Καλό μεσημέρι.
Θέλω να ξεκινήσω εκφράζοντας την θλίψη του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης για την απώλεια της Μαριέττας Γιαννάκου. Η Μαριέττα Γιαννάκου υπήρξε ιστορικό στέλεχος της Παράταξής μας. Με την παρουσία και τις δράσεις της, στα πρώτα χρόνια της ΟΝΝΕΔ, στις κομματικές μας οργανώσεις, στις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας, στη θητεία της στο ελληνικό και ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ξεχώρισε για το ήθος, το καθαρό πολιτικό της λόγο, την προσήλωσή της στις μεταρρυθμίσεις και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας. Θα την θυμόμαστε με αγάπη και θαυμασμό για τα όσα πρόσφερε και πέτυχε, αλλά και με θαυμασμό και σεβασμό για την γενναιότητά της απέναντι στις περιπέτειες της υγείας της. Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας σε όλους τους οικείους της.
Εισβολή στην Ουκρανία
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επανατοποθετεί την πραγματικότητα -τόσο στην Ευρώπη όσο και σε ολόκληρο τον πλανήτη- σε πολλαπλά επίπεδα. Ο κόσμος μας όπως τον ξέραμε, άλλαξε ραγδαία στο διάστημα των δύο τελευταίων ετών. Και φαίνεται ότι αυτό συνεχίζει να συμβαίνει, να αλλάζει με ρυθμό καταιγιστικό. Αμφισβητούνται πολλές από τις βεβαιότητες με τις οποίες προχωρήσαμε μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Είναι ανάγκη λοιπόν να προσαρμοστούμε γρήγορα στα νέα δεδομένα και να ανταποκριθούμε στο νέο περιβάλλον. Γιατί η ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού έχει δείξει ότι πάντοτε επιβιώνει ο προσαρμοστικότερος και ο πιο προνοητικός.
Η Ευρώπη, έχοντας πλούσια ιστορική εμπειρία, δεν επαναπαύεται και δείχνει το απαιτούμενο ηθικό και πολιτικό σφρίγος για να διατηρήσει το πολιτισμικό κεκτημένο της. Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις που διαδραματίζονται μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και συμμετέχει ενεργά στις αποφάσεις των εταίρων και των συμμάχων της για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία και την στήριξη του ουκρανικού λαού. Τις θέσεις αυτές διατύπωσε ξεκάθαρα ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τόσο στην έκτακτη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής, όσο και την Σύνοδο των ηγετών του ΝΑΤΟ.
Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη για σημαντικές κυρώσεις, οι οποίες θα πλήξουν ουσιαστικά τη ρωσική οικονομία και ζήτησε την προετοιμασία δράσεων για να αντιμετωπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο η ενεργειακή κρίση, ώστε να προστατευθούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Δεν υπάρχει -όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός- καμιά αμφιβολία ότι είμαστε στην αρχή μιας νέας εποχής, ότι η γεωπολιτική αναταραχή θα έχει και οικονομικές επιπτώσεις και ότι θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για σημαντικές αναταράξεις στην αγορά της ενέργειας.
Στην έκτακτη συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι οι επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας αποτελούν πλήγμα για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και σταθερότητα. Υπενθύμισε τη θέση αρχής της Ελλάδας για σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των χωρών. Και τόνισε ότι ο αναθεωρητισμός είναι η βασική απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και δεν πρέπει να γίνεται δεκτός, σε καμία των περιπτώσεων από όπου κι αν προέρχεται.
Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις αυτές δικαιώνουν τους Ευρωπαίους ηγέτες- μεταξύ των οποίων ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- που έθεταν επιτακτικά την ανάγκη της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας και ιδίως την ανάγκη να αποκτήσει η Ευρώπη ισχυρή αποτρεπτική δύναμη. Αποδεικνύουν ταυτόχρονα ότι η άμυνα είναι όχι απλώς αυτοσκοπός, αλλά και εθνική προτεραιότητα. Χρειάζεται να επισημανθεί ότι, όπως και στην αρχή της πανδημίας -έτσι και τώρα- η Κυβέρνηση διείδε τις εξελίξεις και διάβασε σωστά το νέο περιβάλλον, προχωρώντας εγκαίρως σε δράσεις που οι καιροί κελεύουν: Δηλαδή σε ένα πρόγραμμα εξοπλισμών για τη θωράκιση της Ελλάδας στη νέα γεωπολιτική πραγματικότητα. Τώρα ακολουθούν, η μια μετά την άλλη, οι χώρες στην Ευρώπη.
Η αμυντική θωράκιση της χώρας δεν είναι απλά αυτοσκοπός. Ήταν και είναι όρος ύπαρξης της Πατρίδας και όρος επιβίωσης και ευημερίας του ελληνισμού. Το ιστορικό και γεωγραφικό υπόστρωμα της περιφέρειάς μας είναι εν δυνάμει επικίνδυνο. Για αυτό και διεθνιστικές αφέλειες και ερασιτεχνισμοί είναι καταστροφικοί και δεν συγχωρούνται. Η ασφάλεια, σε κάθε επίπεδο, είναι το μέγιστο ζητούμενο και η απόλυτη προτεραιότητα. Και ούτως ή άλλως, η αμυντική ικανότητα της Ελλάδας την κάνει παράγοντα με τεράστια επιρροή στην αμυντική αρχιτεκτονική της Ευρώπης και της Μεσογείου.
Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε το Σάββατο τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας στον οποίο εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της Ελλάδας και την ετοιμότητά της να παράσχει βοήθεια προς την Ουκρανία σε τομείς που θα ζητηθεί. Ήδη στο πλαίσιο αυτό η χώρα μας -ανταποκρινόμενη στο αίτημα της Ουκρανίας και σε συνεννόηση με τους συμμάχους και τους εταίρους της- έστειλε χθες, αμυντικό υλικό με 2 C-130, καθώς και σημαντική ανθρωπιστική βοήθεια την οποία συνόδευσε ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, ο κ. Χαρδαλιάς.
Στο μεταξύ, ύστερα από οδηγίες του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, πραγματοποιήθηκε χθες έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ρώσο Πρέσβη στην Αθήνα, για τις αεροπορικές επιθέσεις στα χωριά Σαρτανά και Μπουγά, που στοίχισαν τη ζωή σε 10 Έλληνες ομογενείς. Εκφράστηκε αποτροπιασμός για τις απρόκλητες στρατιωτικές επιθέσεις και ζητήθηκε από την Ρωσία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και να σταματήσει τις επιθέσεις κατά του άμαχου πληθυσμού.
Εκφράζοντας το έντονο ενδιαφέρον του για τους ομογενείς μας και τους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην Ουκρανία, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε το Σάββατο το πρωί τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Πρέσβη, Φραγκίσκο Κωστελλένο, ο οποίος έχει σταλεί εκτάκτως στη Μαριούπολη, και τον Γενικό Πρόξενο στην Οδησσό, Δημήτρη Δόχτση, τους οποίους ευχαρίστησε για τις υπηρεσίες που προσφέρουν στις δύσκολες αυτές συνθήκες.
Για αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο
Είναι πολύ σημαντικό για τους Έλληνες, αλλά και Ευρωπαίους καταναλωτές το γεγονός ότι το Συμβούλιο Κορυφής υιοθέτησε την πρόταση του Πρωθυπουργού για λήψη μέτρων απέναντι στην ενεργειακή κρίση και κάλεσε την Επιτροπή -όπως αναφέρεται στο κείμενο των Συμπερασμάτων- να παρουσιάσει μέτρα εκτάκτου ανάγκης όσο το συντομότερο γίνεται.
Στο πλαίσιο αυτό θα μπορούσε ανάμεσα στα άλλα:
-Να δημιουργηθεί ένα ταμείο το οποίο θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από μελλοντικές εισροές από τα δικαιώματα ρύπων, προκειμένου να βοηθήσει τα κράτη-μέλη να στηρίξουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
-Να γίνουν συντονισμένες αγορές αερίου από την Ε.Ε..
-Να υπάρξει εξαίρεση από δημοσιονομικούς κανόνες για το διάστημα που θα διαρκέσει η κρίση, για μια σειρά από δαπάνες και ενεργειακές, ενδεχομένως και αμυντικές.
Σημειώνεται ακόμη ότι σήμερα το μεσημέρι -ύστερα από πρωτοβουλία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, προς τη Γαλλική Προεδρία που συνυπογράφεται από τους ομολόγους του της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας- πραγματοποιείται έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας. Ανάμεσα στα άλλα -σε συνέχεια της πρότασης του Πρωθυπουργού – προτείνεται η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού Μηχανισμού Αλληλεγγύης για την ενεργειακή κρίση, προκειμένου η Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει συλλογικά στη λήψη έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις μεγάλες ανατιμήσεις τόσο σε νοικοκυριά όσο και σε επιχειρήσεις.
Είναι σαφές για την Ελλάδα ότι πρέπει να συνεχιστεί σε κάθε επίπεδο η προσπάθεια ανακούφισης των καταναλωτών με αυξημένη ευαισθησία για τις κρίσεις ακρίβειας που πυροδοτεί και ο πόλεμος.
Για τον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας
Εξετάζονται συνεχώς όλα τα σενάρια -ακόμα και τα πιο δυσμενή- για την επάρκεια εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Από την εξέταση των δεδομένων μέχρι στιγμής διαπιστώνεται ότι:
-Η τροφοδοσία με φυσικό αέριο μέχρι αυτή την ώρα συνεχίζεται δίχως διαταραχές.
-Η ΔΕΠΑ Εμπορίας, αλλά και οι υπόλοιπες εταιρείες που εισάγουν φυσικό αέριο, βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τους προμηθευτές τους, προκειμένου να εξασφαλιστούν περισσότερα φορτία LNG.
-Η πληρότητα του τερματικού σταθμού στη Ρεβυθούσα βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα.
-Υπάρχει δυνατότητα αύξησης της ποσότητας φυσικού αερίου μέσα από τον αγωγό TAP.
-Οι λιγνιτικές μονάδες της Δ.Ε.Η., πέρα από την καθημερινή εξορυκτική δραστηριότητα, έχουν σημαντική διαθεσιμότητα αποθεμάτων λιγνίτη.
-Τα αποθέματα νερού για τη λειτουργία των υδροηλεκτρικών μονάδων είναι ικανοποιητικά.
-Οι πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, έχουν δυνατότητα λειτουργίας και με diesel.
Ενημέρωση της Βουλής
Υπενθυμίζω ότι ο Πρωθυπουργός θα ενημερώσει αύριο το πρωί σε έκτακτη συνεδρίαση, στη Βουλή όπλα τα πολιτικά κόμματα και τον ελληνικό λαό. Ελπίζουμε και ευχόμαστε να πρυτανεύσει η υπευθυνότητα και η σύνεση για να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί, στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, την πρωτοφανή αυτή πρόκληση. Με σύνεση και αποφασιστικότητα , με ενότητα και φυσικά με εθνική αυτοπεποίθηση.
Ο έμπρακτος αναθεωρητισμός της Ρωσίας, τον οποίο ο Πρόεδρος Πούτιν προσπάθησε να στηρίξει θεωρητικά σε ιστορικά και πολιτικά δεδομένα, είναι δομικά αναχρονιστικός. Μας γυρίζει βίαια σε ένα θολό παρελθόν, πόνου και στερήσεων. Σε ένα παρελθόν βίας και πολέμου, σε ένα παρελθόν εθνικισμού. Η αμφισβήτηση των διεθνών Συνθηκών, του Διεθνούς Δικαίου, των διεθνώς συνόρων δεν μπορεί να δικαιωθεί με κανένα τρόπο: Ούτε de jure, ούτε de facto. Αν η τάση αυτή δεν σταματήσει εν τη γενέσει της, θα θερίσουμε πολλές θύελλες, σε κάθε επίπεδο.
Τα ιστορικά μαθήματα δεν πρέπει και δεν μπορούν να ξεχαστούν σε έναν κόσμο, ο οποίος σήμερα, στο παρόν, μοιάζει όλο και περισσότερο με το παρελθόν. Η Ελλάδα δεν είναι ούτε ιστορικά, ούτε πολιτικά αφελής και δεν πρόκειται να επιτρέψει σε κανέναν και με κανένα τρόπο να θίξει τα δίκαια και τα συμφέροντά της.
Είμαστε και θα παραμείνουμε παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας. Η Ελλάδα οφείλει να στηρίζει ενεργά το Διεθνές Δίκαιο και να υπερασπίζεται έμπρακτα όσους αδικούνται. Η στάση μας σε κάθε προσπάθεια αναθεωρητισμού των συνόρων και της εθνικής κυριαρχίας οφείλει να είναι καθαρή και ανυποχώρητη, γιατί είναι ο μόνος τρόπος εδραίωσης της παγκόσμιας ειρήνης, αλλά και διασφάλισης των εθνικών μας δικαίων.
Σας ευχαριστώ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.
Θ. ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ: Σε λίγη ώρα συνεδριάζουν με τηλεδιάσκεψη οι Υπουργοί Άμυνας της Ε.Ε.. Υπάρχει πληροφορία από αξιόπιστη πηγή ότι θα ζητηθεί από όλα τα κράτη-μέλη να μετασταθμεύσουν μαχητικά και πιλότοι στην Πολωνία προς ενίσχυση της ουκρανικής άμυνας. Αν είναι σε γνώση της Κυβέρνησης αυτό το αίτημα, πώς απαντά και αν συναισθάνεται στο τέλος-τέλος τι κινδύνους κρύβει μια τέτοια κλιμάκωση;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όπως γνωρίζετε, η χώρα μας είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τους εταίρους και τους συμμάχους της στην αντιμετώπιση της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Δεν έχω να προσθέσω κάτι παραπάνω σε αυτό. Θα περιμένουμε τη συνεδρίαση και, αντίστοιχα, θα τοποθετηθούμε.
Ν. ΑΡΜΕΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, κόμματα της Αντιπολίτευσης αντιδρούν-διαφωνούν με την αποστολή στρατιωτικού υλικού. Πώς απαντάτε;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όπως είπα, η χώρα οφείλει να είναι καθαρά και ανυποχώρητα απέναντι σε πράξεις που συνιστούν παραβίαση των διεθνών Συνθηκών, του Διεθνούς Δικαίου, απέναντι στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Καθαρά και ανυποχώρητα σημαίνει, όχι απλώς να καταδικάζουμε, σημαίνει να ζητάμε και να στηρίζουμε κυρώσεις, όπως κάνουν οι εταίροι και σύμμαχοί μας. Σημαίνει να υποστηρίζουμε έμπρακτα και ενεργά τον λαό της Ουκρανίας που πλήττεται αυτή τη στιγμή από την εισβολή από την πλευρά της Ρωσίας. Δεν πρέπει να παίρνουμε αποστάσεις, δεν πρέπει να εξισώνουμε τον θύτη με το θύμα, δεν πρέπει να αφήνουμε το οποιοδήποτε υπονοούμενο. Η στάση, λοιπόν, αυτή της χώρας μας, όπως και άλλων συμμάχων μας να αποστείλει και αμυντικό υλικό και ανθρωπιστική βοήθεια είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις αποφάσεις ολόκληρου του δυτικού κόσμου, της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. Είναι αναγκαίες παρεμβάσεις υποστήριξης της Ουκρανίας και του ουκρανικού λαού, οι οποίες ελήφθησαν με τον δέοντα τρόπο, ύστερα από την εξουσιοδότηση που έδωσε το ΚΥΣΕΑ στους αρμόδιους Υπουργούς, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του καθενός για την αποστολή βοήθειας και που υλοποιήθηκαν στην απόφαση την Κυριακή το πρωί, για την οποία ενημερώθηκαν και όλα τα υπόλοιπα μέλη του ΚΥΣΕΑ.
Δ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, είπατε προηγουμένως για τον Πρέσβη μας, τον κ. Κωστελλένο που στείλατε εκεί και τους δύο πρόξενους που είναι στη Μαριούπολη και στην Οδησσό. Με τον Πρέσβη τον άλλο, ο οποίος έφυγε, τι γίνεται; Υπάρχει κάποια διαδικασία εναντίον του; Εξετάζεται γιατί, πώς και κάτω από ποιες συνθήκες αυτός ο άνθρωπος έφυγε από εκεί; Για τον Πρέσβη μας στο Κίεβο εννοώ.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ο Πρέσβης μας στο Κίεβο, επικοινωνώντας με το Υπουργείο Εξωτερικών, είπε ότι δεν πληρούνται οι συνθήκες ασφάλειας προκειμένου να παραμένει στην πόλη και να κάνει τη δουλειά του. Ζήτησε άδεια από το Υπουργείο Εξωτερικών να φύγει, του δόθηκε η άδεια αυτή. Συνεχίζουν να βρίσκονται στην Οδησσό και στη Μαριούπολη οι προξενικές μας, οι διπλωματικές μας Αρχές και να είναι ανοιχτά τα προξενεία μας και, βεβαίως, λειτουργούν και οι πρεσβείες μας σε όλες τις όμορες χώρες.
Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, ήθελα να ρωτήσω για το κομμάτι των προσφυγικών ροών που ήδη έχουν ξεκινήσει. Από ό,τι είδα, σήμερα, περίπου 50 πρόσφυγες από την Ουκρανία είναι εδώ στη χώρα μας. Πόσο προετοιμασμένη είναι η Κυβέρνηση σε αυτό το σκέλος; Υπάρχει κάποιο σχέδιο για την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Είμαστε απολύτως προετοιμασμένοι. Όντως, έχει φτάσει στην Ελλάδα ένας περιορισμένος αριθμός Ουκρανών προσφύγων. Να πω ότι Ουκρανοί πολίτες μπορούν, με βάση τα ταξιδιωτικά έγγραφα που έχουν, να μπαίνουν ελεύθερα στη χώρα μας για ένα περιορισμένο αριθμό ημερών. Το αμέσως επόμενο διάστημα, με απόφαση της Ε.Ε., θα ενεργοποιηθούν διατάξεις που θα τους δίνουν τη δυνατότητα για 12μηνη άδεια παραμονής και εργασίας στη χώρα. Σε κάθε περίπτωση, όπως είπα, συντονισμένοι με τους εταίρους μας σε όλα τα επίπεδα και στο συγκεκριμένο, η Ελλάδα έχει ζητήσει τη δημιουργία ενός μηχανισμού κατανομής των ανθρώπων που θα αναγκαστούν να φύγουν από τις εστίες τους. Προς αυτή την κατεύθυνση, είμαστε συντονισμένοι με τους εταίρους και τις αποφάσεις της Ε.Ε..
Γ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ: Πέρα από το πρώτο κύμα της βοήθειας που στείλαμε την Κυριακή σε αμυντικό εξοπλισμό, έχουμε τη δυνατότητα να στείλουμε και άλλο; Έχει γίνει μια τέτοια συζήτηση; Υπάρχει κάποιο φορτίο με όπλα, πυρομαχικά και δεν ξέρω τι άλλο που θα αποσταλεί τις επόμενες μέρες στην Ουκρανία;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Προς το παρόν, έχουμε μείνει σε αυτό που παραδόθηκε χθες. Όπως σας είπα, είμαστε σε συνεννόηση με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ και με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Ελλάδα ήταν από τα πρώτα κράτη. Έχουν ακολουθήσει και άλλα σε ολόκληρη την Ε.Ε. και εκτός Ε.Ε., που έχουν στείλει και αμυντικό υλικό και ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία.
Β. ΣΑΜΑΡΑ: Πώς απαντά η Κυβέρνηση στην κριτική ότι θα έπρεπε να είχε συγκληθεί και το ΚΥΣΕΑ ξανά χθες, για να αποφασιστεί η αποστολή αμυντικού οπλισμού, καθώς, επίσης, και σε όσους σχολιάζουν ότι δεν εκλήθη στη σύσκεψη ο κ. Δένδιας;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κατ’ αρχάς, δεν προβλέπεται πουθενά η σύγκληση του ΚΥΣΕΑ για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας ή υλικού. Δεύτερον, σας είπα ότι το ΚΥΣΕΑ είχε εξουσιοδοτήσει τους αρμόδιους Υπουργούς, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του καθενός, να συντονίσουν τις προσπάθειες για την αποστολή του υλικού αυτού. Και, έτσι κι αλλιώς, τα μέλη του ΚΥΣΕΑ ενημερώθηκαν, για την αποστολή του υλικού αυτού, αμέσως μετά τη λήψη της απόφασης την Κυριακή το πρωί. Κατά τα άλλα, δεν υπάρχει κανένα ζήτημα. Είδα και εγώ να διακινούνται διάφορα σενάρια, ιστορίες για αγρίους. Τα πράγματα είναι πάρα πολύ σοβαρά για να ασχολείται κανείς με παραμύθια και με ίντριγκες. Η Κυβέρνηση ενιαία, συλλογικά, από την πρώτη στιγμή έχει λάβει πολύ καθαρή και ανυποχώρητη στάση απέναντι στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όχι μόνο με λόγια, αλλά και με πράξεις.
ΔΗΜ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Για το προσφυγικό θέλω να ρωτήσω. Υπάρχουν συγκεκριμένες ενέργειες να περιμένουμε, στις οποίες έχετε προβεί, για να υποδεχτούμε αυτούς τους ανθρώπους; Πόσοι θα είναι περίπου; Για το απόγευμα, να σας πω, ότι μέχρι τώρα έχω δέκα-δώδεκα δρομολόγια που πρέπει να είμαστε εκεί, στην πλατεία Καραϊσκάκη, που θα έρθουν. Πόσοι θα είναι και πού θα φιλοξενηθούν αυτοί οι άνθρωποι; Θα φτιάξουμε hotspot; Τι σχεδιάζει η Κυβέρνηση γι’ αυτούς;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όπως ξέρετε, είναι μια διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι πρώτοι άνθρωποι που ήρθαν εδώ φιλοξενούνται είτε σε οικείους τους, είτε σε μέρη που οι ίδιοι είχαν επιλέξει να φιλοξενηθούν. Η Κυβέρνηση θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα και όλες τις αναγκαίες πρόνοιες, προκειμένου οι άνθρωποι αυτοί να έχουν τη φιλοξενία και τη μεταχείριση που πρέπει να έχουν. Σας είπα και πάλι ότι και σε επίπεδο Ε.Ε. έχουμε ζητήσει ένα συγκεκριμένο μηχανισμό κατανομής, έτσι ώστε να ξέρουν οι χώρες πόσους ανθρώπους θα χρειαστεί να φιλοξενήσουν.
Β. ΣΑΜΑΡΑ: Θα ήθελα ένα σχόλιο για την ανακοίνωση της Ρωσικής Πρεσβείας.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έχει απαντήσει το Υπουργείο Εξωτερικών.
Σας ευχαριστώ πολύ.