Παύλος Μαρινάκης: Καλημέρα σας, είναι μια κοινή συνέντευξη Τύπου, διυπουργική συνέντευξη Τύπου, σε συνέχεια της ομιλίας του Πρωθυπουργού στην 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου παρουσίασε μια σειρά από πρωτοβουλίες αφού έκανε έναν απολογισμό του πρώτου χρόνου της δεύτερης τετραετίας της κυβέρνησης. Αλλά είναι πάρα πολύ σημαντικό να μπορέσουμε μέσα από τους καθ΄ ύλην αρμόδιους υπουργούς να εξειδικεύσουμε αυτές τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού που αποτελούν και την πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση και τον επόμενο χρόνο αλλά και τα επόμενα τρία χρόνια μέχρι το 2027.
Το σημερινό βασικό θέμα της συνέντευξης Τύπου -και των παρεπόμενων βέβαια ανακοινώσεων και εξειδικεύσεων από τους Υπουργούς- θεωρώ ότι είναι αν όχι το πιο σημαντικό, ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα που αφορούν κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα, κάθε πολίτη αυτής της χώρας, το δημογραφικό ζήτημα και όλες οι στρατηγικές και οι βασικές κατευθύνσεις της κυβέρνησης που άπτονται ευρύτερα αυτού του θέματος.
Επειδή έχουμε τους και τις καθ’ ύλην αρμόδιους, νομίζω ότι δεν χρειάζεται να πω εγώ πάρα πολλά. Έχοντας όμως την τιμή να εκπροσωπώ την κυβέρνηση κάθε εβδομάδα πολλές φορές και δυο φορές την εβδομάδα στις ενημερώσεις πολιτικών συντακτών και το Υπουργείο Οικογένειας και Συνοχής και το Υπουργείο Εργασίας μου στέλνουν ενημερώσεις για παρεμβάσεις οι οποίες έχουν ως βασική στόχευση αυτό το οποίο έχει ζητήσει ο Πρωθυπουργός: κυρίως να στηρίξουμε τους πιο αδύναμους.
Να φέρουμε κοντά την επαγγελματική με την προσωπική ζωή. Να μην είναι ασυμβίβαστη η ιδιότητα της μητέρας, του πατέρα με αυτή του εργαζόμενου, όχι με πολλά λόγια αλλά με πράξεις.
Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Και παραβιάζοντας λίγο τη σειρά τάξεως των Υπουργείων λόγω αντικειμένου, λόγω εξειδίκευσης θα μου επιτρέψετε να δώσω πρώτα το λόγο στην Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κα Σοφία Ζαχαράκη.
Σοφία Ζαχαράκη: Κύριε Υπουργέ, ευχαριστώ πάρα πολύ. Σας ευχαριστούμε που είστε εδώ σήμερα και βέβαια συναδέλφους Υπουργούς.
Ξέρω πάρα πολύ το ενδιαφέρον το οποίο έχετε επιδείξει και στην εξειδίκευση των μέτρων και διαπιστώσατε ότι και το Σάββατο, στην ομιλία στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, η κοινωνική συνοχή, η στήριξη της οικογένειας, η στήριξη των νέων και των ευάλωτων ομάδων ήταν ακριβώς στην καρδιά του πολιτικού πλαισίου που έθεσε και ο Πρωθυπουργός. Και είναι και πολιτική προτεραιότητα της κυβέρνησης.
Γι’ αυτό και σήμερα θα μιλήσουμε πολύ πιο αναλυτικά για αυτά τα μέτρα αλλά κρατώντας έτσι και μια βασική αρχή. Ότι για την κυβέρνηση η κοινωνική πολιτική δεν είναι μια συμπληρωματική πολιτική στη στρατηγική μας αλλά το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα και της ανάπτυξης και όλης της οικονομικής ευρωστίας, την οποία θέλουμε να επιτύχουμε αλλά και των μεταρρυθμίσεων.
Δεν θεωρούμε λοιπόν ότι η ανάπτυξη και η μεταρρύθμιση είναι οι αυτοσκοπός αλλά γίνονται μέσα, πολλές φορές, για την επίτευξη του στόχου, έτσι ώστε να επιτευχθεί αυτή η κοινωνική συνοχή.
Το δίχτυ το οποίο πρέπει να είναι ευρύ, αποτελεσματικό, αλλά και πιο ισχυρό για τους ανθρώπους που έχουν περισσότερη ανάγκη, είναι σίγουρα πολύτιμα εργαλεία γι’ αυτά τα οποία θα πούμε σήμερα κι αυτά τα οποία έχουν ήδη γίνει, αλλά και τα επιδόματα τα οποία είναι ένα πλέγμα που ήδη δίνεται εδώ και χρόνια ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας τα οποία ενισχύουμε.
Τα ενισχύουμε με επιπλέον χρηματοδότηση, άρα αυτά τα οποία θα ακούσετε έχουν μέσα συμπεριλάβει και επιπλέον χρηματοδότηση, σύγχρονες προσεγγίσεις καθώς υπάρχουν και βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές και αντιμετώπιση πάρα πολλών στρεβλώσεων. Θα αναφερθούμε σε μερικές από αυτές, για έναν εξορθολογισμό του σχεδιασμού, έτσι ώστε να πετύχουμε εντέλει, κ. Υπουργέ, περισσότερη δικαιοσύνη.
Θα έλεγα ότι αυτό το οποίο πρέπει να επιδιώξουμε είναι να μην έχουμε περισσότερη αδικία μέσα από τα επιδόματα, από αυτή που ήδη προκαλείται από την ανέχεια κι από την ευαλωτότητα πάρα πολλών κοινωνικών ομάδων.
Θα σας δώσουμε ορισμένα παραδείγματα παραπάνω, συγκρατήστε όμως ότι εξειδικευμένη παρουσίαση για τα επιδόματα θα γίνει αμέσως μετά και την παρουσίαση στο Υπουργικό Συμβούλιο. Νομίζουμε ότι αυτό θα είναι τέλος Σεπτεμβρίου, στο τελευταίο δηλαδή Υπουργικό Συμβούλιο του Σεπτεμβρίου κι αμέσως μετά εξειδικευμένη συνέντευξη με πολύ περισσότερα παραδείγματα, αλλά και επιμέρους στοχεύσεις.
Μείζονα ζητήματα καλύπτουμε μέσα από αυτή τη μεταρρύθμιση, η οποία θέλω να επισημάνω όταν μιλάω για τα επιδόματα ότι ήδη δουλεύεται εδώ και επτά μήνες. Δεν είναι ένα πυροτέχνημα και δεν δρούμε έτσι, ειδικά όταν μιλάμε για την κοινωνική πολιτική.
Θέλω να ευχαριστήσω και τον Γενικό Γραμματέα, τον Πρόδρομο Πύρρο και όλους τους συναρμόδιους Γενικούς Γραμματείς, την ομάδα, το Υπουργείο Εργασίας το οποίο έπαιξε σημαντικότατο ρόλο, τη ΜΕΚΥ, όλη αυτή η ομάδα συνέβαλε έτσι ώστε να μπορούμε να δίνουμε τα πρώτα νέα σήμερα μιας μεγάλης έτσι προσπάθειας να εξορθολογήσουμε και να αντιμετωπίσουμε στρεβλώσεις.
Μείζονα ζητήματα τα οποία σίγουρα θα αντιμετωπίσουμε είναι η μεγάλη ενίσχυση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Θα σας πούμε και πόσο θα αυξηθεί. Η θεσμική διεύρυνση περαιτέρω, σε συνέχεια αυτών που είπε και ο Πρωθυπουργός, και η θεσμική έτσι εμπέδωση των τριτέκνων. Ενίσχυση ωφελημάτων και για το κομμάτι των πολυτέκνων. Και ενίσχυση πολιτικών εν γένει για την αντιμετώπιση του δημογραφικού.
Διευρύνουμε λοιπόν την εφαρμογή μιας καινοτόμου προσέγγισης, μέσα επίσης στη μελέτη για τα επιδόματα είναι αυτή του «income disregard». Για να μιλήσουμε στα ελληνικά, θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το αντικίνητρο που είναι η εργασία για κάποιον που παίρνει ένα επίδομα.
Άρα αυτό το οποίο ισχύει για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ότι δεν προσμετράται κομμάτι του εισοδήματος έτσι ώστε να πάρει εντέλει κάποιος το επίδομα, διευρύνεται και στα υπόλοιπα δύο, στο επίδομα παιδιού και στο επίδομα στέγασης.
Πάμε να δούμε λίγο την παρουσίαση και να ξεκινήσουμε με πράγματα τα οποία ήδη δίνονται.
Αν δείτε τα μέτρα στήριξης μερικά είναι από τα πολύ σημαντικά τα οποία ήδη συμβαίνουν. Για να επισημάνουμε ότι δεν ξεκινάμε από το μηδέν. Δεν είναι σήμερα η αρχή της αντιμετώπισης ζητημάτων που έχουν να κάνουν με την οικογένεια και το δημογραφικό.
Ήδη τα υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας έχουν κάνει πολύ σημαντικές παρεμβάσεις. Ο Υπουργός μας θα αναφερθεί περαιτέρω και εξειδικευμένα σε αυτά.
Να θυμίσω, όμως, ότι είναι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη η οποία θεσμοθέτησε το επίδομα γέννας. Ήταν στα 2.000 ευρώ. Αυξήθηκε από τις αρχές της χρονιάς στα 2.400, φτάνοντας στο ποσό των 3.500 ευρώ από τα τέσσερα παιδιά και πάνω.
Είναι η κυβέρνηση η οποία αύξησε το αφορολόγητο δυο φορές ανά 1.000 ευρώ ανά παιδί. Και η τελευταία αύξηση, θυμάστε όλες και όλοι, ότι είναι από 1/1 του 2024.
Είναι η κυβέρνηση η οποία αύξησε τα vouchers στους βρεφονηπιακούς σταθμούς αλλά και το τελικό ποσό το οποίο δίνεται, σε πολύ μεγάλη διεύρυνση. Θα το δούμε και στην παρουσίαση.
Ενίσχυσε προγράμματα παιδικών κατασκηνώσεων. Αύξησε το επίδομα μητρότητας. Περαιτέρω θα πει η Υπουργός. Μείωσε τον συντελεστή του ΦΠΑ στα βρεφικά είδη στο χαμηλό ποσοστό, στο 13%.
Πιλοτικά εφάρμοσε, και έχει πολύ καλά αποτελέσματα, το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς», με πολύ καλύτερα αποτελέσματα από αυτό το οποίο αναμέναμε στην πολιτική του εφαρμογή. Κατήργησε τον φόρο γονικών παροχών και στις δωρεές για τους συγγενείς πρώτου βαθμού.
