Ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, παρουσίασε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής τροπολογία που συνέθεσαν τα υπουργεία Μεταφορών και Υποδομών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας και συνυπογράφουν τα υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων για την έναρξη των έργων αποκατάστασης και ανάπλασης της πυρόπληκτης περιοχής των Δήμων Μαραθώνα και Ραφήνας-Πικερμίου. Στη ρύθμιση καθορίζονται οι περιορισμοί δόμησης, η αποκατάσταση των πληγέντων κτηρίων, η διαδικασία σχεδιασμού και κατασκευής των έργων υποδομής, το ειδικό χωρικό σχέδιο με σαφή πρόβλεψη για την εξασφάλιση επάρκειας οδικών αξόνων και πρόσβασης στην παραλία.

 

Συγκεκριμένα, αναστέλλεται η έκδοση οικοδομικών αδειών και απαγορεύεται η δόμηση σε περιοχές που είναι κρίσιμες για τον χωρικό σχεδιασμό, δημιουργούνται κίνητρα για την άμεση διάνοιξη οδών και την κατασκευή ενός ασφαλούς οδικού δικτύου, με επαρκές πλάτος οδοποιίας. Επίσης, απομακρύνονται τα κτήρια που βρίσκονται στις περιοχές που διέπονται από τη δασική νομοθεσία και κύρια στην περιοχή του Ρέματος Παππά και επιταχύνονται οι διαδικασίες για τη συμπλήρωση του οδικού δικτύου και την απόδοση σε κοινή χρήση των τμημάτων του παραλιακού μετώπου, τα οποία θα υποδεικνύονται και από το ειδικό χωρικό σχέδιο, ως δίοδοι προς της θάλασσα, αλλά και ως δίκτυο κυκλοφορίας πεζών.

 

Όπως επεσήμανε ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, παρουσιάζοντας την κυβερνητική ρύθμιση το βασικό στοιχείο της τροπολογίας είναι ότι αίρονται οι χρόνιες παθογένειες του ελληνικού κράτους στην αντιμετώπιση της άναρχης δόμησης και παραβίασης των κανόνων του περιβάλλοντος και κυρίως ότι δεν θα επαναληφθούν τα ίδια αδιέξοδα που οδήγησαν και δυστυχώς συνετέλεσαν στη μεγάλη τραγωδία και στην καταστροφή στο Μάτι.  “Θέλουμε να αποκαταστήσουμε άμεσα τη ζωή στην περιοχή, τις περιουσίες των πολιτών και να αντιμετωπίσουμε μόνιμα και αποτελεσματικά τις χρόνιες παθογένειες του ελληνικού κράτους στην αντιμετώπιση της αυθαίρετης οικιστικής πραγματικότητας που επέτρεψαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις”, τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος.

 

Ειδικότερα, η αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών αφορά σε περιοχές με ζώνη συγκεκριμένου πλάτους από τον άξονα οδών που θεωρούνται κρίσιμες για τον συνολικό σχεδιασμό.  Με την επισήμανση ότι το πλάτος της αναστολής δεν αποτελεί την οικοδομική και ρυμοτομική γραμμή αλλά μόνο την περιοχή αναστολής ώστε το ειδικό χωρικό σχέδιο να καθορίσει τη ρυμοτομική και οικοδομική γραμμή. Επιπλέον, η επιλογή των οδών έχει γίνει έτσι, ώστε να υπάρχουν δίδυμα οδών ανόδου και καθόδου, να υπάρχει δηλαδή διευκόλυνση κυκλοφορίας και σύνδεση με τις ευρύτερες και όμορες περιοχές.

