Εκδόθηκε από την Ειδική Γραμματεία Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, το 4ο τεύχος του Ενημερωτικού Δελτίου για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, στο οποίο περιλαμβάνονται στατιστικά πληροφοριακά στοιχεία για το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2018 καθώς και οι δράσεις κρατικών φορέων και υπηρεσιών στον τομέα αυτό.
Ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ασύλου του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Μάρκος Καραβίας, σε σύντομο χαιρετισμό του, επισημαίνει ότι «παρά τη συνολική πτώση του αριθμού των αιτήσεων ασύλου στην Ευρώπη το έτος 2017, η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται υπό δυσανάλογη πίεση». Όπως αναφέρει, ‘’το 2017 η Υπηρεσία Ασύλου κατέγραψε 58.642 αιτήσεις, με τον αριθμό να κινείται αυξητικά εντός του 2018, κατά τους πρώτους εννέα μήνες του οποίου καταγράφηκαν 47.390 αιτήσεις. Το ίδιο διάστημα εντός τους 2018 η Υπηρεσία εξέδωσε 33.091 αποφάσεις σε α΄ βαθμό. Με βάση τα τελευταία στατιστικά της Eurostat, η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς τις αιτήσεις ασύλου ανά κάτοικο, μετά την Κύπρο. Καθίσταται συνεπώς φανερό ότι η Ελλάδα σηκώνει ένα σημαντικό βάρος εντός της Ένωσης, η οποία καλείται να επιδείξει έμπρακτα και ουσιαστικά αλληλεγγύη προς τη χώρα».
«Το υπό διαπραγμάτευση Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου, συμπεριλαμβανομένου του νέου Κανονισμού Δουβλίνου, οφείλει να είναι σε πλήρη συμφωνία με τις βασικές αρχές της δίκαιης ανακατανομής, καθώς και τις εγγυήσεις που καθιερώνουν η Σύμβαση της Γενεύης και κατ’ επέκταση η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Παράλληλα, πρέπει να εκκινήσει και μια συζήτηση –πέραν του ασύλου– σχετικά με τη διάνοιξη νόμιμων οδών μετανάστευσης», σημειώνει ο κ. Καραβίας.
Στο 4ο τεύχος του Ενημερωτικού Δελτίου παρατίθενται, αναλυτικά πληροφορίες για:
–Τους αιτούντες άσυλο
Ο συνολικός αριθμός των αιτούντων άσυλο που διαμένουν σε δομές υπό την εποπτεία της ελληνικής πολιτείας ανέρχονται σε περίπου 70.000 άτομα.
Συνολικά στη χώρα εκτός από τα 6 Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών στα 5 ελληνικά νησιά και τον Έβρο λειτουργούν άλλες 28 δομές προσωρινής διαμονής και φιλοξενίας στην ενδοχώρα.
Στο πλαίσιο του προγράμματος ESTIA, στα τέλη Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, στεγάζονταν σε διαμερίσματα 21.412 άτομα.
-Τις προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές
Μέσω των ελληνοτουρκικών θαλάσσιων συνόρων, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου (ΕΣΚΕΣΜΑ), από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2018, εισήλθαν παράτυπα 23.996 άτομα έναντι 19.799 την ίδια περίοδο του έτους 2017. Το ίδιο διάστημα, το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή προέβη σε διασώσεις 17.313 ανθρώπων, έναντι 16.762 το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα, οι παράτυπες ροές το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2018, ανήλθαν σε 12.290, έναντι 3.744 την ίδια περίοδο του έτους 2017.
-Το Άσυλο
Το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2018 καταγράφεται αύξηση των αιτημάτων ασύλου σε Α΄ βαθμό κατά 10,53%, σε σχέση με αντίστοιχο διάστημα πέρσι. Συγκεκριμένα, κατατέθηκαν 47.390 αιτήματα ασύλου, έναντι 42.874 το 2017. Αυξημένες κατά 38,81% είναι και οι προσφυγές που κατατέθηκαν το ίδιο φετινό διάστημα στην Αρχή Προσφυγών.
Στα νησιά του Αιγαίου, οι αιτήσεις χορήγησης ασύλου έχουν αυξηθεί κατά 21,62% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017.
Αυξημένες κατά 49,05% είναι οι θετικές αποφάσεις ουσίας που εκδόθηκαν από την Υπηρεσία Ασύλου την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2018, σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρσι, ενώ αύξηση κατά 55,75% παρατηρείται και στις παραπομπές λόγω ευαλωτότητας σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017.Αντίθετα μειωμένες κατά 29, 12% σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρσι, είναι οι αποφάσεις παραπομπών για λόγους οικογενειακής επανένωσης.
-Την Εκπαίδευση
Ο συνολικός αριθμός προσφυγοπαίδων εγγεγραμμένων σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης κατά το σχολικό έτος 2017-18 ανήλθε σε 8.017.
-Την Υγεία
Από τον Ιανουάριο μέχρι τις 6 Αύγουστου του 2018, ημερομηνία λήξης του προγράμματος Philos για την υγεία, στα Κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών, χορηγήθηκαν συνολικά 11.043 εμβόλια.
–Την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας
Καταγράφονται αναλυτικά οι δράσεις της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, σε συνεργασία με άλλους φορείς, για την αντιμετώπιση των φαινομένων έμφυλης βίας στο προσφυγικό-μεταναστευτικό πληθυσμό.
Στο Ενημερωτικό Δελτίο περιλαμβάνονται επίσης οι ομιλίες-τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα σε ΟΗΕ και ΕΕ, οι δράσεις του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Δημήτρη Βίτσα και η παρέμβαση της Ειδικής Γραμματέως Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, κ. Φωτεινής Παντιώρα, στο 1ο Ευρωμεσογειακό Εργαστήριο Υπευθύνων Επικοινωνίας για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, που έγινε στην Τυνησία.
Το 4ο τεύχος του Ενημερωτικού Δελτίου στον ακόλουθο σύνδεσμο http://www.mindigital.gr/index.php/pliroforiaka-stoixeia/3206-enimerotiko-deltio-gia-to-prosfygiko-metanasteftiko-2018-teyxos-4