τα Κέντρα Κοινότητος, στο οποίο Κέντρο υπολογίσαμε και ενταχθήκαμε και για το Κέντρο Ένταξης Μεταναστών.

Όσο για το Πρόγραμμα HELIOS, το αποδεχτήκαμε με χαρά γιατί θέλουμε να συμμετέχουμε στη συνέχεια απ’ αυτό που δημιουργήσαμε στην πόλη μας. Επομένως, για τις 10 οικογένειες που θα επιλεγούν για το πρόγραμμα, για ν’ αποκτήσουν αυτές τις δεξιότητες, με την κατάλληλη λειτουργία και εκπαίδευση που θα γίνει, θεωρώ ότι τ’ αποτελέσματα θα είναι θετικά.

Τα θέματα της γλωσσομάθειας και της ένταξης θα πάρουν το δρόμο τους. Ένα θέμα που θα προκύψει ίσως αργότερα είναι ότι ενδέχεται στην περιοχή μας να υπάρχει ένα θέμα και ένα πρόβλημα ως προς την απασχόληση μόνο. Ευχαριστώ πάρα πολύ.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Μεταναστατευτικής Πολιτικής, των Δήμων και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, θα μας μιλήσουν οι εκπρόσωποι του ΔΟΜ.

Δ. ΕΣΔΡΑΣ (Ειδικός Απεσταλμένος Γενικού Διευθυντή ΔΟΜ στην Ελλάδα): Να διευκρινίσω ότι δεν είμαστε δυο εκπρόσωποι, ο εκπρόσωπος είναι ο συνάδελφος κ. Ρόκο, εγώ απλώς με την καινούργια μου θέση, είμαι Ειδικός Απεσταλμένος του Γενικού μας Διευθυντού και Σύμβουλος για θέματα της Μεσογείου και με χαρά το λέω αυτό, διότι καταφέραμε και έχουμε την έδρα αυτής της θέσης, η οποία θα υπάρχει και μετά από μένα ελπίζω, θα βρίσκεται στην Ελλάδα και θα χειρίζεται θέματα μεσογειακά που έχουν σχέση με τη μετανάστευση.

Με χαρά την παλιά μου θέση την πήρε ο κ. Ρόκο, ο οποίος είναι εξ Ιταλίας, γνωρίζει τα θέματα από κοντά, έχει δουλέψει πάρα πολύ στα Βαλκάνια, έχει μεγάλη εμπειρία στα Βαλκάνια και μας είχε βοηθήσει πάρα πολύ κατά τη διάρκεια της κρίσης, οπότε είμαι πολύ χαρούμενος που θα αναλάβει να διευθύνει το γραφείο των Αθηνών, στο οποίο πολλοί από εσας θα θυμάστε, ήμουν πολλά χρόνια Διευθυντής.

Εδώ θα είμαι, χαίρομαι πάρα πολύ που βρίσκομαι εδώ, ήμουν σε όλα αυτά μαζί με το Υπουργείο και όταν φτιάξαμε τη Θήβα που πραγματικά είναι πρότυπο, όπως είπε ο κ. Δήμαρχος, παραπάνω από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή δομή. Έχουμε πάρει τα σχόλια και τις κριτικές απ’ όλους όσους επισκέφθηκαν αυτή τη δομή και θεωρούμε ότι πλέον πραγματικά είναι η ώρα – και πολύ σωστά το Υπουργείο πήρε την πρωτοβουλία, μαζί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση –  αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι θα μείνουν εδώ στη χώρα μας, να μπορέσουν να έχουν ένα μέλλον σωστό. Δηλαδή, να αυτονομηθούν, να μπορέσουν από μια περίοδο και μετά, να μπορούν από μόνοι τους να ζήσουν χωρίς να έχουν την ανάγκη βοήθειας ή στήριξης από το κράτος.

Θεωρούμε ότι αυτή είναι η δυνατότητα και γι’ αυτό και οι δομές που έγιναν, έγιναν με την προοπτική στο μέλλον να παραχωρηθούν στους Δήμους, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δηλαδή, το όνειρό μας είναι οι άνθρωποι αυτοί μέσα σε μια διετία να έχουν όλοι πάει σε κάποιο διαμέρισμα, σε κάποια μόνιμη κατοικία, ώστε αυτοί οι χώροι μετά να δοθούν στους Δήμους, οι οποίοι είμαι σίγουρος ότι θα βρουν ωραίους τρόπους να τους εκμεταλλευθούν.

