Καλό μεσημέρι σε όλες και όλους,

Α. Για τον κορονοϊό

Υπάρχουν κάποιες πρώτες ενδείξεις για μείωση του αριθμού των κρουσμάτων. Εφόσον συνεχιστεί ο ρυθμός αυτός, τότε θα αρχίσει να μειώνεται και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Τότε θα μπορούμε να σχεδιάσουμε μια σταδιακή επάνοδο σε κάποιου είδους κανονικότητα. Προς το παρόν, παρατείνονται τα υφιστάμενα περιοριστικά μέτρα για την προστασία από τον κορονοϊό, μέχρι και την Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 6 το πρωί.

Η απόφαση αυτή είναι επιβεβλημένη καθώς το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι υψηλό. Ιδιαίτερα σε κάποιες περιοχές, αποτελεί και πηγή ανησυχίας. Τέτοιες περιοχές -που εμφανίζουν πολύ υψηλά κρούσματα σε σχέση με τον πληθυσμό τους- είναι η Θεσσαλονίκη, οι Σέρρες, η Λάρισα, η Μαγνησία, η Αιτωλοακαρνανία, η Αχαΐα και η Λέσβος. Ιδίως για την πόλη της Πάτρας, ενόψει του Αγίου Ανδρέα, αυτής της μεγάλης γιορτής για την πόλη, εφιστούμε την προσοχή σε όλους ώστε να τηρούν τα μέτρα, να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό και να γιορτάσουν μέσα μαζί με την οικογένειά τους, όχι με ανταλλαγή επισκέψεων που ούτως ή άλλως απαγορεύονται. Κάνουμε έκκληση να μην γίνει μια ακόμη μεγάλη τοπική γιορτή, λόγος υπερμετάδοσης.

Η Κυβέρνηση με τη βοήθεια των ειδικών παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα ανακοινώσει τα επόμενα βήματα στην κοινή προσπάθεια, όταν θα έχει περισσότερα δεδομένα για την πορεία της πανδημίας. Ο στόχος, παραμένει ένας: Οι Έλληνες να συναντηθούμε με το εμβόλιο όρθιοι και υγιείς και από την Άνοιξη του 2021, με το καλό, να ανοίξει και πάλι μία νέα εποχή για τη χώρα μας.

Στο μεταξύ, συνεχίζουμε να στηρίζουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και αυτό αποδεικνύεται από τρία στοιχεία:

Πρώτον, οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας πριν την πανδημία ήταν 557, σήμερα λειτουργούν πάνω  από 1.260 Μ.Ε.Θ..

Δεύτερον, το προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας πριν την πανδημία ήταν 88.690 σήμερα έχει ξεπεράσει τις 100.000.

Και τρίτον, πριν από την πανδημία -για την ακρίβεια το 2018- δαπανήθηκαν για την Υγεία περίπου 3,8 δισεκατομμύρια και το 2020 έχουν δαπανηθεί 4,8 δισεκατομμύρια, δηλαδή 1 δισεκατομμύριο παραπάνω.

Παράλληλα, η Κυβέρνηση -όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός- θα μεριμνήσει για την προκήρυξη θέσεων γιατρών, ώστε όλο το ιατρικό προσωπικό το οποίο υπηρετεί σήμερα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας με συμβάσεις ορισμένου χρόνου να καταστεί, μετά από την υγειονομική κρίση, αορίστου χρόνου. Είναι μία πράξη αναγνώρισης από την Πολιτεία του έργου που επιτελούν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά είναι και απόδειξη της βούλησής μας για διαρκή αναβάθμιση του Συστήματος Υγείας.

Η Κυβέρνηση -και πιστεύουμε όλοι οι Έλληνες- είμαστε πολύ περήφανοι για τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τους εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ και τα μικροβιολογικά εργαστήρια, τις καθαρίστριες, τους τραπεζοκόμους, τους διοικητικούς, που υπηρετούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.  Τους ευχαριστούμε και τους ευγνωμονούμε.

Β. Εθνικά θέματα

Τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία, επιχειρεί να σκεπάσει το πρόσωπο του ταραχοποιού με μάσκα ειρηνοποιού. Η Ευρώπη, όμως, δεν είναι αφελής. Η Τουρκία αφενός συνεχίζει την παράνομη δραστηριότητα σε περιοχές που επικαλύπτουν ελληνική υφαλοκρηπίδα και αφετέρου μιλάει γενικά και αόριστα για πρόθεση διαλόγου με την Ελλάδα. Είναι προφανές ότι ταλανίζεται από το άγχος των κυρώσεων, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου. Τα ίδια άλλωστε έκανε και πριν τη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου.

Όμως, με λόγια της τελευταίας στιγμής, δεν πείθει. Δόθηκε στην Τουρκία η δυνατότητα και το περιθώριο χρόνου να επιλέξει ποιό δρόμο θα ακολουθήσει.  Δεν αξιοποίησε την προσφορά της Ευρώπης και δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου. Ενώ δεσμεύτηκε να απευθύνει πρόσκληση επανέναρξης των διερευνητικών επαφών απάντησε με πρόκληση του Ορούτς Ρέις και του Πολεμικού της Στόλου. Και φυσικά με την ίδια την προκλητική παρουσία του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα κατά παράβαση τόσο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. όσο και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Τώρα πια καμιά μάσκα δεν μπορεί να κρύψει την πραγματικότητα. Οιαδήποτε εκ του πονηρού εκδήλωση δήθεν «καλής θέλησης» της τελευταίας στιγμής, δεν μπορεί να εκληφθεί παρά μόνο σαν προσχηματική. Δεν θα έχει κανένα  άλλο στόχο παρά μόνο να ρετουσαριστεί η εικόνα της παραβατικής συμπεριφοράς της. Απαιτείται συνέχεια και συνέπεια σε μια ειλικρινή πολιτική αποκλιμάκωσης από την πλευρά της γείτονος. Απαιτείται σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο ως διαρκής επιλογή και όχι ως σημαία ευκαιρίας.

Γ. Για τις ασφαλιστικές εισφορές

Από σήμερα -μετά τη συζήτηση και τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή- η δέσμευση του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3% αποτελεί Νόμο του Κράτους. Έτσι μαζί με τη μείωση κατά 0,9% που ήδη έχει γίνει οι ασφαλιστικές εισφορές μειώνονται σωρευτικά κατά 3,9% φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο που ήταν ποτέ στην Πατρίδα μας. Το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών στη μισθωτή εργασία στον ιδιωτικό τομέα για το έτος 2021 διαμορφώνεται στο ιστορικά χαμηλό των 36,66 ποσοστιαίων μονάδων από 40,56%. Και με την μείωση αυτή θα ωφεληθούν  παραπάνω από 250.000 επιχειρήσεις και σχεδόν 2.000.000 εργαζόμενοι.

Για παράδειγμα ένας μισθωτός των 1.000 ευρώ θα έχει ετήσιο κέρδος 228 ευρώ. Ένας μισθωτός των 1.500 ευρώ θα έχει όφελος  342 ευρώ. Ένας μισθωτός των 2.000 ευρώ θα έχει όφελος 456 ευρώ. Οι  εργοδότες για την καταβολή μικτού μηνιαίου μισθού 2.000 ευρώ, θα έχουν ετήσιο όφελος 636 ευρώ. Για την καταβολή μισθού 1.500 ευρώ, θα έχουν όφελος 477 ευρώ. Για την καταβολή μισθού 1.200 ευρώ, το ετήσιο όφελος θα είναι 381 ευρώ. Για την καταβολή μισθού 1.000 ευρώ, το ετήσιο όφελος θα είναι 318 ευρώ. Για την καταβολή μισθού 800 ευρώ, το ετήσιο όφελος θα είναι 254 ευρώ.

Και όμως αυτές τις ρυθμίσεις  ο ΣΥΡΙΖΑ, που δήθεν νοιάζεται για τους εργαζόμενους και την απασχόληση και τις επιχειρήσεις, τις καταψήφισε. Είπε όχι στην αύξηση των καθαρών αποδοχών των εργαζομένων! Είπε όχι στην αύξηση της απασχόλησης! Είπε όχι στη μείωση της ανεργίας! Οι πολίτες κρίνουν και εμείς συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις για να κάνουμε τη ζωή τους καλύτερη.

Δ. Σχέδιο Νόμου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση & Δια Βίου Μάθηση

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, Κατάρτιση και Δια Βίου Μάθηση.  Πρόκειται για μια μεγάλη μεταρρύθμιση που ξεριζώνει χρόνιες παθογένειες οι οποίες ιδιαίτερα την περίοδο της πολυετούς κρίσης στερούσαν βαθμούς ελευθερίας από τους μαθητές και τις νέες γενιές της Πατρίδας μας.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στην 30η θέση ανάμεσα σε 31 ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Δείκτη Δεξιοτήτων για το έτος 2020.  Το Σχέδιο Νόμου είναι:

-Ολιστικό, καθώς στοχεύει στη συνολική αναδιάρθρωση και αναβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης (ΕΕΚ) και Δια Βίου Μάθησης (ΔΒΜ).

-Κοινωνικά ευαίσθητο και δίκαιο, καθώς προσφέρει ίσες ευκαιρίες για όλους. Καθιστά την ΕΕΚ, από λύση ανάγκης για τους πιο αδύναμους, συνειδητή επιλογή για πολλούς.

-Εθνικά αναπτυξιακό, καθώς προσφέρει ουσιαστικές εναλλακτικές επιλογές στους νέους μας, τους εφοδιάζει με σύγχρονες δεξιότητες και προσφέρει ευκαιρίες για ποιοτικές, καλύτερα αμειβόμενες, θέσεις εργασίας.

Η δημιουργία νέων ευκαιριών για όλους ανεξαιρέτως τους μαθητές, σπουδαστές και εργαζόμενους, συνιστά προϋπόθεση ελευθερίας και ανάπτυξης της προσωπικότητάς τους σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Ε. Πρόγραμμα Πρωθυπουργού

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί το Σάββατο 28 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη όπου θα επισκεφθεί νοσοκομεία της πόλης και θα έχει συναντήσεις με τοπικούς φορείς, τον Δήμαρχο και τον Περιφερειάρχη.

Σας ευχαριστώ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας, με τη συνήθη ηλεκτρονική διαδικασία υποβολής. Τις ερωτήσεις θα συντονίζει ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού κ. Γιώργος Ευθυμίου, τηρώντας αυστηρή σειρά προτεραιότητας.

ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, πόσο πιθανό είναι να υπάρξει Διάγγελμα του Πρωθυπουργού την επόμενη εβδομάδα, στο οποίο θα περιγράφεται ο τρόπος άρσης του lockdown;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όπως είπα και στην εισαγωγική μου τοποθέτηση, αυτό θα το δούμε όπως συλλέγουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα. Κάποια στιγμή την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν ανακοινώσεις, για τον σχεδιασμό. Προς το παρόν, οφείλουμε όλοι να τηρούμε τα μέτρα, να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού στην κοινότητα, να ρίξουμε πιο γρήγορα τα κρούσματα στην Επικράτεια, αλλά και σε συγκεκριμένες περιοχές που είναι σε μια κατάσταση πιο δύσκολη και συνιστούν αυτή τη στιγμή πηγή ανησυχίας, ώστε να είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε σταδιακά στην άρση του lockdown.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Υπάρχει ενδεχόμενο η άρση των μέτρων να γίνει με δύο ταχύτητες; Δηλαδή, να βγουν από το lockdown περιοχές με βελτιωμένη επιδημιολογικά εικόνα, ενώ σε άλλες που δεν καταγράφεται η επιθυμητή αποκλιμάκωση, να διατηρηθούν οι απαγορεύσεις; Επίσης, με τα σχολεία τι θα γίνει;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Αυτήν τη στιγμή είμαστε στο καθεστώς lockdown σε όλη την Επικράτεια και όλοι πρέπει να τηρούμε τα μέτρα, προκειμένου να ρίξουμε γρήγορα το επιδημιολογικό φορτίο. Αυτός είναι ο στόχος που πρέπει να μας απασχολεί αυτή τη στιγμή. Την επόμενη εβδομάδα θα δούμε τα εναλλακτικά σενάρια, τα οποία υπάρχουν στο τραπέζι, για να αποφασίσουμε πώς θα προχωρήσει η σταδιακή άρση του lockdown. Μέσα σ’ αυτή τη σταδιακή άρση, φυσικά υπάρχει και ο σχεδιασμός για τα σχολεία, αλλά δεν είμαστε αυτή τη στιγμή σε θέση ν’ ανακοινώσουμε κάτι. Προέχει η τήρηση των μέτρων.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Θα παραμείνει, τελικά, κατά τις γιορτές η υποχρέωση αποστολής sms στο 13033; Εάν ναι, κι εφόσον ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα, με ποιον κωδικό θα πηγαίνουμε για ψώνια; Με το δύο (2) ή θα προστεθεί νέος κωδικός επτά (7); Και πώς θ’ αποφευχθεί σ’ αυτήν την περίπτωση ο συγχρωτισμός και οι άσκοπες μετακινήσεις;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όποιος βιάζεται, σκοντάφτει. Ας περιμένουμε λίγο το σχέδιο της Κυβέρνησης και θα δούμε πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις μας. Επαναλαμβάνω, ας τηρήσουμε όλοι τα μέτρα. Έτσι ώστε να ρίξουμε το επιδημιολογικό φορτίο σε όλη την Κοινότητα και να μπορέσουμε με ασφάλεια να ανοίξουμε ξανά τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας, πριν φυσικά τις Γιορτές.

Γ. ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ: Πριν από λίγες ημέρες ο Πρωθυπουργός είπε στη σύσκεψη με τους επικεφαλής των ΥΠΕ ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνουν ανακοινώσεις για έναν Χάρτη Εξόδου. Ισχύει αυτός ο σχεδιασμός ή την επόμενη εβδομάδα θα ληφθούν οι αποφάσεις;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Απάντησα και σε προηγούμενη ερώτηση ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και να μπορέσουμε να περιγράψουμε και το Σχέδιο σταδιακής επανόδου σε κάποιας μορφής κανονικότητα.

ΑΙΜ. ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Χθες, κατηγορήσατε με δήλωσή σας τον ΣΥΡΙΖΑ, επειδή καταψήφισε το άρθρο του νομοσχεδίου για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Εξηγώντας τη στάση του ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται ότι το έκανε, γιατί θα υπάρξει τρύπα στα έσοδα του ΟΑΕΔ και μελλοντική αδυναμία συνέχισης των προγραμμάτων στήριξης. Υπάρχει, πράγματι, ζήτημα για τον ΟΑΕΔ;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όλοι οι πολίτες, όπως είπα και στην εισαγωγική μου τοποθέτηση, κρίνουν. Και τι είδαν; Είδαν ένα κόμμα που κόπτεται, υποτίθεται, για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις να καταψηφίζει μια διάταξη, η οποία τι κάνει; Φέρνει στην τσέπη των εργαζομένων περισσότερα χρήματα, καθώς αυξάνονται οι καθαρές αποδοχές τους. Φέρνει, επίσης, μεγαλύτερη απασχόληση, γιατί είναι πιο ελκυστικό να προσλάβει κανείς κάποιον όταν έχει μικρότερες ασφαλιστικές εισφορές. Φέρνει συνακόλουθα μείωση της ανεργίας. Άρα, αυτό το τρίπτυχο το καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και επικαλείται τώρα τον ΟΑΕΔ. Η αλήθεια είναι ότι κεντρική μας επιλογή είναι η στήριξη του ΟΑΕΔ, για να προωθηθούν οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης. Και αυτό το κάνουμε πράξη. Αν δει κανείς, από το 2018 και μετά, επί της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας από τον ΟΑΕΔ ήταν σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο από ό,τι είναι τους τελευταίους μήνες διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Άρα, οι πόροι του ΟΑΕΔ πιάνουν τόπο, όσον αφορά τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Δεύτερον, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ακούσει τίποτα για το Ταμείο Ανάκαμψης; Δεν είδε, χθες, την παρουσίαση από τον κ. Σκυλακάκη για το πώς θα αξιοποιηθούν τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης; Δεν κατάλαβε ότι ένας από τους τέσσερις πυλώνες είναι η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και της κατάρτισης; Δεν έχει καταλάβει ότι ο ΟΑΕΔ παίζει κεντρικό ρόλο σε όλο αυτό τον σχεδιασμό και θα αξιοποιηθούν τα χρήματα του προγράμματος SURE, αλλά και του προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης για να φέρει σε πέρας αυτή την αποστολή; Είναι πραγματικά σαν να ζει σε άλλον πλανήτη, όταν ανακαλύπτει τρύπες εκεί που δεν υπάρχουν. Όλα αυτά, είναι φθηνές δικαιολογίες. Σημασία έχει ότι πραγματικά φάνηκε μια υποκριτική στάση από τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, η πίεση στο Ε.Σ.Υ. εντείνεται με τις κλίνες στις Μ.Ε.Θ. να είναι πλέον ελάχιστες, ενώ ξεκίνησαν και οι αεροδιακομιδές. Σκοπεύετε να επιτάξετε ιδιωτικές κλινικές και στην Αττική;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Εάν χρειαστεί. Ξέρετε ότι στον σχεδιασμό μας είναι πάντα η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και η επίταξη, εάν αυτό είναι απαραίτητο. Πρώτα ενισχύουμε το Ε.Σ.Υ., όπως έχουμε αποδείξει ότι κάνουμε και όπως φαίνεται και από τα στοιχεία που έδωσα στην εισαγωγική μου τοποθέτηση. Μετά προχωρούμε σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, επίταξη όπου χρειάζεται, όπως στις δύο κλινικές στη Θεσσαλονίκη ή όπου αλλού χρειαστεί. Και φυσικά, αξιοποίηση των υγειονομικών δομών των Ενόπλων Δυνάμεων. Γενικά, αντιμετωπίζουμε τη χώρα ως μία υγειονομική Περιφέρεια, προκειμένου να κερδίσουμε τη μάχη σε όλα τα μέτωπα.

ΔΗΜ. ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Θεωρείτε ότι δημιουργεί πρόβλημα στην κοινή γνώμη η αποστροφή του κ. Γεραπετρίτη για το θέμα των Μ.Ε.Θ.; Σας ερωτώ, γιατί βλέπουμε να συνεχίζονται και οι επιθέσεις από την πλευρά της Αντιπολίτευσης στο πρόσωπο του Υπουργού Επικρατείας.

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Είναι υποκριτική η στάση της Αντιπολίτευσης για ένα θέμα που δεν υπάρχει. Είναι σαφείς οι δηλώσεις του κ. Γεραπετρίτη, τουλάχιστον για όσους τις άκουσαν, χωρίς τη μονταζιέρα της Αντιπολίτευσης και των φιλικών της Μέσων. Είναι ξεκάθαρη και η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού, χθες στη Βουλή. Αλλά πέρα από αυτό, έχω μπροστά μου μια συνέντευξη της κυρίας Λινού, που ο ίδιος ο κ. Τσίπρας πρότεινε για Υπουργό Υγείας πριν από λίγες ημέρες. Δεν είναι μια χθεσινή δήλωση. Είναι μια δήλωση από τον Σεπτέμβριο, στην οποία η κυρία Λινού αναφέρει ότι: «Το μεγάλο θέμα μας είναι να περιορίσουμε και να μηδενίσουμε τα νέα κρούσματα της νόσου του κορονοϊού και όχι να μην εξαντλήσουμε την πληρότητα των Μ.Ε.Θ. ή των διαθέσιμων κλινών Covid. Δηλαδή, εάν διαθέταμε 3.000 κλίνες Μ.Ε.Θ. στη χώρα μας και είχαμε 1.000 διασωληνωμένους ασθενείς με νόσο Covid-19, θα ήμασταν ευχαριστημένοι; Θα είχαμε κάνει καλά τη δουλειά μας; Όχι, βέβαια. Το θέμα είναι να μην έχουμε εισαγωγές για νοσηλεία και διασωληνώσεις ασθενών. Να χτυπήσουμε τη νόσο είναι η δουλειά μας.» Επομένως, όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι είναι μια υποκριτική συζήτηση. Αυτό που έχει σημασία είναι να μπει φρένο στη διασπορά του κορονοϊού για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.

Γ. ΜΠΑΣΚΑΚΗΣ: Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, καλώς εχόντων των πραγμάτων, οι πρώτες εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένονται το Καλοκαίρι. Τι θα γίνει εάν παραμένει και άλλο το αδιέξοδο, αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης και τον νέο πολυετή Προϋπολογισμό της Ε.Ε., που βρίσκονται μπλοκαρισμένα από το βέτο Ουγγαρίας-Πολωνίας; Πώς θα καλυφθεί η χρηματοδότηση για την ανάκαμψη; Από το «μαξιλάρι»; Από νέο δανεισμό;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Κατ΄ αρχάς, είναι συνηθισμένο σε επίπεδο Ε.Ε. να υπάρχουν τέτοια ζητήματα ιδίως όταν μιλάμε για μια τομή στη λειτουργία της Ε.Ε.. Όπως ξέρετε, η χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης γίνεται με κοινό δανεισμό, κάτι το οποίο ήταν αδιανόητο πριν από μια πολύ μικρή περίοδο. Πριν από λίγους μήνες, ήταν κάτι το οποίο κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί. Αισιοδοξούμε ότι αυτά τα προβλήματα, αυτές οι αντιρρήσεις κρατών-μελών, θα απαλειφθούν το επόμενο χρονικό διάστημα. Αυτό είναι το πρώτο σκέλος.

Το δεύτερο σκέλος είναι, ότι, φυσικά, όπως έχουμε πει, χρήματα που θα έρθουν αργότερα για να χρηματοδοτήσουν ανάγκες της χώρας μας, καλύπτουν ανάγκες από τον Φεβρουάριο και μετά, που έχουν χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Και φυσικά, έχουμε τη δυνατότητα να χρηματοδοτούμε αυτά που χρειάζονται, όπως αποδείξαμε όλους αυτούς τους μήνες, λόγω της εμπιστοσύνης που απολαμβάνει η χώρα μας από τις αγορές, και μπορεί  να δανείζεται σήμερα, με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο. Άρα, έχουμε το Ταμείο να χρηματοδοτήσουμε τις δράσεις που έχουμε ανάγκη, ώστε να βγούμε όρθιοι από αυτή την κρίση.

Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Πόσο ρεαλιστικό είναι το σενάριο του «ακορντεόν» μετά τις γιορτές, άνοιγμα-κλείσιμο, δηλαδή, της αγοράς;

Σ. ΦΑΣΟΥΛΑΚΗ: Υπάρχει περίπτωση να ξεκινήσει ο εμβολιασμός του πληθυσμού τον Δεκέμβριο;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Δεν μπορούμε να μιλούμε για σενάρια, που αφορούν στην πιθανότητα να δούμε σύστημα «ακορντεόν» ή όχι. Θα κάνουμε αυτό που θα χρειαστεί. Αυτή τη στιγμή, είμαστε σε ένα καθεστώς lockdown. Να μην προτρέχουμε. Θα σχεδιάσουμε με ασφάλεια την επάνοδό μας στην κανονικότητα και τα υπόλοιπα θα τα δούμε, πάντα σε συνδυασμό με την πρόοδο του εμβολιασμού, για να έρθω και στο δεύτερο ερώτημα. Σήμερα, έχουμε την ευτυχή συγκυρία να βλέπουμε πολλές εταιρείες να προχωρούν με αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια. Επομένως, ο σχεδιασμός είναι πολύ πιο ρεαλιστικός σήμερα, από ό,τι ήταν κάποιους μήνες πριν. Και πράγματι, με τις ανακοινώσεις και από την Αμερική, αλλά και από την Ευρώπη και την Πρόεδρο της Κομισιόν, είναι σαφές ότι μπορούμε να έχουμε ασφαλή εμβόλια πριν από το τέλος Δεκεμβρίου, αρχές Ιανουαρίου, όπως ήταν και το αρχικό πλάνο του Υπουργείου Υγείας. Αν κάτι μπορεί να πει κάποιος σήμερα με σιγουριά, είναι ότι αυτό το πλάνο καθίσταται, κάθε μέρα και περισσότερο, ρεαλιστικό. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει πάρα πολλά εμβολιαστικά Κέντρα σε όλη την Ελλάδα και τη δυνατότητα να εμβολιάζονται πάνω από 2.100.000 συμπολίτες μας τον μήνα, προκειμένου να φτάσουμε γρήγορα -και πάντως, κάποια στιγμή μετά τον Μάρτιο- σε ένα ικανοποιητικό ποσοστό εμβολιασμού στον πληθυσμό. Αλλά και τη δυνατότητα να εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού μέχρι το τέλος Ιουνίου. Άρα, μένουμε σε αυτό το πλάνο και θα το αναπτύξουμε ακόμη πιο γρήγορα, εάν αυτό χρειαστεί και αν έχουμε τη δυνατότητα περισσότερων εμβολίων.

Γ. ΧΡΗΣΤΑΚΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, τόσο εσείς σε προηγούμενο briefing, όσο και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη μιλήσατε για ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων στη Βόρεια Ελλάδα, για μεγαλύτερο και πιο αποτελεσματικό έλεγχο τήρησης των μέτρων στην περιοχή. Έγινε αυτή η ενίσχυση μετά την ανακοίνωση του lockdown; Έχετε κάποια στοιχεία; Και επίσης, έχετε εικόνα ότι τηρούνται τα μέτρα επαρκώς εκεί;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Έχει γίνει ενίσχυση των δυνάμεων εκεί. Έχει ανέβει και ο Υπουργός και θα ανέβει και ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, ο κ. Μπίνης, προκειμένου να συντονίσει και τα άλλα μικτά συνεργεία και της Αρχής Διαφάνειας και της ΔΙΜΕΑ και της Αστυνομίας και της Δημοτικής Αστυνομίας, και όλων όσοι εμπλέκονται στους ελέγχους. Έχει μεγάλη σημασία, οι πολλοί, οι οποίοι συμμορφώνονται με τα μέτρα, να μην νιώθουν ότι είναι κορόιδα όταν βλέπουν τους λίγους να τα παραβαίνουν. Έχει μεγάλη σημασία, επίσης, οι έλεγχοί μας να είναι στοχευμένοι εκεί που υπάρχει διασπορά, ιδίως στους χώρους εργασίας, προκειμένου να είμαστε σίγουροι ότι θα περιοριστεί η διασπορά το συντομότερο δυνατόν.

Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Η εικόνα που έχετε, αυτή τη στιγμή, δείχνει εξελικτικά ότι οι πολίτες τηρούν τα μέτρα ή οι ασυνεπείς αυξάνονται; Και το δεύτερο σκέλος, τι απαντάτε στους επικουρικούς γιατρούς που ζητούν μονιμοποίηση;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Είναι δεδομένο ότι σε αυτό το δεύτερο lockdown δεν έχουμε ίδια συμπεριφορά, όπως στο πρώτο. Υπάρχει, φυσικά, το ζήτημα της κόπωσης μετά από δέκα μήνες μάχη με τον αόρατο εχθρό. Από εκεί και πέρα, έχουμε δει -αν εξαιρέσουμε την πρώτη εβδομάδα που ήταν πολύ πιο χαλαρά τα πράγματα και η αντιμετώπιση από τους πολίτες γενικά- μια πολύ καλύτερη συμμόρφωση και μια σημαντική μείωση της κινητικότητας. Βοήθησε σε αυτό φυσικά και η απόφασή μας να κλείσουν τα Δημοτικά σχολεία. Άρα, βλέπουμε μια μείωση κινητικότητας, που έχει αρχίσει να φαίνεται και στη μείωση των κρουσμάτων. Αν συνεχίσουμε έτσι, θα πηγαίνουμε συνεχώς προς το καλύτερο και θα αποσυμφορηθεί και η πίεση στο Σύστημα Υγείας. Όμως, ακόμη και οι λίγοι παραβατικοί, είναι ικανοί να τινάξουν στον αέρα την προσπάθεια των πολλών. Γι΄ αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε έκκληση σε όλους για πιστή τήρηση των μέτρων.

Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησης, όταν έχουμε κάποιες ανακοινώσεις να κάνουμε, θα τις κάνουμε. Όπως ξέρετε, μόλις πρόσφατα ο Πρωθυπουργός προχώρησε στην ανακοίνωση για μονιμοποίηση των γιατρών με ειδική μοριοδότηση που υπηρετούν στις Μ.Ε.Θ. του Εθνικού Συστήματος Υγείας, και ό,τι άλλο χρειαστεί για τη θωράκιση του Συστήματος, αυτό θα το κάνουμε.

Σας ευχαριστώ πολύ.