Καλό μεσημέρι.
Για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Λιβύη

Η χώρα μας -με την επαναλειτουργία της Ελληνικής Πρεσβείας στην Τρίπολη και την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λιβύη, μια επίσκεψη συμβολισμού, αλλά και ουσίας- σηματοδοτεί μια δυναμική επανεκκίνηση των ελληνολυβικών σχέσεων. Καθώς η γειτονική χώρα στρώνει τον δρόμο για τη μετάβαση στην ομαλότητα, και την ανασυγκρότηση ο Πρωθυπουργός μετέφερε μήνυμα στήριξης στις προσπάθειες της για ειρήνη και για πρόοδο, που μπορεί να επιτευχθεί με άμεση και πλήρη αποχώρηση ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων από το έδαφός της.

Επισήμανε ακόμη ότι: «οι φίλοι της Λιβύης είναι δίπλα της και όχι μακριά της». Ότι «είναι η γεωγραφία που καθορίζει το πλαίσιο των διμερών σχέσεων, και όχι οι τεχνητές γραμμές που κάποιοι τραβούν σε χάρτες». Ότι «για εμάς, πολύ σημαντικό είναι η ακύρωση παράνομων εγγράφων που παρουσιάστηκαν ως δήθεν διακρατικές συμφωνίες, αλλά δεν έχουν καμία νομική ισχύ, όπως ρητά έχει αποφανθεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε στο Λίβυο ομόλογό του ότι «θεμέλιο της νέας αφετηρίας στη σχέση μας πρέπει να είναι πάντα η ειλικρίνεια, η διάθεση διαλόγου και, κυρίως, η πίστη στις αρχές της διεθνούς νομιμότητας, του Διεθνούς Δικαίου».

Ο κ. Μητσοτάκης χαιρέτησε τη διάθεση του ομολόγου του να συνεχίσουμε απευθείας και διμερώς τη συζήτηση -η οποία διεκόπη το 2010- για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Πάντα με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. Είναι μάλιστα σημαντικό το γεγονός ότι η άλλη πλευρά πρότεινε τη σύσταση επιτροπών για τη συζήτηση αυτή που εκ των πραγμάτων καθιστά άνευ αντικειμένου το ανυπόστατο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο.

Συζητήθηκαν επίσης οι προοπτικές διμερούς συνεργασίας σε τομείς όπως η ενέργεια, οι κατασκευές, οι θαλάσσιες μεταφορές, η υγεία. Υπάρχουν, όμως, και άλλα πεδία στα οποία μπορεί να γίνουν πολλά όπως ο τουρισμός, η εκπαίδευση, ο πολιτισμός.

Για το άνοιγμα των Λυκείων
Η Κυβέρνηση ύστερα από θετική εισήγηση της Επιτροπής των ειδικών αποφάσισε την δια ζώσης επαναλειτουργία των Λυκείων από τη Δευτέρα 12 Απριλίου. Δίνεται προτεραιότητα στα Λύκεια πρώτον γιατί παραμένουν κλειστά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και δεύτερον γιατί πλησιάζουν οι Πανελλαδικές εξετάσεις.
Η επαναλειτουργία των Λυκείων θα γίνει με αυστηρή τήρηση όλων των μέτρων που είχαν εφαρμοστεί και στο παρελθόν, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, η χρήση αντισηπτικών, οι σχολαστικοί καθαρισμοί, τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά..

Πέρα από αυτά η Κυβέρνηση -ανταποκρινόμενη σε σχετική εισήγηση της Επιτροπής- έχει φροντίσει και έχει εξασφαλίσει την εφαρμογή ενός επιπλέον προληπτικού μέτρου σημαντικό για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών. Την διενέργεια αυτοδιαγωνιστικού τεστ κορονοϊού από κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό Λυκείου.
Το self-test θα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την προσέλευση μαθητών και εκπαιδευτικών στο σχολείο, και πρέπει να γίνεται δύο φορές την εβδομάδα, πριν την έναρξη των μαθημάτων τη Δευτέρα και την Πέμπτη. Για τις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, η διενέργεια self test είναι υποχρεωτική για τους εκπαιδευτικούς, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη διενέργεια του τεστ στους μαθητές.

