Κυρίες και Κύριοι καλησπέρα!
Η Κυβέρνηση συγχαίρει τον νέο Πρόεδρο των Η.Π.Α. Joe Biden και σαφέστατα επιθυμεί περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων προς όφελος των δύο χωρών και των δύο φίλων λαών, καθώς και τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή μας. Πρόκειται -όπως ανέφερε χθες στη Βουλή ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- για έναν έμπειρο πολιτικό, που γνωρίζει όσο λίγοι την περιοχή μας, αλλά και τις ευαισθησίες της. Είναι, επίσης, ένας ηγέτης ο οποίος πορεύεται με σύνεση αλλά και με αυτοπεποίθηση, κυρίως όμως πορεύεται με σταθερές και αδιαπραγμάτευτες αξίες.
Για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο
Χθες ήταν μια ιστορική ημέρα, καθώς μετά από απόφαση της Κυβέρνησης και την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου από τη Βουλή, η χώρα μας επεκτείνει την επικράτειά της για πρώτη φορά μετά την προσάρτηση των Δωδεκανήσων, το 1947, κατά περίπου 10%. Μεγεθύνεται έτσι, όχι με απόσπαση εδαφών, αλλά με την επέκταση των χωρικών της υδάτων στο Ιόνιο, από τους Οθωνούς μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο και με διαδικασίες απόλυτα θεμελιωμένες στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.
Πρόκειται -όπως τόνισε χθες στη Βουλή ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- για την άσκηση ενός δικαιώματος, το οποίο η Ελλάδα μπορεί να ασκήσει και σε άλλες περιοχές, σε χρόνο και υπό συνθήκες που η ίδια θα το επιλέξει. Αυτό, άλλωστε, αναφέρεται ρητά στο πρώτο άρθρο του νόμου που ψηφίστηκε χθες. Ταυτόχρονα, με την ίδια αυτή απόφαση η Κυβέρνηση εκπέμπει μήνυμα σε όσους προσπαθούν με απειλές να στερήσουν από την Πατρίδα μας όσα της επιτρέπουν οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.
Για την πανδημία και τον εμβολιασμό
Είναι προφανές ότι διανύουμε ένα κρίσιμο διάστημα στη διάρκεια του οποίου συνεχίζεται η άμυνα απέναντι στον ιό σε συνδυασμό με την αντεπίθεση μέσω της επιχείρησης «Ελευθερία» για τον εμβολιασμό.
Σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος, δηλαδή τη λεγόμενη άμυνα, συνεχίζεται η παρακολούθηση των επιδημιολογικών δεδομένων και προχωρούμε -ύστερα από εισηγήσεις της Επιτροπής των Ειδικών- με μικρά και πολύ προσεκτικά βήματα προς μια μερική κανονικότητα. Εφαρμόζεται το κυλιόμενο σχέδιο σύμφωνα με το οποίο τα επιδημιολογικά δεδομένα των 7 προηγούμενων ημερών θα καθορίζουν τις επόμενες αποφάσεις. Αυτές, θα ανακοινώνονται κάθε Παρασκευή από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκο Χαρδαλιά. Προτεραιότητα της Κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα -όπως τόνισε χθες στη Βουλή ο Πρωθυπουργός- είναι το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων.
Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος, δηλαδή την αντεπίθεση μέσω της επιχείρησης «Ελευθερία» -το πιο πολύπλοκο εγχείρημα που ανέλαβε ποτέ το Ελληνικό Κράτος στον χώρο της υγείας- προχωρούμε σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό. Οι εμβολιασθέντες -κάποιοι και με τη δεύτερη δόση- ξεπέρασαν τους 107.000 συνολικά και τους 15.000 αποκλειστικά τη χθεσινή μέρα. Είναι αυτονόητο πως ο ρυθμός των εμβολιασμών δεν είναι στατικός, είναι δυναμικός και εξαρτάται πρωτίστως από τις ποσότητες εμβολίων που παραλαμβάνει η χώρα μας. Όσα περισσότερα εμβόλια έρχονται, τόσο περισσότεροι εμβολιασμοί θα γίνονται, φροντίζοντας πάντα να υπάρχει ένα απόθεμα, ώστε να είναι εξασφαλισμένη για όλους η δεύτερη δόση.
Προκειμένου να μην χάνεται κανένα εμβόλιο, δημιουργήθηκε μηχανισμός αναπλήρωσης. Αυτό σημαίνει ότι οι δόσεις από ραντεβού που δεν θα γίνονται, θα διατίθενται αμέσως στις γυναίκες και τους άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων και της Αστυνομίας, που θα έχουν τη δυνατότητα άμεσης ανταπόκρισης. Επιπροσθέτως, ήδη από χθες, προστέθηκαν στον μηχανισμό 65 Κέντρα Υγείας και 144 νέα σημεία εμβολιασμού.
Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
Τα θέματα της πανδημίας και του εμβολιασμού θα συζητηθούν σήμερα το απόγευμα σε τηλεδιάσκεψη των 27 ηγετών της Ε.Ε.. Στη διάρκειά της ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης -όπως ήδη έχει δηλώσει- θα θέσει τρία επιμέρους ζητήματα:
Πρώτον: Θα αναπτύξει την πρόταση που ήδη έχει καταθέσει μαζί με τον Αυστριακό Καγκελάριο και την Πρωθυπουργό της Δανίας για την ταχύτερη προώθηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών έγκρισης των εμβολίων της AstraZeneca και άλλων εταιρειών.
Δεύτερον: Θα εισηγηθεί την ενεργοποίηση της Επιτροπής για την άσκηση πίεσης προς την Pfizer, ώστε να επιταχύνει την παραγωγή της και επιπλέον να είναι απολύτως συνεπής στην παράδοση των δόσεων, όπως έχει δεσμευτεί προς όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, εντός του πρώτου τριμήνου του 2021.
Και τρίτον: Θα αναπτύξει την πρότασή του για την καθιέρωση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού για να απαλλαγούν όσοι ευρωπαίοι πολίτες εμβολιάζονται τόσο από την υποχρέωση τεστ πριν από κάθε ταξίδι, όσο και από την υποχρεωτική καραντίνα στα Κράτη που φτάνουν, να περιοριστούν οι σχετικές γραφειοκρατικές διαδικασίες και να διευκολυνθεί η μετακίνηση από Κράτος σε Κράτος.
Ενδεχόμενη εφαρμογή της πρότασης αυτής όχι μόνο δεν θα προσθέσει κανέναν περιορισμό, αλλά αντίθετα θα βοηθήσει όλους τους ευρωπαίους πολίτες να απαλλαγούν από τους σημερινούς δύσκολους περιορισμούς στις μετακινήσεις τους. Στόχος, όπως γράφει σε άρθρο του στο Euractiv και στην ιστοσελίδα Das Morning Briefing ο Πρωθυπουργός, δεν είναι να χωρίσουμε τους πολίτες σε αυτούς που έχουν εμβολιαστεί και σε αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί. Αντιθέτως θέλουμε να δημιουργήσουμε μια λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για τα ταξίδια για όσους διαθέτουν το πιστοποιητικό.
Είναι προφανές πως η λήψη σχετικής απόφασης θα είναι μείζονος σημασίας, ενόψει κυρίως της τουριστικής περιόδου. Σημειώνεται πάντως, ότι η πρόταση ήδη υποστηρίζεται από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τη Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών (IATA), ο Γενικός Διευθυντής της οποίας κάλεσε τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να υιοθετήσουν την πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού και να συντονίσουν μια πολιτική που θα επιτρέψει στην Ευρώπη να αποκομίσει οικονομικά και κοινωνικά οφέλη.
Για το μεταναστευτικό
Η Κυβέρνηση επιδιώκει την επίτευξη συμφωνίας στο πλαίσιο της Ε.Ε. για ένα νέο Σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου. Ταυτόχρονα, συνεχίζει την εφαρμογή μιας νέας πιο αυστηρής, αλλά δίκαιης μεταναστευτικής πολιτικής, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αξίες. Μπορούμε ήδη να πούμε -έχοντας πλέον τα δεδομένα που αφορούν το 2020- ότι οι στόχοι που έβαλε η Κυβέρνηση έχουν επιτευχθεί. Μεταξύ άλλων, καταγράφεται:
-Μείωση των αφίξεων κατά 80%.
-Μείωση των διαμενόντων στις δομές της χώρας κατά 63%.
-Αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου και του Έβρου κατά 60%.
-Αύξηση των μεταφορών από τα νησιά στην ενδοχώρα κατά 56%.
-Επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου κατά 64%.
Σημειώνεται ακόμη ότι μέσα στο 2020 έκλεισαν 57 δομές φιλοξενίας, ενώ δημιουργήθηκαν μόλις 3 νέες δομές για αιτούντες άσυλο. Παράλληλα, μεταφέρθηκαν τα ασυνόδευτα ανήλικα από τις δομές των νησιών, σε δομές της ενδοχώρας ή σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ταυτόχρονα, έγινε πράξη ο στόχος της Κυβέρνησης για δίκαιη κατανομή των αιτούντων άσυλο στην Επικράτεια, καθώς σε όλες τις Περιφέρειες -με εξαίρεση τις πύλες εισόδου- οι διαμένοντες δεν ξεπερνούν το 1% του πληθυσμού.
Σημειώνεται ότι στη χρονιά που πέρασε:
-Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου.
-Ενισχύθηκε η φύλαξη των συνόρων μας στο Αιγαίο και τον Έβρο, όπου προχωρά η κατασκευή νέου φράχτη.
-Δημιουργήθηκε νέο πλαίσιο ελέγχου της λειτουργίας και της οικονομικής δραστηριότητας των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που σχετίζονται με το μεταναστευτικό.
-Μπαίνει τέλος στην επιδοματική πολιτική του παρελθόντος, που οδήγησε σε αύξηση του αριθμού παράτυπων μεταναστών.
-Άρχισε η αντικατάσταση των άναρχων κέντρων με κλειστά/ελεγχόμενα, που εγγυώνται την προστασία της δημόσιας υγείας και της δημόσιας ασφάλειας.
Για την αξιοποίηση του πρώην βασιλικού κτήματος Τατοΐου
Όπως γνωρίζετε ένα από τα έργα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στις προγραμματικές του δηλώσεις, αφορούσε στην αξιοποίηση του πρώην βασιλικού κτήματος Τατοΐου. Χθες, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κυρία Λίνα Μενδώνη παρουσίασε αναλυτικά τη μορφή που θα πάρει το κτήμα, τα χρονοδιαγράμματα και την έκθεση βιωσιμότητας της ΚPMG, η οποία χρηματοδοτήθηκε με δωρεά του Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη. Στη δασική έκταση των 42.000 στρεμμάτων αναδύεται ο ιστορικός πυρήνας του πρώην βασιλικού κτήματος, που απλώνεται σε περίπου 15.000 τ.μ. και περιλαμβάνει 55 κτίρια, από τα οποία τα 27 είναι ήδη κηρυγμένα μνημεία.
Το σχέδιο περιλαμβάνει δύο ενότητες, τη δασική και την ενότητα του κεντρικού πυρήνα του κτήματος δηλαδή τα ανάκτορα, βοηθητικά κτίρια, ταφικά μνημεία, χώρο αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής. Θα αποκατασταθεί πλήρως η ανακτορική ενότητα και θα είναι προσβάσιμη σε όλους και όλες, ενώ θα αναβιώσει το ιστορικό brand προϊόντων που παρήγαγε το κτήμα στο παρελθόν. Θα δημιουργηθούν μουσεία, καφέ, εστιατόριο, εργαστήριο τέχνης, εξωτερικοί και εσωτερικοί χώροι για εκδηλώσεις. Στο Δάσος θα διαμορφωθούν μονοπάτια για ποδηλάτες, περιπατητές και ιππασία.
Το Κτήμα θα λειτουργεί με θεματικές κατευθύνσεις την Ιστορία και τον Πολιτισμό, την Υπαίθρια Άθληση και Αναψυχή, την Αγροτική Οικονομία, την Έρευνα και τη Γνώση, καθώς και την Ευεξία. Η οικονομική βιωσιμότητα θα εξασφαλιστεί από τη δημιουργία ξενοδοχείου, τη λειτουργία μουσειακού χώρου, την αγροτική παραγωγή, τη δημιουργία ειδικών καταστημάτων, εστιατορίων, αναψυκτήριων παράλληλα με την υποστήριξη του Δημοσίου.
Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού
Αυτή την ώρα συνεδριάζει υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, με θέμα: «Παράταση θητείας ή επιλογή Αρχηγών Γενικού επιτελείου Αεροπορίας και Ελληνικής Αστυνομίας».
Σήμερα το απόγευμα στις 19:00, ο κ. Μητσοτάκης θα συμμετέχει -όπως και προανέφερα- στην τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Αύριο το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός συνεχίζοντας τις επισκέψεις του στα Υπουργεία που -μετά τον ανασχηματισμό- απέκτησαν νέα πολιτική ηγεσία, θα επισκεφθεί το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Σας ευχαριστώ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας, με τη συνήθη ηλεκτρονική διαδικασία. Τις ερωτήσεις θα μεταφέρει ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, κ. Γιώργος Ευθυμίου, τηρώντας τη σειρά προτεραιότητας.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ποιο είναι το εφεδρικό σχέδιο της Κυβέρνησης, εάν δεν τηρηθεί ο προγραμματισμός στην τροφοδοσία της εμβολιαστικής αλυσίδας, από τις εταιρείες;
ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Ο Πρωθυπουργός -το ανέφερα και στην εισαγωγική τοποθέτησή μου- θέτει ζήτημα πίεσης της Pfizer για να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα και να έχουμε εγκαίρως, σύμφωνα με αυτά που έχουν συμφωνηθεί -υπάρχουν και νομικές δεσμεύσεις σ’ αυτά- όλες τις προγραμματισμένες παραδόσεις. Αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να επιμείνουμε στο να τηρείται το χρονοδιάγραμμα. Έχουμε εξασφαλίσει 24 εκατ. δόσεις για περίπου 15 εκατ. εμβολιασμούς που όχι μόνο καλύπτουν, αλλά υπερκαλύπτουν αυτά που χρειαζόμαστε. Είναι καθαρά θέμα να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, έτσι ώστε να έχουμε τις κατάλληλες ροές, την κατάλληλη στιγμή. Είμαστε πανέτοιμοι, ως προς τον μηχανισμό του εμβολιασμού και μπορούμε -όταν έχουμε τις κατάλληλες ροές- να πετύχουμε πολύ γρήγορο ρυθμό στον εμβολιασμό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν οι περίπου 15.000 εμβολιασμοί τη χθεσινή ημέρα.
Δ. ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο Πρωθυπουργός εστιάζοντας στο ζήτημα αιχμή του εμβολιασμού της κοινότητας, επανέλαβε ότι θα δημιουργηθούν τέσσερα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Διαβάζουμε ότι στη Θεσσαλονίκη, για παράδειγμα, προωθείται ο χώρος της Δ.Ε.Θ.. Μπορείτε να μας προσδιορίσετε τους χώρους που θα δημιουργηθούν τα τέσσερα κέντρα και ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά τους;
ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Για το πού θα είναι ακριβώς θα υπάρξει μια ανακοίνωση στην επόμενη ενημέρωση. Αυτό που θα ‘θελα, όμως, να τονίσω -που είναι και το ουσιαστικό- είναι ότι με την ανακοίνωση των τεσσάρων αυτών μεγάλων εμβολιαστικών κέντρων δείχνουν τη δυνατότητα που έχουμε να επιταχύνουμε τον ρυθμό, αλλά και το πόσο έτοιμοι είμαστε. Έχουν σχεδιαστεί τα εμβολιαστικά κέντρα, έχει σχεδιαστεί όλη η διάταξη του χώρου -στα αγγλικά το λέμε layout του χώρου- έτσι ώστε να ξέρουμε ακριβώς, πώς θα έρχονται όσοι θέλουν να εμβολιαστούν, πού θα είναι τοποθετημένα τα εμβόλια κ.ο.κ.. Είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε ποσότητες και να προχωρήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα ο εμβολιασμός.
Β. ΣΑΜΑΡΑ: Μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου, με τον τρόπο με τον οποίο έγινε, τι νόημα έχει πλέον η αποστολή sms και η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 9:00 το βράδυ και πότε θα καταργηθούν;
ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Είναι πάρα πολύ σημαντικό να τηρούμε τα υπάρχοντα μέτρα. Περιγράψατε κάποια πολύ συγκεκριμένα μέτρα, που πρέπει όλοι οι πολίτες να τηρήσουμε, έτσι ώστε να μην αφήσουμε την πανδημία να μας ξεφύγει. Έχετε δει ότι η πανδημία μπορεί να επεκταθεί σε πολύ γρήγορο ρυθμό εκθετικά, αλλά είναι πολύ δύσκολο να τη μειώσουμε. Είναι πολύ σημαντικό να τηρούμε τα μέτρα, για να κρατήσουμε ελεγχόμενη την διασπορά. Μην ξεχνάμε ότι σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα, υπάρχουν μεταλλάξεις, οι οποίες μπορεί ν’ αντιμετωπίζονται, σύμφωνα με τις έρευνες από τα υπάρχοντα εμβόλια, μπορεί να μην είναι πιο επικίνδυνες, πιο θανατηφόρες, αλλά μπορεί να είναι πιο μεταδοτικές. Γι’ αυτό και ακριβώς πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί.
Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, ποια είναι η πρώτη εικόνα που έχετε αποκομίσει σε σχέση με την τήρηση των μέτρων μετά το άνοιγμα της αγοράς; Ποιοι είναι οι επόμενοι σταθμοί άρσης των περιορισμών;
Χ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Κατά κανόνα, υπάρχει τήρηση των μέτρων. Ο κόσμος πραγματικά τηρεί τα μέτρα. Όπως ξέρετε, η διαδικασία που ακολουθούμε είναι συγκεκριμένη. Υπάρχει ένα σύστημα και γίνονται μετρήσεις. Στην αρχή της εβδομάδας έγινε ένα άνοιγμα στο λιανεμπόριο. Έχει ήδη γίνει ένα άνοιγμα στα δημοτικά σχολεία. Αφού γίνουν οι μετρήσεις, στη συνέχεια έρχονται οι εισηγήσεις από την Επιτροπή και αποφασίζει η Κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός, έχουμε μεγάλη αγωνία για το άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων. Θα σας μιλήσω και ως πανεπιστημιακός δάσκαλος. Όσο καλά και να πηγαίνει η τηλεκπαίδευση -που πραγματικά στην Ελλάδα πηγαίνει καλά- δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υποκαταστήσει τον φυσικό χώρο της διδασκαλίας. Οι σχέσεις καθηγητή με τους μαθητές του, οι σχέσεις μεταξύ των μαθητών, δεν μπορούν να αντικατασταθούν σε καμία των περιπτώσεων από καμία τηλεκπαίδευση όσο πετυχημένη και να είναι. Γι’ αυτό κιόλας εκφράζουμε αυτή την αγωνία για το άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων. Σε κάθε περίπτωση, θα έχουμε την εισήγηση της Επιτροπής και θα αποφασίσουμε.
Σ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: Με τα δεδομένα και τις καθυστερήσεις, όπως τις βλέπουμε το τελευταίο διάστημα, ο στόχος της ανοσίας του πληθυσμού μέσα στο Καλοκαίρι είναι ακόμα ενεργός;
Χ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Μέχρι τώρα έχουμε ενημερωθεί για κάποιες καθυστερήσεις μιας εβδομάδας, οι οποίες άμεσα θα αποκατασταθούν. Προφανώς, αυτό δεν επηρεάζει τον τελικό σχεδιασμό, που θα είναι να εμβολιαστεί η πλειονότητα του κόσμου το Καλοκαίρι. Απλά, θέλουμε να τρέξουμε, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τον ρυθμό του εμβολιασμού, για να είναι η κατανομή που θα έχουμε καλύτερη και ο κόσμος να είναι αισιόδοξος γι’ αυτό που έρχεται.
ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, η αλλαγή σκυτάλης στον Λευκό Οίκο επηρεάζει με κάποιον τρόπο τις διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας; Σε ποιο σημείο βρίσκονται οι προετοιμασίες ενόψει της επανεκκίνησης των διερευνητικών;
Χ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Όπως ανέφερα και στην εισαγωγική μου τοποθέτηση προσβλέπουμε σε μια συνεργασία, σε μια έντονη παρουσία της Αμερικής στην περιοχή μας. Ο Joe Biden είναι ένας Πρόεδρος Η.Π.Α. που γνωρίζει άριστα τα θέματα της περιοχής μας. Οι διερευνητικές θα γίνουν. Υπάρχει, όπως σας έχω πει, συγκεκριμένο πλαίσιο. Το πλαίσιο είναι να γίνουν συζητήσεις, έτσι ώστε να βρούμε κοινά σημεία σύγκλισης, για μια επόμενη τυχόν διαπραγμάτευση, στην οποία θα μιλήσουμε για το θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Γ. ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ: Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, κ. Aksoy, τόνισε ότι, ως προς τα 12 μίλια στο Αιγαίο, οι συνθήκες είναι διαφορετικές σε σχέση με το Ιόνιο. Τι απαντάτε στην Τουρκία πολλώ δε μάλλον ενόψει διερευνητικών, όπου πάντα η αιγιαλίτιδα ζώνη ήταν ένα παρεμπίπτον θέμα συζήτησης;
Χ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Η θέση μας είναι συγκεκριμένη, είναι η ίδια. Κυριαρχικό μας δικαίωμα είναι η επέκταση στα δώδεκα μίλια, την οποία μπορούμε να ενεργοποιήσουμε στον κατάλληλο πολιτικό και διπλωματικό χρόνο.
Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Ποια θα είναι η αντίδραση της ελληνικής αντιπροσωπείας, εάν η τουρκική βάλει στο τραπέζι, κατά τον επόμενο γύρο των διερευνητικών, κάποιο απαράδεκτο για την Ελλάδα θέμα, όπως παραδείγματος χάριν, η αποστρατικοποίηση κάποιων νησιών; Υπάρχει το ενδεχόμενο να αποχωρήσει; Και εν τέλει που βρίσκεται το σημείο ισορροπίας, αφενός μεν να μην φανεί ότι δυναμιτίζουμε τις συνομιλίες, αφετέρου δε, ότι δεν υποχωρούμε από τις «κόκκινες» γραμμές που έχουμε θέσει;
Χ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Η θέση μας είναι πολύ συγκεκριμένη. Θα συζητήσουμε αποκλειστικά το θέμα οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Κ. ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, υπάρχει διάσταση απόψεων ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη, αναφορικά με τη χρονική στιγμή του ανοίγματος των χιονοδρομικών κέντρων;
ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Δεν υπάρχει καμία διάσταση απόψεων. Έχουμε πει ότι αυτό που κάνουμε είναι να μετράμε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας τα δεδομένα. Στην συνέχεια εισηγείται η Επιτροπή και αποφασίζει η Κυβέρνηση.
ΑΙΜ. ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Ο Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κατρούγκαλος, ζήτησε, από το βήμα της Βουλής, να δημοσιοποιήσει η Κυβέρνηση τη Συμφωνία της τριμερούς του Βερολίνου πριν από την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών τη Δευτέρα. Δεν είχε ενημερωθεί σχετικά ο κ. Τσίπρας από την Κυβέρνηση; Σε κάθε περίπτωση, τι σκοπεύετε να κάνετε επ’ αυτού;
ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Ο διπλωματικός σύμβουλος του κ. Τσίπρα, ο κ. Καλπαδάκης, έχει ενημερωθεί πλήρως για το περιεχόμενο των συνομιλιών στο Βερολίνο από την κυρία Σουρανή. Το γεγονός ότι ο κ. Κατρούγκαλος δεν το γνωρίζει, είναι εσωτερικό θέμα του ΣΥΡΙΖΑ.
ΑΓΓ. ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Ο Πρωθυπουργός θα θέσει σήμερα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το θέμα θέσπισης πιστοποιητικού εμβολιασμού για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεδομένων των αντιρρήσεων ορισμένων κρατών και των ισορροπιών στους κόλπους των «27», εφόσον δεν γίνει δεκτή η πρόταση, σκέφτεται ο κ. Μητσοτάκης να προχωρήσει σε διμερείς συμφωνίες επ’ αυτού;
ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Σήμερα έχουμε το θέμα του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού. Θεωρούμε ότι οι μέχρι τώρα αντιδράσεις είναι θετικές στο θέμα αυτό. Ελπίζουμε να γίνει, γιατί είναι κάτι που αναπόφευκτα θα το βρούμε μπροστά μας. Θα ήθελα να τονίσω ότι δεν μιλάμε για ένα διαβατήριο, γιατί το διαβατήριο υποχρεούσαι να το έχεις. Μιλάμε για ένα πιστοποιητικό που κάποιος θα το έχει, για να μπορεί να μειώνει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, όπως είναι ένα τεστ covid που γίνεται τώρα 72 ώρες πριν έρθεις ή την περίοδο καραντίνας όταν εισέλθεις σε μία χώρα. Αυτά θέλουμε να μειώσουμε. Δεν θα είναι υποχρεωτικό. Όποιος θέλει το έχει, όποιος δεν θέλει δεν θα το έχει. Είναι πολύ σημαντικό που τίθεται αυτή την περίοδο, γιατί, αναπόφευκτα, θα το βρούμε μπροστά μας στο μέλλον. Γιατί να μην έχουμε, λοιπόν, την ηγεσία σε αυτό, έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι;
ΦΙΛ. ΠΑΝΤΑΖΗΣ: Ο Πρωθυπουργός στη σημερινή τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για τις καθυστερήσεις στα εμβόλια. Την ίδια ώρα, η Ιταλία προανήγγειλε προσφυγή κατά της Pfizer για το ίδιο θέμα. Η Κυβέρνηση εξετάζει μια αντίστοιχη κίνηση, πέραν της πίεσης που μας περιγράψατε;
ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει ακριβώς αυτό που έχουμε ανακοινώσει. Σήμερα στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα θέσει το θέμα έτσι ώστε οι παραδόσεις της Pfizer να γίνονται σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχουμε καθορίσει όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πρώτο τρίμηνο του 2021.
Σ. ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς κρίνετε την απόφαση των Πρυτάνεων, που ουσιαστικά δεν δέχονται να γίνει καμία αλλαγή στα Πανεπιστήμια.
ΑΓ. ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Η Κυβέρνηση θα βάλει «νερό στο κρασί της»;
ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι ένα εμβληματικό νομοσχέδιο, γιατί φέρνει κάποιες αλλαγές που θα έπρεπε να γίνουν πολλά χρόνια πριν στα Πανεπιστήμια της χώρας μας. Είναι ένα αίτημα της κοινωνίας. Επίσης, είναι μια πολύ βασική προεκλογική δέσμευσή μας, την οποία πάμε να υλοποιήσουμε. Δεν αιφνιδιάσαμε κανέναν. Απλά υλοποιούμε αυτά που έχουμε πει προεκλογικά. Αυτό το νομοσχέδιο πρέπει να ψηφιστεί και να υλοποιηθεί. Πραγματικά -αν θέλετε την άποψή μου, επειδή είμαι και πανεπιστημιακός δάσκαλος και έχω ζήσει το ελληνικό Πανεπιστήμιο- αυτό το νομοσχέδιο εκφράζει ακριβώς ό,τι θα θέλαμε να προσφέρουμε στα παιδιά μας, ό,τι θα θέλαμε να προσφέρουμε στην οικογένειά μας. Τι; Ένα ασφαλές ακαδημαϊκό περιβάλλον. Να τα βοηθήσουμε να κάνουν συνειδητές επιλογές για το πανεπιστημιακό τμήμα και την πανεπιστημιακή σχολή που θέλουν να ακολουθήσουν. Και επίσης, να διαμορφώσουμε το πλαίσιο των προϋποθέσεων, έτσι ώστε να ολοκληρώσουν πετυχημένα τις σπουδές τους. Πρέπει να προχωρήσει.
Λ. ΜΠΟΛΑ: Θα ήθελα να ρωτήσω, σχετικά με την αναφορά για νομικές δεσμεύσεις σε ό,τι αφορά την Pfizer.
ΑΓ. ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Σκέφτεται η Κυβέρνηση να κάνει διμερείς συμφωνίες για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, τι απαντάτε;
ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Η Κυβέρνηση ηγείται σε αυτή την πρόταση. Είναι πάρα πολύ λογικό. Θέλουμε όταν έρθει το Καλοκαίρι, να έχουμε διαμορφώσει αυτές τις συνθήκες, ώστε η Ελλάδα να είναι ένα μέρος όπου θα θέλει ο άλλος να έρχεται, γιατί θα έχει μειώσει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες λόγω των covid μέτρων, της καραντίνας και τα λοιπά. Δεν θεωρώ καθόλου μη λογικό να μην το εφαρμόσουμε και με άλλες χώρες.
Λ. ΜΠΟΛΑ: Θα ήθελα ένα σχόλιο για τη δήλωση του Εκπροσώπου του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να επεκτείνει μονομερώς τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο.
ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Όπως είπα και πριν είναι κυριαρχικό δικαίωμα που η Ελλάδα μπορεί να το εφαρμόσει στον κατάλληλο διπλωματικό και πολιτικό χρόνο.
ΑΓ. ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Τι απαντά η Κυβέρνηση στις αιτιάσεις μερίδας στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και ορισμένων πανεπιστημιακών για την ποινική μεταχείριση του Δημήτρη Κουφοντίνα.
ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Ο νόμος είναι αυτός που καθορίζει τις προϋποθέσεις για τη μετακίνηση ενός προσώπου που βρίσκεται στη φυλακή. Σύμφωνα με τον νόμο, ο Κουφοντίνας δεν δικαιούται μετακίνηση στις φυλακές Κορυδαλλού. Ο νόμος ισχύει για όλους και όλες, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα σχετικά στοιχεία.
Λ. ΜΠΟΛΑ: Με τα έως τώρα δεδομένα, είναι πιθανό να δοθεί το «πράσινο» φως για την επαναλειτουργία γυμνασίων και λυκείων από τη Δευτέρα;
ΣΠ. ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Τα Πανεπιστήμια πότε θα ανοίξουν;
ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Όπως είπα και πριν, υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία, που την τηρούμε πιστά. Συλλέγουμε τα δεδομένα, εισηγείται η Επιτροπή και αποφασίζει η Κυβέρνηση. Δεν είναι δυνατόν να πω ότι σίγουρα θα ανοίξει το ένα ή το άλλο, ανεξάρτητα αν για μας είναι προτεραιότητα τα γυμνάσια και τα λύκεια.
Σ. ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ανησυχούν οι εικόνες συγχρωτισμού που υπάρχουν έξω από τα εμπορικά καταστήματα; Υπάρχουν ενδείξεις για αύξηση της διασποράς της νόσου;
ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Σε καμία περίπτωση δεν έχουμε εκτεταμένο συγχρωτισμό. Όπως είπα και στην αρχή, ο κόσμος, κατά κανόνα, στη μεγάλη πλειονότητα, τηρεί τα μέτρα. Δεν έχω να προσθέσω κάτι πάνω σε αυτό. Τηρεί ο κόσμος τα μέτρα. Όσον αφορά στο ερώτημα αν έχουν ξεφύγει τα νούμερα, θα ήθελα να πω ότι έχουμε μόλις ανοίξει τη Δευτέρα. Αυτή τη στιγμή, μετράμε την πολύ καλή επιδημιολογική κατάσταση που υπάρχει αυτή την εβδομάδα, αλλά δεν έχει να κάνει με το άνοιγμα της Δευτέρας. Δεν μπορεί να μετρηθεί τόσο γρήγορα. Δεν μπορούμε να μετρήσουμε ακόμα την επίδραση του ανοίγματος του λιανεμπορίου τη Δευτέρα.
Κ. ΠΑΣΙΣΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο Geoffrey Pyatt, σε εκδήλωση της Αμερικανικής Πρεσβείας, είπε ότι ο Biden θα αναβαθμίσει τις ελληνοαμερικανές σχέσεις. Τι ζητά η Κυβέρνηση από τον νέο Αμερικανό Πρόεδρο και αν υπάρχει στα σκαριά επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον σε συνάντηση με τον Πρόεδρο Biden.
ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Όπως είπα και πριν, ο νέος Πρόεδρος των Η.Π.Α. γνωρίζει τα ζητήματα με πολύ καλό τρόπο. Είναι ενημερωμένος. Με την ευκαιρία της ερώτησής σας, θα ήθελα να πω ότι, ακούγοντας χθες και τον Υπουργό Εξωτερικών, θεωρώ ότι είδα και τις Η.Π.Α. να είναι αυστηρές απέναντι στην Τουρκία, ιδιαίτερα όσον αφορά τους πυραύλους S-400. Αυτό που προσδοκούμε -και το είπα και στην αρχή- είναι μια πολύ καλή συνεργασία και δραστήρια, έντονη παρουσία των Η.Π.Α. στην περιοχή μας.
Γ. ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ: Με δεδομένο ότι η εστίαση και ο τουρισμός είναι τελευταία στη χρονοσειρά του ανοίγματος, αναμένεται η Κυβέρνηση να προβλέψει ειδικά εργαλεία στήριξης γι’ αυτούς τους κλάδους;
ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: H Κυβέρνηση επιδιώκει συνεχώς τη στήριξη των τομέων, των κλάδων που πλήττονται. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι 24 δισ., κατά τη διάρκεια του 2020, περίπου 15% του Α.Ε.Π., δόθηκαν σε επιχειρήσεις και στην απασχόληση και ήδη έχουν προβλεφθεί 7,5 δισ. για το 2021. Δεν θα αφήσουμε κανέναν που πλήττεται από την κατάσταση της πανδημίας μόνο του.
Δ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Αναφερθήκατε στον στόχο αποσυμφόρησης των νησιών που επετεύχθη. Δημιουργώντας, όμως, υπερσυμφόρηση σε συγκεκριμένες περιοχές, πότε θα μπορέσουν οι κάτοικοι, για παράδειγμα του 6ου Δημοτικού Διαμερίσματος της Αθήνας, να έχουν και αυτοί την ποσόστωση του 1%; Υπάρχουν εξελίξεις στο ζήτημα των επιστροφών;
ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Είναι γνωστό ότι το 1% αφορά τις Περιφέρειες. Αυτό ικανοποιείται. Δεν θεωρώ ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα και -όπως ανέφερα στην εισαγωγική μου τοποθέτηση- στο θέμα του μεταναστευτικού τα νέα και τα αποτελέσματα είναι πάρα πολύ καλά.
Σας ευχαριστώ πολύ.