ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ εδώ και 27 χρόνια ως μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης της παγκόσμιας κοινότητας για τις διαρκώς αυξανόμενες μετακινήσεις πληθυσμών. Σήμερα υπάρχουν περισσότεροι μετανάστες από οποιαδήποτε άλλη περίοδο κατά την ιστορία της ανθρωπότητας.

Την 18η Δεκέμβρη επικαλούμαστε τους μετανάστες για να υπενθυμίσουμε ευρύτερα την αίσθηση κοινωνικής αλληλεγγύης. Κάθε κοινωνία οφείλει να απομονώνει και να εξουδετερώνει τα όποια ξενοφοβικά στοιχεία την αποπροσανατολίζουν και να επενδύει με το βλέμμα στο μέλλον στην ανεκτικότητα και τη δημιουργική ενσωμάτωση της ποικιλομορφίας που προσφέρουν οι μετανάστες.

Η ελληνική Πολιτεία πράττει όσα είναι απαραίτητα για τη διασφάλιση της ισονομίας, της αξιοπρέπειας και την παροχή ίσων ευκαιριών και αρωγής ως προς τις συνθήκες διαβίωσης στους μετανάστες που διαμένουν στην Ελλάδα.

Το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής εργάζεται συστηματικά προς την κατεύθυνση της ομαλής ένταξης των μεταναστών, αναλαμβάνοντας μια σειρά από πρωτοβουλίες όπως η ηλεκτρονική κάρτα διαμονής και η αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης τόσο για τα παιδιά των μεταναστών, όσο και για την βελτίωση της ελληνομάθειας των ιδίων.

Οι νομοθετικές παρεμβάσεις του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής θέτουν ένα σύγχρονο, συνεκτικό και περιεκτικό πλαίσιο που αποτυπώνεται στο «Στρατηγικό Σχέδιο Ένταξης», το οποίο πρόκειται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να θεσμοθετηθεί.

Η Ελληνική Κυβέρνηση θα συνεχίσει να ενεργεί με γνώμονα την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των ελευθεριών όλων των ανθρώπων που διαμένουν εντός της ελληνικής επικράτειας. Ταυτόχρονα, θα συνεχίσει να μάχεται υπεύθυνα τόσο σε διεθνές, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την επικράτηση της πολιτικής που προάγει τον ανθρωπισμό, την αλληλεγγύη και την ανοχή. Επιδιώκουμε σταθερά, κάτω από δύσκολες οικονομικά συνθήκες, την ευημερία για όλους, χωρίς διακρίσεις και με σεβασμό στις ιδιαίτερες ανάγκες των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Υποβολή Θέματος

Με την συμβολή των ίδιων των πολιτών μπορούμε να βελτιώσουμε τα κακώς κείμενα που δυσκολεύουν την καθημερινότητα όλων μας.

Μπορείτε να μας αποστείλετε θέματα τα οποία βρίσκετε μπροστά σας, όχι με την έννοια της εξυπηρέτησης μεμονωμένων προσωπικών δυσκολιών, αλλά με κύριο σκοπό τη γενίκευση και αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτίων.

Η καταγραφή των θεμάτων που δυσκολεύουν την συλλογική μας καθημερινότητα θα γίνει αντικείμενο αξιολόγησης, ομαδοποίησης και επεξεργασίας, με κύριο σκοπό να χαρτογραφήσουμε τις ελλείψεις, να διερευνήσουμε τις δυνατότητες παρέμβασης και να οδηγηθούμε σε ευρύτερες κυβερνητικές πρωτοβουλίες και δράσεις που θα βελτιώνουν την ποιότητα ζωής.

Πριν να υποβάλετε το θέμα σας, δείτε τη σελίδα με τις Συχνές Ερωτήσεις.

Για την υποβολή των θεμάτων καθημερινότητάς σας, παρακαλούμε συμπληρώστε τη φόρμα.