Κοινές δηλώσεις Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά και Υπουργού Εξωτερικών ΗΠΑ, John Kerry
N. ΚΟΤΖΙΑΣ: Καλή σας μέρα. Καλωσορίζω τον φίλο Υπουργό Εξωτερικών John Kerry, με τον οποίο συνεργαζόμαστε στενά, στα πλαίσια και στο πνεύμα των παραδοσιακών δεσμών φιλίας που ενώνουν τις δύο χώρες και τον καλωσορίζω επίσης και ελπίζω να τον δούμε στο μέλλον, γιατί είναι ένας άνθρωπος που αγαπάει τη θάλασσα και την ιστιοπλοΐα, και τα ελληνικά νησιά. Στο μέλλον θα τον περιμένουν.
Ο κύριος Kerry είναι ένας σπουδαίος Υπουργός Εξωτερικών, που διακρίνεται για τον ορθολογισμό του, τη καθαρή του σκέψη και το ρεαλισμό. Ο John Kerry είναι Υπουργός Εξωτερικών μιας χώρας όπου υπάρχει μία μεγάλη ελληνική ομογένεια και είναι γνωστός ο ρόλος της ως γέφυρας ανάμεσα στην Ελλάδα και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Αναγνωρίζουμε τη συνδρομή των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια των πρόσφατων διαπραγματεύσεων όσον αφορά την οικονομική κρίση και εκτιμούμε το ανοιχτό πνεύμα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής όσον αφορά τη διαχείριση του χρέους, έχουν θα έλεγα μία εποικοδομητική προσέγγιση στη λύση αυτού του προβλήματος.
Η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός παίχτης της περιοχής. Βρίσκεται στο κέντρο ενός τριγώνου αστάθειας με τη Λιβύη, τη Συρία στη βάση και την Ουκρανία στη κορυφή και η Ελλάδα είναι μία χώρα σταθερή, που εκπέμπει σταθερότητα στην περιοχή. Είναι μία χώρα που την ξέρει και την κατανοεί την περιοχή και μπορεί να συμβάλει σε κάθε είδους διαπραγματεύσεις, διαβουλεύσεις και αν χρειαστεί και διαιτησία ανάμεσα σε αντιμαχόμενα μέρη.
Ξέρουμε ότι η κρίση της Συρίας, ο πόλεμος στη Συρία δημιουργεί μεγάλα προβλήματα. Η ελληνική εξωτερική πολιτική υποστηρίζει τη διαδικασία της Βιέννης. Υποστηρίζει την πολιτική λύση του Συριακού ζητήματος, με ένα δημοκρατικό σύνταγμα και με δημοκρατικές εκλογές και το υποστηρίζει αυτό όχι μόνο για γενικούς λόγους, αλλά και γιατί μεγάλο μέρος της μεταναστευτικής κρίσης, οφείλεται σε αυτό που γίνεται σήμερα στη Συρία.
Πρέπει τις επιπτώσεις του Συριακού, να τις αντιμετωπίζουμε με ανθρωπισμό και σε συνεργασία με τους γείτονές μας, με όλους τους κανόνες των διεθνών σχέσεων και του διεθνούς δικαίου.
Σε αυτά τα πλαίσια, όπως συζητήσαμε, προτεραιότητά μας είναι η πολιτική λύση στη Συρία και η στήριξη χωρών υποδοχής των προσφύγων όπως είναι η Ιορδανία, ο Λίβανος και η ενίσχυση της σταθερότητας στην περιοχή και στη γραμμή Αίγυπτος, Σουδάν, Σομαλία.
Και βέβαια πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει δίκαιη κατανομή των βαρών που προκύπτουν από τη μεταναστευτική κρίση και να υπάρξει πριν από όλα, για να γίνουν όλα αυτά, μια αποτελεσματική αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του ISIS. Για αυτό, ξαναλέω, στηρίζουμε ένθερμα τη διαδικασία της Βιέννης.
