ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ
Η καινοτομία, ο ρόλος των επιχειρήσεων πληροφορικής, νέων τεχνολογιών και επικοινωνιών, βρίσκεται στο κέντρο της συζήτησης για τη νέα, παγκοσμιοποιημένη οικονομία και έχει στρατηγικό ρόλο στην ανάπτυξη.
Ομιλία στο Digital Economy Forum 2018: https://t.co/slRT2jVhQM #SEPEdef pic.twitter.com/OY6V5zLSq2— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) May 7, 2018
Είναι σημαντικό σήμερα, να ξεπεραστεί η φοβική αντίληψη μεγάλων τμημάτων της κοινωνίας απέναντι στις τεχνολογικές εξελίξεις, όπως αυτή κυριάρχησε κατά το παρελθόν και να καλλιεργηθεί μια θετική νοοτροπία απέναντι στις αλλαγές.
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) May 7, 2018
Τα πληροφοριακά συστήματα του Δημοσίου προσφέρουν νέες δυνατότητες ενίσχυσης της διαφάνειας, της λογοδοσίας και της ανταποδοτικότητας στις σχέσεις κράτους – πολίτη. Κοινωνικές πολιτικές σχεδιάζονται καλύτερα, στοχευμένα και με χαμηλότερο κόστος. #SEPEdef
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) May 7, 2018
Με σωστό σχεδιασμό και συντονισμό, το Δημόσιο μπορεί να μετατραπεί από ουραγό σε φάρο-οδηγό, κατά τη διάρκεια της 4ης ψηφιακής επανάστασης που βιώνουμε. Φορείς όπως η ΗΔΙΚΑ, το Κέντρο Διαλειτουργικότητας και το ΓΕΜΗ, το έχουν αποδείξει. #SEPEdef pic.twitter.com/AVEyVSjWZN
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) May 7, 2018
Το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία, έχουν σχεδιάσει 4 εμβληματικά έργα έχοντας εξασφαλίσει χρηματοδότησή από εθνικούς πόρους. Τα έργα αυτά τίθενται σήμερα σε διαβούλευση και θα έχουν ανάδοχο εντός του έτους.
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) May 7, 2018
Χρήση ηλεκτρονικών υπογραφών μεταξύ των φορέων του δημοσίου, που θα εκσυγχρονίσει τη λειτουργία των Υπουργείων και των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, μειώνοντας την γραφειοκρατία και ενισχύοντας τη διαφάνεια. pic.twitter.com/NKyx4fbN2U
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) May 7, 2018
Η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, όπως το διαδίκτυο των πραγμάτων και οι Διαστημικές Τεχνολογίες, θα δώσει τη δυνατότητα εξοικονόμησης πόρων για τον αγρότη και βελτίωσης του αγροτικού προϊόντος. pic.twitter.com/RV08NcZslU
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) May 7, 2018
Ενισχύεται η διαφάνεια, δημιουργούνται συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού και αξιόπιστων στοιχείων για την κυκλοφορία των εντύπων. pic.twitter.com/x7unaPMPM9
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) May 7, 2018
Η εφαρμογή του VAR στα ελληνικά γήπεδα, υποστηρίζει τη λήψη αποφάσεων από τους διαιτητές ποδοσφαιρικών αγώνων και ενισχύσει την αξιοπιστία του ελληνικού ποδοσφαίρου.
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) May 7, 2018
Στον σχεδιασμό για το 2018, εντάσσεται η προκήρυξη έργων που θα εκσυγχρονίσουν τον τρόπο λειτουργίας επιχειρήσεων και κράτους. pic.twitter.com/W4YBdM6YpA
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) May 7, 2018
Αυτή είναι για εμάς η σύνθετη αναπτυξιακή διάσταση της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών κι όχι η στενά οικονομιστική προσέγγιση που εξαντλείται στους δείκτες κερδοφορίας. #SEPEdef pic.twitter.com/7Y1vQVK0Dr
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) May 7, 2018
Βασικός στόχος της ενιαίας αυτής δράσης είναι η σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα. Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων προς τις διεθνείς αγορές. pic.twitter.com/TBFJ0tLE4P
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) May 7, 2018
Το EquiFund θα στηρίξει την αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων με τρία Ταμεία: το «Παράθυρο Καινοτομίας» για τη δημιουργία νεοφυών επιχειρήσεων και με άλλα δύο Ταμεία για τη στήριξη της λειτουργίας καινοτόμων επιχειρήσεων σε πρώιμο αλλά και στο στάδιο της ωρίμανσης. pic.twitter.com/XPPIK1V4Xh
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) May 7, 2018
ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ
Πρέπει να σας εξομολογηθώ, ότι δεν ήταν λίγες οι φορές που ο Τάσος μου ζήτησε να απευθυνθώ σε εσάς. Δύο πράγματα μου ζητά κάθε φορά που συναντιόμαστε. Το πρώτο είναι, να τρέξουμε μία μέρα μαζί στην παραλιακή στη Θεσσαλονίκη, διότι ως γνωστόν ο λόγος για τον οποίον αυτός δεν έχει άσπρα μαλλιά σε σχέση με τους άλλους συναδέλφους που ξεκινήσανε μαζί αυτή την προσπάθεια στον τομέα της Πληροφορικής είναι, ότι είναι αθλητής.
Το δεύτερο που μου ζητά είναι, να παρευρεθώ σε μία εκδήλωση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων, Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Και βρήκα, νομίζω, μία καλή ευκαιρία, διότι το φετινό συνέδριο του digital economic forum, έχει ως βασικό θέμα συζήτησης, τη συζήτηση που πρέπει να απασχολεί το αύριο του τόπου: την καινοτομία και τον στρατηγικό ρόλο των επιχειρήσεων πληροφορικής και νέων τεχνολογιών και επικοινωνίας στην ανάπτυξη.
Στην έννοια της ανάπτυξης που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας, δεν μπορεί να έχει τα ίδια χαρακτηριστικά, έτσι όπως τη γνωρίσαμε στο παρελθόν. Στη νέα, παγκοσμιοποιημένη οικονομία της γνώσης, η συζήτηση του μέλλοντος είναι αυτή που διεξάγεται στο συνέδριό σας.
Και πιστεύω ότι είναι ενθαρρυντικό, ότι μετά από μια μακρά περίοδο ύφεσης για τη χώρα, βαθειάς ύφεσης, είμαστε πια σήμερα σε θέση να μπορούμε να αλλάξουμε την ατζέντα, να κοιτάξουμε μπροστά και να μιλήσουμε θετικά στην προσπάθειά μας να σχεδιάσουμε από κοινού την επόμενη μέρα.
Όπως άφησα να εννοηθεί, το τελευταίο διάστημα επικεντρώνουμε όλη μας την προσοχή σε αυτό που εμείς ονομάζουμε Growth Strategy και το διαπραγματευόμαστε και με τους θεσμούς, αλλά κυρίως είναι μία συζήτηση η οποία πρέπει να γίνει με όλους τους δημιουργικούς, παραγωγικούς φορείς σε όλη τη χώρα. Δηλαδή, σε αυτό που είναι το πλάνο για την αναπτυξιακή, στρατηγική της χώρας, αναπτυξιακή στρατηγική τα επόμενα χρόνια.
Επικεντρώνουμε, λοιπόν, τις προσπάθειές μας για να σχεδιάσουμε την επόμενη ημέρα, να ανακτήσουμε το χαμένο εισόδημα, να δημιουργήσουμε μία νέα προοπτική για τον τόπο, αφήνοντας πίσω μας το σκοτεινό διάστημα της μακράς ύφεσης, της δύσκολης και σκληρής επιτροπείας, της απαισιοδοξίας και των μειωμένων προσδοκιών.
Σε αυτή τη νέα αρχή, ο δικός σας τομέας έχει αναμφίβολα έναν καταλυτικό ρόλο. Γιατί εσείς και δεν είναι υπερβολή να το πω αυτό, είστε αυτό που ονομάζουμε «η νέα πρωτοπορία», η κρίσιμη ομάδα ανθρώπων που θα συνδέσουν την ελληνική οικονομία με το μέλλον της καινοτομίας και των τεχνολογικών εξελίξεων.
Και είναι σημαντικό, πιστεύω, να βοηθήσουμε όλοι, ώστε να ξεπεραστεί μία φοβική αντίληψη μεγάλων τμημάτων της κοινωνίας μας ακόμη, απέναντι στις τεχνολογικές εξελίξεις, μία αντίληψη που δυστυχώς κυριάρχησε στο παρελθόν και, βεβαίως, να καλλιεργήσουμε μία θετική νοοτροπία απέναντι στις αλλαγές.
Η τεχνολογική αναβάθμιση των παραγωγικών υποδομών της χώρας, θα έχει προφανή οφέλη στην οικονομία, κυρίως μέσω της αύξησης της παραγωγικότητας και βεβαίως θα ευνοήσει ουσιαστικά τη μετάβαση στο παραγωγικό πρότυπο που χρειαζόμαστε.
Και θα συμφωνήσω απολύτως, ότι η μονοκαλλιέργεια, για παράδειγμα του τουρισμού – όπως παλαιότερα η μονοκαλλιέργεια του κατασκευαστικού κλάδου που ήταν πυλώνες της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας, ο κατασκευαστικός κλάδος από τη δεκαετία του ’50 και μετά, ο τουρισμός από τη δεκαετία του ’70 και μετά – η μονοκαλλιέργεια αυτή δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί, πόσο μάλλον που σήμερα, πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε, ότι ένα από σημαντικότερα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας, πέραν φυσικά της γεωπολιτικής της θέσης, της γεωγραφικής της θέσης, της φυσικής της ομορφιάς, του κλίματος, είναι οι ίδιοι της οι άνθρωποι.
Και η Ελλάδα πράγματι, έχει ένα χαρακτηριστικό ξεχωριστό που έχει να κάνει με την κουλτούρα, που καλώς ή κακώς – εγώ λέω καλώς – έχει καλλιεργηθεί στις κοινωνίες μας. Η μέση ελληνική οικογένεια ήθελε και συνεχίζει να θέλει, τα παιδιά της να σπουδάσουν.
Άρα, λοιπόν, έχουμε ένα υψηλά εξειδικευμένο δυναμικό νέων ανθρώπων, επιστημόνων, που μπορούν να έχουν μία εξαιρετικά καλή σχέση με τις νέες τεχνολογίες και μπορούν να έχουν πρόσβαση σε δραστηριότητες επαγγελματικής υψηλών δεξιοτήτων. Αυτό είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο για τη χώρα και πρέπει να το αξιοποιήσουμε.
Όμως, επιτρέψτε μου να σας πω, ότι τα οφέλη δεν περιορίζονται μόνο στο οικονομικό πεδίο, όπως είπα πιο πριν. Διότι παράλληλα διανοίγεται ένα μεγάλο εύρος εφαρμογών και στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου.
Οι σχέσεις κράτους – πολίτη ενισχύονται μέσα από την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και της καινοτομίας ως προς τη διαφάνεια, τη λογοδοσία, την ανταποδοτικότητα, χάρη στις νέες δυνατότητες που προσφέρουν τα σύγχρονα πληροφοριακά συστήματα. Κοινωνικές πολιτικές σχεδιάζονται καλύτερα, πιο στοχευμένα και με χαμηλότερο κόστος, χάρη στις δυνατότητες αξιοποίησης μεγάλου όγκου δεδομένων που προσφέρουν οι εφαρμογές των νέων τεχνολογιών.
Εμείς, για παράδειγμα, κάνοντας χρήση αυτών των δυνατοτήτων ανασχεδιάσαμε σε νέα βάση το ασφαλιστικό σύστημα, το φορολογικό μηχανισμό, την αδειοδότηση των επιχειρήσεων, ακόμα και την πολιτική του φαρμάκου, καθώς και τις κοινωνικές παροχές όπως τα οικογενειακά επιδόματα και τις εκπτώσεις στα μέσα μαζικών μεταφορών, αποσπώντας γι’ αυτές τις δράσεις τα εύσημα από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, αλλά και από τους θεσμούς για την αποτελεσματικότητα τού σχεδιασμού αυτών των νέων συστημάτων.
Φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα όπως η ΗΔΙΚΑ, το κέντρο διαλειτουργικότητας, το ΓΕΜΗ, μας απέδειξαν ότι, όταν δείχνεις εμπιστοσύνη σε άξιους ανθρώπους, με σωστό σχεδιασμό και συντονισμό, τότε αυτοί μπορούν να μετατρέψουν τον δημόσιο τομέα από ουραγό σε φάρο, σε οδηγό κατά τη διάρκεια της 4ης ψηφιακής επανάστασης που βιώνουμε.
Πρόκειται τελικά, θα ’λεγε κανείς, για μία ευρεία διάχυση τεχνολογικών εφαρμογών σε όλο τα φάσμα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου, που βοηθά παράλληλα να εμπεδωθεί η απαραίτητη κουλτούρα αλλαγών, όπως είπα και πιο πριν, απέναντι στις προκλήσεις του σήμερα και του αύριο, απέναντι στις προκλήσεις του μέλλοντος.
Με την Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική 2016-2021, η Ελλάδα εντάσσεται στον παγκόσμιο ψηφιακό χάρτη δημοκρατικοποιώντας την πρόσβαση στον ψηφιακό κόσμο για όλους τους πολίτες.
Το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, που πράγματι ήταν ένα αναγκαίο βήμα, ώριμο βήμα, που όμως εμείς το τολμήσαμε, το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία έχουν ήδη σχεδιάσει τέσσερα εμβληματικά έργα και έχουν εξασφαλίσει χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους.
Οι προκηρύξεις για τα έργα αυτά έχουν ήδη αυτή την ώρα που μιλάμε, ανέβει στη διαβούλευση και θα έχουν ανάδοχο εντός του έτους. Πρόκειται για τη δημιουργία μίας κεντρικής υποδομής ανταλλαγής εγγράφων μεταξύ των φορέων του δημοσίου με χρήση ηλεκτρονικών υπογραφών που στην ουσία εκσυγχρονίζει τη λειτουργία όλων των Υπουργείων και των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού, στην πράξη δηλαδή για να το πω πιο λαϊκά καταργεί τη χαρτούρα, πράγμα όχι ασήμαντο για όσους και νομίζω οι περισσότεροι γνωρίζουμε τι σημαίνει γραφειοκρατία στο ελληνικό δημόσιο και βεβαίως όχι μόνο καταπολεμά τη γραφειοκρατία αλλά ενισχύει τη διαφάνεια προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων.
Η χρηματοδότηση του έργου, ύψους 22 περίπου εκατομμυρίων, 22,5 εκατ. ευρώ, θα προέλθει από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και θα εφαρμοστεί στους 22.000 φορείς του Δημοσίου μέχρι το τέλος του έτους. Αναμένεται δε να επιφέρει –εκτός από απλοποίηση των διαδικασιών- και ετήσια εξοικονόμηση για τα δημόσια οικονομικά, υπολογίζουμε της τάξης των 400 περίπου εκατ. ευρώ. Όχι ασήμαντο ποσό.
Επίσης, το έργο της «ευφυούς γεωργίας» και αυτό ήδη έχει, η προκήρυξή του έχει, ανέβει στη διαβούλευση και μέχρι τέλους του έτους θα έχει ανάδοχο. Αφορά την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, όπως το διαδίκτυο των πραγμάτων και οι Διαστημικές Τεχνολογίες και εξοικονομεί κόστη για τον αγρότη βελτιώνοντας ταυτόχρονα το αγροτικό προϊόν, με εξατομικευμένες πληροφορίες για την κάθε καλλιέργεια που θα λαμβάνει ο αγρότης. H χρηματοδότησή του έργου αυτού– όπως εγκρίθηκε από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης – θα ανέλθει σε 33,5 εκατ. ευρώ.
Τρίτο πρόγραμμα, η προκήρυξη του οποίου έχει ήδη ανέβει στη διαβούλευση είναι η ενίσχυση της διαφάνειας στην κυκλοφορία των εντύπων, το λεγόμενο Barcode, η δημιουργία δηλαδή συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού και η δημιουργία ταυτόχρονα και αξιόπιστων στοιχείων για την κυκλοφορία του έντυπου τύπου. Με το έργο, με την εφαρμογή του Barcode, τελειώνουν τα λεγόμενα «καπέλα» στην κυκλοφορία των εφημερίδων και των περιοδικών, γίνεται πιο διαφανής και ουσιαστική η διανομή της δημόσιας διαφήμισης στα έντυπα.
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ζητούσαν και οι ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες επίσης θέλουν να κάνουν ορθή κατανομή των διαφημιστικών τους κονδυλίων. Και τέλος στη διαβούλευση έχει ανέβει και θα βρει ανάδοχο, προφανώς, όχι εντός του έτους γρηγορότερα, διότι οι ανάγκες το απαιτούν πριν την έναρξη του νέου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, η λεγόμενη εφαρμογή VAR στα ελληνικά γήπεδα, που υποστηρίζει τη λήψη αποφάσεων από τους διαιτητές ποδοσφαιρικών αγώνων και πιστεύουμε ότι θα ενισχύσει την αξιοπιστία του ελληνικού ποδοσφαίρου, για να μην μας γκρινιάζει περισσότερο ο Τάσος ο Τζίκας, που όπως γνωρίζετε όλοι καλά είναι Θεσσαλονικιός και αισθάνεται ολίγον αδικημένος.
Έτσι λένε, δεν ξέρω, αλλά νομίζω ότι πλέον η νέα τεχνολογία είναι αυτή, η οποία μπορεί να συνεισφέρει, ούτως ώστε σε πολλές εκφάνσεις της καθημερινότητας μας να βρούμε τρόπους αξιόπιστους διαφάνειας, ενίσχυσης της αξιοκρατίας και σε τελική ανάλυση ενίσχυσης της ποιότητας του παρεχόμενου προϊόντος από το δημόσιο, με την ευρύτερη έννοια, προς τους πολίτες.
Επίσης στον σχεδιασμό για το 2018, εντάσσεται η προκήρυξη έργων που θα εκσυγχρονίσουν τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων και του κράτους και σε άλλους τομείς με έργα, όπως: το ψηφιακό Γενικό Εμπορικό Μητρώο, που επιτρέπει την αυτοματοποίηση παροχής δικαιολογητικών λεγόμενων web services και την κατάθεση ισολογισμών με ψηφιακές υπογραφές, με παροχή δωρεάν 130.000 Ψηφιακών Υπογραφών προς επιχειρήσεις που υποβάλλουν ισολογισμούς και Υπηρεσίες Τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά καταστήματα, με ανάπτυξη δημοσίων σημείων ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο των λεγόμενων Wi-Fi hotspots στα Ελληνικά Δικαστήρια που θα παρέχουν υπηρεσίες ενημέρωσης στους πολίτες για την πορεία των πινακίων και των εκθεμάτων των Δικαστηρίων το λεγόμενο δηλαδή “Ηλεκτρονικό Πινάκιο” μέσα από έξυπνες συσκευές. Με την υλοποίηση αυτών των έργων θα γίνει αντιληπτό στους πολίτες ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός αγγίζει όλες τις πτυχές της καθημερινότητάς τους.
Όλες οι συνδιαλλαγές πολιτών και επιχειρήσεων με το κράτος θα γίνονται από μία πύλη, απλά και γρήγορα, από το σπίτι ή το γραφείο τους μέσω κινητού τηλεφώνου ή της λεγόμενης ταμπλέτας. Η νέα ψηφιακή πύλη θα δείχνει το νέο πρόσωπο του δημόσιου τομέα: Σύγχρονο και ευέλικτο στη βάση της διαλειτουργικότητας όλων των πληροφοριακών συστημάτων του Δημοσίου.
Φίλες και φίλοι
Όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν να θεωρούνται αυτονόητα όμως δεν είναι. Σε μία χώρα που, θα συμφωνήσω, άργησε να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματά της σε έμψυχο ανθρώπινο δυναμικό. Άκουσα πριν με μεγάλη χαρά ότι η Αθήνα είναι από τις πρώτες πόλεις σε πυκνότητα πληροφορικάριων- ας το πω έτσι- σε σύγκριση με άλλες σημαντικές ευρωπαϊκές πόλεις. Είναι στην ίδια θέση με το Λονδίνο και υψηλότερα από το Βερολίνο. Αυτό είναι μια εξαιρετικά σημαντική πρωτιά. Αλλά αυτή τη σημαντική πρωτιά σε ανθρώπινο δυναμικό οφείλουμε να την αξιοποιήσουμε με σχέδιο, έμπνευση και αποφασιστικότητα. Και βεβαίως πιστεύω ότι όλα τα παραπάνω αποτελούν μια πραγματική πρόοδο σε σύγκριση με το παρελθόν όπου δυστυχώς υιοθετήθηκαν μόνο κάποιες εξωτερικές πλευρές του εκσυγχρονισμού και δεν έγιναν ποτέ αυτές οι πλευρές κτήμα της ευρύτερης κοινωνίας.
Αυτή είναι για εμάς η σύνθετη αναπτυξιακή διάσταση της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών κι όχι η στενά οικονομίστικη προσέγγιση που εξαντλείται στους δείκτες κερδοφορίας, και με αυτήν την έννοια εισέρχεται στο εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο που έχουμε διαμορφώσει για την επόμενη μέρα ως μια επιλογή σε προτεραιότητα, ως μια αντίληψη που διατρέχει, οριζόντια θα έλεγα, όλον τον αναπτυξιακό μας σχεδιασμό.
Επιτρέψτε μου σε αυτό το σημείο να γίνω ακόμα πιο συγκεκριμένος αναφέροντας κάποιες εμβληματικές δράσεις καθώς και τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την προώθησή τους.
Ναυαρχίδα λοιπόν αυτής της προσπάθειας αποτελεί ο σχεδιασμός, η προκήρυξη, και η υλοποίηση του προγράμματος «ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ (ΕΔΚ)».
Βασικός στόχος της ενιαίας αυτής δράσης είναι η σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα.
Αλλά και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων προς τις διεθνείς αγορές με σκοπό τη μετάβαση σε αυτό που ονομάζουμε ποιοτική καινοτόμα επιχειρηματικότητα και την αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας.
Ο συνολικός αριθμός των προτάσεων που αξιολογήθηκαν και εγκρίθηκαν προς χρηματοδότηση στο πρόγραμμα ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ είναι 685, με συνολική Δημόσια Δαπάνη 394 εκ. €.
Ειδικότερα, για τον τομέα Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, κατατέθηκαν 516 προτάσεις από 702 επιχειρήσεις και ερευνητικούς φορείς από τις οποίες εγκρίθηκαν προς χρηματοδότηση οι 140 με συνολική δημόσια δαπάνη 63 εκ. € και μοχλεύεται ιδιωτική συμμετοχή ύψους 12 εκ. € αυξάνοντας τον συνολικό προϋπολογισμό στα 75 εκ. €.
Ενδεικτικά, η χρηματοδότηση αφορά τις τεχνολογίες διαχείρισης περιεχομένου, το Διαδίκτυο του Μέλλοντος, τη Ρομποτική και τα Εργοστάσια του μέλλοντος.
Επιπλέον, το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας προχωράει σε στοχευμένες δράσεις που σηματοδοτούν τη μετάβαση σε ένα σύγχρονο περιβάλλον.
Ενδεικτικά να αναφέρω:
1) τον εκσυγχρονισμό των διαδικτυακών υποδομών της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας
2) την εγκατάσταση υποδομών ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης σε δημόσιους χώρους, όπως πανεπιστήμια, νοσοκομεία, βιβλιοθήκες, φοιτητικές εστίες,
3) τη διασύνδεση όλων των νοσοκομείων της χώρας μας με οπτικές ίνες,
4) την κεντρική υποδομή ανταλλαγής εγγράφων μεταξύ των φορέων της κεντρικής κυβέρνησης
Όσον αφορά στα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, έχουμε:
Πρώτον : Δύο νέες δράσεις ΕΣΠΑ οι οποίες αναμένεται να προκηρυχθούν για να στηρίξουν την καινοτομική επιχειρηματικότητα και στον Τομέα της Τεχνολογίας – Πληροφορίας και Επικοινωνιών :
α) Τις Θεματικές συστάδες Καινοτομίας (clusters) αποτελούμενες από Καινοτόμες επιχειρήσεις και
β) τα Κέντρα Ικανοτήτων για την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και την υποστήριξη της καινοτομικής επιχειρηματικότητας μέσω συμπράξεων ΑΕΙ και Ερευνητικών Κέντρων με καινοτόμες επιχειρήσεις
Και επιπλέον, νέες ευκαιρίες για την καινοτόμο επιχειρηματικότητα διανοίγονται με την ίδρυση και την πρόσφατη έναρξη λειτουργίας του Υπερταμείου Επιχειρηματικών Συμμετοχών EquiFund, που είναι κατάλληλα προσαρμοσμένο στις σημερινές απαιτήσεις της Οικονομίας της χώρας.
Το EquiFund προβλέπεται να στηρίξει την αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων με τρία διαφορετικά Ταμεία:
Το «Παράθυρο Καινοτομίας» για τη δημιουργία νεοφυών επιχειρήσεων και startups και με άλλα δύο Ταμεία για τη στήριξη της λειτουργίας καινοτόμων επιχειρήσεων σε πρώιμο στάδιο αλλά και κατά το στάδιο της ωρίμανσης και μεγέθυνσής τους.
Το Υπερταμείο αποτελεί μια σύμπραξη του Δημοσίου με το European Investment Fund με ελάχιστο επενδυτικό κεφάλαιο 260 εκ. € το οποίο, όμως, μέσω μόχλευσης ξεπερνά τα 400 εκ ευρώ. Πιστεύω ότι πρόκειται για μία εμβληματική δράση, στον χώρο των Startups, της καινοτομίας και της σύνδεσης έρευνας με επιχειρηματικότητα, μία δράση που άργησε μεν στην Ελλάδα να υλοποιηθεί, όμως σήμερα υλοποιείται και πιστεύω ότι μέσω αυτής το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας και νεοφυούς επιχειρηματικότητας δεν θα είναι πια μία ανεδαφική, ουτοπική προσδοκία. Αλλά είναι ήδη σήμερα εδώ και είναι έτοιμο να βγει δυναμικά στο προσκήνιο. Υπάρχουν πλέον τόσο τα κεφάλαια όσο και μια ομπρέλα στοχευμένων υποστηρικτικών εργαλείων για κάθε στάδιο προώθησης μιας καινοτομίας.
Επίσης ενισχύουμε καθοριστικά τις υποδομές διαεπικοινωνίας υψηλής ταχύτητας σε όλη την επικράτεια μέσα από παρεμβάσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Ολοκληρώνουμε το βραβευμένο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έργο Rural Broadband, προϋπολογισμού 170 εκατομμυρίων ευρώ καθώς έχουμε αναπτύξει δίκτυα Ιντερνέτ σε 8700 απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. Εκκινούμε πρόγραμμα προϋπολογισμού 50 εκατομμυρίων ευρώ, στην πρώτη του φάση, και 250 εκατομμυρίων ευρώ στο σύνολο του, για να δώσουμε πρόσβαση σε ‘Ιντερνέτ υπερυψηλών ταχυτήτων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις με την μέθοδο της επιδότησης ζήτησης.
Σχεδιάζουμε και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα προχωρήσουμε, το έργο Ultra Fast Broadband, προϋπολογισμού 350 εκατομμυρίων ευρώ για να καλύψουμε με δίκτυα νέας γενιάς κάθε περιοχή της χώρας, που δεν καλύπτεται ως σήμερα, από αντίστοιχα δίκτυα. Κινητοποιούμε, μέσα από τις πρωτοβουλίες μας, ιδιωτικές επενδύσεις άνω των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών σε όλη την χώρα. Και φυσικά φέρνουμε το 5G, τον καταλύτη του ραγδαίου ψηφιακού μετασχηματισμού και των υψηλών ταχυτήτων των 10 GPBS σε δύο πόλεις της Ελλάδας, τα Τρίκαλα και την Πάτρα.
Με λίγα λόγια επιδιώκουμε και είμαστε σίγουροι ότι θα πετύχουμε τους στόχους της ψηφιακής ατζέντας, Digital Agenda, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που μας ζητούν να προσφέρουμε έως το 2025 ταχύτητες πρόσβασης στο Διαδίκτυο μέχρι 1 GPBS, στο 50% των νοικοκυριών της χώρας. Και θα ήθελα να τονίσω ότι αυτά τα επιτεύγματα, αυτές οι πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες διαμορφώνουν και τον νέο δείκτη κοινωνικής δικαιοσύνης και δημοκρατίας στην χώρα. Διότι η δυνατότητα πρόσβασης όλων των πολιτών και όχι μόνο αυτών που ζουν στα μεγάλα αστικά κέντρα, και όχι μόνο αυτών που έχουν κάποια οικονομική δυνατότητα, στη νέα τεχνολογία, είναι δείκτης δημοκρατίας και δικαιοσύνης στην σύγχρονη εποχή.
Φίλες και φίλοι, προσπάθησα με τα παραπάνω να αναδείξω τη σημασία που έχει και για την κυβέρνησή μας, αλλά πιστεύω για την χώρα συνολικά, η επιτυχής μετάβαση της οικονομίας μας στη λεγόμενη 4η Βιομηχανική Επανάσταση.
Η επιτυχία αυτής της προσπάθειας έχει κάποιες πολύ σημαντικές συμβολικές προεκτάσεις.
Η χώρα μας, μετά από 8 δύσκολα χρόνια, εξάρτησης και εξωτερικού έλεγχου αξιώνει, τούτη την περίοδο, το επόμενο Αύγουστο, σε λίγους μήνες την ανάκτηση της οικονομικής αυτοδυναμίας της.
Έχουμε δημιουργήσει τις συνθήκες για την επιστροφή σε διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης και για την σταδιακή πτώση της ανεργίας, που ας μην το ξεχνάμε ποτέ, πρέπει να συμβαδίζει όταν μιλάμε για στόχους, δεν μπορούμε να μιλάμε για ρυθμούς ανάπτυξης, για έξοδο από την κρίση, χωρίς αυτό να μεταφράζεται στην καθημερινότητα των πολιτών.
Ταυτόχρονα νομίζω ότι καταφέραμε κάτι σημαντικό, πείσαμε ότι μπορούμε να ισορροπήσουμε τα δημόσια οικονομικά της χώρας και να εφαρμόσουμε ταυτόχρονα βαθιές δομικές μεταρρυθμίσεις, και πείσαμε δύσκολους παρατηρητές, εταίρους μας στην ΕΕ, αλλά και παρατηρητές σε ολόκληρο τον κόσμο. Αλλά κυρίως πιστεύω ότι το πιο δύσκολο είναι ότι τους πείσαμε, ότι αυτή η χώρα, σιγά σιγά , αλλά σταδιακά, ότι μπορεί να αλλάξει νοοτροπία.
Ο δικός σας χώρος, είναι πιστεύω ο χώρος που δίνει το θετικό όραμα για την έξοδο από αυτό το οποίο εγώ θα ονόμαζα παγίδα της μιζέριας και της εθνικής αυτοϋπονόμευσης. Ότι αυτή η χώρα δεν μπορεί, ότι είναι στο DNA μας να οδηγούμαστε διαρκώς στην παγίδευση της αυτοκαταστροφής, ότι δεν θα βγούμε από την κρίση. Ο δικός σας ο χώρος είναι αυτός που μπορεί να δώσει ένα θετικό όραμα προς ένα μέλλον δημιουργίας και αυτοπεποίθησης.
Και το μήνυμα που εκπέμπετε είναι ότι με σωστή δουλειά, σχέδιο και επινοητικότητα, μπορούμε να δημιουργήσουμε αξία και να εμπνεύσουμε αισιοδοξία στους παραγωγικούς ανθρώπους του τόπου μας.
Εσείς άλλωστε γνωρίζετε καλύτερα, διότι δεν βρεθήκατε στα γρανάζια του παλαιού μοντέλου, ότι αυτό το μοντέλο που χρεοκόπησε την χώρα, το παλιό μοντέλο της ευνοιοκρατίας και των πελατειακών σχέσεων δεν μπορεί να μας πάει μακριά στο σύγχρονο περιβάλλον του παγκοσμιοποιημένου ανταγωνισμού.
Ο τομέας της καινοτομίας, θα πρόσθετα εγώ δεν μπορεί παρά να είναι εκ των πραγμάτων αξιοκρατικός.
Σήμερα, περισσότεροι από δέκα χιλιάδες Έλληνες απασχολούνται σε καινοτόμες εταιρείες τεχνολογίας που έχουν έδρα στη χώρα.
Εσείς μπορείτε να γίνετε παράδειγμα προς μίμηση, τόσο για τους επόμενους ταλαντούχους νέους αυτού του τόπου, αλλά και για αυτούς, τους χιλιάδες, που απογοητευμένοι εγκατέλειψαν τη χώρα μας για να δημιουργήσουν στο εξωτερικό και τα πάνε περίφημα.
Επαναλαμβάνω, η γνώση είναι ένα από τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πατρίδας μας και αυτό μας αναγνωρίζεται διεθνώς και εξαιτίας του γεγονότος που σας είπα λίγο πιο πριν. Αυτοί οι χιλιάδες νέοι, που λόγω της κρίσης εγκατέλειψαν την χώρα, καταρτισμένοι, υψηλά εξειδικευμένοι στο εξωτερικό κατακτούν εξαιρετικά αποτελέσματα μέσα από την δουλειά τους.
Με το νέο αναπτυξιακό Νόμο και την αύξηση των πόρων για έρευνα και καινοτομία στο 1% του ΑΕΠ για πρώτη φόρα, και μάλιστα στα χρόνια της κρίσης, επιχειρούμε για πρώτη φορά να φέρουμε τα Πανεπιστήμια, τα ερευνητικά μας κέντρα και το ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας μας στο επίκεντρο του αναπτυξιακού μας σχεδιασμού.
Η Κυβέρνηση και οι αρμόδιοι φορείς είμαστε εδώ για να προστατέψουμε αυτό το ενθαρρυντικό ξεκίνημα με όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες που θα διευκολύνουν τις προσπάθειές σας και κυρίως παρέχοντας τους διαύλους επικοινωνίας που είναι απαραίτητοι ανάμεσα σε ένα σύγχρονο κράτος και έναν δυναμικό τομέα της οικονομίας.
Είμαστε εδώ να συζητήσουμε τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές και να τις εφαρμόσουμε και είμαι σίγουρος ότι μπορούμε.
Ειδικά σήμερα, που ζούμε τη νέα επανάσταση, αυτή της τεχνολογίας, η λογική μας, η λογική της Δίκαιης Ανάπτυξης, είναι πιστεύω πιο επίκαιρη από ποτέ.
Η νέα επανάσταση, δεν υπάρχει αμφιβολία θα τρέξει με ρυθμούς που δεν έχουμε ξαναζήσει. Και εμείς, ως Πολιτεία, δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε τη δημιουργία νέων χασμάτων. Αλλά να εργαστούμε για τη διάχυση των νέων τεχνολογιών προς όλους.
Αυτή την πολιτική μας, την πολιτική της Δίκαιης Ψηφιακής Ανάπτυξης, συμπυκνώνει το σύνθημα, που έχει προωθήσει το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής : «Το Αύριο, Σήμερα, για Όλους».
Αποτελεί βαθιά μας πεποίθηση αλλά επιτρέψτε μου να πω και ιδεολογική μας αναφορά, ότι οι ίσες ευκαιρίες, η ισότιμη δυνατότητα πρόσβασης στα εργαλεία της νέας εποχής, για όλες τις Ελληνίδες, για όλους τους Έλληνες, σε όποιο σημείο της επικράτειας και αν κατοικούν, επαναλαμβάνω είναι ζήτημα Δημοκρατίας.
Και αυτή την υποχρέωσή μας είμαστε έτοιμοι να την εκπληρώσουμε σε συνεργασία μαζί σας.
Σας ευχαριστώ θερμά.