Καλό μεσημέρι.
Η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό αποκάλυψε ολοφάνερα το χάσμα που τέμνει το πολιτικό στερέωμα στην Ελλάδα. Από τη μια είχαμε μια Αντιπολίτευση που, για μια ακόμη φορά, αναλώθηκε σε μακρόσυρτες θεωρητικολογίες και σε ουρανομήκεις κραυγές επί παντός επιστητού. Μια Αντιπολίτευση που αντιμετωπίζει τα μεγάλα εθνικά, οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα χωρίς καμιά ενσυναίσθηση και κατανόηση των πρακτικών καθημερινών διαστάσεων των προβλημάτων αυτών. Μια Αντιπολίτευση που δεν ορρωδεί προ ουδενός και που, με απερισκεψία, δεν ψηφίζει ούτε τις δαπάνες για την άμυνα της Πατρίδας.
Και από την άλλη η Κυβέρνηση, για μια ακόμη φορά απέδειξε ότι γνωρίζει, κατανοεί και συναισθάνεται τα προβλήματα των πολιτών, απέδειξε ότι παλεύει νυχθημερόν να δώσει πρακτικές λύσεις, να ενισχύσει άμεσα, αλλά και ουσιαστικά τους πολίτες, και να προσφέρει ανακούφιση από την ακρίβεια. Μια Κυβέρνηση που μεριμνά για την άμυνα της Ελλάδας μέσω της διπλωματικής, αλλά και της στρατιωτικής μας θωράκισης. Μια Κυβέρνηση που σέβεται και ενισχύει τη Δικαιοσύνη ώστε να έχουμε ένα ισχυρό κράτος Δικαίου. Μια Κυβέρνηση που αναγνωρίζει τα λάθη και τις αστοχίες της, που εντοπίζει αδυναμίες και με σεβασμό στον πολίτη προσπαθεί πάντοτε για το καλύτερο.
Η δομική τομή του πολιτικού μας φάσματος, του πολιτικού μας συστήματος είναι από τη μία η πράξη και ο πραγματισμός και από την άλλη η θεωρητικολογία, αλλά και η οξύτητα.
Τρανή απόδειξη όλων των παραπάνω είναι και όσα θα αναδείξουμε παρακάτω σήμερα για την κάρτα αγορών, για το ενιαίο σχέδιο ενίσχυσης της νεανικής στέγασης που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή χωρίς τις ψήφους της Αντιπολίτευσης και για την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ.. Η Κυβέρνηση με μέτρα άμεσης ανταπόκρισης, με πρακτικές και λειτουργικές λύσεις, με έγνοια για τον πολίτη, αποδεικνύει ότι είναι για να προσφέρει μετρήσιμα αποτελέσματα ώστε να βελτιώνεται η καθημερινότητα και να γινόμαστε καλύτεροι μέρα με τη μέρα. Δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις και δεν έχουμε παροξυσμό τοξικότητας. Παλεύουμε για να είμαστε χρήσιμοι στην κοινωνία και τους ανθρώπους.
Η Ελλάδα από το ευρωπαϊκό περιθώριο, στο κέντρο των ευρωπαϊκών αποφάσεων
Η συμφωνία των Υπουργών Ενέργειας για την επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, η υιοθέτηση ουσιαστικά ενός μηχανισμού διόρθωσης της αγοράς, προσθέτει ένα σημαντικό εργαλείο που βοηθά ακόμη περισσότερο στην προστασία των οικονομιών, αλλά και των επιχειρήσεων στην Ε.Ε.. Η τελική συμφωνία συνιστά δικαίωση για τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και καταγράφει άλλη μια διάκριση για την Πατρίδα μας. Είναι ένα ακόμη, μέσα στα πολλά γεγονότα της προηγούμενης περιόδου, που καταδεικνύει ότι η χώρα μας, η Ελλάδα, έπαψε να είναι πηγή προβλημάτων και μετεξελίχθηκε σε χώρα που παράγει λειτουργικές, πρωτότυπες και εφαρμόσιμες λύσεις σε μια σειρά από προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Η χώρα μας έγινε χώρα που αποτελεί μέρος των λύσεων και όχι των προβλημάτων.
Το συμπέρασμα είναι πλέον ξεκάθαρο και αντιληπτό σε όλους: Η Ελλάδα, με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ανέτρεψε την αρνητική εικόνα του πρόσφατου παρελθόντος, απέκτησε φωνή που ακούγεται παντού, ακούγεται από εταίρους, ακούγεται από συμμάχους, ενίσχυσε το διεθνές κύρος της και εμπέδωσε μια νέα αναβαθμισμένη εικόνα στην ευρωπαϊκή και την παγκόσμια σκηνή. Και από αυτή την αναβάθμιση η χώρα μας βγαίνει πολλαπλά κερδισμένη. Εισπράττει αυτήν την αναβάθμιση στην εξωτερική μας πολιτική, στην εθνική μας άμυνα, στις επενδύσεις και στον τουρισμό.
Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι η Ελλάδα, με πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού, κατέστη πρωτοπόρος στην ανάπτυξη και την προώθηση συγκεκριμένων θέσεων, προτάσεων και ιδεών με σκοπό την υπέρβαση κοινών ευρωπαϊκών προβλημάτων. Συγκεκριμένα:
–Πρώτον: Ο Πρωθυπουργός εισηγήθηκε, μαζί με ακόμη 8 χώρες, την Άνοιξη του 2020, τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης.
–Δεύτερον: Εισηγήθηκε, κατά την ίδια περίοδο, τις εξαιρέσεις από τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων, με σκοπό την άμεση στήριξη επιχειρήσεων. Και η εισήγηση αυτή έγινε επίσης πράξη, με σημαντικά θετικά αποτελέσματα για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες, για τους πολίτες.
–Τρίτον: Εισηγήθηκε, το 2021, το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό για τον κορονοϊό, με στόχο τη διευκόλυνση των μετακινήσεων, γεγονός που συνέβαλε αποτελεσματικά και αποφασιστικά στην επαναλειτουργία της τουριστικής αγοράς με θετικά αποτελέσματα για την οικονομία μας.
