Καλό μεσημέρι.

Η Ελλάδα σήμερα -παρά τις αλλεπάλληλες εξωγενείς προκλήσεις, παρά την αστάθεια στο διεθνές γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον- επέστρεψε δυναμικά στο διεθνές γίγνεσθαι: Είναι πια ισχυρή οικονομικά, γεωπολιτικά και στρατιωτικά και διαδραματίζει κομβικό ρόλο στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η φωνή της ακούγεται και στην Ευρώπη, και στο κόσμο και στις Η.Π.Α.. Ακούγεται σε όλο το δημοκρατικό κόσμο και το κύρος της έχει αποκατασταθεί, μετά την δεκαετία των μνημονίων. Υπολογίζεται από εταίρους και συμμάχους ως δύναμη σταθερότητας και ασφάλειας στην ταραγμένη γειτονιά μας. Και υποστηρίζεται ο ρόλος που διαδραματίζει στη νέα εποχή που ήδη έχει ξεκινήσει στον κόσμο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σταθμό για την περαιτέρω ενδυνάμωση της θέσης και της πορείας της χώρας μας, αλλά και μήνυμα αισιοδοξίας για τις προοπτικές της Πατρίδας μας, αποτέλεσε η εξαιρετικά επιτυχημένη επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις Η.Π.Α.. Η συνάντησή  που είχε τη Δευτέρα με τον Πρόεδρο Biden η ιστορική ομιλία που απηύθυνε στην Ολομέλεια του Κογκρέσου,  τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Όλα αυτά, και πρωταρχικά η αποδοχή που έτυχαν οι θέσεις του Πρωθυπουργού, αναδεικνύουν τόσο τη σημασία που αποδίδουν οι Η.Π.Α. στη χώρα μας όσο και στο παγκόσμιο κύρος του Πρωθυπουργού, που ηγείται αυτής της εθνικής προσπάθειας.  

Η σπουδαιότητα της επίσκεψης αποδεικνύεται τόσο από το χρόνο που έγινε, όσο και -προπάντων – από το αποτέλεσμα, τις θέσεις που ανέπτυξε ο Πρωθυπουργός, την απήχηση που είχαν, όπως αυτό φάνηκε ξεκάθαρα και στην ομιλία του στο Κογκρέσο, αλλά και στις δηλώσεις των μελών του Κογκρέσου αμέσως μετά. Ο Πρωθυπουργός κατέδειξε ότι ηγείται μιας χώρας με αυτοπεποίθηση, που δεν ετεροπροσδιορίζεται, που είναι παράγοντας ασφάλειας στην ευρύτερη γειτονιά μας, που θέλει την ειρήνη και τη συνεργασία με τους γείτονές της, στη βάση όμως πάντοτε του Διεθνούς Δικαίου.

Επισήμανε την προβληματικότητα της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς, τους κινδύνους που δημιουργεί για τη συνοχή του ΝΑΤΟ και ζήτησε να λαμβάνεται υπόψη η στάση αυτή της Τουρκίας, στις όποιες αποφάσεις για ζητήματα εξοπλισμών παίρνονται από τις Η.Π.Α.. Αναφέρθηκε, επίσης, στη συνεχιζόμενη κατοχή μέρους της Κύπρου και ζήτησε την παρέμβαση του Προέδρου των Η.Π.Α. έτσι ώστε να επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις και οι συνομιλίες για το Κυπριακό στη βάση πάντοτε των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.  

Είναι κρίμα, είναι θλιβερό το γεγονός ότι κόντρα στην παγκόσμια ενθουσιώδη αποδοχή και την υπερκομματική περηφάνια της πλειονότητας των Ελλήνων για την παρουσία του Πρωθυπουργού στις Η.Π.Α., ο ΣΥΡΙΖΑ επέδειξε και σε αυτήν την περίπτωση στάση ανάξια των περιστάσεων. Αιχμάλωτος στη μιζέρια, τη μικρότητα και την εμπάθεια που τον χαρακτηρίζει. Δεν κατάλαβε καν ούτε την ενόχληση της τουρκικής πλευράς, ούτε το θυμό του τουρκικού Τύπου. Επιμένει με αυτό τον τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ να αποτελεί εθνική εξαίρεση. 

Αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ από Φινλανδία και Σουηδία

Η Ελλάδα χαιρετίζει τις ιστορικές αποφάσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας να υποβάλουν αίτημα προσχώρησης στη Συμμαχία. Η ένταξη στην οικογένεια του ΝΑΤΟ άλλων δύο  Ευρωπαίων εταίρων με βαθιά ριζωμένες δημοκρατικές παραδόσεις και σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, θα ενισχύσει περαιτέρω τη συλλογική ασφάλεια της Ευρώπης, την ενότητα, αλλά και την εμπέδωση των κοινών μας αξιών. Η Ελλάδα ελπίζει στην ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής και  προσβλέπει στη συνεργασία με τις δύο χώρες που θα αποτελέσουν νέα μέλη της Συμμαχίας.

Σημειώνεται ότι ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στις Η.Π.Α. είχε επισημάνει ότι η είσοδος της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Συμμαχία συνιστά «ιστορική αλλαγή για την αρχιτεκτονική της Ευρώπης», υπογραμμίζοντας ότι  «η Σουηδία -μια χώρα που βρίσκεται σε καθεστώς ουδετερότητας για περισσότερα από 200 χρόνια, δεν πολέμησε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο- επιλέγει τώρα να ενταχθεί στη Συμμαχία, γιατί καταλαβαίνει ότι ο γεωπολιτικός χάρτης της Ευρώπης έχει επανασχεδιαστεί».

Συνεχίζεται η  μείωση της ανεργίας

Την ίδια στιγμή, άλλη μια απόδειξη έμπρακτης κοινωνικής και φιλεργατικής πολιτικής που δικαιώνει τις επιλογές της Κυβέρνησης, που δείχνει ότι η Κυβέρνηση δίνει λύσεις στους συμπολίτες μας , είναι οι ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για την πτώση της ανεργίας στη χώρα. Έτσι λοιπόν, η ανεργία από το 17,2% που ήταν  το καλοκαίρι του 2019 περιορίστηκε στο 12,2%  το Μάρτιο. Πιο κάτω και από το 12,7% που ήταν το Φεβρουάριο και πολύ πιο κάτω από το 16,8%, που ήταν το Μάρτιο του 2021.  Σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι απασχολούμενοι σήμερα στη χώρα μας ξεπερνούν  τα 4 εκατ., σημειώνοντας αύξηση κατά 14,3%, σχεδόν 525 χιλ. περισσότεροι από εκείνους που είχαμε το Μάρτιο 2021.

Για άλλη μια φορά, οι ισχυρισμοί που αβίαστα αναμασούν διάφοροι λαϊκιστές  για δήθεν αντεργατική πολιτική της Κυβέρνησης, καταρρέουν σαν χάρτινος πύργος, διαψεύδονται από την πραγματικότητα. Η Κυβέρνηση, παρά τις δυσκολίες που δημιούργησε η πανδημία και συνεχίζει να προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και η διεθνής ενεργειακή κρίση, προχωρά  μπροστά με ουσιαστικές πολιτικές, με πολιτικές που φέρνουν αποτέλεσμα για τους εργαζόμενους και τους ανέργους.

Οι εξελίξεις είναι θετικές, αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι δεν είναι αρκετές. Διότι πίσω από τους άψυχους αριθμούς, κρύβονται πάντοτε οικογενειάρχες που αγωνιούν για τη βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου, κρύβονται άνθρωποι με αξιοπρέπεια, κρύβονται νέες και νέοι που θέλουν να κάνουν το πρώτο τους βήμα στην αγορά εργασίας. Για αυτό και επιμένουμε αταλάντευτα σε πολιτικές και δράσεις που φέρνουν νέες επενδύσεις, που φέρνουν νέες επιχειρήσεις, που δημιουργούν νέες θέσεις δουλειάς. Και πιστεύουμε ότι μέχρι το τέλος της τετραετίας η κατάσταση θα είναι πολύ καλύτερη για πολλούς περισσότερους ακόμα.

Η Ελλάδα αποκτά για πρώτη φορά Εθνικό Κλιματικό Νόμο  

Έμπρακτο ενδιαφέρον επιδεικνύει η Κυβέρνηση σε ό,τι αφορά στην κλιματική κρίση, η οποία είδαμε πέρσι πόσο βαριές επιπτώσεις μπορεί να δημιουργήσει. Συνεπής στην εξαγγελία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, η Κυβέρνησή μας ολοκλήρωσε τη σχετική προεργασία και προχωρά στη θέσπιση του πρώτου Εθνικού Κλιματικού  Νόμου. 

