ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

• Η απόφαση του Eurogroup είναι μια ιστορική απόφαση που ήρθε μετά από μεγάλες δυσκολίες, μετά από 8 χρόνια και 3 προγράμματα.

• Διαμορφώνεται μια νέα κατάσταση τόσο για την ελληνική οικονομία όσο και για την ελληνική κοινωνία καθώς παίρνουμε μια ανάσα και έχουμε τη δυνατότητα πια να αφοσιωθούμε στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας χωρίς το βραχνά του χρέους ως μια διαρκή απειλή.

• Οι αποφάσεις απολύτως εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους καθώς με τα 10 χρόνια της επιμήκυνσης, με τα 10 χρόνια της περιόδου χάριτος και με το «μαξιλάρι» ρευστότητας που διαμορφώνεται έχουμε τη δυνατότητα πια να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση του ελληνικού δημοσίου ακόμη και κάτω από τις πιο δυσμενείς εξωτερικές συνθήκες.

• Το κριτήριό μας ήταν η ρύθμιση για το ελληνικό χρέος να είναι πειστική στις αγορές δηλαδή να θεωρήσουν ότι το χρέος καθίσταται βιώσιμο κάτι που ικανοποιήθηκε απολύτως. Δείτε το πρωτοσέλιδο των FT που μιλά για «ιστορική συμφωνία» και πράγματι είναι μια τέτοια καθώς για πρώτη φορά μετά από 8 χρόνια το ελληνικό χρέος είναι αδιαμφισβήτητα βιώσιμο.

• Το όριο του 15% του ΑΕΠ για τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού δημοσίου εξασφαλίζεται. Από τον Αύγουστο θα βρισκόμαστε σε ένα εντελώς διαφορετικό πολιτικό και οικονομικό πλαίσιο. Ο ελληνικός λαός μπορεί σήμερα να χαμογελάσει.

• Το αποτέλεσμα των ρυθμίσεων αυτών θα είναι άμεσα αποτυπώσιμο στην ελληνική οικονομία και στη δυνατότητα δανεισμού της. Μιλάμε για οριστική λήξη των προβλημάτων χρηματοδότησης της οικονομίας και οριστική λήξη των μνημονίων.

• Εξασφαλίζεται η χρηματοδότηση του ελληνικού δημοσίου έως τουλάχιστον και το τέλος του 2020 χωρίς να υπάρχει πίεση να βγούμε στις αγορές. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι δε θα συνεχίσουμε την πορεία εξόδων στις αγορές.

• Η επιμήκυνση των δανείων του EFSF, η περίοδος χάριτος για τα επιτόκια και τις αποπληρωμές κεφαλαίου μειώνουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας και δημιουργούν μια 15ετία για την ελληνική οικονομία που θα μπορεί πια να αφοσιωθεί στην αναπτυξιακή της στρατηγική.

• Επoπτεία: Οι εκταμιεύσεις δεν εξαρτώνται από την ολοκλήρωση αξιολογήσεων. Δεν υπάρχει λοιπόν κάποιος καταναγκασμός. Τα πεδία ελευθερίας άσκησης πολιτικής αυξάνονται. Τα υπερπλεονάσματα εφόσον δημιουργούνται μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε για την ελάφρυνση των αδύνατων κοινωνικών στρωμάτων.

• Για τις συντάξεις και το αφορολόγητο που με ρωτάτε θα σας έλεγα ότι όλα εξαρτώνται από τη δημοσιονομική πορεία της χώρας. Και θα πρότεινα στη ΝΔ να μην ποντάρει όλα της τα λεφτά σε αυτού του τύπου την αντιπολίτευση γιατί θα τα χάσει.

• Το ολιστικό στρατηγικό μας σχέδιο ανάπτυξης δεν στηρίζεται στη συντριβή της εργασίας και το χαμηλό εργατικό κόστος αλλά στην καινοτομία, στις νέες τεχνολογίες, στην αξιοποίηση του καταρτισμένου εργατικού μας δυναμικού, στην ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος. Είναι ένα μοντέλο που βάζει στο επίκεντρο τον εργαζόμενο και τραβά μια διαχωριστική γραμμή με τη ΝΔ που επιμένει στην αντίληψη ότι η ανάπτυξη θα πρέπει να βασίζεται στο χαμηλό εργατικό κόστος.

ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΝΔ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ

• Το 2012 υπήρχε μια γενικόλογη υπόσχεση ότι όταν και εφόσον πληρωθούν κάποιες προϋποθέσεις τότε θα δούμε την πιθανότητα ρύθμισης του ελληνικού χρέους.

• Το PSI αφορούσε κυρίως κούρεμα ομολόγων που διακρατούσε το ελληνικό δημόσιο, οι τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία, τα νοσοκομεία κτλ. Με την απόφαση τότε αυτός που υπέστη τη μεγαλύτερη βλάβη ήταν το ίδιο το ελληνικό δημόσιο, ήταν οι ελληνικές επιχειρήσεις, ήταν οι Έλληνες ομολογιούχοι.

• Το 2010 ΝΔ & ΠΑΣΟΚ είχαν να διαχειριστούν ένα χρέος 110%-115%. Έως το 2015 το χρέος εκτοξεύτηκε στο 180% και αυτό ήταν μετά το PSI. Δεν έλυσε λοιπόν προβλήματα αλλά αντίθετα βύθισε την ελληνική οικονομία ακόμη περισσότερο.

ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΝΔ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ πΓΔΜ

• Τις προηγούμενες μέρες υπήρξαν περιθωριακά περιστατικά που προκύπτει ότι έγιναν από στελέχη και μέλη της ΝΔ σε συνεργασία με μέλη και στελέχη της ΧΑ. Η ΝΔ έχει μετατοπιστεί και εκφυλιστεί από φιλελεύθερο κεντροδεξιό κόμμα σε κόμμα που φλερτάρει επικίνδυνα με την εθνικιστική ακροδεξιά.

• Ο κ. Μητσοτάκης είναι ένας πολιτικός απατεώνας. Δεσμεύεται στους ευρωπαίους και τους γερμανούς αξιωματούχους ότι δεν πρόκειται να πάρει πίσω τη Συμφωνία και έρχεται εδώ και κάνει εμπόριο πατριωτισμού, φλερτάρει με ακροδεξιές πολιτικές δυνάμεις, επιτρέπει στα στελέχη του να μιλάνε για πογκρόμ αριστερών και επιστρέφει στον παραδοσιακό λόγο της εθνικοφροσύνης. Είναι ένας πλήρως αποτυχημένος αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Λίγες ώρες μετά την απόφαση του Eurogroup, σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους, κάνουμε την πρώτη αποτίμηση – αξιολόγηση. Κοντά μας είναι ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο κύριος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Κύριε Τζανακόπουλε, καλώς ήρθατε. Καλή σας ημέρα. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλώς σας βρήκα. Καλημέρα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Τζανακόπουλε, να κάνουμε μια αποτίμηση. Πώς αποτιμά η κυβέρνηση αυτή την απόφαση; Πανηγυρίζουμε; Είναι μια νίκη; Τι ακριβώς έχει συμβεί;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι είναι μια ιστορική απόφαση, η οποία διαμορφώνει μια κατάσταση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος. Είναι μία απόφαση, η οποία ήρθε μετά από μεγάλες δυσκολίες, μετά από οκτώ χρόνια και τρία προγράμματα. Εκτιμώ, όμως, ότι άξιζαν τον κόπο όλες οι προσπάθειες οι οποίες έγιναν και νομίζω ότι πλέον διαμορφώνεται μια νέα κατάσταση και για την ελληνική οικονομία, αλλά και για την ελληνική κοινωνία. Διαμορφώνεται μια κατάσταση, όπου πλέον παίρνουμε ανάσα. Έχουμε τη δυνατότητα να αφοσιωθούμε πια στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, χωρίς να έχουμε το βραχνά του ελληνικού χρέους, ως μια διαρκή απειλή και ως μια διαρκή ενόχληση. Νομίζω ότι οι χτεσινές αποφάσεις απολύτως εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, καθώς -όπως ξέρετε- με τα δέκα χρόνια της επιμήκυνσης, με τα δέκα χρόνια της περιόδου χάριτος, μέχρι το 2033, αλλά και με το «μαξιλάρι» ρευστότητας το οποίο διαμορφώνεται, έχουμε τη δυνατότητα πια να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, τη χρηματοδότηση του ελληνικού δημοσίου, χωρίς άγχος, χωρίς πιέσεις, ακόμα και κάτω από τις πιο δυσμενείς εξωτερικές συνθήκες.  

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η σημερινή απόφαση ικανοποιεί τους στόχους της ελληνικής κυβέρνησης; Έχετε πετύχει τους στόχους σας; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω το εξής: το κριτήριο το οποίο είχαμε θέσει για τη συμφωνία αυτή, ήταν να είναι πειστική στις αγορές. Δηλαδή, οι αγορές να θεωρήσουν πως το ελληνικό χρέος πλέον, μετά τη ρύθμισή του, την ελάφρυνσή του, την αλλαγή του προφίλ του, καθίσταται βιώσιμο και άρα δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος για να επενδύσουν σε ελληνικά ομόλογα. Το κριτήριο αυτό νομίζω ότι δικαιώθηκε απολύτως και ικανοποιήθηκε απολύτως. Θα σας έλεγα να δείτε το πρωτοσέλιδο των Financial Times που όπως καταλαβαίνετε δεν είναι μία εφημερίδα που μπορεί κανείς να πει ότι είναι φιλοκυβερνητική, πόσο μάλλον για την Ελλάδα- όπου μίλησαν για μία ιστορική συμφωνία. Και πραγματικά πρόκειται για μία ιστορική συμφωνία, καθώς για πρώτη φορά, μετά από οκτώ χρόνια, το ελληνικό χρέος είναι αδιαμφισβήτητα βιώσιμο. Ξέρετε ότι στο προηγούμενο Eurogroup, στο Eurogroup του Ιουνίου του 2017, είχε καθοριστεί ως ανώτατο όριο για τις μεσοπρόθεσμες χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού δημοσίου το 15%. Με τις ρυθμίσεις, οι οποίες επετεύχθησαν χθες, εξασφαλίζεται πια αυτό το όριο του 15%, ότι δεν θα υπερβαίνουμε, δηλαδή, το 15% σε ό,τι αφορά τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού δημοσίου. Και αυτό νομίζω ότι αποτελεί και το κλειδί για να χαρακτηριστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο. Το είπε χθες και ο υπουργός Οικονομικών ότι πλέον η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, πλέον το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και άρα, από τον Αύγουστο του 2018 και μετά, θα βρισκόμαστε σε ένα εντελώς διαφορετικό πολιτικό και οικονομικό πλαίσιο, σε σχέση με αυτό το οποίο είχαμε συνηθίσει τα προηγούμενα οκτώ χρόνια. Νομίζω ότι ο ελληνικός λαός σήμερα μπορεί να χαμογελάσει. Ο ελληνικός λαός σήμερα μπορεί να πάρει μια ανάσα. 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχει την ίδια άποψη, όμως, η αξιωματική αντιπολίτευση. Ακούσαμε τον αντιπρόεδρο της Ν.Δ., τον κύριο Χατζηδάκη, πριν από λίγο, ο οποίος είπε ότι δεν έγινε και τίποτα. Τεχνικές ρυθμίσεις αφενός, αφετέρου συνέκρινε αυτή την απόφαση… 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και τι θα πει τεχνικές ρυθμίσεις; Αυτό δεν το καταλαβαίνω.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τεχνικές ρυθμίσεις. Δεν υπάρχει κούρεμα. Εσείς, ως αντιπολίτευση, λέγατε για κουρέματα, και όλα αυτά. Αυτά είπε ο κ.Χατζηδάκης.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, τι λέμε τώρα; Η ρύθμιση του ελληνικού χρέους μπορεί να γίνει με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Εδώ και αρκετό καιρό συζητούσαμε για επιμηκύνσεις, συζητούσαμε για περιόδους χάριτος, συζητούσαμε για πάγωμα των επιτοκίων, συζητούσαμε για ένα «μαξιλάρι» ρευστότητας. Ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο γίνονταν οι συζητήσεις. Το αποτέλεσμα όλων αυτών των τεχνικών ρυθμίσεων -διότι όπως ξέρετε και το κούρεμα του χρέους μια τεχνική ρύθμιση είναι- το αποτέλεσμα, λοιπόν, αυτών των ρυθμίσεων είναι άμεσα αποτυπώσιμο στην ελληνική οικονομία, θα είναι άμεσα αποτυπώσιμο στις δυνατότητες δανεισμού της ελληνικής οικονομίας και, κατά τη γνώμη μου, τα αποτελέσματα τα οποία θα δούμε από εδώ και στο εξής, θα είναι εντυπωσιακά. 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα το δούμε αυτό διότι αφορά τους πολίτες περισσότερο. Διότι παίρνουμε μηνύματα από το πρωί, τι θα αλλάξει στη ζωή μας. Αλλά αυτό είναι το άλλο κομμάτι, το οποίο θα το δούμε με τα μέτρα. Να μείνω λίγο στην αξιωματική αντιπολίτευση. Ο κύριος Χατζηδάκης συνέκρινε -το ένα κομμάτι είναι αυτό που το εξηγήσατε για τις τεχνικές ρυθμίσεις- το άλλο είναι, όμως, ότι κάνει μια σύγκριση και λέει ότι εμείς κάναμε το PSI και κόψαμε χρέος. Εδώ δεν υπάρχει κόψιμο χρέους.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η συζήτηση για το PSI έχει εξαντληθεί και νομίζω ότι κάνει περισσότερο κακό, παρά καλό στον κύριο Χατζηδάκη να τη θυμίζει. Διότι το PSI αφορούσε, κατά κύριο λόγο, κούρεμα ομολόγων, που διακρατούσε το ελληνικό δημόσιο και οι ελληνικές τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία, τα νοσοκομεία, κλπ. Και με την επιλογή τότε να γίνει ακριβώς αυτό το κούρεμα των ομολόγων, αυτός ο οποίος υπέστη τη μεγαλύτερη ζημία και τη μεγαλύτερη βλάβη, ήταν το ίδιο το ελληνικό δημόσιο, ήταν οι ίδιες οι ελληνικές επιχειρήσεις, ήταν οι έλληνες μικροομολογιούχοι. Δηλαδή, θέλω να σας πω ότι ο κύριος Χατζηδάκης, νομίζω, ότι ξύνει την ίδια τη δική του την πληγή, επαναφέροντας τη συζήτηση του PSI στην ημερήσια διάταξη. Να σας θυμίσω, όμως, και κάτι ακόμα: ότι το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ., το 2010,  είχαν να διαχειριστούν  ένα χρέος, το οποίο ήταν περίπου στο 110-115%. Κατά τη διάρκεια της δικής τους διακυβέρνησης, και δη της διακυβέρνησης 2012-2015, το ελληνικό χρέος εκτοξεύθηκε στο 180%. Και αυτό ήταν μετά το PSI. Θέλω να πω, λοιπόν, ότι τα αποτελέσματα αυτής της τεχνικής ρύθμισης, γιατί και εκεί για μια τεχνική ρύθμιση επρόκειτο, που επικαλείται ο κύριος Χατζηδάκης και η αξιωματική αντιπολίτευση, σε καμία περίπτωση δεν κατέστησαν βιώσιμο το ελληνικό χρέος, σε καμία περίπτωση δεν έλυσαν τα προβλήματα χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας. Αντίθετα, τη βύθισαν ακόμα περισσότερο στην ύφεση και τα προβλήματα. Αυτή τη στιγμή μιλάμε για μια οριστική λήξη των προβλημάτων χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας. Μιλάμε για μια οριστική λήξη της περιόδου των μνημονίων. Και ας μην ξεχνάμε ότι, μέχρι πριν από λίγες ημέρες, αυτά τα οποία σήμερα χαρακτηρίζονται ως τεχνικές ρυθμίσεις -και γελοιοποιούν στην πραγματικότητα αυτούς που τα λένε- θεωρούνταν απολύτως αδύνατα, καθώς, όπως μας έλεγε ο κύριος Μητσοτάκης, αν δεν κάνω λάθος στη Βουλή, πριν από λίγες εβδομάδες μόλις, όταν γινόταν η συζήτηση για την ελληνική οικονομία, η Ελλάδα δεν θα έχει τη δυνατότητα να βγει στις αγορές, κατά την άποψή του, από τον Αύγουστο του 2018 και μετά, καθώς οι αγορές θα είναι ένα ναρκοπέδιο. Όταν πιέστηκε μάλιστα από τον Πρωθυπουργό, ο κύριος Μητσοτάκης είπε ότι «δεν εισηγούμαι προληπτική γραμμή». Άρα, λοιπόν, τι ακριβώς εισηγούνταν ο κύριος Μητσοτάκης; Εν πάση περιπτώσει, δεν θέλω να επιμείνω στα επιχειρήματα και τη σύγχυση της Ν.Δ. μπροστά σε μία μεγάλη διαπραγματευτική πολιτική και οικονομική επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης. Όλα αυτά, «κοντός ψαλμός», θα δούμε τα αποτελέσματα αυτής της επιτυχίας και στην πραγματική οικονομία και στην πραγματικότητα των ελληνικών επιτοκίων.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τουίταρε, αμέσως μετά την απόφαση, ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πανηγυρίσει μία απόφαση του 2012. Γιατί πανηγυρίζετε μια απόφαση του 2012;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά είναι αστειότητες τώρα. Είναι αστειότητες αυτά. Θεωρείται απόφαση του 2012 η ρύθμιση του ελληνικού χρέους που έγινε χθες το βράδυ, στη βάση μίας γενικόλογης υπόσχεσης, που είχε δώσει το Eurogroup του Νοέμβρη του 2012, ότι όταν και εφόσον πληρωθούν κάποιες προϋποθέσεις, θα δούμε την πιθανότητα ρύθμισης του ελληνικού χρέους. Δηλαδή, τώρα, αυτά δεν είναι σοβαρά επιχειρήματα που μπορούν να κατατίθενται στη δημόσια συζήτηση. Είναι περισσότερο για να διασκεδάσουν, εν πάση περιπτώσει, τις εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί και νομίζω ότι δεν αξίζει μια τέτοια αντιπολιτευτική ρητορική ή, αν θέλετε, μια τέτοια αντιπολιτευτική λογική από τη μεριά του κυρίου Μητσοτάκη. Είναι πλήρως παράδοξη, είναι παράλογη και καταλήγει να είναι γελοία.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Τζανακόπουλε, κατηγορείστε από την αξιωματική αντιπολίτευση, από στελέχη, ότι κάνατε και ένα αλισβερίσι κάτω από το τραπέζι για το Μακεδονικό. Ότι δώσατε το όνομα, για να πάρετε χρέος. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τι να πει τώρα κανείς για αυτά τα πράγματα; Σας ξαναλέω: η υπόθεση του ελληνικού χρέους έχει μπει σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο ήδη από τον Ιούνιο του 2017, όταν τέθηκαν οι βασικοί άξονες και οι βασικές γραμμές, στη βάση των οποίων θα λαμβανόταν η απόφαση για τη ρύθμιση χθες. Τώρα, προφανώς, όσοι λένε αυτά που λένε και μιλάνε για συναλλαγές, για αλισβερίσια, για quid pro quo, κλπ κλπ, το μόνο το οποίο φαίνεται να εξυπονοούν είναι ότι εδώ υπάρχει μια πάρα πολύ θετική ρύθμιση για το ελληνικό χρέος και άρα θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να απομειώσουμε τη σημασία της, να απομειώσουμε τη διαπραγματευτική ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης, λέγοντας ότι «εντάξει, βεβαίως πήρε μία καλή ρύθμιση για το χρέος, ωστόσο αυτό έγινε γιατί έδωσε κάτι άλλο». Σε ποιον το δώσαμε το άλλο; Αυτό είναι το ερώτημα. Σε ποιον το δώσαμε; Δηλαδή, η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να επιλύσει το μακεδονικό ζήτημα μετά από 26 χρόνια, να βρει μια συμφωνία με τη γειτονική χώρα για να ανοίξει ένα παράθυρο συνεργασίας…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Να υποχωρήσουν με τις πιέσεις τους οι Γερμανοί, για παράδειγμα, στις θέσεις τους. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μα τι λόγο έχουν οι Γερμανοί; Είναι δυνατόν; Αυτό υποδηλώνει και μια τεράστια άγνοια του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν οι διαπραγματεύσεις, του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Δεν μπορώ να συζητήσω σοβαρά πάνω σε αυτή την ατζέντα. Είναι πολύ δύσκολο να παρακολουθήσει κανείς τη λογική της Ν.Δ.. Πλέον, έχει φτάσει στο απώτατο όριο της παραδοξολογίας. 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η κριτική, τώρα, που ασκείται σε σχέση με την απόφαση: «Δεν αλλάζει τίποτα. Η χώρα μπαίνει σε γυάλα. Παίρνει κάποια χρήματα για να μπορέσει να μείνει αποστειρωμένη. Υψηλά πλεονάσματα. Μέτρα τα οποία τα έχετε ψηφίσει, άρα θα έχουμε περικοπές στις παλαιότερες συντάξεις, τον επανυπολογισμό, το αφορολόγητο». Δηλαδή ότι είναι ένα καμουφλαρισμένο μνημόνιο, νούμερο 4. Ότι ο δρόμος είναι πολύ σκληρός, με εποπτεία, ένα στενό κοστούμι, το οποίο πρέπει να το φορέσετε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ θα έλεγα σε όποιον ισχυρίζεται όλα αυτά, να ρίξει μια ματιά στις χθεσινές αποφάσεις του Eurogroup. Καλό θα του κάνει. Διότι, πρώτον, αυτό το οποίο καταφέρνουμε, είναι να έχουμε εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση του ελληνικού δημοσίου, μέχρι και το τέλος, τουλάχιστον, του 2020 με το μαξιλάρι ρευστότητας το οποίο έχουμε, χωρίς να υπάρχει απολύτως καμία πίεση να βγούμε στις αγορές. Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι από τη μεριά τη δική μας, δεν θα συνεχίσουμε αυτή την πορεία των εξόδων στις αγορές. Διότι ξέρετε ότι κάθε φορά που βγαίνουμε στις αγορές και αποκτάμε νέα ρευστότητα με χαμηλότερα επιτόκια, αυτό έχει πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα στην ελληνική οικονομία, καθώς δημιουργεί και ένα σημείο αναφοράς ως προς τον δανεισμό των ελληνικών επιχειρήσεων και βελτιώνει, σε πολύ μεγάλο βαθμό, και τους όρους δανεισμού των ελληνικών επιχειρήσεων. Επομένως, θα συνεχίσουμε τις εξόδους στις αγορές. Ωστόσο, αυτό θα γίνεται χωρίς πίεση, αυτό θα γίνεται στη βάση τεχνικών κριτηρίων και με απόφαση η οποία δεν θα εκβιάζεται, αλλά αντιθέτως θα σχετίζεται με έναν συγκεκριμένο τεχνικό σχεδιασμό, που θα κάνουμε εμείς. 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί, δηλαδή δημοσιονομικές παρεμβάσεις υπάρχουν;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ένα λεπτό, επειδή θέσατε πάρα πολλά ζητήματα για το τι αλλάζει, με βάση τις χθεσινές αποφάσεις. Άρα, λοιπόν, εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Το δεύτερο πράγμα, το οποίο εξασφαλίζεται, είναι η επιμήκυνση των δανείων του EFSF και η περίοδος χάριτος για τα επιτόκια και για τις αποπληρωμές κεφαλαίου, πράγμα το οποίο μειώνει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας. Και ακριβώς στη βάση αυτού του κριτηρίου, δημιουργεί μια καθαρή δωδεκαετία, ίσως και παραπάνω, δεκαπενταετία, για την ελληνική οικονομία, η οποία πλέον θα μπορεί να αφοσιωθεί στην αναπτυξιακή της στρατηγική και σε αναπτυξιακές παρεμβάσεις. Αυτό είναι το δεύτερο. Το τρίτο: σε ό,τι αφορά τη μεταμνημονιακή εποπτεία. Ακούμε για στενό κορσέ, ακούμε για τέταρτο μνημόνιο -αυτά βεβαίως έχουν ειπωθεί εδώ και αρκετό καιρό. Σας λέω πάρα πολύ σύντομα τι προβλέπει η απόφαση του Eurogroup. Πρώτον, δεν εξαρτώνται πλέον από την ολοκλήρωση των αξιολογήσεων οι οιεσδήποτε εκταμιεύσεις. Άρα, λοιπόν, εδώ, δεν υπάρχει ένας μηχανισμός καταναγκασμού, αντίστοιχος με τον…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αν μου επιτρέπετε εδώ. Και τα μέτρα για το χρέος; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τα μέτρα για το χρέος θα είναι μπροστά, είναι εμπροσθοβαρή. Τελείωσε. 