Καλό μεσημέρι.

Για την παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Νέα Υόρκη και τη Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε.

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ολοκλήρωσε την παρουσία του  στη Νέα Υόρκη, όπου μίλησε στην 77η Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. και είχε σειρά επαφών με ξένους ηγέτες, αλλά και εκπροσώπους της  ομογένειας.

Στην ομιλία του, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε., ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέδειξε το ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα  σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, κατήγγειλε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά και τη συνεχιζόμενη κατοχή της μισής Κύπρου και έδωσε ξεκάθαρες απαντήσεις στις τουρκικές προκλήσεις.

Ο Πρωθυπουργός τοποθετήθηκε με επιχειρήματα και τεκμήρια, όπως απαιτεί ο σύγχρονος πολιτικός πολιτισμός, αλλά και η κρισιμότητα των περιστάσεων σε διεθνές επίπεδο. Ανέδειξε τον εποικοδομητικό διεθνή ρόλο της Ελλάδας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι και προσέφερε προτάσεις για λύσεις στα μεγάλα σύγχρονα διεθνή αδιέξοδα. Ο Πρωθυπουργός δεν αναλώθηκε σε αδιέξοδες αντιπαραθέσεις, οι οποίες ιστορικά επιτείνουν τα προβλήματα. Η Ελλάδα είναι, πια, μέρος των λύσεων και όχι των προβλημάτων, γεγονός που αναβαθμίζει τόσο την πολιτική, όσο και τη γεωστρατηγική μας θέση, επ’ ωφελεία των εθνικών μας συμφερόντων.

Ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τόνισε ότι «δεν πρέπει να πετύχει, όχι μόνο για χάρη της Ουκρανίας, αλλά και επειδή είναι επιτακτική ανάγκη να σταλεί ένα σαφές μήνυμα σε όλους τους αυταρχικούς ηγέτες ότι επιθετικές ενέργειες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο δεν θα γίνουν ανεκτές από την παγκόσμια κοινότητα».

Ο  Πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η Ουκρανία δεν είναι η μόνη χώρα στη μεταπολεμική Ευρώπη που έχει δεχτεί επίθεση, επισημαίνοντας  ότι «για σχεδόν 50 χρόνια, οι Κύπριοι ζουν σε ένα διαιρεμένο νησί ως αποτέλεσμα της εισβολής και της παράνομης κατοχής» και κάλεσε «τη διεθνή κοινότητα να μην αγνοήσει τις παράνομες τουρκικές προσπάθειες επιβολής ενός νέου τετελεσμένου στην Κύπρο και τις παραβιάσεις των θαλάσσιων ζωνών και του εναέριου χώρου της Κύπρου».

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε  ότι η Τουρκία:

-Συνεχίζει να διαδραματίζει αποσταθεροποιητικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, αλλά και τον Καύκασο.

-Χρησιμοποιεί γλώσσα επιτιθέμενου, απειλώντας ότι «θα έρθει νύχτα».

-Εγείρει ανυπόστατες διεκδικήσεις στο Αιγαίο.

-Απειλεί την Ελλάδα, ανάγοντας σε casus belli την επέκταση των χωρικών μας υδάτων.

-Αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένων και μεγάλων νησιών, όπως η Χίος και η Ρόδος.

-Κλιμακώνει την επιθετική ρητορική.

-Επιδίδεται συνεχώς σε εκστρατεία παραπληροφόρησης.

-Επιχειρεί πολλαπλές παραβιάσεις της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στη θάλασσα και τον αέρα.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι τέτοιες ενέργειες υπονομεύουν την ειρήνη, αλλά και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και μάλιστα σε μια περίοδο που η διεθνής κοινότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν πόλεμο στην Ουκρανία. Και προσέθεσε χαρακτηριστικά: «Οι τουρκικές αξιώσεις στην κυριαρχία των νησιών της Ελλάδας είναι αβάσιμες και απαράδεκτες. Η αμφισβήτηση της κυριαρχίας ελληνικού εδάφους ξεπερνά την “κόκκινη γραμμή” για όλους τους Έλληνες. Και ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας, δεν θα συμβιβαστώ ποτέ σε ό,τι έχει να κάνει με την εδαφική ακεραιότητα, την ασφάλεια και τη σταθερότητα της χώρας μου. Η Ελλάδα δεν θα δεχτεί bullying από κανέναν».

Ο Πρωθυπουργός απευθύνθηκε ταυτόχρονα και στον τουρκικό λαό, τονίζοντας: «Η Ελλάδα δεν αποτελεί απειλή για τη χώρα σας. Δεν είμαστε εχθροί σας. Είμαστε γείτονες. Ας προχωρήσουμε, λοιπόν, σε ένα πνεύμα συνεργασίας και φιλίας, με αμοιβαίο σεβασμό και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο».

Ο Πρωθυπουργός κατήγγειλε ταυτόχρονα την Τουρκία ότι εργαλειοποιεί τους μετανάστες, ενθαρρύνει και διευκολύνει δεκάδες χιλιάδες απελπισμένους ανθρώπους να περάσουν παράνομα στην Ελλάδα και τόνισε: «Η Ελλάδα θα συνεχίσει να προστατεύει τα σύνορά της, με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο για την Τουρκία να συνεργαστεί ενεργά με την Ελλάδα και την Ευρώπη στο θέμα της μετανάστευσης. Άλλωστε, οι βάρκες που μεταφέρουν τους απελπισμένους ανθρώπους στους οποίους αναφέρεται διαρκώς ο Πρόεδρος Erdoğan, φεύγουν από τις τουρκικές ακτές στο φως της ημέρας».

Η αποτελεσματική και στιβαρή διεθνής πολιτική εκπροσώπηση της χώρας είναι μια πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση. Είναι μια πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση που έχει άμεσο θετικό αντίκτυπο στα εθνικά μας δίκαια και συμφέροντα. Η φωνή της Ελλάδας είναι στις μέρες μας ισχυρή και επιδραστική. Από την πλήρη απαξίωση του 2015 καταφέραμε να φτάσουμε ως εδώ με πολύ μεθοδική και σκληρή προσπάθεια. Και δεν πρέπει να απομειώσουμε το εθνικό μας κεφάλαιο με απερισκεψίες και ασύνετες ενέργειες.

Πέντε ψέματα Τσίπρα σε ό,τι αφορά στην ενέργεια

Το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε ότι ο κ. Τσίπρας, αλλά και ο  ΣΥΡΙΖΑ γενικότερα έχουν επανέλθει με πολύ μεγάλη ένταση στην ευκολία του ψέματος, αλλά και του ασύστολου λαϊκισμού. Δυστυχώς, η  χώρα μας έζησε αυτή την εμπειρία στη δεκαετία του 2010 και έμαθε από τα παθήματά της. Και δεν πρόκειται, στο ορατό μέλλον, να ξαναπέσει σε αστάθεια και στην περιδίνηση των μαθητευόμενων μάγων της πολιτικής, παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ, οικτρά αμετανόητος, συνεχίζει στο δρόμο του ψεύδους και της αερολογίας, υποτιμώντας τόσο τη νοημοσύνη, όσο και την εμπειρία των πολιτών της χώρας μας.

Ειδικότερα, στο ενεργειακό, ενώ οι κρίσεις ακρίβειας είναι πρόβλημα πανευρωπαϊκό, κάποιοι εδώ επιχειρούν να συνεχίζουν να τις εμφανίζουν ως ελληνικό. Ενώ η Κυβέρνηση παίρνει μέτρα που υιοθετούνται αργότερα από άλλους στην Ευρώπη επειδή είναι επιτυχημένα, κάποιοι προσποιούνται πως δεν τα είδαν και δεν τα άκουσαν. Ενώ οι δύσκολοι καιροί που διανύουμε απαιτούν υπευθυνότητα, κάποιοι συνεχίζουν να επιμένουν, να βουλιάζουν στην ανευθυνότητα.

Συνεχίζοντας σε αυτό το ρυθμό, τον ίδιο  ρυθμό που να θυμίσω ότι ακολούθησε και κατά τη διάρκεια της πανδημίας,  ο  κ. Τσίπρας επιμένει να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα,  να ψεύδεται και να υπόσχεται πολιτικές δράσεις που ήδη εφαρμόζονται από την Κυβέρνησή μας. Επαναλαμβάνει, μάλιστα, τα ίδια ψέματα ακόμα και όταν διαψεύδεται από τα επίσημα στοιχεία και τις εκθέσεις ευρωπαϊκών ινστιτούτων, όταν διαψεύδεται από την ίδια την πραγματικότητα.

Ανάμεσα στα πολλά άλλα, επιμένει σε πέντε ψέματα σε ό,τι αφορά στην ενέργεια:

–Ψέμα πρώτο: Ισχυρίζεται ο κ. Τσίπρας ότι υπάρχει το 2022 διπλασιασμός στις αποκοπές ηλεκτρικού ρεύματος.

Η αλήθεια είναι διαφορετική. Η αλήθεια είναι ότι παρά τη μεγάλη ενεργειακή κρίση, που πλήττει ολόκληρη την Ευρώπη, οι αποκοπές ρεύματος σήμερα είναι λιγότερες από ό,τι την περίοδο της Κυβέρνησής του, που δεν είχαμε ενεργειακή κρίση. Συγκεκριμένα, το 2018 υποβλήθηκαν  522.096 αιτήματα αποκοπών. Το 2019: 399.357. Το 2020 459.965. Το 2021: 405.516. Ενώ μέχρι στιγμής, τα αντίστοιχα αιτήματα για το 2022: 275.494.

–Ψέμα δεύτερο: Ο κ. Τσίπρας ισχυρίζεται ότι η Κυβέρνηση ανέχεται και επιδοτεί την αισχροκέρδεια.

Η αλήθεια είναι και πάλι διαφορετική:

-Η Κυβέρνηση επέβαλε -πρώτη σε όλη την Ε.Ε. και μόνη σε τέτοια έκταση- έκτακτη εισφορά 90% στα υπερέσοδα  των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας για την περίοδο από την 1η Οκτωβρίου 2021 έως την 30ή Ιουνίου 2022.

-Έθεσε σε εφαρμογή μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων από τις επιχειρήσεις ηλεκτρικής ενέργειας που έχει αποδώσει τους 2,5 μήνες για τους οποίους εφαρμόζεται πάνω από 2,5 δισ. ευρώ, τα οποία και διαθέτουμε για τη στήριξη των καταναλωτών.

-Επέβαλε, με νομοθετικές πρωτοβουλίες, πλαφόν 5 ευρώ στα πάγια τέλη των λογαριασμών ρεύματος, υποχρέωση των παραγωγών να ανακοινώνουν τις τιμές που θα ισχύσουν για το επόμενο διάστημα, αλλά και δυνατότητα των καταναλωτών να αλλάζουν πάροχο χωρίς πέναλτι.

-Επιβάλλει, επίσης, τέλος 10 ευρώ ανά θερμική Μwh στις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής για τις ποσότητες του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

–Ψέμα τρίτο: Ο κ. Τσίπρας ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα υστερεί έναντι των ευρωπαϊκών χωρών σε ό,τι αφορά στη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων έναντι των ενεργειακών ανατιμήσεων.

Η αλήθεια είναι ότι η  Ελλάδα βρίσκεται διαρκώς στις πρώτες θέσεις της Ευρώπης, σε ό,τι αφορά στα  μέτρα στήριξης. Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Bruegel, είναι δεύτερη ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. καθώς έχει διαθέσει μέχρι τώρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας το 3,72% του ΑΕΠ της.

–Ψέμα τέταρτο: Ο κ. Τσίπρας ισχυρίζεται ότι Ελλάδα έχει την ακριβότερη ηλεκτρική ενέργεια στην Ευρώπη.

Η αλήθεια είναι ότι τον Αύγουστο η Ελλάδα ήταν η τρίτη φθηνότερη χώρα σε τιμές λιανικής στην ηλεκτρική ενέργεια  στα νοικοκυριά. Οι Έλληνες καταναλωτές πληρώνουν φθηνότερο ρεύμα από πολλούς άλλους Ευρωπαίους, μεταξύ των οποίων και οι Ίβηρες, τα μοντέλα των οποίων συνήθως  εκθειάζει ο κ. Τσίπρας.

–Ψέμα πέμπτο: Σε σχέση με τις κρατικοποιήσεις εταιρειών ενέργειας.

Η Uniper έχει συσσωρεύσει 8,5 δισ. ευρώ σε απώλειες που σχετίζονται με τη διακοπή προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία και την αύξηση των τιμών. Η εταιρία αυτή είχε ήδη λάβει πακέτα στήριξης από τη γερμανική Κυβέρνηση, τα οποία είχε εξαντλήσει, και ήταν στα πρόθυρα κατάρρευσης. Ο λόγος που κρατικοποιήθηκε ήταν για να μην καταρρεύσει και παρασύρει μαζί της ολόκληρη την αγορά.

Είναι αυτό παρόμοια συνθήκη με την κατάσταση που επικρατεί στη Δ.Ε.Η. σήμερα; Καταρρέει αυτή τη στιγμή η Δ.Ε.Η. και χρειάζεται κάποιου είδους κρατικού bail-out;

Rosneft:  H θυγατρική της ρωσικής Rosneft είναι άλλη μία εταιρεία, η οποία πέρασε υπό κρατικό έλεγχο «για να αντιμετωπιστεί η απειλή για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού», όπως εξήγησε το Υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας. Αυτό έγινε διότι σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, η απόφαση ελήφθη όταν διαπιστώθηκε ότι η συνέχιση της επιχειρηματικής λειτουργίας της εταιρείας κινδύνευε λόγω της μητρικής ρωσικής εταιρείας. Κεντρικοί πάροχοι κρίσιμων υπηρεσιών, προμηθευτές, μεταφορείς, ασφαλιστικές εταιρείες, εταιρείες πληροφορικής, τράπεζες και πελάτες δεν ήταν πρόθυμοι πλέον να συνεργαστούν με τη Rosneft, ούτε με τα διυλιστήρια στα οποία κατείχε μετοχές.

Είναι αυτή παρόμοια συνθήκη με τη Δ.Ε.Η.; Ελέγχεται η Δ.Ε.Η. από κάποια ρωσική θυγατρική;

Νοσοκομείο Αγία Σοφία

Ο κ. Τσίπρας παρουσιάζει ένα διαχρονικό και πολύ σοβαρό θέμα, για το οποίο η Κυβέρνηση έχει ήδη πάρει μέτρα για να το λύσει, ξεχνώντας, ή ακόμα χειρότερα, μην γνωρίζοντας καν, πως η Κυβέρνησή του παρέδωσε το 2019 λίστα αναμονής 2.853 χειρουργείων στο ίδιο νοσοκομείο. Και αυτό, χωρίς να έχει μεσολαβήσει τότε πανδημία. Αυτό που ο κ. Τσίπρας ονόμασε «γροθιά στο στομάχι» όταν συνέβαινε επί Πρωθυπουργίας του αναρωτιόμαστε τι ήταν άραγε; Η Κυβέρνηση, για να λύσει το πολύ σοβαρό αυτό πρόβλημα, έχει αποφασίσει:

-Πρώτον: Την προκήρυξη θέσεων του Αγία Σοφία για αναισθησιολόγους και λοιπές απαραίτητες θέσεις κατά προτεραιότητα.

-Δεύτερον: Την ενίσχυση του νοσοκομείου με μετακίνηση αναισθησιολόγων μέχρι την ολοκλήρωση της προκήρυξης, ώστε να λειτουργήσει άλλη μία θέση χειρουργείου.