Με το νόμο αυτό θεσπίζεται πλαίσιο για το σταδιακό μετριασμό των ανθρωπογενών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας, έως το 2050, προκειμένου να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας, κατά 1,5° C, πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, σε εφαρμογή και της ανάλογης Συμφωνίας των Παρισίων.

Για την επίτευξη του στόχου αυτού προβλέπονται διάφορες διαδικασίες και διάφορα ενδιάμεσα βήματα: Προβλέπονται ενδιάμεσοι στόχοι μετριασμού των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για το 2030 και το 2040. Σύστημα παρακολούθησης, αξιολόγησης και επαναρρύθμισης, όπου αυτό απαιτείται, μέσω του μηχανισμού κατάρτισης προϋπολογισμών άνθρακα για βασικούς τομείς της οικονομίας. Προβλέπονται δείκτες παρακολούθησης της σχετικής προόδου, αλλά και διαδικασίες αξιολόγησης της προόδου αναπροσαρμογής των στόχων και λήψης πρόσθετων μέτρων. Τέλος, εισάγεται ένα αποτελεσματικό σύστημα διακυβέρνησης και συμμετοχής φορέων και πολιτών στην ανάληψη κλιματικής δράσης μέσα από τις υφιστάμενες δομές.

Οι θεσπιζόμενες πολιτικές και τα μέτρα για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή έχουν ως στόχο την επίτευξη μιας κλιματικά ανθεκτικής κοινωνίας, πλήρως προσαρμοσμένης στις αναπόφευκτες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Ο κλιματικός νόμος περιλαμβάνει σειρά από μέτρα, στόχους και χρονοδιαγράμματα. Ενδεικτικά κάποια από αυτά αφορούν:

-Τη διακοπή λειτουργίας όλων των λιγνιτικών μονάδων.

-Την ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης.

-Τη μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στα κτίρια, τις επιχειρήσεις και τα νησιά μας.

Την εκπόνηση από τους Δήμους, Δημοτικών Σχεδίων Μείωσης Εκπομπών Διοξειδίου του Άνθρακα.

Όλα αυτά βάσει ομαλού και μετρημένου σχεδίου, ώστε να διασφαλίζεται το επίπεδο ζωής, αλλά και η λειτουργία νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού

Από τη Θεσσαλονίκη, την προσφυγομάνα των Ελλήνων, θέλω να αποτίσω εκ μέρους της Κυβέρνησης την οφειλόμενη τιμή στη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, καθώς χθες  19 Μαΐου ήταν ημέρα Μνήμης του εγκλήματος σε βάρος των Ελλήνων του Πόντου, οι οποίοι κατοικούσαν επί χιλιετίες στη Γη του Πόντου.  

Τιμούμε τους 353 χιλιάδες Έλληνες Ποντίους  που σφαγιάστηκαν, αλλά και τους χιλιάδες αδελφούς μας που αναγκάστηκαν να εκτοπιστούν και να καταλήξουν πρόσφυγες, είτε στη Ρωσία, είτε στην Ουκρανία, είτε στην ελεύθερη Πατρίδα τους. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τον  αγώνα για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας.  Ένας αγώνας όλων των Ελλήνων. Είναι χρέος μας σε αυτούς που έφυγαν, είναι χρέος μας στους απογόνους τους, αλλά και στις μελλοντικές γενιές. 

Τέλος, θέλω να εκφράσω τη λύπη μας και τα συλλυπητήρια για την απώλεια της Κατερίνας Βελλίδη.

Σας ευχαριστώ πολύ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

ΜΠ. ΤΖΙΟΜΠΑΝΟΓΛΟΥ: Κύριε Οικονόμου, πριν από λίγο, μιλώντας στον Νίκο Χατζηνικολάου και στο ραδιόφωνο του «Real», o Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε για την πιθανότητα η χώρα μας να αποκτήσει τα F-35 για τα οποία συζητήσατε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στις Η.Π.Α.. Απάντησε πως «απέναντι στο όπλο δεν είμαστε αρνητικοί, είμαστε προβληματισμένοι γιατί ο λογαριασμός έχει ανέβει εξαιρετικά. Δεν βλέπουμε να έχει τέλος αυτός ο ανταγωνισμός με την Τουρκία και φοβάμαι μήπως μπούμε σε έναν νέο κύκλο εξοπλισμών που θα κοστίσει στον ελληνικό λαό. Ο λογαριασμός έχει φτάσει πάνω από τα 12 δισ.. Κάποια στιγμή ο λογαριασμός θα καταμετρηθεί και πρέπει να δούμε πού πάει όλο αυτό. Σε όλα πρέπει να θυμόμαστε ότι είμαστε μια υπερχρεωμένη χώρα. Πρέπει να ερχόμαστε σε επαφή με όλους τους καθ’ ύλην αρμόδιους και πρέπει κάποια στιγμή να δούμε πως υπάρχουν κι άλλα όπλα, τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε, όπως είναι η υπεροπλία των Τούρκων στα drones». Θα ήθελα ένα σχόλιό σας για την τοποθέτησή του αυτή.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η άμυνα της χώρας, σε αντίθεση με αυτά που υποστήριζαν στην Αξιωματική Αντιπολίτευση, δεν είναι απλός αυτοσκοπός. Είναι ο υπέρτατος σκοπός. Και μια υπεύθυνη Κυβέρνηση οφείλει να σχεδιάζει διαρκώς για την ενίσχυση της άμυνας και της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας σε βάθος χρόνου, ακόμη και σε χρόνο που υπερβαίνει κατά πολύ τους εκλογικούς κύκλους. Η Κυβέρνηση, λοιπόν, αυτό ακριβώς κάνει με την εκκίνηση της διαδικασίας για την προμήθεια των F-35, των αεροπλάνων 5ης γενιάς, ενός σύγχρονου όπλου. Θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες διαπραγματεύσεων με τις Η.Π.Α.. Όπως έχουμε ξεκαθαρίσει, αυτό είναι μια διαδικασία που έχει μπροστά της μια εξαετία-επταετία. Η προμήθεια αναμένεται περίπου το 2027-2028, όταν και δημοσιονομικά η χώρα, προφανώς, και θα έχει τακτοποιήσει άλλες υποχρεώσεις της και θα μπορεί να αντέξει αυτή την προμήθεια. Η Κυβέρνηση συνδυάζει πάντοτε την υπεύθυνη πολιτική ενίσχυσης της αποτρεπτικής δυνατότητας των Ενόπλων Δυνάμεων με την απαιτούμενη δημοσιονομική ισορροπία που οφείλει να έχει μια χώρα με τα οικονομικά χαρακτηριστικά της Ελλάδος.

Β. ΠΛΑΚΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, πώς σχολιάζει η Κυβέρνηση τα δημοσιεύματα των τελευταίων ωρών για σκέψεις για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες στο Φθινόπωρο; Είναι αυτό ένα νέο δεδομένο στην πολιτική ατζέντα της Κυβέρνησης;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Το έχει ξεκαθαρίσει ο Πρωθυπουργός πάρα πολλές φορές. Οτιδήποτε άλλο είναι εκτός πραγματικότητας. Μέχρι τότε, η Κυβέρνηση θα συνεχίζει καθημερινά την προσπάθεια για να στέκεται στο πλευρό της κοινωνίας απέναντι σε αυτές τις πρωτόγνωρες, τις πολύ δύσκολες συνέπειες που έχουμε εξαιτίας των πολλαπλών και αλλεπάλληλων εξωγενών κρίσεων. Μέχρι τότε θα συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις που θα δημιουργούν συνθήκες και προϋποθέσεις δυναμικής ανάπτυξης για τη χώρα, για επενδύσεις, για να βρίσκει ο κόσμος δουλειά. Μέχρι τότε θα συνεχίζουμε την προσπάθεια για ολοκλήρωση μεγάλων έργων, τον άξονα Πάτρα-Πύργος, το Βόρειο οδικό άξονα της Κρήτης, το Μετρό της Θεσσαλονίκης. Μέχρι τότε έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε για να υλοποιήσουμε το προεκλογικό μας πρόγραμμα. Και στο τέλος της τετραετίας, με αυτή τη δουλειά, με τα αποτελέσματα της διακυβέρνησής μας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει καθαρή εντολή για σταθερή διακυβέρνηση και αυτοδύναμη Ελλάδα.

ΧΡ. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ήθελα να σας ρωτήσω, επειδή μιλήσατε για ένα πολύ πετυχημένο ταξίδι του Πρωθυπουργού και για την αποδοχή των θέσεών του. Υπάρχει κάτι συγκεκριμένο, το οποίο το περιμένουμε ως Ελλάδα από την πλευρά των Αμερικανών για το επόμενο χρονικό διάστημα, ούτως ώστε να πούμε ότι ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη η επίσκεψη αυτή; Υπάρχει κάτι απτό, το οποίο αναμένετε; Για παράδειγμα, το θέμα των F-35 για τους Τούρκους, την αναβάθμιση των F-16 για τους Τούρκους, τις κυρώσεις για τους S-300; Υπάρχει κάτι το οποίο μπορείτε να πούμε ότι ως Ελλάδα το έχουμε βάλει σε ένα χρονοδιάγραμμα;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού στις Η.Π.Α. ανέδειξε μια Ελλάδα που έχει επιστρέψει δυναμικά στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Ο Πρωθυπουργός είναι ένας ηγέτης που τοποθετήθηκε ενώπιον της Αμερικανικής ηγεσίας -του Προέδρου Biden και του Κογκρέσου- για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τον σύγχρονο κόσμο. Κατέδειξε τη σπουδαιότητα και τον καθοριστικό ρόλο της χώρας μας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη για μια σειρά από ζητήματα: γεωπολιτικά, ενεργειακά, οικονομικά. Ανέδειξε την Ελλάδα ως έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Οι σχέσεις της χώρας με τις Η.Π.Α. βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων περιόδων. Αναμένουμε την ενίσχυση και τη συνέχιση αυτής της πολύ καλής σχέσης. Όπως είναι ήδη γνωστό, θα ξεκινήσει η διαδικασία για να μπει η χώρα στο πρόγραμμα προμήθειας των F-35. Ο Πρωθυπουργός, επίσης, αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον της Lockheed Martin για  επένδυση για συμμετοχή στην ΕΑΒ. Η χώρα μας ανέδειξε στις Η.Π.Α. το πρόσωπο μιας σύγχρονης Δημοκρατίας, που δεν ετεροπροσδιορίζεται, αλλά που είναι παράγοντας ασφάλειας και σταθερότητας σε μια πολύ καθοριστική και κρίσιμη γωνιά του πλανήτη.

Β. ΔΗΜΑΡΕΣΗ: Χθες, είχαμε την κυρία Ρένα Δούρου από τον ΣΥΡΙΖΑ στο ραδιόφωνο, αναφορικά με το θέμα της αγοράς των F-35 και είπε η ίδια και το χαρακτήρισε, μάλιστα, θλιβερό ως γεγονός, ότι μάθαμε για την αγορά νέων οπλικών συστημάτων από μια ανακοίνωση του Πρωθυπουργού στο εξωτερικό, χωρίς να έχουν τηρηθεί προηγουμένως οι προβλεπόμενες διαδικασίες: ΚΥΣΕΑ, Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας στη Βουλή κλπ. Τι απαντά η Κυβέρνηση σε αυτό;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έχω απαντήσει ήδη. Κάθε υπεύθυνη ηγεσία, οφείλει να προγραμματίζει σωστά την ενίσχυση της αποτρεπτικής δυνατότητας των Ενόπλων Δυνάμεων. Πολύ περισσότερο όταν η χώρα μας έχει απέναντί της τον γείτονα που έχει. Η διαδικασία θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα. Η διαδικασία θα προβλέπει διαπραγμάτευση. Θα επιδιώξουμε τους καλύτερους δυνατούς όρους. Νομίζω ότι αντιλαμβάνονται όλοι οι Έλληνες τα αποτελέσματα που είχε η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική της Κυβέρνησης και η αμυντική πολιτική τα τελευταία δύο χρόνια, την ενίσχυση του γεωπολιτικού μας αποτυπώματος που έφεραν οι συμφωνίες με τη Γαλλία, οι συμφωνίες που υπογράψαμε με την Ιταλία, με την Αίγυπτο, οι καλές μας σχέσεις με τον Αραβικό κόσμο, η επέκταση της αμυντικής συμφωνίας με τις Η.Π.Α., η προμήθεια φρεγατών και Rafale. Όλα αυτά ενίσχυσαν το γεωπολιτικό αποτύπωμα της χώρας, ενίσχυσαν την επιχειρησιακή δυνατότητα των Ενόπλων Δυνάμεων. Οφείλει κανείς αυτά τα πράγματα να τα παρακολουθεί και σε βάθος χρόνου και να σχεδιάζει όταν είναι υπεύθυνος, όπως σας είπα και προηγουμένως, και πέραν του εκλογικού κύκλου. Αυτό κάνει η Κυβέρνηση. Θα ακολουθηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται, έτσι ώστε μέσα από μια συμφωνία που θα υπηρετεί πλήρως τα συμφέροντά μας, σε όλους τους τομείς και με τους καλύτερους δυνατούς οικονομικούς όρους, να μπορούμε έγκαιρα να προμηθευτούμε ένα όπλο 5ης γενιάς, που είναι απολύτως απαραίτητο για την Πολεμική μας Αεροπορία.

Ν. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Επειδή το απόγευμα ξεκινάει το Συνέδριο του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ θα ήθελα ένα σχόλιο με αφορμή αυτό το γεγονός και, δεύτερον, αν η Κυβέρνηση θα έβλεπε θετικά μια πιθανότητα κυβερνητικής συνεργασίας στο μέλλον με το συγκεκριμένο κόμμα.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τα συνέδρια των κομμάτων είναι πολύ σημαντικές εσωτερικές διαδικασίες. Τουλάχιστον εμείς έτσι τις αντιλαμβανόμαστε στη Νέα Δημοκρατία. Πολύ πρόσφατα είχαμε ένα ανοιχτό, ιδιαίτερα μαζικό Συνέδριο. Ευχόμαστε καλή επιτυχία στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής. Από εκεί και πέρα, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός στο Συνέδριο της Νέα Δημοκρατία με δεδομένη την περιχαράκωση των υπόλοιπων πολιτικών κομμάτων, με δεδομένο τα χαρακτηριστικά του πολιτικού συστήματος σήμερα, η Νέα Δημοκρατία με βάση τη δουλειά της, χωρίς να θεωρεί κανέναν ψηφοφόρο δεδομένο, θα απευθυνθεί με ειλικρίνεια στον ελληνικό λαό. Θα ζητήσει να αξιολογηθεί το έργο της, θα ζητήσει από τους πολίτες να συγκρίνουν την Ελλάδα και τη διακυβέρνηση του σήμερα με την Ελλάδα και τη διακυβέρνηση της συνεργασίας Βαρουφάκη-Καμμένου, υπό την ηγεσία του κ. Τσίπρα και να αποφασίσουν. Εμείς πιστεύουμε ότι η σταθερή διακυβέρνηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αυτοδύναμη Ελλάδα. Από εκεί και πέρα, οι πολίτες είναι αυτοί που με την ψήφο τους θα διαμορφώσουν το εκλογικό και το πολιτικό σκηνικό. Ελπίζω μέχρι τότε, να έχουν αποσαφηνιστεί και ξεκαθαριστεί πλήρως, χωρίς σκιές, οι προθέσεις και των υπολοίπων πολιτικών κομμάτων για το πώς αντιλαμβάνονται την παρουσία τους στο πολιτικό σκηνικό. 

Μ. ΣΑΜΟΛΑΔΑ: Κύριε Υπουργέ, τις τελευταίες ημέρες έχει προκληθεί αναστάτωση, με αφορμή το νέο πλαίσιο ίδρυσης και λειτουργίας των Μονάδων Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας, ενώ διαφαίνεται μία κόντρα μεταξύ του «Χαμόγελου του Παιδιού» και της Υφυπουργού Εργασίας, Δόμνας Μιχαηλίδου. Μάλιστα, ο Πρόεδρος του «Χαμόγελου» υποστήριξε πως με τις αλλαγές που προωθούνται ενδέχεται να κλείσουν σύντομα τρία Σπίτια Ημερήσιας Φροντίδας και στη συνέχεια ακόμη έντεκα και ότι ο ίδιος κινδυνεύει να συλληφθεί, διότι τα Σπίτια Ημερήσιας Φροντίδας δεν έχουν άδεια. Επίσης, κατήγγειλε τη στελέχωση των ιδρυμάτων με φύλακες, σαν να μιλάμε για φυλακές, όπως είπε χαρακτηριστικά. Τι ακριβώς συμβαίνει, κ. Οικονόμου; Κλείνει το «Χαμόγελο του Παιδιού»; Πού θα πάνε αυτά τα παιδιά; Πώς είναι δυνατόν να λειτουργεί τόσα χρόνια χωρίς άδεια; Και γιατί υπάρχει αυτή η αντίδραση στην προσπάθεια αποκατάστασης των κανόνων και της τάξης; Υπάρχουν καταγεγραμμένες καταγγελίες από τα προηγούμενα χρόνια για το «Χαμόγελο»; Και τέλος, υπήρξαν ανάλογες παρατηρήσεις ή ενστάσεις από τους άλλους 81 φορείς που παρέχουν προστασία στα παιδιά, που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε επανεξέταση των αλλαγών που σχεδιάζονται;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αυτό που επιχειρεί να κάνει η Κυβέρνηση είναι να φτιάξει ένα πλαίσιο με κανόνες για όλο αυτό το χώρο των ιδρυμάτων και των φορέων της παιδικής προστασίας, έτσι ώστε να διασφαλίζονται οι καλύτερες δυνατές συνθήκες, να κλείσει κάθε παράθυρο κακοποίησης παιδιών, που μπορεί να υπάρχει εκεί, να δημιουργούνται συνθήκες έτσι όπως αξίζει και πρέπει, σε μια σύγχρονη κοινωνία και σε ένα Κράτος Δικαίου. Και βεβαίως προϋποθέσεις για τη γρήγορη αποϊδρυματοποίηση των παιδιών, γιατί αυτός είναι ο βασικός στόχος. Το πλαίσιο, οι κανόνες, οι διατάξεις της πρωτοβουλίας αυτής της Κυβέρνησης έτυχε ευρύτατης διαβούλευσης με μια σειρά από φορείς που δραστηριοποιούνται στο χώρο της παιδικής προστασίας. Έγιναν παρατηρήσεις. Στις γενικές γραμμές έτυχε συνολικής και καθολικής αποδοχής. Η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχουν κάποιες διαφορές με το «Χαμόγελο του Παιδιού», μια οργάνωση που έχει πολύ σημαντική  συμβολή, χωρίς αμφιβολία -συμβολή που αναγνωρίζουμε και σεβόμαστε- στον χώρο της παιδικής προστασίας. Αυτές οι διαφορές θα διευθετηθούν και δεν θα υπάρχουν προβλήματα.

Τ. ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ήθελα να σας ρωτήσω -αν ισχύει- η Κυβέρνηση σκέφτεται το ενδεχόμενο να αλλάξει εκ νέου τον εκλογικό νόμο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και να μεταθέσει την ημερομηνία διεξαγωγής τους, ώστε να συμπέσουν με τις ευρωεκλογές;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όχι, δεν υπάρχουν τέτοιες σκέψεις στην Κυβέρνηση.

Ν. ΡΟΥΜΠΟΣ: Η Ελληνική Κυβέρνηση θεωρεί ότι οι προκλήσεις που έχουμε το τελευταίο διάστημα από την Τουρκία βάζουν εμπόδια στην πραγματοποίηση της ελληνο-τουρκικής Συνόδου Κορυφής το Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Είναι σαφές ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα, με αποκορύφωμα τις υπερπτήσεις πάνω από μεγάλα και κατοικημένα ελληνικά νησιά, γεγονός που ανέδειξε ο Πρωθυπουργός και κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Biden, -δείχνοντας και συγκεκριμένα πράγματα- και στις επαφές που είχε στο Κογκρέσο και στις Επιτροπές δεν βοηθούν προς την κατεύθυνση αυτή και είναι εκτός και του πνεύματος και του κλίματος της τελευταίας συνάντησης που είχε ο Πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο Erdoğan. Ελπίζουμε η Τουρκία να επανεξετάσει τη συμπεριφορά της σε ό,τι αφορά στο συγκεκριμένο αυτό ζήτημα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να φτάσουμε στις συνομιλίες του Σεπτεμβρίου που περιγράψατε.

ΡΑΛ. ΛΕΠΙΔΟΥ: Δύο πράγματα. Ένα: Αν η πρώτη αποστολή του τέταρτου γεωτρύπανου της Τουρκίας κινηθεί ανατολικά της Μεσογείου, κάτι που έχει ήδη εξαγγείλει, πώς θα αντιδράσει η Κυβέρνηση; Και δεύτερον, περιμέναμε τη περασμένη Τρίτη 17 Μαΐου να εγκατασταθούν οι πρώτοι πανεπιστημιακοί αστυνομικοί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο -γενικότερα στα Πανεπιστήμια- αφού πλέον το ΣτΕ αποφάσισε ότι είναι συνταγματική αυτή απόφαση. Δεν τους είδαμε όμως. Έχει αλλάξει κάτι; Πότε θα τους δούμε; Πότε θα αναλάβουν θέση; 

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σε ό,τι αφορά στο πρώτο ερώτημά σας, η Κυβέρνησή μας μένει πάντοτε με αποφασιστικότητα, ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα σταθερή και αταλάντευτη στην υπεράσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Σε όλες τις προκλήσεις της Τουρκίας αντιδρούμε πάντα ψύχραιμα, αποφασιστικά, αποτελεσματικά και η θέση μας εδράζεται στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας.

Σε ό,τι αφορά στο δεύτερο σκέλος, νομίζω ότι έχει τοποθετηθεί  η Υπουργός Παιδείας, η κυρία Κεραμέως. Η τοποθέτηση των πρώτων στελεχών της πανεπιστημιακής αστυνομίας, μετά και από την οριστική διευθέτηση του θέματος με την πρόσφατη απόφαση και του Συμβουλίου της Επικρατείας, αναμένεται μέσα στον Ιούνιο.

Φ. ΚΛΙΑΤΣΗ: Κύριε Οικονόμου, ήδη η χαμηλότερη τιμή της βενζίνης καταγράφεται σε πάνω από 2 ευρώ. Σε πάρα πολλές περιοχές 2,5 και βάλε. Υπάρχει περίπτωση κάποια στιγμή η Κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο πλαφόν στη λιανική τιμή ή θα συνεχίσετε να επιδοτείτε τους πολίτες, έτσι όπως έχετε ξεκινήσει να κάνετε;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πρώτα απ’ όλα, να πω ότι από τα περίπου τρία εκατομμύρια των πολιτών που ήταν δικαιούχοι για το επίδομα, σε ό,τι αφορά τη βενζίνη, είτε απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς είτε στο fuelpass, έχουν κάνει χρήση αυτού του προνομίου δύο εκατομμύρια, τα 2/3. Από εκεί και πέρα, η Κυβέρνηση παρακολουθεί πάρα πολύ στενά αυτό που γίνεται στη αγορά καυσίμων. Ήδη, με εντολή του Πρωθυπουργού,εξετάζεται ο τρόπος λειτουργίας συνολικά της αγοράς και διεξάγονται συνεχείς έλεγχοι, με στόχο να περιορίσουμε ακραίες και απότομες διακυμάνσεις, έτσι όπως έχουν καταγραφεί παντού. Οι έλεγχοι είναι συνεχείς. Η Κυβέρνηση θα εξετάσει, όπως έκανε και με την αγορά του ρεύματος, περίεργα και στρεβλά πράγματα στη λειτουργία αυτής της αγοράς. Στην παρούσα φάση, όπως είναι γνωστό σε όλους, όλο το βάρος έπεσε στη διάθεση ενός πολύ μεγάλου ποσού για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στην ηλεκτρική ενέργεια, με μέτρα που θα αντιμετωπίσουν αποφασιστικά τις τεράστιες ανατιμήσεις για όλους και τους μήνες που διανύουμε και πολύ περισσότερο από τον Ιούλιο και μετά. Η έγνοια μας, η προσοχή μας, οι έλεγχοι σε όλη την αγορά όπου παρατηρούνται ανατιμήσεις -ανατιμήσεις που προσθέτουν δυσκολίες στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών- θα είναι συνεχείς. Και κάθε δυνατότητα που θα υπάρχει για δράση, για προστασία των πολιτών και των καταναλωτών θα αξιοποιηθεί.

Λ. ΛΑΖΑΡΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, προ ημερών είχαμε την αναγνώριση της Εκκλησίας των Σκοπίων από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Με το μισό όνομα της Εκκλησίας, όχι με ολόκληρο. Τους αναγνώρισαν ως Εκκλησία της Αχρίδος. Η Σερβική Εκκλησία, αποδεχόμενη αυτή την αναγνώριση, εν μέρει είπε ότι είναι στο χέρι της Ελληνικής Εκκλησίας το πώς θα τους αποκαλεί. Δεν έχω δει ακόμη αντίδραση από την πλευρά της ελληνικής Κυβέρνησης. Και κάτι ακόμη. Προ ημερών, είχαμε την παρουσία Σκοπιανών οινοπαραγωγών σε έκθεση κρασιών στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας, πάλι οι Σκοπιανοί «μακεδονικός οίνος» από «μακεδονικούς αμπελώνες». Βέβαια, είχαμε μία επέμβαση της ελληνικής Πρεσβείας εκεί, κατέβηκαν οι ταμπέλες, αλλά κάποια στιγμή δεν πρέπει να σταματήσει αυτό, ούτως ώστε να πάψουν οι Σκοπιανοί να είναι οι «καλοί» που θέλουν να πουλήσουν την πραμάτεια τους και εμείς οι «κακοί» που δεν τους αφήνουμε να το κάνουν;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όπως είπατε κι εσείς, υπήρξε η αντίδραση της Πρεσβείας μας. Κάθε φορά που παρατηρούνται τέτοιες προκλήσεις, η Ελληνική Πολιτεία επιδεικνύει τα γρήγορα αντανακλαστικά της και παρεμβαίνει. Προφανώς και θα πρέπει να παρεμβαίνουμε και να μην επιτρέπουμε αυτού του είδους τις προκλητικές συμπεριφορές, σε μια σειρά από πράγματα και στα προϊόντα. Γνωρίζετε άλλωστε ότι εκεί υπάρχει και μία δουλειά που γίνεται σε ό,τι αφορά στα εμπορικά σήματα.

Σε ό,τι αφορά στα εκκλησιαστικά, δεν θα ήθελα να κάνω κάποιο σχόλιο. Νομίζω ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο, με την ανακοίνωσή του, έβαλε στη σωστή βάση το ζήτημα της αναγνώρισης της Εκκλησίας της γείτονος.

ΣΤ. ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Τσίπρας, στη συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί, τόνισε ότι δεν ανησυχεί για το αποτέλεσμα των εκλογών όποτε γίνουν, αλλά για το τι θα παραδώσει η Κυβέρνηση. Πώς το σχολιάζετε;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Με βάζετε σε πειρασμό να σας πω ότι σωστά δεν ανησυχεί για το αποτέλεσμα των εκλογών, γιατί προφανώς έχει κατανοήσει ότι δεν θα κληθεί να διαχειριστεί ο ίδιος την κατάσταση στη χώρα μετά τις επόμενες εκλογές. Το τι θα παραδώσει η Κυβέρνηση, το αντιλαμβάνεται ο κόσμος, βλέποντας την εικόνα της Ελλάδας του σήμερα και συγκρίνοντάς την με την εικόνα της Ελλάδας που παρέλαβε. Παρά το γεγονός ότι είμαστε μέσα σε ένα περιβάλλον μεγάλων διεθνών κρίσεων, παρά το γεγονός ότι ζούμε ιστορικά ένα ασύλληπτο γεγονός, που όμοιό του δεν υπάρχει στην Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, με τεράστιες αυξήσεις σε μια σειρά από χρήσιμα και βασικά αγαθά και τομείς του οικονομικού βίου, με πόλεμο στην Ευρώπη ξανά, η Κυβέρνηση έχει καταφέρει να στέκεται στο πλευρό της κοινωνίας. Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω. Δεν λέμε ψέματα στον κόσμο. Δεν υποκρινόμαστε ότι μπορούμε να μηδενίσουμε το αποτύπωμα της ακρίβειας στη ζωή των πολιτών. Με ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα στεκόμαστε στο πλευρό της κοινωνίας. Έχουμε πάρει περισσότερα και πιο μεγάλα σε μέγεθος και με περισσότερα χρήματα μέτρα από σειρά ευρωπαϊκών χωρών. Και ταυτόχρονα, υλοποιούμε μια πολιτική, η οποία έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε ρίξει την ανεργία, να μπορούμε να προσελκύουμε επενδύσεις, να μπορούμε να συμμετέχουμε καθοριστικά στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, να κάνουμε την Ελλάδα μια χώρα, η οποία έχει επιστρέψει δυναμικά, μετά τη δεκαετία των μνημονίων και της κρίσης. Θα συνεχίσουμε στην κατεύθυνση αυτή με σκληρή δουλειά, με προσπάθεια, με πλήρη ενσυναίσθηση ότι ο κόσμος περνά δύσκολα, ότι η ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει αυτές τις κρίσεις μετά από δέκα χρόνια, ότι οι αντοχές -και οι ψυχολογικές και οι οικονομικές- προφανώς αρχίζουν και να λιγοστεύουν, αλλά και με απόλυτη πίστη ότι η δουλειά μας, η πολιτική μας, το σχέδιο, το κύρος του Πρωθυπουργού αποδίδουν καρπούς και η χώρα παρά τα όσα συμβαίνουν στον ταραγμένο κόσμο μας, μπορεί να αναπτύσσεται, μπορεί να προσελκύει επενδύσεις. Είναι αξιόπιστος εταίρος και σύμμαχος και μπορεί να εξασφαλίσει για τους Έλληνες πολίτες μια προοπτική προκοπής. Μπορεί να μετατρέπει το οικονομικό αποτέλεσμα σε κοινωνικό μέρισμα. Μπορεί με αξιοπιστία να ισχυριστεί ότι η πολιτική μας μειώνει τις ανισότητες και δημιουργεί ευκαιρίες και προκοπή σε όλους.

Λ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΙΔΗΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω δύο πράγματα. Είπατε πως η φωνή της Ελλάδας -το επαναλάβατε- ακούστηκε διεθνώς. Χαρακτηρίσατε τη στάση της Τουρκίας ως αμήχανη. Θα ήθελα να σχολιάσετε τις χθεσινές εικόνες από την παραλία της Αμμοχώστου, προφανώς τις έχετε δει. Και δεύτερον, θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός, το μεταφέρω λέξη-λέξη, στο Κογκρέσο, «πρέπει να μεταρρυθμίσουμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έτσι ώστε να καταστούν κοινωνικά και λιγότερο διαβρωτικά».

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πρώτα απ’ όλα, σε ό,τι αφορά στην προκλητική στάση της Τουρκίας παντού και στην Κύπρο ήταν ξεκάθαρη η θέση της ελληνικής Κυβέρνησης. Μιας και αναφέρεστε στην ομιλία του Πρωθυπουργού στο Κογκρέσο, να αναφερθώ και εγώ σε μια φράση που είπε ο Πρωθυπουργός και στο Κογκρέσο καταχειροκροτούμενος, αλλά και στον Πρόεδρο Biden:  «Δεν υπάρχει περίπτωση ποτέ να δεχτούμε στην Κύπρο τη λύση των δύο κρατών. Και το μόνο που μπορεί να γίνει στην Κύπρο είναι λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε.» προφανώς με τερματισμό της κατοχής. Από εκεί και πέρα, ο Πρωθυπουργός αναφέρεται στην ανάγκη ενίσχυσης της Δημοκρατίας και παρεμβάσεων σε όλα αυτά που αποτελούν πυλώνες της Δημοκρατίας -τα κοινωνικά δίκτυα είναι προφανώς ένα από αυτά- με τρόπο έτσι, ώστε να μην διαστρεβλώνουν ειδήσεις, να μην δηλητηριάζουν τα μυαλά των πολιτών, να μην υπονομεύουν θεσμούς λειτουργίας του Πολιτεύματος σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο στην Ελλάδα. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες και οι Δημοκρατίες παγκόσμια.

Ν. ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ: Είπατε στον πρόλογό σας ότι θα γίνουν προσπάθειες για να γίνει παγκόσμια αναγνώριση της ποντιακής γενοκτονίας. Ήθελα να ρωτήσω, εάν υπάρχει κάποιο πλάνο, όπως είχαν οι Αρμένιοι. Και δεύτερον, αν η Κυβέρνηση θα πάρει κάποια θέση, θα τοποθετηθεί για τα πάρτι στη Δ.Ε.Η. από τα golden boys τα οποία έχει διορίσει, αλλά και για τη δωρεάν διάθεση μετοχών.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όσον αφορά στο πρώτο ερώτημά σας, η χώρα μας συνολικά, η ελληνική εξωτερική πολιτική, θα αξιοποιήσει τη φωνή σε όλα τα διεθνή βήματα που έχουμε και τις σχέσεις που έχουμε και στην Ε.Ε. και την παρουσία μας στον Ο.Η.Ε. και το ΝΑΤΟ, προκειμένου να συνεχίσουμε τις κινήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας. Από εκεί και πέρα, στο δεύτερο σκέλος του ερωτήματός σας, έχουν απαντήσει οι αρμόδιοι με ανακοινώσεις τους σε διάφορα ζητήματα, για τα οποία κατά καιρούς έχουν τεθεί σε αυτά που λέτε. Δεν έχω να προσθέσω κάτι παραπάνω. Αυτό που αφορά την Κυβέρνηση σε σχέση την Δ.Ε.Η., είναι να μην ξαναφτάσει η εταιρεία ποτέ στα όρια χρεοκοπίας και κατάρρευσης που έφτασε το προηγούμενο διάστημα, για να μπορεί να συνδράμει την ελληνική κοινωνία και τον Έλληνα καταναλωτή σε αυτήν την περίοδο των μεγάλων ανατιμήσεων και να μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο σε ό,τι αφορά στην τροφοδοσία της χώρας με ενέργεια και την ασφάλεια, σε όσο το δυνατόν μικρότερες τιμές.

ΔΑΝ. ΠΑΠΑΔΑΝΙΗΛ: Τις τελευταίες ημέρες έχουν προκαλέσει ανησυχία στη Θεσσαλονίκη οι περιπτώσεις θανάτων δύο ανήλικων, καθώς και ενός 43χρονου σε νοσοκομεία της πόλης. Ο Υπουργός κ. Θάνος Πλεύρης είχε και συνάντηση με τους γονείς του 3χρονου κοριτσιού. Μπορείτε να μας ενημερώσετε για τον έλεγχο και τις παρεμβάσεις που κάνει η Κυβέρνηση για τα εν λόγω θέματα; Και ένα δεύτερο ερώτημα, ένα σχόλιο για τη μεγάλη απώλεια του Βαγγέλη Παπαθανασίου και αν κρίνετε ότι η Πολιτεία έκανε τα ανάλογα για να τιμήσει εν ζωή τη μεγάλη αυτή κορυφαία προσωπικότητα.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όσον αφορά στο δεύτερο, να εκφράσω τα συλλυπητήρια και τη θλίψη μου. Έφυγε ένας μεγάλος Έλληνας συνθέτης. Ένας Έλληνας με διεθνή, με παγκόσμια αναγνώριση. Και εκφράζουμε τη θλίψη και τη λύπη μας για την απώλειά του. Η αναγνώριση και της κοινωνίας και των πολιτών στο πρόσωπο του συνθέτη, νομίζω ότι είναι μια απάντηση στο ερώτημά σας. Και είμαι σίγουρος ότι και η ελληνική Πολιτεία θα κάνει το χρέος της για να τιμήσει τη μνήμη του και την παρουσία του και τη συνδρομή του στον πολιτισμό και μετά το θάνατό του. Σε ό,τι αφορά στο πρώτο σκέλος του ερωτήματός σας, ξέρετε ότι έχει άμεσα κινητοποιηθεί το Υπουργείο Υγείας γι’ αυτά τα πολύ δυσάρεστα και τραγικά περιστατικά. Έχει δοθεί εντολή διερεύνησης των περιστατικών αυτών. Έχει δοθεί εντολή στα νοσοκομεία να συνεργάζονται πλήρως με τις Αρχές που διερευνούν τα ζητήματα αυτά. Μόλις υπάρξουν αποτελέσματα, θα υπάρξει άμεσα ενημέρωση και ανακοίνωση από το Υπουργείο Υγείας για το τι έφταιξε, τι δεν πήγε καλά, πού ενδεχομένως υπάρχουν ευθύνες και αν πρέπει να αποδοθεί και σε ποιους η ευθύνη για τη μη σωστή λειτουργία του συστήματος, αν δεν υπήρξε σωστή λειτουργία του συστήματος και η δέουσα προσοχή που έπρεπε να υπάρξει σε κάποια από αυτά τα περιστατικά από την πλευρά του Ε.Σ.Υ., του νοσοκομείου.

Θ. ΑΠΟΤΑ: Θα ήθελα να επανέλθω στο θέμα των καυσίμων. Πέραν των ελέγχων που αναφέρατε περί της αισχροκέρδειας και με δεδομένο ότι η ενίσχυση που δόθηκε εξανεμίζεται, θέλω να ρωτήσω ποια είναι η θέση της Κυβέρνησης στις φωνές των επαγγελματιών, που ολοένα και πληθαίνουν, όσον αφορά στη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και του Φ.Π.Α..

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έχουμε απαντήσει αρκετές φορές ότι το γεγονός πως η Κυβέρνηση δεν έχει αξιοποιήσει φορολογικά εργαλεία για τη μείωση των τιμών, έχει να κάνει με μια σειρά από λόγους. Πρώτα απ’ όλα, υπάρχει πολύ μεγάλος βαθμός εξάρτησης των εσόδων του Κράτους από τους έμμεσους φόρους στην Ελλάδα, όπως υπάρχει και σε άλλες χώρες. Γι’ αυτό και στην Ευρώπη λίγες χώρες είναι αυτές που έχουν μειώσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, ενώ  οι περισσότερες δεν τον έχουν μειώσει. Όπως σας είπα, με διαρκείς ελέγχους και με πολύ στοχευμένη μελέτη του τρόπου λειτουργίας αυτής της αγοράς, είμαστε εδώ για να εντοπίζουμε και να αντιμετωπίζουμε στρεβλώσεις. Θέλω, όμως, να είμαι απολύτως ειλικρινής. Όλο το προηγούμενο διάστημα, το βασικό ζήτημα που απασχολούσε την ελληνική κοινωνία, πιο πολύ από όλα τα υπόλοιπα, ήταν το θέμα της ηλεκτρικής ενέργειας. Η Κυβέρνηση αξιοποίησε κάθε δυνατότητα που υπήρχε. Μελέτησε πάρα πολύ στενά τη λειτουργία της συγκεκριμένης αγοράς και ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ένα εθνικό σχέδιο, με διάφορους πυλώνες, που προβλέπει επιστροφή χρημάτων για όσους έχουν μέχρι 45.000 ευρώ εισόδημα, πέραν του ποσού της έκπτωσης που είχαν ήδη δεχθεί, ποσού από 18 ευρώ έως 600 ευρώ. Το λέω αυτό, για να το εμπεδώνουν και στην Αξιωματική Αντιπολίτευση καλά, γιατί ισχυρίζονται ψευδώς ότι υποσχεθήκαμε 600 ευρώ στον καθέναν. Επιστροφή χρημάτων στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος σε μια κατηγορία επιχειρήσεων, ενίσχυση της επιδότησης επί των αυξήσεων για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο. Και βεβαίως, το σχέδιο, από τον Ιούλιο και μετά, που στην ουσία αναστέλλει τη ρήτρα αναπροσαρμογής και που θα έχει ως αποτέλεσμα να πληρώνουμε 70% με 90% λιγότερο, επί των αυξήσεων, στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Όλο αυτό είναι ένα σχέδιο, το οποίο απαίτησε πολλά χρήματα, που έφτασε δημοσιονομικά στα όριά μας τις αντοχές της οικονομίας. Βεβαίως εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα και σε άλλους τομείς. Βεβαίως και τα νοικοκυριά δυσκολεύονται και στα καύσιμα και στα καταναλωτικά αγαθά. Δεν κρύψαμε ποτέ ότι παρακολουθούμε και αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες αυτές. Όμως, πρέπει πάντοτε να έχουμε κατά νου ότι μέσα σε αυτό το γενικότερο κλίμα αστάθειας που υπάρχει στον κόσμο, μέσα σε αυτό το γενικότερο κλίμα αστάθειας που υπάρχει και στην παγκόσμια οικονομία, τα επιτόκια ανεβαίνουν. Μια χώρα με τα οικονομικά χαρακτηριστικά που έχει, το λόγο χρέους προς ΑΕΠ, το επιτόκιο δανεισμού της, οφείλει να προσέχει τα δημοσιονομικά της μεγέθη. Οφείλει να μην ξαναοδηγηθεί σε καταστάσεις που ζήσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα και που μας οδήγησαν στο να αντιμετωπίσει η ελληνική κοινωνία και κυρίως τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα, τις δυσκολίες και τα αδιέξοδα που βίωσε την περασμένη δεκαετία. Εξαντλούμε κάθε περιθώριο. Αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα να βρισκόμαστε πάντοτε στο πλευρό της κοινωνίας, χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα και την πορεία της οικονομίας γενικότερα.

ΧΡ. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: Επανέρχομαι, επειδή αυτό που είπατε είναι πραγματικά συγκλονιστικό. Από τα 3 εκατ. ανθρώπων που μπορούσαν να πάρουν χρήματα πίσω, πήραν τα 2 εκατ.. Ποια είναι η εικόνα της Κυβέρνησης; Γιατί συνέβη αυτό; Ήταν δύσκολη η εφαρμογή; Η ηλεκτρονική φόρμα, δηλαδή; Ο κόσμος αδιαφόρησε; Και τι θα κάνετε με τα χρήματα που περίσσεψαν;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η εφαρμογή προφανώς και δεν ήταν δύσκολη. Ήταν εξαιρετικά απλή, όπως και όλες οι εφαρμογές που δίνουν αυτή τη δυνατότητα. Εμείς, γι’ αυτό και σήμερα λέμε ότι εξακολουθεί να υπάρχει αδιάθετο περίπου το 1/3 αυτής της παροχής, αυτών των μέτρων που η Κυβέρνηση αποφάσισε για την ενίσχυση σε ό,τι αφορά τους δικαιούχους στα καύσιμα. Προφανώς τα χρήματα αυτά θα αξιοποιηθούν έτσι κι αλλιώς στη μάχη κατά της ακρίβειας. Δεν είναι ότι θα πάνε κάπου αλλού. Θα ανακοινωθεί εν ευθέτω χρόνω, το πού θα διοχετευθούν. Οι πόροι που έχουν προϋπολογιστεί από την Κυβέρνηση για την ενίσχυση της κοινωνίας σε ό,τι αφορά στις ανατιμήσεις, είναι πόροι που θα εξακολουθούν να παραμένουν σε αυτό τον κουμπαρά και σε αυτή τη δυνατότητα.

Χ. ΤΖΙΟΜΠΑΝΟΓΛΟΥ: Σε μια περίοδο που αναμέναμε όλοι μια ευρωπαϊκή κοινή πρόταση αντιμετώπισης των ζητημάτων της ακρίβειας, πώς σχολιάζετε τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι η Κομισιόν θα φέρει στο ΕCOFIN, την ερχόμενη εβδομάδα, την πρόταση για παράταση της ρήτρας διαφυγής, αλλά με ειδικούς περιορισμούς για χώρες με υψηλό χρέος, όπως είναι η Ελλάδα; Πώς θα αντιμετωπίσει αυτό το ενδεχόμενο η Κυβέρνηση, καθώς ξέρουμε ότι έτσι κι αλλιώς τα χρήματα έχουν ένα όριο σε σχέση με τις δυνατότητες παροχής από το δημοσιονομικό μας χώρο;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν θέλω να κάνω σχόλια σε φήμες και σε πληροφορίες για τόσο σοβαρά ζητήματα. Περιμένουμε να δούμε την τελική πρόταση της Κομισιόν και να τοποθετηθούμε. Εκείνο που σε κάθε περίπτωση οφείλω να πω είναι αυτό που ανέδειξε και ο Πρωθυπουργός με την παρουσία του στις Η.Π.Α.. Ότι σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς που ζούμε, για να μπορέσει ο κόσμος να δώσει μια αποφασιστική και ουσιαστική απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και στις παράπλευρες απώλειες που δημιουργεί αυτό σε όλο τον πλανήτη, οικονομικές σε ό,τι μας αφορά, οφείλουμε να κρατήσουμε αρραγές το κοινωνικό μέτωπο και στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Οφείλουμε να καταλάβουμε ότι ο κόσμος δυσκολεύεται. Οφείλουμε να καταλάβουμε ότι έχουμε ανάγκη από παραπάνω πόρους για να σταθούμε στο πλευρό των πολιτών, που τα βγάζουν ολοένα και δυσκολότερα πέρα, χωρίς δική τους ευθύνη, εξαιτίας εξωγενών παραγόντων. Αυτό πρέπει να το λάβουν πολύ καλά υπόψη τους όλοι.

Δ. ΚΡΗΤΙΚΟΥ: Για ένα τοπικό θέμα ήθελα να ρωτήσω. Όπως ξέρετε, η Θεσσαλονίκη έχει μόνο ένα Μέσο Μαζικής Μεταφοράς. Είναι ο ΟΑΣΘ. Από τη Δευτέρα ξεκινά μια συνεχιζόμενη απεργιακή κινητοποίηση. Δεν έχουν υπογράψει, λένε, τη συλλογική σύμβαση εργασίας. Πράσινο φως περιμένει και η διοίκηση του ΟΑΣΘ. Ποια είναι η θέση της Κυβέρνησης σε αυτό, γιατί η Θεσσαλονίκη, πλέον, χρησιμοποιεί μόνο αστικά, λόγω και της αύξησης της βενζίνης;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Το αρμόδιο Υπουργείο θα επιληφθεί του θέματος. Σας παραπέμπω εκεί για την απάντηση και την αντίδραση. Προφανώς και αυτό που εμείς θέλουμε είναι ο ΟΑΣΘ να λειτουργεί με τρόπο, έτσι ώστε να εξυπηρετείται το επιβατικό κοινό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Μ. ΣΑΜΟΛΑΔΑ: Να σας κάνω τρεις διαφορετικές ερωτήσεις. Πρώτον, να ξεκινήσω με το ταξίδι της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων στις Η.Π.Α. και την προσπάθεια εξωστρέφειας των ελληνικών Πανεπιστημίων σε συνεργασία  με τα Πανεπιστήμια των Η.Π.Α.. Δεύτερον, σε συνέχεια των συστάσεων της Κομισιόν, τι προβλέπει ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης για την εξοικονόμηση ενέργειας; Είναι στις σκέψεις της βραχυπρόθεσμα μέτρα, όπως ο κόφτης στα συστήματα κλιματισμού ενόψει του Καλοκαιριού, η τηλεργασία, αλλά ακόμα και η απαγόρευση στις μετακινήσεις; Και τρίτον, αφορά στα καύσιμα. Πριν από λίγες μέρες, το βενζινάδικο του Προέδρου της Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων εδώ στη Θεσσαλονίκη, όπως ξέρετε πολύ καλά, δέχθηκε επίθεση με καλάσνικοφ, ενώ είχε προηγηθεί πριν από ενάμιση χρόνο επίθεση με χειροβομβίδες. Ο κ. Κιουρτζής είχε μιλήσει για κυκλώματα που δρουν στον κλάδο, όπως είχε καταθέσει και προτάσεις στην παρούσα Κυβέρνηση. Μάλιστα, εξέφρασε την απογοήτευσή του, διότι οι προτάσεις δεν λαμβάνονται υπόψη των αρμοδίων, έτσι ώστε να μπει ένα τέλος στο λαθρεμπόριο που φαίνεται ότι είναι η αιτία που κρατά στα ύψη των Ε.Φ.Κ. στα καύσιμα. Και αναρωτιέμαι, είναι εφικτό να μπει τέλος σε αυτά τα κυκλώματα ή είναι πολλά τα λεφτά, όπως λέει ο κ. Κιουρτζής και άρα δύσκολα θα παταχθεί το φαινόμενο και την τιμή θα εξακολουθούν να την πληρώνουν οι καταναλωτές;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ξεκινώντας από το τρίτο ερώτημά σας, η Ελλάδα είναι ένα Κράτος Δικαίου, που δεν υπάρχει περίπτωση ανοχής της αντίληψης ή καμία συζήτηση για το αν μπορεί να γίνεται ανεκτή η παρουσία κυκλωμάτων στον οποιονδήποτε χώρο. Υπάρχουν εντεταλμένα όργανα της Πολιτείας. Υπάρχει Αστυνομία, υπάρχει Δικαιοσύνη, υπάρχουν ελεγκτικές Αρχές, που αυτές τις καταγγελίες πάντοτε τις αξιολογούν, τις εξετάζουν και φέρνουν και το αποτέλεσμα που πρέπει.

Σε ό,τι αφορά στο ερώτημά σας σε σχέση με την παρουσία της Υπουργού Παιδείας στις Η.Π.Α., αλλά και την εξωστρέφεια που έχει επιδείξει η ανώτατη εκπαίδευση, να σας πω ότι αυτό είναι μια πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης, η οποία έχει αποφέρει καρπούς. Υπάρχουν ξενόγλωσσα πανεπιστημιακά τμήματα που προσελκύουν φοιτητές από όλο τον κόσμο. Υπάρχουν συνεργασίες ελληνικών Πανεπιστημίων με μεγάλα Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Πρόσφατα, ανακοίνωσε το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο τη συνεργασία του με το Yale. Αυτά δείχνουν ότι η ελληνική πανεπιστημιακή εκπαίδευση, τα ελληνικά δημόσια Πανεπιστήμια μπορούν να προσελκύουν φοιτητές, επιστημονικό δυναμικό, αλλά να προσελκύουν και συνεργασίες από μεγάλα Ιδρύματα του εξωτερικού. Δείχνουν και αυτά τη δύναμη της ελληνικής παιδείας, τη δύναμη του ελληνικού πολιτισμού, τη δύναμη και την αντανάκλαση και την ανταπόκριση και τη λάμψη που έχει η χώρα μας σε όλο τον κόσμο. Αυτή είναι η παιδεία, αυτά είναι τα μηνύματα που πρέπει να εκπέμπει το ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο. Και βάλτε τα, τώρα, αυτά σε αντιδιαστολή με τους λίγους παρακμιακούς, με τις ελάχιστες συμμορίες που έχουν απομείνει και που θέλουν να κρατούν δέσμια την ανώτατη εκπαίδευση σε εποχές που έχουν οριστικά τελειώσει. Και είναι σαφές ότι απέναντι σε αυτές τις συμπεριφορές δεν θα υπάρχει η παραμικρή ανοχή.

Και όσον αφορά στην εξοικονόμηση ενέργειας, είναι νομίζω μια ιστορία που πρέπει να τη δούμε με πολύ μεγάλη προσοχή. Ήδη, η Κυβέρνηση έχει ανακοινώσει το «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ». Ήδη, υπάρχει το πρόγραμμα αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών, καθώς κατά τεκμήριο οι πιο σύγχρονες είναι λιγότερο ενεργοβόρες. Αυτό είναι μια πολύ σημαντική υπόθεση, την οποία οφείλουμε να την εξηγήσουμε και να την επικοινωνήσουμε στους πολίτες, μακριά από υπεραπλουστεύσεις και από παρεξηγήσεις, που μπορεί να την κάνουν γραφική. Προφανώς και δεν μπορεί καμία Κυβέρνηση και καμία Κομισιόν να πει σε εσάς ή σε μένα πόσο θα έχει το air-condition στο σπίτι του, αν θέλει να το έχει στους 20 βαθμούς ή στους 22 ή πόσες φορές θα ανάβει θερμοσίφωνα ή το οτιδήποτε. Αυτό είναι θέμα του κάθε πολίτη. Μπορεί, όμως, να αντιληφθεί και να καταλάβει τι όφελος, ενδεχομένως, θα έχει στην τσέπη του με μια διαφορετική πολιτική εκεί. Επαναλαμβάνω, δεν μιλάμε για πολιτική υποχρέωσης. Οφείλουμε, όμως, να ενημερωθούμε περισσότερο για το τι δυνατότητες ενδεχομένως θα υπήρχαν. Εκεί που μπορεί να υπάρξει παρέμβαση και που είναι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι είναι αυτά που ανήκουν στο Δημόσιο και πληρώνονται από τον κρατικό Προϋπολογισμό. Όντως, εκεί θα μπορούσε να μελετήσει κανείς αν θα υπήρχε όφελος και πώς θα είχε μια θετική ανταπόκριση όλο αυτό. Προφανώς και δεν υπάρχουν στα σχέδια της Κυβέρνησης πολιτικές απαγόρευσης κυκλοφορίας για εξοικονόμηση καυσίμων ή οτιδήποτε άλλο. Εκείνο, όμως, που είναι σημαντικό και που θέλω να κρατήσω από την ερώτησή σας, είναι ότι στο κομμάτι της εξοικονόμησης ενέργειας, για μια σειρά από λόγους, οικονομικούς στην παρούσα φάση, αλλά και λόγους που συνδέονται με το περιβάλλον, οφείλουμε να δούμε κατά πόσο μπορούμε να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας. Επαναλαμβάνω, διότι έχει πολύ μεγάλη σημασία,  αυτό δεν σημαίνει ότι η Κυβέρνηση αναζητά τη λύση στην ακρίβεια στο να υποχρεώνει τον κόσμο να βάλει το air-condition χαμηλότερα ή να μην το ανοίγει όλη τη μέρα. Δεν μιλάμε για δεσμευτικές πολιτικές. Μιλούμε για αξιοποίηση των όποιων εργαλείων υπάρχουν. Σας ανέφερα το «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ». Σας ανέφερα την αντικατάσταση των ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών, την ενημέρωση της κοινωνίας στο τι θα μπορούσε να υπάρξει ως όφελος από αλλαγή συμπεριφοράς ή συνηθειών σε μια σειρά από πράγματα τέτοια και για προσαρμογή του Δημοσίου στην καινούργια πραγματικότητα.

Τ. ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ: Κύριε Υπουργέ, έχετε να μας πείτε κάτι περί το τέλος των μασκών από την 1η Ιουνίου;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ήταν εισήγηση της Επιτροπής. Είναι κάτι που εφαρμόζεται και σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Σταθμίζοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα, τα κρούσματα, την κατάσταση που υπάρχει, το γεγονός ότι έχουμε τους εμβολιασμούς, το γεγονός ότι έχουμε το φάρμακο, τις κλιματικές συνθήκες, η Επιτροπή εισηγήθηκε και η Κυβέρνηση ακολουθεί τις εισηγήσεις της.

ΣΤ. ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, ήσασταν σαφής στην τοποθέτησή σας, ωστόσο θα ήθελα να επιμείνω στα σενάρια που επανέρχονται για προσφυγή στις κάλπες. Πιστεύετε ότι υπάρχει λόγος ο Πρωθυπουργός να προκηρύξει πρόωρα εκλογές με δεδομένη τη ρευστότητα του περιβάλλοντος από την ενεργειακή κρίση και τις αυξήσεις;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Οι εκλογές θα γίνουν το 2023.

ΧΡ. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, σήμερα το λίτρο η αμόλυβδη στην Κύπρο έχει 1,50, στη Γερμανία έχει 1,60, στην Ελλάδα έχει 2,20. Θα παραδεχθείτε ότι κάτι δεν κάνατε σωστά;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πάντοτε η τιμή της βενζίνης στην Ελλάδα ήταν ακριβότερη από την Κύπρο, από τη Γερμανία και από άλλες χώρες. Επιβαρύνεται με πολύ περισσότερους φόρους από ό,τι στις χώρες αυτές. Έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά η ελληνική αγορά. Δεν είναι τωρινό το φαινόμενο που είμαστε πολύ ακριβότεροι. Οπότε, αν είναι να παραδεχτούμε ότι διαχρονικά υπάρχει κάποιο λάθος σε αυτή την κατηγορία, αυτό βαραίνει διαχρονικά όλες τις κυβερνήσεις. Το ζήτημα δεν είναι, λοιπόν, να παραδεχτούμε αν κάναμε κάτι λάθος ή όχι. Το ζήτημα είναι να αναγνωρίσουμε ότι στους πολύ δύσκολους καιρούς που ζούμε, αυτό επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τα νοικοκυριά. Είναι μία επιπλέον επιβάρυνση.

Είπα, όμως, και προηγουμένως, ότι δεν είναι απεριόριστες οι δυνατότητες παρέμβασης που έχεις. Πρέπει πάντοτε να λογαριάζεις σωστά πού προτεραιοποιείς, να λογαριάζεις σωστά ποιο είναι αυτό το βασικό που μπορείς να είσαι πιο αποτελεσματικός και πιο ουσιαστικός. Δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος που να διαφωνεί ότι η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, ήταν το νούμερο ένα πρόβλημα από την ακρίβεια που δημιουργήθηκε στη χώρα εξαιτίας όλων αυτών των κρίσεων, των εξωγενών, που ζούμε το τελευταίο διάστημα. Η Κυβέρνηση το αντιμετώπισε με το Εθνικό Σχέδιο πολύ αποφασιστικά. Υπάρχουν συγκεκριμένοι δημοσιονομικοί και άλλοι περιορισμοί, τους οποίους πάντοτε οφείλουμε να έχουμε κατά νου.

Σας είπα πως αντιμετωπίζουμε και τη συγκεκριμένη αγορά σε ό,τι αφορά στα καύσιμα. Και εκεί υπήρχε παρέμβαση, η δυνατότητα ενίσχυσης μιας μεγάλης κατηγορίας συμπολιτών μας. Πολλοί από αυτούς δεν προσέτρεξαν να πάρουν την ενίσχυση αυτή. Και είναι ένα ερώτημα γιατί δεν προσέτρεξαν. Εδώ είμαστε και παρακολουθούμε συνεχώς και κάθε φορά αξιοποιούμε κάθε περιθώριο που υπάρχει και κάθε καινούρια δυνατότητα που δημιουργείται, για να είμαστε στο πλευρό της κοινωνίας. Πάντοτε, όμως -και θέλω να είμαι ξεκάθαρος σε αυτό- μετρώντας τις δυνατότητες τις δημοσιονομικές που υπάρχουν. Αυτή την ώρα έχουν εξαντληθεί τα δημοσιονομικά περιθώρια και οι δυνατότητες που υπήρχαν έχουν αξιοποιηθεί για την αποφασιστική, πρωτόγνωρη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παρέμβαση της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα.

Ευχαριστώ. Να είστε καλά.