Κυρίες και Κύριοι καλησπέρα σας.

Ξεκίνησαν στην Κωνσταντινούπολη -με την πραγματοποίηση του 61ου γύρου- οι διερευνητικές επαφές, οι οποίες δεν είναι διαπραγματεύσεις, ούτε έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα. Στόχος είναι να πιάσουμε το νήμα από το σημείο που διακόπηκαν οι επαφές το 2016. Να εξετάσουμε αν υπάρχει σημείο σύγκλισης, για να οδηγηθούμε ενδεχομένως σε διαπραγματεύσεις για το ένα και μοναδικό θέμα που μας απασχολεί. Αυτό της οριοθέτησης της Α.Ο.Ζ. και της υφαλοκρηπίδας, στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Είναι ξεκάθαρο -όπως άλλωστε έχει τονίσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- ότι καμία συζήτηση δεν αφορά την εθνική κυριαρχία και τα δικαιώματα της χώρας μας. Είναι αυτονόητο ότι η ελληνική πλευρά προσέρχεται με καλή πίστη και προσδοκά να πράξει το ίδιο και η τουρκική.

Σχετικά με την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων μας Δυνάμεων

Η Κυβέρνηση έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων. Όπως είναι ήδη γνωστό ψηφίστηκε στη Βουλή η προμήθεια 18 μαχητικών αεροσκαφών «RAFALE». Σήμερα βρίσκεται στη χώρα μας η Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, κυρία Florence Parly, για την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Θα ακολουθήσει συνάντησή της με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Επίσης, σας ενημερώνουμε ότι τις επόμενες μέρες θα αναχωρήσουν για εκπαίδευση στη Γαλλία οι πρώτοι πιλότοι και τεχνικοί της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Η παραλαβή των πρώτων 6 αεροσκαφών θα ξεκινήσει τον Ιούλιο.

Όσον αφορά την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα

Η χώρα μας -σύμφωνα με τους τελευταίους εβδομαδιαίους χάρτες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC)- εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σύγκριση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Ενώ σχεδόν ολόκληρη η Ευρώπη είναι στο «κόκκινο», η Ελλάδα είναι στο «πορτοκαλί» και σχεδόν η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα με «πράσινες» περιοχές.

Μείζον ζήτημα προβληματισμού τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο αποτελούν οι μεταλλάξεις του ιού. Στη χώρα μας εφαρμόζεται -από τις πρώτες μέρες που εμφανίστηκαν τα νέα στελέχη του ιού- αυστηρό σύστημα ελέγχου της εισόδου από το εξωτερικό με επταήμερη καραντίνα. Παράλληλα, το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το ECDC προχωρά στη δημιουργία ενός Δικτύου για την ενίσχυση της επαγρύπνησης, της επιτήρησης και της διάγνωσης νέων στελεχών, σε όλη την Ελλάδα. Πολύ σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή έχει αναλάβει το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

Σε κάθε περίπτωση, απαιτείται μεγάλη προσοχή και σχολαστική τήρηση των μέτρων ατομικής και συλλογικής προστασίας από όλες και όλους μας. Αν δεν προσέξουμε μπορεί πολύ γρήγορα τα δεδομένα να ανατραπούν. Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι η αποκλιμάκωση απαιτεί χρόνο και θυσίες, ενώ η έξαρση μπορεί να έρθει αστραπιαία. Είναι ανάγκη να είμαστε όλες και όλοι πάρα πολύ προσεκτικοί για να αποφύγουμε κάθε πισωγύρισμα.

Για το άνοιγμα οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων

Μετά από εισήγηση της Επιτροπής των Ειδικών, παρατείνονται τα υφιστάμενα μέτρα για ακόμα μία εβδομάδα. Εξακολουθεί δηλαδή να μην επιτρέπεται η μετακίνηση από Νομό σε Νομό, να ισχύουν τα SMS και οι έντυπες δηλώσεις για τις μετακινήσεις, να απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, να είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Συνεχίζεται, επίσης, η απαγόρευση του κυνηγιού και του ψαρέματος με εξαίρεση το κυνήγι αγριογούρουνων στις Περιφερειακές Ενότητες Ροδόπης, Έβρου και Ξάνθης. Επιτρέπεται, επίσης, να είναι -πέραν του οδηγού- δύο οι επιβαίνοντες στα ταξί και τα επιβατηγά ιδιωτικής χρήσης.

Σημαντικό βήμα αποτελεί το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων σε όλη την επικράτεια την επόμενη Δευτέρα,1η Φεβρουαρίου. Διαφοροποίηση θα υπάρξει στις περιοχές αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου, όπου τα Λύκεια θα συνεχίσουν να λειτουργούν εξ αποστάσεως, με τηλεκπαίδευση, ενώ τα Γυμνάσια θα λειτουργούν δια ζώσης. Όλες οι άλλες εκπαιδευτικές δομές (Πανεπιστήμια, Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, Φροντιστήρια, Κέντρα ξένων γλωσσών, Κέντρα Δια Βίου Μάθησης) θα παραμείνουν σε εξ αποστάσεως λειτουργία.

Σχετικά με τον εμβολιασμό

Η στρατηγική μας είναι ξεκάθαρη: Συνεχίζουμε την άμυνα, εντείνουμε την αντεπίθεση. Η επιχείρηση «Ελευθερία» για τον εμβολιασμό προχωρά σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Ο μηχανισμός λειτουργεί αποτελεσματικά. Από την Παρασκευή άνοιξαν τα ραντεβού για τις ηλικίες 80 έως 84 ετών και η ανταπόκριση κινείται σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα. Από τις 27 Δεκεμβρίου έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 160.000 εμβολιασμοί. Είμαστε έτοιμοι -όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός το Σάββατο κατά την επίσκεψή του στο Κέντρο Υγείας στα Καμίνια- να κάνουμε πολλά περισσότερα εμβόλια, πλην όμως ο αριθμός των εμβολιασμών εξαρτάται από τις παραδόσεις των εμβολίων που γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στο μεταξύ, έχει μπει σε εφαρμογή και η ακόμη πιο δύσκολη επιχείρηση εμβολιασμού των κατοίκων των νησιών μας, που ξεδιπλώνεται σε τέσσερις φάσεις ανάλογα με τον πληθυσμό τους. Η αρχή έγινε από τα νησιά που διαθέτουν νοσοκομειακές μονάδες και επεκτείνεται σταδιακά. Ειδική πρόνοια λαμβάνεται για τον εμβολιασμό στα νησιά με πληθυσμό κάτω των 1.000 κατοίκων που ξεκινά από το Καστελόριζο στις 27 Ιανουαρίου και προβλέπει τον εμβολιασμό όλων των κατοίκων άνω των 18 ετών που το επιθυμούν.

Για τη μεταφορά των εμβολίων και του υγειονομικού προσωπικού πέρα από τις τακτικές αεροπορικές πτήσεις και τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια, θα χρησιμοποιηθούν -όπου χρειαστεί- εναέρια μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, καθώς και σκάφη του Λιμενικού Σώματος.

Όσον αφορά το νομοθετικό έργο

Στην Κυβέρνηση δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στη στήριξη και την ανάπτυξη της νησιωτικής Ελλάδας. Έμπρακτη απόδειξη αποτελεί το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, που κατατέθηκε και συζητείται στη Βουλή με στόχο μια νέα δυναμική ώθηση στην αναπτυξιακή πορεία των νησιών μας. Δημιουργούνται, για το σκοπό αυτό, τρία νέα χρηματοδοτικά προγράμματα:

Πρώτον: Το πρόγραμμα «Νέαρχος» που προβλέπει τη χρηματοδότηση έργων δημοσίου χαρακτήρα για λιμενικές υποδομές, καθώς και υποδομές και δίκτυα νερού, ενέργειας και θαλάσσιων μεταφορών μέσω δανείων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Δεύτερον: Το «πρόγραμμα χρηματοδότησης νησιωτικής επιχειρηματικότητας», που θα καλύψει, με πόρους από το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων τις ανάγκες πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες είναι εγκατεστημένες σε νησιωτικές Περιφέρειες και δραστηριοποιούνται σε τομείς της θαλάσσιας οικονομίας.

Και τρίτον: Το «Ταμείο Θαλάσσιας- Γαλάζιας Οικονομίας», που έχει ως στόχο την προώθηση – μέσω εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων- της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, με έμφαση στη ναυτιλιακή τεχνολογία, τον ναυτιλιακό και ναυπηγικό εξοπλισμό, την ανάπτυξη εφαρμογών και τη χρήση της τεχνολογίας στους τομείς αυτούς.

Σχετικά με το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού

Αυτήν την ώρα ο Πρωθυπουργός επισκέπτεται το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπου θα έχει συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.

Στις 15:15, θα συμμετάσχει σε συζήτηση με αντικείμενο την αντιμετώπιση της πανδημίας, στο πλαίσιο της διαδικτυακής συνόδου του Παγκόσμιου Οικονομικού Forum του Davos.

Στις 16:30, θα συναντηθεί με την Υπουργό Άμυνας της Γαλλίας κυρία Florence Parly.

Αύριο Τρίτη, στις 13:00, θα επισκεφθεί την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο στο πλαίσιο των τακτικών μηνιαίων ενημερώσεων.

Τέλος, την Πέμπτη, στις 11 το πρωί, θα προεδρεύσει στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σας ευχαριστώ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας, με τη συνήθη ηλεκτρονική διαδικασία. Τις ερωτήσεις θα μεταφέρει ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, κ. Γιώργος Ευθυμίου, τηρώντας τη σειρά προτεραιότητας.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Πώς σχολιάζετε τη συνέντευξη του κ. Σαμαρά, ο οποίος μία ημέρα πριν τις διερευνητικές αποστασιοποιήθηκε ευκρινώς από διάλογο με την Τουρκία, αλλά και την προοπτική προσφυγής στη Χάγη; Προβληματίζει η πρόθεσή του να μην ψηφίσει τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία;
ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Ο κ. Σαμαράς είναι πρώην Πρωθυπουργός και οι θέσεις του για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής είναι γνωστές εδώ και πολύ καιρό.
ΕΙΡ. ΜΠΕΛΛΑ: Σας προβληματίζουν οι εικόνες συνωστισμού στους εμπορικούς δρόμους; Επιβεβαιώνετε ότι θα υπάρξει ένα είδος «κόφτη» στα sms; Σκοπεύετε να καταργηθούν οι γραπτές βεβαιώσεις κυκλοφορίας;
ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Η κατάσταση που είδαμε στους εμπορικούς δρόμους ήταν πάρα πολύ καλή. Τηρήθηκαν, κατ’ αρχάς, τα μέτρα εντός των καταστημάτων. Ο λόγος που υπήρχαν ουρές στους εξωτερικούς χώρους ήταν, ακριβώς, επειδή τηρήθηκαν τα μέτρα στους εσωτερικούς χώρους. Το σημαντικό που είδαμε είναι ότι στη συντριπτική πλειονότητα στις ουρές τηρούνταν τα προβλεπόμενα μέτρα και ο κόσμος φορούσε τις μάσκες. Είδαμε τον κόσμο να είναι απόλυτα συνειδητοποιημένος ότι πρέπει να τηρεί τα μέτρα, έτσι ώστε να μην επιστρέψουμε πάλι σε μία αρνητική κατάσταση, αλλά να συνεχίσουμε με τον τρόπο που έχουμε θέσει.
ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, υπάρχει κάποια ανατροπή στον σχεδιασμό της Κυβέρνησης για τους εμβολιασμούς, μετά τις μειωμένες παραδόσεις εμβολίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Πώς θ’ αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση το συγκεκριμένο γεγονός; Υπάρχει plan B;
ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Όσον αφορά τις καθυστερήσεις ειπώθηκαν στην τελευταία Σύνοδο, και μάλιστα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ενεργό ρόλο σ’ αυτήν τη διαδικασία. Η διαδικασία του εμβολιασμού, όμως, γίνεται με βάση τις παραδόσεις. Σ’ αυτό βασιζόμαστε και με βάση αυτό κάνουμε το πλάνο μας. Εξυπακούεται πως όσο μεγαλύτερες είναι οι ροές των εμβολίων, τόσο πιο γρήγορος θα είναι ο ρυθμός του εμβολιασμού στη χώρα μας.
Φ. ΠΑΝΤΑΖΗΣ: Εξετάζει η Κυβέρνηση τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός του πληθυσμού στο πλαίσιο της διαχείρισης της πανδημίας;
Χ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Όπως είπα και πριν, αυτό που παρατηρήσαμε είναι να υπάρχει κόσμος στους εξωτερικούς χώρους, επειδή τηρήθηκαν τα μέτρα. Μέχρι στιγμής, αυτό που έχουμε παρατηρήσει είναι ο κόσμος να τηρεί τα μέτρα, να χρησιμοποιεί τις μάσκες, να παίρνει τις αποστάσεις, να χρησιμοποιεί τα sms, σύμφωνα με αυτά που έχουμε πει.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Οι πρόσφατες εικόνες του συνωστισμού εντείνουν τις αντιδράσεις από κυνηγούς και ψαράδες που επιμένουν ότι αδικούνται από τη διατήρηση των περιορισμών, όταν έχουν χαλαρώσει τα μέτρα σε άλλες δραστηριότητες που ενέχουν μεγαλύτερο επιδημιολογικό ρίσκο. Πώς απαντάει η Κυβέρνηση στις συγκεκριμένες ομάδες και, κυρίως, πότε σκοπεύει να άρει τα υφιστάμενα μέτρα;
Χ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Όπως έχουμε πει πηγαίνουμε εβδομάδα-εβδομάδα. Ανοίγουμε πολύ προσεκτικά και με ασφάλεια. Συλλέγουμε τα δεδομένα, η Επιτροπή τα αναλύει, τα αξιοποιεί, εισηγείται και η Κυβέρνηση αποφασίζει.
ΑΙΜ. ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών; Μια συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν εξακολουθεί να υπάρχει ως ενδεχόμενο έως την Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου και υπό ποιες προϋποθέσεις;
Χ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Όπως έχουμε πει οι διερευνητικές επαφές δεν είναι διαπραγματεύσεις. Είναι συζητήσεις οι οποίες δε δεσμεύουν κάποιον. Είναι άτυπες και ο στόχος είναι να διερευνηθούν σημεία σύγκλισης σε τυχόν διαπραγμάτευση για το θέμα που έχουμε θέσει, στο γνωστό πλαίσιο που έχουμε θέσει ως χώρα, που είναι η οριοθέτηση Α.Ο.Ζ. και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.
Μ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ: Αν οι σημερινές επαφές στην Κωνσταντινούπολη δεν οδηγήσουν σε κάποια πρόοδο, ποια θα είναι τα επόμενα βήματα; Παραμένουν στο τραπέζι οι κυρώσεις για την Τουρκία;
Γ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ: Η συμμετοχή του Ιμπραήμ Καλίν στις διερευνητικές επαφές πώς εκτιμάται από ελληνικής πλευράς; Κι αν επιχειρηθεί μια μονομερής αναβάθμιση των συζητήσεων από την πλευρά της Τουρκίας;
X. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Όσον αφορά τον κ. Καλίν, δεν ορίζουμε εμείς τον τρόπο σύνθεσης της τουρκικής ομάδας. Όσον αφορά το πρώτο, η λογική που έχουμε, είναι να συζητήσουμε πιθανές συγκλίσεις για μελλοντική τυχόν διαπραγμάτευση πάνω στο γνωστό θέμα, στο μοναδικό που έχουμε θέσει: οριοθέτηση Α.Ο.Ζ. και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
ΘΑΝ. ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ: Έχει η Κυβέρνηση κάποιο χρονοδιάγραμμα επαφών με στελέχη της νέας αμερικανικής διοίκησης για την επικαιροποίηση της διμερούς αμυντικής συμφωνίας; Πότε να την αναμένουμε;
ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Όπως έχουμε πει, έχουμε εξαιρετικές σχέσεις και με τον Πρόεδρο Biden και με άλλα στελέχη που παίρνουν αποφάσεις για την Κυβέρνηση των Η.Π.Α.. Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι που ο Πρόεδρος Biden γνωρίζει άριστα τα συγκεκριμένα θέματα. Και ελπίζουμε στο μέλλον σε πολύ στενή επαφή και σε έντονη παρουσία των Η.Π.Α. στην ευρύτερη περιοχή μας.
Κ. ΠΑΠΑΧΛΙΜΙΝΤΖΟΣ: Πώς σχολιάζετε τη δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη, που χαρακτηρίζει την πρόταση του Πρωθυπουργού, για πιστοποιητικό εμβολιασμού, ως περιορισμό τύπου Απαρτχάιντ;
ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Νομίζω ότι είναι μια ακραία τοποθέτηση. Αυτό που έχουμε πει για το πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι ότι θα βοηθήσει και στον Τουρισμό και -όπως δήλωσε και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου- θα δουλέψει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη λογική αυτή για να υπάρχει ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού, τώρα για ιατρικούς λόγους και στο μέλλον για εναλλακτικές πιθανότατα εφαρμογές. Πιστεύουμε ότι είναι μια πολύ καλή ιδέα, που μπορεί να βοηθήσει τον Τουρισμό εξαιρετικά σε όλη την Ευρώπη και ιδιαίτερα και στη χώρα μας.
Λ. ΜΠΟΛΛΑ: Σε περίπτωση αύξησης κρουσμάτων έως την Παρασκευή, μπορεί να αλλάξει η απόφαση για άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων;
ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Αυτό που έχουμε πει είναι: Κάθε εβδομάδα υπάρχουν τα δεδομένα, γίνονται μετρήσεις, εισηγείται η Επιτροπή, αποφασίζει η Κυβέρνηση.
ΣΟΦ. ΦΑΣΟΥΛΑΚΗ: Πότε αναμένεται να έρθουν στη Βουλή τα εφαρμοστικά Πρωτόκολλα της Συμφωνίας των Πρεσπών;
ΣΠ. ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Θα ψηφίσουν κατά συνείδηση οι βουλευτές;
ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Όσον αφορά την πρώτη ερώτηση, αυτό είναι θέμα Κοινοβουλευτικού προγραμματισμού. Όσον αφορά τη δεύτερη ερώτηση, θέλω να πω ότι οι συμφωνίες αυτές με τη γειτονική χώρα συνιστούν διεθνή υποχρέωση για τη χώρα μας. Η χώρα μας τηρεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της, ανεξάρτητα του γεγονότος ότι -όπως έχουμε δηλώσει- διαφωνούμε με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ως χώρα τιμούμε τις Συμφωνίες.
Κ. ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, αν ο κ. Σαμαράς καταψηφίσει τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, θα συνεχίσει να είναι μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας;
ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Απάντησα στην ερώτηση πριν, λέγοντας ότι είναι γνωστές οι θέσεις του πρώην Πρωθυπουργού για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής.
Θ. ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ: Το δίκτυο που αναφέρατε θα αφορά ελέγχους και ιχνηλατήσεις και σε χώρους δουλειάς και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπου -κατά μαρτυρίες- η κατάσταση είναι τραγική σε ό, τι αφορά τον συγχρωτισμό;
ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Αφορά στη γενικότερη παρακολούθηση και ταυτοποίηση των νέων στελεχών των μεταλλάξεων. Μιλάτε για το δίκτυο της συνεργασίας με το Υπουργείο Υγείας και το ECDC, φαντάζομαι.
Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Η Qantas ήδη ανακοίνωσε ότι θα δέχεται μόνο επιβάτες που θα φέρουν πιστοποιητικό εμβολιασμού. Η Κυβέρνηση πώς θα αντιδράσει έναντι εταιρειών που ενδεχομένως να ακολουθήσουν αντίστοιχο μοντέλο;
ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Έχουμε πει ως Κυβέρνηση ότι επιθυμούμε το πιστοποιητικό εμβολιασμού να γίνεται στο πλαίσιο της Ε.Ε.. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, επειδή νοιαζόμαστε ιδιαίτερα για το θέμα του Τουρισμού, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν στο μέλλον για να διαμορφώσουμε τις καλύτερες συνθήκες για τον Τουρισμό μας.
ΔΗΜ. ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, υπάρχει κάτι νεότερο για το πού θα δημιουργηθούν τα τέσσερα εμβολιαστικά Κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη;
ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Έχει ανακοινωθεί ότι θα είναι τρία Κέντρα στην Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη. Και αυτό θα είναι πάρα πολύ σημαντικό, καθώς όταν θα έχουμε αυτά τα Κέντρα θα κάνουμε 20.000 εμβολιασμούς καθημερινώς. Καταλαβαίνετε πόσο σημαντικό είναι τα Κέντρα αυτά να λειτουργήσουν, έτσι ώστε να αυξηθεί ο ρυθμός εμβολιασμού στη χώρα μας.
Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Ο Υπουργός κ. Πιερρακάκης προανήγγειλε εφαρμογή για αγορές με χρονόμετρο. Ποιος είναι ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης;
ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Δεν γνωρίζω το συγκεκριμένο θέμα. Θα επανέλθω στο επόμενο briefing.
ΣΤ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Επαναφέρω το θέμα συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν, αν θα πραγματοποιηθεί, αν σχεδιάζεται.
ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Έχουμε πει ότι, σε καμία περίπτωση, δεν θα πρέπει να θεωρείται είδηση μια συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Τουρκίας. Να προχωρήσουν οι διερευνητικές και γιατί όχι, να γίνει μια συνάντηση. Δεν πρέπει να αποτελεί είδηση μια τέτοιου τύπου συνάντηση.
Κ. ΠΑΣΙΣΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, πέρα από τις διερευνητικές επαφές που γίνονται στην Κωνσταντινούπολη, βλέπετε ως Κυβέρνηση η Τουρκία να θέτει πολιτικές διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για τις ελληνοτουρκικές διαφορές;
ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Έχουμε ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο, που το επαναλαμβάνουμε συνεχώς. Το πλαίσιο είναι η οριοθέτηση Α.Ο.Ζ., υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Σας ευχαριστώ πολύ.