–Τέταρτο: Κατέθεσε, επίσης, ο Πρωθυπουργός την Άνοιξη του 2021, πρόταση για την ενίσχυση της επιδημιολογικής επιτήρησης με τα self-test, που επίσης έγινε αποδεκτή και εφαρμόστηκε, παρέχοντας ουσιαστική συμβολή στην προστασία από την πανδημία.
–Πέμπτο: Ο Πρωθυπουργός εισηγήθηκε, το Μάιο του 2022, τη λειτουργία μηχανισμού ανάκτησης των υπερεσόδων από τους παραγωγούς ενέργειας. Και ο μηχανισμός αυτός, ο οποίος εφαρμόζεται από τον Ιούλιο στη χώρα μας, εξασφαλίζοντας τεράστια ποσά για την επιδότηση των λογαριασμών του ρεύματος, έχει γίνει, ήδη, ευρωπαϊκός Κανονισμός. Όπως και η επιβολή έκτακτης φορολογίας στις εταιρείες ενέργειας για τους πρώτους μήνες της ενεργειακής κρίσης -να θυμίσω ότι και εκεί η χώρα μας πρωταγωνιστεί- η απόφαση της είναι η μεγαλύτερη μέχρι τώρα στην Ευρώπη για εφαρμογή φορολόγησης στο ποσοστό του 90%.
–Έκτον: Εισηγήθηκε, ο Πρωθυπουργός το Μάρτιο του 2022 -με επιστολή του στην Πρόεδρο της Κομισιόν- την επιβολή πλαφόν στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου. Η πρόταση εκείνη, αφού υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Κορυφής, εξειδικεύτηκε από το Συμβούλιο Υπουργών και τώρα πλέον θα είναι γρήγορα εφαρμόσιμη.
Με ανάλυση των δεδομένων, με ανάλυση της διεθνούς σκηνής, με συστηματική μελέτη, με τεχνογνωσία και προσήλωση, κυρίως με πραγματισμό, χτίζουμε, μέρα με τη μέρα, βήμα με το βήμα, μια καλύτερη πραγματικότητα για όλους τους πολίτες. Έχουμε δρόμο ακόμα, αλλά αποδεικνύουμε με απτά αποτελέσματα ότι είμαστε στη σωστή πορεία.
Κάρτα αγοράς
Από την αρχή της ενεργειακής κρίσης είχαμε πει, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε δεσμευτεί ότι η στήριξη της κοινωνίας απέναντι στην εισαγόμενη ακρίβεια θα συνεχιστεί. Θα συνεχιστεί, θα διαρκέσει για όσο η κρίση είναι εδώ και δυσκολεύει την καθημερινότητα των πολιτών. Είχαμε πει ότι η Κυβέρνησή μας θα εξαντλεί κάθε διαθέσιμο ευρώ, θα εξαντλεί, αλλά δεν θα παραβιάζει τα δημοσιονομικά περιθώρια, έτσι ώστε να βρίσκει καινούργιες δυνατότητες για να στέκεται στο πλευρό της κοινωνίας.
Μετά την έκτακτη φορολόγηση των διυλιστηρίων, που αποφέρει σημαντικά έσοδα στο Δημόσιο, ο Πρωθυπουργός, ανταποκρινόμενος στις απαιτήσεις της συγκυρίας αποφάσισε τα έσοδα αυτά να διατεθούν σε άμεση ενίσχυση 8,5 εκατομμυρίων περίπου δικαιούχων, για την προμήθεια βασικών καταναλωτικών αγαθών. Η απόφαση συνιστά μία ακόμη έμπρακτη απόδειξη υπευθυνότητας -καθώς και σέβεται τα δημοσιονομικά περιθώρια- αλλά ταυτόχρονα και αντιλαμβάνεται ότι σε δύσκολες περιόδους πρέπει να εξαντλούμε κάθε περιθώριο και κάθε δυνατότητα για να στεκόμαστε στο πλευρό των πολιτών. Ο Πρωθυπουργός, παίρνει από τους λίγους και μοιράζει στην κοινωνία. Προβλέπεται, συγκεκριμένα, ότι από το Φεβρουάριο και για έξι μήνες (έως τον Ιούλιο 2023) θα παρέχεται ενίσχυση ύψους 10% επί των αγορών των νοικοκυριών (μέχρι συγκεκριμένα όρια ανάλογα με τη εισοδηματική τους κατηγορία, του κάθε νοικοκυριού, και τη σύνθεσή του), τα οποία πληρούν τα κριτήρια ένταξης, σε super market και άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων.
Η τροπολογία, με την οποία θεσπίζεται η εξαγγελία του Πρωθυπουργού για τη κάρτα αγοράς κατατέθηκε χθες στη Βουλή, και αναμένεται να συζητηθεί και να ψηφιστεί σήμερα. Το ερώτημα είναι απλό και συγκεκριμένο: Θα ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη στήριξη των πολιτών στη Βουλή ή, για άλλη μια φορά ακόμη, θα αποτελέσει θλιβερή εξαίρεση από σημαντικές προσπάθειες που αφορούν την κοινωνία και την Πατρίδα;
Καταβολή έκτακτων ενισχύσεων
Ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα η πίστωση σε 2,4 εκατομμύρια ευάλωτους συμπολίτες μας της έκτακτης ενίσχυσης για τις εορτές. Ειδικότερα χορηγείται:
-Έκτακτη οικονομική ενίσχυση 250 ευρώ σε 947.560 ευάλωτους συνταξιούχους, σε 139.893 δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος και σε 32.895 δικαιούχους επιδόματος ανασφάλιστων υπερηλίκων.
-Διπλή δόση για το Δεκέμβριο του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε 224.938 δικαιούχους.
-Μιάμιση επιπλέον μηνιαία δόση επιδόματος παιδιού σε 820.047 δικαιούχους οικογενειακού επιδόματος παιδιών.
-Παράλληλα, συνεχίζεται η καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 250 ευρώ (διαδικασία που ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα με το άνοιγμα της πλατφόρμας της ΔΥΠΑ) σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους που έχουν συμπληρώσει 12-24 μήνες συνεχόμενης ανεργίας.
-Σήμερα, επίσης, 865.000 συμπολίτες μας, που υπέβαλαν αίτηση για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης το προηγούμενο διάστημα, θα δουν στους λογαριασμούς τους μέρος του επιδόματος. Θα πιστωθούν 190 εκατ. ευρώ, από τα συνολικά 300 εκατ. ευρώ που έχουν υπολογιστεί για το επίδομα αυτό.
Σε εφαρμογή νέα στεγαστική πολιτική με έμφαση στους νέους
Ψηφίστηκε χθες και αποτελεί πλέον νόμο του Κράτους η μεταρρύθμιση που αφορά στη στεγαστική πολιτική για τους νέους και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας για κοινωνική κατοικία. Πρόκειται για μια σημαντική μεταρρύθμιση που δρομολογεί μια νέα στεγαστική πολιτική. Είναι η πολιτική που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ήδη τον περασμένο Σεπτέμβριο από τη Δ.Ε.Θ.. Σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα για μια ουσιαστική στεγαστική πολιτική, η οποία θα απαντήσει κυρίως στις ανάγκες των νέων και των νέων ζευγαριών, στην ανάγκη τους για στέγη και αυτόνομη διαβίωση. Το κόστος της παρέμβασης προσεγγίζει το 1,8 δισ. ευρώ και καλύπτει περί τους 137.000 δικαιούχους. Με το νόμο θεσπίζονται ρυθμίσεις που αφορούν τις δράσεις στεγαστικής πολιτικής του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, και οι ρυθμίσεις αυτές αναπτύσσονται σε τέσσερις άξονες:
–Πρώτος άξονας είναι το Πρόγραμμα «Σπίτι Μου». Αφορά στην παροχή άτοκων ή χαμηλότοκων δανείων για άτομα ηλικίας 25-39 ετών, με ετήσιο εισόδημα από 10.000 ευρώ έως το όριο που προβλέπεται για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης. Τα ακίνητα πρέπει να έχουν αξία έως 200.000 ευρώ και το δάνειο μπορεί να φτάνει έως τα 150.000 ευρώ. Μπορεί να καλύπτει έως το 90% της αξίας του ακινήτου και χρηματοδοτείται κατά 75% από τη ΔΥΠΑ. Για το ποσοστό αυτό δεν θα οφείλεται τόκος, ενώ το υπόλοιπο 25% θα χορηγείται από τις τράπεζες. Για τρίτεκνους ή πολύτεκνους το δάνειο θα είναι στο σύνολό του εντελώς άτοκο.
–Δεύτερος άξονας είναι το πρόγραμμα «Κοινωνική Αντιπαροχή». Αφορά τη Σύμπραξη φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, με ιδιώτες αναδόχους, κατά την οποία ο ανάδοχος ανεγείρει με δικές του δαπάνες κτίριο, επί αδόμητου ακινήτου του φορέα, με αντάλλαγμα την εκμετάλλευση για ορισμένο χρονικό διάστημα του ακινήτου, αλλά και την παράλληλη υποχρέωσή του να εκμισθώνει μέρος αυτού σε δικαιούχους έναντι προκαθορισμένου μισθώματος.
–Τρίτος άξονας είναι το πρόγραμμα «Κάλυψη». Αφορά στη μίσθωση από το Δημόσιο ιδιωτικών κατοικιών που συμμετείχαν παλαιότερα στο πρόγραμμα «Εστία» στη στέγαση μεταναστών και τη διάθεσή τους σε οικονομικά ευάλωτους νέους και νέα ζευγάρια.
–Τέταρτος άξονας είναι το Πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω». Αποσκοπεί στην ένταξη κενών κατοικιών στη αγορά κατοικίας για μίσθωση, κυρίως από νέα ζευγάρια, με την ταυτόχρονη αναβάθμιση των κατοικιών αυτών, κυρίως στον ενεργειακό τομέα. Μπορεί να συμμετέχουν ιδιοκτήτες κατοικιών με ετήσιο εισόδημα έως 40.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ. Οι εντασσόμενοι στο πρόγραμμα επιδοτούνται για δαπάνες επισκευής και ανακαίνισης έως 10.000 ευρώ και η επιδότηση φτάνει στο 40% της δαπάνης.
Η στήριξη των νέων ως προς τη στέγασή τους ανοίγει, χωρίς αμφιβολία, μια νέα προοπτική στη ζωή τους, γεννά νέα ελπίδα. Παράλληλα, αποτελεί έναν ασφαλή τρόπο, τον ασφαλέστερο, αναστροφής του δημογραφικού προβλήματος, το οποίο αποτελεί τη μεγαλύτερη κρίση, το οποίο, χωρίς αμφιβολία, αποτελεί βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της Πατρίδας μας.
Νομοσχέδιο για ένα «Ολοκληρωμένο Σύστημα Παροχής Ανακουφιστικής Φροντίδας»
Συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας με τίτλο «Ολοκληρωμένο Σύστημα Παροχής Ανακουφιστικής Φροντίδας», με το οποίο θεσπίζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας η δημιουργία και οργάνωση ενός αυτοτελούς συστήματος Υγείας, το οποίο θα παρέχει υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας και συστήνεται Εθνικό Μητρώο ασθενών ανακουφιστικής φροντίδας υγείας.
Το νομοσχέδιο εισάγει σημαντικές μεταρρυθμίσεις, με στόχο τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής στους ασθενείς που πάσχουν από απειλητικές για τη ζωή τους ασθένειες και την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών μέσω της πρόληψης και κυρίως της ανακούφισης του πόνου, αλλά και άλλων σωματικών και ψυχοκοινωνικών και πνευματικών προβλημάτων. Περιλαμβάνει συγκεκριμένα:
1ον: Τη δημιουργία και οργάνωση συστήματος παροχής υπηρεσιών ανακουφιστικής φροντίδας.
