ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

ΡΩΣΟΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΕΣ
 
• Όπως γνωρίζετε προσπαθούμε η εξωτερική μας πολιτική να είναι πολυδιάστατη και ενεργητική. Όλο το προηγούμενο διάστημα, η Κυβέρνηση έχει επιδείξει ότι δεν πρόκειται να συρθεί πίσω από τον οποιονδήποτε για να υπονομεύσει κάποια στρατηγική σε αυτήν την εξωτερική της πολιτική.
 
• Στο βαθμό που υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός και τήρηση των αρχών του διεθνούς Δικαίου και της εθνικής κυριαρχίας, αυτή η πολιτική είναι δεδομένη και θα συνεχίσει να υλοποιείται. Όμως δε θα ανεχθούμε συμπεριφορές που δεν δείχνουν τον απαιτούμενο σεβασμό προς την ελληνική κυβέρνηση και το ελληνικό κράτος.
 
• Ήρθαν στοιχεία στα χέρια των αρμόδιων αρχών σύμφωνα με τα οποία δεν υπήρξε ο απαιτούμενος σεβασμός που πρέπει να επιδεικνύουν οι διπλωματικοί υπάλληλοι απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό Νόμο και πως δεν τήρησαν τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας που εκπροσωπούν. Για το λόγο αυτό πήραμε τα μέτρα που έπρεπε να πάρουμε και αυτή τη στιγμή θεωρούμε το θέμα ως λήξαν.
 
• Η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης δεν αλλάζει δόγμα. Η Ρωσία είναι εταίρος της Ελλάδας και μάλιστα από τους σημαντικούς και αυτό δεν αλλάζει από το περιστατικό. Όμως είμαστε ένα κυρίαρχο κράτος και απαιτούμε το σεβασμό όλων των εταίρων μας σε αυτό.
 
πΓΔΜ
 
• Φιλοδοξούμε στο Κοινοβούλιο να υπάρξει μια όσο το δυνατόν πιο διευρυμένη πλειοψηφία για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η πρόταση των ΑΝΕΛ για διευρυμένη πλειοψηφία 180 βουλευτών είναι στο τραπέζι. Από εκεί και πέρα περιμένουμε τη θετική ολοκλήρωση των βημάτων της Συμφωνίας εκ μέρους της πΓΔΜ και εμείς θα κάνουμε αυτό που πρέπει δηλαδή να τη φέρουμε στη Βουλή παλεύοντας για μια όσο πιο διευρυμένη πλειοψηφία η οποία κατά τη γνώμη μου είναι και δυνατή.
 
ΤΟΥΡΚΙΑ
 
• Η συνάντηση του ΠΘ με τον Πρόεδρο Ερντογάν ήταν μια πραγματικά δύσκολη συζήτηση καθώς προηγήθηκαν 4 μήνες με ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις στο πλαίσιο της οποίας η Τουρκία προέβη στην απονενοημένη σύλληψη των 2 στρατιωτικών μας η οποία έχει εξελιχθεί σε μεγάλο πολιτικό ζήτημα καθώς συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκ μέρους της.
 
• Η διάθεση είναι μάλλον καλύτερη μετά τη συνάντηση και θέλω να πιστεύω ότι η Τουρκία θα επανέλθει στο δρόμο της σωφροσύνης και του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.
 
• Δεν υπάρχει θέμα συζήτησης για τον τρόπο που θα οργανωθεί η θρησκευτική και κοινωνική ζωή στη μειονότητας της Θράκης καθώς τα ζητήματα αυτά αφορούν αποκλειστικά το ελληνικό κράτος.
 
ΦΠΑ ΣΤΑ 5 ΝΗΣΙΑ
 
• Τον αποκλειστικό λόγο για το Πρόγραμμα έχουν οι θεσμοί. Το μέτρο αυτό πάρθηκε σε συνεννόηση και συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
 
• Μια ακραία δεξιά ομάδα στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος της Γερμανίας, για λόγους υπερβολικής σχολαστικότητας, θεώρησε ότι θα πρέπει να υπάρξει επανέγκριση της κίνησης αυτής από την Επιτροπή Προϋπολογισμού της Γερμανικής Βουλής και για αυτό το λόγο υπήρξε η συγκεκριμένη καθυστέρηση.
 
• Η εκταμίευση των χρημάτων έχει εγκριθεί επί της αρχής και δε θα χρειαστεί νέα συνεδρίαση του ESM μόλις καλυφθούν οι προϋποθέσεις της γερμανικής Βουλής.
 
• Από τον Αύγουστο η κυβέρνηση αποκτά τα κλειδιά στην άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής με τον όρο μόνον να τηρείται το 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος. Στη βάση αυτής της συμφωνίας με τους θεσμούς νομίζω θα έχουμε τη δυνατότητα να παίρνουμε τα πιο αποτελεσματικά μέτρα.
 
ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ
 
• Η θέση της Κυβέρνησης είναι πάγια και δεδομένη. Κάναμε μια προσπάθεια πριν από καιρό να ψηφιστεί με 200+ ώστε να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές. Σε εκείνη τη φάση η Δημοκρατική Συμπαράταξη έκανε μεγάλο πολιτικό λάθος που παραιτήθηκε από το ρόλο του ρυθμιστή που θα μπορούσε να παίξει στο πολιτικό σύστημα και δεν υποστήριξε.
 
• Από εκεί και πέρα, εφόσον προκύψουν δυνατότητες για την ισχύ της αναλογικής από τις επόμενες εκλογές, είμαστε έτοιμοι να το συζητήσουμε. Ωστόσο δεν πρόκειται να παίξουμε ούτε εκλογικά παιχνίδια ούτε παιχνίδια πολιτικής σκοπιμότητας. Περιμένουμε να δούμε τις τοποθετήσεις των υπόλοιπων πολιτικών κομμάτων στη Βουλή για να δούμε ποια θα είναι η επόμενη κίνησή μας.

ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Πάμε να καλημερίσουμε τον υπουργό Επικρατείας, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, τον κύριο Δημήτρη Τζανακόπουλο. Κύριε Υπουργέ, καλημέρα σας, καλή εβδομάδα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα σας κύριε Στραβελάκη, καλή εβδομάδα.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ:Θέλω να ξεκινήσουμε από το θέμα, που κατά τη γνώμη κυριαρχεί στην επικαιρότητα, και μιλώ για τις απελάσεις των δύο Ρώσων διπλωματών και για την απαγόρευση εισόδου στη χώρα δύο Ρώσων αξιωματούχων και βλέπω στον Τύπο πληροφορίες, ιδιαίτερα στον κυριακάτικο Τύπο -έχει αποκαλυπτικό ρεπορτάζ και η Real News, ο Παναγής Γαλιατσάτος- για το τι έκαναν αυτοί οι Ρώσοι. Θέλω να ρωτήσω, λοιπόν, αν όντως η ελληνική κυβέρνηση έχει στοιχεία, οι ελληνικές αρχές έχουν στοιχεία, ότι προσπάθησαν να δωροδοκήσουν τρεις βουλευτές των ΑΝΕΛ, όπως διάβασα στο Documento, για να μην ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε κύριε Στραβελάκη. Επειδή αυτές οι υποθέσεις είναι πάρα πολύ λεπτές και πάρα πολύ ευαίσθητες, εγώ, από τη δικιά μου τη μεριά, δεν μπορώ να σχολιάσω δημοσιεύματα. Αυτό που μπορώ να κάνω είναι να δηλώσω με τη μεγαλύτερη δυνατή ειλικρίνεια και σαφήνεια το εξής: ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει επιδείξει όλο το προηγούμενο διάστημα ότι δεν πρόκειται να συρθεί πίσω από τον οποιονδήποτε για να υπονομεύσει μία στρατηγική στην εξωτερική της πολιτική, η οποία, όπως γνωρίζετε, προσπαθούμε να είναι πολυδιάστατη, προσπαθούμε να είναι ενεργητική και να αφορά ανοίγματα σε ολόκληρο τον κόσμο χωρίς παρωπίδες και χωρίς αποκλεισμούς. Από εκεί και πέρα, στον βαθμό που υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός, τήρηση των αρχών του διεθνούς δικαίου και απόλυτη σαφήνεια σε σχέση με την τήρηση των αρχών της εθνικής κυριαρχίας, αυτή η πολιτική είναι δεδομένη και θα συνεχίσει να υλοποιείται. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι από τη δική μας μεριά θα ανεχτούμε συμπεριφορές, οι οποίες δεν δείχνουν τον απαιτούμενο σεβασμό προς την ελληνική κυβέρνηση και το ελληνικό κράτος. Αυτή είναι η επί της αρχής τοποθέτηση της ελληνικής κυβέρνησης. Από εκεί και πέρα, σε σχέση με το ζήτημα των Ρώσων διπλωματών, από τη δική μας μεριά πήραμε τα μέτρα τα οποία έπρεπε να πάρουμε και αυτή τη στιγμή το θεωρούμε ως λήξαν.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Καταλαβαίνω, όμως, από την ενέργεια –που είναι πολύ σοβαρή- να απελαθούν δύο Ρώσοι διπλωμάτες και μάλιστα κορυφαίοι, ότι αυτή η αρχή που περιγράψατε παραβιάστηκε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν παραβιάστηκε.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Ε, τότε γιατί απελάθηκαν;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Απελάθηκαν διότι ήρθαν στοιχεία στα χέρια των αρμόδιων αρχών, σύμφωνα με τα οποία δεν υπήρξε ο απαιτούμενος σεβασμός, που πρέπει να επιδεικνύουν όλοι οι διπλωματικοί υπάλληλοι προς το ελληνικό κράτος και τον ελληνικό νόμο. Τελεία, παύλα. Αυτό δεν σημαίνει ότι αλλάζει δόγμα εξωτερικής πολιτικής η κυβέρνηση. Ξέρετε ότι πριν από λίγους μήνες πιεζόμασταν από παντού για να απελαύνουμε Ρώσους διπλωμάτες επ’ αφορμή, μάλλον, με αιτία την υπόθεση της δηλητηρίασης η οποία συνέβη στη Μεγάλη Βρετανία. Παρ’ όλα αυτά, εμείς δεν πήραμε καμία τέτοια απόφαση, διότι θεωρήσαμε ότι τα στοιχεία δεν είναι απολύτως επαρκή. Σε αυτό, λοιπόν, το πλαίσιο αποδείξαμε απολύτως ότι η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, την οποία υλοποιούμε, εδώ και τρεισήμισι χρόνια, είναι απολύτως ενεργή.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, εγώ θα ρωτήσω, καταλαβαίνω…

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ξαναλέω ότι αυτό δεν μπορεί να σημαίνει ότι το ελληνικό κράτος και οι ελληνικές αρχές θα ανέχονται και συμπεριφορές, οι οποίες έρχονται σε σύγκρουση με το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς υποχρεώσεις όλων των διπλωματικών αποστολών. Τελεία, παύλα.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Αυτές οι συμπεριφορές, λοιπόν, που έρχονται σε σύγκρουση με το διεθνές δίκαιο, κάνουν το γύρο του κόσμου με τη μορφή πληροφοριών. Είχαν σχετικό ρεπορτάζ και οι Financial Times, δεν είναι μόνο ο ελληνικός Τύπος.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως, βεβαίως.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Και σας ρωτώ επιμόνως διότι βλέπω και τα ερωτήματα των ακροατών. Ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να μην πει αν πράκτορες μιας ξένης χώρας ή διπλωμάτες, που λειτούργησαν ως πράκτορες, πήγαν να χρηματίσουν έλληνες βουλευτές ή χρηματοδοτούν συλλαλητήρια κατά της συμφωνίας των Πρεσπών ή ουσιαστικά πάνε να ρίξουν την κυβέρνηση. Γιατί αν δεν ψήφιζαν, ο απαιτούμενος αριθμός βουλευτών των ΑΝΕΛ, αυτή τη συμφωνία, θα έπεφτε η κυβέρνηση. Αυτό είναι πολύ σοβαρό. Για αυτό και επιμένω, κύριε Υπουργέ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι.Εγώσας ξαναείπα ότι από τη στιγμή που ήρθαν στοιχεία στα χέρια των αρμόδιων υπηρεσιών, η ελληνική κυβέρνηση πήρε τα μέτρα που έπρεπε να πάρει.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Άρα, υπάρχουν στοιχεία. Υπάρχουν και βίντεο; Και συνομιλίες;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν πρόκειται να κάνω κανένα άλλο σχόλιο. Δεν θα κάνουμε εδώ τους ντετέκτιβ. Εδώ σχολιάζουμε πολιτικά. Σας ξαναλέω. Υπάρχουν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι συγκεκριμένοι άνθρωποι δεν τήρησαν τη νομιμότητα και τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, την οποία εκπροσωπούν και για αυτό τον λόγο πάρθηκε το συγκεκριμένο μέτρο. Από εκεί και πέρα, δεν υπάρχει κανένα άλλο σχόλιο το οποίο μπορεί να κάνει η ελληνική κυβέρνηση και σας ξαναλέω ότι το θέμα για εμάς θεωρείται λήξαν.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Θέλω και μια πολιτική απάντηση –για να το κλείσουμε- στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Λαβρόφ, που είπε στον Λάρι Κινγκ ότι ακολουθεί η Ελλάδα την πολιτική της Δύσης απέναντι στη Ρωσία και έδειξε αμερικανικό δάκτυλο πίσω από αυτές τις κινήσεις της ελληνικής πλευράς.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει κανένας αμερικανικός δάκτυλος, κάνει απολύτως, κατά τη γνώμη μου, λάθος ο κύριος Λαβρόφ. Το πρώτο μου σχόλιο αφορούσε τις αρχές της εξωτερικής πολιτικής και το δόγμα εξωτερικής πολιτικής που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση. Νομίζω ότι το έχει αποδείξει αυτό στο παρελθόν και με τη στάση της στο θέμα που είχε προκύψει με τη διμερή σύγκρουση Μ. Βρετανίας – Ρωσίας, πριν από μερικούς μήνες, αλλά και στο ζήτημα της συνολικής αντιμετώπισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τη Ρωσία που έχουμε πάρα πολλές φορές τοποθετηθεί υπέρ της ανάγκης να βελτιωθούν οι σχέσεις και να ανοίξουν δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Ρωσίας. Επομένως, νομίζω ότι ο κύριος Λαβρόφ κάνει, σε αυτή την περίπτωση, λάθος.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Προσπάθησε ο κύριος Λαβρόφ, όπως είδα στο Έθνος, να πάρει τον κύριο Κοτζιά και να του πει «σταμάτα τη Συμφωνία διότι θα τη σταματήσουμε εμείς στον ΟΗΕ»;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας λέω όχι.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ:Υπήρξαν πιέσεις από τη Μόσχα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε. Καταρχήν, μια διμερής Συμφωνία δεν μπορεί να σταματήσει στον ΟΗΕ από οποιαδήποτε χώρα. Εγώ δεν πρόκειται να κάνω περαιτέρω σχόλια. Η Ρωσία είναι εταίρος και ένας μάλιστα από τους σημαντικούς εταίρους της Ελλάδας. Αυτό δεν αλλάζει από το τελευταίο περιστατικό. Ωστόσο, εμείς πρέπει κάθε φορά να υπενθυμίζουμε ότι είμαστε ένα κυρίαρχο κράτος και απαιτούμε και ως κυβέρνηση, αλλά και ως ελληνική πολιτεία τον σεβασμό όλων των εταίρων μας. Τελεία, παύλα.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Καταλαβαίνω ότι δεν μπορείτε να πείτε περισσότερα γιατί είναι λεπτή η υπόθεση. Πάμε σε αυτό καθεαυτό το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών και θέλω το σχόλιο σας για τη χθεσινή αντίδραση των ΑΝΕΛ στη συνέντευξη που έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σε γερμανική εφημερίδα, στην οποία προβλέπει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει από τη Βουλή με πάνω από 150 ψήφους, 151 ψήφους, και από Το Ποτάμι και, ενδεχομένως, και από τους ΑΝΕΛ. Και ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ ουσιαστικά «άδειασε» τον κύριο Κοτζιά λέγοντας: «Μην μιλάς εσύ. Την κυβέρνηση την εκπροσωπεί ο κύριος Τζανακόπουλος».

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει. Ακούστε. Την κυβέρνηση την εκπροσωπεί ο Πρωθυπουργός, όλοι οι Υπουργοί, ο καθένας στο αντικείμενό του. Εγώ αυτό το οποίο πρέπει να πω είναι ότι, από την πρώτη στιγμή, έχουμε πει ως ελληνική κυβέρνηση ότι φιλοδοξούμε στο Κοινοβούλιο να υπάρξει μια όσο το δυνατόν πιο διευρυμένη πλειοψηφία για αυτή την πολύ σημαντική Συμφωνία, η οποία κλείνει ένα θέμα 25ετίας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Μα, αυτό που είπε ο κύριος Κοτζιάς, το έχει πει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στην ΕΡΤ, χθες το είπε ο Αλέκος Φλαμπουράρης. Νομίζω είναι η θέση όλων των κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης, στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η Συμφωνία θα περάσει.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, προφανώς, θα περάσει. Αλλιώς, δεν θα πηγαίναμε να την υπογράψουμε.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Άρα;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα τι μου ζητάτε να σχολιάσουμε; Ο κύριος Καμμένος και οι ΑΝΕΛ έχουν καταθέσει μια πρόταση σε σχέση με την ανάγκη για μια πιο διευρυμένη πλειοψηφία στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Εκατόν ογδόντα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εκατόν ογδόντα βουλευτών. Αυτή η πρόταση είναι στο τραπέζι. Από εκεί και πέρα, η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει, αναμένει τα αποτελέσματα στο δημοψήφισμα και στην προσπάθεια που θα γίνει για τη συνταγματική αναθεώρηση και εφόσον αυτά ολοκληρωθούν με θετικό τρόπο θα κάνουμε αυτό το οποίο προβλέπει η συμφωνία να κάνουμε. Δηλαδή, θα την καταθέσουμε στο ελληνικό Κοινοβούλιο παλεύοντας για μια όσο το δυνατόν πιο διευρυμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η οποία κατά τη γνώμη μου είναι και δυνατή.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Ωστόσο, κύριε Υπουργέ, ο κύριος Τοσουνίδης δεν σταμάτησε εκεί, ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ. Είπε μιλώντας στο Kontra, το είπε περίπου έτσι και νωρίτερα στον Real FM ότι «εμείς θα σταματήσουμε με κάθε τρόπο τη συμφωνία για να μην περάσει. Ίσως και ρίχνοντας την κυβέρνηση, αν χρειαστεί».

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει, ο κύριος Καμμένος έχει πει διαφορετικά πράγματα πριν από κάποιο διάστημα.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Μα, γι’ αυτό το ρωτώ, επειδή είναι εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ ο κ. Τοσουνίδης.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν είμαι ούτε σχολιαστής, ούτε διερμηνευτής του εκπροσώπου των ΑΝΕΛ. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ποιος είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός της κυβέρνησης και ποιες είναι οι πολιτικές τοποθετήσεις της κυβέρνησης, ποιες είναι οι θέσεις της σε μια σειρά από ζητήματα. Εγώ ακούω τον κ. Καμμένο, ο οποίος λέει ότι θα πορευτεί με τον κ. Τσίπρα μέχρι τη λήξη της τετραετίας και στη βάση αυτής της πολιτικής τοποθέτησης η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει και τα επόμενά της βήματα.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Με βάση αυτό που περιγράφετε, κύριε Υπουργέ, υπάρχει ένα ερώτημα. Εάν η συμφωνία περάσει, περάσει από τα Σκόπια, φτάσει στην ελληνική Βουλή, γίνουν αυτά που περιγράφουν όλες οι πλευρές και περάσει με 151, 152 ψήφους, αλλά με τους ΑΝΕΛ να αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση, εκεί η κυβέρνηση θα συνεχίσει να κυβερνά, θεωρώντας ότι πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή ή θα πάει σε εκλογές, αφού περάσει

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εμμένω, να σας υπενθυμίζω τη θέση του κ. Καμμένου, σύμφωνα με την οποία θα ολοκληρωθεί η τετραετία με την παρούσα δομή της κυβέρνησης.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Πώς θα ολοκληρωθεί, αν οι ΑΝΕΛ αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ξαναλέω ότι αυτό δεν έχει προκύψει από πουθενά.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Σας λέω ότι το είπε χθες ο εκπρόσωπός τους.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει. Εγώ σας υπενθυμίζω ότι εμμένω στην τοποθέτηση του κ. Καμμένου.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Να συμφωνήσω εγώ ότι ο κ. Καμμένος εκφράζει τους ΑΝΕΛ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το θέμα τώρα είναι να αρχίσουμε τις εικοτολογίες σε σχέση με το τι θα κάνουν ή τι δεν θα κάνουν;

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Είναι μείζον, γιατί αφορά τον χρόνο των εκλογών και αφορά την πορεία της κυβέρνησης και τη δυνατότητα να ολοκληρώσει τη θητεία της.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Εδώ και τριάμισι περίπου χρόνια ακούμε ότι θα γίνουν εκλογές το φθινόπωρο του 2016, τον χειμώνα του 2016, το φθινόπωρο του 2017, τον χειμώνα του 2017. Κάθε φορά εμείς διαψεύδουμε την εκλογολογία. Λέμε ότι η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την τετραετία. Οι δημοσιογράφοι, αλλά και η Ν.Δ., εν πολλοίς, για τους δικούς της λόγους και με βάση τις δικές της πολιτικές σκοπιμότητες και σχεδιασμούς, επιμένει ότι πάρα πολύ σύντομα θα γίνουν οι εκλογές. Σας ξαναλέω, λοιπόν, ότι για άλλη μια φορά θα διαψευστούν όλα αυτά τα εκλογικά σενάρια. Η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει τον κύκλο της, θα ολοκληρώσει τη θητεία της, θα πάει σε μια κανονική τετραετία.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Άρα, με βάση αυτό που μου λέτε, και με 151 να περάσει η συμφωνία, τον Μάρτιο λέω εγώ, τον Φεβρουάριο, όποτε και να περάσει, με τους ΑΝΕΛ να κάνουν αυτά που λέει ο κ. Καμμένος, η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει τη θητεία της.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Οι βουλευτές που θα υποστηρίξουν τη συμφωνία θα είναι πολλοί περισσότεροι από 151.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Εγώ χρησιμοποίησα το νούμερο που είπε ο κ. Κοτζιάς, γι’ αυτό το είπα.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Κοτζιάς είπε ότι αυτό είναι το νούμερο που απαιτείται. Και σας λέω ότι ο αριθμός των βουλευτών που τελικά θα ψηφίσει τη συμφωνία θα είναι πολύ μεγαλύτερος.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Τώρα, πάμε στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν. Δύο ώρες σχεδόν κράτησε η συνάντηση. Και βλέπω στις διαρροές από την Τουρκία και σε αυτά που είπε ο κ. Ερντογάν, ό,τι είπε με τον κ. Τσίπρα, ότι διαπίστωσε καλή πρόθεση από την ελληνική πλευρά. Ο Πρωθυπουργός σχημάτισε την εντύπωση ότι είναι έτοιμος ο Τούρκος Πρωθυπουργός να κάνει κίνηση για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πρόκειται για μια πραγματικά δύσκολη συνάντηση, καθώς έχει μεσολαβήσει μια περίοδος περίπου τεσσάρων-πέντε μηνών που είχαμε μια ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, πράγμα το οποίο σχετιζόταν και με την εκλογική μάχη που είχε μπροστά του ο κ. Ερντογάν και με την εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Τουρκία και με την πίεση που δέχτηκε στα νότια σύνορά του. Η Τουρκία πέρασε μια αρκετά δύσκολη περίοδο. Νομίζω ότι στο πλαίσιο αυτό έκανε και αυτή την απονενοημένη κίνηση της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που τελικά έχει εξελιχθεί σε ένα μεγάλο πολιτικό ζήτημα, καθώς είναι ζήτημα παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκ μέρους της Τουρκίας. Εκτιμώ, όμως, ότι η διάθεση, έτσι όπως προέκυψε από τη συνάντηση των δύο πριν από μερικές ημέρες, είναι μάλλον καλύτερη σε αυτή τη φάση. Από αυτό το σημείο μέχρι του να μιλήσουμε για συγκεκριμένες ενέργειες που θα τείνουν προς την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών, είναι ένα μεγάλο βήμα, υπάρχει μεγάλη απόσταση. Ωστόσο, θέλω να πιστεύω ότι η Τουρκία σιγά-σιγά θα επανέλθει στο δρόμο της σωφροσύνης και του σεβασμού της διεθνούς νομιμότητας. Θέλω να το πιστεύω αυτό, διότι είναι καλό και για την ίδια την Τουρκία και για τον ρόλο που καλείται να παίξει στην ευρύτερη περιοχή.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Σύμφωνα με τον Ερντογάν, κύριε Υπουργέ, άναψε πράσινο φως για εκλογή μουφτή στη Δυτική Θράκη. Ισχύει; Προκύπτει κάτι τέτοιο από τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Ερντογάν;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει κάποια τέτοια συζήτηση. Ο Πρωθυπουργός δεν θα συζητούσε με τον κ. Ερντογάν για τον τρόπο που θα οργανωθεί η θρησκευτική και κοινωνική ζωή στη μειονότητα της Θράκης. Τα ζητήματα αυτά είναι ζητήματα που αφορούν αποκλειστικά και μόνο το ελληνικό κράτος και θα συζητηθούν στα αρμόδια όργανα και στη βάση των εισηγήσεων των αρμόδιων υπουργών.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Δύο τελευταία ερωτήματα. Το ένα είναι για τον ΦΠΑ. Νομίζω ότι το περιμένατε και είναι εύλογο. Τι συνέβη με τον ΦΠΑ; Η κυβέρνηση πάγωσε τη αύξηση του ΦΠΑ στα πέντε νησιά που δοκιμάζονται σκληρά από το Προσφυγικό, γιατί κατάλαβε ο Πρωθυπουργός ότι η Μέρκελ συμφωνεί ή προχώρησε σε μονομερή ενέργεια;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ΄ αρχήν, η κυρία Μέρκελ δεν έχει λόγο σε σχέση με αυτό το ζήτημα.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Τα διάβασα. Διαβάστε τα και εσείς «νόμιζε ότι είπε ναι».

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιος νόμιζε;

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Ότι ο Πρωθυπουργός το είπε στην Μέρκελ, η Μέρκελ είπε ναι, άρα το ανήγγειλε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχουν τέτοια σενάρια. Κατ’ αρχήν, όποιος γράφει αυτά τα ρεπορτάζ δεν έχει εικόνα για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί και δομείται το ελληνικό πρόγραμμα, το οποίο, αυτή τη στιγμή, φτάνει προς το τέλος.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Ωραία. Ήταν συμφωνημένο ή μονομερής ενέργεια;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επιτρέψτε μου, κύριε Στραβελάκη. Για όλα αυτά, τον αποκλειστικό λόγο έχουν οι θεσμοί. Δηλαδή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο ESM. Στο συγκεκριμένο ζήτημα, κεντρικό ρόλο παίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεννόηση με την οποία πάρθηκε το μέτρο αυτό. Από εκεί και πέρα, μια ακραία δεξιά ομάδα στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος της Γερμανίας, για λόγους υπερβολικής σχολαστικότητας, υπερβολικού ζήλου, θεώρησε…

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Το κόμμα AFD.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, όχι, λέω για το κυβερνών κόμμα, το CDU, θεώρησε ότι θα πρέπει να υπάρξει επανέγκριση της συγκεκριμένης κίνησης από τη μεριά της Επιτροπής Προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής και γι΄ αυτό το λόγο υπήρξε η συγκεκριμένη καθυστέρηση. Νομίζω ότι είναι μια υπερβολική σχολαστικότητα και μια υπερβολική τυπολατρεία που επιδεικνύουν.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Άρα, το είχατε συμφωνήσει, λέτε εσείς;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι προφανές ότι το είχαμε συμφωνήσει. Το είχε πει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Ναι, ναι, το θυμάμαι. Γιατί διάβασα σχόλια  ότι ήταν «καψώνι, χαστούκι» των Γερμανών στην Αθήνα, στο Eurogroup.

TZANAKOΠΟΥΛΟΣ: Έχω διαβάσει πάρα πολλά. Τα ίδια έλεγαν και στην προηγούμενη αξιολόγηση όταν καθυστέρησε δέκα ημέρες η εκταμίευση των χρημάτων. Τα ίδια έλεγαν και στη δεύτερη αξιολόγηση όταν καθυστέρησε 15 ημέρες η εκταμίευση των χρημάτων. Δεν υπάρχει κανένα θέμα με την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος. Η εκταμίευση των χρημάτων, όπως είδατε και από την απόφαση του ESM.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Θα πάει λίγες ημέρες πίσω, μέχρι τον Αύγουστο.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει εγκριθεί επί της αρχής. Δεν θα χρειαστεί νέα συνεδρίαση του ESM. Αντιθέτως, μόλις καλυφθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις από τη μεριά της γερμανικής Βουλής, θα έχουμε την εκταμίευση των χρημάτων. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Επί της ουσίας, κύριε Υπουργέ, επειδή θυμάμαι τον Πρωθυπουργό να λέει ότι «όσο είμαι εγώ Πρωθυπουργός, ο ΦΠΑ δεν θα αυξηθεί σε αυτά τα πέντε νησιά». Και αν θέλετε και τη γνώμη μου, δεν συνηθίζω να διατυπώνω ερωτήματα με τη γνώμη μου, αλλά θεωρώ ότι είναι μικροψυχία, τη στιγμή που δοκιμάζονται αυτά τα νησιά από το Προσφυγικό, να συζητά κάποιος να αυξήσει τη φορολογία, την ώρα μάλιστα που η Γερμανία ζητά να μένουν εκεί οι πρόσφυγες. Το ερώτημά μου είναι, αυτή η συμφωνία, αυτή η παράταση της μη αύξησης του ΦΠΑ, θα είναι μόνο για έξι μήνες ή μπορεί να πάει και παραπάνω;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να σας πω το εξής: Από τον Αύγουστο του 2018 και μετά, η ελληνική κυβέρνηση αποκτά τα κλειδιά στην άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής, με έναν και μόνο περιοριστικό όρο. Ποιος είναι αυτός; Να τηρείται το 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος. Στη βάση, λοιπόν, αυτής της συμφωνίας που έχουμε κάνει με τους θεσμούς, νομίζω ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να παίρνουμε ανάλογα μέτρα στο βαθμό, βεβαίως, που, όπως σας είπα και προηγουμένως, θα τηρείται ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Άρα, λέτε ότι αν έρθουν ισοδύναμα, μπορείτε εσείς να κρατήσετε παγωμένο το ΦΠΑ.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, ακριβώς γι’ αυτό το λόγο το Eurogroup ζήτησε ισοδύναμο μέτρο ύψους 24 εκατομμυρίων ευρώ. Διότι, ακόμα, πρέπει να έχετε υπόψη σας, πού βρισκόμαστε εντός του προγράμματος, χρειαζόταν, λοιπόν, η κατάθεση ενός ισοδύναμου μέτρου γι’ αυτά τα 24 εκατομμύρια. Και από τον Σεπτέμβριο του 2018 και μετά, ακριβώς επειδή τα κλειδιά της δημοσιονομικής πολιτικής επιστρέφουν ολοκληρωτικά στην ελληνική κυβέρνηση, θα έχουμε τη δυνατότητα να συζητάμε και να αποφασίζουμε για το ποια μέτρα είναι τα πιο αποτελεσματικά και ποια μέτρα είναι αυτά που μπορούν να βοηθήσουν στην κοινωνική στήριξη συγκεκριμένων πληθυσμών.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, τελευταίο ερώτημα. Μια σύντομη απάντηση θα ήθελα. Βλέπω σήμερα στην εφημερίδα  ΕΘΝΟΣ, «στο τραπέζι ξανά η απλή αναλογική. Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξαναφέρει νομοθετική ρύθμιση για την καθιέρωση της απλής αναλογικής, η κυβέρνηση στη Βουλή».

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης σε σχέση με την απλή αναλογική είναι πάγια, είναι δεδομένη. Κάναμε μια προσπάθεια πριν από αρκετά μεγάλο διάστημα να ψηφιστεί η απλή αναλογική με περισσότερες από 200 ψήφους στο ελληνικό Κοινοβούλιο, ώστε να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές. Δηλαδή από τις εκλογές που θα γίνουν στη λήξη αυτής της τετραετίας το 2019. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το ΠΑΣΟΚ, το Κίνημα Αλλαγής ή όπως αλλιώς λέγεται, σε εκείνη τη φάση επέλεξε να μην υποστηρίξει αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία και να παραιτηθεί από τη δυνατότητα που θα του έδινε η απλή αναλογική να παίξει κεντρικό πολιτικό ρόλο, ρόλο ρυθμιστή στο πολιτικό σύστημα. Αυτό νομίζω ότι ήταν ένα από τα μεγάλα πολιτικά λάθη που έκανε η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Τώρα, εσείς, μετά την κατάτμηση της Β΄ Αθηνών, θα το ξαναφέρετε;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που μπορώ να σας πω εγώ είναι ότι, εφόσον προκύψουν δυνατότητες ή για την ισχύ της απλής αναλογικής από τις επόμενες εκλογές, είμαστε έτοιμοι να το συζητήσουμε. Ωστόσο, δεν πρόκειται να παίξουμε ούτε εκλογικά παιχνίδια, ούτε παιχνίδια πολιτικής σκοπιμότητας. Θα δούμε τις τοποθετήσεις των υπόλοιπων πολιτικών κομμάτων, που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Βουλή, για να δούμε ποια θα είναι η επόμενη κίνησή τους.

ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ: Άρα, ξανανοίγει η συζήτηση. Κύριε Υπουργέ, σας ευχαριστώ θερμά για τη συνομιλία.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ευχαριστώ.