Καλό μεσημέρι σε όλες και όλους,
Α. Επίσκεψη Μ. Pompeo
Σήμερα το πρωί, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Michael Pompeo στη Θεσσαλονίκη. Συζήτησαν ζητήματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος με έμφαση στον Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας-Η.Π.Α., την αμυντική και ενεργειακή συνεργασία και, βεβαίως, τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Οι δύο Υπουργοί εξέδωσαν κοινή δήλωση στην οποία και σας παραπέμπω.
Σήμερα το απόγευμα ο Αμερικανός Υπουργός θα μιλήσει σε επιχειρηματικό συνέδριο για την ενέργεια. Στη συνέχεια, θα μεταβεί στα Χανιά, όπου θα φιλοξενηθεί από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο πατρικό του σπίτι. Ο Πρωθυπουργός και ο Αμερικανός Υπουργός θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούν τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, την άμυνα, την ασφάλεια και τις επενδύσεις, ενώ αύριο, μεταξύ άλλων, θα επισκεφθούν την αμερικανική βάση στη Σούδα.
Η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών των Η.Π.Α., η δεύτερη επίσκεψη μέσα σε μόλις ένα χρόνο:
– Αντανακλά τον κομβικό ρόλο που παίζει αφενός η Θεσσαλονίκη ως αναπτυξιακό κέντρο για την περιοχή των Βαλκανίων και αφετέρου η Σούδα για τους γεωστρατηγικούς σχεδιασμούς στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.
– Υπογραμμίζει την αναβαπτισμένη ελληνοαμερικανική στρατηγική σχέση και αναδεικνύει το ειδικό βάρος της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.
Β. Σε ό,τι αφορά τον κορονοϊό
Τις τελευταίες εβδομάδες η πανδημία σημειώνει έξαρση σε πολλές χώρες. Η Ελλάδα, χάρη στα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα και χάρη στην ατομική ευθύνη και τη συλλογική ωριμότητα που επέδειξε και εξακολουθεί να επιδεικνύει η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, παρουσιάζει σταθεροποίηση στα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού. Στην ενημέρωση της προηγούμενης εβδομάδας, επισημάνθηκε ότι η σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με παρόμοιο πληθυσμό, αποδεικνύει πως η Πατρίδα μας εξακολουθεί να τα καταφέρνει καλύτερα στην αντιμετώπιση της πανδημίας από πολλές άλλες χώρες, τόσο σε αριθμό κρουσμάτων όσο και σε αριθμό θανάτων. Αυτό φαίνεται για παράδειγμα και από τα χθεσινά στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύονται παγκοσμίως για τον κορονοϊό. Συγκεκριμένα, η Ολλανδία είχε 2.995 νέα κρούσματα κορονοϊού και 8 θανάτους, το Βέλγιο 1.827 κρούσματα και 5 θανάτους, η Πορτογαλία 665 κρούσματα και 9 θανάτους, ενώ η Ελλάδα 218 κρούσματα και 3 θανάτους.
Ωστόσο, η καλύτερη επιδημιολογική εικόνα στην Ελλάδα δεν πρέπει να οδηγεί σε εφησυχασμό, αλλά σε εγρήγορση και προσπάθεια βελτίωσής της. Όπως η πανδημία εξελίσσεται δυναμικά, έτσι και η στρατηγική μας απέναντι στον κορονοϊό είναι δυναμική. Αντιμετωπίζουμε ήδη μια σημαντική αύξηση κρουσμάτων, αλλά και διασωληνωμένων, ιδίως στην Αττική και πιο συγκεκριμένα στο κέντρο της Αθήνας. Ήδη, συνεργεία του ΕΟΔΥΥ έχουν ξεκινήσει ελέγχους σε επιδημιολογικά επιβαρυμένες γειτονιές της Αθήνας και θα συνεχίσουν το έργο τους και τις επόμενες μέρες.
