Κύρια σημεία
Αυτό που έχουμε κληθεί να αντιμετωπίσουμε είναι μια πραγματική τραγωδία. Το πένθος είναι βαρύ. Δεν είναι η ώρα να συζητήσουμε για ευθύνες ή για να κάνουμε κοινωνική κριτική. Μέριμνά μας είναι να ολοκληρωθούν με τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα οι επιχειρήσεις, να βρεθούν οι αγνοούμενοι ώστε να μην υπάρξουν νέα θύματα και να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Για αυτόν άλλωστε το λόγο πήραμε και την πρωτοβουλία για τη διακοπή της συζήτησης για το κοινωνικό μέρισμα στη Βουλή. Δεν είναι ώρα για πολιτική σύγκρουση. Το σύνολο του κρατικού μηχανισμού έχει κινητοποιηθεί.
Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα συντονιστικό κέντρο στην Ελευσίνα υπό τον ΓΓ της Πολιτικής Προστασίας που σε συνεργασία με τους Δημάρχους και τις τοπικές αρχές, την Πυροσβεστική, την Αστυνομία, κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες. Μέχρι στιγμής έχουμε περίπου 90 διασώσεις. Ο Ελληνικός Στρατός έχει ανοίξει τα θέρετρά του ώστε κανείς να μη μείνει χωρίς τρόφιμα ή στέγη. H Περιφέρεια έχει επίσης μεριμνήσει για την προστασία των ανθρώπων ενώ ήδη από χθες έχει υποβάλλει αίτημα χρηματοδότησης προς το ΥΠΟΙΚ ώστε να γίνει χρήση χρημάτων από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ΥΠΟΙΚ από την πλευρά του θα προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες ώστε τα χρήματα να απορροφηθούν. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός άλλωστε δεσμεύτηκε στο μήνυμά του ότι δεν θα επιτρέψουμε καθυστερήσεις και θα προχωρήσουμε στην αποκατάσταση των ζημιών και στην αποζημίωση των πληγέντων.
Από εκεί και πέρα, η τιμωρία των παραβατών είναι έργο της Δικαιοσύνης. Όλοι γνωρίζουν ότι η Αττική ειδικά αλλά και άλλες περιοχές της Ελλάδας είναι επιβαρυμένες οικιστικά λόγω της άναρχης δόμησης, λόγω του ότι ρέματα μπαζώνονταν εδώ και 5-6 δεκαετίες, λόγω της ύπαρξης πολλών αυθαίρετων κτισμάτων. Όμως είναι μια κατάσταση που έχει και οικονομικά και κοινωνικά αίτια. Σε αυτές τις περιπτώσεις δε μιλάμε για αυθαιρεσίες που έχουν γίνει εξαιτίας της απληστίας. Στην πραγματικότητα τα αυθαίρετα και τα μπαζώματα ρεμάτων ερχόντουσαν σαν απάντηση σε ένα πρόβλημα τεράστιας κοινωνικής και οικονομικής ανισότητας. Φτωχοί άνθρωποι αφέθηκαν ανεξέλεγκτοι από το ελληνικό κράτος για λόγους που είχαν να κάνουν με τον περιορισμό της κοινωνικής αντίδρασης. Το πρόβλημα είναι πολύ βαθύ και πηγαίνει πολύ πίσω στο χρόνο. Όλοι γνωρίζουμε περί τίνος πρόκειται.
Αργά, σταδιακά και με σχέδιο, θα πρέπει εκ μέρους της πολιτείας να υπάρξουν τα αναγκαία έργα υποδομής και αντιπλημμυρικά έργα ώστε να μπορέσουμε να περιορίσουμε τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί τις προηγούμενες δεκαετίες. Αν κάποιος έχει άλλωστε κάνει κάτι ώστε να μπει μια τάξη στην άναρχη κατάσταση είναι η παρούσα ελληνική κυβέρνηση είτε μιλάμε για τον χωροταξικό σχεδιασμό είτε για τους δασικούς χάρτες κτλ. Από το Υπουργείο Εσωτερικών επίσης, έχει γίνει σαφές ότι υπάρχει η βούληση για την αλλαγή του πλαισίου στην τοπική αυτοδιοίκηση έτσι ώστε να μην υπάρχουν επικαλύψεις αρμοδιοτήτων και να υπάρχει καθαρός διαχωρισμός τους μεταξύ Δήμων, Περιφέρειας, Κράτους.
