Καλό μεσημέρι.

Συμμετοχή του Πρωθυπουργού στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στη Σύνοδο Κορυφής του Ε.Λ.Κ.

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, βρίσκεται στις Βρυξέλλες όπου σήμερα το πρωί συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής του Ε.Λ.Κ. και σε λίγη ώρα στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Οι ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχουν αρχικά γεύμα εργασίας με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, ενώ στη συνέχεια θα συζητήσουν τα μέτρα στήριξης προς την Ουκρανία που έχει λάβει η Ε.Ε.. Στην επίσημη ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου βρίσκονται, επίσης, η μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα, η εμπορική πολιτική της Ευρώπης και η γεωπολιτική διάσταση σε θέματα όπως η ενέργεια και το μεταναστευτικό.

Για το «Καλάθι του νοικοκυριού»

Σε ό,τι αφορά τα θέματα της καθημερινότητας,  θέλω να επισημάνω ότι η εφαρμογή του «Καλαθιού του νοικοκυριού» μπήκε από χθες στην 21η εβδομάδα λειτουργίας της και συνεχίζονται μέσα από το «Καλάθι του Νοικοκυριού» τα θετικά αποτελέσματα για τον καταναλωτή. Από τα 1.134 προϊόντα που έχει φτάσει πλέον το «καλάθι», στα 60 από αυτά (5,29%) παρουσιάστηκε αύξηση των τιμών, στα 68 από αυτά (6%) παρουσιάστηκε μείωση των τιμών και στη συντριπτική πλειονότητα, σε 1.006 προϊόντα (88,71%) οι τιμές παρέμειναν σταθερές. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι για 3η συνεχόμενη εβδομάδα υπήρξε συνολική μείωση στην αξία του «καλαθιού».

Τα θετικά αποτελέσματα αυτής της κυβερνητικής πρωτοβουλίας επισημαίνονται και σε επιστημονική μελέτη του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Philips της Κύπρου που αφορά τις 15 πρώτες εβδομάδες λειτουργίας του «καλαθιού» (από τις 2/11/22 έως και την 15η  Φεβρουαρίου 2023).  Από τη μελέτη αυτή έχει προκύψει ότι η αξία του «καλαθιού» έχει μειωθεί έως και 22,18%. Επισημαίνεται ακόμη ότι ενώ στην περίοδο αυτή -σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ- υπήρξε αύξηση 1,48% στον «δείκτη διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», η μέση τιμή του Καλαθιού μειώθηκε κατά 11,16%.

Γενικότερα από την μελέτη αυτή των δύο πανεπιστημιακών ιδρυμάτων προκύπτουν τέσσερα βασικά συμπεράσματα.

Πρώτον, η λειτουργία του «καλαθιού» υπήρξε επιτυχής.

Δεύτερον, χαρακτηρίζεται ως ένα αποτελεσματικό εργαλείο στα χέρια της Πολιτείας, που λειτουργεί υπέρ των καταναλωτών.

Τρίτον, δεν δημιουργήθηκαν προβλήματα στη λειτουργία της αγοράς και της ελεύθερης οικονομίας.

Και τέταρτον, επιβεβαιώνονται τα αποτελέσματα της πρώτης μελέτης, από τότε, δηλαδή, που είχε φανεί η θετική συμβολή του «Καλαθιού του Νοικοκυριού» στο καταναλωτικό κοινό.

Η εισαγόμενη ακρίβεια προφανώς δεν έφυγε, είναι εδώ, επιμένει, πρόκειται για ένα φαινόμενο πανευρωπαϊκό, το οποίο σε πολλές χώρες έχει προκαλέσει σημαντικότερα προβλήματα από ότι στην Ελλάδα. Όσο επιμένει η ακρίβεια, τόσο θα διατηρούνται και θα επεκτείνονται τα κυβερνητικά μέτρα για την αντιμετώπιση, αλλά και τον περιορισμό των επιπτώσεών της ακρίβειας στην ελληνική κοινωνία. Γνωρίζουμε τις αιτίες του προβλήματος, συναισθανόμαστε απολύτως τις συνέπειες του προβλήματος αυτού. Τις συνέπειες αυτές σταθερά προσπαθούμε να τις μετριάσουμε. Όχι με λόγια, αλλά ούτε και με ξόρκια. Προσπαθούμε να τις μετριάσουμε με ξεκάθαρη πολιτική βούληση, αλλά και με γνώση και με συγκεκριμένα μέτρα που αποδίδουν υπέρ της κοινωνίας.

Επισπεύδεται η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στις ΔΕΚΟ

Όπως έχει ήδη εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επισπεύδεται η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στις ΔΕΚΟ, με πρώτη φάση εφαρμογής  έως τα τέλη Απριλίου τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, στις οποίες απασχολούνται σήμερα γύρω στους 18.000 εργαζόμενοι.  Η απόφαση για την επίσπευση της επέκτασης στις ΔΕΚΟ κρίθηκε αναγκαία μετά και τα όσα τραγικά διαπιστώθηκαν στο Σταθμαρχείο της Λάρισας κατά την μοιραία νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου, με σταθμάρχες που έλειπαν από τη θέση τους, τα περιβόητα «μπλάνκο» κ.λπ.

Η επέκταση αφορά στις εξής ΔΕΚΟ: ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, Σταθερές Συγκοινωνίες, ΟΣΥ, ΟΑΣΑ, ΟΣΕΘ, ΟΑΣΘ,  Αττικό μετρό,  Κτιριακές Υποδομές,  Εγνατία Οδός, ΕΥΔΑΠ και ΕΛΤΑ. Στις επιχειρήσεις αυτές αποφασίστηκε να συμπεριληφθούν και η Hellenic Train και η Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Υλικού προκειμένου να αντιμετωπιστούν ανάλογα ομοιόμορφα ζητήματα που σχετίζονται με τους εργαζομένους στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας εφαρμόζεται ήδη από το περασμένο Καλοκαίρι στις τράπεζες και τα σούπερ-μάρκετ, ενώ από το Φεβρουάριο επεκτάθηκε στους κλάδους των ασφαλιστικών εταιρειών και των εταιρειών security. Για όλους τους εργαζόμενους εκεί θωρακίζεται η καταγραφή του ωραρίου αλλά και -παράλληλα- πιστοποιείται η παρουσία τους στο χώρο εργασίας με τρόπο αδιάβλητο που διευκολύνει και τον άμεσο εντοπισμό ψευδών δηλώσεων είτε από την πλευρά των εργαζομένων, είτε από την πλευρά των εργοδοτών.

Συνέντευξη Πρωθυπουργού

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρώτη συνέντευξή του μετά το δυστύχημα των Τεμπών στον δημοσιογράφο, Σταύρο Θεοδωράκη, αναφέρθηκε στα αίτια του δυστυχήματος και τη δέσμευσή μας για αναβάθμιση των σιδηροδρόμων, τις παθογένειες του παρελθόντος, το αίτημα για αξιολόγηση παντού, αλλά και σε ευρύτερα ζητήματα, το χρόνο των εκλογών, την ανάγκη αυτοδυναμίας και άλλα:

-Για την τραγωδία των Τεμπών είπε ότι η χώρα ήρθε αντιμέτωπη με διαχρονικές της αδυναμίες. Στο δυστύχημα αυτό συμπυκνώνονται παθογένειες πολλών δεκαετιών, τις οποίες έχουμε υποχρέωση δραστικά να αντιμετωπίσουμε.

-Ανέλαβα -είπε- με θάρρος την ευθύνη που μού αναλογεί. Και είπα μία κουβέντα: Φταίμε όλοι. Γιατί είναι τόσο δύσκολο αυτή την κουβέντα να την πούμε επιτέλους όλοι;

-Θα κάνω ό,τι μπορώ όχι απλά για να μην υπάρχει καμία συγκάλυψη, αλλά να πάρουμε έναν μεγάλο προβολέα και να ρίξουμε άπλετο φως στο τι έγινε. Όχι μόνο εκείνο το μοιραίο βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου, αλλά και στο πώς φτάσαμε μέχρι εκεί.

-Τα τρένα -επανέλαβε ο Πρωθυπουργός- θα επαναλειτουργήσουν με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια. Θα συζητήσουμε με τη Hellenic Train και την ιταλική Κυβέρνηση για μια καλύτερη συμφωνία για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να επενδύσουμε στον ελληνικό σιδηρόδρομο.

-Για τις εκλογές ο Πρωθυπουργός είπε ότι  θα γίνουν τον Μάιο. Η πρώτη κάλπη θα μας πει ποιος πρέπει να κυβερνήσει την χώρα και δεύτερη κάλπη θα μας υποδείξει και πώς θα κυβερνηθεί η χώρα. Η δεύτερη κάλπη μπορεί να δώσει αυτοδυναμία διότι αυτή είναι η σωστή λύση για την Ελλάδα.

Ο Πρωθυπουργός μίλησε με ειλικρίνεια για τη θέση μας ότι πρέπει να έχουμε ισχυρές αυτοδύναμες Κυβερνήσεις, αποφασιστικές Κυβερνήσεις με συμπαγή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Όσοι όμως πιστεύουν το αντίθετο, εκείνοι που υποστηρίζουν την κάλπη της απλής αναλογικής, οφείλουν να μας πουν από τώρα με ποιους θέλουν να κυβερνήσουν. Να μας εξηγήσουν ποια θα είναι η ταυτότητα της «προοδευτικής διακυβέρνησης». Γιατί είναι τόσο δύσκολο άραγε αντί να μιλούν περί διαγραμμάτων, να μιλήσουν με ονόματα;  Όπως με ονόματα πρέπει να μιλήσουν και για αυτόν που θα βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας.

-Ο Πρωθυπουργός μίλησε για την πρόθεσή του να κινήσουμε και πάλι τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης στην επόμενη Βουλή για να κάνουμε σημαντικές αλλαγές μεταξύ των οποίων είναι και η αναθεώρηση του άρθρου 16.

Μίλησε για την αξιολόγηση, ξεκαθαρίζοντας ότι το αίτημα πλέον δεν είναι αν θέλουμε αξιολόγηση ή δεν θέλουμε αξιολόγηση. Αυτοί που δεν θέλουν αξιολόγηση είναι πλέον λίγοι. Τώρα το βασικό ζήτημα, η μεγάλη πρόκληση είναι πώς θα την κάνουμε με τρόπο ο οποίος να είναι δίκαιος, ουσιαστικός και γρήγορος.

Ο Αλ. Τσίπρας προσπαθεί να εξαπατήσει τους πολίτες, ψεύδεται και υποδαυλίζει εντάσεις

Κλείνοντας, είμαι υποχρεωμένος για άλλη μια φορά να επισημάνω ότι ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να υποκαταστήσει την πολιτική με παραγωγή ευτελούς θεάματος, με μια σειρά ιδιότυπων παραστάσεων με στόχο να εξαπατήσει τους πολίτες και να δημιουργήσει σύγχυση σε μια σειρά από ζητήματα που έχουν τεράστια σημασία. Ο κ. Τσίπρας ακολουθεί πιστά και εφαρμόζει κατά γράμμα το εγχειρίδιο του πολακισμού, την επίσημη πλέον ιδεολογία του κόμματός του.

Χθες δέχθηκε στο γραφείο του εκπροσώπους συνδικάτων της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ και στη διάρκεια της συζήτησης στράφηκε εναντίον του Πρωθυπουργού, συνέχισε την εργαλειοποίηση της τραγωδίας των Τεμπών και τη χυδαία ψηφοθηρία πάνω σε αυτό. Εκείνο που είναι ειρωνικό και συνάμα προκλητικό είναι ότι προσπάθησε να εμφανιστεί ως προστάτης του δημόσιου συμφέροντος, έχοντας δίπλα του τον καταδικασμένο για παράβαση καθήκοντος, στενό του συνεργάτη, παλαιότερο συνεργάτη του, κ. Παππά. Ταυτόχρονα, συνέχισε την προσπάθεια εξαπάτησης των πολιτών, επαναλαμβάνοντας τα ίδια ψέματα για δήθεν ιδιωτικοποίησης του νερού.

Και αυτό την ώρα που η θέση της Κυβέρνησης είναι κρυστάλλινη, είναι πεντακάθαρη, το νερό είναι δημόσιο αγαθό, όχι μόνο είναι απολύτως σαφής η θέση μας, αλλά διατυπώνεται και ρητά -κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά- στο άρθρο 3 του νέου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, που ορίζει ότι οι πάροχοι του νερού είναι δημόσιες και δημοτικές επιχειρήσεις. Το νερό παραμένει υπό δημόσιο έλεγχο και δεν ιδιωτικοποιείται.

Σας ευχαριστώ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Καλησπέρα, κύριε Εκπρόσωπε, χθες ο κ. Ανδρουλάκης, σε συνέντευξή του στην Ε.Ρ.Τ., έθεσε τις προϋποθέσεις για να καθίσει στο τραπέζι για μια συζήτηση, για μια Κυβέρνηση συνεργασίας. Η πρώτη είναι ότι θα είναι μόνο για την πρώτη Κυριακή των εκλογών, η δεύτερη να έχει διψήφιο ποσοστό και η τρίτη είναι να είναι άλλο πολιτικό πρόσωπο, εκτός του κ. Μητσοτάκη και του κ. Τσίπρα, για Πρωθυπουργός της χώρας.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η θέση του κ. Ανδρουλάκη για τον Πρωθυπουργό της χώρας, για τον άνθρωπο που θα είναι στο τιμόνι της χώρας, την επόμενη περίοδο, εκτός του ότι συνιστά θεσμική ασέβεια, είναι και πολιτικά εξωφρενική. Ο κ. Ανδρουλάκης λίγο-πολύ, τι λέει; «Ψηφίστε με και Πρωθυπουργός της χώρας θα είναι ο άγνωστος Χ». Καλεί τους πολίτες να τον εμπιστευτούν και γι’ αυτό το σημαντικό, το ουσιαστικό ζήτημα, που όλοι αντιλαμβανόμαστε τη σοβαρότητά του, λέει ότι: «αν με ψηφίσετε, Πρωθυπουργός της χώρας θα είναι ο άγνωστος Χ». Αυτό, δεν συνιστά μόνο πρόκληση στην κοινή λογική, συνιστά και πρόκληση στη δημοκρατική τάξη, με την έννοια ότι οι πολίτες με την ψήφο τους θα επιλέξουν αυτοί ποιος θα είναι ο Πρωθυπουργός της χώρας. Από την άλλη, ο κ. Ανδρουλάκης. μάς έχει συνηθίσει όλον αυτόν τον καιρό σε επιδερμική προσέγγιση των ζητημάτων, σε ασάφεια. Το μόνο που είναι πολύ καθαρό είναι η νοσταλγία του και η ρητορική για το ύφος της δεκαετίας του 1980. Όμως, σε αυτό το ζήτημα, το ζήτημα ποιος θα είναι Πρωθυπουργός της χώρας, δεν μπορεί κανείς να είναι ασαφής και να παραπέμπει στον άγνωστο Χ. Εκτός, αν θεωρεί ότι το κόμμα του είναι ένα κόμμα που δεν θέλει να παίξει ρόλο στην πορεία της χώρας την επόμενη ημέρα, αν αντιλαμβάνεται ότι είναι ένα κόμμα που αναζητά απλώς ψήφο διαμαρτυρίας ή εκτός αν θέλει να θολώνει τα νερά και να μην πει αυτό που ενδεχομένως είναι προειλημμένη απόφαση στο μυαλό του, η διασταύρωση στην αρχή και η συμπόρευση στη συνέχεια, στο πλαίσιο μιας «προοδευτικής», όπως την έχει χαρακτηρίσει, διακυβέρνησης με τον κ. Τσίπρα. Πάντως, το «ψηφίστε με και Πρωθυπουργός θα είναι ο άγνωστος Χ», δεν συνιστά ούτε σοβαρή, ούτε υπεύθυνη πολιτική στάση.

Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Στη συνέχεια της ερώτησης της συναδέλφου ήθελα να σας ρωτήσω, τελικά τι ακριβώς έχει γίνει με τα ραντεβού, σε σχέση με τον κ. Ανδρουλάκη, στο θέμα το οποίο αναφέρθηκε ο κ. Πρωθυπουργός, υπό την έννοια ότι είπε ότι δύο φορές εκλήθη και δεν ανταποκρίθηκε; Ο κ. Ανδρουλάκης λέει ότι δεν έλαβε επίσημη πρόσκληση και επίσης στο θέμα του τρίτου πολιτικού προσώπου που έθεσε ο κ. Ανδρουλάκης, άκουσα προ ολίγου σε ραδιοφωνική συνέντευξη τον κ. Λοβέρδο να λέει «ας μας πει το όνομα». Συμφωνείτε σε αυτό; Στην πρόταση αυτή για πολιτικό πρόσωπο, να πει ακριβώς το ονοματεπώνυμο, την ταυτότητα, ο κ. Ανδρουλάκης;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πρώτα απ’ όλα σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος του ερωτήματός σας, ο Πρωθυπουργός, όπως ήταν και θεσμικά σωστό, αμέσως μετά την εκλογή του κ. Ανδρουλάκη, ζήτησε να συναντηθούν, να βρεθούν μαζί. Υπήρξε μία πρωτοφανής περιφρόνηση από τη μεριά του κ. Ανδρουλάκη. Αυτά είναι γνωστά, δεν έχει νόημα να επανέλθουμε. Εμείς έχουμε μία πολύ σταθερή άποψη: πιστεύουμε στην ανάγκη αυτοδύναμων Kυβερνήσεων. Πιστεύουμε, επίσης, ότι Πρωθυπουργός της χώρας θα είναι ο Αρχηγός του πρώτου κόμματος, αυτός που θα ψηφίσουν οι Έλληνες πολίτες. Από κει και πέρα αυτό που είναι απολύτως σαφές και καθαρό, είναι αυτό που λέει ο κ. Ανδρουλάκης, «ψηφίστε το κόμμα μου και Πρωθυπουργός θα είναι ο άγνωστος Χ».

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, προχθές, ο κ. Πάτσης παραπέμφθηκε για δύο αδικήματα: Της ανακριβούς και ελλιπούς δήλωσης περιουσιακής κατάστασης, κατ’ εξακολούθηση και της συμμετοχής σε εταιρείες με έδρα την αλλοδαπή αυτοπροσώπως και δια παρένθετου προσώπου, κατ’ εξακολούθηση. Στην Επιτροπή Πόθεν Έσχες είχε αρχειοθετηθεί. Στην ίδια συνεδρίαση ανωνυμοποιημένα, είχε αρχειοθετηθεί και αντίστοιχη περίπτωση του κ. Μητσοτάκη. Πως γίνεται ο πρώην βουλευτής σας να διώκεται, ενώ ο Πρωθυπουργός να μένει στο απυρόβλητο;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν έχουν καμία σχέση οι δύο υποθέσεις, απολύτως.

Δ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα αναφερθώ κι εγώ στη συνέντευξη του κ. Ανδρουλάκη, χθες, ο οποίος ανέφερε ένα περιστατικό, σύμφωνα με το οποίο ο Πρωθυπουργός του ζήτησε, λίγες μέρες πριν ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποκαλύψει ότι είχε γίνει απόπειρα παγίδευσης του τηλεφώνου του, μέσω spyware, του ζήτησε ο Πρωθυπουργός να συμμετάσχει, να εγκρίνει, μάλλον, την αλλαγή του Προέδρου της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Μάλιστα, ο κ. Ανδρουλάκης υποστήριξε ότι ο Πρωθυπουργός του είπε ότι σκόπευε να ενώσει την Αρχή αυτή με την ΑΔΑΕ. Η Κυβέρνηση επιβεβαιώνει ή διαψεύδει τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η Κυβέρνηση ό,τι προτάσεις είχε να κάνει, τις έκανε και μέσα στο Κοινοβούλιο. Ό,τι προχώρησε, προχώρησε με βάση τους κανονισμούς και τους όρους που οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες επιβάλλουν. Ό,τι δεν προχώρησε, εξαιτίας του ότι δεν συγκεντρώνονταν οι απαιτούμενες πλειοψηφίες, επίσης, οφείλεται στην  άρνηση κομμάτων να πάνε προς αυτή την κατεύθυνση. Εδώ, το ζήτημα δεν είναι αυτό. Το ζήτημα έχει να κάνει με την περιφρόνηση που έδειξε από την πρώτη στιγμή ο κ. Ανδρουλάκης σε μια έστω και τυπική, εθιμοτυπική συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. Το ότι σε κάποια από τα πράγματα που ενδεχομένως η Νέα Δημοκρατία ή ο Πρωθυπουργός πρότεινε, η Αξιωματική Αντιπολίτευση, το κόμμα του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ανδρουλάκης, άλλοι πολιτικοί αρχηγοί μπορεί να είχαν διαφορετική προσέγγιση στο τι συζητούσαν μεταξύ τους όταν βρισκόντουσαν σε δημόσιες εκδηλώσεις, αυτό είναι άλλης τάξεως θέμα. Και εν πάση περιπτώσει, είναι και απολύτως λογικό- θεμιτό, ο καθένας να έχει τη δική του άποψη και να συμφωνεί ή να αρνείται προτάσεις ή να έχει τη δική του αίσθηση για το πώς πρέπει να πάνε τα πράγματα. Άλλο αυτό,  άλλο το γεγονός -νομίζω δεν υπάρχει και προηγούμενο- να αρνείται κάποιος νεοεκλεγείς αρχηγός, έστω, και μια τυπική συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, μετά την εκλογή του, προφανώς, γιατί έχει τα δικά του πράγματα στο μυαλό του ή προειλημμένες αποφάσεις και εγκατεστημένες από δεκαετίες, αντιλήψεις για το πως πρέπει να λειτουργούν τα κόμματα και πώς πρέπει να είναι η σχέση του με τα άλλα πολιτικά πρόσωπα στο πολιτικό προσκήνιο της χώρας.

Γ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ: Μετά τα όσα είπε ο κ. Ανδρουλάκης, χθες, εκτιμάτε ότι η Κυβέρνηση ή ο Πρωθυπουργός, στην ουσία ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ανοίγει πιο εύκολα ο δρόμος γι’ αυτόν, για να πάει σε τρίτες εκλογές; Δημιουργείται ένα κλίμα αδυναμίας συνεννόησης, ακόμα και μετά τις δεύτερες εκλογές, αν δεν επιτευχθεί αυτοδυναμία;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η θέση μας είναι και παραμένει σταθερή. Εμείς πιστεύουμε ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, η ανάγκη για ρήξεις, για αλλαγές, είναι αυτές που ορίζουν, προσδιορίζουν την ανάγκη για αυτοδύναμη Κυβέρνηση, για αποφασιστικές Κυβερνήσεις, για συμπαγείς πλειοψηφίες, για Κυβερνήσεις με ισχυρή πολιτική βούληση, με γρήγορα αντανακλαστικά, με ταχείες αποφάσεις. Γι’ αυτό επιδιώκουμε και ζητάμε με σεμνότητα και αυτοπεποίθηση εντολή αυτοδυναμίας. Όχι από κάποιο γινάτι. Γιατί πιστεύουμε ότι οι αυτοδύναμες Κυβερνήσεις εξυπηρετούν καλύτερα τον τρόπο και το ρόλο με τον οποίο η χώρα πρέπει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις που έχουμε. Υπάρχει στην Ελλάδα η πολιτική πρώτη ύλη, έτσι ώστε αυτές οι συνθήκες να ικανοποιηθούν μέσα από Κυβερνήσεις συνεργασίας; Η ιστορική εμπειρία δείχνει ότι δεν υπάρχει. Και εκτός από την ιστορική εμπειρία, το δείχνει και η πραγματικότητα. Όσοι υποστηρίζουν την απλή αναλογική δεν βρίσκουν δύο συγκεκριμένα πράγματα να πουν για το ποιο θα είναι το πλαίσιο της «προοδευτικής διακυβέρνησης». Δεν έχω ακούσει, για παράδειγμα, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, τον κ. Τσίπρα, να λέει ότι «εγώ που είμαι υπέρ της απλής αναλογικής θα κυβερνήσω με τον κ. Βαρουφάκη, όπως είχα ξανακυβερνήσει στο παρελθόν -και όχι με άλλον που ήταν στην Κυβέρνηση-  θα κυβερνήσω και με τον κ. Ανδρουλάκη και με τον κ. Βαρουφάκη, αυτό είναι κατά την άποψή μου, “προοδευτική διακυβέρνηση”». Δεν το έχουν πει με λόγια, δεν το προδιαγράφουν καν. Για τον κ. Ανδρουλάκη σας είπα άλλη πίστα. «Ψηφίστε με και Πρωθυπουργός θα είναι ο άγνωστος Χ». Απ’ όλα αυτά γίνεται αντιληπτό ότι δεν υπάρχει πολιτική πρώτη ύλη, έτσι ώστε Κυβερνήσεις συνεργασίας -ακόμα και γι’ αυτούς που τις πιστεύουν, εμείς δεν τις πιστεύουμε- θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν τις συνθήκες, τις απαιτήσεις μιας σύγχρονης, συμπαγούς, αποτελεσματικής διακυβέρνησης από την οποία έχει ανάγκη η χώρα. Εμείς, λοιπόν, θα επιδιώξουμε αυτό το επιχείρημα και αυτή την αντίληψη να το περάσουμε στην ελληνική κοινωνία, να μας αξιολογήσει, να μας κρίνει και να την πείσουμε στο πλαίσιο των εκλογικών αναμετρήσεων, που έχουμε μπροστά μας. Όπως ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε και πρόσφατα, η πρώτη κάλπη θα είναι εκείνη η οποία θα πει ποιος θα κυβερνήσει και η δεύτερη κάλπη -στο περιβάλλον ενισχυμένης αναλογικής- πως θα κυβερνήσει. Προφανώς, τον τελικό λόγο τον έχει ο ελληνικός  λαός. Και ανάλογα με το τι θα διαμορφώσει η βούλησή του, εκείνη την ώρα όλοι θα τοποθετηθούν.

ΧΡ. ΚΡΑΤΣΗ: Με αφορμή τα γεγονότα της Μυκόνου και τη χθεσινή σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, σας απασχολεί το γεγονός ότι χρειάζεται να μεσολαβήσει ένα τραγικό γεγονός μικρής ή μεγάλης εμβέλειας και μια σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, προκειμένου να συμβεί το αυτονόητο; Δηλαδή, να λειτουργήσει ο νόμος και να εφαρμοστούν ο νόμος και οι κανονισμοί;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ναι, προφανώς και μας προβληματίζει, όμως δουλειά της Κυβέρνησης δεν είναι να στέκεται στις διαπιστώσεις. Είναι να καθίσταται απολύτως σαφής η βούλησή της ότι στην ελληνική επικράτεια δεν μπορούν να υπάρχουν νησίδες, που άλλοι νόμοι θα ισχύουν για την υπόλοιπη Ελλάδα και άλλοι για εκεί. Και θα κάνουμε ό, τι περνάει από το χέρι μας -αξιοποιώντας τις νομικές δυνατότητες που έχουμε- για να είναι αυτό το μήνυμα καθαρό, σαφές και αποτελεσματικό παντού.

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, το «Documento» την περασμένη Κυριακή αποκάλυψε πως η ΑΔΑΕ διαπίστωσε ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε και την κυρία Seaford. Η ίδια είχε καταγγείλει την παρακολούθησή της μέσω Predator. Την αποκάλυψη επιβεβαίωσαν και οι «New York Times» και μιλούν για την πρώτη γνωστή περίπτωση παρακολούθηση Αμερικανίδας. Πως εξηγείτε την παρακολούθησή της από την ΕΥΠ; Ακόμα μια σύμπτωση ΕΥΠ, Predator;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν εξηγώ και δεν γνωρίζω τίποτα απ’ όλα αυτά, που μου λέτε ότι είναι πραγματικότητα και ότι είναι έτσι. Σε ό, τι αφορά το Predator έχω απαντήσει πάρα πολλές φορές. Για τα κακόβουλα λογισμικά, που στη χώρα μας έχουν κάνει την εμφάνισή τους, από το 2017-2018, η υπόθεση βρίσκεται στη Δικαιοσύνη και στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες. Δεν έχω τίποτα καινούργιο και διαφορετικό να προσθέσω για το θέμα αυτό.

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Από τη Δευτέρα, που το έγραψαν οι «New York Times» δεν έχει υπάρξει κάποια ενημέρωση στο Μέγαρο Μαξίμου;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Απολύτως καμία, όχι. Ούτε έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με τις συνολικές μας τοποθετήσεις γύρω από το ζήτημα αυτό και με τη συνολική μας γνώση και προσέγγιση γύρω από τα ζητήματα αυτά.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο κ. Σκέρτσος, σήμερα, επανέλαβε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το 2019 έχει δείξει ότι θέλει να συνεργάζεται και με πρόσωπα από άλλους χώρους, έχει απευθύνει κάλεσμα και σε στελέχη εκτός της Νέας Δημοκρατίας και ότι αυτό θα συνεχιστεί. Να περιμένουμε, δηλαδή, και άλλες μεταγραφές από το χώρο του ΠΑΣΟΚ; Επίσης, δεν μας απαντήσατε ευθέως για τις τρίτες εκλογές.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν μιλάμε για μεταγραφές. Η Κυβέρνηση αυτή έχει καταφέρει δύο πράγματα. Πρώτον, έφερε στην πολιτική ανθρώπους με μια διακριτή και επιτυχημένη διαδρομή εκτός πολιτικής. Και δεύτερον, αξιοποίησε ανθρώπους, που δεν άνηκαν στο παρελθόν στη Νέα Δημοκρατία ή δεν ήταν διαχρονικά μέλη της πολιτικής οικογένειας της Νέας Δημοκρατίας. Ανθρώπους που συμμερίζονται τις αρχές, τις αξίες μας και κυρίως τον προσανατολισμό διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, αξιοποιώντας κάθε γόνιμη, κάθε πολύτιμη, κάθε δημιουργική φωνή, χωρίς παρωπίδες. Αυτό που κάναμε κατά τη διάρκεια αυτής της πρώτης μας τετραετίας -εφόσον ο ελληνικός λαός μας εμπιστευτεί και πάλι- θα το συνεχίσουμε και την επόμενη τετραετία. Σκοπός μας είναι να αξιοποιήσουμε όλες τις δημιουργικές φωνές, όλα τα δημιουργικά και αξιόλογα μυαλά, όλους τους ανθρώπους, που μπορούν να βοηθήσουν στην εφαρμογή του σχεδίου μας για να αλλάξει η Ελλάδα και να πηγαίνει μόνο μπροστά.

Δ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να ρωτήσω σχετικά με το «Καλάθι του Νοικοκυριού» και για διάφορα άλλα καλάθια που έρχονται, των νονών, κ.λ.π.. Σε όλες τις δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει, οι πολίτες στη συντριπτική τους πλειοψηφία, δηλώνουν δυσαρεστημένοι. Θεωρούν ότι τα μέτρα που λαμβάνει η Κυβέρνηση για την καταπολέμηση της ακρίβειας δεν είναι επαρκή. Πριν από μερικές ημέρες, ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν, πιο αργά μεν, απ’ ό,τι πριν, λόγω της αποκλιμάκωσης του δείκτη τιμών καταναλωτή, αλλά θα συνεχίσουν. Θεωρείτε ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει επιπλέον μέτρα για τον έλεγχο κάπως της ακρίβειας;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η προσπάθειά μας για την αντιμετώπιση της ακρίβειας είναι διαρκής. Οι πιέσεις που δέχτηκαν οι ελληνικές οικογένειες και οι ελληνικές επιχειρήσεις από την ακρίβεια που δημιούργησαν οι κρίσεις, ήταν πάρα πολύ μεγάλες, πάρα πολύ υψηλές. Υπ’ αυτή την έννοια είναι απολύτως φυσιολογικό ο κόσμος πάντοτε να θέλει περισσότερα και πάντοτε να θέλει στήριξη, έτσι ώστε να είναι ακόμα μικρότερο το «αποτύπωμα» της ακρίβειας στην καθημερινότητά του. Αυτό ούτε ακυρώνει, ούτε αναιρεί σημαντικά πράγματα που πετύχαμε. Για παράδειγμα, τον απόλυτο έλεγχο της ακρίβειας στους λογαριασμούς  του ηλεκτρικού ρεύματος, σε ό,τι αφορά τα σπίτια. Δεν αναιρεί και δεν μηδενίζει αυτά που πέτυχε το «Καλάθι του νοικοκυριού» και που διαπιστώνονται και από τους αριθμούς, ότι ενώ ο δείκτης τιμών στα τρόφιμα και τα ποτά, εξακολουθούσε να ανεβαίνει μέσα στο «καλάθι» σε μια πολύ μεγάλη περίμετρο προϊόντων, απολύτως απαραίτητων και αναγκαίων για κάθε νοικοκυριό, υπήρχε επιλογή ο κόσμος να αγοράζει αυτά τα προϊόντα σε τιμές σταθερές, που σε πολλές περιπτώσεις μειώνονταν, παρά το γεγονός ότι συνολικά στις κατηγορίες ο δείκτης τιμών αυξανόταν. Όπως επίσης και ότι προσαρμόζαμε το «καλάθι» και με τις διάφορες επετείους, τις συγκυρίες, τις απαιτήσεις κάθε εποχής, είτε αυτό ήταν τα Χριστούγεννα, είτε η Σαρακοστή, είτε οι Απόκριες, είτε τώρα το Πάσχα, για να μπορούν να βρίσκουν επιπλέον επιλογές μέσα σε αυτό οι Έλληνες πολίτες. Όσο διαρκεί η κρίση και η ακρίβεια, δεν θα πάψουμε να εξαντλούμε κάθε δυνατότητα που υπάρχει, για να στεκόμαστε στο πλευρό της ελληνικής κοινωνίας.

Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Ο Πρωθυπουργός προσερχόμενος, πριν από λίγο, στη Σύνοδο Κορυφής είπε «οι καλύτερες μέρες της ελληνικής οικονομίας είναι μπροστά μας». Είπε ότι η αύξηση των επιτοκίων πιέζει τους δανειολήπτες, αλλά ότι η κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα βοηθήσει και στη μείωση του κόστους δανεισμού. Πόσο κοντά είμαστε σε αυτό;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έχουμε πετύχει, αλλεπάλληλες, 12 νομίζω συνεχείς αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας μέσα σε πολύ δύσκολες παγκόσμιες συνθήκες, στηρίζοντας την ελληνική κοινωνία, όχι με μια περιοριστική πολιτική, αλλά με μια πολιτική στήριξης της ελληνικής κοινωνίας σε όλα τα μέτωπα. Έχουμε πετύχει πρωτόγνωρες επιδόσεις στη μείωση της ανεργίας, στην προσέλκυση των επενδύσεων. Δικαιούμαστε να λέμε ότι είμαστε αισιόδοξοι, πως πλησιάζουμε στην επενδυτική βαθμίδα. Η Ελλάδα είναι ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός. Καταφέραμε μέσα από την πολιτική που εφαρμόσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα, προσελκύοντας επενδύσεις, να εντάξουμε στην παραγωγική διαδικασία πάνω από 300.000 ανθρώπους. Καταφέραμε μέσα σε αυτές τις δυσκολίες, σε σχέση με το 2019, όλοι οι μισθοί να είναι αρκετά καλύτεροι σε σχέση με αυτούς που ήταν το 2019, μεσοσταθμικά 12,4% αύξηση. Δόθηκε για πρώτη φορά αύξηση στους συνταξιούχους. Δίνεται ενίσχυση σε ανθρώπους που λόγω της προσωπικής διαφοράς δεν είδαν βελτίωση  στη σύνταξή τους. Μειώθηκαν σειρά φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Ταυτόχρονα, βασικοί τομείς της ελληνικής οικονομίας μόνο προς τα πάνω πηγαίνουν όλο το προηγούμενο διάστημα. Και εκεί οι προοπτικές είναι πολύ αισιόδοξες. Οι ρυθμοί ανάπτυξης της Ελλάδος είναι από τους υψηλότερους στην Ε.Ε.. Σταθερά μειώνουμε το δημόσιο χρέος τα τελευταία δύο χρόνια. Όλα αυτά, παρά τις δυσκολίες, είναι στοιχεία και σημάδια που δείχνουν ότι η ελληνική κοινωνία, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσουμε σε αυτό το μήκος κύματος, υπό την προϋπόθεση της πολιτικής σταθερότητας, της αποφασιστικής διακυβέρνησης, μπορεί να πάει ακόμη ψηλότερα, για να μας δοθεί η δυνατότητα η δεύτερη τετραετία, αν πούμε ότι η πρώτη τετραετία ήταν η τετραετία της μειώσεως των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, της αποκατάστασης μιας δικαιοσύνης πάνω στη λεηλασία του εισοδήματος που είχε γίνει από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, πάνω στη μεσαία τάξη και τους συνταξιούχους, αν την πρώτη τετραετία μέσα σε αυτές τις κρίσεις καταφέραμε και πετύχαμε όλα αυτά, η δεύτερη τετραετία είναι η τετραετία της αύξησης των μισθών, έτσι ώστε στο τέλος της δεύτερης τετραετίας να έχουμε συγκλίνει ουσιαστικά με τον μέσο όρο μισθών της Ε.Ε.. Ήδη, σε αυτή μας την πρώτη τετραετία αυξήσαμε τρεις φορές πολύ σημαντικά τον κατώτατο μισθό. Νομίζω ότι και αυτό είναι ένας δείκτης, ένα δείγμα της φιλοσοφίας και του προσανατολισμού μας για την επόμενη τετραετία.

ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Είχε μια συνάντηση ο Υπουργός Οικονομικών, ο κ. Σταϊκούρας, με τους τραπεζίτες και το βασικό θέμα ήταν οι δόσεις των δανείων, που λόγω της αυξήσεως των επιτοκίων από την Ε.Κ.Τ., αυξάνονται και οι δόσεις, είναι αναπόφευκτο. Υπάρχει κάποια μέριμνα για τους δανειολήπτες; Βρίσκεστε κοντά σε μια συμφωνία με τις τράπεζες; Να περιμένουμε κάποιες ανακοινώσεις;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εκείνο που νομίζω ότι είναι απολύτως αναγκαίο, είναι να κάνει ο καθένας ό,τι απαιτείται και ό,τι μπορεί, για να μην δημιουργηθεί μια καινούργια γενιά «κόκκινων» δανείων. Όλοι αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντικό είναι αυτό και για την ελληνική κοινωνία και τους δανειολήπτες, τους συνεπείς δανειολήπτες, που η αύξηση αυτή των επιτοκίων τους επιβαρύνει, αλλά και για τις ίδιες τις τράπεζες, μέσα σε μια διεθνή ατμόσφαιρα η οποία, όπως είδαμε τις τελευταίες εβδομάδες, έχει και αυτή τις αναταράξεις της. Αναφέρομαι στις εξελίξεις που είδαμε σε διάφορες τράπεζες. Ήδη υπάρχει ένα πρόγραμμα για μια συγκεκριμένη περίμετρο δανειοληπτών το οποίο τρέχει. Παρακολουθούμε τα πράγματα. Νομίζω ότι όλων μας ο στόχος πρέπει να είναι αυτός: Πώς θα αποφύγουμε τη δημιουργία μιας καινούργιας γενιάς «κόκκινων» δανείων και χρέους, κάτι που δεν είναι προς όφελος, προφανώς, ούτε της ελληνικής κοινωνίας, αλλά ούτε και των τραπεζών.

ΑΝΤ. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Να σας επαναφέρω πάλι στο θέμα των τρίτων εκλογών. Μπορείτε να μας πείτε καθαρά, να δεσμευτείτε, ότι ο β΄ γύρος εκλογών, εάν και εφόσον γίνει όπως όλα δείχνουν, θα είναι οριακός, θα είναι το τέλος και την επόμενη μέρα η χώρα θα κυβερνηθεί;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η πρόθεσή μας δεν είναι να εγκλωβίσουμε τη χώρα σε μια ατέρμονα εκλογική διαδικασία. Εμείς έχουμε μια καθαρή θέση για το πώς πρέπει να είναι η επόμενη μέρα της χώρας. Αυτή τη θέση μαζί και με ό,τι άλλο υπάρχει στον πολιτικό στίβο και στον δημόσιο διάλογο, θα αξιολογηθεί από τους Έλληνες πολίτες και είμαστε σίγουροι ότι με την κρίση τους και τη σωστή τους επιλογή θα διαμορφώσουν ασφαλείς συνθήκες για να πορευτεί η χώρα στο μέλλον.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Είπατε προηγουμένως ότι η Κυβέρνηση πέτυχε απόλυτο έλεγχο της ακρίβειας στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Επειδή, όμως, το Eurogroup έχει καλέσει πλέον τα κράτη-μέλη στο μέλλον να σταματήσουν τις επιδοτήσεις, τι μας περιμένει το επόμενο διάστημα μετά τις εκλογές;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Είπα ότι η Κυβέρνηση πέτυχε απόλυτο έλεγχο στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στα σπίτια, κάτι το οποίο είναι έτσι, όχι για το λέω εγώ, αλλά γιατί το βλέπει ο καθένας, το εμπεδώνει από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος που παίρνει, όπου ευδιάκριτα φαίνεται. Αυτό έχει γίνει εξαιτίας της επιδότησης που αναγράφεται πάνω στον λογαριασμό. Αυτό που ανεξήγητα κάποιοι όλο το προηγούμενο διάστημα έλεγαν ότι είναι επιδότηση στην αισχροκέρδεια και στους παραγωγούς, λες και δεν ήταν η μείωση των λογαριασμών που έπαιρνε ο καθένας στο σπίτι του. Από εκεί και πέρα, η εικόνα στην αγορά του ηλεκτρικού ρεύματος σήμερα δεν είναι η ίδια με αυτή  που ήταν πριν από 6,8,12 ή 16 μήνες, όταν όλοι βρεθήκαμε μπροστά σε πρωτόγνωρες συνθήκες και αναγκαστήκαμε να διαμορφώσουμε εργαλεία, προκειμένου να στηρίξουμε ουσιαστικά την ελληνική κοινωνία. Εργαλεία που θυμίζω, παρεμπιπτόντως, ότι υιοθέτησαν και άλλες χώρες. Η Ελλάδα πρωταγωνίστησε με τον μηχανισμό, που τη βοήθησε στο να μετριάσει τις συνέπειες της ενεργειακής ακρίβειας παντού και να τη μηδενίσει στους οικιακούς καταναλωτές. Και αυτή της η πολιτική υιοθετήθηκε και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Συνεπώς, τώρα ευτυχώς δεν βρισκόμαστε στην κατάσταση που βρισκόμασταν τότε. Η βασική μας βούληση και πεποίθηση είναι ο κόσμος να μπορεί να πληρώνει λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος σε επίπεδο που τους πλήρωνε πριν από το ξέσπασμα της κρίσης. Και επίσης, γιατί και αυτό σχετίζεται, έχει να κάνει με τις ενέργειες που γίνονται σε ένα άλλο επίπεδο, του πώς θα αυξήσουμε, δηλαδή, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, εκεί που η χώρα μας έχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα. Διότι φθηνότερο καύσιμο από τον αέρα και τον ήλιο δεν υπάρχει. Εκεί έχει γίνει σπουδαία δουλειά τα τελευταία χρόνια. Έχει ανέβει συντριπτικά το ποσοστό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στη χώρα μας. Και με τις επενδύσεις που προγραμματίζονται και με τις ενέργειες που έχουν δρομολογηθεί αυτό θα ανέβει ακόμα περισσότερο,  κάτι που θα μας διευκολύνει στο να έχουμε ακόμα καλύτερες τιμές για τους Έλληνες καταναλωτές, αλλά και για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Σε μια μακροσκελή Έκθεση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Ελλάδα, το State Department κάνει αρνητικές αναφορές στο προσφυγικό, στην ελευθερία του Τύπου, τις υποκλοπές, τις έμφυλες διακρίσεις, την εργασία, την κατάσταση των κρατουμένων στις φυλακές και στην ανεξέλεγκτη βία της Αστυνομίας. Μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες, ένας άνθρωπος φαίνεται να έχασε το 55% της ακοής από κρότου-λάμψης την ώρα που κάλυπτε γεγονότα και άλλος ένας τραυματίστηκε με τον ίδιο τρόπο, φωτορεπόρτερ. Το σχόλιό σας για την Έκθεση των Αμερικανών. Την θεωρείτε αξιόπιστη; Τι έχετε να πείτε και τι έχει συμβεί με τους δύο φωτορεπόρτερ, μιας και είστε αρμόδιος Υπουργός; Γίνεται κάποια έρευνα;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σίγουρα θα γίνεται κάποια έρευνα, εφόσον έχει υπάρξει καταγγελία για αυτά τα σοβαρά περιστατικά στην υγεία τους, που λέτε. Θα ενημερωθώ και θα επανέλθω σε αυτό. Πάντοτε η Κυβέρνηση αξιολογεί τις εκθέσεις γι’ αυτά που γράφονται εκεί και διατυπώνει τις ενστάσεις της, τις απαντήσεις της και αναλαμβάνει και δράσεις. Παρεμπιπτόντως -σχετικό και με το προηγούμενο ερώτημά σας- η Επιτροπή PEGA πριν από λίγο καιρό επισκέφθηκε την Ισπανία, τη σοσιαλιστική Κυβέρνηση της Ισπανίας. Είχε ζητήσει να δει τον Πρωθυπουργό και όλους τους υπόλοιπους κυβερνητικούς αξιωματούχους, κ.λ.π. και συνάντησε έναν αξιωματούχο της Ισπανικής Κυβέρνησης, αρμόδιο για ευρωπαϊκά ζητήματα. Το λέω αυτό διότι κατά καιρούς εδώ στη χώρα μας διάφοροι είχαν αναγάγει την Επιτροπή PEGA σε μεγάλο τιμητή της εύρυθμης λειτουργίας και του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα και είχαν επιρρίψει τεράστιες μομφές ότι δήθεν τους αγνοεί η Ελληνική Κυβέρνηση, που θυμίζω ότι τους είχε δει σε κορυφαίο επίπεδο, ο κ. Γεραπετρίτης και είχαν δει και υπηρεσιακούς παράγοντες. Το λέω γιατί καλό είναι να πληροφορούμε την ελληνική κοινή γνώμη για την αντιμετώπιση που έχουν σε διάφορα ευρωπαϊκά κράτη οι Επιτροπές αυτές. Δεν είδα να παίζει πολύ στην ελληνική κοινή γνώμη η αντιμετώπιση που έτυχε η Επιτροπή PEGA στην Ισπανία. Ούτε επίσης και το γεγονός ότι παρά το ότι η Κυβέρνηση της Ισπανίας είναι μία σοσιαλιστική Κυβέρνηση, ευρωβουλευτές του Ε.Λ.Κ. δεν συμπεριφέρθηκαν απέναντι στην Κυβέρνηση της Ισπανίας, που δεν άνηκε στην πολιτική τους οικογένεια, με συκοφαντικούς ή απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για το κράτος δικαίου στη χώρα τους .

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Φαντάζομαι ότι προτείνετε κάποια θέματα στην αρχισυνταξία των Μέσων. Αλλά τι σχέση έχει η PEGA με την Έκθεση του State Department;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Καμία. Απλώς το ανέφερα, επειδή με έχετε ρωτήσει πάρα πολλές φορές. Καμία, καμία. Ούτε αρχισυνταξία δεν θέλω. Δεν φιλοδοξώ να γίνω αρχισυντάκτης.

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Επειδή από την αποκάλυψη και του «Documento» και των «New York Times» προκύπτει ότι το κινητό της κυρίας Seaford μολύνθηκε από μήνυμα από το εμβολιαστικό πρόγραμμα, πέρα από την παρακολούθηση της Ε.Υ.Π. που είπατε ότι δεν έχετε κάποια ενημέρωση. Όσον αφορά το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και τον κ. Πιερρακάκη, διεξάγεται κάποια έρευνα όσον αφορά αυτές τις καταγγελίες; Είναι σοβαρές καταγγελίες, μιλάμε για διαρροή προσωπικών δεδομένων στην καλύτερη.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Δεν υπάρχει κανένα θέμα που να αφορά τις πλατφόρμες του gov.gr ή του εμβολιασμού ή οτιδήποτε. Παλιότερα, αν θυμάμαι καλά, είχε ξανασυζητηθεί αυτό το θέμα και είχε απαντηθεί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Δεν υπάρχει οποιαδήποτε σχέση αυτής της ιστορίας με το emvolio.gr ή οποιαδήποτε πλατφόρμα του gov.gr. Κατά τα άλλα, σε ό,τι αφορά τα κακόβουλα λογισμικά, ισχύουν αυτά που σας είπα προηγουμένως. Είναι η υπόθεση σε εξέλιξη στην ελληνική Δικαιοσύνη.

ΧΡ. ΚΡΑΤΣΗ: Σε ένα από τα πρωτοσέλιδα του σημερινού Τύπου βλέπουμε ότι υπάρχει το στοιχείο πως ένα από τα μέλη της τριμελούς Επιτροπής, που έχει οριστεί για να ερευνήσει τα Τέμπη, είχε στο παρελθόν συνάψει δύο συμβάσεις συνεργασίας με τον ΟΣΕ, τον οποίο τώρα καλείται να ελέγξει. Είναι εις γνώση σας αυτό; Θα κάνετε κάτι γι’ αυτό;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Νομίζω ότι η σύμβαση ήταν με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και είχε υπογράψει ως εκπρόσωπος του Α.Π.Θ.. Αναφέρεστε στον κ. Πυργίδη.

ΧΡ. ΚΡΑΤΣΗ: Ακριβώς.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν είχε υπογράψει ως φυσικό πρόσωπο. Είχε υπογράψει εκ μέρους του Α.Π.Θ. για τον ΟΣΕ, για μια υπόθεση καταστροφής οθονών στον σταθμό της Ειδομένης, αν θυμάμαι καλά. Δεν είμαι σίγουρος ότι πρόκειται γι’ αυτό. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, ως εκπρόσωπος του Α.Π.Θ.. Νομίζω ότι αυτό δεν μου μοιάζει να αποτελεί θέμα που να βάζει κάποια θέματα στον ρόλο και στην αποστολή που έχει ο πολύ διακεκριμένος αυτός επιστήμονας στο σιδηροδρομικό χώρο, για τη θέση του σε αυτή την Επιτροπή.

Σας ευχαριστώ.