Καλημέρα σας.
Τα οικονομικά δεδομένα για τη χώρα μας
Οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά στην οικονομία, μέσα στο περιβάλλον των πρωτόγνωρων μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κρίσεων, παρουσιάζουν δύο όψεις. Από τη μια τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι η οικονομία μας έχει αποκτήσει πολύ γερά θεμέλια και καταγράφει εξαιρετικά θετικές επιδόσεις, χάρη στο άρτια δομημένο εξαρχής σχέδιό μας και την επαγγελματική, από την πλευρά της Κυβέρνησης, υλοποίησή του. Και από την άλλη οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις ροές και τις τιμές του φυσικού αερίου που δείχνουν να επιφυλάσσουν έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα σε όλη την Ευρώπη. Οι δύο αυτές παραπληρωματικές όψεις είναι η βασική αιτία που η Ελλάδα αντέχει και δεν έχει συνθλιβεί στις συμπληγάδες των τεράστιων διεθνών πιέσεων. Αντέχουμε γιατί μέσα από μια σταθερή και αποτελεσματική διακυβέρνηση υπεραποδίδει η οικονομία μας. Ειδάλλως, μια χώρα σαν και εμάς, σε μεταμνημονιακή περίοδο, θα είχε γονατίσει.
Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά την οικονομική κατάσταση στη χώρα μας επισημαίνεται ότι:
-Οι άμεσες ξένες επενδύσεις, το 2021 ανήλθαν σε 4,8 δισ. ευρώ, καταγράφοντας την υψηλότερη επίδοση της τελευταίας εικοσαετίας και η ανοδική πορεία τους συνεχίστηκε και το πρώτο εξάμηνο του 2022, φτάνοντας τα 4,3 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν, ήδη, στο 86% των ξένων επενδύσεων του συνόλου του 2021.
-Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών σημείωσαν το 2021 ιστορικό ρεκόρ που ανήλθε στα 74,3 δισ. ευρώ, με την καλή πορεία τους να συνεχίζεται και στο πρώτο εξάμηνο του 2022, αφού ήδη έχουν ξεπεράσει τα 45 δισ. ευρώ. Πλέον, οι εξαγωγές αποτελούν το 40% του Α.Ε.Π. της χώρας, διπλάσιο ποσοστό σε σχέση με τα προ οικονομικής κρίσης επίπεδα, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας.
-Στο σύνολο των επιχειρήσεων ο κύκλος εργασιών το πρώτο εξάμηνο του 2022 ανήλθε σε 203 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 32% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2019, που τότε ήταν 153 δισ. ευρώ.
-Το ποσοστό ανεργίας ήταν στο 12,1% τον Ιούνιο. Οι απασχολούμενοι συνεχίζουν να αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς, φτάνοντας πλέον τα 4,2 εκατ. (η υψηλότερη ένδειξη από το Φεβρουάριο του 2011).
-Ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής αυξήθηκε κατά 8,4% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο.
-Και βέβαια -όπως είναι σε όλους γνωστό- ο τουρισμός επέστρεψε πολύ δυναμικά και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις έφτασαν τα 2,6 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2022 και τα 5,1 δισ. ευρώ σε επίπεδο εξαμήνου.
Η πορεία αυτή μας δίνει τα όπλα για να αντέχουμε. Χωρίς τα χρήματα από την οικονομία, χωρίς τις επιδόσεις της πολιτικής μας, η χώρα δεν θα είχε ελπίδα.
Σύννεφα στο διεθνή ορίζοντα προμηνύουν δύσκολο Χειμώνα
Την ίδια στιγμή το διεθνές περιβάλλον σκεπάζεται από τα μαύρα σύννεφα, που προοιωνίζουν έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα. Η Ρωσία -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Υπουργικό Συμβούλιο- επιτίθεται συνολικά πλέον στην Ευρώπη, με όπλο το φυσικό αέριο. Οι τιμές του έχουν αυξηθεί κατά 1.000%, είναι δέκα φορές υψηλότερες από ό,τι ήταν πριν ξεκινήσει η κρίση, εκτινάσσοντας μαζί και το κόστος του ρεύματος, τροφοδοτώντας με τον τρόπο αυτό και πρωτόγνωρες πληθωριστικές πιέσεις.
Για την εκτίμηση των προοπτικών που διαγράφονται και τη λήψη αποφάσεων αποφασίστηκε ήδη έκτακτη σύνοδος των Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. στις 9 Σεπτεμβρίου, ενώ η Πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Επιτροπή «εργάζεται τώρα για μια επείγουσα παρέμβαση και μια διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας».
Πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού για ευρωπαϊκή λύση
Υπενθυμίζεται ότι ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τόσο με επιστολές του προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και με παρεμβάσεις του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έχει προτείνει εδώ και καιρό σειρά μέτρων, ανάμεσα στα οποία η αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, η κοινή προμήθεια φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή φυσικού αερίου.
Ανάμεσα στα άλλα:
– Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με επιστολή του προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 9 Μαρτίου, αναφερόταν στην «αυξανόμενη οικονομική απειλή που αφορά την χονδρική αγορά φυσικού αερίου», υπογράμμιζε πως «θα πρέπει άμεσα και αποφασιστικά να αντιμετωπίσουμε το θέμα, ώστε να αποτρέψουμε επιπλέον κόστος στις ζωές των πολιτών και στις οικονομίες των κρατών-μελών» και ζητούσε κοινή παρέμβαση προτείνοντας έξι μέτρα για τη συγκράτηση των τιμών του φυσικού αερίου και του ρεύματος.
– Την ανάγκη για ευρωπαϊκή λύση σε ένα πρόβλημα που είναι πανευρωπαϊκό υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός και στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25ης Μαρτίου. Σημείωσε, μάλιστα, τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να καταθέσει προτάσεις για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και για το πώς θα διορθωθεί αυτή η στρέβλωση: Μια πανάκριβη τιμή φυσικού αερίου να καθορίζει ουσιαστικά την τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, ασχέτως αν αυτή παράγεται από το φυσικό αέριο ή από άλλες πολύ φθηνότερες πηγές.
– Λίγο αργότερα, 7 Απριλίου, στη συνάντησή του με την Επίτροπο Ενέργειας της Ε.Ε., ο Πρωθυπουργός ανάμεσα στα άλλα τόνιζε: «Όλες οι επιλογές πρέπει να τεθούν στο τραπέζι, συμπεριλαμβανομένου ενός πιθανού πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Και, φυσικά, πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να αποσυνδέσουμε γρήγορα τις τιμές του φυσικού αερίου από τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας».
Η Κυβέρνηση υψώνει αναχώματα στις αυξήσεις
Σε εθνικό επίπεδο η Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι και ξέρει και μπορεί να υψώνει αναχώματα στις αυξήσεις, ώστε να ανακουφίσει σε ένα βαθμό την πίεση στην καθημερινότητα. Το είπε, το έκανε και εξακολουθεί να το κάνει στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Η στήριξη προς την ελληνική κοινωνία το Σεπτέμβριο φτάνει το 1,9 δισ. ευρώ. Οι πόροι, όμως, δεν είναι ανεξάντλητοι και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αν η Πολιτεία σήμερα είναι σε θέση να στηρίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, το οφείλει και στη συνετή πολιτική, η οποία αύξησε το δημόσιο πλούτο της χώρας. Συνεπώς, -όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός- τα μέτρα θα είναι μετρημένα και ζυγισμένα, έτσι ώστε οι πρόσκαιρες ανάγκες να μην ναρκοθετήσουν τις εθνικές αναγκαιότητες. Σε κάθε περίπτωση απόλυτη προτεραιότητα της Κυβέρνησης το επόμενο διάστημα είναι η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και η ανακούφιση των πολιτών στο μέγιστο δυνατό βαθμό.
Ήδη -σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Bruegel- η Ελλάδα έχει διαθέσει τα περισσότερα χρήματα μεταξύ των κρατών – μελών της Ε.Ε. (ως ποσοστό του ΑΕΠ της) για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στην ακρίβεια της ηλεκτρικής ενέργειας.
Για την υπόθεση των 38 στον Έβρο
Θέλω να υπογραμμίσω ότι ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, καταθέτει σήμερα στις 12 στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αναφορά με στοιχεία που αφορούν τόσο την είσοδο των 38 μεταναστών από τον Έβρο τον Δεκαπενταύγουστο, όσο και τις αναφορές για το νεκρό παιδί. Σχετική ενημέρωση έγινε και χθες στη Βουλή. Και αυτό διότι από την ως τώρα έρευνα και ανάλυση των δεδομένων, προκύπτουν σημαντικές ανακολουθίες. Ανάμεσα στα άλλα -όπως ανέφερε ο Υπουργός στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής- εντοπίστηκαν τα παρακάτω στοιχεία, τα οποία τίθενται για διερεύνηση από τη Δικαιοσύνη:
-Οι 38 έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο από την νησίδα – το οποίο παρουσιάστηκε από βρετανικό τηλεοπτικό κανάλι – το οποίο όπως οι ίδιοι λένε γυρίστηκε στις 15 Αυγούστου. Όμως, όπως κατέθεσαν οι ίδιοι, πέρασαν στις 14 Αυγούστου το πρωί στην ελληνική όχθη. Άρα διέδιδαν ότι είναι εγκλωβισμένοι, ενώ είχαν φύγει. Πώς έφυγαν; Με μια βάρκα που κάποιος τυχαία τους έδωσε για να περάσουν απέναντι;
-Στο βίντεο μίλησαν για σοβαρά ζητήματα υγείας, τα οποία, όμως, δεν επιβεβαιώθηκαν κατά την εξέτασή τους από ελληνικές υγειονομικές αρχές
-Τέλος, μεγάλα κενά, ασάφειες , αντιφάσεις, αλλά και πολλά παράλογα πράγματα υπάρχουν και για τη συζήτηση περί απώλειας ζωής ενός παιδιού.
Μετά όλα αυτά, η διερεύνηση των γεγονότων από την ίδια τη Δικαιοσύνη καθίσταται επιτακτικά αναγκαία, καθώς εδώ και πάνω από μισό μήνα η χώρα μας διασύρεται στο εξωτερικό με παντελώς αβάσιμους ισχυρισμούς. Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζονταν ότι οι μετανάστες παρέμεναν αβοήθητοι και ότι πέθανε ένα παιδί σε ελληνικό έδαφος, την ώρα που απώλεια ζωής επί ελληνικού εδάφους δεν έχει επιβεβαιωθεί από καμία πηγή, από κανένα στοιχείο. Αποκαλυπτικό της στάσης του ΣΥΡΙΖΑ είναι και το γεγονός ότι οι ευρωβουλευτές του, κ. Κούλογλου και κ. Αρβανίτης, κατέθεσαν προς τη Ευρωπαϊκή Επιτροπή ερώτηση με θέμα «Νέα τραγωδία στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Νεκρή 5χρονη παραμένει άταφη». Κατέληγαν, μάλιστα με το ερώτημα «τι πρόκειται να κάνει η Ε.Ε για να διακοπεί η, κατά παράβαση κάθε διεθνούς νομιμότητας και θεμελιωδών δικαιωμάτων, πρακτική των pushbacks στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, που συνεχίζεται παρά τη διεθνή κατακραυγή;».
Ενώ οι μετανάστες κατηγορούσαν τις τουρκικές Αρχές ότι εκείνες τους οδήγησαν στον Έβρο με τη βία, ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθετούσε την τουρκική προπαγάνδα και έστρεψε τα βέλη του εναντίον της χώρας μας. Και αυτό δεν είναι απλά ανεύθυνο. Είναι και είναι εθνικά επιζήμιο. Η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να δέχεται πλήγματα χωρίς να ευθύνεται. Το εθνικό κεφάλαιο είναι πολύτιμο και δεν πρέπει να σπαταλάται για μικροκομματικά παιχνίδια.
Για τον Προσωπικό Γιατρό
Κλείνοντας, θέλω να επισημάνω ότι ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα εγγραφής σε Προσωπικό Γιατρό για τους πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους στις Περιφέρειες Αττικής και Νοτίου Αιγαίου. Έτσι και με δεδομένο ότι για όλες τις άλλες Περιφέρειες έχει ανοίξει από την 1η Αυγούστου, η πλατφόρμα είναι πλέον διαθέσιμη για όλους τους πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας.
Η εγγραφή σε προσωπικό γιατρό πραγματοποιείται ηλεκτρονικά είτε από τον πολίτη, μέσω της πλατφόρμας εγγραφής πολιτών, είτε από το διοικητικό και λοιπό προσωπικό των δημόσιων φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ή τους προσωπικούς γιατρούς.
Σημειώνεται ότι οι πολίτες μπορούν να επιλέγουν ελεύθερα τον προσωπικό γιατρό τους από όσους συμμετέχουν στο σύστημα και στην περιοχή όπου διαμένουν. Οι υπηρεσίες που θα έχουν θα είναι δωρεάν. Έτσι θα πραγματοποιούν επισκέψεις, θα συνταγογραφούν τα φάρμακα τους, θα παίρνουν κατευθύνσεις, παραπεμπτικό για την επόμενη κίνηση στο Σύστημα Υγείας, χωρίς να πληρώνουν.
Επισημαίνεται ότι από σήμερα ξεκινάει και η δοκιμαστική φάση του συστήματος, καθώς οι πολίτες που ήδη έχουν εγγραφεί στον Προσωπικό Γιατρό, μπορούν να τον επισκέπτονται και να κάνουν χρήση των υπηρεσιών. Έως χθες είχαν εγγραφεί σε Προσωπικό Γιατρό περίπου 2.100.000 συμπολίτες μας.
Ευχαριστώ πολύ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.
Σ. ΠΙΚΟΥΛΑΣ: Καλημέρα, κύριε Εκπρόσωπε. Θα ήθελα παρακαλώ πολύ ένα σχόλιο για την χθεσινή παρέμβαση Καραμανλή και ένα σχόλιο για τους κύκλους, πολιτικούς και δημοσιογραφικούς, που ερμηνεύουν ότι αυτή η παρέμβαση ήταν «άδειασμα» προς τον Πρωθυπουργό.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κανένα «άδειασμα» προς τον Πρωθυπουργό και καμία αιχμή προς την Κυβέρνηση δεν υπήρχε στην χθεσινή τοποθέτηση του πρώην Πρωθυπουργού, του Κώστα Καραμανλή. Αν διαβάσει κανείς προσεκτικά την παρέμβασή του θα δει ότι κινείται στο ίδιο μήκος κύματος που κινήθηκε από την πρώτη στιγμή η Κυβέρνηση. Από την πρώτη στιγμή, ο Πρωθυπουργός είπε ότι θέλει έργω και λόγω να υπάρξει απόλυτη διαλεύκανση στην υπόθεση αυτή, να μην υπάρξει καμία σκιά. Να υπάρξει, με λίγα λόγια, άπλετο φως. Άπλετο φως και καμία σκιά είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.
Από την άλλη, ο πρώην Πρωθυπουργός, χθες, ξεκαθάρισε ότι είναι αδιανόητο να πιστεύει κανείς ότι η Κυβέρνηση έχει την παραμικρή ευθύνη για την υπόθεση αυτή. Είναι αυτονόητο ότι μέσα από τις διαδικασίες που ήδη έχουμε δρομολογήσει, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να φτάσουμε στο τι έγινε. Αυτό είναι που συμφωνούμε όλοι: Πρέπει να φτάσουμε στο τι έγινε και να πάρουμε απαντήσεις η ελληνική κοινωνία, οι πολίτες, τα κόμματα, οι άμεσα ενδιαφερόμενοι. Η Κυβέρνηση αυτό έκανε από την πρώτη στιγμή μέσα από τις θεσμικές διαδικασίες, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερα ευαίσθητη φύση όλου αυτού του ζητήματος για λόγους που έχουμε αναλύσει και για τους οποίους έχουμε τοποθετηθεί εξαντλητικά. Μέσα από τη διαδικασία τη θεσμική και μέσα από τη Δικαιοσύνη, αφού όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να μάθουμε τι έγινε, θα καταλήξουμε και στο πώς θα φτάσουμε στο τι έγινε, τηρώντας πάντα τους νόμους και λαμβάνοντας υπόψη -επαναλαμβάνω- την ιδιαίτερη φύση των ζητημάτων αυτών. Τώρα, από εκεί και πέρα, βλέπω κι εγώ μια απελπισμένη προσπάθεια κάποιων να παραμορφώσουν, να δουν μέσα από το δικό τους παραμορφωτικό φακό, τις απόψεις του πρώην Πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι και οι ίδιοι κύκλοι που του επιφύλασσαν τη γνωστή κριτική όλο το προηγούμενο διάστημα. Ο Κώστας Καραμανλής έχει διαχρονικά σταθερές απόψεις και για την Πατρίδα και για την Παράταξη και για το ρόλο της Παράταξης στην Πατρίδα.
ΒΑΓ. ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, αυτό που λέτε σήμερα δεν συνάδει με τις χθεσινές κυβερνητικές διαρροές σε ό,τι αφορά -ως πρώτη αντίδραση εννοώ- στα όσα είπε ο πρώην Πρωθυπουργός, ο κ. Καραμανλής. Δηλαδή, είναι σε διαφορετικό μήκος κύματος. Υπήρξε μια ενόχληση, μια αμηχανία χθες το βράδυ;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν υπήρξε απολύτως τίποτα. Ο Κώστας Καραμανλής είπε αυτό που κάνει η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή και που είναι το αυτονόητο για κάθε πολίτη και, κυρίως, για κάθε πολιτικό της Παράταξής μας: Δεν ανεχόμαστε να μείνει καμία σκιά στην υπόθεση αυτή και με τρόπο που να είναι σύμφωνος με τους νόμους και με το Σύνταγμα θα αξιοποιήσουμε τις θεσμικές δυνατότητες που έχει η Δημοκρατία μας, γιατί αυτό είναι η Δημοκρατία: κανόνες, νόμοι, Σύνταγμα, για να φτάσουμε στην άκρη του νήματος σε αυτή την υπόθεση. Από την πρώτη στιγμή ο Πρωθυπουργός είπε ότι δεν θα αφήσει να μείνει καμία σκιά. Από την πρώτη στιγμή ξεκίνησαν όλες οι θεσμικές διαδικασίες για να προχωρήσουμε στην κατεύθυνση αυτή.
Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, υπήρξε κάποια επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον κ. Καραμανλή ή του Μεγάρου Μαξίμου με το γραφείο του πρώην Πρωθυπουργού;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν γνωρίζω να υπήρξε κάποια επικοινωνία.
ΙΑΣ. ΣΧΙΝΑΣ – ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, κατά την εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο Πρωθυπουργός μίλησε για επιχείρηση αστάθειας στο εσωτερικό των ευρωπαϊκών χωρών εκ μέρους της Ρωσίας και πως ο Erdoğan θα ήθελε διαφορετική Κυβέρνηση στην Ελλάδα. Υπενθυμίζω πως πριν από κάποιες ημέρες οι «Financial Times» σε άρθρο τους για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα, επικαλέστηκαν δήλωση συνεργάτη του Πρωθυπουργού, ο οποίος φέρεται να είπε πως δεν μπορεί να είναι απλή σύμπτωση ότι τους τελευταίους μήνες έχουμε δει απόπειρες αποσταθεροποίησης μιας σειράς ευρωπαϊκών χωρών. Κύριε Εκπρόσωπε, τούτων δοθέντων, θα ήθελα να σας ρωτήσω αν η Κυβέρνηση θεωρεί ότι στην ΕΥΠ έχουν παρεισφρήσει πράκτορες της Ρωσίας και αν τα πρόσωπα που έπεσαν θύματα παρακολουθήσεων υπονοείται πως είναι πράκτορες ξένων δυνάμεων.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός μένει στα γεγονότα. Δεν είναι σε αναζήτηση σεναρίων και σε συνωμοσιολογία. Αυτό είναι ένα προσφιλές «άθλημα» τον τελευταίο καιρό άλλων παραγόντων του πολιτικού συστήματος. Τα γεγονότα είναι σαφή. Υπάρχει μια ολομέτωπη επίθεση της Ρωσίας με όπλο το φυσικό αέριο, την τιμή και τη ροή σε ό,τι αφορά τους ευρωπαϊκούς λαούς και τα ευρωπαϊκά κράτη. Αυτό δημιουργεί συνθήκες αποσταθεροποίησης. Δυσκολεύει την καθημερινότητα και τη ζωή των πολιτών. Αυτό είναι ένα γεγονός που δεν αμφισβητείται. Και σε ό,τι αφορά στις προθέσεις και την επιθυμία του κ. Erdoğan για το ποιου είδους Κυβέρνηση θα επιθυμούσε στην Ελλάδα και ποιον Πρωθυπουργό, νομίζω ότι ήταν πολύ πρόσφατη η δημόσια τοποθέτησή του που κάλεσε τους Έλληνες να καταψηφίσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η Κυβέρνηση μιλάει με γεγονότα.
ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, σήμερα έγινε γνωστό ότι αντικαταστάθηκε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας του Πολίτη, ο κ. Τσουβάλας και χθες επισπεύτηκε η υφυπουργοποίηση ουσιαστικά του κ. Μπρατάκου, αιφνιδιαστικά μάλιστα, γιατί είχαμε μάθει ότι θα γίνει Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού. Έχει αυτή η κινητικότητα στο Μέγαρο Μαξίμου να κάνει με το «αποτύπωμα» του κ. Γρηγόρη Δημητριάδη και της ενδεχόμενης εμπλοκής του με το παράνομο λογισμικό παρακολούθησης; Και επίσης τι συμβαίνει στην ΕΥΠ με την εντολή καταστροφής εγγράφων που αποκάλυψε προχθές η «Εφημερίδα των Συντακτών»;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πρώτα απ’ όλα, στην Κυβέρνηση, όταν ο Πρωθυπουργός θεωρεί γίνονται οι αναγκαίες κινήσεις για την επιτάχυνση της υλοποίησης του κυβερνητικού έργου. Δεν σχετίζεται με οτιδήποτε άλλο. Αυτές είναι κινήσεις που είχαν αποφασιστεί από καιρό και προς αυτή την κατεύθυνση προχωρήσαμε. Από εκεί και ύστερα, αρμόδια είναι η ΕΥΠ να ενημερώσει εκεί που θεσμικά πρέπει να ενημερώσει για το τι συμβαίνει με αυτά τα πράγματα. Αντιλαμβάνομαι ότι εάν υπήρχε η οποιαδήποτε υποψία επιβεβαίωσης αυτού που αναφέρετε, μετά την επίσκεψη που με πολύ φούρια έκανε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ στην ΕΥΠ, θα μας καθιστούσαν σοφότερους για την επιβεβαίωση των υποψιών τους ή των λόγων που τους ανάγκασαν μιάμιση μέρα πριν από τη συνεδρίαση της Θεσμών και Διαφάνειας να κάνουν άλλο ένα επικοινωνιακό event, σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη υπόθεση. Η Κυβέρνηση θεσμικά συνεχίζει τη προσέγγισή της σε ό,τι αφορά το ζήτημα αυτό.
ΕΙΡ. ΜΠΕΛΛΑ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω, σχετικά με τις υποκλοπές, αν συμφωνεί η Κυβέρνηση με την αναφορά του πρώην Πρωθυπουργού, του κ. Καραμανλή, ότι η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης. Και αν ναι, τι προτίθεται να κάνει η Κυβέρνηση σχετικά με το αίτημα της Αντιπολίτευσης να διαβιβαστεί ο φάκελος της ΕΥΠ, που αφορά στην υποκλοπή του κ. Ανδρουλάκη, στη Βουλή;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σας είπα και προηγουμένως, όλοι συμφωνούμε στο τι πρέπει να γίνει στη διαδικασία αυτή. Πρέπει να υπάρξει άπλετο φως, δεν πρέπει να μείνει η παραμικρή σκιά. Μέσα από τις θεσμικές διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη θα αναζητήσουμε το πώς, έτσι ώστε να είναι σύμφωνο με τους νόμους, με το Σύνταγμά μας και με την ιδιαίτερη φύση των ζητημάτων που μας απασχολούν.
ΕΙΡ. ΜΠΕΛΛΑ: Συμφωνείτε να διαβιβαστεί ο φάκελος της ΕΥΠ του κ. Ανδρουλάκη στη Βουλή;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σας απάντησα. Αυτό είναι ζήτημα που άπτεται γενικότερης θεσμικής λειτουργίας που και αυτό, ανάμεσα στα υπόλοιπα, θα αποτελέσει θέμα εξέτασης και συζήτησης στα Όργανα που στη Βουλή βρίσκονται σε εξέλιξη το διάστημα αυτό.
ΙΑΣ. ΣΧΙΝΑΣ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η Κυβέρνηση συμφωνεί με το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα να πραγματοποιήσει η ΑΔΑΕ έρευνα για ενδεχόμενες υποκλοπές σε τηλέφωνα βουλευτών και ευρωβουλευτών;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Απάντησα, μόλις.
Β. ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ: Θα ήθελα το σχόλιό σας σχετικά με αυτά που είπε ο Τούρκος Πρόεδρος κ. Erdoğan, χθες, ότι η Ελλάδα είναι πιόνι του ΝΑΤΟ και όλα αυτά τα ακατανόητα που λέει κάθε φορά που βρίσκεται προφανώς σε δύσκολη θέση.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η Ελλάδα είναι ένας σταθερός και σημαντικός εταίρος στη Συμμαχία. Η σχέση της βασίζεται σε αρχές, τις οποίες δεν ερμηνεύει καιροσκοπικά. Έχει μια σταθερότητα και μια συνέπεια σε ό,τι αφορά τη συμπεριφορά της και τη στάση της στη Συμμαχία. Και αυτή της η στάση βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο, στις διεθνείς Συμβάσεις και στις αυτονόητες υποχρεώσεις που έχουν τα μέλη της Συμμαχίας απέναντι στο σύνολο και σε κάθε έναν σύμμαχο ξεχωριστά.
ΣΩΤ. ΠΙΚΟΥΛΑΣ: Θα ήθελα να κάνετε ένα σχόλιο για το άρθρο του «Der Spiegel», με τίτλο «Ο δρόμος της Ελλάδας προς τον αυταρχισμό», όπου το άρθρο αυτό θίγει δύο θέματα, τις παρακολουθήσεις και το μεταναστευτικό, ειδικά για το δεύτερο, με σκληρές εκφράσεις και για το πρόσωπο του Πρωθυπουργού. Και επειδή υπάρχουν πολλά δημοσιεύματα ξένων Μ.Μ.Ε., θεωρείτε ότι είναι τυχαία όλα αυτά το τελευταίο διάστημα;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν μπορώ να κάνω εικασίες για το τι συμβαίνει. Εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι μεταδίδουν μια εικόνα, η οποία είναι σε πλήρη διάσταση με την πραγματικότητα που υπάρχει στη χώρα μας. Δεν νομίζω να υπάρχει ένας πολίτης που να πιστεύει στα σοβαρά ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας αυταρχικός ηγέτης ή ότι ξαφνικά έγινε απειλή για τη φιλελεύθερη Δημοκρατία. Και νομίζω ότι και με την ολοκλήρωση αυτών των θεσμικών διαδικασιών και την πλήρη αποσαφήνιση της υπόθεσης αυτής, όλοι θα βγάλουν τα συμπεράσματά τους και θα ξανασκεφτούν πολύ καλύτερα τις απόψεις που, κατά καιρούς, έχουν διατυπώσει. Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, είναι γνωστές οι θέσεις της χώρας μας. Η χώρα μας ασκεί μια αυστηρή, αλλά απόλυτα δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. Τα όσα κατά καιρούς προκύπτουν ως κατηγορίες και τα όσα απίθανα ισχυρίζονται διάφοροι για την Ελλάδα και για τις ελληνικές Αρχές που φυλασουν τα σύνορά μας, διαψεύδονται από την πραγματικότητα, είτε από έρευνες που κάνουν οι ανεξάρτητες Αρχές, όπως η Αρχή Διαφάνειας, είτε με βάση τις τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά την υπόθεση των 38 στον Έβρο, που τα στοιχεία δείχνουν -θα κάνει και η Δικαιοσύνη την έρευνά της- ότι η αλήθεια και η πραγματικότητα είναι σε πλήρη διάσταση με αυτά που παρουσιάστηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα από ορισμένους.
ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Προ ολίγου, η Πρόεδρος της Κομισιόν, κυρία Von der Leyen, προανήγγειλε επιβολή πλαφόν στις τιμές της ενέργειας μέσω προτάσεων της Κομισιόν. Η ερώτησή μου είναι, αν η ελληνική Κυβέρνηση γνωρίζει πώς δρομολογείται μια έκτακτη Σύνοδος Κορυφής και αν, εντός αυτού του πλαισίου, θα δούμε και προτάσεις περί της αποσύνδεσης της τιμής του φυσικού αερίου από αυτή του ηλεκτρικού ρεύματος, στις οποίες είχε επιμείνει ο Πρωθυπουργός επί μακρόν.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όπως και εσείς είπατε, ο Πρωθυπουργός, εδώ και πάρα πολύ καιρό, έχει δείξει τον δρόμο στον οποίο απαιτείται να κινηθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γιατί μιλάμε για ένα πανευρωπαϊκό ζήτημα, που καμία Κυβέρνηση από μόνη της δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει στο σύνολό του. Είναι θετικό που, έστω και με καθυστέρηση, υιοθετούνται οι απόψεις αυτές του Κυριάκου Μητσοτάκη και άλλων Ευρωπαίων ηγετών. Το Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας στις 9 Σεπτεμβρίου θα είναι ένα πρώτο βήμα. Και προφανώς μιλάμε για πολύ σημαντικές αποφάσεις, τις οποίες και οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να συζητήσουν και να επικυρώσουν. Όπως κάνουμε, με πολύ μεγάλη συνέπεια το προηγούμενο διάστημα, έτσι και από εδώ και στο εξής, εμείς θα είμαστε στην κατεύθυνση να επιταχυνθεί μια πολύ ουσιαστική παρέμβαση της Κομισιόν σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, και την επιβολή πλαφόν και την αποσύνδεσή του από τη διαμόρφωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και τη συντονισμένη προσπάθεια στην κατεύθυνση της ενιαίας προμήθειας.
ΕΙΡ. ΜΠΕΛΛΑ: Σχετικά με το περιστατικό στον Έβρο και τη διερεύνηση που προσπαθεί ο κ. Μηταράκης, είναι θέση της Κυβέρνησης ότι η Τουρκία επιχειρεί την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού και για την αποσταθεροποίηση της ίδιας. Θεωρείτε ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό για να προκαλέσει πολιτική αστάθεια;
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα μιλήσω πάλι με τα γεγονότα. Υπάρχει πλήρης υιοθέτηση θέσεων της απέναντι πλευράς που δεν τεκμηριώνονται από τα στοιχεία, ούτε καν από τις μαρτυρίες αυτών των δυστυχισμένων ανθρώπων που τους εκμεταλλεύονται και τους στέλνουν στη χώρα μας. Υπάρχει πλήρη υιοθέτηση των θέσεων αυτών από το ΣΥΡΙΖΑ και πάντως από προβεβλημένα στελέχη του. Αυτοί πρέπει να απαντήσουν στην ερώτηση αυτή και όχι εμείς. Εμείς έχουμε μια πολύ καθαρή θέση σε ό,τι αφορά το προσφυγικό – μεταναστευτικό. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα, έχουμε διαφορετική αντίληψη. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει ανοιχτά σύνορα. Θέλει να ξαναζήσει η χώρα τις σκηνές του μεταναστευτικού και του προσφυγικού που ζήσαμε τη δική του περίοδο. Αυτό είναι μια πολιτική θέση. Εμείς δεν θέλουμε ανοιχτά σύνορα. Εμείς θέλουμε να υπάρχει τάξη, κανόνες. Πιστεύουμε ότι πρέπει να φυλάμε τα σύνορά μας και μέσα στο πλαίσιο του Δικαίου, όπως μας επιβάλλει το ανθρωπιστικό μας καθήκον, να φυλάμε τα σύνορά μας που είναι και ευρωπαϊκά σύνορα. Αυτό είναι μια πολιτική διαφορά, την οποία οι πολίτες την έχουν υπόψη τους, την έκριναν και θα την ξανακρίνουν όταν έρθει η ώρα. Από αυτό το σημείο, όμως, μέχρι του σημείου, προκειμένου να κάνουμε αντιπολίτευση, να υιοθετούμε θέσεις που δεν εδράζονται στην πραγματικότητα, που αποδεικνύονται ότι είναι ψεύτικες, που αποδεικνύονται ότι είναι κατασκευασμένες για να πλήξουμε τη χώρα και έτσι να κάνουμε ζημιά στην Πατρίδα, υπάρχει πολύ μεγάλη απόσταση.
Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Σε συνέχεια ερώτησης για επικείμενη ευρωπαϊκή παρέμβαση για το ενεργειακό, θα ήθελα να ρωτήσω, εάν σκέφτεται η Κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός να κάνει μια παρέμβαση. Έχουν γίνει ήδη, όπως είπατε και εσείς, πιο δυναμικοί για το θέμα αυτό, καθώς φαίνεται ότι υπάρχει καθυστέρηση από πλευράς Ευρώπης, υπό την έννοια ότι είμαστε προ του χειμώνα, και σκεφτόμουν για παράδειγμα, όπως οι κοινές ενέργειες που είχε κάνει με το να δημιουργήσει ένα μέτωπο του Νότου.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Νομίζω ότι είναι συγκροτημένη μια αντίληψη από πολλούς ευρωπαίους ηγέτες στο πνεύμα των εισηγήσεων και των προτάσεων που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταθέσει στο πρόσφατο παρελθόν, που αφορούν τη γενναία, την ουσιαστική παρέμβαση σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων στην αγορά του φυσικού αερίου. Θα επιμείνουμε στην κατεύθυνση αυτή. Όλο το προηγούμενο διάστημα ενημερώναμε την Επιτροπή για το σχέδιό μας, γι’ αυτά που εφαρμόζουμε εδώ, για το μοντέλο τιμολόγησης που μας έχει βοηθήσει, έτσι ώστε, το Σεπτέμβριο έξι εκατομμύρια νοικοκυριά να πληρώνουν περίπου 90% μικρότερες αυξήσεις από αυτές που θα πλήρωναν αν δεν υπήρχε επιδότηση. Και νομίζω ότι το βάρος, πλέον, πρέπει να πέσει σε άμεσα και γρήγορα μέτρα. Εδώ που φτάσαμε και με αυτά που προδιαγράφονται μπροστά μας, δεν έχει περιθώριο για άλλες καθυστερήσεις η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρώπη. Πρέπει να πάρει μέτρα. Οι κατευθύνσεις, οι ιδέες, το σχέδιο, οι προτάσεις, υπάρχουν. Πολλές από αυτές ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις έχει παρουσιάσει αναλυτικά όλο το προηγούμενο διάστημα. Και αυτό που περιμένουν νομίζω οι Ευρωπαίοι πολίτες τώρα, είναι συγκεκριμένα μέτρα και συγκεκριμένες παρεμβάσεις από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Προηγουμένως ερμηνεύσατε την παρέμβαση του κ. Καραμανλή ως συμφωνία με τα όσα έχει επιδιώξει από την αρχή η Κυβέρνηση. Στον λόγο του, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και σε αντιδημοκρατικό και παράνομο το να προκλήθηκαν γεγονότα από κυβερνητική πρωτοβουλία. Σύμφωνα με το ότι δεν έχουμε ακούσει μέχρι τώρα κάποιο στέλεχος της Κυβέρνησης, τον Πρωθυπουργό, να μιλά για παράνομη πράξη και επίσης αναφορικά με τα όσα είπε ο Πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο προχθές για τις ξένες δυνάμεις που στοχεύουν στην αποσταθεροποίηση, υπήρξαν χθες αντιδράσεις από τον φιλοκυβερνητικό Τύπο για την παρέμβαση του κ. Καραμανλή, που του απέδωσαν φιλορωσικά αισθήματα. Συμφωνείτε με αυτές τις κριτικές;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ήμουν πάρα πολύ σαφής στο σχόλιό μου και στην τοποθέτησή μου για τη χθεσινή ομιλία του πρώην Πρωθυπουργού. Δεν έχω να προσθέσω κάτι παραπάνω.
ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ούτε για τα δημοσιεύματα που του αποδίδουν φιλορωσικό χαρακτήρα;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν έχω να προσθέσω τίποτε παραπάνω. Επαναλαμβάνω ό,τι είπα και προηγουμένως: Ο Κώστας Καραμανλής έχει σταθερές απόψεις και για την Παράταξη και για την Πατρίδα και για τον σαφή προσανατολισμό της Ελλάδας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.
ΙΑΣ. ΣΧΟΙΝΑΣ – ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, πώς σχολιάζετε τη χθεσινή αναφορά του Νίκου Ανδρουλάκη πως η παρακολούθηση του κινητού του είχε σκοπό επί της ουσίας τον εκβιασμό;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν ξέρω τι σκοπό είχε, ούτε θα μπορούσα ποτέ να ξέρω τι σκοπό είχε, ούτε μπορώ να γνωρίζω ποιοι είναι οι λόγοι. Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι έχουμε καλέσει επανειλημμένως τον κ. Ανδρουλάκη να ενημερωθεί από τους μοναδικούς που θεσμικά έχουν τη δυνατότητα να τον ενημερώσουν για τους λόγους αυτούς. Από κει και πέρα ο ίδιος θα κρίνει, θ’ αξιολογήσει πώς θα διαχειριστεί την ενημέρωση αυτή. Όσο αυτό δεν γίνεται, εκείνο που συνεχίζει να τροφοδοτείται είναι ένας επικοινωνιακός θόρυβος και ένα αναπάντητο «γιατί;» στην κοινή γνώμη που -νομίζω συμφωνούμε όλοι- δεν εξυπηρετεί κανέναν. Δεν εξυπηρετεί αυτό που θέλουμε όλοι, δεν εξυπηρετεί το δημόσιο διάλογο, ο οποίος τροφοδοτείται με ακόμη μεγαλύτερη τοξικότητα. Εμείς καλέσαμε από την πρώτη στιγμή τον κ. Ανδρουλάκη να ενημερωθεί. Μέσα από τη διαδικασία της θεσμικής διερεύνησης θα κάνουμε ό,τι απαιτείται, προκειμένου να πέσει άπλετο φως, να μη μείνει καμία σκιά στην υπόθεση αυτή και ταυτόχρονα να αναζητήσουμε και τρόπους διόρθωσης διαχρονικών παθογενειών -όπως από την πρώτη στιγμή τόνισε ο Πρωθυπουργός- που υπάρχουν στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των μυστικών υπηρεσιών στη χώρα μας.
Β. ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ: Στο θέμα αυτό ο κ. Ανδρουλάκης υποστηρίζει ότι δεν έλαβε ποτέ ανάλογη επίσημη πρόσκληση, να πάει να καταθέσει, δηλαδή, παρά μόνο εκείνες τις ημέρες ένα sms, που του εστάλη από τον Υπουργό Επικρατείας, τον κ. Γεραπετρίτη. Και μένει εκεί ο κ. Ανδρουλάκης. Ισχυρίζεται, δηλαδή, ότι δεν έχει λάβει καμία τέτοιου είδους πρόταση, όπως λέτε εσείς τώρα.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Νομίζω ότι δεν πρέπει στην υπόθεση αυτή να μένουμε στα προσχήματα. Μιλάμε για ένα ζήτημα που διέπεται από ένα ιδιαίτερο πλαίσιο. Αυτό δημιουργεί μία ουσιαστική και αντικειμενική δυσκολία. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η νόμιμη επισύνδεση στο τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη ήταν μια υπηρεσιακή αστοχία για λόγους που έχουμε εξηγήσει πολλές φορές. Εάν ο κ. Ανδρουλάκης επιθυμεί, όχι δημόσια αλλά θεσμικά, να ενημερωθεί με τρόπο που νομικά θα καλύψει όλους εκείνους οι οποίοι θα κληθούν να τον ενημερώσουν, δεν έχει παρά να σπεύσει άμεσα -και ξέρει πού- εκεί που δόθηκε η παραγγελία και η έγκριση από την Εισαγγελέα για να γίνει.
Όλα τα υπόλοιπα είναι προσχήματα για να συντηρούν στην επικαιρότητα ένα ζήτημα που είναι ουσιαστικό, αλλά μια πτυχή του δεν μπορεί να λυθεί διαφορετικά, εξαιτίας του νομικού πλαισίου που υπάρχει και εξαιτίας της ιδιαίτερης ευαισθησίας που έχει το ζήτημα αυτό. Δεν είναι μια συνηθισμένη Υπηρεσία η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, ούτε μπορεί να γίνονται φέιγ-βολάν τα χαρτιά και τα δεδομένα της. Αυτό νομίζω το καταλαβαίνει κάθε πολίτης. Από την άλλη, ο κ. Ανδρουλάκης, από τη στιγμή που βρέθηκε εμπλεκόμενος στην υπόθεση αυτή, έχει κάθε δικαίωμα να ενημερωθεί. Είναι πολιτικός αρχηγός του τρίτου κόμματος. Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι αυτό ήταν κάτι που δεν έπρεπε να συμβεί. Εάν θέλει να ενημερωθεί από εκείνους που έδωσαν την παραγγελία, στην Υπηρεσία που έδωσε την παραγγελία και δόθηκε η έγκριση, ο νομικός τρόπος θα βρεθεί για να ενημερωθεί. Τόσο απλά.
Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω, δεν ξέρω αν έχει ξεκινήσει ήδη η συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή. Ήδη χθες στη Διάσκεψη των Προέδρων υπήρχαν έτσι κάποιες εντάσεις, διαφωνίες και ήθελα να ρωτήσω, εάν ανησυχείτε για το αν θα υπάρξουν πιθανώς διαρροές και να αλλάξουν -αν θέλετε- τη συζήτηση στη δημόσια σφαίρα με τις διαρροές αυτές και τι μέτρα θα μπορούσε να λάβει η Κυβέρνηση σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν είναι δουλειά της Κυβέρνησης να λαμβάνει μέτρα για τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι σε ό,τι αφορά τους βουλευτές που είναι μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας και συμμετέχουν στη συγκεκριμένη Επιτροπή, θα είναι απολύτως θεσμικοί, όπως συμβαίνει πάντοτε με τα στελέχη της Παράταξής μας. Και ελπίζω, κι εύχομαι την ίδια ανάγκη, τους κανόνες, τους νόμους να τους τιμήσουν και τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής, μέλη Κοινοβουλευτικών Ομάδων άλλων κομμάτων.
Ευχαριστώ πολύ.