2ον: Τον καθορισμό των δομών παροχής ανακουφιστικής φροντίδας και των ελάχιστων ποιοτικών κριτηρίων λειτουργίας, καθώς και την οριοθέτηση του τρόπου και του ύψους της αποζημίωσής τους για τις υπηρεσίες που παρέχουν.
3ον: Τη συγκρότηση μιας διεπιστημονικής ομάδας επαγγελματιών υγείας για την παροχή εξειδικευμένης ανακουφιστικής φροντίδας, καθώς και της δυνατότητας επιμόρφωσης στο σύνολο των επαγγελματιών υγείας γύρω από την κατεύθυνση αυτή.
4ον: Την πρόβλεψη της σύστασης εθνικού μητρώου ασθενών ανακουφιστικής φροντίδας υγείας και
5ον: Την σύσταση και την οριοθέτηση των αρμοδιοτήτων της Εθνικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Ανακουφιστικής Φροντίδας ως διεπιστημονικού συμβουλευτικού οργάνου, το οποίο θα συνδράμει το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (Κε.Σ.Υ), αλλά και το Υπουργείο Υγείας στη χάραξη της κεντρικής εθνικής πολιτικής στον άξονα αυτό.
Η Κυβέρνησή μας θεωρεί το Ε.Σ.Υ. ως τη σημαντικότερη όψη του δημόσιου τομέα σε καιρό ειρήνης. Το δημόσιο σύστημα υγείας είναι κοινωνική και εθνική κατάκτηση. Η Κυβέρνηση φροντίζει να το ανανεώσει, να το εκσυγχρονίσει, ώστε να το κάνει ικανότερο και αποδοτικότερο για τον πολίτη. Οι Έλληνες θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν δωρεάν ακόμα περισσότερες και καλύτερες υπηρεσίες υγείας, γιατί οργανώνουμε ορθολογικά το σύστημα, αξιοποιούμε τις εν υπνώσει δυνάμεις του και δίνουμε άξια στο ανθρώπινο δυναμικό του Ε.Σ.Υ..
Economist: Η Ελλάδα οικονομική πρωταθλήτρια του 2022.
Την ίδια στιγμή η χώρα μας -σύμφωνα με έρευνα του Economist για 34 χώρες- αναδεικνύεται οικονομική πρωταθλήτρια σε παγκόσμιο επίπεδο. Στο συμπέρασμα αυτό ο Economist συγκέντρωσε στοιχεία 34 χωρών, για πέντε οικονομικούς δείκτες -το Α.Ε.Π., τον πληθωρισμό, το εύρος πληθωρισμού, την απόδοση της χρηματιστηριακής αγοράς και το δημόσιο χρέος- και κατέταξε κάθε οικονομία ανάλογα με το πόσο καλά τα πήγε σε κάθε τομέα και συνολικά. Με βάση τα αποτελέσματα της κατάταξης αυτής, ο Economist κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τις χώρες που τα πήγαν καλύτερα.
Και η επίδοση αυτή στη συγκεκριμένη κατάταξη, όπως και σειρά άλλων στοιχείων επιβεβαιώνουν ότι η συνεχής προσπάθεια της Κυβέρνησης και για να αντέξουμε τις κρίσεις και για να κρατήσουμε την κοινωνία και την οικονομία όρθια, αλλά και να βαδίσουμε στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων που καθιστούν τη χώρα μας ελκυστικό επενδυτικό προορισμό αποδίδουν καρπούς προς όφελος της Πατρίδας και των πολιτών.
Ευχαριστώ και παρακαλώ πολύ για τις ερωτήσεις σας.
Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Καλησπέρα, κ. Εκπρόσωπε. Θα ήθελα να σας ρωτήσω για ποιο λόγο η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον ευρωβουλευτή, Γιώργο Κύρτσο και τον δημοσιογράφο, Τάσο Τέλλογλου, για λόγους εθνικής… ως επικίνδυνους για την εθνική ασφάλεια;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έχω απαντήσει πολλές φορές σ’ αυτού του είδους τα ερωτήματα. Η ανοιχτή δικαστική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη θα μας απαντήσει στο τι από όλα αυτά είναι πραγματικότητα και θα φωτίσει κάθε πτυχή αυτής της υπόθεσης. Ισχύει η απάντηση που δίνω σταθερά σε αυτού του είδους τα ερωτήματα και είναι η μοναδική θεσμική προσέγγιση που μπορεί να γίνει από μια σοβαρή και συντεταγμένη Πολιτεία σε τέτοιου είδους ζητήματα και ερωτήματα.
Δ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα, κ. Εκπρόσωπε. Θέλω να σας ρωτήσω σχετικά με την κάρτα αγορών, το market pass ή όπως αλλιώς το λένε. Στην δημοσκόπηση της Pulse, η πλειοψηφία των πολιτών που ρωτήθηκαν, θεωρούν ότι το συγκεκριμένο μέτρο είναι ανεπαρκές για να καλύψει τις απώλειες εισοδήματος που προκαλεί ο πληθωρισμός και οι ανατιμήσεις. Επίσης, υπήρξαν και επιχειρηματίες οι οποίοι βλέποντας την εξαγγελία για το συγκεκριμένο μέτρο, είπαν ότι θα μπορέσουν και αυτοί να κάνουν κάποιες ανατιμήσεις. Πώς σχολιάζει η Κυβέρνηση αυτά τα δύο;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ο σκοπός του μέτρου είναι να ενισχυθεί η ελληνική κοινωνία. Δεν είναι το μοναδικό μέτρο. Θυμίζω ότι βρίσκεται σε εξέλιξη από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η κρίση και που είχε ως αποτέλεσμα την εισαγωγή της ακρίβειας στην καθημερινότητα των πολιτών, σειρά μέτρων και ενισχύσεων και οριζόντιων και πιο στοχευμένων. Αυτό γίνεται όλο το τελευταίο διάστημα. Αξιοποιούμε το αποτέλεσμα της ανάπτυξης και της οικονομικής πολιτικής, τις επιτυχίες μας και το επιστρέφουμε πίσω ως μέρισμα στην κοινωνία. Για να μπορέσει να αντέξει από τις πιέσεις της εισαγόμενης ακρίβειας. Αυτό έγινε με τη στήριξη στους λογαριασμούς της ηλεκτρικής ενέργειας στα σπίτια, αυτό γίνεται με τη στήριξη στους λογαριασμούς της ηλεκτρικής ενέργειας στους αγρότες, στις επιχειρήσεις μας, αυτό έγινε με την ενίσχυση για τα καύσιμα όλο το προηγούμενο διάστημα, αυτό γίνεται με το επίδομα θέρμανσης, αυτό γίνεται με τη στήριξη που παίρνουν οι ευάλωτοι συμπολίτες μας τις μέρες αυτές -από χθες, όπως σας είπα- αυτό γίνεται με το καλάθι του νοικοκυριού, αυτό γίνεται με τους ελέγχους στην αγορά, αυτό γίνεται και με τη συγκεκριμένη κάρτα για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα έξι μηνών σε μια ενίσχυση 10% -θυμίζω ότι ο πληθωρισμός στη χώρα ήταν κάτω από 10% τον τελευταίο μήνα- προκειμένου να έχουν ένα ακόμη εργαλείο, μία ακόμη δυνατότητα οι Έλληνες πολίτες για να αντέξουν την οικονομική πίεση στην καθημερινότητά τους που προέρχεται από το εξωτερικό. Η Κυβέρνηση δεν θα σταματήσει για όσο κρατά αυτό το φαινόμενο, για όσο οι επάλληλες κρίσεις βάζουν δυσκολίες στην καθημερινότητά μας και σε όλες τις πτυχές του οικονομικού βίου των πολιτών, να εξαντλεί κάθε δυνατότητα, κάθε περιθώριο, χωρίς να επιβαρύνει δημοσιονομικά την οικονομία και τη χώρα, για να μπορούν οι πολίτες να αντέξουν, για να αφήνει η ακρίβεια το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα στη ζωή και την καθημερινότητά τους.
ΑΝΤ. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, στα ελληνοτουρκικά: Τα τελευταία 24ωρα είχαμε ένα κρεσέντο παραβιάσεων στον ελληνικό εναέριο χώρο. Έχει αλλάξει κάτι; Σας ανησυχεί αυτή η κατάσταση; Και επίσης, ένα δεύτερο ερώτημα: συζητά η Κυβέρνηση το ενδεχόμενο αντικατάστασης των S-300;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έχουμε απαντήσει πάρα πολλές φορές. Η Κυβέρνηση δεν συζητάει καμία αντικατάσταση, που ενδεχομένως θα αποδυναμώσει την αμυντική μας ικανότητα. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάτι στο τραπέζι. Οποιαδήποτε κίνηση αντικατάστασης πάντοτε συνοδεύεται με αυτό που λέει και η λέξη: αντικατάσταση με κάτι πιο λειτουργικό, πιο αποτελεσματικό, πιο σύγχρονο. Σε καμία περίπτωση, δεν θα προβεί η Κυβέρνηση αυτή στην οποιαδήποτε πράξη αποδυνάμωσης της αποτρεπτικής και της αμυντικής ικανότητας της Πατρίδας μας. Τώρα, σε ό,τι αφορά στις προκλήσεις της Τουρκίας, με την ίδια ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα που αντιμετωπίζουμε διαχρονικά τις προκλήσεις της απέναντι πλευράς, είτε σε ρητορικό επίπεδο είτε στο πεδίο, με την ίδια ακριβώς αυτή τακτική θα τις αντιμετωπίζουμε οποτεδήποτε εκδηλώνονται.
Κ. ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ: Καλησπέρα, κ. Εκπρόσωπε. Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα, η δημοσκοπική εταιρεία Marc που διενεργεί δημοσκοπήσεις για λογαριασμό του Μαξίμου, αλλά, ταυτόχρονα, και για λογαριασμό μεγάλων ΜΜΕ, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, λαμβάνει εικονικά τιμολόγια πολλών χιλιάδων ευρώ από χωματουργική εταιρεία-φάντασμα, που έχει εκδώσει εικονικά τιμολόγια για εταιρεία που εμπλέκεται με το Predator. Η Αντιπολίτευση εδώ, με βάση αυτό το δημοσίευμα, καλεί τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει με ποιον τρόπο πληρώνει τις δημοσκοπήσεις που παραγγέλνει. Έχετε κάποιο σχόλιο;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Είναι δύο τελείως διαφορετικά θέματα, στα οποία η Αντιπολίτευση για μία ακόμη φορά έχει σύγχυση. Διάβασα κι εγώ τα δημοσιεύματα αυτά για τη συγκεκριμένη εταιρεία δημοσκοπήσεων και διάβασα σήμερα και την απάντησή της. Δεν έχω να πω οτιδήποτε άλλο. Καταλαβαίνω ότι είναι κάποια τιμολόγια που πλήρωσε η συγκεκριμένη εταιρεία σε μια άλλη εταιρεία. Είναι κάποιες εταιρικές συναλλαγές, αλλά εν πάση περιπτώσει διάβασα την απάντηση. Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο. Από εκεί και πέρα, η Ν.Δ. -και όχι η Κυβέρνηση ή το Μαξίμου- η Ν.Δ. συνεργάζεται με μια σειρά εταιρειών δημοσκοπήσεων και τις πληρώνει όπως πληρώνει όλους τους προμηθευτές της διαχρονικά.
Δ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, χθες η κυρία Σπυράκη κατέβαλε το ποσό των 22.000 ευρώ -αν δεν κάνω λάθος- ως διαφορά για την κοινοβουλευτική αποζημίωση. Επίσης, απέστειλε ένα εξώδικο σε συνεργάτη της, σύμφωνα με τη δήλωσή της και του ζητεί να αναλάβει τις ευθύνες του. Μετά από αυτές τις ενέργειες της, είναι η ώρα να επιστρέψει στη Νέα Δημοκρατία; Πιστεύετε ότι μπορεί να επιστρέψει στη Νέα Δημοκρατία;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η χθεσινή ήταν μια κίνηση της κυρίας Σπυράκη σε απολύτως σωστή κατεύθυνση. Από εκεί και πέρα εμείς περιμένουμε να τελειώσει όσο το δυνατόν ταχύτερα η συγκεκριμένη περίπτωση. Μέχρι τότε δεν υπάρχει κάτι καινούργιο ή νεότερο.
Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, το Καλοκαίρι όταν ο κ. Ανδρουλάκης ενημερώθηκε από την ΑΔΑΕ για την παρακολούθησή του από την ΕΥΠ, βγήκε ο Πρωθυπουργός μίλησε στο κόσμο, ανέλαβε την ευθύνη, την απέδωσε στον κ. Δημητριάδη και στον κ. Κοντολέοντα και προχώρησε σε πρωτοβουλίες κ.ο.κ.. Σήμερα, δεν έχουμε ακούσει λέξη. Ξαναρωτάω: Για ποιο λόγο παρακολουθούνταν ο κ. Κύρτσος και ο κ. Τέλλογλου, ως επικίνδυνοι για την εθνική ασφάλεια;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έχω απαντήσει, αλλά μπορείτε να μου πείτε πού ακριβώς είναι η ενημέρωση της ΑΔΑΕ στον κ. Ανδρουλάκη για το Καλοκαίρι; Διότι κάνουμε διάφορες υπερβάσεις. Υπήρξε κάποια ενημέρωση της ΑΔΑΕ σε κάποιο πρόσωπο για κάτι συγκεκριμένο; Το Καλοκαίρι ήρθε, με κάποιο τρόπο, σε γνώση του Πρωθυπουργού ότι υπήρξε αυτή η νόμιμη επισύνδεση στο τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη και υπήρξε η γνωστή αντίδραση του Πρωθυπουργού από την πρώτη στιγμή χαρακτηρίζοντας την κάτι που δεν θα έπρεπε να έχει συμβεί, με την ανάληψη συγκεκριμένης ευθύνης από τον επικεφαλής της ΕΥΠ και από τον Γραμματέα της Προεδρίας της Κυβέρνησης. Δρομολογήθηκαν οι άμεσες κινήσεις σε ό, τι αφορά στην προσθήκη δεύτερου εισαγγελέα. Δρομολογήθηκαν οι ρυθμίσεις που ψηφίσαμε στη Βουλή και όλα τα υπόλοιπα. Είναι σημαντικό στην υπόθεση αυτή να τοποθετούμε τα γεγονότα στην πραγματική τους διάσταση, ως έκφραση των γεγονότων. Τώρα, ως έκφραση γνώμης, ο καθένας μπορεί να λέει οτιδήποτε θέλει. Εμένα, προσωπικά, δεν είναι σε γνώση μου κάποιο έγγραφο, κάποια πληροφορία, κάποια δημόσια ανακοίνωση της ΑΔΑΕ για οτιδήποτε τέτοιο. Σε οποιονδήποτε είναι σε γνώση του – δηλαδή, δεν ξέρω αν του το έχει πει κάποιος στο αυτί αλλά εν πάση περιπτώσει δημόσια δεν υπάρχει κάτι- να το δούμε και να τοποθετηθούμε σ΄ αυτό.
Δ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΑΔΑΕ, όντως, δεν έχει εκδώσει ανακοίνωση. Έχει εκδώσει, όμως, η COSMOTE, η εταιρία κινητής τηλεφωνίας – γιατί αυτό λέει, σήμερα, ο κ. Κύρτσος στη μήνυση, που έχει υποβάλει – η οποία αναφέρει ότι ο κ. Ντογιάκος, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, τον οποίο υπέδειξε η Κυβέρνηση, έχει παρέμβει ευθέως σ’ αυτή την υπόθεση. Έχετε κάποιο σχόλιο γι’ αυτό;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν έχω κανένα σχόλιο για τις ενέργειες που κάνουν οι παράγοντες της Δικαιοσύνης. Έχουμε πει, πάρα πολλές φορές, ότι όταν κάποιος θέλει να μην μείνει καμία σκιά, αφήνει τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Ούτε την επαινεί, ούτε την καταδικάζει. Οι κραυγές, οι αλαλαγμοί και τα σχόλια -σε ό, τι αφορούν τις ενέργειες της Δικαιοσύνης, κατά τη δική μας εκτίμηση -δεν βοηθούν στη διαλεύκανση. Οδηγούν στη συσκότιση. Εμείς είμαστε εκείνοι, που θέλουμε να μην μείνει καμία σκιά στη συγκεκριμένη υπόθεση. Και δεν θα μείνει καμία σκιά. Η ελληνική Δικαιοσύνη το εγγυάται αυτό, όπως το εγγυώνται και οι θεσμικές παρεμβάσεις, που η Κυβέρνηση έχει κάνει.
Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Είναι δουλειά της Δικαιοσύνης να καλεί σε φορολογικούς ελέγχους ή να ζητά αυστηροποίηση του πλαισίου της νομοθεσίας για τα ΜΜΕ, όπως έκανε ο κ. Ντογιάκος το Σαββατοκύριακο;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δουλειά της Δικαιοσύνης είναι να μεριμνά για να τηρούνται οι νόμοι και οι πρόνοιες του Ελληνικού Κράτους, σε ό, τι αφορά όλες τις διαστάσεις της λειτουργίας μας και να απαντά σε τεκμηριωμένες καταγγελίες και σε ισχυρισμούς που έχουν βάση, να τους διερευνά. Αυτή είναι η δουλειά της Δικαιοσύνης.
Δ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, είπατε ότι μόλις πληροφορήθηκε ο Πρωθυπουργός της παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη είπε ότι δεν θα έπρεπε να γίνει. Ισχύει το ίδιο, ας πούμε, για την παρακολούθηση του κ. Κύρτσου;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σας είπα ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ανοιχτή δικαστική διαδικασία. Αυτή είναι και η πολύ μεγάλη, ουσιαστική διαφορά με τα γεγονότα του περασμένου Αυγούστου με αυτό που έχουμε τώρα. Τότε δεν είχαμε σε εξέλιξη κάποια ανοιχτή διαδικασία. Περιήλθε σε γνώση του Πρωθυπουργού το συγκεκριμένο θέμα και τα πράγματα ακολούθησαν τη ροή που ακολούθησαν. Τώρα, βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία στη Δικαιοσύνη και ανάλογα με την κατάληξή της, θα υπάρχουν και οι αντίστοιχες τοποθετήσεις και προσεγγίσεις. Είναι κάτι που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Δικαιοσύνη και οφείλουμε όλοι να δούμε την κατάληξη και βεβαίως να απαιτήσουμε την πλήρη διαλεύκανση.
ΑΝΤ. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, αυτή τη στιγμή που μιλάμε είστε σε θέση να μας πείτε κατηγορηματικά ένα ναι ή ένα όχι, αν γίνονται παρακολουθήσεις, σήμερα, σε πολιτικά στελέχη, δημοσιογράφους ή κάποιους άλλους; Μάλλον, μέχρι εκεί.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν μπορεί ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ή η Κυβέρνηση να γνωρίζει αυτό. Με ρωτάτε κάτι το οποίο έχουμε απαντήσει πάρα πολλές φορές. Υπάρχουν συγκεκριμένοι τρόποι και διαδικασίες με τους οποίους λειτουργούν οι μυστικές Υπηρεσίες. Εκείνο, που με βεβαιότητα μπορώ να σας πω είναι ότι εξαιτίας του νόμου, που έχει ψηφίσει η Κυβέρνησή μας, πλέον, για να παρακολουθείται οποιοδήποτε πολιτικό πρόσωπο, απαιτείται μια σειρά από πιο αυστηρές δικλείδες και αυστηρά φίλτρα. Μεριμνήσαμε και θεσμοθετήσαμε ένα θεσμικό πλαίσιο -νομίζω το πιο αυστηρό στην Ευρώπη- που έχει ισχυρά φίλτρα σε ό, τι αφορά στην πιθανότητα παρακολούθησης πολιτικών προσώπων.
ΜΑΡ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, σε ένα άλλο θέμα. Πώς τοποθετείται η Κυβέρνηση για την τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα νομίζω, για τη μείωση του Φ.Π.Α. στα τρόφιμα και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα για έναν χρόνο;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έχουμε πολλές φορές απαντήσει σε ό,τι αφορά την άποψή μας για την αξιοποίηση ή χρησιμοποίηση φορολογικών εργαλείων για τη μείωση των τιμών. Θα είχε, όμως, μεγαλύτερη αξία να συνοδευόταν αυτή η τροπολογία από μία Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ή έστω μια αξιόπιστη αποτίμηση το πόσα δισεκατομμύρια ευρώ θα έλειπαν και από πού θα μπορούσαμε να τα αναπληρώσουμε. Εάν η τροπολογία αυτή ερχόταν με μία αποτίμηση του πόσα δισεκατομμύρια ευρώ θα κόστιζε -νομίζω είναι γύρω στα 6,5-7 συνολικά που θα λείψουν από τα κρατικά ταμεία- και με μία πρόταση αναπλήρωσης, αν μας έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή, ποιοι φόροι κατά τη γνώμη του πρέπει να επανέλθουν, ποιοι φόροι πρέπει να αυξηθούν -πρέπει να ξανανεβεί ο ΕΝΦΙΑ, πρέπει να ξανανεβούν σειρά φόρων που η Κυβέρνηση αυτή μείωσε όλο το προηγούμενο διάστημα;- θα μπορούσαμε να κάνουμε μια πιο ουσιαστική κουβέντα. Εμείς, βεβαίως, είμαστε της λογικής ότι ο σωστός τρόπος για την αντιμετώπιση της ακρίβειας είναι να συνεχίζουμε την προσπάθεια στην κατεύθυνση αυτή που εφαρμόζουμε το τελευταίο διάστημα και να μην προβαίνουμε σε αυτά τα οριζόντια μέτρα που έχουν αμφίβολο αποτέλεσμα, σε ό,τι αφορά αυτό που μας ενδιαφέρει, δηλαδή, τη μείωση της τελικής τιμής στον καταναλωτή, αλλά μετά βεβαιότητας θα μεγαλώσουν το έλλειμμα, θα δημιουργήσουν ανάγκες, οι οποίες για να καλυφθούν θα πρέπει ή να δανειστείς σε ένα δυσμενές περιβάλλον αυξημένων επιτοκίων ή να αυξήσεις φόρους για την ελληνική κοινωνία. Συνεπώς, είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προβαίνει στην κίνηση αυτή για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους, χωρίς τεκμηρίωση, χωρίς σωστό μέτρημα, χωρίς να έχει ζυγίσει καλά-καλά και την αποτελεσματικότητα που μπορούν να έχουν τα συγκεκριμένα μέτρα. Εκείνο, όμως, που παραμένει ενδιαφέρον είναι να δούμε αν στη σημερινή τροπολογία θα ψηφίσει θετικά, αν θα συμφωνήσει ότι αυτά τα χρήματα που προκύπτουν από τη φορολόγηση των διυλιστηρίων θα διατεθούν με αυτό τον τρόπο, για να ενισχύσουν 8,5 εκατομμύρια δικαιούχους. Ελπίζω να μην αποτελέσει για μια ακόμη φορά την εξαίρεση και ελπίζω να μην γίνει για μια ακόμη φορά και κανένα λάθος. Άλλα να λέγονται από το βήμα της Βουλής και άλλα να ψηφίζονται από τα έδρανα.
Κ. ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής διαπιστώνει ότι η ελληνική οικονομία μπαίνει σε φάση ομαλής προσγείωσης και προειδοποιεί για την επιστροφή των λεγόμενων δίδυμων ελλειμμάτων. Δηλαδή, του δημοσιονομικού ελλείμματος και του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Αυτή η διαπίστωση σύμφωνα με την Κυβέρνηση ακουμπά στην πραγματικότητα;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η Κυβέρνηση διαβάζει και αξιολογεί όλες τις Εκθέσεις. Από την άλλη, υπάρχουν πολλές διαπιστώσεις και προβλέψεις που λένε ότι η Ελλάδα θα έχει διπλάσιο και τριπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ότι θα συνεχίσουν να αυξάνονται οι εξαγωγές, ότι θα συνεχίσουν να αυξάνονται οι επενδύσεις. Ήδη, έχουμε κάνει ρεκόρ επενδύσεων τη φετινή χρονιά και οι προβλέψεις είναι εξαιρετικά ευοίωνες και για την επόμενη χρονιά. Ήδη, εξακολουθεί να περιορίζεται η ανεργία. Υπάρχουν μια σειρά από δείκτες. Και βεβαίως υπάρχει η προσπάθεια που συνεχίζουμε. Υπάρχει η ατζέντα που υπηρετεί αυτή η Κυβέρνηση με προσήλωση, με επαγγελματισμό, με τεχνογνωσία, με αποτελεσματικότητα, που μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ότι μέσα σε ένα ταραγμένο διεθνώς οικονομικό περιβάλλον η χώρα θα εξακολουθεί να αναπτύσσεται. Θα εξακολουθεί να δημιουργεί και να παράγει πλούτο, για να μπορεί να στηρίζει την κοινωνία και τους ανθρώπους.
ΔΗΜ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς κρίνετε το γεγονός ότι ένα επιφανές στέλεχός σας, όπως ο κ. Αβραμόπουλος, όχι μόνο συμμετείχε στη ΜΚΟ που διακινούσε το χρήμα των Καταριανών, σύμφωνα με τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, αλλά είχε λάβει και 60.000 ευρώ σε διάστημα ενός έτους.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σας παραπέμπω στις δηλώσεις που έχει κάνει ο κ. Αβραμόπουλος, οι οποίες είναι και ευθυγραμμισμένες με τις δηλώσεις της Επιτροπής, σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα.
ΔΗΜ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ικανοποιητικές αυτές οι εξηγήσεις που έχει δώσει ο κ. Αβραμόπουλος για σας, για τη Νέα Δημοκρατία;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σας είπα. Σας παραπέμπω στις δηλώσεις του οι οποίες είναι απολύτως σαφείς και είναι και ευθυγραμμισμένες και με τις απόψεις της Επιτροπής. Δεν έχουμε να προσθέσουμε κάτι άλλο στο θέμα αυτό.
ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Παρόλα αυτά την περασμένη εβδομάδα όταν ερωτηθήκατε για το αν περιβάλλονται από εμπιστοσύνη του Μεγάρου Μαξίμου ο κ. Σχινάς, ο σημερινός Επίτροπος και ο κ. Αβραμόπουλος, είπατε ότι δεν έχει προκύψει κάτι γι’ αυτούς. Έκτοτε έχουμε μία σειρά από διεθνή δημοσιεύματα για τον κ. Σχινά, δεν έχει προκύψει κάποιος έλεγχος πράγματι, αλλά έχουμε διεθνή δημοσιεύματα και έχουμε και αυτή την ιστορία του κ. Αβραμόπουλου. Παραμένει ίδια η θέση του Μεγάρου Μαξίμου; Περιβάλλονται από εμπιστοσύνη; Έχετε ζητήσει εξηγήσεις εσείς από τους δύο άνδρες, να πουν τι έχει συμβεί;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κατ’ αρχάς, σε ό,τι αφορά τον κ. Σχινά, τα είπατε μόνος σας. Δεύτερον, ο κ. Αβραμόπουλος είναι πρώην Επίτροπος και ο ίδιος απάντησε με τον τρόπο που απάντησε. Και ο τρόπος του ήταν και πλήρως ευθυγραμμισμένος με τις θέσεις της Επιτροπής. Δεν έχουμε να προσθέσουμε κάτι άλλο στο συγκεκριμένο θέμα. Δεν υπάρχει κάτι άλλο που να μπορώ να προσθέσω πάνω στην υπόθεση αυτή.
ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Θα είναι υποψήφιος ο κ. Αβραμόπουλος, ας πούμε, στις επόμενες εκλογές;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν ξέρω αν έχει τεθεί τέτοιο ζήτημα ή τέτοιο θέμα το προηγούμενο διάστημα. Όπως ξέρετε αυτά, για προσωπικότητες με την ιστορία και τη διαδρομή του κ. Αβραμόπουλου, είναι θέματα τα οποία συζητούνται με τον Πρωθυπουργό και τον εκάστοτε ενδιαφερόμενο, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση ο κ. Αβραμόπουλος. Δεν έχει υπάρξει, μέχρι στιγμής, κάποιο τέτοιο ζήτημα. Αν υπάρξει κάποιο τέτοιο θέμα θα το πληροφορηθείτε, θα είναι προϊόν συνεννόησης του Πρωθυπουργού με τον κ. Αβραμόπουλο.
ΔΗΜ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με μια δήλωση την οποία έκανε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη για την εκτέλεση στη Νέα Σμύρνη. Είπε συγκεκριμένα ότι υπήρξε φοβικό φαινόμενο στο περιστατικό αυτό από την πλευρά της Αστυνομίας. Μπορείτε να μας εξηγήσετε, αν μπορείτε να ερμηνεύσετε και εσείς τι σημαίνει αυτό;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν έχω ακούσει τη δήλωση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, οπότε δεν μπορώ να σχολιάσω τη δήλωση.
Σας ευχαριστώ. Καλά Χριστούγεννα.