Καλό μεσημέρι,

Μετά την παραίτηση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, με απόφαση του Πρωθυπουργού, νέος Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αναλαμβάνει ο βουλευτής Επικρατείας Χρήστος Στυλιανίδης.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα συνεχίζονται οι προσπάθειες των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων για την διάσωση και την συνδρομή συμπολιτών μας στις πληγείσες από την πρωτοφανή κακοκαιρία Daniel περιοχές.

Μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν πραγματοποιηθεί 4.506 διασώσεις- απομακρύνσεις πολιτών οι οποίοι έχουν οδηγηθεί σε ασφαλές μέρος, 774 από τις οποίες έγιναν με εναέρια μέσα.

Παντού προωθούνται τα είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα, νερά, ιατροφαρμακευτικό υλικό, είτε με πλωτά μέσα είτε με drones και ελικόπτερα. Από τις πρώτες πρωινές ώρες συνεχίζονται μεταφορές συμπολιτών μας που χρήζουν ιατρικής παρακολούθησης, νεφροπαθών και ηλικιωμένων.

Δυστυχώς, 15 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους και 2 αγνοούνται. Εκφράζουμε για ακόμα μια φορά τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων.

Τεράστια σημασία αυτή τη στιγμή έχει να ακολουθήσουν πιστά όλοι οι πολίτες τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας για την προστασία τους μετά τα πλημμυρικά φαινόμενα.

Όλα τα λιμνάζοντα νερά είναι δυνητικά μολυσμένα, καθώς έχουν φερτά υλικά που έχουν παρασυρθεί όλες αυτές τις ημέρες από τις πλημμύρες ή και νεκρά ζώα.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι πολίτες ότι σε όλες τις πληγείσες περιοχές διενεργούνται έλεγχοι από το αρμόδιο εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε σχέση με την ποιότητα του νερού και οι κατά τόπους αρχές ανακοινώνουν πότε είναι ασφαλές να έχουν οι πολίτες πρόσβαση και να δώσουν στην κυκλοφορία το δίκτυο υδροδότησης.

Στο μεταξύ μέχρι τότε όλοι οι πολίτες παρακαλούνται να χρησιμοποιούν εμφιαλωμένο νερό για την προσωπική τους υγιεινή, για να πιουν νερό, για να μαγειρέψουν ενδεχομένως, ακόμα και για εργασίες που πρέπει να κάνουν μέσα στο σπίτι.

Στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδίου του Υπουργείου Υγείας πραγματοποιείται έλεγχος του νερού σε όλες τις περιοχές, καθώς και επανέλεγχοι για να διασφαλιστεί ότι όταν δίνεται το νερό στην κυκλοφορία είναι ασφαλές για τους πολίτες,

Προχωρά η επιδημιολογική επιτήρηση που αφορά τα λοιμώδη νοσήματα σε τέτοιες περιπτώσεις και προχωρά εντατικότερα η εντομολογική επιτήρηση της περιοχής.

Παρακαλούνται, ωστόσο, οι πολίτες αν παρατηρήσουν εξανθήματα, πυρετό, βήχα, πονοκέφαλο, να απευθυνθούν αμέσως στις ιατρικές υπηρεσίες της περιοχές τους, οι οποίες κατά αναλογία, αντίστοιχα ενημερώνουν το Κέντρο Δημόσιας Υγείας για να διερευνηθεί η αιτιολογία των ασθενειών, αν είναι ιογενής ή άλλη, ούτως ώστε να ληφθούν και σε ευρύτερη κλίμακα τα μέτρα που χρειάζεται.

Επιπλέον, ο ΕΛΓΑ έχει ξεκινήσει να δέχεται αιτήσεις τόσο για ζωικό όσο και για φυτικό κεφάλαιο και για το ζωικό κεφάλαιο ειδικά έχει ξεκινήσει και δέχεται αιτήσεις και ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

Ξεκίνησε τα προηγούμενα 24ωρα η διαδικασία συλλογής, καύσης και ταφής των νεκρών ζώων. Να ξεκαθαρίσουμε και από εδώ για μια ακόμη φορά ότι για τους κτηνοτρόφους δεν τίθεται ζήτημα μη αποζημίωσης τους αν τυχόν ο εκτιμητής των αρμόδιων αρχών δεν δει τη ζημιά. Τα ζώα αυτά πρέπει να συγκεντρωθούν άμεσα.

Αυτοψία πραγματοποίησε ο Πρωθυπουργός στις πληγείσες περιοχές την Παρασκευή, ενώ με πρωτοβουλία του πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την αποκατάσταση των περιουσιών των κατοίκων και των κρίσιμων κρατικών υποδομών.

Χθες, παρουσία του Πρωθυπουργού στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ανακοινώθηκαν μέτρα αρωγής προς τους πληγέντες.

Συγκεκριμένα ανακοινώθηκαν:

Η ενίσχυση μέσω του arogi.gov.gr για πρώτες ανάγκες, ζημιές σε οικοσκευή και απλές επισκευαστικές εργασίες. Η πλατφόρμα άνοιξε σήμερα.

Επιπλέον σε συνεργασία με τους Δήμους θα καταβληθεί προσαύξηση του επιδόματος πρώτων βιοτικών αναγκών για πολύτεκνες οικογένειες και άτομα με αναπηρία, σε νοικοκυριά που έχει πληγεί η κύρια κατοικία τους και οικονομική ενίσχυση 4.500 ευρώ, σε άτομα που υπέστησαν αναπηρία (67%) από τραυματισμό στη φυσική καταστροφή.

  1. Η πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής, μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr, η οποία φτάνει μέχρι τις 10.000 ευρώ.
  2. Η παροχή στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για την αποκατάσταση κτιρίων.
  3. Η Επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης.
  4. Η παράταση καταβολής του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και του Επιδόματος Στέγασης.
  5. Η πρώτη αρωγή έναντι κρατικής αρωγής προς πληγείσες επιχειρήσεις
  6. Η κρατική αρωγή προς πληγείσες επιχειρήσεις και πληγέντες φορείς.
  7. Η κρατική αρωγή προς πληγείσες αγροτικές εκμεταλλεύσεις κατ’ αντιστοιχία των υπόλοιπων επιχειρήσεων.
  8. Η αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων έως και 6 μήνες.
  9. Η αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης έως έξι μήνες.
  10. Τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τα κτίσματα και τα οικόπεδα τα οποία βρίσκονται σε περιοχές που κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των πλημμυρών και έχουν χαρακτηρισθεί ως επικίνδυνα ή προσωρινά ακατάλληλα για χρήση, καθώς και τα αγροτεμάχια που έχουν καταστραφεί.
  11. Ρύθμιση και αναστολή ασφαλιστικών εισφορών έως και έξι μήνες.
  12. Αναστολή συμβάσεων εργασίας και αντίστοιχο επίδομα 534 ευρώ στους εργαζόμενους για τρεις μήνες.
  13. Η έκτακτη χρηματοδότηση προς τους ΟΤΑ ύψους 41,5 εκατομμυρίων για την πρώτη αποκατάσταση των ζημιών σε δίκτυα και υποδομές αλλά και την κάλυψη έκτακτων αναγκών.

Σημειώνεται πως μέχρι τώρα οι αυτοψίες έχουν πλησιάσει τις 2.500 σε Μαγνησία, Καρδίτσα, Φθιώτιδα, Λάρισα, και συνεχίζονται με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα.

Στο ζήτημα της ηλεκτροδότησης, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε μέχρι και σήμερα το πρωί στην περιοχή του Βόλου παραμένουν χωρίς ρεύμα μεμονωμένοι καταναλωτές και στο Νοτιοανατολικό Πήλιο σχεδόν 200 καταναλωτές.

Περιφερειακά της Καρδίτσας παραμένουν λίγες εκατοντάδες καταναλωτές χωρίς ρεύμα, ωστόσο το πρόβλημα της ηλεκτροδότησης είναι εντονότερο στις περιοχές των Τρικάλων και της Λάρισας, λόγω περιορισμένης πρόσβασης στους υποσταθμούς και πολύ μεγάλου όγκου νερού. Συνεχίζεται η άντληση των υδάτων για να αποκτηθεί το συντομότερο δυνατόν πρόσβαση στους υποσταθμούς.

Κατόπιν απαράδεκτων φαινομένων αθέμιτου κέρδους τις δύσκολες ώρες της πρωτοφανούς κακοκαιρίας, με Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, επιβλήθηκε πλαφόν στο περιθώριο μεικτού κέρδους στα επίπεδα του 2021 σε κάθε άλλη κατηγορία προϊόντων απαραίτητων για τη διατροφή και την αξιοπρεπή διαβίωση των καταναλωτών, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης που προκαλείται από φυσική ή τεχνολογική καταστροφή ή θεομηνία. Το πλαφόν θα ισχύσει μέχρι τέλος Οκτωβρίου.

Καθώς σήμερα είναι η μέρα που το σχολικό έτος ξεκινά, και να ευχηθούμε στα παιδιά που ξεκίνησαν σήμερα καλή χρονιά, μέτρα λήφθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για τις πληγείσες περιοχές.

Πέραν της παράτασης στην έναρξη του σχολικού έτους, συγκεντρώνονται τα προβλήματα που έχουν προκύψει στις υποδομές εκπαίδευσης κατόπιν επικοινωνίας με την περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, ενώ κλιμάκια της ΚΤΥΠ είναι σε ετοιμότητα προκειμένου να μεταβούν στην Θεσσαλία για αυτοψίες.

Οι προσωρινοί αναπληρωτές που διορίστηκαν στις πληγείσες περιοχές μπορούν να παρουσιαστούν και μετά την 11η Σεπτεμβρίου μόλις αποκατασταθεί η πρόσβαση ή η συγκοινωνία.

Παρατείνονται:

η δυνατότητα εγγραφής στα ΓΕΛ και τα ΕΠΑΛ από τις 11 έως τις 15 Σεπτεμβρίου, οι εγγραφές και αιτήσεις επιλογής στα ΙΕΚ, η ηλεκτρονική εγγραφή επιτυχόντων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Θα πραγματοποιηθούν επαναληπτικές εξετάσεις για Έλληνες του Εξωτερικού και τέκνα Ελλήνων υπαλλήλων που υπηρετούν στο Εξωτερικό και των Επαναληπτικών Πανελλαδικών Εξετάσεων ΓΕΛ έτους 2023 για δύο ημέρες για όσες και όσους εξεταζόμενους δεν μπόρεσαν να μεταβούν στα εξεταστικά κέντρα.

Διενεργήθηκε καταγραφή ζημιών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στις εγκαταστάσεις του Βόλου και υπήρξε άμεση ανταπόκριση του Υπουργείου με ενέργειες για έκτακτη ενίσχυση προς το ίδρυμα για την αποκατάστασή τους.

Εκπονήθηκε πλάνο και προχωρούν οι ενέργειες των τοπικών διευθύνσεων εκπαίδευσης σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας του Υπουργείου Παιδείας, για μεταστέγαση των παιδιών σε γειτονικά σχολεία από περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο.

Όπως δήλωσε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και το τονίζουμε ξανά:

Κανένας πολίτης δεν θα μείνει αβοήθητος, όλοι όσοι χρειάζονται ενίσχυση θα τη λάβουν.

Η Ελλάδα είναι ισχυρότερη οικονομικά από ποτέ και έχει τη δυνατότητα να στηρίξει τους πολίτες της και να ξαναχτίσει από την αρχή της κρίσιμες υποδομές που οι καταστροφικές συνέπειες της κακοκαιρίας DANIEL έπληξαν με πρωτοφανή σφοδρότητα.

Δεν θα είμαστε μόνοι μας όμως. Όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός έχει ήδη αποστείλει επιστολή στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να εξασφαλίσει έκτακτη χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών αυτής της καταστροφής, μιας καταστροφής η οποία σίγουρα συνδέεται άμεσα με την κλιματική κρίση και μία καταστροφή η οποία απαιτεί και από την Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

—–

Μέσα σε αυτή την πολύ δύσκολη και γεμάτη προκλήσεις συγκυρία η χώρα μας, αναβαθμίστηκε από πλευράς πιστοληπτικής αξιολόγησης από τον καναδικό οίκο αξιολόγησης DBRS Morningstar και ανέκτησε την επενδυτική της βαθμίδα.

Η επενδυτική βαθμίδα είναι για τη χώρα μας ένα σημαντικό βήμα που θα εξασφαλίσει περισσότερες επενδύσεις στη χώρα, ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας.

Είναι μια μεγάλη επιτυχία για την χώρα μας, ωστόσο αυτή τη στιγμή το μυαλό όλων μας παραμένει στο πεδίο, στις διασώσεις, και την αποκατάσταση των πληγέντων.

Για ακόμα μια φορά πρέπει να ευχαριστήσουμε τους ανθρώπους των Σωμάτων Ασφαλείας, των Ενόπλων Δυνάμεων, του Λιμενικού, του ΕΚΑΒ, της ΕΜΑΚ που με αυταπάρνηση δίνουν καθημερινά το 110% του εαυτού τους για τους συνανθρώπους μας.

Σήμερα, ο Πρωθυπουργός μετέβη στον Έβρο, όπου παρέστη στον αγιασμό του δημοτικού σχολείου στην Παλαγία. Πριν λίγη ώρα επισκέφτηκε το δάσος της Δαδιάς και αυτή την ώρα μεταβαίνει στην Αλεξανδρούπολη όπου θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με εκπροσώπους των τοπικών φορέων.

Αύριο, Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου, όπως ανακοίνωσε και ο ίδιος, ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Στρασβούργο ως επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου προκειμένου να συζητήσει με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το ζήτημα της στήριξης της χώρας μας απέναντι στις συνέπειες των φυσικών καταστροφών.

Το Σαββατοκύριακο ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 87ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης προκειμένου να πραγματοποιήσει την ομιλία του και την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου, μετά την αναβολή της προηγούμενης εβδομάδας.

Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

Ν. ΑΡΜΕΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ήθελα το σχόλιό σας για την παραίτηση του κ. Βαρβιτσιώτη και να ρωτήσω αν ήταν δική του η απόφαση ή του ζητήθηκε και ποια ήταν τα κριτήρια της επιλογής του νέου Υπουργού.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όπως σας είχα πει και στην προηγούμενη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, όλοι κρίνονται συνεχώς, και, μάλιστα, ήταν και μια πάρα πολύ δύσκολη μέρα, όπως και οι μέρες που ακολούθησαν, λόγω αυτού του πρωτοφανούς φυσικού φαινομένου που έπληξε τη χώρα μας και τη Θεσσαλία ειδικότερα. Μετά τις εξελίξεις της προηγούμενης εβδομάδας, νομίζω ότι η απόφαση αυτή, του πρώην Υπουργού, ήταν αναπόφευκτη και ορθή. Τώρα, σχετικά με την επιλογή στο πρόσωπο του Χρήστου Στυλιανίδη, αυτό το οποίο θέλω να επισημάνω είναι ότι μιλάμε για έναν άνθρωπο με κυβερνητική εμπειρία και, μάλιστα, έχει υπάρξει πολιτικός προϊστάμενος ενός Σώματος Ασφαλείας, ενός Υπουργείου, του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας που συμμετείχε και συμμετέχει στο ΚΥΣΕΑ. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, όπως και με το Υπουργείο Ναυτιλίας. Είναι ένας πολιτικός με ευρωπαϊκή εμπειρία, καθώς μιλάμε για τη ναυτιλία, έναν χώρο με πάρα πολύ σημαντικές, διεθνείς προεκτάσεις, έναν χώρο εξωστρεφή κι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και, βέβαια, μιλάμε και για έναν πολιτικό με επιχειρησιακή εμπειρία.

ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Ήθελα να ρωτήσω, μιας και υπενθυμίσατε τη δική σας αποστροφή στο προηγούμενο Briefing πολιτικών συντακτών ότι όλοι αξιολογούνται διαρκώς, αν αυτή η αλλαγή που σήμερα πληροφορούμαστε είναι και η μόνη που θα επέλθει στο κυβερνητικό σχήμα. Ευχαριστώ πολύ.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα επαναλάβω: Μηδενός εξαιρουμένου όλοι αξιολογούμαστε καθημερινά, άρα αυτό σημαίνει ότι κάτι τέτοιο είναι μια διαρκής διαδικασία.

Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Επιμένω στο ερώτημα του συναδέλφου, αν μου επιτρέπετε, κ. Εκπρόσωπε. Με την παραίτηση αυτή του κ. Βαρβιτσιώτη τι μήνυμα στέλνει η Κυβέρνηση και για αυτά που αφήνετε ανοιχτό ότι, ενδεχομένως, να έρθουν; Ευχαριστώ.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν νομίζω ότι έχουμε κάτι να προσθέσουμε. Απάντησα και στην προηγούμενη ερώτηση σαφώς.

Γ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ: Μια διπλή ερώτηση. Πρώτον, αν θεωρεί η Κυβέρνηση ότι πρέπει να υπάρξει στέλεχός της που να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για ό,τι συνέβη στη Θεσσαλία. Και δεύτερον: Αν η υπουργοποίηση του κ. Στυλιανίδη σημαίνει ότι ήταν ικανοποιημένος ο Πρωθυπουργός από το έργο που άφησε στην Πολιτική Προστασία;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Για τον κ. Στυλιανίδη απάντησα και για τα βασικά κριτήρια της επιλογής αυτής, τα οποία προέκυψαν μέσα και από την παρουσία του στο συγκεκριμένο Υπουργείο. Από εκεί και πέρα, ως προς αυτό το οποίο συνέβη στη Θεσσαλία, να πούμε ότι ήταν ένα φυσικό φαινόμενο, το οποίο δεν το έχουμε συναντήσει ξανά στη χώρα ποτέ. Μιλάμε, κατά τους επιστήμονες, για το μεγαλύτερο φαινόμενο σε περίοδο 300 ετών. Είναι κάτι που δεν έχει ξανά καταγραφεί. Είναι κάτι που κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει την έντασή του, γιατί πολύ απλά δεν έχει συμβεί ξανά. Αυτή τη στιγμή, είμαστε στη φάση της προσπάθειας. Καταρχάς συνεχίζονται οι διασώσεις. Έχουν φτάσει σε ένα πάρα πολύ μεγάλο αριθμό από τις γυναίκες και τους άνδρες των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων. Και είμαστε στη φάση, μετά και τη χτεσινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού και τις χτεσινές ανακοινώσεις, της άμεσης αποκατάστασης. Ο βασικός στόχος είναι να προχωρήσει, να τρέξουν γρήγορα οι καταγραφές. Έχουν γίνει πάνω από 2.500 καταγραφές σε σπίτια, σε επιχειρήσεις. Συνεχίζονται καθημερινά. Αυτή είναι η βασική έγνοια και η βασική υποχρέωση του Κράτους, ούτως ώστε οι άνθρωποι αυτοί οι οποίοι είδαν τη ζωή τους να αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη σε ένα φαινόμενο που δεν έχει προηγούμενο, να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατό στη ζωή τους, στις συνήθειες τους, να δουν τα σπίτια τους να χτίζονται ξανά, τις επιχειρήσεις τους να λειτουργούν. Και μέχρι τότε να έχουν τα βασικά, να έχουν μια πρώτη συνδρομή από το Κράτος, σύμφωνα με όλα τα μέτρα τα οποία ανακοινώθηκαν. Είναι δεδομένο ότι όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, όπως έχει συμβεί σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις, που καμία -νομίζω- δεν μπορεί να συγκριθεί σε έκταση, ένταση φυσικού φαινομένου, πρέπει να διερευνηθούν όλα όσα έγιναν, όλα όσα δεν έγιναν και όλα όσα πρέπει να γίνουν. Αυτό είναι δεδομένο. Πάντα, όμως, υπολογίζοντας τη διάσταση του θέματος, γιατί εγώ θεωρώ ότι δεν ισχύει και προκύπτει από στοιχεία, ούτε η άποψη ότι δεν έγιναν έργα -προφανώς έχουν γίνει έργα και έχουν γίνει έργα, τα οποία ήταν σημαντικά γιατί προστατεύθηκαν πόλεις, προστατεύθηκαν περιοχές- αλλά η αλήθεια είναι ότι ήταν τέτοια η σφοδρότητα του φαινομένου, σύμφωνα με τους επιστήμονες, το ξαναλέω, όχι με μία κυβερνητική άποψη, που, ενδεχομένως, και κανένα από αυτά να μην μπορούσε να σταματήσει, την ένταση αυτή.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, στο επίκεντρο της κριτικής, όμως, και των διαμαρτυριών των πολιτών, έχει βρεθεί και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, ο κ. Αγοραστός. Και ήθελα να σας ρωτήσω αν ισχύει η στήριξη της Ν.Δ. στο πρόσωπό του ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η Ν.Δ. μετά από απόφαση του Πρωθυπουργού ως Προέδρου της Ν.Δ. είχε εκδώσει την απόφαση στήριξης σε συγκεκριμένα πρόσωπα για τις περιφέρειες. Από εκεί και πέρα, όπως είπα και πριν, αυτή την στιγμή, είμαστε στη διάρκεια μιας μάχης της αντιμετώπισης ενός τόσου σφοδρού φαινομένου και σε αυτή την αντιμετώπιση είναι στην πρώτη γραμμή, πέραν των επιχειρησιακών που είναι στο πεδίο, όλα τα κυβερνητικά στελέχη που είναι εκεί, που πρέπει -το ταχύτερο δυνατό- να ολοκληρώσει τις διαδικασίες, η τοπική αυτοδιοίκηση, ο Περιφερειάρχης, οι Δήμαρχοι. Είναι μια συνολική μάχη. Είπαμε και πριν ότι σίγουρα θα δούμε τι έγινε και τι άλλο θα έπρεπε να γίνει. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, τελικοί κριτές, νομίζω, όπως και σε κάθε διαδικασία, είναι οι πολίτες.

Π. ΜΙΧΟΣ: Καλή βδομάδα, κ. Εκπρόσωπε. Υπάρχει το ενδεχόμενο αναβολής των αυτοδιοικητικών εκλογών στη Θεσσαλία ή γενικότερα, όπως ακούστηκε, τις τελευταίες ημέρες; Και, επίσης, θέλω να σας ρωτήσω και κάποια πράγματα για τον κ. Αγοραστό. Σήμερα το πρωί, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, ο Περιφερειάρχης της Θεσσαλίας κατήγγειλε υποχρηματοδότηση μετά τις καταστροφές του «Ιανού». Επίσης, υπάρχει μια πληροφορία ότι για την αποκατάσταση της Θεσσαλίας, θα υπάρξει κάποιος εντεταλμένος στο μοντέλο του κ. Μπένου, όπως έγινε στη Β. Εύβοια. Ισχύει αυτό; Υπάρχει κάποιο ζήτημα στις σχέσεις της Κυβέρνησης με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας; Ευχαριστώ.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Επειδή θέσατε πολλά ερωτήματα, καταρχάς να πούμε στο πρώτο ερώτημά σας ότι εκδόθηκε μία απόφαση παράτασης ως προς τη Θεσσαλία της ανακήρυξης των συνδυασμών για ευνόητους λόγους μη λειτουργίας των δικαστηρίων για κάποιες μέρες. Αυτό, όμως, δεν επηρεάζει τη διενέργεια των εκλογών. Δεν υπάρχει καμία απόφαση, ούτε πρόκειται να υπάρξει, αναβολής των αυτοδιοικητικών εκλογών, ούτε στη Θεσσαλία, ούτε οπουδήποτε αλλού στη χώρα. Ως προς τη χρηματοδότηση, με βάση τα επίσημα στοιχεία και στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των συνεπειών του «Ιανού» και συνολικά για την Περιφέρεια Θεσσαλίας έχουν προχωρήσει, έχουν ολοκληρωθεί πάνω από 60 έργα, συνολικού κόστους 140 εκατομμυρίων ευρώ και νομίζω και περισσότερο. Έχουν γίνει σε ακτίνα 400 χλμ. εργασίες καθαρισμού υδάτων, απόφραξης επικίνδυνων περιοχών. Όλα αυτά εντάσσονται σε μια συνολική πολιτική αντιπλημμυρικής αντιμετώπισης. Το είπα και πριν. Είναι δεδομένο ότι θα δούμε και τι άλλο θα μπορούσε να γίνει και τι άλλο πρέπει να γίνει με βάση αυτή τη νέα πραγματικότητα. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποια άλλη ερώτηση, γιατί κάνατε πολλές.

Π. ΜΙΧΟΣ: Αν υπάρχει εντεταλμένος.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει κάποια τέτοια ενημέρωση, δεν έχω κάτι να πω. Για αυτό, δεν έχω κάποια εικόνα.

Δ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή σε δύο μήνες έχουν παραιτηθεί – απομακρυνθεί δύο Υπουργοί, μέσα βάζω και το Προστασίας του Πολίτη και το Ναυτιλίας, εξετάζετε το ενδεχόμενο γενικότερων κυβερνητικών αλλαγών ή ενός μίνι ανασχηματισμού ή ενός ανασχηματισμού; Και, δεύτερον, επειδή τις υποθέσεις της Αλεξανδρούπολης, τις μεγάλες καταστροφές στις οποίες πηγαίνει ο Πρωθυπουργός και της Λάρισας, τις έχει χειριστεί ένας Υπουργός, ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας, ο κ. Κικίλιας, η Κυβέρνηση κρίνει και αξιολογεί το έργο του κ. Κικίλια; Πώς το κρίνει, τουλάχιστον μέχρι τώρα, αυτό το έργο; Ευχαριστώ πολύ.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Για τα 2/3 της ερώτησής σας, τα δύο από τα τρία σκέλη, τα έχω απαντήσει σε προηγούμενες ερωτήσεις. Ξεκάθαρα. Τώρα, ως προς το θέμα των παραιτήσεων, νομίζω ότι έχει αποδειχθεί και σε προηγούμενες περιπτώσεις και στην προηγούμενη τετραετία και, γενικά, ευρύτερα στις κυβερνήσεις της Ν.Δ. ότι υπάρχει έννοια και στην πράξη της πολιτικής ευθύνης. Και η λέξη «παραίτηση» δεν είναι μια άγνωστη λέξη, όπως συνέβαινε σε άλλα χρόνια και σε άλλες διακυβερνήσεις του τόπου. Το «όλοι αξιολογούμαστε καθημερινά» είναι μια διαρκής διαδικασία, όπως είπα και πριν, η οποία, προφανώς, οδηγεί πολλές φορές και σε κάποιες αναπόφευκτες αποφάσεις.

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Το «DOCUMENTO» σκηνές πλημμυρισμένων ελικοπτέρων του στρατού στο αεροδρόμιο του Στεφανοβικίου. Η Κυβέρνηση οφείλει εξηγήσεις, καθώς αποδεικνύεται ότι δεν πρόκειται για παροπλισμένα ελικόπτερα, όπως αρχικά υποστηρίχθηκε αρμοδίως. Επειδή άπαντες αναρωτιούνται γιατί καθυστέρησε τόσο η συμβολή του στρατού στη Θεσσαλία, βλέπουμε έναν δημόσιο διαγωνισμό μεταξύ Υπουργών και παραγόντων, του κ. Φλώρου, του κ. Δένδια, του κ. Κικίλια, θα ήθελα να ρωτήσω, ποιος έχει δίκιο, ποιος έχει άδικο.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ΄ αρχάς, στα δημοσιεύματα απάντησε με δύο ανακοινώσεις το Υπουργείο Άμυνας. Στο πρώτο κύμα φωτογραφιών αναφέρθηκε -και είναι ξεκάθαρο αυτό- για τα παροπλισμένα ελικόπτερα, τα οποία και αυτά στη συνέχεια μεταφέρθηκαν. Στη δεύτερη δημοσίευση, βγήκε δεύτερη απάντηση, η οποία συνοδευόταν μάλιστα και από φωτογραφίες. Όλα αυτά τα ελικόπτερα είναι απολύτως ασφαλή και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο. Άρα, δεν τίθεται κανένα ζήτημα ούτε ως προς την ασφάλειά τους, την καταλληλότητά τους. Και εδώ να απαντήσουμε και στο άλλο το οποίο είπατε, ως προς το αν υπάρχει ένας «διαγωνισμός», μία «κόντρα», όπως έχουμε διαβάσει και έχουμε ακούσει, μεταξύ επιμέρους Σωμάτων Ασφαλείας, Ενόπλων Δυνάμεων, Υπουργών. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, ούτε προκύπτει από πουθενά. Το αντίθετο εντελώς προκύπτει και από την ανακοίνωση του Υπουργού Άμυνας, ο οποίος ξεκάθαρα είπε ότι ήταν σε απόλυτη ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις και όποτε ζητήθηκε υπήρξε άμεση επέμβαση. Εξαιρώ προφανώς τους ανθρώπους οι οποίοι αγωνιούν, περνούν δύσκολα, είδαν να καταστρέφεται το βιός τους από τη μία μέρα στην άλλη και οφείλουμε να είμαστε δίπλα τους και να τους βοηθήσουμε και να κατανοήσουμε και την οργή τους και τον θυμό τους. Υπάρχουν και οι «κριτές του καναπέ», οι οποίοι θα ήταν οι πρώτοι που αν πετούσε χωρίς τη σχετική άδεια ένα ελικόπτερο, ένα πτητικό μέσο -και καλά θα έκαναν- και διακινδυνευόταν η ζωή κάποιου ένστολου, κάποιου πιλότου, θα έκαναν κριτική ή θα ρωτούσαν αν είχε δοθεί η σχετική άδεια. Και πολλές φορές, όπως έχουμε δει στο παρελθόν, έχουν συμβεί ατυχήματα. Και το φετινό καλοκαίρι χάσαμε δύο άξια στελέχη της Πολεμικής μας Αεροπορίας, ενώ είχε δοθεί σχετική άδεια και όμως έγινε αυτό το οποίο συνέβη πριν από κάποιους μήνες. Θα ήταν, λοιπόν, οι πρώτοι οι οποίοι θα κουνούσαν το δάχτυλο και θα έκαναν σχετική κριτική.

Εδώ θα το κάνουμε και άλλη μια φορά σαφές. Με το που δόθηκε η σχετική άδεια να επιχειρήσουν τα πτητικά μέσα, για όλες τις επιχειρήσεις διάσωσης ήταν σε απόλυτη επιφυλακή και ξεκίνησαν τις επιχειρήσεις διάσωσης, οι οποίες, όπως σας είπα, ξεπερνούν τις 750 όλες αυτές τις μέρες και συνεχίζονται. Με το που δόθηκε η σχετική άδεια να γίνει κάτι τέτοιο και από μικρές ή μεγαλύτερες λέμβους, λόγω της ύπαρξης φερτών υλικών, λόγω ειδικών καιρικών συνθηκών, ξεκίνησαν οι διασώσεις. Δεν ισχύει, λοιπόν, σε καμία περίπτωση, ο ισχυρισμός της καθυστέρησης ή της μη επιφυλακής των ανθρώπων αυτών, των Σωμάτων Ασφαλείας των Ενόπλων Δυνάμεων. Ήταν εκεί, ήταν παρόντες και παρούσες και μόλις κρίθηκε αυτό ασφαλές, υπήρξε άμεση επέμβαση. Είναι, όπως είπα και πριν, απολύτως δικαιολογημένο και αναμενόμενο, ειδικά στους ανθρώπους οι οποίοι δοκιμάστηκαν, έμειναν πολλές ώρες σε δύσκολες συνθήκες να υπάρχει και θυμός, να υπάρχει και οργή και υποχρέωσή μας είναι εμείς αυτή την οργή και αυτό τον θυμό να τον μετατρέψουμε σε πράξεις γρήγορης αποκατάστασης. Όμως, υπάρχουν φωνές οι οποίες επιτίθενται στις Ένοπλες Δυνάμεις με μία κριτική που δεν είναι τεκμηριωμένη και έχει απαντηθεί με κάθε επισημότητα. Μάλιστα τις υιοθέτησε και υποψήφιος Πρόεδρος του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, πριν καλά-καλά απαντήσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, που οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν ανήκουν σε κάποιο κόμμα, ένας υποψήφιος Πρόεδρος κόμματος, του ΣΥΡΙΖΑ, έσπευσε να υιοθετήσει αυτή την προπαγάνδα. Δεν περίμενε να απαντήσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις. Ένας άλλος υποψήφιος Πρόεδρος του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης μίλησε την επόμενη μέρα αυτής της πρωτοφανούς κατάστασης και είπε «σταματήστε να κρύβετε», μιλώντας για νεκρούς. Τραγικό. Τα πιο χυδαία fake news ουσιαστικά, κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι θα υιοθετηθούν σε αυτό το επίπεδο. Ακούστηκε, μάλιστα, μέχρι και ότι έσπασε ένα φράγμα για να σώσουμε, λέει, την Καρδίτσα και να «πνιγούν τα χωριά». Τίποτε από όλα αυτά δεν ισχύει. Υπάρχει ένα όριο στην κριτική και το όριο αυτό νομίζω ότι είναι όλα αυτά που σας είπα: Πρέπει να σεβαστούμε- και προφανώς αναφέρομαι, όχι στους δημοσιογράφους, αλλά σε αυτούς οι οποίοι εργαλειοποιούν όλη αυτή την κατάσταση- τον ανθρώπινο πόνο, τη δυστυχία, την αγωνία των ανθρώπων αυτών και την ανάγκη άμεσα να ανακουφιστούν.

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Συμπληρωματικά να ρωτήσω, πρώτον, ποιοι είναι οι «κριτές του καναπέ», επειδή μιλούσαμε για δημοσιογραφικές αποκαλύψεις. Και δεύτερον, επιμένετε ότι τα ελικόπτερα που δημοσιεύθηκαν οι φωτογραφίες τους, ότι ήταν παροπλισμένα;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σας απάντησα ότι κάποια από αυτά τα οποία αναφέρθηκαν, όπως αναφέρει ακριβώς η ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας ήταν παροπλισμένα, κάποια άλλα μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο και έχουν βγει και φωτογραφίες που αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος και είναι απολύτως ασφαλή. Ως προς τους «κριτές του καναπέ», προφανώς εξαιρώ τους ανθρώπους που αγωνιούν. Αναφέρομαι σε αυτούς που περιμένουν μια δύσκολη κατάσταση, περιμένουν μια κρίση και από την ασφάλεια του καναπέ τους προσπαθούν να εργαλειοποιήσουν, για μικροπολιτικά οφέλη, μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση. Τους είδαμε σε πολλές άλλες περιπτώσεις, στην πανδημία, στην πρωτοφανή εισαγόμενη ακρίβεια και σε πολλά άλλα δύσκολα που πέρασε και ο τόπος μας και όλος ο κόσμος.

Δ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να σας κάνω δύο ερωτήσεις. Πρώτον, το τελευταίο διάστημα έχουμε ανησυχητικά περιστατικά σε δύο στρατιωτικές βάσεις, οι οποίες κρίνονται χρήσιμες για τη χώρα. Προβληματίζει την Κυβέρνηση αυτό το ζήτημα. Είχαμε την Αγχίαλο, έχουμε και την πλημμύρα στο Στεφανοβίκιο. Και το δεύτερο ερώτημα, λέτε ότι όλοι κρίνονται. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κρίνεται και πότε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έχω απαντήσει σίγουρα στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας. Κυρίως είπα ότι όλοι κρινόμαστε και τελικός κριτικής είναι ο ελληνικός λαός, οι Έλληνες πολίτες. Τώρα, ως προς τα περιστατικά που είπατε, είναι δύο διαφορετικά περιστατικά. Το δεύτερο, νομίζω ότι στην πραγματικότητα δεν είναι καν περιστατικό. Αλλά, όπως κι αν έχει, σε κάθε υποπερίπτωση που αφορά τις Ένοπλες Δυνάμεις, αυτές έχουν και τις δικές τους διαδικασίες. Και στην πρώτη περίπτωση για τη Νέα Αγχίαλο που προφανώς αναφέρεστε, υπήρξε σχετική έρευνα, υπήρχαν και πορίσματα και συγκεκριμένες ενέργειες.

Ν. ΑΡΜΕΝΗΣ: Για τα δημοσιεύματα που μιλούν για ελλείψεις φαρμάκων, τι έχετε να πείτε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι ένα πολύ μεγάλο παγκόσμιο πρόβλημα που απασχολεί το σύνολο της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας και πολύ περισσότερο είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, γιατί στην Ευρώπη δεν υπάρχει η σχετική παραγωγή φαρμάκων. Βασική αιτία του προβλήματος αυτού είναι η έλλειψη πρώτων υλών. Στη χώρα μας είμαστε σε καλύτερη κατάσταση συγκριτικά με τη μέση κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη. Γιατί; Γιατί έχουμε την παραγωγή γενοσήμων, κάτι πολύ σημαντικό, λόγω των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών. Επίσης, και παράγουν και εξάγουν. Ποιος είναι ο μεγάλος κίνδυνος, ο οποίος έπρεπε να αντιμετωπίσει και αντιμετωπίζει το Υπουργείο Υγείας; Ο κίνδυνος είναι οι εξαγωγές των εμπόρων. Γι΄ αυτό και ο Υπουργός Υγείας έχει εκδώσει τρεις διαδοχικές αποφάσεις τους τελευταίους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, που απαγορεύει την εξαγωγή συγκεκριμένων φαρμάκων απολύτως αναγκαίων, σημαντικών φαρμάκων, κρίσιμων φαρμάκων, για τον πληθυσμό, για τους πολίτες, για την υγεία τους. Και μάλιστα, έχει καταρτιστεί και σχετικός πίνακας από τον Ε.Ο.Φ. για το ποια είναι αυτά τα φάρμακα. Άρα, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα έλλειψης. Σίγουρα, όμως, είναι μια κατάσταση, την οποία το Υπουργείο την αντιμετωπίζει καθημερινά με πάρα πολύ μεγάλη έμφαση και στο εσωτερικό, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τους λόγους τους οποίους σας εξέθεσα. Και μάλιστα, ο .EM.A. έχει συστήσει και σχετική Επιτροπή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στην οποία προφανώς και εμείς συμμετέχουμε, όπως και τα υπόλοιπα κράτη.

Π. ΜΙΧΟΣ: Χθες, το Πρωτοδικείο Αθηνών ανακήρυξε συνδυασμούς, οι οποίοι θα είναι υποψήφιοι που θα συμμετέχουν στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στην Αττική. Μεταξύ αυτών είναι και ο συνδυασμός του καταδικασμένου για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, κ. Κασιδιάρη. Θέλω να ρωτήσω, ποιο είναι το σχόλιο της Κυβέρνησης επ΄ αυτού; Με δεδομένο ότι στις εθνικές εκλογές υπήρχε μια διπλή παρέμβαση και δεν μπόρεσε να κατέβει στις εκλογές ο κ. Κασιδιάρης. Εδώ δεν έγινε κάτι αντίστοιχο. Ποιο είναι το σκεπτικό;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω ότι το έχω απαντήσει το σκεπτικό πάρα πολλές φορές και σε ενημέρωση πολιτικών συντακτών. Στις βουλευτικές εκλογές δεν υπήρχε νομοθετικό πλαίσιο που να προστατεύει τη Βουλή από ανθρώπους που έχουν καταδικαστεί για τέτοιες εγκληματικές πράξεις, ενώ αντιθέτως στην Τοπική Αυτοδιοίκηση υπάρχει. Αν εκλεγεί ο εν λόγω τον οποίο αναφέρατε ή οποιοσδήποτε άλλος έχει καταδικαστεί έστω και σε πρώτο βαθμό, τίθεται αυτοδικαίως σε αργία. Και μάλιστα, ο νόμος είναι πολύ συγκεκριμένος. Αναφέρεται και σε περιπτώσεις πρωτόδικης καταδίκης και σε περιπτώσεις αμετάκλητης καταδίκης. Με λίγα λόγια, υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που προστατεύει την Τοπική Αυτοδιοίκηση και σε πρώτο και σε δεύτερο βαθμό από περιπτώσεις ανθρώπων καταδικασμένων γι΄ αυτά τα αδικήματα. Είναι απολύτως οχυρωμένη η Τοπική Αυτοδιοίκηση και νομίζω ότι έχουμε απαντήσει ξεκάθαρα πολλές φορές.

Δ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Από την περασμένη Δευτέρα, ο Δήμαρχος Βόλου, κ. Μπέος, καταγγέλλει καθυστερήσεις στην αντίδραση του κρατικού μηχανισμού. Έχουμε Τετάρτη – Πέμπτη, καταγγέλλουν καθυστερήσεις οι Δήμαρχοι του Παλαμά, οι Κοινοτάρχες των διαμερισμάτων της Καρδίτσας, της Φαρκαδόνας Τρικάλων. Επίσης, κατήγγειλαν καθυστερήσεις ανάλογες και στην Αλεξανδρούπολη και στην Κομοτηνή για τις φωτιές του Αυγούστου, οι οποίες κατέκαιγαν 15 μέρες. Αναγνωρίζετε κάποια ευθύνη σε καθυστερήσεις του κρατικού μηχανισμού ή όλα τα αποδίδετε στα πρωτοφανή φαινόμενα που έχουν πλήξει τη χώρα και στις φωτιές και στις πλημμύρες;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το τελευταίο πράγμα που θα ακούσετε να κάνουμε ειδικά σε αυτή τη νέα πραγματικότητα, είναι να θεωρούμε ότι όλα έχουν γίνει σωστά, χωρίς να εξετάσουμε κάθε επιμέρους ενέργεια. Είναι δεδομένο ότι όλα αξιολογούνται, κάθε ενέργεια, κάθε χρόνος αντίδρασης, πάντοτε, όμως, στο μέτρο της πραγματικότητας και αυτού που βιώνουμε. Ακούμε κάθε καταγγελία, είτε αφορά κάποιον εκπρόσωπο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πολίτη, ο οποίος ζητά από τον κρατικό μηχανισμό να επέμβει. Η γενική εντύπωση, νομίζω, που υπάρχει, είναι ότι οι γυναίκες και οι άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, οι εθελοντές, ξεπέρασαν κάθε μέρα πολλές φορές και τα καθήκοντά τους. Λειτούργησαν πάνω από τον εαυτό τους, πάνω από τις δυνάμεις τους και σε επίπεδο ανταπόκρισης και αποτελεσματικότητας, τις περισσότερες φορές. Σίγουρα υπάρχουν και πράγματα που πρέπει να διορθωθούν, να βελτιωθούν. Ο Πρωθυπουργός έκανε μια σειρά από ανακοινώσεις, στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή, για το τι άλλο πρέπει να κάνουμε για την αντιπυρική θωράκιση. Είναι δεδομένο ότι θα πούμε πολλά περισσότερα και μετά από τις πλημμύρες, το πρωτοφανές αυτό φαινόμενο στη Θεσσαλία και στην ομιλία του στη Δ.Ε.Θ.. Και πιο σημαντικά από όλα αυτά είναι οι πράξεις, τις οποίες πάντοτε συνοδεύουν αυτά τα οποία λέει.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Υπήρξε καθυστέρηση στην εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων για τις επιχειρήσεις διάσωσης και απεγκλωβισμού; Και αν ναι, ποιος φταίει γι΄ αυτό;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν υπήρξε καμία καθυστέρηση. Ήταν σε απόλυτη ετοιμότητα και επιφυλακή και μόλις κρίθηκε ασφαλές και δόθηκε η σχετική άδεια, μπορούσε δηλαδή να γίνει είτε εναέρια, είτε δια θαλάσσης επέμβαση, έγινε σχετική επέμβαση με πάρα πολλές διασώσεις συμπολιτών μας.

Δ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αν και θα φανεί λίγο πρόωρο, υπάρχει μια πρώτη εκτίμηση για το μέγεθος της καταστροφής, εννοώ σε οικονομικό επίπεδο, στη Θεσσαλία; Και αν ναι, υπάρχει και κάποιο χρονοδιάγραμμα σχετικά με τη διαδικασία αποκατάστασης;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ως προς την εκτίμηση, επειδή είναι μια διαδικασία εν εξελίξει, δεν μπορώ να σας κάνω κάποια εκτίμηση, ούτε κάποια ανακοίνωση. Νομίζω ότι θα γίνει όταν κριθεί αυτό ασφαλές. Όπως αντιλαμβάνεστε, μιλάμε για ένα φαινόμενο, το οποίο δεν έχει προηγούμενο. Ως προς τη διαδικασία, η απάντηση είναι, το ταχύτερο δυνατό σε όλα τα επιμέρους. Μόλις κρίνεται κάτι ασφαλές να μετρηθεί, μετριέται και εξετάζεται. Ήδη έχουν γίνει 2.500 αυτοψίες. Αυτό συνεχίζεται. Είναι μια διαδικασία που όσο μιλάμε αυξάνονται συνεχώς οι αυτοψίες. Οι αυτοψίες οδηγούν σε πορίσματα και τα πορίσματα οδηγούν σε αποζημιώσεις μέσω του «arogi.gov.gr». Όλα όσα ανακοινώθηκαν είναι δεδομένο ότι θα υλοποιηθούν στο ακέραιο και προφανώς η Κυβέρνηση θα εξετάσει και επιμέρους επιπτώσεις του φαινομένου αυτού, τις οποίες βλέπουμε μέρα με τη μέρα, γι΄ αυτό και είναι εκεί και το κυβερνητικό κλιμάκιο και τα αρμόδια κυβερνητικά και κρατικά στελέχη.

Γ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ: Αναδείχθηκε και ένα πρόβλημα στις Ένοπλες Δυνάμεις, όσον αφορά τη διαθεσιμότητα των Σινούκ τα οποία είναι απαραίτητα για την έρευνα και διάσωση. Μάλιστα ήταν μόνο δύο τα οποία μπορούσαν να πετάξουν – το ένα έπρεπε να έρθει από τη Χίο – και τα Σινούκ για τα οποία η έρευνα και διάσωση έχει να κάνει πολύ και με τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο, κάτι που διεκδικεί η Τουρκία. Αν υπάρχει κάποιο θέμα με το γεγονός ότι βρεθήκαμε μόνο με δύο Σινούκ αυτή τη στιγμή και αν υπάρχει κάποια ενέργεια από την πλευρά της Κυβέρνησης για να το βελτιώσει αυτό;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς, δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα ούτε με την καταλληλότητα – όπως είπα – ούτε με τη χρήση των μέσων αυτών. Η χώρα μας διαθέτει υπερπολλαπλάσια μέσα και εναέρια και επίγεια, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, τα οποία προφανώς, πολλά εξ αυτών, αυτά τα οποία έχουμε αναφέρει ότι χρησιμοποιούνται, κάποια εξ αυτών χρησιμοποιούνται και για διασώσεις και επιχειρήσεις, είτε σε περιπτώσεις πυρκαγιών είτε σε περιπτώσεις πλημμυρών. Πάντοτε, προφανώς, χρέος της Κυβέρνησης, στόχος της Κυβέρνησης είτε είναι για την αμυντική της θωράκιση – κάτι το οποίο νομίζω το έχει αποδείξει στην πράξη με πάρα πολύ σημαντικές Συμφωνίες που έχει υπογράψει, έχει ψηφίσει και έχει εφαρμόσει το κυριότερο τα προηγούμενα χρόνια- αλλά και στο πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας είναι να είμαστε όλο και πιο ισχυροί ως χώρα, ως Κράτος. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε χωρίς να υπάρχει κανένας κίνδυνος για την καταλληλότητα ή τη χρήση των μέσων αυτών.

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προειδοποιήσει τη χώρα μας πως έπρεπε να έχει επικαιροποιήσει τους χάρτες επικινδυνότητας πλημμύρας και τους χάρτες κινδύνων πλημμύρας. Σχετικό έγγραφο, σε επιστολή της, στις 9 Φεβρουαρίου του 2022, αναφέρει συγκεκριμένα όπως απαιτείται και από την Οδηγία για την αξιολόγηση και τη διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας σχετικού αριθμού πρωτοκόλλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, κινείται και νομική διαδικασία για τη χώρα μας. Αν ισχύει, αν έχετε δεχθεί οχλήσεις από την Κομισιόν και τι απαντάτε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εδώ έχουμε άλλη μια περίπτωση που ευρωβουλευτές της Αντιπολίτευσης ουσιαστικά στοχοποιούν δια της Κυβέρνησης τη χώρα. Δεν είναι μία διαδικασία η οποία ακολουθείται κατ’ εξαίρεση για την Ελλάδα και προφανώς τα πορίσματα στα οποία καταλήγουν οι ευρωβουλευτές αυτοί δεν έχουν καμία σχέση με τα πορίσματα στα οποία καταλήγει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι κάποιες συστάσεις που γίνονται σε όλες τις χώρες και μάλιστα η συμμόρφωση με τις συστάσεις αυτές προκύπτει από σχετική αναλυτική ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Μάλιστα, εκδόθηκε και ανακοίνωση της εκπροσώπου της ευρωομάδας της Νέας Δημοκρατίας, της κυρίας Ασημακοπούλου.

Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, αν μου επιτρέπετε, οικονομικά σαφώς αυτή όλη η καταστροφή έχει μεγάλο αντίκτυπο. Και ήθελα να ρωτήσω: Υπάρχει μια πρώτη εκτίμηση για το πόσο αλλάζει – αν το θέλετε – το καλάθι του Πρωθυπουργού, ενόψει της ΔΕΘ, όπου περιμένουμε την παρουσία του κ. Μητσοτάκη το Σάββατο; Γιατί δεδομένου ότι προβλήματα, όπως η ακρίβεια, παραμένουν. Τι να περιμένουμε από πλευράς μέτρων στήριξης και σε αυτούς τους τομείς που απασχολούν;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς, ο Πρωθυπουργός δεν αντιλαμβάνεται μία ομιλία, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ως μια που πρέπει να παρουσιάσει ένα καλάθι. Είναι άλλη μία ευκαιρία να παρουσιάσει το οικονομικό πρόγραμμα και όχι μόνο το οικονομικό, συνολικά το πρόγραμμά του για την επόμενη χρονιά και πώς αυτό θα εφαρμοστεί σε βάθος 4ετίας. Ήδη, αυτό το οποίο ελέχθη προεκλογικά, αυτό το οποίο κατατέθηκε ως προεκλογικό πρόγραμμα, έχει εφαρμοστεί ως προς το οικονομικό του σκέλος κατά πενήντα τοις εκατό. Είμαστε σε θέση να πούμε για άλλη μια φορά ότι όσα είπαμε θα γίνουν πράξη, χωρίς καμία εξαίρεση και χωρίς καμία διάθεση να γίνει οπουδήποτε υποχώρηση. Είναι δεδομένο ότι η Κυβέρνηση θα βρει τους τρόπους, τα χρηματοδοτικά εργαλεία, να αντιμετωπίσει και έκτακτες καταστάσεις. Και αυτό θα γίνει πέραν της ευρωπαϊκής συνδρομής την οποία έχουμε ήδη αιτηθεί, είναι σημαντική και η αυριανή επίσκεψη του Πρωθυπουργού και η συνάντησή του με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτό θα γίνει και γιατί η ελληνική οικονομία είναι σε ένα εντελώς άλλο επίπεδο από αυτό που ήταν. Προφανώς όταν η ελληνική οικονομία είχε χαρακτηρισμούς και αξιολογήσεις «για τα σκουπίδια» ήταν πολύ πιο δύσκολο να αντιμετωπίσει τέτοιες πρωτοφανείς κρίσεις. Άρα, προφανώς, δεν θα μπορούσαμε ποτέ να πανηγυρίζουμε ειδικά σε τέτοιες ημέρες, τόσο δύσκολες. Αλλά το γεγονός ότι η χώρα μας πήρε και πάλι την επενδυτική βαθμίδα, η χώρα μας μειώνει το χρέος της ως ποσοστό του ΑΕΠ, αυξάνει το ΑΕΠ της, μειώνει την ανεργία, έχει μια πολύ πιο ισχυρή οικονομία που στόχος είναι να γίνεται όλο και πιο ισχυρή, της δίνει τη δυνατότητα να είναι συνεπής στις δεσμεύεις της. Να βρίσκεται δίπλα στους πολίτες – γιατί είναι πολλές οι εισαγόμενες κρίσεις και ειδικά το θέμα της ακρίβειας- με όλα τα μέτρα τα οποία έχουν ανακοινωθεί, με βασικό στόχο την αύξηση του εισοδήματος. Και βέβαια να αντιμετωπίζει και έκτακτες καταστάσεις, όπως αυτό το οποίο συνέβη, χωρίς προηγούμενο, στη Θεσσαλία.

Ευχαριστώ πολύ.