Παράλληλα, η Κυβέρνηση προχωρά στην αξιοποίηση ξενοδοχείων καραντίνας προκειμένου να φιλοξενήσουν, με την αναγκαία ιατρική φροντίδα, πολίτες -κυρίως αλλοδαπούς- που έχουν προσβληθεί από τον ιό, είναι ασυμπτωματικοί, αλλά φιλοξενούνται στα νοσοκομεία. Ήδη σήμερα ξεκινά η μεταφορά των πρώτων εξ’ αυτών σε ξενοδοχείο καραντίνας, γεγονός που θα απελευθερώσει πολλές απλές κλίνες COVID-19 μέσα σε λίγες μέρες. Έτσι, και τα νοσοκομεία θα αποσυμφορηθούν και θα περιχαρακωθεί η διασπορά του ιού στην κοινότητα.
Επιπλέον προετοιμαζόμαστε για την αντιμετώπιση και των εποχικών ιώσεων, ιδίως της γρίπης που αναμένεται να πιέσουν το σύστημα υγείας τους επόμενους μήνες. Από τις 15 Οκτωβρίου, θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός για την γρίπη. Υπενθυμίζεται ότι το 2018 είχαν γίνει κάτι παραπάνω από 2 εκατομμύρια εμβόλια. Το 2019, ύστερα από σχετική καμπάνια, έγιναν περισσότερα από 3 εκατομμύρια. Και φέτος έχουν παραγγελθεί 4,2 εκατομμύρια εμβόλια. Ανακοινώσεις για το πρόγραμμα εμβολιασμού θα γίνουν στις 14:00 το μεσημέρι από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.
Στο μεταξύ, συνεχίζεται η προσπάθεια ενίσχυσης του Ε.Σ.Υ. για να αντέξει στις όποιες πιέσεις από την «διπλή απειλή», του κορονοϊού και της γρίπης. Μέσα στον Οκτώβριο το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα αποκτήσει ακόμη 67 κλίνες Μ.Ε.Θ. από δωρεές, ενώ από το Δεκέμβριο θα αρχίσουν να προστίθενται 174 κλίνες Μ.Ε.Θ. και Μ.Α.Φ. από τη μεγάλη δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».
Επιπλέον, εκδόθηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση σύμφωνα με τη οποία -σε περίπτωση που δεν επαρκούν οι κλίνες στις δημόσιες δομές- μπορεί να διατίθενται κλίνες νοσηλείας και κλίνες Μ.Ε.Θ. σε ιδιωτικά θεραπευτήρια και κλινικές. Υπογραμμίζεται ότι οι ασθενείς που θα μεταφέρονται σε ιδιωτικές Μ.Ε.Θ. δεν επιβαρύνονται με ιατρικές αμοιβές και συμμετοχές επί των νοσηλείων. Ξέρουμε ότι η μάχη είναι δύσκολη. Μπορούμε, όμως, να την κερδίσουμε. Η Κυβέρνηση παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις και παίρνει τα μέτρα που απαιτούνται για κάθε στιγμή και κάθε περιοχή. Είναι, όμως αυτονόητο πως κανένα μέτρο δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό, αν δεν τηρείται από όλους. Και αυτό είναι τώρα το στοίχημα.
Γ. Σε ό,τι αφορά τη στήριξη των πληγέντων από τον «Ιανό»
Συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών που θεσπίζει τα μέτρα στήριξης για τους πληγέντες από τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανός», καθώς και νέα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού. Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται, επίσης, ενίσχυση των πιστώσεων για την πρόσληψη εκπαιδευτικών και ειδικού εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού, για τη σχολική χρονιά 2020-2021, καθώς και μεταρρυθμίσεις οι οποίες αφορούν τον τρόπο εκλογής των αιρετών μελών των υπηρεσιακών συμβουλίων εκπαιδευτικού προσωπικού και ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού της ειδικής αγωγής.
Βασικό κορμό του νομοσχεδίου αποτελούν τα μέτρα για τη στήριξη των κατοίκων στις περιοχές που επλήγησαν από τον «Ιανό». Ανάμεσα στα άλλα:
– Χορηγείται εφάπαξ επίδομα προς τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έχουν πληγεί ύψους 5.000 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα ανά κατοικία και 8.000 ευρώ ανά επιχείρηση που έχει πληγεί.
– Δίνεται παράταση καταβολής βεβαιωμένων οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση.