-Τρίτον: Σε συνεννόηση με τη διοίκηση του νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία τον επανασχεδιασμό του προγραμματισμού, για όσο το δυνατόν καλύτερη εξυπηρέτηση των χειρουργείων.

Στις μεγάλες δοκιμασίες, σαν και αυτές που περνάμε τώρα σε διάφορους τομείς του οικονομικού και του κοινωνικού μας βίου, δεν υπάρχει άλλος τρόπος να τις προσπεράσουμε εκτός από τη σκληρή δουλειά, αλλά και από την αλήθεια. Αυτά, ανάμεσα σε πολλά άλλα, είναι που μας κάνουν να διαφέρουμε ριζικά από τον ΣΥΡΙΖΑ και από τον κ. Τσίπρα.

Στο Ηράκλειο της Κρήτης τα  EPP Group Study Days.

Η χώρα μας φιλοξενεί από αύριο έως και τις 30 Σεπτεμβρίου στο Ηράκλειο της Κρήτης τα  EPP Group Study Days. Πρόκειται για την  ετήσια συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Μια συνάντηση μείζονος πολιτικής σημασίας, καθώς σε αυτήν χαράσσεται η στρατηγική για όλο το κοινοβουλευτικό έτος, με τη συμμετοχή σημαντικών προσωπικοτήτων από την πολιτική οικογένεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, τη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Την έναρξη της συνάντησης θα χαιρετήσει ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ  παρόντες θα είναι ο Πρόεδρος του Ε.Λ.Κ., Manfred Weber, αλλά και  ο Αντιπρόεδρος του Ε.Λ.Κ., Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

33 χρόνια από την δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη

Συμπληρώνονται σήμερα 33 χρόνια από την δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη από τους φονιάδες της 17 Νοέμβρη.

Δημοσιογράφος με έντονη αντιδικτατορική δράση και μετέπειτα  βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, ο Παύλος Μπακογιάννης πρόσφερε τα μέγιστα στην έμπρακτη εθνική συμφιλίωση. Ο αδόκητος θάνατός του υπήρξε καθοριστικός για την ομόθυμη μετωπική σύγκρουση με την τρομοκρατία. Θα τον θυμόμαστε πάντοτε με τιμή και σεβασμό.

Σας ευχαριστώ πολύ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, να ρωτήσω εάν η Κυβέρνηση αξιολογεί ως ένα σοβαρό άνοιγμα από την πλευρά της Τουρκίας τις δηλώσεις του -εξ απορρήτων- του Τούρκου Προέδρου του κ.  İbrahim Kalın , ο οποίος πιθανολόγησε μια συνάντηση Μητσοτάκη-Erdoğan στην Πράγα σε μιάμιση εβδομάδα από τώρα. Αυτή μπορεί να γίνει -εννοώ η συνάντηση των δύο ηγετών- μέσα σε ένα κλίμα που έχουμε σχεδόν καθημερινά υπερπτήσεις και έχουμε αυτή την εμπρηστική ρητορική από την τουρκική ηγεσία;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Είδαμε τις δηλώσεις του κ. Kalin. Δεν υπάρχει περαιτέρω ορατότητα προς την κατεύθυνση, την οποία περιγράφετε. Ο Πρωθυπουργός, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης, υπήρξε απόλυτα σαφής με ένα λόγο τεκμηριωμένο, με επιχειρήματα, στο πλαίσιο του πολιτικού πολιτισμού που πρέπει να χαρακτηρίζει μια τοποθέτηση σε αυτό το βήμα. Τοποθέτηση ενός ηγέτη μιας χώρας που με αυτοπεποίθηση, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, εξέπεμψε μηνύματα αποφασιστικότητας, αλλά και νηφαλιότητας και ψυχραιμίας.

ΙΑΣ. ΣΧΙΝΑΣ – ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα μας κάνετε ένα σχόλιο για τα αποτελέσματα των ιταλικών εκλογών; Εκτιμάτε ότι η νίκη του ακροδεξιού συνασπισμού μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες ανασφάλειας και αβεβαιότητας σε ευρωπαϊκό επίπεδο ως προς τη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σε κάθε κράτος-μέλος της Ε.Ε. οι πολίτες με την ψήφο τους αποφασίζουν για το μέλλον της χώρας τους. Και οι επιλογές αυτές κρίνονται από τα πολιτικά αποτελέσματα που παράγουν σε βάθος χρόνου. Η ιστορική εμπειρία στην Ευρώπη, την περίοδο των μεγάλων κρίσεων που διανύουμε τα τελευταία χρόνια, τις τελευταίες δεκαετίες, δείχνει ότι οι λύσεις δεν είναι πάντοτε εύκολες. Οι λύσεις δεν μπορούν να έρθουν από παραγωγή καινούργιων αδιεξόδων. Οι λύσεις απαιτούν στρατηγική και φιλελεύθερη πολιτική εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου. Θα περιμένουμε και θα δούμε.

ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, με δεδομένο ότι ο Tayyip Erdoğan και ο Hulusi Akar, αμέσως μετά την ομιλία του Τούρκου Προέδρου στον Ο.Η.Ε., συνέχισαν αυτή την εμπρηστική ρητορική. Σήμερα είχαμε και μία υπερπτήση μη επανδρωμένου τουρκικού αεροσκάφους πάνω από την Κίναρο. Φοβάστε ένα θερμό επεισόδιο; Να είμαστε έτοιμοι εάν ο Tayyip Erdoğan προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πάντοτε είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση αποτελεσματικά και ουσιαστικά επ’ ωφελεία των εθνικών μας συμφερόντων και των εθνικών μας δικαίων.

Δ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός θα στείλει συγχαρητήρια επιστολή στην κυρία Meloni για την εκλογή της στην Ιταλία;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μόλις σχηματιστεί Κυβέρνηση θα γίνει αυτό που γίνεται πάντοτε, εντός του πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν οι λαοί με την ψήφο τους διαμορφώνουν Κυβερνήσεις.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, σας ανησυχεί το ενδεχόμενο η άνοδος της ακροδεξιάς σαν τάση να περάσει από την Αδριατική και να ξαναέρθει στην Ελλάδα; Και αν ανησυχεί η Νέα Δημοκρατία γι’ αυτό το ενδεχόμενο εκ δεξιών της;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Στη χώρα μας έχουμε μια πλούσια και απολύτως διαφωτιστική εμπειρία για το πόσο χρήσιμη και ουσιαστική είναι η σταθερότητα και το πόσο αναγκαία είναι μια κυβερνητική πολιτική που απαντά στις προκλήσεις και στον ανήσυχο κόσμο που έχουμε, με αποτελέσματα που δίνουν λύσεις για τις αγωνίες των ανθρώπων, για τις ανάγκες της κοινωνίας και τις προσδοκίες τους. Η εμπειρία αυτή υπάρχει και για την Ευρώπη. Ιδιαίτερα για τη χώρα μας είναι και χρήσιμη και πολύτιμη και διαφωτιστική.

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, τις προηγούμενες εβδομάδες η θέση της Κυβέρνησης για την Εισαγγελέα της ΕΥΠ, την κυρία Βλάχου, ήταν πως δεν πρέπει να ελεγχθεί και πως όποιος έχει ενστάσεις για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη μπορεί να προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Σήμερα μαθαίνουμε πως κινείται πειθαρχικός έλεγχος σε βάρος της για τη νομιμότητα του αριθμού των παρακολουθήσεων που έχει εγκρίνει. Επιμένει η Κυβέρνηση στο επιχείρημα της νομιμότητας και πως δεν πρέπει να ελεγχθεί η εισαγγελέας;

Γ.  ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η Κυβέρνηση επιμένει απολύτως στο επιχείρημα της νομιμότητας και περιμένει με πολύ ενδιαφέρον τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Η Κυβέρνηση δεν υποδεικνύει ποιος πρέπει και ποιος δεν πρέπει να ελεγχθεί. Αυτό είναι δουλειά της Δικαιοσύνης.

ΣΠ. ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Στην Αμερική ο Πρωθυπουργός, στη συζήτησή του με τον Robert Rubin, έκανε αναφορά στο «μαξιλάρι» και είπε, μάλιστα, ότι υπάρχει ένα «μαξιλάρι» 40 δισ. ευρώ, το οποίο έχουμε δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια. Τελικά, εννοεί το «μαξιλάρι» που είχε δημιουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ; Και αυτό το «μαξιλάρι» είναι θετικό ή είναι γκάφα ολκής;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αν αναλογιστεί κανείς τα χρήματα που η ελληνική Κυβέρνηση έχει διαθέσει για τη στήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας όλα τα προηγούμενα χρόνια, θα δείτε ότι φτάνουμε συνολικά σε έναν αριθμό που είναι πολύ παραπάνω από τα ποσά αυτά που λέμε. 44 δισ. για τις επιχειρήσεις, για τους εργαζόμενους, για την ελληνική κοινωνία κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Πάνω από 25-26 δισ. για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Πόροι από το ΕΣΠΑ, από το Ταμείο Ανάκαμψης, αναχρηματοδότηση του χρέους της χώρας. Η ελληνική Κυβέρνηση έχει καταφέρει με την πολιτική της, με την ανάπτυξη και τους υψηλούς ρυθμούς που έχει πετύχει, με τις μεταρρυθμίσεις, με το επενδυτικό ενδιαφέρον που προσελκύει, να έχει δημιουργήσει μια υγιή και στέρεα βάση για την ελληνική οικονομία, με πολύ γερά θεμέλια, που μας επιτρέπουν να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητά μας και να αντέχουμε, παρά τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε και που αντιμετωπίζουν και οι Έλληνες πολίτες.

 

ΙΑΣ. ΣΧΙΝΑΣ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Εφόσον ο Recep Tayyip Erdoğan παραβρεθεί στις αρχές Οκτώβρη στη Σύνοδο της Πράγας, η Κυβέρνηση στοχεύει να υπάρξει συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Το πλαίσιο το έχει θέσει με πολύ μεγάλη σαφήνεια ο Πρωθυπουργός. Δεν έχουμε κάτι παραπάνω να πούμε τώρα στο κομμάτι αυτό και δεν υπάρχει και τίποτα νεότερο προς την κατεύθυνση αυτή. Εδώ είμαστε ό,τι νεότερο υπάρχει να το συζητάμε.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Οι γιατροί στο Νοσοκομείο «Γεννηματάς», με επιστολή τους στο Υπουργείο Υγείας, εκφράζουν την απόγνωσή τους, δεδομένου ότι δεν βγαίνουν οι εφημερίες και ζητούν προσωπικό, οφειλόμενες άδειες και ρεπό. Θα κάνει κάτι γι’ αυτό η Κυβέρνηση;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Συνεχώς η Κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις υπαρκτές και διαχρονικές αδυναμίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας σε όλα τα επίπεδα.

ΧΡ. ΚΡΑΤΣΗ: Στη συνέντευξή του ο κ. Ανδρουλάκης είπε ότι η Κυβέρνηση τον καλεί στην ουσία να παρανομήσει, καθώς τον έχει ενημερώσει η ΑΔΑΕ ότι υπάρχει νόμος που απαγορεύει την ενημέρωση αυτών που παρακολουθούνται, ακόμη κι όταν έχει τελειώσει η περίοδος παρακολούθησης. Πώς το σχολιάζετε εσείς; Εννοώ, η Κυβέρνηση τον καλεί να ενημερωθεί από την ΕΥΠ.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η Κυβέρνηση δεν καλεί κανέναν να παρανομήσει. Έχουμε πει ότι εάν ο κ. Ανδρουλάκης επιθυμούσε να πάει στην ΕΥΠ και να ενημερωθεί για πράγματα που εντός του πλαισίου του νόμου η Υπηρεσία μπορούσε να του πει, σε ό,τι αφορά το θέμα της νόμιμης επισύνδεσής του, η Κυβέρνηση θα ήταν διατεθειμένη, αν χρειαστεί, να κάνει και κάποιες νομικές παρεμβάσεις, ευχαρίστως να τις έκανε, αναγνωρίζοντας την ιδιαιτερότητα του ζητήματος αυτού. Το έχουμε πει εδώ και πάρα πολύ καιρό και ισχύει αυτή μας η τοποθέτηση.

ΧΡ. ΚΡΑΤΣΗ: Τι εννοείτε όταν λέτε «νομικές παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση αυτή»;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αυτό που καταλαβαίνετε.

ΔΗΜ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεδομένου ότι η Κυβέρνηση αποδίδει στη μακρά προεκλογική εκστρατεία την αυξανόμενη διαρκώς επιθετικότητα, θεωρώντας ότι ο Τούρκος Πρόεδρος επιχειρεί να εξάγει τα προβλήματά του και δεδομένου ότι μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει αλλαγή ως προς το χρονοδιάγραμμα των εκλογών στη γείτονα χώρα, δηλαδή θα γίνουν το Καλοκαίρι του 2023, θεωρείτε ότι υπάρχει ενδεχόμενο κλιμάκωσης επί του πεδίου;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πρώτα απ’ όλα, εμείς δεν ερμηνεύουμε τους λόγους για τους οποίους κλιμακώνεται η προκλητικότητα της Τουρκίας σε όλα τα επίπεδα. Πιθανότητα είναι να είναι αυτό που λέτε. Δεύτερη πιθανότητα είναι η πολύ κακή κατάσταση στην οικονομία της Τουρκίας. Τρίτη πιθανότητα είναι να είναι μια συντεταγμένη και μακροπρόθεσμη στρατηγική της Τουρκίας. Εμάς αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να αποδομούμε την επιχειρηματολογία της Τουρκίας, βασιζόμενοι στο Διεθνές Δίκαιο, να ενισχύουμε την αποτρεπτική μας ισχύ για να είμαστε έτοιμοι αποτελεσματικά να απαντήσουμε σε κάθε πρόκληση. Ταυτόχρονα να προβάλλουμε παντού την ανάγκη και στην περιοχή μας να επικρατήσει ένα κλίμα σταθερότητας και συνεννόησης, να αναδεικνύουμε το πόσο αδιέξοδη είναι αυτή η παρατεταμένη προκλητική τακτική της Τουρκίας.

ΙΑΣ. ΣΧΙΝΑΣ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Να μας διευκρινίσετε το εξής, αν γίνεται. Ο Πρωθυπουργός, στο Bloomberg, δήλωσε, μεταξύ άλλων, το εξής: Δεν χρειαζόμαστε άλλη πηγή για πολιτική αστάθειας στην Ανατολική Μεσόγειο, όταν διεξάγουμε πόλεμο εναντίον της Ρωσίας και προσπαθούμε να υποστηρίξουμε την Ουκρανία. Διεξάγει η Ελλάδα πόλεμο με την Ρωσία; Τι ακριβώς εννοούσε ο Πρωθυπουργός;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ότι ο πόλεμος που γίνεται στην Ουκρανία, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει προκαλέσει πάρα πολλά προβλήματα στην Ευρώπη, στους λαούς μας, στις κοινωνίες, στην οικονομία. Είναι ένας πόλεμος ο οποίος, εκτός από τα θύματα στο μέτωπο του πολέμου, προκαλεί και τεράστια ζητήματα, οικονομικής κυρίως φύσεως, στους λαούς της υπόλοιπης Ευρώπης. Είναι ένας πόλεμος όλου του κόσμου που έχει σταθεί στο πλευρό του Διεθνούς Δικαίου, της Δημοκρατίας, του απαραβίαστου των συνόρων με την αυταρχική και αναθεωρητική λογική του κ. Putin.

Σας ευχαριστώ.