Αυτή τη στιγμή πάντως νομίζω δεν είναι η ώρα για πολιτικά σχόλια ή πολιτικές συζητήσεις. Αυτή τη στιγμή είμαστε συγκεντρωμένοι στο να καταφέρουμε να δράσουμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για να ελαφρύνουμε το βάρος από τους ανθρώπους που έχουν πληγεί.
Απομαγνητοφώνηση
ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Να αρχίσουμε λοιπόν με το θέμα, που δεν είναι άλλο από τις καταστροφές, τις πλημμύρες, τους νεκρούς, αυτή η θεομηνία που έπληξε τη Δυτική Αττική, χτυπάει όλη την Ελλάδα. Πένθος έχουμε, σύμφωνα με την απόφαση του Πρωθυπουργού. Κοντά μας είναι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο κύριος Δημήτρης Τζανακόπουλος.
ΠΟΛΛΑΛΗ: Για να μας δώσετε και απαντήσεις, κύριε υπουργέ, σε κρίσιμα ερωτήματα. Τέθηκαν και από τις χθεσινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού σε σχέση με τις ευθύνες, σε σχέση με την ατομική ευθύνη, πολλές φορές, αλλά κυρίως, να πάμε παραπέρα στην απόδοση αυτών των ευθυνών, εάν και όπου υπάρχουν.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ΄ αρχάς, καλημέρα σας. Είναι βαρύ το πένθος. Είναι μια πραγματική τραγωδία, αυτή την οποία έχουμε κληθεί να αντιμετωπίσουμε, αυτή τη στιγμή. Δεν νομίζω ότι η ώρα ενδείκνυται για να συζητήσουμε για ευθύνες, για να κάνουμε κοινωνική κριτική, για να αρχίσουμε να συζητάμε για το τι έφταιξε. Για εμάς, αυτή τη στιγμή, το κυριότερο για την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, είναι να ολοκληρωθούν με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα οι επιχειρήσεις. Να βρεθούν όλοι οι αγνοούμενοι, να μην έχουμε περισσότερα θύματα, να καταφέρουμε να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση, να ομαλοποιήσουμε την ζωή στις περιοχές αυτές. Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή κάνουμε ό,τι πραγματικά περνά από το χέρι μας προς αυτή την κατεύθυνση.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Τζανακόπουλε, έχετε κάνει μια αποτίμηση; Υπήρξε μια σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, χθες. Η αποτίμηση που έχει γίνει, και από εδώ και πέρα, τι μέτρα θα λάβετε, σε σχέση με την ανακούφιση, αφενός των πληγέντων, αλλά και από την άλλη, να μην έχουμε αντίστοιχα φαινόμενα, αν και πολλοί, βέβαια, είναι επιφυλακτικοί με αυτό, ότι θα έχουμε φαινόμενα, αλλά να περιορίσουμε όλο αυτό το πράγμα.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, πράγματι, έγινε μια σύσκεψη, χθες. Ωστόσο, η κινητοποίηση των αρμόδιων Αρχών είχε γίνει πολύ νωρίτερα, από την πρώτη στιγμή που λάβαμε τις πρώτες κλήσεις και την πρώτη ενημέρωση για την μεγάλη καταστροφή που έπληξε τη Δυτική Αττική. Αυτή τη στιγμή, υπάρχει ένα Συντονιστικό Κέντρο στην Ελευσίνα, υπό τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος, σε συνεργασία με τους Δημάρχους και τις τοπικές Αρχές, την Πυροσβεστική, την Αστυνομία, κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε, όπως σας είπα προηγουμένως, να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Μέχρι στιγμής, έχουμε περίπου 90 διασώσεις. Ο ελληνικός Στρατός έχει ανοίξει τα θέρετρά του, έτσι ώστε κανένας να μην βρίσκεται χωρίς στέγη και χωρίς φαγητό. Προσπαθούμε να συνεχίσουμε τις ενέργειες διάσωσης, τις επιχειρήσεις διάσωσης. Ξέρετε, ότι ακόμα υπάρχουν, δυστυχώς, αγνοούμενοι. Ελπίζουμε όλα αυτά να ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν συντομότερα. Και η Περιφέρεια Αττικής έχει μεριμνήσει, έτσι ώστε να συγκεντρωθούν τρόφιμα, να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την προστασία, αυτή τη στιγμή, των ανθρώπων.