Καλό μεσημέρι.
Εκπαίδευση: Σχολεία και Πανεπιστήμια
Θεμέλιο κάθε προηγμένης πολιτείας είναι η ποιοτική παιδεία των νέων. Βασισμένοι στην αρχή αυτή προετοιμάσαμε μεθοδικά και μελετημένα, επί πολλούς μήνες, ένα σχέδιο επαναλειτουργίας δια ζώσης όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης. Το σχέδιο που έχουμε εκπονήσει, διασφαλίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την υγειονομική ασφάλεια όλων των εμπλεκομένων στην εκπαιδευτική διαδικασία. Ο στόχος μας είναι τα παιδιά να βρίσκονται στο φυσικό τους περιβάλλον και να απολαμβάνουν τα αγαθά της παιδείας: Μαθησιακά, κοινωνικά και ψυχολογικά.
Ταυτόχρονα, παρακολουθούμε με ικανοποίηση το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού των φοιτητών και των φοιτητριών, καθώς και των καθηγητών και του διοικητικού προσωπικού στα Πανεπιστήμια. Συγκεκριμένα πάνω από το 73% των φοιτητών έχουν κάνει τουλάχιστον 1 δόση ή έχουν νοσήσει. Ιδιαίτερα υψηλά είναι και τα ποσοστά του προσωπικού εμβολιασμού των ΑΕΙ, μέλη ΔΕΠ και διοικητικοί, καθώς πάνω από το 87% έχουν κάνει και τις 2 δόσεις, ενώ στα μέλη ΔΕΠ το ποσοστό είναι ακόμη πιο υψηλό, καθώς πηγαίνει στο 91%.
Η γενιά της μόρφωσης, οι άνθρωποι της επιστήμης και της έρευνας, μας δείχνουν το δρόμο, μας δίνουν λαμπρό παράδειγμα. Η υπευθυνότητά τους αποδεικνύει ότι ζητούν τη δια ζώσης επαναλειτουργία των Α.Ε.Ι.. Και είμαστε έτοιμοι κι αποφασισμένοι να τους στηρίξουμε ώστε αυτό να πραγματοποιηθεί άμεσα, από την πρώτη εβδομάδα έναρξης των μαθημάτων στα Πανεπιστήμια.
Είμαστε εδώ για να λύσουμε, μαζί με τις Πρυτανικές Αρχές, όποια προβλήματα παρουσιαστούν. Από τη στιγμή που οι φοιτητές κι οι φοιτήτριες μας στέλνουν το μήνυμα, είμαστε υποχρεωμένοι να το σεβαστούμε. Άλλωστε, η Κυβέρνηση έχει εδώ και καιρό διακηρύξει -και θεσμικά έχει αποφασίσει γι’ αυτό- ότι τάσσεται υπέρ της δια ζώσης πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και η δέσμευσή μας ισχύει, αφού ο εμβολιασμός και τα υγειονομικά δεδομένα μας το επιτρέπουν.
Εφαρμογή μέτρων Δ.Ε.Θ.
Δύο χρόνια μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας, η Κυβέρνηση έχει ανοίξει βήμα και το έργο που παράγεται είναι ταυτόχρονα πολύπλευρο και ποιοτικό. Ο Πρωθυπουργός περιέγραψε αναλυτικά, τεκμηριωμένα και πειστικά το άλμα ευημερίας που επιχειρείται μέσω των αναπτυξιακών πολιτικών μας. Η ελληνική κοινωνία κατάλαβε ότι υπάρχει όχι μόνο ένα σχέδιο ασφαλούς διέλευσης από τις επιπτώσεις των πολλαπλών κρίσεων που αντιμετωπίζουμε, αλλά και ολιστικό πλάνο αναβάθμισης του επιπέδου ζωής των πολιτών, με έμφαση στη νεολαία, στη μεσαία τάξη και το περιβάλλον.
Από τη Δευτέρα κιόλας ξεδιπλώνεται το εφαρμοστικό πλάνο του σχεδίου των όσων ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε στη Δ.Ε.Θ.. Από την άλλη πλευρά, η Αντιπολίτευση αδυνατεί να ανταποκριθεί στο επίπεδο του πολιτικού σχεδιασμού που έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Απόδειξη του ότι δεν μπορεί να υπερβεί τον πήχη, είναι η κριτική που κάνει στο μέτρο για τις γονικές παροχές. Για να μπορέσει μέχρι σήμερα ένας γονιός να δώσει 10.000 15.000, 20.000 στο παιδί του για να κάνει ένα βήμα, το πρώτου του επαγγελματικό ξεκίνημα, θα έπρεπε να πληρώσει 10% φόρο. Από το μηδενισμό του τέλους γονικής παροχής και μετά δεν θα πληρώνει τίποτα. Και επειδή άνοιξε ένα ιδιόμορφο debate με αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πάνω σε αυτήν ακριβώς την εξαγγελία του Πρωθυπουργού, αναρωτιέμαι: Οι άνθρωποι που μόλις σας περιέγραψα είναι ελίτ;
Η πραγματικότητα είναι ότι η κατάργηση, για τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, των φορολογικών επιβαρύνσεων στις περιπτώσεις γονικής παροχής και δωρεάς, ακινήτων και μετρητών, στοχεύει στην ανακούφιση της μεσαίας τάξης. Της ραχοκοκαλιάς, δηλαδή, της ελληνικής κοινωνίας, που ο ΣΥΡΙΖΑ εσκεμμένα ξεζούμισε.
Τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, πέρα από οικονομική διάσταση, έχουν και μια σαφή αξιακή στόχευση: Την επιβράβευση του μόχθου των οικογενειών. Γιατί ο φόρος που θα πλήρωναν οι γονείς προστίθεται στην περιουσία που λαμβάνουν τα παιδιά τους. Έτσι στηρίζουμε έμπρακτα την ελληνική νεολαία όταν η άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι ιδεολογικά και ιστορικά ταγμένος ενάντια στη μεσαία τάξη. Το απέδειξε την περίοδο της διακυβέρνησής του, το επιβεβαιώνει και σήμερα με τις δηλώσεις και την κριτική του.
EUMED-Med9 – Σύνοδος Κορυφής των Μεσογειακών χωρών της Ε.Ε.
Αύριο, 17 Σεπτεμβρίου, η χώρα μας φιλοξενεί στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος τη Σύνοδο Κορυφής των Μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Med9 πλέον, καθώς η ομάδα των επτά χωρών που συμμετείχαν μέχρι σήμερα στην ομάδα της EUMED, εμπλουτίζεται από φέτος με τη συμμετοχή της Κροατίας και της Σλοβενίας. Έρχεται στην Αθήνα η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen για να παρακολουθήσει τις εργασίες της Συνόδου
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συζητήσει κατά την διάρκεια της Συνόδου με τους ηγέτες της Κροατίας, της Κύπρου, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας, της Σλοβενίας και της Ισπανίας τις προκλήσεις και τις κρίσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες της Μεσογείου.
Προκλήσεις ασφαλείας στη Μεσόγειο που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, νέες εν δυνάμει κρίσεις, όπως του Μεταναστευτικού με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Και φυσικά κρίσεις, των οποίων τις συνέπειες βιώνουν ήδη οι χώρες της Μεσογείου, όπως η κλιματική αλλαγή. Με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη η φετινή Σύνοδος Κορυφής του Med9 θα εστιάσει στην κλιματική κρίση, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ανάγκη κοινής δράσης και συνεργασίας των χωρών της Μεσογείου.
Θετικές ειδήσεις
Όπως έχω δεσμευτεί, θα σας παρουσιάζω το παραγωγικό έργο της Κυβέρνησης. Η κοινωνία ζητά ουσία και αυτή της προσφέρουμε, μακριά από παραπολιτική και μικροπολιτική.
Ράλι Ακρόπολις
Το περασμένο Σαββατοκύριακο διεξήχθη στη χώρα μας το Ράλι Ακρόπολις. Τα οφέλη από την επιστροφή του ΕΚΟ Ράλι Ακρόπολις στην Ελλάδα ξεπέρασαν και τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες. Η χώρα μας, μετά από απουσία 8 ετών από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι, επανήλθε διοργανώνοντας έναν αγώνα «από το μέλλον». Η Ελλάδα μέσω του Ράλι των Θεών βρέθηκε στο επίκεντρο της παγκόσμιας προσοχής. Περισσότερα από 180 διεθνή Μέσα μετέφεραν εικόνες σε όλο τον κόσμο, ενώ περισσότεροι από 300.000 θεατές παρακολούθησαν και τις τρεις μέρες του Ράλι στην Αθήνα, στα βουνά της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας.
Το Ράλι Ακρόπολις αποτελεί τρανό παράδειγμα του τι μπορεί να επιτευχθεί, όταν ενώνουν δυνάμεις το Κράτος, η Αυτοδιοίκηση, ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας. Η διοργάνωση άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις και χαρακτηρίστηκε από την αρτιότητά της, δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό όλα τα εχέγγυα, ώστε η Ελλάδα να αποτελέσει σταθερό τόπο διεξαγωγής του WRC.
Νομοθετικό πλαίσιο για τα ζώα συντροφιάς
Εχθές, έγινε νόμος του Κράτους μια ακόμη προεκλογική μας δέσμευση με στόχο να μην έχουμε: «Κανένα ζώο αδέσποτο-Κανένα ζώο κακοποιημένο». Μέσω του προγράμματος «Άργος», προγραμματίζεται η χρηματοδότηση των Δήμων με 40 εκατ. ευρώ για την κατασκευή καταφυγίων και την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού. Ταυτόχρονα, ορίζεται νέο πλαίσιο για την αντιμετώπιση της κακοποίησης των ζώων, μέσα από το πλέγμα που διαμορφώνεται για τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς, τη δημιουργία των μητρώων που επιβάλλουν τη λεπτομερή καταγραφή και διασταύρωση των στοιχείων, την αυστηροποίηση των ποινών, καθώς και την ανάπτυξη της ψηφιακής εφαρμογής και ιστοσελίδας καταγγελιών για περιστατικά κακοποίησης ζώων.
Μείωση της ανεργίας
Σύμφωνα με χθεσινά στοιχεία είχαμε ταχύτερη του αναμενόμενου μείωση της ανεργίας. Η ανεργία τον περασμένο Ιούλιο διαμορφώθηκε στο 14,2% έναντι 16,8% τον Ιούλιο 2020 και του 15% τον Ιούνιο 2021.
Προκύπτει από τα στοιχεία ότι ο αριθμός των ανέργων συμπολιτών μας είναι ο χαμηλότερος των τελευταίων 11 ετών και αντίστοιχα ο αριθμός των απασχολούμενων ο υψηλότερος από το ξεκίνημα της κρίσης δημοσίου χρέους. Και αυτό είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των φοροελαφρύνσεων, των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, που φέρνουν νέες επενδύσεις, δημιουργούν νέες δουλειές και νέα εισοδήματα που με τη σειρά τους αυξάνουν το Α.Ε.Π. για όλους τους Έλληνες.
Τα αυξημένα ποσοστά της ανεργίας των νέων που καταγράφονται αναδεικνύουν την σημασία των πολιτικών της Κυβέρνησής μας, τόσο σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, όσο και των εξαγγελιών του Κυριάκου Μητσοτάκη το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Δ.Ε.Θ. για την πολιτική με το «πρώτο ένσημο», αλλά και την αύξηση κατά 50.000 των θέσεων εργασίας στις οποίες το Κράτος θα πληρώνει τις ασφαλιστικές εισφορές.
Ευχαριστώ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.
Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Στο παρελθόν, στελέχη της Κυβέρνησης, σχολιάζοντας στάσεις του κ. Πολάκη, είχαν χρησιμοποιήσει το σχήμα «ο Πολάκης είναι ο κ. Τσίπρας. Ο κ. Τσίπρας είναι ο Πολάκης». Με αφορμή την ανάρτηση -που απέσυρε- του κ. Μπογδάνου, η Αντιπολίτευση, σήμερα , ήδη από χθες, αντιστρέφει αυτό το σχήμα λέγοντας «ο Μπογδάνος είναι ο κ. Μητσοτάκης». Ένα σχόλιο επ’ αυτού, παρακαλώ.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αδιαπραγμάτευτη πολιτική της Κυβέρνησης είναι να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων όσων βρίσκονται εντός της ελληνικής επικράτειας. Πόσο μάλλον των νέων παιδιών, των ανήλικων. Η αρχή αυτή είναι αδιαπραγμάτευτη. Είναι αδιαπραγμάτευτη για μια φιλελεύθερη, δημοκρατική Κυβέρνηση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ακόμα περισσότερο είναι αδιαπραγμάτευτη για μια φιλελεύθερη Κεντροδεξιά Παράταξη, όπως είναι η Νέα Δημοκρατία. Και είναι αυτονόητο ότι όλα τα στελέχη του κόμματος και της Κυβέρνησης πρέπει να ακολουθούν την αρχή αυτή λόγο και έργο. Ως εκ τούτου η πράξη του κ. Μπογδάνου ήταν ένα λάθος. Ήταν ένα λάθος, ήταν μια πράξη που δεν συνάδει με τις αρχές και την ιστορία της Παράταξής μας. Ήταν ένα λάθος, που ο ίδιος αναγνώρισε μεν, απολογούμενος για το γεγονός ότι αναπαρήγαγε στοιχεία παιδιών, που είχαν δημοσιοποιηθεί. Ωστόσο, οφείλω να ξεκαθαρίσω ότι ανάλογα λάθη στο μέλλον δεν θα μπορούν να γίνονται ανεκτά.
ΕΙΡ. ΜΠΕΛΛΑ: Μια πρώτη εκτίμηση σε σχέση με την τριμερή Συμφωνία Η.Π.Α. – Ηνωμένου Βασιλείου – Αυστραλίας απέναντι στην Κίνα και πώς επηρεάζει τα συμφέροντα της χώρας μας, σε σχέση με τις στενές εμπορικές σχέσεις, που έχει αναπτύξει η Ελλάδα με την Κίνα.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η χώρα μας παρακολουθεί πάντοτε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον όσα διαδραματίζονται στη διεθνή πολιτική σκηνή και γεωπολιτικά, αλλά και οικονομικά. Γνωρίζετε ότι έχουμε μια πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική σε ό,τι αφορά και τις διεθνείς εμπορικές μας σχέσεις, που αποτυπώνεται και στην ενίσχυση της εξωστρέφειας και στην αύξηση των εξαγωγών μας. Διαδραματίζουμε πρωταγωνιστικό ρόλο και στη διαμόρφωση της πολιτικής αυτής από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι σχέσεις μας είναι στο υψηλότερο, στο καλύτερο δυνατό επίπεδο των τελευταίων ετών, με όλους τους μεγάλους παίκτες της διεθνούς πολιτικής και παρακολουθούμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον όσα διαδραματίζονται και όσα εξελίσσονται στον τομέα αυτό.
ΣΤ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Προβληματίζει την Κυβέρνηση το γεγονός ότι έχουμε -να το πω έτσι- μία «σιγή ασυρμάτου» από πλευράς της Τουρκίας; Δηλαδή, ο κ. Τσαβούσογλου με τον κ. Δένδια δεν πρόκειται να συναντηθούν στη Νέα Υόρκη, μολονότι θα βρίσκονται το ίδιο διάστημα και οι δύο για τη Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε.. Δεν έχουμε κάποια πληροφόρηση, ως προς το πότε θα επαναληφθούν οι διερευνητικές επαφές, που τις περιμένουμε από τον προηγούμενο Ιούνιο; Σας προβληματίζει αυτή η «σιγή ασυρμάτου», από πλευράς της Άγκυρας; Και ταυτοχρόνως έχουμε μια σειρά από δηλώσεις του κ. Ερντογάν, ότι «θα ξανακάνω ό,τι έγινε και το 2015, αν έχω μεταναστευτικές ροές που δεν μπορώ να διαχειριστώ» και ούτω καθεξής.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η εξωτερική πολιτική της χώρας μας βρίσκεται σε πλήρη κινητικότητα, όπως μπορείτε ν’ αντιληφθείτε και από τα όσα γίνονται μέχρι σήμερα, και από το πρόγραμμα του Υπουργού Εξωτερικών το επόμενο διάστημα. Το γεωπολιτικό αποτύπωμα της χώρας μας έχει ενισχυθεί εξαιρετικά το τελευταίο διάστημα. Η παρουσία όλων αυτών των ηγετών και αύριο στην Αθήνα, με τη συμμετοχή και της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχει και αυτή τη δική της ξεχωριστή σημασία. Η χώρα μας συνεχίζει μια πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική, σε όλες τις κατευθύνσεις, η οποία διασφαλίζει απολύτως τα συμφέροντα της ελληνικής Πολιτείας, σε κάθε περίπτωση.
Γ. ΜΠΑΣΚΑΚΗΣ: Αναφερθήκατε προηγουμένως στην ανάρτηση του κ. Μπογδάνου, στο θέμα του κ. Μπογδάνου, και είπατε ότι η πράξη του ήταν λάθος. Ο ίδιος, πάντως, δεν παραδέχθηκε ποτέ ότι η πράξη του η ίδια ήταν λάθος. Αρχικά διέψευσε και στην πορεία η ανασκευή του έλεγε ότι το λάθος ήταν ότι δεν κατάλαβε, ουσιαστικά, τι ανέβασε. Όχι ότι η πράξη η ίδια ήταν λάθος. Με δεδομένο ότι ο ιστότοπος που αναπαρήγαγε ανήκε στον ίδιο και μετά τον παραχώρησε στη σύζυγό του, μετά την εκλογή του, πόσο πειστικές θεωρεί η Κυβέρνηση ότι είναι οι εξηγήσεις του;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τοποθετήθηκα πολύ ξεκάθαρα, και για το περιστατικό αυτό καθ’ αυτό και για τους συνειρμούς που ορισμένοι επιχείρησαν να δημιουργήσουν. Δεν έχω να προσθέσω κάτι παραπάνω.
Γ. ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος, πρώην Ζακύνθου-νυν Δωδώνης, χθες το βράδυ σε τηλεοπτική εκπομπή στο «BLUE SKY», ζήτησε να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους ιερωμένους. Είπε, δε, το Άγιο Όρος να μην είναι επισκέψιμο αν δεν εμβολιάζονται οι μοναχοί. Έχει η Κυβέρνηση στο μυαλό της σκέψη επέκτασης της υποχρεωτικότητας στους ιερωμένους και τι απαντά για το Άγιο Όρος;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η υποχρεωτικότητα είναι μια επιλογή -όπως έχουμε ξεκαθαρίσει και το προηγούμενο διάστημα- η οποία εξακολουθεί να υπάρχει. Από εκεί και πέρα, το επόμενο διάστημα, άμεσα, η προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι η εφαρμογή των μέτρων -έτσι όπως έχει σχεδιαστεί και ήδη έχει ξεκινήσει από τη Δευτέρα- αλλά και η επιτάχυνση του ρυθμού των εμβολιασμών στους ανήλικους και σε όσους από τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες είναι ανεμβολίαστοι. Εκεί βρισκόμαστε τώρα, εκεί δίνουμε έμφαση. Παρακολουθούμε και αξιολογούμε τα δεδομένα, τα μεγέθη, έτσι όπως διαμορφώνονται, και ανάλογα είμαστε εδώ για να πάρουμε παραπάνω μέτρα, για να δράσουμε, για να δούμε ποιο από τα εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας κάθε φορά θα είναι το καταλληλότερο.
Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, σε λίγες ημέρες είναι η επέτειος της δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου. Παραμένει ο κ. Πλεύρης συνήγορος των αστυνομικών που κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στη δολοφονία του;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Νομίζω ότι η ιδιότητα του Υπουργού και του συνηγόρου είναι ασυμβίβαστη.
Σ. ΦΑΣΟΥΛΑΚΗ: Ήθελα να ρωτήσω εάν τελικά θα κλείσουν κάποια εμβολιαστικά κέντρα, πότε και πόσα. Γιατί ακούγεται τελευταία πολύ αυτή η φημολογία ότι κάποια από τα mega εμβολιαστικά κέντρα μπορεί και να κλείσουν.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αυτό το οποίο θα γίνει είναι η απαραίτητη αναδιάταξη των υγειονομικών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα εμβολιασμού «Ελευθερία», για να είμαστε όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικοί, όσο πιο αποτελεσματικοί απαιτείται, ανάλογα με την κατεύθυνση που έχει πλέον το πρόγραμμα εμβολιασμού. Θα πάμε στα Πανεπιστήμια, ο εμβολιασμός θα γίνεται, ενδεχομένως, πιο κοντά στους ανθρώπους που θέλουν να εμβολιαστούν. Τα κέντρα και οι υποδομές θα παραμείνουν για να μπορέσουν να προσφέρουν με την ίδια πληρότητα, ευκολία, αποτελεσματικότητα, εμβολιασμό στους πολίτες. Μικροαλλαγές ή εν πάση περιπτώσει οποιεσδήποτε κινήσεις που θα εξυπηρετήσουν αυτή την αναδιάταξη, ενδεχομένως γίνουν, αλλά η συνολική εικόνα δεν πρόκειται να αλλάξει.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Είπατε στην προηγούμενη απάντηση ότι θέλετε να επιταχύνετε τους εμβολιασμούς. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν οι εξής παράμετροι: Κατ’ αρχάς, σε ημερήσια βάση ο αριθμός έχει κάτσει στην περιοχή άνω των 30.000, πολύ χαμηλότερα από τις 100.000 που είχαμε, έως τουλάχιστον και τις αρχές Αυγούστου. Ταυτοχρόνως, όπως περιγραφόταν στις αρχές της εβδομάδας από κυβερνητικό αξιωματούχο σε συνομιλία του με κοινοβουλευτικούς συντάκτες στο πώς μπορεί να δοθεί ώθηση στο εμβολιαστικό ρεύμα, χρησιμοποιήθηκε η φράση «είναι σαν να ξύνουμε τον πάτο του βαρελιού». Υπάρχει αυτό το «ταβάνι» σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς των άνω των 60; Οπότε, θέλω να ρωτήσω, με δεδομένο ότι φαίνεται ότι δεν ενεργοποιείται άμεσα το χαρτί της υποχρεωτικότητας, πώς η Κυβέρνηση σκοπεύει να επιταχύνει τους εμβολιασμούς; Με ποια άλλα εργαλεία πέραν της υποχρεωτικότητας; Και αν μου επιτρέπετε, να σας μεταφέρω για το σκέλος των μέτρων και μια ζωηρή συζήτηση που γίνεται στα social media και αφορά στην πρόβλεψη που θέλει τους συνοδούς ασθενών σε ιδιωτικές δομές, δημόσιες, νοσοκομεία, διαγνωστικά Κέντρα, αλλά και ιατρεία, ότι θα χρειάζεται, παρότι ήταν εμβολιασμένοι, οι νοσήσαντες να υποβάλλονται σε rapid test.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος, θα επικοινωνήσω με το Υπουργείο Υγείας και θα σας πω. Από την εμπειρία μου σας λέω ότι οι συνοδοί, υποβαλλόμασταν -γιατί έτυχε να συνοδεύσω κάποιον δικό μου άνθρωπο που νοσηλευόταν- παρόλο ότι ήμουν εμβολιασμένος, υποβλήθηκα σε ένα rapid test. Δεν ξέρω αν αυτό έχει καθολική εφαρμογή. Θα το διευκρινίσω και θα επανέλθω.
Σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό, εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι είναι εφικτό, ό,τι περνά από το χέρι μας σε επίπεδο επικοινωνιακό, σε επίπεδο ενημερωτικό, με το πρόγραμμα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» -με δεδομένη την αποτελεσματικότητα και την εγγύτητα και τη δυνατότητα που δίνει στον οποιονδήποτε θέλει να εμβολιαστεί δωρεάν με όποιο εμβόλιο θέλει, όποτε θέλει -μέχρι να πείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους Έλληνες να πάνε να εμβολιαστούν. Περιγράψατε ένα υπαρκτό πρόβλημα. Πρώτη η Κυβέρνηση το έχει αναγνωρίσει, ότι υπάρχει μια ομάδα συμπολιτών μας, η οποία επιμένει να μην κάνει χρήση του δώρου αυτού της επιστήμης. Δεν θα σταματήσουμε, με όποιο όπλο έχουμε στα χέρια μας, να παροτρύνουμε τους ανθρώπους αυτούς να εμβολιαστούν. Από εκεί και ύστερα, όπως τοποθετήθηκα και προηγουμένως, είμαστε εδώ. Παρακολουθούμε την εξέλιξη του εμβολιασμού, παρακολουθούμε τα μεγέθη σε ό,τι αφορά την πανδημία, τις νοσηλείες, τις εισαγωγές και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι απαιτείται για να διαφυλάξουμε αυτό που αποτελεί την κεντρική μας προτεραιότητα και τη βασική μας φιλοσοφία: Να μην ξανακλείσει η οικονομία, να μην ξανακλείσει η ζωή μας.
Σ. ΠΙΚΟΥΛΑΣ: Υπάρχει μια παραφιλολογία σχετικά με ένα νέο πακέτο παροχών, το οποίο το συντηρούν κυβερνητικά στελέχη, όπως, για παράδειγμα, η πλήρης κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η παραχώρηση σπιτιών μέσα από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου σε νέα ζευγάρια, τα οποία είναι οικονομικά ασθενή. Και έχει μπει, κιόλας, στο τραπέζι και το θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού, με δεδομένο ότι ο ρυθμός ανάπτυξης που περιμένουμε ως οικονομία είναι μεγαλύτερος από αυτόν που είχε γράψει ο Προϋπολογισμός. Οπότε, υπάρχει κάτι τέτοιο; Μπορείτε να το ξεκαθαρίσετε; Και αν και πότε μπορεί αυτό να ανακοινωθεί;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πρώτα απ’ όλα, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι αυτά που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη δεν είναι παροχές, με την έννοια που μέχρι τώρα είχε συνηθίσει κάποιος να ακούει, να αντιλαμβάνεται από τέτοιου είδους εξαγγελίες. Προφανώς, υποστηρίζουν πολύ την κοινωνία, τους νέους, τη μεσαία τάξη, την επιχειρηματικότητα. Πέρα, όμως, από την υποστήριξη αυτή, είναι και μέτρα που έχουν έντονα αναπτυξιακή διάσταση. Από εκεί και πέρα, όσο η οικονομία μεγαλώνει, όσο ο πλούτος που παράγεται στη χώρα ενισχύεται, είναι αυτονόητο ότι δημιουργείται ένας δημοσιονομικός χώρος, ο οποίος θα μας επιτρέψει να υποστηρίξουμε ακόμα πιο ενεργά, ακόμη πιο έντονα, κοινωνικές ομάδες, επαγγελματικές τάξεις, επιχειρηματικές κατηγορίες, ανθρώπους που, άμεσα ή έμμεσα, θα δουν να δυναμώνει το εισόδημά τους και να ανοίγουν ακόμη περισσότερο το βήμα τους σε αυτό το άλμα ευημερίας. Θέλω, όμως, να θυμίσω ότι, εάν καταφέραμε να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο εξαγγελιών, σε αυτό το επίπεδο ανάπτυξης της οικονομίας μέσα στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο της κρίσης της πανδημίας, αυτό έγινε γιατί πήραμε λελογισμένα μέτρα, κάναμε σώφρονες επιλογές, στηρίξαμε σωστά την πραγματική οικονομία, κρατήσαμε τη χώρα υγειονομικά όρθια, παρά τις απώλειες που δυστυχώς είχαμε. Αυτό είναι που επέτρεψε στη χώρα να έχει αυτούς τους ρυθμούς ανάπτυξης. Οι μεταρρυθμίσεις που ψηφίσαμε, το περιβάλλον που δημιουργήσαμε, επέτρεψε στη χώρα να προσελκύει επενδύσεις για να ανοίγουν καινούργιες επιχειρήσεις, για να δημιουργούνται νέες δουλειές, για να έχουμε τα αποτελέσματα αυτά. Συνεχίζουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Και όσο ενισχύεται ο πλούτος που παράγεται, τόσο θα ενισχύεται και η συμμετοχή της κοινωνίας στον παραγόμενο πλούτο.
ΣΠ. ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ήταν λάθος η ανάρτηση του κ. Μπογδάνου; Η Κυβέρνηση είπε πως προστατεύει, διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Καμία αντίρρηση. Ωστόσο, αυτό το θέμα είναι παλαιότερο και έχει τεθεί και από άλλους πολιτικούς. Υπάρχει πρόβλημα με τον μεγάλο αριθμό ανηλίκων, παιδιών μεταναστών, στα ελληνικά σχολεία;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τοποθετήθηκα σε ό,τι αφορά το θέμα. Δεν έχω να προσθέσω κάτι παραπάνω. Κάθε παιδί που βρίσκεται στη χώρα, δικαιούται να έχει τη μόρφωση και την εκπαιδευτική αντιμετώπιση που πρέπει να έχει. Αυτά είναι αυτονόητα πράγματα. Και είναι η δική μας Κυβέρνηση αυτή που φροντίζει κανένα παιδί να μην μείνει εκτός βρεφονηπιακού και νηπιακού σταθμού. Είναι αυτονόητη προτεραιότητα και υποχρέωση της χώρας να προστατεύει τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων που βρίσκονται εδώ, πολύ περισσότερο των ανήλικων παιδιών. Συζητάμε εάν η μόρφωση είναι δικαίωμα;
ΣΠ. ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Όχι, συζητάμε μόνο τον αριθμό. Όσα είναι εδώ, φυσικά θα έχουν όλα τα δικαιώματα, αλλά μήπως είναι πολλά;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ήμουν απολύτως ξεκάθαρος. Ο ανθρωπισμός δεν μετριέται με νούμερα.
ΑΠ. ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, πότε θα παρουσιάσει η Κυβέρνηση το Εθνικό Σχέδιο για τη νέα γενιά, για να ξεκινήσει η διαβούλευση; Και αν σε αυτό ή γενικότερα στις προτάσεις της Κυβέρνησης εμπεριέχεται και αυτό που λέγεται για ένα πρόγραμμα φτηνής στέγης για τα νέα ζευγάρια.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πολλές ιδέες και πολιτικές που θα περιλαμβάνονται σε αυτό το σχέδιο θα αρχίσουν να συζητιούνται άμεσα το επόμενο διάστημα, με τη συμμετοχή, μάλιστα, και του Πρωθυπουργού -όπως ο ίδιος εξήγγειλε στη Δ.Ε.Θ. και στη συνέντευξη Τύπου- με τους νέους σε όλη τη χώρα και στην Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα.
Γ. ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ: Κάτι διευκρινιστικό επί του προγράμματος για την αυριανή Σύνοδο. Αν εκτός της διμερούς συνάντησης με τον κ. Plenković που έχει ανακοινωθεί, υπάρχει κάποια άλλη προγραμματισμένη συνάντηση με κάποιον εκ των ηγετών και με την κυρία Ursula von der Leyen που μας είπατε ότι θα έρθει;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα βγει ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.
Β. ΣΑΜΑΡΑ: Είπατε πως απαντήσατε για τον κ. Μπογδάνο, αλλά εγώ θέλω να σας πάω κάπου αλλού. Ο Πρωθυπουργός είπε στη Δ.Ε.Θ. ότι παραμένει αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα η διεύρυνση της Νέας Δημοκρατίας προς το Κέντρο και την Κεντροαριστερά. Πώς, λοιπόν, θα πείσετε τους Κεντρώους και Φιλελεύθερους ψηφοφόρους να σας ξαναψηφίσουν, κρατώντας τον κ. Μπογδάνο;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Οι ψηφοφόροι και η κοινωνία πείθονται, βλέποντας τη σύνθεση της Κυβέρνησης, βλέποντας τις πολιτικές που εφαρμόζει, βλέποντας το μήνυμα που εκπέμπει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προς το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Και δεν νομίζω ότι μπορεί να αμφισβητήσει κανείς ότι η πολιτική μας, είναι μια πολιτική ανάπτυξης που δεν αφήνει κανέναν πίσω οικονομικά, κοινωνικά, ενίσχυσης των δικαιωμάτων, ενίσχυσης των πολιτικών πρόνοιας για όλους, κυρίως για τους πιο αδύναμους, ανεξαρτήτως της εθνικότητας που έχουν. Το έχουμε αποδείξει παντού. Το έχουμε αποδείξει σε δύσκολες περιόδους και σε αυτό το μήκος κύματος εξακολουθούμε να εκπέμπουμε.
Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα, νομίζω ότι ο Πρωθυπουργός ήταν πάρα πολύ σαφής στη Δ.Ε.Θ.. Μια ματιά να ρίξει κανείς στους ανθρώπους που υπηρετούν την Κυβέρνηση, στον μηχανισμό, θα δούμε ότι το χαρακτηριστικό τους είναι το χαρακτηριστικό ανθρώπων που με πολύ μεγάλη επάρκεια και αποτελεσματικότητα υλοποιούν την κυβερνητική πολιτική. Και αυτό νομίζω ότι είναι το πρώτο και το βασικό ζητούμενο για τους πολίτες, ανεξαρτήτως πολιτικής αφετηρίας ή εκλογικής επιλογής.
Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Ο Πρωθυπουργός στη Δ.Ε.Θ. σημείωσε ότι πρέπει να αυξηθεί το ποσοστό εμβολιασμένων άνω των 12, στους νέους-εφήβους. Ο Υπουργός Υγείας, κ. Πλεύρης, σε δήλωσή του, είπε ότι σε λίγες ημέρες η κόρη του γίνεται 12 ετών και ως πατέρας έχει δεύτερες σκέψεις, λογικό είναι να έχει δεύτερες σκέψεις. Αυτό δεν συνιστά μια τεράστια αντίφαση; Και τι μήνυμα στέλνει, εν πάση περιπτώσει;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν έχω υπόψη μου τη συγκεκριμένη δήλωση, οπότε δεν θέλω να σχολιάσω κάτι που δεν το έχω ακούσει. Είμαι σίγουρος ότι όταν η επιστημονική κοινότητα, και εδώ και αλλού, διαβεβαιώνει τους γονείς, διαβεβαιώνει όλους μας, ότι το εμβόλιο είναι απολύτως ασφαλές και όλοι πρέπει να το κάνουμε, νομίζω ότι το μήνυμα είναι σαφές. Είναι απολύτως φυσιολογικό οι γονείς, όταν πρόκειται για τα παιδιά τους, να έχουν μια διπλή ανησυχία στο οτιδήποτε. Αν είναι κάτι για τον εαυτό μας πολύ πιο εύκολα πηγαίνουμε απ’ ό,τι αν είναι να το κάνουμε στο παιδί μας. Εδώ, όμως, δεν μιλάμε γι’ αυτό. Μιλάμε για την πλήρη διαβεβαίωση της επιστημονικής κοινότητας ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και πρέπει να το αξιοποιήσουμε για τα παιδιά, για την κατηγορία αυτή των ανηλίκων, προκειμένου να τους θωρακίσουμε απέναντι στην πανδημία.
Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, ήθελα να ρωτήσω αν προχωρά η Κυβέρνηση στον σχεδιασμό της, σε σχέση με τον εμβολιασμό στα ιδιωτικά ιατρεία. Διότι υπάρχουν – πληροφορούμαι εγώ, τουλάχιστον- κάποιες ενστάσεις από ιδιώτες γιατρούς σε σχέση με το διαδικαστικό το οποίο δεν έχει καταλήξει, αν δεν απατώμαι. Αλλά και μία ένσταση για το αν τελικά θα πραγματοποιείται πραγματικά ο εμβολιασμός, επειδή θα είναι σε ιδιωτικό ιατρείο. Και, επίσης, συνεχίζονται οι καταγγελίες για τους υγειονομικούς που σχετίζονται με πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού. Και επειδή υπήρξαν και στο παρελθόν τέτοια φαινόμενα, σε ποιο σημείο βρίσκεται αυτή τη στιγμή η Κυβέρνηση, σε σχέση με τη διερεύνηση του θέματος αυτού;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η διερεύνηση για τα ψευδή πιστοποιητικά βρίσκεται σε εξέλιξη. Όποια καταγγελία γίνεται ή όπου εντοπίζονται περίεργα στοιχεία ενεργοποιούνται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, για να κάνουν πολύ σωστά τη δουλειά τους. Από εκεί και πέρα, και το άλλο που περιγράψατε, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Στην προσπάθειά μας να αυξήσουμε το τείχος ανοσίας, να αυξήσουμε τον αριθμό των συμπολιτών μας που θα εμβολιαστούν, έχουμε επιστρατεύσει τους γιατρούς, τους παιδιάτρους. Συνεχίζουμε προς αυτή την κατεύθυνση και νομίζω ότι τα αποτελέσματα θα είναι ενισχυτικά της προσπάθειας αυτής.
Ευχαριστώ πολύ.