Καλό μεσημέρι σε όλες και όλους,
Α. Για την εκλογή Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των Η.Π.Α.
Η Κυβέρνηση εκφράζει θερμά συγχαρητήρια στον Τζο Μπάιντεν για την εκλογή του στην προεδρία των Η.Π.Α.. Είναι -όπως αναφέρει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε σχετική ανάρτησή του- αληθινός φίλος της Ελλάδας και είναι βέβαιο ότι υπό την προεδρία του οι σχέσεις μεταξύ των χωρών μας -που είναι ήδη εξαιρετικές- θα γίνουν ακόμη πιο ισχυρές.
Προσδοκούμε να συνεργαστούμε για την ενίσχυση των διμερών δεσμών φιλίας και συνεργασίας και για την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.
Β. Σε ό,τι αφορά τον κορονοϊό
Διανύουμε ήδη τις πρώτες ημέρες του νέου lockdown. Για άλλη μια φορά -όπως ο ίδιος εξήγησε- ο Πρωθυπουργός θέλησε να δράσουμε, νωρίτερα, παρά αργότερα. Και αυτό διότι είχε ήδη διαπιστωθεί μέσα σε λίγες ημέρες μια επιθετική αύξηση των κρουσμάτων, των εισαγωγών στα νοσοκομεία, των διασωληνωμένων και των νοσηλευόμενων σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Ο ιός -όπως επισήμανε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας- είχε αρχίσει να κινείται πολύ επιθετικά, ενώ φαίνεται να έχει αυξηθεί πολύ η μεταδοτικότητά του. Ο κυματισμός που είχε φανεί τον Σεπτέμβριο είχε γίνει κύμα τον Οκτώβριο και πήγαινε να γίνει τσουνάμι τον Νοέμβριο.
Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα ο Πρωθυπουργός αποφάσισε να κινηθούμε πιο γρήγορα, παρόλο που η Ελλάδα εξακολουθούσε να είναι σε πολύ καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση από ό,τι άλλες ευρωπαϊκές χώρες με αντίστοιχο πληθυσμό. Στόχος είναι να προλάβουμε τα χειρότερα, να σωθούν ζωές και να μην φτάσει το Σύστημα Υγείας στα όριά του. Αλλά και να αντιστρέψουμε τις αυξητικές τάσεις, να χαμηλώσουμε τις επιδημιολογικές καμπύλες και να δημιουργήσουμε συνθήκες που θα μας επιτρέψουν να έχουμε πιο κανονικές γιορτές τα Χριστούγεννα, με καλύτερη και ασφαλέστερη λειτουργία της αγοράς που είναι τόσο αναγκαία για όλους τους πολίτες: Επιχειρηματίες και καταναλωτές. Και για άλλη μια φορά η ατομική ευθύνη και η συλλογική μας ωριμότητα θα είναι καθοριστική, ώστε το lockdown να παραμείνει στο χρονοδιάγραμμα των τριών εβδομάδων που ανακοινώθηκε. Ας τηρήσουμε τα μέτρα. Ας μην ψάχνουμε συνεχώς αφορμές για να τα παρακάμψουμε. Ας μείνουμε για λίγο μακριά από φίλους και συγγενείς για να μπορέσουμε τελικά να είμαστε πολύ περισσότερο μαζί.
Ατομική ευθύνη λοιπόν. Αλλά και κρατική επαγρύπνηση, ώστε να εξασφαλίζεται η τήρηση των μέτρων. Οι έλεγχοι καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής του lockdown θα είναι εντατικοί και εκτροπές από την τήρηση των μέτρων δεν θα γίνονται ανεκτές. Σημειώνεται ότι το Σάββατο 7 Νοεμβρίου, πρώτη ημέρα ισχύος των νέων μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού, τα στελέχη των αρμόδιων Αρχών Ελέγχου για την επιτήρηση των μέτρων διενήργησαν ελέγχους συμμόρφωσης σε ολόκληρη την επικράτεια σύμφωνα με τον κεντρικό επιχειρησιακό σχεδιασμό, με τους πρώτους ελέγχους να έχουν και χαρακτήρα ενημέρωσης των πολιτών για τα νέα μέτρα. Συγκεκριμένα, διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 10.808 σημεία ενδιαφέροντος και επιβλήθηκαν 78 πρόστιμα συνολικού ύψους 29.250 ευρώ, κυρίως για μη χρήση μάσκας και αποστολή SMS, καθώς και κύρωση αναστολής λειτουργίας 15 ημερών σε τρεις επιχειρήσεις. Ενώ ανεύθυνες συμπεριφορές με πρόσκληση σε συγχρωτισμό, όπως η διοργάνωση πάρτυ σε ξενοδοχείο της Λεωφόρου Συγγρού, εντοπίζονται και επιβάλλονται οι προβλεπόμενες ποινές.
Γ. Σε ό,τι αφορά το Σύστημα Υγείας
Σημειώνεται ότι -μετά την ψήφιση σχετικής τροπολογίας του Υπουργείου Υγείας- προσλαμβάνονται άμεσα 300 μόνιμοι ιατροί που θα στελεχώσουν τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των Νοσοκομείων της χώρας. Εκτός δηλαδή από τις 200 θέσεις που προέβλεπε η προκήρυξη του διαγωνισμού, προσλαμβάνονται και 100 από τους επιλαχόντες. Από σήμερα Δευτέρα, τόσο οι 200 επιτυχόντες όσο και 100 επιλαχόντες, μπορούν να προσέρχονται στα Νοσοκομεία και να αναλαμβάνουν υπηρεσία.
Ο Υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας αύριο το απόγευμα θα δώσει συνέντευξη τύπου στην οποία θα αναλύσει όλα όσα έγιναν μέχρι σήμερα για την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ. και το σχέδιο από εδώ και πέρα. Και αυτό γιατί όλοι αντιλαμβάνονται ότι οι επόμενες 10 ημέρες θα είναι οι πιο κρίσιμες για τις αντοχές του Συστήματος Υγείας, καθώς ο αριθμός των εισαγωγών σε απλές κλίνες και σε κλίνες Μ.Ε.Θ. θα αυξάνει, όπως και ο αριθμός των διασωληνομένων.
Δ. Για τα μέτρα στήριξης εργαζόμενων και επιχειρήσεων
Τα μέτρα προστασίας της υγείας συνοδεύονται με μέτρα στήριξης της οικονομίας. Αμέσως μετά την ανακοίνωση του νέου lockdown, η Κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή πρόσθετο πακέτο μέτρων για τη στήριξη εργαζόμενων και επιχειρήσεων, το οποίο φτάνει τα 3,3 δισ. ευρώ. Και δίνει οξυγόνο σε όσους πλήττονται. Ανάμεσα στα άλλα:
-Πρώτον, όσοι εργαζόμενοι έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής για τον Νοέμβριο, θα λάβουν ενίσχυση για τον Νοέμβριο, στις αρχές Δεκεμβρίου, 800 ευρώ, αντί 534 που ήταν η αρχική αποζημίωση. Επίσης καλύπτονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό αναλογικά, και όλες οι ασφαλιστικές εισφορές.
-Δεύτερον, επεκτείνονται κατά δύο μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας, τα οποία έληξαν ή λήγουν στο διάστημα Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου.
-Τρίτον, χορηγείται άμεσα εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ σε περίπου 130.000 ανέργους, που απέκτησαν την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου μετά την 1η Μαρτίου 2020.
-Τέταρτον, στις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους, παρέχεται δυνατότητα αναστολής καταβολής του Φ.Π.Α., πληρωτέου τον μήνα Νοέμβριο, μέχρι τις 30 Απριλίου 2021.
-Πέμπτον, στις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους και στους εργαζόμενους που οι συμβάσεις τους μπαίνουν σε αναστολή δίνεται επίσης η δυνατότητα μετάθεσης της πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, πληρωτέων τον Νοέμβριο, στο τέλος της ισχύουσας ρύθμισης.
-Έκτον, οι επιχειρήσεις που πλήττονται δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα. Το ίδιο ισχύει και για την κύρια κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας, αλλά και για τη φοιτητική κατοικία των τέκνων τους. Στους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα, θα καταβάλλεται το 1/2 της ζημίας που υφίστανται.
Έβδομον, οι επιχειρήσεις που κλείνουν με κρατική εντολή, δικαιούνται να συμμετάσχουν στον 4ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ανεξαρτήτως πτώσης τζίρου τους, ενώ λαμβάνουν κατ’ ελάχιστο 2.000 ευρώ, με το μισό ποσό να μην επιστρέφεται. Θα ακολουθήσει και πέμπτος γύρος του προγράμματος.
-Όγδοον, παρέχεται νέα έκτακτη ενίσχυση στην Αυτοδιοίκηση -στους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας- ύψους 60 εκατ. ευρώ, προκειμένου να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις που πλήττονται απαλλάσσοντάς τες κατά το διάστημα που κλείνουν από τα δημοτικά τέλη.
-Ένατον, συνεχίζεται το πρόγραμμα «Συν-εργασία» για όλες τις λειτουργούσες επιχειρήσεις, πληττόμενες ή όχι.
-Δέκατον, επιδοτούνται -για τους μήνες Οκτώβριο έως και Δεκέμβριο- οι επιχειρήσεις του πολιτισμού, με 10 ευρώ για τα θέατρα και 4 ευρώ για τους κινηματογράφους ανά θέση θεατή/εισιτήριο ανά παράσταση, και για συνολικό μέγιστο αριθμό 24 παραστάσεων ανά μήνα για τα θέατρα και 40 παραστάσεων ανά μήνα για τους κινηματογράφους, με την υποχρέωση επιστροφής του 20% της επιδότησης με τη μορφή κοινωνικού εισιτηρίου προς ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως ΑμεΑ, μακροχρόνια ανέργους, μονογονεϊκές οικογένειες, τρίτεκνους και πολύτεκνους.
-Ενδέκατον, επαναφέρεται η άδεια ειδικού σκοπού για τους γονείς που τα παιδιά τους φοιτούν στο γυμνάσιο.
-Δωδέκατο, προβλέπεται αποζημίωση ειδικού σκοπού, ύψους 534 ευρώ, με κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών, για εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται σε αναστολή, καθώς απέχουν από την εργασία τους ένεκα σοβαρών νοσημάτων.
Σημειώνεται ότι για το δώρο των Χριστουγέννων, το οποίο θα καταβληθεί από 21.12.2020 έως 31.12.2020, το Κράτος θα καταβάλει στους εργοδότες την αναλογία για το χρονικό διάστημα που οι εργαζόμενοι είχαν τεθεί σε αναστολή, υπολογιζόμενη επί του ύψους των 534 ευρώ.
Ε. Εμπιστοσύνη στην Ελληνική Οικονομία
Όπως γνωρίζετε, την Παρασκευή ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελληνικής Δημοκρατίας. Πρόκειται -όπως τόνισε σε σχετική ανάρτησή του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- για «ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας μετά τον κορονοϊό», και μάλιστα εν μέσω της πρωτοφανούς ύφεσης και αβεβαιότητας που προκαλεί σε παγκόσμιο επίπεδο η πορεία της πανδημίας.
Η αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου από τον μεγάλο διεθνή επενδυτικό οίκο, έρχεται ως συνέχεια μιας σειράς θετικών εξελίξεων που αποτυπώνουν την εμπιστοσύνη, τόσο των διεθνών αγορών, όσο και των διεθνών επενδυτών, στη χώρα μας. Γεγονός που αποδεικνύεται στην πράξη, με το ιστορικά χαμηλό κόστος δανεισμού σε ολόκληρο το φάσμα της καμπύλης αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, και με τις μεγάλες άμεσες ξένες επενδύσεις παγκόσμιων τεχνολογικών κολοσσών στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, αντιστοίχως.
Τονίζεται ότι σήμερα, εν μέσω κορύφωσης της πανδημίας σε όλο τον πλανήτη και ειδικά στην Ευρώπη, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό, στο 0,76%. Ενώ το κόστος δανεισμού στο 2ετές και το 3ετές ομόλογο βρίσκεται κάτω από το μηδενικό επίπεδο, δηλαδή αρνητικό επιτόκιο.
ΣΤ. Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού
– Αύριο, Τρίτη, στις 09:30, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών των χωρών που συμμετέχουν στην ομάδα που διαχειρίστηκε με επιτυχία το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού.
– Την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ Σίσι, ο οποίος θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας.
– Ο Πρωθυπουργός την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου, θα ενημερώσει την Εθνική Αντιπροσωπεία -σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής- για την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα και τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού. Προσδοκούμε μια γόνιμη συζήτηση για το καλό της κοινωνίας και της Πατρίδας μας.
Σας ευχαριστώ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας, με τη συνήθη ηλεκτρονική διαδικασία υποβολής που είχαμε καθιερώσει κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας. Τις ερωτήσεις θα συντονίζει ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού κ. Γιώργος Ευθυμίου, τηρώντας αυστηρή σειρά προτεραιότητας.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Πέτσα, η προβληματική πρεμιέρα της τηλεκπαίδευσης άπτεται τελικώς σε ζητήματα που αφορούν μόνο στον server της εταιρείας που την υποστηρίζει ή σχετίζεται και με την εγχώρια υποδομή, για τις αντοχές της οποίας η Γενική Γραμματεία είχε απευθύνει συστάσεις από την Παρασκευή, ενόψει της οριζόντιας απαγόρευσης, να αποφευχθεί σε συγκεκριμένες ώρες η χρήση των δικτύων;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Σύμφωνα με την ανακοίνωση που έχει κάνει το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων, αλλά και την ενημέρωση που έχουμε, τόσο από το Υπουργείο Παιδείας, όσο και από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, δεν υπήρχε κανένα θέμα ψηφιακών υποδομών στη χώρα μας, κανένα θέμα με το σύστημα του Υπουργείου Παιδείας. Οφείλεται αποκλειστικά σε ζήτημα που αντιμετώπιζε η εταιρεία CISCO στην Ευρώπη. Γίνονται ενέργειες για να αποκατασταθεί η λειτουργία και να προχωρήσουμε κανονικά. Άρα, δεν έχει καμία σχέση με το εσωτερικό. Για όσους, δε, έσπευσαν να τουιτάρουν, χωρίς να έχουν ενημέρωση, το μόνο που καταφέρνουν είναι να αυτογελοιοποιούνται.
Σ. ΦΑΣΟΥΛΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, τώρα που όλη η χώρα βρίσκεται σε lockdown, πώς θα γίνονται τα τεστ του ΕΟΔΥ στο γενικό πληθυσμό; Θα συνεχιστούν τα τεστ στις πλατείες και σε κεντρικά σημεία; Με ποιο; Sms;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Θα συνεχιστούν και τώρα, τα τεστ στο ύψος που έχουν διαμορφωθεί πάνω από 25.000 έως 28.000 ημερησίως, στοχευμένα, σύμφωνα με τις ανάγκες που θα αποτυπώσει ο ΕΟΔΥ. Δεν προτίθεται αυτήν την εβδομάδα ο ΕΟΔΥ να κινηθεί σε πλατείες, για λόγους αυτονόητους που σχετίζονται με το lockdown, αλλά θα έχει ένα επικαιροποιημένο σχέδιο για τη διενέργεια των τεστ, εκεί που χρειάζεται και θα ενημερωθείτε.
Δ. ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, στην τελευταία ενημέρωση είχατε σημειώσει ότι θα υπάρξει συνεννόηση με τις πολιτικές δυνάμεις, όσον αφορά στο τι μέλλει γενέσθαι για τις εκδηλώσεις του Πολυτεχνείου. Ωστόσο, ο κ. Χρυσοχοΐδης πριν λίγα εικοσιτετράωρα ανακοίνωσε ότι οι φετινές εκδηλώσεις δεν θα πραγματοποιηθούν. Έχουν υπάρξει συνεννοήσεις με τα πολιτικά κόμματα;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Είχαμε πει ότι επιδιώκουμε πάντα τη συζήτηση και τον διάλογο, ιδίως για τόσο σοβαρά θέματα. Λαμβάνουμε φυσικά υπόψη και την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα. Έγιναν αυτές οι συνεννοήσεις με τα πολιτικά κόμματα και η απόφαση της Κυβέρνησης έχει ληφθεί. Δεν θα γίνει η πορεία του Πολυτεχνείου, όπως δεν έγιναν οι παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου και της 25ης Μαρτίου, όπως δεν πήγαμε στις Εκκλησίες μας το Πάσχα. Έτσι, δεν θα γίνει φέτος η πορεία του Πολυτεχνείου. Υπάρχουν τρόποι να τιμηθεί αυτή η μεγάλη γιορτή για τη Δημοκρατία μας και θ’ ακολουθήσουμε αυτούς τους συμβολικού τρόπους, με αποφυγή συγχρωτισμού.
Γ. ΧΡΗΣΤΑΚΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η κατάσταση όπως την καταγράφετε κι εσείς θα εξακολουθήσει να είναι δύσκολη και για τις επόμενες τουλάχιστον δέκα ημέρες. Υπό αυτές τις συνθήκες είναι εφικτό να αρχίσει η σταδιακή άρση της καραντίνας μόλις στις 30 Νοεμβρίου ή θεωρείτε βέβαιο ότι θα χρειαστεί μια παράταση, κάτι το οποίο εκτιμούν οι περισσότεροι επιστήμονες;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όπως όλοι καταλαβαίνουμε, οι συμπολίτες που θα χρειάζονται ένα κρεβάτι σε ένα νοσοκομείο ή σε μια Μ.Ε.Θ. ή θα είναι ανάγκη να διασωληνωθούν, θα αυξάνονται το επόμενο δεκαήμερο. Είναι μια κορύφωση που ακολουθεί την αύξηση των κρουσμάτων που είδαμε πριν πάρουμε την απόφαση για το lockdown. Από εκεί και πέρα, ο αριθμός των κρουσμάτων και σταδιακά και η πίεση στο Σύστημα Υγείας, θα αρχίσει να υποχωρεί. Θυμίζω ότι τα περιοριστικά μέτρα έχουν ληφθεί στην Βόρεια Ελλάδα -με συνεχή αυστηροποίηση και την μετάταξη στην κατηγορία του «κόκκινου»- μία εβδομάδα πριν αρχίσουν να εφαρμόζονται καθολικά στη χώρα. Αυτό σημαίνει ότι πιο γρήγορα θα δούμε μια αποφόρτιση των κρουσμάτων στη Βόρεια Ελλάδα.
Θυμίζω ότι αν δει κανείς τα κρούσματα των προηγούμενων ημερών, περίπου τα μισά εξ αυτών προέρχονταν από τη Βόρεια Ελλάδα. Άρα η μείωση των κρουσμάτων στη Βόρεια Ελλάδα αναμένουμε να γίνει γρηγορότερα, παρά αργότερα, και να ακολουθήσει η αποφόρτιση και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Δεν είναι, όμως, μόνο ο αριθμός των κρουσμάτων αυτό που μας απασχολεί. Φυσικά μας απασχολεί η πίεση στο Σύστημα Υγείας και προσδοκούμε ότι οι τρεις εβδομάδες, εφόσον τηρήσουμε όλοι τα μέτρα, θα είναι αρκετές, προκειμένου να βγούμε από το καθεστώς του lockdown. Είναι πολύ σημαντικό να τηρήσουμε τα μέτρα για να μην έχουμε παράταση του καθεστώτος του lockdown.
Ν. ΑΡΜΕΝΗΣ: Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι στον σχεδιασμό της Κυβέρνησης είναι lockdown με μορφή «ακορντεόν» μέχρι να αρχίσουν οι εμβολιασμοί. Δηλαδή, καραντίνα 21 ημερών και 14 ημέρες χαλάρωση διαδοχικά. Ισχύει κάτι τέτοιο;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Φαίνεται πολύ συγκεκριμένο πλάνο έτσι όπως το αναφέρατε με 21 και 14 ημέρες. Κανείς δεν μπορεί να πει σ’ αυτή τη φάση τι θα απαιτηθεί, προκειμένου να φτάσουμε με ασφάλεια στην έξοδο από την υγειονομική κρίση, που είναι, επαναλαμβάνω, παγκόσμια και πρωτοφανής. Ακολουθούμε πάντα τις οδηγίες των ειδικών -εφαρμόζοντας τώρα ένα δεύτερο lockdown- ώστε να φέρουμε τα κρούσματα και την πίεση στο Σύστημα Υγείας σε αποδεκτό επίπεδο. Θα απελευθερωθεί πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων προκειμένου να επανέλθουμε σε μία μορφή κανονικότητας όπως είπα και στην εισαγωγική μου τοποθέτηση. Είναι πολύ σημαντικό για την οικονομία, για τις επιχειρήσεις, αλλά φυσικά και για τους καταναλωτές.
Από εκεί και μετά έχουμε πλέον μια βάσιμη αισιοδοξία ότι τόσο η θεραπευτική αγωγή που χορηγείται όσο και τα εμβόλια που αναμένεται να έρθουν από το τέλος του έτους-αρχές του επόμενου, θα μπουν στο «οπλοστάσιό» μας, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε με καλύτερο τρόπο την πανδημία. Επομένως, στο σύντομο χρονικό διάστημα των επόμενων εβδομάδων, ας τηρήσουμε τα μέτρα, προκειμένου να βγούμε από αυτό το lockdown. Αν ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών, δεν θα χρειαστούν σκληρά μέτρα τις επόμενες εβδομάδες.
Γ. ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ: Υπάρχει διαβεβαίωση ότι αύριο το σύστημα για την τηλεκπαίδευση θα λειτουργήσει;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Γίνονται ενέργειες για να λειτουργήσει από σήμερα.
ΕΙΡ. ΜΠΕΛΛΑ: Στην ηλεκτρονική ψηφοφορία των εκπαιδευτικών το Σάββατο για την εκλογή υπηρεσιακών συμβουλίων, η αποχή ήταν 90-95%. Ήταν μία ήττα της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας; Να θυμίσω ότι η ΟΛΜΕ αντιδρούσε συμπεριλαμβανομένης και της παράταξης που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Είναι μία νίκη των μεταρρυθμίσεων. Πρόκειται για κομβική μεταρρύθμιση η ηλεκτρονική ψηφοφορία, όσο και αν φαίνεται σήμερα αυτονόητη και ιδίως μέσα στις συνθήκες της πανδημίας. Το αυτονόητο έγινε πράξη. Είναι μια μεγάλη νίκη των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων στη χώρα διαχρονικά. Είναι επίσης και μια νίκη για το Υπουργείο Παιδείας που επέμενε σ’ αυτή την λογική και την έφερε σε πέρας. Είναι μια ήττα εκείνων που δεν επιθυμούν να δουν την πρόοδο και που προσπαθούν συνεχώς με φασίζουσες νοοτροπίες και συμπεριφορές να βάζουν προσκόμματα, όπως αυτές που ζητούν, για παράδειγμα, τα ονόματα αυτών που ψήφισαν με ηλεκτρονικό τρόπο. Καταγγέλλουμε τέτοιου είδους συμπεριφορές. Δεν έχουν θέση στη Δημοκρατία μας. Αυτό που έχει θέση στη Δημοκρατία μας είναι να ακολουθούμε την τεχνολογική πρόοδο, να εξασφαλίζουμε τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή σε ώρες που δεν ταλαιπωρούνται οι μαθητές, που δεν κλείνουν τα σχολεία. Μπορεί έτσι να βρει μια νέα πνοή το συνδικαλιστικό κίνημα και στη χώρα μας.
Π. ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Απορρίπτονται ή θα μπορούσαν να συζητηθούν οι προτάσεις του κ. Τσίπρα για Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών και Υπουργού Υγείας κοινής αποδοχής;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Το βασικό πρόβλημα στη χώρα αυτή τη στιγμή είναι ότι δεν έχει Αντιπολίτευση. Έχει Υπουργό Υγείας, ο οποίος φέρνει σε πέρας το έργο του με πολύ μεγάλη επιτυχία. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία για το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, είναι ότι δεν πρόκειται για μια πολιτική πρόταση. Είναι μια πρόταση, η οποία δεν έχει καμία σχέση με την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα. Θα κρίνουν, δηλαδή, οι πολιτικοί αρχηγοί ποιο είναι το επίπεδο της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα; Είναι δεδομένο. Κι αυτό αποτυπώνεται από τις εισηγήσεις των ειδικών και υπεύθυνα η Κυβέρνηση παίρνει τις αποφάσεις της και προχωρά για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής, που δεν μπαίνουν ποτέ σε καμία ζυγαριά.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Πού αποδίδει, πως ερμηνεύει η ελληνική Κυβέρνηση την πρωτοβουλία Τσαβούσογλου να επικοινωνήσει με τον κ. Δένδια.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Ελπίζουμε να υπάρχει μια ειλικρινής διάθεση, επιτέλους, να αφήσουν στην άκρη οι γείτονές μας τις προκλητικές συμπεριφορές και να θέλουν να πιάσουμε το νήμα των διερευνητικών επαφών, προκειμένου να λύσουμε τη μία και μοναδική διαφορά μας, που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Θα φανεί στην πράξη, αν έχει συνέπεια και συνέχεια.
ΧΡ. ΚΟΥΣΕΛΟΓΛΟΥ: Τι περιμένει η ελληνική Κυβέρνηση από μια προεδρία Μπάιντεν στα ελληνοτουρκικά; Διατηρεί διαύλους επικοινωνίας η Κυβέρνηση με το επιτελείο Μπάιντεν; Πιέζεται η Τουρκία από την εκλογή Μπάιντεν και σχετίζεται με το τηλεφώνημα Τσαβούσογλου στον Νίκο Δένδια;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Παντού στον διεθνή Τύπο υπάρχει μια αναφορά πως μια από τις λίγες ηγεσίες που δεν έσπευσαν να συγχαρούν τον κ. Μπάιντεν, είναι η ηγεσία της Τουρκίας. Και αυτό κάτι λέει για ένα άγχος στη γειτονική μας χώρα. Εμείς, όμως, δεν εξετάζουμε το άγχος ορισμένων, εξετάζουμε τις σταθερές σχέσεις καλής γειτονίας, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, που πρέπει να διέπουν τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία. Αν η νέα αμερικανική διοίκηση υπό τον Πρόεδρο Μπάιντεν, συμβάλλει σε αυτό, με καθοριστικό τρόπο, θα είναι ένα πολύ θετικό βήμα για τη σταθερότητα σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο. Εμείς διατηρούμε προσδοκίες -οι οποίες είναι πάντα ρεαλιστικές- ότι η σχέση που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα μεταξύ της Ελλάδας και των Η.Π.Α., που έχει αφήσει στην άκρη τις ίσες αποστάσεις που παραδοσιακά κρατούσαν οι Η.Π.Α. ανάμεσα στις δύο χώρες, θα συνεχιστεί και θα ενδυναμωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα.
Σ. ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ: Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία των κυρίων Τσαβούσογλου και Δένδια, πόσο κοντά είναι μια συνάντηση μεταξύ των δύο Υπουργών Εξωτερικών;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Αυτό θα το δείξουν οι επόμενες ημέρες και εβδομάδες. Αν υπάρχει συνέχεια από την τουρκική στάση και αποφυγή των προκλήσεων, φυσικό θα είναι, να είναι πιθανή μια τέτοιου είδους συζήτηση. Αλλά, όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε, με παράνομες Navtex σε ισχύ και με το Oruc Reis στην περιοχή, δεν μπορούν να γίνουν διερευνητικές επαφές.
ΔΗΜ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Γύρω από τα ελληνοτουρκικά. Επηρεάζει τις διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας η πρόθεση του Ταγίπ Ερντογάν να πάει για πικ-νικ στα Βαρώσια με τον Ερσίν Τατάρ στις 15 Νοεμβρίου;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Έχω απαντήσει ότι οι προκλητικές συμπεριφορές καλό είναι να μένουν στην άκρη.
Β. ΣΑΜΑΡΑ: Πώς εξηγείτε ότι σήμερα υπήρχε κίνηση στους δρόμους; Επαρκεί το 50% στην τηλεργασία ή δεν εφαρμόστηκε; Ποια μέτρα θα λάβετε; Θα υπάρχει κάποιος περιορισμός στις επιτρεπόμενες μετακινήσεις;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Είναι προφανές ότι αυτό το δεύτερο lockdown δεν είναι ίδιο με το πρώτο. Αρκετές δραστηριότητες -για παράδειγμα η λειτουργία των σχολείων μας- επιτρέπονται, ενώ στο πρώτο lockdown δεν επιτρέπονταν. Άρα, αναμένουμε μια αυξημένη κίνηση, ως αποτέλεσμα αυτών των επιλογών που έχουν γίνει, για κάποιες δραστηριότητες να είναι ανοιχτές. Τι δεν περιμένουμε, τι δεν θέλουμε να δούμε; Είναι η καταστρατήγηση των μέτρων, όπως, για παράδειγμα, χθες το βράδυ διαπιστώθηκε ότι πάνω από 1.000.000 sms εστάλησαν μετά τις 9 το βράδυ για άθληση ή τέτοιου είδους δραστηριότητες. Όλοι καταλαβαίνουμε ότι γίνεται μια προσπάθεια καταστρατήγησης των μέτρων. Αυτή η καταστρατήγηση των μέτρων θα βρει απέναντι τους ελέγχους, γιατί θα είναι εκτεταμένοι, όπως είπα και στην εισαγωγική μου τοποθέτηση, θα είναι πολύ αυστηροί. Το πρόστιμο έχει αυξηθεί και καλούμε όλους, αντί να πληρώνουν πρόστιμα, να ακολουθήσουν τις οδηγίες των ειδικών για να βγούμε μια ώρα αρχύτερα από το lockdown.
Β. ΣΑΜΑΡΑ: Ορισμένες διευκρινίσεις για το θέμα της άθλησης. Ηλικιωμένοι και καρδιοπαθείς που πηγαίνουν για περπάτημα ως ελαφριά σωματική άσκηση, πρέπει να φορούν μάσκα; Και τι ισχύει για τις βόλτες στο βουνό; Μπορεί να πάει από τον Νέο Κόσμο, για παράδειγμα, στην Πάρνηθα για περπάτημα;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Έχουν ήδη δοθεί διευκρινίσεις από τον κ. Χαρδαλιά και τον κ. Σταμπουλίδη. Θα συνεχίσουμε και τις επόμενες ημέρες να δίνουμε τέτοιες διευκρινίσεις. Σημειώνω ότι πλέον η ενημέρωση που θα γίνεται από τον κ. Χαρδαλιά, από το Υπουργείο Υγείας και όποιον χρειάζεται επιπλέον από την Επιτροπή των Επιδημιολόγων, κάθε φορά, θα γίνεται Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή. Εκτάκτως, όπως είπαμε, αύριο το απόγευμα θα δώσει συνέντευξη Τύπου ο κ. Κικίλιας, για να ενημερώσει για τις αντοχές του Συστήματος Υγείας και τις ενέργειες που λαμβάνονται από εδώ και πέρα.
ΑΙΜ. ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Πώς σχολιάζετε τη στάση του κ. Μυλόπουλου και τα όσα ισχυρίστηκε σχετικά με τα τεστ; Ορθώς προσφεύγει δικαστικά εναντίον του ο ΕΟΔΥ; Αναμένετε και από άλλες πολιτικές δυνάμεις να καταδικάσουν τη στάση του ή άλλα αντίστοιχα περιστατικά;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Ο κ. Μυλόπουλος δεν είναι ένας τυχαίος άνθρωπος. Είναι πρώην πρύτανης ενός μεγάλου Πανεπιστημίου της χώρας, είναι ένας άνθρωπος που τοποθετήθηκε σε υψηλές θέσεις από την προηγούμενη Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων στο Μετρό της Θεσσαλονίκης και ένας άνθρωπος που συμμετέχει και σήμερα στην Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ. Επομένως, η αναφορά του έχει ένα σαφές πολιτικό και κομματικό αποτύπωμα. Τέτοιου είδους αναφορές, όμως, συμβάλλουν στη διασπορά ψευδών ειδήσεων, αν είναι ψευδής αυτή η καταγγελία που έχει κάνει. Η ενημέρωση που υπάρχει σε όλους τους πολίτες δεν μπορεί να υπονομεύεται από τέτοιου είδους αναρτήσεις και όταν επισημαίνεται ο κίνδυνος να κατεβάζει κανείς την ανάρτησή του χωρίς να ζητά ούτε μια συγγνώμη. Επομένως, επειδή είναι πολύ σημαντικό αυτό το θέμα και δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να υπονομεύεται ούτε η αξιοπιστία των φορέων που είναι επιφορτισμένοι με την προστασία της δημόσιας υγείας στη χώρα μας, αλλά ούτε να μένουν αναπάντητα τέτοιου είδους ζητήματα, ο ΕΟΔΥ θα κινηθεί νομικά. Και εκεί, θα κληθεί ο κ. Μυλόπουλος να αποδείξει αυτές τις καταγγελίες, τις οποίες έκανε.
ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την παραίτηση της Υπουργού Παιδείας, μετά τα όσα συνέβησαν με την τηλεκπαίδευση. Τι απαντά η Κυβέρνηση;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Είναι αστείο.
ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Η εξέλιξη της πανδημίας θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα. Βάσει των νέων δεδομένων, ποιο θα είναι το ποσοστό της ύφεσης για φέτος και ποιες οι εκτιμήσεις για το 2021; Τελικά αντέχει η ελληνική οικονομία το δεύτερο lockdown;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Είναι πολύ δύσκολο να εκτιμήσει κανείς σε νούμερα πόση θα είναι η ύφεση το 2020 και πόση ισχυρή θα είναι, όπως φαίνεται, η οικονομική ανάκαμψη το 2021. Αυτό που έχει σημασία είναι η βαθιά ύφεση του 2020 να είναι όσο το δυνατόν πιο σύντομη -αν είναι δυνατόν- και να υπάρξει η ισχυρή ανάκαμψη που περιμένουμε για το 2021. Σίγουρα το lockdown θα έχει μια επίπτωση στην οικονομική δραστηριότητα. Εάν, όμως, εξακολουθούμε να απολαμβάνουμε της εμπιστοσύνης επενδυτών και αγορών, αυτή η ύφεση θα αποδειχθεί σύντομης διάρκειας και θα ακολουθηθεί από μια περίοδο ευημερίας. Στο χέρι μας είναι να διατηρήσουμε αυτή την εμπιστοσύνη, που απολαμβάνει η χώρα μας και όχι μόνο η Κυβέρνηση.
Κ. ΠΑΠΑΧΛΙΜΙΤΖΟΣ: Ερασιτέχνες ψαράδες και κυνηγοί έχουν συγκεντρώσει υπογραφές για να αιτηθούν τη δυνατότητα άσκησης της αλιείας και του κυνηγιού την περίοδο του lockdown. Υπάρχει περίπτωση να εξετάσετε το αίτημα αυτό; Υπάρχει, γενικώς, περίπτωση να χαλαρώσει οποιοσδήποτε περιορισμός που έχει επιβληθεί, μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει αλλαγή για το θέμα του κυνηγιού και της ερασιτεχνικής αλιείας. Καταλαβαίνουμε την ανάγκη αυτών των ανθρώπων να συνεχίσουν κάτι το οποίο συνήθιζαν να κάνουν, αλλά δεν πάμε για χαλάρωση αυτή τη στιγμή. Πάμε για πιστή τήρηση των μέτρων. Και όσοι έχουν πληρώσει άδειες για να έχουν τη δυνατότητα να πάνε για κυνήγι, για παράδειγμα, να ξέρουν ότι το ποσό αυτό θα συμψηφιστεί στην επόμενη κυνηγετική περίοδο. Αλλά, σε καμία περίπτωση, δεν πάμε για χαλάρωση. Θα κάνουμε όλοι υπομονή για να ξεπεράσουμε όλοι μαζί αυτή την κρίση.
Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Πώς η Κυβέρνηση μπορεί να ελέγξει αν εφαρμόζεται η υποχρεωτική τηλεργασία κατά 50% στον ιδιωτικό τομέα; Υπάρχουν καταγγελίες ότι σε μεγάλους οργανισμούς δεν έχει ληφθεί σχετική μέριμνα.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Πρέπει να ξέρουμε όλοι μας ότι δεν είναι παντού εφικτή η τηλεργασία. Εκεί, όμως, που είναι εφικτή θα γίνουν εκτεταμένοι έλεγχοι το επόμενο χρονικό διάστημα από όλα τα συνεργεία ελέγχου, συμπεριλαμβανομένου του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, προκειμένου να είναι σίγουρο ότι εφαρμόζεται η νομοθεσία για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού. Πραγματικά η τηλεργασία είναι ένα πολύ αποτελεσματικό μέσο γι΄ αυτό.
Π. ΤΟΥΜΑΣΗΣ: Ακόμα και με τις ρυθμίσεις στήριξης των επιχειρήσεων και εργαζομένων, πώς θα είναι συνεπείς οι επιχειρήσεις στις υποχρεώσεις τους; Για παράδειγμα, ακόμα και το 60% των ενοικίων τους πώς θα το καταβάλλουν, από τη στιγμή που δεν θα έχουν τζίρο; Θα υπάρξουν περαιτέρω μέτρα στήριξης;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Τα μέτρα στήριξης που ανακοινώσαμε αυτές τις ημέρες, είναι ισχυρά. Έχουν ένα πολύ μεγάλο ύψος 3,3 δισ. ευρώ. Για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα από την πτώση τζίρου στις συγκεκριμένες κατηγορίες, πέρα από την άμεση ενίσχυση που δίνουμε, αναστέλλουμε όλες τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, ενώ συνεχίζουν να ισχύουν οι αναστολές για τις πληρωμές των υποχρεώσεων προς τις τράπεζες. Επομένως, όταν κάποιος δεν έχει τζίρο, δεν έχει και υποχρεώσεις, με βάση αυτό το πακέτο που έχουμε εξαγγείλει, προκειμένου όλοι να σταθούν στα πόδια τους. Βασικό μας στοίχημα είναι ο παραγωγικός ιστός της οικονομίας να μείνει στη θέση του, για να πάρει μερίδιο από την επανεκκίνηση της οικονομίας που θα έρθει μετά την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Σας ευχαριστώ πολύ.