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Τζανακόπουλε, είστε ευχαριστημένοι ως κυβέρνηση από την ενεργοποίηση του κρατικού μηχανισμού; Λειτούργησε έτσι όπως έπρεπε;
ΠΟΛΛΑΛΗ: Και έδρασε γρήγορα; Γιατί υπάρχει και αυτή η κριτική, ότι άργησαν να εκτιμήσουν την κατάσταση και αφέθηκαν άνθρωποι σε αυτές τις περιοχές στο έλεος της κακοκαιρίας.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν νομίζω ότι υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Οι κρατικοί μηχανισμοί λειτούργησαν από το πρώτο δευτερόλεπτο. Δεν νομίζω ότι έχει κανένα νόημα, αυτή τη στιγμή, να μπαίνουμε στη συζήτηση αν ήμασταν εγκαίρως στο πλευρό των ανθρώπων. Νομίζω ότι το σύνολο του κρατικού μηχανισμού κινητοποιήθηκε άμεσα και αυτός ήταν και ο λόγος, για τον οποίο έχουμε καταφέρει, εν πάση περιπτώσει, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση. Αυτό που είναι το ζητούμενο τώρα, είναι να ευχηθούμε όλοι να μην υπάρξουν νέα θύματα. Αυτή είναι η πρώτιστη προτεραιότητά μας, αυτή τη στιγμή και προς αυτή την κατεύθυνση νομίζω ότι θα πρέπει να δουλέψουν οι αρμόδιες υπηρεσίες.
ΠΟΛΛΑΛΗ: Κύριε Υπουργέ, για να μην υπάρξουν, λοιπόν, νέα θύματα σε μια επόμενη φυσική καταστροφή, γιατί τα καιρικά φαινόμενα δεν μπορούμε να τα αποφύγουμε δυστυχώς, ποιο είναι το μήνυμα που εισπράττει ο Έλληνας πολίτης απέναντι σε αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα εκ μέρους της Πολιτείας; Ότι δηλαδή, είναι απροστάτευτος εάν κάποιο φαινόμενο είναι πάρα πολύ μεγάλο; Δεν μπορεί να προστατευτεί με κάποιους τρόπους, με κάποια μέτρα από την Πολιτεία, για να μην θρηνούμε συνεχώς νέα θύματα;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η Πολιτεία και οι αρμόδιες Αρχές αυτό το οποίο μπορούν να κάνουν, είναι να έχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μέριμνα για την υλοποίηση έργων υποδομής για τα αντιπλημμυρικά έργα. Ωστόσο, αυτό το οποίο όλοι γνωρίζουμε, αλλά νομίζω, όπως σας είπα προηγουμένως, ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή νόημα να μπούμε τώρα στο επίκεντρο που βρισκόμαστε της κρίσης, σε αυτή τη συζήτηση, είναι ότι η Αττική ειδικά, αλλά και άλλες περιοχές της Ελλάδας, είναι εξαιρετικά επιβαρυμένες οικιστικά, λόγω της άναρχης δόμησης, λόγω του γεγονότος ότι ρέματα, για πέντε-έξι δεκαετίες, μπαζώνονταν, εξαιτίας της ύπαρξης πολλών αυθαίρετων κτισμάτων. Επομένως, είναι μια, ούτως ή άλλως, εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Αυτό το οποίο πρέπει να γίνει είναι, αργά, σταδιακά, με σχέδιο, να υπάρξουν και τα αναγκαία έργα υποδομής και από εκεί και πέρα, να μπορέσουμε να περιορίσουμε, εν πάση περιπτώσει, τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί όλες τις προηγούμενες δεκαετίες. Και νομίζω ότι όλοι γνωρίζουμε περί τίνος πρόκειται.