Έχουμε την νέα κατηγορία του κοινωνικού τιμολογίου. Έδωσε την δυνατότητα να μεταβιβαστεί η άδεια μητρότητας, αλλά και στον πατέρα. Άρα η γονεϊκότητα αποκτά πραγματικά αυτό το πλήρες, έτσι, πλέγμα το οποίο πρέπει να έχει.
Επέκτεινε τα προγράμματα των σχολικών γευμάτων, κάνοντας σημαντική αύξηση στον προϋπολογισμό. Και όλα αυτά μέχρι τώρα. Είναι σημαντικό το ότι ήδη έχουν καταγραφεί μέσα στα πρώτα πέντε χρόνια.
Και βέβαια, αναμόρφωσε και το μισθολόγιο στο Δημόσιο, μετά από στασιμότητα πάρα πολλών ετών, από 1/1, και είχαμε και τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού.
Προχωράμε βλέποντας τις αλλαγές, οι οποίες στις τρίτεκνες οικογένειες παίζουν ιδιαίτερο ρόλο. Ξέρετε ότι μια σημαντική στρέβλωση είναι ότι η ιδιότητα του τριτέκνου χανόταν. Χανόταν όταν το παιδί γινόταν 18 ετών ή όταν τελείωνε τις σπουδές.
Αυτό, λοιπόν, παύει. Αντιμετωπίζεται αυτή η στρέβλωση. Αναγνωρίζεται η τριτεκνική ιδιότητα εφ’ όρου ζωής. Και είναι κάτι το οποίο έχουμε συζητήσει ενδελεχώς με τους τρίτεκνους, γιατί η αλήθεια είναι ότι ήταν κάτι το οποίο πραγματικά αποτελούσε ένα «αγκάθι», και στην δυνατότητα τους για να προσληφθούν περαιτέρω, όταν πλέον έχαναν αυτή την ιδιότητα.
Να υπενθυμίσω ότι αυτό ισχύει και για τους γονείς αλλά και για τα παιδιά. Ξέρω ότι προκαλεί ένα ερώτημα, το οποίο είναι εύλογο. Η τριτεκνική ιδιότητα θα, αφού έχει θεσπιστεί εφ’ όρου ζωής επίσης θα πιστοποιείται και μέσα από ειδική πλατφόρμα από το gov.gr.
Έχει ήδη αναφερθεί ο πρωθυπουργός, να το επισημάνουμε και να εξειδικεύσουμε, έχουμε ήδη σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών αυτό, ότι αυξάνεται και το ποσοστό από το 12% στο 16% για τις προσλήψεις ΑΣΕΠ, επί των προκηρρυσώμενων θέσεων.
Ξέρετε ότι είναι και αυτό ένα από τα σημαντικά αιτήματα των τριτέκνων. Έχουμε έρθει σε επαφή μαζί τους εδώ και πάρα πολλούς μήνες και η αλήθεια είναι ότι είναι κάτι το οποίο περίμεναν.
Περαιτέρω εξειδικεύσεις για το θέμα των μετεγγραφών θα δοθούν με την εγκύκλιο των μετεγγραφών από το Υπουργείο Παιδείας. Είναι σίγουρο όμως ότι θα αυξηθεί η μοριοδότηση των τριτέκνων ως προς τη δεξαμενή αυτή των επιτρεπόμενων μετεγγραφών, μια σημαντική εξέλιξη και βέβαια θα μπορέσουν να γίνουν και περισσότερες μετεγγραφές από τις τρίτεκνες οικογένειες. Θα υπάρχει και μια καλύτερη διευθέτηση στο κομμάτι των μετεγγραφών για τους πολύτεκνους. Περισσότερα από το Υπουργείο Παιδείας και τις ανάλογες εγκυκλίους.
Σε θέματα φοροαπαλλαγών από τις επιχειρήσεις, αντιμετωπίσαμε και κυρίως με τον κ. Θάνο Πετραλιά και το Υπουργείο Οικονομικών και τον κ. Χατζηδάκη, μια πραγματικότητα, η οποία θα έλεγα ότι ήταν μια ευχάριστη πραγματικότητα και μια επιταγή. Αυτή ήταν ότι πολλές επιχειρήσεις θέλησαν και θέλουν να διευρύνουν όλο το πλέγμα πολιτικών για τις οικογένειες με παιδιά, για τους εργαζομένους τους.
Μέσα στη χρονιά λοιπόν ακούσατε πολλές επιχειρήσεις οι οποίες έκαναν αυτού του είδους τις παροχές. Είχαν ξεκινήσει και στο παρελθόν να δίνουν και voucher, τώρα επιπλέον δίνουν και κάποια επιδόματα.
Και ετέθη το εύλογο ερώτημα, ότι για να πάει το τελικό ποσό να αποδίδεται σε καλύτερο ποσοστό επί του τελικού ποσού, έπρεπε να γίνουν κάποιες φοροαπαλλαγές. Εδώ θα μας δώσει περισσότερα στοιχεία ο κ. Πετραλιάς.
Βλέπετε όμως ότι η διάταξη η οποία θα φέρουμε είναι οι παροχές στους νέους γονείς, έως 12 μήνες από την απόκτηση τέκνου, μέχρι το ποσό των 5.000, αλλά εδώ σημειώστε ότι αυξάνεται αυτό το ποσό ανά εξαρτώμενο μέλος.
Άρα, το 5.000 είναι το πρώτο, είναι η βάση, το ποσό αναφοράς. Και βέβαια, προστασία για τους εργαζόμενους, καθώς δεν πρέπει να υπάρχει μείωση των αποδοχών του νέου γονέα και κατά την περίοδο που δίνεται η συγκεκριμένη παροχή, αλλά και για τους επόμενους μήνες σε σχέση με τις αποδοχές του τελευταίου μήνα πριν την συγκεκριμένη παροχή.
Πολύ σημαντική και η πλήρης φοροαπαλλαγή για τα vouchers, για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και εδώ να επισημάνω την ανάγκη να ενισχυθεί αυτού του είδους η παροχή από περισσότερες επιχειρήσεις, όσες δύνανται. Ας εξαντλήσουν αυτό το περιθώριο.
Κάνουμε αυτό το κάλεσμά στις επιχειρήσεις και είμαστε εδώ για να συζητήσουμε μαζί τους και τα περαιτέρω μέτρα στήριξής των οικογενειών, έτσι ώστε να μπορούν περισσότεροι άνθρωποι να στέλνουν με κάλυψη ενός μεγάλου ποσού από την επιχείρηση στα παιδιά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Μιλώντας για βρεφονηπιακούς σταθμούς μιλάμε για την υποχρέωση του κράτους κυρίως. Το κράτος να καλύψει όσο γίνεται περισσότερες οικογένειες έτσι ώστε να μπορούν να στέλνουν τα παιδιά στην ηλικία εκεί την τρυφερή, από κάποιους μήνες μέχρι την ηλικία των 4, πριν ξεκινήσουν το νηπιαγωγείο, τα παιδιά τους στο σταθμό.
Φέτος λοιπόν σας υπενθυμίζω -και αυτή θα είναι η τάση και την επόμενη χρονιά-, ότι το ποσό το οποίο δόθηκε εν τέλει από τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και από το συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα, πολύ σημαντικό, του Υπουργείου Οικονομικών, φτάνει τα 379.300.000 ευρώ.
Αυτό καλύπτει και κάλυψε περίπου 173.000 vouchers. Εδώ είχαμε κάποια καλά νέα. Τα καλά νέα είναι ότι καλύπτουμε και για μια ακόμα χρονιά όλες τις πλήρεις αιτήσεις. Τις πλήρεις αιτήσεις για όλα τα παιδιά με αναπηρία σε όλες τις δομές. Και όταν μιλάω για δομές μιλάω και για σταθμούς αλλά και για τα ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ, τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης.
Και περισσότερα vouchers για τα παιδάκια τα οποία οι γονείς τους επιλέγουν να πάνε και σε ΚΔΑΠ τυπικής ανάπτυξης.
Αυτή είναι μια μάχη, και τη λέω μάχη γιατί δεν είναι αυτονόητο, το ποσό είναι πάρα πολύ υψηλό, η οποία θα συνεχίσει να δίνεται και την επόμενη χρονιά.
Φέτος όμως επισημαίνω ότι για πρώτη φορά είχε και κάποιες άλλες θετικές ειδήσεις. Οι τρίτεκνες οικογένειες, οι πολύτεκνες και οι μονογονεϊκές οικογένειες είχαν αυξημένη μοριοδότηση ως προς το κομμάτι των δικαιούχων που εντέλει πήραν το voucher.
Συνεχίζουμε με το μέτρο το οποίο ανέφερε και ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, θέλω όμως να σας πω ακριβώς πότε θα ξεκινήσει. Είναι αυτό το πρόγραμμα των 20.000 θέσεων έτσι ώστε αυτό που είπα πριν, τα 173.000 vouchers και όσα θα είναι από εδώ και πέρα να μπορεί να εκτελείται. Γιατί υπάρχει η πραγματικότητα ότι πολλές φορές μπορεί να πάρεις το voucher και να μην βρεις θέση.
Άρα αυτό το οποίο θα έχουμε σε μεγάλο βαθμό αντιμετωπίσει από το ’25 και μετά είναι να μπορούν και οι Δήμοι πλέον, με την διάταξη που φέραμε, να προσθέσουν θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς -και κυρίως το πρόβλημα είναι στα βρεφικά τμήματα-, έτσι ώστε να μπορέσει να αντικατοπτριστεί όλο αυτό το σύνολο των voucher σε υλοποιημένη πολιτική.
Άρα, να μπορεί ο γονέας να βρει θέση σε σταθμό. Αυτό το πρόγραμμα και η πρόσκληση θα είναι στον αέρα τέλος Οκτωβρίου. Καθώς έχουμε ήδη τρέξει πολύ τις διαδικασίες έτσι ώστε να μπορεί να αφορά και τους δήμους και τους ιδιώτες.
Μιλάμε και για την αύξηση θέσεων σε υπάρχοντες σταθμούς αλλά και για δημιουργία νέων σταθμών. Εδώ μιλάω και απευθύνομαι και στους Δήμους που δεν έχουν αυτή τη στιγμή σταθμούς και πρέπει να αποκτήσουν.
Είναι χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, 70 εκατομμύρια, και μιλάμε για τα παιδάκια τα οποία είναι από 2 μηνών έως 2,5. Σημαντική λοιπόν προσθήκη. Καλύπτει το 50% και ως 50% και για κτιριακές υποδομές, για βελτιώσεις, για εξωτερικούς χώρους και για εξοπλισμό.
Το είπε και ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη και το επισημαίνουμε ότι το πετυχημένο πιλοτικό πρόγραμμα των «Νταντάδων της γειτονιάς» πλέον διευρύνεται. Κρατήστε και συγκρατήστε κάποια στοιχεία για την τωρινή εφαρμογή για όσους το παρακολουθούν. Ήδη εφαρμόζεται σε 62 Δήμους της χώρας και ήδη τον προϋπολογισμό, ο οποίος ήταν 3 εκατομμύρια, καταφέραμε να τον διευρύνουμε καθώς το ενδιαφέρον τελικά ήταν διπλάσιο από την αρχική έτσι πρόβλεψη.
Άρα από τα 400 συμφωνητικά έχουμε ήδη φτάσει στα 803, ενώ υπάρχουν 1.308 διαθέσιμοι επιμελητές και επιμελήτριες.
Εδώ θέλω να ευχαριστήσω την Υφυπουργό, την κα Παπακώστα και την τέως Υφυπουργό την κα Κεφάλα, αλλά και την κα Μαρία Συρεγγέλα -καθώς υπάρχει συνέχεια σε όλη αυτή την προσπάθεια-, οι οποίες έβαλαν πραγματικά τα δυνατά τους για να πετύχει το πρόγραμμα.
Το οποίο πρέπει να επισημάνω ότι έχουμε διπλασιάσει, το voucher από 250 ευρώ που ήταν έχει πάει στα 500 ευρώ όταν ο εργαζόμενος που χρησιμοποιεί αυτού του είδους τη μέριμνα είναι πλήρους απασχόλησης ή ελεύθερος επαγγελματίας. Και από τα 150 στα 300 ευρώ όταν ο εργαζόμενος είναι σε ημιαπασχόληση, μερικής απασχόλησης ή είναι άνεργη μητέρα ή άνεργος πατέρας.
Σημαντική προσθήκη, την οποία πλέον τη διευρύνουμε. Από το πρώτο τρίμηνο του 2025 θα προσφέρεται σε όλους τους Δήμους της Ελλάδος, το έχουμε εντάξει στο ΕΣΠΑ και το σύνολο είναι 100 εκατομμύρια.
Άρα καταλαβαίνετε ότι αυτό το πλέγμα βοήθειας και προστασίας μίας νέας οικογένειας κι ενός μικρού παιδιού το οποίο από τους πρώτους μήνες μέχρι την ηλικία των τεσσάρων μπορεί να έχει τον σταθμό με ένα voucher και μπορεί να έχει και τη νταντά της γειτονιάς, την επιμελήτρια ή τον επιμελητή, σε όλους τους Δήμους της Ελλάδας πλέον, για να μπορεί να υποβοηθά και το πολύ σημαντικό έργο της καθημερινότητας μίας οικογένειας.
Για τις παροχές, για την κατάργηση του 15% του φόρου στις ιδιωτικές ασφάλειες για τα παιδιά θα δώσει περισσότερες πληροφορίες ο Υφυπουργός ο κ. Πετραλιάς. Και δωρεάν προληπτικός έλεγχος σε ΑμεΑ, σε γυναίκες -θα πει περισσότερα ούτως ή άλλως και η κα Αγαπηδάκη-, ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της απλοποίησης των διαδικασιών του ΕΟΠΥΥ.
Και η ψηφιοποίηση της διαδικασίας, γιατί η αλήθεια είναι ότι πάρα πολλές κυρίως γυναίκες που απευθύνονται και σε μας -νομίζω Νίκη σίγουρα θα το έχεις λάβει και ως παρατήρηση και με την επαφή έτσι που έχεις με τον κόσμο- ότι το κομμάτι της υποβοηθούμενης είναι ένα ζήτημα το οποίο απασχολεί πάρα πολλά ζευγάρια και η επίσπευση διαδικασιών είναι ένα ζητούμενο.
Και τα νέα έτσι από εμάς περαιτέρω, από το Υπουργείο, είναι το παρατηρητήριο για το δημογραφικό, που το έχουμε εντάξει ήδη στο ΕΣΠΑ, είναι 3 εκατομμύρια. Θα λειτουργεί για την επόμενη δεκαετία, με την λογική της παρακολούθησης των οριζόντιων μέτρων που έχουν να κάνουν με το δημογραφικό.
Όχι μόνο αυτών που θεσμοθετούνται και υλοποιούνται από το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, αλλά ένα σύνολο εμπειρογνωμόνων, σε συνεργασία με την Διεύθυνσή μας και τους υπαλλήλους μας, έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε καλύτερη επίβλεψη, αλλά και εισηγήσεις στα άλλα Υπουργεία για το θέμα του δημογραφικού. Ένας διαδυκτιακός τόπος όπου θα συγκεντρώνεται όλη η πληροφορία για τους γονείς, για τα παιδιά, η οποία θα είναι οριζόντια.
Δηλαδή, αντιλαμβάνεστε ότι εκεί θα υπάρχει μια διυπουργική διάσταση πληροφορίας: από αυτό το οποίο θέλει να ξέρεις για τον σταθμό, αυτό που γίνεται για το ολοήμερο σχολείο, αυτό το οποίο έχει να κάνει με τις άδειες, μια πολύπλευρη ενημέρωση.
Και επικοινωνιακή καμπάνια γιατί σίγουρα όσες και όσοι παρακολουθείτε το θέμα της οικογένειας και δη του δημογραφικού νομίζω ότι λείπει πολύ η πληροφορία, κ. Υπουργέ, και είναι σημαντικό να μιλήσουμε ξανά, ούτως ή άλλως, για αυτό το οποίο είναι οικογένεια, για την αξιακή κλίμακα και όλα αυτά τα οποία προσδίδουν και μια χαρά και μια αισιοδοξία ως προς το κομμάτι αυτό.
Συνδέεται με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το δημογραφικό, το οποίο έχει ήδη κατατεθεί στον Πρωθυπουργό. Θα παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο, στο τέλος Σεπτεμβρίου και αυτό.
Και περνάω στο κομμάτι των προνοιακών επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ.
Όπως σας είπα πριν, εδώ πέρα μιλάμε για σημαντικές στρεβλώσεις τις οποίες διαπιστώσαμε στο Υπουργείο μέσω της ομάδος εργασίας η οποία λειτουργεί αυτούς τους τελευταίους μήνες. Θα δώσω μερικά παραδείγματα στρεβλώσεων για να καταλάβουμε λίγο τι είναι αυτό το οποίο μπορεί να είχαμε αντιμετωπίσει.
Την απουσία, φανταστείτε, περιουσιακών στοιχείων στο επίδομα παιδιού. Μέχρι σήμερα δεν υπήρχε κανένα περιουσιακό κριτήριο στο επίδομα παιδιού. Φανταστείτε κάποιον που έχει πολύ υψηλές καταθέσεις, όπως επίσης και ακίνητα πολύ υψηλής αξίας, και να λαμβάνει το επίδομα.
Διαφορετική αντιμετώπιση των επιδομάτων. Το επίδομα παιδιού λογίζεται ως εισόδημα για την ένταξη στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, αλλά, παραδείγματος χάρη, εξαιρείται από τον υπολογισμό του εισοδήματος για ένταξη στο επίδομα στέγασης. Αντιμετωπίζεται, λοιπόν, μέσα από την προτεινόμενη αλλαγή και αυτού του είδους η στρέβλωση.
Διαφορετικά ποσά για την ίδια ενίσχυση. Πώς, δηλαδή, οι οικογένειες με το ίδιο εισόδημα λαμβάνουν διαφορετικό ποσό για το κάθε παιδί, ανάλογα με το επίδομα. Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, παραδείγματος χάρη, παρέχει 54 ευρώ ανά παιδί ενώ στο επίδομα παιδιού είναι 70 ευρώ. Άρα και αυτό ήταν, έτσι, μια δυσλειτουργία.
Και βέβαια, τα αντικίνητρα -αυτό το οποίο ανέφερα πριν και στην εισήγηση- για την αγορά εργασίας καθώς υπήρχαν στα δύο επιδόματα τα οποία κυρίως έχουμε μελετήσει. Το επίδομα παιδιού, όπως σας είπα, Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα αλλά και το επίδομα στέγασης. Στο Ελάχιστο Εγγυημένο υπήρχε το income disregard, δηλαδή δεν λάμβανε υπόψη ένα ποσοστό από το εισόδημα σου, έτσι ώστε να σου δίνει το κίνητρο να συνεχίσεις να δουλεύεις αλλά να λαμβάνεις και το κομμάτι του εισοδήματος.
Άρα πεδίο εφαρμογής, το αναφέρουμε και μέσα στην παρουσίαση, τα τρία βασικά επιδόματα. Αυτά τα επιδόματα είναι 1,9 δισ. από τον προϋπολογισμό που δίνει το υπουργείο στον ΟΠΕΚΑ.
Οι στρεβλώσεις τις οποίες αντιμετωπίζουμε, τα κενά κάλυψης, χαμηλή επάρκεια, αλλά και κάτι άλλο το οποίο ονομάζουμε στο Υπουργείο «παγίδα φτώχειας».
Αυτό δηλαδή το οποίο αντιμετωπίζεται καθώς κάποιος μπορεί να προτιμά να μείνει στο επίδομα και συγχρόνως να μην επιλέγει να δουλέψει αν του δοθεί η ευκαιρία και αν μπορεί βέβαια. Κατά τα άλλα το κράτος πρέπει να είναι εκεί να συνεχίσει να δίνει αυτό το δίχτυ ασφαλείας.
Πρώτη λοιπόν μεγάλη αλλαγή που έγινε μέσα στη χρονιά είναι ότι το ποσό το Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος ήδη αυξήθηκε κατά 8% το Δεκέμβριο του ’23.
Τώρα, ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της προτεινόμενης αλλαγής. Αυξάνονται τα ποσά και στα τρία επιδόματα. Εισάγεται το κριτήριο της απαλλαγής ποσοστού του εισοδήματος, αυτό το income disregard όπως είπαμε από μισθωτή εργασία.
Στην πράξη είναι και ένας τρόπος διεύρυνσης των εισοδηματικών κριτηρίων. Και εξορθολογίζονται μέσω της εισαγωγής των περιουσιακών κριτηρίων τα συγκεκριμένα τρία επιδόματα.
Άρα βελτιώνουμε την επάρκεια στους δικαιούχους. Βελτιώνουμε τα κίνητρα για την ένταξη στην αγορά εργασίας και έχουμε και ένα πολύ σημαντικό στοιχείο. Τη θετική επίδραση, κ. Υπουργέ. στους δείκτες φτώχειας, αλλά και παιδικής φτώχειας. Κάτι το οποίο είναι επιδιωκόμενο μέσα από τις πολιτικές του Υπουργείου μας και είναι κάτι το οποίο προσπαθούμε να βελτιώσουμε συνεχώς, κάθε χρονιά, με τα μέτρα.
Συνεχίζουμε την παρουσίαση με το τι αλλάζει. Θυμίζω, δίνω βασικές αρχές σήμερα, εξειδικευμένες παρουσιάσεις θα γίνουν και μετά την παρουσίαση στο Υπουργικό.
Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα αυξάνεται από τα 216 στα 250 ευρώ και η προσαύξηση σε κάθε παιδί από 54 ευρώ σε 75, ενώ αυξάνονται και τα εισοδηματικά όρια, αλλά με στοχευμένα κριτήρια ακίνητης, κινητής περιουσίας και καταθέσεων, έτσι ώστε να βάλουμε περισσότερη δικαιοσύνη, όπως είπαμε, στην απονομή των επιδομάτων.
Αυξάνεται και το επίδομα στέγασης από΄70 ευρώ σε 125 και 75, σε δυο κλιμάκια δηλαδή, αναλόγως της εισοδηματικής κλίμακας και πάλι με στοχευμένα κριτήρια ακίνητης περιουσίας και καταθέσεων, ενώ εισάγεται και το κριτήριο της κινητής περιουσίας.
Ενοποιείται στο επίδομα παιδιού, εδώ θα δείτε τις περισσότερες αλλαγές, το δεύτερο και το τρίτο κλιμάκιο. Έτσι αυξάνεται το επίδομα παιδιού της 3ης εισοδηματικής κλίμακας από 28 ανά παιδί που ήταν σε 45 ευρώ ανά παιδί και 90 για το τρίτο παιδί και κάθε επόμενο.
Συνεχίζουμε δηλαδή με το διπλασιασμό του ποσού από το τρίτο παιδί και μετά. Το πρώτο κλιμάκιο αυξάνεται έτσι ώστε το ποσό της ενίσχυσης να εξισωθεί με τη νέα κλίμακα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, δηλαδή τα 75 ευρώ, ακριβώς όπως είπαμε, και περαιτέρω 150 ευρώ για το τρίτο παιδί και τα επόμενα.
Και, όπως είπα και πριν, εισάγονται περιουσιακά κριτήρια κινητής και ακίνητης περιουσίας που σήμερα δεν υπάρχουν, τα οποία είναι και διευρυμένα σε σχέση με άλλα επιδόματα. Ένα παράδειγμα σας δίνω, ένα ζευγάρι με δύο παιδιά χωρίς εισοδήματα από τα ανωτέρω που αναφέραμε θα λαμβάνει πλέον 535 ευρώ, ενώ μέχρι τώρα λάμβανε 432 ευρώ μηνιαίως.
Ποσοστό του εισοδήματος από μισθωτή εργασία, αυτό που έχουμε ήδη αναφέρει 3 φορές σήμερα είναι πολύ σημαντικό να το συγκρατήσετε, 20% σε επίδομα παιδιού και στέγασης και 30% για το Ελάχιστο Εγγυημένου Εισοδήματος δεν θα προσμετράται στα εισοδηματικά κριτήρια έτσι ώστε να δοθεί αυτό το κίνητρο προς την εργασία.
Μεγάλη πλειονότητα των δικαιούχων ωφελούνται από αυτές τις αλλαγές. Και παραδείγματα νομίζω υπάρχουν για την υφιστάμενη κατάσταση και την πρόταση πολιτικής. Ούτως ή άλλως θα σας δοθεί αυτή η παρουσίαση για να μην σας δώσω πάρα πολλά νούμερα και κουράσουμε.
Παράδειγμα οικογένειας με δύο ανήλικα τέκνα, αντίστοιχα χωρίς εισοδήματα ή με εισοδήματα από την μισθωτή απασχόληση.
Θα συνεχίσω λίγο πιο γρήγορα τελειώνοντας για να μην πάρω και πολύ χρόνο και από τους άλλους συναδέλφους, δίνοντας και την είδηση για την έκτακτη παροχή στα προνοιακά επιδόματα η οποία θα δοθεί το Δεκέμβριο, θα δοθεί περίπου στα μέσα Δεκεμβρίου αν δεν κάνω λάθος, όπως και την προηγούμενη φορά μέχρι τις 20-22 Δεκεμβρίου.
Για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα θυμίζω ότι θα δοθεί επιπλέον 50% του μηνιαίου ποσού, περίπου 205.000 οικογένειες θα το λάβουν. Η έκτακτη παροχή έχει ύψος 22 εκατομμύρια.
Και επισημαίνω ότι το ’23 δόθηκαν 520.019.321 ευρώ για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.
Στο επίδομα παιδιού οι οικογένειες οι οποίες είναι δικαιούχοι του επιδόματος θα λάβουν μια επιπλέον δόση. Αυτό σημαίνει ότι η έκτακτη παροχή έχει ύψος 70 εκατομμύρια ευρώ ενώ το σύνολο του 2023 την προηγούμενη χρονιά η συνολική δαπάνη για το επίδομα παιδιού ήταν 834.709.301 ευρώ.
Οι ανασφάλιστοι υπερήλικες, οι μεγαλύτεροι συμπολίτες μας σε ηλικία που έχουν και περισσότερη ανάγκη θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση 200 ευρώ, άρα η έκτακτη παροχή είναι 7 εκατομμύρια, η συνολική δαπάνη το ’23, το βλέπετε το ποσό, 150.563.252 ευρώ.
Και στα αναπηρικά, μια τελευταία παρέμβαση, είναι 200 ευρώ η έκτακτη ενίσχυση για 180.000 δικαιούχους αναπηρικών επιδομάτων. Αυτό σημαίνει εκτάκτως δίνεται μια παροχή 37 εκατομμυρίων και το συνολικό του έτους για τα αναπηρικά ήταν 957.201.270 ευρώ.
Αναφέρθηκα μόνο στις έκτακτες επιχορηγήσεις από τον ΟΠΕΚΑ και με αυτά κλείνω την παρουσίαση για το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και ευχαριστώ πολύ κ. Υπουργέ.
Παύλος Μαρινάκης: Εμείς ευχαριστούμε πολύ την Υπουργό την κα Ζαχαράκη.
Είναι δεδομένο ότι θα πρέπει να τα δούμε και με παραδείγματα, θα πρέπει να δούμε ανά περίπτωση, σίγουρα ένα γενικό συμπέρασμα είναι ότι η πολιτική της κυβέρνησης χωρίζεται σε τρεις βασικές υποκατηγορίες.
Η μία είναι ο εξορθολογισμός των κοινωνικών επιδομάτων, χωρίς να περικόπτεται κανένα προνοιακό επίδομα, αλλά με τη φράση-κλειδί νομίζω να πιάνουν τόπο, να πηγαίνουν εκεί που υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη.
Αυτό μπορεί, ας πούμε, να συνδεθεί και με άλλα πολλά σημαντικά κίνητρα που θέλουμε να δώσουμε, δεδομένου του γεγονότος ότι έπεται η τοποθέτηση της Υπουργού Εργασίας της κας Κεραμέως.
Το δεύτερο έχει να κάνει με το ότι η στήριξή μας, πέραν των επιδομάτων, ακουμπά πολλά ζητήματα της καθημερινότητας ενός γονιού, ενός ζευγαριού που θέλει να κάνει παιδιά.
Και το τρίτο, το οποίο θα το εξειδικεύσει στη συνέχεια ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ο κ. Πετραλιάς, έχει να κάνει με την φορολογική πολιτική, η οποία κινητροδοτεί μία νέα οικογένεια.
Η αλήθεια είναι ότι εν όψει και των ενημερώσεων πολιτικών συντακτών μας έβαλε πάρα πολύ διάβασμα και πάρα πολλά δεδομένα η κα Ζαχαράκη, αλλά για να μη χάνουμε χρόνο να περάσουμε στην Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, την κα Νίκη Κεραμέως, για τη δική της εισήγηση και παρουσίαση.
Νίκη Κεραμέως: Καλό μεσημέρι κι από μένα, σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για την παρουσία σας εδώ σήμερα, ευχαριστώ πολύ τους συναδέλφους Υπουργούς για την κοινή αυτή τοποθέτηση σε σχέση με την εξειδίκευση των μέτρων που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Θα παρακαλούσα αν γίνεται να δείχνουμε την παρουσίαση, προκειμένου ακριβώς να μπορούν και οι συντάκτες και όσοι μας παρακολουθούν να βλέπουν με λεπτομέρεια το πλαίσιο.
Για το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σε συνέχεια όλων των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού, θα έλεγα είναι μία η κοινή συνισταμένη και η κοινή συνισταμένη είναι ότι ενισχύουμε την απασχόληση, στηρίζουμε εργαζόμενους, συνταξιούχους και επιχειρήσεις.
Τα μέτρα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης δομούνται σε δύο βασικούς άξονες. Ο πρώτος έχει να κάνει με την τόνωση της απασχόλησης, ο δεύτερος έχει να κάνει με τη στήριξη των συνταξιούχων.
Στην πρώτη λοιπόν κατηγορία, για την τόνωση της απόστασης, έχουμε την αύξηση του κατώτατου μισθού, έχουμε τη διπλάσια μείωση από αυτήν που είχε εξαγγελθεί αρχικά των ασφαλιστικών εισφορών. Έχουμε την αναμόρφωση του επιδόματος ανεργίας. Έχουμε κίνητρα για επιχειρήσεις, να στηρίζουν νέους εργαζόμενους γονείς, όπως ανέφερε αναλυτικά η κα. Ζαχαράκη προ ολίγου.
Και στον δεύτερο άξονα, των μέτρων στήριξης των συνταξιούχων έχουμε μια οριζόντια αύξηση των συντάξεων από 1/1 του 2025, που θα καταβληθεί τον Δεκέμβριο. Θα έρθω αναλυτικά σε αυτό. Έχουμε και έκτακτη ενίσχυση συνταξιούχων με προσωπική διαφορά.
Έρχομαι, λοιπόν, πρώτα στα μέτρα που αφορούν στο πώς θα τονώσουμε ακόμα περισσότερο την απασχόληση. Έχει γίνει πολύ σημαντική προσπάθεια τα τελευταία χρόνια, με απτά αποτελέσματα και νομίζω καλύτερο αποτέλεσμα από αυτό του δείκτη της ανεργίας δεν υπάρχει:
για πρώτη φορά πλέον, μετά από 15 χρόνια, με επιβεβαιωμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σε μονοψήφιο αριθμό.
Ωστόσο, δεν εφησυχάζουμε. Τουναντίον, εντείνουμε τις προσπάθειες μας γιατί πλέον αγγίζουμε τον σκληρό πυρήνα της ανεργίας.
Αύξηση του κατώτατου μισθού. Όπως ανακοίνωσε και ο Πρωθυπουργός, τον ερχόμενο Απρίλιο, του 2025, θα έχουμε νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, συνεπείς πάντοτε στον στόχο για κατώτατο μισθό 950 ευρώ το 2027.
Αρχές του χρόνου θα ξεκινήσει η προβλεπόμενη διαδικασία διαβούλευσης με τους εταίρους, με το ΚΕΠΕ, με την επιτροπή εμπειρογνωμόνων και εν συνεχεία θα παρουσιαστεί η πρόταση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στο Υπουργικό Συμβούλιο για απόφαση, εν τέλει, του Υπουργικού Συμβουλίου.
Να θυμίσω ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού οδηγεί σε αύξηση και του μέσου μισθού αλλά και κάθε επιδόματος παροχής που συνδέεται με τον κατώτατο μισθό, μεταξύ άλλων των επιδομάτων ανεργίας, επιδομάτων μητρότητας, επιδομάτων τριετιών, αμοιβής υπερωριών.
Θυμίζω επίσης την πορεία του κατώτατου μισθού. Ξεκινήσαμε στα 650 ευρώ το 2019. Βλέπετε στο γράφημα την πορεία αύξησης του κατώτατου μισθού. Αυτή την στιγμή είμαστε στα 830 ευρώ, με στόχο τα 950 ευρώ το 2027. Ήδη από τα 650 ευρώ στα 830 έχουμε μια αύξηση που αγγίζει το 28% -27,7% για την ακρίβεια- έχει σημειώσει αύξηση ο κατώτατος μισθός από το 2019.
Ταυτόχρονα, έχουμε και μια ανοδική πορεία του μέσου μισθού, από τα 1.036 ευρώ το 2019 στα 1.252 ευρώ σήμερα. Μια αύξηση 20,8%. Και, όπως είπα, ο στόχος είναι για το 2027, 950 ευρώ ο κατώτατος και 1.500 ευρώ ο μέσος μισθός.
Μια σημαντική εξαγγελία του Πρωθυπουργού το περασμένο Σάββατο ήταν η διπλάσια μείωση ασφαλιστικών εισφορών από αυτήν που είχε προηγουμένως εξαγγελθεί.
Από 1/1/2025 μειώνονται κατά μία πλήρη ποσοστιαία μονάδα οι ασφαλιστικές εισφορές, 0,5% μείωση στις εισφορές εργαζομένων, 0,5% μείωση στις εισφορές εργοδοτών. Για να το πούμε πολύ απλά, με τον τρόπο αυτό μειώνεται το κόστος της εργασίας, δηλαδή τι χρήματα πληρώνουμε συνολικά στο κράτος για κάθε εργαζόμενο.
Με τον τρόπο αυτό, λοιπόν, οδηγούμαστε σε μία περαιτέρω τόνωση της απασχόλησης, δίνουμε κίνητρα δηλαδή για περαιτέρω τόνωση της απασχόλησης.
Θέλω να θυμίσω ότι την τελευταία πενταετία, θα το δούμε τώρα αναλυτικά στο διάγραμμα, το βλέπετε εδώ αναλυτικά πως έχουν μειωθεί οι ασφαλιστικές εισφορές από το 2019 έως τώρα.
Έχουν μειωθεί 5,4 ποσοστιαίες μονάδες από το 2019, με στόχο ακόμη μισή μονάδα το 2027, το οποίο σημαίνει ότι στο τέλος της οκταετίας πλέον, δηλαδή το 2027, θα έχουμε μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές κατά σχεδόν 6 ποσοστιαίες μονάδες.
Και θυμίζω ότι τα χρόνια αυτά που μειώθηκαν ακριβώς οι ασφαλιστικές εισφορές, είχαμε μία αύξηση απασχόλησης, νέες θέσεις εργασίας δηλαδή, 500.000 πρόσθετες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα από το 2019 έως σήμερα.
Συνεπώς, με το μέτρο αυτό ενισχύεται η απασχόληση και η ανταγωνιστικότητα και μειώνεται το μη μισθολογικό κόστος για τις επιχειρήσεις.
Έρχομαι στον τρίτο άξονα, που αφορά την αναμόρφωση του επιδόματος ανεργίας. Το επίδομα ανεργίας, όπως ξέρετε, η βασική του φιλοσοφία είναι λίγο πολύ ίδια τα τελευταία 70 χρόνια, ενώ έχουν αλλάξει πάρα πολύ οι επιμέρους συνθήκες, κοινωνικές, οικονομικές και άλλες.
Σχεδιάζουμε λοιπόν ένα πιλοτικό πρόγραμμα για ένα νέο επίδομα ανεργίας και θα έλεγα ότι οι αλλαγές θα βασίζονται σε τρεις βασικούς άξονες, τρεις βασικές αρχές.
Ο πρώτος άξονας είναι η δικαιοσύνη. Να γίνει πιο δίκαιο το επίδομα ανεργίας, να λαμβάνει υπόψη την ασφαλιστική ιστορία του ανέργου. Σας θυμίζω ότι όλοι οι εργαζόμενοι πληρώνουν εισφορά υπέρ ανεργίας στις τακτικές εισφορές τους και συνεπώς να λαμβάνεται υπόψη η ασφαλιστική ιστορία του ανέργου και ένα μέρος του επιδόματος θα διαμορφώνεται ανάλογα με το χρόνο εργασίας και τις αποδοχές.
Ο δεύτερος άξονας είναι η προσαρμογή στις πραγματικές ανάγκες του ανέργου. Με το επίδομα να είναι υψηλότερο τους πρώτους μήνες, τους πρώτους εκείνους δύσκολους μήνες που χτυπάει η ανεργία, ώστε να τον στηρίξει εμπράκτως η πολιτεία στην αρχή ακριβώς αυτής της περιόδου.
Και ο τρίτος άξονας είναι ταυτόχρονα να τον παρακινήσει για γρήγορη επανένταξη στην αγορά εργασίας, μέσω και της εμπροσθοβαρούς καταβολής του επιδόματος. Άρα το νέο επίδομα ανεργίας θα στηρίζει ουσιαστικά τους ανέργους στον κρίσιμο χρόνο και θα τους παρακινεί για να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας.
Βρισκόμαστε στο στάδιο επεξεργασίας μελετών σε σχέση με το επίδομα ανεργίας. Μόλις έχουμε ολοκληρώσει θα κάνουμε προφανώς μια πλήρη παρουσίαση του νέου αυτού πιλοτικού προγράμματος στα μέσα ενημέρωσης και στους πολίτες.
Το τέταρτο, αναφέρθηκε εκτενώς η κα Ζαχαράκη και νομίζω ότι δεν χρειάζεται να επεκταθώ. Είναι τα κίνητρα που δίνονται σε επιχειρήσεις για να στηρίξουν νέους γονείς. Εργαζόμενοι γονείς οι οποίοι κάνουν οικογένεια, να τους στηρίζουν οι επιχειρήσεις αλλά να υπάρχουν φορολογικά κίνητρα για να εκπίπτουν ακριβώς αυτές οι δαπάνες για τις επιχειρήσεις, πάρα πολύ σημαντικό για την τόνωση και αυτό της απασχόλησης.
Και θέλω να θυμίσω εδώ ότι μια από τις κατηγορίες στις οποίες θέλουμε πάρα πολύ να εστιάσουμε το επόμενο διάστημα είναι οι γυναίκες. Είναι οι μητέρες οι οποίες μπορεί να σκέφτονται αν θα επανενταχθούν ή όχι στην αγορά εργασίας και θέλουμε και με τον τρόπο αυτό να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τις παροχές προς τις γυναίκες, για να εντείνουμε ακριβώς την απασχόληση των γυναικών.
Αντίστοιχο μέτρο και τα voucher για τους παιδικούς σταθμούς. Άλλο ένα πολύ σημαντικό μέτρο για να τονώσουμε την απασχόληση των νέων γονέων.
Σας θυμίζω ότι το μέτρο αυτό εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλέγμα προστασίας των εργαζόμενων γονέων, που περιλαμβάνει το επίδομα και τους δύο πρώτους μήνες της γονικής άδειας ίσο με τον κατώτατο μισθό από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης.
Σας θυμίζω την ειδική άδεια και παροχή προστασίας της μητρότητας για όλες τις ασφαλισμένες του e-ΕΦΚΑ για 9 μήνες. Την εξομοίωση όλων των δικαιωμάτων νέων θετών γονέων με τους φυσικούς γονείς. Τη δυνατότητα που δόθηκε για πρώτη φορά να μεταβιβάζεται ένα μέρος της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας στον πατέρα, έως 7 μήνες. Την άδεια πατρότητας για φυσικούς, θετούς και ανάδοχους πατέρες. Τη θεσμοθέτηση αδειών για παροχή φροντίδας και για ιατρικές εξετάσεις που σχετίζονται, κύριε Υπουργέ, με την αναπαραγωγή. Την προστασία των γονέων από απόλυση λόγω ενάσκησης δικαιωμάτων σχετικά με την ισορροπία, τη συμφιλίωση επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.
Άρα, έρχεται και αυτό το μέτρο που ανέλυσε προηγουμένως η κα Ζαχαράκη στο πλέγμα προστασίας των εργαζόμενων γονέων, με στόχο τη συμφιλίωση ακόμη περισσότερο της επαγγελματικής και της οικογενειακής ζωής.
Και έρχομαι στα μέτρα στήριξης των συνταξιούχων. Όπως είπα προηγουμένως από 1/1/2025 αυξάνονται κατ’ εκτίμηση από 2,2 έως 2,5% οι συντάξεις, για περισσότερες από 2 εκατομμύρια συντάξεις, για 3η συνεχόμενη χρονιά.
Γιατί λέω «κατ’ εκτίμηση» από 2,2 έως 2,5; Γιατί αυτό θα προκύψει από τον πλέον θεσμοθετημένο αλγόριθμο ο οποίος είναι το ημιάθροισμα του πληθωρισμού και της ανάπτυξης της οικονομίας. Η εκτίμησή μας είναι ότι αυτή η αύξηση θα κυμανθεί, με βάση τα στοιχεία που έχουμε τώρα, από 2,2 έως 2,5% ξαναλέω από 1η Ιανουαρίου, που πληρώνονται τέλος Δεκεμβρίου, πριν μπει δηλαδή ο νέος χρόνος.
Θυμίζω ότι σωρευτικά αν δει κανείς την αύξηση των συντάξεων επί θητείας της κυβέρνησης αυτής, από το 2019 και μετά, έχουμε μία σωρευτική αύξηση που υπερβαίνει το 13%, σωρευτική αύξηση των συντάξεων τα τελευταία χρόνια. Κι αυτό προστίθεται στα επιπλέον οφέλη που έχουν δοθεί από το 2019 για συνταξιούχους, όπως για παράδειγμα η άρση του πλαφόν των 1.300 ευρώ στο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης.
Ο Πρωθυπουργός έχει μιλήσει για την έκτακτη ενίσχυση συνταξιούχων που διατηρούν προσωπική διαφορά. Αφορά 670.000 με εισόδημα μέχρι 1.600 ευρώ, που έχουν προσωπική διαφορά μεγαλύτερη των 10 ευρώ, καθώς επίσης και 37 χιλιάδες δικαιούχους του εξωιδρυματικού επιδόματος και λοιπών επιδομάτων αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ.
Το ύψος λοιπόν της έκτακτης ενίσχυσης αυτής κυμαίνεται ανάλογα με το ποσό της σύνταξης που λαμβάνει ο καθένας:
-έως 700 ευρώ σύνταξη, στα 200 ευρώ η έκτακτη ενίσχυση,
-από 700 έως 1.100 ευρώ σύνταξη στα 150 ευρώ η έκτακτη ενίσχυση,
-πάνω από 1.100 ευρώ έως 1.600, στα 100 ευρώ η έκτακτη ενίσχυση συνταξιούχων με προσωπική διαφορά.
Με τον τρόπο λοιπόν αυτό συνεχίζουμε την πολιτική μας που είναι πως θα αυξήσουμε περισσότερο το διαθέσιμο εισόδημα, εν προκειμένου συνταξιούχων, αλλά και εργαζόμενων. Βασικός στόχος είναι να διατεθεί περισσότερο εισόδημα, να αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα για συνταξιούχους και για εργαζόμενους.
Κλείνω με κάποια συγκεντρωτικά στοιχεία σε σχέση με το πώς ακριβώς οι πολιτικές αυτές της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας έχουν ενισχύσει το εισόδημα των εργαζομένων κι έχουν τονώσει την απασχόληση.
Το διάστημα από το 2019 έως σήμερα οι καθαρές αποδοχές εργαζομένων έχουν αυξηθεί κατά 24% έως 31%. Θυμίζω ότι ο κατώτατος μισθός μόνο έχει αυξηθεί κατά 27,7%, ενώ ταυτόχρονα ο δείκτης τιμών καταναλωτή έχει αυξηθεί κατά 15,9%.
Άρα είμαστε πάνω από την αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή, χωρίς βεβαίως αυτό να σημαίνει ότι τα προβλήματα της ακρίβειας δεν ταλανίζουν κάθε σπιτικό, όπως επανειλημμένως έχει αναφερθεί και ο κ. Μαρινάκης συστηματικά στις προσπάθειες που κάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση αυτού του πολύ δύσκολου προβλήματος.
Από το 2019 οι εργαζόμενοι μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα έχουν αυξηθεί κατά 21,6%. Και έχουν δημιουργηθεί 500.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ η ανεργία από το 17% που ήταν το 2019 έχει πέσει κάτω από το 10%, για πρώτη φορά κάτω από το 10% με τα επιβεβαιωμένα στοιχείων τριμήνου της ΕΛΣΤΑΤ που δημοσιοποιήθηκαν πριν από λίγες ημέρες.
Ταυτόχρονα, η νέα εφαρμογή ψηφιακής κάρτας εργασίας έχει μειώσει την υποδηλωμένη και την αδήλωτη εργασία.
Πρόσφατα δημοσιοποιήθηκαν τα τελευταία στοιχεία σε σχέση με την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, όπου σημειώνεται σημαντική αύξηση στις δηλωθείσες υπερωρίες. Ειρήσθω εν παρόδω, να πω ότι χθες ξεκίνησε και η πιλοτική εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας στον τουρισμό και στην εστίαση.
Πιλοτική εφαρμογή εκεί μετά την καθολική εφαρμογή που κάναμε το καλοκαίρι, πριν από δύο μήνες, στο λιανεμπόριο και την βιομηχανία.
Για να έχουμε μια εικόνα μεγεθών πλέον στην χώρα, το μέτρο της ψηφιακής κάρτας εργασίας προστατεύει κλάδους στους οποίους εργάζονται 1.500.000 εργαζόμενοι. Άρα η ψηφιακή κάρτα εργασίας έρχεται να προστατεύσει, να θωρακίσει τα δικαιώματα εργαζομένων που αγγίζουν το 1,5 εκατομμύριο.
Συνοπτικά, λοιπόν, το διαθέσιμο εισόδημα εργαζομένων αυξάνεται με αύξηση μισθών και μείωση ασφαλιστικών εισφορών. Οι συντάξεις αυξάνονται βάσει του νέου αλγορίθμου, του νέου μοντέλου που λαμβάνει υπόψη τα πραγματικά οικονομικά στοιχεία. Ενισχύονται επιπλέον οι συνταξιούχοι με τους τρόπους που αναφέραμε. Οι άνεργοι λαμβάνουν την υποστήριξη της πολιτείας. Τονώνεται η απασχόληση, μειώνεται η ανεργία. Οι επιχειρήσεις επωφελούνται από την μείωση του μισθολογικού κόστους και από φοροαπαλλαγές. Και οι νέοι γονείς απολαμβάνουν περισσότερες παροχές, συμβάλλοντας στην καταπολέμηση του δημογραφικού.
Θέλω κλείνοντας να πω ότι σίγουρα έχει διανυθεί μεγάλη απόσταση όμως έχουμε πάρα-πάρα πολλή δουλειά μπροστά μας. Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας για να τονώσουμε περισσότερο την απασχόληση, για να εργαστούμε για ακόμα περισσότερο διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, των εργαζομένων, των συνταξιούχων.
Σε ότι αφορά την τόνωση της απασχόλησης, παρ’ ότι τα νέα είναι ενθαρρυντικά, αγγίζοντας τον σκληρό πυρήνα της ανεργίας πρέπει πλέον να πάμε ακόμα πιο στοχευμένα σε συγκεκριμένες κατηγορίες για να τονώσουμε την απασχόληση.
Και οι τέσσερις κατηγορίες στις οποίες θα εστιάσουμε ιδιαιτέρως το επόμενο διάστημα είναι οι νέοι μας, επίσης οι μητέρες, οι γυναίκες και οι μητέρες συγκεκριμένα, τα άτομα με αναπηρία και οι συνταξιούχοι.
Στους τελευταίους έχει ήδη σημειωθεί μια πολύ σημαντική πρόοδος. Πρέπει να σας πω ότι πάνω από 150.000 πλέον συνταξιούχοι έχουν δηλώσει την εργασία τους. Ένα μέτρο το οποίο ήδη αποφέρει και πολύ σημαντικά έσοδα στα δημόσια ταμεία.
Να ευχαριστήσω πάρα πολύ, κύριε Υπουργέ, για τον χρόνο.
Παύλος Μαρινάκης: Ευχαριστούμε πολύ. Νομίζω είναι παραπάνω από κατατοπιστική αυτή η παρουσίαση. Και θα ήθελα να υπογραμμίσω κάποιες από τις επιμέρους παραδοχές, αλλά και ανακοινώσεις της Υπουργού Εργασίας, της κας Κεραμέως, τις οποίες εγώ θεωρώ ότι είναι από τις μεγαλύτερης σημασία ειδήσεις αυτών των πέντε ετών, αλλά ταυτόχρονα και προαναγγέλλουν και τους μεγάλους στόχους των επόμενων.
Οι 500.000 θέσεις εργασίας, ο αριθμός αυτός μιλάει από μόνος του, ειδικά όταν αναφέρομαι σε μία χώρα όπου μέχρι το 2019 η βασική συζήτηση μεταξύ των πολιτών, ειδικότερα των νέων ανθρώπων, ήταν σε ποια χώρα θα μεταναστεύσουν για να βρουν δουλειά. Γι’ αυτό μάλιστα και τα λέει όλα και το ότι έχει μειωθεί η ανεργία από το 36% στο 22%,
Ταυτόχρονα, πολύ σημαντικό αυτό που είπε η Υπουργός για τη δικαιοσύνη στο επίδομα ανεργίας. Είναι μία αναγκαία μεταρρύθμιση. Μια μεταρρύθμιση που πέρνα της δικαιοσύνης η οποία τη διέπει είναι και ένα από τα βασικά εργαλεία για να μειώσουμε ακόμα περισσότερο την ανεργία.
Το επίδομα ανεργίας δεν εξυπηρετούσε σε κάποιες περιπτώσεις τον σκοπό για τον οποίο έχει θεσπιστεί. Ήταν για κάποιους συμπολίτες μας αντικίνητρο για την εργασία.
Το επίδομα ανεργίας είναι εδώ, και μάλιστα δεν υπάρχει περικοπή του, για να στηρίζει αυτούς οι οποίοι πραγματικά δεν μπορούν να βρουν δουλειά. Ταυτόχρονα, αυτός είναι και ένας τρόπος -γιατί τα λεφτά δεν είναι απεριόριστα, οι πόροι δεν είναι απεριόριστοι- για να στηριχθούν οι συμπολίτες μας που έχουν περισσότερο ανάγκη και όσα περιέγραψε προηγουμένως η κα Ζαχαράκη αλλά και τα πολύ σημαντικά που είπε η κα Κεραμέως.
Τέλος, να πω ότι για τους συνταξιούχους η στήριξη είναι διαρκής. Γίνεται κάθε χρόνο και ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, το αρμόδιο Υπουργείο, είναι απολύτως συνεπείς σε αυτό το οποίο έχουν πει: ότι και αυτοί οι οποίοι επλήγησαν με την προσωπική διαφορά δεν μείνουν σε καμία περίπτωση πίσω. Και εδώ, νομίζω, θα χρειαστούν πάρα πολλές συνεντεύξεις και κυρίως η πράξη για να καταλάβουμε τις μεγάλες αλλαγές. Αλλά νομίζω ότι αυτή η παρουσίαση μαζεύει πάρα πολλά δεδομένα.
Συνεχίζουμε με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, την κα Ειρήνη Αγαπηδάκη.
Ειρήνη Αγαπηδάκη: Καλή σας μέρα και από μένα. Σε συνέχεια όσων έχουν ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό και όπως εξειδικεύτηκαν από τις αρμόδιες Υπουργούς, την κα Ζαχαράκη και την κα Κεραμέως, μια μικρή συμβολή από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας.
Γνωρίζουμε όλοι ότι ένα μεγάλο κομμάτι που αφορά στο δημογραφικό έχει να κάνει με την αναπαραγωγική υγεία, την αναπαραγωγική ιατρική και πως μπορούμε να διευκολύνουμε την πρόσβαση των γυναικών με κάλυψη περισσότερων εξετάσεων στον τομέα αυτό.
Ήδη για τις αιματολογικές εξετάσεις που απαιτούνται προκειμένου να μπορέσει μια γυναίκα που επιθυμεί να αποκτήσει παιδί να προχωρήσει σε αυτή την διαδικασία καλύπτεται κατά 85% από τον ΕΟΠΥΥ, η συμμετοχή του ασφαλισμένου είναι στο 15%. Μιλάμε για ορμονικές εξετάσεις, προγεστερόνη, προλακτίνη, ανδρογόνα, τις ορμονικές που αφορούν στον θυρεοειδή και μια σειρά από άλλες.
Έχουμε πλέον στην ιατρική φαρέτρα και μια νέα εξέταση, την αντιμυλλέριο ορμόνη. Είναι μια πολύ καινούργια και αξιόπιστη εξέταση, η οποία θέλουμε να αποζημιώνεται για τις γυναίκες προκειμένου να μπορεί να εκτιμηθεί το ποσοστό υπογονιμότητας και να μπουν έγκαιρα, ευκολότερα και πιο στοχευμένα αν θέλετε, πιο αποτελεσματικά, στη διαδικασία που αφορά στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.
Έτσι λοιπόν το Υπουργείο Υγείας έχει προχωρήσει σε αίτηση προς το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας, το ΚΕΣΥ, το οποίο καλείται να γνωμοδοτήσει για τα κριτήρια, τον αριθμό, προκειμένου να μπορεί να αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ αυτή την εξέταση για τις γυναίκες στις οποίες ενδείκνυται.
Και να πούμε ότι στο κομμάτι αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία να συνειδητοποιήσουμε δυο πράγματα. Ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει, ξαναλέω, μεγάλο μέρος των αιματολογικών και απεικονιστικών εξετάσεων ήδη. Βλέπετε ότι η νέα εξέταση που έρχεται μπαίνει κατευθείαν στη διαδικασία της αποζημίωσης.
Το λέω αυτό γιατί πολλές φορές ακούμε ότι μπορεί να υπάρχουν καινοτόμες θεραπείες, καινοτόμες διαγνωστικές μέθοδοι τις οποίες δεν μπορούμε να έχουμε εύκολα κλπ. Στην Ελλάδα δεν συμβαίνει αυτό. Καινοτόμες θεραπείες είναι προσβάσιμες στους Έλληνες πολίτες για διαφορετικές κατηγορίες νοσημάτων. Καινοτόμες διαγνωστικές εξετάσεις είναι άμεσα προσβάσιμες στον πληθυσμό που τις χρειάζεται. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό διότι έτσι, ξέρετε, γλιτώνουμε την ταλαιπωρία πολλών γυναικών από μια σειρά εξετάσεις με μια νέα η οποία μπορεί να προχωρήσει γρηγορότερα, να γίνεται δωρεάν και να καλύψει την ανάγκη αυτή.
Επομένως στο επόμενο διάστημα, πάντα σε συνεργασία με το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής, την Υπουργό την κα Ζαχαράκη θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε από πλευράς ΕΟΠΥΥ τα κριτήρια και τη διαδικασία φυσικά η οποία θα οδηγήσει στην Κοινή Υπουργική Απόφαση για να γνωρίζουν οι γυναίκες ακριβώς το μονοπάτι για την διενέργεια αυτής της εξέτασης.
Ευχαριστώ πολύ.
Παύλος Μαρινάκης: Νομίζω ότι ήταν παραπάνω από περιεκτική η τοποθέτηση της κα Αγαπηδάκη και σε συνέχεια βέβαια των πολύ σημαντικών που ακούσαμε συνολικά από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, κάθε μέρα έχουμε και μια ανακοίνωση γιατί αυτό έχει ανάγκη ο τόπος.
Και βέβαια, με πολύ μεγάλη έμφαση όχι μόνο στην ενίσχυση του ΕΣΥ αλλά και σε πολλές άλλες προεκτάσεις της πολιτικής της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη για την υγεία.
Θα κλείσουμε τις τοποθετήσεις -για να μπορέσουμε να κάνουμε και κάποιες διευκρινιστικές ερωτήσεις εφόσον χρειάζονται, επί του περιεχομένου των τοποθετήσεων παρακαλώ πολύ, για να προετοιμάζεστε, διευκρινιστικές μόνο- πάμε στον Υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τον κ. Θάνο Πετραλιά.
Θάνος Πετραλιάς: Ευχαριστώ πολύ, καλησπέρα σε όλους. Θα ήθελα να εστιάσω την τοποθέτησή μου στις παρεμβάσεις για το δημογραφικό πρόβλημα, ωστόσο τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ χωρίζονται κατά βάση σε πέντε ενότητες.
Η πρώτη ενότητα είναι τα μέτρα αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος, τα 12 μέτρα αύξησης αποδοχών και οι 12 μειώσεις φόρων που που εξειδικεύσαμε τη Δευτέρα.
Σήμερα έχουμε τα μέτρα δημογραφικού και αναμόρφωσης των επιδομάτων, τις δυο ενότητες αυτές. Τα μέτρα του δημογραφικού συνδέονται άρρηκτα και με το στεγαστικό που θα παρουσιαστεί αύριο και με τα μέτρα αύξησης των επενδύσεων που θα παρουσιαστούν τη Δευτέρα.
Συνεπώς, είναι πάρα πολύ σημαντικό να πούμε ότι το πλέγμα των μέτρων, όλα τα μέτρα να το πω έτσι, έχουν σχέση με το δημογραφικό. Το δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ολόκληρη η Ευρώπη και οι υπόλοιπες ανεπτυγμένες χώρες είναι δεδομένο ότι δεν λύνεται απλά με επιδόματα και οικονομικά κίνητρα.
Απαιτεί βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος, του συστήματος υγείας, του διαθέσιμου εισοδήματος μέσω καλά πληρωμένων θέσεων εργασίας, της δυνατότητας εναρμόνισης επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής και την παροχή διευκολύνσεων στις οικογένειες με παιδιά, με ειδικές πρόνοιες για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους συμπολίτες μας.
Η κυβέρνηση από το 2019 έχει προχωρήσει σε σειρά μόνιμων παρεμβάσεων για την ενίσχυση των οικογενειών με παιδιά, που ξεπερνούν σε δημοσιονομικό κόστος το 1 δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως. Μόνιμα μέτρα. Ενδεικτικά αναφέρω το επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται από το 2020, ετήσιο κόστος 150 εκατομμύρια, την επέκταση αυτού με αναδρομικότητα από 1/1/2023 έως τα 3.500 ευρώ, με ετήσιο κόστος επιπλέον 45 εκατομμύρια ευρώ. Η αναμόρφωση της φορολογίας εισοδήματος με αύξηση του αφορολογήτου 1.000 ευρώ για κάθε τέκνο από 1/1/2020 που ίσχυε και τότε το μέτρο είχε ετήσιο κόστος 200 εκατομμύρια ευρώ. Από 1/1/2024 νέα αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες που έχουν παιδιά, άρα με ένα παιδί έχεις 2.000 ευρώ παραπάνω αφορολόγητο, με δύο παιδιά 3.000 ευρώ και τα λοιπά, ετήσιο κόστος 135 εκατομμύρια ευρώ.
Η αναμόρφωση του μισθολογίου δημοσίου τομέα με αύξηση του οικογενειακού επιδόματος κατά 20 ευρώ για το πρώτο παιδί και κατά 50 ευρώ από το δεύτερο και κάθε επιπλέον παιδί από το 2024, με ετήσιο κόστος 155 εκατομμύρια ευρώ.
Η κατάργηση του φόρου γονικών παροχών, δωρεών για συγγενείς πρώτου βαθμού, η αύξηση των voucher σε βρεφονηπιακούς σταθμούς από τα 270 στα 379 εκατομμύρια ευρώ, η επέκταση του επιδόματος μητρότητας ιδιωτικού τομέα από τους έξι στους εννέα μήνες από το 2023, με ετήσιο κόστος 64 εκατομμύρια ευρώ.
Η αύξηση του επιδόματος μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους αγρότες από αυτό το χρόνο, από 1/1/2024, από τους τέσσερις στους εννιά μήνες, με ετήσιο κόστος 43 εκατομμύρια ευρώ.
Ο ΦΠΑ στα είδη βρεφικής ηλικίας: πάνες, πορτ μπεμπέ, καροτσάκια κλπ, που μειώθηκε στο 13% από το 2020 με κόστος 12 εκατομμύρια ευρώ. Η θέσπιση κοινωνικού τιμολογίου ρεύματος πολύτεκνων, από το 2024 επίσης, ετήσιο κόστος 11 εκατομμύρια ευρώ.
Και, πέραν αυτών, οι ενισχύσεις που δίνουμε κάθε Δεκέμβριο, οι οποίες άμα δείτε τα τελευταία χρόνια πάντα έχουν μέσα και τα επιδόματα παιδιού.
Επομένως έχουμε εφαρμόσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια μόνιμα μέτρα με κόστος 1 δισεκατομμύριο τον χρόνο, ακριβώς για να ενισχύσουμε τις οικογένειες με παιδιά.
Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε, το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται μόνο με οικονομικά μέτρα. Γι’ αυτό σήμερα παρουσιάζουμε σειρά θεσμικών και ουσιαστικών μέτρων, που αποτελούν την βάσει του ευρύτερου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το δημογραφικό που θα παρουσιαστεί τα τέλη του μηνός, στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Εστιάζουν σε ζητήματα ενθάρρυνσης απόκτησης οικογένειας και στήριξης αυτής, εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής με έμφαση στο ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας., δηλαδή, σε παιδεία και υγεία.
Επιπλέον, επειδή το δημογραφικό είναι υπόθεση όλων, στοχεύουμε στην κινητροδότηση συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, στην ενημέρωση με σκοπό την διευκόλυνση πρόσβασης στις διαθέσιμες παροχές, αλλά και την ευαισθητοποίηση των πολιτών.
Να πούμε ότι τα μέτρα του δημογραφικού έχουνε κατά βάση πέντε ενότητες. Πρώτον είναι, όπως ανέφερε η Υπουργός, η Σοφία Ζαχαράκη, οι πρόνοιες για τρίτεκνους και πολύτεκνους.
Έτσι, η ιδιότητα του τρίτεκνου θα ισχύει δια βίου, ένα πάγιο αίτημα των τρίτεκνων. Πάρα πολύ σημαντικό για προσλήψεις στο Δημόσιο, για μετεγγραφές. Έχει σε πολλά πεδία εφαρμογή αυτό.
Τι γινόταν; Όταν ένα από τα τρία παιδιά γινόταν άνω των 18 έχανε την δυνατότητα επιπλέον μοριοδότησης για πρόσληψη στο Δημόσιο, για μετεγγραφές σε ΑΕΙ ο αδελφός του άλλου παιδιού και τα λοιπά.
Αυξάνεται η ποσόστωση στις προσλήψεις στο Δημόσιο για τρίτεκνους από το 12% στο 16%. Να θυμίσουμε ότι σήμερα ότι σήμερα οι πολύτεκνοι, όταν βγαίνει μια προκήρυξη του ΑΣΕΠ, 16% αυτής της προκήρυξης είναι πολύτεκνοι και 12% τρίτεκνοι. Τώρα θα έχουμε 16% πολύτεκνους και 16% τρίτεκνους.
Επίσης, εξετάζεται και θα εξειδικευτεί από το Υπουργείο Παιδείας η διεύρυνση των κριτηρίων για τις μετεγγραφές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ των τρίτεκνων και πολύτεκνων.
Περνάμε στα μέτρα οικονομικής στήριξης και φοροαπαλλαγές συνεισφορών ιδιωτικού τομέα, πέρα από αυτά που εξαγγέλθηκαν την Δευτέρα και της αναμόρφωσης των επιδομάτων ΟΠΕΚΑ, που, όπως θα δείτε και στα παραδείγματα, έχουν ιδιαίτερη στόχευση στις οικογένειες με παιδιά. Εκεί είναι οι πιο ωφελούμενοι, οι οικογένειες με παιδιά.
Καταργείται ο φόρος ασφαλίστρων υγείας 15% για παιδιά έως 18 ετών. Εδώ να πούμε ότι σε περίπτωση οικογενειακού ή ομαδικού συμβολαίου, ο φόρος μειώνεται αναλογικά με τον αριθμό των ανήλικων μελών που καλύπτει, ετήσιο κόστος 17 εκατομμύρια ευρώ.
Από το τρέχον ακαδημαϊκό έτος αυξάνεται το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα για τα περιφερειακά πανεπιστήμια κατά 500 ευρώ. Από τα 1.500 στα 2.000 ευρώ και 2.500 σε περίπτωση συγκατοίκησης.
Θεσπίζεται φοροαπαλλαγή οικειοθελών παροχών επιχειρήσεων υπέρ νέων γονέων, που δίνεται υπό τη μορφή επιδόματος γέννησης. Έτσι δεν υπόκεινται σε φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων οικειοθελείς χρηματικές παροχές του εργοδότη οι οποίες παρέχονται σε νέο γονέα για το χρονικό διάστημα έως 12 μήνες από την απόκτηση τέκνου μέχρι του ποσού των 5.000 ετησίως αν έχει ένα παιδί, 10.000 ευρώ ετησίως αν έχει δύο παιδιά, 15.000 για τρία, συν 5.000 για κάθε τέκνο.
Έτσι αν μια επιχείρηση -που το είδαμε πρόσφατα σε παραδείγματα- δώσει σε ένα νέο γονέα που κάνει το δεύτερο παιδί του 10.000 ευρώ αυτά δε θα προσμετρούνται στο φορολογητέο εισόδημα άρα αυτά θα τα λαμβάνει καθαρά ο γονέας. Έως τώρα, παρόλο που έδινε η επιχείρηση, γίνονταν οι κρατήσεις φόρων. Δεν θα γίνονται κρατήσεις φόρων και θα τα λαμβάνει καθαρά.
Αυτό είναι ένα κίνητρο για όλες τις επιχειρήσεις και στα προγράμματα κοινωνικής ευθύνης που έχουν να εντάξουν πλέον παροχές προς τα παιδιά, προς τις νέες οικογένειες, γιατί πέρα από τα επιδόματα που δίνει το Δημόσιο εδώ πρέπει να κινητροδοτηθεί και ο ιδιωτικός τομέας για να ενισχυθούν οικογένειες με παιδιά.
Επίσης, θεσπίζεται φοροαπαλλαγή των voucher για βρεφονηπιακούς σταθμούς που παρέχουν οι επιχειρήσεις σε εργαζομένους τους. Σήμερα αν δώσει ένα voucher για βρεφονηπιακό 200 ευρώ το μήνα, 300, και αυτό υπόκειται σε φορολογία εισοδήματος. Πλέον δεν θα υπόκειται, οπότε και αυτό είναι ένα μέτρο που καλούμε τις επιχειρήσεις να υιοθετήσουν, να καλύπτουν τα κόστη βρεφονηπιακών σταθμών ή να έχουν και οι ίδιες οι επιχειρήσεις χώρο μέσα στις εγκαταστάσεις τους για τις οικογένειες με παιδιά.
Έχουμε τα ειδικά προγράμματα εναρμόνισης της οικογενειακής ζωής και επαγγελματικού βίου που ανέφερε η Υπουργός: 20.000 νέες θέσεις σε υπάρχοντες και νέους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Η επέκταση στα προγράμματα παιδικών σταθμών ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΑΜΕΑ. Τον θεσμό των «Νταντάδων της Γειτονιάς», που συνεχώς διευρύνονται.
Έχουμε, όπως εξαγγείλαμε, για την παιδεία μας το νέο πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου», 250 εκατομμύρια ευρώ, πολύ σημαντικό, για την αναβάθμιση των σχολικών υποδομών της χώρας. Καλούμε επίσης να συγκεντρωθούν και κεφάλαια από τον ιδιωτικό τομέα ώστε να διευρυνθεί. Ορισμένα σχολεία που αυτή τη στιγμή δεν έχουν αναβαθμιστεί από άποψη βαψίματος, χώροι υγιεινής, αθλητικές υποδομές σκοπός είναι αυτά να τα αναβαθμίσουμε.
Έχουμε 10.000 νέες προσλήψεις που εξαγγείλαμε πριν λίγο διάστημα, μόνιμων καθηγητών. Φοιτητικές εστίες, το ολοήμερο σχολείο που επεκτείνεται και από την προηγούμενη ηγεσία. Η ενίσχυση του ψηφιακού φροντιστηρίου, που μόλις υιοθετήθηκε.
Συνεπώς υπάρχει και ένα πλέγμα εδώ μέτρων ενίσχυσης της παιδείας.
Έχουμε τα μέτρα πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης, καθώς το δημογραφικό πέρα από όλα τα οικονομικά κίνητρα πρέπει να είναι αντικείμενο πληροφόρησης και όλοι οι πολίτες να γνωρίζουν ποιο είναι το βασικό πρόβλημα. Πού οδηγείται η χώρα και το συνταξιοδοτικό μας σύστημα αν συνεχίσει με αυτόν τον ίδιο ρυθμό.
Τι πρέπει να κάνουμε; Ποιοι είναι οι τρόποι; Έχουμε το νέο δικτυακό τόπο «all about my child», όπου θα υπάρχουν όλες οι παροχές για τους γονείς. Τα επιδόματα, οι γιατροί, τα πάντα, ό,τι μπορεί λοιπόν ένας γονέας να έχει σε παροχή και από το κράτος και από τον ιδιωτικό τομέα.
Το παρατηρητήριο για το δημογραφικό.
Επομένως είναι ένα πλέγμα θεσμικών μέτρων, πέραν των οικονομικών, που στόχο έχει να κάνει τη χώρα μας να μπει, να το πω έτσι, στο κλαμπ των χωρών που πραγματικά έχει ένα διευρυμένο δείκτη παροχών, προστασίας και πληροφόρησης για τις οικογένειες με παιδιά.
Επιπροσθέτως αυτών, το δημογραφικό όπως ανέφερα πριν συνδέεται άρρηκτα με το στεγαστικό πρόβλημα. Είναι δεδομένο. Και γι’ αυτό αύριο θα γίνουν οι εξειδικεύσεις τόσο για το νέο πρόγραμμα «Σπίτι Μου», αναφέραμε κάποια πράγματα τη Δευτέρα αλλά θα δείτε για τα κενά σπίτια τις κινητροδοτήσεις, για το «Ανακαινίζω-Νοικιάζω», για την κοινωνική αντιπαροχή.
Και προφανώς, στα πλαίσια αναμόρφωσης των επιδομάτων, όπως ανέφερε και η Υπουργός, έχουμε και σημαντική αύξηση του επιδόματος στέγασης.
Οπότε νομίζω είπα αρκετά, ευχαριστώ πολύ. Να είστε καλά.
Παύλος Μαρινάκης: Ναι, και είναι το πιο βασικό αυτό το οποίο είπε ο κ. Πετραλιάς, ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ότι η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος πέραν των άμεσων πολιτικών και των οριζόντιων παρεμβάσεων -που εν ευρεία εννοία είναι αυτό που λέμε οικονομική στήριξη του εισοδήματος- γίνεται και με πολλούς άλλους τρόπους και πολλές άλλες πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση, στην υγεία, στην παιδεία, σχεδόν σε όλους τους τομείς της πολιτικής. Διότι πολλές από τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, όλες βασικά οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις στοχεύουν στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών άρα και των οικογενειών.
Το δεύτερο το οπαίο κρατάω είναι η πολυεπίπεδη στήριξη, όχι μόνο μέσω της αναμόρφωσης των επιδομάτων, της στήριξής τους, της ενίσχυσής τους, της αύξησής τους αλλά και μέσω φοροαπαλλαγών.
Κράτησα από την παρουσίαση, την πρώτη παρουσίαση που κάναμε μετά την συνέντευξη του Πρωθυπουργού, τη Δευτέρα από το Υπουργείο Οικονομικών, 12 φοροαπαλλαγές αν δεν κάνω λάθος, συνολικού οφέλους για τους πολίτες 900 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτές είναι επιπλέον φοροαπαλλαγές που θα ισχύουν από 1/1/2025, όπως τις εξειδίκευσε το Υπουργείο Οικονομικών.
Σοφία Ζαχαράκη: Να κάνω μία επισήμανση πριν, επειδή είναι σημαντικό και για λόγους λογοδοσίας, επειδή ξέρω ότι παίζει αυτή τη στιγμή ένα θέμα με τις πληρωμές των «Νταντάδων της Γειτονιάς». Υπάρχει μια καθυστέρηση, είναι η αρχή του προγράμματος και έχει ξεπεράσει τις 60 μέρες που συμβατικά έπρεπε να γίνει η πληρωμή.
Να ξέρετε ότι και η αρμόδια Υφυπουργός, η κα Παπακώστα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών έχει ενημέρωση, έχει υπογράψει ήδη ο αρμόδιος Αναπληρωτής Υπουργός και η πληρωμή των νταντάδων θα γίνει μέσα στην επόμενη εβδομάδα, τέλος της άλλης εβδομάδος.
Είχαμε ξαναδεί, επειδή τα καινούρια προγράμματα πάντα έχουν ένα ζήτημα ως προς τη ροή, καθυστερήσεις και στον «Προσωπικό Βοηθό», τις οποίες είχαμε φροντίσει και με τους Γενικούς Γραμματείς και με τον ΟΠΕΚΑ να επιλυθούν.
Να ξέρετε ότι στο ζήτημα αυτό το οποίο έχει ανακύψει για την καθυστέρηση αυτών των ημερών, από το συμφωνημένο ούτως ή άλλως περιθώριο των 60 ημερών, θα υπάρξει σίγουρα και διόρθωση, αλλά και τώρα που έχει μπει, θα έλεγα, το νερό στο αυλάκι για το πρόγραμμα δεν θα υπάρξει ξανά καθυστέρηση.
Για να ξέρουμε ακριβώς τι λέμε, γιατί είναι ένα εμβληματικό έργο καίτοι πιλοτικό και καλό είναι να ξέρουν και οι γονείς, αλλά και οι επιμελήτριες-επιμελητές, επειδή πρόκειται για το εισόδημά τους, ακριβώς τι συμβαίνει με το χρονοπρογραμματισμό. Ευχαριστώ.