Καλό μεσημέρι.
Αντιπυρική προστασία
Καθώς βρισκόμαστε στο ξεκίνημα της αντιπυρικής περιόδου οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι, ώστε να προστατεύσουμε τους ανθρώπους, τις περιούσιες τους, αλλά και τις κρατικές υποδομές και τον εθνικό μας πλούτο. Στον αγώνα αυτό καλούμε ως συμπαραστάτες όλη την κοινωνία. Χρειάζεται όλοι να επιδείξουμε υπευθυνότητα, αλλά και εγρήγορση.
Στην προσπάθεια αυτή, μια νέα δύναμη από 500 δασοκομάντος, που ολοκληρώνουν την εκπαίδευσή τους, θα είναι επιχειρησιακά διαθέσιμοι από τις 10 Ιουνίου και θα στελεχώσουν τις Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων. Για τη δράση τους έχει, ήδη, θεσμοθετηθεί η χρήση του αντιπυρός.
Επιπλέον, διπλασιάζεται ο αριθμός των Εθελοντών Πυροσβεστών του Πυροσβεστικού Σώματος, φθάνοντας τους 4.000 φέτος σε όλη τη χώρα, και την ίδια στιγμή εκπαιδεύονται άλλοι 2.100 εθελοντές των Εθελοντικών Ομάδων Πολιτικής Προστασίας.
Για πρώτη φορά φέτος η χώρα μας θα φιλοξενήσει εκ των προτέρων πυροσβέστες από έξι ευρωπαϊκές χώρες από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Φινλανδία, και τη Νορβηγία. Θα είναι εδώ νωρίτερα με στόχο αφενός μεν την άμεση πρόσβαση εκεί που θα χρειαστεί ανάγκη και αφετέρου δε την ανταλλαγή της τεχνογνωσίας, καθώς η συμβολή τους στην περυσινή πολύ δύσκολη περίοδο ήταν καθοριστική.
Τα εναέρια μέσα φέτος αυξημένα και κυρίως πιο στοχευμένα. Θα έχουμε 42 μισθωμένα έναντι 31 το 2021, συν 40 εναέρια μέσα από τον εθνικό στόλο. Έτσι η συνολική δύναμη θα ανέρχεται σε 46 αεροσκάφη και 36 ελικόπτερα. Για πρώτη φορά, η χώρα μας χρηματοδοτείται για την ενοικίαση ενός ελικοπτέρου βαρέως τύπου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θα είναι στη διάθεση της χώρα μας την περίοδο Ιουλίου και Αυγούστου.
Σε κάθε περίπτωση, στο επίκεντρο και φέτος ήταν και παραμένει η πρόληψη. Για το σκοπό αυτό:
Αυξάνεται σημαντικά η επίγεια και εναέρια επιτήρηση, αλλά και οι περίπολοι των Ενόπλων Δυνάμεων μετατρέπονται σε αμιγώς στρατιωτικές. Παράλληλα, υπερδιπλασιάζονται οι περίπολοι του Πυροσβεστικού Σώματος και αυξάνονται οι εναέριες περιπολίες με έμφορτα μονοκινητήρια αεροσκάφη, ενώ σημαντικά αυξημένη θα είναι και η συμμετοχή εθελοντικών ομάδων.
Παράλληλα, πραγματοποιούνται εκτενείς προληπτικοί καθαρισμοί σε ευαίσθητα δασικά οικοσυστήματα και σε περιοχές που συνορεύουν με αρχαιολογικούς χώρους, διανοίγονται Αντιπυρικές Ζωνες, συντηρούνται δασικοί δρόμοι. Όλα αυτά με μια συνολική χρηματοδότηση πάνω από 72 εκατ. ευρώ. Για καθαρισμούς αστικών και περιαστικών δασών της αρμοδιότητάς τους έχουν δοθεί περίπου 18,5 εκατ. ευρώ στους Ο.Τ.Α..
H κλιματική κρίση και τα ακραία φαινόμενα είναι για την ώρα αναπότρεπτα. Από την άλλη πλευρά όμως, Κυβέρνηση και κοινωνία, όλοι μας, οφείλουμε να κάνουμε το μέγιστο δυνατόν, αλλά και ακόμα παραπάνω προκειμένου να διασώσουμε το φυσικό μας πλούτο.
Για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τα ενεργειακά προβλήματα
Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στην έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με βασικό θέμα την ενεργειακή αγορά. Θα επαναλάβει ακόμη μια φορά -όπως ο ίδιος δήλωσε- ότι, όσο σημαντική είναι η απεξάρτηση από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες και η μετάβαση στην πράσινη οικονομία, άλλο τόσο σημαντική είναι η στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, απέναντι στις απότομες και μεγάλες αυξήσεις των τιμών στα καύσιμα, το φυσικό αέριο, την ηλεκτρική ενέργεια. Η ισορροπία ανάμεσα στο μεσομακροπρόθεσμο και το βραχυπρόθεσμο είναι σημαντική, είναι εκ των ων ουκ άνευ.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ανεξάρτητα από τις αποφάσεις στο ευρωπαϊκό επίπεδο -και επειδή οι προσδοκίες παραμένουν χαμηλές- η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εξαντλεί διαρκώς κάθε δημοσιονομικό περιθώριο για να στηρίξει νοικοκυριά, επιχειρήσεις, ολόκληρη τη κοινωνία. Αυτό κάναμε στη διάρκεια της πανδημίας, αυτό κάνουμε τώρα και θα συνεχίσουμε διευρύνοντας στο μέτρο του δημοσιονομικά εφικτού, τις παρεμβάσεις μας, έτσι ώστε ο κόσμος να αισθάνεται τη στήριξη δίπλα του, έτσι ώστε να μετριάσουμε το αποτύπωμα των πρωτοφανών αυξήσεων που βιώνει η Ευρώπη και ολόκληρος ο κόσμος. Κάθε νέο περιθώριο που προκύπτει από την οικονομική μας πολιτική θα μεταφέρεται άμεσα στην κοινωνία. Το Εθνικό Σχέδιο που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός βρίσκεται σε εφαρμογή με βάση τα χρονοδιαγράμματα που ανακοινώσαμε:
-Ψηφίστηκε, ήδη, από τη Βουλή η διάταξη για τις επιστροφές του 60% των αυξήσεων που κατέβαλαν οι πολίτες για τις καταναλώσεις ρεύματος κύριας κατοικίας με τους λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί από 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 31η Μαΐου 2022. Θυμίζω, η ενίσχυση παρέχεται σε φυσικά πρόσωπα με ετήσιο εισόδημα έως 45.000 ευρώ και αφορά στον λογαριασμό κατανάλωσης της κύριας κατοικίας, καθώς και της μισθωμένης κατοικίας εξαρτώμενων παιδιών του νοικοκυριού που σπουδάζουν στο εσωτερικό. Χορηγείται στους δικαιούχους, οι οποίοι επιβαρύνθηκαν με συνολική αύξηση των λογαριασμών άνω των 30 ευρώ, θα ποικίλει ανάλογα με το ύψος των συνολικών αυξήσεων που έχει καταβάλει μετά τις εκπτώσεις που έχουν δοθεί από το Κράτος ή τους παρόχους. Οι ενισχύσεις θα ξεκινούν από τα 18 ευρώ και θα φτάνουν μέχρι τα 600 ευρώ. Μέχρι τις 15 Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα, έτσι ώστε οι συμπολίτες μας που επιβαρύνθηκαν με πολύ υψηλούς λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, να καταθέσουν τα σχετικά στοιχεία που απαιτούνται στη πλατφόρμα ώστε να αρχίσει άμεσα η επιστροφή του 60% της υπερβάλλουσας αύξησης, την οποία είδαν στους λογαριασμούς τους το προηγούμενο διάστημα.
Ψηφίστηκε, επίσης, η διάταξη που αφορά στην επιβολή –όπως είχε δεσμευτεί ο Πρωθυπουργός- έκτακτης εισφοράς στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας ύψους 90% για τα υπερέσοδα της περιόδου 1η Οκτωβρίου 2021 έως 30ή Ιουνίου 2022. Υπενθυμίζεται ότι η Κυβέρνηση με συνέπεια τηρεί τη δέσμευση αυτή του Πρωθυπουργού. Να τονίσουμε -γιατί ακούστηκε και στη Βουλή- ότι ο κ. Τσίπρας, η Αξιωματική Αντιπολίτευση που τώρα φαίνεται να αμφισβητεί τη Ρ.Α.Ε. για τον προσδιορισμό των υπερκερδών τα οποία θα φορολογηθούν, είναι ο ίδιος που έχει υποστηρίξει από το βήμα της Βουλής ότι τα υπερέσοδα θα τα προσδιορίσει η Ρ.Α.Ε.. Είχε δηλώσει κατά λέξη τότε ο κ. Τσίπρας: «Δεν θα μας πει η Κυβέρνηση ποια και πόσα είναι τα υπερκέρδη, δεν θα μας τα πει ο ισολογισμός των εταιρειών, θα μας τα πει η Ρ.Α.Ε. μετρώντας κιλοβατώρα την κιλοβατώρα». Ο κ. Τσίπρας αντιμετωπίζει με μια αβάσταχτη ελαφρότητα τα πιο σοβαρά ζητήματα στο βωμό του να κάνει αντιπολίτευση σε όλα.
Νέος νόμος-πλαίσιο για τα Α.Ε.Ι.
Η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις διεθνείς εισαγόμενες προκλήσεις και ταυτόχρονα συνεχίζει τις εμβληματικές μεταρρυθμίσεις, που βάζουν τέλος στη συντήρηση ενός χρεοκοπημένου παρελθόντος και διασφαλίζουν πραγματική πρόοδο για την κοινωνία και ιδίως για τα νέα παιδιά. Η μόρφωση των παιδιών είναι πάνω από οτιδήποτε άλλο για την Κυβέρνηση. Κυβέρνηση και κοινωνία είμαστε με τα βιβλία, είμαστε με τη μόρφωση, όχι με τις βαριοπούλες, όχι με την ανομία, όχι με τα περιστατικά βίας στα δημόσια Πανεπιστήμια.
Και επειδή πιστεύουμε στη μόρφωση και την προκοπή της νεολαίας μας μέσω του ελληνικού δημοσίου Πανεπιστημίου, προωθούμε το νομοσχέδιο για τα Α.Ε.Ι. που έδωσε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα η Υπουργός Παιδείας, η κυρία Κεραμέως. Πρόκειται -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Υπουργικό Συμβούλιο- για ένα πολύ τολμηρό ένα πολύ μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο που αποβλέπει σε ένα Πανεπιστήμιο, το οποίο ανοίγει νέους ορίζοντες για φοιτητές, αλλά και καθηγητές. Καθιερώνει εσωτερικά προγράμματα Erasmus, παράλληλες σπουδές σε σχολές, διπλά πτυχία, startups φοιτητών, σύνδεση με την εργασία πριν ακόμα από την αποφοίτηση. Κι όλα αυτά συνδυασμένα με ένα νέο, σύγχρονο μοντέλο διοίκησης, αλλά και ανάδειξης καθηγητών, το οποίο συνδυάζει τη διαφάνεια, την αξιοκρατία, στα πρότυπα που ισχύουν και σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες.
Η Κυβέρνηση τολμά να έλθει σε ρήξη με συμφέροντα και μικροομάδες, κάνοντας πράξη όσα θα ωφελήσουν το δημόσιο Πανεπιστήμιο, όσα θα ωφελήσουν τη μόρφωση των νέων παιδιών. Είχαμε εξαρχής υποσχεθεί και τώρα πραγματώνουμε μια μεγάλη μεταρρύθμιση και όχι μικρορυθμίσεις συμφερόντων. Η Κυβέρνηση έχει όραμα και σχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση, το οποίο στηρίζει ομοθύμως η προοδευτική κοινωνία. Πάμε μπροστά και δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα νοσταλγό του παρελθόντος να ανακόψει την πρόοδο των ελληνικών Πανεπιστημίων, αλλά και την προκοπή της ελληνικής νεολαίας.
Στόχος του νέου νόμου μας είναι η ενίσχυση της αυτονομίας, της ευελιξίας, αλλά και της αποτελεσματικότητας των ελληνικών Πανεπιστημίων. Είναι η αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων από το Υπουργείο Παιδείας προς τα Πανεπιστήμια. Είναι η κινητικότητα των φοιτητών και των ερευνητών, η ανάπτυξη συνεργασιών, η εξωστρέφεια, η παραγωγή γνώσης, η παραγωγή έρευνας και καινοτομίας, και όλα αυτά να διαχέονται προς όφελος της κοινωνίας, της οικονομίας και της ανάπτυξης.
Η Ελλάδα διαθέτει ένα εξαιρετικό εκπαιδευτικό δυναμικό και επίσης διαθέτει έναν εξαιρετικό φοιτητικό πληθυσμό και έχουμε υποχρέωση ως Πολιτεία να απελευθερώσουμε το δυναμικό αυτό από τα δεσμά της συντήρησης, τις παθογένειες του παρελθόντος, αλλά και την αντιδραστικότητα συγκεκριμένων μειοψηφιών. Είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε αυτό ακόμη κι αν τέτοιες μειοψηφίες υποστηρίζονται από πολιτικά κόμματα που τρέφονται από τη δημιουργία προβλημάτων και ασφυκτιούν από την επίλυσή τους. Αυτό ακριβώς απέδειξαν -όσοι στηρίζουν τέτοιες μειοψηφίες- και σε άλλες κρίσεις. Αυτό έκαναν και κάνουν με την παγκόσμια ενεργειακή κρίση. Αυτό έκαναν με τη πανδημία. Και αυτό αποδεικνύουν με στάση τους στις βίαιες επιθέσεις σε πανεπιστημιακούς χώρους, όπως αυτό που συνέβη πρόσφατα στο Α.Π.Θ..
Υπενθυμίζεται ότι τα επεισόδια στο Α.Π.Θ. ξεκίνησαν στις αρχές του χρόνου, μετά την απόφαση της Συγκλήτου να μετατραπεί ένας χώρος του Πανεπιστημίου -το λεγόμενο Στέκι του Βιολογικού- που ήταν υπό κατάληψη για 34 χρόνια σε Βιβλιοθήκη. Η Αστυνομία έβαλε τέλος στην κατάληψη και μπήκε εργολάβος για τη διαμόρφωση του χώρου. Σε απόφαση -επαναλαμβάνω- της Συγκλήτου.
Από την ίδια εκείνη στιγμή ομάδες τραμπούκων άρχισαν να απειλούν και να εξαπολύουν επιθέσεις για τη ματαίωση του έργου. Στις 7 Μαΐου, εισέβαλαν στον χώρο που είχε ολοκληρωθεί η πρώτη φάση κατασκευής βιβλιοθήκης και -χρησιμοποιώντας βαριοπούλες- άρχισαν να γκρεμίζουν τους τοίχους, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές. Την περασμένη Πέμπτη επιτέθηκαν στις αστυνομικές δυνάμεις που είχαν τοποθετηθεί για τη φύλαξη του χώρου με αποτέλεσμα, δυστυχώς, τον τραυματισμό ενός φοιτητή κι ενός αστυνομικού. Και τις επόμενες μέρες συνέχισαν τις επιθέσεις με βόμβες μολότοφ εναντίον της αστυνομικής δύναμης που φυλάσσει το χώρο.
Παρόλα αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοινώσεις του, όχι μόνο δεν καταδίκασε τους ταραξίες, αλλά στράφηκε ευθέως εναντίον της Αστυνομίας και υποσχέθηκε πως αν γίνει Κυβέρνηση θα καταργήσει το νόμο για το άσυλο, αλλά και την Πανεπιστημιακή Αστυνομία. Έκτοτε, συνεχίζει την πολιτική κάλυψη της ανομίας, μιλώντας για «στημένο σκηνικό έντασης», ενώ ο ίδιος ο κ. Τσίπρας δηλώνει ότι «το δίλημμα δεν είναι βιβλιοθήκη ή βαριοπούλα». Αντί υπεκφυγής, αντί της οποιαδήποτε απόπειρας φυγής από το πεδίο της ευθύνης, τον καλούμε να τοποθετηθεί καθαρά:
-Μπορεί οποιοσδήποτε να καταλαμβάνει με το «έτσι θέλω» έναν πανεπιστημιακό χώρο και να τον μετατρέπει σε δικό του ή σε δικά του στέκια;
-Μπορεί οποιοσδήποτε να αμφισβητεί νόμιμες αποφάσεις των Οργάνων του Πανεπιστημίου, να γκρεμίζει τοίχους Πανεπιστημίου να καταστρέφει περιουσιακά στοιχεία για την αγορά των οποίων πληρώνουμε όλοι;
-Ποιοι έχουν δίκιο; Εκείνοι που είχαν καταλάβει τον χώρο 34 χρόνια και πάνε και γκρεμίζουν μια βιβλιοθήκη ή η πανεπιστημιακή κοινότητα και οι φοιτητές που θέλουν να γίνει η βιβλιοθήκη;
-Οφείλει -ναι ή όχι;- ευνομούμενη Πολιτεία να διαφυλάξει τις αποφάσεις του Πανεπιστημίου για την αξιοποίηση των χώρων που είναι υπέρ των φοιτητών;
-Θέλει ή δεν θέλει ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, αλλά και το κόμμα του ένας χώρος Πανεπιστημίου που ήταν υπό κατάληψη επί 34 χρόνια να γίνει βιβλιοθήκη;
Ο κ. Τσίπρας, αντί να πετάει την μπάλα στην εξέδρα, οφείλει να απαντήσει με έναν απλό και ξεκάθαρο τρόπο. Οφείλει να απαντήσει με έναν απλό και ξεκάθαρο τρόπο στο ερώτημα που του έθεσε ο Πρωθυπουργός: Είναι με τη γνώση και την ελευθερία ή με τις κουκούλες και τη βία; Βιβλιοθήκη ή βαριοπούλες;
Για την κατάληψη ελληνόκτητων τάνκερ από ιρανικές δυνάμεις
Σε ό,τι αφορά στην κατάληψη των δύο τάνκερ από την πρώτη στιγμή υπήρξε διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Ιρανό Πρέσβη, αλλά και ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας, καθώς και των συμμάχων και των εταίρων μας. Παράλληλα, τα Υπουργεία Εξωτερικών και Ναυτιλίας βρίσκονται σε πλήρη κινητοποίηση για την άμεση απελευθέρωση των πλοίων, αλλά και των πληρωμάτων τους.
Σας ευχαριστώ πολύ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.
Α. ΚΑΤΖΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, ενώ οι τουρκικές προκλήσεις συνεχίζονται με αποδέκτη τον Πρωθυπουργό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, χθες ο Tayyip Erdoğan είπε ότι δεν είναι πια συνομιλητής του. Πώς το σχολιάζετε; Και θέλω να μας πείτε αν ο Πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής θα θέσει επί τάπητος τις τουρκικές προκλήσεις.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Προφανώς και ο Πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους εταίρους. Από εκεί και πέρα, δεν έχω κάτι παραπάνω να προσθέσω στην αντίδραση της Ελληνικής Κυβέρνησης όταν είχαν διατυπωθεί οι δηλώσεις αυτές από τον Τούρκο Πρόεδρο. Η χώρα μας πάντοτε είναι υπέρ του διαλόγου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός και η Ελληνική Κυβέρνηση δεν θα προασπίζουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, τα εθνικά μας συμφέροντα, αλλά και τη διεθνή νομιμότητα με τον τρόπο που αποτελεσματικά το κάνουν την τελευταία διετία. Τρόπο, ο οποίος έχει αναβαθμίσει τόσο γεωστρατηγικά όσο και γεωπολιτικά τη χώρα μας. Μια πραγματικότητα στην οποία αντανακλά και ο εκνευρισμός της Τουρκίας συνολικά.
ΧΡ. ΚΟΣΕΛΟΓΛΟΥ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω, κύριε Εκπρόσωπε, για το θέμα των τάνκερ. Τι πιστεύει η Ελληνική Κυβέρνηση ότι προκάλεσε αυτό το ρεσάλτο των ιρανικών δυνάμεων, αν κινδυνεύουν άλλα ελληνικά πλοία, τα οποία βρίσκονται στην περιοχή και αν αυτή η οδός μεταφοράς εμπορευμάτων και άλλων αγαθών θα μείνει ανοιχτή από εδώ και πέρα.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει ενημερώσει σε όλα τα διεθνή φόρα τους εταίρους και τους συμμάχους μας. Έχουν ενημερωθεί όλα τα πλοία που πλέουν στη γύρω περιοχή, έτσι ώστε να προσαρμοστούν σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση και πραγματικότητα που διαμόρφωσε η τακτική αυτή της ιρανικής Κυβέρνησης. Πρόκειται για μία εντελώς απρόκλητη και παράνομη ενέργεια και για αυτό από την πρώτη στιγμή λάβαμε και εξακολουθούμε να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα.
Ι. ΣΧΙΝΑΣ – ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η Κυβέρνηση θεωρεί αποτυχία το γεγονός ότι η Ε.Ε. δεν φαίνεται να προχωρά σε οποιαδήποτε απόφαση σε βάρος της Τουρκίας, ειδικότερα σε μια περίοδο όξυνσης της επιθετικότητας και του αναθεωρητισμού της; Η Ελλάδα από την πλευρά της προαναφέρει ότι θα θέσει επί τάπητος και μέσω του Πρωθυπουργού το ζήτημα στη Σύνοδο Κορυφής. Θα ζητήσει τυχόν κυρώσεις;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όπως σας είπα προηγουμένως, ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους εταίρους. Από εκεί και πέρα, ο αναθεωρητισμός και η προκλητική στάση της Τουρκίας νομίζω ότι έχει καταδικαστεί με όλους τους τρόπους από τους Ευρωπαίους ηγέτες και σε μια περίοδο μάλιστα που η Ευρώπη, και ο κόσμος ολόκληρος, υφίσταται τις συνέπειες της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Καταλαβαίνουμε όλοι πόσο πιο έντονη και πόσο πιο ομόθυμη είναι η καταδίκη όλου του κόσμου, και των συμμάχων μας, απέναντι σε τέτοιου είδους αναθεωρητικές πρακτικές και νοοτροπίες.
Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, δεδομένου ότι οι πληροφορίες αναφέρουν πως η κατάληψη των δύο ελληνικών τάνκερ από το Ιράν είναι αντίποινα για την κατάσχεση φορτίου ιρανικού πετρελαίου στην Κάρυστο, τι θα κάνει επ’ αυτού η Κυβέρνηση; Θα επιστρέψουμε το πετρέλαιο αυτό στο Ιράν;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Καταρχήν, οι όποιες ενέργειες έγιναν, αφορούν σε πετρέλαιο ιρανικών συμφερόντων. Είναι ενέργειες που έγιναν με βάση τις διεθνείς συμβάσεις και υποχρεώσεις της χώρας και μετά από αποφάσεις της Δικαιοσύνης, αποφάσεις έναντι των οποίων δεν προσέφυγαν οι Αρχές των οποίων τα συμφέροντα πλήττονται από την απόφαση αυτή. Υπήρχε το χρονικό περιθώριο να γίνει προσφυγή ή να διεκδικήσουν κάποια αναστολή έκδοσης της δικαστικής απόφασης. Κάτι τέτοιο δεν έγινε. Με βάση τις διεθνείς συμβάσεις και τις υποχρεώσεις που η χώρα έχει υπογράψει τις τελευταίες τρεις δεκαετίες και την απόφαση της ανεξάρτητης Ελληνικής Δικαιοσύνης, έγινε η ενέργεια αυτή στο πλοίο που είχε το ιρανικό πετρέλαιο.
ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Σύμφωνα με έγγραφα που έφερε στη δημοσιότητα η εφημερίδα «Documento», στη διαδικασία της ανάκρισης του Ειδικού Δικαστηρίου, αγνοήθηκε συμβολή αναπληρωτή νομικού συμβούλου της Αμερικάνικης Πρεσβείας και πράκτορα του FBI, που προσφέρθηκε να εισφέρει στην έρευνα για το σκάνδαλο Novartis. Με δεδομένο πως η χώρα μας διεκδικεί από την εταιρεία πια αποζημιώσεις -στην Αμερική πλήρωσε 350 εκατομμύρια- φοβάστε μήπως αδυνατίσει η ελληνική διεκδίκηση έναντι της εταιρείας; Πώς θα διασφαλίσετε ότι τέτοιου είδους παραλείψεις δεν θα αδυνατίσουν τις ελληνικές αξιώσεις;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η ελληνική Πολιτεία θα διεκδικήσει με τον πιο άρτιο και ολοκληρωμένο φάκελο -γι’ αυτό, άλλωστε, προετοιμαζόμαστε όλο το προηγούμενο διάστημα, με πολύ μεθοδευμένες κινήσεις από τα συναρμόδια Υπουργεία- τις αποζημιώσεις που δικαιούμαστε από την εταιρεία Novartis. Όλα τα υπόλοιπα, σε ό,τι αφορά στις διαδικασίες που κάνει η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, η Κυβέρνηση ούτε παρεμβαίνει, ούτε σχολιάζει.
ΧΡ. ΚΟΣΕΛΟΓΛΟΥ: Με το νομοσχέδιο που φέρνει η Κυβέρνηση καταργούνται και οι φοιτητικές παρατάξεις; Αυτό λένε πολλοί.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όχι, βέβαια. Οι φοιτητικές παρατάξεις προφανώς και δεν καταργούνται και ούτε θα μπορούσαν να καταργηθούν. Αυτό που φέρνει το καινούργιο νομοσχέδιο είναι ένας νέος τρόπος εκλογής των αντιπροσώπων των φοιτητών στα όργανα του Πανεπιστημίου. Οι φοιτητικές παρατάξεις προφανώς και θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Κανείς δεν μπορεί να καταργήσει τις φοιτητικές παρατάξεις. Ιδιαίτερα η Κυβέρνηση αυτή, αντιλαμβάνεται πλήρως τη σημασία και το νόημα της πολιτικής διάστασης στην εκπροσώπηση των φοιτητών. Ίσα-ίσα, με αυτή τη διαδικασία που εισάγεται, επιδιώκουμε να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο με τη συμμετοχή των φοιτητών, αλλά και το κύρος των διαδικασιών στο οποίο συμμετέχουν οι φοιτητές, το Πανεπιστήμιο.
ΙΑΣ. ΣΧΙΝΑΣ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Αναφερθήκατε στα γεγονότα στο Αριστοτέλειο των τελευταίων ημερών. Ο φοιτητής που δέχθηκε ευθεία βολή από την Αστυνομία θεωρείται από την Κυβέρνηση ταραξίας;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σας είπα ότι εξαιτίας της βίαιης και απαράδεκτης επίθεσης απέναντι στις αστυνομικές δυνάμεις, που είναι εκεί για να φυλάσσουν τον χώρο και να τον προφυλάσσουν από όσους με βαριοπούλες θεωρούν ότι έχουν το δικαίωμα να καταστρέφουν δημόσια περιουσία, δυστυχώς προκλήθηκαν αυτά τα φαινόμενα, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός φοιτητή και ενός αστυνομικού, επίσης.
ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Με δεδομένη την κούρσα του καυσίμου στις τιμές καυσίμων, εξετάζετε την παράταση στην επιδότηση;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πάντοτε θα φροντίζουμε να αξιοποιούμε κάθε καινούρια δυνατότητα που υπάρχει για να στεκόμαστε στο πλευρό της κοινωνίας. Σας είπα και προηγουμένως ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα ψηφίστηκαν οι εφαρμοστικές διατάξεις του Εθνικού Σχεδίου για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στο ρεύμα. Μια πρωτοβουλία στην οποία αγγίζουμε τα όρια των δημοσιονομικών αντοχών της οικονομίας. Όπως πρόσφατα αναδείχθηκε, είμαστε από τις χώρες που έχουμε δώσει το μεγαλύτερο ποσό, σε σχέση με το Α.Ε.Π. και τον πληθυσμό της χώρας, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης. Αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες που ο κόσμος αντιμετωπίζει σε πολλαπλά επίπεδα. Ό,τι είναι δυνατόν, ό,τι περιθώριο υπάρχει, θα αξιοποιείται, έτσι ώστε να βρισκόμαστε στο πλευρό των πολιτών και κυρίως των πιο ευάλωτων.
ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Αναφορικά με τα γεγονότα στη Θεσσαλονίκη, η Διεθνής Αμνηστία εξέφρασε σοβαρή ανησυχία για τις αναφορές για περιττή και υπερβολική χρήση βίας και για τις 10 και για τις 29 Μαΐου. Μάλιστα, στην ανακοίνωσή της, έγραψε ότι ανησυχεί για τις αναφορές ότι η Αστυνομία έκανε χρήση όπλων, όπως χειροβομβίδες κρότου λάμψης, που είχαν αποτέλεσμα τον τραυματισμό φοιτητών. Την ίδια ώρα, ο Υφυπουργός κ. Συρίγος δήλωσε πως η βία στα ελληνικά Πανεπιστήμια είναι σαν την οπλοκατοχή στις Η.Π.Α.. Ποια είναι η αλήθεια για την Κυβέρνηση;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η αλήθεια για την Κυβέρνηση είναι ότι ορισμένοι τραμπούκοι με όρους συμμορίας επιδιώκουν να καταλύσουν τις αποφάσεις των οργάνων της πανεπιστημιακής κοινότητας και αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό. Είναι σαφές ότι ορισμένοι επιδιώκουν ένταση στο Πανεπιστήμιο. Δεν θα τους παρακολουθήσουμε. Αλλά, η συντεταγμένη Πολιτεία δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσει τις συμμορίες να εφαρμόζουν τους δικούς τους νόμους και τις δικές τους αποφάσεις στους χώρους των Α.Ε.Ι.. Για να καταλάβουμε όλοι τι συμβαίνει εκεί και η Διεθνής Αμνηστία -δεν ξέρω πώς έχει ενημερωθεί- κάποιοι με το «έτσι θέλω» για 34 χρόνια είχαν καταλάβει έναν χώρο. Ο χώρος αυτός, με απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου, αποφασίστηκε να γίνει βιβλιοθήκη -επαναλαμβάνω για να το ακούσει και η Διεθνής Αμνηστία, βιβλιοθήκη- και κάποιοι επιμένουν με το «έτσι θέλω» να επιβάλλουν τους δικούς νόμους. Η χώρα έχει κανόνες, είναι ευνομούμενη Πολιτεία, είναι Κράτος Δικαίου και δεν επιδιώκουμε καμία ένταση. Βιβλιοθήκη θέλουμε να κάνουμε για να πηγαίνουν οι φοιτητές να διαβάζουν και να κάνουν τις εργασίες τους. Όλοι αυτοί οι νοσταλγοί αυτών των μεθόδων στα ελληνικά Πανεπιστήμια, δεν υπάρχει περίπτωση να επιβάλλουν τις δικές τους συνήθειες. Η Ελληνική Αστυνομία είναι εκεί για να προφυλάσσει την απόφαση της Συγκλήτου. Δυστυχώς, εκεί φτάσαμε. Θα πρέπει να είναι μέσα για να γίνει το αυτονόητο, να φτιαχτεί δηλαδή μια βιβλιοθήκη, επειδή ορισμένοι λίγοι επιμένουν να επιδιώκουν εντάσεις και να δημιουργούν τέτοιου είδους φράγματα, όπου μια από τις δυσάρεστες συνέπειες ήταν ο τραυματισμός του φοιτητή και του αστυνομικού.