ΠΟΛΛΑΛΗ: Θα κυνηγηθούν αυτοί οι παραβάτες, όμως, κύριε Τζανακόπουλε;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό τώρα, είναι καταρχήν έργο της Δικαιοσύνης. Από εκεί και πέρα, ξέρετε ότι μιλάμε για μια κατάσταση, η οποία έχει και οικονομικά αίτια και κοινωνικά αίτια. Δηλαδή, δεν μιλάμε για αυθαιρεσίες που έχουν γίνει εξαιτίας, ας πούμε, της απληστίας. Στην πραγματικότητα, τα αυθαίρετα και τα μπαζώματα ρεμάτων έρχονταν να απαντήσουν σε ένα πρόβλημα τεράστιας κοινωνικής ανισότητας, αλλά και οικονομικής ανισότητας. Μιλάμε για φτωχούς ανθρώπους που, εν πάση περιπτώσει, αφέθηκαν από τη μεριά του ελληνικού κράτους, για πάρα πολλά χρόνια, να λειτουργούν με συγκεκριμένο τρόπο…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι σε όλες τις περιπτώσεις.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι σε όλες τις περιπτώσεις, αλλά μιλάμε για τις περισσότερες περιπτώσεις. Για λόγους που είχαν να κάνουν με τον περιορισμό, εν πάση περιπτώσει, της κοινωνικής αντίδρασης, αφέθηκαν από το ελληνικό κράτος ανεξέλεγκτοι εργολάβοι, αρμόδιες Αρχές, τοπικές Αρχές, να δημιουργήσουν όλη αυτή την κατάσταση. Νομίζω ότι, το έχουν πει και όλοι οι επιστήμονες, όσοι τις τελευταίες δύο ημέρες έχουν μιλήσει στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ότι το πρόβλημα είναι πάρα πολύ μεγάλο, είναι πάρα πολύ βαθύ, πηγαίνει πολύ πίσω στο χρόνο. Επομένως, καλό είναι, αυτή τη στιγμή, να δείξουμε ψυχραιμία και να έχουμε τη δυνατότητα αργότερα να συζητήσουμε με μεγαλύτερη ηρεμία.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και βέβαια ο έλεγχος αυτός, πολύ σωστά λέτε, είναι κυρίως από δικαστικής πλευράς. Ο εισαγγελέας θα δει και θα αποδώσει τις ευθύνες. Η Πολιτεία, όμως, πρέπει τουλάχιστον να νομοθετεί, να φτιάχνει το θεσμικό πλαίσιο για την προστασία των πολιτών.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και ξέρετε, ότι εάν κάποιος έχει κάνει κάτι για τον χωροταξικό σχεδιασμό, για τους δασικούς χάρτες, για την ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων ενεργειών έτσι…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Που δεν είχαμε ποτέ κτηματολόγια, δασικούς χάρτες…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …ώστε να μπει μια τάξη, εν πάση περιπτώσει, σε όλη αυτή την άναρχη κατάσταση, είναι η σημερινή κυβέρνηση. Αλλά, σας ξαναλέω, δεν είναι αυτή τη στιγμή…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Παρατηρούμε, όμως, και κάποια θέματα σχετικά με τις αρμοδιότητες Περιφέρειας, Δήμων και όλα αυτά. Τώρα, ας πούμε, για παράδειγμα, πρέπει οι πολίτες τη μία να πάνε σε γραφείο δημάρχου, σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, στο γραφείο της Περιφέρειας. Εσείς σχεδιάζετε, υπάρχει κάποια σκέψη, δεν ξέρω εάν θα έρθει άλλος «Καλλικράτης» ή μια άλλη μορφή νομοσχεδίου…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εκ μέρους του υπουργείου Εσωτερικών έχει γίνει σαφές -όχι εξ αφορμής της συγκεκριμένης τραγωδίας, αλλά μέσα στο καλοκαίρι, ότι υπάρχει η βούληση για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της τοπικής αυτοδιοίκησης, έτσι ώστε να μην υπάρχουν επικαλύψεις αρμοδιοτήτων, έτσι ώστε να εξορθολογιστεί το θεσμικό πλαίσιο. Νομίζω ότι θα είναι μία από τις…
ΠΟΛΛΑΛΗ: Με ενίσχυση αρμοδιοτήτων, κύριε Τζανακόπουλε;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά είναι ζητήματα τα οποία θα συζητηθούν επί του νομοσχεδίου και ο υπουργός Εσωτερικών, νομίζω, θα έχει πολύ συγκεκριμένες απαντήσεις. Το ζήτημα είναι καταρχήν να υπάρχει μία δυνατότητα για καθαρό διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων μεταξύ Δήμων, Περιφέρειας και κεντρικού Κράτους. Αυτός είναι ο βασικός στόχος και νομίζω ότι στη βάση αυτή θα προχωρήσουμε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Τζανακόπουλε, έχουν γίνει ήδη κινήσεις. Ακούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση πως υπάρχουν κονδύλια, τα οποία μπορούμε να εκμεταλλευτούμε.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει κατατεθεί από τη μεριά της Περιφέρειας το αίτημα στο υπουργείο Οικονομίας για να γίνει χρήση των χρημάτων από το σχετικό Ταμείο της ΕΕ. Το υπουργείο Οικονομίας θα προχωρήσει άμεσα στην κατάθεση όλων των σχετικών εγγράφων και αιτήσεων, έτσι ώστε να προχωρήσει αυτή η διαδικασία.
