Καλό μεσημέρι,
Η σημερινή μέρα μας βρίσκει ξανά αντιμέτωπους με τις συνεχιζόμενες πυρκαγιές που δοκιμάζουν τη χώρα μας. Δυστυχώς, δύο συνάνθρωποί μας έχασαν τη μάχη με τη ζωή.
Μια γυναίκα στο Χοροστάσι Μαγνησίας και ένας άνδρας στο Βελεστίνο.
Από την πρώτη στιγμή είχαμε πει πως πρώτη προτεραιότητά μας είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και αυτή παραμένει η ύψιστη προτεραιότητα.
Την Τρίτη το απόγευμα ο 34 χρονος σμηναγός Χρήστος Μουλάς και ο 27 ανθυποσμηναγός Περικλής Στεφανίδης, έχασαν τη ζωή τους συμμετέχοντας στην επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς στην Κάρυστο Ευβοίας.
Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι.
Οι λέξεις είναι μικρές για να περιγράψουν τη συντριβή και την οδύνη που νιώθει κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας βλέποντας δύο νέα παιδιά να πέφτουν την ώρα του καθήκοντος, υπερασπιζόμενοι τις ζωές και τις περιουσίες των συμπολιτών τους. Ο ηρωισμός τους δεν θα ξεχαστεί.
Εκφράζουμε με οδύνη τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων της πυρκαγιάς και των δύο αξιωματικών της Πολεμικής μας Αεροπορίας.
Η πατρίδα μας συνεχίζει να δοκιμάζεται από τις πυρκαγιές. Ενεργά μέτωπα υπάρχουν σε Ρόδο, Κέρκυρα, Μαγνησία και Κάρυστο. Ειδικά για τις περιοχές της Ρόδου, Κέρκυρας και Καρύστου, τα μέτωπα έχουν, σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής, μια καλύτερη εικόνα, ενώ η φωτιά στη Μαγνησία δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές.
Καθώς όμως υπάρχει πάντοτε ο φόβος των αναζωπυρώσεων, το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, η Πυροσβεστική, η ΕΛΑΣ και οι Ένοπλες Δυνάμεις παραμένουν σε απόλυτη επιφυλακή.
Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού διερευνούν συγκεκριμένες καταγγελίες σε περιοχές που έχουν εκδηλωθεί κάποιες από τις πυρκαγιές.
Συνολικά τα τελευταία 3 εικοσιτετράωρα έχουν εκδηλωθεί 177 δασικές πυρκαγιές. Μόνο χθες ξέσπασαν 61 πυρκαγιές, ενώ συνολικά εξελίσσονταν 90 μέτωπα σε όλη τη χώρα.
Τα ξημερώματα, φωτιά ξέσπασε στην περιοχή της Κηφισιάς η οποία οριοθετήθηκε άμεσα με τη συνδρομή πεζοπόρων τμημάτων και 2 ελικοπτέρων, πριν προλάβει να απειλήσει την Πεντέλη.
—–
Η αυξημένη θερμοκρασία σε ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου, δημιουργεί τρομακτικά δύσκολες συνθήκες στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, κάτι που δεν είναι εμφανές μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες του Νότου, όπως η Γαλλία, η γειτονική Ιταλία, η Κροατία, η Αλγερία και η Ισπανία.
Στην Αλγερία 34 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ στην Ιταλία 7. Εκεί μάλιστα οι συνθήκες είναι ακόμα πιο δύσκολες καθώς στο βορρά επικρατούν καταρρακτώδεις βροχές και χαλάζι. Στην Κροατία πηγές αναφέρουν πως πυροσβεστικά αεροσκάφη δεν μπορούσαν να απογειωθούν λόγω των ισχυρών ανέμων.
Στη χώρα μας, από τις 17 Ιουλίου, 74 Πυροσβέστες έχουν τραυματιστεί κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων.
Σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που δίνουν άοκνα τη μάχη απέναντι στις φλόγες ξεπερνώντας τα όρια του καθήκοντος είμαστε ευγνώμονες.
Οι νέες συνθήκες μας υπαγορεύουν να ανασυντάσσουμε συνεχώς τις δυνάμεις μας και να προσαρμοζόμαστε με ταχύτητα. Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός οφείλει να εξελίσσεται ανάλογα με τις επιταγές της νέας πραγματικότητας στην οποία βρισκόμαστε και αυτό πράττει και η Κυβέρνηση.
—–
Ολοκληρώθηκε η καταγραφή των ζημιών σε Ανατολική, Δυτική Αττική και Λουτράκι από τα αρμόδια Κλιμάκια του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ενώ μηχανικοί του Υπουργείου και κλιμάκια του ΕΛΓΑ, βρίσκονται ήδη στο νησί της Ρόδου έχοντας ξεκινήσει αυτοψίες, όπου τους επιτρέπει η Πυροσβεστική.
Η καταγραφή ζημιών έχει ξεκινήσει συγκεκριμένα στις περιοχές: Λάερμα, Λάρδος, Ασκληπιείο και Γεννάδι.
Μέχρι στιγμής, στις περιοχές αυτές τα αρμόδια κλιμάκια έχουν δώσει κόκκινη σήμανση σε 2 σπίτια, 2 επαγγελματικούς χώρους και ένα ακόμα κτίριο και κίτρινη σήμανση σε 8 σπίτια, 8 επαγγελματικούς χώρους και 5 λοιπά κτίρια.
Η Γενική Γραμματεία Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κάλεσε τους εργοδότες των επιχειρήσεων της Βιομηχανικής Περιοχής Βόλου, προκειμένου για την εξασφάλιση της υγείας των εργαζομένων τους, να προβούν στην αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεών τους για σήμερα 27 Ιουλίου και μέχρι να εξαλειφθούν οι δυσμενείς συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στον χώρο της ΒΙΠΕ.
—-
Αναφορικά με το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού
Με τις ψήφους 208 βουλευτών ψηφίστηκε το νομοσχέδιο με το οποίο οι Έλληνες του εξωτερικού, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, μπορούν να συμμετέχουν στις εκλογές από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους χωρίς περιορισμούς. Πρόκειται για μία ιστορική πράξη εθνικής συναίνεσης. Μια κίνηση που θα ενώσει τους Έλληνες σε όλο τον κόσμο.
Η χώρα μας επιτέλους εναρμονίζεται με την πρακτική που ισχύει σε πολλές χώρες της Ευρώπης και δίνει τέλος στους πολίτες δύο ταχυτήτων, διευκολύνοντας τους συμπατριώτες μας που ζουν στο εξωτερικό να ασκήσουν ένα αυτονόητο δικαίωμά τους.
—-
Ψηφίστηκε χθες στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων, της οικογένειας και της εργασίας – συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις». Ένα νομοσχέδιο που εμπεριέχει το 50% των προεκλογικών μας δεσμεύσεων. Το νομοσχέδιο δίνει το στίγμα της πολιτικής της Κυβέρνησης, εφαρμόζοντας ουσιαστική κοινωνική πολιτική, μειώνοντας τις ανισότητες, δημιουργώντας αναχώματα -μόνιμα ή έκτακτα- απέναντι στην εισαγόμενη ακρίβεια, αυξάνοντας το διαθέσιμο εισόδημα και όλα αυτά χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική ισορροπία της χώρας.
Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο προβλέπει:
οριζόντιες αυξήσεις για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους. Κάθε δημόσιος υπάλληλος θα έχει μεσοσταθμικά ετήσια καθαρή ωφέλεια 1.476 ευρώ, αν συνυπολογιστούν και οι ήδη εφαρμοσμένες αυξήσεις για το 2023.
στοχευμένες αυξήσεις για τους δημοσίους υπαλλήλους με παιδιά,
σημαντικές αυξήσεις για τους δημοσίους υπαλλήλους σε θέσεις ευθύνης με ιδιαίτερες αρμοδιότητες.
Πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ για παραπάνω από 1.300.000 πολίτες με παιδιά.
Νέα έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ για τους συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν ασφαλίσει τα σπίτια τους έναντι φυσικών καταστροφών.
Επίσης, το νομοσχέδιο προβλέπει μόνιμη και οριστική απαλλαγή από κάθε συμμετοχή σε φαρμακευτικές δαπάνες για 200.000 συμπολίτες μας οι οποίοι λάμβαναν το ΕΚΑΣ, ενώ το «Market Pass», ένα εργαλείο στη συνέχιση της προσπάθειας αντιμετώπισης της ακρίβειας επεκτείνεται για τους επόμενους μήνες.
Τέλος, δύο παρεμβάσεις που αφορούν κυρίως τους νέους: Το Youth Pass και το πρόγραμμα «Σπίτι μου», του οποίου οι πόροι θα διπλασιαστούν με στόχο ακόμα περισσότεροι νέοι και νέα ζευγάρια να αποκτήσουν κατοικία μέσα από ένα στεγαστικό δάνειο, το οποίο θα εξυπηρετείται με μία δόση, αισθητά χαμηλότερη απ’ ό,τι θα πλήρωναν εάν νοίκιαζαν σπίτι.
Με τροπολογία που ψηφίστηκε μεταβιβάζονται ξανά στο Δημόσιο οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ που κατείχε το Υπερταμείο, όπως προεκλογικά είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός.
Το νερό ήταν και παραμένει δημόσιο αγαθό, όσο κι αν μερίδα της Αντιπολίτευσης προσπαθούσε να πείσει προεκλογικά με fake news τους πολίτες ότι θα κάναμε το ακριβώς αντίθετο.
Επιπλέον, θεσπίζεται πλαίσιο ενίσχυσης των εργαζομένων σε πυρόπληκτες επιχειρήσεις το οποίο θα εφαρμοστεί από φέτος και για όσους ήδη επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Ιουλίου. Προβλέπεται αναστολή των συμβάσεων εργασίας σε επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πυρκαγιές και μηνιαία αποζημίωση 534 ευρώ στους υπαλλήλους, ενώ παράλληλα οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας. Τέλος, απαλλάσσονται για τρία χρόνια από τον ΕΝΦΙΑ τα κτίρια που χαρακτηρίζονται επικίνδυνα εξαιτίας αυτών των πυρκαγιών.
Εντύπωση προξενεί το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ καταψήφισαν το νομοσχέδιο επί της αρχής, ενώ στην κατ’ άρθρον ψηφοφορία, από τα 65 άρθρα του νομοσχεδίου ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε «ναι» στα 53 και το ΠΑΣΟΚ «ΝΑΙ» σε 33.
—-
Ανακοινώθηκαν σήμερα το πρωί οι βάσεις εισαγωγής στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Οι υποψήφιοι ενημερώνονται μέσω του gov.gr και συγκεκριμένα ειδικής ιστοσελίδας του Υπουργείου Παιδείας. Επίσης, οι υποψήφιοι που είχαν εγγραφεί στην ειδική εφαρμογή του Υπουργείου μέσω του gov.gr, θα λάβουν τα αποτελέσματα εισαγωγής στο Τμήμα επιτυχίας και με γραπτό μήνυμα SMS στο κινητό τους τηλέφωνο. Ευχόμαστε καλή αρχή στο νέο τους ξεκίνημα σε όλους τους υποψηφίους.
Ολοκληρώνεται αυτή την ώρα η τακτική μηνιαία συνάντηση του Πρωθυπουργού και της Προέδρου της Δημοκρατίας.
Σε λίγη ώρα ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στην κηδεία του ανθυποσμηναγού Περικλή Στεφανίδη στο Κιλκίς, η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 17:00, θα παρευρεθεί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.
Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, πριν από λίγη ώρα, ο καταδικασμένος για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση «Χρυσή Αυγή», Ηλίας Κασιδιάρης, ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος στον Δήμο Αθηναίων. Προτίθεται η Κυβέρνηση να καταθέσει κάποια ρύθμιση και για τις αυτοδιοικητικές εκλογές;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εδώ, κατ’ αρχάς χρειάζεται να ξεχωρίσουμε τα δύο διαφορετικά νομικά πλαίσια, που ισχύουν στις βουλευτικές εκλογές και στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Για τις βουλευτικές εκλογές, η Κυβέρνηση στην προηγούμενη τετραετία κατέθεσε μια σειρά από νομοθετικές παρεμβάσεις, τροπολογίες, όπου ο στόχος ήταν να μην μπορεί στην πραγματικότητα ένα κόμμα να ταυτίζεται με μια εγκληματική οργάνωση. Στην πραγματικότητα να μην δίνεται η δυνατότητα μετά από απόφαση της Δικαιοσύνης – και μάλιστα με βάση τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου χρησιμοποιήθηκε το σκεπτικό των νομοθετικών αυτών παρεμβάσεων – να μην μπορεί, λοιπόν, κάποιος ο οποίος έχει καταδικαστεί για κάποια κακουργήματα –μεταξύ αυτών και το συγκεκριμένο, της εγκληματικής οργάνωσης – να είναι ο τύποις ή ο εν τοις πράγμασι αρχηγός ενός κόμματος. Αυτό είχε να κάνει με την προστασία, ουσιαστικά, του Κοινοβουλίου με βάση τα όσα ορίζει το Σύνταγμα και με βάση, βέβαια, τις τελικές αποφάσεις που λαμβάνει ο Άρειος Πάγος στην περίπτωση των βουλευτικών εκλογών. Στην περίπτωση των αυτοδιοικητικών εκλογών υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο το οποίο είναι ο ν. 3852/2010 και συγκεκριμένα το άρθρο 236 α΄, το οποίο λέει ότι τίθεται αυτοδικαίως σε αργία όποιος έχει εκλεγεί είτε δήμαρχος, είτε αντιδήμαρχος, είτε δημοτικός σύμβουλος, είτε στον Β’ βαθμό της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο οποίος έχει καταδικαστεί πρωτοδίκως για οποιοδήποτε κακούργημα. Υπάρχει αυτός ο νόμος, ισχύει δηλαδή και στη συγκεκριμένη περίπτωση, προφανώς, θα εφαρμοστεί. Εμείς αυτό που επαναλαμβάνουμε είναι – και είναι και συνεπές σε σχέση μ’ αυτό το οποίο κάναμε και για τις βουλευτικές εκλογές – ότι όσο και απεχθείς και να είναι οι ιδέες κάποιων, όσο απέναντι και αν είμαστε στην πράξη σ’ αυτές και όσο και να τις αντιμετωπίζουμε πολιτικά, εδώ πέρα όλες αυτές οι νομοθετικές ρυθμίσεις οι οποίες έγιναν και αυτή που σας ανέφερα και ισχύει, που ο σκοπός είναι να αποκλείονται αυτοί οι οποίοι έχουν διαπράξει βαρύτατα και σοβαρότατα αδικήματα. Και, προφανώς, αυτό ισχύει και στην συγκεκριμένη περίπτωση. Και όπως λέγαμε και στην περίπτωση των νομοθετικών παρεμβάσεων για τις βουλευτικές εκλογές, τότε αν θυμάστε είχαμε πει ότι δεν αποκλειόταν κάποιος για να κατέβει ο ίδιος μεμονωμένα υποψήφιος, αλλά θέλαμε να θωρακίσουμε το θεσμικό πλαίσιο και νομίζω ότι επετεύχθη αυτό, με βάση και τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου, ούτως ώστε να μην μπορεί, όπως είπα στην αρχή της τοποθέτησής μου, ένα κόμμα να ταυτίζεται ουσιαστικά με μια εγκληματική οργάνωση. Να μην μπορούν, δηλαδή, μαχαιροβγάλτες, εν προκειμένω, να μπαίνουν στη Βουλή.
ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Χθες, ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή ζήτησε υπευθυνότητα χωρίς εύκολες απαντήσεις από όλους και για όλα, χωρίς παραπληροφόρηση και θεωρίες συνωμοσίας. Διαβάσαμε τη συνέντευξη του Υπουργού Επικρατείας, κ. Βορίδη, που είναι και εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού στη Βουλή, να λέει το αν Τούρκοι πράκτορες που βάζουν φωτιές ή είναι κτηνοτρόφοι ή κάποιος που είναι μανιακός και παράφρων εμπρηστής γιατί του αρέσει να βλέπει φωτιές, αυτό δεν μπορώ να το αξιολογήσω, ξέρω ότι απασχολεί την Ε.Υ.Π.. Απευθύνεται η έκκληση του Πρωθυπουργού και στον Υπουργό του; Υπάρχουν σενάρια Τούρκων πρακτόρων; Έχει τέτοια ενημέρωση το Μαξίμου;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εδώ ο Υπουργός είπε ότι «δεν μπορώ να το ξέρω». Μίλησε υποθετικά και δεν υιοθέτησε καμία τέτοια οποιαδήποτε θεωρία, είτε είναι θεωρία συνωμοσίας, είτε είναι κάτι που μπορεί να συμβαίνει για τον οποιονδήποτε ευθύνεται για μια πράξη εμπρησμού, όποια επαγγελματική ιδιότητα κι αν έχει ή όποιο κίνητρο και αν έχει. Εδώ η ουσία ποια είναι; Οφείλουμε να είμαστε απέναντι σε αυτές τις πράξεις. Πρώτον, με τις νομοθετικές παρεμβάσεις που κάνουμε όταν, δηλαδή, καταρτίζουμε και νομοθετούμε ως προς τον Ποινικό Κώδικα. Και η Κυβέρνηση αυτή, των ημερών του Κυριάκου Μητσοτάκη, αυστηροποίησε το σύνολο των ποινών σε σχέση με τα εγκλήματα ευρύτερα που έχουν να κάνουν με τον εμπρησμό, είτε πλημμεληματικού, είτε κακουργηματικού χαρακτήρα, με το μέγιστο των ποινών, φτάνοντας μέχρι και στα ισόβια, σε περιπτώσεις που υπάρχει απώλεια έστω και μιας ανθρώπινης ζωής. Και βέβαια, οι αρμόδιες Αρχές, είτε είναι οι ανακριτικές Αρχές, είτε είναι η Δικαιοσύνη, αφενός μεν να κάνουν τη δουλειά τους όσο πιο γρήγορα γίνεται και η Δικαιοσύνη να αποδίδεται με τον σωστό και τον ταχύτερο δυνατό τρόπο. Εμείς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποιος μπορεί να είναι ο υπαίτιος μιας πράξης, ούτε να υιοθετούμε την οποιαδήποτε θεωρία. Αλλά νομίζω ότι παραφράζεται αυτό το οποίο είπε ο Υπουργός, γιατί μίλησε υποθετικά και είπε, μάλιστα, ότι δεν μπορεί να το γνωρίζει. Αλίμονο αν μπορούσαμε εμείς να γνωρίζουμε τον ηθικό ή τον φυσικό αυτουργό μιας οποιασδήποτε πράξης πριν καλά-καλά αυτό το κρίνει η Δικαιοσύνη.
ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Επιτρέψτε μου να επιμείνω, αυτά τα λόγια είναι του Υπουργού. Το διάβασα mo ta mo, αυτό που είπε ο κ. Βορίδης. Επιπλέον, είπε ότι «ξέρω ότι απασχολείται η Ε.Υ.Π.». Πέρυσι, με τα όσα έγιναν με την Ε.Υ.Π., ο Πρωθυπουργός επέμενε πως δεν μπορεί να γνωρίζει το τι κάνει η Ε.Υ.Π. και δεν είναι αρμόδιος εκείνος να γνωρίζει. Τώρα, πώς ο Υπουργός Επικρατείας λέει ότι ξέρει πως ασχολείται η Υπηρεσία;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν ανέφερε ο Υπουργός συγκεκριμένα κάποια υπόθεση, η οποία απασχολεί κάποια υπηρεσιακά σχέδια της Ε.Υ.Π.. Είναι δεδομένο ότι συνολικά όποια Υπηρεσία μπορεί να εμπλέκεται στο συγκεκριμένο ζήτημα, στη διερεύνηση τόσο σοβαρών αδικημάτων, προφανώς θα εμπλέκεται οποιαδήποτε Υπηρεσία. Δηλαδή, είναι δεδομένο, για παράδειγμα, ότι η αρμόδια Αρχή της Ελληνικής Αστυνομίας, το αρμόδιο Τμήμα της ΕΛ.ΑΣ. διερευνά, με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο, σε συνεργασία με τα στελέχη και τις ανακριτικές Αρχές του Πυροσβεστικού Σώματος, συγκεκριμένες περιπτώσεις. Αυτό είναι κάτι το οποίο είναι δεδομένο. Από εκεί και πέρα, προφανώς και κάθε Υπηρεσία του κράτους κάνει τη δουλειά της απρόσκοπτα, όπως προβλέπει ο νόμος. Εμείς αυτό που θέλουμε, εκπροσωπώντας τους πολίτες, είναι να έχουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα αποτελέσματα σε τέτοιες υποθέσεις, όπου υπάρχουν και με τον όποιον νομικό χαρακτηρισμό δοθούν, να προχωράμε γρήγορα, για να αποδίδεται η Δικαιοσύνη γρήγορα. Αυτή είναι η δική μας δουλειά. Από εκεί και πέρα, δεν θα υποκαταστήσουμε, σε καμία περίπτωση, τη δουλειά καμίας Αρχής, ούτε γίνεται αυτό, ούτε θα μπορούσε να γίνει, ούτε της Δικαιοσύνης.
ΜΑΡ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ: Να σας πάω στο οικονομικό πολυνομοσχέδιο. Αναφερθήκατε και εσείς, στην εισαγωγική σας εισήγηση. Είδαμε αρχικά το ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνει ότι θα το ψηφίσει. Μετά ο κ. Φάμελλος να δηλώνει ότι τελικά το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θα καταψηφίσει επί της αρχής, όπως και έπραξε. Δεν υπερψήφισε επί της αρχής ούτε το ΠΑΣΟΚ. Θα ήθελα ένα σχόλιο για τη στάση αυτή, αλλά και για τη στάση της Αντιπολίτευσης στην τροπολογία της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, για την οποία επίσης αναφερθήκατε.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ξεκινάω από το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, γιατί είναι πολύ πρόσφατα όσα ακούσαμε και όσα ζήσαμε την προεκλογική περίοδο. Ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα που πέρασε την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο, κατηγορούσε, με fake news προφανώς, τη Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι θα ιδιωτικοποιήσει το νερό, βρισκόμενος, μάλιστα, πίσω ολόκληρες καμπάνιες, οι οποίες δεν βασίζονταν σε τίποτα, σε καμία διάταξη, σε καμία πρόταση, σε τίποτα. Υποσχέθηκε, λοιπόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι θα επανέλθουν οι μετοχές στο Δημόσιο και αυτό το έκανε πράξη. Και τι περίμενε κανείς, τουλάχιστον, από αυτούς που μας κατηγορούσαν για το αντίθετο; Να ψηφίσουν αυτή την τροπολογία. Και αυτοί οι οποίοι έκαναν το εντελώς αντίθετο, πηγαίνοντας τις μετοχές στο Υπερταμείο και στη συνέχεια διακινούσαν fake news, έστω την ύστατη στιγμή με την τροπολογία αυτή που περνά τις μετοχές ξανά στο Δημόσιο, τι έκαναν; Την καταψήφισαν. Και το ΠΑΣΟΚ, σε αυτή τη συγκεκριμένη τροπολογία, ψήφισε «παρών». Τώρα, ως προς τη στάση των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της Αντιπολίτευσης, νομίζω ότι ξεπεράστηκε κάθε όριο υποκρισίας. Θα σας πω ότι πέραν των παλινωδιών που ζήσαμε στη Βουλή για το τι θα κάνει τελικά επί της αρχής ο ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο είναι και δικό του θέμα και εσωτερικό του θέμα και δεν είμαι εγώ ο αρμόδιος να το κρίνω και να ασχοληθώ, μιλάει νομίζω όλη αυτή η εικόνα από μόνη της, νομίζω ότι είναι άξιο απορίας πώς γίνεται να είσαι επί της αρχής κατά, σε ένα νομοσχέδιο, και αναφερόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ, να υπερψηφίζεις τα 53 από τα 63 συνολικά άρθρα του. Δηλαδή, πάνω από το 85%, ίσως και 90% των άρθρων αυτών. Πώς είναι δυνατόν; Και νομίζω ότι εδώ κρύβεται λίγο και αυτό που βλέπω να γίνεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια: αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Να πούμε «όχι», μόνο και μόνο για να φανεί ότι είμαστε απέναντι σε κάτι. Δεν μπορεί να είμαστε απέναντι επί της αρχής σε ένα νομοσχέδιο, που σχεδόν με το σύνολο των άρθρων του συμφωνούμε. Και το νομοσχέδιο αυτό, τι κάνει; Αυξάνει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων μετά από 14 χρόνια, αυξάνει, έμμεσα ή άμεσα (στις περιπτώσεις των μισθών), το εισόδημα των πολιτών. Δίνει περισσότερες δυνατότητες στους νέους ανθρώπους να βοηθηθούν να βρουν σπίτι. Είναι ένα νομοσχέδιο, το οποίο στην πραγματικότητα κινείται στην κατεύθυνση που είχαμε πει προεκλογικά. Τώρα, το ΠΑΣΟΚ, το οποίο μου ζητήσατε να το σχολιάσω, ήρθε υποσχόμενο ότι θα είναι μια υπεύθυνη Αντιπολίτευση. Όλα αυτά που σας περιέγραψα ότι κάνει αυτό το νομοσχέδιο, ψήφισε λιγότερα άρθρα και από το ΣΥΡΙΖΑ. Ψήφισε σχεδόν τα μισά, αλλά ψήφισε λιγότερα από το ΣΥΡΙΖΑ. Υποτίθεται πως ευαγγελίζεται ότι θα έχουμε επιτέλους μια σοβαρή Αντιπολίτευση. Νομίζω ότι βλέπουμε το εντελώς αντίθετο και σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες το κρίνουν καθημερινά.
Β. ΣΑΜΑΡΑ: Ειδικοί στη δασοπροστασία και στη δασοπυρόσβεση, μιλώντας στο NEWS 24/7, εξέφρασαν την άποψη ότι το μοιραίο καναντέρ δεν έπρεπε να επιχειρεί εκεί που επιχειρούσε και τελικά έπεσε. Ότι, δηλαδή, το είδος της φωτιάς και το σημείο δεν δικαιολογούσε τη χρήση εναέριων μέσων και ότι γενικότερα βασιζόμαστε πάρα πολύ στα εναέρια μέσα πυρόσβεσης στην Ελλάδα, ενδεχομένως και για λόγους εντυπώσεων. Ποιο είναι το σχόλιό σας;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να υπάρχει ένα επιχειρησιακό σχέδιο για λόγους εντυπώσεων. Τα υπηρεσιακά σχέδια είναι με βασικό κριτήριο την ουσία και την αποτελεσματικότητα. Δυστυχώς, ξέρετε ζούμε σε μια χώρα που όταν συμβαίνει κάτι, ακόμα και σε περιπτώσεις όπως αυτό το τραγικό συμβάν, που ακόμα δεν έχουν ταφεί τα δύο αυτά παιδιά, προσπαθούμε να βγάζουμε συμπεράσματα, να κάνουμε όλοι τους δικηγόρους και τους εμπειρογνώμονες. Και δεν αναφέρομαι προφανώς στους ειδικούς. Αναφέρομαι σε κάποιους, οι οποίοι σπεύδουν, ακόμη και σε αυτά τα τόσα τραγικά συμβάντα να κτίσουν ένα οποιοδήποτε αφήγημα. Τώρα, ως προ το τεχνικό σκέλος της ερώτησης, πριν απογειωθεί το οποιοδήποτε εναέριο μέσο, γίνεται πιστοποίηση από τους άρτιους τεχνικούς του εν λόγω Σώματος, οι οποίοι εργάζονται άοκνα καθημερινά και πολλές φορές υπερβάλουν το καθήκον. Έτσι και αυτοί είναι εκεί για να εξετάσουν κάθε λεπτομέρεια. Αυτή είναι η απάντηση που μπορώ να δώσω, χωρίς να θέλω ποτέ, ούτε να μπορώ να αντικαταστήσω τους ειδικούς.
ΜΑΡ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ: Χθες, στη Μαγνησία επιβεβαιώθηκαν τα χειρότερα. Θέλω να ρωτήσω, εάν το 112 λειτούργησε και αν οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους είχαν τελικά ενημερωθεί.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Υπήρχαν και στις δύο περιπτώσεις εντολές εκκένωσης και απομάκρυνσης και στην περίπτωση της άτυχης γυναίκας στο Χοροστάσι Μαγνησίας και στην περίπτωση του κτηνοτρόφου. Μάλιστα, επειδή ήταν επτά συνολικά, αν δεν κάνω λάθος, οικογένειες που ήταν στο συγκεκριμένο σημείο (Χοροστάσι), είχαν ειδοποιηθεί και από την ΕΛ.ΑΣ. για άμεση εκκένωση και, όπως δήλωσε και ο Δήμαρχος, είχε επικοινωνήσει και με κάθε μία από τις οικογένειες. Στην περίπτωση του άτυχου άνδρα στο Βελεστίνο, είχε σταλεί και μήνυμα από το 112.
ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Τις προηγούμενες ημέρες, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ανακοίνωσε πως εντόπισε πάνω από 350 μηνύματα SMS, τα οποία σχετίζονται με τις απόπειρες κακόβουλου λογισμικού, του Pretador, εκ των οποίων πάνω από 220 περιείχαν παραπλανητικό σύνδεσμο, πως ενημέρωσε ήδη 92 συνδρομητές και χρήστες τηλεφωνικών αριθμών πως έλαβαν SMS με τα παραπάνω χαρακτηριστικά, επιβεβαιώνοντας τα δημοσιεύματα του «DOCUMENTO» προ εξαμήνου, για τα οποία η Κυβέρνηση μίλαγε για ρυπαρά δίκτυα και τα συναφή. Σήμερα, δημοσιεύονται και από τα sites story ακόμη και επίμαχα μηνύματα, συμπεριλαμβανομένων μηνυμάτων από το σύστημα εμβολιασμού. Έχει σχόλιο η Κυβέρνηση; Πρόκειται να λάβει κάποια πρωτοβουλία, επειδή υπάρχουν και αιτήματα, όπως από το ΠΑΣΟΚ, να προσέλθουν όσοι θεσμικοί παράγοντες έχουν ενημερωθεί από την Αρχή και να ενημερώσουν τη Βουλή;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όπως σε κάθε αντίστοιχη περίπτωση, όπως σε κάθε υπόθεση, εμείς έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη, την οποία είναι καλό να αφήσουμε να κάνει τη δουλειά της.
ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Είχαμε, χθες, τον κ. Ανδρουλάκη από το ΠΑΣΟΚ, ο οποίος ζήτησε απαντήσεις από την Κυβέρνηση και από τον κ. Χατζηδάκη. Ενημέρωσε, μάλιστα, και ο ίδιος δημόσια ότι τρεις φορές αποπειράθηκαν να «μολύνουν» το κινητό του.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα επιμείνω σε αυτό που σας απάντησα προηγουμένως, απάντησε και ο κ. Χατζηδάκης στην αντίστοιχη ερώτηση στη Βουλή.
Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, γιατί χρειάστηκε να περάσουν τόσες ημέρες, για να κηρυχθεί η Ρόδος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης; Και μία δεύτερη ερώτηση, αν μου επιτρέπετε, που είναι μία απορία που τη βλέπω στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την ακούω από κόσμο με τον οποίο μιλάω. Γιατί δεν κηρύχθηκε εθνικό πένθος για τους δύο ηρωικούς πιλότους του Καναντέρ;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ξεκινάω από το δεύτερο σκέλος. Όπως συνέβη και σε όλες τις αντίστοιχες προηγούμενες τραγικές περιπτώσεις, που τα θύματα ανήκουν στις Ένοπλες Δυνάμεις, ακολουθείται το πρωτόκολλο των Ενόπλων Δυνάμεων και κηρύσσεται στρατιωτικό πένθος. Δεν υπάρχει κάποιος άλλος λόγος προφανώς, για ένα γεγονός που είμαστε κάτι παραπάνω από συντετριμμένοι όλοι οι πολίτες. Από κει και πέρα, στο πρώτο σκέλος, στη Ρόδο από την πρώτη στιγμή, όπως και σε όλες τις εστίες, οι οποίες πλέον έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις 650, αν σκεφθείτε ότι είναι 50 – 60 κάθε μέρα, υπάρχει άμεση επέμβαση είτε επίγειων, είτε εναέριων μέσων. Όταν χρειάστηκε να υπάρξει ένα συγκεκριμένο σχέδιο εκκένωσης για την προστασία περίπου 19.000 τουλάχιστον ανθρώπων, είτε είναι μόνιμοι κάτοικοι, είτε είναι επισκέπτες στο νησί, λειτούργησε ένα πρωτοφανές στα χρονικά σχέδιο εκκένωσης, με τη συνδρομή των γυναικών και των ανδρών των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, εθελοντών, τη συνδρομή των κατοίκων, του Λιμενικού Σώματος, ήταν ένα άνευ προηγουμένου δυσκολίας σχέδιο, το οποίο είχε μία επιτυχή έκβαση, υπό την έννοια ότι δεν υπήρχε καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής, ούτε κάποιος σοβαρός τραυματισμός. Έτσι αντιλαμβάνεται ο κρατικός μηχανισμός το καθήκον σε όλες αυτές τις περιπτώσεις. Και όπως είπα και στην προηγούμενη ενημέρωση που είχα και στην αρχική μου εισήγηση, ζούμε μία νέα πραγματικότητα, συνολικά όλες οι χώρες της Μεσογείου και οφείλουμε να είμαστε συνεχώς όλο και πιο έτοιμοι και από πάνω στο πεδίο.
ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, διαβάζουμε ανακοίνωση της Ένωσης Εργαζομένων της ΕΡΤ που καταγγέλλουν τον κύριο Ζούλα και την Κρατική Τηλεόραση, πως καθυστέρησε 18 λεπτά να μεταδώσει την είδηση της πτώσης του Καναντέρ στην Κάρυστο. Παράλληλα, παρατηρούμε όλες αυτές τις μέρες μία χαλαρή παρουσίαση από την πλειοψηφία των καναλιών στις δημόσιες συχνότητες, όσον αφορά την κάλυψη των γεγονότων στις φωτιές, έχετε κάποιο σχόλιο;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς, ως προς την ΕΡΤ, επειδή ενημερώνομαι συνεχώς, βλέπω συνεχή ροή ανά λεπτό, σχεδόν, από όλα τα πεδία που γίνεται η μάχη με τις πυρκαγιές, με συνεχείς ενημερώσεις, σχεδόν όλη μέρα έχουμε έκτακτο δελτίο, ειδικά στο ΕRTnews, δεν έχω αντιληφθεί κάτι τέτοιο και δεν νομίζω ότι θα μπορούσε κάποιος να πει ότι υπάρχει κάποιος δόλος με τον χρόνο που θα μεταδοθεί μια τόσο τραγική είδηση και γενικότερα, θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω, μάλιστα με αυταπάρνηση οι συνάδελφοί σας που βρίσκονται στο πεδίο ―γιατί και αυτή δεν είναι πιο εύκολη δουλειά νομίζω, το αντίθετο, να καλύπτεις τόσο δύσκολα γεγονότα, με τόσο δύσκολες συνθήκες, μεταδίδουνε, ανά πάσα στιγμή, κάθε εξέλιξη, όπως έχουν υποχρέωση και όπως χρειάζεται να γίνεται στους πολίτες. Οπότε δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιο τέτοιο θέμα, το αντίθετο θα έλεγα.
ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Επειδή δεν αναφέρθηκα στους συναδέλφους μου οι οποίοι είναι στο πεδίο, αλίμονο, οι άνθρωποι κάνουν τη δουλειά τους 24 ώρες το 24ωρο, μιλάω για την κάλυψη από τα τηλεοπτικά κανάλια. Απλά, για να μην παρερμηνευθεί η ερώτησή μου.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σας απάντησα. Νομίζω ότι υπάρχει διαρκής και συνεχής κάλυψη και ανά πάσα στιγμή ενημερώνονται οι πολίτες για το τι συμβαίνει σε κάθε μέτωπο της πυρκαγιάς.
Ευχαριστώ.