Μάλιστα, θυμάμαι πριν από λίγο καιρό ήμουν με τον Επίτροπο, τον κ. Αβραμόπουλο και μού είπε «φαντάσου, μια ιδέα ας πούμε για τη Θήβα θα ήταν να γίνει πανεπιστημιούπολη». Εν πάση περιπτώσει, υπάρχουν πολλές ωραίες ιδέες. Να πω ότι αυτές οι δομές τελικά μελλοντικά και μακροχρόνια ωφελούν τους Δήμους τους ίδιους, την τοπική κοινωνία.

Το έφερα σαν παράδειγμα τί θα μπορούσε να γίνει. Θα μπορούσαν να γίνουν κατασκηνώσεις, θα μπορούσε να γίνει οτιδήποτε άλλο. Και είναι ένα καλό παράδειγμα οι δυο Δήμαρχοι που είναι εδώ σήμερα για όλους τους υπόλοιπους Δημάρχους της Ελλάδος και σας ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτό. Ευχαριστώ.

Τ. ΡΟΚΟ (Επικεφαλής ΔΟΜ Ελλάδος): Αν γυρίσουμε δυο χρόνια πίσω και κοιτάξουμε το σήμερα θα δούμε πως πάρα πολλά πράγματα έχουν συμβεί κι έχουν αλλάξει. Εστιάζουμε συνήθως στο πόσοι μπαίνουν στη χώρα, στο πόσοι φεύγουν, ωστόσο παραβλέπουμε να δούμε τις συνθήκες στέγασης που υπάρχουν αυτή τη στιγμή.

Πρέπει να σας πω ότι έχουν επιτευχθεί πάρα πολλά σε συνεργασία με το Δήμο και το Υπουργείο ως προς το θέμα της στέγασης. Σίγουρα κανένας δε μπορεί να πει ότι όλα είναι τέλεια, αλλά αν συγκρίνουμε με τα standards σε άλλες χώρες της ΕΕ, μπορούμε να πούμε ότι στην Ελλάδα τα πράγματα είναι καλά και ίσως κάποιες φορές και καλύτερα.

Τώρα έχει έρθει η ώρα να δούμε το επόμενο βήμα και αυτό δεν είναι κάτι που συνέβη τις τελευταίες μέρες, υπάρχει μια προεργασία. Πριν κάποιες εβδομάδες παρουσιάσαμε το κοινό πρόγραμμα με τα Υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής και Παιδείας σε ό,τι αφορά τη γλωσσομάθεια. Σήμερα πάμε ένα βήμα μπροστά και συνεργαζόμαστε με τους Δήμους. Γιατί πιστεύουμε ότι οι Δήμοι είναι το κλειδί για το επόμενο βήμα.

Αυτός είναι ο στόχος του προγράμματος, να εντοπίσουμε τα κενά τα οποία υπάρχουν στο θέμα της ένταξης και να βοηθήσουμε τους Δήμους να την πραγματοποιήσουν. Εξετάζουμε το προφίλ των μεταναστών και των προσφύγων και τις δυνατότητες που έχουν αυτοί οι άνθρωποι να ενταχθούν στους Δήμους και βέβαια μας ενδιαφέρει και το κόστος αυτών των παρεμβάσεων. Γιατί πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν τη χρηματοδότηση και ο προϋπολογισμός των Δήμων είναι περιορισμένος.

Κάποια από τα πράγματα που πρέπει να κάνουν θα είναι από ιδίους πόρους. Οπότε θα ήθελα να ευχαριστήσω τους δυο Δημάρχους που βρίσκονται εδώ σήμερα και είναι πραγματικά γενναίοι που αναλαμβάνουν μια τέτοια δράση να τη φέρουν εις πέρας. Σίγουρα θα έχει ενδιαφέρον να μοιραστούμε μαζί με το Υπουργείο την πρόοδο αυτού του προγράμματος, την πρόοδο που μπορεί να προσφέρει στην ένταξη των μεταναστών. Σας ευχαριστώ.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Τον λόγο έχει ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Μιλτιάδης Κλάπας, που είχε το συντονισμό.