 

Ταυτόχρονα, δίνεται η δυνατότητα σε κτήρια με βαριές βλάβες, που βρίσκονται στην περιοχή αναστολής, να αποζημιωθούν ως κατεδαφιστέα και να κατασκευαστούν σε άλλη ζώνη,  είτε να οπισθοχωρήσουν  είτε να πάνε σε άλλη ζώνη. Επίσης,  η αναστολή αφορά και την επισκευή ή ανακατασκευή περιφράξεων και άλλων κατασκευών περιβάλλοντος χώρου, εφ’  όσον η θέση τους είναι στη ζώνη αναστολής και μέσα στα όρια της οδοποιίας. Και βέβαια,  αφορά στην ανακατασκευή στην παραλιακή περιοχή, αλλά και κάθε κτήριο που βρίσκεται σε είκοσι μέτρα από τη ζώνη του Ρέματος Παππά. Ωστόσο, δίνεται  η δυνατότητα να απομακρυνθούν αυτά τα κτήρια με τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος στέγασης, ενώ εξαιρείται από την αναστολή η αποκατάσταση κτηρίων με βλάβες τοπικού χαρακτήρα, δηλαδή εξαιρούνται αυτά που θέλουν μικρές αποκαταστάσεις.

 

Σημειώνεται ότι τα κτήρια που έχουν κριθεί επισκευαστέα και βρίσκονται κατά σύνολο ή κατά τμήμα στη ζώνη αναστολής μπορούν να πάρουν επιδότηση κατεδαφιστέου και να κατασκευαστούν εκ νέου εκτός ζώνης, όπως και να μετατοπιστούν στο ίδιο τεμάχιο σε περιοχή εκτός της ζώνης αναστολής. Έτσι, τα περισσότερα κτήρια που είναι παλιά και ισόγεια και έχουν κατασκευαστεί ως λυόμενα, μπορούν να ανακατασκευαστούν με σύγχρονες τεχνικές προδιαγραφές σε θέση που δεν θα εμποδίζει τη διάνοιξη των οδών.

 

Όσον αφορά τις περιοχές σε ζώνη αναστολής –και ιδιαίτερα για το Ρέμα Παππά και την περιοχή που διέπεται από τη δασική νομοθεσία – χορηγείται έκτακτο Κοινωνικό Επίδομα Στέγασης για τα πληγέντα κτήρια που είναι η κύρια και μοναδική κατοικία. Μετά από έκθεση ιδιώτη μηχανικού, αλλά και έκθεση δικηγόρου σχετικά με τη μετεγγραφή του τίτλου θα γίνεται η κατεδάφιση των κτηρίων και στη συνέχεια θα χορηγείται το Κοινωνικό Επίδομα Στέγασης. Διευκρινίζεται ότι το κοινωνικό επίδομα στέγασης αφορά στα κτήρια που κατασκευάστηκαν πριν από τη νομοθεσία και το χρονικό όριο του νόμου περί τακτοποίησης αυθαιρέτων  και  όχι μετέπειτα, δηλαδή όχι στις περιπτώσεις  νέων αυθαιρέτων.

 

“Πριν από μία εβδομάδα παρουσιάσαμε την επιτάχυνση των διαδικασιών βεβαίωσης σχετικά με το δασικό χαρακτήρα για τις περιοχές αυτές και είχαμε δεσμευθεί ότι σε μια εβδομάδα θα ολοκληρώσουμε όλα τα μέτρα που απαιτούνται για την αποκατάσταση της περιοχής. Είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας”, δήλωσε ο Αν. ΥΠΕΝ. προσθέτοντας ότι οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες  αίρουν όλες τις επιβαρυντικές και αρνητικές καταστάσεις που είχαν διαμορφωθεί στην περιοχή, όπως η άναρχη ως μηδαμινή πρόσβαση σε δρόμους και δίκτυα κυκλοφορίας, η ανισομερής κατανομή της δόμησης και των κατασκευών, η αλλοίωση των περιοχών και ιδιαίτερα της παράκτιας ζώνης. “Η δημιουργία ενός ειδικού χωρικού σχεδίου θα περιλαμβάνει και θα ενσωματώνει τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής, ενώ η ανάπλαση της περιοχής θα συνδυαστεί με την άμεση αποκατάσταση των πληγέντων κτηρίων και, άρα, την ικανοποίηση των αναγκών των πυρόπληκτων συμπολιτών μας”, ανέφερε.