ΙΑΣ. ΣΧΙΝΑΣ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών η πλειοψηφία της κοινωνίας θεωρεί ως μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας την άνοδο του κόστους ζωής. Η Κυβέρνηση εκτιμά ότι μπορεί να αντιμετωπίσει ένα νέο ενδεχόμενο ράλι ανατιμήσεων και τι σκοπεύει να κάνει γι’ αυτό;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Είναι απολύτως φυσιολογικό αυτό να είναι η βασική ανησυχία της ελληνικής κοινωνίας. Όλοι δυσκολεύονται στην εκτέλεση των οικονομικών προϋπολογισμών. Πιέζει η ακρίβεια που οφείλεται σε αλλεπάλληλες εξωγενείς κρίσεις -και που πυροδοτήθηκε ακόμη περισσότερο από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία- τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις, ολόκληρη την κοινωνία. Η Κυβέρνηση με συνέπεια εφαρμόζει μέτρα στήριξης του πληθυσμού σε όλα τα επίπεδα. Είτε στα επίπεδα της στήριξης για την ενέργεια και το ηλεκτρικό ρεύμα, είτε στα επίπεδα της στήριξης των χαμηλόμισθων με τα χρήματα που δόθηκαν πριν από το Πάσχα, είτε με τις αλλεπάλληλες και συνεχείς μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών που μεγαλώνουν το εισόδημα, ειτε με τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού. Πιο πρόσφατα είχαμε τη νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ που έφτασε συνολικά το 34%. Επειδή αναρτήθηκαν οι λογαριασμοί όλοι έχουν δει την ουσιαστική και μεγάλη διαφορά σε σχέση με τον φόρο που πλήρωναν στο παρελθόν. Με μια σειρά από μέτρα που μειώνουν τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, που αυξάνουν το εισόδημα με διάφορους τρόπους, με καινούργιες θέσεις εργασίας που εντάσσουν στην αγορά εργασίας κόσμο που δεν είχε κανένα εισόδημα. Και με τις πολιτικές στήριξης, σε ό,τι αφορά την ηλεκτρική ενέργεια, δώσαμε και εξακολουθούμε να δίνουμε συνεχώς τη μάχη -εξακολουθούμε να προσπαθούμε καθημερινά- για να μετριάσουμε όσο είναι δυνατόν το «αποτύπωμα» των αυξήσεων στη ζωή των Ελλήνων πολιτών.
ΧΡ. ΚΟΣΕΛΟΓΛΟΥ: Η Κυβέρνηση, κύριε Εκπρόσωπε, στηρίζει ένα ολικό εμπάργκο ως το τέλος του χρόνου στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μέσω θαλάσσης;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αυτά είναι ζητήματα που θα συζητηθούν στο Συμβούλιο Κορυφής. Επαναλαμβάνω αυτό που είπα προηγουμένως: Εδώ πρέπει να συνδυάσουμε τους μεσομακροπρόθεσμους στόχους με τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες. Προφανώς και πρέπει να δούμε τρόπους με τους οποίους θα απεξαρτηθούμε από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Παράλληλα, όμως, θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι οι ευρωπαϊκές κοινωνίες θα αντέξουν στην τεράστια πίεση, στην ακρίβεια, που δημιουργεί η συνεχιζόμενη κρίση, ο πόλεμος που συνεχίζεται εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ευχαριστώ πολύ.