Καλό μεσημέρι.

Τρία χρόνια Κυριάκος Μητσοτάκης – Νέα Δημοκρατία

Συμπληρώνονται σήμερα τρία χρόνια από τη μέρα που οι Ελληνίδες και οι Έλληνες αποφάσισαν να γυρίσουν σελίδα και να κλείσουν οριστικά το κεφάλαιο της μνημονιακής ταλαιπωρίας. Στις 7 Ιουλίου του 2019 ανέθεσαν την ευθύνη για τη διακυβέρνηση της Πατρίδας στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία.

Στο μεγαλύτερο μέρος της πορείας αυτών των τριών ετών πορευτήκαμε μέσα σε περιβάλλον κρίσεων, που αντίστοιχό του δεν υπήρξε από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά. Την οργανωμένη από την Τουρκία απόπειρα εισβολής μεταναστών  στον Έβρο, τα αλλεπάλληλα κύματα της πανδημίας, τις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο το καλοκαίρι του 2020, την παγκόσμια ενεργειακή κρίση και την εκτόξευση των τιμών φυσικού αερίου, των καυσίμων και της ηλεκτρικής ενέργειας που επιδεινώθηκαν ακόμη περισσότερο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την εισαγόμενη άνοδο του πληθωρισμού που καταγράφει ήδη επίπεδα τιμών ρεκόρ σε ολόκληρη την Ευρώπη και όχι μόνο, τη νέα έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας.

Χειριστήκαμε τις κρίσεις με επάρκεια και αποτελεσματικότητα που υπερέβαινε τις προσδοκίες της διεθνούς κοινότητας, για μια χώρα που είχε βιώσει τις δυσκολίες  και την ταλαιπωρία των μνημονίων. Η Ελλάδα παραμένει όρθια μέσα στον παγκόσμιο τυφώνα, όταν άλλες δυνάμεις λύγισαν. Αυτό είναι αποτέλεσμα της τεράστιας προσπάθειας που έχει καταβάλει η ελληνική κοινωνία, αλλά και  του σχεδίου, της τεχνογνωσίας, του επαγγελματισμού, του πραγματισμού, αλλά και του πολιτικού ανθρωπισμού που μας χαρακτηρίζει ως Κυβέρνηση και κόμμα από το 1974.

Μέσα στον παγκόσμιο τυφώνα η Ελλάδα δεν έμεινε σε θέση άμυνας μόνο. Εργαστήκαμε σκληρά, δεν φοβηθήκαμε τις προκλήσεις και με σύμμαχο την φιλοπρόοδη κοινωνία πήγαμε μπροστά. Σήμερα ζούμε σε μια χώρα που όχι απλώς έχει ξεπεράσει τις τραγωδίες του μνημονίου, αλλά έχει αντιμετωπίσει και μια σειρά από χρόνιες αδυναμίες, που μας ταλαιπωρούσαν για δεκαετίες.

Η μέρα το επιβάλλει να επιχειρήσουμε έναν απολογισμό. Όχι τόσο για να δείξουμε τα πόσα πετύχαμε, άλλωστε όσο  η εισαγόμενη ακρίβεια εξακολουθεί να φέρνει τεράστιες δυσκολίες στο λαό μας, εκείνο που προέχει είναι συνεχίσουμε τη προσπάθεια και να σταθούμε στο πλευρό του. Τα όσα πετύχαμε, όμως, είναι ο δείκτης για να καταλάβουν όλοι πόσα περισσότερα μπορούμε να κάνουμε μέσα στα επόμενα χρόνια, σε ένα περιβάλλον που δεν θα χαρακτηρίζεται από όλες αυτές τις διεθνείς κρίσεις. Θα αναφερθώ σε είκοσι βασικά επιτεύγματα της Κυβέρνησης και της κοινωνίας τα τρία χρόνια που έχουμε τη διακυβέρνηση της χώρας.

1) Η Ελλάδα αύξησε το Α.Ε.Π. της κατά 8,3% το 2021 και κατά 7% το πρώτο τρίμηνο του 2022. Τέτοιες επιδόσεις μας φέρνουν στην πρώτη τριάδα της Ευρώπη.

2) Η ανεργία σημειώνει ήδη πτώση 4,8%, με περισσότερες από 200.000 νέες θέσεις απασχόλησης που προστέθηκαν από τον Ιούλιο του 2019 έως σήμερα. Και συνεχίζουμε στην κατεύθυνση αυτή.

3) Χάρη στις 52 μειώσεις φόρων, μεταξύ των οποίων η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 34%,  και εισφορών σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών ενισχύθηκε αρκετά.

4) Η Ελλάδα το 2021 σημείωσε ρεκόρ 20ετίας στις ξένες άμεσες επενδύσεις με 4,8 δισ. ευρώ, ενώ στο πρώτο τετράμηνο του 2022 έχουν ήδη προστεθεί άλλα 3 δισ.. Επιπλέον, οι ελληνικές εξαγωγές έχουν διπλασιαστεί στα 40 δισ. ευρώ ετησίως, από 20 δισ. ευρώ τα προηγούμενα 12 χρόνια.

5) Το οικονομικό πλεονέκτημα που δημιουργούμε, το μετατρέπουμε άμεσα σε κοινωνικό κεκτημένο, για όλους, ενισχύοντας τη μεσαία τάξη, ιδίως όμως τους πλέον ευάλωτους. Ένας πρόσθετος 15ος μισθός έχει προστεθεί στο εισόδημα των χαμηλόμισθων εργαζομένων, που λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό, και με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα πια έχει τον 9ο υψηλότερο κατώτατο μισθό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε όσες χώρες έχουν νομοθετημένο κατώτατο μισθό.

6) Συνολικά 51 δισ. ευρώ, 43 δισ. κατά τη διάρκεια της πανδημίας και 8 δισ. ευρώ από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης, έχουν δοθεί για να στηρίξουν θέσεις εργασίας, επιχειρήσεις, νοικοκυριά και εισοδήματα. Παράλληλα, το δημόσιο χρέος της χώρας μειώνεται ως αποτέλεσμα της δυναμικής μας ανάπτυξης.

7) Η Ελλάδα βγαίνει τον Αύγουστο από την ενισχυμένη εποπτεία, αποπλήρωσε νωρίτερα το Δ.Ν.Τ. και βρίσκεται, πλέον, ένα σκαλί πριν από την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, γεγονός το οποίο θα φέρει ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη, ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση στα εισοδήματα των Ελλήνων πολιτών.

8) Η Ελλάδα κέρδισε ένα τεράστιο πακέτο δημοσίων επενδύσεων στην Ε.Ε., εξασφαλίζοντας σωρευτικά 80 δισ. ευρώ για τη χώρα έως το 2027, χρήματα τα οποία θα μεταφερθούν στην καθημερινή οικονομία και θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο το εισόδημα όλων των Ελλήνων και των Ελληνίδων.

9) Ψηφιοποιούμε το Κράτος, εξοικονομώντας τεράστια ποσά για το δημόσιο, ποσά τα οποία και αυτά επιστρέφονται στην ελληνική κοινωνία. Και ακόμα, με τις 1.500 νέες ψηφιακές υπηρεσίες εξασφαλίζουμε τουλάχιστον 60 ώρες ελευθερίας για τους πολίτες που δεν θα ταλαιπωρούνται πλέον σε ουρές.

10) Τρέχουμε τεράστια προγράμματα ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει ενεργειακή αυτονομία. Ήδη, η χώρα μας είναι η 7η χώρα παγκοσμίως στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ήλιο, αέρα και νερό.

11) Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα νέων υποδομών (δρόμοι, λιμάνια, σιδηρόδρομοι, μετρό, αντιπλημμυρικά έργα), σχεδόν διπλάσιο σε αξία πρόγραμμα έργων από εκείνα που υλοποιήθηκαν για τους Ολυμπιακούς αγώνες. Συνολικά 65 έργα προϋπολογισμού  σχεδόν 14 δισ. ευρώ.

12) Eφαρμόζουμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα κοινωνικής προστασίας, αξιοποιούμε το ΕΣΠΑ προς αυτήν την κατεύθυνση, με δράσεις όπως το νέο ολοήμερο σχολείο, οι νταντάδες της γειτονιάς, ο προσωπικός βοηθός για ΑμεΑ.

13) Στηρίζουμε το δημόσιο σχολείο. Στηρίζουμε στη πράξη τη δημόσια εκπαίδευση με 24.700 νέους μόνιμους εκπαιδευτικούς -οι πρώτες προσλήψεις εδώ και 12 χρόνια- με τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση, τα αγγλικά από το νηπιαγωγείο και τα εργαστήρια δεξιοτήτων σε δημοτικό και γυμνάσιο και με μια σειρά από άλλες παρεμβάσεις.

14)Στηρίξαμε και στηρίζουμε τη δημόσια υγεία με προσλήψεις 18.000 έκτακτων και μόνιμων υγειονομικών, με τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις σε 1,3 εκατ. γυναίκες για τον καρκίνο του μαστού και με μια άψογη εμβολιαστική καμπάνια.

15)Δίνουμε δύναμη στον εργαζόμενο και περισσότερα δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στην αποσύνδεση και την ψηφιακή κάρτα εργασίας, την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και των απλήρωτων υπερωριών.

16) Τελειώνουμε οριστικά με το άγος των εκκρεμών συντάξεων έως τον Αύγουστο του 2022. Πλέον, κάθε νέα αίτηση σύνταξης θα ικανοποιείται μέσα σε 3 μηνών.

17) Ενισχύσαμε και ενισχύουμε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς με 460 πρόσθετα λεωφορεία στην Αθήνα, 260 στη Θεσσαλονίκη, την παράδοση 3 σταθμών του μετρό στην Αθήνα, την εκκίνηση της γραμμής 4 και την ολοκλήρωση του Μετρό Θεσσαλονίκης έως το τέλος του 2023.

18) Θωρακίσαμε τα σύνορα της χώρας. Μειώσαμε τις προσφυγικές ροές κατά 85% το 2020 και 79% το 2021. Πετύχαμε μείωση των φιλοξενούμενων στη χώρα κατά 50%.

19) Ενδυναμώσαμε την αποτρεπτική και αμυντική ικανότητα της χώρας με εξοπλιστικό πρόγραμμα 5,5 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνει 24 Rafale, 3 φρεγάτες Belharra, 41 προγράμματα αναβάθμισης εξοπλισμών των Ενόπλων Δυνάμεων.

20) Μεγαλώσαμε τα όρια της επικράτειάς μας, μετά από δεκαετίες, με την οριοθέτηση ΑΟΖ  με την Ιταλία και την Αίγυπτο και ταυτόχρονα ενισχύσαμε τις στρατηγικές συμμαχίες μας με Η.Π.Α., τη Γαλλία, τα Αραβικά κράτη και το Ισραήλ.

Μέσα σε τρία χρόνια η Ελλάδα έγινε και συνεχίζει να γίνεται πιο ισχυρή, οικονομικά, κοινωνικά, γεωπολιτικά, στρατιωτικά. Φυσικά στην πορεία αυτή υπήρξαν και λάθη, καθυστερήσεις και αστοχίες. Λάθη που αναγνωρίσαμε και που με  στοχευμένες παρεμβάσεις  επιχειρήσαμε και επιχειρούμε πάντα  να διορθώνουμε. Όμως μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια με συνεχή προσπάθεια και  δουλειά,  με τα αποτελέσματα που παράγει η πολιτική μας η Κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός μαζί με την κοινωνία, δίπλα σε κάθε πολίτη δημιουργούμε ένα περιβάλλον σταθερότητας και ασφάλειας.

Για τη στήριξη των καταναλωτών ενέργειας 

‘Όπως έχει δεσμευτεί ο Πρωθυπουργός, διευρύνεται αυτό το μήνα η στήριξη των καταναλωτών ενέργειας με δυο τρόπους.

Πρώτον, επιδοτούμε όλες ανεξαιρέτως τις κατοικίες, χωρίς εισοδηματικό κριτήριο για το σύνολο της κατανάλωσης ρεύματος, απορροφώντας έως και το 84% της αύξησης. Συγκεκριμένα, από τον Ιούλιο επιδοτούνται όλες οι κατοικίες και ανεξαρτήτως ορίου κατανάλωσης:

-Με 200 ευρώ ανά MWh, για τους οικιακούς καταναλωτές, επιδότηση που καλύπτει το 84% της αύξησης.

-Με 240 ευρώ ανά MWh τους δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου  που καλύπτει το 100% της αύξησης.

-Αυξάνεται η επιδότηση στους εμπορικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος μέχρι 35 KVa σε 192 ευρώ ανά MWh απορροφώντας έως και το 82% της αύξησης.

-Σε ό,τι αφορά στα αγροτικά τιμολόγια η επιδότηση ανέρχεται στα 213 ευρώ ανά MWh, απορροφώντας έως και το 90% της αύξησης.

-Για τους υπόλοιπους επαγγελματικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές, με παροχή ισχύος άνω των 35 KVa, η επιδότηση ανέρχεται στα 148 ευρώ ανά MWh.

-Για το φυσικό αέριο και τους επαγγελματικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές η επιδότηση για τον Ιούλιο ανέρχεται στα 30 ευρώ ανά MWh.

 

Δεύτερον, παρέχεται η δυνατότητα στους πολίτες να γνωρίζουν εγκαίρως τα τιμολόγια κάθε προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς οι προμηθευτές υποχρεούνται να ενημερώνουν κάθε φορά για τις τιμές του μεθεπόμενου μήνα και οι καταναλωτές μπορούν να αλλάζουν πάροχο, εφόσον το επιθυμούν, αζημίως.

Ευχαριστώ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ο Πρωθυπουργός, σήμερα, δήλωσε, αναφορικά με τις πρόωρες εκλογές, πως αυτή τη στιγμή το να οδηγήσουμε τη χώρα σε πρόωρες εκλογές με τη βόμβα της απλής αναλογικής, με μια απρόβλεπτη Τουρκία απέναντί μας, δεν πιστεύω ότι είναι πράξη εθνικά υπεύθυνη. Ανησυχείτε μήπως η συνεχής σύνδεση των εκλογών με τον Erdoğan, από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, μετατρέψει τον Τούρκο Πρόεδρο σε ρυθμιστή των εσωτερικών ζητημάτων της χώρας; Και επίσης, χρησιμοποιεί ο Πρωθυπουργός τα ελληνοτουρκικά για να ζητήσει την αλλαγή του εκλογικού νόμου;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αν ακούσετε ολόκληρη τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού και την αναφορά του στο ζήτημα των εκλογών, νομίζω ότι θα συνειδητοποιήσετε και εσείς πόσο καθαρή ήταν η τοποθέτησή του, χωρίς να σχετίζεται ή να αναδεικνύει καθόλου ζητήματα, όπως αυτό που είπατε τώρα. Ο Πρωθυπουργός ήταν πάρα πολύ καθαρός, πάρα πολύ σαφής. Όλο το προηγούμενο διάστημα οι τοποθετήσεις του για τις εκλογές ήταν καθαρές και σαφείς. Απλώς είτε η αποσπασματική ερμηνεία των δηλώσεών του, είτε, πολύ περισσότερο, η διαστρέβλωσή τους, οδηγούσε σε συμπεράσματα που δεν είναι αυτά που συνάδουν με τις πολύ καθαρές τοποθετήσεις του σε ό,τι αφορά στο χρόνο των εκλογών.

ΙΑΣ. ΣΧΙΝΑΣ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Από τη στιγμή που ο Πρωθυπουργός και σήμερα απέκλεισε τις πρόωρες εκλογές, πώς σκέφτεται η Κυβέρνηση να ανακόψει τη δημοσκοπική καθίζηση του τελευταίου διαστήματος; Υπάρχει στο τραπέζι το ενδεχόμενο ανασχηματισμού εντός του καλοκαιριού;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πρώτα απ΄ όλα, δεν βλέπω να υπάρχει καμία δημοσκοπική καθίζηση. Βλέπω, πάνω-κάτω, η διαφορά της Κυβέρνησης με βάση τις δημοσκοπήσεις, με τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου να είναι αυτή που ήταν και στις εκλογές του 2019, όταν μεταξύ του 2019 και του 2022 έχουν μεσολαβήσει όλα αυτά που ο καθένας μας έχει βιώσει. Η Κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στη δουλειά της και με τα αποτελέσματα της πολιτικής της κοιτάζει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η ελληνική κοινωνία και να υλοποιεί το προεκλογικό της πρόγραμμα, τις μεταρρυθμίσεις που διαμορφώνουν τις συνθήκες μιας Ελλάδας, που ο κόσμος μπορεί να προκόψει, μπορεί να ευημερήσει, να διαμορφώσει συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας, που τόσο πολύ είναι ζητούμενο στους ταραγμένους καιρούς που ζούμε.

ΕΥΑΓ. ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Σήμερα, ο Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας προανήγγειλε ότι θα βγει ξανά ένα νέο γεωτρύπανο στη Μεσόγειο, όπως είπε, με σκοπό τη «γαλάζια πατρίδα». Φοβάστε εντάσεις μέσα στο καλοκαίρι και ποιο είναι το μήνυμα που στέλνει η Κυβέρνηση στην Τουρκία, η οποία, όπως φαίνεται, είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε νέες κινήσεις;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν φοβόμαστε τίποτα. Επιδιώκουμε ήρεμα νερά. Πάντοτε βρισκόμαστε σε εγρήγορση και έχουμε αποδείξει ότι έχουμε την ικανότητα και την επάρκεια να διαχειριζόμαστε κάθε πρόκληση από την πλευρά της Τουρκίας πολύ ουσιαστικά και πολύ αποτελεσματικά.

ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Ο Πρωθυπουργός, στη συνέντευξή του πριν από λίγη ώρα, είπε ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους πολίτες που έχουν πρόβλημα, τα ευάλωτα νοικοκυριά και ουσιαστικά προανήγγειλε και ένα Fuel Pass 3. Πότε αναμένονται οι ανακοινώσεις και θα είναι περαιτέρω διευρυμένο αυτό το Fuel Pass;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όσο διαρκούν οι ανατιμήσεις και όσο διαρκεί η κρίση, η Κυβέρνηση θα εξαντλεί κάθε δυνατότητα που υπάρχει για να στέκεται στο πλευρό της κοινωνίας. Ήδη, τρέχουμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα στήριξης για την ακρίβεια στην ηλεκτρική ενέργεια στην Ευρώπη και έχουμε κάνει πολύ ουσιαστικές παρεμβάσεις στοχευμένες και σε ό,τι αφορά τα καύσιμα. Τρέχει το πρόγραμμα για τα καύσιμα μέχρι τέλος του καλοκαιριού. Από εκεί και πέρα, όσο διαρκεί το πρόβλημα, τόσο η Κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να στέκεται στο πλευρό της κοινωνίας.

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε την Τρίτη πως, εάν απαλλαγεί ο Ανδρέας Λοβέρδος από τις κακουργηματικές κατηγορίες για παθητική δωροδοκία, θα βγάλουμε την «κουκούλα» από τους προστατευόμενους μάρτυρες. Είναι ενήμερες οι ευρωπαϊκές Αρχές γι’ αυτή σας την πρόθεση; Πότε σκοπεύετε να φέρετε τη γνωστή ευρωπαϊκή Οδηγία στη Βουλή; Και επίσης, τι απαντάτε και στη διαμαρτυρία των μελών του Δ.Σ. της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων που διαμαρτύρονται και ζητούν να πάρετε θέση για τα υποτιμητικά σχόλια του κ. Γεωργιάδη στα πρόσωπα των ανώτατων δικαστών;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σε ό,τι αφορά οτιδήποτε σχετίζεται με την υπόθεση Novartis, νομίζω ότι έχει συζητηθεί εξαντλητικά. Δεν έχουμε να προσθέσουμε τίποτα άλλο. Έχουμε τοποθετηθεί δημόσια με ανακοινώσεις. Αποτέλεσε κομμάτι της απάντησης του Πρωθυπουργού στα όσα υποστήριξε ο κ. Τσίπρας στη συζήτηση, χθες, στη Βουλή. Δεν έχουμε να προσθέσουμε τίποτα άλλο. Η υπόθεση αυτή βρίσκεται εκεί που βρίσκεται. H Κυβέρνηση έχει αποδείξει πολλές φορές, έργω και λόγω, πόσο σέβεται τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Από εκεί και πέρα, το νομοθετικό έργο έχει έναν συγκεκριμένο προγραμματισμό. Στην πορεία του προγραμματισμού του νομοθετικού έργου, η ενσωμάτωση κοινοτικών Οδηγιών θα υλοποιηθεί όταν έρθει η ώρα της.

Δ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα στον ξενοδοχειακό-τουριστικό  κλάδο και στον επισιτιστικό με την έλλειψη προσωπικού. Υπάρχουν κάποιες παρεμβάσεις που θα μπορούσε να κάνει η Κυβέρνηση, η Πολιτεία γενικά, για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού; Γιατί έχουν βγει όλοι οι φορείς, μέρες τώρα, και βγαίνουν συνεχώς, και λένε ότι χάνουν έσοδα από τον τουρισμό, εξαιτίας αυτού του τεράστιου προβλήματος. Είναι πρώτη φορά στα χρονικά που παρατηρείται.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Είναι και ο τομέας αυτός ένας από τους τομείς που οι επιχειρήσεις ψάχνουν εργαζόμενους και δεν βρίσκουν. Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τους εκπροσώπους των εταιρειών αυτών. Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τα θεσμικά τους όργανα. Έχουμε πάρει πρωτοβουλίες στο προηγούμενο διάστημα που θα έδιναν περαιτέρω κίνητρα για κόσμο, να εργασθεί στο συγκεκριμένο κομμάτι. Είμαστε εδώ για να συζητήσουμε ιδέες και να δούμε πώς κι εμείς, από την πλευρά του Κράτους, θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε προς την κατεύθυνση αυτή. Να θυμίσω ότι ταυτόχρονα με τα κίνητρα που δώσαμε και με το πλαίσιο το θεσμικό που διαμορφώσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα, πάντοτε πρέπει όλοι να έχουν κατά νου ότι πρέπει να συμπεριφέρονται στους εργαζόμενους στον συγκεκριμένο κλάδο με την αξιοπρέπεια που απαιτείται και με τα δικαιώματα που πρέπει να έχει ο εργαζόμενος σε κάθε χώρο εργασίας. Αναφέρθηκε σε αυτό και ο Πρωθυπουργός χθες. Υπάρχουν παραδείγματα, -ευτυχώς δεν είναι ο κανόνας, προφανώς- που κάποιοι πρέπει να είναι πολύ περισσότερο προσεκτικοί και να σέβονται τις υποχρεώσεις τους απέναντι στους εργαζόμενους σε όλο το φάσμα της εργασιακής τους σχέσης.

ΕΥΑΓΓ. ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Δεδομένου ότι ο Πρωθυπουργός επιμένει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, ήθελα να ρωτήσω, και δεδομένου ότι αποκαλεί βόμβα την απλή αναλογική, εάν μπορείτε να μας πείτε, αν υπάρχει κάποια πρόθεση, σε ποιο χρονικό ορίζοντα για αλλαγή του εκλογικού νόμου;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τα έχει ξεκαθαρίσει αυτά ο Πρωθυπουργός, απόλυτα. Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, με τους εκλογικούς νόμους που ισχύουν. Της απλής αναλογικής και της ενισχυμένης αναλογικής μετά.

ΙΑΣ.–ΣΧΙΝΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας επαναφέρω στο ζήτημα της Novartis. Ο Πρωθυπουργός και σήμερα μίλησε για πολιτική σκευωρία, αναφέροντας παράλληλα τη φράση «από εδώ και πέρα η υπόθεση για μένα κλείνει». Κάτι παρόμοιο είχε πει, επί της ουσίας, και ο κ. Γεωργιάδης, πριν λίγες ημέρες. Θα ήθελα να διευκρινίσετε, παρακαλώ, το περιεχόμενο της συγκεκριμένης φράσης και θα ήθελα, επίσης, να ρωτήσω, εάν αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός βρίσκει σύμφωνο και τον κ. Σαμαρά;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν έχω να προσθέσω τίποτα παραπάνω σ’ αυτήν την υπόθεση, όπως είπα και προηγουμένως. Έχουμε τοποθετηθεί διεξοδικά και αναλυτικά για όλες της τις πτυχές, δεν υπάρχει κάτι παραπάνω που έχουμε να πούμε.

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Χθες ο κ. Βαρουφάκης προχώρησε σε μια βαρύτατη καταγγελία κατά του Πρωθυπουργού. Διαβάζω ενδεικτικά, είπε από το βήμα της Βουλής: «Κολλητοί σας έχουν στήσει funds στο Ντελαγουέρ και αγοράζουν δάνειο των 100.000 ευρώ με 3.000, έπειτα έρχονται και βγάζουν τα σπίτια των Ελλήνων στον πλειστηριασμό και βγάζουν το μεγαλύτερο κέρδος, που μπορεί να βγάλει κάποιος στην παγκόσμια οικονομία. Τα λεφτά μάλιστα τα τσεπώνουν και καταλήγουν σε λογαριασμούς στα Κέυμαν».  Ερωτώ, υπάρχουν πρόσωπα στο περιβάλλον του Πρωθυπουργού με επιχειρηματικές σχέσεις, με οικονομικά funds, που αγοράζουν κατοικίες σε πλειστηριασμό;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όχι. Όσο για την αξιοπιστία του κ. Βαρουφάκη, είναι γνωστή διεθνώς.

Σας ευχαριστώ.