Μ. ΚΛΑΠΑΣ (γ.γ. Μετανάστευσης): Προτού ξεκινήσω να πω κάποια πράγματα, θα ήθελα να ευχαριστήσω για την άψογη συνεργασία το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, αλλά κυρίως τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι είναι νομίζω και ο κύριος μοχλός από δω και πέρα της ένταξης του προσφυγικού και του μεταναστευτικού πληθυσμού στη χώρα.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι μια ιδέα η οποία εδράζεται στη μεγάλη μεταρρύθμιση που προτείνει το ΥΜΕΠΟ και η οποία θεωρεί πως η ένταξη των μεταναστών και των προσφύγων, θα πρέπει να περάσει ως αρμοδιότητα στους Δήμους.

Είναι μια διεθνής πρακτική και επιλέγεται αυτό γιατί πράγματι, ένταξη μπορεί να γίνει στο πιο κοντινό επίπεδο προς τον πολίτη, δηλαδή από την Αυτοδιοίκηση και γιατί μέσα από την ένταξη, αυτό το οποίο θα επιτύχουμε είναι η αλληλεπίδραση των δυο διαφορετικών κοινοτήτων, της κοινωνίας υποδοχής και της κοινωνία ένταξης.

Έτσι λοιπόν μέσα στο εθνικό σχέδιο για την ένταξη που το Υπουργείο αυτή τη στιγμή το έχει θέσει σε διαβούλευση και τις επόμενες μέρες θα γίνει γνωστό, ως βασικό πυλώνα του έχει την ένταξη μέσα από την Αυτοδιοίκηση. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ουσιαστικά είναι αν θέλετε το υπόδειγμα μέσα από το οποίο επιχειρούμε το μοντέλο της ένταξης.

Επελέγησαν δυο Δήμοι οι οποίοι έχουν μια σημαντική συνεισφορά στο ζήτημα αυτό, ο Δήμος Λιβαδειάς και ο Δήμος Θήβας. Τί περιλαμβάνει το πρόγραμμα; Το πρόγραμμα σ’ αυτή τη φάση είναι πιλοτικό, περιλαμβάνει την επιλογή 20 οικογενειών στη Λιβαδειά και 10 οικογενειών στη Θήβα, υπολογίζουμε περίπου 120 με 150 άτομα. Τα βήματα τα οποία σχεδιάζονται να γίνουν εκεί, είναι αυτές οι οικογένειες μέσα από τις δομές που θα συσταθούν στους δυο Δήμους, δομές οι οποίοι θα παρακολουθούν το πρόγραμμα και θα έχουν ένα εξειδικευμένο ατομικό πρόγραμμα ένταξης για κάθε οικογένεια, θα περιλαμβάνουν τα εξής:

Το πρώτο θα είναι όπως και πριν ειπώθηκε, η καταγραφή του επαγγελματικού προφίλ, αλλά και του εκπαιδευτικού προφίλ του καθενός επωφελούμενου. Το δεύτερο θα είναι η πρόσβαση στην εκπαίδευση μέσα από τις δημόσιες δομές που έχουν εξαγγελθεί, αλλά και η παρακολούθηση των οικογενειών αυτών για την εκπαίδευσή τους τόσο στην πρωτοβάθμια, δηλαδή για τα παιδιά, όσο και στο πρόγραμμα των ενηλίκων.

Το τρίτο είναι η στήριξή τους, η τεχνική τους εκπαίδευση γι’ αυτούς οι οποίοι χρειάζονται τεχνικές δεξιότητες και βεβαίως θα υπάρχει και μια ξεχωριστή πολιτική που θ’ αφορά δράσεις ανάμεσα στις δυο κοινωνίες. Δηλαδή την κοινωνία υποδοχής και την κοινωνία ένταξης.

Έτσι λοιπόν, έχει μια συνολική φιλοσοφία, από τη στέγαση, την εκπαίδευση, την τεχνική εκπαίδευση μέχρι τον επαγγελματικό προσανατολισμό και την επαφή των κοινωνιών, της υποδοχής και της καινούργιας κοινωνίας.

