Πόσο καταφατικά αποκλείετε, εξ όσων γνωρίζετε, την επιλογή των πρόωρων εκλογών εντός του 2017; Το 2018 μετά από προσπάθεια εξόδου της χώρας στις αγορές; Η αξιολόγηση θα κλείσει; Εννοώ ότι ξέρετε πως θα κλείσει ή ευελπιστείτε και το εύχεστε όπως θα έκανε καθένας στη θέση σας; Και αν δεν κλείσει η αξιολόγηση, τι; Εκλογές; Δημοψήφισμα και με τι δίλημμα αυτή τη φορά;

H διαπραγμάτευση με τους θεσμούς έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό και η ελληνική πλευρά έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Απομένει και στην άλλη πλευρά να εκπληρώσει τις δικές της, ξεπερνώντας τις μεταξύ τους αντιθέσεις.

Βρισκόμαστε σε ένα στάδιο της διαπραγμάτευσης, όπου ουσιαστικά γίνεται μια συνολική πολιτική συζήτηση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Ο μεγάλος τελικός στόχος είναι να τεθούν οι σωστές βάσεις προκειμένου να ανασυγκροτηθεί η οικονομία και να βγει η χώρα από την επιτροπεία στην οποία την καταδίκασαν οι αποτυχημένες συνταγές που ξαναζεσταίνει η ΝΔ. Και σε αυτόν τον στόχο παραμένουμε προσηλωμένοι και δεν τίθεται θέμα εκλογών από τη δική μας πλευρά.

Θα σας ρωτήσω ευθέως: Μετά την εκλογή Τραμπ και επειδή δεν πήρατε ακριβώς αυτό που περιμένατε σχετικά με την απομείωση του χρέους, τι περιμένετε; Να δοθεί εντολή αποχώρησης του ΔΝΤ και αντικατάστασης του από τον ESM;

Έχουμε πετύχει για πρώτη φορά να υπάρξει ένας σαφής οδικός χάρτης για την ελάφρυνση του χρέους. Η μάχη για τη βιωσιμότητα του χρέους συνεχίζεται. Ήδη συζητείται η πιθανότητα συνέχισης του προγράμματος χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ ή με συμμετοχή του χωρίς χρηματοδότηση και κεντρικό ρόλο. Αυτή η προοπτική θα μπορούσε να αποτελέσει διέξοδο στο πρόβλημα της ασυμφωνίας μεταξύ των θεσμών.

Με το χέρι στην καρδιά, ανατρέχοντας σε πολιτικούς λόγους του πρωθυπουργού, έχω παρατηρήσει ότι πόνταρε στο 2017 και σε όσα κρίνονται μέσα στο έτος αυτό. Η ερώτηση λοιπόν είναι: Μήπως παίζετε «κατενάτσιο» και κάνετε παιχνίδι καθυστερήσεων περιμένοντας την αποχώρηση του ΔΝΤ μετά από εντολή Τραμπ και την κατάρρευση της ευρωζώνης μετά από εξελίξεις σε Γαλλία, Ιταλία κλπ, ώστε να πείτε «πάμε μαζί για εθνικό νόμισμα»;

Με το χέρι στην καρδιά σάς λέω ότι θα πάρουμε το αποτέλεσμα στο γήπεδό τους.

Για τα εθνικά θέματα και ειδικά όσον αφορά στο Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ανησυχείτε;

Δεν ανησυχούμε. Ως προς το Κυπριακό, απαιτείται σύνεση και σοβαρότητα απ’ όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου και στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας για μια βιώσιμη λύση βασισμένη στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Αναμένουμε τις εξελίξεις.

Θεωρείτε ότι εξακολουθεί ο Τύπος να κάνει «παιχνίδι» με τη ΝΔ; Κι αν ναι, αυτό τι δείχνει; Ό,τι χάσατε τη μάχη με τη διαπλοκή; Ο κ. Τσίπρας είχε περηφανευθεί ότι αυτό που δεν πέτυχε ο Καραμανλής, το πέτυχε ο ίδιος και η κυβέρνηση του. Όμως ακόμη το ίδιο μιντιακό και εκδοτικό τοπίο υπάρχει πάνω-κάτω…

Είναι αναφαίρετο δικαίωμα κι υποχρέωση των ΜΜΕ να ασκούν κριτική στην οποιαδήποτε κυβέρνηση. Αυτό που δεν μπορεί να γίνει δεκτό, είναι ο κιτρινισμός, η λασπολογία, η στοχοποίηση, η δολοφονία χαρακτήρων.

Σε ό,τι αφορά στη μάχη μας με τη διαπλοκή και τη διαφθορά, σας θυμίζω, για παράδειγμα, ότι αναμένεται σύντομα το πόρισμα της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής για τις δανειοδοτήσεις κομμάτων και ΜΜΕ. Εμείς αγωνιζόμαστε θεσμικά για τη διαφάνεια, την πάταξη της διαφθοράς στο δημόσιο βίο της χώρας και την ενίσχυση της Δημοκρατίας.

Κοιτώντας το παράδειγμα της Novartis και όχι μόνο, αποκομίζω την εντύπωση ότι ως στρατηγική έχετε να ξεκινήσετε την πολιτική της πόλωσης στο πεδίο που εκτιμάτε ότι διατηρείτε το ηθικό πλεονέκτημα, κάνοντας αποκαλύψεις σκανδάλων που σχετίζονται με τους κυβερνώντες των περασμένων ετών, έχοντας ως απώτερο στόχο την ανατροπή των δημοσκοπικών ευρημάτων και τις πρόωρες εκλογές… Οι οποίες δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι πρόκειται να σκοπεύετε να τις κάνετε την προσεχή άνοιξη…

Ασφαλώς και παρακολουθούμε την υπόθεση της Novartis και περιμένουμε τη Δικαιοσύνη να αποφανθεί.

Είναι στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης να υπερασπίζεται το δημόσιο συμφέρον αταλάντευτα και να διορθώσει τις κοινωνικές ανισότητες που προέκυψαν και από ανάλογες πρακτικές.

Προσωπικά γνωρίζω ότι έχετε απαντήσει επαρκώς, ωστόσο, είμαι υποχρεωμένος να σας ρωτήσω: Η πρόσφατη επίθεση που δεχτήκατε έχει ουσιαστική βάση ή εκτιμάτε ότι ήταν ένας ακόμη αντιπερισπασμός της ΝΔ;

Έχω απαντήσει άμεσα και δημόσια στο δημοσίευμα. Τέτοιου είδους δημοσιεύματα δεν συνάδουν με έγκυρη, τεκμηριωμένη κι αξιόπιστη πληροφόρηση. Το συγκεκριμένο δημοσίευμα προσπάθησε να με σπιλώσει και ν’ αφήσει σκιές «παρανομίας» εις βάρος μου.

Ένα αποτέλεσμα έχουν όλες αυτές οι μεθοδεύσεις. Η πολιτική αντιπαράθεση με δεδομένα, γεγονότα, επιχειρήματα και ουσία να απομακρύνεται όλο και περισσότερο απ’ τη δημόσια σφαίρα και ν’ αντικαθίσταται από σκανδαλολογία, υπονοούμενα και «μισές πληροφορίες». Αυτό φαίνεται να επιδιώκουν και δυνάμεις τις αντιπολίτευσης με τη στάση τους.

Λέτε ότι προχωράτε σε αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, νομοθετώντας ένα νέο σύστημα κινητικότητας που περιλαμβάνει την έκδοση νέων οργανογραμμάτων έως τον Απρίλιο. Είστε σίγουροι ότι μπορείτε να αλλάξετε το Δημόσιο σε αυτήν τη συγκυρία;

Η ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης είναι καθοριστική για την μελλοντική πορεία της χώρας. Απαιτούνται λοιπόν, διαθρωτικές αλλαγές προσανατολισμένες στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της και στην αναδιάρθρωση των δομών της. Η κυβέρνηση έχει νομοθετήσει μια σειρά διαρθρωτικών αλλαγών το προηγούμενο διάστημα και τώρα πλέον έχουμε περάσει στο στάδιο της εφαρμογής.

Με τη σύνταξη των οργανογραμμάτων των Υπουργείων και των εποπτευόμενων φορέων τους, την κατάρτιση των περιγραμμάτων θέσεων, την επιλογή των προϊστάμενων, το ενιαίο σύστημα κινητικότητας, τα ψηφιακά οργανογράμματα θα είμαστε σε θέση σε εύλογο χρονικό διάστημα να μιλάμε για ένα νέο δημόσιο.

Επιπλέον, η ψηφιακή υπογραφή και η ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων θα έχουν ως αποτέλεσμα την πάταξη της γραφειοκρατίας και τη διαμόρφωση ενός Δημοσίου γρήγορου, ευέλικτου και φιλικού προς τους πολίτες.

Εμείς θα επιμείνουμε σε αυτήν την πολιτική χωρίς εκπτώσεις, ώστε η διοικητική ανασυγκρότηση να γίνει πράξη προς όφελος των εργαζομένων και των πολιτών. Δεν βλέπουμε ευκαιριακά τις μεταρρυθμίσεις, αλλά προσανατολισμένες στον τελικό στόχο.