Το πρώτο τεστ μπορούν γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί Λυκείου να το παραλάβουν δωρεάν μαζί με ενημερωτικό υλικό με το ΑΜΚΑ τους από σήμερα στα φαρμακεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και από αύριο Παρασκευή στην υπόλοιπη χώρα. Από την ερχόμενη Δευτέρα θα μπορούν να παραλάβουν και το 2ο τεστ.
Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να δηλώνουν το αποτέλεσμα του self test μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr. Στην περίπτωση αρνητικού τέστ θα εκδίδεται μέσω της πλατφόρμας σχολική κάρτα την οποία οι μαθητές θα επιδεικνύουν στους εκπαιδευτικούς. Για τους εκπαιδευτικούς, θα εκδίδεται δήλωση αρνητικού αποτελέσματος. Αν δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή, μπορεί να προσκομίζεται χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα στοιχεία της κάρτας.
Στην περίπτωση θετικού αποτελέσματος ο μαθητής μπορεί να χρησιμοποιήσει τη σχολική κάρτα και ο εκπαιδευτικός τη σχετική δήλωση προκειμένου να μεταβούν σε δημόσια δομή για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, ο μαθητής ή ο εκπαιδευτικός θα παίρνει σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και θα επιστρέψει στο σχολείο. Αν είναι θετικό, θα ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.
Για τους εμβολιασμούς

Η επιχείρηση «Ελευθερία» -μια πολύπλοκη διαδικασία, με την εμπλοκή πολλών και διαφορετικών υπηρεσιών- συνεχίζεται με υποδειγματικό τρόπο και ρυθμούς πιο γρήγορους από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Χθες η χώρα μας ξεπέρασε τα 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς. Ξεπέρασε κατά πολύ τον πήχη των 25 χιλιάδων ανά ημέρα που έθεταν κάποιοι και ήδη πραγματοποιούνται καθημερινά κατά μέσο όρο πάνω 55 χιλιάδες εμβολιασμοί. Εκτιμάται ότι μέσα στον Απρίλιο θα γίνουν περίπου 1,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί και θα ακολουθήσουν ακόμη περισσότεροι -ανάλογα με τις ροές εμβολίων που θα φτάνουν στη χώρα μας- τον Μάιο και τον Ιούνιο.

Επαναλαμβάνω την έκκληση-παράκληση που απηύθυνε χθες ο Πρωθυπουργός στους μεγαλύτερους σε ηλικία συμπολίτες μας να κάνουν το εμβόλιο γιατί αυτοί είναι αυτοί κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορονοϊό. Είναι ασπίδα προστασίας το εμβόλιο. Είναι στοιχειώδης κίνηση αυτοπροστασίας ο εμβολιασμός.

Σας ευχαριστώ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας, με τη συνήθη ηλεκτρονική διαδικασία. Τις ερωτήσεις θα μεταφέρει ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, κ. Γιώργος Ευθυμίου, τηρώντας τη σειρά προτεραιότητας.
ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Κυρία Εκπρόσωπε, πότε θα θέσετε υπόψη της Επιτροπής το θέμα της απελευθέρωσης των διαδημοτικών μετακινήσεων και τις καθημερινές και τις μετακινήσεις από Νομό σε Νομό;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Κυρία Κάτζου, η συζήτηση για τις διαπεριφερειακές και για το Πάσχα δεν είναι της παρούσης. Προφανώς θα εξαρτηθεί από την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων. Για το πρώτο σκέλος της ερώτησής σας δεν έχω κάτι αυτή τη στιγμή.
ΕΥ. ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Κυρία Εκπρόσωπε, υπάρχει έντονη ανησυχία στους πολίτες για το εμβόλιο της AstraZeneca. Πότε θα συνεδριάσει η Επιτροπή για τον εμβολιασμό; Τα εμβόλια που θα μείνουν αδιάθετα από ακυρώσεις εξετάζετε να δοθούν σε κάποιες επαγγελματικές ομάδες; Πως θα χειριστείτε το θέμα;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Κυρία Τσικρίκα, όπως γνωρίζετε υπάρχει χθεσινή τοποθέτηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων -του ΕΜΑ- που σημειώνει ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά και ότι και για το εμβόλιο αυτό, τα οφέλη υπερτερούν των όποιων κινδύνων. Αναμένουμε και την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, σήμερα, το αργότερο μέχρι αύριο.
ΑΓΓ. ΜΟΣΧΟΒΑΣ-Β. ΣΑΜΑΡΑ: Ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σε δήλωσή του, απαντά στα όσα υποστηρίζει ο Κώστας Σημίτης για το Ελσίνκι και την προσφυγή στη Χάγη. Ποια είναι η θέση της Κυβέρνησης επί του θέματος;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Δεν έχω κανένα σχόλιο επί του πρώτου σκέλους. Επί του δεύτερου, έχω να σας πω, ότι οι θέσεις της χώρας είναι σαφείς. Είναι διατυπωμένες πολλές φορές και με πολλές αφορμές από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Η θέση της χώρας είναι ότι η μόνη διαφορά μας με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο.
ΑΓΓ. ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξή του, χθες στο «STAR», είπε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη προσωπικά, για την πολυφωνία κυβερνητικών στελεχών. Σε τι συνίσταται αυτή η ανάληψη ευθύνης; Θα επιβάλει σιωπητήριο σε Υπουργούς; Επίσης, εξέφρασε ενόχληση, εμμέσως, για την πολυφωνία στην Επιτροπή ειδικών. Σκέφτεται αλλαγές στη σύνθεση ή στη λειτουργία της Επιτροπής;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Κύριε Μόσχοβα, ο Πρωθυπουργός ήταν σαφής χθες στην τοποθέτησή του και για την Επιτροπή και για τα κυβερνητικά στελέχη. Δεν νομίζω ότι χρειάζονται περαιτέρω διευκρινήσεις. Ζούμε όλοι δύσκολες καταστάσεις. Υπάρχει μεγάλη κόπωση της κοινωνίας. Είναι σημαντικό να είναι ενιαίο το μήνυμα και ενιαία η φωνή που βγαίνει προς τα έξω για να μην προκαλείται περαιτέρω σύγχυση στη κοινωνία, σε αυτή την κρίσιμη καμπή στην οποία βρισκόμαστε στην εξέλιξη της πανδημίας.
Θ. ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ: Σύμφωνα με Λιβυκά Μέσα Ενημέρωσης, ο Λίβυος Πρωθυπουργός ζήτησε συμφωνία «για τις θαλάσσιες ζώνες», που θα διατηρεί τα δικαιώματα Λιβύης-Τουρκίας και Ελλάδας. Είναι ικανοποιημένη η Κυβέρνηση από το γεγονός ότι αναγνωρίζονται δικαιώματα της Τουρκίας στην περιοχή;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Κύριε Μπαλοδήμα, η θέση της Κυβέρνησης, όπως τη διατύπωσε ο Πρωθυπουργός, είναι σαφής. Υπήρξε πρόταση από την άλλη πλευρά για σύσταση τεχνικών επιτροπών για την επανεκκίνηση συζητήσεων σχετικά με την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών. Κατέστη, επίσης, σαφές ότι υπάρχει σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2019, ότι το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο είναι ανυπόστατο, δεν παράγει έννομα αποτελέσματα για τρίτα κράτη και συνεπώς όχι για την Ελλάδα. Η Ελλάδα, προφανώς, θα προασπίσει τα συμφέροντά της.
Σ. ΠΙΚΟΥΛΑΣ: Ποιος είναι ο πιο κρίσιμος επιδημιολογικός παράγοντας, σύμφωνα με τους ειδικούς, που θα κρίνει την άρση των μετακινήσεων το Πάσχα; Ο δείκτης μεταδοτικότητας; Ο αριθμός κρουσμάτων;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Νομίζω ότι ρωτάτε τον λάθος άνθρωπο, διότι αυτό είναι ζήτημα της Επιτροπής των ειδικών. Αυτό που έχω να σας πω είναι, ότι τα κρούσματα δεν είναι ο μόνος δείκτης που αξιολογείται. Έχει σημασία και η τάση αύξησης των κρουσμάτων. Έχουν, επίσης, σημασία τα εισιτήρια και τα εξιτήρια στις νοσηλείες στα νοσοκομεία, οι θάνατοι, προφανώς, συμπολιτών μας και οι διασωληνωμένοι. Είναι ένας συνδυασμός παραγόντων. Και σε αυτόν, πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη και τον καιρό, που ανοίγει και τη δυνατότητα να ανοίξουν δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κυρία Εκπρόσωπε, τι απαντάτε στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, σε ανακοίνωσή του για τη χθεσινή συνέντευξη του Πρωθυπουργού στον τηλεοπτικό σταθμό «STAR», υποστηρίζει μεταξύ άλλων, ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε εκτός τόπου και χρόνου και χωρίς ίχνος αυτοκριτικής και προσπάθησε με ψέματα να δημιουργήσει μια πλασματική εικόνα για τους εμβολιασμούς και απέδειξε πόσο ανίκανος και επικίνδυνος είναι να διαχειριστεί τη διπλή κρίση, που μαστίζει τη χώρα;».
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Θα ήταν πολύ πιο παραγωγικό από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, αντί μονίμως να πετροβολά την προσπάθεια, που κάνουν η Κυβέρνηση, οι πολίτες, οι υγειονομικοί, όλοι μαζί, να έχει, έστω και μια φορά, να συστήσει τήρηση των μέτρων στους πολίτες και να βοηθήσει σε αυτή την κρίσιμη κατάσταση. Με αυτά που ακούω από τον ΣΥΡΙΖΑ, όλο το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς χτίζει το αντιπολιτευτικό του αφήγημα πάνω στην πανδημία. Και όταν περάσουμε αυτόν τον κάβο, θα ξεμείνει από αφήγημα.
Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Κυρία Εκπρόσωπε, ο Πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους υγειονομικούς, αλλά από τον Σεπτέμβριο. Γιατί δεν εφαρμόζεται σήμερα, δεδομένου ότι η πανδημία βρίσκεται σε μεγάλη έξαρση;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Το εξήγησε ο Πρωθυπουργός στη χθεσινή του συνέντευξη. Τόνισε ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε κρίση, δεν θέλουμε μία εστία έντασης στα νοσοκομεία. Έκανε την έκκληση αυτή. Προφανώς, το θέμα θα εξεταστεί τον Σεπτέμβριο. Διότι, πέρα από ζήτημα ατομικής και κοινωνικής ευθύνης, το βάρος που έχουν οι υγειονομικοί είναι μεγαλύτερο. Έχουν και μια ευθύνη απέναντι στους ασθενείς τους, διαχειρίζονται ευπαθείς ομάδες.
Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Ποια ήταν η λογική, βάσει της οποίας η Κυβέρνηση επέλεξε να ανοίξει όλο το Λύκειο και όχι μόνο την Γ’ Λυκείου;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Το προανέφερα και στην εισαγωγή μου. Η λογική είναι ότι οι μαθητές του Λυκείου έχουν παραμείνει πάρα πολύ καιρό εκτός σχολικής αίθουσας. Στην Αττική σχεδόν 5 μήνες. Και ότι τα παιδιά της Γ’ Λυκείου δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις.
ΑΓΓ. ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Έχετε κάποιο σχόλιο για το περίφημο «Sofa-gate», την υποτιμητική υποδοχή που επεφύλαξε ο Ταγίπ Ερντογάν στην Πρόεδρο της Κομισιόν;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Η κυρία Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν είναι ισότιμη στο πρωτόκολλο. Μας καλύπτει πλήρως η χθεσινή τοποθέτηση του Εκπροσώπου της Κομισιόν.
Γ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ: Πώς σχολιάζετε την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, για τις δηλώσεις του κ. Βαρβιτσιώτη, στην οποία χαρακτηρίζει «εσκεμμένο» από Έλληνες αξιωματούχους το να συνεχίζουν επίμονα τις προκλήσεις κατά της χώρας τους και τις ενέργειες και τη ρητορική που αυξάνουν την ένταση;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Αποχή από προκλητικές ενέργειες έχει ζητήσει η ελληνική πλευρά. Να σας θυμίσω επιθετικές δηλώσεις από την άλλη πλευρά -και γίνονται αρκετές τελευταία- οι οποίες, προφανώς, δεν βοηθούν στην εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης.
Π. ΤΟΥΜΑΣΗΣ: Κυρία Εκπρόσωπε, μελετάται παράταση του διδακτικού έτους και πότε αναμένονται οριστικές αποφάσεις;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Αυτά είναι ζητήματα, που θα διευκρινιστούν από το αρμόδιο Υπουργείο, όταν έρθει η ώρα.
Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Γιατί όλο το Λύκειο και όχι μόνο η Γ’ Λυκείου;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Έχει απαντηθεί η ερώτηση.

ΣΤ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: Τι ποσοστό ανοσίας θέλουμε να έχουμε πετύχει στις αρχές Ιουνίου;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Είναι άλλο τι θέλουμε να έχουμε πετύχει και άλλο τι μπορούμε να έχουμε πετύχει. Αυτό θα εξαρτηθεί από τις παραδόσεις, τις ροές των εμβολίων που θα φτάσουν στη χώρα μας. Αυτό που μπορώ να επαναλάβω είναι ότι μέχρι τέλος Απριλίου, αρχές Μαΐου, περιμένουμε να έχουμε εμβολιάσει με τουλάχιστον μια δόση όλους τους πολίτες άνω των 60 ετών και τους ευπαθείς αυξημένου κινδύνου για να προχωρήσουμε στην υπόλοιπη προτεραιοποίηση, στις υπόλοιπες ομάδες.

ΣΠ. ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Σύμφωνα με έγγραφα που δημοσιοποιούν τα Wikileaks, ο νυν Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Πρωθυπουργού Θάνος Ντόκος εμπλέκεται σε υπόθεση διαρροής αδημοσίευτης έκθεσης για την Τουρκία στην Πρεσβεία της γειτονικής χώρας στις Βρυξέλλες, το 2010, την εποχή όπου διατελούσε Γενικός Διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ. Εξακολουθεί ο κ. Ντόκος να έχει την εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Είναι «άνθρακες ο θησαυρός» του συγκεκριμένου δημοσιεύματος. Υπάρχει σχετική ανακοίνωση του ΕΛΙΑΜΕΠ. Η υποτιθέμενη «απόρρητη έκθεση» είναι κείμενο δημοσιευμένο και στην ιστοσελίδα του ΕΛΙΑΜΕΠ και έχει ξεκαθαριστεί πλήρως.

Κ. ΠΑΠΑΧΛΙΜΙΝΤΖΟΣ: Στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής των ειδικών επιστημόνων, υπήρξε εισήγηση της Κυβέρνησης για το άνοιγμα των Λυκείων. Υπάρχει κάποια εισήγηση σχετικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Αχαΐα, καθώς και την εστίαση πανελλαδικά;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Η εστίαση πανελλαδικά, φοβάμαι ότι δεν είναι της παρούσης. Είναι πιθανότερο να γίνει αυτό μετά το Πάσχα, παρά πριν το Πάσχα. Έχει τοποθετηθεί και ο Πρωθυπουργός στη Βουλή επ’ αυτού. Η Επιτροπή, όπως γνωρίζετε, αξιολογεί επίκαιρα δεδομένα κάθε εβδομάδα και τοποθετείται. Το ζήτημα των τριών αυτών περιοχών θα το εξετάσει αύριο η Επιτροπή.

ΣΩΤ. ΠΙΚΟΥΛΑΣ: Ένα σχόλιο για το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης της Πειραιώς. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα θέσει το ζήτημα σε ευρωπαϊκούς θεσμούς για έλεγχο πεπραγμένων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Σας ενοχλεί το «στενό μαρκάρισμα» του ΣΥΡΙΖΑ στο Τ.Χ.Σ.; Και αν πιστεύετε ότι θα δυσκολέψει την προσπάθεια της αναγκαίας ανακεφαλαιοποίησης των υπόλοιπων τραπεζικών Ιδρυμάτων στα οποία συμμετέχει το Τ.Χ.Σ.;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Να θυμίσω ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι ανεξάρτητο, έχει διοικητική αυτοτέλεια. Δεν ανήκει στον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικός. Αν εισέλθουμε στην ουσία, θα αναγκαστώ να θυμίσω τα στοιχεία της ανακεφαλαιοποίησης του 2015, όταν οι τράπεζες από αξία 27 δισ. έφτασαν στο 1 δισ. και το μερίδιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από αξία 19 δισ. στο 1 δισ.

ΔΗΜ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Μετά την επίθεση του τουρκικού ΥΠΕΞ που χαρακτήρισε ανήθικες τις δηλώσεις Βαρβιτσιώτη, θα γίνει συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλου;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Έχουμε ξαναπεί ότι δεν θα είναι η ελληνική πλευρά αυτή που θα τορπιλίσει τον διάλογο. Εφόσον δεν υπάρξουν προκλητικές ενέργειες, η Ελλάδα -επαναλαμβάνω- επιθυμεί την αποκλιμάκωση και αυτό είναι το μήνυμα που απηύθυνε και στον κ. Τσαβούσογλου, χθες, ο Έλληνας Πρέσβης στην Άγκυρα Μιχάλης Διάμεσης.

ΘΑΝ. ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ: Χθες, στρατιωτικά βομβαρδιστικά των Η.Π.Α. πέταξαν πάνω από το Αιγαίο. Ανησυχεί η Κυβέρνηση για μια πιθανή εμπλοκή της χώρας στην περίπτωση κλιμάκωσης της κόντρας ΝΑΤΟ-Ρωσίας στο ουκρανικό;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Η ελληνική πλευρά εκφράζει την ανησυχία της για την επιδείνωση της κατάστασης στην εκεί περιοχή. Προφανώς, στηρίζουμε πλήρως τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και καλούμε όλες τις πλευρές να απέχουν από ενέργειες που αυξάνουν την ένταση, στηρίζοντας ταυτόχρονα τις προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Μια διευκρίνιση. Η Κυβέρνηση, συνεπώς, συμφωνεί με τον κ. Σημίτη ότι υπάρχουν και άλλα θέματα προς συζήτηση με την Τουρκία εκτός από την υφαλοκρηπίδα;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Σας είπα στην αρχική μου τοποθέτηση -ήταν η πρώτη μου απάντηση σε ερώτηση- για τη μόνη διαφορά που υπάρχει με την Τουρκία και αυτή είναι η διατυπωμένη και σαφής θέση της Κυβέρνησης: Για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Σας ευχαριστώ πολύ.