Καλό μεσημέρι.

O κόσμος άλλαξε βίαια και ριζικά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Συνδυαζόμενος ο πόλεμος με την πανδημία -την πρώτη μετά το 1917- το μεταναστευτικό και την κλιματική κρίση δημιουργεί ένα περιβάλλον επιβαρυμένο τόσο πολύ, όσο κανένα άλλο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Και αυτό δεν συνιστά εκτίμηση, αλλά είναι η αλήθεια των γεγονότων.

Καμιά ελληνική Κυβέρνηση τα τελευταία εβδομήντα χρόνια δεν αντιμετώπισε, σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα, τόσο πολλές και τόσο δύσκολες εξωγενείς προκλήσεις. Η Κυβέρνησή μας, παραλαμβάνοντας μια χώρα βαθιά πληγωμένη και αποδυναμωμένη από τη μακρά περίοδο των μνημονίων, κατάφερε να διαχειριστεί τις κρίσεις με τρόπο τέτοιο, ώστε να μην διασαλευτεί η κοινωνική σταθερότητα, να μην κινδυνεύσει η εθνική ασφάλεια, αλλά ούτε και η πορεία ανάκαμψης της οικονομίας. Αυτό συνιστά επιτυχία αναμφισβήτητη, μέγα μερίδιο της οποίας πιστώνεται η ελληνική κοινωνία. Οι πολίτες, μετά την κρίση των μνημονίων και την εμπειρία του 2015, έχουν κατανοήσει ότι άφρονες και βιαστικές επιλογές είναι εύκολο να οδηγήσουν σε τραγωδίες, τις οποίες όλοι θέλουμε όλοι να ξεχάσουμε. Για αυτό η πολιτική κοινωνία κλείνει τα αυτιά της στις σειρήνες του λαϊκισμού και του αυταρχισμού που προσπαθούν να επωφεληθούν από την κρίση, μετατρέποντας την οικονομική κρίση σε βαθιά πολιτική.

Ειδικότερα, στην αρχή της θητείας μας -θέλω να θυμίσω- ότι χειριστήκαμε αποφασιστικά την οργανωμένη απόπειρα μαζικής εισβολής παράνομων μεταναστών στον Έβρο και τις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Διασφαλίσαμε τα εθνικά μας δίκαια και δώσαμε σαφές μήνυμα αποτροπής, το οποίο και ελήφθη, στην αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας. Σχεδόν ταυτόχρονα ενέσκηψε η επέλαση της πανδημίας με ανθρώπινες απώλειες, σοβαρές οικονομικές παρενέργειες και παρατεταμένη κόπωση της κοινωνίας από τα μέτρα άμυνας για τον περιορισμό της διασποράς της πανδημίας. Και τώρα η παγκόσμια ενεργειακή κρίση, η οποία ξεκίνησε ως επίπτωση της πανδημίας και φούντωσε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, βάζοντας φωτιά στις τιμές της ενέργειας και όχι μόνο. Ένα πανευρωπαϊκό -ένα παγκόσμιο- πρόβλημα που πλήττει σοβαρά και τη χώρα μας που απομειώνει τα εισοδήματα όλων και ιδίως των πιο αδύναμων συμπολιτών μας. Πολύ περισσότερο, όταν οι Έλληνες ήμασταν σε μειονεκτική θέση, καθώς είχαμε βιώσει μια δεινή δεκαετή οικονομική κρίση  και είχαμε φτάσει -το 2015- στο χείλος του γκρεμού. 

Η Κυβέρνησή μας μάχεται σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για την προώθηση λύσης. Ξέρουμε -και λέμε την αλήθεια- ότι κανένας ευρωπαϊκός προϋπολογισμός δεν μπορεί να καλύψει από μόνος του το βάρος που συνεπάγονται οι πρωτόγνωρες ανατιμήσεις και καμία Κυβέρνηση -πουθενά στην Ευρώπη- δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη ένα πανευρωπαϊκό, ένα παγκόσμιο πρόβλημα.  Γι’ αυτό ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέπτυξε πρωτοβουλίες για μια ευρωπαϊκή λύση και συνεχίζει προς την κατεύθυνση αυτή την προσπάθεια με στόχο να υπάρξει απτό αποτέλεσμα στην Σύνοδο Κορυφής του Μαΐου.  Τώρα είναι η ώρα της Ευρώπης και η ώρα αυτή δεν πρέπει να χαθεί. Πρέπει να αποδείξουμε τώρα ότι μπορούμε να δώσουμε επαρκείς απαντήσεις στα προβλήματα και στα αδιέξοδα των ευρωπαίων πολιτών.  

Παράλληλα, φυσικά με τις πρωτοβουλίες που η Κυβέρνηση αναπτύσσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο επεξεργαζόμαστε και το δικό μας εθνικό σχέδιο. Ένα εθνικό σχέδιο μιας ακόμη αποφασιστικής  παρέμβασης με στόχο τη στήριξη της κοινωνίας απέναντι στις μεγάλες ανατιμήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια και όχι μόνο. 

Άλλωστε, από την αρχή της κρίσης, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, πήραμε στοχευμένα μέτρα για τη στήριξη της κοινωνίας που ήδη ξεπερνούν τα 4 δισ. ευρώ και είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε για όσο κρατά η κρίση αυτή. Αυτό το μήνα τα μέτρα ξεπερνούν το 1,2, δισ. ευρώ και περιλαμβάνουν, πέρα από την αυξημένη επιδότηση ρεύματος και φυσικού αερίου, την επιδότηση στα καύσιμα, τα μέτρα στήριξης στους αγρότες μας,  την έκτακτη οικονομική ενίσχυση 200 ευρώ λίγο πριν το Πάσχα στους ευάλωτους συμπολίτες μας. Και όλα αυτά αποδεικνύουν έμπρακτα την κοινωνική ευαισθησία της Κυβέρνησης για τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία. Έχουν κοινωνικό πρόσημο, είναι επιλογές που φέρνουν αποτέλεσμα όχι μηδενίζοντας τις ανατιμήσεις, αλλά μετριάζοντας το αποτύπωμα της ακρίβειας. Η στήριξη της κοινωνίας, η διασφάλιση του επιπέδου ζωής των πολιτών είναι για μας πρώτιστος στόχος.

Είναι γεγονός ότι οι οικονομικοί κλυδωνισμοί προκαλούν κοινωνικούς τριγμούς και αναταραχές παντού στην Ευρώπη. Κάποιοι αφελείς στην ήπειρό μας ή και ύποπτοι πολιτικοί κύκλοι επιχειρούν, όπως και την δεκαετία του 1930, να μετατρέψουν την οικονομική κρίση σε δομική, πολιτική και πολιτειακή κρίση. Τότε οι λαοί της ηπείρου μας πλήρωσαν ακριβά την αμφισβήτηση των βασικών πολιτικών και ηθικών μας αξιών. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε τέτοιους κύκλους διεθνώς να επανέλθουν στο προσκήνιο, με το προσωπείο δήθεν του φιλολαϊκού πολιτικού που αγωνιά για την καθημερινότητα.

Γιατί πολύ απλά εκείνο που θέλουν είναι να εκμεταλλευτούν τη δικαιολογημένη αγανάκτηση των πολιτών στην Ευρώπη για να πλήξουν την Δημοκρατία, να αμφισβητούν αξίες όπως την ελευθερία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον ανθρωπισμό που χαρακτηρίζουν τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής. Και με αυτό τον τρόπο να προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερο χάος. Προσπαθούν να εξισώσουν δηλαδή το δίκαιο και τον πολιτισμό με την αδυναμία, για να προάγουν τον ολοκληρωτισμό και το δεσποτισμό. Και δεν λένε ότι τις πολλαπλές επαχθείς κρίσεις, τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της Ευρώπης παντού στην ήπειρό μας, κρίσεις που πληρώνουμε βαριά όλοι μας, πυροδότησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Δεν πρέπει να αφεθεί χώρος στις δυνάμεις αυτές που απεργάζονται την κατάρρευση της Ευρώπης, να πετύχουν το στόχο τους, γιατί τότε τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα για όλους μας. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πάντοτε υπάρχουν πολύ χειρότερα, αν δεν δείξουμε τη δέουσα προσοχή.

Πολιτικές πρωτοβουλίες με κοινωνικό και αναπτυξιακό αποτύπωμα

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, παρά τις αντιξοότητες, η Κυβέρνηση συνεχίζει με την πολιτική της να αντιμετωπίζει στρεβλώσεις και να ανοίγει νέες δυνατότητες για την ελληνική κοινωνία.

Στην κατεύθυνση αυτή αποβλέπει ο νόμος που ψηφίστηκε χθες με τον τίτλο «Δουλειές ξανά». Εισάγει ρυθμίσεις για γρήγορη έκδοση νέων και εκκρεμών συντάξεων, δρομολογεί μια νέα στεγαστική πολιτική -το πρώτο βήμα για τη στεγαστική πολιτική- για τη νέα γενιά και δίνει έμφαση στη δημιουργία πολλών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Είναι ένας στόχος στον οποίο δώσαμε προτεραιότητα από την πρώτη στιγμή και συνεχίζουμε αταλάντευτα.