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, δεν υπάρχει η αιρεσιμότητα; Τα παίρνεις, τελείωσε; Άρα, δεν θα υπάρχει…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, με την εξαίρεση των επιστροφών των κερδών της ΕΚΤ και των υπόλοιπων κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης, 1,2 δις το χρόνο, τα οποία είναι συνδεδεμένα…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μόνο αυτά είναι συνδεδεμένα με στόχους;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τα οποία είναι συνδεδεμένα –προσέξτε- είναι συνδεδεμένα με την επίτευξη των πρωτογενών πλεονασμάτων του 3,5% και με μια σειρά άλλων θεσμικών θεμάτων, τα οποία αποτυπώνονται στη χθεσινή απόφαση του Eurogroup, στην οποία -θα συμβούλευα όποιον θέλει να κάνει κριτική περί τετάρτου μνημονίου- να ανατρέξει και να δει,  ότι πλέον δεν γίνεται καμία αναφορά σε δημοσιονομικά μέτρα, δεν γίνεται καμία αναφορά σε καινούριες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες επιβάλλονται απ’ έξω. Πλέον, τις μεταρρυθμίσεις αναλαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση να τις ιεραρχήσει και να τις αποφασίσει, στη βάση της δικής της πολιτικής. Άρα, λοιπόν, τα πεδία ελευθερίας στην άσκηση, ακριβώς, οικονομικής πολιτικής αυξάνονται αρκετά.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχουν περιορισμοί, κύριε Τζανακόπουλε, σ’ αυτό το πεδίο;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως υπάρχει ο περιορισμός των στόχων του 3,5%. Και θα σας έλεγα ότι όσο…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τα υπερπλεονάσματα η κυβέρνηση μπορεί να τα διαθέσει όπου θέλει; Δεν υπάρχει ένας περιορισμός εκεί;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση τα υπερπλεονάσματα, εφόσον δημιουργούνται, θα έχει τη δυνατότητα να τα χρησιμοποιεί για την ελάφρυνση των αδύνατων κοινωνικών στρωμάτων, στη βάση της ιεράρχησης και στη βάση της απόφασης που η ίδια θα παίρνει. 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Χωρίς την έγκριση…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ξαναλέω. Η μοναδική αυτή τη στιγμή υποχρέωση την οποία αναλαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση είναι πρώτον, να τηρεί τον στόχο του 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος. Και από εκεί και πέρα, να μην αμφισβητήσει μια σειρά από θεσμικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια και σχετίζονται αφενός με την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, αφετέρου με την αλλαγή των αντικειμενικών αξιών. 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Με τις συντάξεις και το αφορολόγητο, για παράδειγμα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ θα σας έλεγα το εξής: ότι όλα εξαρτώνται από τη δημοσιονομική πορεία της χώρας και θα πρότεινα στη ΝΔ να μην ποντάρει όλα της τα λεφτά σε αυτού του τύπου την αντιπολίτευση, διότι θα τα χάσει.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στις συντάξεις, για παράδειγμα. Θα τα χάσει; Για τις συντάξεις λέτε και για το αφορολόγητο;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα. Η ΝΔ καλό είναι να μην ποντάρει όλα της τα λεφτά σε αυτού του τύπου την αντιπολίτευση.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα, να υποθέσω ότι είναι ανοιχτό το θέμα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να υποθέσετε ό,τι θέλετε. Εγώ είπα η ΝΔ να μην ποντάρει όλα της τα λεφτά σε αυτή την αντιπολίτευση. 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα. Από εκεί και πέρα, αυτή η Συμφωνία δίνει τη δυνατότητα πια στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε ένα δικό της οικονομικό πρόγραμμα, που έχει να κάνει με τα δημοσιονομικά, αλλά και τον τρόπο που θα δώσει τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες για επενδύσεις στη χώρα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς καταθέσαμε πριν από λίγο καιρό και συζητήσαμε με τους εταίρους μας στο Eurogroup ένα συνολικό στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης, στο οποίο πρέπει να ανατρέχουμε κάθε φορά που κάνουμε τη συζήτηση για τους όρους και τις βέλτιστες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Εμείς έχουμε μια πολύ συγκεκριμένη στρατηγική αντίληψη για το παραγωγικό μοντέλο που θέλουμε να οικοδομήσουμε στην Ελλάδα. Αυτό λέει -πάρα πολύ χοντρικά και σχηματικά σας το λέω- ότι δεν πρέπει να στηριχτεί αυτό το μοντέλο στη συντριβή της εργασίας, δεν πρέπει να στηριχτεί στο χαμηλό εργατικό κόστος. Αντιθέτως, πρέπει να στηριχτεί στην καινοτομία, στις νέες τεχνολογίες, στην προσπάθεια αξιοποίησης του εξαιρετικά καταρτισμένου εργατικού μας δυναμικού. Πρέπει να στηριχτεί στην ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος, έτσι ώστε τα ελληνικά προϊόντα να γίνουν ανταγωνιστικά όχι στη βάση της χαμηλής τιμής, αλλά στη βάση της ποιότητας. Αυτό, λοιπόν, το μοντέλο βάζει στο επίκεντρο τον εργαζόμενο και νομίζω ότι αποτελεί και τη βασική διαχωριστική γραμμή μεταξύ ημών και της ΝΔ, η οποία επιμένει στις παρωχημένες και αγκυλωμένες αντιλήψεις, που θέλουν την ανταγωνιστικότητα μιας οικονομίας και δη της ελληνικής, να βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στο χαμηλό εργασιακό κόστος. Αυτές οι δύο πολιτικές γραμμές, τώρα που βγαίνουμε πια από την περίοδο της μνημονιακής επιτροπείας, θα γίνουν ακόμη πιο εναργείς, θα γίνουν ακόμη πιο σαφείς. Και αυτό νομίζω ότι θα είναι ευεργετικό για την πολιτική αντιπαράθεση, αλλά και για την ιδεολογική αντιπαράθεση το επόμενο διάστημα. 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για να το κλείσουμε τώρα, έτσι κι αλλιώς θα έχουμε τη δυνατότητα τις επόμενες μέρες να το δούμε και από τις αγορές και τα μηνύματα που θα έρθουν. Να κλείσουμε με το Μακεδονικό. Με το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, που αντιδρά η ΝΔ. Αλλά πλέον έχουμε πια τις αντιδράσεις που έχουμε σε όλη τη χώρα ή μεμονωμένα κατά κυβερνητικούς παράγοντες και στελέχη. Η ΝΔ υποστηρίζει ότι υπάρχουν αντιδράσεις. Έχουμε πολλές φορές προπηλακισμούς και κάποιες βίαιες εκφράσεις απέναντι σε στελέχη. Εσείς κατηγορείτε τη ΝΔ ότι υποκινεί αυτά τα γεγονότα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ σας λέω πάρα πολύ απλά το εξής: τις προηγούμενες μέρες υπήρξαν, πράγματι, κάποια περιθωριακά περιστατικά, στα οποία με βάση τις καταγγελίες και των υπουργών που ήταν εκεί, του κυρίου Κοντονή, της κυρίας Κουντουρά, προκύπτει ότι έγιναν από στελέχη και μέλη της ΝΔ τα οποία βρίσκονταν σε αγαστή συνεργασία με μέλη και στελέχη της Χρυσής Αυγής. Αυτό αποτελεί ένα στίγμα για τη ΝΔ, το οποίο δύσκολα θα καταφέρει να το βγάλει από πάνω της. Νομίζω ότι πλέον η ΝΔ έχει μετατοπιστεί και έχει εκφυλιστεί από ένα κεντροδεξιό κόμμα, σε ένα κόμμα που φλερτάρει επικίνδυνα με την εθνικιστική ακροδεξιά. Και αυτό δεν θα βγει σε καλό ούτε στον κύριο Μητσοτάκη, ούτε στη ΝΔ στο σύνολό της. Νομίζω ότι υπάρχουν φιλελεύθεροι, μετριοπαθείς και κεντροδεξιοί στη ΝΔ, οι οποίοι δεν θα αποδεχτούν αυτή τη στροφή, αυτό τον εκφυλισμό, αυτή την κατάπτωση στην οποία έχει περιπέσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τις τελευταίες εβδομάδες, ειδικά μετά τη συζήτηση στη Βουλή, όπου είδαμε διάφορους βουλευτές της αντιπολίτευσης να κάνουν λόγο για προδοσίες, για μειοδοσίες, για ξεπουλήματα. 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΝΔ έχει πει ότι είναι μια κακή συμφωνία. Ο κύριος Μητσοτάκης δεν συμφωνεί με αυτή τη συμφωνία.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κύριος Μητσοτάκης έχει αλλάξει την άποψή του για τη συμφωνία και για τις διαπραγματεύσεις περίπου επτά φορές το τελευταίο πεντάμηνο. Στην αρχή μας έλεγε για σύνθετη ονομασία erga omnes, μετά προσέθεσε τη συνταγματική αναθεώρηση. Όταν είδε ότι έχουμε τη δυνατότητα να κερδίσουμε και τη συνταγματική αναθεώρηση στη γείτονα, μας είπε ότι δεν είναι τώρα η ώρα για να γίνει η συμφωνία και πρέπει να τη μεταθέσουμε στο μέλλον. Στη συνέχεια πήγε στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και είπε ότι θέλει μια συμφωνία με erga omnes και συνταγματική αναθεώρηση. Ακούσαμε και μάθαμε από τη FAZ ότι μάλιστα σε συνομιλίες που είχε με γερμανούς αξιωματούχους ο κύριος Μητσοτάκης έλεγε ότι δεν σκοπεύει να πάρει πίσω τη συμφωνία, δεν σκοπεύει να ακυρώσει τη συμφωνία. Και εύχεται, μάλιστα, να περάσει από τη Βουλή όσο είναι κυβέρνηση και Πρωθυπουργός ο κύριος Τσίπρας, για να φύγει το αγκάθι.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι πολιτικός απατεώνας, κύριε Τζανακόπουλε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, ακριβώς αυτό σας περιγράφω αυτή τη στιγμή. Σας περιγράφω έναν πολιτικό απατεώνα, ο οποίος πηγαίνει στο εξωτερικό και επί της ουσίας δεσμεύεται στους ευρωπαίους και στους γερμανούς αξιωματούχους ότι δεν πρόκειται να πάρει πίσω τη συμφωνία. Στη συνέχεια έρχεται εδώ και κάνει εμπόριο πατριωτισμού, καταλήγει να γίνεται ένας, με τη στενή έννοια, πατριδοκάπηλος, φλερτάρει με ακροδεξιές πολιτικές δυνάμεις, νομιμοποιεί και στρώνει το χαλί στις ακραίες αντιδράσεις της Χρυσής Αυγής. Επιτρέπει στα στελέχη του να μιλάνε για πογκρόμ εναντίον αριστερών, επιτρέπει στα στελέχη του να μιλάνε για κυνήγι αριστερών, επιστρέφει σε έναν λόγο, ο οποίος είναι ο παραδοσιακός λόγος της εθνικοφροσύνης. Νομίζω ότι όλα αυτά θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο συμπέρασμα ότι ο κύριος Μητσοτάκης είναι ένας πλήρως αποτυχημένος πολιτικός και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ένας πολιτικός απατεώνας και θα το πω όσες φορές χρειάζεται. 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και να κλείσουμε με τις καταγγελίες που έκανε ο κυβερνητικός σας εταίρος, ο κύριος Καμμένος, εντάσσοντας όλα αυτά σε ένα σχέδιο της διαπλοκής για να ρίξει την κυβέρνηση. Υπάρχει ένα τέτοιο σχέδιο; Σας απειλούν εσάς; Απειλούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ; Υπάρχουν απειλές από ένα σύστημα που θέλει να ρίξει την κυβέρνηση;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει μια διαρκής επιχείρηση -και φαντάζομαι ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το ακούτε- από το 2015 να πέσει αυτή η κυβέρνηση.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει τώρα συντονισμένα ένα σχέδιο;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Διότι αυτή η κυβέρνηση έβαλε ένα τέλος σε μια σειρά από πρακτικές διαφθοράς, στη βάση των οποίων πάρα πολλοί σε αυτή τη χώρα πλούτισαν. Και αυτό ενοχλεί. Και από το 2015 μέχρι και σήμερα έχουν στηθεί αρκετές επιχειρήσεις για την πτώση αυτής της κυβέρνησης. Μην σας θυμίσω τώρα την αριστερή παρένθεση -που ξεχείλωσε- των πρώτων μηνών του 2015, που ήταν το πολιτικό σχέδιο του κυρίου Σαμαρά. 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Τζανακόπουλε, όμως, αυτό είναι μια πολιτική εξήγηση ή έχετε στοιχεία ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι παράγοντες; 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας λέω, λοιπόν, ότι πρόκειται για μια διαρκή πολιτική προσπάθεια αυτή η κυβέρνηση να υποστεί ζημιά, διότι όσο αυτή η κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία, τόσο μια σειρά από ολιγάρχες και το σύνολο -θα έλεγε κανείς- της οικονομικής ελίτ της χώρας, παθαίνει μεγάλη ζημιά. 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και θέλει να ρίξει την κυβέρνηση; Σχεδιάζει διάφορους τρόπους;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ξαναείπα. Πρόκειται για μια διαρκή πολιτική επιχείρηση να υποστεί η κυβέρνηση αυτή ζημιά. Δεν έχω να πω κάτι περισσότερο, νομίζω ότι είμαι αρκετά σαφής.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι πολιτική ή υπάρχει και σχέδιο άλλο, με άλλους τρόπους, να δημιουργήσει…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι είμαι αρκετά σαφής.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα. Κύριε Τζανακόπουλε, σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Καλή σας ημέρα. Και θα έχουμε τη δυνατότητα, βέβαια, να δούμε και τις συμφωνίες αυτές και την πορεία της πραγματικής οικονομίας τις επόμενες ημέρες, εβδομάδες, μήνες, όπως από την 20η Αυγούστου και μετά όπου τελειώνει και ληξιαρχικά το πρόγραμμα του μνημονίου. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μπαίνει και η τελική σφραγίδα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά. Καλή σας ημέρα. 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά.