Συνέντευξη στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» με τον δημοσιογράφο κ. Γιώργο Παπαδάκη:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΠΡΩΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
Η δυνατότητα αναδρομικής επιστροφής των παρανόμως παρακρατηθέντων συντάξεων των πρώην βουλευτών αποτελεί μια ούτως ή άλλως αρχή οποιασδήποτε έννομης τάξης σε μια δικαιοκρατία: η θεμελίωση του δικαιώματος γίνεται στη βάση των γενικών αρχών του Δικαίου. Ο νόμος Κατρούγκαλου ρυθμίζει ακριβώς τον ρυθμό αποπληρωμής των συγκεκριμένων αξιώσεων, ότι δηλαδή θα είναι τέτοιος ώστε να μην υπάρχει δημοσιονομική επίπτωση. Αυτό που προσπάθησε χθες να αναδείξει η ΝΔ, ότι δήθεν δηλαδή η θεμελίωση του δικαιώματος γίνεται στη βάση του νόμου Κατρούγκαλου, είναι απολύτως και ολοκληρωτικά ψευδές.
Η ουσία του προβλήματος είναι ότι συγκεκριμένα στελέχη πολιτικά κομμάτων προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη. Και στη συνέχεια η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης, ακριβώς επειδή θέλησε να πάρει από πάνω του την πολιτική ευθύνη, έβγαλε μια πλήρως υποκριτική ανακοίνωση χρεώνοντας υποτίθεται την απόφαση του δικαστηρίου σε ένα νόμο που έχει ψηφίσει η σημερινή κυβέρνηση πράγμα απολύτως ψευδές. Και το δεύτερο, είπε κατόπιν εορτής, ότι όποιος δεν αποσύρει την προσφυγή του θα είναι εκτός κόμματος. Πρόκειται για μια πλήρως υποκριτική στάση.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Η προσαρμογή στο συνταξιοδοτικό σύστημα είναι τέτοια διότι είναι απαραίτητο να υπάρξει δημοσιονομική προσαρμογή βάσει των συμφωνιών με τους θεσμούς και το ξέρετε πολύ καλά. Η χώρα πρέπει να λειτουργεί με βάση το Σύνταγμα και με βάση συγκεκριμένους κανόνες. Είμαστε ή όχι υποχρεωμένοι να κάνουμε δημοσιονομική προσαρμογή;
Είναι πολύ εύκολο για εσάς κάθε πρωί από την τηλεόραση να πυροβολείτε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι ανάλγητη. Μου είπατε ότι είμαστε υποκριτές πριν λίγο. Εφαρμόζουμε ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής δύσκολο και κάνουμε ότι μπορούμε για να αμβλύνουμε τις κοινωνικές συνέπειές του. Εσείς θα πυροβολούσατε πάλι αν πηγαίναμε σε μια διαπραγμάτευση πολιτικής σύγκρουσης ότι δεν υποχωρούμε αν δεν υποχωρήσουν οι θεσμοί. Εσείς λέγατε ότι οδηγούμε τη χώρα στα βράχια, ότι διαλύουμε την ελληνική οικονομία. Τα ίδια και στη β’ αξιολόγηση και στην α’ αξιολόγηση, οπότε ο χαρακτηρισμός υποκριτές σας επιστρέφεται.
Εμείς έχουμε πάρει σαφείς και δύσκολες αποφάσεις που κρίνονται από τον λαό. Παίρνουμε όμως και αποφάσεις για την άμβλυνση των επιπτώσεων στους πολίτες και τον Αύγουστο του 2018 τελειώνουμε με το πρόγραμμα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ F-16
Υπήρξε συμφωνία για την αναβάθμιση των F-16 με τρόπο που δεν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και δεν επηρεάζει την δημοσιονομική πολιτική: 110 εκ. τον χρόνο για την επόμενη δεκαετία. Ο κ. Φίλης έβαλε το θέμα των εξοπλιστικών προγραμμάτων σε ένα ευρύτερο πλαίσιο και είπε ότι πρέπει να επαναξετάσουμε τον τρόπο που γίνονται οι εξοπλιστικές δαπάνες. Ο κ. Φίλης μπορεί να έχει μια διαφορετική οπτική γωνία σε λεπτομέρειες της κυβερνητικής πολιτικής αλλά ποτέ δεν έχει πει ότι διαφωνεί με το σύνολο της πολιτικής μας.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΜΜΕ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΟΥ Α’ 6ΜΗΝΟΥ ΤΟΥ 2015
Κάνετε νέου τύπου δημοσιογραφική αντιπολίτευση. Έχετε ξεχάσει το καλοκαίρι του 2015 και τη στάση όλων σας την περίοδο του δημοψηφίσματος και εσάς συμπεριλαμβανομένου. Για να μπορείτε κάθε πρωί να πυροβολείτε επί δικαίων και αδίκων, διαγράφετε σκόπιμα την διαπραγμάτευση και τις πολιτικές συγκρούσεις. Διαγράφετε ότι αυτή η κυβέρνηση ήταν η μοναδική που έφτασε στα ακρότατα πολιτικά και κοινωνικά όρια για να φέρει μία πολιτική συμφωνία γιατί αν δεν το διαγράφατε δεν θα μπορούσατε κάθε μέρα να λέτε αυτά που λέτε.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ
Θα υπάρξει υπέρ-πλεόνασμα που θα επιτρέψει τη διανομή κοινωνικού μερίσματος. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι θα υπάρχει κοινωνικό μέρισμα ύψους 1 δις. Ο τρόπος διανομής θα καθοριστεί τον Νοέμβριο. Τα χρήματα θα πάνε στους ανθρώπους που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση όπως και το 2016, 1,6 εκατομμύρια πολίτες εισέπραξαν το έκτακτο βοήθημα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ 3η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Δεν υπάρχουν δημοσιονομικά μέτρα στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για την 3η αξιολόγηση. Τόσο οι ευρωπαίοι εταίροι όσο και το ΔΝΤ έχουν τοποθετηθεί δημόσια για την ελληνική οικονομία και την επίτευξη των στόχων του προγράμματος αποκλείοντας τη λήψη νέων μέτρων. Οι εκτιμήσεις του ΔΤΝ είναι υπερ-απαισιόδοξες σε σχέση με αυτές των ευρωπαϊκών θεσμών. Το ΔΝΤ προβλέπει πλεόνασμα 2,2% και δεν ζητά μέτρα και από την άλλη πλευρά η ελληνική κυβέρνηση και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί εκτιμούμε ότι το πλεόνασμα θα φτάσει στον 3,5% και επίσης δεν χρειάζονται μέτρα. Το 2018 θα πιάσουμε τον δημοσιονομικό στόχο και το καλοκαίρι του 2018 θα βγούμε από τα μνημόνια.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΒΟΛΦΓΚΑΝΓΚ ΣΟΪΜΠΛΕ
Σχετικά με τις αναφορές του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι «εμείς δεν ζητήσαμε από την Ελληνική Κυβέρνηση να κάνει περικοπές στις συντάξεις», είναι σαφές ότι επιδιώκει να βγάλει από επάνω του την ευθύνη για όσα έχει επιβάλλει, διαμορφώνοντας την κατάσταση στην οικονομία και στην κοινωνία όμως η ιστορία δεν ξαναγράφεται.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
από την πρώτη στιγμή υπήρξε από την ελληνική κυβέρνηση προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση, να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα ακραίας φτώχειας και αντιμετωπίζονται. Δεν αμφισβητώ τις κοινωνικές δυσκολίες, αλλά σήμερα έχει σταθεροποιηθεί η οικονομία. Αυτό που θα κάνει η κυβέρνηση είναι να βοηθήσει τις οικογένειες που έχουν πολύ σημαντικά προβλήματα. Θα μπουν κριτήρια για τα κοινωνικά επιδόματα για να πηγαίνουν σε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο κύριος Τζανακόπουλος είναι μαζί μας. Καλή μέρα σας κύριε Τζανακόπουλε.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα κύριε Παπαδάκη.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Από πού να αρχίσουμε και πού να τελειώσουμε. Έχουμε πολλά να συζητήσουμε μαζί.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Από όπου θέλετε.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να ξεκινήσουμε με την απόφαση για τα αναδρομικά των πρώην βουλευτών; Και εδώ θέλω να πω το εξής: Είδα την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που μιλά για μια απόφαση, η οποία μπορεί να είναι νόμιμη, αλλά είναι ανήθικη, λέει ότι δεν είναι ηθική, άρα ανήθικη…
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Το νόμιμο δεν είναι και ηθικό, ουσιαστικά.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: …αφού, όμως, πρώτα έχει νομοθετηθεί από τον νόμο Κατρούγκαλου, η δυνατότητα της επιστροφής των παρανόμως παρακρατηθέντων. Είναι έτσι;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Γιατί;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η δυνατότητα της επιστροφής των παρανόμως παρακρατηθέντων αποτελεί μια, ούτως ή άλλως, αρχή οποιασδήποτε έννομης τάξης σε μια δικαιοκρατία. Επομένως, αυτό το οποίο χθες προσπάθησε η Ν.Δ. να αναδείξει, ότι δήθεν, δηλαδή, η θεμελίωση του δικαιώματος γίνεται στη βάση του νόμου Κατρούγκαλου…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αναφέρεται στον νόμο Κατρούγκαλου.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …είναι απολύτως ψευδές, ολοκληρωτικά και πλήρως. Μα, είναι δυνατόν… ακούστε λίγο. Μιλάμε για μια υπουργική απόφαση
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ο νόμος Κατρούγκαλου, ήδη βγήκε και ανακοίνωση από το υπουργείο Εργασίας. Το υπουργείο Εργασίας έβγαλε ανακοίνωση επίσημη και μετά βγήκε η άτυπη ενημέρωση από το υπουργείο Οικονομικών. Να τα πάρουμε με τη σειρά. Λέει: Θα ρυθμιστεί ο τρόπος και ο ρυθμός αποπληρωμής τους, με υπουργική απόφαση, ώστε να μην επιβαρύνει απότομα το δημόσιο Ταμείο.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι θεμελίωση δικαιώματος ή τρόπος για να μπορέσει να…
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Το ότι ρυθμίζεται μέσα από τον νόμο Κατρούγκαλου.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, ακούστε αυτό που σας λέω. Η θεμελίωση του δικαιώματος γίνεται στη βάση των γενικών αρχών του Δικαίου. Αν εγώ σας παρακρατήσω κάτι παράνομα, δεν χρειάζεται κανένας απολύτως νόμος για ένα δικαστήριο, ώστε να θεμελιώσει την αξίωσή σας. Αυτό το οποίο λέει ο συγκεκριμένος νόμος, είναι ότι ο ρυθμός της αποπληρωμής των συγκεκριμένων αξιώσεων που έχουν οι πολίτες που έκαναν την προσφυγή, θα γίνει με έναν ρυθμό, ώστε να μην επηρεαστεί προσωπικά
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ωραία, γιατί δεν έγινε…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επομένως, εδώ δεν είναι αυτή η ουσία του προβλήματος. Η ουσία του προβλήματος είναι…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα σας πω εγώ ποια είναι η ουσία του προβλήματος.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, θα σας πω εγώ πού είναι η ουσία του προβλήματος.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα σας πω και εγώ.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι το γεγονός ότι συγκεκριμένα στελέχη πολιτικών κομμάτων προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη και στη συνέχεια η Ν.Δ. και ο κύριος Μητσοτάκης, ακριβώς επειδή θέλησε να πάρει από πάνω του την πολιτική ευθύνη, έβγαλε μια πλήρως υποκριτική ανακοίνωση, χρεώνοντας, υποτίθεται, την απόφαση του δικαστηρίου σε έναν νόμο, τον οποίο έχει ψηφίσει η σημερινή κυβέρνηση, πράγμα το οποίο είναι απολύτως ψευδές. Και το δεύτερο, είπε, κατόπιν εορτής, ότι «όποιος δεν αποσύρει την προσφυγή του, θα είναι εκτός κόμματος». Δηλαδή, εδώ πρόκειται για μια πλήρως υποκριτική στάση…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Για να δούμε, όμως, και κάτι άλλο, κύριε Υπουργέ. Το 2015 έχουμε την απόφαση του ΣτΕ, με την οποία δικαιώνονται ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι, για τις παράνομες μειώσεις των συντάξεών τους. Η απόφαση του ΣτΕ λέει ότι θα πρέπει να τους δοθούν τα χρήματα, που παρανόμως τους παρακρατήθηκαν με μνημονιακούς νόμους από το 2012 μέχρι το 2015. Και έρχεται ο νόμος 4336, ο οποίος ψηφίστηκε επί κυβερνήσεώς σας -και ψηφίστηκε, μάλιστα, με συντριπτική πλειοψηφία και σχεδόν από το σύνολο των βουλευτών, 225 τον ψήφισαν, όλοι υποκριτικές είναι κατά την άποψή μου- που λέει το εξής: η ελληνική κυβέρνηση θα προσδιορίσει και θα θεσπίσει νομοθετικά έως τον Οκτώβριο του 2015 ισοδύναμα μέτρα για την πλήρη αντιστάθμιση των επιπτώσεων της εφαρμογής της δικαστικής απόφασης, σχετικά με τα συνταξιοδοτικά μέτρα του 2012 και θα καταργήσει τις τροποποιήσεις στο συνταξιοδοτικό και τα λοιπά. Όντως, ήρθε ο νόμος Κατρούγκαλου δια του επαναϋπολογισμού και…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και ξεπέρασε την αντισυνταγματικότητα.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: …ξεπέρασε την αντισυνταγματικότητα του νόμου. Τα χρήματα αυτά δεν πρόκειται να επιστραφούν ποτέ. Τα χρήματα αυτά ξεχάστηκαν. Και το θεωρώ ιδιαίτερα υποκριτικό, όλοι σας να μιλάτε για αποφάσεις και για δίκιο. Εδώ γιατί δεν εφαρμόζεται το δίκιο, κύριε Υπουργέ;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε, κύριε Παπαδάκη, η προσαρμογή που έχει γίνει στο συνταξιοδοτικό σύστημα, είναι τέτοια, διότι είναι απαραίτητο να υπάρξει μια δημοσιονομική προσαρμογή, η οποία επίσης καθορίζεται στη βάση του νόμου και στη βάση των αποφάσεων και των συμφωνιών, που έχουν γίνει με τους θεσμούς, έτσι ώστε η χώρα να…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν αφορά όλους αυτό που λέτε. Οι συντάξεις των βουλευτών έχουν μπει στον ΕΦΚΑ; Γιατί τους εξαιρέσατε; Γιατί νομοθετικά εξαιρέσατε τους βουλευτές από το να μπουν στον ΕΦΚΑ; Όλοι μπαίνουν στον ΕΦΚΑ. Όλοι θα υποστούν τις συνέπειες των νόμων, των μνημονιακών.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Οι συντάξεις των βουλευτών, κύριε Παπαδάκη, έχουν μειωθεί από τους νόμους που έχει ψηφίσει η σημερινή κυβέρνηση και έρχεται, αυτή τη στιγμή, το ΣτΕ και τους αναγνωρίζει δικαίωμα αναδρομικών. Εκεί είναι το πολιτικό πρόβλημα.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και σε ένα εκατομμύριο.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα. Αυτά έχουν γίνει πριν από το 2015. Και σας ξαναλέω…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και εσείς νομοθετήσατε…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τι προσπαθείτε να μου πείτε, αυτή τη στιγμή; Ότι, δηλαδή, δεν έπρεπε να γίνει δημοσιονομική προσαρμογή;
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ότι γράψατε στα παλιά…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έπρεπε να γίνει ή δεν έπρεπε να γίνει δημοσιονομική προσαρμογή, κύριε Παπαδάκη;
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ξεπερνώντας το ΣτΕ;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το ερώτημα είναι…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ξεπερνώντας; Θα το θυμόμαστε το ΣτΕ όποτε μας συμφέρει;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό το οποίο πρέπει να γίνει, κύριε Παπαδάκη, είναι η χώρα να λειτουργεί με βάση το Σύνταγμα και με βάση συγκεκριμένους κανόνες. Και ξαναλέω, ήμασταν υποχρεωμένοι να κάνουμε δημοσιονομική προσαρμογή;
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Καταργώντας αποφάσεις του ΣτΕ;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει κατάργηση απόφασης του ΣτΕ.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Καταργήθηκε. Αφού λέει σαφέστατα ότι θα πρέπει να πάρουν τα λεφτά τους πίσω.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπήρξε καμία κατάργηση του ΣτΕ. Υπήρξε διόρθωση συγκεκριμένης αντισυνταγματικότητας. Τι μου λέτε; Μου λέτε εκεί ότι ξεπεράστηκε η απόφαση;
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Βεβαίως, αυτό σας λένε. Να βρείτε τρόπους για να ξεπεράσετε την απόφαση του ΣτΕ. Το λέει ξεκάθαρα.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν λέει αυτό.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτό λέει.
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ήταν η συμφωνία των 17 ωρών. Κύριε Τζανακόπουλε, ήταν η συμφωνία των 17 ωρών.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που διαβάζετε;
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ήταν μέσα στη συμφωνία των 17 ωρών.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν λέει αυτό που διαβάζετε…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και το λέει και στο εισαγωγικό, μάλιστα. Και στο εισαγωγικό λέει «βρείτε τρόπο να…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι πάρα πολύ εύκολο, είναι πάρα πολύ εύκολο…
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Το έλεγε η απόφαση του Eurogroup.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το Eurogroup έχει βγάλει πάρα πολλές αποφάσεις. Να βάλουμε τα ζητήματα στην πραγματική τους βάση; Θέλετε να κάνετε κριτική για συγκεκριμένες αποφάσεις που έχει πάρει η ελληνική κυβέρνηση. Πολύ καλά κάνετε.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όχι μόνο η σημερινή και οι προηγούμενες.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αφήστε να πω μια κουβέντα, όμως, κύριε Παπαδάκη. Εγώ ρωτώ: Θα μπορούσε να κάνει κάτι άλλο η κυβέρνηση, ώστε να ξεπεράσει…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν ξέρω, δεν ξέρω.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ρητορικό είναι το ερώτημα, κύριε Παπαδάκη. Προσπαθώ να…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αν ρωτάτε εμένα, δεν ξέρω. Εγώ δημοσιογράφος είμαι.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Προσπαθώ να κάνω ένα επιχείρημα. Είναι πάρα πολύ εύκολο για σας, από την τηλεόραση, κάθε πρωί, να «πυροβολείτε» λέγοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι ανάλγητη, η ελληνική κυβέρνηση δεν έπρεπε να πάρει…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν έπρεπε να…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ε, αφήστε με να πω μια κουβέντα. Μα, δεν είναι δυνατόν να κάνει κανείς συζήτηση μαζί σας με αυτό τον τρόπο.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όταν μου βάζετε στο στόμα πράγματα που δεν είπα;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, τι μου λέτε; Ότι είμαστε υποκριτές μου είπατε πριν από λίγο.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Βεβαίως. Εγώ δεν το παίρνω πίσω.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Για ποιο λόγο, κύριε Παπαδάκη; Σας λέω ένα πάρα πολύ απλό πράγμα. Είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα, το οποίο είναι πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και είναι δύσκολο. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αμβλύνουμε τις κοινωνικές συνέπειες του προγράμματος. Από εκεί και πέρα, εσείς ο ίδιος θα ήσασταν, ο οποίος θα «πυροβολούσατε» πάλι, σε περίπτωση που πηγαίναμε σε μια διαπραγμάτευση μετωπικής σύγκρουσης και λέγαμε ότι τίποτε από αυτά δεν εφαρμόζεται, μέχρι να υποχωρήσουν οι θεσμοί. Εσείς ήσασταν εκείνος, ο οποίος κάθε πρωί, επί έξι μήνες, όταν η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματευόταν, βγαίνατε και λέγατε ότι οδηγούμε τη χώρα στα βράχια, ότι διαλύουμε την ελληνική οικονομία, ότι δεν έχουμε καμία διάθεση…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν έλεγα κάτι τέτοιο.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, τι λέτε τώρα; Κάθε μέρα, κάθε μέρα τα λέγατε.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν έχετε καλή πληροφόρηση. Το αντίθετο μου έχουν καταλογήσει.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τα ίδια λέγατε και στη δεύτερη αξιολόγηση, τα ίδια λέγατε και στην πρώτη αξιολόγηση. Επομένως, ο χαρακτηρισμός «υποκριτής» σας επιστρέφετε, κύριε Παπαδάκη.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ωραία, εντάξει. Κρινόμαστε.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως κρινόμαστε.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εγώ ως δημοσιογράφος και εσείς ως πολιτικός. Αλλά εγώ ασκώ κριτική. Δεν παίρνω πολιτικές αποφάσεις.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και εγώ σας απαντώ με συγκεκριμένα επιχειρήματα. Αλλά δεν μπορεί να θέλετε και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. Σας λέω πάρα πολύ απλά ότι έχουμε πάρει πολύ συγκεκριμένες πολιτικές αποφάσεις, οι οποίες, βεβαίως, κρίνονται από τον ελληνικό λαό. Είναι δύσκολες και ο τρόπος με τον οποίο, αυτή τη στιγμή, υλοποιούμε το πρόγραμμα, είναι τέτοιος, ώστε να αμβλύνονται το δυνατόν οι κοινωνικές τους συνέπειες. Και τον Αύγουστο του 2018 τελειώνουμε με το πρόγραμμα, κύριε Παπαδάκη. Αυτή είναι η πολιτική ουσία των πραγμάτων. Και εσείς μπορείτε να λέτε αυτά τα οποία θέλετε να λέτε…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ο κ. Φίλης δεν συμφωνεί.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει. Βεβαίως, ο καθένας μπορεί να έχει την άποψή του…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν είναι ο καθένας, ο κ. Φίλης.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορεί ο καθένας να έχει την άποψή του. Ο κ. Φίλης ανήκει στην κυβερνητική πλειοψηφία. Ο κ. Φίλης συμμετείχει και στις αποφάσεις, αλλά και στην υλοποίηση των αποφάσεων, προηγουμένως ως υπουργός. Και σας λέω με πάρα πολύ μεγάλη σαφήνεια, ότι ο κ. Φίλης μπορεί να έχει μια διαφορετική οπτική γωνία σε λεπτομέρειες της κυβερνητικής πολιτικής, ωστόσο ποτέ δεν έχει πει ότι διαφωνεί με το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν είναι λεπτομέρειες, κύριε Υπουργέ. Όταν έρχεται έπειτα από τη συμφωνία για τα F-16 και λέει ότι «ξέρετε κάτι, δίνουμε ένα κάρο λεφτά για τα ανταλλακτικά…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ σας έλεγα για το μνημόνιο.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ναι, «…για τα ανταλλακτικά των αεροπλάνων και έχουμε τα πυροσβεστικά αεροσκάφη και τα ασθενοφόρα χωρίς ανταλλακτικά». Είναι σοβαρή αυτή η παρατήρησή του. Εγώ δεν λέω ότι συμφωνώ. Σας λέω ό,τι λέει ο κ. Φίλης. Μπορεί να συμφωνώ ή μπορεί και να διαφωνώ. Ερώτηση κάνω.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Φίλης και στη συνέντευξή του στην «ΑΥΓΗ» είχε πάρα πολύ προσεκτικές διατυπώσεις, κατά τη γνώμη μου. Έβαλε το θέμα των εξοπλιστικών προγραμμάτων σε ένα ευρύτερο πλαίσιο και είπε ότι πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο, σε βάθος χρόνου, θα μειωθούν οι εξοπλιστικές δαπάνες. Να ξαναμείνουμε, όμως, στην ουσία των πραγμάτων; Αυτή τη στιγμή, υπήρξε μια συμφωνία μεταξύ ελληνικής και αμερικανικής κυβέρνησης για να υπάρξει αναβάθμιση του στόλου των F-16, η οποία θα επιβαρύνει τον ελληνικό Προϋπολογισμό για τα επόμενα δέκα χρόνια κατά 110 εκατομμύρια τον χρόνο, χωρίς να αυξάνεται ο Προϋπολογισμός του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που προβλέπεται με βάση το μεσοπρόθεσμο. Επομένως, τα υπάρχοντα χρήματα χρησιμοποιούνται με συγκεκριμένο τρόπο. Αυτό, επομένως, δεν επηρεάζει, κατά κανέναν τρόπο, ούτε τη δημοσιονομική πολιτική ούτε, βεβαίως, το ποσό των χρημάτων που δαπανάται στα εξοπλιστικά προγράμματα.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Σας άρεσε ο τρόπος με τον οποίο έγινε η όλη συζήτηση; Εμένα δεν μου άρεσε, κύριε Υπουργέ. Εγώ άκουσα τον Τραμπ, για τον οποίο η άποψή μου δεν αλλάζει, όπως άλλαξε η δική σας, έτσι; Γιατί, πραγματικά, ήταν εντελώς διαφορετική η άποψη και της κυβέρνησης και η δική σας προσωπικά και του Πρωθυπουργού της χώρας.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τι θέλατε, κύριε Παπαδάκη, να πάμε και να συγκρουστούμε πολιτικά με τον κ. Τραμπ στον Λευκό Οίκο;
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εγώ δεν σας είπα να πάτε και να τον βρίσετε. Αλλά όχι να πάτε και να του λέτε και ύμνους.
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Και η πρώτη κουβέντα του Τραμπ ήταν τα 2,4 δις;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιος ήταν ο ύμνος;
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ε, ύμνους τώρα.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιος ήταν ο ύμνος, για πείτε μου;
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Με συγχωρείτε, εμμέσως πλην σαφώς, ήταν επαινετικά λόγια…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αφήστε τα «εμμέσως πλην σαφώς». Ποιος ήταν ο ύμνος;
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τα περί διαβόλου και όλα αυτά…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ήταν ένας διπλωματικός τρόπος να απαντηθεί μια ερώτηση. Τι έπρεπε να κάνει, δηλαδή, κύριε Παπαδάκη, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, εβρισκόμενος στον Λευκό Οίκο; Δηλαδή, εδώ, πραγματικά, αδυνατώ να κατανοήσω τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζετε συγκεκριμένες διπλωματικές απαντήσεις, στη σπουδή σας να κάνετε αντιπολίτευση.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αντιπολίτευση κάνει και ο κ. Φίλης; Εγώ δεν κάνω αντιπολίτευση, γιατί εμένα δεν με ενδιαφέρει αν αποκομίσει … ή η Ν.Δ.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει, κύριε Παπαδάκη. Αντιπολίτευση κάνετε, αντιπολίτευση.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν κάνω αντιπολίτευση.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι νέου τύπου δημοσιογραφική αντιπολίτευση αυτή που κάνετε, κύριε Παπαδάκη.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, όταν βολεύει τώρα τα κόμματα…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εμένα δεν με βολεύει τίποτα. Εγώ σας λέω…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δηλαδή, η Ν.Δ. μου έλεγε ότι αιτία της πτώσης της κυβέρνησης της Ν.Δ. ήμουν εγώ και ότι εγώ στήριζα τον ΣΥΡΙΖΑ.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η αιτία της πτώσης της κυβέρνησης της Ν.Δ., κύριε Παπαδάκη, ήταν το μνημόνιο, το οποίο είχε υπογράψει, το πρώτο και το δεύτερο μνημόνιο.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Στήριζα τον ΣΥΡΙΖΑ για να έρθει στην εξουσία. Εσείς μου λέτε τώρα ότι κάνω αντιπολίτευση για να έρθει η Ν.Δ.. Εγώ έχω κάποια άλλα πράγματα στο μυαλό μου, που δεν αφορούν ούτε…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν τη ρίξατε εσείς την κυβέρνηση της Ν.Δ., κύριε Παπαδάκη. Να είστε σίγουρος γι’ αυτό.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μάλιστα. Πάντως, σας βόλευε όταν εγώ έφερνα κάποιους ανθρώπους εδώ και έλεγαν κάποια πράγματα, τα οποία αθετήσατε στη συνέχεια.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τι εννοείτε, δηλαδή, «με βόλευε»;
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Σας βόλευε. Γιατί εγώ πιστεύω ότι όταν ερχόταν εδώ ο κ. Κατρούγκαλος, όταν ερχόταν εδώ ο κ. Τσακαλώτος και μίλαγε για έναν απαράδεκτο ΕΝΦΙΑ, όταν μίλαγε για απαράδεκτες μειώσεις στις συντάξεις, όταν μίλαγε για απαράδεκτη υπερφορολόγηση…
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Για αντισυνταγματικότητα των νόμων.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: …για την αντισυνταγματικότητα των νόμων, ήμουν καλός. Τώρα είμαι κακός. Τώρα κάνω αντιπολίτευση. Ε, βρείτε και εσείς πότε κάνω αντιπολίτευση και πότε όχι.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Παπαδάκη, έχετε ξεχάσει το καλοκαίρι του 2015 και τη στάση όλων σας, όλων σας, εσάς συμπεριλαμβανομένου, την περίοδο του δημοψηφίσματος και την περίοδο που αυτή η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να συγκρουστεί μετωπικά με τους δανειστές. Τα έχετε ξεχάσει αυτά. Και σας βολεύει να τα ξεχνάτε για να μπορείτε, κάθε πρωί, να βγαίνετε εδώ και να «πυροβολείτε» επί δικαίων και αδίκων.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν πυροβολούμε, δεν πυροβολούμε.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω πρόβλημα με την κριτική. Να «πυροβολείτε» επί δικαίων και αδίκων. Διαγράφετε, κύριε Παπαδάκη. Διαγράφετε τη διαπραγμάτευση, διαγράφετε τις πολιτικές συγκρούσεις…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν διαγράφω τίποτα.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Διαγράφετε το γεγονός ότι αυτή η κυβέρνηση ήταν η μοναδική, η οποία έφτασε στα ακρότατα κοινωνικά και πολιτικά όρια, για να μπορέσει να επιτύχει μια καλύτερη συμφωνία και το διαγράφετε, διότι εάν δεν το διαγράψετε, δεν θα μπορούσατε να λέτε αυτά που λέτε κάθε μέρα από το συγκεκριμένο…
ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ: Δηλαδή, ο κόσμος όταν βγαίνετε έξω τι σας λέει; Ο κόσμος που δυσκολεύεται και είναι άνεργος….
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως, και αυτό το αναγνωρίζουμε. Βεβαίως το αναγνωρίζουμε. Υπάρχει κόσμος, ο οποίος στηρίζει αυτή την κυβέρνηση και υπάρχει και κόσμος, ο οποίος διαφωνεί με αυτή την κυβέρνηση. Διότι έτσι γίνεται στις δημοκρατίες.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εμείς, κύριε Υπουργέ, ασχολούμαστε με θέματα της καθημερινότητας. Δεν κάνουμε υψηλή ανάλυση.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τα θέματα της καθημερινότητας, κύριε Παπαδάκη, θεμελιώνονται σε συγκεκριμένους πολιτικούς και κοινωνικούς συσχετισμούς. Δεν προκύπτουν από το πουθενά. Δεν πέφτουν από τον ουρανό. Η καθημερινότητα καθορίζεται από τον τρόπο με τον οποίο δημιουργείται και αναπαράγεται ένας πολιτικός συσχετισμός…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: «Πυροβολώ» την κυβέρνηση, όταν για το κοινωνικό μέρισμα λέω ότι από τη μια μεριά βγαίνει ένας υπουργός σας και λέει «θα δοθεί σε ένα εκατομμύριο πολίτες, 1.000 ευρώ στον καθένα». Στη συνέχεια, γίνεται μια προσπάθεια και εσείς το βάλατε -θα πω και καλά λόγια για σας- σε σωστή βάση…
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Προσπάθησε να το μαζέψει, ουσιαστικά.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν προσπάθησα να μαζέψω τίποτα. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι θα υπάρξει κοινωνικό μέρισμα ύψους 1 δις. Ο τρόπος του καθορισμού του κοινωνικού μερίσματος θα γίνει τον Νοέμβριο του 2017, όταν θα έχουμε το σύνολο των στοιχείων του Προϋπολογισμού και θα έχουμε επεξεργαστεί το σύνολο των σχεδίων…
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Θα δοθεί 1 δις ευρώ σε φτωχά νοικοκυριά; Δεσμεύεστε για αυτό;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα δοθεί 1 δις ευρώ σε ανθρώπους που έχουν πληγεί βαρύτατα από την κοινωνική κρίση. Δεν πρόκειται αυτή τη στιγμή να προεξοφλήσω συγκεκριμένες αποφάσεις, υπάρχουν σχέδια…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εγώ κάνω καλά που φωνάζω να είναι μέσα οι άνεργοι;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς κύριε Παπαδάκη… σας είπα, υπάρχουν αυτή τη στιγμή πολιτικές προτάσεις τις οποίες επεξεργαζόμαστε και οι οποίες θα ληφθούν όταν…
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Αν δεν δοθεί κ. Τζανακόπουλε το 1 δις τι θα απαντήσετε μετά; Αν σας πει η τρόικα σας το κόβω;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλετε να συζητήσουμε όταν δεν δοθεί;
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μακάρι να δοθεί καταρχήν. Εμείς θέλουμε να δοθεί
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είμαι απολύτως βέβαιος
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όχι, όχι, μας μειώνετε. Συμφωνούμε απολύτως, όπως είχαμε συμφωνήσει και σας είχαμε προειδοποιήσει για τα λάθη σας το 2016
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ποια ήταν τα λάθη μας κύριε Παπαδάκη;
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ποια ήταν τα λάθη σας; ότι ο τρόπος με τον οποίο το δώσατε ήταν λάθος. Το πήραν βουλευτές, το πήραν άνθρωποι που δεν το είχαν ανάγκη.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ξέρετε τι κάνετε; Παίρνετε δύο περιπτώσεις, ή τρεις περιπτώσεις ή τέσσερις περιπτώσεις, στο 1,5 εκατομμύρια ανθρώπων. Ακούστε τώρα, δεν είναι εύκολο να κάνεις την συνολική διασύνδεση των μητρώων…
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα πως θα το καταφέρετε;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή τη στιγμή έχουμε περισσότερους μήνες στη διάθεση μας, μεγαλύτερη δυνατότητα επεξεργασίας… αλλά περιμένετε να δείτε. Εσείς ξέρετε τι κάνατε; 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι πήραν πέρσι το κοινωνικό μέρισμα. Βρήκατε τέσσερις περιπτώσεις και «πυροβολούσατε» μετά την κυβέρνηση…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν «πυροβολούσαμε» καμία κυβέρνηση…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Για τις τέσσερις περιπτώσεις ότι δήθεν το δώσαμε λάθος. Να σας πω κάτι; Το ξέρετε ότι..
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το ξέρετε ότι η επίσημη θέση της κυβέρνησης ήταν ότι «δεν δόθηκε με σωστά κριτήρια»;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, τι λέτε τώρα; Είπαμε εμείς ότι δεν δόθηκε με τα σωστά κριτήρια;
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Βεβαίως, «γιατί δεν προλάβαμε να διασταυρώσουμε τα στοιχεία με την ΗΔΙΚΑ»;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπήρχε καμιά δυνατότητα διασταύρωσης, όπως δεν υπήρχε στο σύνολο της επιδοματικής πολιτικής των ελληνικών κυβερνήσεων για πάρα πολλά χρόνια.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κι εγώ απαντάω, μέσα από τον καθημερινό, λοιπόν, «πυροβολισμό» που μου λέτε, λέω: πώς είναι δυνατόν όταν είναι να πληρώσει ο Έλληνας πολίτης να υπάρχει η δυνατότητα της άμεσης διασταύρωσης και όταν είναι να πάρει κάτι, δεν…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ποια διασταύρωση; Τι εννοείτε;
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τι εννοώ;
ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ: Το θέμα της κατάσχεσης.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν κανείς χρωστά, κύριε Παπαδάκη, δεν χρειάζεται να διασταυρώσεις το σύνολο των εισοδηματικών του απολαβών, για να μπορέσεις να διεκδικήσεις αυτά τα οποία…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και του κατάσχεται το οικογενειακό επίδομα. Να ένας «πυροβολισμός».
ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ: Και όταν χρωστάει το Κράτος, περιμένει ο κόσμος το ευρώ.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά, κύριε Παπαδάκη, ξέρετε ότι έχουν…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Γιατί δεν έχετε θεσμοθετήσει να είναι ακατάσχετο το οικογενειακό επίδομα; Γιατί η Τρόικα δεν σας άφησε. Γιατί η Τρόικα δεν σας άφησε. Μα, εκεί σας θέλω εγώ. Εγώ εκεί σας θέλω.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ξαναλέω, κύριε Παπαδάκη. Με είχατε εδώ, πέρυσι, την άνοιξη. Και αυτό για το οποίο…
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Συγγνώμη, κύριε Υπουργέ. Δηλαδή, παραδέχεστε ότι ό,τι κάνετε είναι κατ’ επιταγή της Τρόικας;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μου επιτρέπετε; Μου επιτρέπετε; Κύριε Παπαδάκη, με είχατε εδώ πέρυσι την άνοιξη. Και αυτό το οποίο γινόταν σε τούτο εδώ το τραπέζι ήταν να προσπαθώ να απαντήσω στην απίστευτη καταστροφολογία και κινδυνολογία, η οποία επικρατούσε…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είναι κριτική, κύριε Υπουργέ.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, επιτρέψτε μου, κύριε Παπαδάκη, να πω μια κουβέντα… Η οποία επικρατούσε εκείνη την περίοδο.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όλες οι κουβέντες είναι καταστροφολογία και συκοφαντία. Δεν είναι κριτική δημοσιογραφική…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας συκοφαντώ, κύριε Παπαδάκη;
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ε, πώς; Δεν είπατε;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό το οποίο μου λέγατε είναι ότι θα ρίξουμε τη χώρα στα βράχια, πέρυσι, την άνοιξη. Και, τώρα, μου λέτε «εδώ σας θέλω και ελάτε να διαπραγματευτείτε με την Τρόικα».
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εγώ σας έλεγα ότι «θα ρίξετε τη χώρα στα βράχια»;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ε, βεβαίως, αυτό λέγατε. Ότι δεν υπάρχει συμφωνία, ότι δεν θα τα καταφέρουμε να κλείσουμε, ότι πώς τα κάναμε έτσι κτλ. Αυτά με ρωτάγατε, κύριε Παπαδάκη, πέρσι, την άνοιξη.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν σας ρώτησα αυτό ακριβώς…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και τώρα μου λέτε «εδώ σας θέλω, να διαπραγματευτείτε με την Τρόικα». Δεν γίνεται, κύριε Παπαδάκη, έτσι πολιτική συζήτηση.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όταν ρωτάς δεν παίρνεις θέση.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γίνεται έτσι πολιτική συζήτηση. Βεβαίως και παίρνεις θέση. Βεβαίως και παίρνεις θέση. Το πολιτικό ερώτημα και ο τρόπος με τον οποίο συγκροτούνται τα πολιτικά ερωτήματα ενέχουν συγκεκριμένες πολιτικές παραδοχές.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δημοσιογραφικά, όχι πολιτικά.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τι θα πει δημοσιογραφικά;
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εγώ είμαι δημοσιογράφος, δεν είμαι πολιτικός.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό σας αφαιρεί κάθε ευθύνη, κύριε Παπαδάκη;
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εγώ είμαι δημοσιογράφος.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας αφαιρεί κάθε ευθύνη, κύριε Παπαδάκη;
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όχι, βέβαια. Κρίνομαι εγώ, κρίνεστε κι εσείς.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κάθε ερώτημα, κύριε Παπαδάκη, έχει και πολιτική παραδοχή μέσα του. Εγώ, λοιπόν, σας απαντώ. Δώστε μου τα ερωτήματα να σας απαντήσω.
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Έρχεται η Τρόικα, κύριε Υπουργέ. Να πάμε λίγο στην ουσία, έρχεται η Τρόικα. Από σήμερα είναι εδώ. Σε ποια μέτρα θα πείτε ναι και σε ποια μέτρα θα πείτε όχι, που μπορεί να σας βάλουν στο τραπέζι;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχουν δημοσιονομικά μέτρα, κατ’ αρχήν.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μέτρα δεν υπάρχουν και το λέω και εγώ. Ότι νέα μέτρα δεν ζητάνε. Αλλά, προσέξτε, όμως…
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν, για τα επιδόματα.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Προσέξτε. Και το ΔΝΤ είπε όχι στα μέτρα και η Λαγκάρντ είπε ότι είναι ικανοποιημένη με ένα 2,2 % πρωτογενές πλεόνασμα. Εσείς έχετε ψηφίσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%. Και λέει ο Νόμος ότι στην περίπτωση που δεν καταφέρουμε να φτάσουμε το 3,5%, το ξανασυζητάμε με τους τροϊκανούς.
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Έρχονται και μπροστά τα μέτρα.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τίποτα από όλα αυτά. Μιλάτε για το 2019. Για το 2019.
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Το έχετε ψηφίσει αυτό το πράγμα.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είπα εγώ ότι δεν το έχουμε ψηφίσει. Αλλά δεν είναι για το 2018 αυτό το οποίο συζητάτε. Μιλάτε για ένα χρόνο μετά.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να συζητήσουμε τα μέτρα…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μου επιτρέπετε; Το ΔΝΤ κάνει μια συγκεκριμένη πρόβλεψη και λέει ότι εγώ προβλέπω για το 2018, πρωτογενές πλεόνασμα 2,2%. Παρ’ όλα αυτά, δεν ζητώ επιπρόσθετα μέτρα. Περιμένω να δω πώς θα καταλήξει το 2018. Αντίθετα, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και η ελληνική κυβέρνηση προβλέπουν πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%. Και λέμε, ότι αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα θα επιτευχθεί στη βάση των μέτρων, τα οποία μέχρι στιγμής έχουν ήδη παρθεί.
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Η διαφορά αυτή που είναι 2,4 δις. πώς θα καλυφθεί; Εάν υπάρξει.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Στην πρόβλεψη είναι. Εάν υπάρξει, πράγματι, δημοσιονομικό κενό, θα βρούμε τρόπο για να το καλύψουμε, καθώς αποτελεί…
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς; Με μέτρα;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καθώς αποτελεί υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης να πιάνει ένα συγκεκριμένο πρωτογενές πλεόνασμα.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν είναι εύλογο να ρωτήσουμε;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν είναι εύλογο. Δεν είναι εύλογο…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν είναι εύλογο να ρωτήσουμε τι είδους μέτρα θα είναι αυτά;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, όχι, διότι αυτή τη στιγμή κάνετε υπόθεση, στην υπόθεση, στην υπόθεση. Σας λέω, δεν υπάρχει…
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Γι’ αυτό μιλάει το ΔΝΤ, για 2,2%. Οι Ευρωπαίοι όμως…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θυμάστε, όμως, ότι το 2016, το ΔΝΤ προέβλεπε πρωτογενές πλεόνασμα 0,1%. Και το πρωτογενές πλεόνασμα κατέληξε στο 4%. Επομένως, έχω το εύλογο επιχείρημα ότι η πρόβλεψη του ΔΝΤ για το 2018 είναι υπεραπαισιόδοξη. Και σας λέω ότι το 2018 θα πιάσουμε το δημοσιονομικό στόχο και δεν θα υπάρξει ανάγκη για άλλα μέτρα. Τι περισσότερο θέλετε να σας πω;
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα, που είναι εδώ οι δανειστές θα σας θέσουν ζήτημα για το 2018;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ε, όχι, αυτό προσπαθώ να σας πω.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μακάρι, κύριε Υπουργέ. Αλλά, εμείς δεν είμαστε υποχρεωμένοι να ρωτήσουμε;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, αφού έχει βγει το ΔΝΤ, έχουν βγει οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, έχουν βγει, όλη την προηγούμενη βδομάδα, και λένε ότι δεν υπάρχει ζήτημα νέων μέτρων στην Ελλάδα και μου λέτε αν είστε υποχρεωμένος να ρωτήσετε. Εσείς το ξέρετε αυτό, δεν το ξέρω εγώ.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Βεβαίως. Γιατί λέει και κάτι άλλο το ΔΝΤ. Ότι εμείς είμαστε ικανοποιημένοι με το 2,2%, δεν θέλουμε άλλα μέτρα. Αλλά, συζητήστε με τους δανειστές, με τους οποίους έχετε συμφωνήσει με 3,5%. Το μπαλάκι το ρίχνει στους δανειστές.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και το ΔΝΤ δανειστής είναι. Μα, αυτό είναι…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εκτός προγράμματος, όμως.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό το οποίο σας εξήγησα προηγουμένως. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί προβλέπουν πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και δεν απαιτούν νέα μέτρα. Επομένως, το ερώτημά σας έχει, ήδη, απαντηθεί.
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Για το 2017, είστε σίγουρος ότι θα έχουμε υπερπλεόνασμα;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, ο Σόιμπλε, σε συνέντευξή του είπε ότι «εμείς δεν ζητήσαμε ποτέ να πάρει σκληρά μέτρα ο Τσίπρας».
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Προς Θεού…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: «Και μάλιστα, παρακαλάγαμε να μην εκλεγεί»
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ε, ήμουν σίγουρος…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: …Γιατί δεν θα μπορούσε να πραγματοποιήσει αυτά τα οποία είχε υποσχεθεί. Εγώ πιστεύω ότι για άλλους λόγους δεν ήθελε. Εδώ θα συμφωνήσω μαζί σας. Είπε, όμως, και κάτι άλλο: «Εμείς δεν τους είπαμε να κόψουν συντάξεις».
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, όχι…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: «Εμείς τους είπαμε βρείτε τρόπους, έτσι ώστε…»
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Παπαδάκη, μην κοροϊδευόμαστε. Η Τρόικα ήρθε εδώ το 2015 με πάρα πολύ συγκεκριμένη διαπραγματευτική ατζέντα, η οποία έλεγε το εξής: «Κόψτε 1% από συντάξεις, εξοικονομήστε 1% από το ΦΠΑ, δηλαδή αυξήστε το ΦΠΑ, και βρείτε και άλλα φορολογικά μέτρα, επίσης 1%, για να μπορέσει να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος στον οποίο θα συμφωνήσουμε». Επομένως, όλα αυτά τα οποία λέει ο κύριος Σόιμπλε, επειδή θέλει να βγάλει από πάνω του την ευθύνη για τον τρόπο με τον οποίο έχει κινηθεί η ελληνική οικονομία και για τον τρόπο με τον οποίο έχουν διαμορφωθεί οι κοινωνικοί όροι αναπαραγωγής στη χώρα, είναι δικαίωμά του να το κάνει. Ωστόσο, δεν θα διαγράψουμε την ιστορία.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ανεξάρτητα από τον κύριο Σόιμπλε, την κυρία Λαγκάρντ, τη ΝΔ και τον οποιοδήποτε, εκείνο που είναι γεγονός και δεν μπορείτε να αμφισβητήσετε, είναι ότι, αυτή τη στιγμή, το εισόδημα των Ελλήνων είναι μειωμένο σε σχέση με τις υποχρεώσεις του…
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή τη στιγμή, 34% κάτω.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτό δεν μπορείτε να το αμφισβητήσετε.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν αμφισβητώ ότι…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είναι ένα από εκείνα τα οποία πυροβολούμε καθημερινά εμείς.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν αμφισβητώ ότι υπάρχουν κοινωνικές δυσκολίες. Δεν αμφισβητώ ότι υπάρχουν εξαιρετικά μεγάλα κοινωνικά προβλήματα. Ωστόσο, αυτό το οποίο πρέπει να δούμε είναι ότι η ελληνική οικονομία όχι μόνο έχει σταθεροποιηθεί, αλλά έχει περάσει…
ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ: Πάντως, δεν είναι έτσι. Γιατί η κυρία Κουντουρά είπε ότι οι Έλληνες ζουν αξιοπρεπώς και ότι είναι επιτυχία που ο κόσμος δεν τρώει από τα σκουπίδια.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ θέλω, πέρα από τη διατύπωση, να πω το εξής: Υπήρξε, από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, ήδη, από την πρώτη στιγμή, μια τεράστια προσπάθεια να καταπολεμηθεί η ανθρωπιστική κρίση. Αυτό το αμφισβητείτε; Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), τα προγράμματα καταπολέμησης της ανθρωπιστικής κρίσης…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ακραία φτώχεια…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τα δωρεάν… Ε, βεβαίως, ακραίας φτώχειας. Αυτό λέω. Πέρα από τις διατυπώσεις, λοιπόν, η κυρία Κουντουρά γι’ αυτό ακριβώς μίλησε, ότι, δηλαδή, ένας από τους κύριους λόγους…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δηλαδή, σας εκφράζει αυτή η άποψη;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα, πέρα από τη διατύπωση, σας ξαναλέω… Το έχω πει τέσσερις φορές, όμως…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ατυχής η διατύπωση…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ, λοιπόν, λέω: πέρα από τη διατύπωση, υπάρχει ένα αναμφισβήτητο γεγονός. Ποιο είναι το αναμφισβήτητο γεγονός; Ότι αυτή η κυβέρνηση έχει κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να μπορέσει να καταπολεμήσει την ανθρωπιστική κρίση. Και σε μεγάλο βαθμό, τα φαινόμενα πλήρους, ολοκληρωτικής και ακραίας φτώχειας καταπολεμούνται και μέσα από το ΚΕΑ και μέσα από μια σειρά προγραμμάτων…
ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ: Με επιδόματα, και όχι με θέσεις εργασίας, βέβαια, έτσι;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Με συγχωρείτε. Έχουν δημιουργηθεί 300.000 θέσεις εργασίας από…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Με τι μισθούς, κύριε Υπουργέ;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω και γι’ αυτό. Ξέρετε ότι…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εκ περιτροπής και μερική απασχόληση.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Περιμένετε να σας πω και γι’ αυτό. Το 2012, 60% πλήρης απασχόληση – 40% μερική απασχόληση. Αναλαμβάνουμε το 2015, 60% μερική απασχόληση – 40% πλήρης απασχόληση. Και μέσα σε δύο χρόνια, έχουμε καταφέρει και μέσα από τους ελέγχους του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, αλλά και μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές που ασκεί το υπουργείο Εργασίας, να αντιστρέψουμε αυτή την τάση και να έχουμε 50% – 50%. Είμαστε ευχαριστημένοι; Όχι, δεν είμαστε. Έχει, όμως, επέλθει η αντιστροφή της τάσης στην αγορά εργασίας και σ’ αυτόν, ακριβώς, το δρόμο συνεχίζουμε. Εκτός αν εσείς περιμένετε ότι έχουμε το μαγικό ραβδί για να αλλάξουμε τη διάλυση και την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, που επέβαλλαν συγκεκριμένες πολιτικές των προηγούμενων προγραμμάτων, μέσα σε μιάμιση μέρα.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είσαστε έτοιμοι να ψηφίσετε όμως, αυτά που θα σας πούνε. Μέσα στα προαπαιτούμενα…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ποια είναι αυτά;
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μέσα στα προαπαιτούμενα είναι οι αλλαγές των εργασιακών σχέσεων. Δεν είναι;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν είναι. Όχι, δεν είναι.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτά που έρχονται τώρα.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ποια είναι αυτά που έρχονται τώρα;
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Περάσατε εύκολα το θέμα των επιδομάτων. Μέσα στα 95 προαπαιτούμενα αναφέρουν σαφέστατα ότι θα γίνουν περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα γίνουν περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα.
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Θα γίνουν γιατί έχουμε κι εμείς ρεπορτάζ. Μην μας αμφισβητείτε για τα πάντα.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είναι απλό. Το 0,5% του ΑΕΠ είναι 900 εκατομμύρια.
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορείτε να μας πείτε αυτά τα 900 εκατομμύρια από πού θα κοπούν;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό το οποίο θα γίνει θα είναι εξορθολογισμός…
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Τι σημαίνει εξορθολογισμός; Μείωση; Κατάργηση;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εξορθολογισμός σημαίνει πέρασμα συγκεκριμένων επιδοματικών πολιτικών στο ΚΕΑ. Αυτό διαπραγματεύεται, αυτή τη στιγμή, το υπουργείο Εργασίας και θα γίνει με τον ομαλότερο δυνατό τρόπο.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το ΚΕΑ, κύριε Υπουργέ, αφορά την ακραία φτώχεια. Το οικογενειακό επίδομα αφορά την ενίσχυση 700.000 οικογενειών. Θα βάλετε εισοδηματικά κριτήρια υψηλότερα;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η ακραία φτώχεια δεν σας αφορά, κύριε Παπαδάκη;
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Με αφορά πάρα πολύ. Με αφορά και με παρααφορά. Αλλά, δεν είναι μόνο εκεί το ζήτημα. Με αφορά και η ελληνική οικογένεια.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί, η ακραία φτώχεια, είναι ξένη οικογένεια;
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και τα υπόλοιπα μέλη της ελληνικής κοινωνίας.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μέσα σε ένα πρόγραμμα επιδοματικής πολιτικής, αυτό που πρέπει να κάνει μια κυβέρνηση είναι να βοηθάει εκείνους που έχουν την απόλυτα μεγαλύτερη ανάγκη.
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Τα 900 εκατομμύρια από πού θα κοπούν; Είναι απλά τα πράγματα. 900 εκατομμύρια θέλετε να εξασφαλίσετε.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εδώ, εσείς τι ακριβώς παριστάνετε;
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τους δημοσιογράφους που είναι κοντά στην κοινωνία.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εμένα μου θυμίζετε ανακριτές, όμως.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ερωτήματα κάνουμε. Το λέει ένας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως, το λέει Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν πρέπει να σας ρωτήσουμε;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο τρόπος με τον οποίο θέτετε τα ερωτήματα δεν είναι πρέπον.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είναι πολλά και βρήκαμε την ευκαιρία να τα ρωτήσουμε.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας λέω, λοιπόν, ότι η προσπάθεια που γίνεται είναι να υπάρξει ένας εξορθολογισμός των επιδομάτων, ο οποίος δεν θα λειτουργήσει απομειωτικά για τον κοινωνικό προϋπολογισμό. Ο τρόπος της διαπραγμάτευσης καθορίζεται, αυτή τη στιγμή, από το υπουργείο Εργασίας και όταν θα έχουμε περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες θα σας πούμε.
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα θα κοπούν, απλώς δεν ξέρουμε από πού θα κοπούν.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επιμένετε. Σας ξαναλέω…
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν επιμένω εγώ, τα ψηφισμένα σας λέω τι λένε: 0,5% του ΑΕΠ, λέει. Εξοικονόμηση σε ετήσια βάση. 0,5% του ΑΕΠ είναι 900 εκατομμύρια, κύριε Υπουργέ.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εξοικονόμηση σε ετήσια βάση, ξέρετε τι σημαίνει; Ότι παίρνεις μια φορά ένα συγκεκριμένο μέτρο, το οποίο στη συνέχεια επαναλαμβάνεται, καθώς είναι παραμετρικό. Δεν το ψηφίζεις κάθε φορά.
ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Σωστά. Πείτε μας, λοιπόν, εσείς, ποιο θα είναι αυτό το μέτρο.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ξαναείπα ότι αυτό που γίνεται, είναι ένας συνολικός εξορθολογισμός της επιδοματικής πολιτικής, έτσι ώστε να μπουν κριτήρια, τα οποία θα κάνουν αυτό για το οποίο πριν επιχειρηματολογούσατε. Δηλαδή, ότι θα πρέπει τα κοινωνικά επιδόματα να πηγαίνουν σε εκείνους, οι οποίοι τα έχουν πραγματικά ανάγκη. Αυτή είναι η απάντηση που μπορώ να σας δώσω, σε αυτή τη φάση της διαπραγμάτευσης.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είμαστε καταιγιστικοί, γιατί αν δείτε τα μηνύματά μας -και θα έχει ενδιαφέρον κάποια στιγμή να πάρετε τα μηνύματα αυτά- δεν προέρχονται ούτε από ανθρώπους που έχουν ψηφίσει Ν.Δ. μόνο ούτε από ανθρώπους που έχουν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ μόνο. Κάτι άλλο. Για μένα είναι…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Παίρνουμε και εμείς μηνύματα. Μα, κύριε Παπαδάκη, εκτός από σας, παίρνουμε και εμείς μηνύματα από την κοινωνία. Δεν έχετε το προνόμιο της αυθεντικής εκπροσώπησης της ελληνικής κοινωνίας, πρέπει να σας πω.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και κάτι άλλο. Χωρίς να αποτελεί μομφή εναντίον σας ή οτιδήποτε. Αποτελεί τίτλο τιμής για μένα, να μου λέτε ότι κάνω αντιπολίτευση. Να σας πω γιατί; Πρέπει να κάνουμε πάρα πολύ καλά, σωστά, τη δουλειά μας και ο Ντίνος και η Μπάγια και εγώ. Γιατί στη θέση τη δική σας ήταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ν.Δ.. Θα σας στείλω ένα βίντεο, που έλεγε ακριβώς τα ίδια πράγματα και εκείνος εναντίον αυτής της εκπομπής.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν καταλαβαίνω την οργή σας, κύριε Παπαδάκη.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυστηρή κριτική, γιατί εσείς, πάνω απ΄ όλα, θα έπρεπε να ξέρετε ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ότι ο δημοσιογράφος ελέγχει την εξουσία
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κριτική χωρίς αρχές δεν μπορείτε να κάνετε.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Χωρίς αρχές;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μια να λέτε ότι όταν συγκρουόμαστε με την Τρόικα, οδηγούμε τη χώρα στα βράχια και την άλλη να μου λέτε «τώρα διαπραγματευτείτε»…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το έχετε ακούσει αυτό από μένα;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, βεβαίως.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το έχετε ακούσει;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ε, δεν ακούτε καλά.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει, κύριε Παπαδάκη. Νομίζω ότι ο ελληνικός λαός ακούει…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είναι και παγκόσμια ημέρα ακοής, σήμερα. Να ρωτήσετε τους…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θέλω να ρωτήσω κανέναν.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να ρωτήσετε τον κ. Κατρούγκαλο, τον κ. Τσακαλώτο, οι οποίοι ήταν κάθε εβδομάδα εδώ, σε αυτή την εκπομπή, και είχαν τη δυνατότητα να εκφράζουν ελεύθερα και ανοιχτά τις απόψεις τους. Για ρωτήστε τους.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και όταν ήρθε η ώρα της πραγματικής μετωπικής σύγκρουσης …
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Για ρωτήστε τους. Και όταν ήρθαν εδώ, μας είχαν ευχαριστήσει που …
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είδαμε τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφερθήκατε. Και εσείς και σχεδόν το σύνολο του συστημικού δημοσιογραφικού κατεστημένου αυτής της χώρας.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εγώ ανήκω στο συστημικό…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μάλιστα. Έχω την εντύπωση ότι ήρθατε για να μας βρίσετε και όχι για να απαντήσετε…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς με καλέσατε για να με βρίσετε, κύριε Παπαδάκη.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εγώ ήμουν φοβερά ευγενικός απέναντί σας.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ξεκινήσατε, λέγοντας ότι είμαι υποκριτής.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είπα ότι είναι υποκριτικό το πολιτικό σύστημα…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, είστε υποκριτές, είπατε.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ε, το πολιτικό σύστημα.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ωραία. Δεν υπάρχει «είστε υποκριτές το πολιτικό σύστημα». Υπάρχει το «είστε υποκριτές». Λοιπόν, και εγώ σας απαντώ με τον τρόπο με τον οποίο μου συμπεριφέρεστε.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Λοιπόν, εάν ήμουν οξύς, να ζητήσω συγγνώμη, αλλά δεν αλλάζω τίποτε από αυτά που είπα.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως κι εγώ.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ που ήσασταν μαζί μας.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά.