Κύρια σημεία
Η πατρίδα μας, μετά από 7 δύσκολα, γκρίζα και επώδυνα χρόνια, μπήκε επιτέλους στην τελική ευθεία προς την απελευθέρωσή της από το ζυγό των μνημονίων και την ασφυξία της επιτροπείας. Σήμερα είναι ανοικτός μπροστά μας ο ορίζοντας μιας νέας εποχής.
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) December 6, 2017
Όσο καλύτερα πηγαίνουν τα πράγματα για τη χώρα και την οικονομία, τόσο χειρότερα παρουσιάζονται από μια ασύδοτη και ασυγχώρητη εγχώρια προπαγάνδα. Συγκεκριμένοι επιχειρηματικοί κύκλοι με συγκεκριμένα ποινικά βάρη -ορισμένοι από αυτούς-επιδίδονται σε ξέφρενη προσπάθεια κατεδάφισης
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) December 6, 2017
Με βάση το νομικό πλαίσιο προστατεύεται πλήρως η α’ κατοικία των υπερχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών για οφειλές μέχρι 200.000 ευρώ & για αξίες ακινήτου μέχρι 280.000. Καλύπτεται παραπάνω από το 70% του συνόλου των ακινήτων ενώ δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών.
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) December 6, 2017
Για την αποκατάσταση της αλήθειας σε ότι αφορά τη συμφωνία με τους θεσμούς: Διασφαλίστηκαν οι συντάξεις χηρείας, Θεσμοθετείται προνόμιο υπέρ των εργατικών απαιτήσεων, οι οποίες θα ικανοποιούνται πριν από τις απαιτήσεις οποιουδήποτε άλλου πιστωτή και αυξάνονται τα οικογ. επιδόματα pic.twitter.com/Jb8mb5PO8X
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) December 6, 2017
Διευρύνονται οι εισοδηματικές κλίμακες για τα πλέον αδύναμα στρώματα, πράγμα που σημαίνει ότι οι οικογένειες με 1 και 2 παιδιά, δηλαδή 682.000 οικογένειες σε σύνολο περίπου 804.000, θα λάβουν οικογενειακά επιδόματα αυξημένα από 57% έως και 110% pic.twitter.com/dbdPchTmCm
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) December 6, 2017
Σε αντίθεση με τους σχεδιασμούς της προηγούμενης κυβέρνησης για τη «μικρή ΔΕΗ», η παραγωγική βάση της, μένει ανέπαφη, με μοναδική εξαίρεση ένα τμήμα των λιγνιτικών μονάδων, στο οποίο, έτσι κι αλλιώς, θα πρέπει σταδιακά να υπάρξει αποεπένδυση. pic.twitter.com/KoT1zdYS3L
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) December 6, 2017
Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων μαζί με την Κρήτη μοιράζονται την πρώτη θέση σε ό,τι αφορά τις εισπράξεις ανά επισκέπτη και τις εισπράξεις ανά διανυκτέρευση. Εξαιτίας της αυξανόμενης κίνησης πραγματοποιούνται επενδύσεις σε ξενοδοχεία όλων των περιφερειακών ενοτήτων.
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) December 6, 2017
Αντιλαμβανόμαστε τη σημασία των υποδομών. Θέτουμε σαν στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη του επιβατικού-τουριστικού τομέα. Επιλέγεται η Κέρκυρα ως λιμάνι έναρξης και λήξης για τις κρουαζιέρες. Αντίστοιχα επικαιροποιούνται τα σχέδια για τα λιμάνια στο Αργοστόλι, το Ληξούρι & τη Ζάκυνθο pic.twitter.com/2mda0cpl4N
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) December 6, 2017
Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την Ανταγωνιστικότητα, την Επιχειρηματικότητα & την Καινοτομία, έχουν κατατεθεί περισσότερες από 300 προτάσεις με συνολικό προϋπολογισμό 37 εκ. Το 2017 εγκρίθηκαν 17 έργα από εθνικούς πόρους για το οδικό δίκτυο, το περιβάλλον, την επισκευή κτιρίων. pic.twitter.com/XRC4M62mwe
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) December 6, 2017
Το λεπτό ζήτημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων έχει φτάσει σε αδιέξοδο λόγω των χειρισμών της προηγούμενης περιόδου. Είναι γεγονός ότι η χώρα συνολικά πρέπει να μεταβεί σε μια νέα κατάσταση, αλλά στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων αυτή η μετάβαση πρέπει να πραγματοποιηθεί άμεσα.
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) December 6, 2017
Το πρώτο τρίμηνο του 2018 αναμένεται να ολοκληρωθούν τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας στην Περιφέρεια, σύμφωνα με την σχετική ευρωπαϊκή Οδηγία.
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) December 6, 2017
Το Σεπτέμβριο βρέθηκα στην Κέρκυρα με τον Ιταλό Πρωθυπουργό παρουσία των υπουργών Ενέργειας όπου υπογράφηκε η Κοινή Διακήρυξη ενδυνάμωσης της συνεργασίας για τη δημιουργία ισχυρού ενεργειακού κόμβου στη Μεσόγειο, που θα συμβάλει στην ανάπτυξη & τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) December 6, 2017
Μέσω ειδικών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-20, τα αγροτικά προϊόντα των Ιονίων Νήσων, που δημιουργούν την ιδιαιτερότητα της παραδοσιακής αγροτικής παράγωγης, αντιμετωπίζονται ως προϊόντα έξυπνης εξειδίκευσης. pic.twitter.com/td6A38wLyU
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) December 6, 2017
Στο πλαίσιο της διαμόρφωσης του Ενιαίου Χώρου Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Περιφέρεια και με βάση το πόρισμα επιτροπής που συστήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας ανακοινώνουμε σήμερα την ενσωμάτωση του ΤΕΙ στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, με σκοπό την αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη.
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) December 6, 2017
Τα νησιά μας είναι αδικημένα γιατί η χώρα μας δεν έθεσε θέμα νησιωτικότητας κατά τα πρώτα χρόνια της εισόδου στην ΕΟΚ, όπως έκαναν άλλες χώρες. Οφείλουμε να ανοίξουμε τη συζήτηση. Ομιλία στο 7ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση. https://t.co/zjg2VMJLCO
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) December 6, 2017
Φίλες και φίλοι, είναι μεγάλη η χαρά μου να βρίσκομαι, για άλλη μια φορά, στην Κέρκυρα, που, όπως σωστά είπε ο Περιφερειάρχης, αλλά αυτά παθαίνει κανείς άμα βγάζει Περιφερειάρχη από την Κεφαλονιά. Αγαπάω και την Κέρκυρα, αγαπώ και τα Ιόνια στο σύνολό τους, γιατί νομίζω ότι έχουν προσφέρει πάρα πολλά στην ιστορία του τόπου. Όχι μόνο σημαντικούς ανθρώπους αλλά και σημαντικές ιδέες.
Θέλω, όμως, εισαγωγικά να πω, ότι σήμερα βρισκόμαστε εδώ στα πλαίσια ενός θεσμού, ο οποίος έχει όπου έχουμε διεξαγάγει αυτού του είδους τα Περιφερειακά Συνέδρια και είναι αρκετές οι Περιφέρειες στις οποίες έχουμε ήδη ολοκληρώσει αυτές τις διαδικασίες, πολύ μεγάλη επιτυχία. Έχει πολύ μεγάλη επιτυχία και πιστεύω ότι ήταν αναγκαίο να δούμε την προοπτική την αναπτυξιακή της χώρας, δηλαδή την πιο κορυφαία συζήτηση κατά την άποψή μου, ιδίως τώρα και θα πω σε λίγο κάποιες σκέψεις για το που βρισκόμαστε.
Βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής βγαίνοντας από μια μεγάλη περιπέτεια για τον τόπο. Κοιτάζοντας λοιπόν στο αύριο, κοιτάζοντας την επόμενη μέρα και κυρίως προσπαθώντας να δούμε πως αυτό το αύριο δεν θα το οικοδομήσουμε στο ίδιο σαθρό έδαφος που μας οδήγησε στην κρίση, που με οδυνηρό τρόπο πλήρωσε ο ελληνικός λαός για μια επταετία τώρα. Σχεδιάζοντας λοιπόν τις βάσεις και την επόμενη μέρα, θα πρέπει να δούμε τη σημασία που έχει η Περιφέρεια, η Αυτοδιοίκηση, η Περιφερειακή Συγκρότηση και τη σημασία που έχει κάθε τόπος ξεχωριστά, διότι κάθε τόπος ξεχωριστά έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα στα οποία πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση και δεν είναι τα ίδια από Περιφέρεια σε Περιφέρεια από τόπο σε τόπο.
Διαπιστώνω λοιπόν, ότι τόσο η Τοπική Αυτοδιοίκηση, όσο όμως και οι παραγωγικοί φορείς, οι κοινωνικοί φορείς είχαν ανάγκη αυτή τη διαδικασία διαλόγου. Κάποιοι θέλησαν από την πρώτη στιγμή να την τορπιλίσουν. Κάποιοι θέλησαν από την πρώτη στιγμή να προκαταλάβουν ότι δεν θα έχει ουσιαστικό περιεχόμενο παρά μονάχα επικοινωνιακό. Νομίζω ότι δεν υπάρχει καλύτερη διάψευση από το γεγονός ότι είναι εξαιρετικά σημαντική η συμμετοχή φορέων και εκπροσώπων όχι μόνο της Αυτοδιοίκησης αλλά και των παραγωγικών φορέων με πολύ διαφορετικές απόψεις από αυτές που έχουν οι Υπουργοί που συμμετέχουν σε αυτές τις διαδικασίες.
Δεν υπάρχει λοιπόν μεγαλύτερη επιβεβαίωση θα έλεγα του γεγονότος ότι γίνεται ουσιαστική διαδικασία από τη συμμετοχή, από τον διάλογο, από τη σύνθεση και από την αντιπαράθεση πολλές φορές. Ακούγοντας τον Δήμαρχο και τον Περιφερειάρχη διαπίστωσα δύο πράγματα: Πρώτον κάτι το οποίο το ξέραμε ότι είστε λίγο ζόρικοι εσείς εδώ στα Ιόνια. Δεύτερον ότι οι διαφορετικές θέσεις, απόψεις και προσεγγίσεις όχι μόνο δεν είναι εμπόδιο στο να προσεγγίσουμε τα κοινά προβλήματα ,αλλά είναι εγώ θα έλεγα και προαπαιτούμενο. Αν είχαμε όλες τις απόψεις ίδιες ή αν δεν είχαμε διαφορές ή αν δεν τις εκφράζαμε αυτές τις διαφορές δεν θα χρειαζότανε να συζητήσουμε.
Εμείς λοιπόν αγαπητοί φίλοι και αγαπητές φίλες πιστεύουμε στη σύνθεση. Πιστεύουμε στην ανάγκη να κάτσουμε στο ίδιο τραπέζι για να κουβεντιάσουμε για την επόμενη μέρα. Για την αξιοποίηση των μεγάλων ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων αλλά και για την επίλυση χρόνιων και μεγάλων προβλημάτων στα οποία θα αναφερθώ και σήμερα που υπάρχουν και εδώ στην Κέρκυρα και σε όλα τα Ιόνια νησιά.
Επιτρέψτε όμως πριν μπω στην ουσία της συζήτησης για το Αναπτυξιακό Σχέδιο που αφορά την Περιφέρεια, να σας μεταφέρω και ορισμένα καλά νέα, διότι πιστεύω ότι η πατρίδα μας, μετά από εφτά πολύ δύσκολα χρόνια σήμερα βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής. Περάσαμε όχι απλά δύσκολα χρόνια. Χρόνια επώδυνα, χρόνια γκρίζα, αλλά μπαίνουμε πλέον στην τελική ευθεία προς την απελευθέρωση –να το πω έτσι- από έναν ζυγό ασφυξίας και επιτροπείας, άδικο που μας στέρησε δυνατότητες, που δημιούργησε τεράστιες πληγές στο κοινωνικό σώμα. Σήμερα όμως μπορούμε επιτέλους μετά από εφτά χρόνια να λέμε ότι είναι πλέον μπροστά μας ανοιχτός ο δρόμος και ορατός ο ορίζοντας μια άλλης εποχής.
Η τρίτη αξιολόγηση ολοκληρώνεται με ασυνήθιστα γρήγορους ρυθμούς.
Η έγκαιρη ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας και μάλιστα χωρίς πρόσθετα μέτρα αποτελεί αναμφισβήτητα μια επιτυχία όχι μόνο για την κυβέρνηση, αλλά για όλους μας θα έλεγα.
Η οικονομία μας σημειώνει αναπτυξιακούς ρυθμούς για τρία συνεχή τρίμηνα , πρώτο, δεύτερο και τρίτο που έχουν καταγραφεί και βεβαίως και για το τέταρτο είναι βέβαιο ότι και εκεί θα καταγραφούν. Πράγμα το οποίο έχει να καταγραφεί επισήμως από το 2006 και βεβαίως νομίζω ότι δεν είναι άσχετο αυτό το γεγονός με το ότι αυτή η μεγάλη ανάκαμψη αποτυπώνεται και από την αντίδραση των αγορών. Η Ελλάδα βαδίζει με ασφάλεια στην έξοδο από το πρόγραμμα το Αύγουστο του ‘18 καθώς έχει ήδη πετύχει δύο δοκιμαστικές εξόδους με μεγάλη επιτυχία στις αγορές και βεβαίως βλέπουμε διαρκώς και την ανταπόκριση την θετική από την εξαιρετικά σημαντική μείωση των δεκαετών ομολόγων, των επιτοκίων δηλαδή στα δεκαετή ομόλογα της χώρας, που έφθασαν χθες και σήμερα σε ένα σημείο στο οποίο βρισκόντουσαν λίγο πριν την έναρξη της κρίσης, δηλαδή το φθινόπωρο του 2009.
Θέλω να σημειώσω όμως σε αυτό το σημείο κάτι που εμένα με στεναχωρεί ιδιαίτερα και πιστέψτε με δεν θέλω να το κάνω, γιατί δεν είναι αυτός ο τόπος εδώ ένας τόπος μικροκομματικής αντιπαράθεσης. Αλλά θέλω να το σημειώσω. Ενώ έχουμε την θετική ανταπόκριση και των αγορών και των εταίρων μας που τους είχαμε συνηθίσει για επτά ολόκληρα χρόνια να μην έχουν ένα καλό λόγο να πουν για αυτή τη χώρα και αυτόν τον λαό με τόσες θυσίες που έκαναν. Τους βλέπουμε τώρα ξαφνικά να παραδέχονται την μεγάλη επιτυχία της ελληνικής οικονομίας, την ανάκαμψη, τη θετική προοπτική, αλλά δυστυχώς υπάρχει ένα σαράκι που μας τρώει. Και δεν θέλω να αναφερθώ τόσο στη λογική σε ένα βαθμό θα έλεγε κανείς αντιπαράθεσης μεταξύ των κομμάτων, είναι λογικό, έχουμε μάθει στη πολιτική ζωή από αυτή την αντιπαράθεση. Όμως, το μεγάλο ελληνικό παράδοξο θα ήθελα να πω εγώ είναι ότι, όσο καλύτερα φαίνεται να πηγαίνουν τα πράγματα για τη χώρα και την οικονομία, τόσο χειρότερα παρουσιάζονται από μια ασύδοτη, ασύστολη, και κατά τη γνώμη μου ανιστόρητη και ασυγχώρητη εγχώρια προπαγάνδα.
Συγκεκριμένοι εκδοτικοί και επιχειρηματικοί κύκλοι, με συγκεκριμένα συμφέροντα και με συγκεκριμένα ποινικά βάρη θα έλεγα εγώ, ορισμένοι από αυτούς, δίνουν τον τόνο σε μια ξέφρενη προσπάθεια κατεδάφισης. Κι αν δει κανείς το πώς βγαίνουν οι τίτλοι των εφημερίδων, ορισμένοι βεβαίως, εντός της χώρας και το πώς βγαίνουν εκτός για τη χώρα, είναι η μέρα με τη νύχτα. Μας αξίζει αυτό; Και δεν έχει να κάνει με την κυβέρνηση. Έχει να κάνει με τις θυσίες ενός ολόκληρου λαού που τώρα δικαιώνεται, προσπαθούμε, βγαίνουμε από μία μεγάλη στενωπό, πάμε να ανασάνουμε και βλέπουμε διαρκώς μία εικόνα η οποία, πιστεύω πραγματικά, ότι δεν αξίζει και στις θυσίες αλλά και στην πραγματικότητα την οποία βιώνει ο ελληνικός λαός εδώ και επτά χρόνια.
Δεν θα σταθώ, βεβαίως, ιδιαίτερα, σε όλα αυτά, αλλά θα αναφερθώ μονάχα σε ένα ζήτημα. Στην ξέφρενη, λαϊκίστικη, ψευδή προπαγάνδα των τελευταίων ημερών σε ό,τι αφορά την υπόθεση των πλειστηριασμών. Κάποιοι, τους έπιασε τώρα ο πόνος ξαφνικά για το σπίτι του φτωχού βιοπαλαιστή. Θέλω να υπενθυμίσω, λοιπόν, τόσο στους ευαίσθητους αυτούς ολιγάρχες – που τους έπιασε ο πόνος – όσο και στους πολιτικούς τους ακολούθους, ότι με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο, το οποίο είχε ψηφιστεί από την αρχή της κρίσης και επικαιροποιήθηκε με την νομοθετική πρωτοβουλία τότε, του Γιώργου του Σταθάκη, ως υπουργός Οικονομίας εκείνη την περίοδο. Προστατεύεται, λοιπόν, πλήρως η πρώτη κατοικία των υπερχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών για οφειλές μέχρι 200.000 ευρώ και για αξία ακινήτου μέχρι 280.000 ευρώ. Δεν είναι συμφωνία προφορική, είναι νόμος. Από αυτήν τη ρύθμιση καλύπτεται κάτι παραπάνω από το 70% του συνόλου των ακινήτων πρώτης κατοικίας στη χώρα, ενώ την ίδια στιγμή δίνεται και η δυνατότητα ρύθμισης των σχετικών οφειλών. Επίσης για τους εμπόρους, έχει ήδη νομοθετηθεί και υλοποιείται στην πράξη ο εξωδικαστικός συμβιβασμός για επιχειρήσεις με οφειλές άνω των 20.000 ευρώ.
Η δέσμευση, λοιπόν, της κυβέρνησης ήταν και παραμένει σαφής: καμία λαϊκή κατοικία δεν πρόκειται να εκπλειστηριαστεί. Και αυτό ενισχύεται και από την ουσιαστική συνεννόηση και συμφωνία που υπάρχει αυτή τη στιγμή και από το παρατηρητήριο που έχουμε συγκροτήσει, σε συνεργασία και με τις τράπεζες για τη διαδικασία η οποία έχει ξεκινήσει.
Θα μου πείτε, όμως, γιατί ξεκίνησε τότε αυτή η διαδικασία; Είναι αλήθεια ότι δεν κινδυνεύει καμία κατοικία; Όχι. Κάποιες κατοικίες κινδυνεύουν. Είναι οι βίλες των μεγάλων μπαταχτσήδων που προτίμησαν τους φορολογικούς παραδείσους, από την «κόλαση» της αποπληρωμής των χρεών τους, την ίδια στιγμή που κάποιοι συνεπείς έφτυναν αίμα για να αποπληρώνουν τα δάνειά τους. Και ξέρετε κάτι; Η δική μας η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό, ούτε ποτέ διακήρυξε. Και τώρα το ξεκόβω, το ξεκαθαρίζω.
Μας κατηγορούν πολλές φορές για ταξική μεροληψία. Τι να κάνουμε; Μπορεί να την έχουμε. Αν πρόκειται για αυτό το μικρό ποσοστό, που πλούτισε στη χώρα με παράνομο τρόπο τις περισσότερες φορές, έβγαλε τα χρήματά του στο εξωτερικό και χρεοκόπησε τις επιχειρήσεις του εδώ. Δεν έχουμε, λοιπόν, εμείς σκοπό να προστατεύσουμε αυτούς που έβγαλαν λεφτά την περίοδο του χρηματιστηρίου, αυτούς που χρεοκόπησαν τις επιχειρήσεις τους και έβγαλαν «μαύρα» λεφτά στο εξωτερικό. Τι να κάνουμε; Το λέμε ανοικτά. Και σας προκαλώ να δείτε μία προς μία τις περιπτώσεις για τις οποίες διεξάγονται πλειστηριασμοί και αφορούν χρέη προς το Δημόσιο και τις τράπεζες. Μία προς μία. Για να τελειώσει κάποια στιγμή αυτή η ασυδοσία των ψευδών ειδήσεων και της χυδαίας παραπληροφόρησης και να συνειδητοποιήσουν και όλοι, ποιους προστατεύουν, είτε ηθελημένα κάποιοι, είτε όμως και κάποιοι άθελά τους. Και επειδή πολλά ακούστηκαν, ξέρετε, τις τελευταίες μέρες, όχι μόνο για το θέμα των πλειστηριασμών, αλλά και το θέμα της συμφωνίας, διότι επί δύο χρόνια, τι μας κατηγορούσαν; Είχαν τις γνωστές διαφωνίες οι θεσμοί μεταξύ τους, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και έφερναν διαρκώς επιπρόσθετες των συμφωνιών μας απαιτήσεις πάνω στο τραπέζι. Και τις μας έλεγαν; Γιατί δεν κλείνετε; Γιατί δεν τα δέχεστε όλα; Καθυστερείτε. Οδηγείτε τη χώρα σε αβεβαιότητα. Και οι ίδιοι άνθρωποι που μας κατηγορούσαν, γιατί δεν κλείνουμε και οδηγούμε τη χώρα σε αβεβαιότητα, επειδή αρνούμασταν να δεχθούμε πράγματα πέραν της συμφωνίας, τώρα μας λένε, που κλείσαμε γρήγορα, γιατί κλείσατε γρήγορα; Τα δώσατε όλα. Τα παραδώσατε όλα.
Εγώ, λοιπόν, θέλω πριν μπω στα ειδικά θέματα, έτσι, δύο λεπτά να εξηγήσω, τι ήταν αυτά που δώσαμε, τι ήταν αυτά που πήραμε. Διότι η μεγάλη επιτυχία, δεν είναι μόνο ότι είχαμε σε χρόνο ρεκόρ μία αξιολόγηση και να αναρωτηθούμε, γιατί για πρώτη φορά συνέβη αυτό. Ενδεχομένως, διότι αυτοί οι οποίοι συνήθως έβαζαν τις παράλογες απαιτήσεις, κάθισαν λίγο στη γωνία τώρα. Λέω, λοιπόν, ότι δεν είναι το σημαντικό ότι έκλεισε γρήγορα, αλλά ότι έκλεισε και θετικά.
Διασφαλίστηκαν από αυτή την αξιολόγηση, από αυτή τη συμφωνία που καταλήξαμε προχθές:
Οι συντάξεις χηρείας, με κατώτατο πλαφόν στο ύψος της εθνικής σύνταξης, δηλαδή τα 384 ευρώ. Δεν υπήρχε αυτή η διασφάλιση.
Συμφωνήθηκε να θεσμοθετηθεί προνόμιο υπέρ των εργατικών απαιτήσεων, οι οποίες θα ικανοποιούνται πριν από τις απαιτήσεις οποιουδήποτε άλλου πιστωτή κατά τη διάρκεια της αναγκαστικής εκτέλεσης ή πτώχευσης της επιχείρησης. Μέχρι πρότινος αυτό που ίσχυε ήταν: πρώτα οι τράπεζες, τελευταίος ο εργαζόμενος.
Συμφωνήθηκε η αύξηση του προϋπολογισμού για τα οικογενειακά επιδόματα. Εκεί που όλοι οι τίτλοι των εφημερίδων έλεγαν: «έρχεται μαχαίρι», «έρχεται περικοπή», «καταργούνται τα επιδόματα». Αυξάνονται, λοιπόν κατά 260.000.000 ευρώ. Έτσι το συνολικό ποσό από τα σημερινά 650.000.000 που δίνεται ετησίως, ανεβαίνει στα 910.000.000 ευρώ. Δηλαδή, έχουμε μία αύξηση του κοινωνικού προϋπολογισμού της τάξης του 40%.
Παράλληλα, διευρύνονται οι εισοδηματικές κλίμακες για τα πλέον αδύναμα στρώματα, πράγμα που σημαίνει ότι οι οικογένειες με 1 παιδί και με 2 παιδιά, που είναι η πλειονότητα – δυστυχώς βέβαια, γιατί υπάρχει και ένα θέμα υπογεννητικότητας, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα – δηλαδή 682.000 οικογένειες σε σύνολο περίπου 800.000, θα λάβουν οικογενειακά επιδόματα αυξημένα από το 2018 από 57% έως 110%.
Επιπλέον 40 εκατομμύρια θα διατεθούν για την παροχή ενίσχυσης της πρωτοβουλίας των σχολικών γευμάτων, ενώ ακόμα 15 εκατομμύρια θα κατευθυνθούν για την επέκταση των βρεφονηπιακών σταθμών.
Συμφωνήθηκε, επίσης, η ρητή εξαίρεση δύο σημαντικών κλάδων από την εφαρμογή του κανόνα προσλήψεων-αποχωρήσεων, το λεγόμενο 1 προς 4. Ένας είναι ο κλάδος των συμβασιούχων στην καθαριότητα. Ο άλλος είναι των Πυροσβεστών Πενταετούς Θητείας. Πρόκειται για 2.000 εργαζόμενους, για τους οποίους θα λάβει τέλος αυτό το άδικο καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας, το οποίο είχαν όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Η ΔΕΗ, το πιο δύσκολο κομμάτι της διαπραγμάτευσης, η δύσκολη μάχη, διατηρεί τελικά τον αδιαμφισβήτητο δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της και παραμένει ο βασικός πυλώνας της αγοράς ενέργειας υπό το νέο θεσμικό περιβάλλον.
Σε αντίθεση με τους σχεδιασμούς της προηγούμενης κυβέρνησης για τη «μικρή ΔΕΗ», η παραγωγική της βάση μένει ανέπαφη, με μοναδική εξαίρεση ένα τμήμα των λιγνιτικών μονάδων, όπου αξιοποιείται με τη συμμετοχή και του δημοσίου τομέα, στο οποίο όμως, έτσι κι αλλιώς, θα πρέπει σταδιακά να υπάρξει αποεπένδυση στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου της Επιχείρησης για στροφή προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Και φυσικά, η παρούσα συμφωνία – και αυτή είναι μεγάλη κατάκτηση – δεν αφορά πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων, αλλά ούτε και μονάδων φυσικού αερίου, του φιλέτου δηλαδή, του ενεργειακού, πράγμα το οποίο προέβλεπαν οι προηγούμενες συμφωνίες ή σκέψεις σε σχέση με τη «μικρή ΔΕΗ».
Αυτά, φίλες και φίλοι, νομίζω ότι είναι σημαντικές κατακτήσεις που προέκυψαν από αυτή τη συμφωνία, από αυτή τη γρήγορη αξιολόγηση, την άρον, άρον, όπως μας κατηγορούν. Ε, δε το λες ότι τα δώσαμε όλα, αν τα βάλεις κάτω όλα και τα μετρήσεις. Και θέλω να πω, λοιπόν, κλείνοντας ότι σε αυτή τη χώρα συνηθίζουμε πολλές φορές να μην συζητάμε για την ουσία αλλά για την επικοινωνία. Του ξέφυγε κάποια στιγμή και του αρχηγού της αντιπολίτευσης αυτό, ότι τον ενδιαφέρει περισσότερο η επικοινωνία. Αν λοιπόν λάβει κανείς υπόψη του την επικοινωνία, πράγματι από το 2015 και μετά έχει συμβεί μία μεγάλη καταστροφή σε αυτή τη χώρα. Έρχονται κόφτες και ενεργοποιούνται, έρχονται νέα μέτρα, ξανάρχονται νέα μέτρα, δεν κλείνει η αξιολόγηση, ούτε η πρώτη κλείνει, ούτε η δεύτερη κλείνει. Τώρα έρχονται νέα μέτρα με την Τρίτη, δημοσιονομικά. Όλα διαψεύδονται. Θα πει αυτό, ότι περνάμε εύπορα; Όχι. Δεν το ισχυρίζομαι αυτό. Ισχυρίζομαι όμως αυτό το οποίο λένε οι αριθμοί. Οι αριθμοί λένε ότι από το 2010 έως το 2015 είχαμε μία καταστροφή του εθνικού μας πλούτου, του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος κατά 25 μονάδες και είχαμε μία επιβολή φορολογίας και μείωσης δαπανών ύψους 30 δισ. ευρώ. Από το ’15 και μετά είχαμε μία πολύ σκληρή μάχη, διαπραγματευτική, το πρώτο εξάμηνο, η οποία οδήγησε σε έναν αναγκαστικό συμβιβασμό που μας έφερε σε μία συμφωνία, τη βάλαμε πάνω στο τραπέζι και ζητήσαμε την ψήφο του ελληνικού λαού, η οποία προέβλεπε μία πολύ ηπιότερη προσαρμογή σε σχέση με τα 30 δισ. ύψους 3% μόλις του ΑΕΠ. Είμαστε χαρούμενοι με αυτό; Όχι. Η σύγκριση όμως νομίζω ότι, δεν χωράει στο μυαλό καν να τα συγκρίνεις αυτά. Τα 30 δισ. με το 3% του ΑΕΠ.
Και το κυριότερο: γυρνάμε σελίδα, βγαίνουμε από αυτή την κρίση. Εκεί που άλλοι –δεν λέω εγώ ότι δεν προσπάθησαν, προσπάθησαν- δεν τα κατάφεραν όμως, εμείς πετυχαίνουμε να βγάλουμε τη χώρα έξω από τα μνημόνια και έξω από την κρίση σε λίγους μήνες από τώρα, το ερχόμενο καλοκαίρι. Και αυτό είναι το σημαντικότερο. Και αυτό δεν είναι επιτυχία μιας κυβέρνησης, είναι επιτυχία ενός ολόκληρου λαού. Και θα έπρεπε να είμαστε λιγότερο μεμψίμοιροι και πιο ανοιχτόψυχοι στο τέλος της ημέρας, όταν έχουμε, για όλους μας, αυτή την προοπτική ανάσας, αισιοδοξίας, για την επόμενη ημέρα για τη χώρα.
Με αυτές, λοιπόν, τις εισαγωγικές σκέψεις, θα ήθελα να έρθω στα θέματα της Περιφέρειας.
Ξεκινώντας από τη γενική εικόνα, θα έπρεπε να πω το εξής. Σε όλα τα Περιφερειακά Συνέδρια που πηγαίνω, ξεκινώ να αναφέρομαι στα ζητήματα της Περιφέρειας, μιλώντας είτε για τα θέματα των υποδομών είτε για τα θέματα του πρωτογενούς τομέα. Εγώ θα ήθελα, εδώ από την Κέρκυρα, για τα Ιόνια νησιά, να ξεκινήσω από τον τουρισμό. Και να ξεκινήσω από τον τουρισμό, γιατί η Περιφέρεια του Ιονίου είναι ένας πρωταθλητής για τη χώρα στον τομέα του τουρισμού. 2,45 εκατομμύρια ξένοι επισκέπτες το 2016, οι οποίοι πραγματοποίησαν 21,5 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις, ενώ το 2017 είχαμε μια αύξηση του τουρισμού περίπου 15% σε όλα τα Ιόνια νησιά.
Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, μαζί με την Κρήτη, μοιράζονται την πρώτη θέση, σε ό,τι αφορά τις εισπράξεις ανά επισκέπτη και τις εισπράξεις ανά διανυκτέρευση. Εξαιτίας αυτής της αυξανόμενης κίνησης πραγματοποιούνται επενδύσεις σημαντικές σε ξενοδοχεία όλων των περιφερειακών ενοτήτων.
Στο υπουργείο Τουρισμού έχουν κατατεθεί αιτήσεις για αδειοδότηση, και επενδύσεις σε 15 ξενοδοχεία στην Κέρκυρα, 2 ξενοδοχεία στη Κεφαλονιά, 2 στη Λευκάδα και 1 στη Ζάκυνθο. Στο υπουργείο Τουρισμού, επίσης, στον αναπτυξιακό νόμο, μάλλον -θα έλεγα- ότι ως τον Ιούλιο του 2017 έχουν υποβληθεί 34 προτάσεις για ξενοδοχειακές επενδύσεις στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, συνολικού προϋπολογισμού 163,5 εκατομμυρίων ευρώ.
Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την Ανταγωνιστικότητα, την Επιχειρηματικότητα και την Καινοτομία, έχουν προστεθεί περισσότερες από 300 προτάσεις, με συνολικό προϋπολογισμό 37 εκ. ευρώ και η τάση αυτή βεβαίως πρέπει να ενισχυθεί. Να ενισχυθεί όμως με κριτήριο την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος. Την πολυθεματικότητα. Τη σύνδεση με την αγροτική παραγωγή. Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μια σκέψη. Πιστεύω ότι αυτή η διαρκής άνοδος του τουρισμού, αν δεν μπει σε μία, σε έναν, αν δεν ενσωματωθεί σε έναν συνολικό ανασχεδιασμό του τουριστικού προϊόντος και του τουριστικού μοντέλου, μπορεί από ευλογία σε λίγα χρόνια από σήμερα να γίνει πρόβλημα. Δεν λέω τη λέξη κατάρα, αλλά πρόβλημα.
Πρέπει λοιπόν να αξιοποιήσουμε ίσως το πιο σημαντικό πλεονέκτημα της χώρας και του τόπου σας, που είναι η ομορφιά του τόπου. Ασύγκριτη ομορφιά, μία από τις πιο όμορφες περιφέρειες όχι της Ελλάδας, όλου του κόσμου, της Ευρώπης σίγουρα. Πρέπει να την αξιοποιήσουμε με τρόπο που θα δίνει μια συνολικότερη δυναμική αναπτυξιακή και στο εισόδημα και σε ότι αφορά την ποιότητα ζωής και την ευημερία σε αυτό τον τόπο. Στο πλαίσιο αυτό, από το Περιφερειακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας υπάρχουν διάφορες προτάσεις που υλοποιούνται, αλλά εγώ θα ήθελα για να σας δώσω να καταλάβετε τι εννοώ, να σας πω το εξής. Αν δεν καταφέρουμε να συνδέσουμε τον τουρισμό με τον πρωτογενή τομέα της παραγωγής, αν δεν καταφέρουμε δηλαδή να αναδείξουμε τα μοναδικής ποιότητας αγροδιατροφικά προϊόντα, τα οποία παράγονται στον τόπο μας και να τα κάνουμε αυτά, αν θέλετε, προϊόντα έλξης ποιοτικού τουρισμού, που θα έρχονται στα δικά μας ξενοδοχεία, στις δικές μας μονάδες οι τουρίστες, όχι μόνο για να απολαύσουν τη θάλασσα και τον ήλιο, αλλά να απολαύσουν και την ελληνική κουζίνα και τα ελληνικά προϊόντα, τότε δεν θα καταφέρουμε να συνδυάσουμε και να δώσουμε ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, να δώσουμε μια ώθηση στην οικονομία και στην ανάπτυξη του τόπου. Αυτό είναι ίσως το πιο κρίσιμο που πρέπει να δούμε συνολικά και σε άλλες περιφέρειες αλλά ιδιαίτερα στο Ιόνιο.
Να πω λοιπόν ότι στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας υλοποιείται μια ολοκληρωμένη χωρική επένδυση στην Πόλη της Κέρκυρας, που αφορά το ιστορικό της κέντρο. Το Πρόγραμμα αυτό θα εστιάσει στην παραγωγική αξιοποίηση στοιχείων του πολιτιστικού αποθέματος της πόλης. Αλλά και στην προσπάθεια ανάπτυξης ενός νέου τομέα, της δημιουργικής και πολιτιστικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας.
Θέλω να αναφέρω ότι αντιμετωπίζεται πλέον το θέμα της φύλαξης αρχαιολογικών χώρων και ειδικότερα του Αγγελόκαστρου στην Κέρκυρα. Στον προγραμματισμό του Υπουργείου έχουν ενταχθεί έργα όπως τα Ενετικά Ναυπηγεία στα Γουβιά της Κέρκυρας, η αποκατάσταση της Αγίας Μαρίνας στην Κεφαλονιά και του κάστρου Αγίας Μαύρας στην Λευκάδα. Ιδιαίτερης σημασίας είναι ο αρχαιολογικός χώρος της Ιθάκης, ο οποίος επίσης θα πρέπει να ενταχθεί σε σχέδιο ανάδειξης και αξιοποίησης. Ενώ τον Απρίλιο του 2018 θα ξεκινήσουν οι εργασίες στα Ανουντσιάτα της Κέρκυρας. Δεν το είπα καλά; Στην Ανουντσιάτα. Ε, μαθαίνω σιγά-σιγά.
Ο πολιτισμός, λοιπόν, είναι ένα στοιχείο και η ιστορία μας και η παράδοσή μας, ένα στοιχείο το οποίο πρέπει να αξιοποιηθεί και θα συμβάλει και στην ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος. Έρχομαι τώρα στον κρίσιμο τομέα των υποδομών. Αν και μας ζήτησε ο Περιφερειάρχης να μαλώσουμε τον υπουργό, δεν είναι παρών, ίσως γι’ αυτό επειδή δεν είναι παρών, αλλά καλό είναι να επιταχύνουμε τις προσπάθειες, δεν υπάρχει αμφιβολία. Θέλω, όμως να σας πω ότι το 2016 το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων αυξήθηκε κατά 115%. Το 2017 εγκρίθηκαν 17 νέα έργα από εθνικούς πόρους για το οδικό δίκτυο, το περιβάλλον και την επισκευή κτηρίων. Επιπλέον, το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης έχει αναλάβει τη χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους μιας στρατηγικής μελέτης για το σύνολο των αναγκαίων οδικών και λιμενικών έργων στη Περιφέρεια. Ειδικότερα, όμως, σχετικά με τα οδικά έργα, θέλω να αναφέρω ότι μέσα στο 2018 θα ολοκληρωθεί με τις απαραίτητες αλλαγές και τροποποιήσεις, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, ο σχεδιασμός και τα τεύχη του διαγωνισμού για τη μόνιμη υποθαλάσσια σύνδεση της Λευκάδας. Ένα έργο πνοής για την περιοχή. Ενώ, όπως πριν από λίγο είχαμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε με τον Δήμαρχο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας, που έχει και την ευθύνη για τα προγράμματα και τη χρηματοδότηση, είναι εφικτό –και θα προχωρήσουμε- στη χρηματοδότηση της μελέτης για τον οδικό άξονα, τον κάθετο στην Κέρκυρα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι όλοι όσοι επισκεπτόμαστε το νησί, διαπιστώνουμε το γεγονός ότι ένας άξονας που σχεδιάστηκε για μια άλλη εποχή και για μια άλλη πληρότητα σε τουρίστες, επισκέπτες, αλλά και μόνιμους κατοίκους στο νησί.
Έρχομαι, τώρα στο θέμα των λιμανιών. Το λιμάνι της Κέρκυρας παρουσιάζει έναν εντυπωσιακά αυξανόμενο κύκλο εργασιών. Οι κύριες δραστηριότητές του είναι η ακτοπλοΐα εξωτερικού, η ακτοπλοΐα εσωτερικού και η κρουαζιέρα. Ο στόχος, που πρέπει κατά τη γνώμη μου να θέσουμε, είναι η περαιτέρω ανάπτυξη του επιβατικού και τουριστικού τομέα και η επιλογή της Κέρκυρας ως λιμανιού έναρξης και λήξης για τις κρουαζιέρες. Και βεβαίως, η προσέλκυση ιδιωτικών σκαφών αναψυχής.
Στο πλαίσιο αυτό, πέρα από τα έργα που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, μελετώνται οι προτάσεις του φορέα διαχείρισης για την περαιτέρω ανάπτυξη των λιμενικών εγκαταστάσεων. Παράλληλα, το θαλάσσιο μέτωπο, που δεν είναι αναγκαίο για τη λειτουργία του λιμανιού, θα παραχωρηθεί στον Δήμο της Κέρκυρας, προκειμένου να αποδοθεί στους κατοίκους, διότι αυτή είναι η πολιτική μας, να δίνουμε δημόσιο χώρο, να ενισχύουμε την ποιότητα ζωής εκεί όπου αυτό είναι εφικτό. Αντίστοιχης σημασίας θεωρείται το λιμάνι της Ζακύνθου, τόσο από εμπορευματικής, όσο και από επιβατικής πλευράς. Το λιμάνι αυτό κατατάσσεται στους λιμένες εθνικής σημασίας και μπορεί να αναδειχθεί σε προορισμό κρουαζιέρας και κέντρο εξυπηρέτησης τουριστικών σκαφών. Γι’ αυτό καταρτίζεται ήδη προγραμματικό σχέδιο. Μετά την αναμενόμενη έγκρισή του, θα προκηρυχθεί μελέτη για έργα εξυπηρέτησης κρουαζιέρας με προβλήτα μήκους 360 μέτρων και χερσαίας ζώνης επιφάνειας 36 στρεμμάτων.
Αντίστοιχα, επικαιροποιείται το προγραμματικό σχέδιο για τα λιμάνια της Κεφαλονιάς, στο Αργοστόλι και το Ληξούρι. Επιτεύχθηκε, επίσης –το χειροκρότημα φαντάζομαι είναι για το Ληξούρι, όχι για το Αργοστόλι- η ακτοπλοϊκή διασύνδεση της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης με λιμάνια της Πελοποννήσου, μέσω της γραμμής Πάτρα – Σάμη – Ιθάκη – Κυλλήνη, ικανοποιώντας ένα διαχρονικό αίτημα των κατοίκων αυτών των νησιών. Ενώ τον ερχόμενο Μάρτιο θα λειτουργήσει επιδοτούμενη ακτοπλοϊκή γραμμή, η οποία θα συνδέει μεταξύ τους την Κέρκυρα, τη Λευκάδα, την Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο, απλοποιώντας έτσι τις μετακινήσεις στο εσωτερικό της Περιφέρειας.
Η μαρίνα της πόλης της Λευκάδας θεωρείται από τις πλέον σύγχρονες της Ελλάδας, ενώ και το λιμάνι της Λευκάδας χαρακτηρίζεται ως υποδομή μείζονος ενδιαφέροντος. Εκεί βρίσκονται, επίσης, σε εξέλιξη ή στο στάδιο του προγραμματισμού, έργα αναβάθμισης των υπαρχουσών εγκαταστάσεων.
Τέλος, με το πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας INTERREG χρηματοδοτούνται, μεταξύ άλλων, η διαμόρφωση του λιμανιού του Γάιου στους Παξούς, για να υποδέχεται μικρές κρουαζιέρες. Ένα επίσης πολύ σημαντικό έργο για το νησί των Παξών, καθώς και η κατασκευή πέντε υδατοδρομίων στην Κέρκυρα, στους Παξούς και σε τρία από τα Διαπόντια νησιά.
Ένα ειδικό θέμα είναι τα έργα αντιμετώπισης των επιπτώσεων που προκάλεσαν οι σεισμοί του 2014 και του 2015 στη Λευκάδα και την Κεφαλονιά.
Κάποια από τα έργα αποκατάστασης στο οδικό δίκτυο έχουν ήδη ολοκληρωθεί, ενώ γι’ αυτά που βρίσκονται σε εξέλιξη, ο ορίζοντας ολοκλήρωσής τους είναι τα μέσα του 2018. Έχει εγκριθεί η δέσμευση ποσών ύψους 1.5 εκατ. ευρώ για την Κεφαλονιά και 800 χιλιάδων ευρώ για την Λευκάδα, προκειμένου η Τοπική Αυτοδιοίκηση να προχωρήσει σε παρεμβάσεις αποκατάστασης. Έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες αποκατάστασης και επισκευών, καθώς και οι προϋπολογισμοί και επίκειται η αδειοδότηση για επισκευή μιας σειράς από σχολικά κτίρια. Ενώ ώριμες για δημοπράτηση, είναι οι επισκευές στο λιμάνι του Αργοστολίου.
Περνάω, τώρα, στο λεπτό ζήτημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων που έχει φτάσει σε αδιέξοδο, λόγω των χειρισμών της προηγούμενης περιόδου, λαθών, συσσωρευμένων αστοχιών. Είναι γεγονός ότι η χώρα συνολικά πρέπει να μεταβεί σε μια νέα κατάσταση, αλλά στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων αυτή η μετάβαση δεν είναι μια σκέψη για το μέλλον. Είναι κάτι το οποίο πρέπει να πραγματοποιηθεί σήμερα. Γιατί αν δεν πραγματοποιηθεί σήμερα, πολύ σύντομα θα έχουμε μια μεγάλη πληγή στο σημαντικότερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, που είναι η ομορφιά του τόπου και το τουριστικό προϊόν. Δεν είναι, βεβαίως, μόνο αυτό, είναι και η ποιότητα ζωής των ίδιων των κατοίκων. Αλλά νομίζω ότι και αυτό πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας.
Στόχος μας είναι να φθάσουμε σε ανάκτηση, ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση στην πηγή για το 50% των παραγόμενων αποβλήτων.
Για το υπόλοιπο 50%, να αξιοποιήσουμε τις σχετικές χρηματοδοτήσεις σε μονάδες διαδημοτικού ενδιαφέροντος και εμβέλειας.
Αγαπητοί φίλοι, δεν υπάρχει κανένας λόγος μεταξύ μας, δεν το κάναμε ποτέ, ούτε τώρα θα το κάνουμε, ούτε συνέβη τις δύο αυτές ημέρες που συζητήσαμε εδώ, να κρυφτούμε πίσω από το δάκτυλό μας. Όλοι γνωρίζουμε το σοβαρό πρόβλημα της Κέρκυρας. Όπως είναι γνωστό, επίσης, ότι η διάθεση των απορριμμάτων του νησιού, γίνεται στον κεντρικό ΧΥΤΑ, στη θέση Τεμπλόνι. Ο νέος ΧΥΤΑ στην Λευκίμμη, ενώ έχει κατασκευαστεί, δεν έχει λειτουργήσει. Ξέρουν, επίσης, όλοι το γιατί. Θέλω να σημειώσω ότι για την κακή λειτουργία του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου υπάρχει καταδίκη της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, καθώς και έντονες διαμαρτυρίες από την τοπική κοινωνία, ενώ ορατός είναι ο κίνδυνος επιβολής και νέου προστίμου.
Μια σειρά μέτρα έχουν ήδη ληφθεί. Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες. Θέλω όμως να τονίσω ένα πράγμα. Πρέπει με διαβούλευση, με τη δημοκρατική συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, των τοπικών κοινωνιών –αλλά η Κέρκυρα δεν έχει μια κοινωνία, έχει πολλές, αλλά όλες μαζί συγκροτούν μια ενότητα- πρέπει να διαμορφωθούν άμεσα ρεαλιστικές προτάσεις και λύσεις. Άμεσα, επαναλαμβάνω. Αυτό είναι το νόημα, άλλωστε, και αυτής της προσπάθειας που κάνουμε εδώ. Της προσπάθειας συνάντησης, συζήτησης, σύνθεσης. Δεν τελειώνει σήμερα αυτό. Θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα.
Αλλά, εδώ, θέλω να πω κάτι: Δεν χωρούν σε ζητήματα που αφορούν το αύριο του τόπου μας δεν χωρούν μικροκομματικές ή τοπικιστικές αντιπαραθέσεις. Αυτή είναι η άποψή μου.
Η κυβέρνηση θα λάβει όλα τα μέτρα, ό,τι χρειαστεί, ό,τι είναι απαραίτητο να γίνει, αλλά και οι τοπικές κοινωνίες με τους εκπροσώπους τους οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Θα περιμένουμε, λοιπόν, το συντομότερο δυνατόν, τις τεκμηριωμένες ρεαλιστικές προτάσεις των αρμόδιων φορέων της τοπικής κοινωνίας για τη διαχείριση των απορριμμάτων του νησιού.
Και μια συμβολή. Όλοι πιστεύουμε ότι ο δικός μας ο τόπος, το δικό μας το χωριό, το δικό μας το σπίτι είναι το κέντρο του κόσμου. Δεν ανακαλύπτουμε, όμως, πολλές φορές, εμείς την Αμερική. Ας πάμε να δούμε τι έχει συμβεί παραδίπλα. Και σας καλώ όλους και κυρίως εσένα Δήμαρχε, που φαντάζομαι ότι θα συντονίσεις αυτή την προσπάθεια διαλόγου για να καταλήξετε σε προτάσεις, μια αντιπροσωπεία να επισκεφτείτε αντίστοιχες περιοχές της χώρας, όπου αντιμετωπίσανε τεράστια προβλήματα, όπως για παράδειγμα στην Ηλεία, όπου είχε γεμίσει ο Πύργος με σκουπίδια –ξεπέρασαν το όριο αυτοί- και βρήκαν λύση. Πηγαίνετε, λοιπόν, να δείτε, ρωτήστε. Δεν είστε το κέντρο του κόσμου. Είσαστε ο ομφαλός της γης, γιατί είσαστε το πιο όμορφο μέρος του κόσμου. Αλλά υπάρχουν και αλλού περιπτώσεις δύσκολες που επιλύθηκαν. Έτσι πρέπει να κάνετε και εδώ, να ακολουθήσετε το παράδειγμα ή αν δεν σας κάνει, να μην το ακολουθήσετε. Πρέπει να καταλήξετε, όμως, σε προτάσεις και εμείς εδώ είμαστε για να τις υλοποιήσουμε.
Το πρόβλημά μας των απορριμμάτων δεν είναι μόνον στην Κέρκυρα. Στην Κεφαλονιά λειτουργεί Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων και Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων και υπάρχει σχεδιασμός για την επέκτασή τους. Στη Ζάκυνθο, όμως, η κατάσταση –θα έλεγα- ίσως πιο τραγική. Το 2014 είχαμε, επίσης, καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τον ΧΥΤΑ. Προβλέπεται από το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων οριστική λύση, με Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων και ΧΥΤΥ για την οποία υπάρχει αδειοδότηση και χρηματοδότηση. Βεβαίως, εφόσον υπάρχουν όλα αυτά, η Πολιτεία έχει κάνει το καθήκον της, αλλά η Τοπική Αυτοδιοίκηση, για λόγους που όλοι αντιλαμβανόμαστε, δεν λέει να λάβει τις δικές της ευθύνες. Όταν, όμως, φτάσει ο κόμπος στο χτένι, ο πολίτης δεν θα ρωτήσει να δει ποιος φταίει και ποιος δεν φταίει. Εμείς, λοιπόν, θα ξεκινήσουμε άμεσα τη διαδικασία διαλόγου με τον υπουργό Εσωτερικών. Αλλά, περιμένουμε και από τις τοπικές κοινωνίες να λάβουν τις ευθύνες τους και από εκεί και πέρα, θα αναλάβουμε και εμείς τις δικές μας και θα οδηγήσουμε τα πράγματα σε λύση. Δεν μπορεί εν έτει 2017 να ζουν οι πολίτες μας μέσα στα σκουπίδια.
Σχετικά με τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, θέλω να ξεκινήσω με τα έργα που αφορούν την Κέρκυρα.
Για την ύδρευση της πόλης, είχε εγκριθεί ένα φαραωνικό αρδευτικό έργο, του οποίου ο προϋπολογισμός ισοδυναμούσε με το σύνολο σχεδόν των δαπανών για ύδρευση στους Δήμους όλης της χώρας -ίσως εδώ στην Κέρκυρα πίνετε πιο πολύ νερό από όλες τις υπόλοιπες πόλεις- έργο το οποίο δεν επρόκειτο φυσικά ποτέ να πραγματοποιηθεί. Η κυβέρνηση, μετά από τη σχετική διαβούλευση, ξεμπλόκαρε την κατάσταση αυτή με ένα εναλλακτικό σχέδιο, ρεαλιστικό και επομένως υλοποιήσιμο και την υλοποίηση του έργου αυτού, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 47.000.000 ευρώ περίπου. Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών πρόκειται να προχωρήσει άμεσα στην ανάληψη συντονισμένων δράσεων που αφορούν στην επικαιροποίηση των υφιστάμενων μελετών, έτσι ώστε στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να καταστεί δυνατή η ένταξή τους στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» και έτσι να λυθεί επιτέλους αυτό το χρόνιο και εξαιρετικά σοβαρό για την πόλη της Κέρκυρας πρόβλημα.
Να σημειώσω, εδώ, επίσης, ότι το πρώτο τρίμηνο του 2018 αναμένεται να ολοκληρωθούν τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας στην Περιφέρεια, σύμφωνα με τη σχετική ευρωπαϊκή Οδηγία.
Πρόκειται για Σχέδια, τα οποία θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί το 2015 και για τα οποία υπάρχει προειδοποιητική επιστολή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή λόγω καθυστέρησης.
Με την κύρωση των Σχεδίων θα υπάρχει οδικός χάρτης, τεκμηριωμένος περιβαλλοντικά και θεσμικά, για τη διαχείριση πλημμυρικών φαινομένων που ιστορικά έχουν καταγραφεί στην Περιφέρεια. Καθώς και για τα έργα που πρέπει να υλοποιήσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, δηλαδή οι Δήμοι, η Περιφέρεια και τα Υπουργεία.
Τα τελικά Σχέδια θα οριστικοποιηθούν στις αρχές του 2018 και θα περιλαμβάνουν και μέτρα για τα πρόσφατα πλημμυρικά φαινόμενα στα Ιόνια.
Παράλληλα, θα προχωρήσει ο προγραμματισμός και η υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων, αξιοποιώντας κυρίως τα χρηματοδοτικά εργαλεία της περιόδου 2014-2020. Και βεβαίως να πω ότι είχαμε ένα τραγικό γεγονός και στην Κέρκυρα, δεν είχαμε νεκρούς μόνο στην Μάνδρα, είχαμε όμως και την ευθύνη να προβούμε άμεσα σε μία πράξη, εγώ θα έλεγα ηθικής υποχρέωσης, για την αποζημίωση των πληγέντων και στην Κέρκυρα, όχι μόνο στην Μάνδρα της Αττικής. Όλα όσα εξαγγείλαμε, σε ό,τι αφορά την βοήθεια που δόθηκε στους πληγέντες, αφορούν και τους πολίτες που επλήγησαν στην Κέρκυρα, στο νότιο τμήμα της Κέρκυρας.
Όμως, φίλοι και φίλες, εκτός από τις πλημμύρες, ένα επίσης φαινόμενο που πολύ συχνά ερχόμαστε αντιμέτωποι, και στα Ιόνια ιδίως το καλοκαίρι, είναι οι πυρκαγιές. Είναι, θα έλεγα, μία επώδυνη συζήτηση αυτή για την Περιφέρεια του Ιονίου και φέτος, ιδίως στην Ζάκυνθο, βρεθήκαμε μπροστά σε φαινόμενα τα οποία μας προβλημάτισαν όλους. Διότι, ειδικά στην Ζάκυνθο ήταν κάτι παραπάνω από φανερό πως δεν έφταιγαν μόνο οι άνεμοι και οι καιρικές συνθήκες. Το πρόβλημα, λοιπόν, έχει πολλές πλευρές.
Η πρώτη είναι η πρόληψη και η καταστολή. Η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Ιονίων Νήσων έχει καταστρώσει ένα ειδικό σχέδιο, που εστιάζει ιδιαίτερα, στις περιπολίες κατά τις επικίνδυνες ώρες και περιόδους του έτους.
Η δεύτερη πλευρά του ζητήματος αφορά την αποκατάσταση των εκτάσεων και τις αναδασώσεις.
Με αφορμή τις δασικές πυρκαγιές του καλοκαιριού εκδόθηκε εγκύκλιος από τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος, προς τις Αποκεντρωμένες Δασικές υπηρεσίες για την προστασία και αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης υλοποιεί πρόγραμμα για τη στήριξη της αναδάσωσης και τη δημιουργία νέων δασικών εκτάσεων.
Το τρίτο σκέλος της αντιμετώπισης του ζητήματος, είναι η οριοθέτηση των δασικών εκτάσεων.
Η χώρα βρίσκεται στη διαδικασία κύρωσης δασικών χαρτών. Μετά τις πυρκαγιές στη Ζάκυνθο επισημάνθηκε ότι στην ανάρτηση των δασικών χαρτών θα συμπεριληφθούν και οι πράξεις κήρυξης ως αναδασωτέων όλων των εκτάσεων που κάηκαν.
Σχετικά με τους δασωμένους αγρούς, τώρα στην Περιφέρεια έχουν αποφασιστεί ρυθμίσεις που επιτρέπουν να διατεθούν οι εν λόγω εκτάσεις για γεωργική ή δενδροκομική καλλιέργεια.
Φίλες και Φίλοι, σε ό,τι αφορά τις υποδομές, νομίζω ότι κάλυψα ένα μεγάλο φάσμα από όλα όσα συζητήθηκαν στο διήμερο αυτό Συνέδριο. Επιτρέψτε μου τώρα να έρθω σε έναν άλλο τομέα, ο οποίος κατά την άποψη μου είναι ιδιαίτερα κρίσιμος, αφορά τα Ιόνια, αλλά αφορά και το σύνολο της χώρας. Και είναι η αξιοποίηση του φυσικού μας πλούτου, έχει να κάνει δηλαδή με την έρευνα και την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, διότι κατά την άποψη μας η ενέργεια μπορεί να αποτελέσει ένα ακόμα αναπτυξιακό πλεονέκτημα και εργαλείο για τα Ιόνια.
Γνωρίζετε ότι οι μεγάλοι παίκτες της διεθνούς αγοράς, έχουν εκδηλώσει τη βούλησή τους να εμπλακούν ενεργά. Στις 31 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η υπογραφή της Σύμβασης Μίσθωσης για την παραχώρηση του Μπλοκ 2, δυτικά της Κέρκυρας: Η συγκεκριμένη περιοχή είναι συνέχεια του κοιτάσματος που έχει εντοπιστεί στην ιταλική ΑΟΖ με σημαντικές ποσότητες πετρελαίου. Γι’ αυτό και υπάρχουν υψηλές προσδοκίες. Ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί και για την περιοχή του Ιονίου, νοτιοδυτικά της Κέρκυρας και δυτικά της Λευκάδας,
Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι το Σάββατο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης η προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού, για την επίσημη υποβολή ενδιαφέροντος και για την περιοχή αυτή.
Οι εξελίξεις αυτές, δεν υπάρχει αμφιβολία, αναμένεται να δώσουν μια νέα αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή, δεδομένου ότι στις Περιφέρειες της χώρας, όπου γίνονται έρευνες για υδρογονάνθρακες, προβλέπεται να αποδίδεται ειδικός περιφερειακός πόρος που αντιστοιχεί στο 5% των εσόδων που θα προκύψουν στη φάση της παραγωγής. Πέραν όμως αυτού, που αντιλαμβάνεστε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό, ένας νέος πόρος για την Περιφέρεια, σημαντικός πόρος, ανοίγονται και δυνατότητες ενίσχυσης των τοπικών θέσεων απασχόλησης λόγω των άμεσων ή έμμεσων θέσεων εργασίας που θα προκύψουν από αυτήν τη δραστηριότητα.
Προχωρούμε στις αναγκαίες νομοθετικές βελτιώσεις, ώστε αφενός να διαμορφωθεί ένα ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον, αφετέρου όμως να διασφαλιστεί αυτό που εμείς ονομάζουμε δημόσιο συμφέρον.
Η νομοθεσία θα συμπληρωθεί, ώστε να εξασφαλιστεί η λειτουργία του Ταμείου των Γενεών, στο οποίο θα κατευθύνονται τα έσοδα από την αξιοποίηση, αλλά θέλω σε αυτό το σημείο να τονίσω ότι για μας είναι αδιαπραγμάτευτο το να ισχύσουν τα αυστηρότερα πρότυπα της διεθνούς πρακτικής ως προς την υγεία και την προστασία του ανθρώπινου δυναμικού, τη δημόσια ασφάλεια, αλλά και τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος. Γιατί, επαναλαμβάνω, για μας το περιβάλλον είναι το μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του τόπου. Είμαστε σε διαρκή διάλογο με την τοπική κοινωνία. Ήταν ένα θέμα που απασχόλησε τις διαδικασίες του Συνεδρίου και βεβαίως να επισημάνω ότι οι περιοχές Natura θα παραμείνουν άθικτες από τα έργα και τις δραστηριότητες του προγράμματος.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο ήμουν πάλι, εδώ, στην Κέρκυρα με τον Ιταλό Πρωθυπουργό, παρουσία των αρμόδιων υπουργών Ενέργειας.
Υπογράφηκε Κοινή Διακήρυξη ενδυνάμωσης της συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας, για τη δημιουργία ενός ισχυρού ενεργειακού κόμβου στη Μεσόγειο που θα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Αλλά, βεβαίως, ενέργεια δεν είναι μόνο η αξιοποίηση του φυσικού πλούτου, είναι και η αξιοποίηση του αέρα, του ήλιου, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Νομίζω ότι οι συνθήκες στην Περιφέρεια Ιουνίου ευνοούν ιδιαίτερα την ανάπτυξη των λεγόμενων ΑΠΕ για ιδία χρήση, σε κατοικίες, επιχειρήσεις, γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, καθώς απαιτούνται μικρότερης κλίμακας εγκαταστάσεις, οι οποίες δεν προκαλούν αλλοιώσεις στο τοπίο και στο φυσικό περιβάλλον.
Στην κατεύθυνση αυτή, προωθούμε ένα πρωτοπόρο –θα έλεγα- εργαλείο. Ένα νομοσχέδιο-τομή για τις Ενεργειακές Κοινότητες, που είναι καθ’ οδόν για τη Βουλή. Με το νομοσχέδιο αυτό, δίνεται η δυνατότητα σε πολίτες, σε ΟΤΑ, μικρές και μεσαίες τοπικές επιχειρήσεις να εμπλακούν στον ενεργειακό σχεδιασμό και ως παραγωγοί ενέργειας.
Έρχομαι, τώρα, στον πρωτογενή τομέα, τον οποίο άφησα για να πω πρώτα τον τουρισμό.
Αν και σε όλα τα Ιόνια νησιά έχει υποχωρήσει ο πρωτογενής τομέας, λόγω του τουριστικού ενδιαφέροντος, υπάρχουν σοβαρές δυνατότητες ανάκαμψης, κυρίως χάρη στα υψηλής ποιότητας προϊόντα που παράγονται εδώ. Και αναφέρομαι, κυρίως, στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, που παράγεται σε όλα τα Ιόνια νησιά, τα τοπικά κρασιά που παρασκευάζονται με σπάνιες και παμπάλαιες ποικιλίες σταφυλιών, η σταφίδα, που καλλιεργείται – κυρίως – στη Ζάκυνθο, αποτελούν σημεία αναφοράς της περιοχής .
Το ίδιο ισχύει και για άλλα προϊόντα, που δεν θέλω να τα αδικήσω, όπως το μέλι, το μοναδικό στην Ελλάδα κουμκουάτ, που παράγεται στην Κέρκυρα, η φέτα της Κεφαλονιάς και οι φακές Εγκλουβής στην Λευκάδα. Όλα αυτά, τα οποία ως επισκέπτες και ως τουρίστες όλοι τα έχουμε γευτεί λίγο-πολύ.
Είναι μερικά από τα ποιοτικά και βιολογικά αγροτικά προϊόντα των Ιονίων Νήσων, που δημιουργούν την ιδιαιτερότητα της αγροτικής παράγωγης στα Επτάνησα και πρέπει και μπορούν να αξιοποιηθούν.
Μέσω ειδικών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, όλα τα παραπάνω αντιμετωπίζονται ως προϊόντα έξυπνης εξειδίκευσης και σε συνδυασμό με την αγροδιατροφή και τη γαστρονομία μπορούν να αποτελέσουν βασικά εργαλεία συμπληρωματικού εισοδήματος .
Στο πλαίσιο των χρηματοδοτικών μέσων και εργαλείων του αγροτικού χώρου μέχρι τέλος του 2017, να τονίσω εδώ ότι θα έχει καταβληθεί το σύνολο σχεδόν των ενισχύσεων, όπως έχουμε δεσμευτεί, καθώς και όλων των εκκρεμοτήτων παρελθόντων ετών.
Επίσης, θα προκηρυχθούν ή θα γίνουν συμπληρωματικές προκηρύξεις των μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης από το οποίο, όπως έχουμε πει, εκχωρήθηκαν στις Περιφέρειες της χώρας αρμοδιότητες διαχείρισης, που αφορούν σχεδόν στο 37,4% των πόρων .
Στην Περιφέρεια Ιονίων νήσων εκχωρούνται περίπου 22 εκατ. ευρώ. Και με την προσθήκη 17 εκατ. ευρώ που θα κατανεμηθούν στα πλαίσια του προγράμματος Leader, φτάνουμε συνολικά σε ένα ποσό κοντά στα 40 εκατ. ευρώ.
Σε ό,τι, δε, αφορά τον δευτερογενή τομέα: Να κάνω μια αναφορά στη βιομηχανική περιοχή, στην Κεφαλονιά, στο Αργοστόλι, στη ΒΙΠΕ Αργοστολίου, στην οποία λειτουργούν, αν δεν κάνω λάθος, περίπου 80 επιχειρήσεις.
Η βιομηχανία καταλαμβάνει, πράγματι, μικρό μερίδιο της οικονομίας της Περιφέρειας, αλλά νομίζω ότι θα πρέπει η προστασία και η ανάπτυξή της να αποτελέσει προτεραιότητα.
Σε ό,τι αφορά, τώρα, τον σχεδιασμό του ΕΣΠΑ, υλοποιούμε καινοτόμα προγράμματα, όπως η “Ενίσχυση της περιβαλλοντικής βιομηχανίας” που θα ενεργοποιηθεί ως το τέλος του έτους.
Το πρόγραμμα αυτό θα χρηματοδοτήσει νέες ή υφιστάμενες επιχειρήσεις για την αξιοποίηση των αποβλήτων, την ανακύκλωση και τη διάθεση πρώτων υλών από επαναχρησιμοποίηση.
Είναι αλήθεια, όμως, ότι για να γίνουν βήματα σε όλα τα μέτωπα της ανάπτυξης απαιτούνται χρηματοδοτήσεις. Χρηματοδοτικά εργαλεία.
Στο τραπέζι για την Αναπτυξιακή Πολιτική, νομίζω έγινε ένας πολύ ενδιαφέρον διάλογος. Έγινε αναλυτική παρουσίαση των χρηματοδοτικών εργαλείων που έχουν σχεδιαστεί για τη στήριξη όλων των παραγωγικών κλάδων της οικονομίας.
Για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, οι κλάδοι αυτοί είναι κυρίως ο τουρισμός και ο πολιτισμός, η οικονομία της γνώσης, η αγροδιατροφή και η μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, αλλά και η αναβάθμιση των τοπικών υποδομών.
Από τα ΕΣΠΑ χρηματοδοτούνται έργα για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων, ύδρευσης και αφαλάτωσης. Ενώ, όπως είπα και πιο πριν, από τα Προγράμματα Διασυνοριακής Συνεργασίας (INTERREG) έχουν εξασφαλιστεί σημαντικές χρηματοδοτήσεις στους τομείς της Επιχειρηματικότητας, του Περιβάλλοντος, του Τουρισμού και του Πολιτισμού.
Τέλος, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, έχει καταρτιστεί ένα στοχευμένο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την επιχορήγηση των Δήμων, προκειμένου να υλοποιηθούν έργα υποδομής πρώτης προτεραιότητας.
Αγαπητοί φίλοι, άφησα για το τέλος, για να κλείσω την παρέμβαση μου, δύο τομείς οι οποίοι κατά την γνώμη μου έχουν ιδιαίτερη σημασία καθώς ενσαρκώνουν την έννοια της δίκαιης ανάπτυξης. Θα μπορούσε να πεις κανείς, «μα πώς συμπεριλαμβάνεις αυτούς τους τομείς σε ένα αναπτυξιακό συνέδριο». Εκεί είναι η διαφορά μας. Εμείς θεωρούμε ότι ανάπτυξη δεν είναι μόνο οι αριθμοί, δεν είναι μόνο η επιτάχυνση της οικονομίας, είναι και η, αν θέλετε, διάδοση της ευημερίας, της ποιότητας ζωής. Γι΄ αυτό και άφησα για το τέλος τον τομέα της Παιδείας και της Υγείας.
Να ξεκινήσω με την Παιδεία:
Τα δύο Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ, διευρύνοντας τις δυνατότητες συνεργασίας τους, ξεκίνησαν τους τελευταίους μήνες μια συζήτηση, η οποία σήμερα βρίσκεται στο σημείο να δώσει τα πρώτα απτά αποτελέσματα.
Στο πλαίσιο της διαμόρφωσης του Ενιαίου Χώρου Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Περιφέρεια, και με βάση το πόρισμα της επιτροπής που συστήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, από μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας των Ιονίων Νήσων, θέλω να ανακοινώσω σήμερα την απόφαση για την ενσωμάτωση του ΤΕΙ στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Ο σκοπός αυτής της επιλογής είναι η αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.
Στην Κέρκυρα, επίσης, προτείνουμε την ίδρυση Τμήματος Τουρισμού, ενώ το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, θα αγκαλιάσει με τις δομές του όλη την Περιφέρεια και όχι μόνο το μεγαλύτερο νησί, αγαπητέ κύριε Περιφερειάρχη, αλλά όλη την Περιφέρεια και βεβαίως πιστεύω ότι αυτό θα είναι πάρα πολύ σημαντικό.
Το εγχείρημα ξεκινά, βεβαίως, από την Περιφέρεια Ιονίου, όπου οι ακαδημαϊκές συνθήκες είναι ώριμες, αλλά θέλουμε, έχουμε σκοπό παρόμοια εγχειρήματα να επεκταθούν στην υπόλοιπη χώρα. Τα κριτήρια στα οποία στηρίχθηκε ο σχεδιασμός αυτός, είναι αποκλειστικά συνδεδεμένα με την ακαδημαϊκή βιωσιμότητα των υφιστάμενων εκπαιδευτικών και ερευνητικών δομών και με τη συμβολή τους στο σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Περιφέρειας. Αυτό, πιστεύω, θα επιτευχθεί μέσω της διαεπιστημονικής συνεργασίας, της ενδυνάμωσης των υφιστάμενων δομών και της δημιουργίας νέων πανεπιστημιακών δομών στον ευρύτερο χώρο της Περιφέρειας. Για όλα αυτά, άμεσα θα ενισχυθεί το Ιόνιο Πανεπιστήμιο με επιπλέον 1 εκατομμύριο ευρώ από τον προϋπολογισμό του. Και επιθυμία μας και έγνοιά μας, είναι να συζητηθεί τώρα το πόρισμα αυτής της Επιτροπής από όλα τα Τμήματα και να οδηγηθούμε σε ένα εκπαιδευτικά και ερευνητικά αναβαθμισμένο τοπίο Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας στα Ιόνια Νησιά.
Οι σχεδιασμοί –θέλω να τονίσω- ότι έλαβαν σοβαρά υπόψη και το στοιχείο της τοπικότητας -θέλω, όμως, να είμαι ειλικρινής απέναντί σας- χωρίς αυτό να σημαίνει και παράδοση άνευ όρων στην αδράνεια που έχουν δημιουργήσει παλιές παθογένειες.
Σε ό,τι αφορά τώρα το χώρο της Υγείας.
Η πολιτική προτεραιότητα που δόθηκε τα προηγούμενα 2,5 χρόνια ήταν στη στήριξη και αναβάθμιση της δημόσιας περίθαλψης και νομίζω ότι έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς.
Ειδικά για τα Ιόνια νησιά, οι σημαντικές παρεμβάσεις που έχουν δρομολογηθεί είναι :
Η Σημαντική ενίσχυση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων, καθώς και η ενίσχυση των προϋπολογισμών και του εξοπλισμού τους.
Η Σοβαρή αναβάθμιση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Νοσοκομείου Κέρκυρας, στην προοπτική της αυτόνομης στελέχωσης και λειτουργίας του τμήματος με ειδικευμένους γιατρούς.
Η Λειτουργία του Μαγνητικού Τομογράφου στο Νοσοκομείο Κέρκυρας.
Η Απογευματινή λειτουργία του αστικού Κέντρου Υγείας Κέρκυρας.
Η Έναρξη λειτουργίας 3 Τοπικών Μονάδων Υγείας ( ΤΟΜΥ) στο αμέσως επόμενο διάστημα, από μία σε Κέρκυρα, Κεφαλονιά και Ζάκυνθο .
Η επάνοδος – με μάχες που δώσαμε, σαν αυτές που ξέρουμε να δίνουμε, αν χρειαστεί – η επάνοδος του Νοσοκομείου Ζακύνθου στην κανονικότητα, με συγκρούσεις με τοπικά συμφέροντα στην περιοχή, μετά την αδικαιολόγητη και παρατεταμένη αναστολή της λειτουργίας των Χειρουργείων. Επόμενος στόχος είναι η άμεση λειτουργία των κλειστών κλινών της ΜΕΘ του νοσοκομείου.
Και βεβαίως, η έναρξη λειτουργίας του Νέου Νοσοκομείου Λευκάδας μέσα στο 2018.
Και η τοποθέτηση μόνιμου παιδίατρου στην Ιθάκη.
Φίλες και φίλοι, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα προβλήματα, οι δυσκολίες είναι πολλές φορές τόσα πολλά και τόσο μεγάλες, που κανείς δεν θα μπορούσε να επαίρεται ότι τα έλυσε όλα, άνοιξε δρόμους παντού. Αυτό, όμως, που θέλω να τονίσω είναι ότι αυτά τα 2,5 χρόνια δίνουμε μία μάχη κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, τις δυσκολότερες στις οποίες έχει ποτέ βρεθεί η χώρα και η οικονομία στο σύγχρονο καιρό. Σίγουρα από τη Μεταπολίτευση και μετά, δεν υπάρχει αμφιβολία. Και αυτήν την μάχη τη δίνουμε με γνώμονα, να προστατέψουμε τους πιο αδύναμους και να οικοδομήσουμε ένα πιο υγιές περιβάλλον για την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου, για την ανάπτυξη των υγιών δυνάμεων της δημιουργίας, για την ανάπτυξη των δυνάμεων εκείνων που θέλουν να παράξουν από το μόχθο τους και δεν θέλουν να καρπωθούν την υπεραξία και να φύγουν, αλλά θέλουν να μείνει κάτι στον τόπο.
Θέλω να σας πω ότι σήμερα ανοίγουμε ένα δρόμο, δεν κλείνουμε την συζήτηση εδώ. Ανοίγουμε ένα δρόμο για τα Ιόνια, που αν όλοι μαζί κάτσουμε το αμέσως επόμενο διάστημα να πάρουμε τα συμπεράσματα από το σημερινό Συνέδριο και να συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα στην υλοποίηση όλων όσων αναδείχθηκαν ως προτεραιότητες και στην σύνθεση, στο διάλογο, στην συναίνεση όπου χρειαστεί για την επίλυση των δυσκολιών, νομίζω ότι θα έχουμε κάνει ένα μεγάλο βήμα προς τα μπρος.
Από όλα όσα άκουσα από τον Περιφερειάρχη και τον Δήμαρχο και την κριτική τους, που είναι καλοδεχούμενη και τις διαφωνίες τους, εγώ θέλω να κρατήσω ένα, το οποίο αφορά τα Ιόνια, αφορά όμως –θα έλεγα- όλα τα νησιά της πατρίδας μας.
Τα νησιά μας είναι αδικημένα. Και είναι αδικημένα, διότι ποτέ, όταν έπρεπε, στα πρώτα χρόνια της εισόδου της χώρας στην ΕΟΚ τότε, δεν ετέθη σοβαρά το θέμα της νησιωτικότητας. Και δεν ετέθη σοβαρά μία διαφορετική πολιτική προστασίας των κατοίκων μας στα νησιά και εγώ δεν θέλω να κρίνω αν αυτοί είναι στο Αιγαίο, στο Νότιο ή στο Βόρειο, ή στο Ιόνιο. Διότι η διαφορά ενός κατοίκου που μένει σε ένα νησί, είναι η δυσκολία πρόσβασης στην κεντρική χώρα. Η απόσταση και το κόστος διάνυσης αυτής της απόστασης. Διότι δυσκολία έχει και ένας που βρίσκεται σε ένα ορεινό χωριό στην ενδοχώρα, αλλά το κόστος μετακίνησης είναι πολύ μικρότερο από κάποιον που βρίσκεται σε ένα νησί, είτε στο Ιόνιο, είτε στο Αιγαίο.
Άλλες χώρες, όπως η Ισπανία για παράδειγμα, έβαλαν αυτό το θέμα και κέρδισαν διακρίσεις σημαντικές για τους νησιώτες τους. Εμείς δεν το βάλαμε. Θέλω να πω, λοιπόν, ότι ήρθε η ώρα να ανοίξουμε πολύ σοβαρά αυτή την συζήτηση. Και βεβαίως, ίσως να μην είναι μία συζήτηση που μπορεί να χωρέσει στη στενάχωρη πραγματικότητα του προγράμματος, όμως το πρόγραμμα τελειώνει τον Αύγουστο του 2018. Και πρέπει, με ορίζοντα τον επόμενο προϋπολογισμό του 2019, να κάνουμε μία πολύ σοβαρή συζήτηση. Και δεν είναι ξέρετε μόνο ο ΦΠΑ. Ίσως, αν από κάπου θα έπρεπε να ξεκινήσουμε να ήταν ο τελευταίος ο ΦΠΑ. Εκεί που θα έπρεπε να ξεκινήσουμε, κατά την άποψη μου, είναι το μεταφορικό ισοδύναμο. Και η δυνατότητα μετακίνησης, η ακτοπλοϊκή συγκοινωνία, η αεροπορική συγκοινωνία, αυτό είναι κατά την γνώμη μου το πιο σημαντικό.
Σε αυτό, λοιπόν, το πλαίσιο, εγώ θέλω να πω, ότι παρά το ότι κάποιοι υπουργοί διαφώνησαν με τον Περιφερειάρχη, εγώ συμφωνώ μαζί του. Σε αυτήν τη νέα θεώρηση της νησιωτικότητας πρέπει να ενταχθούν και τα νησιά της Περιφέρειας του Ιονίου. Διότι είναι νησιά και διότι το μεταφορικό ισοδύναμο θα πρέπει να περιλαμβάνει όλους του κατοίκους που διαμένουν σε νησιωτικές περιοχές.
Φίλες και φίλοι, δεν υπάρχει αμφιβολία είμαστε ακόμα στην αρχή. Έχουμε να υπερπηδήσουμε πολλά εμπόδια και πολλές δυσκολίες. Ωστόσο, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει συνεννόηση όλων των δημιουργικών, παραγωγικών, δυνάμεων της χώρας, είμαι βέβαιος ότι τα βήματα μπροστά θα συνεχιστούν και θα επιταχυνθούν. Η Ελλάδα της ανάπτυξης έδωσε το παρών σε αυτό το διήμερο Συνέδριο εδώ και από τα επτά νησιά της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, δίνει το παρών και θα το δώσει για να καθορίσει και την επόμενη μέρα.
Εμείς, ως κυβέρνηση, κάνουμε και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να ανοίξουμε και να κρατήσουμε ανοιχτό αυτό το δρόμο. Να ενθαρρύνουμε και να στηρίξουμε στην πράξη τις δυνάμεις της ανάπτυξης –το ανθρώπινο δυναμικό πρώτα-πρώτα, γιατί ας μην ξεχνάμε το πιο σημαντικό κεφάλαιο για την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία είναι το ανθρώπινο δυναμικό, το ανθρώπινο κεφάλαιο. Είμαι λοιπόν αισιόδοξος ότι, αφού τα καταφέραμε στα δύσκολα, μπορούμε να τα καταφέρουμε και τώρα που τα πράγματα γίνονται ευκολότερα. Θα είναι ευκολότερα, όμως, αν συνεχίσουμε με το ίδιο πείσμα και την ίδια προσπάθεια και να επιταχύνουμε. Και να είστε βέβαιοι ότι από πείσμα δεν έχουμε έλλειμμα, έχουμε πλεόνασμα μεγαλύτερο από το πλεόνασμα που κατέγραψε φέτος ο Προϋπολογισμός του Ευκλείδη.
Να είστε καλά, καλή δύναμη και εύχομαι να τα ξαναπούμε σύντομα. Γεια σας.
Κύριε Περιφερειάρχη,
κύριε Αντιπεριφερειάρχη,
Δήμαρχοι, Κυρίες και Κύριοι,
Είμαστε σήμερα εδώ για το 7ο Αναπτυξιακό Συνέδριο που αφορά ειδικά την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (ΠΙΝ) και το οποίο γίνεται στα πλαίσια επεξεργασίας, εξειδίκευσης και εμπλουτισμού της Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής 2021 για την οικονομία των Ιονίων Νήσων και τη χώρα συνολικά.
Πρώτα απ’ όλα δύο λόγια για τον παλμό της οικονομίας, η οποία σταθερά βελτιώνεται στη σωστή κατεύθυνση που δεν είναι άλλη από αυτή των εξαγωγών και των παραγωγικών επενδύσεων.
Και θέλω να το τονίσω αυτό γιατί το 2017 είναι το πρώτο πραγματικό έτος βιώσιμης ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Και όσοι επιμένουν να το συγκρίνουν με το 2014 παραβλέπουν να αναφέρουν πως τότε η μικρή ανάκαμψη που σημειώθηκε είχε ως βάση την κατανάλωση και όχι τις επενδύσεις που είχαν μειωθεί κατά 5%.
Δηλαδή, δεν είχε στέρεη βάση εκκίνησης, πολύ περισσότερο που δεν προχώρησε κρίσιμες μεταρρυθμίσεις με συνέπεια να αποχωρήσουν οι Θεσμοί και να μην κλείσει το έτος με τις δύο αξιολογήσεις που έπρεπε να γίνουν επιβαρύνοντας έτσι τη μετέπειτα πορεία της χώρας.
Αντιθέτως, σήμερα, η ανάπτυξη της οικονομίας βασίζεται στις ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου οι οποίες το α’ εννιάμηνο 2017 σημείωσαν ετήσια αύξηση 2,6% σε σταθερές τιμές, με τις ξένες άμεσες επενδύσεις καταγράφουν ετήσια άνοδο 69%.
Βασίζεται, επίσης, στην αύξηση του όγκου εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών οι οποίες στο α’ εννιάμηνο αυξάνουν 7,6% ετησίως.
Κατόπιν τούτου, θεωρείται εφικτός ο στόχος για ανάπτυξη 1,6% το 2017, καθώς το δ’ τρίμηνο αναμένεται ισχυρή αύξηση του ΑΕΠ λόγω του κλεισίματος της γ’ αξιολόγησης, της παραδοσιακής ενίσχυσης του ΠΔΕ στο τέλος του έτους, της διανομής κοινωνικού μερίσματος και της περαιτέρω χαλάρωσης των κεφαλαιακών ελέγχων.
Η ελληνική οικονομία βρίσκεται πλέον εκτός κινδύνου και έχει εισέλθει σε τροχιά ανάκαμψης με ετήσια άνοδο 1,1% του ΑΕΠ σε όγκο το α’ εννιάμηνο 2017 (με βάση τα προσωρινά στοιχεία).
Περνά, δε, με επιτυχία όλες τις αξιολογήσεις από τους Θεσμούς γιατί βασίζεται στην μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή, την υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, την αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων, την προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων και την τόνωση των εξαγωγών.
Μάλιστα, η τρέχουσα ανάκαμψη δεν αφορά μόνον τον τουρισμό, τη βιομηχανία ή τις εξαγωγές, αλλά περιλαμβάνει επίσης κλάδους που μέχρι πρότινος υποφέρανε εξαιτίας της δημοσιονομικής και εισοδηματικής λιτότητας, όπως είναι οι κατασκευές, το εμπόριο ή άλλες υπηρεσίες.
Με συνέπεια τη δημιουργία 260.000 καθαρών θέσεων απασχόλησης στο διάστημα αυτής της διακυβέρνησης, εκ των οποίων το 55% φέτος, και τη μείωση της ανεργίας κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες περίπου.
Κυρίως, όμως, αφορά την βελτίωση του οικονομικού κλίματος το οποίο μεταξύ α’ και γ’ τριμήνου 2017 έχει βελτιωθεί κατά 18,5% σύμφωνα με την ICAP.
Αντίστοιχα, ο Δείκτης Υπεύθυνων Προμηθειών (PMI) της μεταποίησης τον Νοέμβριο σημείωνε ετήσια άνοδο 8%.
Μάλιστα, η απασχόληση στον κλάδο της ελληνικής μεταποίησης αυξήθηκε τον Νοέμβριο του 2017 με τον υψηλότερο ρυθμό που έχει καταγραφεί σε διάστημα δεκαοκτώμισι ετών καθώς οι νέες παραγγελίες στον κλάδο σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση που έχει καταγραφεί από τον Φεβρουάριο του 2014.
Αξιοσημείωτο είναι άλλωστε το γεγονός ότι οι εταιρείες παρέμειναν αισιόδοξες ως προς τις προοπτικές σχετικά με την ανάπτυξη μέσα στους επόμενους 12 μήνες.
Συγχρόνως, τα ιδιωτικά χρέη έχουν μειωθεί κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, οι ιδιωτικές καταθέσεις έχουν αυξηθεί κατά 5 δις περίπου τους τελευταίους 7 μήνες, οι συναλλαγές στη διατραπεζική αγορά πληθαίνουν και οι συνθήκες ρευστότητας για τις εγχώριες τράπεζες βελτιώνονται, με συνέπεια ο δανεισμός τους από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας ELA να έχει μειωθεί δραστικά κατά 63 δις από τον Μάιο του 2015.
Επίσης, το κόστος δανεισμού του ιδιωτικού τομέα μειώνεται αργά αλλά σταθερά και οι εκδόσεις εταιρικών ομολόγων προβλέπεται να υπερβούν το 1 δις φέτος.
Ενδεικτικά της αξιοσημείωτης επιχειρηματικής κινητικότητας που σημειώνεται φέτος είναι:
(α) τα υπερδιπλάσια κεφάλαια απ’ ότι στο σύνολο του 2016 που έχουν ως σήμερα (Σεπτέμβριος) δαπανήσει οι εταιρίες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία,
(β) η σταθερή αύξηση των επενδύσεων σε έρευνα και ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων από 0,23% του ΑΕΠ το 2011, σε 0,32% το 2015 και 0,41% το 2016,
(γ) η εκτίναξη των κερδών των εισηγμένων επιχειρήσεων κατά 10% το α’ εννιάμηνο 2017 και η αλλαγή της ποιοτικής σύνθεσης στις μεταβιβάσεις μεγάλων πακέτων μετοχών στο ΧΑ από τα επιθετικά-κερδοσκοπικά fund του παρελθόντος σε επενδυτικά χαρτοφυλάκια που «έρχονται για να μείνουν».
Τέλος, παρά τα υπαρκτά προβλήματα, βελτίωση σημειώνεται τόσο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις όσο και στην αγορά εργασίας όπως παραδέχονται αντίστοιχα οι τελευταίες εκθέσεις της ΓΣΕΒΕΕ και της ΓΣΕΕ, ενώ σημαντικά ενισχυμένη είναι η διάθεση για Συγχωνεύσεις και Εξαγορές στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Ernst & Young.
Δεν έχουμε, λοιπόν, να κάνουμε ούτε με μία προβληματική και αβέβαιη ανάκαμψη όπως ορισμένοι εκτιμούν, αλλά με μία σταθερή και γενικευμένη βελτίωση η οποία καθρεφτίζεται τόσο στην γενική αναγνώριση από διεθνείς οργανισμούς και πιστωτές της προόδου που έχει συντελεστεί, όσο και στην πιστοληπτική αναβάθμιση της Ελλάδας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.
Βεβαίως η βελτίωση αυτή στα θεμελιώδη οικονομικά δεδομένα της χώρας δεν συντελείται μόνη της.
Είναι προϊόν τόσο των προσπαθειών των επιχειρήσεων να αξιοποιήσουν το νέο παραγωγικό περιβάλλον, όσο και της κυβερνητικής πολιτικής για ρεαλιστικές και ισορροπημένες μεταρρυθμίσεις που να το καθιστούν περισσότερο ανταγωνιστικό.
Γιατί αντίθετα απ’ ότι προβλήθηκε πρόσφατα ως «κατάρρευση της ανταγωνιστικότητας» στην Ελλάδα με αφορμή την έκθεση του World Economic Forum, έχουμε εμφανή βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας της οικονομίας με τον ΟΟΣΑ και την ΕΕ να αναγορεύουν την Ελλάδα σε πρωταθλήτρια προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων διεθνώς.
Σε παρεμφερή συμπεράσματα κατέληξε και το Euro Plus Monitor (Σεπτέμβριος 2017) που όσον αφορά τον συνολικό Δείκτη Προόδου Προσαρμογής κατέταξε την Ελλάδα 1η μεταξύ των 28 χωρών-μελών για την περίοδο 2009-2016.
Όπως, μάλιστα, παραδέχεται πρόσφατη έκθεση της Berenberg Research, στην εξαετία 2011-2016 η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη ανταπόκριση στις προτάσεις μεταρρυθμίσεων του ΟΟΣΑ τόσο έναντι της Ευρωζώνης συνολικά όσο και έναντι της Ισπανίας, Πορτογαλίας και Ιταλίας.
Συνεπώς, η ελληνική οικονομία βρίσκεται στον σωστό δρόμο, έχει ανακτήσει την εμπιστοσύνη, έχει ουσιαστικά κλείσει την 3η αξιολόγηση και θα ολοκληρώσει έγκαιρα το Πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018, εξελίξεις χαρακτηριστικές της μεγάλης αλλαγής που έχει συντελεστεί στην ελληνική οικονομία.
Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται εκθέσεις μεγάλων διεθνών χρηματοπιστωτικών φορέων όπως οι Goldman Sachs και Black Rock που συνιστούν επενδύσεις στην Ελλάδα.
Η επενδυτική αυτή αναγέννηση αποτελεί μία επιβεβαίωση της νέας Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής (ΕΑΣ) που ακολουθεί η κυβέρνηση με πυξίδα ένα νέο παραγωγικό πρότυπο, το οποίο βασίζεται σε:
επενδύσεις, εξαγωγές, καινοτομικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ψηφιακή εκπαίδευση και απορρόφηση ανέργων μέσω προγραμμάτων ενεργητικής απασχόλησης.
Στηρίζεται στο υψηλής εξειδίκευσης εργατικό δυναμικό και στις παραγωγικές επενδύσεις σε τομείς με υψηλή εξωστρέφεια, ροπή στην καινοτομία, τις νέες τεχνολογίες, και σε διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα ικανά να εντάξουν τους παραγωγούς τους σε ευρύτερες αλυσίδες αξίας.
Η προσέλκυση επενδύσεων και η τόνωση των εξαγωγών αφορούν πρωτίστως τις μεγάλες επιχειρηματικές μονάδες, ενώ αντίθετα τα κίνητρα για τη καινοτομία, την επιχειρηματικότητα και την ψηφιακή κατάρτιση σε προγράμματα απασχόλησης αφορούν κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ανέργους.
Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται η ενεργοποίηση του συνόλου της οικονομίας, ώστε στο προϊόν της ανάπτυξης να συμμετέχει όλη η κοινωνία.
Στρατηγικός στόχος της νέας αναπτυξιακής πολιτικής είναι η προσέλκυση επενδύσεων και η ταχύτερη απορρόφηση της ανεργίας με την άνοδο του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, ώστε να ανακοπεί η έξοδος εγκεφάλων από τη χώρα.
Με έμφαση στην ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας και των δυναμικών, καινοτόμων και εξωστρεφών μικρομεσαίων επιχειρήσεων η ΕΑΣ επιχειρεί:
- Να προχωρήσουμε σε φορολογικές ελαφρύνσεις, όταν δημιουργηθεί το δημοσιονομικό περιθώριο.
- Να ρυθμιστούν τα ληξιπρόθεσμα ιδιωτικά χρέη με τον εξωδικαστικό μηχανισμό για να τονωθεί η ζήτηση.
- Να περιοριστούν τα «κόκκινα δάνεια» ώστε να αποδεσμευτεί ρευστότητα από το τραπεζικό σύστημα.
- Να ιδρυθεί και να λειτουργήσει τάχιστα η Αναπτυξιακή Τράπεζα προκειμένου να χρηματοδοτήσει με συμβολική κερδοφορία σειρά επενδυτικών σχεδίων κυρίως ΜΜΕ που διαφορετικά θα έμεναν στο ράφι.
- Να εκπαιδεύσει ψηφιακά και να απορροφήσει ανέργους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα μέσω προγραμμάτων ενεργητικής απασχόλησης ενισχύοντας έτσι ζήτηση και προσφορά, και
- Τέλος, να απλοποιήσει ουσιαστικά τις διαδικασίες σύστασης επιχειρήσεων και αδειοδότησης.
Πέρα από τους στόχους, ο κοινωνικός χαρακτήρας της Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής αποτυπώνεται και στα μέσα που αναπτύσσει όπως είναι:
- η ταχεία απορρόφηση χρηματοδοτικών πόρων από τις EBRD, EIB κ.α. για κοινωνικές υποδομές, κατάρτιση προσωπικού και τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος,
- η άσκηση πολιτικών κοινωνικής προστασίας και η λήψη μέτρων κοινωνικής αλληλεγγύης (επιδόματα κλπ)
- η θεσμοθέτηση ευνοϊκού περιβάλλοντος για την ανάπτυξη της κοινωνικής και συνεταιριστικής οικονομίας,
- ο προσανατολισμός του Αναπτυξιακού Νόμου στις ΜΜΕ με οδηγό την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα, τις συμπράξεις, τις συστάδες και την εξωστρέφεια,
- η παροχή νέων χρηματοδοτικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών σε ΜΜΕ κυρίως από την ίδρυση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, και τέλος
- η άσκηση ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης.
Πρέπει, ωστόσο, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας να περνά από την ξεχωριστή και ιδιαίτερη ανάπτυξη κάθε περιφέρειας της χώρας.
Δεν έχει, δηλαδή, μόνον εθνικό ορίζοντα και σχεδιασμό αλλά βασίζεται στη περιφερειακή εξειδίκευση και προγραμματισμό.
Αυτό σημαίνει πως η Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης είναι αναγκαίο να προσαρμόζεται και να εξειδικεύεται κάθε φορά ανά περιφέρεια και περιοχή αναλόγως των τοπικών αναγκών και δυνατοτήτων.
Και το καθήκον αυτό αφορά τους ίδιους τους κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς της περιοχής οι οποίοι ως άμεσοι γνώστες των προβλημάτων και σε συνεργασία με τα αρμόδια όργανα των Δήμων, της Περιφέρειας και της Πολιτείας θα προτείνουν κατάλληλες και εφικτές οικονομικά λύσεις για την αντιμετώπισή τους.
Αποτελεί, δηλαδή, ένα δύσκολο έργο το οποίο μόνον με την κινητοποίηση των ζωντανών δυνάμεων της ίδιας της τοπικής κοινωνίας μπορεί να πετύχει.
Γιατί το αναπτυξιακό πρόβλημα της χώρας δεν είναι πρόβλημα απλά κατανομής διαθέσιμων πόρων μέσω των αγορών, ερήμην της κοινωνίας.
Αλλά είναι ένα πρόβλημα στοχευμένης αξιοποίησης των ανθρώπινων και υλικών πόρων, προώθησης της έρευνας και της καινοτομίας, δημιουργίας νέων θεσμών που να ενισχύουν τη συνεργασία και το συνεργατισμό, αξιοποίησης της συλλογικής εμπειρίας και γνώσης της κοινωνίας.
Γιατί το υποκείμενο της ανάπτυξης δεν είναι το κράτος, ούτε οι αγορές, ούτε οι επιχειρήσεις από μόνες τους, είναι τελικά η ίδια η κοινωνία με τους θεσμούς που η ίδια διαμορφώνει, τις επιλογές που κάνει και το πλαίσιο που δημιουργεί για τη λειτουργία του κράτους, των αγορών και των επιχειρήσεων.
Με αυτή τη λογική πρέπει να εξετάσουμε και τις δράσεις στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων η οποία επλήγη πολύ σοβαρά από την κρίση, αφού την περίοδο 2007-2014 υπέστη μείωση του ΑΕΠ της κατά -28% έναντι αντίστοιχης μείωσης -23,5% Πανελλαδικά.
Η ΠΙΝ βασίζεται κυρίως στο τουρισμό, το εμπόριο, τις μεταφορές που παράγουν το 46% του συνολικού προϊόντος και το 41% της συνολικής απασχόλησης της Περιφέρειας, με τις λοιπές υπηρεσίες υγείας-εκπαίδευσης-δημόσιας διοίκησης καθώς και διαχείρισης ακινήτων να παράγουν το 15% και 17% αντίστοιχα του συνολικού προϊόντος (2014).
Εντυπωσιακά χαμηλή είναι η συμμετοχή της γεωργίας, της βιομηχανίας και των κατασκευών που αθροιστικά δεν υπερβαίνει το 11% του συνόλου.
Ο νομός Κέρκυρας συγκεντρώνει το 50% του ΑΕΠ της ΠΙΝ.
Η ΠΙΝ είναι η τέταρτη στη χώρα Περιφέρεια με το υψηλότερο κατά κεφαλή εισόδημα (αντιστοιχεί στο 91% του μέσου εθνικού κατά κεφαλή ΑΕΠ) και η δεύτερη κατά σειρά περιφέρεια με το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας (15,5% το β’ τρίμηνο 2017).
Όλα αυτά είναι ενθαρρυντικά δείγματα για την οικονομική ανάρρωση και υγεία της Περιφέρειας.
Υπάρχει, ωστόσο, ένα διαρθρωτικό πρόβλημα που αφορά την μεγάλη εξάρτηση της ΠΙΝ από τις υπηρεσίες και δη τον τουρισμό, το οποίο λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη, καθώς διακηρυγμένος στόχος της ΕΑΣ είναι η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου εθνικά και περιφερειακά με τη δημιουργία πολλαπλών δομών στήριξης της ανάπτυξης.
Ενδεικτικά επισημαίνω πως το 2016 η επιβατική κίνηση εξωτερικού και εσωτερικού στον αερολιμένα της Κέρκυρας σημείωσε τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση (13%) πανελλαδικά, ενώ στο α’ δεκάμηνο του 2017 η αύξηση της μισθωτής απασχόλησης στην ΠΙΝ ανέρχεται σε 9.200 νέες θέσεις εργασίας (ΕΡΓΑΝΗ) που κατά μείζονα λόγο έχουν προέλθει από τον τουρισμό.
Φαίνεται πως ο τουρισμός και η αύξηση της απασχόλησης της ΠΙΝ έχουν παρασύρει ανοδικά και την οικοδομική δραστηριότητα, η οποία στο α’ οκτάμηνο 2017 σημειώνει τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση σε όγκο (33,5%) και την πρώτη σε επιφάνεια (54%) έναντι 17% στο σύνολο της επικράτειας.
Στην προσπάθεια ανάκαμψης της ΠΙΝ, η Πολιτεία ενισχύει χρηματοδοτικά τις επενδύσεις κυρίως μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου και του ΕΣΠΑ προσπαθώντας να τις προσανατολίσει σε νέες καινοτόμες, εξωστρεφείς, ανταγωνιστικές και βιώσιμες δραστηριότητες.
Στην ΠΙΝ έχουν κατατεθεί 39 νέες αιτήσεις συνολικού προϋπολογισμού περίπου € 166 εκατ. εκ των οποίων ο μόνος σημαντικός κλάδος είναι ο τουρισμός (98,6%).
Το 50,6% του συνολικού Π/Υ συγκεντρώνει ο νομός Ζακύνθου και το 47,8% ο νομός Κερκύρας, με το υπόλοιπο 1,6% να πηγαίνει στο Νομό Ιθάκης και Κεφαλληνίας.
Το μεγάλο επενδυτικό εργαλείο βεβαίως για κάθε Περιφέρεια είναι το ΕΣΠΑ 2014-2020 και τα επιμέρους προγράμματά του, τομεακά και περιφερειακά και ο Αναπληρωτής Υπουργός ως αρμόδιος για τα προγράμματα ΕΣΠΑ θα παρουσιάσει λεπτομέρειες για την περιφέρεια.
Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων διαθέτει έναν σημαντικό φυσικό πλούτο τον οποίο αξιοποιεί μονομερώς τουριστικά χωρίς να εξαντλεί τα περιθώρια ανάπτυξης που της προσφέρει.
Για να εκμεταλλευτούμε αυτά τα περιθώρια ανάπτυξης πρέπει αφενός να εμβαθύνουμε ποιοτικά την προσφορά τουριστικών υπηρεσιών επιμηκύνοντας συγχρόνως την τουριστική περίοδο και αφετέρου να δημιουργήσουμε διακλαδικές σχέσεις χρησιμοποιώντας την τουριστική ζήτηση για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα και της μεταποίησης τροφίμων με βάση τα τοπικά προϊόντα.
Συγχρόνως, πρέπει να υπερβούμε ορισμένες χρόνιες διαρθρωτικές αδυναμίες οι οποίες εντοπίζονται στη:
- χαμηλή επιχειρηματικότητα, καινοτομική δράση και εξωστρέφεια,
- την ελάχιστη συμμετοχή των επιχειρήσεων με επενδύσεις στην έρευνα,
- την ανεπαρκή υποδομή στις οδικές και θαλάσσιες μεταφορές κυρίως,
- τις ελλείψεις σε τουριστικές υποδομές και την ανάγκη ποιοτικού εκσυγχρονισμού του ξενοδοχειακού δυναμικού, καθώς επίσης
- το χαμηλό επίπεδο συνεργασίας ανάμεσα σε τοπικούς φορείς και επιχειρήσεις.
Η αξιοποίηση των υφισταμένων χρηματοδοτικών προγραμμάτων και εργαλείων από την ΠΙΝ είναι βασική προϋπόθεση για την αντιμετώπιση των παραπάνω αδυναμιών.
Με τα εργαλεία αυτά πρέπει να ενισχυθούν οι λιμενικές υποδομές, να δημιουργηθούν νέες μαρίνες, να ενισχύσουμε τη συγκοινωνιακή σύνδεση με τις γειτονικές χώρες και να αξιοποιήσουμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό τους χερσαίους οδικούς άξονες, όπως η Εγνατία οδός, που έχει ήδη συμβάλλει καταλυτικά στην ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος, και η Ιόνια οδός, που ουσιαστικά και υπό την προϋπόθεση της δημιουργίας των απαιτούμενων συνδέσεων, θα λειτουργήσει και ως χερσαίος άξονας ενδοεπικοινωνίας της Περιφέρειας σε συνδυασμό με τις λειτουργούσες οριζόντιες θαλάσσιες συνδέσεις.
Ενίσχυση πρέπει να υπάρξει επίσης στην εφαρμογή της έρευνας και των νέων τεχνολογιών στην παραγωγή η οποία να έχει ως κύριο πεδίο δράσης την διασύνδεση του τουρισμού και της αγροδιατροφής, του τουρισμού και του πολιτισμού, του περιβάλλοντος, της εφαρμογής καθαρών τεχνολογιών και της δημιουργικής βιομηχανίας.
Με αυτό τον τρόπο θα δημιουργηθεί ένα νέο πλέγμα ανταγωνιστικών προϊόντων στην ΠΙΝ, ώστε να διευρυνθεί η σημερινή μονομερής τουριστική εξειδίκευσή της.
Πολλές κατηγορίες εναλλακτικού τουρισμού (οικολογικός-φυσιολατρικός, γαστρονομικός, ιστιοπλοϊκός, συνεδριακός και πολιτισμικός) έχουν επίσης εφαρμογή και δυνατότητες επιτυχίας στην ΠΙΝ.
Στενά συνδεδεμένη με την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου είναι η διεύρυνση των τοπικών συνεργειών, με την σύνδεση των Ιονίων Νήσων τόσο μεταξύ των όσο και με άλλους προορισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Τέλος, η δημιουργία διεθνών οργανωμένων συνεργασιών και συστάδων επιχειρήσεων και η ενίσχυση της νέας και νεανικής επιχειρηματικότητας σε όλους τους τομείς αλλά ιδιαίτερα στους χώρους των νέων τεχνολογιών θα συμβάλλουν σημαντικά στη διαμόρφωση του νέου παραγωγικού μοντέλου της Περιφέρειας.
Η ΠΙΝ έχει περιθώρια να προσελκύσει επενδύσεις και να αναπτύξει τις υποδομές και την παραγωγική της βάση, ώστε να καταστεί διεθνές τουριστικό θέρετρο ικανό να προμηθεύεται μέρος των αναγκών του από την ευρύτερη περιοχή .
Στην προσπάθεια της αυτή θα έχει την αμέριστη συμπαράσταση και χρηματοδοτική ενίσχυση της Πολιτείας.
Σας ευχαριστώ
- Προϋπολογισμός 2018 : εγγυημένη κάλυψη υγειονομικών αναγκών
Στον προϋπολογισμό του 2018 δεν έχουμε περικοπές στις δημόσιες δαπάνες υγείας. Αυτές εξακολουθούν εδώ και 2 χρόνια να είναι σταθεροποιημένες στο 5,1% του ΑΕΠ ( από 4,6% που ήταν το 2014 ) και σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να επηρεαστεί η ήδη αναβαθμισμένη λειτουργία του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Το όριο αγορών, δηλαδή των λειτουργικών δαπανών, του ΕΣΥ παραμένει στα ίδια επίπεδα στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου( ΜΠΔΣ) 2015-2018. Αυτό που μειώνεται είναι η κρατική χρηματοδότηση προς τα νοσοκομεία και τις ΥΠΕ, που όμως αντισταθμίζεται από την ισοδύναμη αύξηση της μεταβίβασης πόρων του ΕΟΠΥΥ προς το ΕΣΥ και από τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα των νοσοκομείων. Αυτό που αφορά τους πολίτες και τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ δεν είναι η ροή χρηματοδότησης και το ύψος των πληρωμών προς τους προμηθευτές, αλλά το ύψος της δαπάνης που μπορεί να πραγματοποιηθεί, δηλαδή το κόστος των φαρμάκων, υλικών και υπηρεσιών που μπορούν να «αγοράσουν» οι δημόσιες δομές για να λειτουργήσουν εύρυθμα. Οι πολιτικές επιλογές για την Υγεία φαίνονται στα έξοδα, δηλαδή στις παροχές προς τους ασθενείς. Και τα έξοδα δεν μειώνονται. Όσον αφορά τα έσοδα, αυτά δεν εξαντλούνται μόνο στις επιχορηγήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η κοινωνική ασφάλιση συνεισφέρει πολύ σημαντικά ποσά από το 2016 και μετά, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα των νοσοκομείων είναι ιδιαίτερα αυξημένα και αναμένεται να ξεπεράσουν τα 400 εκ. ευρώ στο τέλος του 2017. Άρα ούτε ελλείμματα στα νοσοκομεία πρόκειται να δημιουργηθούν. Η ουσία του προβλήματος είναι το όντως χαμηλό όριο δαπανών του Συστήματος Υγείας, είτε αυτό αφορά τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας,είτε τον ΕΟΠΥΥ και τη φαρμακευτική δαπάνη. Οι κλειστοί προϋπολογισμοί που μας έχουν επιβληθεί από το Μνημόνιο δεν επαρκούν για να καλύψουν με πληρότητα τις αυξημένες υγειονομικές ανάγκες της κοινωνίας στην περίοδο της κρίσης. Παρ’ όλα αυτά, καταφέραμε να στηρίξουμε και να αναβαθμίσουμε λειτουργικά τις δημόσιες δομές, να προχωρήσουν προσλήψεις μόνιμου και επικουρικού προσωπικού, να ενισχυθούν οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων, να αναβαθμιστεί ο ιατροτεχνολογικός τους εξοπλισμός, να αυξηθεί η δυνατότητα του ΕΣΥ να καλύπτει περισσότερες ανάγκες υγείας των πολιτών. Το πολιτικό σχέδιο της καθολικής κάλυψης του πληθυσμού, της στήριξης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και της λειτουργικής αναβάθμισης των δομών του, μπορεί να υλοποιηθεί και με τον προϋπολογισμό του 2018. Όμως, το μείζον πρόβλημα του Συστήματος Υγείας που είναι το χαμηλό όριο δημόσιων δαπανών ( 5,1% του ΑΕΠ όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 7,2% ), παραμένει. Άρα, όρος για να ανταποκριθεί το Δημόσιο Σύστημα Υγείας με επάρκεια στην αυξημένη ψυχοσωματική ευαλωτότητα και νοσηρότητα που προκαλεί η οικονομική κρίση και για να καλύψει αξιόπιστα τις σύγχρονες ανάγκες ολοκληρωμένης υγειονομικής και κοινωνικής φροντίδας, είναι να υποχωρήσει σταδιακά η λιτότητα στην Υγεία και στο Κοινωνικό Κράτος. Το πρόταγμα της μεταμνημονιακής περιόδου είναι η χωρίς εμπόδια υλοποίηση του πολιτικού στόχου της ισότητας στην Υγεία και στην κοινωνική προστασία.
- Ενίσχυση και αναδιοργάνωση των ΤΕΠ : πολιτική προτεραιότητα η αναβάθμιση της επείγουσας νοσοκομειακής φροντίδας
Σήμερα το 60%-80% των περιστατικών που αντιμετωπίζονται στα ΤΕΠ των νοσοκομείων θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας. Αυτό δημιουργεί προβλήματα έγκαιρης και ποιοτικής ανταπόκρισης των νοσοκομείων στα πραγματικά επείγοντα περιστατικά, εντείνει την εργασιακή πίεση στο προσωπικό και την ταλαιπωρία των ασθενών. Η αναδιοργάνωση των ΤΕΠ και η ενίσχυση της «πρώτης γραμμής άμυνας» του ΕΣΥ, αποτελεί ένα απολύτως αναγκαίο μεταρρυθμιστικό και πολιτικό στόχο για το Υπουργείο Υγείας. Ήδη προωθείται η προκήρυξη περίπου 500 θέσεων μονίμων ειδικευμένων γιατρών ΕΣΥ για τα ΤΕΠ των νοσοκομείων όλης της χώρας, ενώ ταυτόχρονα έχει δρομολογηθεί η θεσμοθέτηση της εξειδίκευσης στην επείγουσα ιατρική. Έτσι υλοποιείται για 1η φορά το διαχρονικό αίτημα των αυτόνομων ΤΕΠ που έχουν επαρκή στελέχωση με ειδικευμένους γιατρούς και με πιστοποιημένη εμπειρία στη διαχείριση του επείγοντος, που θα συνεπικουρούνται από κατάλληλα εκπαιδευμένο νοσηλευτικό προσωπικό και από όλες τις υπόλοιπες ειδικότητες του νοσοκομείου. Η παρέμβαση αυτή πρέπει να συνοδεύεται από τη διαρκή προσπάθεια να διαχειρίζονται αποτελεσματικά οι δομές ΠΦΥ μέρος του φάσματος των οξέων προβλημάτων υγείας που εμφανίζουν οι χρονίως πάσχοντες, με βάση κατευθυντήριες οδηγίες και διαγνωστικά-θεραπευτικά πρωτόκολλα ειδικά για την ΠΦΥ. Η 24ωρη λειτουργία Κέντρων Υγείας Αστικού Τύπου που έχει ήδη ξεκινήσει( ΚΥΑΤ Ευόσμου Θεσσαλονίκης, Μονάδα Υγείας Λ.Αλεξάνδρας ) και σχεδιάζεται η διεύρυνση της, θα συμβάλλει στο «φιλτράρισμα» των περιστατικών πρωτοβάθμιου χαρακτήρα και στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.
- Οι υπηρεσίες Υγείας στα Ιόνια νησιά
Ειδικά για τα Ιόνια νησιά, οι πιο σημαντικές παρεμβάσεις στήριξης του ΕΣΥ που έχουν δρομολογηθεί είναι :
- Σημαντική ενίσχυση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων. Έχουν προκηρυχθεί 39 θέσεις μονίμων γιατρών ΕΣΥ διαφόρων ειδικοτήτων σε όλα τα νοσοκομεία τη διετία 2016-2017. Έχουν επίσης προσληφθεί 31 μόνιμοι εργαζόμενοι (νοσηλευτές, παραϊατρικό και λοιπό προσωπικό ) και εκκρεμεί η πρόσληψη ακόμα 15 ατόμων μέσω ΑΣΕΠ.
- Το Νοσοκομείο Ζακύνθου επανήλθε στην κανονικότητα μετά την αδικαιολόγητη και παρατεταμένη αναστολή της λειτουργίας των Χειρουργείων. Επόμενος στόχος η άμεση λειτουργία των κλειστών κλινών της ΜΕΘ του νοσοκομείου.
- Τοποθετήθηκε μόνιμος παιδίατρος στην Ιθάκη.
- Εναρξη λειτουργίας του Νέου Νοσοκομείου Λευκάδας μέσα στο 2018
- Αναβάθμιση των ΤΕΠ και πλήρης λειτουργία του Μαγνητικού Τομογράφου στο Νοσοκομείο Κέρκυρας.
- Απογευματινή λειτουργία του αστικού Κέντρου Υγείας Κέρκυρας – ιατρείο επειγόντων περιστατικών
- Έναρξη λειτουργίας 3 Τοπικών Μονάδων Υγείας ( ΤΟΜΥ) στο αμέσως επόμενο διάστημα, από μία σε Κέρκυρα, Κεφαλλονιά και Ζάκυνθο.
Στις κομβικές αλλαγές που συντελούνται στον τομέα της ενέργειας προκειμένου να καταστεί πιο αποτελεσματικός, με ειδική μέριμνα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, αναφέρθηκε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας σήμερα στο έβδομο Αναπτυξιακό Συνέδριο Περιφέρειας Ιουνίου που πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα.
Ο μετασχηματισμός του ενεργειακού τομέα αποτελεί άμεση προτεραιότητα, τόνισε. Η Ελλάδα εφαρμόζει με επιτυχία, για πρώτη φορά, μια ολοκληρωμένη και μακροπρόθεσμη ενεργειακή στρατηγική, η οποία ενσωματώνει τις κατευθύνσεις που έχουν τεθεί από το Χειμερινό Πακέτο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τη μετάβαση σε ένα μέλλον καθαρής ενέργειας και την επίτευξη φιλόδοξων περιβαλλοντικών στόχων μείωσης εκπομπών αέριων ρύπων έως το 2030.
Ο μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός που εκπονεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επικεντρώνεται στην αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.), που αυξάνουν συνεχώς το μερίδιό τους στο εγχώριο ενεργειακό μίγμα και συνεπώς βρίσκονται στην αιχμή του δόρατος. Στόχος είναι έως το 2030 σχεδόν το 50% της ηλεκτροπαραγωγής να προέρχεται από Α.Π.Ε.. Προχωράμε στη θέσπιση νέου Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ, που θα αντιμετωπίσει προβλήματα που έχουν προκύψει (π.χ. υπερσυγκέντρωση έργων ΑΠΕ στο χώρο, σωρευτικές επιπτώσεις με βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές). Θα ενισχύσει, επίσης, τα κίνητρα για επενδύσεις, µε σεβασμό στο ιδιαίτερο φυσικό τοπίο και πολιτιστικό περιβάλλον, τη μικρή κλίμακα του νησιωτικού χώρου, καθώς επίσης την ανεπτυγμένη τουριστική δραστηριότητα και τη γεωργική γη.
Μεγάλη βαρύτητα, δίνεται στην προώθηση δράσεων ενεργειακής αναβάθμισης, µε έμφαση στον κτιριακό τομέα (κατοικίες και δημόσια κτίρια) που παρουσιάζει υψηλό δυναμικό εξοικονόμησης ενέργειας. Το νέο «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» θα ξεκινήσει σύντομα και θα περιλαμβάνει σημαντικές καινοτομίες, καθώς και ιδιαίτερη μέριμνα για τα μεσαία και χαμηλότερα εισοδήματα, ώστε να μειωθεί σημαντικά το ενεργειακό κόστος των νοικοκυριών.
Ο Υπουργός σημείωσε ειδικότερα, ότι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων εμφανίζει υψηλό δυναμικό σε Α.Π.Ε. και αναγνώρισε ότι υπάρχει ανάγκη αναβάθμισης του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Περιφέρεια, η οποία έχει ενταχθεί στο δεκαετές πλάνο του Α.Δ.Μ.Η.Ε. και θα διασφαλίσει την ασφαλή τροφοδότηση. Ανέφερε ακόμη, ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξετάζει τη δυνατότητα ένταξης των μη-διασυνδεδεμένων νησιών της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων σε πρωτοβουλίες, αντίστοιχες με την πρωτοβουλία «Καθαρή Ενέργεια για τα Ευρωπαϊκή νησιά», που εγκαινιάστηκε το Σεπτέμβριο στα Χανιά.
Ο ΥΠΕΝ, Γιώργος Σταθάκης συνέχισε, λέγοντας ότι προωθείται άμεσα για ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις Ενεργειακές Κοινότητες. Ένα πρωτοπόρο εργαλείο που καθιερώνει ένα αποκεντρωμένο σύστημα παραγωγής ενέργειας και δίνει για πρώτη φορά τη δυνατότητα στους πολίτες και τους τοπικούς φορείς να συμμετέχουν δυναμικά ως καταναλωτές και ως παραγωγοί ενέργειας.
Υπογράμμισε ιδιαίτερα, τις δυνατότητες που ανοίγουν οι εργασίες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Φέτος, τον Αύγουστο, εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο η σύμβαση του Μπλοκ 2, δυτικά της Κέρκυρας και στις 31 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η υπογραφή της Σύμβασης Μίσθωσης για την παραχώρηση του θαλάσσιου οικοπέδου: Total (50%), Edison (25%), ΕΛΠΕ (25%).
Ανακοίνωσε επίσης, ότι ξεκινά η διαδικασία υποβολής προσφορών από κάθε ενδιαφερόμενο για το Ιόνιο (και την Κρήτη), καθώς το περασμένο Σάββατο δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ανακοίνωση της Πρόσκλησης Υποβολής Προσφορών για τους δύο διεθνείς διαγωνισμούς.
Οι εξελίξεις αυτές, υπογράμμισε, αποτελούν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία πιστοποιώντας το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον διεθνών παικτών για τα δυνητικά κοιτάσματα στην Ελλάδα. Αναμένεται να δώσουν μια νέα αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή.
Ο Υπουργός έκανε ειδική αναφορά στο νομοσχέδιο του δομημένου περιβάλλοντος και εξήγγειλε ότι το σχέδιο νόμου για το Κτηματολόγιο θα ψηφιστεί πριν τις 11 Ιανουαρίου του 2018. Ανακοίνωσε ακόμη, ότι σύντομα θα θεσμοθετηθεί το Αναθεωρημένο Περιφερειακό Χωροταξικό Σχέδιο για το Ιόνιο και ότι σύντομα το ΥΠΕΝ θα είναι σε θέση να ανακοινώσει το πλαίσιο χρηματοδότησης για την εκπόνηση των Τοπικών Χωρικών Σχεδίων που θα εκπονήσουν οι δήμοι, ώστε να ολοκληρωθεί αυτό το μεγάλο βήμα που κάνουμε στον ολοκληρωμένο χωροταξικό σχεδιασμό.
Κλείνοντας δήλωσε: «Έχουμε μπροστά μας μεγάλες προκλήσεις και οφείλουμε να προχωρήσουμε σε βήματα που δεν έχουν γίνει έως τώρα. Η οικονομική ανάπτυξη πρέπει να εδράζεται από εδώ και πέρα, σε ένα ισχυρό χωροταξικό πλαίσιο και σε ένα ισχυρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα».
Στην αγροτική εικόνα της Περιφέρειας από πλευράς της φυτικής παραγωγής ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι καλλιέργειες αμπελιών και ελαιοκομίας.
Στην αμπελουργία καλλιεργούνται 27.444 στρ. και λειτουργούν συνολικά 36 οινοποιητικές επιχειρήσεις.
Στην ελαιοκομία έχουμε 430.000 στρ. με παραγωγή κυρίως ελαιόλαδου περί τους 10.000 τόνους.
Στην Π.Ε. Ζακύνθου και Κεφαλονιάς καλλιεργούνται και 15.300 στρ. κορινθιακής σταφίδας, που από το 2017 έχει ενταχθεί στο καθεστώς της συνδεδεμένης ενίσχυσης.
Μάλιστα η ΕΑΣ Ζακύνθου συμμετέχει και σε πρόγραμμα προώθησης των προϊόντων της, Γ.Ε. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και Ο.Π. μαύρη σταφίδα.
Για τις δραστηριότητες αυτές προβλέπονται μια σειρά δράσεων και μέτρων σε εθνικό επίπεδο που μπορούν να επωφεληθούν και οι ντόπιοι αγρότες.
Στη ζωική παραγωγή έχουμε αξιόλογη αιγοπροβατοτροφία, με τη φέτα να είναι το κύριο προϊόν της και εκτροφή βοοειδών ελευθέρας βοσκής.
Για τον τομέα έχουμε κάνει και μια στρατηγική επιλογή: Να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα ώστε να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για την παραγωγική ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα της χώρας.
Οφείλω λοιπόν να πω τι κάναμε : Τα προβλήματα κατ΄ αρχήν που έχουν καταγραφεί σε όλη την επικράτεια αφορούν κατά κύριο λόγο την αδειοδότηση των σχετικών κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.
Έχει δοθεί παράταση για την έκδοση σχετικής άδειας μέχρι το τέλος του έτους 2018 και για την αδειοδότηση μονάδων εντός ή πλησίον οικισμών ετοιμάζεται σχετική παράταση. Παράλληλα ομάδα εργασίας ήδη επεξεργάζεται το πλαίσιο με στόχο την απλοποίηση των αδειοδοτήσεων των κτηνοτροφικών μονάδων.
Βρήκαμε το μεγάλο πρόβλημα της διαχείρισης των βοσκοτόπων να μας φορτώνει 320 εκατ. πρόστιμα το χρόνο.
Το πρώτο βήμα για την επίλυση αυτού του προβλήματος ήταν ο νόμος για τις βοσκήσιμες γαίες, με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν 2 βασικά ζητήματα:
η επιλεξιμότητα για τις ενισχύσεις της κτηνοτροφίας ύψους 550 εκατ. ευρώ . Με την αλλαγή του ορισμού του βοσκότοπου πετύχαμε σε επίπεδο Ε.Ε. επιπλέον 8 εκατ. στρ. επιλέξιμων εκτάσεων και η διαχείριση 60 εκατ. στρεμμάτων δασικών εκτάσεων που σήμερα βόσκονται .
Με μια κουβέντα, με το νόμο αυτό, δεν λύσαμε απλώς το θέμα της απρόσκοπτης καταβολής των επιδοτήσεων στους κτηνοτρόφους, αλλά δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις για την αειφορική διαχείριση και αύξηση της «βοσκοϊκανότητας» των γαιών αυτών.
Τα δικαιώματα χρήσης βοσκής σε κτηνοτρόφους-κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις θα στηρίζονται πλέον σε εγκεκριμένα διαχειριστικά σχέδια βοσκής τα οποία συντάσσονται ήδη.
Επιτρέψτε μου να σταθώ και στις ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ της κτηνοτροφίας γιατί θεμελιώνουν τη διαφορετικότητά μας στις επιλογές μας για στήριξη του χώρου.
Προχωρήσαμε σε κομβικές αλλαγές, στοχεύοντας στην καλύτερη απορροφητικότητα παράλληλα με την υπηρέτηση των στρατηγικών μας επιλογών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στα βοοειδή αυξήσαμε την ενίσχυση στα 148 ευρώ /ζώο, δηλαδή κατά 50% και στην αιγοπροβατοτροφία αυξήθηκε η τιμή αναφοράς στα 11€ ανά ζώο για το 2017 από 7 € και 5 € ανά ζώο αντίστοιχα σε ορεινά και πεδινά, ενώ ενισχύσαμε τις πρωτεϊνούχες καλλιέργειες, δηλαδή τις ζωοτροφές, από τα 7 εκατ. στα 33 εκατ. ευρώ. Έτσι, αυξήσαμε τις συνδεδεμένες ενισχύσεις στη ζωική παραγωγή στα 124 εκατομμύρια ευρώ από 63 εκατ. που ήταν.
Για τις συμφωνίες με τρίτες χώρες και τη στήριξη της προώθησης των αγροτικών μας προϊόντων στις διεθνείς αγορές δίνουμε μάχες . Έχουμε αποτελέσματα, βελτιώνοντας τις συμφωνίες που είχαν υπογραφεί από προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως αυτές του Καναδά και της Ν. Αφρικής, ενώ συνεχίζουμε μια πολύ έντονη προσπάθεια για να είναι ακόμη καλύτερες οι καινούριες συμφωνίες της Ε.Ε. με άλλες χώρες.
Και καταφέραμε με πρώτη αυτή με την Ιαπωνία εκείνο που κάποιοι θεωρούσαν ακατόρθωτο: Την πλήρη προστασία των ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντων μας από τη πρώτη στιγμή.
Δίνουμε αυτή την ώρα μάχες για τη συμφωνία με Σιγκαπούρη, Κίνα και ΗΠΑ .Για δε τη προώθηση έχουμε προγράμματα ύψους 160 εκατ. ευρώ το χρόνο .
Βάλαμε ξεκάθαρους κανόνες και διαφάνεια στην αγορά του γάλακτος και του κρέατος. Καταφέραμε μετά από μεγάλη επιμονή στις Βρυξέλες να θεσμοθετήσουμε την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας άμελξης του γάλακτος σε όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα και της χώρας προέλευσης του κρέατος στους χώρους πώλησής του.
Όπως επίσης νομοθετήσαμε την υποχρεωτική πληρωμή μέχρι 60 ημέρες και μάλιστα με αυστηρά διοικητικά πρόστιμα στο μεγαλύτερο ποσοστό των αγροτικών προϊόντων, ώστε να πάψει ο έλληνας αγρότης να είναι ο βασικός πιστωτής του χονδρεμπορίου και των πολυκαταστημάτων.
Έρχομαι στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020
Εκχωρήσαμε στις Περιφέρειες της χώρας αρμοδιότητες διαχείρισης πόρων, με στόχο την αποκέντρωση και τη μείωση της γραφειοκρατίας. Συνολικά αφορούν στο 37, 4 % των πόρων του ΠΑΑ 2014-2020.
Στην Περιφέρεια Ιονίων νήσων εκχωρούνται 22 εκατ. €. Και με τη προσθήκη 17 εκατ. ευρώ, που θα κατανεμηθούν στα πλαίσια του προγράμματος Leader φτάνουμε συνολικά στα 39 εκατ. ευρώ
Στην Περιφέρεια Ιονίων νήσων έχουν κατανεμηθεί για την ένταξη νέων αγροτών 6,5 εκ. ευρώ. Υποβλήθηκαν 87 αιτήσεις στήριξης όπου μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης προέκυψαν 74 είναι δικαιούχοι, 4 εν δυνάμει δικαιούχοι και 7 απορριπτόμενοι.
Όταν ολοκληρωθεί η εξέταση των συμπληρωματικών δικαιολογητικών για τους εν δυνάμει θα ακολουθήσει και η πληρωμή τους. Αναμένεται να ξεκινήσει νέα πρόσκληση, έχει ήδη προδημοσιευτεί , με στόχο να απορροφηθούν όλες οι πιστώσεις που είχαν κατανεμηθεί στην Περιφέρεια.
Για τα σχέδια βελτίωσης έχει υπογραφεί η σχετική απόφαση και επίκειται η πρόσκληση του μέτρου. Για την Περιφέρειά σας έχουν προβλεφθεί περίπου 9,4 εκ. ευρώ.
Ειδικά για τη στήριξη της τοπικής ανάπτυξης μέσω του Leader, ενώ είχαν κατανεμηθεί, 7 εκ. € που αφορούσαν τη Κέρκυρα , με νέα προκήρυξη προσθέσαμε άλλα 10 εκατ. € για τα υπόλοιπα νησιά που δεν είχαν ενταχθεί αρχικά, φτάνοντας, όπως προανέφερα στα 17 εκατ. ευρώ.
Για τα μικρά δημόσια έργα έχουν μεταφερθεί στο νέο Π.Α.Α. 2014 -2020 ως ανειλημμένες υποχρεώσεις από το προηγούμενο ΠΑΑ συνολικά 6 έργα με προϋπολογισμό μεταφοράς 2,37 εκ € εκ των οποίων μέχρι στιγμής έχουν πληρωθεί τα 1,74 εκ €.
Οι πληρωμές των έργων συνεχίζονται χωρίς προβλήματα.
Για τη διατήρηση των απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων έχουν ενταχθεί στον κατάλογο της Ε.Ε. το πρόβατο φυλής Ζακύνθου, το πρόβατο φυλής Λευκίμης και οι ίπποι φυλής Σκύρου στο νησί της Κέρκυρας. Τη σχετική ΥΑ επεξεργάζεται η αρμόδια Υπηρεσία.
Στη νέα προγραμματική περίοδο προβλέπεται ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων που αφορούν την ενίσχυση πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για την μεταποίηση εμπορία και ανάπτυξη τελικού προϊόντος χαρακτηριζόμενο ως γεωργικό (κρέας, γάλα, αυγά, κλπ), αλλά και ως μη γεωργικό (π.χ. επεξεργασία καπνού, ζυθοποιία, επεξεργασία προϊόντων κυψέλης κλωστικές ίνες κλπ) .
Στα εγγειοβελτιωτικά, σε ότι αφορά το ΠΑΑ 2007-2013, δεν υλοποιήθηκε κανένα έργο και δεν εκπονήθηκε καμιά μελέτη όπως και σε ότι αφορά τη νέα Προγραμματική Περίοδο ΠΑΑ 2014-2020 δεν έχει αποσταλεί καμία πρόταση .
Με βάση μελέτες και προμελέτες έχουν προκύψει δυνατότητες κατασκευής λιμνοδεξαμενών στη Ζάκυνθο, στην Κεφαλλονιά , στην Ιθάκη και στη Λευκάδα .
Κι έρχομαι στην αλιεία .
Υπάρχει αξιόλογη υδατοκαλλιεργητική δραστηριότητα ιδιαίτερα στην Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλονιάς-Ιθάκης (30 πλωτές μονάδες με ετήσια παραγωγή περίπου 11.500 τόνους κυρίως τσιπούρας και λαυρακιού) και ένας (1) Ιχθυογεννητικός Σταθμός με παραγωγή περίπου τέσσερα (4) εκατομμύρια ιχθύδια.
Το σύνολο των σκαφών της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων είναι 1.374 , εκ € των οποίων τη μεγάλη πλειοψηφία αποτελούν σκάφη της παράκτιας αλιείας.
Στο Υπουργείο έχουμε ξεκινήσει μια τιτάνια προσπάθεια να αρθούν οι αγκυλώσεις και τα κακώς κείμενα. Το βασικότερο εργαλείο μας σε αυτή τη διαδρομή είναι οι κοινοτικοί πόροι του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας, ύψους 389 εκατ. ευρώ, που με την εθνική συνεισφορά θα ξεπεράσουν τα 523 εκατ. ενώ αν συνυπολογίσουμε την ιδία συμμετοχή τότε ξεπερνάμε τα 720 εκ. ευρώ.
Από τα πλέον σημαντικά όμως έργα για την αλιεία, για τα οποία έχει εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη χρηματοδότησή του, είναι το Εθνικό Πρόγραμμα Συλλογής Αλιευτικών Δεδομένων.
Ένα πρόγραμμα που δεν υλοποιούνταν πλήρως για αρκετά χρόνια και αρκετές χρονιές καθόλου, παρότι αποτελεί το βασικό εργαλείο κάθε χώρας για να μπορέσει να εφαρμόσει αλιευτική πολιτική.
Αυτό θα μας δώσει τις απαραίτητες πληροφορίες για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε τα βιώσιμα και αειφόρα, τα ιχθυοαποθέματα στη χώρα μας, να διατηρήσουμε βιώσιμο το επάγγελμα των αλιέων, με προτεραιότητα αυτού των παράκτιων αλιέων, οι οποίοι αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της μικρής παράκτιας αλιείας.
Στο Υπουργείο ετοιμάζουμε σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών, με τα οποία ευελπιστούμε να βελτιώσουμε αισθητά την κατάσταση που διέπει τον κλάδο.
Ήδη βρίσκεται σε επεξεργασία νέος νόμος για τις κυρώσεις στην αλιεία, ο οποίος θα αποτρέπει την παράνομη και λαθραία αλιεία δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ιχνηλασιμότητα των αλιευτικών προϊόντων.
Αναθεωρείται επίσης το απαρχαιωμένο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τον κλάδο και εφαρμόζεται από Βασιλικό Διάταγμα του 1966!
Η καινοτομία και το αναπτυξιακό κριτήριο που θα φέρει το εν λόγω νομοθέτημα, είναι τόσο το ξεκαθάρισμα του κλάδου, σε αυτούς που πραγματικά αποζούν από την αλιεία και δραστηριοποιούνται σε αυτή, όσο και στην έκδοση για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, νέων αδειών αλιείας, που θα εξαρτώνται πλέον από το απόθεμα αλιευτικής ικανότητας που διαθέτει η χώρα μας.
Δεν αρκεί για να γίνει επαγγελματίας αλιέας κάποιος, το να αγοράσει υπάρχουσα επαγγελματική άδεια αλιείας. Θα πρέπει να υπάρχει η στοιχειώδης κατάρτισή του, ώστε να κατανοεί ότι αν δεν αλιεύει βιώσιμα στο παρόν, δεν θα έχει τη δυνατότητα να αλιεύει στο μέλλον.
Μια ακόμη νομοθετική πρωτοβουλία που επεξεργαζόμαστε αφορά στην επαναφορά των ερασιτεχνικών αδειών αλιείας και στη δημιουργία μητρώου ερασιτεχνών, καθώς σήμερα κανείς δεν γνωρίζει πόσοι είναι οι ερασιτέχνες αλιείς και ποιος ο αντίκτυπός τους στα ιχθυοαποθέματα.
Θέλω να καταστήσω σαφές προς όλους ότι όλες αυτές οι νομοθετικές πρωτοβουλίες δεν είναι δυνατόν να γίνουν ερήμην των αλιέων.
Η γνώμη των αλιέων για θέματα που τους αφορούν είναι απαραίτητη προϋπόθεση για εμάς γι’ αυτό καταθέτουμε αυτές τις ημέρες στη Βουλή το θεσμικό πλαίσιο για την συνδικαλιστική οργάνωση του πρωτογενή τομέα, μετά και από την δημόσια διαβούλευση που προηγήθηκε.
Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να οργανωθεί ο κλάδος, ώστε να μπορέσει να εκπροσωπηθεί και σε θεσμικά όργανα όπως το Συμβούλιο Αλιείας, η Επιτροπή Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας 2017-2020 κα.
Στόχος όλων μας θα πρέπει να είναι στο μέλλον, η εκπροσώπηση του κλάδου να είναι ενιαία και όχι κατακερματισμένη.
Τις ισχυρές επιδόσεις του τουρισμού στο Ιόνιο και τις προοπτικές για μεγαλύτερη τουριστική ανάπτυξη μέσα από την εφαρμογή της Εθνικής Περιφερειακής Τουριστικής Πολιτικής για τουρισμό 365 ημέρες το χρόνο στην Ελλάδα, παρουσίασε η Υπουργός Τουρισμού, καΈλενα Κουντουρά, μιλώντας στο 7ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση: «Το λόγο έχουν τα Ιόνια Νησιά», στην Κέρκυρα.
Η Υπουργός Τουρισμού με την Αναπληρώτρια Υπουργό Εργασίας κα Ράνια Αντωνοπούλου και τον Ειδικό Γραμματέα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας κ. Νάσο Ηλιόπουλο, και με συντονιστή τον Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Σπύρο Γαλιατσάτο, συζήτησαν με τους παραγωγικούς φορείς τις προτεραιότητες στην ενίσχυση του τουρισμού και της απασχόλησης.
Τα Ιόνια Νησιά καταγράφουν μία από τις υψηλότερες επιδόσεις στο ρυθμό αύξησης των διεθνών αφίξεων, στη διάρκεια παραμονής και στις αμιγώς ταξιδιωτικές δαπάνες. Το 2016 οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στο Ιόνιο παρουσίασαν αύξηση άνω του 13% και οι διεθνείς επισκέπτες ξεπέρασαν τα 2,4 εκατομμύρια. Το 2017 καταγράφεται νέα αύξηση στα επίπεδα του 10% και δρομολογήθηκαν περισσότερες από 30 νέες απευθείας αεροπορικές συνδέσεις. Ενώ, εξίσου θετικά είναι μηνύματα για το 2018.
«Μέσα από τις επαφές και διαπραγματεύσεις μας με τους διεθνείς τουριστικούς ομίλους και τις αεροπορικές εταιρείες, και με τη εξαιρετική συνεργασία που καθιερώσαμε με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, πετύχαμε ενίσχυση της ζήτησης για την Ελλάδα, που αποτυπώνεται στην αύξηση της τουριστικής κίνησης και της συνδεσιμότητας» ανέφερε η κα Κουντουρά.
Το Ιόνιο, τόνισε, έχει όλες τις προϋποθέσεις να διατηρήσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια και να υποστηρίξει το στόχο για τουρισμό 365 ημέρες το χρόνο.
Κυρίαρχο ζητούμενο αποτελεί η ενίσχυση της διαθεσιμότητας και η προώθηση επενδύσεων με επίκεντρο την ποιότητα, ώστε να καλυφθεί η διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση από τις ξένες τουριστικές αγορές. Την τελευταία διετία, όσον αφορά την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων :
- 20 φάκελοι για επενδύσεις σε ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων, κατατέθηκαν στην ΕΥΠΑΤΕ (Υπουργείο Τουρισμού) και δύο επενδύσεις που αφορούν σε σύνθετο τουριστικό κατάλυμα και σε θεματικό ψυχαγωγικό πάρκο στην Κέρκυρα.
- αδειοδοτήθηκαν 468 τουριστικές επιχειρήσεις
- 34 προτάσεις για ξενοδοχειακές επενδύσεις υποβλήθηκαν στον αναπτυξιακό νόμο, συνολικού προϋπολογισμού 163,4 εκατ. ευρώ.
- Επίσης, περισσότερες από 300 προτάσεις υποβλήθηκαν στο πρόγραμμα ενίσχυσης υφιστάμενων μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων, προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ μέσω του ΕΠΑΝΕΚ, με εκτιμώμενο συνολικό ύψος επιχορήγησης 17 εκατ. ευρώ.
Η Υπουργός αναφέρθηκε και στην επικείμενη έναρξη υποβολής αιτήσεων στο δεύτερο πρόγραμμα για την ίδρυση νέων μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων, συνολικού προϋπολογισμού επιχορηγήσεων 120 εκατ. ευρώ. «Σας προσκαλούμε να διερευνήσετε και να επωφεληθείτε από τη δυνατότητα αυτή να εισέλθουν νέοι επαγγελματίες στο Ιόνιο στον δυναμικά αναπτυσσόμενο τομέα του τουρισμού» τόνισε.
«Στοχεύουμε στον ποιοτικό και θεματικό τουρισμό στο Ιόνιο, στη βάση των ισχυρών ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της περιφέρειας και κάθε προορισμού» ανέφερε.
Ειδικότερα, δίδεται έμφασημεταξύ άλλων στην:
- προώθηση του πολιτιστικού τουρισμού, την ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς των νησιών του Ιονίου, την υψηλή πολιτιστική και αρχιτεκτονική αξία των αστικών περιοχών, των θεματικών μουσείων και των χώρων ιστορικής και πνευματικής παράδοσης, των πολιτιστικών εκδηλώσεων και φεστιβάλ,των εορτών και εθίμωνκαι της πλούσιας μουσικής παράδοσης.
- στοχευμένη προβολή των μοναδικών θρησκευτικών θησαυρών καιπροσκυνηματικών χώρων
- προώθηση ήπιων μορφών τουριστικών δραστηριοτήτων με ανάδειξη και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος ιδιαίτερης αξίας των νησιών του Ιονίου, που διαθέτουν ποικιλόμορφη ακτογραμμή και μοναδικά οικοσυστήματα
- ανάδειξη της ιδιαίτερης γαστρονομίας, των παραδοσιακών γεύσεων και των τοπικών προϊόντωνμε ιδιαίτερη αναγνωρισιμότητα.
- διασύνδεση του τουρισμού με την πρωτογενή παραγωγή και τον αγροδιατροφικότομέα.
Παρουσίασε τις προοπτικές για την ανάπτυξη της θαλάσσιας ζώνης, μέσα από την ανάδειξη του λιμανιού της Κέρκυρας ως homeport κρουαζιέρας στην ευρύτερη περιοχή, την περαιτέρω προώθηση των υπολοίπων λιμανιών του Ιονίου στα διεθνή προγράμματα κρουαζιέρας και γενικότερα την ανάπτυξη του γιώτινγκ και του θαλάσσιου τουρισμού στα σχεδόν 90 σημεία θαλάσσιων τουριστικών υποδομών (λιμάνια, μαρίνες, τουριστικά και αλιευτικά καταφύγια κτλ.)
«Μέσα από τη συνεργασία, το συντονισμό και με στοχευμένες δράσεις, το Ιόνιο έχει όλες τις προϋποθέσεις να διατηρήσει υψηλούς ρυθμούς τουριστικής ανάπτυξης που θα αποφέρουν οφέλη στις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες» ανέφερε χαρακτηριστικά η Υπουργός.
Κάλεσμα στις τουριστικές επιχειρήσεις για δικτύωση και συνεργασία με φορείς της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας απηύθυνε η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου, από το βήμα του 7ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση των Ιονίων Νήσων.
Όπως ανέφερε η Αναπληρώτρια Υπουργός, «οι επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου μπορούν να βλέπουν τα κοινωνικά συνεταιριστικά εγχειρήματα, που δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια, ως προμηθευτές υπηρεσιών και προϊόντων, προκειμένου να αναπτυχθεί μία συνεργασία που θα συνδυάζει τον τουρισμό με τον πολιτισμό αλλά και με την προώθηση ποιοτικών τοπικών αγροδιατροφικών προϊόντων». «Σε αυτό το πλαίσιο», συνέχισε η κ. Αντωνοπούλου, «σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, δρομολογείται η διεξαγωγή έκθεσης από φορείς της Κοινωνικής Οικονομίας, την ερχόμενη άνοιξη, προκειμένου ο επιχειρηματικός κόσμος να γνωρίσει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες αυτού του τομέα της οικονομίας».
«Για την κυβέρνηση η Κοινωνική Οικονομία δεν αποτελεί περιφερειακή δραστηριότητα, αλλά συνιστά έναν από τους κεντρικούς πυλώνες παραγωγικής ανασυγκρότησης», τόνισε η Αναπληρώτρια Υπουργός και συνέχισε: «Με το νέο θεσμικό πλαίσιο που δημιουργήσαμε έχουμε πλέον εκείνο το περιβάλλον που επιτρέπει την ενίσχυση και τη δημιουργία νέων κοινωνικών επιχειρήσεων, ώστε να μπορούν να συνεισφέρουν ένα σημαντικό μερίδιο του ΑΕΠ, όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».
Η κα. Αντωνοπούλου επισήμανε ότι ο τομέας της Κοινωνικής Οικονομίας αναπτύσσεται διαρκώς, καθώς, όπως ανέφερε «14,5 εκατομμύρια εργαζόμενοι απασχολούνται σε 2 εκατομμύρια κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις».
Η Αναπληρώτρια Υπουργός επανέλαβε ότι στις αρχές του νέου έτους θα λειτουργήσουν στα Ιόνια Νησιά 7 από τα 100 Κέντρα Υποστήριξης της Κοινωνικής Οικονομίας που θα δημιουργηθούν σε όλη τη χώρα, τα οποία θα παρέχουν πληροφόρηση και θα βοηθούν όσους θέλουν να εργάζονται, να βιοπορίζονται και να παράγουν με έναν εναλλακτικό τρόπο που βασίζεται στη συλλογικότητα και την ισότιμη σχέση ανάμεσα στους εργαζόμενους.
Στο πλαίσιο του 7ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση με θέμα «Το λόγο έχουν τα Ιόνια νησιά», που πραγματοποιείται στην Κέρκυρα, ο Αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης, απεύθυνε ομιλία την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου, στην πρώτη παράλληλη απογευματινή συνεδρία με θέμα την Αγροτική Ανάπτυξη και την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Υπαίθρου.
Στην αρχή της ομιλίας του στην Κέρκυρα, ο Γιάννης Τσιρώνης παρομοίασε την έξοδο από την κρίση ως μια οδύσσεια που περνάνε όλοι οι Έλληνες: «Χαίρομαι που είμαι σήμερα μαζί σας στην όμορφη Κέρκυρα, την πατρίδα της Ναυσικάς και του Αλκίνοου. Τα Ιόνια Νησιά είναι η πατρίδα του Οδυσσέα, που το περιπετειώδες ταξίδι του μας θυμίζει την Οδύσσεια της σύγχρονης Ελλάδας. Το λέω αυτό γιατί ο αγώνας για να βγάλουμε την πατρίδα μας από την κρίση έχει αναπόφευκτα δύσκολες επιλογές και πισωγυρίσματα. Καλοπροαίρετοι πολίτες προβληματίζονται και συχνά ακούμε χαιρέκακες κριτικές. Θέλω λοιπόν εδώ, στις θάλασσες του Οδυσσέα, να ξεκινήσω με τούτο: Ο ταχύτερος δρόμος για την Ιθάκη δεν είναι υποχρεωτικά μια ευθεία λεωφόρος, αλλά μια θαλασσινή περιπέτεια στην καταιγίδα της παγκοσμιοποίησης. Και προσκαλώ εσάς τους Κερκυραίους να συνδράμετε στο να βρει η πατρίδα μας την Ιθάκη μετά την Οδύσσεια της κρίσης, όπως συνέδραμαν ο Αλκίνοος και η Ναυσικά τον Οδυσσέα».
Στην συνέχεια αναφέρθηκε στους δείκτες της απασχόλησης και της αγροτικής παραγωγής, υποστηρίζοντας ότι έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Ενδεικτικά ανέφερε ότι «πριν την κρίση είχαμε 4.374.000 πλήρως απασχολούμενους. Στο τέλος του 2014 είχαμε 3.278.000 Είχαν χαθεί δηλαδή 1.100.000 θέσεις εργασίας Από αυτές οι 267.000 χάθηκαν τα χρόνια του “Success Story” του Σαμαρά. Από το 2015 μέχρι και τον Ιούνιο του 17 δημιουργήθηκαν 241.000 νέες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης. Ειδικότερα στα Ιόνια χάθηκαν από το 2012, μέχρι το 2014 8.900 θέσεις εργασίας δηλαδή η ανεργία αυξήθηκε κατά 6,8 μονάδες, ενώ από το 2015 μέχρι σήμερα δημιουργήθηκαν 6.700 νέες θέσεις δηλαδή η ανεργία μειώθηκε κατά 5,6 μονάδες και είναι σήμερα λίγο πάνω από το 15%. Όσο αφορά στο αγροτικό ΑΕΠ πανελλαδικά, η κατάρρευση ξεκίνησε πριν την κρίση: Η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία το 2004 ήταν 9,1 δις και πριν την κρίση το 2009 είχε μειωθεί στα 7,130 δις δηλαδή είχε χαθεί το 22% του αγροτικού ΑΕΠ, πριν την κρίση. Από το 2009 μέχρι το 2014 είχε μειωθεί στα 6.031 δηλαδή χάθηκε άλλο ένα 15%. Στο τέλος του 2016 διαμορφώθηκε στα 6.300, δηλαδή μία αύξηση 3,7% απόδειξη ότι η αγροτική οικονομία ανακάμπτει ταχύτερα από την υπόλοιπη οικονομία».
Διερωτώμενος για το που χαθήκανε 20 δις επιδοτήσεων και προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης του 2004-2009 και άλλα 20 δις επιδοτήσεων της πενταετίας 2009-2014, ο Γιάννης Τσιρώνης κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, υπενθυμίζοντας ότι «η κρίση δεν ήταν καιρικό φαινόμενο και η οικονομία της χώρας δεν κατέρρευσε από κάποιον σεισμό. Η οικονομία της χώρας μας δολοφονήθηκε από το πελατειακό κράτος με μια διεφθαρμένη πολιτική ηγεσία μαζί με ένα διαπλεκόμενο ιδιωτικό τομέα από δήθεν επενδυτές που την απομύζησαν».
Συγκρίνοντας το Ελληνικό αγροτικό ΑΕΠ με αντίστοιχα ξένων κρατών, ο Γιάννης Τσιρώνης σημείωσε ότι «στην Ελλάδα του 2010 είχαμε 7 δις αγροτικό ΑΕΠ και 5,8 δις αγροτικές εξαγωγές. Την ίδια εποχή στην Νέα Ζηλανδία είχαν 6.6 δις αγροτικό ΑΕΠ, αλλά εξαγωγές 20,1 δις. Απογειώνουν τον πρωτογενή τους τομέα με υψηλότατη προστιθέμενη αξία στην αγροτική μεταποίηση. Για κάθε 1€ αξίας προϊόντος της πρωτογενούς παραγωγής, ο τομέας της μεταποίησης τροφίμων-ποτών προσθέτει προϊόν αξίας μόλις 0,4€ στην χώρα μας όταν στην Ισπανία και την Ιταλία το ποσό αυτό ανέρχεται σε 1,5€. Η Ελλάδα με 37 εκατ. στρέμματα καλλιεργειών παράγει περίπου σε αξία 190 ευρώ ανά στρέμμα. Κατ’ αρχάς στα Ιόνια Νησιά σχολάζουν 175.000 στρέμματα, ενώ καλλιεργούνται 769.000. Για να καταλάβετε το πρόβλημα, στην Θεσσαλία σχολάζουν μόνο 111.000 στα σχεδόν 4 εκ στρέμματα. Στα Ιόνια νησιά λοιπόν τα τελευταία στοιχεία του 2014 δείχνουν Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία 95 εκατομμύρια Ευρώ, δηλαδή έχουμε λιγότερα από 124€/ στρέμμα».
Στη συνέχεια της ομιλίας του ο Αν. Υπουργός αναφέρθηκε στα προβλήματα από την εκτεταμένη παράνομη διακίνηση ζώων και κρέατος που περιορίζει τα φορολογικά έσοδα, από τις ελληνοποιήσεις και την παραπλάνηση του Έλληνα καταναλωτή, από την έλλειψη ολοκληρωμένων δασικών χαρτών και κτηματολογίου, από την ομηρία των συνεταιρισμών σε παλιά καθεστώτα, από την μαύρη εργασία στα χωράφια κ.α, ενώ ταυτόχρονα αναφέρθηκε στις συνολικές λύσεις που προωθεί το Υπουργείο και η σημερινή κυβέρνηση όπως οι Δασικοί Χάρτες, οι δασικοί συνεταιρισμοί, οι αγορές βιοκαλλιεργητών, τα Διαχειριστικά Σχέδια Βοσκήσιμων Γαιών, οι αδειοδοτήσεις για Σταβλικές Εγκαταστάσεις, οι ενέργειες για το Ελληνικό Σήμα, ο νέος νόμος για τα Νωπά, τα Προγράμματα Κοινωνικής Οικονομίας και η σύνδεση του Τουρισμού με τον Πρωτογενή Τομέα.
Όσο αφορά στον τουρισμό, ο Γιάννης Τσιρώνης υποστήριξε ότι θα πρέπει να είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την πρωτογενή παραγωγή, ενώ ζήτησε την αξιοποίηση του Ελαιώνα και πρότεινε την ανάπτυξη του πεζοπορικού τουρισμού στην περιοχή: «Τα Ιόνια νησιά είναι ήδη ένας από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως. Τι ποσοστό όμως προϊόντων που αγοράζει ή καταναλώνει ο επισκέπτης προέρχεται από τα ίδια τα νησιά; Και εδώ επιτρέψτε μου να σταθώ στην ιδιαιτερότητα των Ιονίων Νησιών: Όπως ανέφερα πριν, στα Ιόνια έχουμε μεγάλο ποσοστό γης που σχολάζει. Εγκλωβιστήκαμε όλοι στην “μονοκαλλιέργεια του τουρισμού”. Επιμένω λοιπόν ότι είναι και προς το συμφέρον του τουρισμού, αυτές οι εκτάσεις να καλλιεργηθούν. Ζητώ από τους φορείς κοινωνικής οικονομίας και τους δημάρχους να συζητήσουμε πρώτα από όλα για την αξιοποίηση του Κερκυραϊκού Ελαιώνα με συνεργασία των δημάρχων, των συνεταιρισμών και των συναρμόδιων υπουργείων για ένα πρόγραμμα αναβάθμισης και αειφορικής διαχείρισής του. Μαθαίνω ότι και το κουμ κουάτ έχει διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση και η προσφορά της ντόπιας παραγωγής δεν επαρκεί. Σε αυτό το σημείο επιτρέψτε μου να αναφερθώ στον πιο ακριβοπληρωμένο τουρισμό παγκοσμίως: τον πεζοπορικό τουρισμό. Πόσοι επισκέπτες στα Ιόνια, αφήνουν την ξαπλώστρα και περπατάνε στην ενδοχώρα; Να θυμίσω ότι ο πεζοπορικός τουρισμός είναι ιδανικός και κατά τους χειμερινούς μήνες. Ως υπουργός αναπληρωτής Περιβάλλοντος ξεκίνησα το πρόγραμμα πιστοποίησης των πεζοπορικών μας διαδρομών. Αν λοιπόν συνειδητοποιήσουμε τα τεράστια όπλα που διαθέτουμε ως χώρα, θα μπορούσαμε να απογειώσουμε ταυτόχρονα τον πρωτογενή τομέα μαζί με τον τουρισμό με αγροτουρισμό και διανυκτερεύσεις σε πραγματικές, κατάλληλα διαμορφωμένες, κτηνοτροφικές μονάδες».
Κλείνοντας την ομιλία του, ο Γιάννης Τσιρώνης τόνισε ότι δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς πρωτογενή τομέα και, ενώ σε όλους τους άλλους τομείς έχουμε ανταγωνισμό, στον πρωτογενή τομέα έχουμε ασυναγώνιστα προϊόντα, ενώ αναφέρθηκε και στα πολλαπλά οφέλη της κυκλικής οικονομίας και της ενεργειακής αυτάρκειας.