 

Και απευθυνόμενος στα έδρανα της αντιπολίτευσης ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του λέγοντας:

 

“Τα πεπραγμένα της κυβερνητικής θητείας είναι εμφανή στην αίθουσα του Κοινοβουλίου.  Φαίνεται ποιος είναι περήφανος για το έργο του. Ο πρωθυπουργός ήρθε εδώ και παρουσίασε όχι μόνο τι κάναμε ως κυβέρνηση αυτή την τετραετία, αλλά και πώς ο κόπος των Ελλήνων πολιτών και η προσπάθεια της κυβέρνησης συνέβαλε στο να μειώσουμε  τις ασφαλιστικές εισφορές, τη φορολογία, τον φόρο επιχειρήσεων,  να καταργήσουμε το τέλος επιτηδεύματος και να αυξήσουμε το κοινωνικό μέρισμα. Υπάρχουν κάποιοι σε αυτή την αίθουσα που δεν αισθάνονται καλά με όλα αυτά. Ας ενημερώσει λοιπόν ο κ. Βορίδης  τους κ.κ. Σαμαρά και Μητσοτάκη να έρθουν εδώ και να παρουσιάσουν τα δικά τους πεπραγμένα. Γιατί εμείς, αυτό που γνωρίζουμε, είναι ο πανικός το 2014 όταν ανακοίνωσαν ότι βγαίνουν στις αγορές και έτρεχαν να μαζέψουν την υπέρογκη αύξηση του κόστους των ομολόγων. Γιατί εμείς, αυτό που γνωρίζουμε, είναι ότι το Eurogroup στο τέλος του 2014 τους έδιωξε ως κακούς μαθητές επειδή δεν κατάφεραν να πετύχουν κανένα από τους στόχους στους οποίους είχαν δεσμευτεί κατά την 5η αξιολόγηση. Αυτά είναι τα πεπραγμένα της δικής τους θητείας”.

 

Περιεχόμενο της τροπολογίας:
http://www.ypeka.gr/LinkClick.aspx?fileticket=wkWC9heQ2c4%3d&tabid=37&language=el-GR

 

Oμιλία του Αν. ΥΠΕΝ:

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, θα παρουσιάσω την τροπολογία που αφορά στις ρυθμίσεις του τρόπου δόμησης για την αποκατάσταση και ανάπλαση της πυρόπληκτης περιοχής των Δήμων Μαραθώνος και Ραφήνας-Πικερμίου.

Πριν από μία εβδομάδα παρουσιάσαμε την επιτάχυνση των διαδικασιών βεβαίωσης σχετικά με το δασικό χαρακτήρα για τις περιοχές αυτές και είχαμε δεσμευθεί ότι σε μια εβδομάδα θα ολοκληρώσουμε όλα τα μέτρα που απαιτούνται για την αποκατάσταση της περιοχής. Και αυτό θα γίνει διαφυλάττοντας την ιδιαιτερότητα και τον χαρακτήρα της περιοχής, βελτιώνοντας σαφώς την ποιότητα ζωής, αίροντας όλες τις επιβαρυντικές και αρνητικές, αν θέλετε, καταστάσεις που είχαν διαμορφωθεί και τους παράγοντες, που ήταν η άναρχη ως μηδαμινή πρόσβαση σε δρόμους και δίκτυα κυκλοφορίας, η ανισομερής κατανομή του δομημένου αποθέματος και των κατασκευών, η αλλοίωση των περιοχών, ιδιαίτερα της παράκτιας ζώνης. Γενικά θα αντιμετωπιστούν όλες οι καταστάσεις που είχαν δημιουργηθεί, δίνοντας τη θέση τους σε ένα ειδικό χωρικό σχέδιο που θα περιλαμβάνει και θα ενσωματώνει τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής. Έτσι, η ανάπλαση της περιοχής θα συνδυαστεί με την άμεση αποκατάσταση των πληγέντων κτηρίων και, άρα, την ικανοποίηση των αναγκών των πυρόπληκτων συμπολιτών μας.

Ο απώτερος στόχος είναι να διαμορφωθεί ένα ανθρωπογενές περιβάλλον στην περιοχή, που θα έχει βασικό κριτήριο την προστασία της ανθρώπινης ζωής, διότι αυτό έλειπε από την προηγουμένη κατάσταση.

Καθορίζονται, λοιπόν, με την τροπολογία που έχει κατατεθεί, οι περιορισμοί δόμησης και η αποκατάσταση των πληγέντων κτηρίων, που θα επιτρέψουν να επισκευάζονται και να ανεγείρονται νέα κτήρια  χωρίς να σταματάει η διαδικασία σχεδιασμού, αλλά και κατασκευής των δασικών έργων υποδομής, που κύρια είναι οι οδικοί άξονες και η πρόσβαση στην παραλία.

Συγκεκριμένα, αναστέλλεται η έκδοση οικοδομικών αδειών και απαγορεύεται η εργασία δόμησης σε περιοχές που είναι κρίσιμες για τον χωρικό σχεδιασμό -αυτές που σας ανέφερα-, δημιουργούνται κίνητρα για την άμεση διάνοιξη οδών και, ταυτόχρονα, για την κατασκευή ενός ασφαλούς οδικού δικτύου, οπισθοχωρώντας ουσιαστικά οι κατασκευές για να υπάρχει επαρκές πλάτος οδοποιίας, απομακρύνονται τα κτήρια που βρίσκονται στις περιοχές που διέπονται από τη δασική νομοθεσία και κύρια στην περιοχή του Ρέματος Παππά και επιταχύνονται οι διαδικασίες για τη συμπλήρωση του οδικού δικτύου και την απόδοση σε κοινή χρήση των τμημάτων του παραλιακού μετώπου, τα οποία θα υποδεικνύονται και από το ειδικό χωρικό σχέδιο ως δίοδοι προς της θάλασσα, αλλά και ως δίκτυο κυκλοφορίας πεζών.

Με τη θεσμοθέτηση όλων αυτών των διατάξεων, αποκαθίστανται τα κτήρια της περιοχής, υπάρχει η επιλογή που δίνει σε όλους τους πολίτες τρόπο αποκατάστασης και συνέχισης της ζωής στην περιοχή με ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο. Όμως, το βασικό είναι ότι αίρονται χρόνιες παθογένειες του ελληνικού κράτος στην αντιμετώπιση της οικιστικής πραγματικότητας και κυρίως ότι δεν θα επαναληφθούν τα ίδια αδιέξοδα που οδήγησαν και συνετέλεσαν, δυστυχώς, στη μεγάλη τραγωδία και στην καταστροφή στο Μάτι.

Ειδικότερα, η αναστολή της έκδοσης οικοδομικών αδειών είναι σε περιοχές όπως: Ζώνη συγκεκριμένου πλάτους από τον άξονα οδών που θεωρούνται κρίσιμες για τον συνολικό σχεδιασμό. Το πλάτος της αναστολής διευκρινίζουμε ότι δεν αποτελεί την οικοδομική και ρυμοτομική γραμμή. Είναι το περιθώριο, το οποίο αναστέλλεται η δόμηση για να έλθει το ειδικό χωρικό σχέδιο να καθορίσει τη ρυμοτομική και οικοδομική γραμμή. Η επιλογή των οδών έχει γίνει έτσι, ώστε να υπάρχουν δίδυμα οδών ανόδου και καθόδου, να υπάρχει, δηλαδή, διευκόλυνση κυκλοφορίας και, ταυτόχρονα, να υπάρχει σύνδεση, αν θέλετε, με τις ευρύτερες και όμορες περιοχές, μιας και δεν υπήρχε σύνδεση ούτε με τις γειτονικές περιοχές.

Βέβαια, η αναστολή αυτή συνδυάζεται με την παράγραφο 2 του άρθρου, όπου δίνεται η δυνατότητα σε κτήρια με βαριές βλάβες, που βρίσκονται στην περιοχή αναστολής, να αποζημιωθούν ως κατεδαφιστέα και να κατασκευαστούν σε άλλη ζώνη, ή να οπισθοχωρήσουν ή να πάνε σε άλλη ζώνη.

Αυτή η αναστολή αφορά κάθε οικοδομική εργασία και δεν επισκευάζονται και δεν ανακατασκευάζονται μάντρες και άλλες κατασκευές περιβάλλοντος χώρου, εφ’  όσον η θέση τους είναι στη ζώνη αναστολής και μέσα στα όρια της οδοποιίας.

Ταυτόχρονα, η αναστολή μέσα σε αυτή τη ζώνη αφορά και κάθε αδόμητο οικόπεδο, την ανακατασκευή στην παραλιακή περιοχή και βέβαια αφορά και κάθε κτήριο που βρίσκεται σε είκοσι μέτρα από τη ζώνη του Ρέματος Παπά. Δίνεται, όμως, η δυνατότητα να απομακρυνθούν αυτά τα κτήρια με τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος στέγασης. Εξαιρείται από την αναστολή η αποκατάσταση κτηρίων με βλάβες τοπικού χαρακτήρα, δηλαδή εξαιρούνται αυτά που θέλουν μικρές αποκαταστάσεις.

Τα κτήρια που έχουν κριθεί επισκευάσιμα και βρίσκονται κατά σύνολο ή τμήμα στη ζώνη αναστολής μπορούν να πάρουν επιδότηση κατεδαφιστέου και να κατασκευαστούν εκ νέου εκτός ζώνης και βέβαια μπορούν και να μετατοπιστούν στο ίδιο τεμάχιο σε περιοχή εκτός της ζώνης αναστολής. 

Με αυτή τη δυνατότητα τα περισσότερα κτήρια που είναι παλιά και ισόγεια και έχουν κατασκευαστεί με τα πρότυπα –το «πρότυπο» είναι λανθασμένη λέξη- παραθεριστικών κατοικιών ή λυόμενων μπορούν να ανακατασκευαστούν με σύγχρονες τεχνικές προδιαγραφές σε θέση που δεν θα εμποδίζει τη διάνοιξη των οδών. Και εφ’ όσον οι ιδιοκτήτες δεν κάνουν χρήση αυτής της παραγράφου, μπορούν απλά να επισκευάσουν το υφιστάμενο κτήριο, αρκεί να μην είναι μέσα στη ζώνη αναστολής.

Όσον αφορά τις περιοχές στις οποίες υπάρχει ζώνη αναστολής –και ιδιαίτερα για το Ρέμα Παπά και την περιοχή που διέπεται από τη δασική νομοθεσία- χορηγείται έκτακτο Κοινωνικό Επίδομα Στέγασης για τα πληγέντα κτήρια που είναι κύρια και μοναδική κατοικία, μετά από έκθεση ιδιώτη μηχανικού, αλλά και έκθεση δικηγόρου σχετικά με τη μετεγγραφή του τίτλου και έτσι αυτά τα κτήρια θα κατεδαφιστούν. Εφ’ όσον κατεδαφιστούν, θα δοθεί και το Κοινωνικό Επίδομα Στέγασης. Δεν επιτρέπεται η άδεια σε αυτές τις περιοχές ούτε για επισκευή και βέβαια αυτή η επιδότηση αφορά τα κτήρια που κατασκευάστηκαν πριν από τη νομοθεσία και το χρονικό όριο του νόμου περί τακτοποίησης αυθαιρέτων, όχι μετέπειτα, δηλαδή όχι τα νέα αυθαίρετα.

Έτσι, λοιπόν, πιστεύουμε ότι καθορίζεται ταυτόχρονα με λεπτομέρειες ο τρόπος διαπίστωσης του εμβαδού της κατασκευής, αλλά και η εκτέλεση των έργων τροποποίησης του οδικού δικτύου -που αυτό είναι και το βασικό ζήτημα- η άμεση κατασκευή των έργων οδικού δικτύου, αλλά και η κατασκευή των κοινόχρηστων χώρων της περιοχής -και ιδιαίτερα αυτών που αφορούν την παράκτια, παράλια περιοχή, για να μπορέσει να αποκατασταθεί η διάνοιξη των οδών- η σύνδεση με τις γειτονικές περιοχές, η αποκατάσταση των κτηρίων, ιδιαίτερα της κύριας και μοναδικής κατοικίας, η πρόσβαση των πεζών στην κυκλοφορία, στο θαλάσσιο μέτωπο, αλλά και η ασφαλής λειτουργία της περιοχής. 

Έτσι, αποκαθίσταται άμεσα η ζωή στην περιοχή, αποκαθίστανται οι περιουσίες και πάνω απ’ όλα αντιμετωπίζονται μόνιμα χρόνιες παθογένειες του ελληνικού κράτους στην αντιμετώπιση της αυθαίρετης οικιστικής πραγματικότητας που επέτρεψαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Σας ευχαριστώ.