Με τον John μιλήσαμε και για ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα της περιοχής, που εκπέμπει κάποια πρώτα μηνύματα αισιοδοξίας, που είναι το Κυπριακό. Υποστηρίζουμε όλες τις προσπάθειες των συνομιλιών γύρω από το Κυπριακό, που διεξάγεται κάτω από τις μεσολαβητικές προσπάθειες του ΟΗΕ. Έχουμε τονίσει με όλους τους τρόπους ότι στον 21ο αιώνα δεν μπορεί να υπάρχει κράτος μέλος του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που να υπόκειται σε καθεστώτα αναχρονιστικά, όπως αυτό των εγγυήσεων και της παρουσίας ξένων στρατευμάτων.
Συζητήσαμε, επίσης, για τα ζητήματα των επενδύσεων και της ενέργειας, και θα ήθελα να πω, ότι πάντα ευχόμαστε και εργαζόμαστε ώστε Ελλάδα και ΗΠΑ να συνεργαστούν προς όφελος της περιφερειακής σταθερότητας.
Αγαπητέ John, σου δίνω μια πρόσκληση να έρθεις στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου για ιστιοπλοΐα και μάλιστα να έρθεις στο νησί της Αλόννησου που τόσο αγαπώ και το ξέρουν όλοι. Με μια κουβέντα, θα ανακαλύψεις τις ομορφιές του Αιγαίου, θα είσαι πρέσβης του αμερικάνικου τουρισμού για την Ελλάδα και σε ακούν στην Αμερική με μεγάλη προσοχή.
Και δεν μπορώ παρά τελειώνοντας να πω, dear friend, friend John welcome to Athens, it’s nice having you here.
J. KERRY: (ανεπίσημη μετάφραση απομαγνητοφώνησης από την αγγλική γλώσσα) Ευχαριστώ πάρα πολύ. Αποδέχομαι την πρόσκλησή σας, το μόνο θέμα είναι πότε, πότε θα βρεθεί ο χρόνος. Δεν είμαι σίγουρος ότι η δουλειά μου μού επιτρέπει να έχω την πολυτέλεια να έχω μερικές υπέροχες μέρες. Αλλά ονειρεύομαι να σας πω την αλήθεια τα νησιά εδώ και πολλά χρόνια και προσβλέπω να ανταποκριθώ στην πρόσκλησή σας.
Κύριε Κοτζιά, Νίκο, ευχαριστώ πάρα πολύ. Ευχαριστώ για την υπέροχη υποδοχή σας εδώ στην Αθήνα. Στον τόπο γέννηση της δημοκρατίας. Και μου είναι ιδιαίτερα ευχάριστο που βρίσκομαι εδώ για να ενισχύσω τη συνεχιζόμενη συμμαχία μεταξύ των χωρών μας. Μιλήσαμε για τη Βοστώνη από όπου προέρχομαι, έχουμε μια μεγάλη ελληνοαμερικανική κοινότητα. Εκεί όπως ξέρετε και σε πολλά άλλα μέρη της Αμερικής οι Έλληνες συνεχίζουν να συνεισφέρουν στη ζωή της δικής μας χώρας και να εκφράζουν τους βαθιούς δεσμούς και την αγάπη τους για την πατρίδα τους.
Να το πούμε απλά, οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι σχέσεις μάλλον ΗΠΑ και Ελλάδας δεν μπορούν να σπάσουν με τίποτε. Είναι αδιάρρηκτες. Είναι ένα καλό παράδειγμα ζεύγους χωρών που περνάνε και δύσκολες στιγμές και εύκολες στιγμές όπως συμβαίνει σε κάθε σχέση. Αλλά στον πυρήνα, στο κέντρο, στο βάθος η σχέση μας έχει ρίζες σε αξίες και στην κουλτούρα της οικογένειας και αυτό δίνει στη σχέση μας μια ιδιαίτερη δύναμη.
Με την επίσκεψή μου σήμερα θέλω να επαινέσω τη ζεστασιά και την αντοχή του ελληνικού λαού. Καθώς προσπαθείτε να βγείτε από τη χειρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία σας, η Ελλάδα άνοιξε τις πόρτες της σε μετανάστες, σε πρόσφυγες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μαζί σας πλάι-πλάι ως εταίρος και φίλος.
