Καλημέρα σας.
Για την Δ.Ε.Θ.
Η φετινή Δ.Ε.Θ. αποτελεί τη συμβολική και ταυτόχρονα ουσιαστική επάνοδο μας στην πληρότητα του βίου: οικονομικού, κοινωνικού, εκπαιδευτικού και ευρύτερα πολιτισμικού. Δεκαεννιά μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας -και παρότι ο ιός επιμένει- είμαστε σε θέση να ανοίξουμε βήμα. Είμαστε σε θέση να το πράξουμε γιατί με σχεδιασμό και σώφρονες επιλογές κρατήσαμε την χώρα υγειονομικά, οικονομικά και κοινωνικά όρθια. Με πολιτικές ενίσχυσης του Ε.Σ.Υ. και στήριξης της πραγματικής οικονομίας. Τώρα με πολιτικές και πυρήνα το Ε.Σ.Υ., τον εμβολιασμό και το αρτιότερο Κράτος μπορούμε να περιορίσουμε περαιτέρω την πανδημία και να καταφάσκουμε στη ζωή.
Η πορεία στο επόμενο διάστημα δεν θα είναι ανέφελη. Η πανδημία συνεχίζει να προκαλεί αναταράξεις. Και αναταράξεις που προκαλούν ανησυχία στους πολίτες. Στη Δ.Ε.Θ. ο Πρωθυπουργός θα απαντήσει σε αυτές τις ανησυχίες, τα προβλήματα, αλλά και τις προσδοκίες της ζώσας κοινωνίας. Θα απαντήσει έχοντας ως παρακαταθήκη αυτά που πετύχαμε μέχρι σήμερα, στο εισόδημα των πολιτών, στις επενδύσεις, στις εξαγωγές, στις θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν, στις δουλειές που άνοιξαν. Όλα αυτά δεν είναι μια επίκληση αυταρέσκειας. Είναι η απόδειξη ότι με την πολιτική, το σχέδιο, τις μεταρρυθμίσεις μας μπορούμε να διαμορφώσουμε τις συνθήκες προόδου και προκοπής που αξίζουν στις Ελληνίδες και τους Έλληνες.
Στην ομιλία του Πρωθυπουργού οι νέοι θα βρίσκονται στο επίκεντρο. Και φυσικά θα υπάρχουν μέτρα και εξαγγελίες για το σύνολο της κοινωνίας. Στόχος είναι, τα πλεονεκτήματα και το όφελος, από μια Ελλάδα που αλλάζει και αναπτύσσεται με πρωτόγνωρους ρυθμούς, να φτάσουν σε όλους με δικαιοσύνη και ταχύτητα.
Με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία που στηρίζεται στα αποτελέσματα της δουλειάς μας. Με ευαισθησία, με ανθρωπιά, με λογική και με σύνεση, προχωράμε σταθερά στην Ελλάδα της επόμενης μέρας. Και οι πολίτες ξέρουν ότι θα είμαστε δίπλα τους και δεν θα αφήσουμε κανένας να μείνει πίσω.
Για την έναρξη της σχολικής χρονιάς
Η έναρξη της σχολικής χρονιάς μας βρίσκει έτοιμους, σε όλα τα επίπεδα, για να επανέλθουμε, με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, στην δια ζώσης διδασκαλία. Οι μαθητές και η κοινωνία δεν αντέχουν άλλο τις επιπτώσεις της απουσίας από το σχολικό περιβάλλον. Οι νέοι άνθρωποι αυτής της χώρας πλήρωσαν βαρύ τίμημα στην εθνική προσπάθεια για την προστασία της ζωής και της Πατρίδας από την πανδημία. Ως Κράτος και ως κοινωνία τους οφείλουμε ευγνωμοσύνη. Τους οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα, να στηρίξουμε ολόψυχα και με κάθε μέσο την επιστροφή στις τάξεις.
Στην προσπάθεια αυτή καλούμε να συνδράμουν όλοι, στο μέτρο των δυνατοτήτων τους. Ο εμβολιασμός και η ευλαβική τήρηση των μέτρων είναι οι δύο βασικές προϋποθέσεις. Διαβεβαιώνουμε την κοινωνία ότι θα στηρίξουμε με κάθε διαθέσιμο μέσο το άνοιγμα των σχολείων και την δια ζώσης διδασκαλία.
Για τα ψευδή πιστοποιητικά εμβολιασμού
Το σκάνδαλο με τα ψευδή πιστοποιητικά εμβολιασμού είναι ηθικά και πολιτικά καταδικαστέο. Το Κράτος και η δικαιοσύνη θα αποδώσουν τις ευθύνες που αναλογούν σε όσους εμπλέκονται, με διάθεση σωφρονιστική, παραδειγματική και αποτρεπτική. Τα όσα συνέβησαν με τα ψευδή πιστοποιητικά είναι οι παθογένειες μιας Ελλάδας που πασχίζουμε να αφήσουμε πίσω μας. Πάρα τις αντικοινωνικές και -χωρίς αμφιβολία- ανήθικες συμπεριφορές κάποιων, η Κυβέρνηση έκανε και θα εξακολουθεί να κάνει ο,τι απαιτείται για να νικήσουμε τον ιό και να βαδίσουμε γρηγορότερα στο δρόμο της προόδου. Δυστυχώς, η στάση της Αντιπολίτευσης στο ζήτημα αυτό είναι αστήρικτη και αδικαιολόγητη.
Πρόγραμμα Πρωθυπουργού
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται ήδη στα Χανιά για την κηδεία του Μίκη Θεοδωράκη.
Το απόγευμα θα παραστεί στην τελετή εκκίνησης του Ράλλυ Ακρόπολις.
Αύριο Παρασκευή στις 11 θα παραστεί στην ορκωμοσία της πολιτικής ηγεσίας του νεοσύστατου Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Στην συνέχεια θα αναχωρήσει για την Θεσσαλονίκη.
Σας ευχαριστώ πολύ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.
ΣΤ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Αναφερθήκατε στην περίπτωση με τα πλαστά πιστοποιητικά, που ξεκίνησε ως ένα μεμονωμένο περιστατικό στο Κέντρο Υγείας Παλαμά, έχει αρχίσει όμως να παίρνει πολύ μεγάλες διαστάσεις, με διασυνδέσεις σε νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη. Θα ήθελα να ρωτήσω πώς σκέφτεστε να αντιμετωπίσετε τους επίορκους; Θα προχωρήσετε σε κάποιες επιπλέον παρεμβάσεις, καινούργιες παρεμβάσεις;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όπως ξέρετε, έχουν ήδη ψηφιστεί κάποια μέτρα, αυτά που δεν ψήφισε η αντιπολίτευση, πρόστιμα 5.000 ευρώ για κάθε πράξη. Προβλέπονται συγκεκριμένες πειθαρχικές διαδικασίες και από την ώρα που το θέμα παραπέμπεται στη Δικαιοσύνη, προβλέπονται και ποινικές κυρώσεις, για μια σειρά από βαριά αδικήματα. Η Κυβέρνηση θα κάνει ό,τι απαιτείται, ό,τι πρέπει για να αποδοθεί δικαιοσύνη για τις πράξεις αυτές, οι οποίες είναι ακραία παραβατικές και στρέφονται ενάντια στην κοινωνίας. Ας μην υπάρχει καμιά αμφιβολία σ’ αυτό.
Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, χθες, πριν την Εξόδιο Ακολουθία για τον Μίκη Θεοδωράκη, σημειώθηκαν κάποιες αποδοκιμασίες από μερίδα παρευρισκόμενων προς το πρόσωπο του Πρωθυπουργού. Ήθελα να ρωτήσω, λοιπόν, ποιο είναι το σχόλιο της Κυβέρνησης; Αν θεωρείτε ότι υπήρξε κάποια πολιτική υποκίνηση και πολιτική ευθύνη γι’ αυτά τα επεισόδια;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Νομίζω ότι συμφωνούμε όλοι πως το τελευταίο πράγμα που αρμόζει, το τελευταίο που χρειαζόταν, στον αποχαιρετισμό αυτού του μεγάλου Έλληνα, είναι ο διχασμός και οι απρέπειες. Από κει και πέρα τα σχόλια περιττεύουν. Είναι απορίας άξιον ότι δεν αισθάνθηκαν όλοι την ανάγκη να επισημάνουν το ίδιο και να καταδικάσουν αυτές τις συμπεριφορές. Να θυμίσω απλώς ότι όταν στο παρελθόν είχαν ακουστεί κάποιες αποδοκιμασίες για τον τότε Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην κηδεία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, υπήρξε άμεση και πολύ καθαρή καταδίκη του μεμονωμένου εκείνου περιστατικού από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας. Δεν θέλω να φαντάζομαι ότι κάποιοι έχουν στο μυαλό τους ότι το 2021, μπορεί να μοιάζει σε τίποτα με το 2011. Αν το έχουν στο μυαλό τους είναι πολύ μακριά νυχτωμένοι, διότι η Ελλάδα του 2021 είναι μια διαφορετική χώρα. Κερδίζει στοιχήματα, ανοίγει καινούργιους δρόμους για τους πολίτες. Τα διακυβεύματα και τα επίδικα της εποχής είναι διαφορετικά. Το ζήτημα είναι να ξεκινήσουν τα σχολεία, να ξεκινήσουν τα πανεπιστήμια, ν’ αξιοποιήσει ο κόσμος την οικονομική δυναμική, να γυρίσουν πίσω «μυαλά», άνθρωποι που πήγαν στο εξωτερικό, ν’ αξιοποιήσουμε τις προϋποθέσεις ανάπτυξης που υπάρχουν, για να πάει η χώρα πολύ πολύ μπροστά. Εκεί είναι προσανατολισμένη η Κυβέρνηση και εκτιμούμε ότι εκεί είναι προσανατολισμένη και η κοινωνία. Αυτά είναι τα σημαντικά και τα ουσιαστικά.
ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, με δεδομένο ότι οι εμβολιασμοί κινούνται πάλι με χαμηλό ρυθμό, όχι τουλάχιστον με τον αναμενόμενο και επειδή από 13 Σεπτεμβρίου τίθενται σ’ εφαρμογή τα νέα μέτρα, είναι στις σκέψεις σας να έχουμε άμεσα ανακοινώσεις για επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και ποιους θ’ αφορά;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όχι, δεν είναι στη σκέψη μας να έχουμε ανακοινώσεις στο επόμενο διάστημα για την επέκταση της υποχρεωτικότητας. Έχω πολλές φορές τοποθετηθεί γι’ αυτό το ζήτημα. Δίνουμε έμφαση, από τις 13 Σεπτεμβρίου, που ξεκινάει η ημέρα εφαρμογής των μέτρων, στην υλοποίηση όλων όσων έχουμε μελετήσει με τους αρμόδιους και έχουμε εξαγγείλει. Και έχουμε την πεποίθηση ότι εάν σωστά συνεργαστούμε και δουλέψουμε όλοι για την τήρηση των μέτρων αυτών, μπορούμε να πετύχουμε εκείνα τ’ αποτελεσματα που θα μας θωρακίσουν έναντι της πανδημίας. Η υποχρεωτικότητα ισχύει για τους υγειονομικούς, για τους πολύ συγκεκριμένους λόγους που έχουμε πει. Πέραν τούτου ο προσανατολισμός της Κυβέρνησης στρέφεται, κατ’ αρχήν στον εμβολιασμό των ανηλίκων. Γνωρίζετε ότι έχουμε κι εκεί διευρύνει τις προσπάθειες για να πείσουμε, να παρακινήσουμε τις οικογένειες και τα παιδιά να εμβολιαστούν. Η εμπλοκή των παιδιάτρων είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη στην εφαρμογή των μέτρων που έχουμε εξαγγείλει το προηγούμενο διάστημα.
ΕΙΡ. ΜΠΕΛΛΑ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω για το θέμα των σχολείων: Επιμένετε ότι τα σχολεία ανοίγουν με ασφάλεια. Όμως βρισκόμαστε μπροστά στο σκάνδαλο των ψευδών πιστοποιητικών. Πώς μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι θα ανοίξουν με ασφάλεια όταν το βασικό μέρος της επιστροφής βασίζεται στα self-test, τα οποία γίνονται στο σπίτι όπου ο καθένας μπορεί να μη τα κάνει καν και να δηλώσει ότι τα έκανε; Πώς, λοιπόν, θα εγγυάστε την ασφάλεια της επιστροφής των παιδιών στα σχολεία και αν σκέφτεστε μήπως τα self-test να γίνονται στο σχολείο, ώστε να ελέγχονται και να είναι έγκυρα πραγματικά;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τα μέτρα και οι πρόνοιες έχουν ανακοινωθεί και είναι απολύτως συγκεκριμένα. Σε δύο πυλώνες βασιζόμαστε: Στον εμβολιασμό και στα συχνά test, που θα πιστοποιούν την υγειονομική κατάσταση των μαθητών και των δασκάλων, που δεν έχουν εμβολιαστεί εκείνη την συγκεκριμένη στιγμή. Το βασικό, όμως, κομμάτι που νομίζω ότι πρέπει κανείς να καταλάβει από αυτή την διαδικασία είναι ότι εάν συμφωνούμε όλοι πως οι μαθητές, οι γονείς, η κοινωνία δεν αντέχει και άλλη μια χρονιά απουσίας από το σχολείο, όχι μόνο για λόγους εκπαιδευτικούς, αλλά και για λόγους ψυχολογικούς και για λόγους που έχουν να κάνουν με την ανάγκη των παιδιών να είναι μαζί με τον δάσκαλο και τη δασκάλα τους, μαζί με τους συμμαθητές τους, να παίζουν στο προαύλιο, υπεύθυνα πρέπει να δούμε τα μέτρα και να τα εφαρμόζουμε, όχι ως μια διάσταση καταναγκασμού. Δεν πάει κάποιος να κοροϊδέψει κάποιον άλλον, ούτε έχει ένα νόημα να αντιμετωπίζουν τα μέτρα οι πολίτες και η Πολιτεία τους πολίτες σε ένα περιβάλλον καχυποψίας. Θέλουμε τα σχολεία να είναι ανοιχτά; Θέλουμε να συνεχίσει η δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία, σήμερα στα σχολεία, λίγο αργότερα στα Πανεπιστήμια; Χρειάζεται προθυμία και συνεργασία όλων στο πλαίσιο των μέτρων που έχουν σχεδιαστεί, συμφωνηθεί, Των μέτρων που έχουν εισαχθεί οι ειδικοί και έχει υιοθετήσει ο Υπουργείο Παιδείας και προφανώς θα εμπλακούν και άλλοι, Πρυτανικές Αρχές αργότερα για τα Πανεπιστήμια, οι καθηγητές στα σχολεία. Συνεργασία και προθυμία για το αυτονόητο, με το οποίο νομίζω ότι κανείς δεν διαφωνεί. Να πάνε τα παιδιά μας στα σχολεία τους και να κάνουν τα μαθήματά τους με τους δασκάλους, τις δασκάλες, με τους συμμαθητές τους δίπλα.
Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, τη Δευτέρα αλλάζει κυρίως η καθημερινότητα των ανεμβολίαστων και ήθελα να ρωτήσω αν η Κυβέρνηση έχει μια εικόνα αυτή την στιγμή. Είναι έτοιμη η αγορά να εφαρμόσει τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί; Κι ένα δεύτερο, μιλώντας με τον κλάδο, με τις Ομοσπονδίες, ουσιαστικά λένε οι εκπρόσωποι της εστίασης, ότι όσοι εφαρμόζουν τα μέτρα στο εσωτερικό, να γίνουν covid-free, θα λειτουργούν με το 50% του πελατολογίου τους. Κι αυτό που διερωτώνται είναι αν θα υπάρξει κάποιο μέτρο στήριξης του κλάδου.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τα μέτρα είναι γνωστά εδώ και πάρα πολύ καιρό, οπότε θεωρώ ότι προφανώς η αγορά -που ένα πράγμα σίγουρα θέλει, να μην ξανακλείσει- έχει φροντίσει να λάβει όλες τις αναγκαίες πρόνοιες, προκειμένου να τηρηθούν τα μέτρα, όχι επειδή το λέει η Κυβέρνηση, αλλά επειδή αυτός είναι ο δρόμος, αυτό είναι το όχημα, για να δουλέψουν τα καταστήματα του χώρου της εστίασης, του λιανεμπορίου, όλη η αγορά και να μην ξαναζήσουμε συνθήκες, σαν κι αυτές που υπήρχαν στο παρελθόν. Από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά στον χώρο της εστίασης, θα επαναλάβω αυτό που έχω πει και σε παλαιότερη συνάντησή μας: Αν αναλογιστεί κανείς ότι πάνω από 6 εκατομμύρια συμπολίτες μας είναι σήμερα εμβολιασμένοι, αντιλαμβάνεται το εύρος του κόσμου στον οποίο μπορούν να απευθυνθούν οι επιχειρηματίες της εστίασης για να συνεχίσουν να έχουν -γιατί αυτό συνέβη και το Καλοκαίρι- μια επιτυχημένη επαγγελματική χρονιά. Πιστεύουμε ότι θα πολλαπλασιάζονται και οι άνθρωποι που θα εμβολιάζονται.
Δ. ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Κύριε Υπουργέ, θέλω να έρθω λίγο στα στοιχεία για το Α.Ε.Π.. Δημοσιεύθηκαν πριν από ένα 24ωρο και είδαμε την ανάπτυξη που καταγράφεται. Θέλω να ρωτήσω, αν θεωρείτε ότι αυτή η ανάπτυξη και αυτά τα στοιχεία μπορεί να είναι διατηρήσιμα ή μπορεί αυτά τα στοιχεία να είναι προσωρινά;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όχι μόνο δεν θα είναι προσωρινά, αλλά θα είναι ακόμη καλύτερα. Αν αναλογιστεί κανείς ότι έχουμε αυτές τις επιδόσεις χωρίς να έχει προστεθεί η πολύ καλή περίοδος για τον Τουρισμό, αν σκεφτεί ότι σ’ αυτά τα στοιχεία συμπεριλαμβάνεται και ο Απρίλιος -που δεν ήταν, ακριβώς, ένας μήνας όπου η αγορά λειτουργούσε ανοιχτά και στην πληρότητά της- αντιλαμβάνεται ότι έχουμε κάθε δικαίωμα και κάθε λόγο να είμαστε πολύ πιο αισιόδοξοι. Εκείνο, όμως, που είναι σημαντικό, είναι να καταλάβουμε λίγο τι κρύβεται πίσω από αυτά τα στοιχεία, πίσω από αυτούς τους αριθμούς, πίσω από αυτή την αλματώδη αύξηση του Α.Ε.Π. σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020 και σε ό,τι αφορά το ρυθμό αύξησης είναι αντίστοιχο σε σχέση με το 2019. Πίσω από αυτά τα νούμερα κρύβονται 40.000 επιχειρήσεις περισσότερες από το 2019, όχι από το 2020. Θυμάστε όλη αυτή τη συζήτηση και την αγωνία όλων μας ότι η πανδημία θα οδηγούσε σε λουκέτα, πολλές επιχειρήσεις δεν θα κατάφερναν να επανεκκινήσουν. Ήταν ένα άγχος, μια ανησυχία, ένας φόβος υπαρκτός και λογικός και των ανθρώπων της αγοράς, αλλά και όλων μας. Έχουμε 40.000 επιχειρήσεις περισσότερες όχι από την έναρξη της πανδημίας, αλλά από το 2019. Έχουμε 70.000 θέσεις εργασίας περισσότερες από το 2019, όχι από την έναρξη της πανδημίας. Μόνο αυτοί οι δύο αριθμοί – για να μη σας κουράζω με περισσότερα νούμερα- απαντούν και σε μια σειρά από ανησυχίες που είχαμε όλοι μας το προηγούμενο διάστημα. Αποδεικνύουν πως η πολιτική της Κυβέρνησης να στηρίξει την πραγματική οικονομία, πως η γενικότερη φιλοσοφία αντιμετώπισης του covid, πως οι μεταρρυθμίσεις, οι παρεμβάσεις, η πολιτική -που παρά την πανδημία, συνεχίζαμε να εξασκούμε και δεχόμασταν κριτική γι’ αυτό- διαμόρφωσε τις προϋποθέσεις να είμαστε σήμερα εδώ. Και σε ποιους έχει αντανάκλαση αυτό; Κυρίως, στη μεσαία τάξη και στους Έλληνες και στις Ελληνίδες, που ήταν πιο ευάλωτοι.
Γ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ: Μετά το ήρεμο Καλοκαίρι στο Αιγαίο, σε ποιο σημείο βρισκόμαστε ως προς τα ελληνοτουρκικά; Δηλαδή, θα περιμένουμε σύντομα έναν νέο κύκλο διερευνητικών επαφών με την Τουρκία; Υπάρχει περίπτωση να έχουμε μία συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Ερντογάν, πιθανόν, στο περιθώριο των Ηνωμένων Εθνών, όπου θα βρεθούν και οι δύο; Προχωρούν οι συζητήσεις για να έχουμε μια επίλυση ή φοβάστε ότι η Τουρκία μετά από το Καλοκαίρι αυτό μπορεί να επανέλθει στον δρόμο της προκλητικότητας;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Για ό,τι συγκεκριμένο μπορεί να υπάρξει, σε σχέση με την επικοινωνία με την Τουρκία σε οποιοδήποτε επίπεδο, θα ενημερωθείτε έγκαιρα όταν υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα να ανακοινωθούν.
Θ. ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ: Με βάση όσα έλεγε, χθες, ο Πρέσβης Πάιατ (Geoffrey R. Pyatt), σε άλλη μια δημόσια παρέμβασή του, στα μέσα του Οκτωβρίου προγραμματίζεται ο νέος γύρος του στρατηγικού διαλόγου στην Ουάσιγκτον. Θα ήθελα να ρωτήσω, με ποιες προσδοκίες πάει η Κυβέρνηση; Τι δεσμεύσεις προτίθεται να αναλάβει και πότε υπολογίζεται να υπογραφεί η νέα συμφωνία για τις βάσεις;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η σχέση των Η.Π.Α. με την Ελλάδα είναι μια σχέση στρατηγικής σημασίας και είναι πολύ υψηλά στην ατζέντα και της Κυβέρνησης, όπως και όλων των ελληνικών Κυβερνήσεων το προηγούμενο διάστημα και στο παρελθόν. Το αμέσως επόμενο διάστημα και από το Υπουργείο Εξωτερικών, ενόψει αυτών των εξελίξεων που περιγράψατε, θα υπάρχουν πιο συγκεκριμένα στοιχεία και ανακοινώσεις.
Σ. ΡΙΣΤΟΦΣΚΑ: Μία διευκρίνιση για τα μέτρα από τη Δευτέρα, όσον αφορά τα Μουσεία, τους κλειστούς χώρους, τις μετακινήσεις. Ό,τι ισχύει για τους Έλληνες, ισχύει και για τους επισκέπτες στη χώρα; Και μια δεύτερη ερώτηση, όσον αφορά τα πιστοποιητικά. Έχετε εικόνα πόσα είναι, εκτός από τα 43, 44 στην Καρδίτσα;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ως προς το πρώτο σκέλος της ερώτησής σας, προφανώς θα ισχύουν τα ίδια. Τώρα, σε ό,τι αφορά τα ψευδή πιστοποιητικά, μου δίνετε την ευκαιρία να πω το εξής: Για να έχουμε μια αίσθηση του μεγέθους και της κατάστασης μιας πράξης που είναι ακραία παραβατική και που δεν υπάρχει να μην διερευνήσουμε ό,τι καταγγελία γίνεται και ό,τι περίεργο εντοπίζουμε, να έχουμε κατά νου ότι υπάρχουν περίπου 12 εκατομμύρια εμβολιασμοί. Με δύο δόσεις έχουν εμβολιαστεί πάνω από 6 εκατομμύρια άνθρωποι. Σε όλες αυτές τις πράξεις έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα και κάποια μεμονωμένα περιστατικά από ανήθικους -δεν βρίσκω άλλο προσδιορισμό που να αποδίδει το μέγεθος της ζημιάς που γίνεται έναντι της κοινωνίας από αυτή την παραβατική πράξη- επίορκους δημόσιους λειτουργούς. Αυτά είναι τα νούμερα και η τάξη μεγέθους. Έχουμε περί τα 12 εκατομμύρια πράξεις εμβολιασμού και έχουμε, μέχρι στιγμής, εντοπίσει κάποιες εκατοντάδες τέτοιου είδους περιπτώσεις που διερευνώνται και θα συνεχίσουν να διερευνώνται ό,τι γίνεται. Ακριβώς επειδή το σύστημα είναι έτσι φτιαγμένο, η αρχιτεκτονική του είναι τέτοια που αφήνει ίχνος και αποτύπωμα και ψηφιακά αρχεία, μας δίνεται η δυνατότητα να διερευνούμε τις καταγγελίες και χωρίς καμία αμφιβολία να αντιμετωπίζονται πολύ γρήγορα αυτού του είδους οι παραβατικές συμπεριφορές. Και με αυτό τον τρόπο θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε, διερευνώντας ό,τι περίεργο εντοπίζουμε ή ό,τι προκύπτει ως στοιχείο καταγγελίας.
Γ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ: Ο κ. Πάιατ (Geoffrey R. Pyatt), χθες, μιλώντας σε ένα συνέδριο διαδικτυακά, είπε ότι ο East-Med είναι πολύ δύσκολο από οικονομικής άποψης να κατασκευαστεί. Και επειδή ένα μεγάλο μέρος των τριμερών και όλων αυτών των συνεργασιών βασίζεται και στον East-Med, υπάρχει κάποιο σχόλιο;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν έχω κανένα σχόλιο.
ΣΤ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Είπατε νωρίτερα ότι θα κάνετε τα πάντα για να παραμείνουν τα σχολεία ανοιχτά και η δια ζώσης διδασκαλία. Τι σημαίνει «τα πάντα»; Μήπως πρέπει οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί να υποχρεωθούν στον εμβολιασμό;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σημαίνει ότι θα προσπαθήσουμε να πείσουμε, με κάθε τρόπο, τα παιδιά και τις οικογένειες να πείσουν τα παιδιά τους να εμβολιαστούν. Όποιος είναι ανεμβολίαστος στο Σύστημα Υγείας, να ακολουθήσει τον δρόμο του εμβολιασμού. Να συνεργαστούμε με τους καθηγητές, τους δασκάλους, τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων στα σχολεία, έτσι ώστε να εφαρμόζονται τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί από το Υπουργείο Παιδείας οι οδηγίες που έχουν δώσει οι ειδικοί και να παρατηρούμε συνεχώς την εξέλιξη αυτής της κατάστασης.
Είπα και προηγουμένως ότι δεν υπάρχει, αυτή τη στιγμή, στην ατζέντα της Κυβέρνησης κάποια σκέψη για άμεση επέκταση της υποχρεωτικότητας οπουδήποτε.
Δ. ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Αναφέρατε, κύριε Υπουργέ, πριν από λίγο, ότι θα προσπαθούμε να πείσουμε με κάθε τρόπο τα παιδιά να εμβολιαστούν. Να υποθέσω ότι, όπως και στην περίπτωση της ηλικιακής ομάδας μέχρι τα 24, μπορούμε να δούμε κάτι ανάλογο, όπως ήταν η «Κάρτα Ελευθερίας» και για τα παιδιά των 12-17 ετών; Και αν ναι, τι μπορεί να είναι αυτό;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αφήστε να δούμε πώς θα κυλήσουν οι επόμενες ημέρες και θα επανέλθουμε.
Σας ευχαριστώ πολύ.