– Παρατείνονται οι προθεσμίες καταβολής βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ και στα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλών που λήγουν ή έληξαν από 18/9/2020 έως 18/3/2021. Παράλληλα, για το ίδιο χρονικό διάστημα, αναστέλλεται η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τη φορολογική διοίκηση των φυσικών και νομικών προσώπων που έχουν κύρια κατοικία ή εγκατάσταση στις περιοχές αυτές.
– Αναστέλλεται έως τις 30 Σεπτεμβρίου, 2021 κάθε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας φυσικών ή νομικών προσώπων.
– Δίνεται Η δυνατότητα στις επιχειρήσεις και τους εργοδότες που επλήγησαν από τον «Ιανό» – ανεξαρτήτως κλάδου και επιχειρηματικής δραστηριότητας- να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή όλων των εργαζομένων τους, μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί, αλλά όχι πέραν των τριών μηνών. Οι εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση εργασίας μπαίνει σε αναστολή είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ποσού 534 ευρώ, καθώς και αναλογίας δώρου Χριστουγέννων.
Σημειώνεται ότι στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται διατάξεις καθολικής ισχύος όπως:
– Η παράταση έως και τις 30 Απριλίου 2021 της μείωσης των συντελεστών Φ.Π.Α. για τις μεταφορές, καφέ και ροφήματα στην εστίαση, εισιτήρια κινηματογράφων, θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών, καθώς και στο τουριστικό πακέτο.
– Η αναστολή, για ένα έτος, και συγκεκριμένα από 1η Οκτωβρίου 2020 έως 30 Σεπτεμβρίου 2021 της επιβολής του τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση.
Επίσης, το νομοσχέδιο προβλέπει και την υπό προϋποθέσεις έκπτωση της διαφημιστικής δαπάνης από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων, προσαυξημένη κατά 100% για το φορολογικό έτος 2020 και κατά 60% για το φορολογικό έτος 2021. Πρόκειται για υπεραποσβέσεις που αναμένεται -σύμφωνα με μελέτες- να συμβάλουν στην τόνωση της ζήτησης και της καταναλωτικής δαπάνης, στην αύξηση του τζίρου και τη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ώστε να αποτραπούν λουκέτα και να διαφυλαχθούν θέσεις εργασίας.
Δ. Πρόγραμμα Πρωθυπουργού
Ο Πρωθυπουργός μεταβαίνει απόψε στην Κρήτη όπου επί διήμερο θα φιλοξενήσει τον Υπουργό Εξωτερικών των Η.Π.Α. κ. Pompeo στο πατρικό του σπίτι και θα έχουν συζητήσεις για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.
Την Τετάρτη στις 12:00 το μεσημέρι θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο. Το βράδυ, ο Πρωθυπουργός θα παραστεί σε εκδήλωση για τη φωταγώγηση της Ακρόπολης, στην οποία θα μετέχουν ομόλογοί του από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Την Πέμπτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στις εργασίες του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις εξωτερικές υποθέσεις της Ε.Ε. συμπεριλαμβανομένων των ευρω-τουρκικών σχέσεων.
Σας ευχαριστώ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.
ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, θέλω να κάνω μια ερώτηση σχετικά με τις διερευνητικές επαφές. Σε ποιο σημείο βρισκόμαστε και πώς αξιολογεί η Κυβέρνηση τις τελευταίες παρεμβάσεις και του Εκπροσώπου του Ταγίπ Ερντογάν και του ίδιου του κ. Ερντογάν για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, αλλά και θέμα μειονοτήτων; Η δεύτερη ερώτησή μου είναι οικονομικού περιεχομένου. Άκουγα τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, τον κ. Σκυλακάκη, να λέει ότι ίσως -είναι μέσα στους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης- ένα μέρος της επιστρεπτέας προκαταβολής να μην είναι επιστρεπτέα για κλάδους και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί σημαντικά από την πανδημία.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Για το δεύτερο, φυσικά το οικονομικό επιτελείο γνωρίζει καλύτερα τις αντοχές και τις ανάγκες που υπάρχουν αυτή την στιγμή στην οικονομία. Είμαστε λίγο μακριά ακόμη από οποιαδήποτε κατάληξη, δεδομένου ότι, όπως ξέρετε, η επιστρεπτέα προκαταβολή έχει περίοδο χάριτος 12 μηνών. Άρα, ακόμη υπάρχει μεγάλος χρόνος μέχρι να αρχίσει κάποιος να αποπληρώνει τα χρήματα τα οποία έχει πάρει. Όπως ξέρετε, είμαστε έτοιμοι και για τις επόμενες φάσεις, καθώς άλλα 2,1 δισ. ευρώ από την επιστρεπτέα προκαταβολή θα «πέσουν» στην αγορά τους επόμενους μήνες.
Όσον αφορά τις διερευνητικές επαφές και την ατζέντα της συζήτησης με την Τουρκία -όπως έχετε δει, και σημερινά δημοσιεύματα- η επιστολή του κ. Ερντογάν βάζει ένα πλαίσιο το οποίο δεν είναι διαφορετικό απ’ αυτό που έχουμε συνηθίσει και από αυτό που έχουμε πει το τελευταίο διάστημα. Αυτό που έχει σημασία, λοιπόν, είναι ότι ούτε στην επιστολή αυτή υπάρχει καμία αναφορά για αποστρατιωτικοποίηση. Φυσικά, δεν υπήρχε ποτέ τέτοιο θέμα στο τραπέζι και δεν μπορεί ποτέ τέτοιο θέμα να συζητηθεί από καμία Ελληνική Κυβέρνηση. Επομένως, το αντικείμενο των διερευνητικών επαφών είναι αυτό που όλοι γνωρίζουμε. Είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας και, μάλιστα, είναι ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών. Άρα ξαναπιάνουμε το νήμα από εκεί που ήταν τον Μάρτιο του 2016.
ΕΙΡ. ΜΠΕΛΛΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα πρώτα να ρωτήσω ποιοι θα είναι οι Ευρωπαίοι ομόλογοι που θα έρθουν την Τετάρτη στην Αθήνα και αν θα βρεθεί η ευκαιρία να συζητηθούν τα θέματα της μετανάστευσης, αλλά, κυρίως τα ελληνοτουρκικά. Δηλαδή, αν αυτοί που θα έρθουν να συζητήσουμε θα μας στηρίξουν για το ζήτημα του αυτόματου μηχανισμού κυρώσεων. Και, δεύτερον, θα ήθελα να ρωτήσω, αφού πήρατε τα μέτρα αυτά για να κλείνουν οι κάβες και τα περίπτερα, αν οι εικόνες που βλέπετε από τις πλατείες σας ικανοποιούν. Αν, δηλαδή, αυτό το μέτρο είναι αρκετό ή σκέφτεστε να πάρετε κάποια άλλα μέτρα. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα των μέτρων; Αν δεν πετύχουν αυτά, ποια άλλα θα ισχύσουν; Κι αν σας απασχολεί ότι υπάρχουν πολλά κρούσματα στο κέντρο της Αθήνας και σε αλλοδαπούς και αν θα πάρετε κάποια μέτρα γι’ αυτά.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Να πω κατ΄ αρχάς ότι η παλέτα των μέτρων είναι μεγάλη, δεν είναι μικρή. Όπως ξέρετε, εδώ και πολύ καιρό, έχει ζητήσει ο Πρωθυπουργός από την Επιτροπή των Ειδικών, να παρουσιάσει διαφορετικές επιλογές μέτρων που μπορεί να υπάρχουν, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας. Όσον αφορά το κλείσιμο των μικροκαταστημάτων του λιανεμπορίου, όπως και των περιπτέρων, έρχεται να συνδεθεί με το κλείσιμο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στις 12 τα μεσάνυχτα, προκειμένου να μην υπάρχει συγχρωτισμός εκείνες τις ώρες. Αυτή τη στιγμή, αυτό που έχουμε δει είναι μια πολύ καλή συμμόρφωση των Ελλήνων πολιτών. Αν δει κανείς τη σύγκριση με το τι συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρώπης, και όχι μόνο της Ευρώπης, θα διαπιστώσει ότι είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο. Όλοι μαζί θα ξεπεράσουμε την κρίση, τηρώντας τα μέτρα των ειδικών και μέχρι στιγμής πηγαίνουμε ικανοποιητικά σ’ αυτό το επίπεδο.
Όσον αφορά το πρώτο ερώτημά σας. Όπως καταλαβαίνουμε το περιβάλλον είναι πολύ ρευστό αυτές τις μέρες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Επομένως δεν θα ήθελα να κάνω ανακοινώσεις για το ποιοι θα είναι. Πάντως, θα είναι Πρωθυπουργοί άλλων ευρωπαϊκών χωρών και θα κάνουμε σχετικές ανακοινώσεις αύριο.
ΑΠ. ΜΑΓΓΗΡΙΑΔΗΣ: Σε σχέση πάντα με τον κορονοϊό, υπάρχουν κάποια μέτρα που εξετάζει η Κυβέρνηση για τους συμπολίτες μας, άνω των 65 ;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Είπα και πριν απαντώντας στην κυρία Μπέλλα, ότι ο Πρωθυπουργός έχει ζητήσει ένα κατάλογο πιθανόν μέτρων, που θα αναπτύσσονται δυναμικά, όπως δυναμική είναι και η εξέλιξη της πανδημίας. Μέσα σ’ αυτά τα μέτρα, κατά καιρούς, έρχονται ως δημοσιεύματα ή ως μεμονωμένες προτάσεις διαφόρων ειδικών, διάφορα τέτοια μέτρα. Θέλω να είμαι κατηγορηματικός. Όσον αφορά ειδικά την πληθυσμιακή ομάδα των συμπολιτών μας που είναι άνω των 65 ετών, δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα ξεχωριστό μέτρο γι’ αυτούς.
ΑΙΜ. ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Σε σχέση με την επίσκεψη του κ. Pompeo, τι είναι αυτό που περιμένει, κυρίως, η ελληνική πλευρά στις αυριανές κοινές δηλώσεις με τον Πρωθυπουργό; Αν περιμένει μια καθαρή δήλωση στήριξης ή οτιδήποτε άλλο. Και το δεύτερο ερώτημα έχει να κάνει με τις καταλήψεις στα σχολεία. Είναι ένα φαινόμενο που σας προβληματίζει; Είναι ένα φαινόμενο στο οποίο θα αντιδράσετε με κάποιο τρόπο; Βλέπετε ενδεχομένως και πολιτική υποκίνηση πίσω απ’ αυτό;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όσον αφορά την επίσκεψη του κ. Pompeo επισημαίνουμε πρωτ’ απ’ όλα το γεγονός ότι είναι η δεύτερη επίσκεψη μέσα σε μόλις ένα χρόνο. Έχουμε δει όλο το προηγούμενο διάστημα μια στροφή στην αμερικανική εξωτερική πολιτική, που έχει αφήσει πίσω την πολιτική των ίσων αποστάσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία και στέκεται σθεναρά κοντά στις ελληνικές θέσεις. Ίσως περνάμε την καλύτερη περίοδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Και σ’ αυτή την καλλιέργεια των σχέσεων επενδύουμε. Είτε είναι αμυντική συνεργασία, είτε είναι ενεργειακή, είτε είναι στο πεδίο του εμπορίου και των επενδύσεων, όπως είδατε και από την κοινή δήλωση των δύο Υπουργών Εξωτερικών. Και θα συνεχίσουμε να χτίζουμε πάνω σ’ αυτό.
Όσον αφορά τις καταλήψεις. Εμείς ζητούμε από τους λίγους να μην θέτουν προσκόμματα στο δικαίωμα των πολλών στη μάθηση. Είχαμε στο προηγούμενο διάστημα αύξηση των καταλήψεων. Προσδοκούμε ότι από αυτή την εβδομάδα θα αρχίσει να φθίνει αυτός ο αριθμός. Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση αυτοδικίες όπως είχαμε την προηγούμενη εβδομάδα είτε στον Άλιμο, είτε σε κάποιο άλλο σχολείο, σήμερα. Το Κράτος είναι εδώ για να εφαρμόσει τους κανόνες. Ζητά πρώτα -στο πλαίσιο του διαλόγου- από όλους να σεβαστούν το δικαίωμα των πολλών. Και έχουμε στη φαρέτρα μας πράγματα, που μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό. Παραπέμπω και στις σχετικές δηλώσεις, που έχει κάνει σήμερα το πρωί η κυρία Κεραμέως.
Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Υπάρχουν πληροφορίες ότι η Τουρκία μετέφερε Τζιχαντιστές από τη Συρία στα σύνορα με την Αρμενία. Παράλληλα, υπάρχει και η ανακοίνωση της Αρμενικής Ελληνικής Επιτροπής Ελλάδος, που εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών για τις ίσες αποστάσεις, για την πολύ ήπια δήλωση που έκανε. Θα ήθελα να σχολιάσετε και τα δύο γεγονότα υπό το φόντο της αναταραχής που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όσον αφορά το δεύτερο θέμα, δεν θα ήθελα να προσθέσω κάτι παραπάνω πέρα από τη βούλησή μας, να είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε στην αποκλιμάκωση οποιασδήποτε έντασης στην περιοχή. Αυτό προέχει σε αυτό το στάδιο. Τι θα γίνει τις επόμενες ημέρες, θα το δούμε. Αλλά, αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή σε αυτό το στάδιο, είναι η αποκλιμάκωση της έντασης. Όσον αφορά τις άλλες πληροφορίες που έχετε μεταφέρει για τέτοιου είδους κινήσεις, είναι ένα ζήτημα, το οποίο δεν επιβεβαιώνεται, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, από εμάς, εξ όσων γνωρίζουμε. Αλλά, παραπέμπω στις προηγούμενες παρεμβάσεις -εντός ή εκτός εισαγωγικών- της Τουρκίας σε διάφορες περιοχές, με τελευταία περίπτωση αυτή της Λιβύης.
Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, εφόσον η Κύπρος ζητήσει στην Σύνοδο Κορυφής την επιβολή κυρώσεων άμεσα στην Τουρκία, η Ελλάδα θα στηρίξει τη Λευκωσία σε αυτό; Και μια δεύτερη ερώτηση: Στα Καμένα Βούρλα, που είδαμε τις εικόνες με πολίτες να διαμαρτύρονται και να ζητούν να φύγουν παιδιά από εκεί, υπήρχε κάποιος υπεύθυνος της συγκέντρωσης; Τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα κατά τον νόμο; Επίσης, θα υπάρχουν κάποιες κυρώσεις για τη μη τήρηση υγειονομικών μέτρων; Γιατί είδαμε πολίτες τον έναν πάνω στον άλλον, χωρίς μάσκες, χωρίς αποστάσεις, να διαδηλώνουν, ζητώντας να φύγουν τα προσφυγόπουλα.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όσον αφορά το ζήτημα των Καμένων Βούρλων, έχει ήδη κάνει αναλυτικές δηλώσεις, σήμερα το πρωί, και ο κ. Μηταράκης, στο ραδιόφωνο του «ΣΚΑΪ». Θα ήθελα να σας παραπέμψω σε αυτές. Το βασικό συμπέρασμα που πρέπει να κρατήσουμε όλοι, όμως, είναι το εξής: Μιλάμε για ασυνόδευτα παιδιά που μεταφέρονται σε διάφορες περιοχές μέχρι να φύγουν από την Ελλάδα. Είναι για λίγες ημέρες. Και, πραγματικά, είναι ακατανόητη οποιαδήποτε αντίδραση, σε οποιαδήποτε γεωγραφική περιοχή της χώρας, όταν μιλάμε για ασυνόδευτα παιδιά, που μεταφέρονται για λίγες ημέρες σε κάποιες δομές που ήδη υπάρχουν -δεν είναι καινούργιες- μέχρι να φύγουν στο εξωτερικό για επανένωση οικογενειών ή, τέλος πάντων, για άλλες χώρες που έχουν δεχτεί να τα φιλοξενήσουν. Άρα, δεν υπάρχει κάποιος λόγος να δημιουργείται μια τέτοια αναταραχή. Θέλουμε, πραγματικά, η Πολιτεία μαζί με τις τοπικές κοινωνίες να αντιμετωπίσουμε αυτό το πολύ μεγάλο πρόβλημα. Θα το αντιμετωπίσουμε ενωμένοι και όχι με διχαστικά μηνύματα. Όσον αφορά τις συγκεντρώσεις και τα θέματα συγχρωτισμού, είναι άλλο μια ad hoc διαμαρτυρία και άλλο ένα συνεχιζόμενο φαινόμενο, όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε. Σε κάθε περίπτωση, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και η Αστυνομία κάνουν τη δουλειά τους.
Β. ΣΑΜΑΡΑ: Όσον αφορά την πρώτη ερώτηση που σας έκανα, αν θα στηρίξουμε ενδεχόμενο αίτημα της Λευκωσίας για κυρώσεις στην Τουρκία.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Έχουμε πει ότι πάντα είμαστε σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία. Και θυμίζω ότι την Παρασκευή υπήρξε και η σχετική δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών, δια του Εκπροσώπου Τύπου του ΥΠΕΞ, που λέμε ξεκάθαρα ότι στηρίζουμε την πρόταση που υπάρχει στο τραπέζι για επιβολή κυρώσεων σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που συνδράμουν την Τουρκία σε παράνομες εξορυκτικές δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ. Είναι ένα πλέγμα κυρώσεων διαφορετικό από αυτό που έχει προτείνει ο κ. Μπορέλ, γενικά για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, όπως ξέρετε. Προϋπήρχε αυτό το πλαίσιο κυρώσεων από το Καλοκαίρι του 2019. Έγινε αποδεκτό αυτό το πλαίσιο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου και του Δεκεμβρίου του 2019.
Δ. ΓΚΑΛΟΝΑΚΗ: Θα ήθελα να πάμε σε ένα θέμα που δεν το έχετε αναφέρει καθόλου, αλλά είναι να μπει σε συζήτηση στη Βουλή. Το νομοσχέδιο του κ. Χατζηδάκη για τα θέματα πολεοδομίας και πολλά άλλα μέτρα που θα πάρει. Πότε θα μπει στη Βουλή; Γιατί είχαν πει στο τέλος του μήνα για συζήτηση και για να περάσει από την Ολομέλεια.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Με τον προγραμματισμό που υπάρχει, αυτή τη στιγμή, αντιλαμβάνομαι ότι θα είναι το δεύτερο ή το τρίτο στη σειρά νομοσχέδιο. Θα αποφασιστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τετάρτης. Σίγουρα, πάντως, το επόμενο νομοσχέδιο, μετά από αυτό που θα ψηφιστεί τώρα, θα είναι το νομοσχέδιο για τη δεύτερη ευκαιρία του Υπουργείου Οικονομικών. Μετά θα ακολουθήσει του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Δ. ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Μιλήσατε για έναν καμβά μέτρων που είτε έχουν έρθει στο προσκήνιο, είτε θα έρθουν, τα έχει ζητήσει ο Πρωθυπουργός, τίθενται επί τάπητος και βλέπει συνεχώς η Κυβέρνηση, παρατηρεί και τα εφαρμόζει. Ένα τέτοιο μέτρο θα μπορούσε να είναι η επαναφορά των μηνυμάτων, έστω για κάποιες ώρες, προκειμένου να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός σε πλατείες και ανοιχτούς χώρους;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Δεν υπάρχει κανένα μέτρο, το οποίο να μπορεί, αυτή τη στιγμή, να εφαρμοστεί μόνο σε κάποιες συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες, όπως είπα και πριν, για παράδειγμα, για τους άνω των 65 ετών. Δεν είναι κανένα μέτρο ξεκομμένο από το τι αποτέλεσμα μπορεί να φέρει. Επομένως, κοιτάζουμε τα μέτρα να είναι απλά, να είναι εφαρμόσιμα, να είναι εύκολο να ελεγχθούν. Αυτό είναι το τρίπτυχό μας και σε αυτό το πνεύμα κοιτάζουμε τα μέτρα.
Σας ευχαριστώ πολύ.