Καλημέρα σας.
Η ζώσα κοινωνία, οι άνθρωποι του μόχθου και της δημιουργίας, οι νέοι και η μεσαία τάξη, άκουσαν τον Πρωθυπουργό στη Δ.Ε.Θ. να περιγράφει το σχέδιό του για ένα άλμα ευημερίας για την Ελλάδα και τους Έλληνες.
Η αμηχανία που διέπει την Αντιπολίτευση, μετά την ομιλία του Πρωθυπουργού αποδεικνύει εμφατικά ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε πειστικά στις ανησυχίες της ελληνικής κοινωνίας και ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες των πολιτών. Από τη μια, με δεδομένη τη διεθνή ανησυχία για τις αρρυθμίες στην αγορά εξαιτίας της πανδημίας και της κλιματικής αλλαγής, με δεδομένες τις επιπτώσεις των υγειονομικών μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό, η Κυβέρνηση ορθώνει ασπίδα προστασίας της χώρας και των πολιτών από τις πιθανές ανατιμήσεις. Δημιουργεί έναν απόλυτα ασφαλή κλωβό κοινωνικής προστασίας για την Πατρίδα και τους ανθρώπους της. Λειτουργούμε γρήγορα, μελετημένα, προσεκτικά και αποτελεσματικά, με σεβασμό στον Έλληνα πολίτη. Αξιοποιούμε όλες τις δυνατότητες που έχουμε για τη μεγιστοποίηση του κοινωνικού αγαθού.
Από την άλλη η Κυβέρνηση δημιουργεί ένα νέο οικονομικό οικοσύστημα: Μείωση φόρων, κίνητρα για επενδύσεις, έμφαση στην πράσινη και ψηφιακή οικονομία, ενθάρρυνση της πρόσβασης των νέων ανθρώπων στην αγορά εργασίας, στις νέες τεχνολογίες, στο οικονομικό και πολιτικό γίγνεσθαι. Δύο χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας, ανοίγουμε τολμηρό και αποφασιστικό βήμα. Οι πολιτικές μας αποδίδουν. Το εθνικό κεκτημένο που δημιουργήσαμε με σώφρονα και λελογισμένη διαχείριση, το μετατρέπουμε σταδιακά σε κοινωνικό πλεονέκτημα. Το δίνουμε, το κάνουμε προσβάσιμο σε όλους τους Έλληνες με δικαιοσύνη και με ταχύτητα.
Ως Κυβέρνηση αναγνωρίζουμε ότι οι νέοι πλήρωσαν βαρύ τίμημα στο προηγούμενο διάστημα έτσι ώστε να αναχαιτιστεί η δυναμική του κορονοϊού. Ήρθε η ώρα να τους αποδώσουμε, όχι μόνο όσα στερήθηκαν, αλλά να τους τιμήσουμε έμπρακτα. Γιατί πιστεύουμε στην ελληνική νεολαία. Είναι η γενιά που θα μας οδηγήσει στην επόμενη μέρα. Είμαστε αποφασισμένοι να τους προσφέρουμε ποιοτικά όλα όσα τους χρειάζονται -εκπαίδευση, τεχνολογία, νομοθετικό πλαίσιο- για να ανοίξουν τα φτερά τους και να δημιουργήσουν.
Ο Πρωθυπουργός, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, στηρίζουν έμπρακτα τη νέα γενιά, τη γενιά που καλείται να διαμορφώσει μια άλλη Ελλάδα, μια Ελλάδα που αλλάζει. Δεν είμαστε εμείς που θα υποδείξουμε στους νέους τι θα κάνουν. Δημιουργούμε, με το πλέγμα οικονομικών και νομοθετικών πρωτοβουλιών μας, το πλαίσιο για να κάνουν ό,τι ονειρεύονται, ό,τι θέλουν.
Το πλήθος των ποιοτικών επιλογών που τους δίνουμε, είναι ελευθερία. Και θα συνεχίσουμε να ανοίγουμε το πεδίο ευκαιριών της νεολαίας. Φιλοδοξούμε να είναι διαθέσιμα σε κάθε νέα, σε κάθε νέο, όλα τα μέσα για να κάνουν πράξεις τις πιο ρηξικέλευθες επιλογές τους, τις πιο ρηξικέλευθες καινοτομίες τους, να δημιουργήσουν και να απολαύσουν τα αποτελέσματα αυτής της δημιουργίας, εδώ στην Ελλάδα.
Ο Πρωθυπουργός περιέγραψε επίσης το εθνικό σχέδιο για την κλιματική αλλαγή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προσωπική ευαισθησία για το περιβάλλον και βρίσκεται στη διεθνή πρωτοπορία για την αναστροφή των συνεπειών της κλιματικής κρίσης. Η σωτηρία του περιβάλλοντος είναι όρος επιβίωσης, είναι όρος επιβίωσης για την ποιότητα ζωής, και για την οικονομική ευημερία. Η τουριστική οικονομία μας στηρίζεται στο κάλλος της φύσης μας. Η γεωργία μας, η κτηνοτροφία μας βασίζονται στην ελληνική φύση. Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης δεν έχει στενά οικολογικό χαρακτήρα. Συνδέεται αναπόσπαστα με την προκοπή του λαού μας σε όλα τα επίπεδα και με την ευημερία του.
Και μια τελευταία παρατήρηση σε ό,τι αφορά τα όσα εξήγγειλε και παρουσίασε ο Πρωθυπουργός στη Δ.Ε.Θ.. Δεν πρόκειται για παροχές από χρήματα που δεν υπάρχουν ή από υπερφορολόγηση που εξάντλησε ή θα εξαντλούσε τη μεσαία τάξη. Πρόκειται για μέτρα που υποστηρίζουν φυσικά την ελληνική κοινωνία, αλλά ταυτόχρονα έχουν και έντονη αναπτυξιακή διάσταση. Η προοπτική, οι δυνατότητες, η υποστήριξη σε πολίτες και επιχειρήσεις στηρίζεται στην ανάπτυξη που καταφέραμε, στηρίζεται στις επενδύσεις που προσελκύσαμε, στην εξωστρέφεια που πετύχαμε, στηρίζεται στις θέσεις απασχόλησης που δημιουργήθηκαν, στηρίζεται στις δουλειές που άνοιξαν.
Για την έναρξη της σχολικής χρονιάς
Στα σχολεία, χθες έγινε το πρώτο και αποφασιστικό βήμα για την αποκατάσταση της εκπαίδευσης στην πληρότητά της. Ο ενθουσιασμός των παιδιών για την επιστροφή στο φυσικό τους περιβάλλον είναι η καλύτερη είναι η ηχηρότερη απάντηση σε όσους μεμψιμοιρούν και επιδιώκουν την τελμάτωση. Μέσα από τέτοιες πολιτικές, μέσα από τέτοιες προσπάθειες που αποσκοπούν στο να κρατήσουμε τα σχολεία ανοιχτά και τα παιδιά στις αίθουσες οι νέες και οι νέοι και οι γονείς τους αντιλαμβάνονται τι σημαίνει να νοιάζεσαι πραγματικά για τους νέους και όχι να τους χρησιμοποιείς ως μέσο μικροπολιτικής ή μικροκομματικής αντιπαράθεσης. Κάποιοι, δυστυχώς, επειδή ακριβώς είναι προσανατολισμένοι προς αυτό, αντιμετωπίζουν μίζερα και στενόμυαλα την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στα καθιερωμένα μηνύματα εκτός από τη γκρίνια δεν βρήκαν μια κουβέντα να πουν για να ενθαρρύνουν τους μαθητές και τις μαθήτριες να εμβολιαστούν. Αντίθετα ισχυρίζονται ότι τα σχολεία άνοιξαν όπως έκλεισαν. Αλήθεια τώρα;
Φέτος υπάρχει το πολύτιμο δώρο της επιστήμης, το εμβόλιο, το οποίο είναι διαθέσιμο δωρεάν, για όλους τους μαθητές άνω των 12 ετών και για τις οικογένειές τους. Τα τμήματα πέρυσι έκλεισαν κυρίως για να περιοριστεί η διασπορά του ιού στα μέλη των οικογενειών των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Σήμερα οι οικογένειες είναι σε μεγάλο βαθμό εμβολιασμένες, και όσοι δεν είναι, μπορούν να εμβολιαστούν δωρεάν. Οι εκπαιδευτικοί μας, έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό περίπου 80% και η ασπίδα ανοσίας αυξάνεται, συμπεριλαμβάνοντας όσους επιπλέον έχουν νοσήσει.
Παράλληλα με το εμβόλιο, ακολουθώντας τη διεθνή τάση για τη λειτουργία των σχολείων, φέτος εισάγουμε ένα εντατικό πρόγραμμα τακτικών ελέγχων, εργαστηριακών και αυτοδιαγνωστικών, για τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, που θα βοηθήσει στον εντοπισμό κρουσμάτων. Σε περίπτωση κρούσματος, όλοι οι μαθητές του τμήματος (εκτός των εμβολιασμένων) θα κάνουν 4 τεστ την εβδομάδα εκείνη: δύο δωρεάν εργαστηριακά τεστ (rapid) και δυο δωρεάν αυτοδιαγνωστικά (self) που κάνουν κάθε εβδομάδα. Οι δε μαθητές που κάθονται κοντά στο συμμαθητή τους που νόσησε θα κάνουν 7 δωρεάν τεστ: 1 τεστ κάθε ημέρα!
Η χώρα μας εφαρμόζει εξαιρετικά αυξημένους εργαστηριακούς και λοιπούς ελέγχους παντού και σε συνδυασμό με όλα τα μέτρα προφύλαξης και προστασίας από τον κορονοϊό (π.χ. υποχρεωτική χρήση μάσκας, διαφορετικά διαλείμματα, τακτικοί καθαρισμοί) που εξακολουθούν να ισχύουν, έχουμε στόχο τη διασφάλιση της δια ζώσης εκπαίδευσης, τη διασφάλιση της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων.
Και φυσικά οι διαφορές στο φετινό σχολείο δεν περιορίζονται μόνο εκεί. Δεν έχουν να κάνουν μόνο με τον κορονοϊό. Το φετινό σχολείο θα είναι πολύ διαφορετικό. Κάθε τετράχρονος μαθητής θα έχει θέση στα νηπιαγωγεία. Θα κάνει Αγγλικά, ενώ ξεκινά και η καθολική εφαρμογή των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων σε όλα τα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια της χώρας με νέες θεματικές που στόχο έχουν να εφοδιάσουν τους μαθητές με δεξιότητες ήπιες, ψηφιακές, δεξιότητες ζωής και τεχνολογίας.
Επιπλέον, από φέτος θα λειτουργήσουν σχεδόν διπλάσια Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία από πέρυσι, καθώς και τα πρώτα έξι Πρότυπα Επαγγελματικά Λύκεια στην ιστορία της χώρας. Ξεκινά η πιλοτική εφαρμογή 123 Νέων Προγραμμάτων Σπουδών στη Γενική Εκπαίδευση, ενώ τα σχολεία μας ενισχύονται με 11.700 μόνιμους εκπαιδευτικούς στη Γενική Εκπαίδευση, τους πρώτους μετά από 12 ολόκληρα χρόνια και σε συνέχεια των περσινών 4.500 στην Ειδική Αγωγή.
Το σχολείο αλλάζει, η δημόσια εκπαίδευση γίνεται πιο ποιοτική και η Πολιτεία θα κάνει ό,τι χρειάζεται, ότι απαιτείται μαζί με την εκπαιδευτική κοινότητα, έτσι ώστε τα παιδιά να είναι στις αίθουσες και το σχολείο να τους δώσει τη γνώση και τη μόρφωση που αξίζουν.
Ευχαριστώ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.
ΓΡ. ΤΖΙΟΒΑΡΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η Κυβέρνησή σας επανειλημμένως λέει ότι κάποια στιγμή θα επεκτείνει την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών. Υπάρχει κάποιο όριο και κάποια προϋπόθεση που θα συμβεί αυτό;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αυτή τη στιγμή όλη μας η προσοχή είναι στην εφαρμογή των μέτρων που ισχύουν και έχουν εξαγγελθεί, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε τη δια ζώσης λειτουργία της εκπαίδευσης και να αναχαιτίσουμε την περαιτέρω επέλαση του κορονοϊού. Η επέκταση της υποχρεωτικότητας είναι μία επιλογή που είναι διαθέσιμη. Ανάλογα με την εξέλιξη του ρυθμού, των εμβολιασμών, αλλά και των μεγεθών που αξιολογούνται από τους ειδικούς, θα πάρουμε τις αποφάσεις. Αυτή τη στιγμή, πάντως, δεν υπάρχει κάτι άμεσο σε ό,τι αφορά την επέκταση της υποχρεωτικότητας. Εκείνο που υπάρχει είναι να εφαρμόσουμε τα μέτρα όπως ισχύουν και, βεβαίως μέσα από τους ελέγχους, να δώσουμε και την έμφαση στην ανάγκη της εφαρμογής τους.
ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ήθελα να ρωτήσω εάν έχει οριστικοποιηθεί, τουλάχιστον ένας πρώτος σχεδιασμός, σε ό,τι αφορά την τρίτη δόση του εμβολιασμού. Ποιούς τελικά θα αφορά; Και αν έχετε να μας ενημερώσετε για ένα πρώτο χρονοδιάγραμμα.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έχει ξεκαθαριστεί ότι πάμε πρώτα στους ανοσοκατεσταλμένους και, από εκεί και πέρα, με βάση τις αποφάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, θα υπάρχουν και οι αντίστοιχες ανακοινώσεις πάρα πολύ γρήγορα το επόμενο διάστημα.
ΕΙΡ. ΜΠΕΛΛΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, υπάρχει πρόθεση να κλείσουν τα mega εμβολιαστικά κέντρα στην Αθήνα; Και αν ναι, γιατί;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε τις δυνατότητες εμβολιασμού στον κόσμο, όπως και μέχρι τώρα. Έχουμε μπροστά μας την πρόκληση του εμβολιασμού των ανηλίκων. Mια προσπάθεια στην οποία έχουμε και τη συνδρομή των παιδιάτρων. Και, βεβαίως, περιμένουμε και από τον γενικό πληθυσμό όσοι είναι ανεμβολίαστοι να πειστούν και να εμβολιαστούν.
Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, ακριβώς γι’ αυτό που είπατε και μετά την τηλεδιάσκεψη του Πρωθυπουργού με τους παιδιάτρους, υπάρχει κάτι νεότερο για το αν μπορούν και πότε να γίνονται οι εμβολιασμοί στα ιδιωτικά ιατρεία;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Είχαμε πει ότι απαιτείται ένα χρονικό διάστημα από τότε που έγινε επικοινωνία του Πρωθυπουργού, περίπου 3-4 εβδομάδων. Νομίζω ότι αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα και προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε.
ΣΠ. ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, αληθεύει ότι στην πρωθυπουργική αποστολή στη Δ.Ε.Θ. συμμετείχε ο κ. Σταν Γκρίνμπεργκ και με ποια ιδιότητα;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ο κ. Γκρίνμπεργκ είναι παλιός γνώριμος του Πρωθυπουργού. Δεν είναι η πρώτη φορά που παρακολουθεί τη Δ.Ε.Θ.. Είναι ένας άνθρωπος με τον οποίο ο Πρωθυπουργός συνομιλεί κατά διαστήματα.
ΣΤ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Διατυπώνεται, έτσι, κάποια δυσφορία, να το πω, για την τελευταία θέσπιση της Κυβέρνησης της υποχρεωτικότητας, για την προσκόμιση rapid test από τους ανεμβολίαστους εφήβους για να μπορέσουν να μπουν σε κλειστούς χώρους διασκέδασης ή εστιατόρια ή καφέ μαζί με τους γονείς τους, αλλά και για το γεγονός ότι πια και στα ΚΤΕΛ, στην επαρχία ακόμη και στα αστικά τους δρομολόγια θα ζητείται να έχουν rapid test οι επιβάτες, τα παιδιά που μετακινούνται για να πάνε στα σχολεία τους, στα φροντιστήρια, γιατί είναι σε χωριά πιο απομακρυσμένα. Θα υπάρξει κάποια πρόβλεψη γι’ αυτά τα δύο ή παραμένετε στις αποφάσεις που έχετε λάβει;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η φιλοσοφία των μέτρων είναι ότι όποιος δεν είναι εμβολιασμένος θα πρέπει να πιστοποιεί με κάποιο τρόπο ότι δεν νοσεί και για τη δική του προστασία και για τη μη διασπορά του κορονοϊού. Σε ό,τι αφορά τους εφήβους, σε ό,τι αφορά δηλαδή τα παιδιά από 12 έως 18 ετών που έχουν πλέον τη δυνατότητα ασφαλούς και δωρεάν εμβολιασμού, έχουμε δύο δεδομένα: Είτε να εμβολιαστούν -παρακινούμε και με κάθε προσπάθεια το επόμενο διάστημα θα προσπαθήσουμε να πείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους να εμβολιαστούν- είτε θα πρέπει να έχουν μαζί τους τα αποτελέσματα από τα rapid test 48ώρου, που θα πιστοποιούν ότι δεν είναι φορείς του κορονοϊού. Αυτό γίνεται για λόγους προφανείς. Πρώτον, γιατί και σε αυτή την κατηγορία των παιδιών υπάρχει πλέον η δυνατότητα του δωρεάν εμβολιασμού. Δεύτερον, γιατί όταν μια τετραμελής οικογένεια ήθελε να πάει σε ένα κατάστημα εστίασης δεν ήταν δυνατόν να τρώνε οι γονείς μέσα και τα παιδιά έξω. Θέλω να πω, δηλαδή, ότι γι’ αυτό υπάρχει μια ειδική εξαίρεση στα παιδιά από 12 έως 18 ετών, αν και ανεμβολίαστα, να μπορούν να πηγαίνουν στους εσωτερικούς χώρους της εστίασης, με το τεστ Και σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις με τα λεωφορεία που είπατε, έτσι κι αλλιώς όσα παιδιά που δεν είναι εμβολιασμένα θα πρέπει να έχουν, είτε τα self test, είτε τα rapid test για να πηγαίνουν στις αίθουσες. Οπότε θα κάνουν χρήση αυτών των πιστοποιητικών και για τις μετακινήσεις τους.
ΣΠ. ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ο κ. Γκρίνμπεργκ μετείχε ως φίλος ή πληρώνεται από κάπου για τις υπηρεσίες του;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όχι, δεν πληρώνεται από πουθενά. Είναι συνομιλητής και γνωστός του Πρωθυπουργού από παλιά. Δεν πληρώνεται από κάποιους.
ΣΠ. ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Αλλά ήρθε με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Επόμενη ερώτηση.
ΔΗΜ. ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Αναφερθήκατε στην αρχή γι’ αυτές τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού από το βήμα της Δ.Ε.Θ.. Υπάρχει μια σφοδρή επίθεση κομμάτων της Αντιπολίτευσης. Για παράδειγμα, του ΣΥΡΙΖΑ, όσον αφορά σε αυτές τις εξαγγελίες. Αναφέρομαι, για παράδειγμα, σε αυτό που ανήρτησε ο κ. Τσακαλώτος στον προσωπικό του λογαριασμό, σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης. Εστιάζει στις γονικές παροχές. Σας το διαβάζω ακριβώς «όταν κάποιος μοιράζει δίκαια τον πλούτο και κάνει τεράστια δώρα σε όσους έχουν ακίνητη περιουσία 800.000 και δεν δίνει τίποτα σε όσους έχουν μέχρι 150.000, το λες και απατεωνιά». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε σήμερα και ο κ. Χαρίτσης. Θα ήθελα ένα σχόλιό σας για όλα αυτά.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Να δούμε τι λέει το μέτρο. Το μέτρο λέει ότι μηδενίζεται ο φόρος γονικής παροχής, είτε για ακίνητα, είτε για μετρητά, είτε για μετοχές έως τις 800.000. Σήμερα, αυτό ήταν μηδενικό μέχρι τις 150.000 ευρώ και από εκεί και πέρα, υπήρχε μια κλιμάκωση από τις 150.000 μέχρι και πάνω από τις 800.000 ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό το πώς αντιλαμβάνεται ο κ. Τσακαλώτος, ολόκληρος ο ΣΥΡΙΖΑ, τη μεσαία τάξη. Δεν σχολιάζω το τέχνασμα ότι πάνε στο ανώτατο όριο. Η πραγματικότητα είναι σήμερα ότι η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, πολύ μεγάλο ποσοστό, έχει περιουσίες από 150.000 ευρώ και πάνω. Είτε στη διάθεση ακινήτων, είτε στη διάθεση μετρητών, είτε στη διάθεση μετοχών, στα εγγόνια ή στα παιδιά του, αντιμετώπιζε ένα σοβαρό εμπόδιο να δώσει εξαιτίας της φορολόγησης που υπήρχε. Αυτό, λοιπόν, είναι ένα μέτρο, το οποίο ακουμπά και ενδιαφέρει πάρα πολλούς Έλληνες. Το αντιλαμβάνεται αυτό κανείς, με μια περιουσία που μπορεί να έχει στην Αθήνα ή στις πόλεις καταγωγής του ή οπουδήποτε αλλού και που θα έπρεπε να ξαναπληρώσει για να τη δώσει στα παιδιά του. Επρόκειτο περί μιας παράνοιας, την οποία νομίζω ότι οποιοσδήποτε καλόπιστος αντιλαμβάνεται. Εδώ το πρόβλημα, είναι καθαρά πρόβλημα ειλικρίνειας -δεν βάζω την παράμετρο της υποκρισίας- και θεώρησης του τι σημαίνει μεσαία τάξη. Η μεσαία τάξη στην Ελλάδα καλύπτεται απόλυτα, στη μεγάλη της πλειοψηφία, από αυτό το μέτρο, από αυτή την εξαγγελία του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, την απήχηση της οποίας νομίζω ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει. Επαναλαμβάνω ότι δεν είναι σώφρον να στεκόμαστε στο ανώτατο όριο. Οφείλουμε να δούμε τους ανθρώπους που κινούνται από τις 150.000 ευρώ που ήταν το αφορολόγητο μέχρι σήμερα, μέχρι τις 800.000 ευρώ που επεκτείνεται. Εκεί υπάρχουν πάρα-πάρα πολλές ελληνικές οικογένειες.
Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Προχθές, ο Πρωθυπουργός ρωτήθηκε και απάντησε σε σχετική ερώτηση, αποδίδοντας την αύξηση του συνολικού χρέους δανεισμού της Νέας Δημοκρατίας στη συσσώρευση παλαιότερων τόκων. Το ίδιο, άλλωστε, ισχύει και για χιλιάδες υπερδανεισμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Μιας και συζητάμε για τόκους και επιτόκια, σκέφτεται η Κυβέρνηση να υιοθετήσει και παλαιότερη πρόταση που έχει κατατεθεί, να έχουν οι δανειολήπτες τη δυνατότητα να εξαγοράσουν το δάνειό τους με τους ίδιους όρους που οι τράπεζες πουλάνε σε ιδιωτικά funds, αυτά τα οποία χρωστάμε; Δηλαδή, με 10%, 15% και παρακάτω πουλάν οι τράπεζες. Σκέφτεστε να το αντιμετωπίσετε αυτό, μιας που συζητάμε και μπαίνουμε και σε ένα κλίμα ανασφάλειας και ακρίβειας;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Καταλαβαίνει οποιοσδήποτε ότι δεν είναι το ίδιο πράγμα να συζητάς για ένα δάνειο και για πολλά δάνεια μαζί. Από εκεί και πέρα, αυτό που έχει κάνει η Κυβέρνηση είναι να απλώσει μια ασπίδα προστασίας για τους δανειολήπτες, κυρίως σε αυτούς που έχουν δάνειο πρώτης κατοικίας, με την επέκταση του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ». Και βεβαίως, να δημιουργεί προοπτικές ανάπτυξης και ενίσχυσης του εισοδήματος μέσα από την ανάπτυξη της οικονομίας και την αύξηση του πλούτου, με τις νέες επενδύσεις που προσελκύουμε, με τις νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις απασχόλησης που είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι θα δημιουργηθούν στη χώρα με το οικονομικό κλίμα και την ανάπτυξη που υπάρχει, έτσι ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται οι πολίτες στις υποχρεώσεις τους.
ΑΠ. ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ: Η Αξιωματική Αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι τα νέα μέτρα αμφισβητούν αυτά που λέει η Κυβέρνηση ότι δεν ανέρχονται στα 3,5 δισ., αλλά γύρω στα 404 εκατομμύρια, αν δεν κάνω λάθος. Ποια είναι η απάντησή σας;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η Αξιωματική Αντιπολίτευση έχει πρόβλημα με την αριθμητική. Αυτό είναι γνωστό χρόνια.
Λ. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ: Σε περίπου δύο εβδομάδες θα διεξαχθούν οι γερμανικές εκλογές. Υπάρχει κάτι που να ανησυχεί την Κυβέρνηση στην μετά Μέρκελ εποχή, ιδίως σε ό,τι αφορά στην οικονομία ή στα ελληνοτουρκικά; Και ένα δεύτερο σκέλος της ίδιας ερώτησης: Ο τρίτος εταίρος του Συνασπισμού που θα προκύψει, γιατί σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις δεν βγαίνουν τα κουκιά, θα ήταν καλύτερα να προέρχεται από τους φιλελεύθερους ή από την Αριστερά για τους δύο αυτούς τομείς, οικονομία και ελληνοτουρκικά;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Οι πολίτες της Γερμανίας θα επιλέξουν με την ψήφο τους την Κυβέρνηση που θεωρούν ότι είναι η καλύτερη για τη Γερμανία. Από εκεί και πέρα, η ευρωπαϊκή πολιτική συνδιαμορφώνεται μέσα από κοινές αποφάσεις. Προφανώς, μεγάλες χώρες, όπως η Γερμανία, διαδραματίζουν έναν ρόλο παραπάνω. Αλλά νομίζω ότι οι βασικές κατευθύνσεις της ευρωπαϊκής πολιτικής είναι γνωστές. Η χώρα μας, το τελευταίο διάστημα, παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε ζητήματα ευρωπαϊκής πολιτικής, κυρίως σε αυτά που μας ενδιαφέρουν. Προφανώς, δεν έχουμε κανένα λόγο για να ανησυχούμε.
Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Πριν από λίγη ώρα, έγινε ένοπλη ληστεία στο κέντρο της Αθήνας. Και μάλιστα, όπως πληροφορούμαστε, οι δράστες είχαν βαρύ οπλισμό. Θα ήθελα να σας ρωτήσω, αν και με την αλλαγή σκυτάλης στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπου ανέλαβε ο κ. Θεοδωρικάκος, έχει αλλάξει κάτι για την Κυβέρνηση σε σχέση με το θέμα της ασφάλειας.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η ασφάλεια των πολιτών ήταν και παραμένει βασική μας προτεραιότητα. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να λειτουργεί η κοινωνία, η οικονομία, οι πολίτες, χωρίς φόβο. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία της ελεύθερης διαβίωσής μας. Προφανώς και δεν έχει αλλάξει κάτι. Κάθε μέρα που περνά, η Ελληνική Αστυνομία, η Πολιτεία θα κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να πετυχαίνουμε τους στόχους προς την κατεύθυνση αυτή.
Σας ευχαριστώ πολύ.