Κάθε μέρα οι χώρες μας στέκονται στην αντιμετώπιση θεμάτων περιφερειακής σταθερότητας, εμπορίου, επενδύσεων και διαφοροποίησης των πόρων ενέργειας που σε τελευταία ανάλυση είναι ένα κοινό στρατηγικό ενδιαφέρον και συμφέρον που έχουμε.
Είμαστε μαζί σας ενάντια στο ISIS, στη συμμαχία κατά του ISIS, βάσει αποφάσεων που ο Πρόεδρος Ομπάμα έχει πάρει τους τελευταίους μήνες μαζί με τους συμμάχους μας τη Γαλλία, την Αγγλία πρόσφατα που πέρασε την απόφαση στο Κοινοβούλιο και την Γερμανία στο Μπούντεσταγκ και άλλες χώρες στην περιφέρεια, τις χώρες του Περσικού Κόλπου, όλες. Όλες αυτές οι χώρες αποδεικνύουν έμπρακτα τη δέσμευσή τους και πιστεύω ότι μέσα στο χρόνο είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι θα νικήσουμε τον εξτρεμισμό, τον βίαιο εξτρεμισμό.
Είμαστε μαζί σήμερα εδώ και στις μέρες πριν και στις μέρες μετά από αυτή τη συνάντησή μας σαν σύμμαχοι του ΝΑΤΟ στον ευρωατλαντικό χώρο, οπουδήποτε υπάρχουν προβλήματα ασφαλείας από το Αφγανιστάν μέχρι το Κόσσοβο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν επίσης την Ελλάδα στην οικονομική ανάκαμψη και αυτό απαίτησε ορισμένες πολύ δύσκολες επιλογές και θυσίες από τον ελληνικό λαό.
Καλωσορίζουμε τη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδος και των πιστωτών της και τη δουλειά, τη σκληρή δουλειά που έχει γίνει από τότε για την εφαρμογή της. Πριν από λίγο, είχα μια πολύ καλή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, με τον οποίο συζητήσαμε τι χρειάζεται να γίνει στο δρόμο προς την οικονομική ανάκαμψη.
Προφανώς, χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια στους μήνες που έρχονται, αλλά είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι η Ελλάδα και οι ηγέτες της θα συνεχίζουν να εφαρμόζουν τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες είναι απαραίτητες, προκειμένου να επανέλθει η ανταγωνιστικότητα, να βελτιωθεί η εμπιστοσύνη της αγοράς και να γίνει η χώρα ελκυστική για επενδύσεις.
Επίσης συζητήσαμε για βήματα που πρέπει να γίνουν, βήματα για να διατηρηθεί αυτή η εμπιστοσύνη και ούτως ώστε να υπάρξει αύξηση της απασχόλησης, για να έχουμε ένα πολύ καλό μέλλον.
Προς την προσπάθεια αυτή, μπορείτε να βασίζεστε στο μέλλον στην υποστήριξη της Αμερικής, των ΗΠΑ. Βεβαίως, την ίδια στιγμή, όλοι μας γνωρίζουμε ότι στον 21ο αιώνα οι χώρες πρέπει να κοιτάνε πέρα από τα σύνορά τους, προκειμένου να έχουν μία καλή θέση στην παγκόσμια πια αγορά.
Δεν είναι πια ικανοποιητικό να έχουμε εμπορικές σχέσεις μόνο σε κρατικά πλαίσια ή μόνο μεταξύ μιας ομάδας κρατών. Είναι παγκόσμια πια αγορά και είναι πολύ ανταγωνιστική. Για το λόγο αυτό, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μεγάλο ενθουσιασμό για την ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια και στηρίζουμε ενθέρμως τη διασύνδεση της Ελλάδος με τον διαδριατικό αγωγό (TAP) και με τον διασυνδετήριο αγωγό (IGB) με τη Βουλγαρία.
Αυτά είναι πάρα πολύ σημαντικά ενεργειακά έργα και όχι μόνο θα ενισχύσουνε την οικονομία της Ελλάδος, αλλά θα βοηθήσουν την προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας και της ευημερίας και θα δημιουργήσουν, είμαι πεπεισμένος, νέες ευκαιρίες για τις επενδύσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα.
Και μία από τις προτεραιότητες που ανέφερε ο κύριος Τσίπρας, ο Πρωθυπουργός, είναι ότι θέλει να δει ξένες άμεσες επενδύσεις, που είναι κλειδί για κάλυψη της έλλειψης εσωτερικών κεφαλαίων λόγω των πιέσεων που δέχεται η Ελλάδα.
Αυτός είναι ο τρόπος να προχωρήσετε. Με έργα σαν αυτά. Με έργα ενέργειας και με άλλα έργα. Καθώς η κυβέρνηση παίρνει περαιτέρω μέτρα να βελτιώσει το επενδυτικό κλίμα, σας εγγυώμαι ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε και εμείς για να διαδώσουμε στις εταιρείες μας το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή στην επιχειρηματικότητα.
Και ενώ η Ελλάδα κάνει βήματα για να αναζωογονήσει την οικονομία της, βρίσκεται, επίσης, στην πρώτη γραμμή προφανώς, της προσφυγικής κρίσης. Η Ελλάδα εργάζεται σκληρά, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες θα προσέθετα, να κάνει καταγραφή των αφίξεων από τη Συρία, από άλλες χώρες και να παρέχει την ανθρωπιστική βοήθεια που χρειάζεται.
Πρέπει να υπογραμμίσω, ότι δεν είναι μόνο ελληνική η κρίση. Πρέπει να το υπογραμμίσω αυτό. Δεν είναι αποκλειστικά ευρωπαϊκή κρίση, ούτε μόνο κρίση της Μέσης Ανατολής. Είναι παγκόσμια κρίση και όλοι μας πρέπει να μοιραστούμε την ευθύνη για αυτή.
Προς τη κατεύθυνση αυτή, χαιρόμαστε για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δώσει 3.1 δις δολάρια για να βοηθήσει πρόσφυγες Σύρους στην Τουρκία και εμείς θα κάνουμε το ίδιο.
Είμαι περήφανος να αναφέρω ότι οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος δωρητής για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων. Έχει δώσει 4,5 δις δολάρια από την αρχή του Συριακού εμφυλίου και χαίρομαι που σήμερα θα αναγγείλω, ότι θα προσθέσουμε 24 εκατομμύρια απευθείας στην Ύπατη Αρμοστεία για τους πρόσφυγες στα Ηνωμένα Έθνη και θα βοηθήσουμε αυτές τις ενέργειες, τις δραστηριότητες εδώ στην Ελλάδα, στα Βαλκάνια, καθώς επίσης και σε άλλα μέρη της Ευρώπης που έχουν άμεση επίπτωση επάνω τους το προσφυγικό.
Θα βοηθήσουμε να δημιουργηθούν εγκαταστάσεις υποδοχής και για τρόφιμα, νερό και προσωρινή στέγαση και για υγειονομικά θέματα. Και θα διευκολύνουμε επίσης εκπαιδευτικές επισκέψεις στις ΗΠΑ από εκπροσώπους από την Asante και από την Almasar. Και αυτές είναι δυο ομάδες που εργάζονται εδώ που εκπαιδεύουν μετανάστες και θα υποστηρίξουμε οργανώσεις στην Ελλάδα όπως σήμερα που επισκέφτηκα το Δίκτυο Μέλισσα. Πραγματικά συγκινήθηκα από τις γυναίκες και από μια νεαρή κοπέλα που δούλευε εκεί για να βοηθήσει γυναίκες πρόσφυγες και μετανάστριες να ενσωματωθούν στην ελληνική κοινωνία ή να βρουν τη βοήθεια που χρειάζονται, καθώς προχωρούν ίσως σε κάποια άλλη χώρα και ένα άλλο μέλλον.
Ακόμη και με την καλύτερη στρατηγική, φίλοι μου, η πραγματική λύση στην κρίση του προσφυγικού για όλη την Ευρώπη είναι να φέρουμε το συντομότερο δυνατό ένα τέλος στον πόλεμο της Συρίας. Και αυτή ακριβώς είναι η αποστολή για την οποία εργαζόμαστε εγώ προσωπικά και άλλοι που συμμετείχαμε στις δυο συναντήσεις που είχαμε στη Βιέννη και συνεχίζουμε προκειμένου να φέρουμε γρήγορα την αντιπολίτευση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να έχουμε διαπραγματεύσεις με το καθεστώς του Άσαντ με σκοπό τη μετάβαση για την οποία έχουμε τώρα μαζί μας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τη Ρωσία και το Ιράν, μαζί με τη Σαουδική Αραβία και τα Εμιράτα και με άλλες χώρες του κόλπου και ευρωπαϊκές χώρες και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Και δεσμευόμαστε να προσπαθήσουμε να επιταχύνουμε αυτή τη διπλωματική πρωτοβουλία να έχουμε μια κατάπαυση του πυρός και να πιέσουμε για μια πολιτική μετάβαση στη Συρία. Αυτός είναι ο μόνος ενδεδειγμένος τρόπος για τη επίλυση του προσφυγικού προβλήματος αλλά και για την προώθηση της ευημερίας και τη σταθερότητας στην περιοχή και για να δημιουργήσουμε μεγαλύτερη ασφάλεια στους πολίτες αυτής της χώρας και στους πολίτες άλλων χωρών. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να πιέσουμε προς αυτή την κατεύθυνση τις επόμενες εβδομάδες.
Ο Υπουργός κύριος Κοτζιάς και εγώ μιλήσαμε για το ρόλο της Ελλάδος στη συμμαχία και για άλλα περιφερειακά θέματα στα οποία θα συνεργαστούμε. Και ένα από αυτά είναι το θέμα του Κυπριακού – μόλις επισκέφτηκα την Κύπρο- και τα Βαλκάνια και η εφαρμογή της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν.
Σε όλες αυτές τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, η Ελλάδα και οι ΗΠΑ και όλος ο κόσμος, είμαι πεπεισμένος ότι οι χώρες μας θα παραμείνουν στενοί σύμμαχοι και φίλοι. Έχουμε πάρα πολλά ρητά από τους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους, από την ιστορία αυτού του μέρους του κόσμου, αλλά ο Αίσωπος πρώτα μας είπε κάτι πάρα πολύ απλό. Όταν είμαστε ενωμένοι στεκόμαστε όρθιοι, ενώ όταν είμαστε χώρια πέφτουμε.
Και με αυτή τη σοφή παροιμία θέλω να καταστήσω σαφές ότι οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό της Ελλάδας. Και είμαι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα και η Αμερική στέκονται μαζί με τους άλλους ευρωπαίους συμμάχους και άλλες χώρες σε αυτή την περιοχή για να επιλύσουν τα σοβαρά προβλήματα ασφαλείας που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή.
Για να το πω συνοπτικά «Η Αμερική στηρίζει την Ελλάδα» (ειπώθηκε στα ελληνικά από τον κ. Kerry).
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΥΠΕΞ: Έχουμε μία ερώτηση από τα αμερικανικά μέσα και μία από τα ελληνικά. Η πρώτη ερώτηση από την κ. Morelo, από την Washington Post.
C. MORELO: Κύριε Υπουργέ, μιλήσατε για μια επιδίωξη για πολιτική μετάβαση στη Συρία. Κατά τη γνώμη σας, η αποχώρηση του Προέδρου Assad αποτελεί προϋπόθεση για να εστιάσετε στο Ισλαμικό Κράτος; Ή μπορεί να γίνει κάτι ταυτόχρονα από τον Συριακό στρατό και την αντιπολίτευση;
Θα ήθελα επίσης να σας ρωτήσω αν αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει ένα κακό προηγούμενο για το Ιράν και τη στάση του σε σχέση με τη συμφωνία για τα πυρηνικά. Και καθώς έχουμε Ιρανοαμερικανούς στις ιρανικές φυλακές, νομίζετε ότι το Ιράν είναι ένας καλός προορισμός για επενδύσεις και για επισκέψεις από πολίτες με διπλή εθνικότητα;
J. KERRY: Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω λέγοντας, ότι, καταρχάς, κάτι τέτοιο δεν είναι η προσωπική μου επιδίωξη, αν και, βεβαίως, πρόκειται για ένα μέρος του κόσμου όπου οι επιδιώξεις και οι φιλοδοξίες αυτού του είδους έχουν γράψει ένα μέρος της ιστορίας. Αυτός είναι ένας κοινός στόχος πολλών χωρών, συμπεριλαμβανομένων και ημών, για την κρίση στη Συρία. Ο Πρόεδρος Obama έχει θέσει ως στόχο, ανέκαθεν, από την πρώτη μέρα, την εξεύρεση πολιτικής λύσης στον εμφύλιο στη Συρία. Απαιτούνται βεβαίως κάποιες επιλογές στρατιωτικής φύσεως, ούτως ώστε να ενισχύσουν και να επηρεάσουν τη διπλωματία, αλλά, άσχετα με τις στρατιωτικές επεμβάσεις, σε τελευταία ανάλυση απαιτείται πολιτική λύση για να διευθετηθούν οι διαφορές που υπάρχουν εκεί.
Αυτό λοιπόν που κάνουμε – και πιστεύω ότι το κάνουμε μεθοδικά, με πειθαρχία και ένταση – είναι να προσπαθούμε να προωθήσουμε τη διπλωματική διαδικασία, διότι η Ρωσία έχει δείξει ότι έχει δεσμευτεί σε αυτήν την πολιτική λύση. Το Ιράν ψάχνει και αυτό πολιτική λύση, όλες οι χώρες της περιοχής έχουν δεσμευτεί ότι θέλουν πολιτική λύση. Έτσι λοιπόν είμαστε ενωμένοι αυτή τη στιγμή, διότι πιστεύουμε ότι αυτή μπορεί να είναι η σωστή στιγμή για να δούμε αν μπορούμε να φέρουμε χώρες στο διαπραγματευτικό τραπέζι και να βρούμε μία λογική λύση σε αυτή την πρόκληση.
Τώρα, όσον αφορά το θέμα του Assad και τη χρονική συγκυρία, πιστεύω ότι η απάντηση στην ερώτησή σας είναι πως δεν είναι ξεκάθαρο ότι θα έπρεπε να φύγει, εάν θα υπήρχε μια σαφήνεια ως προς το ποιο θα μπορούσε ή δεν θα μπορούσε να είναι το μέλλον του. Και η καθαρή αυτή εικόνα μπορεί να έρθει με τη μορφή πολλών πραγμάτων, που θα έδιναν τη βεβαιότητα σε όσους πιστεύουν ότι δεν μπορεί να επιλυθεί το θέμα αν αυτός (ο Assad) είναι ακόμα εκεί, ότι όντως μπορεί να υπάρξει λύση, ούτως ώστε αυτοί να αρχίσουν να συνεργάζονται απόλυτα. Ωστόσο, θα ήταν πάρα πολύ δύσκολο να υπάρξει συνεργασία χωρίς κάποια ένδειξη πεποίθησης από τη μεριά αυτών που τον πολεμούν, ότι όντως διαφαίνεται κάποια λύση στο εγγύς μέλλον. Δεν γίνεται διαφορετικά να υπάρξει συνεργασία, γιατί υπό αυτές τις συνθήκες κάτι τέτοιο θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως υποστήριξη και βοήθεια προς εκείνον – και αυτό είναι απαράδεκτο.
Όσον αφορά το Ιράν και τη συμφωνία για τα πυρηνικά, η σχετική έκθεση δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμα. Υπάρχουν διαρροές, αλλά υπάρχει και μια διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί, είναι συνεπώς πρόωρο να πούμε οτιδήποτε, εκτός από το ότι κανένας δεν έχει οποιαδήποτε αμφιβολία σχετικά με τις παλαιές στρατιωτικές φιλοδοξίες του Ιράν. Από την αρχή είπαμε ότι το Ιράν είχε και επιδίωκε ένα πυρηνικό σχέδιο και είχε κάποιες σχετικές δραστηριότητες πριν από το 2003 και ποτέ δεν είχαμε ερωτηματικά σχετικά με το αν θα υπήρχαν κάποιες αμφιβολίες που θα προέκυπταν από αυτή τη διαδικασία. Το πραγματικό όμως ζήτημα είναι πώς θα προχωρήσουμε, πώς θα εξασφαλίσουμε ότι δεν θα γίνει στο μέλλον τίποτε από αυτά που έγιναν στο παρελθόν. Και για αυτό, λοιπόν, η εφαρμογή αυτής της απόφασης για τα πυρηνικά είναι πολύ σημαντική και το θέμα της πρόσβασης έχει μπει σε αυτήν. Ο Stephen Mull με την ομάδα του θα παρακολουθούν σε καθημερινή βάση την πλήρη εφαρμογή αυτής της συμφωνίας, ούτως ώστε να μην υπάρξουν πλέον ερωτήματα ούτε για το παρελθόν, ούτε για το παρόν, ούτε για το μέλλον σε καθημερινή βάση. Δεν θα κάνω περισσότερα σχόλια επί του θέματος, γιατί, όπως σας είπα, δεν έχω διαβάσει ολόκληρη την έκθεση, για την ακρίβεια δεν έχει ολοκληρωθεί καν, γιατί η επιτροπή δεν έχει συναντηθεί και δεν έχει υπάρξει η έκδοσή της στην τελική της μορφή.
Εχθές ήταν μια πολύ άσχημη μέρα σε σχέση με τον Αμερικανο-ιρανό κρατούμενο Jason Rezaian που είναι φυλακισμένος στο Ιράν και έχουμε κάνει πολλαπλές εκκλήσεις για την απελευθέρωσή του. Απλά θα σας πω το εξής, στις συναντήσεις μας με το Ιράν, όσες φορές έχουμε συναντηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, τα ονόματα του κάθε ενός από αυτούς τους Αμερικανούς κρατούμενους είναι πάντα στην πρώτη γραμμή των συνομιλιών μας. Δουλεύουμε πάρα πολύ σκληρά για να βγάλουμε τους Αμερικανούς και να τους φέρουμε πίσω στην Αμερική και συνέχεια το υπενθυμίζω προκειμένου το Ιράν να διευκολύνει αυτή την κατάσταση.
Ν. ΜΕΛΕΤΗΣ: (προς κ. Kerry) Κύριε Υπουργέ, πέραν της οικονομικής βοήθειας, οι Ηνωμένες Πολιτείες, στο πλαίσιο της ανάληψης της ευθύνης που τους αναλογεί για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, η οποία δοκιμάζει τις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας, προτίθενται να παρέμβουν και προς την κατεύθυνση της Τουρκίας ώστε να ανακόψει το κύμα των προσφύγων το οποίο φτάνει στα παράλια της Τουρκίας και κατόπιν πνίγεται προσπαθώντας να περάσει στα ελληνικά νησιά;
Και η δεύτερη ερώτηση, κύριε Υπουργέ, είναι αν αναγνωρίζετε και στην Ελλάδα το δικαίωμα προστασίας των συνόρων από παραβιάσεις από άλλα μαχητικά αεροσκάφη άλλων χωρών, όπως κάνατε και με την Τουρκία, ή αν υπάρχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά.
Ευχαριστώ.
J. KERRY: Όχι βέβαια, δεν πρέπει να υπάρχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά. Πολύ απλά θα πω ότι η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν διπλωματικούς διαύλους για να συζητούν τα θέματα του Αιγαίου, δεν θα αλλάξω αυτούς τους διαύλους. Απλά ενθαρρύνω την Ελλάδα και την Τουρκία, που είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και οι δυο, να συνεργάζονται για να διατηρούν σχέσεις καλής γειτονίας και να δίνουν ώθηση στην ειρήνη και τη σταθερότητα με τη συνεργασία. Και είμαι πεπεισμένος ότι θα το κάνουν και ότι αυτό το θέμα θα λυθεί.
Όσον αφορά τους πρόσφυγες, τώρα. Έχω δει πάρα πολλά βίντεο, κάποια ντοκιμαντέρ στην τηλεόραση που δείχνουν την πορεία αυτών των προσφύγων και τους βλέπω να μπαίνουν στα λαστιχένια βαρκάκια, να περνάνε σε ένα ελληνικό νησί και να προσπαθούν να βρουν ένα μέλλον, να βρουν την ασφάλειά τους.
Όλοι μας είδαμε τη φωτογραφία του τετράχρονου παιδιού στα χέρια του πατέρα που το κουβαλούσε στην παραλία. Δεν υπάρχει κάποιος που να μην έχει συγκινηθεί από το δράμα αυτών των προσφύγων, που είναι μια ανθρώπινη καταστροφή σε γιγαντιαία κλίμακα. Και αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι αισθάνονται ότι ο Assad δεν θα μπορούσε να βρει νομιμοποίηση να κυβερνήσει στο μέλλον, καθώς ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Συρίας έχει φύγει για να αποφύγει την πείνα, τη δηλητηρίαση με αέρια, τα βασανιστήρια και όλες αυτές τις απαίσιες επιπτώσεις του πολέμου.
Έτσι, λοιπόν, αυτό δεν είναι ένα θέμα που βασανίζει μόνο την Τουρκία, δεν είναι θέμα μόνο της Μέσης Ανατολής, ούτε ευρωπαϊκό πρόβλημα. Είναι ένα θέμα που αφορά όλο τον κόσμο. Για αυτό το λόγο έχουμε συνεισφέρει 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά δεν θέλουμε απλά και μόνο να υπογράφουμε μια επιταγή και να βάζουμε τον κόσμο από ένα στρατόπεδο προσφύγων σε κάποιο άλλο. Δεν είναι λύση αυτή.
Ποια είναι η λύση; Να τελειώσει ο πόλεμος. Και ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση, όπως είπαμε επανειλημμένα, είναι να κάνουμε κάθε βήμα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, να έχουμε μια κατάπαυση του πυρός, να μπούμε στις πολιτικές συζητήσεις και να αφήσουμε τους Σύριους να αποφασίσουν για το μέλλον της Συρίας. Αυτός είναι ο στόχος μας.
Και, τελικά, αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να βρούμε πάλι την ειρήνη και να τελειώσει αυτός ο καθημερινός εφιάλτης με τον κόσμο να διακινδυνεύει για να σώσει τη ζωή του και να περνάνε σε μικρά βαρκάκια άνθρωποι που δεν μπορούν να κολυμπήσουν. Είναι τεράστια η δυσκολία.
Θαυμάζω και σέβομαι τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει το θέμα. Είναι η καλύτερη επίδειξη αξιών κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Και η Ελλάδα πρέπει να επαινεθεί και να επαινείται για αυτό το πράγμα, και άλλες χώρες επίσης, καθώς περνάνε αυτοί οι άνθρωποι για να βρουν το μέλλον τους. Όλοι μας έχουμε την υποχρέωση να κάνουμε ό,τι μπορούμε, να καταστρέψουμε το Daesh και να βρούμε μια λύση στη Συρία, μια λύση ειρήνης, και να κτίσουμε ένα καλό μέλλον για όλους μαζί.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Να ευχαριστήσω τον Υπουργό John Kerry. Και συμφωνούμε απόλυτα με την εκτίμηση των ΗΠΑ ότι το προσφυγικό ζήτημα δεν είναι ζήτημα Ελλάδας, ούτε είναι ζήτημα μόνο της Ευρώπης. Είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα, που συνδέεται με την ήττα της Daesh στη Συρία, την πολιτική λύση του προβλήματος, τη διεξαγωγή έντιμων εκλογών με τη συμμετοχή και των Σύριων προσφύγων, δηλαδή των Σύριων που ζουν σήμερα αναγκαστικά στο εξωτερικό.
Επίσης νομίζουμε ότι τα τελευταία γεγονότα στα σύνορα της ανατολικής Τουρκίας επιβεβαιώνουν την ανάγκη να διδαχθούμε με προσοχή από τη σχέση ανάμεσα σε εθνική κυριαρχία, εθνικά δικαιώματα και παραβιάσεις. Νομίζω και ελπίζω ότι και η τουρκική ηγεσία κάνει σκέψεις πάνω σε αυτό.
Εμείς θέλουμε πάντα να εφαρμόζεται το διεθνές δίκαιο, θέλουμε πάντα να υπερασπιζόμαστε και να προασπίζουμε ανθρώπους. Η ελληνική λέξη “φιλοξενία” τα λέει όλα.
Ευχαριστώ πολύ.