Καλό μεσημέρι.
Προτείνουν την υιοθέτηση της πρότασης Μητσοτάκη για πλαφόν στην χονδρική τιμή φυσικού 15 χώρες της Ε.Ε.
Από την πρώτη στιγμή της ενεργειακής κρίσης, αμέσως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζει την ανάγκη ευρωπαϊκής λύσης σε ένα πρόβλημα που είναι πανευρωπαϊκό. Τόσο με επιστολή του προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις 9 Μαρτίου, όσο και με αλλεπάλληλες παρεμβάσεις του στα Συμβούλια Κορυφής επιμένει πρωτίστως:
-Στην επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, τόσο του φυσικού αερίου που εισάγεται με αγωγούς στην Ευρώπη, όσο και του LNG.
-Στον ανασχεδιασμό του μοντέλου τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας με απεξάρτηση από τις τιμές του φυσικού αερίου.
-Στην ανάπτυξη κοινών πολιτικών προμήθειας και αποθήκευσης ενέργειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
-Στη ανάγκη στήριξης των κοινωνιών και των επιχειρήσεων, ιδίως των μικρομεσαίων.
Πολλές φορές μέχρι σήμερα ο Πρωθυπουργός έχει υπογραμμίσει ότι στην περίπτωση αυτή -σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στην πανδημία- η Ε.Ε. έχει καθυστερήσει στη λήψη αποφάσεων και έχει επισημάνει ότι στην Ευρώπη δεν υπάρχει, πλέον, άλλος χρόνος για χάσιμο.
Θετική εξέλιξη αποτελεί το γεγονός ότι κατόπιν πρωτοβουλίας της Ελλάδας, της Ιταλίας, του Βελγίου και της Πολωνίας, 15 χώρες-μέλη της Ε.Ε., ανάμεσα στις οποίες και η Γαλλία, με κοινή επιστολή τους προς την Ευρωπαία Επίτροπο, ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει πρόταση στο αυριανό έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας, που θα υιοθετήσει ουσιαστικά την ελληνική πρόταση για την επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου.
Σημειώνεται ακόμη, ότι ενόψει του αυριανού Έκτακτου Συμβουλίου των Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, με επιστολή του προς την Επίτροπο Ενέργειας και τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιο για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, προτείνει τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου ύψους 80 δισ. ευρώ, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου. Οι πόροι θα προέρχονται από ειδικό τέλος στις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής για τις ποσότητες του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θα αξιοποιούνται:
-Για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων απέναντι στις αυξημένες τιμές του φυσικού αερίου.
-Για τη χρηματοδότηση επενδύσεων στα εναλλακτικά καύσιμα.
-Για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών των εταιρειών ενέργειας.
-Για την τροποποίηση των υποδομών που είναι απαραίτητες για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου.
-Για την αντικατάσταση του φυσικού αερίου με άλλο καύσιμο.
Η Ελλάδα, όπως και στην περίοδο της πανδημίας, με τις προτάσεις αποτελεί μέρος της λύσης και οι πρακτικές που έχει εισάγει για την αντιμετώπιση των κρίσεων γίνονται κανόνας και υιοθετούνται σιγά-σιγά και από άλλες χώρες στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Εκδόθηκε το 97% των ληξιπρόθεσμων συντάξεων- Νέο ρεκόρ απονομών τον Αύγουστο
Η Κυβέρνησή μας, όπως είναι γνωστό, έχει ως καταστατική της αρχή τη μέριμνα για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Ένα ακόμη μείζονος σημασίας πρόβλημα για χιλιάδες συμπολίτες μας που αναμένουν τη σύνταξή τους, αντιμετωπίζεται με γρήγορα βήματα και με το δέοντα σεβασμό στους ανθρώπους που μόχθησαν επί δεκαετίες και τώρα θέλουν να απολαύσουν τους κόπους τους. Παρά την τοξική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, οι πολίτες διαπιστώνουν ότι το χρόνιο αυτό πρόβλημα βρίσκεται πολύ κοντά στην οριστική του λύση. Συγκεκριμένα, έχει ήδη εκδοθεί το 97% των ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων και η προσπάθεια μας συνεχίζεται με εντεινόμενους ρυθμούς.
-Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι 5 τέως Ταμεία και 10 διευθύνσεις του ΕΦΚΑ μηδένισαν τις εκκρεμότητες τους, πολλές από τις οποίες εκκρεμούσαν για παραπάνω από 2 χρόνια.
-Από το 1.100.000 αιτήσεις κύριας συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί από την έναρξη λειτουργίας του ΕΦΚΑ μέχρι σήμερα, έχει ήδη εκδοθεί το 97%. Για τα έτη 2016, 2017, 2018 και 2019 οι εκκρεμότητες έχουν μηδενιστεί, ενώ για το 2020 έχει εκδοθεί το 97% των αιτήσεων και για το 2021 το 91%.
-Το πρώτο 8μηνο του 2022 εκδόθηκαν συνολικά 188.000 συντάξεις, δηλαδή 25.000 περισσότερες σε σχέση με εκείνες που εκδόθηκαν ολόκληρο το 2020 και 65.000 περισσότερες σε σχέση με ολόκληρο το 2019.
-Τον Αύγουστο μάλιστα, σημειώθηκε νέο ρεκόρ απονομών συντάξεων με πάνω από 20.000 συνταξιοδοτικές αποφάσεις.
Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε τι ακριβώς συμβαίνει. Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια ντροπιαστική για την ελληνική πολιτεία, αλλά και για την αξιοπρέπεια των συμπολιτών μας, κατάσταση σε ό,τι αφορά στην απονομή των συντάξεων. Καταρτίσαμε ένα άρτιο σχέδιο λειτουργίας, το οποίο πολεμήθηκε λυσσαλέα από την Αντιπολίτευση και από διάφορους άλλους κύκλους. Είχαμε ισχυρή πολιτική βούληση, επιμείναμε και με αποφασιστικότητα εφαρμόσαμε το σχέδιο μας με προφανή οφέλη για την ελληνική κοινωνία.
Ψηφιακά ΚΕΠΑ και ψηφιακή Πύλη Αναπηρίας, στην υπηρεσία των συμπολιτών μας με αναπηρία
Η πολιτική υπάρχει για να προσφέρει λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας και να αποδίδει το δέοντα σεβασμό στον άνθρωπο. Ένα ακόμη εξαιρετικά σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή, για την εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας με αναπηρία, έγινε τις μέρες αυτές, καθώς μπήκαν σε εφαρμογή τα Ψηφιακά Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας και η ψηφιακή πλατφόρμα «Εθνική Πύλη Αναπηρίας». Πρόκειται -όπως επισήμανε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης- για μια σημαντική μεταρρύθμιση που βάζει τέλος στην ταλαιπωρία χιλιάδων συμπολιτών μας. Όλες οι διαδικασίες θα γίνονται πλέον ηλεκτρονικά, από την αίτηση μέχρι και την πιστοποίηση αναπηρίας, και δεν θα χρειάζεται παρά μόνο μία επίσκεψη για τη γνωμάτευση γιατρών.
Σημειώνεται ότι ήδη έχουν θεσπιστεί και εφαρμόζονται μια σειρά από μεταρρυθμίσεις, όπως τα ηλεκτρονικά ραντεβού (έχουν ήδη κλειστεί πάνω από 500.000) και η κατάργηση των επαναλαμβανόμενων πιστοποιήσεων αναπηρίας για μη αναστρέψιμες ασθένειες. Παράλληλα, συνεχίζεται η προσπάθεια για τη στήριξη των συμπολιτών μας με αναπηρία με τη θέσπιση της Κάρτας Αναπηρίας, και την εφαρμογή του Προσωπικού Βοηθού για τα Άτομα με Αναπηρία.
Για την ασφάλεια στα Πανεπιστήμια
Η Κυβέρνηση μάχεται και θα συνεχίσει να μάχεται ανυποχώρητα για την ποιοτική αναβάθμιση του δημοσίου Πανεπιστημίου. Με αλλεπάλληλα νομοθετήματα, με δυναμικές πολιτικές πρωτοβουλίες έχουμε ανοίξει νέους δρόμους στους καθηγητές, αλλά και στους φοιτητές. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι τα ελληνικά Πανεπιστήμια συνεχώς τα τελευταία τρία χρόνια να βελτιώνουν τη θέση τους στις διεθνείς κατατάξεις. Μέρος των πρωτοβουλιών μας αυτών αφορά και στο κομβικό ζήτημα της ασφάλειας στους πανεπιστημιακούς χώρους.
Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την αντιμετώπιση των όποιων εστιών ανομίας υπάρχουν στα Α.Ε.Ι.. Τα Πανεπιστήμιά μας δεν θα αποτελούν ούτε ορμητήρια, ούτε καταφύγια και άσυλα παρανομίας. Η Κυβέρνηση συγκρότησε, για πρώτη φορά, ειδικό σώμα για τη διαφύλαξη της έννομης τάξης στα Α.Ε.Ι.. Επίσης, έσπασε και συνεχίζει να το κάνει πολλά αποστήματα χρόνιων καταλήψεων και εστιών παρανομίας. Η Κυβέρνηση στήριξε τη γνώση ενάντια στην βαριοπούλα και στα στυλιάρια που επιμένουν να κραδαίνουν κάποιοι. Έχουμε, πια, όλα τα νομοθετικά εργαλεία στη διάθεσή μας, έχουμε μαζί μας τη συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και της πανεπιστημιακής κοινότητας. Κυρίως, όμως, έχουμε άρτιο σχέδιο και την πολιτική βούληση ισχυρή για να αποκαταστήσουμε πλήρως την ακαδημαϊκή τάξη, αλλά και την ασφάλεια σε όλους τους πανεπιστημιακούς χώρους.
Προχωράμε στην κατεύθυνση αυτή με το σωστό βηματισμό, ώστε να φέρουμε τα αποτελέσματα που έχει ανάγκη η πανεπιστημιακή κοινότητα, τα αποτελέσματα που πραγματικά θέλουμε. Βιαστικές κινήσεις, με έμφαση στις εντυπώσεις και όχι την ουσία, είναι ικανές να φέρουν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από εκείνα που απαιτούνται και από εκείνα που όλοι θέλουμε.
Σε συνέχεια του τερματισμού καταλήψεων σε σειρά πανεπιστημιακών χώρων, τη δημιουργία της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, τους νόμους που έχουμε ψηφίσει και τη σταδιακή εγκατάστασή της στα Α.Ε.Ι., η Αστυνομία προχωράει στην εξάρθρωση εστιών εγκληματικότητας και τις μέρες αυτές. Είναι, ήδη, γνωστό ότι κατά την επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, που επεκτάθηκε και σε γειτονικούς χώρους, εξαρθρώθηκαν τρεις εγκληματικές ομάδες, τα μέλη των οποίων δραστηριοποιούνταν στη διάπραξη ένοπλων ληστειών και κλοπών, καθώς και σε υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών ουσιών.
Στις έρευνες εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν πιστόλια, πυροβόλα όπλα, γεμιστήρες, φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, αλεξίσφαιρα γιλέκα, και ποσότητες ναρκωτικών.
Όπως προέκυψε από την έρευνα, μέλη των συμμοριών αυτών χρησιμοποιούσαν τις φοιτητικές εστίες στην Πολυτεχνειούπολη ως σημείο αφετηρίας για τη διάπραξη ληστειών, το σχεδιασμό τους, καθώς και τη χρήση του χώρου για την αποθήκευση κλοπιμαίων, οπλισμού, ναρκωτικών ουσιών, αλλά και ως χώρο επιμερισμού και διακίνησης των ναρκωτικών ουσιών. Επίσης τον χρησιμοποιούσαν ως χώρο στάθμευσης των οχημάτων, με τα οποία έκαναν αυτές τις έκνομες ενέργειες.
Η Πολυτεχνειούπολη αποτελούσε πέρα από χώρο αφετηρίας και χώρο διαφυγής των κακοποιών αυτών, έτσι ώστε να αποφύγουν τους ελέγχους και τις συλλήψεις. Είναι θλιβερό το γεγονός ότι ακόμη και για μια υπόθεση σαν και αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να υπερασπίζεται την ανομία, ευρισκόμενος σε πλήρη διάσταση με τις ανάγκες και τις επιθυμίες τόσο της νεολαίας, όσο και της ευρύτερης κοινωνίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι δηλώσεις του κ. Δημήτρη Τζανακόπουλου που μίλησε για «όργιο αυταρχισμού και κατατρομοκράτησης». Για άλλη μια φορά ο ΣΥΡΙΖΑ συντάσσεται με την ανομία και την υποβάθμιση στο δημόσιο Πανεπιστήμιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ προτιμά τη διαιώνιση των κακώς κειμένων για να προστατεύσει μειοψηφίες που δρουν σε βάρος της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Καλούμε τον ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως την ηγεσία του να πάρει επιτέλους ξεκάθαρη θέση: Οι επιχειρήσεις της Ελληνικής Αστυνομίας απέναντι σε κακοποιούς μέσα σε πανεπιστημιακούς χώρους είναι γιουρούσια κατατρομοκράτησης; Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι με τις βαριοπούλες ή τη βιβλιοθήκη; Με τις συμμορίες ή τους φοιτητές και τους καθηγητές τους;
Σας ευχαριστώ πολύ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.
ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Καλό μεσημέρι, κύριε Εκπρόσωπε. Πριν από λίγη ώρα ο Mevlüt Çavuşoğlu, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, προχώρησε σε μια άλλη εμπρηστική δήλωση κατά της χώρας μας, λέγοντας ότι ουσιαστικά ο στρατός που μεταφέρουμε στα νησιά είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και ότι θα λάβει μέτρα η Τουρκία. Τι απαντάτε; Κι αν μέσα σε αυτό το κρεσέντο των προκλήσεων ο Πρωθυπουργός θα ενημερώσει τα διεθνή φόρα με επιστολές ή με επαφές τετ α τετ.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Παρακολουθούμε συνεχώς αυτόν το ρητορικό παροξυσμό από την τουρκική πλευρά, σε επίπεδο υστερίας νομίζω πια, που έχει προφανή στόχο να μας κάνει να απολέσουμε και την ψυχραιμία μας, αλλά να αναθεωρήσουμε και τη στρατηγική μας. Τίποτε από όλα αυτά δεν θα γίνει. Η χώρα, όπως έχουμε πει πολλές φορές, ούτε τρομοκρατείται, ούτε πανικοβάλλεται. Η στρατηγική μας είναι σταθερή. Διευρύνουμε την απήχηση των απόψεών μας, αποδομούμε τα επιχειρήματα, τις ανυπόστατες κατηγορίες και τις ανακρίβειες της απέναντι πλευράς, διευρύνουμε την επιδραστική μας ισχύ και, ταυτόχρονα, μεριμνούμε έτσι ώστε να είμαστε ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να απαντήσουμε σε οποιαδήποτε πρόκληση. Η χώρα έχει βαρύνουσα πολιτική ισχύ. Η γνώμη της μετράει. Οι απόψεις της δικαιώνονται. Το να επικαλείται η Τουρκία το Διεθνές Δίκαιο όταν απειλεί την Ελλάδα με casus belli, όταν έχει καταστρατηγήσει τις υποχρεώσεις της για τις μειονότητες που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάνης, όταν η ίδια δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, νομίζω ότι είναι αυταπόδεικτο στο πόσο αδιέξοδη είναι αυτή της η στρατηγική και η λογική. Η Ελλάδα ψύχραιμα, σταθερά και ανυποχώρητα είναι ένας παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή. Έχει την ικανότητα και στο διπλωματικό πεδίο, αλλά και στο πεδίο να αντιμετωπίζει την οποιαδήποτε πρόκληση.
ΙΑΣ. ΣΧΙΝΑΣ – ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, με βάση αυτά τα οποία μόλις μας είπατε, τι περιμένει η Ελλάδα από την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο Κορυφής και με ποια στρατηγική θα προσέλθει αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πάντοτε ο Έλληνας Πρωθυπουργός ενημερώνει τους συνομιλητές του σε όλα τα φόρα, είτε αυτό αφορά το ΝΑΤΟ ή την Ε.Ε. είτε την Ευρωμεσογειακή Συνεργασία για τις προκλήσεις της Τουρκίας, για τα προβλήματα που δημιουργεί στο Αιγαίο και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Κι όπως και στο παρελθόν, έτσι και τώρα, είναι σαφές ότι θα υπάρξουν -ήδη υπάρχουν- δηλώσεις αποδοκιμασίας προς αυτή την απαράδεκτη, αποσταθεροποιητική και προκλητική σε βάρος της χώρας μας στρατηγική της Τουρκίας.
Γ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ: Σε περίπου ένα μήνα έχουμε Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Θα ζητήσετε κυρώσεις κατά της Τουρκίας; Ή θα θέσετε το θέμα με κάποια επιστολή στο ΝΑΤΟ; Γιατί είναι ένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ και αυτό είναι το πιο επικίνδυνο νομίζω.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πάντοτε ο Πρωθυπουργός αξιοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ανάλογα με τη συγκυρία, τη συμμετοχή του στα Συμβούλια Κορυφής ή τη συνομιλία του με ξένους ηγέτες, έτσι ώστε να προβάλλει τα δίκαια της χώρας μας και την προκλητική συμπεριφορά της Άγκυρας απέναντι στην Ελλάδα, την επιβουλή της στα κυριαρχικά μας δικαιώματα και στην εθνική της κυριαρχία.
ΔΗΜ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, δύο ερωτήσεις. Η πρώτη έχει να κάνει με το ζήτημα του πλαφόν στο φυσικό αέριο. Υπάρχουν πληροφορίες ότι η πρόταση αυτή απορρίφθηκε στο πλαίσιο της Κομισιόν. Θέλω να ρωτήσω αν γνωρίζετε κάτι και πώς σκοπεύει να κινηθεί από εδώ και πέρα η χώρα. Σε δεύτερο επίπεδο, όσον αφορά στην ασφάλεια των Πανεπιστημίων. Ο κ. Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του, είπε ότι η Πανεπιστημιακή Αστυνομία θα βρίσκεται πέριξ των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Μπορείτε να μας διευκρινίσετε τι εννοεί;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σε ό,τι αφορά στο πλαφόν, εμείς θα επιμείνουμε στην ανάγκη επιβολής του, όπως και στην ανάγκη υιοθέτησης όλων των προτάσεων, που κατά καιρούς έχει καταθέσει ο Πρωθυπουργός στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας. Βλέπουμε ότι γύρω από τις προτάσεις αυτές αρχίζει και συγκροτείται πλέον μια συνεχώς διευρυνόμενη πλειοψηφία Κρατών. Ευελπιστούμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κινηθεί γρήγορα προς την κατεύθυνση αυτή. Έχουμε το επόμενο διάστημα, το Συμβούλιο Υπουργών, το άτυπο Συμβούλιο Κορυφής, και το τακτικό Συμβούλιο Κορυφής. Εμείς θα επιμείνουμε στην ανάγκη αυτής της εφαρμογής.
Οι αρμοδιότητες της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας ορίζονται με πολύ σαφή τρόπο από το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία της. Λειτουργία που σε μεγάλο βαθμό σχετίζεται και με τα σχέδια ασφάλειας, που έχουν καταρτίσει τα ίδια τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, ζυγίζοντας τις ανάγκες που έχουν.
ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κατά την Κομισιόν η κυρία Jourová που έρχεται σήμερα και που θα συναντηθεί μαζί σας, με τον Πρωθυπουργό και με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, έρχεται για να συζητήσει για την ετήσια Έκθεση για το Κράτος Δικαίου, την κατάσταση στα Μέσα Ενημέρωσης, την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και τη χρήση λογισμικού παρακολούθησης. Επίσης, βλέπουμε ότι η ευρωομάδα των Σοσιαλιστών παρουσιάζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως εχθρό του Τύπου. Σας ανησυχεί η αντιμετώπιση της χώρας ως προβληματική για το Κράτος Δικαίου από τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν έχω διαπιστώσει ότι οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί αντιλαμβάνονται τη χώρα προβληματική, σε ό,τι αφορά το Κράτος Δικαίου. Όποιος ανατρέξει στην ανάγνωση της Έκθεσης για το Κράτος Δικαίου, θα έχει τελείως διαφορετικά συμπεράσματα από αυτό. Καταγράφει πολύ σημαντικά βήματα προόδου σε όλους τους τομείς. Έχει συστάσεις, όπως έχει συστάσεις για όλα τα ευρωπαϊκά Κράτη. Δεν υπάρχει Κράτος που να μην έχει καμία σύσταση. Και έχουμε μια πάρα πολύ αρμονική και δημιουργική συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς για όλα αυτά τα ζητήματα. Σε καμία περίπτωση δεν έχουμε αντιληφθεί ή δεν προκύπτει από πουθενά ότι οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί αντιλαμβάνονται πως η χώρα είναι ένα προβληματικό Κράτος, σε ό,τι αφορά το Κράτος Δικαίου.
ΙΑΣ. ΣΧΙΝΑΣ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η Sophie in ‘t Veld, Πρόεδρος της Επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου, σχολίασε τις σημερινές αποκαλύψεις οι οποίες αναφέρονται σε πρόσωπα-επιχειρηματίες, που φέρονται να εμπλέκονται με το κακόβουλο λογισμικό Predator. Μάλιστα, δήλωσε πως μοιάζει αναπόφευκτο οι κύριοι Μπίτζιος και Λαβράνος να καταθέσουν ενώπιον της Ελληνικής Εξεταστικής Επιτροπής. Πώς το σχολιάζετε, δεδομένου ότι η πλειοψηφία της Εξεταστικής Επιτροπής δεν δέχθηκε να κληθούν ως μάρτυρες;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η Εξεταστική Επιτροπή, αλλά και η Ελληνική Δικαιοσύνη, διερευνούν εδώ και πάρα πολύ καιρό -και θα συνεχίσουν να διερευνούν- οτιδήποτε σχετίζεται με τα κακόβουλα λογισμικά. Από εκεί και πέρα, αυτό που είναι σαφές και που δεν αμφισβητείται και δεν προκύπτει και από κανένα στοιχείο η αμφισβήτησή του, είναι ότι οι ελληνικές Αρχές, όπως έχω πει πάρα πολλές φορές -το επαναλαμβάνω και μία ακόμη φορά- δεν έχουν προμηθευτεί και δεν χρησιμοποιούν αυτού του είδους τα κακόβουλα λογισμικά.
Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Να σας γυρίσω λίγο στα ελληνοτουρκικά. Κύριε Εκπρόσωπε, ολοένα και περισσότερο κυβερνητικοί αξιωματούχοι, δημόσια το τελευταίο διάστημα, εκφράζουν κίνδυνο περαιτέρω ανησυχίας για κάτι που θα μπορούσε να ξεσπάσει, ένα ατύχημα στο πεδίο. Υπάρχει όντως έντονη ανησυχία γι’ αυτό στην Κυβέρνηση;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν μπορούμε να προσπεράσουμε το γεγονός ότι υπάρχει αυτή η υστερία από την πλευρά της Τουρκίας, αυτές οι συνεχείς προκλητικές δηλώσεις, αυτή η πλήρης διαστρέβλωση της πραγματικότητας, είτε σε ό,τι αφορά το Διεθνές Δίκαιο, είτε σε ό,τι αφορά την Ιστορία, είτε σε ό,τι αφορά αυτά που συμβαίνουν καθημερινά στο Αιγαίο και στον εναέριο χώρο μας. Από εκεί και πέρα, εμείς συνεχίζουμε ψύχραιμοι, έχοντας πλήρη αίσθηση, έχοντας την αυτοπεποίθηση μιας χώρας ισχυρής, που έχει το Δίκαιο με το μέρος της, που έχει τους συμμάχους στο πλευρό της και που έχει και την ικανότητα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά κάθε πρόκληση.
ΔΗΜ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πριν από μερικές εβδομάδες Αμερικανός αναλυτής είχε πει ότι ο πόλεμος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι αναπόφευκτος. Το σχόλιό σας;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η Ελλάδα είναι μια δύναμη σταθερότητας. Και η αποτρεπτική μας δύναμη είναι πρωτίστως αποτρεπτική δύναμη ειρήνης. Η Ελλάδα ποτέ δεν ήταν μέρος του προβλήματος. Έχουμε μάθει να διαχειριζόμαστε προβλήματα. Η δική μας δουλειά, είναι να ενισχύουμε συνεχώς τη γεωστρατηγική και γεωπολιτική θέση της χώρας μας.
ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Εφόσον αυτή είναι η ανάγνωση για τα ελληνοτουρκικά και αυτή είναι η στάση της Κυβέρνησης, μιλάτε για υστερία, γιατί δεν έχουν κληθεί ακόμα οι Αρχηγοί των κομμάτων για να ενημερωθούν από τον Πρωθυπουργό; Και τι μήνυμα θεωρείτε ότι δίνει αυτό περί ενότητας προς τα έξω;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η ενότητα απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις είναι αυτονόητη. Και νομίζω ότι έχουμε και χρήσιμα διδάγματα για το πόσο πιο προσεκτικοί πρέπει να είμαστε στην υιοθέτηση στοιχείων που είναι τουρκική προπαγάνδα σε άλλου τύπου απειλές, υβριδικές απειλές. Αναφέρομαι στα όσα έχουν συμβεί τον τελευταίο καιρό σε ό,τι αφορά το προσφυγικό και το μεταναστευτικό. Από την άλλη, η Ελληνική Κυβέρνηση δεν έχει αρνηθεί ποτέ ενημέρωση σε οποιονδήποτε πολιτικό Αρχηγό ή κόμμα το έχει ζητήσει, είτε δια του Υπουργού Εξωτερικών, είτε, πολύ περισσότερο, εάν κάποιος πολιτικός Αρχηγός ζητήσει να συναντηθεί και να ενημερωθεί γι’ αυτού του είδους τα ζητήματα από τον Πρωθυπουργό. Η ενημέρωση των πολιτικών Αρχηγών ή μια κορύφωση, θα σήμαινε μια δραματοποίηση προς μια κατεύθυνση, που αυτή την ώρα θεωρούμε ότι δεν έχει κάτι παραπάνω να προσφέρει. Οποτεδήποτε, πάντως, κάποιος χρειαστεί μια παραπάνω ενημέρωση ή θεωρεί ότι πρέπει να ενημερωθεί από το Υπουργείο Εξωτερικών ή από τον Έλληνα Πρωθυπουργό δεν έχουμε αρνηθεί ποτέ -και προφανώς δεν θα αρνηθούμε ποτέ- τέτοιου είδους ενημέρωση.
ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Μιλάω για το Συμβούλιο των πολιτικών Αρχηγών και όσον αφορά και στο συμβολισμό του προς τα έξω. Αντιλαμβάνομαι ότι ενημερώνονται οι αρμόδιοι Τομεάρχες των κομμάτων. Την Κυβέρνηση την ενδιαφέρει, όμως, μια τέτοια εικόνα;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Την Κυβέρνηση την ενδιαφέρει να έχουμε ένα αρραγές εθνικό μέτωπο απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας, το οποίο νομίζω ότι είναι κάτι που όλοι πρέπει να σεβόμαστε και να επιθυμούμε, ανεξαρτήτως άλλων πραγμάτων. Δεν είναι προϊόν οποιωνδήποτε προϋποθέσεων αυτό. Σας είπα, από την άλλη πλευρά, ότι ένα Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών θα έδινε ένα μήνυμα δραματοποίησης, το οποίο δεν θεωρούμε ότι αυτή την ώρα είναι αναγκαίο ή θα έχει να προσθέσει κάτι παραπάνω.
Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυρανάκης, έκανε μια μακροσκελή ανάρτηση και εκεί ασκεί κριτική στην Κυβέρνηση για την κατάσταση στις φοιτητικές εστίες, στα Πανεπιστήμια. Μιλά για ολιγωρία, για νόμους που δεν εφαρμόζονται στην πράξη. Τι απαντάτε σε αυτό;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων και η εύκολη κριτική σε όσους έχουν την ευθύνη στο πεδίο, εν προκειμένω στην Υπουργό Παιδείας, στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, δεν είναι μια συμπεριφορά που αρμόζει, που ταιριάζει σε βουλευτές της Παράταξής μας και που αδικεί το έργο και τη δουλειά, την πολύ σημαντική δουλειά, που έχει γίνει στους τομείς αυτούς. Η Κυβέρνησή μας έχει αποδείξει, όλο το προηγούμενο διάστημα, ότι έχει σχέδιο, ότι έχει βούληση και ότι πετυχαίνει σημαντικά αποτελέσματα στο κομμάτι αναβάθμισης της Ανώτατης Εκπαίδευσης του δημοσίου Πανεπιστημίου, αλλά και στο κομμάτι που έχει να κάνει με την ασφάλεια, όπως σας είπα και προηγουμένως. Τα αποτελέσματα αυτά δεν θα μπορούσαν να έχουν έρθει, αν δεν είχαμε κερδίσει σημαντικές πολιτικές και ιδεολογικές μάχες και εντός του ελληνικού Κοινοβουλίου -κυρίως η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας- και εκτός του ελληνικού Κοινοβουλίου, για να πετύχουμε σημαντικά πράγματα. Να πετύχουμε στην ουσία, την κατάργηση ασύλου, την ίδρυση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, την κατάρτιση των σχεδίων ασφάλειας από τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Σπουδαία πράγματα, που έχουν δώσει τη δυνατότητα στο να φτάνουμε σε επιτυχίες, όπως αυτή που έφτασε η Ελληνική Αστυνομία με την εξάρθρωση της σπείρας των κακοποιών στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου. Σπάμε αποστήματα καταλήψεων και χώρων που τα λυμαίνονταν μειοψηφίες ή συμμορίες για χρόνια μέσα στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και να τα αποδίδουμε στην Πανεπιστημιακή Κοινότητα, στους φοιτητές, για να γίνονται βιβλιοθήκες, να μπορούν οι φοιτητές να πηγαίνουν να διαβάζουν, να αναζητούν τη γνώση, την πρόσβαση στην πληροφορία, μια διαφορετική νοοτροπία και κουλτούρα. Είναι άδικο, λοιπόν, στην προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων, να ασκείται αυτή η κριτική και να μηδενίζεται μια πολύ σοβαρή προσπάθεια που έχει γίνει και που προχωρά με τα σωστά βήματα, με τον σωστό ρυθμό, εκεί που αλλάζει ραγδαία το τοπίο σε ό,τι αφορά αυτά τα κομμάτια στην Πανεπιστημιακή Κοινότητα.
ΙΑΣ. ΣΧΙΝΑΣ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Τι απαντά η Κυβέρνηση στον πρώην Υπουργό της Νέας Δημοκρατίας, Άρη Σπηλιωτόπουλο, ο οποίος σε συνέντευξή του στο «ΚΟΝΤΡΑ», μίλησε για αντικειμενική πολιτική ευθύνη του Πρωθυπουργού στην υπόθεση των υποκλοπών, ενώ υπογράμμισε πως σε άλλες χώρες έχουν παραιτηθεί για ανάλογες υποθέσεις;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έχει εξαντληθεί το θέμα αυτό στο δημόσιο διάλογο. Δεν έχουμε να προσθέσουμε κάτι παραπάνω. Η Κυβέρνηση τοποθετήθηκε για το ζήτημα αυτό με πολύ μεγάλη σαφήνεια από την πρώτη στιγμή. Βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία και στο ελληνικό Κοινοβούλιο και η έρευνα της Δικαιοσύνης και θα οδηγήσει, ανάμεσα στα άλλα, και σε ανάληψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση χρόνιων παθογενειών, που μας οδήγησαν -κάποιες από αυτές- και στο θέμα, έτσι όπως έχει εξελιχθεί.
ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Δημοσιεύθηκε η επικαιροποιημένη μελέτη του κ. Λύτρα για τους θανάτους ασθενών εκτός Μ.Ε.Θ. και σύμφωνα με τα στοιχεία, που μοιάζουν επαρκείς οι ενδείξεις, δείχνουν 97%, -κατά τα στοιχεία που παρουσίασε ο καθηγητής- θανάτων διασωληνωμένων ασθενών εκτός Μ.Ε.Θ.. Εσείς σχολιάσατε ότι λείπει το όνομα Τσιόδρα από τη μελέτη. Εν πολλοίς, θα ήθελα να μου πείτε, εάν αμφισβητείτε τα στοιχεία που επικαλείται ο κ. Λύτρας, που λέει ότι έρχονται από τον ΕΟΔΥ. Και όσον αφορά στον κ. Τσιόδρα, είναι ακόμα Σύμβουλος του Πρωθυπουργού; Τι λέει για τη συγκεκριμένη μελέτη;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ο κ. Τσιόδρας έχει τον ρόλο που είχε πάντοτε δίπλα στον Πρωθυπουργό. Τι λέει για τη συγκεκριμένη μελέτη, δεν ξέρω. Το γεγονός ότι δεν υπογράφει τη συγκεκριμένη μελέτη, είναι αυταπόδεικτο γεγονός, δεν το σχολίασα εγώ. Είναι αντικειμενικό γεγονός. Από εκεί και πέρα, κάθε μελέτη είναι ένα εργαλείο που αξιοποιείται ανάλογα. Σε ό,τι αφορά στην επιστημονική της επάρκεια και εγκυρότητα, δεν είμαι εγώ ο κατάλληλος να τη σχολιάσω και να την κρίνω. Υπάρχουν καθηγητές Πανεπιστημίου, επιστήμονες, οι οποίοι, από ό,τι είδα στο δημόσιο διάλογο, αμφισβητούν έντονα τα συμπεράσματα της μελέτης, κυρίως διότι τα στοιχεία που επικαλείται ως data δεν συνδέονται με άλλες πολύτιμες πληροφορίες που θα βοηθούσαν στην εξαγωγή αυτών των συμπερασμάτων. Αλλά, αυτός είναι ένας διάλογος που γίνεται στο επιστημονικό πεδίο. Δεν μας πέφτει λόγος πολιτικά να παρέμβουμε σε αυτό. Εκείνο που εγώ έχω να υπενθυμίσω είναι ότι η Κυβέρνηση παρέλαβε, εν μέσω πανδημίας, μια κατάσταση με Μονάδες Εντατικής Θεραπείες, τις οποίες υπερδιπλασίασε. Με την πολιτική της εξασφάλισε τη διάθεση στο Ε.Σ.Υ. Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και γιατρών και από τον ιδιωτικό τομέα. Και επίσης, έκανε όλο το προηγούμενο διάστημα -με δύσκολες, με σκληρές, με αποφάσεις που είχαν πολιτικό κόστος, χωρίς τη συστράτευση όλων από την πρώτη στιγμή, από το πολιτικό πεδίο- ό,τι μπορούσε, προκειμένου να εμβολιαστεί όσο το δυνατόν περισσότερος πληθυσμός, κυρίως οι ευάλωτες ομάδες και να αποφευχθεί ο κίνδυνος να οδηγούνται άνθρωποι στις Μ.Ε.Θ. ή να οδηγούνται σε διασωλήνωση εκτός Μ.Ε.Θ..
Δ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεδομένου ότι ο Πρωθυπουργός επιμένει για ευρωπαϊκή λύση στο ενεργειακό, αλλά και επισημαίνει ότι η διαρκής καθυστέρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να λάβει αποφάσεις, στο απευκταίο σενάριο που η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να «κλωτσάει το τενεκεδάκι», τι σκοπεύει να κάνει η Κυβέρνηση;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η Κυβέρνηση έχει το δικό της εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της ενεργειακής ακρίβειας, που έχει οδηγήσει στο να πληρώνουν οι Έλληνες καταναλωτές την τιμή λιανικής της ηλεκτρικής ενέργειας πολύ κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Και να έχουμε μια οικονομική στήριξη, που μας κατατάσει ανάμεσα στις δυο-τρεις πρώτες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε σχέση με το ποσοστό του Α.Ε.Π., που διαθέτουμε για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας. Θα συνεχίσουμε ν’ αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα που έχουμε στα όρια των δημοσιονομικών μας αντοχών, για να στηρίζουμε την ελληνική κοινωνία σε όλες τις δυσκολίες του οικονομικού της βίου, εξαιτίας της εισαγόμενης ακρίβειας από τις εξωγενείς κρίσεις. Και να επιμένουμε ταυτόχρονα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για την ανάγκη ανάληψης πολύ ουσιαστικών και σημαντικών πρωτοβουλιών, που θα έρθουν να ενισχύσουν τις εθνικές προσπάθειες και της χώρας μας και άλλων κρατών.
Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Ήθελα να σας ρωτήσω, κύριε Εκπρόσωπε, αύριο λήγει η επιδότηση των 15 λεπτών στην αντλία για το ντίζελ κίνησης. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τους παράγοντες της αγοράς, ότι το πετρέλαιο κίνησης θα γίνει πιο ακριβό από τη βενζίνη. Και ήθελα να σας ρωτήσω, σκέφτεστε να παρατείνετε το μέτρο αυτό;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια τέτοιου είδους σκέψη. Πάντοτε παρακολουθούμε τις διακυμάνσεις των τιμών παντού -και στην αγορά καυσίμων- και ό,τι δυνατότητα υπάρχει, θ’ αξιοποιείται για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Να ζητήσω κι ένα σχόλιο για τις χθεσινές εικόνες στο Εφετείο, στη δίκη της ναζιστικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής. Είδαμε ναζιστικούς χαιρετισμούς, φασιστικά συνθήματα, απειλές κι ακόμη και τον δικηγόρο, τον κ. Κωνσταντίνο Πλεύρη, να χαιρετά ναζιστικά. Πώς εξηγείτε αυτήν την ανοχή της Αστυνομίας μέσα στο Δικαστήριο και αν προτίθεστε να κάνετε κάτι για να μην ξαναδούμε τέτοιες εικόνες στα ελληνικά δικαστήρια.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Είναι απαράδεκτες οι συμπεριφορές αυτές. Δεν υπάρχει περίπτωση κανείς να επιτρέψει στο περιθώριο να ξαναέρθει στο προσκήνιο. Είναι γνωστό ότι η Παράταξή μας έχει διαρκές και ανοιχτό μέτωπο με την ακροδεξιά, με τα φασιστικά μορφώματα, με αυτού του είδους τις συμμορίες, διαχρονικά. Επί Κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά ξεκίνησε η δίωξη και ο χαρακτηρισμός «εγκληματική οργάνωση» στη Χρυσή Αυγή, επί Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη ολοκληρώθηκε η δίκη και βγήκαν οι γνωστές αποφάσεις. Η Ελληνική Δικαιοσύνη είμαστε βέβαιοι, όπως έκανε, θα εξακολουθεί να κάνει αυτά που πρέπει, για να είναι η εγκληματική οργάνωση στη θέση που πρέπει να είναι, με βάση τους νόμους του Ελληνικού Κράτους. Από την άλλη ο ελληνικός λαός, έχοντας, πλέον, και την εμπειρία του παρελθόντος, αλλά και την απόλυτη προσήλωση στη δημοκρατική πορεία και στα δημοκρατικά χαρακτηριστικά της Πατρίδας μας, θ’ αφήσει στο περιθώριο τους φασίστες, τους ακροδεξιούς και τους νεοναζί.
Ευχαριστώ πολύ.