ΠΟΛΛΑΛΗ: Πόσο χρόνο, όμως, μπορεί να πάρει αυτό, κύριε Υπουργέ; Γιατί βλέπουμε να γίνονται όλες οι ενέργειες, εκ μέρους της ελληνικής Πολιτείας, αλλά μετά κάπου κολλάει το πράγμα από την Κομισιόν και χρήματα δεν απορροφώνται ποτέ για να υλοποιηθούν.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τα χρήματα θα απορροφηθούν. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ταμειακό πρόβλημα, εκ μέρους του ελληνικού Δημοσίου. Έχουμε την ταμειακή δυνατότητα να κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και για την αποκατάσταση των ζημιών, αλλά και για την αποζημίωση των πληγέντων, κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Τα είπε και χτες ο Πρωθυπουργός, στη δήλωσή του, ότι δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψουμε καθυστερήσεις ως προς αυτό το σημείο. Και αποκατάσταση των υλικών ζημιών θα υπάρξει, αμέσως μόλις γίνει η απαραίτητη καταγραφή από τους μηχανικούς των Δήμων, της Περιφέρειας και του υπουργείου Υποδομών, των μικτών κλιμακίων δηλαδή, αλλά και αποζημίωση των θυμάτων και όλων όσων επλήγησαν από τη συγκεκριμένη καταστροφική πλημμύρα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Προβλήματα σε μέσα διασωστικά και όλα αυτά έχουμε; Γιατί και η Τουρκία ανακοίνωσε ότι μπορεί να βοηθήσει. Έχουμε ζητήσει από άλλες χώρες;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή τη στιγμή επιχειρούν εκατοντάδες οχήματα και της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος. Ο Στρατός, όπως ξέρετε, είναι σε επιφυλακή. Έχει γίνει η μέγιστη δυνατή κινητοποίηση. Δεν έχω ενημέρωση ότι υπάρχει πρόβλημα σε ό,τι αφορά τον αριθμό των μέσων διάσωσης αυτή τη στιγμή.
ΠΟΛΛΑΛΗ: Κονδύλι, κύριε υπουργέ, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κρίση αυτή μετά την θεομηνία, υπάρχει; Έχετε εικόνα;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι το υπουργείο Οικονομίας κάνει αυτά τα οποία οφείλει να κάνει, έτσι ώστε να γίνει η χρήση του συγκεκριμένου Ταμείου, το οποίο δημιουργήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που χτύπησαν την Κεντρική Ευρώπη το 2002. Επομένως, θα γίνει ακριβώς η χρήση του Ταμείου αυτού για έχουμε την ενίσχυση και από τη μεριά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Τζανακόπουλε, πήρατε και μια πρωτοβουλία να έχουμε μια διακοπή της συζήτησης στη Βουλή για το Κοινωνικό Μέρισμα.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι δεν είναι η ώρα αυτή τη στιγμή για να υπάρξει πολιτική αντιπαράθεση, για να γίνει η συζήτηση στη Βουλή. Όταν ολοκληρωθούν οι επιχειρήσεις και καταφέρουμε να σταθεροποιήσουμε και να ομαλοποιήσουμε την κατάσταση στις πληγείσες περιοχές, νομίζω ότι η πολιτική ζωή θα ξαναμπεί στο καθημερινό της μονοπάτι. Αυτή τη στιγμή, νομίζω ότι δεν είναι η ώρα, ούτε για πολιτική σύγκρουση ούτε για συζητήσεις στη Βουλή ούτε για να κάνουμε, γενικώς, πολιτικά σχόλια. Αυτή τη στιγμή, είμαστε συγκεντρωμένοι στο να καταφέρουμε να δράσουμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, για να ελαφρύνουμε το βάρος από τους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν πληγεί.
ΠΟΛΛΑΛΗ: Κύριε Τζανακόπουλε, σας ευχαριστούμε θερμά για την παρουσία σας στην «Πρώτη Είδηση».
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά.