Καλό μεσημέρι.

Για την ψήφιση του Προϋπολογισμού 2022

Η ψήφιση του Προϋπολογισμού του 2022 σηματοδοτεί, με τον πλέον εμφατικό τρόπο, την απόφαση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και της Κυβέρνησης να χτίσουμε πάνω σε όσα πετύχαμε μέχρι σήμερα και να οδηγήσουμε την Πατρίδα μας, αλλά και τους ανθρώπους της στην πρόοδο και στην ανάπτυξη.  Ο νέος Προϋπολογισμός  -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης- είναι αναπτυξιακός, κοινωνικός, μεταρρυθμιστικός και απολύτως συνεπής προς την πολιτική ευημερίας και ανάπτυξης που ακολουθούμε. Υπηρετεί με συνέπεια την κεντρική μας προεκλογική δέσμευση για την  ελάφρυνση των πολιτών από τους δυσβάστακτους και μεροληπτικούς φόρους που τους φόρτωσε η προηγούμενη διακυβέρνηση.

Ο Προϋπολογισμός προτάσσει τη δίκαιη αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου και τη μείωση των ανισοτήτων. Είναι ταυτόχρονα, και ένα πολιτικό κάτοπτρο, όπου αντικατοπτρίζεται με σαφήνεια το σύνολο των προτεραιοτήτων της Κυβέρνησης. Αντικατοπτρίζεται η εικόνα μιας Ελλάδας αισιόδοξης, ισχυρής και φιλόδοξης, έτοιμης να ξεπεράσει τις αντιξοότητες και να τις μετατρέψει σε ευκαιρίες προόδου.

Ήδη  -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός- η Πατρίδα μας είναι πιο ισχυρή από ό,τι ήταν πριν από 2,5 χρόνια. Είναι πιο ισχυρή οικονομικά, πιο ισχυρή γεωπολιτικά, πιο ισχυρή αμυντικά, πιο ισχυρή ως προς την εικόνα της στο εξωτερικό. Είναι η Ελλάδα της αυτοπεποίθησης και της ευημερίας. Είναι η Ελλάδα της προόδου. Η επιτυχία της Κυβέρνησης είναι καρπός του σχεδιασμού και της συνετής διαχείρισης όλο αυτό το διάστημα. Ο Προϋπολογισμός δίνει μια σαφή εικόνα του πώς θα είναι η Ελλάδα στο τέλος αυτής της τετραετίας.

Διεύρυνση των μέτρων στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και διαχείριση της πανδημίας

Στο πλαίσιο της ομιλίας  του, ο Πρωθυπουργός τοποθετήθηκε και απάντησε με ειλικρίνεια, αλλά και με ευθύνη, αλλά και με συγκεκριμένα μέτρα στις ανησυχίες και  στις αγωνίες της κοινωνίας για τις δύο μεγάλες απειλές που έχουμε μπροστά μας την επόμενη περίοδο: Την ενεργειακή κρίση και την κρίση της ακρίβειας, αλλά και την πανδημία και τη μετάλλαξη «Όμικρον».

Λαμβάνοντας υπόψη τη δυναμική της ενεργειακής κρίσης, που έχει έντονες συνέπειες για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ο Πρωθυπουργός, ανακοίνωσε την περαιτέρω διεύρυνση των μέτρων στήριξης προκειμένου να καλύψουν σημαντικό μέρος των αυξήσεων στην ενέργεια. Αφορούν:

-Πρώτον: Επιδότηση λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας. Για το μήνα Δεκέμβριο, αυξάνεται η κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, για όλους τους καταναλωτές που είναι συνδεδεμένοι στη χαμηλή τάση σε 49,5 ευρώ ανά MWh από 39 ευρώ που ήταν μέχρι τώρα. Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, το Δεκέμβριο το ύψος της επιδότησης ανέρχεται σε 55,5 ευρώ από τα 45 ευρώ που ήταν μέχρι σήμερα.

-Δεύτερον: Έκπτωση για τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου. Από 16% στη χονδρική τιμή προμήθειας για τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο, στο 40% για το Δεκέμβριο. Συνολικά, το Νοέμβριο η έκπτωση για τα νοικοκυριά διαμορφώνεται σε 31 ευρώ ανά θερμική MWh και τον Δεκέμβριο σε 49 ευρώ.

-Τρίτον: Μέτρα για τους αγρότες. Η Κυβέρνηση λαμβάνει ειδική μέριμνα για τη στήριξη των αγροτών, με πρόσθετη επιδότηση σε όλα τα αγροτικά τιμολόγια για την κατανάλωση ρεύματος των μηνών Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου. Η επιδότηση θα καλύψει το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής που έχει επιβληθεί, αφαιρουμένων των εκπτώσεων και των επιδοτήσεων  που ήδη έχουν χορηγηθεί. Στην παραπάνω έκπτωση θα ενταχθούν και τα ξηραντήρια καπνού, μετά από αίτηση στον οικείο προμηθευτή. Η έκπτωση θα χορηγηθεί στους δικαιούχους με πιστωτικό λογαριασμό που θα εκδοθεί από τη Δ.Ε.Η.. Υπενθυμίζεται, ότι για τους νέους αγρότες και  τους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεταιριστικά ή συνεργατικά σχήματα θα υπάρξει επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το 2022.

-Τέταρτον: Ενεργοποιείται η Γραμμή Ενεργειακής Αλληλεγγύης (15902) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Είναι μια τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών σε περίπτωση που αντιμετωπίσουν κίνδυνο διακοπής ή διακοπή ηλεκτροδότησης, λόγω αδυναμίας εξόφλησης των οφειλών τους στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.

Στις περιπτώσεις αυτές θα γίνεται άμεση επικοινωνία με τις αρμόδιες επιτροπές στον κάθε Δήμο, αλλά και τη ΔΕΔΔΗΕ, ώστε να εξετάζονται τα αιτήματα επανασύνδεσης και το κόστος της επανασύνδεσης για τους πολίτες που θα λαμβάνουν έγκριση για τα αιτήματά τους θα καλύπτεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Τέλος, ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά ότι μέσα στο 2022 θα προχωρήσουμε και σε νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, το ύψος της οποίας θα προσδιοριστεί το επόμενο διάστημα. Η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη και έχει δημιουργήσει το δημοσιονομικό περιθώριο, ώστε να ορθώσει ασπίδα προστασίας από τις συνέπειες των διεθνών κρίσεων στην ενέργεια και τα αγαθά. Είμαστε ειλικρινείς, με τους πολίτες δεν μπορούμε να μηδενίσουμε τις αυξήσεις. Ούτε θα πούμε ψέματα ότι θα κάνουμε κάτι τέτοιο.

Το μέγεθος και η προέλευση του προβλήματος είναι τέτοια που δεν μας επιτρέπουν να πετύχουμε το μηδενισμό των αυξήσεων. Μπορούμε, όμως, να περιορίσουμε το αποτύπωμά τους. Μπορούμε γιατί μας το επιτρέπει η  ανάπτυξη που πετύχαμε με τη σώφρονα πολιτική που ακολουθήσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα. Και με βάση αυτή την πολιτική μπορούμε να ενισχύσουμε τα νοικοκυριά και τους πολίτες, προκειμένου οι αυξήσεις να έχουν την μικρότερη δυνατή επίδραση στη τσέπη τους στον προϋπολογισμό των νοικοκυριών τους. Οι πολίτες πρέπει να είναι βέβαιοι ότι η Κυβέρνηση θα είναι στο πλευρό τους και κανέναν δεν θα αφήσουμε μόνο του και σε αυτή την δύσκολη περίοδο.

Για την πανδημία και τους εμβολιασμούς

Η μετάλλαξη «Όμικρον» προκαλεί ανησυχία στην παγκόσμια κοινότητα και σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου Κορυφής της περασμένης Πέμπτης επαναλαμβάνεται «η ζωτική σημασία του εμβολιασμού για την καταπολέμηση της πανδημίας» και τονίζεται ότι: «Η διανομή εμβολίων σε όλους και η χορήγηση αναμνηστικών δόσεων είναι ουσιώδη και επείγοντα ζητήματα. Βασική σημασία έχει η κάμψη της επιφυλακτικότητας απέναντι στον εμβολιασμό, μεταξύ άλλων με την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης».

Όπως όλοι ξέρουμε, μέχρι στιγμής στη χώρα μας τα κρούσματα της νέας μετάλλαξης είναι ελάχιστα, αλλά η αύξησή τους είναι -κατά τους ειδικούς- ζήτημα χρόνου. Άμεσος στόχος είναι να κερδίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο μπορούμε, προκειμένου να αυξηθούν οι εμβολιασμοί και να αποφευχθεί αύξηση των μολύνσεων την περίοδο των γιορτών.

Στο πλαίσιο αυτό, από χθες το πρωί – εκτάκτως για την περίοδο των γιορτών- οι άνω των πέντε ετών επισκέπτες στη χώρα μας από όλες τις χώρες  -με εξαίρεση τους ταξιδιώτες που παραμένουν στο εξωτερικό μόνο για 48 ώρες- υποχρεούνται να προσκομίζουν αρνητικό μοριακό έλεγχο (PCR) 72 ωρών ή rapid test 24 ωρών.

Παράλληλα, η Κυβέρνηση προχωρά σε  ενίσχυση  της επιχείρησης «Ελευθερία», που σχεδιάστηκε με υποδειγματικό τρόπο. Εγκαινιάστηκε ήδη νέο mega Εμβολιαστικό Κέντρο στη Γλυφάδα, με 16 εμβολιαστικές γραμμές, ενώ προστέθηκαν επιπλέον 24 γραμμές στο mega Εμβολιαστικό Κέντρο Περιστερίου.

Από την ανακοίνωση του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους 60+ μέχρι σήμερα έχουμε περίπου 150.000 εμβολιασμούς ή ραντεβού. Ενώ σε ό,τι αφορά την αναμνηστική δόση έχουμε 4.170.857 ή το 73% όσων είναι δικαιούχοι που μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού, ποσοστό που είναι πάνω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

O εμβολιασμός των παιδιών που φοιτούν στο Λύκειο σε πολλές περιφερειακές ενότητες  ξεπερνά το 70%, ενώ στην Αττική υπάρχουν περιοχές στις οποίες ο εμβολιασμός των μαθητών της Γ’ Λυκείου αγγίζει έως και το 100%.

Ταυτόχρονα, η Κυβέρνηση ζητά από όλους τους πολίτες να φερθούν υπεύθυνα την περίοδο των εορτών, στηρίζοντας τον αγώνα για τη δημόσια υγεία, στηρίζοντας την προσπάθεια να κρατήσουμε την οικονομία, τη ζωή, την κοινωνία, την εκπαίδευση πλήρως λειτουργικές. Χρειάζεται η πιστή τήρηση των μέτρων που διέπουν τη λειτουργία στη δημόσια σφαίρα, η τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας και η αξιοποίηση των δυνατοτήτων του ελέγχου της κατάστασής μας μέσα από τεστ, ενόψει της μετακίνησης ή της συμμετοχής σε εορταστικές εκδηλώσεις κυρίως σε κλειστούς χώρους.

Σας ευχαριστώ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

Γ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, όπως είπατε κι εσείς, υπάρχει μεγάλη ανησυχία σε όλο τον κόσμο για τη μετάλλαξη «Όμικρον» και βλέπουμε πόσες επιπτώσεις υπάρχουν. Πριν λίγο, ο κ. Ζαούτης ανακοίνωσε 26 κρούσματα «Όμικρον» στη χώρα μας, κάτι που σημαίνει ότι είναι πολύ περισσότερα στην κοινότητα και δεν σχετίζονται όλα με ταξίδια και η μία μετά την άλλη οι χώρες στην Ευρώπη παίρνουν αυστηρά μέτρα για να συγκρατήσουν την «Όμικρον». Η Κυβέρνηση σκοπεύει να πάρει παρόμοια μέτρα; Ή θα παραμείνουμε ως έχουμε παρά τους κινδύνους της «Όμικρον» και της εξέλιξης της πανδημίας;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ενόψει της εορταστικής περιόδου έχουμε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο βάσει του οποίου προχωρούμε με ισχυρές συστάσεις.  Πέραν της τήρησης των μέτρων, που έχουν θεσμοθετηθεί, των μέτρων που έχουν να κάνουν με την ατομική προστασία και τους συχνούς ελέγχους, σημειακές παρεμβάσεις σε ό,τι αφορά τους ελέγχους, ενδεχομένως να κριθούν απαραίτητο και αναγκαίο και θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα έγκαιρα, αφού και η Επιτροπή συνεδριάσει και γνωμοδοτήσει.  Από εκεί και ύστερα, η κατάσταση με την «Όμικρον» είναι δυναμική. Παρακολουθούμε την εξέλιξή της, παρακολουθούμε τι γίνεται και στην υπόλοιπη Ευρώπη και, αναλόγως, θα αντιδράσουμε, έτσι ώστε να θωρακίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την κοινότητα, τη χώρα μας, από την εκτεταμένη διασπορά  της μετάλλαξης αυτής.

ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, κάποιοι ειδικοί εκφράζουν την άποψη ότι τα σχολεία θα πρέπει να ανοίξουν αργότερα, δηλαδή αντί για 7 Ιανουαρίου μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Υπάρχει ένα τέτοιο σενάριο στο τραπέζι, να ανοίξουν λίγο αργότερα, για να μειωθεί η διασπορά, αν υπάρξει, λόγω της «Όμικρον»;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν υπάρχει καμία τέτοια εισήγηση από την Επιτροπή. Όπως ξέρετε, από την ώρα που ξεκίνησαν τα σχολεία, πολύ συχνά, υπήρχαν συζητήσεις και φόβοι και ανησυχίες ότι θα κλείσουν σε δέκα μέρες, σε είκοσι μέρες, σε ένα μήνα, σε δύο μήνες. Τα πρωτόκολλα βάσει των οποίων ξεκινήσαμε και λειτούργησε η δια ζώσης εκπαίδευση, λειτούργησαν πάρα πολύ αποτελεσματικά. Έχουμε μείωση των κρουσμάτων σε ό,τι αφορά στα σχολεία. Ήταν απολύτως προστατευμένοι οι μαθητές, δεδομένου  ότι υπήρχε η δυνατότητα πολύ συχνού testing και με βάση αυτή τη λογική προετοιμαζόμαστε και για το άνοιγμα των σχολείων μετά την εορταστική περίοδο. Δεν υπάρχει καμία συζήτηση αυτή τη στιγμή, καμία εισήγηση στην Επιτροπή αυτή τη στιγμή για πιθανή μετάθεση της λειτουργίας των σχολείων.

Σ. ΦΑΣΟΥΛΑΚΗ: Υπάρχει εισήγηση από την Επιτροπή για ένα ολιγοήμερο lockdown μετά τις γιορτές;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν υπάρχει καμία τέτοια εισήγηση και δεν υπάρχει και καμία σκέψη αυτή τη στιγμή για μέτρα καθολικού περιορισμού. Οτιδήποτε χρειαστεί να γίνει με σημειακές παρεμβάσεις ή με άλλα μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα, όχι όμως καθολικών περιορισμών, είναι κάτι που θα αξιολογηθεί ανάλογα με την δυναμική εξέλιξης της «Όμικρον», πλέον, στη χώρα μας.

ΣΤ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Θα επιβάλετε στους εμβολιασμένους rapid test για να μπαίνουν σε χώρους εστίασης τις ημέρες των γιορτών;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ανάλογα με τις εισηγήσεις που θα δεχθούμε, ενδεχομένως, για κάποιες από τις μέρες των γιορτών, εκεί που θα παρατηρηθεί πολύ μεγάλη προσέλευση για διασκέδαση σε κλειστούς χώρους, εάν κριθεί αναγκαίο ένα τέτοιου είδους μέτρο, θα το συζητήσουμε και θα το ανακοινώσουμε έγκαιρα. Είναι πολύ χρήσιμο, δεδομένης της ευαισθησίας και της ανησυχίας που υπάρχει, στα μηνύματα που εκπέμπουμε προς την κοινή γνώμη για το τι ισχύει ή τι ενδεχομένως θα προστεθεί, να είμαστε πολύ σαφείς, πολύ καθαροί και πολύ συγκεκριμένοι. Γι’ αυτό και οι ανακοινώσεις θα γίνονται όταν υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα να ανακοινωθούν, μετά από τις εισηγήσεις των αρμοδίων από το Υπουργείο Υγείας.

ΣΩΤ. ΠΙΚΟΥΛΑΣ: Πάνω σ’ αυτό που είπε η κυρία Μουρελάτου, το pcr ή το rapid ποιος θα το πληρώνει, εφόσον είναι εμβολιασμένος;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εάν κριθεί απαραίτητο να τεθεί σε εφαρμογή αυτό το μέτρο, θα το επιβαρύνεται ο πολίτης που θα χρειαστεί να επισκεφθεί χώρους, στους οποίους θα κρίνεται απαραίτητη η προσκόμιση του τεστ.

ΣΩΤ. ΠΙΚΟΥΛΑΣ: Επειδή, όμως, οι εμβολιασμένοι πήραν μια καθαρή απόφαση να εμβολιαστούν και να ακούσουν τις προτροπές της Κυβέρνησης, δεν είναι λίγο άδικο αυτό το μέτρο;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η δυναμική της «Όμικρον» και τα καινούρια δεδομένα που φέρνει, ενδεχομένως, ν’ αναγκάσει να πάρουμε τέτοιους είδους μέτρα για την περαιτέρω προφύλαξη και των ίδιων των εμβολιασμένων, μιας και είναι αχαρτογράφητη εν πολλοίς ακόμα η καινούρια μετάλλαξη της πανδημίας, έτσι ώστε και οι ίδιοι να προστατευθούν πολύ περισσότερο και να προστατεύσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη διασπορά της στην κοινότητα.

Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Άρα, λοιπόν, αφήνετε ανοιχτό το ενδεχόμενο για καθολικό rapid test από ό,τι καταλαβαίνουμε. Το ερώτημα που έχω να κάνω είναι το εξής: Οι τοποθετήσεις της Κυβέρνησης είναι υπέρ του εμβολιασμού. Και ωστόσο, λέτε, ότι θέλουμε να κερδίσουμε χρόνο. Θέλω να μας εξηγήσετε τι εννοείτε «να κερδίσουμε χρόνο», δεδομένου ότι τα Χριστούγεννα έρχονται.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εννοώ ότι όσο μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμού έχουμε με την αναμνηστική δόση, τόσο θωρακισμένοι περισσότερο θα είμαστε απέναντι στη βαριά νόσηση και με την «Όμικρον», όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία που έχουμε από όλο τον κόσμο, μέχρι σήμερα.

Γ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ: Με το να επιβάλλετε το rapid test, αν αποφασιστεί αυτό για την εστίαση, δεν είναι σαν να μετακυλίεται όλο το κόστος στους πολίτες, προκειμένου να μην κλείσουν τα μαγαζιά και να μην χρειαστεί ένα επιπλέον πακέτο στήριξης;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έχουμε μια έκτακτη περίσταση σε ό,τι αφορά την «Όμικρον», που αναγκάζει όλες τις χώρες να αναπροσαρμόζουν τη στρατηγική τους και να παίρνουν επιπλέον μέτρα. Εάν βρεθεί ότι και στη χώρα μας μέσα στις γιορτές, προκειμένου να μην διαταράξουμε συνολικά τη λειτουργία της αγοράς, έτσι όπως έχει προχωρήσει μέχρι τώρα -και έχει προχωρήσει με ικανοποιητικό τρόπο, με το σεβασμό και τον έλεγχο των μέτρων που έχουμε αποφασίσει- θα προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις, όπως σας είπα και προηγουμένως, αφού ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

ΑΝΤ. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Στις Εκκλησίες θα γίνεται έλεγχος και από την Αστυνομία;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Στις Εκκλησίες ισχύει αυτό που έχει νομοθετηθεί και υπάρχει και στην αντίστοιχη Κ.Υ.Α., που έχει εκδοθεί. Δεν έχει αλλάξει κάτι.

ΣΤ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Στην απάντηση που μου δώσατε, είπατε για χώρους διασκέδασης. Εννοείτε μόνο τα νυχτερινά κέντρα, εννοείτε τα καφέ, τα θέατρα; Εννοείτε τι; Γιατί ο χώρος διασκέδασης έχει -να το πω- μια διαφορετική ερμηνεία.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα υπάρξει πολύ σαφής προσδιορισμός του μέτρου του τεστ, αν αυτό κριθεί αναγκαίο και ανακοινωθεί από τους αρμόδιους, σε κατάλληλο χρόνο. Πάντως, θα αφορά κλειστούς χώρους.

ΣΩΤ. ΠΙΚΟΥΛΑΣ: Είπατε 73% είναι οι πολίτες που έχουν κάνει την τρίτη δόση ή έχουν κλείσει ραντεβού. Αυτό μέχρι ποια χρονική περίοδο εκτείνεται; Διότι θεωρούμε ότι, βάσει του προβληματισμού των ειδικών, μετά τις γιορτές θα έχουμε έξαρση της πανδημίας και μάλιστα με τη μετάλλαξη «Όμικρον». Αυτά τα κλεισμένα ραντεβού, μέχρι πού εκτείνονται; Εκτείνονται και μετά τις γιορτές ή μέχρι το τέλος του χρόνου; Και σε τι ποσοστό θα είμαστε ικανοποιημένοι για να είμαστε ασφαλείς;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Το ποσοστό διαμορφώνεται ανάλογα με το πότε λήγει το τρίμηνο, όπως ξέρετε. Με βάση αυτό διαμορφώνεται το ποσοστό και τα μεγέθη στην εμβολιαστική κάλυψη και είναι δυναμικό, συνεχίζεται. Αυτά που σας είπα είναι περίπου μέχρι το τέλος του χρόνου, αλλά τα ραντεβού κλείνονται συνεχώς. Δηλαδή, όποτε κλείνει το τρίμηνο από τις δύο δόσεις που έχει κάνει κάποιος και ανοίγει η δυνατότητά του να εμβολιαστεί με την αναμνηστική δόση, προστίθεται και γι΄ αυτό είναι και δυναμικό, γιατί αλλάζει κάθε μέρα.

ΣΩΤ. ΠΙΚΟΥΛΑΣ: Σε τι ποσοστό είμαστε ικανοποιημένοι;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όταν εμβολιάσουμε όλους όσοι έχουν κάνει τη δεύτερη δόση και την τρίτη.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Θα εξετάσει η Κυβέρνηση, τώρα στις γιορτές ή και μετά, κάποια άλλα μέτρα στην εστίαση, όπως, για παράδειγμα, ωράριο ή περιορισμό ατόμων ανά τετραγωνικό μέτρο;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Προχωρούμε βήμα-βήμα και όταν έχουμε συγκεκριμένα πράγματα να σας πούμε, θα τα πουν οι ειδικοί. Σας είπα, ανάμεσα στα υπόλοιπα, αποδίδουμε και πολύ μεγάλη σημασία στο να μην δημιουργούμε σύγχυση στην κοινωνία, είτε στον κόσμο που ανησυχεί, είτε στην αγορά που επίσης ανησυχεί και για άλλους λόγους, πέραν των υγειονομικών. Όταν έχουμε κάτι να πούμε, θα ειπωθεί πολύ καθαρά και πολύ συγκεκριμένα στην ώρα τους. Σας έχω περιγράψει ποια είναι η γενική μας φιλοσοφία, εδώ που βρισκόμαστε σήμερα.

Γ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ: Ο κ. Τσίπρας, μιλώντας σήμερα, επανέλαβε το αίτημα για εκλογές, λέγοντας ότι η Κυβέρνηση δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις που υπάρχουν. Υπάρχει κάποια απάντηση;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όλοι καταλαβαίνουμε γιατί ο κ. Τσίπρας ζητά εκλογές. Ζητά εκλογές, γιατί προσπαθεί να σιγουρέψει τη θέση του στην Αξιωματική Αντιπολίτευση, κάτι που αμφισβητείται πλέον ως αποτέλεσμα της ανεπάρκειάς του, του ύφους και του είδους της αντιπολίτευσης που κάνει όλο το προηγούμενο διάστημα. Ο Πρωθυπουργός απάντησε πολύ καθαρά ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, είτε τις ζητά, είτε δεν τις ζητά ο κ. Τσίπρας. Όμως, ξέρετε, το σημαντικό, πέρα από την καθαρή αυτή απάντηση του Πρωθυπουργού, είναι ότι αναδεικνύεται και μια πολύ μεγάλη διαφορά στον τρόπο και τη στάση απέναντι στην πολιτική και τη διακυβέρνηση που χαρακτηρίζει τους δύο ηγέτες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πολλές ευκαιρίες και σήμερα ακόμη, αν σκεφτόταν με όρους μικροπολιτικούς, μικροκομματικού συμφέροντος ή εκλογικού οφέλους, να προχωρήσει σε εκλογές, πολλές στιγμές στο παρελθόν, αλλά και σήμερα που μιλάμε. Όμως, αυτό δεν θα ήταν μια στάση υπευθυνότητας, μια στάση σοβαρότητας, μια στάση που θα ανταποκρινόταν στην απαίτηση και τις ανησυχίες της κοινωνίας για την αντιμετώπιση των κρίσεων που αντιμετωπίζουμε, με τις οποίες ο κόσμος από την Κυβέρνησή του απαιτεί λειτουργικές, ουσιαστικές λύσεις και υπευθυνότητα. Η Κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενστερνίζονται μια πολιτική, η οποία παράγει πράξεις, όχι θεωρίες, και ουσιαστικά αποτελέσματα, για να κρατούν την κοινωνία όρθια και να δημιουργούν συνθήκες ευημερίας και ανάπτυξης για τη χώρα. Είναι πολιτική ευθύνης και έτσι αντιλαμβάνεται τη διακυβέρνηση. Από την άλλη, ο κ. Τσίπρας είναι μέγιστος στη μικροπολιτική, αλλά είναι ελάχιστος στα σπουδαία και τα κρίσιμα που ενδιαφέρουν την κοινωνία για τα οποία, στο τέλος της μέρας, κρίνονται οι πολιτικοί και οι ηγέτες.

 

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Είπατε ότι στην περίπτωση που ζητείται rapid test και για τους εμβολιασμένους στο ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, για παράδειγμα, θα επωμίζονται το κόστος οι πολίτες από την τσέπη τους. Ποιο θα είναι αυτό το κόστος; Γιατί, αυτή τη στιγμή, δεν είναι ίδια παντού η τιμή των rapid tests. Αλλού θα το βρεις 10 ευρώ, αλλού  πέντε. Θα υπάρξει κάποιο πλαφόν τιμής, τουλάχιστον, εφόσον θα επωμίζεται το κόστος ο πολίτης;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα υπάρξουν πολύ συγκεκριμένες ανακοινώσεις στην ώρα τους από τον αρμόδιο Υπουργό.

ΣΤ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Αναφέρατε ότι είναι 150.000 οι άνω των 60 ετών, οι οποίοι «διάβηκαν τον Ρουβίκωνα» και έκαναν την πρώτη δόση ή προγραμμάτισαν. Σας ικανοποιεί το γεγονός αυτού του ποσοστού, με δεδομένο ότι λήγει η προθεσμία, θα αρχίσουν να επιβάλλονται τα πρόστιμα και είναι περίπου 300.000 αυτοί που παραμένουν ανεμβολίαστοι;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Χωρίς αμφιβολία, κερδίσαμε 150.000 εμβολιασμούς, μέχρι σήμερα που μιλάμε και μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα αυξηθεί και άλλο ο αριθμός αυτός, όσο προσεγγίζουμε προς τη μέρα που θα αρχίσουν να επιβάλλονται οι κυρώσεις. Συνεχίζουμε την προσπάθεια για να πείσουμε, όσο το δυνατόν περισσότερους, να κάνουν χρήση του εμβολίου, να θωρακιστούν οι ίδιοι και οι γύρω τους απέναντι στη βαριά νόσηση.

ΣΩΤ.  ΠΙΚΟΥΛΑΣ: Θέλετε να μας πείτε το «αποτύπωμα» της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στη Βουλγαρία, όσον αφορά δύο άξονες, το Μεταναστευτικό και το Ενεργειακό; Το Ενεργειακό που μας προβληματίζει ιδιαίτερα τώρα, αυτή την περίοδο.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όπως ξέρετε, στις κοινές δηλώσεις, με τον Βούλγαρο ομόλογό του, απάντησε ο Πρωθυπουργός σε μια σειρά από ζητήματα, που αφορούν και το Μεταναστευτικό και το Ενεργειακό. Ήταν μια πολύ σημαντική επίσκεψη. Είναι η πρώτη επίσκεψη ηγέτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη χώρα, μετά τον σχηματισμό Κυβέρνησης από τον Βούλγαρο Πρωθυπουργό. Και αναδεικνύει έμπρακτα το ενδιαφέρον μας για πολύ καλές διμερείς σχέσεις με τη Βουλγαρία.

ΣΩΤ. ΠΙΚΟΥΛΑΣ: Κάτι ακόμα. Αναμφίβολα ο νέος Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας είναι θετικά διακείμενος στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας. Αυτό σας προβληματίζει καθόλου, εάν φέρνει μπροστά την υποχρέωσή μας να ψηφίσουμε το Μνημόνιο που απορρέει από τη Συμφωνία των Πρεσπών, εάν πρέπει να το κυρώσουμε γρήγορα στη Βουλή;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν σχετίζονται τα δύο θέματα. Η χώρα μας είναι απολύτως υπέρ της ενταξιακής προοπτικής όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, εφόσον τηρούν και πληρούν τους όρους ένταξης και φυσικά τους όρους καλής γειτονίας. Δεν αλλάζει κάτι.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στην Ευρώπη. Λέει ότι, εν πάση περιπτώσει, στο τέλος θα αναγκαστούμε να πάμε σε αυτό το μέτρο. Το εξετάζει αυτό η Κυβέρνηση; Ή εξετάζει, σε πρώτη φάση, την επέκταση της υποχρεωτικότητας για νεότερες ηλικίες ή για κατηγορίες όπου υπάρχει νοσηρότητα, δεδομένου ότι -όπως είπατε- το μέτρο ήταν αποτελεσματικό, μέχρι στιγμής, στους άνω των 60;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όλες οι εισηγήσεις και τα δεδομένα αξιολογούνται. Η πρόκληση της αύξησης της εμβολιαστικής κάλυψης είναι μια πάρα πολύ σημαντική προτεραιότητα και ενόψει της μετάλλαξης «Όμικρον», που απασχολεί και τη χώρα μας και όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Και προς την κατεύθυνση αυτή θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται, ό,τι απαιτείται για να φτάσουμε στα ποσοστά που πρέπει, καθαρά με υγειονομικά κριτήρια και μόνο.

Ευχαριστώ πολύ.