Θα ήθελα να κλείσω με αυτό: το πρόγραμμα το οποίο θα δείτε στην εθνική στρατηγική για την ένταξη, σε ό,τι αφορά τους Δήμους έχει τρία επίπεδα: Έχει το επίπεδο της παλιάς μετανάστευσης, το δεύτερο είναι ο προσφυγικός πληθυσμός, η κατηγορία των αιτούντων άσυλο και βέβαια ο πληθυσμός ο οποίος παίρνει την προσφυγική ιδιότητα και στα πρώτα χρήματα χρειάζεται τη βοήθεια από την πλευρά των κρατικών δομών, έτσι ώστε μετά να μπει στην κοινωνία και στην αγορά εργασίας για να βρει το δρόμο του.

Τελευταία επισήμανση: Η στόχευσή μας μέσα από αυτό το πρόγραμμα είναι να εξασφαλίσουμε χρηματοδοτικά εργαλεία στους Δήμους, έτσι ώστε όχι από ιδίους πόρους αλλά με χρηματοδοτικά εργαλεία που είναι είτε ευρωπαϊκά προγράμματα, είτε άλλα προγράμματα που υπάρχουν στη χώρα να μπορούν να χρηματοδοτούνται.

Τ. ΜΠΟΖΑΝΙΝΟΥ («ΤΟ ΒΗΜΑ»): Ήθελα να ρωτήσω, όπως έχουν τα πράγματα σήμερα, πόσοι πιστεύετε ότι τελικά θα μείνουν στην Ελλάδα και θα ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία; Και ένα ερώτημα ακόμα: Τί θα γίνει με την απασχόληση; Δηλαδή αν δεν υπάρχουν δουλειές δε θα μπορούν ποτέ να ξεφύγουν από το διαμέρισμα και τις πληρωμένες κάρτες. Σ’ αυτή την περίπτωση τί γίνεται;

Ι. ΜΟΥΖΑΛΑΣ: Κοιτάξτε, η μετανάστευση και η προσφυγιά είναι μια ιστορία η οποία μπορεί να έχει μια τεράστια μείωση στις αφίξεις, που να μας δίνει περιθώρια να κινηθούμε πια σε άλλα επίπεδα, ωστόσο είναι κάτι το οποίο συνεχίζεται. Αυτή τη στιγμή στην ενδοχώρα, σε αυτούς που απευθύνεται το πρόγραμμα της ένταξης, υπολογίζουμε ότι φιλοξενούνται 35.000 με 40.000 πρόσφυγες και μετανάστες, αιτούντες άσυλο.

Τα προγράμματά μας γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο είναι μεγάλα προγράμματα και όχι μικρά. Επομένως, δεν υπάρχει απευθείας απάντηση στην ερώτησή σας, διότι συνεχίζεται το πρόβλημα. Μπορεί να έχουμε φύγει από την τεράστια και βαθύτατη κρίση που μας συνέβη το 2015 μέχρι τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, συνεχίζουμε όμως να παλεύουμε. Τα προγράμματα βγαίνουν με βάση τους υπάρχοντες. Αυτό εδώ είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα που θα το χρησιμοποιήσουμε μετά για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε τα τρία μεγάλα προγράμματα που φτιάχνουμε.

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες καλούνται να ζήσουν στη χώρα που ήρθαν, εφ’ όσον το θέλουν, με τα προβλήματα που αυτή η χώρα έχει. Εμείς θα κάνουμε μια προσπάθεια να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του αγροτικού τομέα, που όπως ξέρετε κάθε χρόνο καλούμε πρόσφυγες και μετανάστες για να βοηθήσουν εκεί, αλλά πραγματικά θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν ότι η χώρα είναι αυτή, σε αυτή τη χώρα ήρθαν, εφ’ όσον θέλουν να μείνουν, θ’ αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες και τα προβλήματα αυτής της χώρας.

Τ. ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ («ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»): Ήθελα να διευκρινίσω το πρόγραμμα αυτό το πιλοτικό αφορά ανθρώπους που έχουν λάβει την ιδιότητα του πρόσφυγα, ή αιτούντες άσυλο; Δηλαδή πότε θα ενταχθούν αυτοί οι άνθρωποι; Αφού πάρουν την ιδιότητα του πρόσφυγα ή από τώρα;

Επίσης, πόσο χρονικό διάστημα θα διαρκέσει αυτό το  πιλοτικό πρόγραμμα; Δηλαδή είναι πιλοτικό για πόσο χρόνο;

Γ. ΜΟΥΖΑΛΑΣ: Αφορά και πρόσφυγες αναγνωρισμένους και μετανάστες ή πρόσφυγες που έχουν αιτηθεί άσυλο, αλλά ακόμη δεν έχει τελειώσει η διαδικασία. Είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα που θα διαρκέσει τρεις, συν τρεις μήνες και από αυτό θα βγάλουμε συμπεράσματα, ώστε να επιφέρουμε βελτιώσεις στα τρία μεγάλα προγράμματα που έχουμε σκοπό να βάλουμε μπροστά. Για τα δύο έχει ξεκινήσει η οργάνωσή τους, ενώ το τρίτο έχει μια καθυστέρηση.

Τ. ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ: Μια διευκρίνιση σε σχέση με αυτό. Άρα τα προγράμματα στέγασης που αυτή τη στιγμή τρέχουν στους δυο Δήμους και στο Δήμο Αθήνας, είναι ανεξάρτητα από αυτό το πρόγραμμα και θα συνεχίσουν να υπάρχουν για το 2018;

Γ. ΜΟΥΖΑΛΑΣ: Μέσα από αυτά τα προγράμματα συμμετέχουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, επομένως δεν είναι ανεξάρτητα.

Τ. ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ: Εννοώ ότι η χρηματοδότησή τους ή ο τρόπος με τον οποίο σχεδιάζονται, είναι ανεξάρτητα.

Γ. ΜΟΥΖΑΛΑΣ: Νομίζω ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό. Γιατί η ένταξη αφορά δυο πράγματα. Αφορά τους αιτούντες άσυλο, τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, αφορά και την ελληνική κοινωνία και τη δυνατότητα να συμβιώσουν μέχρι να ενσωματωθούν, κρατώντας μια ισορροπία δικαιωμάτων που από την αρχή αυτό ήταν η πρέπει –και αν θέλετε τη γνώμη μου- ήταν η επιτυχία μας, σε μεγάλο βαθμό τουλάχιστον.

Επομένως έχει νόημα και οι αιτούντες άσυλο να μπουν μέσα στην ένταξη. Αν απορριφθεί το άσυλό τους υπόκεινται σε άλλο νομικό καθεστώς, θα γίνουν αυτά τα οποία πρέπει να γίνουν εφόσον μπορούν να γίνουν. Επομένως, μέσα στο δικό μας σχεδιασμό εντάσσονται όλοι μέσα στην ένταξη, αυτό είναι μια ασφάλεια για την ελληνική κοινωνία, είναι μια βελτίωση των σχέσεων, ένας πλούτος και είναι μια ασφάλεια γι’ αυτούς τους ανθρώπους.

Μ. ΚΟΥΖΙΝΟΠΟΥΛΟΥ («Α.Π.Ε.»): Ανέφεραν οι δυο Δήμαρχοι δυο πολύ συγκεκριμένα προβλήματα που  αντιμετωπίζουν, το ένα της εργασίας και το άλλο της έκδοσης ΑΜΚΑ και ΑΦΜ και θα ήθελα κατ’ αρχήν να μου περιγράψετε αυτά τα ζητήματα. Συμπληρωματικά προς το Υπουργείο αν αυτά τα συγκεκριμένα ζητήματα μέσω του προγράμματος αυτού έχετε κάποιο πλάνο για να τα λύσετε.

Σ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Για το θέμα του ΑΜΚΑ έχουν προκύψει πολλά προβλήματα, πιστεύω όμως με μια Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία πρόκειται να εκδοθεί, να τακτοποιηθεί το θέμα και να λήξει, να μπορούν όλοι να παίρνουν ΑΜΚΑ. Για το θέμα της απασχόλησης. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα που αναφερόμαστε σήμερα, δεν έχει καμία σχέση. Τώρα το πρόγραμμα αυτό είναι γλωσσομάθειας και ένταξης, δεν έχει σχέση με την εύρεση εργασίας. Απλώς στην περιοχή τη δική μας επειδή σε μεγάλο ποσοστό είμαστε αγροτική περιοχή, ίσως να υπάρχουν προβλήματα γιατί δεν έχει δοκιμαστεί.

Γ. ΠΟΥΛΟΥ: Αναφέρθηκα στις δυσκολίες του ΑΜΚΑ και του ΑΦΜ, υπάρχουν όντως μερικές λεπτομέρειες, να σας πω ένα παράδειγμα ότι μια οικογένεια που δεν αποδεικνύεται ο γάμος των συζύγων δεν μπορεί εύκολα να αποκτήσει ΑΦΜ, διότι κανονικά διεκδικούν το οικογενειακό ΑΦΜ.

Επίσης, θέλω να πω ότι δεν μπορεί κανείς να κάνει κανένα πρόγραμμα Κοινωφελούς εργασίας, μικτά προγράμματα προσφύγων και Ελλήνων πιθανόν χωρίς να έχουμε κάνει την καταγραφή ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι. Δηλαδή, εμείς που υλοποιούμε αυτό το πρόγραμμα διαπιστώνουμε ότι κάποιος μπορεί να είναι δικηγόρος, μηχανικός, εργάτης γης.

Άρα τι προγράμματα εργασίας θα μπορούσες να υλοποιήσεις, αν δεν ξέρεις ποια είναι η δυνατότητα αυτών των ανθρώπων;  Εννοείται ότι το πρώτο είναι η γλωσσομάθεια. Είχαμε ξεκινήσει εθελοντικά και μέσα από τα δίκτυα να μαθαίνουν αυτοί οι άνθρωποι την ελληνική γλώσσα και αγγλικά. Αυτοί οι άνθρωποι είναι δίπλα μας, συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του Δήμου, γίνονται κοινές εκδηλώσεις με την τοπική κοινωνία.

Μ. ΚΛΑΠΑΣ: Για τον ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ στην ελληνική νομοθεσία δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, πέρα αυτών οι οποίοι είναι ασυνόδευτοι. Έρχεται η εγκύκλιος να διευκρινίσει όσα η ελληνική νομοθεσία λέει και έχει και υποδείγματα των εγγράφων που έχουν οι άνθρωποι αυτοί για να μπορέσουν να πάρουν το ΑΜΚΑ. Μέσα από το πρόγραμμα καταγραφής του πληθυσμού για τις επαγγελματικές δεξιότητες και το επίπεδο μάθησης, σχεδιάζουμε με τον ίδιο τρόπο που θα γίνει η καταγραφή, αυτός ο ίδιος μηχανισμός να επιλύσει οριστικά το θέμα, δίνοντας ΑΜΚΑ σε όλους.

Α. ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ («ΕΘΝΟΣ»): Ήθελα να καταλάβω πρακτικά αυτές οι 30 οικογένειες τι διαφορετικό θα έχουν στην καθημερινότητά τους από τις υπόλοιπες;

Μ. ΚΛΑΠΑΣ: Κατ’ αρχάς είναι ένα πρόγραμμα το οποίο προσπαθεί να ενσωματώσει όλες τις πρωτοβουλίες που έχουμε πάρει σε εθνικό επίπεδο και απευθύνονται σε όλο τον πληθυσμό.

Τι διαφορετικό έχει στις οικογένειες αυτές; Ότι οι οικογένειες, γι’ αυτό το λέμε και δεύτερη υποδοχή, έχουν ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα ένταξης. Τι σημαίνει αυτό; Ότι σε αυτά τα προγράμματα που έχουμε τα εθνικά που είναι η γλωσσομάθεια, που είναι η καταγραφή, παρακολουθούμε την κάθε οικογένεια ξεχωριστά, τα αποτελέσματα που έχουν τα εθνικά προγράμματα πάνω τους.

Επίσης, το ζήτημα της εργασίας είναι ένα στοιχείο του προγράμματος που σημαίνει ένας προσανατολισμός των δεξιοτήτων αυτών προς τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας που υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία με μια προσπάθεια να μην έχουμε συγκρούσεις.

Αυτές οι οικογένειες έχουν επίβλεψη σε όλο αυτό το εξάμηνο για την παρακολούθηση των εθνικών προγραμμάτων και εμείς από την πλευρά μας έχουμε την καταγραφή των αποτελεσμάτων αυτών, ώστε να καταλήξουμε μετά το εξάμηνο ποια πραγματική ανταπόκριση έχουν στον πληθυσμό και να κάνουμε τις αναγκαίες διορθώσεις.

Επίσης, το πρόγραμμα αυτό μας είναι χρήσιμο γιατί αυτή την ώρα το μοντέλο της ένταξης που προτείνουμε μέσω των Δήμων είναι καινούργιο για την ελληνική κοινωνία.

Ν. ΣΤΑΜΟΥΛΗ (“WALL STREET JURNAL”): Ήθελα να ρωτήσω από πού είναι η χρηματοδότηση. Αν έχετε εκτιμήσει για το πότε, αν θα βρούν σύντομα δουλειές αυτοί οι άνθρωποι και εάν επιτρέπετε και μια πιο γενική ερώτηση εκτός του θέματος του σημερινού.

Ι. ΜΟΥΖΑΛΑΣ: Ξέρετε ότι εγώ συζητάω μονάχα μεταναστευτικό. Ο κ. Κλάπας θα απαντήσει στα άλλα. Εγώ θα ήθελα να σας ζητήσω συγνώμη. Έχω συνάντηση επάνω με μια ομάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο Υφυπουργός και ο κ. Κλάπας θα απαντήσουν σε ό,τι θέλετε. Σας ευχαριστώ πολύ. Να σας τονίσω το πιλοτικό χαρακτήρα αυτού του προγράμματος. Δηλαδή μέσα από αυτό θα βρούμε μοντέλα λειτουργίας και βελτίωσης των μεγάλων μαζικών προγραμμάτων. Να ευχαριστήσω από καρδιάς τους Δημάρχους. Χωρίς  αυτούς δεν θα μπορούσαμε σήμερα.

Μ. ΚΛΑΠΑΣ: Σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση, η χρηματοδότηση για τη στέγαση και το cash είναι η γνωστή χρηματοδότηση που υπάρχει σήμερα ήδη στη χώρα και λειτουργεί.

Τις δομές στήριξης μέσα στους δήμους τις χρηματοδοτεί ο ΔΟΜ, δηλαδή όλος ο μηχανισμός, το προσωπικό που θα χρειαστεί σε κάθε δήμο για να στηρίξουμε, να ελέγξουμε το πρόγραμμα και να στηρίξουμε τις οικογένειες αυτές, το χρηματοδοτεί ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

Έτσι λοιπόν ουσιαστικά θα μπορεί να πει κάποιος ότι η χρηματοδότηση ενός προγράμματος πέραν του πιλοτικού που βλέπουμε σήμερα, συνολικά θα περιλαμβάνει χρηματοδοτήσεις για τη στέγαση, το επίδομα που παίρνουν, συν τη χρηματοδότηση των εθνικών προγραμμάτων που υπάρχουν και παρακολουθούν. Αυτή είναι η χρηματοδότηση ενός συνολικού προγράμματος. Η εργασία σε αυτή τη φάση είπαμε ότι είναι η τεχνική κατάρτιση των ανθρώπων και ο επαγγελματικός προσανατολισμός. Αυτό θα κουμπώσει σε πρώτη φάση πάνω στο πρόγραμμα εργασίας, το οποίο εξειδικεύεται τώρα και θα σας ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες, δηλαδή αυτές οι οικογένειες θα παρακολουθήσουν αυτό το πρόγραμμα εργασίας και βεβαίως αυτό θα εξελιχθεί με πάρα πολλά πράγματα και θα εξαρτηθεί πάρα πολύ από την καταγραφή του πληθυσμού.

Και σε κάθε περίπτωση θέλω να καταλάβετε ότι ο σχεδιασμός μας είναι πάντα τέτοιος ώστε στο θέμα της εργασίας που στη χώρα σήμερα έχει αυτό το πρόβλημα ανεργίας, θα πρέπει να σχεδιάζεται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην έρχεται σε αντίθεση με το πρόβλημα που έχει σήμερα η ελληνική κοινωνία.

Είναι μια δύσκολη ισορροπία, την οποία όμως στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής η πολιτική ηγεσία το προσέχει ιδιαίτερα.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Σας ευχαριστούμε πολύ, ακολουθεί η υπογραφή των μνημονίων συνεργασίας.