Το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της Ελληνικής Δημοκρατίας και το Υπουργείο της Κοινωνίας της Πληροφορίας και Διοίκησης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας διοργάνωσαν σήμερα εκδήλωση με θέμα: «Παραπληροφόρηση και Συμφωνία των Πρεσπών».

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Υπουργός ΨΗΠΤΕ, Νίκος Παππάς, ο Υπουργός της Κοινωνίας της Πληροφορίας και Διοίκησης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, Damjan Manchevski, ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, o αρμόδιος Υπουργός για Επικοινωνίες, Λογοδοσία και Διαφάνεια της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, Robert Popovski και ο Υφυπουργός ΨΗΠΤΕ, Λευτέρης Κρέτσος, ενώ έγιναν εισηγήσεις από δημοσιογράφους των δύο χωρών.

(από δεξιά): Ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο Υπουργός της Κοινωνίας της Πληροφορίας και Διοίκησης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, Damjan Manchevski, ο Υπουργός ΨΗΠΤΕ, Νίκος Παππάς, ο αρμόδιος Υπουργός για Επικοινωνίες, Λογοδοσία και Διαφάνεια της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, Robert Popovski, και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ.

Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, τόνισε, μεταξύ άλλων, κατά το χαιρετισμό του: «Υποδέχομαι με μεγάλη χαρά σήμερα στην Αθήνα, ως γείτονες αλλά κυρίως ως φίλους, τον Damjan Manchevski, τον Robert Popovski και τους δημοσιογράφους από τη Βόρεια Μακεδονία. Τους υποδέχομαι ως ανθρώπους με τους οποίους μπορούμε να ζήσουμε ειρηνικά, να συνεργαστούμε αρμονικά, να δημιουργήσουμε με επιτυχία το αύριο των χωρών και των λαών μας». Συμπληρώνοντας ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών βάζει τέλος στους αλυτρωτισμούς. Οι μόνοι που στέκονται απέναντι σε αυτό που πέτυχαν οι Τσίπρας και Ζάεφ, μαζί με τους Κοτζιά, Ντιμιτρόφ και Κατρούγκαλο, είναι αυτοί που επένδυσαν στο διχασμό και σήμερα μένουν άνεργοι. Βραβείο, ίσως το “Νόμπελ ψευδών ειδήσεων” -αν δεν υπάρχει να το προτείνουμε- θα μπορούσαν να λάβουν όσοι πορεύτηκαν το τελευταίο διάστημα με τη δημιουργία fake news και διαστρεβλώσεων απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών. Ως Πολιτεία, δεν προτιθέμεθα να αφήσουμε τον κόσμο να γίνει βορά των πατριδοκάπηλων. Το όπλο μας είναι και θα είναι η αλήθεια».

O Υπουργός της Κοινωνίας της Πληροφορίας και Διοίκησης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, Damjan Manchevski, σημείωσε: «Με τη Συμφωνία των Πρεσπών ξεπεράσαμε ένα πρόβλημα που εμπόδιζε την ώθηση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας. Η πρώτη μεταξύ μας συμφωνία προβλέπει τη μείωση των χρεώσεων περιαγωγής. Ο δρόμος για να φτάσουμε στη συμφωνία δεν ήταν καθόλου εύκολος, με τις ψευδείς ειδήσεις να είναι εργαλείο για τους εχθρούς αυτής, τους εθνικιστές και για όσους θέλουν να διαχωρίζουν τους ανθρώπους. Οι ψευδείς ειδήσεις και η προπαγάνδα έχουν στόχο να επαναφέρουν κρυμμένους φόβους, ενώ πάντα πίσω από αυτές τις ειδήσεις κρύβεται ο εθνικισμός. Οι άνθρωποι πάντα ρωτούν πως να καταπολεμήσουν τις ψευδείς ειδήσεις και για αυτό υπάρχει μόνο μια απάντηση: Η αλήθεια, είναι το μοναδικό εργαλείο. Η αλήθεια πάντα θα κερδίζει και αυτό το δείξαμε και με τη Συμφωνία των Πρεσπών».

Ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, υπογράμμισε: «Πρωτοβουλίες όπως η σημερινή μπορούν να βαθύνουν τους καρπούς της Συμφωνίας των Πρεσπών και αυτό είναι το βασικό θετικό στοιχείο αυτής. Μιας συμφωνίας που χαρακτηρίστηκε ως “διπλωματικό παράδειγμα – αριστούργημα”, ένα μοντέλο ειρηνικής επίλυσης  διαφορών για ολόκληρο τoν κόσμο και χειροκροτήθηκε από όλον τον κόσμο, εκτός από τις δυνάμεις της ακροδεξιάς και της απομόνωσης. Λύθηκαν προβλήματα που αναδυθήκαν με ευθύνη του κ. Σαμαρά το 1992». Ο ίδιος ανέφερε, επίσης, πως «το αποκορύφωμα των fake news ήταν ότι “ο Τσίπρας έδωσε τη συμφωνία με αντάλλαγμα τη μη περικοπή των συντάξεων”. Δημιουργήθηκε ένας φαύλος κύκλος γύρω από ένα ψευδές γεγονός, το οποίο ορίζει όμως την πολιτική και δημοσιογραφική ατζέντα για πάνω από 40 μέρες, άρα το fake news έχει επιτύχει το σκοπό του. Αυτό είναι το επικίνδυνο και για αυτό όλοι φέρουν ευθύνη για το τι μεταδίδουν και το πώς το αναπαράγουν».

Ο αρμόδιος Υπουργός για Επικοινωνίες, Λογοδοσία και Διαφάνεια της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, Robert Popovski, τόνισε: «Μετά από 30 χρόνια δημιουργούμε μαζί με την Ελλάδα νέους δρόμους. Η φιλία μεταξύ των δύο χωρών έχει ξεκινήσει και δεν μπορεί να την εμποδίσει κανένας. Η παραπληροφόρηση υποθάλπει τις δημοκρατικές διαδικασίες, παρουσιάζει το μίσος και τον εθνικισμό. Είμαστε έτοιμοι να καταπολεμήσουμε και να αντισταθούμε στο ψέμα με την αλήθεια, που θα εμβαθύνει τη φιλία και τη συνεργασία».

Ο Υφυπουργός ΨΗΠΤΕ, Λευτέρης Κρέτσος, ανέφερε: «Παρ’ όλο που η έκφραση fake news βρίσκεται στα χείλη όλων, ιδιαίτερα στο χώρο της πολιτικής και της δημοσιογραφίας δεν έχουμε να κάνουμε με κάτι καινούργιο. Παραπληροφόρηση υπήρχε από πάντα. Το διαφορετικό σήμερα είναι ότι δυστυχώς τείνει να γίνει ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Πρώτος ρόλος της Πολιτείας είναι η δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου δεδομένων για τη διευκόλυνση και την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας στους τομείς της νοημοσύνης των μηχανών και της τεχνητής νοημοσύνης. Ο δεύτερος άξονας είναι η βελτίωση του νομικού πλαισίου διαφάνειας και λογοδοσίας των πλατφορμών και των πολιτικών φορέων σχετικά με το διαμοιρασμό διαδικτυακού περιεχομένου. Και ο τρίτος άξονας είναι η ενίσχυση των μέσων Ενημέρωσης, καθώς και τη βελτίωση των προτύπων που διέπουν τη δημοσιογραφία, την πολιτική διαφήμιση και τις πολιτικές εκστρατείες. Η εμπιστοσύνη του κοινού προς τα μέσα Ενημέρωσης, ενδεικτικό στοιχείο ομαλής λειτουργίας της Δημοκρατίας, θα πρέπει να ενισχυθεί με τον καθορισμό και την εφαρμογή ισχυρών κανόνων δεοντολογίας για τον Τύπο, βασισμένων στην αρχή της διαφάνειας.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΕΣΗΕΑ, Σταύρος Καπάκος, τόνισε: «Οδηγούμαστε σε λύσεις που ανοίγουν δρόμους και είμαι αισιόδοξος, γιατί θεωρώ ότι το μέλλον ανήκει σε αυτούς που το προετοιμάζουν. Ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, καθώς υπάρχουν κάποιοι και στις δυο χώρες που δεν θέλουν αυτή τη λύση, όμως, σε ότι αφορά τους πολιτικούς πρέπει να δίνουν το σωστό παράδειγμα».

Η εκπρόσωπος των δημοσιογράφων από την Βόρεια Μακεδονία, Katerina Sinadinovska, σημείωσε: «Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ιστορική, αλλά ούτε οι πολιτικοί ούτε τα ΜΜΕ κατάφεραν να πουν ποσό σημαντική είναι. Για τους δημοσιογράφους πρέπει να ισχύει μόνο η αλήθεια. Ορισμένοι από αυτούς ενημέρωναν χωρίς να ελέγξουν τις πληροφορίες τους και παρουσίαζαν ομιλίες μίσους που δεν συνέβαλαν στο καλό κλίμα».

Ο Δημοσιογράφος Νικόλας Ζηργάνος ανέφερε: «Η Συμφωνία των Πρεσπών προκάλεσε, όχι μόνο σκληρή αντιπαράθεση, αλλά και ασύμμετρο επικοινωνιακό πόλεμο κυρίως στο διαδίκτυο. Τα fake news είχαν εμφανιστεί στην Ελλάδα πολύ πριν από αυτή. Όταν βγήκε λευκός καπνός ξέσπασε κύμα ψευδών ειδήσεων για το erga omnes και χαρακτήρισαν την συμφωνία προδοτική. Επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας, το 1977, αναγνωρίστηκε η μακεδονική, ως επίσημη γλώσσα και ενώ στη συμφωνία το λέει ρητά συνέχισαν να κατηγορούν την Κυβέρνηση για προδοσία».

Η Δημοσιογράφος της Βόρειας Μακεδονίας, Sashka Cvetkovska, σημείωσε: «Συγκεκριμένα κέντρα δημιούργησαν το hashtag “μποϊκοτάρω το δημοψήφισμα” (σ.σ.: αναφέρεται στο δημοψήφισμα της γειτονικής χώρας), χωρίς να γνωρίζουμε τη χρηματοδότησή τους, ενώ δημιουργήθηκαν 200 προφίλ στα κοινωνικά δίκτυα σε μία μέρα».

Ο Δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Δημήτρης Αλεξόπουλος, ανέφερε: «Η ΕΡΤ προχωρά στην ανίχνευση και την καταπολέμηση των fake news. Είναι σημαντικό να γίνεται πιστοποίηση της είδησης από τους δημοσιογράφους».

Ο εκπρόσωπος του φορέα Metamorphosis,  Filip Stojanovski, σημείωσε ότι: «Τα fake news δεν είναι καινούργιο φαινόμενο. Οι νέες τεχνολογίες λειτουργούν πολλαπλασιαστικά. Η κυβέρνηση προσπαθεί με την αλλαγή μηχανισμών να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στα ΜΜΕ», ενώ η εκπρόσωπος του φορέα NGO- MOST, Ροζάνα Αλεξοσκα σχολίασε: «Έχουμε ξεκινήσει ένα πρότζεκτ για την καταπολέμηση των fake news, τα οποία δημιουργούνται προκειμένου να δημιουργήσουν σύγχυση στον κόσμο».

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ, η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αννέτα Καββαδία, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου ΨΗΠΤΕ, Γιώργος Φλωρεντής, ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας του Υπουργείου ΨΗΠΤΕ, Χρήστος Σίμος και η Ειδική Γραμματέας Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων, Φωτεινή Παντιώρα. Συντόνισε η Δημοσιογράφος Βάλια Καϊμάκη.