Μία ακόμη παρέμβαση στην κατεύθυνση αυτή είναι η  σύμβαση που υπογράφηκε χθες μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ που αφορά τις «άγονες σιδηροδρομικές γραμμές» και φτάνει στα  500 εκατ. ευρώ σε έναν ορίζοντα 10ετίας, εκ των οποίων τα 453 εκατ. θα επιστρέψουν στο ελληνικό Δημόσιο ως επενδύσεις. Ανάμεσα στα άλλα, στη νέα σύμβαση προβλέπεται η σημαντική βελτίωση της διασύνδεσης Αθήνας- Θεσσαλονίκης και οι παρεχόμενες υπηρεσίες, καθώς προβλέπει ότι στα μέσα Μαΐου θα ξεκινήσουν τα δρομολόγια των νέων τρένων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ (λευκό βέλος – ETR 470). Μείζονος σημασία είναι και η πρόβλεψη, σύμφωνα με την οποία το μεγαλύτερο μέρος της ετήσιας αποζημίωσης επιστρέφει σε σιδηροδρομικούς οργανισμούς του Δημοσίου. Εισάγεται μάλιστα παράρτημα επενδύσεων, από την υλοποίηση του οποίου εξαρτάται η διάρκεια της νέας σύμβασης και αποτελεί καινοτομία, σε σχέση με όλες τις προηγούμενες συμβάσεις. Το τρένο είναι δείκτης πολιτισμού μιας χώρας και είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε την κουλτούρα μετακινήσεων του Έλληνα, με έμφαση στην μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, την ασφαλή μετακίνηση και την ποιότητα ζωής.

 

Ανάπλαση Δ.Ε.Θ. 

Σήμερα το πρωί είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και τον Γενικό Διευθυντή της Δ.Ε.Θ. Helexpo και να ενημερωθώ για την εξέλιξη του εγχειρήματος. Η ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου Θεσσαλονίκης, είναι ένα εμβληματικό έργο για την πόλη, που θα ανεβάσει τον εκθεσιακό πήχη και θα συμβάλλει στην ανάδειξή της σε επιχειρηματικό κόμβο, δικαιώνοντας το ιστορικό της παρελθόν.

Εντός του Μαΐου αναμένεται η ολοκλήρωση της αρχιτεκτονικής προμελέτης από την ομάδα που κέρδισε το 1ο βραβείο του Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού, ώστε εντός του Ιουνίου να υποβληθεί ο φάκελος γνωστοποίησης του έργου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την έγκριση της χρηματοδότησής του. Θα ακολουθήσει μέχρι το τέλος του 2022 μια σειρά από τις απαραίτητες μελέτες, κυκλοφοριακή, γεωτεχνική μέχρι και την οριστική μελέτη, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τις οικοδομικές άδειες και τα επόμενα βήματα για την ολοκλήρωση του έργου που προγραμματίζεται για το 2026.

Τα οικονομικά οφέλη για τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή από την ανάπλαση του εκθεσιακού χώρου είναι προφανή, ήδη από την πρώτη στιγμή της δρομολόγησης  του. Μόνο στη φάση κατασκευής του η οικονομική δραστηριότητα θα ανέλθει σε 70 με 80 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, με περισσότερες από 1.000 θέσεις εργασίας. Όταν το ανακαινισμένο εκθεσιακό κέντρο λειτουργήσει, το οικονομικό προϊόν θα ανέρχεται σε 350-400 εκατομμύρια και οι θέσεις εργασίας θα είναι πάνω από 1.500.

Δημιουργείται ένα νέο τοπόσημο, ένας ελκυστικός επιχειρηματικός κόμβος, αλλά ταυτόχρονα και ένας πόλος έλξης για τους πολίτες της Θεσσαλονίκης και τους τουρίστες, αφού πάνω από το 50% της έκτασης θα είναι ανοιχτοί χώροι που θα δοθούν στον κόσμο, θα αποδοθούν στη Θεσσαλονίκη. Κι όλα αυτά σε ένα βιοκλιματικό πλαίσιο, όπου θα εξοικονομηθεί ενέργεια κατά 70% σε σχέση με τη σημερινή κατάσταση, ενώ θα μειωθεί κατά 40% με 50% η κατανάλωση του νερού. Οι χώροι πρασίνου θα είναι πάνω από το 50%.

Το νέο εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο θα αποτελέσει έναν πολύτιμο αναπτυξιακό μοχλό για τη Θεσσαλονίκη και θα ενισχύσει καταλυτικά τόσο τον τοπικό, όσο και τον περιφερειακό και διεθνή ρόλο του εθνικού εκθεσιακού φορέα, αναβαθμίζοντας παράλληλα την ποιότητα ζωής στην πόλη.

Γινόμαστε μάρτυρες της μεγαλύτερης αστικής ανάπλασης στο κέντρο μεγάλης πόλης στην Ευρώπη, αλλά και της δημιουργίας του πλέον σύγχρονου βιοκλιματικού εκθεσιακού κέντρου.

Ίδιος και απαράλλαχτος ο κ. Τσίπρας παραμένει φιγούρα του χθες 

Τέλος, δεν μπορώ να μην αναφερθώ στη χθεσινή εμφάνιση του κ. Τσίπρα, στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Μια εμφάνιση που για μια ακόμη φορά- ήταν κατώτερη της κρισιμότητας της συγκυρίας, αλλά και του ρόλου του ως αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης μιας χώρας της Ε.Ε., με το ειδικό πολιτισμικό και ιστορικό φορτίο της Ελλάδας. Ο κ. Τσίπρας απέδειξε και χθες ότι είναι μακριά από τις ανάγκες και τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. Το απέδειξε με την ομιλία του, το απέδειξε με βασικά χαρακτηριστικά της παρουσίας του στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Τι  είδαμε χθες; Αντί για μια ουσιαστική αυτοκριτική, επέλεξε να δηλώσει περήφανος για τα τραγικά για την Πατρίδα, αποτελέσματα της διακυβέρνησής του. Σε ένα κόσμο που έχει αλλάξει ολοκληρωτικά και συνεχίζει να αλλάζει ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να βρει απαντήσεις μέσα σε ιδεολογήματα που ιστορικά έχουν χρεοκοπήσει.

Επιδόθηκε σε αφελείς επιδερμικές διαπιστώσεις, που δεν προσφέρουν τίποτα πρακτικό στην προσπάθεια της κοινωνίας να υπερβεί τις μεγάλες παγκόσμιες κρίσεις που βιώνουμε. Έταξε φυσικά και πάλι τα πάντα στους πάντες, χωρίς μέτρο και χωρίς μέτρημα.

Ο λόγος του ήταν βαθιά διχαστικός και μανιχαϊστικός, με ύβρεις για τον Πρωθυπουργό και τοποθετώντας στα άκρα οτιδήποτε δεν  είναι στο δικό του ορίζοντα. Είμαι υποχρεωμένος να του θυμίσω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι Πρωθυπουργός, γιατί τον επέλεξε μια μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία και  η Νέα Δημοκρατία εκφράζει τη μέση οδό ανάμεσα στις ακρότητες. Το δρόμο της ασφάλειας, της σταθερότητας, της δικαιοσύνης, της Δημοκρατίας και της ελευθερίας.

Σήμερα, περίπου επτά χρόνια μετά το 2015 και τρία μετά τον Ιούλιο του 2019, 15 χρόνια από τότε που έγινε αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται με τα ίδια ακριβώς συνθήματα, με τις ίδιες ακριβώς πολιτικές θέσεις, με την ίδια ακριβώς παρωχημένη πολιτική αισθητική. Μια φιγούρα του χθες, και ο ίδιος και οι πρωταγωνιστές της πρώτης γραμμής, αυτοί που κάθονταν στην πρώτη σειρά. Ίδιοι και απαράλλακτοι, αφού δεν κατάφεραν να βρουν ή να προσελκύσουν ούτε ένα καινούργιο πρόσωπο. Ο ίδιος και το κόμμα του προσδοκούν να επαναφέρουν αυτά που η κοινωνία, αυτά που η χώρα πασχίζει να αφήσουν πίσω τους. Και για αυτό αναδεικνύονται οι ίδιοι ανεπαρκείς και ανεπίκαιροι στην Ελλάδα του 2022.

Σας ευχαριστώ πολύ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

Σ. ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΟΥ: Στο εθνικό σχέδιο που επεξεργάζεσθε, τι σκοπεύετε να κάνετε με τα ληξιπρόθεσμα χρέη που έχουν συσσωρευτεί λόγω της ακρίβειας και τα οποία δημιουργούν τις ίδιες συνθήκες με αυτές τις περιόδου της οικονομικής κρίσης; Σκοπεύετε να πάρετε μέτρα, όπως ας πούμε κάποιες ρυθμίσεις ή να διαγράψετε;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Το εθνικό σχέδιο που επεξεργαζόμαστε, παράλληλα με τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι ένα σχέδιο που θα έρθει να δώσει πρόσθετη στήριξη στην ελληνική κοινωνία, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις μεγάλες ενεργειακές ανατιμήσεις και με τον τρόπο αυτό να ενισχύσει την ανθεκτικότητα του εισοδήματος, για να ανταποκριθεί ο κόσμος στις υποχρεώσεις του.

Σ. ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΟΥ: Για μέτρα θα μας πείτε αν σκοπεύετε να πάρετε;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όταν τα μέτρα τα αποφασίσουμε, θα τα ανακοινώσουμε. Πάντοτε μετρημένα σωστά και στον χρόνο που θα είμαστε έτοιμοι να πούμε τι ακριβώς θα κάνουμε.

ΣΤ. ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Εξετάζει η Κυβέρνηση το ενδεχόμενο να επιβάλλει πλαφόν στην χονδρική τιμή του ρεύματος ή είναι ένα σενάριο το οποίο απομακρύνεται γιατί δεν το αντέχει ο προϋπολογισμός;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σας είπα ότι ο Πρωθυπουργός έχει αναπτύξει εδώ και καιρό μια πρωτοβουλία σε επίπεδο Ε.Ε.. Έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει λάβει οδηγία – εντολή από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής. Παράλληλα επεξεργαζόμαστε και ένα δικό μας σχέδιο αποφασιστικής παρέμβασης σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση των ανατιμήσεων, που όταν θα είμαστε έτοιμοι θα το ανακοινώσουμε στους Έλληνες πολίτες.

Π. ΘΕΟΔΩΡΑΚΙΔΗΣ: Σχετικά με αυτό που είπατε για το νοιάξιμο της Κυβέρνησης για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις, για τα τιμολόγια και τα υπόλοιπα, θα ήθελα να σας ρωτήσω: Μετά και τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, όπως και του Υπουργού Ανάπτυξης, που είπε πως στο τραπέζι είναι και η μείωση του Φ.Π.Α. σε βασικά είδη διατροφής, μπορείτε να μας δώσετε ένα χρονικό προσδιορισμό για αυτό;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μέσα στον Απρίλιο εφαρμόζονται μια σειρά από μέτρα, που είχαμε ανακοινώσει ένα μήνα πριν περίπου. Ο Απρίλιος είναι ένας μήνας εφαρμογής πολύ σημαντικών παρεμβάσεων της Κυβέρνησης για τη στήριξη του εισοδήματος και τη συνέχιση της προσπάθειας μετριασμού του αποτυπώματος της ακρίβειας. Ανάμεσα σε αυτά είναι και η ενίσχυση των 200 ευρώ σε πολλούς συμπολίτες μας, στους ευάλωτους συμπολίτες μας, για να ανταπεξέλθουν στις ανατιμήσεις και να μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις και στις ανάγκες τις ιδιαίτερα αυξημένες καταναλωτικές αυτών των ημερών. Όποια μέτρα η Κυβέρνηση αποφασίσει, τα οποία έχει σωστά μετρήσει, ώστε να είναι μέσα στα όρια αντοχής της οικονομίας, τα οποία έχει εκτιμήσει ότι η αποτελεσματικότητά τους θα είναι τέτοια, ώστε να αξίζει τον κόπο κανείς να τα πάρει και να φέρουν άμεσο και ουσιαστικό αποτέλεσμα στην τσέπη του καταναλωτή και στην προσπάθεια αναχαίτισης των δυσμενών επιπτώσεων των ανατιμήσεων και στην ενέργεια και στα υπόλοιπα καταναλωτικά αγαθά, θα ανακοινωθούν στην ώρα τους.

Ρ. ΛΕΠΙΔΟΥ: Δύο ερωτήματα: Στο ένα έχετε σχεδόν απαντήσει. Θα το κάνω λίγο πιο συγκεκριμένο. Είπατε ήδη στην αρχή ότι σχεδιάζετε καινούργια μέτρα, θα συζητήσετε πλέον τα προβλήματα, δεν μπορούμε, ιδίως στα ενεργειακά, τις λύσεις να τις βρούμε μόνοι μας, αλλά και σε συνεργασία με τις άλλες χώρες. Ήθελα, ωστόσο, να μας πείτε, έτσι όπως είμαστε, αλλά και με όλα αυτά που έχετε δώσει -γιατί δώσατε ένα γενναίο πακέτο στα ελληνικά νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις με αφορμή την παγκόσμια ενεργειακή κρίση- αν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια να πάμε και σε νέα μέτρα, πιο συγκεκριμένα, μετά τον Απρίλιο; Και ποια θα είναι αυτά; Και η δεύτερη ερώτηση είναι: Αναφερθήκατε στην αρχή στην πανδημία, τα πήγατε καλά είπατε, τώρα έχουμε και την άρση των μέτρων. Αν δεν πάνε τα πράγματα καλά, τον Σεπτέμβριο πάμε και σε καινούργια μέτρα; 

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, ακολουθώντας και τις εισηγήσεις της Επιτροπής των ειδικών, αλλά παρακολουθώντας και την τάση στην υπόλοιπη Ευρώπη, δρομολογείται οδικός χάρτης άρσης των περιορισμών, που είχαν επιβληθεί για την πανδημία το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Ήδη έχει ανακοινωθεί ότι τον Σεπτέμβριο θα επαναξιολογηθούν τα μέτρα αυτά, ανάλογα με την κατάσταση και θα δούμε τότε πώς θα τοποθετηθούμε. Όπως ξέρετε, η παρέμβαση της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τις ανατιμήσεις για το μετριασμό του αποτυπώματός τους και των δυσκολιών στη ζωή όλων μας, έχουν ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο. Όσο διαρκεί η κρίση και, κυρίως, η ενεργειακή κρίση, η Κυβέρνηση θα παρεμβαίνει, θα στηρίζει, θα βρίσκεται δίπλα στην κοινωνία, δεν θα αφήνει κανέναν μόνο του. Πιστεύουμε ότι απαιτείται ευρωπαϊκή παρέμβαση, ευρωπαϊκή απόφαση, που δεν μπορεί να αργήσει. Οι κοινωνίες δεν αντέχουν, οι άνθρωποι δεν αντέχουν. Ταυτόχρονα, επεξεργαζόμαστε και τις δικές μας αποφασιστικές παρεμβάσεις που θα έρθουν να προστεθούν στα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα, πάντοτε με τρόπο συνετό και σώφρονα, έχοντας υπόψη  ότι πρέπει να κινούμαστε μέσα στα όρια αντοχής της οικονομίας. Πάντοτε αξιοποιούμε κάθε διαθέσιμο εργαλείο και πάντοτε φροντίζουμε να δημιουργούμε νέες δυνατότητες.

Χ. ΤΖΙΟΜΠΑΝΟΓΛΟΥ: Από σήμερα, κύριε Υπουργέ, η Κυβέρνηση προχωρά σε αναστολή του προστίμου των 100 ευρώ για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 και λέτε ότι θα επανεξετάσετε την εφαρμογή το Σεπτέμβρη. Με ποιο σκεπτικό έχει ληφθεί η συγκεκριμένη απόφαση αναστολής και σε συνδυασμό με το ζήτημα της αναστολής εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών από την προειδοποίηση για πιθανή απόλυσή τους στις 31 Μαρτίου, πήγαμε στην αναστολή εργασίας μέχρι τέλος του έτους. Θα ήταν άδικο να πει κάποιος ότι καταγράφεται σημαντική υποχωρητικότητα της Κυβέρνησης στο συγκεκριμένο θέμα;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν καταγράφεται καμία υποχωρητικότητα. Η Κυβέρνηση με ρεαλισμό σταθμίζει τα γεγονότα. Το μέτρο της επιβολής προστίμου δεν είχε εκδικητικό ή εισοδηματικό χαρακτήρα. Ήταν ένα μέτρο πίεσης για να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπολίτες μας από 60 και άνω, που ήταν ανεμβολίαστοι. Πάρα πολλοί συμπολίτες μας εμβολιάστηκαν. Βρισκόμαστε σε μια άλλη φάση της πανδημίας τώρα. Παρακολουθούμε πάντοτε τα μεγέθη. Έχουν απαντηθεί από το Υπουργείο Υγείας, από τον κ. Πλεύρη σε ό,τι αφορά στο σκεπτικό της λήψης της συγκεκριμένης απόφασης στα ζητήματα αυτά. Η Κυβέρνηση δεν βρίσκεται απέναντι σε καμία κοινωνική ομάδα, ούτε εκδικητικά, ούτε προσπαθεί να βάλει τον κόσμο απέναντι. Όλοι οφείλουν να αντιληφθούν ότι το εμβόλιο ήταν και εξακολουθεί να παραμένει ο ασφαλέστερος τρόπος για να είμαστε θωρακισμένοι απέναντι στη βαριά νόσηση. Αυτό προσπάθησε η Κυβέρνηση με όλους τους τρόπους, εξαντλώντας όλα τα μέσα το προηγούμενο διάστημα, να εφαρμόσει και να πείσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερα κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας.

Τ. ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, και για το έργο της ανάπλασης της Δ.Ε.Θ. έχει αναπτυχθεί στη Θεσσαλονίκη μία αντίδραση στα πρότυπα του σταθμού Βενιζέλου του Μετρό. Μάλιστα είχε δημιουργηθεί και μία κίνηση ενάντια στο σχέδιο ανάπλασης, οπότε και πάλι υπάρχει ο κίνδυνος να μπλέξει και αυτό το έργο σε προσφυγές επί προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Σας φοβίζει αυτό; Υπάρχει ενδεχόμενο αλλαγής του σχεδιασμού της Κυβέρνησης; Και, επίσης, θα ήθελα να δώσω και μια συνέχεια σε ερώτηση που σας έγινε στο χθεσινό briefing σχετικά με τη στάση του ΚΙΝΑΛ στην ψηφοφορία για την άρση της ασυλίας του κ. Παύλου Πολάκη. Τελικά, προκύπτει ότι τρεις βουλευτές υπερψήφισαν την άρση της ασυλίας από το ΚΙΝΑΛ. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει στο ΚΙΝΑΛ ένας διχασμός. Από την άλλη, φαίνεται ότι κάποιοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας δεν ψήφισαν υπέρ της άρσης ασυλίας του κ. Πολάκη. Το σχόλιο σας θα ήθελα.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σε ό,τι αφορά την πρώτη ερώτησή σας: Νομίζω ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας στην ουσία έχει εγκρίνει το Προεδρικό Διάταγμα σε ό,τι αφορά την ανάπλαση της Δ.Ε.Θ. και έχουν ληφθεί όλες οι πρόνοιες, ούτως ώστε να προχωρήσουμε χωρίς προσκόμματα. Από εκεί και πέρα, ευχής έργον θα ήταν να μην έχουμε προβλήματα νομικά που θα καθυστερήσουν την ανάπλαση ενός έργου, που νομίζω ότι κανείς δεν αμφισβητεί ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό. Θα αλλάξει την όψη της Θεσσαλονίκης και θα αναβαθμίσει ευρύτερα την επιρροή και το βεληνεκές της πόλης. 

Σε ό,τι αφορά στο δεύτερο ερώτημά σας, πρώτα από όλα, δεν υπήρξε κάποιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας που δεν ψήφισε την άρση της ασυλίας του κ. Πολάκη. Ένας βουλευτής ήταν απών και δεν κατέστη δυνατόν ούτε να στείλει επιστολική ψήφο, μόνο περί αυτού πρόκειται. Από την άλλη, είναι αλήθεια ότι θα περιμέναμε από το ΚΙΝΑΛ να πάρει μια καθαρή θέση απέναντι στο υπόδειγμα πολιτικής που ακολουθεί ο κ. Πολάκης με τις ύβρεις, τον ευτελισμό της πολιτικής, τις συκοφαντίες. Είναι αλήθεια ότι τρεις βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, ο κ. Λοβέρδος, η κυρία Κεφαλίδου και η κυρία Γιαννακοπούλου ψήφισαν υπέρ της άρσης της ασυλίας. Η κεντρική επιλογή του ΚΙΝΑΛ ήταν διαφορετική. Πρέπει να ρωτήσετε εκεί να σας εξηγήσουν γιατί. 

Μ. ΣΑΜΟΛΑΔΑ: Δύο ερωτήσεις αν μου επιτρέπετε. Η πρώτη έχει να κάνει με τα ενεργειακά. Κύριε Υπουργέ, πολλές βιομηχανίες έχουν αποκλειστεί από την επιδότηση του ενεργειακού κόστους, διότι καλύπτουν τις ανάγκες τους υποχρεωτικά με υγραέριο για βιομηχανική χρήση, το γνωστό ως LPG, λόγω μη ύπαρξης δικτύου φυσικού αερίου στην περιοχή εγκατάστασής τους. Αυτές οι επιχειρήσεις υφίστανται σημαντική επιβάρυνση και η ανταγωνιστικότητά τους δέχεται ισχυρό πλήγμα, ενώ κατά βάση έχουν εξαγωγικό χαρακτήρα. Υπάρχει σκέψη για υπαγωγή στα μέτρα στήριξης και του LPG και, ενδεχομένως, και με αναδρομική ισχύ; Το ρεπορτάζ λέει ότι πέρυσι αγόραζαν με 0,5 – 0,6 και φέτος με 1,02. Και η δεύτερη ερώτηση αφορά στη Θεσσαλονίκη και στη μαρίνα της Καλαμαριάς. Σήμερα είχαμε μία ακόμη αρνητική εξέλιξη για αυτό το εξαιρετικά σημαντικό έργο που αφορά στη Θεσσαλονίκη των προσφύγων. Μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να κάνει δεκτή την προσφυγή του Δήμου Καλαμαριάς, κατά των όρων του διαγωνισμού για την παραχώρηση της μαρίνας, το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε την ακύρωση του διαγωνισμού. Πώς σχολιάζετε τις συγκεκριμένες εξελίξεις και, επίσης, εκτιμάτε ότι θα υπάρξει νέος διαγωνισμός ή θα εγκαταλειφθεί το σχέδιο αξιοποίησης και έτσι θα χαθεί ή θα καθυστερήσει, στην καλύτερη περίπτωση, μια μοναδική ευκαιρία ανάπτυξης για όλη τη Βόρεια Ελλάδα, καθώς δεν υπάρχει άλλη μαρίνα στη Β. Ελλάδα και θεωρείται ότι  η μαρίνα της Καλαμαριάς είναι ένα πολύ σημαντικό asset;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σε ό,τι αφορά στο πρώτο ερώτημά σας, το μέγεθος της κρίσης είναι τόσο μεγάλο, που, προφανώς, δημιουργεί προβλήματα και πάντοτε η περίμετρος των μέτρων κάποιους αφήνει απ’ έξω. Είμαι σίγουρος ότι το Υπουργείο Ενέργειας μαζί με τις συγκεκριμένες βιομηχανίες θα βρεθούν σε μια διαδικασία συζήτησης για να δούμε  αν υπάρχει τρόπος στήριξης και αυτού του κλάδου που χαρακτηρίζεται από την εξωστρέφεια, την οποία είπατε, και, προφανώς, αντιμετωπίζει δυσκολίες που δημιουργούν και θέματα ανταγωνιστικότητας σε σχέση με άλλες εταιρείες από το εξωτερικό. Σε ό,τι αφορά στο δεύτερο ερώτημα, οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης σε αυτή την χώρα είναι αποφάσεις που γίνονται αποδεκτές. Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε, το ΤΑΙΠΕΔ δεν θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν υπάρχουν περιθώρια προσαρμογής των όρων του διαγωνισμού σε αυτά που το ΣτΕ είπε ότι πρέπει να αλλάξουν και, προφανώς, για αυτό τον λόγο πήρε την απόφαση που πήρε. Είμαι σίγουρος πως αν υπάρχουν περιθώρια προσαρμογής, η διοίκηση θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί, έτσι ώστε αυτός ο αναπτυξιακός πόλος να αξιοποιηθεί προς όφελος της περιοχής ευρύτερα, της περιοχής της Καλαμαριάς και της Θεσσαλονίκης. 

Ν. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μιλήσατε για ένα εμβληματικό έργο, που είναι η ανάπλαση της Δ.Ε.Θ.. Εμβληματικό είναι για τη Θεσσαλονίκη και η υπόθεση της Ε.Ρ.Τ.3 και είναι και της αρμοδιότητάς σας. Υπάρχει μία κουβέντα, μία ανησυχία, ένα προβληματισμός -όπως θέλετε πείτε το- το τελευταίο διάστημα για το μέλλον της. Αφορά το θέμα της αυτονομίας της και αφορά και από εδώ και πέρα και τη λειτουργία της με τον καινούργιο αυτόν θεσμό που υπάρχει στα σκαριά, που ξεκίνησε με την ERTnews. Θα ήθελα να ρωτήσω, από τη μεριά σας, ποιος είναι ο στόχος της Κυβέρνησης όσον αφορά το μέλλον της Ε.Ρ.Τ.3 και τι να περιμένουμε για το επόμενο διάστημα.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Το νέο κανάλι, το ERTnews, όχι μόνο δεν απομειώνει τον ενημερωτικό και τον περιφερειακό χαρακτήρα της Ε.Ρ.Τ.3, αντίθετα, ο στόχος μας είναι να τον ενισχύσει, να τον αναδείξει ακόμη περισσότερο. Άλλωστε, αυτό συμβαίνει με έναν τρόπο και αυτή τη στιγμή που το κανάλι δεν εκπέμπει σε ελεύθερη συχνότητα. Δηλαδή, τα δελτία ειδήσεων της Ε.Ρ.Τ.3, δύο δελτία ειδήσεων της Ε.Ρ.Τ.3, εκπέμπουν και στο ERTnews. Ο στόχος μας είναι η Ε.Ρ.Τ.3 συνολικά να αναβαθμιστεί. Πολύ γρήγορα να πάμε σε μια διαδικασία που θα παράγει καινούργιο πρωτογενές ενημερωτικό πρόγραμμα. Πρόγραμμα που εκτός από την Ε.Ρ.Τ.3 θα παίζει και στο ERTnews. Ήδη, πολλά ρεπορτάζ, πολλές παραγωγές που γίνονται από την Ε.Ρ.Τ.3 προβάλλονται και στο ERTnews, αλλά και στην Ε.Ρ.Τ.1. Αποτελεί πολύτιμο στοιχείο για την Ε.Ρ.Τ., οι δημοσιογράφοι, το δημοσιογραφικό δυναμικό της Ε.Ρ.Τ.3. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ανταποκριτές της δημόσιας τηλεόρασης στον πόλεμο της Ουκρανίας στις εμπόλεμες ζώνες, τώρα νομίζω στην Οδησσό και στο Κίεβο, είναι δημοσιογράφοι της Ε.Ρ.Τ.3. Ο ρόλος της Ε.Ρ.Τ.3 είναι ένας ρόλος που και θα διαφυλάξουμε και μέσα από τις ευρύτερες αλλαγές που γίνονται στη Δημόσια Τηλεόραση, θα τον αναβαθμίσουμε και ως προς τον ενημερωτικό και ως προς τον περιφερειακό χαρακτήρα που κατέκτησε και ανέδειξε τα προηγούμενα χρόνια.

Ν. ΡΟΥΜΠΟΣ: Σε λίγες ημέρες ο Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει την αύξηση του κατώτατου μισθού. Αυτή θα είναι η τελευταία στη θητεία αυτής της Κυβέρνησης ή θα υπάρξει και άλλη; Και ένα δεύτερο: Έχει μια καταγγελία για παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη. Έχει να πει κάτι η Κυβέρνηση επ’ αυτού;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σε ό,τι αφορά στην αύξηση του κατώτατου μισθού, θα είναι η δεύτερη μέσα στο 2022 και θα είναι σημαντική. Από εκεί και πέρα, δεν γνωρίζω εάν θα υπάρξει και νέα αύξηση του κατώτατου μισθού του χρόνου. Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι η άποψη της Κυβέρνησής μας και η πολιτική μας συνολικά διαμορφώνει ένα θεσμικό πλαίσιο για να κινηθούμε προς την κατεύθυνση αυτή. Είναι ότι οι μισθοί στη χώρα και πρέπει να ανέβουν. Γι’ αυτό και μια σειρά από πρωτοβουλίες που πήραμε ενθαρρύνουν τις επιχειρήσεις να προβούν σε αυτή την κίνηση. Μιλώ για τη μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών στη μισθωτή εργασία, μιλώ για μια συνολική φορολογική ελάφρυνση, μιλώ για το ελκυστικό επενδυτικό και επιχειρηματικό περιβάλλον που δημιουργούμε. Η άποψή μας είναι ότι όταν οι δουλειές πηγαίνουν καλά, όταν τα κέρδη αυξάνονται, όταν οι επιχειρήσεις αξιοποιώντας τη σταθερότητα και το θεσμικό πλαίσιο που διαμορφώνεται μπορούν να έχουν καλύτερα αποτελέσματα, μέρος αυτών των αποτελεσμάτων, πρέπει να πηγαίνει και στους εργαζόμενους. Και αυτό γιατί η πραγματικότητα είναι ότι οι μισθοί στη χώρα μας είναι χαμηλοί και στη συγκεκριμένη περίοδο αυτό δημιουργεί πολύ μεγάλες δυσκολίες για την ποιότητα ζωής και το επίπεδο διαβίωσης των εργαζομένων στη χώρα μας. Οι πρωτοβουλίες μας, λοιπόν, είναι προς την κατεύθυνση αυτή. 

Τώρα, σε ό,τι αφορά στο δεύτερο ερώτημά σας, όπως γνωρίζω, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας αυτεπάγγελτα έχει παρέμβει, προκειμένου να διερευνήσει τη συγκεκριμένη καταγγελία. Έχει ζητήσει και τη συνδρομή, σε τεχνικό επίπεδο, της αρμόδιας Ανεξάρτητης Αρχής, της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου Επικοινωνιών. Με αφορμή την ερώτησή σας και συνολικά για τον θόρυβο που έχει δημιουργηθεί θέλω να πω ότι οι ελληνικές Αρχές δεν χρησιμοποιούν τα συγκεκριμένα λογισμικά, τα οποία περιγράφονται στις καταγγελίες αυτές. Το Ελληνικό Δημόσιο δεν συναλλάσσεται με καμιά από τις εταιρείες που κατασκευάζουν ή εμπορεύονται τέτοιου είδους λογισμικά. Παρ’ όλα αυτά, πρόκειται για μια σοβαρή καταγγελία και ορθώς η Εθνική Αρχή Διαφάνειας -η χώρα είναι ένα ευρωπαϊκό Κράτος Δικαίου- παρενέβη αυτεπάγγελτα για να διερευνήσει το όλο θέμα.

Δ. ΠΑΠΑΔΑΝΙΗΛ: Κύριε Εκπρόσωπε, θέλω να ρωτήσω, στη συζήτηση για το Νομοσχέδιο «Δουλειές Ξανά» ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της φτηνής στέγης μέσω του ΟΑΕΔ. Ένα πρόγραμμα που προξενεί μεγάλο ενδιαφέρον, ειδικά στους νέους ανθρώπους. Χρονικά πότε θα έχουμε τα κριτήρια και τα πρώτα φτηνά σπίτια για τους νέους μας;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σύντομα, το επόμενο διάστημα, ο Οργανισμός, με την καινούργια του μορφή πλέον, θα διαμορφώσει και τα κριτήρια και θα βάλει και τις προτεραιότητας ανάλογα με την ετοιμότητα των εγκαταστάσεων που υπάρχουν, έτσι ώστε να ενημερώσει την ελληνική κοινωνία τι έχει να περιμένει και πότε. Η πρόθεσή μας είναι οι διαδικασίες να είναι γρήγορες, να είναι απλές και τα κριτήρια τέτοια, έτσι ώστε να επιτρέψουν, κατά προτεραιότητα, να απολαύσουν το προνόμιο αυτό οι άνθρωποι που κυρίως το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Να προσθέσω εδώ ότι τα όσα περιλαμβάνονται στο Νομο για την αλλαγή του ΟΑΕΔ για τη στεγαστική πολιτική, είναι ένα μόνο κομμάτι της συνολικής μας πολιτικής για τη Στέγη, που αφορά κυρίως τη νέα γενιά, κυρίως τους νέους ανθρώπους, τους ανθρώπους που σπουδάζουν, που φεύγουν από τον τόπο τους, που δεν μπορούν να συντηρήσουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης με τον μισθό που παίρνουν και με το ενοίκιο που είναι υποχρεωμένα να πληρώνουν. Είναι ένα κομμάτι, λοιπόν, μόνο. Το επόμενο διάστημα θα ξεδιπλωθεί συνολικά το σχέδιό μας για την πολιτική Στέγης.

Β. ΠΛΑΚΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, εξαιτίας της ακρίβειας και του ενεργειακού κόστους παρατηρείται ξανά, έτσι με μία μεγαλύτερη ένταση, να φεύγουν πολλοί πολίτες της Βόρειας Ελλάδας σε γειτονικές χώρες για βενζίνη, για ψώνια, με ευνόητο και αυτονόητο «αποτύπωμα» στις τοπικές οικονομίες. Το ερώτημά μου είναι αν στον εθνικό σχεδιασμό, τον οποίο καταρτίζετε για την περαιτέρω στήριξη της οικονομίας και όσων πλήττονται από την ακρίβεια, θα μπει και ένα τέτοιο κριτήριο. Γεωγραφικό δηλαδή, ενδεχομένως, για τη στήριξη αυτών των τοπικών οικονομιών, πέρα από τα άλλα εισοδηματικά ή και λοιπά κριτήρια που υπάρχουν.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ:  Ήδη, υπάρχει γεωγραφικό κριτήριο, σε ό,τι αφορά στα νησιά, όπου εκεί, οι τιμές των καυσίμων ήταν πιο αυξημένες. Γι’ αυτό και σε ό,τι αφορά στα καύσιμα η επιδότηση είναι μεγαλύτερη. Είκοσι οκτώ λεπτά στα νησιά, σε σχέση με τα 22 λεπτά στην ηπειρωτική Ελλάδα. Είναι κάτι που πρέπει να το σταθμίσει κανείς. Εκείνο, πάντως, που έχει σημασία είναι ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτά που διεκδικούμε να γίνουν σε επίπεδο Ευρώπης και πολύ περισσότερο αυτά που επεξεργαζόμαστε σε επίπεδο εθνικής παρέμβασης, είναι πολιτική -το τονίζω για ακόμη μια φορά-  είναι παρεμβάσεις, είναι στήριξη που θα έρθει να προστεθεί στα όσα ήδη έχουν γίνει από το Σεπτέμβριο και κυρίως από την ώρα που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία και φούντωσε ακόμη περισσότερο το πρόβλημα. 

ΙΑΣ. ΜΠΑΝΤΙΟΣ: Θα ήθελα να μας αναλύσετε σε ποια στοιχεία, ακριβώς, εδράζεται η κυβερνητική και η πρωθυπουργική εκτίμηση για τις δεξιότητες των ανέργων και τη σύνδεση με τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, ιδιαίτερα στους νέους. Είναι μια παραδοχή, η οποία προκάλεσε αντιδράσεις στη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή. Σε ποια στοιχεία εδράζεται αυτή η ανάλυση;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Στο ότι υπάρχουν αρκετές θέσεις εργασίας, οι οποίες δεν καλύπτονται από την προσφερόμενη εργασία ή το ότι υπάρχουν στα Μητρώα του ΟΑΕΔ άνθρωποι που είναι πολλά χρόνια εγγεγραμμένοι ως άνεργοι, χωρίς να έχουν καταφέρει να απορροφηθούν σε ορισμένες θέσεις εργασίας, παρά το γεγονός ότι είναι αδιαμφισβήτητη εξέλιξη πως το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας η ανεργία έχει πέσει. Ενδεχομένως αυτό να οφείλεται στο ότι χρειάζεται ένα καινούργιο πρόγραμμα κατάρτισης πάνω σε καινούριες δεξιότητες, για τις οποίες  υπάρχει  μεγάλη ζήτηση σε πεδία της οικονομίας και σε επενδύσεις  που ξένες εταιρείες, αλλά και ελληνικές επιχειρήσεις πραγματοποιούν στη χώρα μας.

ΡΩΜ. ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Οι Θεσσαλονικείς λένε ότι το Μετρό είναι ένα πάρα πολύ καλό ανέκδοτο, πλέον. Όμως, δημιουργείται ένα ακόμα ανέκδοτο, που είναι το γήπεδο του ΠΑΟΚ, το οποίο κολλάει εδώ και πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς να ξέρουμε την ακριβή αιτία. Θα γίνει με κεφάλαια ιδιωτικά και μάλιστα βλέπουμε ότι και μια άλλη μεγάλη ομάδα των Αθηνών, ο Παναθηναϊκός, θα αποκτήσει γρήγορα γήπεδο. Τι γίνεται με το γήπεδο του ΠΑΟΚ, με την υπόθεση αυτή; Το ακούμε καιρό ότι είναι σε εξέλιξη, το οποίο δεν έχει ακόμη υπογραφεί.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία που λέτε. Όπως γνωρίζετε, με την ευκαιρία της παρουσίας στη Θεσσαλονίκη των αρμόδιων Υπουργών, έχουν απαντηθεί τα ζητήματα αυτά. Βρίσκεται σε εξέλιξη. Και πάντοτε η Κυβέρνηση, στις προτεραιότητές της, έχει την ικανοποίηση, την επίσπευση, στο βαθμό που της αναλογεί και στις δικές της δράσεις και ενέργειες, όλων αυτών των ζητημάτων και των αιτημάτων που είναι και απολύτως δίκαια και που αναβαθμίζουν και συνολικά την εικόνα του αθλητισμού στη χώρα μας, κάτι που είναι ζητούμενο παντού.

ΔΗΜ. ΜΑΚΡΗ: Ένα τοπικό περιφερειακό θέμα θα ήθελα να ρωτήσω. Υπάρχει μια εισήγηση από το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας για την κατάργηση και τη συγχώνευση κάποιων τμημάτων. Συγκεκριμένα, είναι των Μηχανικών Πληροφορικής και των Ηλεκτρονικών Συστημάτων. Υπάρχει μια πολύ μεγάλη αναταραχή και στο Δήμο που εντάσσεται το Πανεπιστήμιο και στην Καβάλα και γενικότερα. Θα μεταφερθούν πολλοί φοιτητές και γενικότερα είναι ένα θέμα παιδείας ακόμα, που σε ακατάλληλη χρονικά στιγμή, υπό την έννοια ότι θα δώσουν πανελλαδικές σε λίγο, θα φτιάξουν το μηχανογραφικό τους και τα λοιπά. Και φυσικά και η μεταφορά των φοιτητών που σε μια τέτοια εποχή κρίσης είναι πολύ δύσκολο για τις οικογένειες να τους στηρίξουν. Είναι ένα θέμα παιδείας σημαντικό και για τους μαθητές και για τους φοιτητές. Τι γίνεται με αυτό το θέμα;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν γνωρίζω το θέμα στην έκταση που μου το περιγράφετε. Θα ενημερωθώ και θα σας απαντήσω. Εκείνο που θέλω να πω είναι ότι τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας και τον σχεδιασμό του, σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να γίνονται υπό το καθεστώς αιφνιδιασμού, έτσι ώστε να αποφεύγονται περιστατικά, όπως αυτά που είπατε. Τώρα, δεν γνωρίζω το συγκεκριμένο θέμα. Είναι αρκετά εξειδικευμένο. Θα ενημερωθώ και θα επανέλθω με πολύ συγκεκριμένη απάντηση.

ΑΝ. ΑΝΑΝΙΑΔΟΥ: Την περασμένη Τετάρτη, η απεργιακή διαδήλωση της Θεσσαλονίκης χτυπήθηκε από τις δυνάμεις καταστολής, όταν έφτασε στο λιμάνι, όπου είχε ξεφορτώσει ένα βρετανικό πλοίο με στρατιωτικό εξοπλισμό, θυμίζοντας μέρες του ΄99 και τη χρήση του λιμανιού στη διάρκεια τότε του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία. Ρωτώ, λοιπόν, αν υφίσταται κάποια συμφωνία για χρήση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης για τη διέλευση ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων προς την Ανατολική Ευρώπη, όπως αντίστοιχα συμβαίνει με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και άλλα λιμάνια της χώρας.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η χώρα, στο πλαίσιο της συμμετοχής της στο ΝΑΤΟ, κάνει αυτά που είναι συμφωνημένα και κάνει αυτά που την οδηγούν στο να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της απέναντι στη Συμμαχία, υποχρεώσεις που έχουν όλες οι χώρες που συμμετέχουν σ’ αυτή. Φαντάζομαι πως οτιδήποτε γίνεται στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, είναι κάτι που συμβαίνει μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο συμφωνιών που έχουν στιγμιαία ή ενδεχομένως και μεγαλύτερη διάρκεια. Η χώρα είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Η Συμμαχία συνεπάγεται δικαιώματα και υποχρεώσεις και η χώρα αυτό ακολουθεί.

ΔΕΣΠ. ΚΡΗΤΙΚΟΥ: Η Ευρώπη, πλέον, κάνει λόγο για διπλωματία του σιταριού και των δημητριακών. Υπάρχει κάποιος σχεδιασμός από την Κυβέρνηση, το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για στοχευμένη ενίσχυση αγροτών, με σκοπό να αυξηθεί η σπορά μαλακών σιταριών, ώστε να μετριαστεί εκ των ενόντων ενδεχόμενη επισιτιστική κρίση και αν ναι, ποιες είναι αυτές; Και μια δεύτερη ερώτηση, πότε ακριβώς θα ανοίξει η πλατφόρμα για τα καύσιμα;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η πλατφόρμα για τα καύσιμα θα ανοίξει τις επόμενες ημέρες. Από εκεί και πέρα, για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, έχουν γίνει και θα εξακολουθούν να γίνονται, στο μέτρο του δυνατού, παρεμβάσεις και για να μπορέσουν οι αγρότες μας να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες τιμές και τις παραπάνω δυσκολίες που αυτές βάζουν και να αξιοποιηθούν εργαλεία χρηματοδοτικά ως κίνητρο. Όλα αυτά, βεβαίως, πρέπει σωστά να μελετώνται και σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα άμεσης αποτελεσματικότητας και στήριξής τους. Ειδικά σε ό,τι αφορά στο κομμάτι των δημητριακών, απέναντι στο οποίο υπάρχει μια ανησυχία για την επάρκεια της εφοδιαστικής αλυσίδας σε επίπεδο Ευρώπης, με δεδομένο ότι οι εν λόγω χώρες είναι από τους μεγαλύτερους προμηθευτές. Έχει κάνει πάρα πολύ σημαντική και συστηματική δουλειά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και με την πλατφόρμα για τα αποθέματα. Από τα στοιχεία που κατατέθηκαν και βρέθηκαν, προκύπτει ότι δεν έχουμε λόγο να ανησυχούμε σε ό,τι αφορά την ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας. Από εκεί και πέρα, και αυτά που είπατε πριν, είναι πολιτικές που εξετάζονται. Τα όσα συμβαίνουν είναι καλό να μας προβληματίζουν σε ό,τι αφορά αλλαγές και προσαρμογές στο σχεδιασμό της χώρας για την επάρκειά της και την αύξηση της παραγωγής της σε μια σειρά από προϊόντα, για παράδειγμα, τις ζωοτροφές και κάποια, όπως αυτά που περιγράψατε πριν.

ΒΑΓ. ΜΩΫΣΗΣ: Με επίκεντρο την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, βλέπουμε για πρώτη φορά -στην περίπτωση της Ουκρανίας τουλάχιστον- η ένταξη στην Ε.Ε. να έχει ως πρωτεύον κριτήριο, αντί την πολιτική σύγκλιση του εσωτερικού της Ε.Ε. την γεωπολιτική ισορροπία έναντι ενός τρίτου. Προτάσσονται όροι ασφάλειας. Κάποιοι επεκτείνουν αυτή τη συζήτηση και στο θέμα των Δυτικών Βαλκανίων. Πολλές φορές είδαμε τέτοιες αναφορές και στο Oικονομικό Forum των Δελφών και βλέπουμε και το διεθνή Τύπο να το σηκώνει. Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι, με δεδομένο και την παρουσία του κ. Zaev χθες στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και τα όσα είπε και τα όσα ακούγονται σχετικά το τελευταίο διάστημα, αν παραμένουν ισχυρές οι θέσεις της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τα προαπαιτούμενα που έχουμε θέσει, είτε για την εφαρμογή των Πρεσπών, είτε για άλλα ζητήματα, όπως η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία και αν παραμένει σε ισχύ και το βέτο ως εναλλακτική έναντι της ενταξιακής διαδικασίας του γειτονικού κρατιδίου.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πρώτα απ’ όλα, αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι η Ουκρανία είναι μια τελείως διαφορετική και ιδιαίτερη περίπτωση. Ακόμη, όμως, και σε αυτή τη διαφορετική και ιδιαίτερη περίπτωση, δεν μιλάμε για ένταξη. Μιλάμε, προφανώς, για μια πολύ θετική διάθεση αποδοχής ενσωμάτωσης της Ουκρανίας, για προφανείς λόγους, στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Για τα Δυτικά Βαλκάνια έχει δρομολογηθεί ένας οδικός χάρτης σε διαφορετική εξέλιξη και με διαφορετική, αν θέλετε, πληρότητα των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε.. Η χώρα μας, προφανώς και είναι υπέρ της εισόδου και της ενσωμάτωσης των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια, πάντοτε, υπό την προϋπόθεση ότι θα ισχύουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις και οι απαραίτητοι όροι που το ευρωπαϊκό κεκτημένο επιβάλλει, για την ένταξη χωρών στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Δεν έχει μετακινηθεί η χώρα μας σε τίποτα από τις θέσεις αυτές που υποστήριζε στο παρελθόν σε ό,τι αφορά την είσοδο των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

ΛΑΖ. ΛΑΖΑΡΟΥ: Προ ημερών είχαμε ένα τραγικό περιστατικό στη Θεσσαλονίκη. Χάσαμε δύο ανθρώπους στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» ύστερα από πυρκαγιά σε αίθουσα της Πνευμονολογικής του Νοσοκομείου. Αυτό ανέδειξε κάτι άλλο και μάλιστα προκύπτει από τα λεγόμενα συνδικαλιστών, προκύπτει από τα λεγόμενα στελεχών διοικήσεων από νοσοκομεία, διευθυντών Μονάδων νοσοκομείων, αναφορικά με την πυρασφάλεια και την πυροπροστασία στα νοσοκομεία. Μιλούν για το επίπεδο χρηματοδότησης, το οποίο είναι από ελλιπές έως ανεπαρκές, γεγονός που καθιστά σχεδόν ανοχύρωτα, ειδικά τα παλαιότερα κτίρια των νοσηλευτικών Ιδρυμάτων της Θεσσαλονίκης. Οι άνθρωποι που μίλησα μαζί τους, εξαιρούν το «Παπαγεωργίου» και το «424», αλλά για όλα τα υπόλοιπα, δυστυχώς, η κατάσταση που υπάρχει είναι αυτή στη Θεσσαλονίκη και ειδικά σε κτίρια που είναι δεκαετιών κάποια. Τι σκοπεύετε να κάνετε γι’ αυτό;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κατ΄ αρχάς, σε ό,τι αφορά το τραγικό, όπως είπατε, περιστατικό στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου», νομίζω ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία διερεύνησης, που ανάμεσα στα υπόλοιπα προφανώς θα αξιολογήσει και θα δει και το ζήτημα που λέτε. Είναι σαφές ότι οι διοικήσεις σε ένα τόσο πολύ κομβικό και κρίσιμο θέμα για την ασφάλεια κατ’ αρχήν των ασθενών, αλλά και των εργαζομένων στα νοσοκομεία, πρέπει να κάνουν αυτά που πρέπει για να λειτουργούν τα συστήματα σωστά και η Πολιτεία να εξαντλεί κάθε δυνατότητα υποστήριξης και χρηματοδότησης.

Ν. ΛΑΔΙΑΝΟΣ: Να επανέλθω λίγο στο θέμα της πανδημίας. Επειδή παρακολουθούμε μια μεταστροφή 180 μοιρών ουσιαστικά στα μέτρα κατά της πανδημίας, προβληματίζει πολύ κόσμο αυτό και πολλοί γονείς και εκπαιδευτικοί με τους οποίους μιλήσαμε, αναρωτιούνται πώς μετά από ένα εορταστικό 15νθήμερο και μάλιστα ένα 15νθήμερο που περιμένουν οι Έλληνες τρία χρόνια, oπότε καταλαβαίνουμε ότι θα υπάρχει μια μεγαλύτερη ελευθεριότητα, θα επιστρέψουν όλα τα παιδιά χωρίς έστω ένα self test. Και συζητούσαμε, χθες, σε ένα διάλογο, ένα ακραίο παράδειγμα, ότι στις 30 του Απρίλη, σύμφωνα με τα ανακοινωθέντα μέτρα, μάλλον μη μέτρα, ένας άνθρωπος ο οποίος θέλει να κάτσει σε ένα αναψυκτήριο, κάπου μόνος του, θα πρέπει να επιδεικνύει πιστοποιητικό νόσησης ή εμβολιασμού. Λίγες ώρες μετά, 1η Μαΐου, αυτός ο άνθρωπος μαζί με 100 άλλους θα μπορεί να μπει σε έναν χώρο, θεωρητικά 50 τ.μ., χωρίς να υπάρχει καμία απόσταση και χωρίς να τον ελέγξει κανένας. Θεωρείτε αυτή την τόσο διαφορετική αντιμετώπιση λογική;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Για να ξεκινήσω από το δεύτερο, προφανώς όταν αλλάζεις μια πολιτική, πρέπει να βάλεις τη γραμμή, 30 Απριλίου με 1η Μαΐου έτσι θα γινόταν.

Ν. ΛΑΔΙΑΝΟΣ: Ίσως θα μπορούσε να γίνει πιο σταδιακά. 

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αυτό που θέλω να πω είναι ότι οι αποφάσεις που παίρνουμε λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη τους τη στάθμιση των γεγονότων από την Επιτροπή των Ειδικών. Προφανώς αυτοί που αποφασίζουν και σταθμίζουν τα γεγονότα, θα αξιολογούν ότι, για παράδειγμα, έχει νοσήσει πάρα πολύς κόσμος από τότε που η φιλοσοφία των μέτρων ήταν διαφορετική. Το επίπεδο ανοσίας στην κοινότητα έχει ανέβει πάρα πολύ, με δεδομένο και τον εμβολιασμό, αλλά και τη νόσηση που δεν δημιουργεί πολύ βαριά περιστατικά στη συντριπτική πλειοψηφία. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία. Αυτό φαντάζομαι ότι θα είναι ένα από τα κριτήρια, τα οποία οδήγησαν την Επιτροπή των Ειδικών να εισηγηθεί και την Κυβέρνηση να υιοθετήσει αυτά τα μέτρα. Να θυμίσω ότι συνολικά σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των σχολείων, κατά καιρούς υπήρχε προβληματισμός, δεν θα πω εγώ για άλλου τύπου κριτική, δεν είναι η ώρα να γυρίσουμε και να θυμηθούμε τον ανεύθυνο τρόπο με τον οποίο προσέγγισαν τη λειτουργία των σχολείων, τα κόμματα της Αντιπολίτευσης. Υπήρχε, όμως, ένας προβληματισμός από τους γονείς, από την εκπαιδευτική κοινότητα, που ήταν και εύλογος, για το αν τα πρωτόκολλα και ο τρόπος με τον οποίο τα σχολεία λειτούργησαν το προηγούμενο διάστημα, μέσα σε συνθήκες πανδημίας πολύ χειρότερες από αυτές που είναι τώρα, θα ήταν αποτελεσματικά. Έδειξε η πορεία των γεγονότων ότι τα πρωτόκολλα λειτούργησαν και λειτούργησαν αποτελεσματικά. Το λέω αυτό, γιατί χρειάζεται να έχουμε μια εμπιστοσύνη σε εκείνους που ως ειδικοί εισηγούνται, κατανοούν καλύτερα τα δεδομένα, σταθμίζουν τα δεδομένα και εισηγούνται στην Κυβέρνηση τις αποφάσεις.

Ν. ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ: Στην Ουκρανία, εκτός από καλάσνικοφ, ρουκέτες, αντιαρματικά, στείλαμε και πυραύλους stinger; Και εάν είναι όλα αυτά κατασχεμένα από το παρελθόν, ή αν έφυγαν από κάποια ενεργά τμήματα του Στρατού μας; Και μια δεύτερη ερώτηση, σχετικά με τη δήλωση του κ. Τσίπρα ότι είναι υπερήφανος για τη Συνθήκη των Πρεσπών, αν και η Κυβέρνηση έχει την ίδια άποψη, ότι οι Έλληνες πρέπει να είναι περήφανοι για τη Συνθήκη των Πρεσπών;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Νομίζω ότι η απάντηση, στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, είναι αυτονόητη. Η Νέα Δημοκρατία ως Αντιπολίτευση, τότε, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ό,τι ήταν δυνατόν, προκειμένου να μην υπογραφεί η Συνθήκη των Πρεσπών και από αυτή μας τη θέση δεν έχουμε μετακινηθεί.

Από κει και πέρα, είναι γνωστό τι αμυντικό υλικό έχει αποσταλεί, μαζί με την ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία. Τίποτα από αυτά που έχει αποσταλεί, δεν αποδυναμώνει τις ανάγκες και τις αμυντικές δυνατότητες της χώρας μας.

ΧΡ. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: Επειδή γίνεται πάρα πολύς λόγος για τα θέματα της στήριξης της Κυβέρνησης, το ζήτημα είναι εάν μελετάτε μέσα σ’ αυτά τα μελλοντικά μέτρα, τα οποία δεν αποκλείσατε την πιθανότητα να ληφθούν στη συνέχεια, να διορθωθεί και αυτή η κατάσταση, που είναι λίγο τραγελαφική σε σχέση με τον ειδικό φόρο στα καύσιμα. Είναι ποσοστό επί της τιμής. Κάτι που σημαίνει ότι, λόγω της αυξημένης τιμής, λόγω της κρίσης, τα κρατικά ταμεία παίρνουν πολύ περισσότερα χρήματα από τον Έλληνα πολίτη, τώρα. Μήπως θα έπρεπε να καθοριστεί ένα συγκεκριμένο ποσό, ανά λίτρο, ούτως ώστε να σταματήσει αυτός ο τραγέλαφος;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης δεν είναι ποσοστό επί της τιμής. Αλλά, αυτό που έχει σημασία να επαναλάβω, είναι το γεγονός ότι η Κυβέρνηση έχει επιλέξει, να μην αξιοποιήσει μέχρι τώρα φορολογικά εργαλεία στη μάχη κατά της ακρίβειας. Το έχουμε εξηγήσει και εδράζεται σε τρεις βασικούς άξονες. Πρώτα απ’ όλα, τα δημόσια έσοδα είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό συνδεδεμένα με τους φόρους αυτούς, απ’ ό,τι σε άλλα κράτη του κόσμου. Δεύτερον, υπάρχει ένας προβληματισμός, κατά πόσον το όφελος θα μετακυληθεί απευθείας στον καταναλωτή. Και τρίτον, υπάρχει μία φιλοσοφία πιο στοχευμένων μέτρων σ’ εκείνους που έχουν περισσότερο ανάγκη. Όχι ότι όλη η κοινωνία η ελληνική δεν έχει ανάγκη, προφανώς. Και τα μεσαία στρώματα, η μεσαία τάξη, πιέζεται πάρα πολύ. Ήδη, ας πούμε, με την παρέμβαση που κάναμε για το πετρέλαιο, έχουμε μία μείωση διπλάσια σχεδόν απ’ αυτή που θα πετυχαίναμε, εάν κατεβάζαμε στο μισό ή και ακόμα παραπάνω τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης. Σχεδιάζουμε, παράλληλα με τις διεργασίες που γίνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και άλλες πολιτικές απάντησης στις προκλήσεις της ακρίβειας. Όμως πριν καταλήξουμε και πριν μετρήσουμε σωστά, τι είναι αυτά που θα έχουν το μεγαλύτερο και το καλύτερο αποτέλεσμα, θεωρώ ότι δεν είναι σκόπιμο, αποσπασματικά, να λέμε για διάφορα μέτρα, πριν καν ο κόσμος και η κοινωνία δει, μέσα στον Απρίλιο, την  υλοποίηση και την εφαρμογή πολύ σημαντικών μέτρων, στην κατεύθυνση μετριασμού των ανατιμήσεων.

Λ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΙΔΗΣ: Σε σχέση με αυτό που είπε ο συνάδελφος, ο κ. Πετρουλάκης, και αναφερθήκαμε στην αποστολή του στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία. Εδώ, φάνηκαν δύο πράγματα: Ένα τα reflex της Κυβέρνησης το πρώτο διάστημα, είμαστε στην 50ή ημέρα του πολέμου, αν το υπολογίσουμε, ξέρουμε την κατάσταση, και η διευκρινιστική ερώτηση είναι η εξής: Η Ελλάδα σκέπτεται να αποστείλει κι άλλο στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν υπάρχει κάτι καινούργιο προς αυτήν την κατεύθυνση, από αυτά που μέχρι τώρα έχουν γίνει. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στο τραπέζι.

Ν. ΑΒΟΥΚΑΤΟΣ: Λόγω των ανατιμήσεων διακόπτονται ή θα διακοπούν έργα στους Δήμους. Μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ απέστειλε και επιστολή στον αρμόδιο Υπουργό, με την ανησυχία του και τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν. Είναι «στον αέρα» πολλά έργα.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα ληφθεί κάθε δυνατή μέριμνα. Όντως τα έργα θα πληρώσουν και αυτά τη συνέπεια της ανατίμησης μιας σειράς υλικών που θα δυσκολέψουν την εκτέλεσή τους. Τα αρμόδια Υπουργεία θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου οι καθυστερήσεις αυτές να μην οδηγήσουν σε ακυρώσεις και εν πάση περιπτώσει, όσο το δυνατόν, ν’ αντιμετωπιστούν.

ΣΤ. ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Εξετάζονται αντίμετρα για τις συνεχείς παραβιάσεις και υπερπτήσεις στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, από τουρκικά μαχητικά τα τελευταία εικοσιτετράωρα;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η χώρα μας, όπως πάντοτε, θ’ αντιμετωπίζει με τον τρόπο που πρέπει ν’ αντιμετωπίσει και στο επίπεδο του πεδίου και σε επίπεδο διπλωματικό, αυτές τις προκλητικές και απαράδεκτες ενέργειες.

Β. ΔΗΜΑΡΕΣΗ: Τι δημοσιονομικό περιθώριο υπάρχει για τα επιπλέον μέτρα, από τον Μάιο και μετά; Και μία δεύτερη ερώτηση, στο επίπεδο των κυρώσεων. Κάποιες από αυτές τις κυρώσεις αφορούν και τους λεγόμενους Ρώσους ολιγάρχες. Σ’ αυτήν την κατεύθυνση τι έχει κάνει η χώρα μας; Θα έχουμε κάποιες ανακοινώσεις;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Στη χώρα μας δεν έχει σταλεί κάποια λίστα, που να περιλαμβάνεται κάποιο πρόσωπο, που δραστηριοποιείται στη χώρα, για να του επιβληθούν οι κυρώσεις αυτές. Υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία, όπως ξέρετε, που ακολουθείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η χώρα σ’ αυτό είναι συνεπής, ανάλογη με τη συμπεριφορά των εταίρων της. Από κει και πέρα, έχει κατατεθεί συμπληρωματικός Προϋπολογισμός. Σας είπα ποιες διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη. Όταν έρθει η ώρα να ανακοινωθεί, αυτό που θα ανακοινωθεί, θα είναι και μετρημένο και κοστολογημένο. Άρα, αυτόματα θα υπάρξει και η απάντηση για τα περιθώρια της οικονομίας, τα οποία αξιοποιούμε.